Reluăm integral comunicatul de presă al MApN:
Informație de presă
Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.
Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarat câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.
Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august.
Biroul presă
Comentariul RoMilitary
Ceea ce trebuia să se întâmple demult s-a întâmplat în sfârșit. Aș reține din comunicat, citez, „nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.”
În contextul relațiilor tensionate cu Damen, pe fondul încetării acordului dintre Damen și statul român privind șantierul naval de la Mangalia (fostul Daewoo), având în vedere condițiile economice fundamental diferite de momentul lansării licitației precum și învățămintele războiului dintre Ucraina și Federația Rusă, s-ar părea că MApN a preferat să anuleze această licitație în loc să încerce să încheie un contract cu ofertantul care a ocupat locul 2, Damen. Merită menționat faptul că, în urmă cu mai mult de un an, Damen declara că-și menține oferta, detalii aici.
Motivul invocat de MApN (destul de subțirel în opinia mea, există acele credite de angajament, dar poate că greșesc), lipsa fondurilor necesare, poate să însemne foarte multe, de la lipsa voinței politice pe fondul problemelor cu care se confruntă în prezent bugetul de stat până la o regândire completă a misiunilor pe care Forțele Navale Române trebuie să le îndeplinească în Marea Neagră și, pe cale de consecință, nevoia regândirii mijloacelor tehnico-tactice necesare îndeplinirii acestor misiuni.
Știm că recent au fost „lansate” mai multe programe, unele cu mai multe șanse de finalizare (modernizare NPR, achiziție vânătoare de mine, elicoptere navale ASuW), altele cu mai puține (submarine), nu pot decât să zic că, vom vedea… În mod normal, ceea ce ar trebui acum să urmeze ar fi modernizarea și înarmarea celor două T22R în regim de urgență.
mihaistoian
8 august 2023 la 17:34
ROMÂNIA A ANULAT CONTRACTUL CORVETELOR.
Sfârșit de drum în epopeea „Corveta multifuncțională”
https://www.defenseromania.ro/romania-a-anulat-contractul-corvetelor-sfarsit-de-drum-in-epopeea-corveta-multifunctionala_623976.html
„Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.
Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarant câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.
Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august”, confirmă Ministerul Apărării Naționale pentru DefenseRomania
Dan
8 august 2023 la 17:39
https://www.defenseromania.ro/romania-a-anulat-contractul-corvetelor-sfarsit-de-drum-in-epopeea-corveta-multifunctionala_623976.html
România a anulat contractul „Corveta multifuncțională”
…”întrucât ofertantul declarant câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor”
steppewolf
8 august 2023 la 17:50
adica nu s-au gasit bani pentru diferenta de pret intre NG si Damen ? ma rog, cred ca nu-s bani deloc
RS
8 august 2023 la 17:40
S-a anulat contractul curveta !
Alin-Theodor
8 august 2023 la 17:55
Se pare, că într un final, saga corvetelor sau mai bine zis, contractul câștigat de către compania franceză s a încheiat.
Sa fie cu vesti bune (încredințare directă) sau iar o lălăie „desteptii noștri?
https://www.g4media.ro/breaking-ministerul-apararii-a-anulat-licitatia-pentru-corvete-castigata-inca-din-2019-de-compania-franceza-naval-group.html
psycho
8 august 2023 la 18:01
hai ca nu a durat mult afacerea corveta romaneasca….
Cezar
8 august 2023 la 18:15
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/mapn-a-anulat-licitatia-pentru-corvetele-fortelor-2290324.html
S-au strigat bingo! În sfârșit, dar e ca dracu acum.ca se retrag și olandezii de la Mangalia. Fincantieri, oare? ?
Mai degrabă nimic.
De ziua marinei, vă dăm ciuciu.
Inca nu s a incheiat dotarea fregatelor,
si anuleaza si pe astea?
no…pupati-l in dos pe dragnea, omul rusilor…
puteau sa fie 4 corvete gata pana acum, facute cu damen la noi in tara, nu sa ne prinda razboiul rupti in ruc cum sintem la ora asta…..o sa fie inca 5 ani pana se vor construi unele noi, in cazul care ne miscam….toti cei care s-au ocupat de afacerea asta ar trebui impuscati pentru tradare de tara….
Îi bănuiești că fiind purtători de inteligență pe cei de la marină.
Revizuirea strategiei, a tacticii de la MN, hai sa fim serioși.
Eu cred că e o simplă comandă: nu sunt bani!
Va mai dăm 2-3 amirali, contraamirali sau darthvaderi interstelari cum vreau ei sa li se spună, și le vom plăti și lor pensiile.
După, antena3. Unde o sa ne explice cum e cu cabestanu’.
Că urmează anul marinei.
Intrebare de 100 de puncte. Nu i se pare nimanui ciudata aceasta decizie brusca(dupa ani de termene, procese si amanari) fix dupa ce congresul american a aprobat minunata si extraordinara strategie americana la MN??? Care din ce apare pe net spune circa si ceva nimic?? Oare ce prevede in capitolele ei aceasta strategie?? Stie cineva? Sa ne spuie si noua!!
apropo de HASC ul americanesc.la stabilirea bugetului pe 2024,le au bagat pe gat alora de la us navy,o San Antonio class,pe care aia nu o doreau !!! super tare!! si au fost de acord sa traga pe dreapta,doua LCS uri.dar trimarane,nu freedom.asa ca de la anul sunt 4 Independence disponibile(dar trebe sa ne miscam cu talent,ca umbla vorba prin targ ca le ar vrea mexicanii).
Pai si Independence au bube mari! Alea cica se crapa pe mare agitata. Deci eu cred ca ar trebui sa ne ferim de LCS-uri ca de dracu!
A, si sa nu mai vorbim despre intretinerea lor, pt ca ele au fost construite in filosofia ca vor fi intretinute de contractori si deloc de marinari! Si ghici ce, doar acei contractori au manualele de proceduri, sa nu mai vorbim de piese sau consumabile… Pai daca nu si-au permis marina americana sa plateasca acei contractori (inclusiv pentru deplasari pana in Hawaii, daramite in Romania), tehnicieni americani cu salarii pe masura, si ne-om permite noi…!
Eu zic sa ii belim pe Dragnea, Fifor, Les, cativa amirali (pun pariu ca avem cateva duzine si din astia, in ciuda lipsei navelor de lupta) si macar poate scoatem de cateva vele!
Vin LCS-urile lui Ștrumpf?….io zic ca da
De fapt sunt LCS urile lui @nicolae. El a lansat primul teoria conspirationista. Eu doar am dezvoltat o ????
Mea culpa la amândoi și asta e , decât NPR-urile rusești și carapacile alea de fregate mai bine LCS, sper sa vina cu plinul de rachete și ceva pe lângă
@Nicolae Daca tot ai deschis subiectul, pune si potarea mea care ai sters o de acolo,ca era off topic.
Era de asteptat cu atatia agenti de influenta rusi in conducerea armatei si a guvernului.
Trebuie sa fim victime sigure in fata rusilor si aliatilor lor mai de la vest.
Și da, se pare ca tot la cârpeală ajungem , politicieni de politicieni cu meapenisti de meapenisti toți o apa si un pământ, vorba lu’ nu știu care: Trădarea e o constanta pe aceste meleaguri de mai bine de 2000 de ani , așa ca mirare nu-i.
Sa speram totuși ca vor reuși înarmarea npr și fregatele in timp util.
din seria filme proste cu prosti,ar fi de ras daca nu ar fi de plans,stat esuat pas cu pas.
Din seria cu licitatii, pana acum nu stiu ca vreuna sa se fi terminat cu bine, cu exceptia celei de dotare cu C 27J Spartan si aia cu cantec, contestatii, intarzieri mari la plata etc.
sa vina 15 august cu neptun si nimfele lui in bikini,maestre musica !
Si sa se comunice desfintarea Marinei Militare!
Ca nu are valoare combativa.
Eu ma bucur! Măcar nu stam ca prostii sa așteptăm… se semnează, nu se semnează…
Cu toate ca, din punct de vedere a ce își doresc cei de la marina, aceste corvete erau foarte așteptate și dorite.
Teoretic, ar trebui ca sfârșitul acestei povesti sa însemne o dotare rapida cu ceva sh și cât de cât potent. Sa vedem
Nu-i ca și când le-au trebuit 5(cinci) ANI sa se decidă.
Celeritate, ce sa mai …
Au schimbat strategia …
Cascadorii râsului e doctorat pe lângă ăștia.
@VS In opinia mea, solutia probabil stop-gap este sa rezolve fregatele si NPR-urile. Nu va fi ieftin dar va fi oricum mai ieftin decat sa faci nave noi. In paralel, sa aduca in stare decenta restul navelor, asa cum erau reparatiile capitale si modernizarile limitate pentru dragoare si corvete. Doua dintre dragoare, DM29 si DM25 ar trebui sa fi trecut deja prin ele (d-aia te intrebam daca ai reusit sa urci pe dragorul maritim): https://rnhs.info/noutati-despre-dragoarele-maritime-de-clasa-musca/
Mai erau si Tridenturile, dar nu stiu ce s-a ales de ele, am vazut unul in santierul Mangalia (ala mic, nu cel mare cu Damen): https://rnhs.info/sistemul-de-dragaj-trident-o-noua-viata/
De asemenea, ai ajuns pe puntea de sub helipad pe fregate? Macar una – Regina Maria ar fi trebuit sa primeasca sonarul tractat, locul lui e pe puntea de sub helipad, ceea ce s-ar fi vazut, ca-s niste tamburi mari acolo pentru desfasurare cablu etc samd Interesant e ca habar n-avem de unde au venit sonarele…
https://rnhs.info/despre-stadiul-inzestrarii-fortelor-navale-romane/
De altfel, Gilday s-a interesat de fregate si nu m-ar mira un G2G cu americanii pentru modernizarea si inarmarea lor: https://www.defenseromania.ro/sua-s-au-interesat-de-starea-si-modernizarea-fregatelor-romanesti-comandantul-marinei-sua-la-bordul-fregatei-regele-ferdinand_620678.html
Cu T22R si NPR inarmate, Tetalurile tinute pe post de OPV-uri, am mai misca ceva in urmatorii 10-15 ani, timp in care s-ar putea hotari cam ce fel de marina vor, daca mai vor…
Va fi încredințare directa spre Naval Group. Tu crezi ca Parisul renunță așa ușor la contract după ce are un grup de luptă în România? Cam în 6 luni.
vezi ca un oficial englez spunea anu trecut parca ,ca Marea Britanie nu ar zice nu sprijinirii Romaniei pt a isi moderniza si inarma fregatele ,astfel incat sa se imbunatateasca prezenta Nato in Marea Neagra cat mai repede,iar daca armamentul de pe astea nu va fi francez nici un eventual contract pt nave noi de suprafata nu va fi dat francezilor ,iar faza cu grupul de lupta francez din Romania sa fim seriosi americanii au sensibil mai multe trupe aici ,impresia mea e ca au trimis si ei trupele alea aici pt ca ii luase lumea la ochi cu relatiile pe care le aveau cu rusii
Rolul corvetei este de escorta ori ce am vazut in ultimul an in Marea Neagra nu a aratat ca misiunile de escorta ar fi preponderente.
Vinatoarele de mine si puitoarele de mine ,navele purtatoare de artilerie clasa Buyan care chiar daca sunt corvete au actionat ca baterii flotante de rachete ,submarinele si navele logistice si de desant au actionat cel mai mult alaturi de drone kamikadze.
Poate ar trebui sa ne schimbam optica despre cum ar trebui sa arate marina romana
Si ce credeti ca va urma? O alta licitatie?? Sau vor face copy paste la „licitatia” bateriilor de coasta, unde s au umplut de penibil pana Raytheon a luat sub aripa Kongsbergul si apoi au trantit un G2G?? Si a castigat pitica vikingo-americana(in acel moment) careia nu ii dadea vreunul sanse? Sau poate ne amintim si de Piranda V, injurata de toti(care visau Patria, Boxer sau Iveco cu integrare 100%). De niste multi ani va repet, dar nu asculta vreunul. Achizitiile nu le face Bucurestiul. Vin gata facute de foarte departe.
Faptul ca achizitiile nu le face Bucurestiul nu e neaparat un lucru rau…
devine de preferat..
Cred ca e cel mai bun scenariu acum…pusa lista pe masa , asta va trebuie , un sut in cur si la cumparaturi…..dasca nu sunteyi in stare sa fabricati la voi..
Pe bune?? Am luat tot ce ne au bagat pe gat!! Piranda V, un autobuz londonez, greu cat un T55, amfibiu ciu ciu, cand noi aveam nevoie de altceva? Himars, desi bagasem deja o galagie de bani in Larom, la care mai trebuia doar sa luam pod urile cu rachete extra300 si alea similare cu atacms ul(nu mai retin numele acum)? Aav7 urile actuale de care nu aveam nevoie ca nu avem unde debarca. De 120mil luau bv10 sau bronco ptr tot RIM ul. Nu mai zic de vikingii britanici blindati care stau pe dreapta in depozite. Si sa nu aud de protectia superioara ca tirurile plutitoare ofera protectie la 14,5mm. Abrams uri de 70t cand tara e plina de munti si podisuri unde balena moare gafaind ?? Au cerut in toate RFI urile tanc mijlociu!! De cand dracu e Abrams tanc mijlociu?? Si ma opresc aici ca sunt offtopic si stiu ca asta il arde la suflet pe Nicolae cel mai tare. Mii de scuze!
au cerut in rfi din 2016 tanc principal de lupta , nu mediu , ca asa puteau sa iti cumpere orice mli de pe piata cu turela cu tun de 120mm, dar nu au luat, au luat daca se realizeaza achizitia de Abrams fix ce au scris acolo tanc principal de lupta ,si mai ales ce au scris la final:
” III. COSTURI ESTIMATE DE ACHIZIŢIE
Pentru estimarea costurilor se va avea în vedere următorul necesar de tancuri:
• tanc principal de luptă şi derivate – 276 buc.;
• simulator pentru executarea instrucţiei privind conducerea şi tragerea – 20 buc.
• perioada de garanţie să fie minim 24 luni;
• durata normală de exploatare să fie minim 20 ani.
Furnizorul va transmite o estimare pentru varianta de produse noi – pentru tancul principal de luptă, pe fiecare derivat în parte dezvoltat până în prezent (tractor de evacuare-reparaţii, pod mobil de asalt, dragor de mine etc.) şi pentru simulatoare (simulator instrucţia tragerii cu armamentul de pe tanc – nivel echipaj şi pluton; simulator instrucţie tactică – nivel echipaj şi pluton; simulator conducere tanc – nivel echipaj).
Furnizorul poate transmite o estimare pentru varianta de produse obţinute prin modernizarea unor generaţii anterioare, dacă există excedent şi disponibilitate pentru a asigura un număr minim de 276 buc.”
adica se accepta si sh modernizat la ultimul model de modernizare daca esti capabil sa furnizezi minim 276 de bucati,de aia Abrams ,si nu Leo si nu Lecrerc, si nu ariette
Larom a fost solutia pt ca nu aveam acces la armament NATO…eu le as dona rep. Md…as face acelasi lucru si cu tr85m1 si mli 84m1…
Bvs 10 as lua sute, dar pt VM…
Abrams ce sa caute la munte ? Frontiera e zona de campie cel mult dealuri cu mici exceptii unde ai VM pt asta…sper ca nu vrei sa te aperi cu Abrams la Brasov…
Ce vor face cu aav7 ? Poate vor fi necesare daca iau rusii Odesa si se uita la Budgeac…
Și dacă iau rusii Odesa , ce treabă avem cu Bugeacul ? Doar sa sprijinim R Moldova, în rest nu ne bagam, nici singuri, nici cu NATO
E un scenariu, nu cred ca US ar accepta rusi in Budgeac…prea aproape de Kogalniceanu…dar poate gresesc…
Bugeacul e pe Dunare, in plus ne trezim si cu rusii la gurile Dunarii pe Insula Serpilor. Iti pot bloca cu exercitii intrarile pe Dunare si parti din zona economica.
O parte din traficul pe Dunare nu trece pe canal.
Și crezi ca pentru asta NATO riscă un război cu rusii? Aceiași tensiune și șicane sunt și pe coridorul Suvalki, sau cum se cheamă către Kaliningrad! Mai bine SUA dacă nu vrea rusii la Dunăre sa livreze ATACMS
Dacă vor livra americanii, vor da și germanii taurus. ar trebui sa dam și noi 70 – 80 de APRA 40 si ceva termobarice, sa vedem de la Herson până în Crimeea numai rusi la rotisor. Pentru APRA 40 și munitie, eventual ceva blindate din lotul celor inlocuite de Piranha 5 sa primim 2 LCS de la americani și e o afacere bună pentru toți.. si pentru noi și pentru ucrainienii și pentru americani ca nu mai cheltuie alte fonduri pentru Ucraina și rusii sunt pulverizați….
nu prea ai inteles ideea… era sa ne bagam inaintea rusilor, cu acordul ucrainenilor.
Hai sa intrebam si invers, risca rusii un razboi cu NATO?
Pe teritoriul Ucrainei…nu baga mâna în foc….Naționaliștii ucrainienii ar vedea asta ca un rapt teritorial al României cu sprijinul NATO.. Zelinski și ar pierde susținerea și ar da apă la moară rușilor că NATO împarte țărilor riverane tinuturi istorice ! Dacă era ceva ce se putea da, ar fi fost Insula Șerpilor dar cu șanse de 10 % prin denunțarea actului de cedare catre Rusi, care din ce știu nu a fost ratificat de romani….Oricum. din cauza celor scrise mai sus nu e posibil…
@Strumpf daca tu compari HIMARS cu LAROM ….
aoleu!!! himars ul asta face si cartofi prajiti? uite ca olandezii tocmai au comis crima in primavara.desi aveau M270 in dotare,au preferat PULS ul perciunatilor.care este fostul Lynx din care a aparut Larom.care poate trage cu rachete „proaste” de 122mm(20-35km raza in functie de tipul de motor)36 buc/lansator.sau 122mm Accular(cep<10m) tot 36.mai au Accular 160mm(+40km raza) 20 bucati.urmeaza Extra 306mm((150km raza) 8 bucati.si cireasa de pe tort predator hawk 370 mm,similare atacms(raza 300km warhead 140kg) 2 bucati. adica o caruta de rachete dumb+smart,cu raze intre 20 si 300km.in numar dublu fata de Himars per lansator .tot cu ghidare gps si la pret de 1/2.olandezii dau pe 20 de lansatoare cu rachete si restul balariilor 300 milioane.
Predator Hawk e echivalenta cu PRSM, LORA e similara cu ATACM (cu raza si incarcatura de lupta putin mai mari)
Mai conteaza si incarcatura rachetelor
Predator hawk 140kg warhead la 300km, atacms 226kg(500lb).Doar ca lansatorul perciunatilor livreaza doua(280kg total warhead), himars doar una. Si conteaza pretul bro. Cat am dat noi pe 54?peste un miliard jumate? Astia dadura, acum, 300 mil pe 20.cu rachete si toate dandanalele.
Eu cred că va urma că nu vor face nimic. N-au nici bani, n-au nici voință și nici pe ruși nu vor să-i supere. Cred că nici măcar „LSD”-urile nu pot fi aduse, pe motiv de Montreux.
Va urma că vor da vina pe străinii cei răi, ca să mai sufle în pânzele auriferilor. (De asociatul Bossînceanu nu va pomeni nimeni, nimic).
Posibil ca Montreux e null acum din cauza rusilor?
Nope. Musai sa fie de acord si ei si, mai ales, otomanii. Cheile stramtorilor sunt la ei in salvari.
MN e momentan inchisa pentru beligeranti, nu si pentru riverani. Deci, da, pot fi aduse prin stramtori.
Riveranii au restrictie de tonaj? Adica presupunand prin absurd ca Bulgaria cumpara un portavion au voie sa il aduca acasa?
Si cam aceiasi intrebare dar din alt punct de vedere, strimtorile au restrictii de tonaj pentru vapoarele civile – in acest caz restrictie fizica nu juridica.
Cat de prost poti sa fii ? Era clar ca asa se va termina …Macar sa inarmeze dracu alea doua fregate pe care le avem…Nu sunt in stare de nimic frate …un stat si un minister al apararii ??? impotent fara lipsa de viziune fara un plan pe termen lung , niste fatalai ca sa nu zic tradatori….si ei vor submarine cica…ce dracu despre ce vorbim ?? Nu suntem in stare de nimic ..mi-e sila !!!!!????
submarinele au avantajul ca nu le traznesti cu neste rachete trase din crimeea, indiferent cine o controleaza. bizar, cand s-a vazut cat de vulnerabile sunt flotele marii negre, mai intai ukr, apoi ditamai rusia, la rachete.
si totusi, toti o dau cu corvetele ca Ion cu flueru
Nave fluviale roll on roll off purtătoare de platforme auto Himars și NSM in mișcare continuă pe Dunăre. Asta ne trebuie. Putere de foc hiper mobila care sa acopere litoralul si zona economică a MN.
Super tare!!! ???Te gandisi mult la asta? Adica iei unul sau mai multe lansatoare de 6-7m care pot zburda cu 60-70km/h prin toata Dobrogea si le pui pe o baragladina de nava de niste zeci de metri lungime sa le plimbe cu vreo 15-20km/h pe Dunare. Si cu un ucav sau doua trei lancet uri le face inamicul pe toate sub uri fluviale. Bravo!!!
eu vad pe baragladina aia lansatoarele Strela ramase dupa modernizarea NPR-urilor…
bineinteles teleoperate…
Tre’ sa acopere angajarile astea pe care le fac ca sa faca economie la buget. 😀
Din ce vreti sa acopere gaura?
Too little too late. Și un moment prost pentru anulare. Francezii ar putea reveni pe una din dos cu toate corvetele construite în Franța sau jumătate din ele (nu scăpam de ei prin simpla anulare). Și nu avem alternative reale.
– Programul de elicoptere e blocat (nu s-a semnat nimic de 1 an de zile).
– Modernizarea NPRurilor e o glumă proastă. Nu modernizezi nave rusești vechi de 30 de ani.
– Modernizarea fregatelor e din nou aruncată pe apa sâmbetei.
– Submarinele Scorpene exista doar pe hârtie.
– NSM-urile vin în 3-4 ani.
Naval Group ar fi trebuit penalizat ptr mizeria făcută în România.
Poate o sa invete si department ul achizitii al MApN sa faca un caiet de sarcini in care sa aiba punctaj si componenta tehnica pe langa pretul cel mai mic…
Mai bine 2 corvete cu MK 41 VLS decat VLS-uri doar pentru ESSM
Atata sper ca o sa ne trezim si o sa ne dots cu cat putem noi sa sustinem financiar.
Putem da de lucru atat Damen cat si Fincantieri, un FREMM nu ne-ar strica.
Corvete cu MK41 ?
mecanicule nu I mai bine sa le montam pe niște bărci cu motor ? Consum de carburanți redus,salvam și planeta …
Pe ce corveta montezi MK41 VLS ?
hai – fa un efort s-a discutat acest aspect MK 41 VLS incape pe corveta uite-te in arhiva Rumaniamilitary
Intrebarea este daca Naval Group va primi vreun aviz negativ pentru vreo ipotetica licitatie viitoare. Intr-un stat normal la cap este de neconceput ca o companie care castiga o licitatie sa se comporte asa.
Avizul negativ se cuvine dat Securității și instrumentului său, pesedeneleu. Ei sunt autorii acestui sabotaj al țării, francezii îs doar complicii lor.
Există și vinovați cu nume și prenume – unele dintre ele binecunoscute în lumea politică, alții sunt niște slugi fojgăitoare de hârtii de prin meapeneu – dar cine să-ancheteze, cine să-i condamne la ocnă?!
Nope, nu numai că nu va primi aviz (e oricum dificil, pentru că SNC a fost refuznicul de serviciul ar francezilor), dar probabil va prim contractul prin încredințare directă.
Invocarea lipsei fondurilor ca motiv de anulare al licitatiei este extrem de ciudata. In Fisa de date a achizitiei este obligatoriu sa treci, la datele achizitorului, sursa de finantare. Sursa care trebuia sa fie valabila pe toata perioada derularii achizuzitie, deci pana astazi! Adica daca semnam contractul cu NG erau fonduri dar pt atribuirea contractului urmatorului clasat nu ???
S-au legat de lipsa celor 50 mil din diferenta de pret. Cam ridicol, dar asta e.
Potrivit Armatei, compania franceză nu a semnat acordul-cadru, și nu au fost identificate fonduri necesare (+ 50 milioane euro) declarării ca fiind câștigător a companiei de pe locul următor, adică Damen.
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26449520-ministerul-apararii-anulat-licitatia-pentru-corvete-istoria-unui-esec-strategic-pentru-romania.htm
Exista o valoare estimata a achizitiei, care cu siguranta acopera si cele 50 de milioane Euro plus pentru oferta Damen. Este o explicatie puerila si fara temei legal. Damen ar trebui sa actioneze guvernul in judecata.
Era de asteptat..intra in ce ziceam eu. Nimic pana dupa alegeri. Nici macar suplimentarea cu 150 a numarului la Piranha . Hai poate Abrams , dar nici acolo nu pare sa fie vre-o graba.
Astia se tem mai mult de AUR decat de rusi.
Ma tot gandesc la dronele alea negre si frumoase ucrainiene. Cum ar fi sa puna pe ele si doua trei rachete javelin ca sa nu mai intre ca berbecele direct in nava vizata?!?! Oare navele mari si grele mai au vreo sansa in lupta cu o armata de astfel de raptori?
Da, o sa apara lansatoarele de Brimstone, Hellfire pe putea navelor tocmai ca sa pocneasca de la 7-8 km ambarcatiunile astea mici.
Se va ajunge la mai multe tunuri de 20-27-30-35mm dedicate si impotriva dronelor navale.
Sa nu uitam ca o corveta are si elicopter ambarcat, acesta poate duce si rachete nu doar torpile.
Doar ca dronele astea au vreo 5m lungime si 30-40cm deasupra apei. Ziua mai e cum mai e dar noaptea e misiune imposibila sa le vezi printre valuri. Si daca sunt facute si din ceva compozite, canci imagine pe radar. Cu drona corespunzatoare, intr o noapte cu nori, fara luna si stele dai cep si lui Gerald Ford. Carrierul, nu preșul.
Pai si cam ce vaneaza Brimstone/Hell fire nu astfel de tinte mici? Bingo!
Dirijarea se poate face si IR sau Laser cu ajutorul unui FLIR destepti.
Intrebare intrebatoare : de cate ori fusesi noaptea in mijlocul marii(si un pic agitata cu ceva valuri)? Daca raspunsul e NU, intreaba l pe @nicolae sa iti spuna ce vizibilitate ai. Poti sa pui tu si torpile fotonice romulane, daca nu ai solutie de tir, te p.. i pe ele.
Daca te uiti la filmarile cu astfel de atacuri, o sa observi o constanta: pe mare este calm plat in zona atacului.
Rusii au facut niste greseli majore: nu si-au protejat porturile (puitorul de mine si plase va zice ceva?), nu si-au protejat navele vulnerabile (vezi Ropucha si petrolierul din Kerci), n-au instituit camuflajul surselor de lumina si n-au avut nave de protectia fortei.
USV-urile sunt greu de vazut pe radar dar le poti repera cu ajutorul UAV-urilor aflate in patrulare 24/7 in zonele de interes, le poti complica viata instituind obligatia stingerii tuturor luminilor – de pe nave si de pe coasta si bruind comunicatiile prin satelit si GPS-ul in zonele de interes, patrularea zonelor de interes cu nave de protectia fortei etc samd
Un FLIR bun, instalat mai sus, pe catarg, dublat de o veghe continua si arme usoare cu tragere rapida ar trebui sa-ti rezolve problema in conditiile actuale. Un UAV iti va detecta din timp USV-urilor ceea ce va permite navelor de protectia fortei (toate vedete rapide) sa previna din timp un astfel de atac.
Sa nu uitam, pachetul ASuW al LCS-urilor pentru asta e facut. Englezii au Martlet, il integrasera si cu tunul de 30mm, dar se pare ca n-a functionat cum trebuie, au avut probleme cu jetul rachetelor.
Deci, cam cum zice Mecanicu… Masuri simple, pe care rusii nu le-au aplicat decat cu intarziere, dupa ce au inregistrat pierderi. Suna a incompetenta.
P.S. Iti urez succes in scufundarea lui Ford cu asa ceva….
@nicolae,vorbim despre o tinta de marimea unei tender boat,dar cu bordurile mult mai joase(aproape submersibila),neagra tuci si cu semnatura radar(materiale compozite)si IR(apa rece a marii) infima.la 20-25m/sec cat au viteza de atac,flir ul ala ar trebui sa acopere in ultimele 15-20 sec peste 100000m2 dupa o tinta cat o barcuta.iar UAV ul sute de km2.cat despre luminile navei stinse,iti dai singur la gioale.de ce crezi ca era ropucha ruseasca precum un pom de craciun in momentul atacului?incercau sa vada cat de cat ceva in jur.sau ai uitat ce bezna este noaptea(fara vreo sursa de lumina proprie,stele,luna) in mijlocul marii?
Stiu destul de bine despre ce fel de tinta vorbim si sunt de acord ca nu sunt tocmai usor de reperat. Sunt greu, nu imposibil de reperat.
USV-urile ucrainene asa cum este Magura V5 sunt in esenta barci din fibra de sticla de 5,5 m lungime care au Vcroaziera ~22 Nd si Vmax. ~42 Nd.
Sunt pilotate, nu autonome/semiautonome, probabil ca au ceva pilot automat atunci cand au distante lungi de parcurs, asa cum a fost pana la Novorossisk.
Comenzile sunt transmise prin unde radio sau prin satelit (Starlink). Pentru navigatie si atac folosesc o camera optoelectronica cu ajutorul careia sunt identificate vizual tintele (au formele navelor rusesti) si, probabil, pot stabili pozitia cu ajutorul reperelor de la tarm (faruri, balize cardinale, lumini de la tarm).
Pentru navigatia pe distante lungi probabil ca folosesc un sistem de navigatie inertiala, GPS.
Pornind de la aceste date, aflam si limitarile USV-ului.
O prima limitare este data de conditiile meteorologice, la 5,5 m lungime, navigatia pe o mare de gradul 4 (val de 1 – 1,5 m) devine anevoioasa. La gradul 5 (val de 2 – 2,5 m) probabil ca nu mai pot naviga fara pericol de rasturnare.
O a doua limitare vine de la faptul ca sunt controlate radio / satelit de la distanta, nu sunt autonome/semiautonome. Probabil ca au un soi de pilot automat pentru navigatia pe distante lungi si folosesc GPS pentru determinarea pozitiei. Ambele – radio / GPS sunt susceptibile de bruiaj. Stiu ca rusii au mai bruiat semnalul GPS in zone de interes la un moment dat. Stiu ca au incercat sa atace Starlink dar le-au dat-o aia rapid in gura.
O a treia limitare vine de la faptul ca trebuie sa atinga fizic tinta pentru a o putea distruge. Cu cat o tinta manevreaza mai mult, cu atat le va fi mai greu sa o loveasca. (Nu au reusit mare lucru impotriva navelor rusesti aflate in mars – Ivan Khurs si ailalta, cele doua Bykov etc. Cele mai „frumoase” rezultate sunt importiva unor tinte statice.)
Ce masuri pot fi luate:
1. Camuflaj – lumini de la uscat/nave inchise, in zonele de interes. Daca te uiti la atacul asupra Ropucha, silueta navei se distinge foarte clar pe fondul luminilor de la uscat.
2. AIS inchis la navele comerciale care intra/stau la ancora in zona porturilor / zonelor de interes. Interzicerea navigatiei civile de noapte in zonele potentiale, toate luminile navelor stinse.
3. UAV cu FLIR in patrulare 24/7 in zonele de interes (porturi, zone de ancoraj etc samd) USV-ul vine unde sunt tintele pe niste rute relativ predictibile. USV-urile sunt intr-adevar greu de vazut dar ca sa inainteze prin apa creeaza un siaj. Ai aici un studiu, eu zic ca merita sa-ti arunci un ochi ca sa intelegi ce zic: https://www.researchgate.net/publication/282868156_Modeling_the_infrared_and_radar_signature_of_the_wake_of_a_vessel
4. Vedete rapide pentru protectia fortei dotate cu FLIR si arme usoare cu tragere rapida. Rusii au reusit sa distruga USV-uri cu mitralierele de 14,5 mm de pe Bykov si Ivan Khurs. O filmare aci: https://twitter.com/Archer83Able/status/1661379305236987907?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1661379305236987907%7Ctwgr%5Ebbd046a8070ad43a037514c1131a5aa589e2f988%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.popularmechanics.com%2Fmilitary%2Fnavy-ships%2Fa44716741%2Frussia-black-sea-patrol-boat-ukraine-drone-battle%2F
Un tip de nava care probabil ar fi foarte eficient intr-o astfel de misiune este clasa Cyclone. Intamplator, fac cam acelasi lucru in Golful Persic…
Evident, nu sunt militar, sunt un amarat de civil. Totusi, masurile de mai sus mi se par pur si simplu de bun simt…
Sa nu uit: https://www.youtube.com/watch?v=Iv1WbNY-yB0&t=34s
Aveam impresia ca e mai mica….. e mare cat o barca cu motor de 30 CP… Nu stiu, dar eu as vedea o drona maritima sa fie ca o torpila cu diametru mai mic, sa aibe pe lateral ca la unele submarine derivoare sau cum se numesc si sa navigheze la suprafata pana la 2-3km de tinta si pe urma sa intre in imersiune pana la tinta..un focos tandem,termobaric ceva..ca la ATGM sa i ia dracii unde o lovesc…
Mai greu de vazut pe IR, tinand cont ca tinta e pe apa, racirea poate fi facuta mult mai eficient decat ceva care sta in aer.
Daca te uiti la dronele astea, motorul e jos, in spatele dronei, din fata nu ai cum sa o vezi pe IR.
Plus ca in curand dronele astea navale o sa fie purtatoare de torpile si total autonome, conduse de AI, nu ai ce semnal sa bruiezi.
Zici ca le bruiezi GPS-ul, dar nu conteaza, ca deja exista navigatie automata dupa stele.
Cu AI ( de fapt Machine Learning ), dronele astea o sa faca legea pe mare.
Cum ne laudam ca avem cei mai buni, cei mai multi si cei mai inteligenti IT-isti din lume, ar trebui sa-i angajeze cineva sa faca drone din astea.
bingo! Am spus asta de acum 1 an, prima masina de lupta autonoma va fi pe apa nu in aer. Imi este clar ca va fi ucrainiana.
Cu ceva soft ML + librarii imagistice cu profiluri poti invata micuta sa se fereasca de navele de lupta si sa aleaga un vas din cele la ancora.
Ucrainienii au developeri competenti, cu ceva hardware occidental o scot la cap.
PS. acum 2 saptamani o drona aeriana ucraniana a lovit a doua oara aceeasi cladire guvernamentala din Moskova. S-a gandit cineva de ce au facut asta? O explicatie vehiculata e ca au testat softul de recunostere imagistica, adica drona era pe autonom….
Pentru neindeplinirea prevederilor asumate prin depunerea ofertei in cadrul licitatiei , noi saracii platim cu varf si indesat, frantuzul nu. ” Ofertantul castigator nu a semnat acordul cadru in termenele solicitate”. Fabula ” Cainele si catelul” functioneaza inca!
Este greu sa credem ca anularea licitatiei fara posibilitatea adjudecarii de Damen nu are nici-o legatura cu retragerea de la Mangalia.
Da, domnule Nicolae, cred ca si dvs, ca o alta filosofie in ceea ce priveste forta navala romaneasca se prefigureaza astazi dupa 1,6 ani de razboi in proximitate. Din pacate {sau poate din fericire} nu cred ca este gandirea noastra in totalitate. Oricum „Tamplar” poate sa demisioneze incepand de astazi si tot este mai performant decat Dancu!
Întrebare degeaba …… oare Naval grup a fost sancționată pentru viitoare licitații în România, unde poate dorește sa mai participe ?
Răspunsul este nu , totuși rămâne întrebarea.. .
Poate ne trezim cu asociere între naval grup și șantierul Mangalia!!!
LCS scrie pe noi.
LSD
Coane, mie deja încep să mi se pară nu doar frumoase, dar și capabile și ce ne trebuie nouă. Să fie de la…?
E ca sunt misto?? Mai ales Independence!! Mai crapa cate o cutie de transfer, dar ii pune cineva sa mearga cu viteza maxima? La 44kn,daca nu sunt atenti si se uita la un film porno, se trezesc in largul Sevastopolului mintenas. Si ii sperie pe baietii aia cu tricouri cu dungi.
LPS – Pensii Speciale pentru Litoral !
Nu sunt bani.
Creditele de angajament , un bluf.
Banii de corvete erau . Cândva. 1,2 miliarde euro. Pusi deoparte de guvernul Ciolos
Ministrul Ciuca ulterior a deturnat banii ăștia la platit PATRIOT.
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23501309-romania-plati-avans-sistemele-patriot-din-banii-ramasi-necheltuiti-corvete-bateriile-coasta-ministrul-apararii.htm
Că erau fără finanțare la PATRIOT.
( au rămas de platit 3 sisteme din 7. Cu de bani , vom vedea )
Așa se explică și întârzierea dotării cu rachete de coastă antinava.
Banii tot la PATRIOT au mers.
Plata rachetelor de coastă a fost făcută doar in decembrie 2022.
Totuși, se întreabă cineva cat de varza e bugetul țării și cu efecte grele și în bugetul MApN ?
Împrumută îndrăcit, stimate domn, să plătească salarii și pensii campionilor la Solitaire.
https://m.rfi.ro/economie-157468-cand-statul-se-imprumuta-sase-luni-cu-o-suma-egala-cu-creditul-luat-timpul-crizei
Citeam undeva că șleahta asta împrumută vreo 80 de milioane de $ pe zi. Chiar dacă au tocat demult banii alocați corvetelor, să împrumute alții, că pentru un scop ca ăsta nu cred că se supără nimeni normal la cap.
Iar tupeul pe cum că n-ar mai avea 50 de mil pentru oferta olandezilor e revoltător. Îmi e că iar îi vor stârni și p-ăștia să ne dea reject la Schengen…
N-au identificat fondurile…. Ce-ar fi sa mai reduca din ministerele alea absolut inutile! SUA se descurca cu jumatate din numarul de ministere al Romaniei.
Ce-ar fi sa desfiinteze din sutele de agentii unde nici cei care lucreaza nu stiu ce fac!
Ma enervez singur…
Am eu senzația urâtă că vor relua procedura dar pentru sume mai mari și s-ar putea să dispară componenta de modernizare fregate… Iar timp și energie risipita
O sa fie G2G cu olandezii….. in cel mai rau caz SH din SUA modernizate la santierele detinute de Ficantierii in Romania…o sa vedeti..
Eu doar sper, sincer, sa ai dreptate
Eu nu cred absolut deloc, dacă era vorba de Damen , ii incredintau acuma contractul și gata …următorul clasat
Legat de sh , nu era vorba ca mai iau ceva din Marea Britanie, cred ca er puitor de mine , dacă îmi amintesc corect.. nu am mai auzit nimic pe acesta tema
Îmi pare rău de marinari , dar nu ii vad dotați cu ceva în următorii ani …
Nu va mai agitati, sau identificat alti furnizori de echipamente militare pt niste contracte la care iese spaga,asta era prea vizibil si numai aveau cum sa ia spaga, asa ca numai este de actualitate,ghinion de nesansa pt marina romana, poate dupa alegeri cand o fi siguri pe puterea pe care o au si ca o sa ii doara undeva de alegatori inca 4 ani o sa o puna si de un contract si pt marina baban de unde sa poata sa mulga si ei ceva
Nu aveau cum sa ia spaga cu frantujii??? ??? Spagarii SRL?? Aia care au fost descoperiti cu spagi pe tot mapamondul pe unde au „castigat” licitatii? Faza tare e ca in cazul curve telor noastre au fost doar niste pioni folositi in manareala pusa la cale de altii.
Cred ca ne pricopsim cu niste LCS.
Cam asta a fost soarta tuturor contractelor de achizitii. Americanii nu lasa nimanui loc la masa!
Plutonul de executie trebuie sa fie obligatoriu. Unul in Piata Victoriei si altul in curtea ministeriului dezarmarii nationale.
neaparat unul in Alexandria!!
TRADATORI DE NEAM SI TARA.
Acest comunicat tre intrepretat in aceasta nota :
punctu’ 1
Pensiile si salariile nesimtite ale fostilor securisti trebuie intretinute …si de unde bani neicusorule ca totu-i pe minus si gaura -n fundu bujetului e mare …
punctu’ 2
HOPA ! ”Au identificat urjent bajetii [destepti ] fondurile pt. curveta multilateral functionala …” de aceea nu mai sunt de fapt ”identificate fondurile ” la ofertantu nr. 2 .
punctu’ tri
Lasa p[o ]p- ulime ca ,la cererea publicului votant , vor aparea din nou pe scena festivalului ”ziua Marinei ” eternii trubaduri moderni ”post” -comunisti , gen ministru apararii , si presedintele care vor canta slagheru de 30 de ani ”Rromania moderna ” sa acopere marea goala
Am uitat …puntu’ 4
In aceeasi nota vom interpreta si lansarea episodului ”obuzieru ‘ multilateral executat ” …in curand tineti monitoarele deschise , telenovela v-a continua cu ”programul submarinului multinational-implodat ”…Sa speram ca pana la ”demararea episodului ” f-35 amerlocanii or sa le bage pumnu-n gat si n-or avea ce face decat sa-l ia …
Și mai e ceva .
Ciuca a luat banii de la corvete și rachete antinave deoarece era forțat de evenimente.
Noi ca țara am fost introduși (atunci ) de americani în programul ăla de garantare a achizițiilor militare. ( nu țin minte denumirea exacta )
Stiau americanos ce vraiște e in bugetul Ro ? ?
Programul prezentat ca o victorie de ” ai noștri” in realitate e o garanție contractuala. De genul :
– ai făcut contract ferm pentru 7 sisteme ?
– Vrei doar 1, doua sau trei ?
– Nici o problema.
Prețul e același ca pentru toate cele 7 sisteme la un loc din contractul original.
De aia unele țări contractează cu americanii x bucăți cu contract ferm și y bucăți ca ” opțional suplimentar”.
Te apără de a platii x bucăți la preț de x+ y daca ai contracta tot din o lovitură.
La chestia asta eu personal am gasit explicația legală prin niste site americane (și italiene).
Unde in general e foarte bine explicată legislația americana după care se ghidează DoD.
Contract ferm e una.
Contract ferm + opțional, o cu toată altă obligație legală a părților.
Noroc cu Iohannis.
” am decis sa mai dau o șansă PSD ” ☹️☹️
E vizibil efectul și azi.
În sfârșit o veste … 🙂 Și cu submarinele cum rămâne? Naval Group nu renunță ei așa ușor. Pentru Marea Neagră ai nevoie de o strategie mult mai complexă …
Sunteți răutăcios, domnule. ? De ce, mai bine, n-ar săpa până la sfârșitul zilelor șanturi la drumurile ce le-au neglijat? De ce n-ar schimba țucalul bătrânilor ce i-au batjocorit? De ce n-ar spăla holurile spitalelor cu care s-au lăudat și de ce nu ar mătura curțile școlilor neconstruite și n-ar spăla veceurile cazărmilor militarilor lăsați fără înzestrare? Pe viață, zic.
Este evident ca sunt si o gramada de „necalificati” la butoanele achizitiilor militare.
Dar asa cum inteleg eu toata situatia, amanarea anularii licitatiei s-a datorat factorului politic. Adica nu s-a dorit antagonizarea Frantei printr-o decizie abrupta, astfel ca le-au oferit toate sansele, ca sa semneze contractul.
Cat despre „dramedia” cu santierul din Mangalia, cred ca se inscrie in acelasi joc. Ca doar nu o fi o coincidenta anuntul anularii licitatiei imediat dupa frecusurile cu Damen. Probabil ca vor cadea la pace si vom avea Sigma cu armament US … si toata lumea va fi multumita … mai putin francezii, dar ei si-au facut-o cu mana lor.
Lasati nu e bai, il imprumutam de la greci pe Poseidon si e bine asa…..
Poate o sa invete si department ul achizitii al MApN sa faca un caiet de sarcini in care sa aiba punctaj si componenta tehnica pe langa pretul cel mai mic…
Mai bine 2 corvete cu MK 41 VLS decat VLS-uri doar pentru ESSM
Atata sper ca o sa ne trezim si o sa ne dots cu cat putem noi sa sustinem financiar.
Putem da de lucru atat Damen cat si Fincantieri, un FREMM nu ne-ar strica.
Oameni buni, cineva ar trebui să deconteze (și) politic acest… această… nici nu știu cum să mai zic. Nu că aș fi din cale afară de surprins, dar sunt foarte indignat și efectele asupra țării sunt mari, decisive și urâte.
Cine va deconta politic? Poate că cel mult nea’ securiciu Angelu Tîlvăros – un biet pion. Deși, în apatia generală, poate că nimeni.
Peste fix o săptămână e Ziua Marinei.
În contextul acesta, cred că va fi cea mai tristă zi ever a acestor oameni – la marinarii militari mă refer. Sunt foaaaaarte curios care dintre decidenți va mai avea obrazul să participe, îmbățoșat, să mai dea ochii cu îndelung umiliții noștri marinari militari.
Cine va mai avea obrazul sa participe?? Toti?? In frunte cu preșul etnic german??
..ai fi uimit.
Adica? Nu vine Marele Mut in costum de ospatar pe faleza anul asta? Si cu ravasitoarea in mini sai se vada bikineii ? Nu pot sa cred!! A plecat mai devreme la Miami?
pai ai intrebat si eu ti-am confirmat ca deja s-au dat biletele la vip pe faleza…obrazul si hartia suporta orice la acesti nenorociti care ne conduc.
Doamneee. Nu îmi vine să cred că aceste gunoaie vor serba cu atâta cinism ȘI de data asta, adică mai ales de data asta, în acest context sinistru!
Stai linistit – aia mari se uita toti la pensie, au nostalgii comuniste si impanzesc social media cu antivaxx si laturi de pe a3/rtv. Nu mai au coloana vertebrala. Aia mici, da, sunt umiliti in ultimul hal – dar cine sa ii asculte.
Sunt curios daca macar vedem vreo urma de protest – scrisoare deschisa ceva cat de mic din partea celor de la marina.
Apreciez ideea protestului – dar cred că realizezi, totuși, că armata e armată și că orice protest public este de netolerat, oricât ar fi de îndreptățit. Singurul protest public la indemana unui militar este demisia. Mă refer, desigur, la comandanții marinei militare… că de la nea’ Angel nu am nici o pretenție, uită-te ce față are, o rușine pentru un ministru NATO!
Totuși, chiar și o ipotetica demisie a lor în bloc nu ar ajuta cu nimic. Protestele sunt in sarcina noastră, a civililor și ar fi firesc să-i susținem pe militauri cu asta. Dar privește în jur, mai ales trădarea Ficusului a îndepărtat lumea de idealurile societatii si cam fiecare s-a refugiat în zona intereselor proprii…
Macar s-au lamurit lucrurile. A fost ceva plecat prost si din ambitie inca de la momentul cand au anulat HG ul dat de Ciolos. De la o polita platita lui Ciolos si loby-ului european, a iesit o mizerie de licitatie bazata pe balbaieli legislative. O poveste proasta E2E, bine macar ca s-a incheiat.
E momentul sa se gandeasca serios la ce va urma. Dupa mine realitatea vecinatatii cu un conflict nu da libertatea fantezista unei inzestrari peste 3-7 ani.
E nevoie de solutii stop gap pe flota existenta, sa inceapa modernizarea celor 2 T 22 si NPR, totusi poate gasesc o solutie light si pentru F111 si Tetal 2.
Cum necum e clar ca vor mai trage de navele astea minim 5
-10 ani.
Dar dacă:
1. Pe baza lecțiilor învățate din operațiile navale ale conflictului ruso-ucrainean din M. Neagră (și….Azov) …mări închise/continentale, s-au desprins concluzii nefavorabile Forțelor Navale Române (de exemplu combinația Apărare de Coastă compusă din ISR Maritim+USV/UUV+UAS+Rachete de Coastă+ MCM+Artilerie de Coastă+Infanterie Marină+Aviație poate fi mai redutabilă decât combinația Corvetă+Fregată+NPR) ? Se pare că puterea de luptă a Flotei Ruse la MN nu este atât de redutabilă…..Operațiile navale în mări închise/semiînchise sau continentale diferă major de cele în oceane sau mări deschise…
2. Dacă noua Strategie de securitate la M. Neagră în curs de aprobare în Congresul SUA stabilește un concept de securitate/apărare diferit de viziunea românească ?
3. Efortul financiar pe proiectele de înzestrare ale FT+ FA lasă fără resurse înzestrarea FN ?
Cu respect și fără supărare, te contrazic
Dacă Ucraina avea o flotă de suprafață credibilă și capabilă să facă față decent flotei ruse avea porturile de la MN deschise și livra grâu liniștită, nu chinuindu-se prin porturile mici de la Dunăre, și alea amenințate cu rachete trase de pe navele rusești, sau cu camioanele până la Constanța
Cum vei proteja de pe mal exploatarea gazelor din platoul marin când navele rusești vor mișuna în jurul platformelor de extracție, cu drona aeriană ori navală nu vei reuși.
Privește la modul cum intimidează China navele în Marea Chinei de Sud
https://adevarul.ro/stiri-externe/china/revolta-internationala-creste-dupa-ce-o-nava-2289889.html
Privește la modul cum China și Rusia provoacă SUA
https://www.defenseromania.ro/chinezii-spun-ca-cele-4-distrugatoare-americane-nu-le-ar-fi-facut-fata-a-fost-prima-data-cand-navele-chinei-s-au-apropiat-atat-de-mult-de-apele-sua_623971.html
Infanteria marină apără coasta și zona lagunară, atât, nu are treabă cu ZEE, asta e treaba marinei, chiar dacș amandouă fac parte din aceiași branșă
Ah, dar noi vom sta pe mal și vom trimite bezele rușilor când nu vom putea fora și extrage gaz!
@mihaistoian
Fără supărare, vezi marina rusă mișunând prin fața porturilor ucrainene de la Marea Neagră?
Nu știu de ce aveam impresia că le retrăseseră rușii tocmai la Novorosiisk.
Părerea mea, hâc…
Sharky, fara suparare, vezi vreo nava civila navigand spre Odesa, in zona de NV a Marii Negre? Nu! Da s-au retras spre Novorosiisk, dar patruleaza si blocheaza traficul civil. Da ca ai fi capitan de nava, ai avea tupeul sa navighezi spre Odesa acum?
Nu cred, opinia mea
Si de asemenea, ca fost militar, credeam ca intelegi valoarea marinei militare in sistemul de arme si lupta combinat modern!
Tot fara suparare
@sharky @mihaistoian
Nimeni nu se supara! 🙂
Serios acum, marina rusa are niste probleme structurale si de inzestrare care-i impiedica sa misune prin fata Odesei, pe de alta parte, chiar si in conditiile astea, graul ucrainean tot pe la noi iese…
Da, le-au retras la Novorosiisk, dar le-au adus inapoi la Sevastopol dupa ce au actualizat apararea portului.
Din pacate, ai nostri nu prea par sa inteleaga ce-i cu marina si cam ce-ar putea sa faca cu ea (si vad asta chiar si la tine, sharky, si te consider un tip foarte ok). Nu-i invinovatesc, suntem neam de infanteristi… Din fericire, nici rusii nu-s departe, desi au dat dovada de ceva mai multa imaginatie in WW2 cand au folosit marina cu succes in cateva cazuri.
Daca rusii aveau o aparare AA decenta si pe altceva decat pe fregatele alea doua (si alea insuficiente dpdv numar), lucrurile ar fi aratat altfel… Dar, pe langa lipsa AA credibil, au mai dat dovada si de multa incompetenta.
@nicolae
Nu e vorba de înțeles, e vorba de prioritizare.
Momentan, pe lângă că-s legume pe uscat și în aer, rușii au demonstrat, cu vârf și îndesat, că sunt și mai legume pe mare.
Pentru noi, amenințările sunt mai mari din aer și terestru, decât naval. Cât ar fi rușii de legume, dacă știu că pe mal sunt niște lansatoare de rachete, nu o să se plimbe ei prin ZEE a noastră ca prin curtea lor.
Așa că, deocamdată întărim cât putem Forțele Aeriene și Forțele Terestre, și după ce se lămuresc învățămintele navale, se va rezolva și cu Forțele Navale. Și la partea asta a cam spus ce era de spus @RoMarineGunny.
Momentan, aș insista pe flotila fluvială, rachete de coastă, submarine și elicoptere, la Forțele Navale.
Părerea mea, hâc…
iar multi desconsidera faptul ca din 2014 incoace avem patrula continua de poseidon si orion pe Marea Neagra facuta de Nato
E vorba si de una si de alta. Uite niste intrebari:
1. unde este cea mai mare amenintare pentru noi astazi? La Prut, Nistru sau in Marea Neagra?
2. Cu ce te pot ajuta maine aliatii? Cu avioane? Da. Cu tancuri samd? Da. Cu nave? Nu…
3. Cu ce ne pot rusii incurca in MN astazi si in viitor? Sa incerce o debarcare in Dobrogea? Asta inseamna razboi cu NATO si oricum nu sunt in stare. Sa ne hartuiasca pe modelul de mai jos?
https://www.euractiv.ro/extern/ministrul-bulgar-al-apararii-nave-de-razboi-rusesti-ne-impiedica-sa-cautam-gaz-in-marea-neagra-62991
https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-nave-rusesti-in-zona-economica-exclusiva-a-romaniei
4. Reamintesc ca orice blocaj al liniilor de navigatie din MN ne va termina economic fara a fi in razboi cu Rusia. Tot ce exportam/importam vine intr-o proportie covarsitoare prin Constanta.
Am citit ce-a spus @RoMarineGunny. Explicati-mi va rog cum administrezi o situatie de la pct. 3 cu bateriile de coasta si aviatia… Prima presupune sa distrugi (dar stai, tu nu esti in razboi, esti doar hartuit la limita razboiului) iar a doua presupune picioare scurte si imposibilitatea de a asigura prezenta fizica in larg 24/7. Asta inseamna nave, idiferent despre ce tip de nava vorbim, fregate, corvete, NPR-uri, OPV-uri etc samd
Din ce am vazut pana acum in Ucraina, avem nevoie de nave care sa detina o aparare AA credibila. Altfel, mai bine nu ne mai batem capul cu ele. Asta ca le apara Patriot de la tarm e un mare bullshit…
De submarinele rusesti nici nu mai deschid discutia…
P.S. Scuze daca par virulent, nu e personal, e vorba de situatia care este si care ma enerveaza teribil…. 🙂
Sunt total de acord cu tine, tocmai de aceea am dat și știrile despre cum hărțuiesc navele chineze în Marea Chinei de Sud sau în Alaska mai nou, plus că vrem să exploatăm gaze din MN și să construim un cablu energetic pe fundul mării, cum îți protejezi investițiile când orice ,,barcă” rusească dă târcoale și noi nu avem cu ce să ne deplasăm și să ne exercităm suveranitatea în ZEE.
Poate ar trebui un articol în care să explici ce înseamnă și care sunt distanțele în mile marine/km pentru fiecare zonă aferentă litoralului românesc
https://www.g4media.ro/fortele-navale-romane-11-nave-militare-si-doua-elicoptere-puma-naval-desfasoara-misiuni-de-cercetare-pe-mare-si-la-gurile-dunarii.html
ceva asemănător
Am ceva pentru care am facut documentarea, dar n-am timp sa-l scriu…
@ nicolae
Newsflash:
– rușii hărțuiesc pe toată lumea, de când a început Războiul Rece. Și pe americani, și pe englezi, și pe suedezi, și pe norvegieni, etc…
Să-ți postez filmulețul cu „hărțuiala” dintre distrugătorul american și nava rusească din ’89, de aici din Marea Neagră?
Și nu a mai început nici un război din cauza asta.
La pct.3 trimiți ce ai, o NPR, o corvetă, o fregată, chiar așa dezarmată cum e, importantă e prezența în zonă.
Îți garantez, cât de jmekeri se dau rușii, nu o să facă prea multe știind că e bâta la spate. Bâta fiind o patrulă de F-16 care zboară prin zonă, sau o instalație de lansare la țărm.
Mai ales că acum au simțit pe pielea lor ce poate măreța tehnică rusească, contra celei occidentale.
Părerea mea, hâc…
Sharky, sper să gândești la fel și atunci când în scenariul cel mai negru posibil, adică graniță comună cu Rusia la Giurgiulești-Galați, pentru a răspunde provocărilor rusești să trimiți la punctul de frontieră un T-55 sau orice alt hârb motivând că importantă e prezența în zonă
Da, ai dreptate, rușii hărțuiesc pe toată lumea din 1945 încoace, și pe americani, și pe englezi, și pe suedezi, și pe norvegieni, dar te-ai uitat cu ce monedă răspund vesticii, nu trimit orice la interceptare și monitorizare, ci Arleigh Burke, Type 45, Fridtjof Nansen, opinia mea
@mihaistoian
Fără supărare, voi nu aveți motive să vă stresați.
Și când nu găsiți, inventați voi unele.
O să mă gândesc ce trimit la graniță când vor fi rușii acolo. Chiar și un FT-17, dacă e.
Cu respect îți reamintesc că au mai fost o dată rușii la graniță, pe Prut, în ’68, și nici atunci nu au intrat.
Toată discuția asta e de nivel „dacă și cu parcă s-au suit în barcă”. Pe bune???
Ne hărțuiesc rușii în ZEE. Bun. Ce s-a întâmplat, concret? A căzut economia românească? A căzut leul? A murit cineva? Probabil, careva din corul bocitoarelor, de frică. A fost o glumă.
S-au dus și britișii cu o navă prin zona de interdicție instituită de ruși, și ce s-a întîmplat??? S-au pișat britișii cu boltă pe ruși, pentru că rușii nu au avut curaj să facă nimic. Ba chiar au dat ordin să aibă grijă unde trag focurile de avertisment, să nu lovească nava britanică. Încă e articolul aici, făcut tot de @Nicolae.
Hai să nu ne mai pișăm pe noi pentru orice bășină trasă de ruși. Pardon my french.
Sau cum spun frații noștri americani, „man the fuck up”.
Părerea mea, hâc…
Dacă vrei pace pregătește-te pentru război, ai uitat de axioma asta!
Și cu asta basta, am încheiat subiectul marinei militare, oricum părerile noastre sunt antagonice.
Respect!
După umila mea părere:
– marina e o armă scumpă. Cea mai scumpă! Iar acum urgențele sunt la FT și RoAF. Parcă s-a aprobat modernizarea NPR-urilor. Bănuiesc că se vor folosi o perioadă ca stop gap în materie de patrulare alaturi de fregate. Nu e ca și cum și fi dus bătălii navale cu 3 Gowind. Tot pentru prezența/descurajare/hărțuire ar fi fost. Ori așa ceva poți face lejer cu NPR-urile cu 4 NSM pe ele. Când vine o navă cu 4 bucăți de rachete stealth care se pot duce spre 200 de km e o amenințare suficientă încât să-ți iei tălpășița. Deci poți obține aceleași efect cu 3 NPR cât și fi obținut cu Gowind. Care Gowind e navă de luptă cum sunt ei papa de la Roma. E de fapt un OPV pe care s-au pus câteva Exocet. Cum sunt și Sigma.
– au mai avut unii „cel mai cel” crucișător stelar din univers pe lângă noi și acum rânjește de pe fundul marii dat la fund de o țară fără marină.
– aleg de departe banii băgați din tereștri și aviație decât în trei OPV-uri scumpe numite pompos „corvete”.
– țărmul îl aperi cu aviația, bateriile de NSM terestre, HIIMARS, infanterie marină. Iar Delta o aperi cu toate acestea+flotila fluvială.
@sharky
Asta nu-i raspuns… Pe principiul tau nu mai avem nevoie de armata, ne apara NATO, rusii oricum sunt praf pe toate palierele etc samd Te contrazici in propriile afirmatii.
SUA si UK sunt puteri nucleare. Ambele incidente din MN, (1986, 1988) au presupus un crucisator de clasa Ticonderoga (USS Yorktown) si un distrugator de clasa Spruance (USS Caron), cam tot ce avea mai bun US Navy pe atunci prin curte. Iar englezii au trecut cu un T45. Daca iti mai aduci aminte, mai era si o fregata olandeza cu ei in MN, dar s-a abtinut…
Toate astea au fost ceea ce americanii numesc operatiuni de tip „freedom of navigation”. Aceleasi drepturi le avem si noi in MN. Asa ca hai s-o facem si noi. Nici macar n-avem nevoie de cine stie ce nava militara pentru asa ceva…
„Îți garantez, cât de jmekeri se dau rușii, nu o să facă prea multe știind că e bâta la spate. Bâta fiind o patrulă de F-16 care zboară prin zonă, sau o instalație de lansare la țărm.”
sharky, hai sa fim sobri acum. Bata este apartenenta la NATO si prezenta trupelor americane si franceze pe teritoriul Romaniei… Explica-mi, cu ce da „bata F-16” romanesti dupa navele rusesti? Cu bezele? Bombe chioare de aviatie? Nu-mi spune, e la secret, noi suntem cei mai tari, doar ca nu trebuie s-o stie si pulimea.
Crezi ca daca dai cu bateria de pe coasta intr-o nava ruseasca aflata in patrulare te mai apara NATO? Oricum ordinul pe unitate e sa nu se escaladeze… Ce propui tu, sa jucam poker cu aia care au inventat ruleta ruseasca? 🙂
Sa-ti zic o poveste. Se facea ca o acum cativa ani, nu multi, o nava militara a FNR ajuta niste escroci sa lanseze un balon de pe mare. Nava romaneasca era ok, potrivit Colreg, teoretic putea sa stea linistita acolo, fara sa se miste. Pana a venit o nava ruseasca pe curs de coliziune. Asa ca au lasat Colregul deoparte si au ridicat frumusel ancora ca sa mute nava din calea navei rusesti.
Eu nu spun ca-corvetele erau alegerea ideala. Nici eu nu mai cred asta, si am afirmat-o de mai multe ori. Eu spun ca subfinantarea marinei in detrimentul celorlalte forte ale armatei romane este gresita. Atat! „Decat” atat.
@cronos
Tot in umila mea parere.
Marina este o arma scumpa? Te-ai uitat cat va costa F-35? Te-ai uitat cat au costat 7 baterii Patriot? Eu zic sa reevaluezi. Insa, de acord, poate ceva gen „mosquito fleet” sugerata de englezi ucrainenilor ar fi o idee mai buna pentru conditiile din MN.
Moscova era pierdut din clipa in care a iesit din port. Cine a avut ochi sa vada a inteles ca nava aia nu mai e capabila sa lupte in secolul XXI.
Vorbim de principii. In opinia mea se greseste cand se prioritizeaza celelalte forte in detrimentul marinei. Am enumerat cateva argumente mai sus, dar se pare ca deranjez deja planul cincinal.
Bravo! Si ZEE cu-i o lasi, ca banii sunt acolo. Liniile de navigatie cu-i le lasi? Ca banii sunt acolo.
@ nicolae
Bănuiesc că răspunsul meu a fost prea criptic, sau „prioritizare” nu înseamnă același lucru pentru noi doi. Recitește, te rog, primul meu comment, poate o să înțelegi ce am vrut să spun.
Pune degetul, te rog, unde mă contrazic.
Referitor la F-16, spune-mi, te rog, dacă știi, ce procent din zborurile de instructiè reprezintă instrucția în lupta antinavă.
Revenind la povești, hai să-ți spun și eu una.
Într-o seară, stăteam la o șuetă cu un băiat care lucrează la Căpitănia Portului Constanța, și ăla supărat leoarcă pe motiv că România nu mai are export, pe motiv de lipsă trafic naval în port. Când i-am arătat exporturile României, a rămas foarte mirat că de ce nu mai pleacă vapoarele din port așa cum plecau odată.
Uite niște linkuri:
– https://panorama.ro/exporturi-romania-industrii/
– https://economedia.ro/comertul-international-al-romaniei-in-noul-context-geopolitic-si-post-covid-top-10-exporturi-cu-tarile-de-destinatie.html
Ia vezi, câți bani îți vin din exporturile pe mare, și câți vin din exporturile terestre către UE?
Concluzia e că nu e o tragedie dacă ți se închid acum căile de comunicații navale.
Sper că nu vii și tu ca românii verzi cu teoria că portul Constanța bate Rotterdamul și de asta nu ne vor olandezii în Schengen.
Cât despre tras și escaladat, au trecut alții prin situații mai grave decât prezența unei nave în ZEE, și nu s-a întâmplat nimic. Oricum, regula de bază e ” do not fire, until fired upon”( adică nu deschizi focul până nu se trage asupra ta, pentru românii verzi).
Și asta nu se va întâmpla. Șicanările alea fac parte din regula jocului, de când lumea și pământul. Apropos, de când e interzisă trecerea unei nave prin ZEE??? Și câți bani vin din ZEE, comparativ cu celelalte ramuri??? Până o să vină banii ăia mulți din ZEE, bănuiesc că va fi aleasă și o soluție pentru Forțele Navale.
Tot la prioritizare ajungem.
Revin cu întrebarea, dacă în ’68, când aveau tot ce le trebuia, nu au intrat peste noi, de ce ar face-o acum, când i-a văzut toată lumea ce varză sunt???
Văd că vă plângeți iar de drobul de sare, că o să înceapă exploatările și gata, ne-am pișat pe noi că vin rușii și ne șicanează.
Dați-mi un exemplu de șicanări făcute de ruși la exploatările din Marea Nordului.
Până una-alta, rușii s-au plâns că românii s-au comportat agresiv când i-au șicanat deasupra Mării Baltice, să nu uităm asta, da?
Voi vă comportați acum precum copiii ăia de la grădiniță, „tovarășaaaa, Alin vrea să-mi fure creonu'”.
Hai să ne maturizăm un pic.
Nu mă înțelege greșit, nu am nimic cu Forțele Navale, și marinarii. Din partea mea, pot să le cumpere și 3 portavioane cu tot cu grupurile de escortă.
Eu doar iți explic cum se gândește sus, și mă enervează enorm atitudinea asta plângăcioasă care a devenit un leitmotiv al blogului, „vin rușii, gata, suntem terminați”. Și dacă vin, ce? O să luptăm, o să murim, viața merge înainte, nu se oprește planeta în loc pentru ca x sau y au opinii diferite pe tema asta.
Și gata, că m-am săturat de furtuni creeate artificial in pahare cu apă.
Părerea mea, hâc…
Halt!. Nu stiam ca vecinii se plang de baietii nostrii.
Ai cumva ceva in plus?
@nicolae
– https://trans.info/ro/romania-transportul-maritim-de-marfuri-scaderi-in-primele-trei-trimestre-ale-anului-cele-mai-multe-marfuri-au-avut-ca-origine-si-destinatie-rusia-213679
E un articol mai vechi, din 2020, dar se observă un trend. Îmi pare rău, am căutat mult, dar nu am găsit nimic mai de actualitate, doar niște statistici în care se spunea că traficul naval a scăzut cu x% față de cel rutier sau feroviar, dar nu dădeau cantități și destinații.
Părerea mea, hâc…
P.S. Asta vine să confirme plângerile prietenului de la Căpitănia portului Constanța.
@sharky
Imagineaza-ti ca si eu sunt la fel de frustrat ca si tine cand vine vorba de „prioritatile armatei romane”, asa cum esti tu frustrat de „corul bocitoarelor”.
Nu cred ca ma incadrez in „corul bocitoarelor” si apreciez ca incerci sa-mi explici cum se vad lucrurile de „sus”.
Plec de la premisa ca amandoi sunt bine intentionati si de buna credinta.
Tu stii de cand scriu eu pe aici si ce munca de lamurire am dus cu cititorii acestui site pentru popularizarea importantei marinei si MN pentru noi ca tara. Si stii ca afirmatiile din articole sunt intotdeauna sprijinite de date certe, statistice.
Acu’, referitor la afirmatiile tale, potrivit carora, citez, (i) „Ia vezi, câți bani îți vin din exporturile pe mare, și câți vin din exporturile terestre către UE? Concluzia e că nu e o tragedie dacă ți se închid acum căile de comunicații navale.” la care adaug faptul ca (ii) din cele 2 link-uri date ca exemplu nu rezulta cat intra si iese prin Constanta iar ultimul este din 2020 – adica din pandemie, cand toata planeta a incetinit, permite-mi sa-ti spun ca afirmatiile tale sunt contrazise de:
(i) baietii cu ochi albastri, in speta SRI, a.d. XII.2018: – „7. Portul Constanţa, vital pentru economie. […] Fiind cel mai mare port la Marea Neagră (la distanţă mare de concurenţă), este vital pentru economia naţională – nu mai puţin de 75% din cantitatea de marfă care tranzitează România ajunge în Portul Constanţa – şi important pentru cea a ţărilor din apropierea noastră. Portul Constanţa este considerat cel mai important port de cereale din Europa.
Sursa: https://intelligence.sri.ro/zece-realitati-ale-economiei-romanesti/
(ii) putem fi de acord ca industria constructoare de masini (Dacia, Ford) aduce un procent important din PIB-ul Romaniei. 30% din exporturile de autovehicule trec prin Constanta, a.d. 2022 – Citez: „Anul acesta, în primele trei luni ale anului, am exportat peste 130.000 de autoturisme în valoare de peste un miliard de euro. […] Lunar din Portul Constanța pleacă șase coloși încărcați cu cel puțin două mii de mașini. Maşinile fabricate în România ajung săptămânal în porturi din Franţa, Maroc sau Turcia. Anual peste 150 de mii de autoturisme sunt exportate pe calea Mării Negre, iar prin terminalul din Constanța trece 30 la sută din producţia naţională de mașini.” Tine cont ca astea-s produse finite. Adauga aici motoarele si CKD-urile care merg in Maroc si aiurea…
Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/auto/in-primele-trei-luni-ale-anului-au-plecat-la-export-autoturisme-in-valoare-de-peste-un-miliard-de-euro.html
Ti-am dat doua exemple, observa ca nici macar n-am deschis subiectul cereale, mai sunt, e suficient sa arunci un ochi pe statisticile portului. Cand 75% din comertul tau trece prin Constanta si MN as spune ca, poate n-ar fi o tragedie sa pierzi caile de comunicatii navale (asa cum a patit Ucraina), dar cu siguranta ar fi o problema grava.
Cei din vest iau foarte in serios amenintarile potentiale la adresa retelelor de cabluri subterane, platformelor de gaze si conductelor aferente. Am vazut ce s-a intamplat cu Nord Stream.
Eu nu vreau portavioane si starship destroyere la FNR. Vreau o marina credibila (ceea ce cred ca putem fi de acord ca nu e) si capabila sa-si faca partea ei in operatiuni intrunite cu aviatia si terestrii.
Am afirmat de mai multe ori ca ceea ce trebuie facut este anularea licitatiei pentru corvete. Mi-am manifestat indoielile cu privire la eficienta acestor corvete in contextul actual si am spus ca poate ar trebui regandite lucrurile.
Inteleg ca sunt „prioritati” dar ce te faci cand aceste prioritati sunt stabilite in mod eronat? Iar dupa atatia ani de neglijare a inzestrarii, toate ramurile armatei au devenit practic o prioritate no. 1. BTW, nu mi-a raspuns nimeni la intrebarile 1 si 2 (scuze, ma citez: 1. unde este cea mai mare amenintare pentru noi astazi? La Prut, Nistru sau in Marea Neagra? 2. Cu ce te pot ajuta maine aliatii? Cu avioane? Da. Cu tancuri samd? Da. Cu nave? Nu…)
Sunt de acord ca Fortele Aeriene sunt importante chiar daca e o resursa unde putem fi ajutati mai lesne de aliati. Am sustinut mereu si salut achizitia de baterii Patriot, F-16 si, mai nou, F-35. Nu ma fericeste rateul de la MANPADS si nici intarzierea in demararea SHORAD/VSHORAD, desi in extremis mai avem Hawk-urile alea care merg integrate cu Patriot.
Sunt de acord, sunt atat de multe de facut incat a stabili prioritati cand toate plang este un chin in sine. Ne-am cacait vreo doi ani parca sa incheiem contractul pentru baterii de coasta. Am stat intr-o licitatie din 2018 pana in 2023 pentru a ajunge la un rezultat previzibil, anularea. Ne trebuie 5 ani sa integram in FNR o capacitate tehnico-tactica esentiala in contextul actual – cele 2 vanatoare de mine – 150 milioane euro. In conditiile in care ne laudam cu 2% din PIB pentru armata dar executia este mult sub.
Nu ti se pare ca am motive pertinente sa fiu dezamagit?
Aniuei, peace man!
P.S. Sa vedem concret ce inseamna si strategia aia americana la MN.
@nicolae
Să fie pace! ✌️
Eu în nici un caz nu mă supăr și nici nu am de gând să îl supăr pe sharky. Ca fost MAC în tinerețe am păstrat respect pentru uniforma militară!
Fiecare are alt punct de vedere și cu respect ne combatem!
Glumeam… 🙂
Dar dacă:
1. Pe baza lecțiilor învățate din operațiile navale ale conflictului ruso-ucrainean din M. Neagră (și….Azov) …mări închise/continentale, s-au desprins concluzii nefavorabile Forțelor Navale Române (de exemplu combinația Apărare de Coastă compusă din ISR Maritim+USV/UUV+UAS+Rachete de Coastă+ MCM+Artilerie de Coastă+Infanterie Marină+Aviație poate fi mai redutabilă decât combinația Corvetă+Fregată+NPR) ? Se pare că puterea de luptă a Flotei Ruse la MN nu este atât de redutabilă…..Operațiile navale în mări închise/semiînchise sau continentale diferă major de cele în oceane sau mări deschise…
2. Dacă noua Strategie de securitate la M. Neagră în curs de aprobare în Congresul SUA stabilește un concept de securitate/apărare diferit de viziunea românească ?
3. Efortul financiar pe proiectele de înzestrare ale FT+ FA lasă fără resurse înzestrarea FN ?
Da, de acord, cam asta am spus si eu mai demult, anul trecut, cand ocupasera insula Serpilor; in mod normal daca ai tarmul pe partea asta, nu prea ai ce face cu insula aia iar la ce flota au rusii in MN, daca nu cumva vrei sa debarci la Novorosisk sau Soci, nu ai nevoie de multe nave sau mai ales de nave mari. Si spun demult pe aici ca ar fi trebuit sa avem o abordare mai out of the box cu orientare spre mine, uus/uuv, elicoptere, drone de supraveghere si mai putine bastimente mari gen RM, RF, Marasesti sau chiar corvetele.
Flota rusa din MN are o vulnerabilitate imensa si anume lipsa de acoperire aeriana moderna, misiune care ar fi revenit Moskva (modernizata); celelalte nave au numai AA mediu (Buk navalizat) si destul de vechi, mai e Steregushchiy aparuta recent in scriptele Chernomorskiy flot, mutata se pare in Baltica, care are navalizatul S-300P. Se vede din avion unde e problema rusilor, de aia ziceam, mai multe avioane cu rachete anti-nava 🙂
Insa exista un numar mare de nave purtatoare de rachete si submarine diesel care pot pune in pericol caile noastre de comunicatii cu Mediterana. Aici este de cumpanit ce e de facut.
Ce valoare are punctul 2 cu Turcia iesita din NATO?
Pe Gecia o inarmara pana in dinti chiar in momentul in care era falimentara. Impotriva Turciei. Pentru ca o considera parte din Europa. Si este.
Pe noi de ce nu ne primesc in Schengen sa facem rost de banii de inzestrare militara? Nu suntem parte din Europa? La fel si Bulgarii. Si ghici care sunt acele doua tari pe care Rusia are tupeul sa le ceara afara din NATO? Nu ne dau afara din NATO, dar ne saboteaza inarmarea. Nu ne dau afara din Europa, dar nu ne primesc in Schengen. Si nu e de azi, de ieri. Toate relele astea s-au facut de la inceput, putin cate putin.
Acum degeaba va suparati pe mine, pentru ca astea sunt faptele la momentul asta si, pana nu demonstreaza Europa, NATO si SUA contrariul, nu pot sa trag alta concluzie decat ca suntem pastrati la rece… Nu acuzatiile voastre rezolva problema, nu cenzura. Mingea e la ei in teren. „Mihaela, dargostea mea” era foarte euforic acum ceva vreme… zilele astea nu mai zice nimic, doar niste apropo-uri anemice catre PSD referitor la sustinerea pentru presedintie.
Asa ca zic, daca bobocii se numara toamna, vedem in septembrie niste fapte palpabile? Ca a cam trecut vremea promisiunilor si asigurarilor de tot felul (si a mascaradelor penibile cu licitatiile)… Mie imi este teama ca nu. Ca doar de aia si vrajeala cu lipsa banilor… Chestia e, pentru ce/cine sunt rezervati (sau de ce ni se ofera doar jafuri de produse, pentru ca nu e logic sa iti „inarmezi” parte din marginile estice cu armament depasit tehnologic, nu suntem Ucraina membra CSI, suntem membri NATO si europeni)?
P.S. America se baga in Mongolia dupa resurse! Tocmai in Mongolia se gasi sa se duca… Pe langa Tarile Baltice, pe care rusii le vor zagndari cu Wagner, te pomeni ca vor lua si Mongolia la intrebari.
Duie Mragnea.
Pardon, Muie Dragnea!
…si ce pomelnic urmeaza dupa Dragnea! dar da, ai dreptate, acolo a inceput; azi aveam corvetele facute in Romania daca nu se sucea idiotul ala
@ razvan
Tot am țipat pe aici ca ăștia sunt incompetenți în materie de achiziții, unii au luat o în nume de rău….
Nu am înțeles de ce au anulat și nu au trecut la următorul clasat … ? Cel puțin anul trecut Damen , menține oferta inițială
Dar demult nu mai cautam explicații ca oricum nu sunt credibile
Acuma înțeleg și de ce Damen a anulat asocierea cu statul Roman la Mangalia ….
Concluzia noi vrem sa producem ceva în aceasta tara ??? Sau luam după raft la cheie , de ramai masca
Faptul ca nu mai sunt bani nu ma interesează, s au împrumutat pentru consum de nu se poate , investiții ioc …
Distrugatorul Dragnea,vasul amiral al flotei rosii.
Nu va alarmati!
Fregata „Marasesti „a iesit din RK, deci ceva +,exista, pt aparare la MN….piratii somalezi n-au nici o sansa!
Nu te bucurii de respect, daca nu impui respect!Respectul se castiga prin :coerenta, tinuta superioara ,patriotism…..
În sfârșit s-au deșteptat și au renunțat la trăsnaia inutilă Gowind. Poate se deșteaptă și mai mult și renunță și la tichia de mărgăritar Scorpene și o pun de o flotă cu adevărat eficientă pentru secolul XXI, nu bazaconii politice făcute doar de dragul „valorilor europene”, a.k.a. pupatului de dosuri galice sau batave!
Ma indoiesc ca ar avea o strategie clara pe care o urmeaza.
Dar poate au inteles niste lucruri amare. In caz de conflict marina nu conteaza, o vom pierde oricum, daca nu putem apara Dobrogea.
Si e cam in aer.
Parerea mea e ca marina trebuie lasata pe ultimul loc, eventual suplimentata comanda la NSM dar cam atat pana nu securizam cu adevarat Dobrogea.
Urgenta ar fi sa continuam ce am inceput si sa inchidem pe cat posibil cerul. Restul de Patriot, shorad-vshorad, manpad. Antrenamentul pilotilor de f16 si comanda urgenta pt F35, oricum dureaza pana vin primele.
Apoi fortele terestre pana reusim sa avem o divizie special pt Dobrogea, incadrata, echipata si antrenata la standarde NATO pregatita exact conditiilor de acolo, inclusiv pt delta. E zona cea mai amenintata in caz de conflict si o lupta cu Dunarea in spate nu o sa fie deloc usoara.
Marina la sfarsit si pornit atunci aproape de la 0.
Ma indoiesc ca s-ar ajunge la o lupta terestra in Dobrogea – ar trebui ca rusii sa faca o debarcare ( putin probabil ) sau ca ucrainienii sa piarda ( iar putin probabil ).
Arde insa fix protectia zonei economice exclusive unde avem resurse de exploatat – https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/video-foto-razboiul-rusiei-impotriva-ucrainei-nave-rusesti-dar-si-o-mina-s-au-apropiat-periculos-de-cea-mai-noua-platforma-petroliera-romaneasca-din-marea-neagra-21047639.
O astfel de manevra are fix rolul de a intimida. Si noi nu prea avem cu ce contracara asa ceva. De aia e de cacao situatia!
Vedem lucrurile diferit.
Eu cred ca orice pace se va incheia acum intre Ucraina si Rusia nu va fi decat un armistitiu pe termen scurt.
Daca occidentul nu se va trezi si va debloca ajutorul oferit Ucrainei renuntand la cantitatile astea farmaceutice si intarziate, e posibil ca in doi – trei ani sa avem Rusia pe granita la gurile Dunarii. Si atunci ajungem la vorbele mele.
Intre timp vad ca se cere acceptul parlamentului pt 32 F35
Nu cred ca ii vor lasa pe ucrainieni sa cada – ar fi o mare gura de aer pentru rusi si NATO nu isi permite asta. F35 – permite-mi sa rad – nu au gasit ei bani pentru corvete dar vor gasi bani pentru niste chestii mult mai scumpe :))) .
Mi se pare ca guvernantii nostri mai mult mimeaza si incearca sa ii prosteasca pe aliati. Din ce motive ? Pot doar sa speculez.
F 35 or sa vina in cel mai fericit caz dupa 2030, asta daca semneaza anul viitor. Daca.
Si daca vesticii nu vor sa ii lase pe ucrainieni sa cada ar fi cazul sa le dea armament in sute de bucati, nu in zeci. Deja sunt doua luni in care merg umar la umar cu rusii la pierderi umane si materiale. Nu stiu cat vor mai putea sa continue asa.
Tin cu ucrainienii dar situatia nu arata bine deloc.
Si asa cum am spus, orice pace in conditiile astea nu ar fi decat un armistitiu pt rusi, daca vrei o pace stabila, Rusia trebuie infranta temeinic, eventual si cu o schimbare de regim. Altfel nu faci decat sa amani inevitabilul.
Bai, saracilor…..nu fiti gaste. Noi defapt nu renuntam la corvete, numai ca ne luom din alea invizibile la ochi, nu doar la radar. Ultima tehnologie! :))))
Doar atat: V-am zis IO, de mult dar deh, Betmen,betmen…
Vorba parazitilor: ce iese din PCR,militia,secu…
Hai,Nicole, first baiat bun si last commentu’ sa treaca desi …
Surpriza. As fi pariat ca marile puteri nucleare Us/Franta care ne ofera garantii de securitate s-au inteles pe felia lor.
Ce primeste acum Franta? Doar nu suntem naivi sa credem ca ei au grup de lupta in Romania cu de toate(leclerc,mamba,caesar) si noi anulam licitatii?
Acum s-avem pardon, dar a numi Franța o MARE putere nucleară, care să negocieze pe același palier cu SUA e un salt mărișor de imaginație! 😀
Nu negociază briții, și ăia-s kinda the 52nd state!
Franta urmeaza daca nu a depasit deja rusia ca exporturi militare
https://www.france24.com/en/europe/20230802-france-may-soon-overtake-russia-as-the-world-s-no-2-arms-exporter
Sa ai toate ouale doar intr-un cos(US) imi pare o greseala imensa cu tot respectul/admiratia pentru ce reprezinta US.
Franta este o MARE putere nucleara si parte din grupul de 5 state recunoscute in acordul de neproliferare a armelor nucleara
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_the_Non-Proliferation_of_Nuclear_Weapons
Ce sa zic, despre morți numai de bine. În curând vedem submarine. În presa, nu în port.
In primul rand că lansatoarele nu sunt țintuite pe nave. Urca și coboară de pe nave in diverse locuri de acostare, conform unor planuri corespunzătoare. Nu am zis că trebuie să stea doar pe nave (rollon-roll of). Pe urmă, lansatoarele reale trebuie intercalate cu decoy-uri astfel încât să creeze o dispersie a țintelor. Pentru mai multe idei, gândește-te la ‘plimbarea’ ICBM-urilor Minuteman pe platforme feroviare in anii 1980.
Tentativa de plimbare a icbm urilor. Ca si au dat seama ca nu renteaza. Si ptr ce ai face cretinismul asta? Sa tai inca 50-60km din raza himars/nsm de dragul plimbarii pe Dunare? Ai impresia ca le maschezi mai bine pe Dunare? Ideea e total tembela. Ukrii au urcat caesar pe barje ca sa aiba ins serpilor in raza de actiune. Ok. Dar ce propui tu e tra la la complet.
Trist final, dar era de asteptat. FMM Drganea, Ciolacu, Johannis si care or mai fi vinovati de dezastru. Cum mama masii sa neglijezi fix partea aia a fortelor armate care e in contact direct cu inamicul :((. Miroase de la o posta a tradare.
Acum ca ne-am racorit – stie cineva daca f16 norvegiene vin si cu rachete antinava – penguin sau nsm ?
F16-le noastre pot fi upgradate in vreun fel sa suporte rachete antinava ?
PS. Nu pot sa ma abtin: FMM Dragnea – acum le aveam pe balta !
HMS Dragnea
Din punctul meu de vedere licitatiile sunt o abordare gresita pentru noi. Ne-ar trebui o lista clara de cumparaturi si apoi cumparat prin G2G de la aliatii nostrii: SUA, Franta, Germania, UK, Olanda etc.. la schimb cu diverse pretentii politice.
De ex. chestiunea Schengen. Olanda se opune – va dam contractul de corvete si va retrageti veto-ul. Franta are tot interesul sa fim in Schengen – au investitii semnificative aici.
Chestiunea militara si cea politica sunt strans intrepatrunse – renuntat la productie acolo unde nu se poate in schimbul unor favoruri politice. Suntem in situatia unui razboi la granita si avem nevoie de echipament ieri.
Bine ca s-a terminat, tirziu dar asta e.
Daca mergeam de la inceput pe ce a negociat Ciolos, aveam minim 2 barci pe balta.
Si Damne nu pleca de la Mangalia, ca se renogocia si prelungea contractul pe minim 10 ani de atunci …
In loc sa directioneze bani spre sanatate, inzestrare, invatamint, energie solara, drumuri si sosele, idiotii astia sparg banii, ca cocalarii, pe prime, cresteri de salarii si pensii speciale, cresterea aparatului bugetar si servicii, nu colecteaza decit 40-60% din taxele datorate catre stat, etc …
De aia nu mai sint bani si guvernantii lui peste oceanic congelat vor sa bage mina mai adinc in buzunarul privatilor, care produc. Incapabililor !!! Numai dupa functii si va tineti de scaune … nu cumva sa va pierdeti locul.
Rid si bulgarii de noi ..
OMV-ul iar isi baga miinile adinc in platforma Neptun, de ce sa o exploatam noi, o dam degeaba la austricei, ca tot nu ne vor in Schengen… Tradatori, asta sint cei ce ne conduc.
Nu mai e nimic de zic. Cu razboiul la granite, noi ne tinem de scaune, functii si spagi.
Ti se face sila …
Sa-l vad pe ala care are singe in veioza sa propuna g2g cu Damen sau cu US/UK, la corvete. Da’ nu sint bani …
OMV ne apara !
Rusii nu-si vor ataca subordonatii austrieci atata timp cat executa intocmai ordinile si dispozitiile primite, ne tin pe tusa Shenghen.
Imagineaza-ti ca, rusii, ataca si lovesc Neptun ul, in ziua urmatoare santem in Shenghen ….Garantat!
Sefa cabinetului austriac( mireasa) ,se afla in Rusia pt instructiuni…..in toate pozitiile!
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26449520-ministerul-apararii-anulat-licitatia-pentru-corvete-istoria-unui-esec-strategic-pentru-romania.htm
pentru posteritate…
acum că e totul rece dincolo de dragnea,ciolos,stanga,dreapta ,polițe politice ,etc,samd,impresia mea este ca nici virtualul utilizator nu a dorit acest contract in formula aleasa de politicieni….parca chiar si-au dorit esecul acestui contract.
in fine,vor mai aparea multe pe subiect…
Hai sa nu mai fim corul bocitoarelor – fragatele e pot moderniza in Romania ori cu Damen ori cu Fincantieri.
Corvetele – mai bine sa avem o corveta dotata optim decat una facuta doar ca sa indeplineasca pretul acela cerut, se pot face acum incedintari directe.
Sa nu uitam ca nu prea sunt bani si de aia si de alta si poate e mai logic ca sa construiesti totul incepand de la rachete antinva si apararea porturilor cu sisteme de rachete sol-aer avansate.
ca fapt divers,si damen si fincantieri,in Romania fac doar navele .tablaraie,motoare,electronica basic.dupa,navele pleaca in tari „cu multa apa calda” unde aia pun sistemele de armament,senzorii si alte giumbuslucuri.la „altete” nu ai ce sa faci nici la unii,nici la ceilalti.ca nu au expertiza sa monteze vls-uri,radare,sonare,ciws uri si ce le mai lipseste (adica aproape totul).ce tine de santierele de aici(o schimbare de motoare,o vopsea noua sa dea bine de ziua marinei) deja se face.
Eu sunt partial din corul bocitoarelor :). Nu imi este rusine. Asa este, ai dreptate, dar partial. Sa ma explic:
Punctul 1: s-a pierdut timp pretios. Si asta e foarte frustrant cand ai un razboi la granita din 2014. Alternative, da, sunt – modernizarea fregatelor, rachete antinava pe f16/puma etc. Problema e ca vor mai dura si astea plus ca ei nu au gasit – cel putin teoretic – 50 de milioane de dolari. Ar avea chipurile 1.2 mld dar cred ca sunt deja consumati. Asa ca …
Punctul 2: alta chestie scarboasa in toata dandanua asta e demotivarea – astfel de balbe si ameteli au darul de a demotiva marinarii. Usor usor in mintea unora va incolti gandul urmator: de ce sa ma lupt eu cand nu am arme, cand nimanui nu ii pasa de noi decat de la nivel de declaratii – uite-i pe sefi cum se ingrasa si aduna banet din inaintari in grad pe merite deosebite. Da, eu si altii ne-am demotivat si noi – vedem lucrurile in tonuri de negru – dar crezi ca cei de la fortele navale sunt imuni la asta. Asta e o chestie cu bataie lunga si valabila la mai multe arme. Poti sa ai si crucisatoare klingoniene daca cei care le opereaza nu au motivatie.
pai aici este un mare semn de intrebare – si nu doar la marina ci la toate fortele noastre.
In primul rand nu esti motivat sa rami in sistem ci doar ti se fac niste trimiteri la ce fain este la pensie, asta este prima chestie.
A 2-ua – cand poti inclusiv la arma individuala sa iti achizitionezi o arma mult, mult mai buna pe banii tai, cand poti sa iti cumperi bocanci mult, mult mai bun pe banii tai, echipament de vedere pe toimp de noapte mult mai bun pe banii tai stai si te intrebi daca esti in o organizatie careia ii pasa de tine.
Sa nu mai vorbesc de Fortele Navale – sunt multi care au ales sa plece in marina civila fiindca pur si simplu nu vedeau niciun fel de interes din partea MApn-ului sa mentina macar un minim de dotare.
Exemplu Tarantulele – au aceleasi echipamente de detectie cu care au fost achizitionate acum 30+ de ani, un minim de integrare cu un UAV nu a fost facut, un minim de protectie antiaeriana reala nu a primit o astfel de nava si aici avem exemple si la finlandezi cu clasa Hamina si mai avem si alte exemple cu navele S’aar israeliene care fac cate un MLU la 10 ani.
Cu privire la timpul pierdut – aici iti dua dreptate s-a pierdut timp pentru ca in MApN exista un departament care face caietele de sarcini la comanda politica – asa ies chifle in care o corveta are Sea Ram + 12 ESSM si alta are 16 VL MICA si le echivalezi netianad seama de capacitatea de riposta de exmplu.
In caitele de sarcini facute de profesionisti se tine cont si de criteriul pretului dar si de criteriul tehnic.
Deci imi dai dreptate, esti si tu in cor :), bine ai venit!
Acum, lasand gluma la o parte, speculez ca coloana a 5-a ruseasca s-a infipt atat de bine la noi incat nu o mai scoate nici popa cu 10 exorcizari cu tot. Asta coroborat cu coruptia ne dau un cocktail foarte exploziv.
Va mai aminititi cand CSAT a declarat coruptia problema de siguranta nationala – au sarit de cur in sus PSD-istii. De ce oare ? Putem doar sa ghicim. Ce este sigur e ca anul asta au rezolvat problema: https://romania.europalibera.org/a/coalitie-coruptie-siguranta-nationala-eliminare-mandate-sri/32349194.html . Apoi au rezolvat si problema dotarii – definitiv.
Vad ca uni din voi spun ca nu s-au facut corvetele ca nu sunt bani. ! Pai nu sunt bani de 7 ani ??? Raman la parea mea. Dacva nu se amestecau politicieni acum aveam cel putin 10-2 corvete. Dar cum in ROMANIA nu misca nimeni in front cand este vorba de politica ,se alege praful. Si tot ca sa fie bomboana pe coliva ,ar fi frumos sa se retraga si DAMEN din Romania. Si tot din cauza unor politicieni care schimba regulile dupa cum cred ei. Facem un pariu !!! Nici peste 10 ani nu vom avea corvete sau nave miltare moderne. Doar vorba multa si spusa pentru prostii . Si aia suntem noi. Oricum ce avem noi acum nu se cheama MARINA MILTARA.
politicienii se baga in achizitiile militare in toata lumea.stii ce a patit US Navy acum doua luni?? S au dus cu bugetul pe 2024 la aprobat.iar politicienii din HASC,le au zi pas la niste harburi de Tico si Whytbay island de vroiau sa le retraga,dar, le au bagat pe gat o nava de desant San Antonio.ca au zis ca au prea putine.tare,nu ??
„Vad ca unii din voi spun ca nu s-au facut corvetele ca nu sunt bani….”
Adica toata lumea zice ca sunt bani, Nicolae spune in articol ca nimeni nu crede gargara MApN cu „nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.”
Deci…stim ca ei stiu ca noi stim ca ei stiu ca noi stim …ca sunt bani.
daca nu iti ajung banii, iei 3 nu 4
De ce nu vreti sa intelegeti cate sticle de vin intra in suma corvetelor..!?
Cata mancare si zeama de struguri trebuie la popota..!?
Direct lu Damen si gata …
Start la sudura…
Un alt succes… pardon Rateu.. MArca MAde in Romania.
Restul de vorbe nu mai conteaza…
Am avut (in gand si plan), nu mai conteaza ….
Pt. ca nu vrem sa intelegem ca ei inteleg ca noi intelegem ca ei inteleg ca noi intelegem.
D’aia.
Asa ai scris de parca e caietul de sarcini la corvete plus manualul de achiziție publica?
din ce-mi aduc aminte tara noastra a aderat la programul corvetei europene. atunci ce rost ar mai avea acum aceste 4 corvete, indiferent cine le-ar fi facut? daca structurile decidente nu au considerat ca avem nevoie de ele degeaba tocim noi tastaturile, oriunde ne-am afla: sudori la Galati sau aievea.
@krioton
„daca structurile decidente nu au considerat ca avem nevoie de ele degeaba tocim noi tastaturile, oriunde ne-am afla: sudori la Galati sau aievea.”
Și dacă structurile decidente decid, să zic așa, că nu ne trebuie spitale, sau cai ferate, sau autostrăzi?
Ups, scuze, deja au decis asta demult ….
Dar dacă decid că nu mai ai drept de vot ?
Sau drept de a critica deciziile lor in spațiu public sau privat ?
Ce parere ai ?
Vezi că structurile decidente au decis cândva că armata obligatorie mare la număr si slab dotată trebuie înlocuită de una profesionistă și cu dotare modernă….
Au uitat partea esențială, aia cu dotarea…
Io zic că ne trebuie marină militară, dacă vren să ne protejăm bruma de interese la Marea Neagră…că decidenții pot fi proști, corupți, vânduți….a, stai, chiar sunt, niște lepre…
..si totusi nici acum antinava pentru aviatie nu este luata in considerare de catre oficiali,nici in 14-lea ceas.
pai capacitatea e bifata la ROAF, acu depinde daca cele de la norvegieni vin si cu stoc de armament, care numai e compatibil si integrabil in F35
?nsm ?
Nsm al, foloseste bru 14 da ala parca e la elicoptere,jsm nu e inca integrat,penguin mk 3 este chestia e daca e in pachet desi in teorie ar merge si maverick ghidat de sniper atp,daca sunt achizitionate si maverick
eu din câte știu Norvegienii au testat prin 2017 sau 2018 JSM (varianta cu lansare din aer a NSM) de pe F16. acum nu știu dacă în final a fost integrată sau nu pe F16 Norvegiene, sau a fost doar parte de validare a JSM cât și a conceptului de JSM + F16…..din ce mai știu MLU urile Norvegiene știu cu pinguin și ținând cont ca i deja erau pe turnanta sa treacă la F35, nu prea cred ca au plătit dezvoltare și integrare a JSM ptr F16 pe care urmau sa le scoata din uz.
Nu fiti ingrijorati!
Vom lua doua Scorpene tot de la prietenii Naval Group.
Se fac economii 🙂
N-au fost identificate fondurile …. de zici ca tre sa dea banii inainte, ca la crve.
Se prindeau banii pe bugetarea multianuala ca nu le terminau in primul an.
Sa inteleg ca sunt printre putinii care nu e trist din cauza corvetelor scufundate in hartii?
E drept,regretul e ca nu avem inca o flota de cateva zeci de UCAV(amicul Selcuk nu cred ca se supara sa facem o afacere) capabile sa transporte cate o racheta AN(printre alte feluri de munitii).Pt care nu cred ca era un capat de tara sa se gaseasca un mod de acrosare.Cred ca si vechiturile de Pinguini ar fi fost suficiente pt a garanta o prezenta eficienta si permanenta in orice colt de interes al marii noastre .
Daca trag unii rachete vestice din antichitati sovietice…
Asta e,daca nu e bine,macar sa nu fie rau.
Nu ești singurul. Suntem doi deja 🙂
Cu toate că poate l-am supărat pe @nicolae, ale căror opinii le respect foarte mult (îi respect enorm pasiunea pentru marină dar cred că este ușor orbit de această pasiune).
Părerea mea e că …nu merita. Am explicat mai sus și o reiau un pic (cel puțin cum văd eu).
– Gowind/Sigma sunt OPV-uri cu rachete AN pe ele. Nimic mai mult. Nu poți duce lupte navale cu ele. Poți face maxim însoțire, patrulare și descurajare. Ori asta poți face cu cele 3 NPR-uri cu NSM pe ele.
Prefer să văd mai degrabă:
-cele 3 NPR-uri cu NSM.
– F-16 cu NSSM sub aripi.
– bateria de rachete NSM cu baza la sol.
-cele două elicoptere AsuW.
– sistemul de drone navalizate.
-infanteria marină cu AAV-uri.
– flotila fluvială dusă la final de modernizare.
Toate cele de mai sus bat spre prețul celor trei corvete și zic că merită mai mult decât trei nave care nu ar putea susține o luptă navală reală. Nu e ca și cum am avea bani nelimitați. Mai prioritizezi.
Cu o parte din ce e mai sus acoperi/aperi și ZEE. Nu mai vorbesc că o agresiune a Rusiei împotriva Dobrogei sau gurilor Dunării ar fi imposibilă cu lista de mai sus completată. Dar 3 Gowind nu ar fi descurajat așa ceva (că ar fi fost foarte vulnerabile împotriva rachetelor de croaziera).
Discuțiile cu fratele Nicolae au vreo 7 ani 🙂
Dar există compromis.Daca el pune barca în serviciul patriei,ma duc eu cu ea împotriva bastimentelor muscale.Cata vreme am câteva baterii de NSM în spate,sa ma plimb gratis cu barca lui e un sacrificiu la care sunt dispus. 🙂
Bre Mihais, adevarat, vreo 7 ani si, „off, ce dor, ce chin, ce jale”… vorba rapsodului! 🙂
Sa ne-ntelegem, si eu ma bucur ca s-a terminat cu farsa asta a corvetelor! Deci suntem cel putin 3! 🙂
Am spus chiar si in acest articol, sa inarmeze fregatele si NPR-urile si e ok pentru 10-15 ani, timp in care sa rumege ce-i mai bine de facut, cu variante de la desfiintarea marinei pana la dotarea ei cu ceva credibil in actualul context raportat la evolutia tehnologiei.
Eu am incercat sa combat p-aci’ niste stereotipuri: „umbrela” Patriot de la tarm, „umbrela” NSM de la tarm, „umbrela” F-16 de la tarm etc samd Umbrela sufletului…
Unii au inteles ca nu functioneaza asa, altii nu, asta e, m-am resemnat de ceva timp…
Un alt fapt pe care am incercat sa-l combat a fost asta cu prioritizarea altor categorii de forte in detrimentul marinei. Sau pe aia ca marina-i cea mai scumpa. Greu de zis ce-am reusit!… 🙂
Aniuei, am ceva in pregatire, o sa apara cand o sa am timp de scris. Pana atunci, nice talking to you as always!
@cronos
Ti-am raspuns si mai sus. Da, am tendinta sa devin mai pasional cand argumentez una sau alta, mai ales cand simt idei preconcepute fara argumente sau contra-argumente la argumentele pe care le ofer eu. In rest, vezi ce i-am spus aici lui Mihais.
Voi chiar nu înțelegeți că ZEE nu se protejează cu o bărcuță! Pe același principiu enunțat de voi ar trebuia ca fiecare decolare a celulei de alarmă să fie făcută cu un avion ușor, AN-2 sau orice alt hârb ori chiar elicopter, ce contează, are cocarda pe derivă, punem și steagul NATO, se sperie rusnacul. Greșit, nu se sperie, doar au doborât drona și au șicanat avionul polonezilor sau alt avion de recunoaștere. Rusnacul nu a șicanat F-16, F-35 ori F-22, s-a apropiat dar nu le-a tăiat calea și nu a aruncat cu flares în fața lor.
@Mihais, vezi că bateriile alea de NSM pe care le dorești să te protejeze când te plimbi cu bărcuța lui Nicolae au distanță maximă de tragere de 180 km, iar ZEE se întinde până la 370 km (200 mile marine) de țărm. Ce te faci pe cei 190 km diferență, adică dublul distanței rachetei NSM?
Cand ai unde sa te intinzi cu alea 200Nm. In cazul nostru, latimea maxima e in dreptul Mangaliei, cam 120-130Nm. Si ca fapt divers, in orice ZEE pe planeta asta poate sa zburde orice nava militara. De la 12Nm de la tarm sunt ape internationale.
De la Constanța la Sevastopol sunt 390 km….. da o fi asa cum zici tu
https://dan-caragea.ro/blog/2014/04/28/impartirea-marii-negre/
200 de mile marine unde situatia o permite.
Si mereu se face confuzia cu apele teritoriale. Teritoriul Romaniei se opreste la 22 km de tarm. Zona economica e deja in apele internationale.
CAPITOLUL III
Zona economică exclusivă a României în Marea Neagră
Art. 9
(1) Zona economică exclusivă a României este instituită în spaţiul marin al ţărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale şi adiacent acestora, în care România îşi exercită drepturi suverane şi jurisdicţia asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia şi coloanei de apă de deasupra, precum şi în ceea ce priveşte diferitele activităţi legate de explorarea, exploatarea, protecţia, conservarea mediului şi gestionarea acestora.
(2) În condiţiile specifice determinate de dimensiunile Mării Negre, întinderea zonei economice exclusive a României se stabileşte prin delimitare, pe bază de acord încheiat cu statele vecine ale căror ţărmuri sunt limitrofe sau situate faţă în faţă cu litoralul românesc al Mării Negre, ţinându-se seama de faptul că lăţimea maximă a zonei economice exclusive, în conformitate cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mării, ratificată de România prin Legea nr. 110/1996, poate fi de 200 mile marine măsurate de la liniile de bază prevăzute la art. 2.
(3) Delimitarea se face în conformitate cu principiile general recunoscute de dreptul internaţional şi cu respectarea legislaţiei române, prin aplicarea, în funcţie de circumstanţele specifice din fiecare sector de delimitat, a principiilor şi criteriilor de delimitare general recunoscute, astfel încât să se ajungă la o soluţie echitabilă.
https://legeaz.net/legea-17-1990-regimul-apelor-maritime-interioare/art-9-zona-economica-exclusiva-a-romaniei-in-marea-neagra
https://marea-neagra.ro/wp-content/uploads/2023/04/Rom.territ-waters.jpg
Moaaaama, ce „halca” serioasa din Marea Neagra am avut pana in 1940… ?
Si cand te gandesti, cat gaz metan s-a descoperit in ultimul timp in fosta ZEE a Romaniei si cine stie cate se vor mai descoperi… ?
Da, probabil că e undeva la mijloc, doar dacă Rusia recunoaște decizia Curții Internaționale de Justiție
Vezi că muscalii au și submarine. Sonare pui pe ce? Sau mizezi pe 2 beleșcoptere cu hidrofoane? Crezi că P8 bâzâie peste tot in același timp prin zee? NPR- urile nu-s suficiente. Măcar de-ar moderniza și cuplul regal.
ASuW real nu poți face în momentul ăsta.
Rușii vin unde ai goluri. O să vedem prin presă destule șicane d-ale mișcărilor când s-or apuca băieții de forat prin Neptun deep.
Observ că nimeni nu comentează că eșecul ăsta cumplit se datorează și asocierii Naval Group cu un infect securist local.
https://www.stiripesurse.ro/romania-primeste-fregatele-pe-care-americanii-doreau-sa-le-dea-greciei_3024193.html
Nu se poate asa ceva!! ??????
A avut dreptate cel care a scris aici că decidenții politic vor avea tupeul infect sa serbeze (eu nu am crezut) și în condițiile astea cumplite, ce li se datorează, Ziua Marinei:
https://www.aktual24.ro/iohannis-va-participa-la-ziua-marinei-la-constanta-vine-si-ministrul-apararii-premierul-ciolacu-nu-a-fost-anuntat/
Îmi e mie rușine față de marinarii militari și scârbă față de acești viermi politici.
https://www.bursa.ro/surse-din-mapn-dotare-second-hand-pentru-fortele-navale-romane-81094059
Prima soluţie – care pare a fi îmbrăţişată de reprezentanţii MApN, ce doresc să dreagă busuiocul după eşecul afacerii cu Naval Group -, se referă la achiziţionarea de nave de luptă second-hand, pe care să fie pus echipamentul de luptă necesar.
„Se doreşte această soluţie, deoarece Forţele Navale vor intra mai rapid în posesia celor patru nave, decât dacă ar fi construite de la zero. Şi aşa s-a pierdut prea mult timp cu achiziţia care a fost anulată şi nu se mai doreşte o tergiversare în privinţa acestei achiziţii”, ne-au spus sursele citate.
A doua soluţie aflată în dezbatere ar viza realizarea unui acord G2G (government to government) cu SUA prin care MApN să achiziţioneze toată tehnica nouă de luptă care va fi montată pe vasele respective şi navele să fie construite în ţara noastră, concomitent la şantierele navale din Galaţi şi din Mangalia.
„Ar fi primul G2G cu componentă de offset care s-ar realiza în ţara noastră şi, pe lângă tehnica nouă americană, navele de luptă vor fi noi, construite în ţara noastră, ceea ce ar reprezenta un plus pentru navaliştii români”, ne-au spus aceleaşi surse, care au precizat că din suma totală probabil un miliard de euro vor fi echipamentele de luptă şi armamentul care vor fi amplasate pe respectivele nave de luptă.
Această a doua soluţie aflată în dezbatere are însă o hibă: faptul că Damen doreşte să se retragă din activitatea operaţională a Şantierului Naval Mangalia, din cauza prevederilor noii legi a guvernanţei corporative în întreprinderile publice.