…pentru ca si ei sunt oameni, au si necazurile lor.
Australienii sunt printre cei mai bogati oameni din lume (ca natiune) si isi permit cam tot ce le pofteste inima, vorbim bineinteles din punctul de vedere al dotarii militare. F 35A, submarine, Boxer, pseudo-portavioane, fregate, tancuri, elicoptere.
Tot ce-i mai bun, indiferent de pret merge in Australia si asa-i si normal sa fie, dau dovada de responsabilitate, numai ca sunt si neajusuri (ca sa-i citam pe sovietici) temporare.
De exemplu marina tine ditamai fregata din clasa HMAS Perth intr-un doc uscat si insorit de aproape doi ani pentru ca nu au suficient personal. Astfel, sus-numita fregata a venit din ultima sa misiune in noiembrie 2016, apoi pana in octombrie 2017 a trecut printr-un program extins de reparatii capitale si modernizare, iar de atunci tot in docul uscat isi are domiciliul de baza.
N-are marinari.
Si in doc va ramane pana cel mai devreme iulie 2019/ianuarie 2020, cand se spera sa-si gaseasca ceva personal pentru iesirea pe mare. Dar o nava in minus inseamna mai mult timp pe mare pentru restul fregatelor…
Asa cum scriam cu ceva ani in urma, marina australiana are probleme cu lipsa de personal calificat de mai multa vreme, nu este chiar o noutate iar deocamdata solutiile se intrevad intr-un viitor nu foarte clar.
O solutie temporara ar fi sa se apeleze la marinarii din industria civila, sa fie angajati pentru lucrul pe navele militare, fiecare pe specialitatea lui, cu atat mai mult cu cat aceasta solutie functioneaza deja la bordul navei MV Sycamore, nava ce a fost inca de la lansarea sa (2016) operata de un echipaj civil.
MV Sycamore este o nava din clasa OPV, folosita de “canguri” ca nava de instructie pentru pilotii de pe elicopterele marinei. Dar “Sycamore” nu este o nava de lupta, in timp ce o fregata exact asta este si nu stiu daca legislatia australiana permite guvernului sa trimita civili in lupta…
GeorgeGMT
Poate ca pare usor amuzant dar este o problema mai mare decat pare la prima vedere.
Acolo tinerii viseaza toti la cai verzi pe pereti si din ajutoarele sociale luate de 5..6 indivizi sa inchirieze casa langa Bondie Beach sa faca toata ziua surfing.
Chinezii vin peste ei tare de tot, in Australia in afara de minerit si ceva agricultural doar sistemul bancar ce mai face cate ceva…
Au bani dar nu-i vad foarte bine in 20…30 de ani.
Tu ai impresia ca în România este înghesuială la centrele de recrutare? Dacă da, visezi frumos.
Ce scriu eu si ce crezi tu ca as crede eu…..
An scris eu ca e inghesuiala la noi ?
Nu nu este coada la recrutare dar interesul este relativ ridicat comparativ cu multe alte tari. In completare pe acesta situatie vine si o lipsa de interes a personalului care manageriaza resursele umane astfel cei interesati de o forma de serviciu militar sau alta sunt plimbati inutil pe la centre de recurutare, primesc informatii cu pipeta iar pe final fie renunta fie sunt respinsi pe criterii discutabile. Adevarul este ca ii mai usor sa intocmesti 3 dosare de candidat decat 30.
Locuiesti in Australia? Ca pari destul de informat in ceea ce priveste societatea lor.
Am stat o vreme in Sydney.
Am lucrat acolo.
Am inteles. Merci de raspuns.
Si Germania se gandeste serios sa deschida portile recrutarii catre est-europenii care nu sunt nativi dar au dobandit cetatenie germana. Si nu ma mir. Nivelul la care a ajuns civilizatia occidentala (Canada, Australia included), economia care merge destul de bine si nivelul ridicat de asistenta al statului nu sunt de natura a imboldi oamenii catre o cariera militara.
Oricat de mult se injura pe-aici armata, destul de putini stiu ca aceasta presupune foarte multe restrictii, limitari si neajunsuri. Nu e usor sa fii in armata, prin urmare aceasta nu este foarte atractiva pentru tineri, mai ales atunci cand au alte optiuni la indemana. Vorba ceea, din privat iti poti da mai usor demisia.
Am vizitat Australia, am vorbit cu romani mutati acolo de ani de zile, am prieteni care locuiesc acolo de peste 10 ani, as emigra maine acolo daca m-as incadra in cerintele lor profesionale. Se pare ca nu duc lipsa de profesionisti ai dreptului si oricum cel anglo-saxon este foarte diferit de cel continental de inspiratie franco-germana.
La o prima vedere mi-a placut mult acolo, oamenii sunt relaxati, nivelul de trai mi s-a parut foarte ridicat, la nivelul tarilor nordice.
Au, intr-adevar, o problema cu chinezii care au crescut preturile pe piata imobiliara. Pe de alta parte, si noi o sa importam asiatici.
Armatele occidentale trebuie sa regandeasca, in opinia mea, radical sistemul de recrutare. Oricum, operarea sistemelor moderne a ajuns sa necesite ingineri sau oricum oameni calificati in varii domenii tehnice.
O solutie, functie de nivelul invatamantului superior din fiecare tara, dar si raportat la costurile aferente, ar fi accesul la invatamantul militar de unde sa ai avantajul de a iesi cu o calificare care sa fie cautata si pe piata civila.
Australienii sunt parte a unui simptom care va fi pana la urma rezolvat pe masura ce nivelul de automatizare va creste. Exoscheletul va modifica pentru totdeauna infanteria de exemplu. Unul cu exoschelet va face treaba a 5 oameni. In loc de pusca de asalt in 5.56 va avea una in 12.7 s.a.m.d.
Pana atunci, vor alerga botmanii cu limba scoasa dupa marinari. Iar in caz de ceva, ne vor lua iar cu arcanul la oaste… cine stie…
Serios! Zi repede ce franciza de rugby reprezintă Sydney si ce importantă naționala semnifica Bledisloe cup!?
Stu, uneori sari calul…
Stu. Dute dracu.
#Cris, intradevar Australia nu mai produce aproape nimic, exporta doar materii prime. Cam au o economie bananiera dupa toate regulile bananelor…
Ai uitat de haleala George.
Da, am uitat de exportul masiv de alimente.
In plus au totusi programe de varf de producere tehnica in colaborare cu ingleji, frantujii si muricanii
Shortfin 1a, type 26 cu radare si armament american, drona deosebita boieng produsă local, etc
Intr-o vreme mai făceau aslav, daca nu ma însel,
Acum au boxer
Este o tara continent
Vand resurse multe
La chinezi cand cărbune de multe miliarde/an
Au industrie puternica pe cupru si inovatii multe in domeniu
Au tehnologie proprie de electroliza a cuprului superioara finlandezilor,
Fata de noi australieni sunt la ani lumina
Dacă am avea 1 sfert din ce se doteaza ei pe judoca drogat de la moskva lar lua boala
Omu sfințește locu
Iar conducerea lor militara merita onoru si pe timp de pace
Militaru australian stie ca are o conducere militara care ii pune la dispozitie tehnica care poate crea un avans semnificativ fata de inamicu potential
Il exportăm pe dom’ Basescu..?
Da, intr-o cutie de plumb si ceva calcar de cariera pentru un mausoleu…
Păi legea firii spune că întotdeauna se ajunge la un echilibru între cerere și oferta pe piata muncii , că așa e în capitalism 🙂 .
Dacă munca nu e plătită la adevarata valoare , nu vor gasi niciodată angajați loiali .
De altfel , situația este deja binecunoscută în România .
Sper ca treburile să meargă din ce in ce in mai rau , ca să conștientizeze și factorii de decizie ca munca trebuie plătită .
La cules sparaghel in Germania , se oferă 10 euro pe oră .
In Olanda se oferă 15 euro pe oră, pentru o munca asemănătoare, tot in agricultură .
De aia românii nu mai pun botul la vrajelile nemților , pentru că piata echilibrează cererea si oferta .
Patronii din Romania ?
Majoritatea sunt jigodii analfabete 🙂 .
Dacă nu sunt buni manageri si nu fac bani suficienți pentru plata angajaților , vor rămâne cel mult asistați sociali .
Singurii care vor scapa sunt bugetarii de lux ( procuratura, serviciile , palavramentarii etc ) restul vor pleca și ei dacă plata muncii nu va acoperi cheltuielile zilnice .
Asta este disoluția statului , din motive de management defectuos .
Da intradevar exista un echilibru intre cerere si oferta cu conditia ca piata sa nu fie distorsionata altfel vei intalni situatii gen Ro.
In Ro e un blat intre politicieni, sindicate si oamenii de bussines deci nu cred ca putem vb de o piata a muncii libera, plus ca exista si aberatia cu salariul minim.
In unele tari statul nu se interpune intre angajat si angajator, sindicatele avand un rol foarte important comportandu-se ca niste societati de avocatura care reprezinta angajatii si foarte important nu fac politica cum fac la noi, tu trebuie sa fii doar membru si sa-ti platesti cotizatia lunara asa cum platesti abonamentul la telefon in rest ei se ocupa de tot, au dreptul sa faca vizite inopinante pt a verifica daca angajatorul respecta conditiile de munca inclusiv daca faci ore suplimentare neplatite asa cum sunt la noi etc.
Eu ced ca nu ne vom reveni niciodata, suntem o tara prea bolnava, prostia si hotia sunt la rang de arta.
Problema e a tuturor sicietatilor hiper dezvoltate, la care deja s-a ajuns intr-un stadiu in care tot ce poti sa iti diresti e o viata total hedonista si nimic altceva. Scoala -prea greu, munca- doamne fereste! Surf , sex drugs and rock’n’roll ( + bani de undeva, cat mai nemunciti daca se poate)!!! Mi-au spus fistii colegi plecati in afara ca peste tot e aceasta problema. In germania au un deficit enorm de medici pentru ca pur sisimplu tinerii nu mai vor sa-si stoarca creierii… pot trai bine si relaxati fara atita efort. Millenials sunt niste aiuriti visatori pseudo-analfabeti a caror singur vis este distractia eterna. Europa de Vest s-a scos temporar cu est-europenii care le fac muncile nasoale… doar ca si astia vor îmbătrîni. Dupa care potopul! Australia nu face exceptie de la acest trend.
Dusmanul binelui nu este raul, este prea binele. Asta este momentul cand civilizatia incepe sa decada, la fel a cazut si Roma, n-au mai avut chef de armata si au angajat mercenari.
Civilizatiile cad din motive diferite si cu viteze variate. „Civilizata” comunista a cazut in 3 ani: in 1988 era in plina forma, in decembrie 1992 disparuse intr-un has general. Imperiu bizantin a decazut lent pe durata a 1000 de ani.
Referitor la problema de personal, eu raman la solutia serviciului obligatoriu. Modelul evreiesc este este cel pe care il admir, nu sunt idealist si nu visez ca se poate aplica la nol. Dar totusi…
Si concluziile unui accident mai vechi din 2017: antrenament ineficace
https://mobile.navaltoday.com/2019/06/28/atsb-ineffective-ecdis-use-led-to-australian-cutter-reef-grounding/
Si irlandezii au aceeasi problema, nave trase pe dreapta din lipsa de marinari: https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/crew-shortage-makes-naval-service-take-two-vessels-out-of-operation-1.3940732