Fregata low-cost Type 31 – General Purpose Frigate (GPFF) – nava care ar fi trebuit sa se vanda precum painea calda la export, va mai avea de asteptat pana cand sa guste apa marii.
Oficial, ministerul apararii de la Londra a oprit programul pe motiv ca nu exista suficienti competitori, dar acesta va fi lansat in curand cu speranta ca mai multe companii se vor arata interesate.
Alte surse sunt insa mai transante si vorbesc pur si simplu de lipsa banilor. Suma necesara demararii programului ar fi de 1,25 miliarde de lire sterline, bani pe care ministerul nu-i are, sau daca-i are nu vrea sa-i cheltuie pe fregate low-cost.
Leander concept – BAE Systems
Programul Type 31 a fost anuntat prin 2017 si se avea in vedere ca pretul navei (fara armament) sa nu depaseasca 250 milioane de lire, fiind – cred britanicii – un fel de Dacia Logan (sau Duster?) al fregatelor, iar prima nava ar fi trebuit sa fie lansata in 2023.
Nu cunoastem inca care ar fi principiile constructive care ar sta la baza unei nave ieftine, dar o idee ne-am putea face, daca tinem cont ca una dintre cele doua oferte existente, cea a celor de la BMT Defence Services si Babcock, are in vedere un proiect bazat pe fregata daneza „Iver Huitfeldt”, care fregata are la baza o multime de solutii folosite pe nave mai putin de prima linie. Astfel danezii au obtinut o nava militara mult mai ieftina, fara ca design-ul sa fie unul 100% militar precum la alte fregate europene.
„Arrowhead 120”, unul dintre cele doua concepte aflate in studiu de catre cei de la BMT Defence Services si Babcock
Cei de la BAE Systems au propus o nava bazata pe „Khareef” class (trei nave construite pentru Oman) care ne-a placut si unora din noi.
Asadar si Type 31 ar putea fi un hibrid ieftin folosind aceeasi reteta, sau un OPV ceva mai bine inarmat. Britanicii au de gand sa cumpere cinci astfel de nave si se pregatesc pentru inevitabila gramada de comenzi externe, cred ei…
GeorgeGMT
Britanicii asteapta sa iasa din UE ca sa-si recupereze tara inapoi de la imparatii malefici ai Europei si dup-aia o sa ploua cu bunastare si avutie in tot „regatul”.
Nu asa spune guvernul lor actual ? 🙂
Nava arata interesant si probabil are potential dar ma intreb cine ar fi interesat sa cumpere asa ceva in perioada asta in care s-au semnat multe contracte pentru noi nave, mai mult sau mai putin, de genul asta prin toata lumea.
Europenii aia saraci nici nu se uita la asa ceva iar cei bogati isi fac propriile nave, olandezii, italienii si spaniolii au avut si ei destul de mult succes prin diverse colturi ale lumii (mexic, indonezia, tarile din gold), ar mai fi si sud coreenii care mai vand si ei pe acolo prin batatura…
Teoretic ar fi tarile din Commonwealth sau cele anglo-saxone, in general, cu care britanicii au avut relatii „interesante” de-a lungul timpului dar tinand cont ca si-au pierdut din relevanta si putere si ca o sa fie si mai rau dupa Brexit, nu prea vad multi interesati de asa ceva…
O buna oportunitate ar fi fost Australia dar s-a ales deja proiectul castigator (tot britanici) si poate ca T31 nu era ce-si doreau ei…
mqai sunt si alte tari.
Cu vecini mai … ca ei.
Oarecum off-topic… am tot incercat sa obtin o opinie de la voi si in trec8ut pe subiect: Daca noi vom construi corvete antisubmarin, nu ar fi o idee sa le echipam si cu sistemul Prairie-Masker? https://en.wikipedia.org/wiki/Prairie-Masker Mie nu mi s-a parea scump sau complicat, cu toate ca nu am gasit costuri… dar pare extrem de interesant si tehnologia este implementata inca din anii 80… Aveti ceva informatii?
Stiam ca sistemul este instalat pe distrugatoarele Arleigh Burke dar nu stiam ca-l cheama asa, eu ii ziceam pur si simplu sistem de produs bule… 🙂
Nu am stiinta ca acest sistem sa mai echipeze fregate moderne anti-submarin dar asta nu inseamna ca nu il au.
Ar fi o idee dar nu stiu daca cei de la Damen ofera asa ceva pe Sigma. Nu prea cred…
La asta adaug faptul ca pana la urma nu stim cat de eficient este un astfel de sistem, in general astfel de date sunt clasificate.
Am avea nevoie de ceva mai complicat, care sa faca zgomotul produs de elicile corvetelor sa sune ca un cargou.
Pacat ca n-a participat si BAE la noi, inca sunt in UE.
Salut. Daca ne uitam ce vecin nervos avem nu cred ca o nava low-cost ar fi in avantaju-l nostru, ce sa faci sai arati degetul mijlociu lui Putinica, mai bine o nava bine dotata si asa ii arati pumnul.
Nava asta ar fi low-cost pentru standardele tarilor din Occident dar pentru noi, la ce dotari avem, ar fi Star Wars. 🙂
Ehh ce sa spun de parca potentialii adversari gen ucraina sau rusia au Arleigh Burke….let’s get real….si Sigma in configuratia propusa daramite Type 31 cu spatiu amplu permit MK41 ….ESSM,Tomahawk ?….ce frumos ar fi….wake u man ??….RAM….poti pune si ASROC….nu stiu cate VLS incap….dar intre cosuri e mai mult loc la fregata…??….si depinde de e construita la Tulcea….ca pune Eroul flexu pe ea urgent…?
Ross daca Erou vrea sa puna flexu pe ceva o sa-l ajut si eu cu mare drag…..
Pipe dream, oameni buni. Nu vom primi nimic. De 30 ani nu au luat decat 2 rable care probabil apar pe radar ca o sorcova. Doar banii pleaca in off-shore, nu si fregatele.
last photos … and how not to do it
http://odwaszegofotokorespondenta.blogspot.com/2018/08/orp-slazak-pgz-stocznia-wojenna.html
We have similar examples: type 22R…
But this time I think you took first place! 🙂
@Nicolae, se relanseaza
https://mobile.navaltoday.com/2018/08/16/uk-restarts-type-31-frigate-program-competition/
Am vazut 🙂
Ramane sa vedem daca vor fi si competitori… in afara de Leander
O yea ! ;))