PUTEREA SI ADEVARUL

Puterea si adevarul/Puterea e titlul unui film din 1972, poate cel mai bun film de propaganda comunista din Romania.

Pe la minutele 1:35:00 si 2:34:00 sunt niste situatii interesante in film. In primul caz un inginer il contrazice pe primul-secretar de partid si afirma ca santierul pe care dorea sa-l deschida nu era bine fundamentat tehnic si primeste acuzatii ca primeste carti din strainatate si este exclus din partid. Degeaba a spus inginerul ca erau carti tehnice, ulterior a fost bagat la bulau de conducatorul de partid. Asta a fost puterea sefului de partid. Dupa 2-3 ani adevarul iese la iveala, santierul era un esec tehnic si inginerul e reabilitat si i se da sarcina de partid sa faca proiectul viabil. Seful securitatii avea alta varianta, avea dosarele pregatite cu acuzatii la adresa inginerului pentru sabotaj. Cine stie cati au murit in felul acesta.

La fel se prezinta situatia armatei romane. Niste personaje care au abuzat de votul dat de romani au atacat armata romana pe tema pensiilor militare, atacurile au fost bine tintite, atat in 2017 cat si recent, au fost dirijate de profesionisti si se vad rezultatele. Procesul a fost similar cu cel din Germania, au fost gasit niste teme care au prins la public, in Germania procesul de erodare a increderii in armata germana a fost un succes, s-a reusit intirzierea cu 8 ani a folosirii dronelor inarmate, s-a reusit discreditarea armatei germane in ochii opiniei publice germane. Nu am folosit aceasta imagine la articolul dedicat folosirii dronelor inarmate in armata germana din respect pentru militarii germani,dar asa se intampla cand eviti lucrurile neplacute, nu te evita ele pe tine.

Asta s-a ajuns sa se scrie pe gardurile unitatilor militare germane. Dezolant.

In Romania campania de denigrare a militarilor a avut efect, era logic sa se ajunga aici, nu mai sunt doritori de cariera militara, la fel ca in Germania. Ultimile rezultate la admiterea MAI, la Campina – sesiunea mai 2023 – arata ca s-au inscris 1800 de candidati pentru 1340 de locuri si au fost admisi doar 791 de candidati, ultima medie 5,10, situatie unica la admiterea in scolile de subofiteri/agenti MAI. Spre comparatie, in decembrie 2017 pe 1300 de locuri au fost 6200 de candidati, trendul e evident descrescator. Daca la MAI, unde salariile sunt mai mari, nu s-au ocupat locurile, e clar ca la armata va fi mai rau.

Pe site ul recrutare MApN 18.02.2023:

“Fără examen de admitere pentru instituțiile de învățământ postliceal militar – maiștri militari și subofițeri!

? Media de admitere va fi calculată pe baza rezultatelor obținute la examenul de bacalaureat;
? Ierarhizarea candidaților se realizează strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și a opțiunilor acestora exprimate în cererea de înscriere.”

 

Mai exista o propunere de OUG din partea MApN, nu stiu care e stadiul legislative, in care se precizeaza ca numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal.

De asemenea, MApN mai amintește că între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militari, chiar dacă testele aptitudinale, fizice și psihologice, au fost adaptate în funcție de nevoi și posibilități. Mai mult, populația rezidentă este în scădere (peste 2 milioane de persoane în ultimii 15 ani, potrivit INS).

În proiect se mai arată că tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații/gradații profesioniști aleg să părăsească sistemul militar, dat fiind oferta mai atractivă din mediul privat. Numărul demisiilor s-a dublat din 2020 până în 2021 (de la 500 la peste 1000), iar în primele trei trimestre din 2022 a fost de peste 2000.

La ofiteri se propune ca sa angajeze:

  • ”Absolvenții cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învățământ superior sau absolvenți ai anului IV cu studii din cadrul instituțiilor civile de învățământ superior cu durata studiilor mai mare de 4 ani, școlarizați pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Afacerilor Interne, în condiții stabilite prin ordin al conducătorului instituției.”

Deci nici macar nu se mai cere o diploma cu licenta pentru a deveni ofiter al armatei romane.

Nu stiu daca putem cobori standardele mai jos de atat, poate sa urmam exemplul german din ultimii ani de razboi cand formau unitati in functie de bolile militarilor, bolnavii de ulcer de exemplu erau grupati in aceeasi unitate pentru a li se asigura alimentatia corespunzatoare.

Cauzele dezastrului:

  1. O campanie foarte bine dusa de discreditare a militarilor romani, se vede mana unor profesionisti, un razboi psihologic castigat de adversarii Romaniei. Unii ignora aceasta realitate, dar dupa cum spunea Baudelaire in operele sale:

“Cea mai izbutită viclenie a Diavolului e să vă încredinţeze că nu există!”

O explicatie foarte potrivita citatului am gasit-o pe pagina web a unui preot, Ioan Florescu , cu citatul complet:

„Niciodată să nu uitaţi, când veţi auzi lăudându-se progresul luminilor, că cea mai izbutită viclenie a Diavolului e să vă încredinţeze că nu există!”

Si interpretarea cum nu se poate mai potrivita:

“Când demonii fac circ la marginea orașului, tu teme-te mai degrabă de cetățeanul cu șepcuță de jocheu, care-ți iese înainte în parc și-ți arată binevoitor portița turnantă ce duce spre șinele de tramvai.”

  1. O ideologie dubioasa, ca tot ce apare la Bruxelles e benefic pentru Romania, asemanatoare cu ideologia PCR din perioada interbelica, care promova internationalismul comunist si care definea Romania ca stat multinational.
  2. Prostia si frustrarea unor conationali.

Am vazut pe RoMilitary niste afirmatii tare prostesti si inca nu inteleg care e cauza lor, prostia, frustrarea de a nu avea pensie militara, naivitatea? Citez o parte din ele pentru a arata diferenta intre ce se sustine pe site si realitate:

“cum sa nu ne pierdem totusi complet empatia fata de oameni.”

Personal m-am uitat cum un militar rus ii taia capul unui militar ucrainian, inca erau disponibile imaginile pe net. Militarul ucrainian a horcait 15 secunde, a tipat de doua ori ca are dureri, dupa care a murit. Militarul rus a inceput sa se chinuie la un moment dat cu cutitul, lovea in cutit ca sa-si termine “opera.” A mai venit un militar rus si l-a luat la misto ca nu a mai taiat niciodata capete de om.

A mai fost o stire cu un dement de militar rus care, a violat un copil ucrainian si a pus imaginile pe net, asta a inteles el din “operatiunea speciala”.Pe asta l-a saltat procuratura rusa, era prea mult chiar si pentru ei.

Aceasta e probabil o forma de razboi psihologic, sa-ti torturezi inamicii si sa publici imaginile, o forma de traditie mostenita de la bolsevici. Cine doreste sa vada traditia bolsevica in domeniu poate cauta imaginea capitanului polonez Rosinsky, pe Reddit, poate vedea ce a patit bietul om in 1918 si cum a fost torturat de fata cu soldatii rusi.

Asa ca n-am ce empatie sa am fata de asemenea specimene, daca tara ma va trimite sa lupt cu asemenea brute a avea empatie inseamna prostie. Cine are alta parere n-are decat sa urmeze cariera militara si sa se gandeasca la militarii romani care s-ar putea confrunta in lupta cu asemenea brute.

“   „Dar concret, cum crezi că vor urma tinerii cariera militară în condițiile actuale.”
Din vocatie?…. Eu nu m-am facut inginer de aviatie pentru salariu (dimpotriva…)   “

Din vocatie exista doar Corpul Gardienilor Revolutiei in Iran, se mai poate mentiona Azov in Ucraina, cetnicii in Serbia, Ustasha Pokret in Hrvatska. Omologii din Romania ar fi Miscarea Legionara, dar banuiesc ca autorul citatului nu doreste asa ceva. In rest e vorba de profesionisti, preferabili bine platiti ca sa aiba motivatie.

“  „Care sunt beneficiile pentru un pustan? Pensie mai devreme? Sa fim seriosi cine dracu se gandeste la pensie la 20 de ani.”
Exact. Si atunci ai nevoie sa le dai altceva… de la spirit de aparteneta la un corp, la o cariera si previzibilitate pe termen lung. Si desigur un grad de siguranta finaciara. “

Asa arata prostia si frustrarea. Oricine a avut o cariera militara si are pensie militara intelege cat de aberante sunt afirmatiile de mai sus. Exista  “Semnul onorific in serviciul Patriei”  15, 20 ,25 de ani cu barete. Aveam colegi care purtau cu mandrie baretele la uniforma, arata  serviciul prestat intr-o institutie militara, cine n-a avut niciodata asa ceva nu poate intelege despre ce este vorba. Eu le purtam doar la ocazii festive, dar era aceeasi mandrie ca mi-am servit patria.

Pensia militara este ca un contract pe care il semnezi cu statul roman, cand esti pensionar  militar ai mandria ca ti-ai indeplinit obligatiile fata de statul roman si a venit vremea sa te odihnesti dupa anii de restrictii si indatoriri de serviciu.

Conteaza in primul rand faptul ca ai reusit sa treci de toate vicisitudinile vietii militare ai o implinire profesionala. Dar daca nu faci parte din aceasta categorie  e mai greu de inteles. Orice militar profesionist se gandeste la pensia militara la angajarea in armata, in caz contrar inseamna ca nu te poti baza pe el in situatii limita, nu exista motivatia de trece prin situatii limita. Nu-si risca nimeni viata cand stie ca isi schimba meseria de militar in cativa ani.

Dincolo de prostiile pe care le sustin niste frustrati ramane adevarul, la fel ca in filmul din 1972, pentru ca dezbateri pro si contra pot fi nelimitate. La fel cum in film s-a dovedit ca inginerul avea dreptate si degeaba il infierasera proletarii cu manie, la fel si in zilele noastre a aparut la iveala realitatea:

NU MAI SUNT DORITORI DE CARIERA MILITARA SAU POLITIE.

De ce ar fi?

  1. Salariul. Mai mic decat in civilie, nu mai vorbesc de comparatia cu omologii occidentali. Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, iunie 2023:

“Știți care e una din specializările din Armata României unde nu găsești oameni nici dacă tragi cu tunul? Șoferul soldat cu salariul de 3.000 de lei. Nu dau nume pentru că nu e elegant, dar sunt oameni care au plecat, s-au dus la diferite companii care le oferă pe loc 5.000 de lei lunar în mână. Și atunci de ce ai mai intra într-un sistem în care oricum are numeroase restricții și program de Armată și să nu mergi să conduci o basculantă pe un salariu aproape dublu? Salariile au rămas pe loc iar societatea evoluează.

Uitați-vă și la inginerii de IT pe care îi pregătește Academia Tehnică. După 2-3 ani vin „balaurii” (n.r. – marile companii) și întreabă ce salariu primești la Armată? 3.800 de lei lunar! Acesta e un salariu de IT-ist care luptă în cyber defence. Evident că primesc salarii de 2.000 de euro în privat. Pleci imediat, nici nu mai negociezi.”

2.Posibilitatea de a lucra in strainatate

“Gabriel Dumitrache are 23 de ani și este unul dintre sutele de mii de tineri care au abandonat școala. De 4 ani trăiește mirajul muncii în construcții peste hotare.

Gabriel Dumitrache, român care lucrează în străinătate: “Din cauza lipsei de bani, pentru că în România ca să te ții de școală, să îți continui studiile, îți trebuie bani, să te ajute părinții. Ce am realizat aici în Belgia, poate nici într-o viață de om nu realizam în România.

Reporter Digi24: Ce venituri ai cu aproximație lunar?

Gabriel Dumitrache: O medie așa să zic între 3 – 4000 de euro “

Se lucreaza si in agricultura, ori in cofetarii, daca se castiga bine:

“Victoria viseaza sa devina jandarm” minutul 0:20

Dar fara bacalaureat se va duce la munca in Germania, in agricultura.

  1. Cerintele meseriei de militar trebuie sa corespunda standardelor NATO.

4.Dotarea precara, iar noua dotare cere intretinere sofisticata, deci un grad mare de calificare.

  1. Lipsa de predictibilitate, risti ca la 56 de ani sa nu mai poti indeplini standardele fizice (care or fi alea, ca nimeni intreg la cap nu-si inchipuie ca la 56 de ani mai poti sa alergi cu mitraliera in brate prin noroaie) si sa fii dat afara din armata. Nu se stie nici macar daca dupa 40 de ani de serviciu militar poti beneficia de pensie, daramite de pensie militara, pentru ca guvernantii pot decide atunci ca trebuie sa iesi la pensie la 70 de ani.

Glumeam odata cu colegii pe tema asta, ziceam ca la 60 de ani ne vom antrena prin parcuri pentru proba de rezistenta.

Singura motivatie pentru a urma o cariera militara era pensia militara. Era ca o intelegere mutuala. Nu existau stimulente ca la americani, care dau in functie de calificare ofera 450000 USD bonusuri la prelungirea contractului la piloti sau 50000 de USD la fortele terestre, dar in loc de aceste stimulente exista posibilitatea de a te pensiona la 47 de ani si o pensie militara care inlocuia cat de cat aceste stimulente uriase de la americani, eventual plecai dupa 47 de ani sa lucrezi in strainatate, sunt multe cazuri care au asteptat pensionarea militara si au plecat imediat in strainatate.

Asa ca de ce s-ar angaja un tanar in armata?

Salariul mic, cerinte mari, nesiguranta locului de munca, restrictii mari. Pe vremuri se spunea ca romanii doresc sa munceasca precum in socialism si sa traiasca precum capitalistii. Dupa noile cerinte, militarii trebuie sa munceasca precum in omologii occidentali si sa fie platiti romaneste. Eeee, asa ceva nu se va intampla, tinerii de azi au si alte optiuni, nu mai poti sa le spui  “sunt o mie la poarta”  ca acum 30 de ani.Iar militarii din activitate se vor gandi la o alternativa la cariera militara, nu asteapta nimeni 56 de ani sa fie dat afara dupa o viata de restrictii, mai sunt si alte slujbe in tara sau in strainatate.

Generalul (r) Silviu Predoiu l-a avertizat pe premierul Ciuca ca dupa modificarile pensiilor militare  neincrederea s-a adancit, predictibilitatea nu mai exista de mult si ca vom vedea in curand ce inseamna ca armata si structurile de politie si securitate sa lucreze doar de luni pana vineri de la 8-16, ca bani pentru orele suplimentare nu exista.

Aici s-a pierdut cel mai mult in aceasta asa-zisa reforma, increderea in statul roman, incredere care greu va mai fi refacuta, odata ce oamenii au vazut ca pensia militara nu mai reprezinta un drept castigat si ca orice politician  va incerca sa castige voturi pe spatele militarilor, sa ii asocieze cu pensiile nesimtite ale altor categorii, va dispare si orice motivatie in as apara tara. La urma urmei daca tara prin guvernul si parlamentul ales te trateaza ca pe un dusman, de ce ti-ai mai da viata pentru tara?

Ii lasi pe luptatorii de tastatura sa se manifeste la fel de agresiv si pe campul de lupta, ca unii se dau foarte priceputi.

In incheiere, o demagogie folosita de unii ‘bruxellezi”: se bate moneda pe sumele cheltuite de Romania cu pensile speciale, incluzandu-se desigur si cele militare.

Ca sa-l citez pe Shakespeare,

“Si diavolul poate invoca Sfanta Scriptura! “

O comparatie cu Taiwanul: Taiwanul cheltuieste 14% din bugetul national pentru aparare, din cauza apropierii de China comunista, ba chiar va mai cheltui inca 8 miliarde de dolari suplimentar de bugetul apararii pentru achizitii militare, pentru ca taiwanezii sunt siguri ca daca nu cheltuiesc sumele acestea uriase nu vor mai avea nevoie de buget, vine Armata Populara si nu mai exista Taiwan tara independenta.

Romania are nesansa de a fi in vecinatea Rusiei, lucru pe care unii politicieni omita sa-l spuna alegatorilor cand fac afirmatii despre pensile militare,iar vecinatatea aceasta ne costa, indiferent ce cred unii “bruxellezi”.

 

  1. Fiind pensionar, neinteresat de admiterea in institutiile militare sau de politie, mi-a luat ceva timp sa inteleg sistemul de admitere actual.

Conform Edupedu, in sesiunea aprilie-mai 2023, au fost scoase la concurs  2880 de locuri in scolile MAI de subofiteri/agenti astfel:

Campina – 1340 locuri politie, ocupate de 791 de candidate;

Cluj – 300 locuri politie, ocupate de cca 200 de candidate;

Oradea – 240 de locuri politie de frontiera, ocupate ce cca 110 candidati, sub 50%;

Jandarmerie-doua scoli cu 700 de locuri, ocupate de cca 330 de candidati, sub 50%;

Pompieri-300 de locuri, ocupate de cca 200 de candidati.

Proba cea mai grea a fost proba sportiva. La Campina, din cei 1800 de candidati, 800 au picat proba sportiva. Nu intelegeam in primul rand in ce consta aceasta proba, nu gaseam baremele pentru flotari sau pentru alegari. Mi-am dat seama intr-un final ca dificila proba sportiva unde se pica la greu e un amarat de traseu in care nu faci nici macar o flotare sau o tractiune.

https://youtu.be/kuDBwQWroYw

Spre cinstea lor, subofiterii pompieri au un traseu diferit care incepe cu 3 tractiuni.

Traseul de la MAI nu este dificil, singura problema ca e nevoie de o sala unde sa te antrenezi si un “meditator” care sa-ti arate tehnica, in rest , nici macar o alergare de rezistenta sau o proba de autoaparare.

Acum, indiferent cat de prosti suntem, sunt unii mai prosti ca noi. In politia UK, proba fizica e Bleep-test, pe 15 metri

https://youtu.be/nNsVzKt5lPQ

La MApN, proba fizica are in compunere un traseu si o alergare de rezistenta chiar si la admiterea in colegiile militare. Am remarcat o cerinta ciudata la recrutarea SGP, soldati si gradati profesionisti:

“să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior”

Initial am crezut ca vom avea o armata de intelectuali, formata cel putin din studenti la facultati. Dupa care mi-am dat seama ca invatamant superior secundar inseamna liceu, deci se primesc SGP fara diploma de bacalaureat.

Chestiunea e un regres, imi amintesc ca acum 15-20 de ani s-au dat afara din structurile militare  cei care nu aveau diploma de bacalaureat, multi din randul sergentilor de jandarmerie. S-au gasit atunci si cazuri de subofiteri mai in varsta care aveau scoala de subofiteri dar nu aveau diploma de bacalaureat, asa erau  mai demult cerintele in armata RPR/RSR.

Ce s-ar mai putea face pentru a avea o armata profesionista?

  1. Sa se coboare si mai mult standardele ar fi o actiune nebuneasca, ar insemna sa avem o armata care s-ar dezintegra la primul foc de arma.
  2. O revenire la standard normale la angajari, cu riscul ca armata se va reduce drastic.

Dar atunci am sti macar pe cine mai putem conta si cat de grava este situatia. Aici ar ajuta eliminarea traseelor de la admitere, mai indicate ar fi niste probe fizice care nu necesita sala si un antrenor, de exemplu 30 de flotari, 30 de abdomene, 5 tractiuni si un bleep-test si chiar si cei din satele izolate se pot pregati pentru aceaste probe, fara sa mai aiba nevoie de o sala si aparate de sport.

O alta chestiune e achizitia de armament, totdeauna am sustinut ca o armata are nevoie in primul rand de militari profesionisti, armament se mai poate cumpara, militari nu. Trebuie sa vedem pe cine mai putem conta, armamentul devine din ce in ce mai sofisticat, Pzh 2000 de exemplu e foarte sensibil si necesita o intretinere atenta si nu sunt sigur ca mai avem specialisti in armata pentru asa ceva. Iar noi nu ne permitem luxul norvegienilor care cumpara armament chiar daca nu au personal calificat sa-l foloseasca, nu avem banii si gazele lor.

Varianta unor standarde normale consider ca e calea corecta, cu riscul de a inchide unitati militare sau sectii de politie, asta e, aici ne-a adus politica de denigrare a militarilor, Putin ar trebui sa le dea prime consistente celor care au conceput actiunea de subrezire a armatei romane, iar noi ar trebui sa ne ocupam de tradatorii care ne-au adus aici.

Dupa o evaluare corecta a situatiei personalului militar ar trebui sa urmeze o modificare a ofertei MApN/MAI, nu ai cum sa pretinzi performanta de la militari pe care nici nu-i platesti bine, nici nu-i scoti la pensie mai devreme ca o masura compensatorie la salarizarea insuficienta, iar ultima idee.

Nici lipsa de incredere in politicieni nu ajuta, nici asocierea militarilor cu pensile nesimtite nu motiveaza pe nimeni sa urmeze o cariera militara, rezultatele la admiterea MAI nu pot fi contestate.

Si cel mai probabil, va fi nevoie de mult timp si multi bani pentru a se repara tot ce s-a distrus in anii acestia.

 

Caudillo

 

Bibliografie:

https://alba24.ro/angajari-in-armata-fara-studii-de-specialitate-masuri-mapn-pentru-reducerea-crizei-de-personal-961125.html

https://ziare.com/scoala-politie/500-locuri-ramase-neocupate-scoala-politie-campina-sesiunea-admitere-mai-performanta-unica-istorie-1807338

https://sg.mapn.ro/proiecte/oug_pt_modif_si_compl_l_nr_80_din_1995_privind_statutul_cadrelor_militare_638f10d54228e.pdf

https://www.facebook.com/RecrutareMApN/posts/578103554354003/

https://ioanflorin.wordpress.com/2018/10/22/un-diavol-mai-viclean-decat-diavolul-lui-baudelaire/

https://www.defenseromania.ro/criza-de-soferi-in-armata-romaniei-nimeni-nu-se-inghesuie-sa-conduca-camioanele-armatei-gen-tomescu-nu-gasesti-oameni-nici-daca-tragi-cu-tunul_623103.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ce-am-realizat-aici-poate-nici-intr-o-viata-nu-realizam-in-romania-cat-castiga-un-roman-de-23-de-ani-plecat-in-belgia-2361411

https://www.mediafax.ro/politic/silviu-predoiu-ii-scrie-premierului-ciuca-aruncati-in-aer-dintr-un-condei-sistemul-de-aparare-ordine-publica-si-securitate-al-romaniei-ne-va-costa-in-timp-si-bani-sa-refacem-ce-ati-distrus-dvs-acum-21929309

https://observatornews.ro/economic/salariile-promise-tinerilor-care-au-renuntat-la-bac-pentru-a-pleca-in-vest-sustin-ca-iau-intro-luna-cat-intrun-an-in-romania-530519.html

https://www.edupedu.ro/admitere-2023-in-scolile-postliceale-de-politie-jandarmi-si-pompieri-inscrierile-au-loc-in-perioada-20-aprilie-5-mai-2023-model-cerere-inscriere-lista-locurilor-disponibile-si-calendarul-admite/

https://www.recrutaremapn.ro/sgp.php

133 de comentarii:

  1. Putrerea si Adevarul ? Serios? Daca ai fi fost un pic mai inchizitiv ai fi aflat chiar de la Titus Popovici ca asta a fost un film politic unde Amza Pelea, inginerul in cauza = Lucretiu Patrascanu, Albulescu = Dej si Besoiu = Ceasca. Daca ai fi ales Zile Fierbinti al lui Nicolaescu ai fi fost pe teren mai ferm.

    „Uitați-vă și la inginerii de IT pe care îi pregătește Academia Tehnică. După 2-3 ani vin „balaurii” (n.r. – marile companii) și întreabă ce salariu primești la Armată? 3.800 de lei lunar! Acesta e un salariu de IT-ist care luptă în cyber defence. Evident că primesc salarii de 2.000 de euro în privat. Pleci imediat, nici nu mai negociezi.”

    De parca aia 25.000 de insi care fac parte din Central Security Service sunt remunerati la achivaletul pietii civile. Tot dansezi in jurul faptului ca problema principala este una sistemica care este datorata dominarii a mai tuturor esaloanelor de tarani prosti si tampiti patentati.

    32
    • Tu crezi că pe aici lumea e proasta și că eu nu știam de comparațiile de mai sus?

      „De parca aia 25.000 de insi care fac parte din Central Security Service sunt remunerati la achivaletul pietii civile”

      Așa și cu ce ajuta asta?
      Că adevărul rămâne, la fel ca în film, nu mai sunt oameni capabili care vor sa vina in structurile militare

      7
    • „datorata dominarii a mai tuturor esaloanelor de tarani prosti si tampiti patentati.”! Exact. Nu puteam sa o spun mai bine.
      Cum mai omule vi sa dai iara vina pe piata muncii si pe capitalism ca, chipurile, nu mai vor oamenii. Iara societatea ii de vina si aia care isi luau uniforma pe dos pe ei nu.
      Omule, asculta-ma si uita 10 secunde de seturile pe care ni le dam pe istorie ca nu stiu cati au fost atat de aproape de subiectele astea cat am fost eu cand eram activ. Am spus atunci am iesit la raport pana la sef SMFT pe magariile care le-am vazut. Acum, cei de la varf culeg roadele anilor in care si-au batut joc de noi, ne-au spus plecati ba, dati-va demisia ca veniti in genunchi inapoi, plecati ba, ca mai sunt 100 care ling clanta. Anii 2000 sa prinzi un post la MAI la frontiera deschideai usa cu capul ca mainile iti erau ocupate cu plasele. Academia de politie si scandalurile in care au fost prinsi, mapn-ul si boul ala de general care au vandut pe spaga mai multe locuri la subofiteri la Pitesti decat erau disponibile si i-au turant cei care au ramas pe langa. Pai baaa noi am dat spaga, si tu ce faci?
      Uita-te la rezervistii astia voluntari ce fac, am explicat in 10 articole, si anul asta am unul pe teva, au nevoie de 8 ani sa aplice o f’ta de lege?
      Lasa-ma cu „inginerii” si „it” ca acolo ii alta mancare de peste si daca cineva crede ca in SUA un colonel de cyberwarfare are solda in aceeasi galaxie cu un mid de la Google, e rupt de realitate si se informeaza din „almanahe”.
      Cand a fost pandemia, eu de nebun m-am prezentat la CMJ si le-am spus, bai, livret am, cu un pluton de camionagii ma descurc. Cu ce va ajut? Nimic, pauza. si plecam de la serviciu civil si faceam ce este necesar. S-au uitat ca boii in gard la mine si mi-au spus ca nu mobilizeaza nimic si sa imi avd de treaba.
      Hai la pariu ca sunt suficienti oameni capabili la care le poti gasi sisteme, chemare in activitate, rezervisti voluntari, formare si activare in conditii accesibile dar te-ai gandit ca si romanii au ajuns la o un grad de scarba fata de instituii. Si acolo unde sunt posturi, cumva aia capabili n-au loc de neveste, amante, fini.Accesibili pt pulime raman posturi de soldati sau subofiteri la MAI dupa ce fac mirobolanta lor scoala. Ca zici de IT, pe unul doxa care ii bolnav la cap si vrea uniforma cu orice pret ce poti sa-i faci la mapn sau mai? Renunta la „miile de euro”(intre noi fie vorba, o’ p’la mii de euro) si vine in sistem ce poti sa-i faci? Pai la mapn, posturi de subofiter sau ofiter pe IT, sa zicem ca-i inginer si il poti face ofiter nu se scot, asadar il trimit la sgp(bai, sgp!) la mai, locuri pe externa pt it rar au socs dar nu au un program pentru IT prin urmare sa dea admitere la scoli, poate intra, face 1 an si apoi ajunge in cyberintersectie la circulatie. Ministerele nu au si nu vor sa se muleze pe dinamica personalului. Cel mai bine o face sri, care se misca pe sector ca ei nu au alta sansa.

      34
    • Nu stiu daca te bajenesti este o solutie, mai ales ca statul a cheltuit cu tine. Tu ce ii inapoiezi!?
      In al 2-lea rand, referitor la tema filmului, si eu am fost dat afara de un secretar de partid fiindca nu am vrut sa semnez niste acte. Insa nu toti secretarii de partid erau rai, majoritatea ajutau mai ales pe cei din clasa muncitoare.

      2
      • Mooor cu asta cu statul, entitatea bunatatii care a cheltuit pe mine si eu nemernicul nu stau sa mananc rahat de la multi cu care statul a cheltuit infinit mai putin.
        Prietene, noi suntem statul, scoala mi-a platit-o cei care munceau atunci, la fel cum eu platesc acum medicilor care pleaca. Doar ca nu-s bou sa le spun, stai ba si manca rahat aici, ca esti „datornic”.
        Dar o intrebare, de ce nu muncesti gratuit?

        20
      • Băi Cârstea, du-te-n…

        6
  2. Situația din piata muncii , care bineînțeles a ajuns sa afecteze și și structurile de forța ale statului roman este una generalizată la nivelul întregii tari – chiar putem spune fără riscul de a greși , la nivelul întregii Europe …
    Noile generații nu sunt absorbite in câmpul muncii , au așteptări financiare din ce in ce mai mari – iar aceste așteptări vin de la aspirațiile tinerilor – Toți vor sa ajungă milionari , toți vor mașini de lux , rețelele sociale si tot felul de site-uri au creat monstri din punct de vedere al veniturilor pe baza vizualizărilor si de aici , cred eu ca e marea problema …
    Când vezi ca oameni fără niciun talent , fără nicio pricepere câștiga sute de mii de euro anual – vorbesc strict din punctul meu de vedere – îți cam piere pofta de lucru – toată lumea , mai nou e creator de conținut si influencer …
    Am mai spus-o pe site-ul asta , ma tem ca noile generații vor crea probleme – au așteptări mari de la viața , nu au crescut in greutăți , au impresia ca totul li se cuvine – partea cea mai proasta e ca nu sunt serioși , harnici si muncitori – nu vreau sa generalizez , dar la câți tineri ma uit , 18- 22 ani , nu văd seriozitate si conștiinciozitate , mai vin si părinții si spun ca decât sa lucreze pe 2000 RON , mai bine sa stea copiii acasă …
    Nu sunt de acord cu faptul ca cineva sa lucreze pe un salariu mic , dar un tânăr de 20 de ani , care nu își găsește de lucru pe motiv de salariu mic, va ajunge in 10 ani la vârsta de 30 de ani , fără nicio pricepere si nu va fi deloc mai bine …
    Și , ca o dovada ca ceea ce spun e adevărat , vedem ca la nivelul opțiunilor de vot , o marja din ce in ce mai mare o au partidele extremiste …
    Legat de pensiile speciale ale militarilor – o tema falsa care tot apare in spațiul public , nu cred ca de aici vin marile probleme in România , deși , eu as plafona aceste pensii speciale pentru ca in cazul magistraților se ajunge la niște aberații , se ajunge ca pensia sa fie mai mare decât salariul iar asta nu mi se pare normal – mai ales când in România avem pensionari care au muncit 30, 40 de ani si au pensie de 1800 – 2000 RON …

    24
    • din 2017 pana azi a inceput razboiul si le-a cazut fisa ca militaria pe timp de razboi e cu totul altceva. asa ca nu se mai inghesuie

  3. Tot ceea ce ati expus este „rodul , doctoratul” clasei politice post decembriste.El politico de hoja lata…si a „noastra „,caci ne place sa dam plicul, lasa ca am o pila…

    Ceea ce s-a semanat se culege si este numai inceputul!
    Ingamfati , pilosi , nepotism,spagari, te intalnesti cu ei si prin strainatate .Vin cu aere de intelectuali si ei ajung pe acolo datorita spagii ,vezi popii…”Elitele”n-au inteles ca :”capsunarii europeni ” traiesc sau integrat datorita priceperii si atitudinii superioare la locul unde isi desfasoara activitatea, fiind in competitie dura cu altii ce provin din alte culturi ..
    Cu alte cuvinte :Romania a pierdut ceea ce era mai bun si continúa trendul

    Cea mai mare prostie, desfintarea stagiului militar obligatoriu.Trebuia reformat ….ce sa mai zici!

    Sa furi si sa infometezi oamenii cu dizabilitati cu acordul institutiilor chemate sa verifice!..Ce pensii militare cand ei fura de la cei mai vulnerabili…Au atacat tot , armata , institutii, au izgonit 5 milioane de romani din tara si continúa exodul…

    „Mircea fa-te ca lucrezi….”PENIBIL!

    PS.Bine ca lupta ukrainieni…..
    Cenzurati linistiti!

    11
  4. Salut interesante opinii , despre corupția din sistem însă nu vorbim nimeni , cat trebuie sa dai să intri acolo ?. E o opinie încă eu nu cred că a dispărut punguța din Romania. Nu există nici o publicitate agresivă , mai mult apare Talpan ce se visează general , decât o reclamă de a atrage atenția unui număr cât mai mare de tineri. Lipsa educației iubiri și respectului pentru tara , sistem de educație ineficient, neprofesionist, lipsa salariu , lipsă dotare , lipsa apreciere și avansare , lipsă viitor. Nici la rezerviști nu e mare coadă cu 100 de euro a lor . Dacă am avea armata o minte sclipitoare și un pic de imaginație cu siguranță ar atrage atenția asupra armatei în segmentul tinerilor ,dar ineficienta noastră ca stat e crasă.

    3
    • Am scris un articol, nu o lucrare de doctorat.
      Pentru corupție sau armata obligatorie sunt necesare alte articole. Contează să conștientizăm cât de jos suntem și să îndreptăm lucrurile.

      8
    • „cat trebuie sa dai să intri acolo ?”

      2000 EUROi – subofiter
      5000 -II- – ofiter

      Incadrari din sursa externa.

      3
  5. Hmm… nu cunosc tot ce presupun pensiile militare. In constiinta comuna sunt impreuna cu pensiile speciale. Aia, imbuibatii. Cand totusi spui ceva despre aceste pensii – varsta foarte tanara de pensionare + pensii mari se raspunde… dar la noi nu sunt, ati inteles gresit. Apoi vezi prin presa cate unul prnsionat la 40-45 de ani cu pensie babana. Eu le doresc la toti bani cu duiunul, salarii, pensii, vouchere…sa se pensioneze la 30 de ani. Intrebarea e… cine le plateste?se va lua tot din privat ( tot de la aia care sunt corecti si platesc). Eu in privat, sunt supus legilor economice, daca nu sunt clienti nu este nici salar. N am cui sa ma plang. La stat exista siguranta job ului, intr o masura mult mai mare ca in privat. Ce vad eu ca si cetatean, toata lumea isi da salarii si pensii speciale, greve, suparari, amenintari – privatul sta si se uita asteptand sa fie iar taxat – cu beneficii 0. Aceasta este impresia generala. In principiu nu am o problema cu faptul ca se doreste sa fie remunerati mai bine cei din armata si alte servicii, nici macar cu pensiile militare sau alea speciale, facute cu cap. am mari dubii ca vor putra fi platite. Problema e la politic, totul e putred acolo. Ma voi documenta mai in detaliu despre situatia asta.

    19
  6. Evident că stimulentele financiare pentru militarii de toate gradele trebuie sa fie cu adevărat stimulative ?, plecand de la solde de 1000 Euro pentru un simplu soldat și până la, sa zicem, 4,000 Euro pentru un general.
    Dar asta nu rezolva tot. Trebuie pornită simultan și o campanie psihologica la nivel național de combatere a mitului ‘vedetelor’ cate întorc milioanele cu lopata și mitul joburilor din Occident plătite regește și care îi așteaptă pe tinerii din Amaradia sa vină și să șteargă mesele din cârciumi.
    Și încă ceva: trebuie desființat mitul învățământului gratuit. Nu, învățământul trebuie platit la fiecare nivel, sub forma achitării într-un număr de ani a împrumutului pe care statul ți-l dă că să urmezi o școală. Ce este gratis nu are valoare și ‘there is no such thing as a free lunch’.

    5
    • scoala primara, gimnaziala si liceu cu plata? solutia sigura spre analfabetism endemic! si sa e greu acum sa-i scoti de pe telefon si tableta, cand vor trebui sa plateasca parintii, oentru ca osraslele sa stea numai pe tiktok si insta la scoala sa vezi cum zic, stai acasa pe tiktok. ca sa devii un looser nu trebuie sa mai si platesc 100 de coco pe luna ptr. tine.

      Solutia invatamantului cum o vad eu: obligativitate draconica a scolarizarii. cine nu isi trimite copiii la scoala cu politia peste el. sistem de burse sociale bine pzs la punct care sa ajute inclusiv clasa de mijloc, nu diar pe cei mai saraci lipiti. Profesori pregatiti beton, nu d-astia care-si iau examenele pe copiat sau altele si mai rele, stim si noi, ca suntem in sistem. Profesori platiti atractiv. Eliminarea coruptiei in scoli, la care profesorii sunt parte activa. Ce atata pregatire pe bani? fa-ti treaba in scoala pentru care esti platit. Are elevul carente? program de dupa amiaza, pe materiile cu probleme. Plus materia de curs observata. Voi stiti ca mukti dintre popii care predau religia in scoli sunt pravoslavnici pro-rusi care sub egida implementarii valorilir crestine justifica agresiunea lui putin precum si discursurile anti-europene si anti-NATO? Nu stiti? Va spun eu.

      13
      • După ce ai terminat școala generală/gimnaziu, liceu, facultate, ai un număr de ani in care sa rambursezi cheltuielile de școlarizare.
        Evident, esti foarte bun l, ai învățat foarte și rămâi sa lucrezi in țară, ești scutit de aceasta rambursare.

        3
    • Amice, aberezi grav. Statul nu imprumuta cu nimic prin sistemul de invatamant. Toti banii de la educatie vin din taxele de la oameni, prin urmare romanii platesc invatamantul nu „statul”. Adica statul imi ia bani din salariu, si dupa aia sa imi ceara tot mie sa platesc pentru ceva facut din banii mei?!?!Jesus Christ..

      23
      • Ai un copil. Face școală, facultate de medicină și pe urmă o șterge in Anglia sau in Franța că a auzit el/ea că acolo medicii sunt respectați (aiurea) și au salarii mari (aiurea).
        Între timp, nea Ion că și el e om, ajunge greu la medic, că nu mai sunt medici în țară. Deși patruj de ani cât a lucrat in uzină a plătit din taxele lui și pe fii-tu sau fiica-ta (sa le de-a Dumnezeu sănătate!) să facă școală și facultate de medicină. Și eu la fel, și toți cei care am platit taxe și impozite in țara asta. Nu le-am platit, credeam noi, pentru progresul medicinii in UK sau in Franța sau aiurea.

        9
        • Îți promit un articol pe tema asta, vorbim atunci pe acest subiect foarte interesant.
          Acum am scris despre câți militari mai avem, sa nu risipim ideile.

          4
        • Nu-i mai simplu sa ii motivezi cu un Nagant la ceafa, daca tot nu il poti motiva…normal? Cu un salariu, conditii de lucru, trai decent, etc? Da’ aia multi, cu taxa, au voie sa plece in Franta sa fie medici acolo? Hai ca fabulezi cu gratie…

          5
        • „medicii sunt respectați (aiurea) și au salarii mari (aiurea)”.
          Inca un subiect la care vorbesti complet pe din afara, sau mai bine zis complet aiurea.
          „primeste acuzatii ca primeste carti din strainatate si este exclus din partid. Degeaba a spus inginerul ca erau carti tehnice, ulterior a fost bagat la bulau de conducatorul de partid”
          Mai sti cum ne ziceai ca-i ceru-i verde si iarba albastra si ca primeai reviste si carti tipla din strainezia in toiul comunismului?

          14
  7. Armand Goșu zicea într-un articol recent că cei mai buni studenți pleacă din România. Rămân în țară progeniturile celor din eșalonul de stat,adică piloși!
    Eu tot am zis aici că România are 19 mil de locuitori la Paștele cailor…
    România se duce spre irelevanță . Cu hemoragia de populație pe care o înregistrează,
    încă li se spune unora că dacă nu le convine să plece, granițele sunt deschise!
    Anul trecut s-au născut mai mulți copii în afara granițelor țării, credeți că aia se vor întoarce?

    8
  8. Cand atat in Romania, cat si in Germania fortele stangiste, gen social-democratii sau AUR sau AfD sunt masiv finantati de Moskvici si cand vezi paralele de strategie: denigrarea armatei, precarizarea ei, efeminarea lor prin ministrese sau prin papagali utili care nici nu stiu ce e un incarcator sau cand atat in DE cat si in RO greseaza discursurile, cine ne ataca, la ce e buna inarmarea cand noi nu avem scoli, de ce sa murim noi pentru altii, sau pacea si negocierile sunt cele mai bune metode de a invinge agresorii. Paciism ca discurs hegemonic, in vreme ce la Moscova Chiril sa ma suga la ventil declara pacifismul erezie. Intelegeti miscarea?! 😉

    ei, cand pui toate astea cap la cap vezi cam cat se intind tentaculele moscovei si mai vezi ca NATO nu e chiar asa puternica si ferma pe picioare, cum ne-o dorim toti. Adica fara US si UK cam ne cacam pe noi. Turcia si Ungaria sunt de facto membre a Federatiei Ruse si tot asa. Si exemplele pot continua. (Excurs: Ma intreb daca politica asta dementa de inarmare a Poloniei nu este tot un joc al Moskvei. Adica, inarmati-va, tati, ca nebunii, daca n-aveti personal suficient si toata inarmarea asta va prabuseste economic, cum se vorbea intr-un articol recent… Daca credeti ca polonezii nu ar fi infiltrati, va inselati. Au fost ei americanii).

    7
  9. Discursurile tovarășilor din boardul ? stalinist seamănă aproape identic cu cele ale ‘progresistilor’ încălziriști și salvaționiști de astăzi. Cine dracu tine în viață metastaza asta?

    5
  10. Bre, toate ca toate pan’ te bagi peste meseria mea. Vezi ca aici ai gresit si incerci sa induci ideea ca se angajaza ofiteri fara licenta.
    ”Absolvenții cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învățământ superior sau absolvenți ai anului IV cu studii din cadrul instituțiilor civile de învățământ superior cu durata studiilor mai mare de 4 ani, școlarizați pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Afacerilor Interne, în condiții stabilite prin ordin al conducătorului instituției.”
    Chestia asta ai luat-o din statutul L 80/95 inainte de ultima modificare, acum formularea este diferita. Se aplica unei singure categorii de personal, adica pesonal medico-militar format in institutii civile. Ca pe ala nu poti sa-l tii fara nici o tangenta cu serviciul militar pana in isi face si licenta si apoi rezidentiatul. Dispozitiile astea s-au aplicat limitat.
    Asta nu inseamna ca s-au angajat pentru oricare alte specialitati, si poti vedea asta atat pe ceea ce s-a scos anual pt filiera indirecta sau M25-ul.
    Vorbeste cu unu’ de la recrutare sau de la justitie militara inainte sa scrii.

    8
  11. Oare de ce doar cand ajung in rezerva vorbesc despre problemele sistemului?
    Nu trebuie cautate probleme doar afara. Credeti ca era singurul din armata, colonelul care a lovit un soldat la tragere, cu astfel de apucaturi?
    Ati vazut conditiile in care se sta in aplicatii? Nu alea din pozele oficiale.

    3
  12. Aia, imbuibatii. Cand totusi spui ceva despre aceste pensii – varsta foarte tanara de pensionare + pensii mari se raspunde… dar la noi nu sunt, ati inteles gresit..
    Aia, imbuibatii. SA puna mana sa-si apere averile, copii in linia intai.
    Eu am sarit in sectorul privat dupa primul an ca Absolvent al Scolii de Geniu Panait Donici…. FAcuta pe bune, Al 3 lea in promotie…. Scoala buna, am invatat multe.
    Practiuca si pe ce foloseam … 1960.. Siktir..
    Facut FAcultatea de Electrotehnica Craiova.
    Plecat in civilie si pregatit ca it st parte de retelistrica si comunicatii…
    Nici nu se compara ca practica, studii, bani…
    Patriot pe burta goala sa stea bugetarii cu 5000+ at labam…
    SA apere ei ce au, ce primesc, ce au furat, ce vor fura, etc…
    Ei si copii lor ca au ce apara…
    Fiemea termina la anul liceul.
    Mate-info… olimpica..
    Afara clar … LA o scoala ce pune in valoare omul si ce poate face el…
    Si eu desigur odata cu ea am plecat…
    Acasa este unde te simti bine.
    Unde, chiar daca esti necunoscut, munca ta este apreciata cat de cat …
    In rest … cu sa ne aparam glia… Nu prea mai avem ce apara , si mai ales pentru ce…

    16
  13. Nu neg ca sunt probleme in sistem dar nu ai cum sa nu remarci ca imediat ce a izbucnit razboiul din Ucraina plecarile din sistemul militar au explodat.
    Fusesera probleme si inainte dar, deodata, au constatat ca nu merita sa mai stea si ca sunt nedreptatiti.
    Dpmdv ala a fost un grup de oameni care au aplicat principiul „un pol la umbra”: nu primim multi bani dar nici nu facem aproape nimic, stam linistiti si avansam catre pensie.
    A izbucnit razboiul, conditiile s-au schimbat, exista o mica-deocamdata posibilitate de pac-pac iar vitejii au intins-o.
    Dupa cum se poate observa, nu s-au plans niciunii dintre ei de lipsa dotarilor moderne.
    Aceasta imi aminteste de o pensionare in grup, la statul major al apararii, intens mediatizata, in care tot felul de colonei au iesit din sistem iar cel care a luat atunci cuvantul, dintre ei …… guess what: n-a suflat nicio vorba despre lipsa dotarilor moderne. Evident, a vorbit tot despre pensii.
    Astia sunt, cu astia defilam, si nu cred ca vom scoate in timp scurt (3-5 ani) o armata mai numeroasa si mai motivata decat acum.
    Probabil se vor mai face angajari dar se va si pleca din sistem, tot de pensii si nu din lipsa dotarilor.
    Ar trebui sa ne uitam la modelul polonez, cu unitati teritoriale care completeaza armata „activa”.
    Cand ai oameni motivati, care ar fi in stare sa-si cumpere echipamentul singuri, este iresponsabil sa-i ignori si sa tot insisti pe solutii care again & again au dat rateuri.
    In armata activa ar trebui sa ramana doar cei motivati de dorinta de a-si apara tara.
    Da, trebuie sa ai grija de ei dar daca vin doar pentru bani si pleaca la primul semn de posibil conflict, mai bine te lipsesti.
    Daca tot e doar pe bani, angajezi mercenari croati sau altii bine pregatiti care sa-si merite banii si sa nu fuga in caz de razboi.
    Pe de alta parte, trebuie reluate concentrarile rezervistilor. Am iesit din armata in 1993 si nu am mai tras un glont de atunci. Nu este in regula.

    22
    • Foarte bun comentariul.
      „In armata activa ar trebui sa ramana doar cei motivati de dorinta de a-si apara tara.”

      Singurii care sunt motivati cu adevarat sunt cei din clasa de mijloc, ei au cel mai mult de pierdut.
      Nu lupti pt guvern sau stat, lupti pt familia ta, pt cunoscutii tai, pt proprietatile tale, pt tara ta.
      Saracii si bogatasii isi iau primii catrafusele si pleaca cand se impute treaba.
      Primii nu au mare lucru de pierdut iar ceilalti o iau de la capat prin alte parti ca au cu ce…

      De aceea soldatii trebuie sa fie atat de bine platiti incat sa fie clasa de mijloc, sa faca armata la modul serios incat nici un cetatean slab pregatit sau care nu e patriot sa nu ramana in armata…adica sa fie bani multi, bani munciti, dar fara provilegii…

      8
    • Eroule, asta am scris în articol, preferabil o armata mai mică și motivată decât coborârea standardelor.
      Și găsim o metodă de a motiva oamenii. Însă ce este acum nu atrage oamenii capabili în armată, numai gargaragii care vorbesc despre cheltuieli cu pensiile și care nu oferă nici o soluție pentru lipsa de oameni în armată.

      6
    • „prăbușirea” atractivității nu s-a produs în 2022 ci anul acesta. Au fugit candidații de locurile la școlile de poliție din cauza războiului? Și cei de la ISU?
      Nu a fost anul trecut când se epuizasera toate locurile disponibile la eliberare pașapoarte cu luni inainte. Deci motivul principal nu a fost războiul din proximitate. Anii viitori vor clarifica situația.

      2
    • Eroule ai pus un punct pe i. Da, multi au intrat in sistem pentru vaicareli, pensie la 50 de ani cel mult si citez, „succese nemeritate şi bani nemunciţi” pe ritmuri de manele.
      Cand s-a ridicat posibilitatea chiar prestarii acelui contract… hop ca stai, ca hent, ca pensie.

      9
  14. Tată noi plătim taxe și impozite și taxe peste taxe ,ni se retine din salariu 43,3 % nici să tragi cu arcul nu găsesti oameni calificați ,și cei care sunt calificați emigrează afara . Ducem în Universități din tara Basarabeni si le acordăm gratuități și noi ce câstigam ?. Nu ne putem gestiona eficient nici măcar 15 lei ,credeți că armata face rabat de la ineficiența statului și a celor ce conduc ?. Situația e frumos ambalata ca fiind bună dar dispar sate ,comune de pe harta tari . Dureros că cei care conduc nu sunt interesați de reformă ci de propriile lor interese

    1
  15. @Adminii nu stiu ce ati patit ca in ultima vreme dati la publicare tot felul de materiale scrise pentru ca articole cu greu pot fi numite si care sunt unul mai tendentios decat altul, as spune chiar de-a dreptul tembele. Autorului nu pot sa-i recunosc decat meritul ca scrie si foloseste. multe materiale de arhiva. Atat. Pentru ca analiza faptelor si evenimentelor din sursele folosite este de o calitate jalnica si in multe situatii autorul forteaza interpretari care trebuie sa confirme o suita de opinii preconcepute pe care doar el si Dumnezeu stiu cum si le-a format.
    Mai adaugam intrarea abrupta in miezul temei fara o introducere care ar crea contextul social, politic, militar intern si extern in care sa fie asezata tema propusa in articol. In loc de asta ne trezim cu „falcile* pline de subiect din primele fraze, subiect pe care-l condimenteaza cu interpretari personale mult prea categorice pentru a fi o baza de discutie. Inevitabil se ajunge la ciocniri destul de contondente cu persoanele care nu doresc sa inghita pe nemestecate ce ne serveste dumnealui.
    Prin comparatie cu articolele scrise de alti autori aici, ca WW, Nicolae, Checkmate, Lt., si altii acestea par niste tentative palide.

    14
  16. Dorelul initial

    Cum ma sa platesti invatamantul ? Hai ca aici nici eu nu sunt de acord cu tine. Eu am clienti prin tarile nordice, aia unde sunt mai bine pregatiti ca la noi. La aia aia tot felul de subventii pentru educatie, colegu meu ca IT-ist la 40 de primavarei poate deconta cursurile si certificarile din taxe la final de an. Eu din 2000 de cand lucrez in IT nu mi-a decontat statul nimic. Si platesc taxe de rup.
    Ala are 2 copii la scoala, are subventie pentru cheltuielile cu gradinita si scoala, tot din taxe la final de an. La noi dai bani pe educatie ca lumea (nu conteaza unde) iar cateodata nu chiar legal. Bai mai are si reducere la impozit ca merg amandoi copiii la scoala.
    Sa mai zic ca juniorul care l-am angajat din Danemarca , proaspat absolvent, era peste varfurile de le-am angajat noi in Romania? De notat ca astia de i-am angajat noi nu erau prosti doar ca la facultate nu erau invatati aproape nimic din ceea ce este actual acum.

    Eu personal am avut 2 colegi care au venit din sistem (SRI si MAPN). In afara de salariu oamenii s-au plans de mediul infect de lucru. Chiar am avut o implementare acum 1 an, multa ore suplimentare (platite toate) si asta de a venit de la MAPN nu s-a plans deloc. Si cand l-a intrebat seful lui de ce stii ce a raspus ? Eu am colegi misto, imi place sa lucrez cu ei. Mai degraba s-au plans altii.

    Pensii speciale- o discutie complexa si cu multe aspecte. De principiu nu sunt impotriva lor. Doar ca nu poti sa pui in aceasi oala un FOS cu unul de la muzica militara, un grefier cu un judecator de inalta curte. Si chiar si la aia n-ai cum sa ai pensia mai mare decat salariul, nicaieri in lumea asta nu exista asa ceva.
    Aceleasi principii trebuie aplicate si la salarii.

    Si inca ceva ce lipseste total dintr-un articol care aduce vorba doar despre salarii si drepturi. Ce-ar fi sa vorbim si despre eficienta si raspundere ?
    Adica, ala de la 112 care i-a raspuns Alexandrei Macesan mai lucreaza in Politie ?
    Retardatii aia de la Onesti care cica „speciali” si habar n-aveau ce sa faca cum raspund ?
    Ala care a furat din fondurile operative si a scapat basma curata ? BAH DIN FONDURILE OPERATIVE nu niste conserve ?

    Daca vrei sa faci o treaba ca lumea o faci pana la capat nu iei doar ce iti convine tie. Bani multi inseamna si raspundere multa. Bani multi s-au dat la militieni, procurori si
    judecatori. Raspundere vad ca nu prea este.

    20
    • Bani multi inseamna si raspundere multa.

      Foarte corect, banii trebuie corelați obligatoriu cu performanța, dar dacă nu dai nici un ban și acuzi militarii de pensii nesimțite nu vei avea niciodată performanță

      2
    • Dorel sa sti ca asta-i o completare la ce avem sus, la ce am scris. O mare problema cu sistemul la astia tineri este ca au crescut cu o idee de bine si rau si nu raul etern tolerabil si justificabil.
      Cand au iesit de la institutile de forta oameni in fata care sa isi ceara scuze, ca au gresit, sa vezi destitutiri, dati afara etc? Sa vezi ca acolo unde se intampla nemernicii, vizibile de la posta, se iau masuri.
      Nu are rost sa reiau tot, citem „decat ultimul episod”:
      https://ziaruldebacau.ro/dosar-clasat-sefii-din-politia-bacau-au-fost-absolviti-de-vina-in-cazul-dublei-crime-de-la-onesti/
      https://www.desteptarea.ro/de-ce-nu-au-folosit-politistii-pusca-cu-luneta-in-cazul-crimei-de-la-onesti-pusca-nu-era-conforma-iar-tragatorul-nu-avea-atestat/

      4
      • Dorelul initial

        Doar ca sa vorbim de Onesti ca este mai proaspat in mintea oamenilor.
        1. Cum a ajuns ala tragator fara atestat de tragator ? Logica mea din privat spune ca intai obtii atestatul si apoi esti tragator nu invers. C
        2. Cine raspunde pentru punctul 1.
        3. Distanta era relativ mica, daca era tragator eu cred ca trebuia sa poata trage si fara luneta. Posibil sa ma insel, daca se pricepe cineva poate ma lamureste
        4. Cine trebuia sa conduca interventia ? A fost acolo ? Daca da, de ce nu a dat ordin sa fie izolata nevasta nebunului ? Cum raspunde pentru asta ?
        5. De ce nu a fost alertat SIAS de la Bucuresti daca ala n-avea pusca conforma si atestat de tragator ?
        6. Avand in vedere ca nu a fost alertat SIAS Bucuresti undeva s-a produs un scurt circuit pe lantul de comanda. Unde?
        7. Aia de faceau misto de atacator la usa mai sunt in Politie ? Dupa logica mea negociatorul conduce discutiile cu atacatorul, ce treaba aveau ei sa faca pe desteptii?

        Si pot sa o tin asa mult si bine.
        Unde naiba si-au facut aia treaba, nu zic perfomanta ci treaba lor de zi cu zi. Daca nu si-au facut treaba au incasat salariul pe luna aia ? Daca da, de ce ?

        Jegdarmii aia de au defilat in bataie de joc de 1 Decembrie acum 2 ani la Alba Iulia au au incasat banii pe ziua aia ? Dar pe orele in care cica s-au pregatit pentru eveniment?

        Nelutu de la Politia Locala care a fost in Israel cu amanta si a mintit de s-a inchis Gerota din cauza lui mai este la Locali ? Cum a raspuns?

        Sunt de acord cu tine leftenant doar ca mi s-a rupt flama cand am vazut ca cica sa platim pentru invatamant. Bai da-o dracu de treaba ca eu in RO platesc taxe mai mari la salariu mai mic decat plateste colegul meu in Danemarca la salariu cu vreo 20% mai mare.

        Personal n-am nimic impotriva salariilor mari doar ca le vreau corelate cu piata si cu performanta.

        18
        • Dorel, nu am nimic sa adaug la ceea ce spui, eventual inca un link:
          https://www.libertatea.ro/stiri/comandantul-din-jandarmerie-care-lucra-la-terasa-sotiei-alaturi-de-doi-subalterni-in-timpul-programului-le-gatea-scoici-turistilor-desi-trebuia-sa-asigure-ordinea-la-un-meci-al-farului-4594180
          „Puși sub acuzare pentru abuz în serviciu și fals intelectual, cei trei jandarmi au recunoscut acuzațiile. După ce au dobândit calitate de inculpat în dosar, cu toții s-au pensionat, trecând în rezervă.
          Sa nu vina careva sa-mi planga aici pe umarul saraciei, ca ei de nevoie isi ignorau datoria fata de uniforma si serviciu, ca io n-am touareg cu motor minim 2.5. Si saracia asta, e cum o privesti. Eu is fericit cu Duster si ca vara merg la cazane sau la mare, altu e depresiv pe dorguri ca nu si-a permis ultumul racnet de mertan si prietenii lui la fel de blindati de bani merg in dubai si el nu-si permite. Sa ma mai scuteasca lumea cu saracia din jipane cu motor de tanc.
          Despre asta vorbim nu despre militari, si stiu har domnului VM, ISR/Para si FOS pentru care iti dai jos palaria cand vorbesti cu ei. Baiet seriosi dupa vorba, dupa port. Asta spun, ca nu mai avem voie sa venim cu marimi one size fits all. Si aia, da au muncit, sa primeasca o pensie pe contributie, pentru aia 15-20 de ani cat teoretic si-au facut treaba bine sau la fel de hoțește insa neprinsi.

          10
        • …cand sanatatea o primesti doar in spitale regionale si siguranta doar de la centru.

          5
  17. @ „cum sa nu ne pierdem totusi complet empatia fata de oameni.” – si exemplele cu rusii care fac atrocitati – aceasta afirmatie a fost facuta de mine in cu totul alt context decat cel prezentat in articol . Era vorba de a tranforma razboiul intr-un videogame in care militarii de fapt lanseaza bombe, coordoneaza drone dintr-un bunkar privind totul pe monitoare exact ca intr-un videojoc sau in care mai rau li se da dronelor capacitatea de decizie pe cine sa ucida si cand. Ideea era ca nu ar trebui sa confundam razboiul in care oameni (prieteni sau dusmani) mor cu un joc video in care la fel sunt „omorati” inamici imaginari virtuali care nu exista in realitate…si deci fara prea mare mustrare de constiinta pt „atrocitatile” virtuale comise (pt ca stim ca nu sunt reale si deci nu ne pasa) . Razboiul adevarat este REAL si asta nu trebuie sa uitam niciodata !

    1
    • Ideea e că lângă noi există un război cumplit și grija pentru folosirea în exces a dronelor e un lux pe care nu ni l putem permite

      2
      • Oricat de cumplit ar fi un razboi intre oameni (cei mai incrancenati si barbari adversari) , el poate fi cu mult depasit de un razboi in care drone „inteligente” omoara oamenii dupa bunul plac …apoi la un moment dat „inteligenta” o poate lua razna si sa decida ca tot ce nu e dona este inamicul dronelor si sa se transforme intr-un razboi al masinilor impotriva oamenilor (ca in Terminator) . Pericolul ca masinile sa omoare oameni dupa bunul lor plac mi se pare mie mult mai mare decat pericolul generat de orice razboi dintre doi adversari umani …pericol la adresa existentei umanitatii .

        1
      • @Caudillo. Vezi că și Peron, Franco, Batista, Pinochet, ba chiar și Castro se lăudau cu porecla asta deși cei care le-au dat-o utilizau sensul peiorativ …
        Mai citesc doar sporadic acest site după scârba produsă de politica editorială relevată de niște faulturi ale lui George GMT la care au achesat și ceilalți admini (direct sau tacit – nici nu contează). Chestia e că faulturile veneau ca răspuns ale unor cârâieli ale mele despre calitatea unor articole dublate de vehemența mea anti-excepționalitate (a se citi bălăcăreală contra *specialilor*). Cam la fel și acum – și chiar îmi pare rău de asta, dar e pură întâmplare. Așa că te rog să nu mă-njuri foarte rău – percepe și tu pozitiv situația – articolul tău a fost atât de incitant încât și-a călcat marele Gigi Gagu pe inimă și a făcut un comentariu …
        Cam în același stil e comentariul meu – tu afirmai că ura populației contra statutului special al unor categorii provine din supra-mediatizarea unor exemple izolate făcută de idioți utili manevrați din buncărele GRU sau Wagner în scopul scăderii rezilienței României și implicit NATO la agresiunea rusă. Eu zic să privim altfel lucrurile.
        Și eu și tu avem aceleași opinii – 1. Putin ne vrea răul, 2. războiul hibrid cu arme mediatice dus de ruși e la un nivel sufocant în România, 3. populația îi urăște pe *speciali* pentru faptul că sunt mai cu moț , 4. ura a fost exacerbată mediatic, 5. ura populației la adresa armatei e un factor negativ mai ales în contextul războiului. Până aici avem numai inimioare roz și pupici dulci. Da’ numai pân-aci.
        Ce-ar fi dacă un geniu malefic din KGB s-a gândit * … hopa !!! Ia hai să-i băgăm la-naintare pe fazanii de răcani în scandalul pensiilor speciale … avem penetrare bună în sistem deci putem să-i speriem ca pe potârnichii că dacă le ia legea galoanele de pe pensie ei rămân în c…ru’ gol, securitatea, justiția și miliția abia așteaptă să aibă o armată pentru interesele lor … ce-o s-avem la final ? – o armată compromisă moral, tensiune socială, persistența mecanismului de distrugere bugetară prin normarea prin excepții … totu’ perfect … nazdrovije !!! … *.
        Ce-ar fi fost dacă militarii – MApN, SMG, asociațile de veterani, etc. ziceau * … domnu’ Cetățean, noi nu vrem să fim speciali, vrem doar respect, vrem o soldă suficient de bună să fim motivați, vrem o soldă purtătoare de obligații fiscale asemeni oricărui venit care să ne-asigure o pensie liniștită, vrem pensie diferită între cel care-a purtat 20 de ani grade superioare și cel care-a făcut-o doar 2 ani, adică vrem aplicarea principiului contributivității, noi vrem soldă și nu salariu ca civilu’ și nu mai vrem să-l vedem pe polițai sau pe pompier sau pe Ilie Năstase că se laudă cu soldă … *. Ce-ar fi fost ? Ar fi rămas armata campioană la simpatie publică după finala cu popimea ? Da. Și-ar fi atins scopurile ? Parțial da (nu de-alta dar 10000 pensie de maior făcut colonel în ziua ieșirii la pensie era acu’ 6 luni cam mult – acum, datorită inflației nu prea mai e).
        Dar nu. Toți onorabilii ex-militari au făcut front comun, s-au pus în fața secretarei de la poliție pensionată cu grad de chestor și a grefierului pensionat din poziția de șef de pușcărie pentru 3 ani și au început să țipe. Inclusiv George GMT. Inclusiv tu, Caudillo. Deci în ipoteza unei manevre kaghebiste de asociere a militarilor cu cramponarea de statutul de special a securiștilor și conțopiștilor și milițienilor tu, Caudillo, ai fi un idiot util ? Păăăi … cam da …
        Sunt sistemele *speciale* vulnerabile la intoxicări informaționale venite pe cale ierarhică ? Ooo-ho … Mult mai rău decât sistemele civile – prin pandemie, primeam confidențe din zona justiției * … dom’le, noi din gură susținem vaccinarea anti-covrig ca să facă și Pfrizeru’ lu’ Bidon un ban, da’ … știi tu dom’le că nimeni din CSM nu s-a vaccinat, c-am auzit eu pe-un coleg … *.
        Și ca să nu uit – Caudillo, faci în general articole și comentarii bune, da’ la ideația și semantica din articolu’ ăsta … n-ai urmat exemplu reclamei la Snickers … da’ deloc … nu ești tu când ți-e foame …
        Cam atât cu înjurăturile – Caudillo, tu i-ai înjurat în articol pe cei care gândesc ca mine și i-ai făcut felaționiștii lu’ Putin, eu ți-am dat-o cu *ba pe-a mă-tii*

        Problema importantă pusă de acest articol, deși nerelevată ca idee princeps, e întrebarea *ce facem ?*. Dăm în continuare solde oficial de măturători, real de directori de bancă și după 20 de ani rente de moșier la militari ? Motivăm cu ieșirea rapidă din sistem cu beneficii rentiere o categorie de oameni dispuși să-și asume umilința expunerii publice a soldei oficiale de 2500 lei (cu trecerea la șșșșt ! a accesoriilor) doar ca să avem în caz de răzbel pe acești oameni pe metereze ? Păi acest fel de oameni vor fi primii să ridice mâinile-n sus și să lase nădragii-n jos când o veni mujicu’ din Siberia, nu de alta da’ ar fi oricum obișnuiți cu cremele de hemoroizi de la statu’ pe scaun … De ce să ne lăudăm c-avem soldați și să ne trezim cu ei că-și iau permisie de mutat soacra-n Portugalia taman când pârâie pe Prut șenilele de T-14 ?
        Aici ajungem la problema selecției – mi-am luat multe castane când susțineam cu juma’ de gură că armata are nevoie de tembeli (în sensul bun, nu zăluzi precum cuțitaru’ din Craiova), adică indivizi săriți de pe fix capabili de eroisme indiferent de mărimea soldei sau a viitoarei pensii. Voi credeți că la pensie de gândea tembelu’ de ucrainean când ieșea din șanțu’ de pe marginea drumului cu un RPG pe umăr în fața coloanei de blindate rusești ?
        Ar mai fi și problema vocației, adică găsirea unui rol în armată pentru fiecare, conform cu înclinația sa. Adevăru’ e că da, noi, ca nație avem o mare problemă cu găsirea vocației – nu suntem mai proști sau cu mult mai proști ca alte nații, da’ avem talentu’ să punem câte-un puștan la intrarea-n viață în fix locu’ în care nu trebuie – îl punem pe un Bâzu Constantinescu șofer de autocar să zboare prin prăpăstiile din Croația, îl punem pe un Puiu Călinescu polițist să dirijeze traficul în intersecție, o punem pe o Gabi Firea să ne ducă de nas în loc să prezinte meteo, și tot așa … Problema deci nu e cât e halatu’ ci ce faci cu el …
        –-
        P.S. Informație tehnică – să știi că empatia este inerent non-discretă, adică are o intensitate cu variabilitate continuă și nu pe paliere

        10
  18. anul asta la colegiile militare au fost 1340 pe 810 locuri. cam 1,6/loc.acum cativa ani era bataie pe cele 360(pana in 2017) sau 600(pana anul trecut).in plus se zvoneste ca anual va creste numarul celor care dupa absolvire vor primi locuri la scolile de maistri militari in loc de academii .anul asta 80 din cei 600,anul viitor 200,probabil din 2026,cand va absolvi prima generatie de 800,jumatate din ei.adica iti ingropi adolescenta intr o cazarma ca sa iesi ce?? un tablagiu cu 5-600 euro pe luna? doar daca esti tampit sau efectiv mori de foame la ai tai acasa !! pana acum un an,pe cei mai multi ii atragea mirajul locului de munca stabil si pensia mare la o varsta rezonabila.fara astea,numarul celor ce vor alege acest job(destul de naspa in general) o sa scada enorm. m a amuzat enorm cineva mai sus care a afirmat ca ,mai bine asa,sa ramana doar cei dedicati acestei meserii !!! pai atunci ramanem cu o armata de cateva mii de oameni.cat priveste salariile din civil,il contrazic pe @lt(rez).stiu cazuri concrete(am vazut personal „fluturasul” de salariu) de buldozerist in balastiera care ia 1200-1300 E/luna sau tehnician/operator in fabrica de tigarete cu 1900 respectiv 1300 euro lunar .si o casiera la Lidl ia mai mult ca un sgp ist la inceputul carierei .adica,neste oameni fara facultate.musai trebuie sa ai multe tigle lipsa la mansarda sa lasi +1000 euro venit ptr cateva sute date de armata.bonus stai la ordin jumate din viata,intr o uniforma de cele mai multe ori incomoda si cu restrictii kklau vs civilie.

    8
  19. ,, Ma intreb daca politica asta dementa de inarmare a Poloniei nu este tot un joc al Moskvei. Adica, inarmati-va, tati, ca nebunii, daca n-aveti personal suficient si toata inarmarea asta va prabuseste economic, cum se vorbea intr-un articol recent… Daca credeti ca polonezii nu ar fi infiltrati, va inselati. Au fost ei americanii)…
    Vai de mama celor care vin dupa noi…..

    1

    1
  20. Anunț: Tara de prăduit,veniți de luați Mokka. Sat fără câini, de mâine se termina cu pensiile speciale și se mărește Armata, nici un doritor. Un singur obstacol de trecut: casta osificată de prăduitori care au vasalizat un popor întreg și feudalizat o țară – și-o dau moștenire pe persoana fizica. Contribuabilul sictirit, împovărat de taxe, cote, dijme…ceilalți? Faceți ce vreți cu ei dar nu-s buni nici de făcut umbră.

    P.S Daca nu aduceți vorba și de cât câștigă un șofer de TIR, e degeaba acest articol ?
    De cei de pe onlyfans, nu discutam ?

    3
  21. ziua buna!
    am citit articolul cu interes dar cireasa de pe tort si poate un raspuns elocvent este acel test fizic! o da! daca ala e un traseu pt admitere…..rest my case!
    cam atat avem standardele !!
    si vrem sa le mai coboram? doar sa dam bine pe hartie?
    cu un sistem de invatamant modest…..cum poti sa te astepti sa fie niste minti ascutite in army?
    e interesant de urmarit cum va putea armia romana pe viitor sa convinga o generatie (care se trezeste cu greu sa mearga la scoala si care rupe mc-ul la pranz, care sunt obositi si daca trec strada,manifestand o lipsa crasa de disciplina in general….etc)sa renunte la haine de brand,confort si sa urmeze calea militariei cu toate cele ce vin la pachet!!
    initial ma gandeam sa scriu mai mult ,, sa dezvolt …dar dupa ce am vazut marele test de aptitudini fizice ce e musai sa il treci….am renuntat! si unii nu l-au trecut! e hilar! si un pic amuzant!
    daca ai facut scoala acum 30-40 de ani recunosti ca asta era o parte din ora de educatie fizica! nicidecum un test pt admitere in armata
    cu cine o sa operezi toate armele destepte si scumpe? le dai pe mana unora care nu au nici bacalaureat? cool!
    resursa umana trebuie formata din scoala. dar dintr-o scoala sanatoasa cu ceva stachete mai ridicate!
    sa le dai astora un salariu de 1000 de euro?? pt ce?
    daca dupa cativa ani dai dovada de ceva mestesug si pricepere in ale ostasiei…da ! il trecem pe racan in alta categorie! corect!
    daca nu poti sa citesti ceasul nici dupa jumatate de an….impachetarea si la gara!
    calitatea va naste calitate! un tantalau care sta pe langa un grup mai rasarit se ridica si el nitel………invers nu e valabil!!!
    nu as vrea sa se creada ca infierez armia romana si felul in care isi aduna ostasii…mai degraba vreau sa punctez ca e o problema generala …..o boala a lumii civilizate
    daca rusii mai au nevoie de 200.000 de catane…suna trrompeta si se rezolva in 2 sapt!
    in evropa…suna trompeta si brusc avem 200.000 de baieti care se identifica a fi femei….!
    e greu pt tarile civilizate sa aiba un bazin mare de colectare! sunt atatea domenii mult mai atractive si unde sansa sa mori exercitandu-ti meseria e aproape inexistenta.
    in incheiere concluzionez ca resusrsa umana e cea mai importanta componenta si poate ar necesita o mai mare atentie!
    opiniile de mai sus imi apartin in totalitate si reprezinta un punct de vedere( nu neaparat corect 🙂 )

    Brgds, Gents!

    9
  22. Armata israeliana baga bani in multe,dar nu se omoara sa ii plateasca pe ofiterii sai de cariera.

    Un capitan ia cam 40000$ anual.Ceea ce nu e mult acolo.E drept,au si ei alte beneficii.
    Cu toate astea,nu am auzit sa se vaiete prea tare de lipsa de voluntari.

    Premisele de care se pleaca de la noi sunt nitel tampite.Se pleaca de la ideea ca banii cumpara calitate,ceea ce e un cretinism in domeniul asta.Poti sa-l platesti cu cu un milion de euro pe ora,nu vei face dintr-un prost un erou.
    Si e doar rodul unei politici ridicole de personal.

    In armata ,in armele combatante,trebuie,ideal,doar cei ce au vocatie pt asta.Dar asta nu ai cum sa afli pana nu incep luptele.Pana atunci trebuie sa-i selectezi sau sa-i lasi sa se autoselecteze.Si pt astia trebuie un sistem de rezerve,pt ca dupa cum arata experienta,armele combatante sunt consumabile in razboi.

    80% din functii insa sunt functii de muncitor mai mult sau mai putin calificat,indiferent ca vorbim de experti in electronica sau manipulatori de stivuitor.Cu mici sau zero adaptari,ce face in armata face si in civilie,sau invers.Insa nu exista un echivalent in civilie pt infanteristi,pionieri sau comandanti de MLI.

    Problema nu are rezolvare aruncand bani in ea.Nu maresti profesionalismul armatei asa.Il maresti avand oameni potriviti la locul potrivit.
    Armata franceza are regimente excelente de geniu.E nevoie de ei la o criza in tara peste hotare,ii suie in avioane cu tot cu utilaje,adauga un regiment din Legiune sa-i pazeasca si drum bun.Iar aia cu utilajele sunt ingineri sau meseriasi rezervisti mobilizati pe loc.Care fac ce au facut toata viata,doar ca JCB-ul de acasa e galben iar ala din armata e verde.

    Cu exceptia armatei imperiului roman vreo 200 de ani,nicicand nu a fost o mare afacere sa fii soldat simplu o viata intreaga.Toti mai aveau si alte surse de venit ,sa le zicem private.Fie erau soldati-tarani,care traiau din munca pamantului si luptau pt ca altfel suveranul confisca mosia,fie jefuiau in campanii.

    Ideea ca ai o armata profesionista care sa lupte cu maxima eficacitate nu e ce ne trebuie noua ca stat si societate.Nu vor exista nicicand destui bani pt asa ceva.Iar daca vom plati,vom forma o casta privilegiata care nu va performa,pt ca atrage amatorii de bani nemunciti.
    Solutia viabila dpdv economic,al naturii umane,al eficientei militare ,validata istoric si care tine vie relatia intre societate si armata e un mix de activi si rezerve,in care activii invata o meserie si isi testeaza vocatia.Dupa care ori e de ei,ori mai vin 10 ani la concentrari.

    Daca 30% sunt activi,iar restul sunt rezervisti care fac o luna la Cincu anual,am scoate mai mult decat avem acum.Nu sa stea in formatie e nevoie,ci sa citeasca terenul dintr-o privire.

    17
    • presupun ca in armata israeliana, nu sunt avansati in grade si functii taranii prosti ,ce calitate a comenzii ai de la unii din aia ,si cine crezi ca vine sa i l comande unu care nu stie nici sa scrie nici sa citeasca cum trebuie si nici sa vorbeasca cu trebuie dar e comandant de companie ca unchisu e general,si de comandat ca comandat in cazarma merge cum merge dar la razboi ce faci cu el ,ca de regula astia sunt plini de ei si pe langa faptul ca sunt cei mai necalificati sunt si rigizi in decizii nu prea accepta sfaturi calificate ,asa ca sa intelegem de ce nici rusii nu se ingramadesc la razboi ca sa dus buhul comandantilor pe care ii au .

      ps eu am zis la nivel de companie dar presupun ca sigur sunt si foarte sus in ierarhie ,si atunci ce om normal la cap si cu ceva vocatie vine sa se angajeze in armata ,sa se lupte cu zmeii,nu prea avem feti-frumosi iar la noi in armata de regula castiga zmeii

      4
    • Cu exceptia armatei imperiului roman vreo 200 de ani,nicicand nu a fost o mare afacere sa fii soldat simplu o viata intreaga.Toti mai aveau si alte surse de venit ,sa le zicem private.Fie erau soldati-tarani,care traiau din munca pamantului si luptau pt ca altfel suveranul confisca mosia,fie jefuiau in campanii.

      Poate propui chestia asta in lege, eu timp de 25 de ani n avut voie să am alt job, eram întrebat
      „Când ai timp de alt serviciu ? „

      2
    • Sper ca nu sunteti unul dintre cei care poate influenta politicile si strategiile.
      Am crezut ca ROU opereaza in NATO, incercand sa rezolve dilema cantitate vs calitate in acest cadru.
      Am citit doar despre cat de bine era sa fii singur cand incercai sa faci planificarea apararii sau cum s-o fi chemat aia cand chemi razesii la oaste.
      De altfel, inca vad AK47 si AK74 in dotare, impreuna cu echipament pt o armata de masa – I rest my case too.

      2
      • Americane,voi nu aveți Reserve și National Guard? Bundeswehr nu avea o grămadă de forte teritoriale prin anii 80?)
        Finlanda nu are o armata bazata pe mobilizare rapida?
        Norvegia nu are Heimevernet?

        Ii cât se poate de clar ca ori nu știi nimic ce e la noi,ori nu ai înțeles nimic din ce zic.

        USA are în aprox 460000 de inși iar pt a înlocui ce pleacă e nevoie de 65-70000 de oameni.Aviatia și marina înlocuiesc anual aprox 1 din 10.

        La noi ani în șir au fost 1500-2000 locuri pt ca ii țineau caporali pana la 45-50 de ani.Nu din accident ci pt ca asa era confortabil și rentabil ,doar ca viziunea e una limitata la o armata bună de pace sau trimis un btn în Kandahar,nu luptat în războaie adevărate.

        7
        • @Mihais, acum pare mai clar mesajul.
          In primul mesaj, evitand a folosi tot potentialul limbii romane pt a va exprima si argumenta ideea, parea ca sustineti ideea (extrem de placuta creierului generalilor infierbantati de legea lui Lanchester) armatei de conscripti.
          Normal, se prea poate si sa fi fost eu cel care nu a putut sintetiza ideea, desi cred ca am amintit de balanta dintre cantitate si calitate.

          1
    • Gogu' de la Cazane

      Armata israeliana nu e formata din voluntari. In Israel armata e obligatorie pentru toti cetatenii (indiferent unde locuiesc), atat pentru
      barbati cat si pentru femei. Si in fiecare an sunt chemati, pentru ceva timp, o parte din rezervisti.

      3
      • Intre aia rezervistii mai sunt si unii de cariera,care stau acolo pt ca asa vor.E drept ca sunt inclusiv generali in rezerva care devin activi la nevoie(inainte de a fi in rezerva au fost generali activi).Dar de la un anumit nivel si pt anumite categorii gasesti si la ei numai de cariera.

        Si am zis ”de cariera” pt ca la ei si aia in rezerva sunt ”profesionisti”.

        La finlandezi,e cam acelasi sistem ca la israelieni,pana la un punct.Daca talentul si capul te ajuta cat esti militar in termen,mergi la cursul de sof. sau ofiter,dupa care ca ofiter rezervist poti promova pana la lt. col maxim.Cu toate astea,au si ei vreo 8-10000 de militauri de cariera.

        Ideea cu astia e ca sunt unele categorii unde e nevoie de unii care sunt pe treaba lor si care sunt si nu prea sunt inlocuibili.Doar ca aceste categorii sunt un procent foarte redus la nivelul armatei,iar al tarii cu atat mai mult.

        Cati piloti de supersonice sau experti in EW are o armie?

        Pe de alt aparte,sunt categoriii unde din start e nevoie de inlocuiri.FOS,daca ai un ritm operational cum au israelienii sunt terminati dupa 18 luni,trebuie scosi din prima linie si facut altceva cu ei.Armele combatante,dupa cateva spatamani de utilizare ca-n Ucraina trebuie scosi si trimisi la odihna.Astia au pierderi ,nu mici.Pierderile trebuie inlocuite cu unii minim instruiti,care sa fie integrati.Nu faci astea, eficacitatea se duce in cap iar pierderile cresc disprortionat.

        Aici,de altfel,sta a doua cauza a esecului rusesc in Ucraina.Dupa cateva saptamani nu au mai fost buni de nimic si asa au ramas.

        Aici nu conteaza ca sunt de la coada vacii sau marii profesionisti din Marines.Sunt oameni,care dupa cateva saptamani de luat obuze in cap si/sau pierdut 1 din 5 colegi reactioneaza cam la fel.

        8
  23. Daca motivul principal ar fi fost războiul și frica de îndeplinirea contractului și jurământului, ai fi văzut exodul anul trecut nu anul asta. In februarie a inceput războiul, in vara când au fost exemenele de admitere cursul războiului încă era neclar, totul era încă supus imprevizibilului. Atunci ar fi trebuit să vexi exodul celor din sistem și dezinteresul candidaților daca frica de război ar fi fost principalul motiv. Crezi că războiul a făcut neatractivă cariera de pompier sau de politist in 2023?

    4
  24. @la toti aia care le stiu pe toate

    No musai sa zâc si io ceva.
    Problema nu e numai la noi, e generala in toate tarile (si ca o completare off topic in toate domeniile de activitate). Exista si exceptii dar sunt exceptii de la regula.

    Iaca cam cum sta treaba la marele licorici de peste gârlă din surse diferite.
    https://www.cfr.org/blog/presidents-inbox-recap-us-military-recruiting-crisis
    https://www.nbcnews.com/meet-the-press/video/u-s-military-faces-historic-struggle-with-recruitment-186802757504
    https://learningenglish.voanews.com/a/us-army-recruiting-problems-linked-to-traditional-concerns/6964099.html
    Diferenta intre noi si ei e ca estia isi bat capul cum sa rezolve problema si sa gaseasa solutii. Noi nu. (ma refer aici la aia care trebuie sa caute solutii, care au datoria sa caute solutii si care au puterea sa puna in practica solutiile). Nu cauta pentru ca sunt prosti facuti gramada si nu ii duce capul, lenesi, lacomi si dezinteresati si inca odata prosti facuti gramada )

    La licoriciu mai mic si mai pricajit – Canada
    Aceeasi Mariuță
    https://www.ctvnews.ca/canada/military-sounds-alarm-over-recruiting-problems-as-canadians-steer-clear-1.6083496

    La rusi si mai rau, ii ia cu arcanu direct de pe strada. Puscariesii care se ofera voluntari nu se pun sunt puscariesi.

    Si pot continua pana maine.
    Cert este ca planeta asta a incaput pe mana unor conducatori si a unor asa zisi lideri de-a dreptul idioti in toate colturile lumii care oricum nu au solutii la nimic dar se dau mari in chiloti mici.
    Off topic si nu prea, din ciclul stiati ca?
    Omenirea e ciudata rau. A creat sisteme si asa-zise cadre si parametri ca sa masoare inteligenta (IQ).
    Da, dar nu a facut nimic ca sa masoare prostia, nici cantitativ nici calitativ. Asa ca nu stim cati prosti avem pe pamant nici cat de prosti sunt si nici la ce nivele sunt situati.
    Sa nu uitati un lucru important prostii pot fi situati pana la cele mai inalte nivele.
    A avea una sau mai multe diplome universitare , a fii doctor, avocat, inginer, profesor universitar , ministru , secretar de stat, congresmen, deputat sau general de armata asta nu inseamna ca nu esti prost. Prostia este omniprezenta, este peste tot, si se multiplica exponential cu o viteza fantastica.
    Stiati ca : IQ –ul global al omenirii a inceput sa regreseze adica sa devina din ce in ce mai mic cu fiecare an ce trece? Asa ca nu va mai mirati.
    Prosti da multi, multi da prosti. Astia suntem ce sa facem?
    O sa ne-o luam inca odata rau de tot cu mic cu mare.
    Nu puterea corupe, coruptii au ajuns la putere.
    Nu puterea te prosteste, prostii au ajuns la putere.
    Nu puterea te orbeste, orbii au ajuns la putere.
    No bine.
    Ma duc sa-mi fac o cafea neagra si buna si sa mai citesc odata articolul cu atentie.

    7
  25. În primul rând te descalifici de la a scrie un articol despre pensiile militare, pentru că ești pensionar militar, și prin urmare ești complet interesat și subiectiv în această chestiune.

    ”Singura motivatie pentru a urma o cariera militara era pensia militara.”
    Asta-i demențială, e epică, ne caracterizează, și ne face de râs, dar nu mă surprinde.
    Autorule, tu ți-ai riscat o singură dată viața, în minunata ta carieră militară? Adică ai crezut vreun pic în jurământul ăla militar ”Jur să îmi apăr țara chiar cu prețul vieții!”? Cum poți să spui că tu de fapt de mic așteptai clipa în care îți vei lua pensia, când ca și militar se presupune să-ți riști viața în misiune și să nu mai apuci nicio pensie??? Adică, ți-a trecut vreodată prin cap că asta e o meserie riscantă, și că, militar fiind, poți să-ți dai viața pentru țară și să n-apuci deloc pensia aia mult visată??? Mă opresc aici, nu am intenția să jignesc pe nimeni, dar afirmația asta se bate cap în cap cu esența militarului, jurământul militar. Sincer să fiu, nu aș dori în niciun chip ca armata română să aibă astfel de oameni lipsiți de simțul datoriei, dar și lipsiți de logică/raționament. Știu, realitatea mă confruntă, face mișto de mine la tot pasul.
    Și nefericiții ăia din Ucraina când se duc în armată, tot la pensia cea grasă se gândesc, nu-i așa autorule? Vai de mama ei de logică, ai rupt-o în două…
    – Sanitaaaar! Vino cu targa, să iei …pensia! Muhaha!

    15
    • Da , am avut o situație în care m am întrebat dacă sar în aer dacă pornesc mașina. Dacă rezolvam situația by the book ieșea scandalul cât casa, am preferat sa mi asum riscurile.
      Sa știi că țara asta a ajuns in Nato/UE și pentru că în anumite situații s a ordonat ca ultimă soluție folosirea armamentului cu muniție de luptă. Nu s a ajuns acolo, dar cine era vizat a știut ce l așteaptă.
      Și în situații de astea contează că după ce treci de toate încercările astea te așteaptă pensia, care este o fidelizare a militarilor.
      Data viitoare însă, dacă mai apar încercări de a îndrepta țara către est, s ar putea ca oamenii să considere mai rentabil sa și dea demisia decât să tragă.
      Și am văzut și cazuri în care s a incalcat jurământul și statul român i a răsplătit foarte bine pe cei care au făcut asta.

      5
  26. trebuia cineva să iasă din dulap,aluziile și fitilele însurubate prin articole erau prea subtile …oligarhia vrea fapte nu vorbe,sau era invers?
    toate au avut mai mult sau mai puțin o agendă secundara bine mascată in controverse si teme istorice pe care le-am parcus cu placere avand in vedere calitatea interlocutorilor dar…
    fara să o lungesc prea mult ideiile principale sunt că țara asta în dumnecarea ei de treaba nu-si prețuieste dom’le apevistii ,militienii si securoistoizii la adevarata lor valoare.perpetuarea acestui stat paralel cu epoleti bagat pâna la plăsele în vietile cetatenilor e binevenită si bineinteles amestecul agenturilor straine in treaba noastra.
    asa cum articolul este asumat de autor si prezinta punctul dumnealui de vedere închid si eu cu concluziile mele-individuale-pe persoana fizică furajată…
    1.românia in care traiesc eu e total diferită de cea a autorului
    2.sistemul public civil-militarizat–local-central este principala vulnerabilitate interna
    3.stiu ca e greu sa se accepte punctul 2 cand intr-o tara depopulata angajatii la stat devin o prezenta in majoritatea familiilor iar privatul paravan al bugetarului deja este o problema in economie.
    3.sunt si mai convins acum ca eliminarea si reformarea veniturilor speciale si de serviciu trebuie continuata
    4.blocajul psihologic al acestor bresle este atat de mare incat adn-ul lor este deformat ,sunt bolnavi…ei nu pot functiona fara a fi mai speciali si mai presus decat ala care îi plăteste “specialitatile”
    5.mai mult am urlat eu si altii pe aici de pitipoancele si cocalarii care se plimba aiurea pretutideni in uniforma statului decat sistemul…mdeah,multi copiii si neamuri de bagat in sistem.
    6.prostul platitor de taxe si muritor inanite de pensie e vinovat de toate
    7.nu exista o disolutie a statului daca se fac reformele sanatoase in al 12-lea ceas,drobul de sare s-a topit si oricum nu mai conteaza.
    8.pentru cetateni cutitul abuzurilor si nedreptatilor ajuns la os de ani de zile,nu ne luati de proști.
    9.lupta voastra nu e doar a voastra,voi vreti beneficii pe card noi vrem viitor pentru tara.
    10.din ‘45 tara nu mai e in razboi dar la noi asta nu conteaza,inventam crize in fucntie de interes…o remilitarizare subtila a vietii
    11.decat sclav sau cetatean second-hand pentru voi mai bine mort sau cu bocanc strain pe gat…
    12.in toate dramele contemporane gasim specialii civili si militarizati
    hai că deja m-am lungit ?lista e deschisă.

    22
  27. Coane Psycho, toată cariera mea am avut respect pentru cei care îmi plătesc salariul și pensia. Nu suntem țări diferite. Aveam colegi care spuneau că pensiile militare sunt anormal calculate, că țara asta n are de unde sa dea atâția bani la toate categoriile sociale.
    Nu suntem absurzi să ne consideram deasupra civililor, dar reformarea pensiilor militare trebuie făcută cu bisturiul, nu cu toporul.

    decat sclav sau cetatean second-hand pentru voi mai bine mort sau cu bocanc strain pe gat…

    Dacă țara va hotărî că asta dorește, să dispărem ca națiune ,vox copilul vox dei
    vom scrie in chirilică.
    Dar dacă țara va hotărî că murim cu ei de gât, avem nevoie de militari. Iar din ce ai scris nu reiese cum va avea țara asta armata, că după admiterea de acum în instituțiile militare n avem decât bani risipiți.

    2
    • militarii sunt parte a poporului nu o anexa speciala asa cum se comporta tot statul public local si central cu cetatenii lui…au fost,sunt si vor fi copiii,fratii,surorile,parintii si bunicii nostri.
      medic,militar,politist,profesor,justitiabil,politician,preot,functionar ,etc,samd,..nu poti sa apari la nesfarsit sa tipi ca un turbat la drepturi pe care tu oricum nu dai doi bani atata timp cat traiul tau si al apropiatilor tai e neschimbat iar restul nu conteaza si iti hiperbolizezi activitatile si conditia in fata celui bun doar de plata dar fara drepturi.
      si aici vorbim de toate aspectele vietii noastre…sanatate-educatie-dezvoltare-emancipare-cultura-economie.
      totul e contaminat si subjugat specialilor si specialiatatilor civili si militarizati…e nevoie de reforme structurale.
      tara trebuie condusa de oameni cu cv valid in viata nu pitecantropi militari sau civili .
      suntem inca o tara deschisa economic,laica si pro occidentala.
      daca ne lasati sa traim ,sa crestem si sa facem romania bine dpdv economic vom avea si dotare-sanatate-educatie si chiar pensii ”speciale” pentru cine merita.
      romanul stie sa-si pretuiasca aparatorii,trebuie doar sa-i deosebim de pitecantropii cicili si militari care au invadat viata publica.
      nu vreau sa generalizez dar cand sistemul refuza sa se reformeze e poate ultima arma a cetateanului simplu .

      2
  28. Am cateva observatii personale, pe care mi le asum si pentru care imi cer scuze citiorilor.
    Despre pensii:
    1. Ideea de pensie speciala pentru orice fel de categorie sociala mi se pare o insulta si o aberatie si un furt cu acte.
    2. Orice cetatean din tara asta are dreptul la pensie in functie de contributia platita si de anii de munca, atat.
    3. Exista persoane care prin natura serviciului, indeplinesc misiuni delicate in TO, sau de alta natura, acestia probabil ca sunt indreptatiti sa primeasca o suma suplimentara pe durata petrecuta in TO, atat.
    4. Persoanele care sunt ranite samd, pot primi o suma lunara suplimentara pensiei.

    Despre salarii pentru soldat/gradat /ofiter nu ma pronunt, nu stiu despre ce sume este vorba.

    Mie mi se pare ca armata romana este rupta de realitate, tot sistemul se misca greu, Se merge din inertie, nu exista o strategie clara pe termen lung incepand de la asigurarea si pregatirea cadrelor pana la achizitii si producerea in tara a anumitor echipamente.

    Apropo de producerea de echipamente, ma uit pe youtube si sunt destule ateliere de armurarie (din SUA) care produc armament (https://www.youtube.com/watch?v=P-y3cZn924w), pai astia sunt la ani lumina ce Fabrica de la Cugir.

    Armata trebuie sa inteleaga ca concureaza direct pe piata muncii cu companii de stat si private. Trebuie sa fie capabila sa prezinte avantaje de angajare, daca nu direct banesti , atunci de alt fel (beneficii medicale, calificare/ invatamant asigurat samd).

    Am vazut nu demult pe youtube un reportaj DW in care prezinta un grup de cetateni din Estonia, care in urma razboiului din Ucraina s-au constituit intr-un grup sau asociatie si care periodic se intalnesc si fac pregatire militara. Toti aveau echipament propriu, cumparat. Presupun ca armamentul era primit de la armata. Astia se intalneau periodic si faceau trageri si tot felul de aplicatii. Presupun ca nu erau de capul lor, aveau comandanti ofiteri activi.
    La noi nu s-ar poate face asa ceva ? Nu cred.
    Spunea cineva mai sus ca si-a oferit seviciile la un CMJ si aia se uitau ca boii prin gard.
    Asta este situatia.

    Cum atrage armata pe cei tineri catre serviciul militar? Pai deocamdata prin acordarea de pensii.

    O idee care ar merge sigur si ar avea cautare este organizarea de tabere scolare cu profil militar. Copii sa fie invatati sa se orienteze in teren sa faca catarare, sa invete sa innoate, sa schieze. Sa faca un foc, sa doarma la cort si sa manance la comun. Cred ca taberele astea ar avea o foarte mare cautare.
    Copii ar fi invatati ce inseamna sa fii responsabil si sa apartii unui grup.
    Treptat sa li se arate armament, sa faca trageri, sa li se acorde calificative si de ce nu grade onorifice.
    Cred ca de aici ar trebui sa se inceapa, cu inceputul, si nu cu sfarsitul adica cu pensia.

    Mentionez ca am 51 de ani, inginer, am facut serviciul militar la TR infanterie 6 luni la UM 1386 Roman in 1997.

    12
    • noi inca avem revolutii,mineriade si alte cele de rezolvat ca justitia lucreaza….incet si sigur,suntem martori.
      si le ce sa sacrificii fac acesti speciali….toti isi lasa mostenire functia plozilor.catedre,barouri,birouri,grade,fucntii.dar vor întelegere de la fraier,cumva ciudat psihologic vorbind pentru ca oricum fac ce vor.

      6
  29. „O idee care ar merge sigur si ar avea cautare este organizarea de tabere scolare cu profil militar.”

    Ok, dar diferenta dintre o pasiune si o profesie e mare. Un militar isi ia concediu ca sa fie de ziua sotiei impreuna cu ea si restul familiei si de ziua sotiei este sunat sa se prezinte la serviciu. Si colegul meu si-a lasat sotia cu invitatii si a venit la serviciu ca asa i s-a ordonat. Caz concret. Taberele nu acopera si situatii de astea.

    1
  30. Restrictiile pe care le implica cariera militara trebuie sa le compensezi cumva. Printr-o salarizare care sa asigure o pensie contributiva corespunzătoare sau printr-o pensie speciala sau prin altceva.
    Cine crede ca este cineva dispus sa suporte toate restrictiile fără nicio compensare visează frumos. Poate doar dacă vei vrea o armata populata cu recrutați din pușcării sau în care sa ajungă doar cei care chiar nu sunt capabili sa-și facă altfel un rost.
    Spui ca pensia trebuie sa fie exclusiv contributiva. Ok, elimina interdicțiile pe care militarii le au din acest punct de vedere. Adică interdicția de a presta și în alta parte, de a avea și alte venituri din care sa contribuie. Asta ar presupune însă că programul militarului sa fie fix după codul muncii, sa poată fi liber în afara acelui program sa muncească orice dorește. Acorda-i dreptul la greva, singura varianta prin care categorii sociale își pot câștiga drepturi, după cum s-a demonstrat chiar de curând. Din cauza faptului ca nu se pot asocia și ca nu pot protesta, militarii au rămas singura categorie de bugetari care nu și-au recuperat tăierile lui basescu/Boc. Acorda-le ca oricărui alt cetatean dreptul la libera circulație neîngrădit. Elimina din codul penal neexecutarea de ordin și insubordonarea. Plătește orele suplimentare exact cum spune codul muncii. Plătește weekendurile și lucrul în zilele declarate ca fiind libere fix cum prevede codul muncii.
    Mai simplu, abroga statutul cadrelor militare și aplica codul muncii ca să fie totul echitabil. Cariera unui militar (în special a ofițerilor) presupune câteva schimbări de garnizoană. Da, primesc o compensație pentru chirie însă o fi la îndemâna oricui sa spună soției și copiilor o data la 4-5 ani ca trebuie sa împacheteze și sa se mute? Sa lase serviciul/scoala/prietenii ca doar au datoria Sfânta de a-și urma sotul/tatăl care la rândul sau are o obligație fata de stat și popor. Și nu întotdeauna mutarea este când și unde ți-ai dori. Știu, societatea manipulata și tembelizata ar dori ca doar restrictiile sa fie aplicabile militarilor, drepturi nu. Nu trebuie sa existe nicio compensare pentru acele restricții, se știe ca militarii sunt o specie aparte care are aceste obligații din naștere.
    Este, societatea, pe cale sa-și vadă visul cu ochii, inclusiv consecințele. Sau poate a tras lozul câștigător iar restul tarilor tâmpite care compensează cumva restrictiile propriilor militari vor lua lumina de la romani.

    8
    • Nu inteleg despre ce restrictii este vorba cand vorbim despre militari.
      Adica aia civili sunt liberi si nu au restrictii carevasazica.

      Spuneti ca nu puteti calatori, nu cred ca un cadru militar nu poate sa faca concediul in Grecia de exemplu, conform unui program dinainte anuntat. Eu nu cred asa ceva. Anunti din timp si pleci cand ai programarea, asa se procedeaza peste tot, anunti seful, lasi treaba in ordine lasi telefon daca e ceva si gata, poti pleca.

      Adica medicul care face garzi este liber sau operatorul care lureaza in 3 schimburi la multinationala face ce vrea el sau cum? Sau seful de sectie care are de livrat piese de milioane de euro la data limita pentru ca altfel intra penalizari, ala face ce vrea el?

      Este asa greu sa participi la program la armata ?
      Ai salariu si casa masa asigurate plus tinute plus servici sigur.

      Cum adica neexecutarea de ordin si insubordonarea sa fie eliminate din codul penal … da dvs credeti ca ala care lucreaza la strung nu lucreaza dupa regulament clar si poate face ce vrea el? Sunteti in eroare. Fiecare merge la servici si participa la program, asa este peset tot nu doar la armata. Pentru asta isi ia fiecare salariul.

      Sunt de acord sa se plateasca orele suplimentare si weekendurile si zilele libere cum este in codul muncii, asa este normal si corect.

      Spuneti ca puteti fi trimis la 4-5 ani in alta garnizoana ..ok si care este problema ..aveti asigurat tot, casa masa loc de munca. Un civil nu are aceste avantaje cand trebuie sa isi schimbe locul de munca, sau mai rau cand este dat afara. Despre ce vorbim ? Cine face sacrificii?

      Raman la parerea mea, un salariu motivant plus un servici sigur, asta poate oferi armata. Nu pensii aiurea, banii aia trebuie sa mearga in alta parte, inzestrare de exemplu.

      12
      • Banuiesc ca sunteti unul dintre rezervistii inrolati dupa 24 Februarie 2022.

        1
      • Iti trebuie aprobare ca sa ti faci concediul in Grecia, daca nu o ai, te duci in tara.

        „Anunti din timp si pleci cand ai programarea, asa se procedeaza peste tot, anunti seful, lasi treaba in ordine lasi telefon daca e ceva si gata, poti pleca.”

        asta e o gluma buna

        „Este asa greu sa participi la program la armata ?
        Ai salariu si casa masa asigurate plus tinute plus servici sigur.”

        Asta e iar o gluma buna. Am iesit din tura seara, am primit alarma , am bantuit 24 de ore prin munti, prin zapada si gaze lacrimogene.

        Dar asa cum am spus in articol ,de ce crezi tu ca nu mai vin tinerii in armata?
        De ignoranti si prosti ca nu apreciaza benefiiciile vietii de militar?

        2
      • Domnule Tavi,
        -medicul care face gărzi dacă în timpul liber este chemat la serviciu poate alege dacă merge sau dacă nu. Dacă alege sa nu meargă nu i se întâmplă nimic; nici medicul și nici strungarul nu prea poate fi pus în postura de a „executa” altceva în afara atribuțiilor din fisa postului.. Scrie în fisa postului a medicului sau a strungarului ca executa alte activități la ordin? Este medicul sau strungarul obligat sa fie la dispoziție 24/24 fără sa poată refuza?
        – libertatea de mișcare neîngrădita se refera la posibilitatea ca în timpul liber sa poată pleca oriunde dorește fără sa ceara nicio aprobare. Știți ca mai ales la pompieri în timpul liber nu poți pleca nicăieri. Ba mai mult, dacă în timpul liber ai o nunta, o petrecere, nu poți gusta nici macar șampania cu care ciocnești cu sărbătoritul. Intuiții de ce? Pt ca in situațiile în care ești chemat din timpul liber trebuie sa fii apt sa conduci autospeciala, apt sa intervii. Se aplica asa ceva medicului și strungarului?
        -cel.de la strung dacă refuza sa facă ce-i zice șeful răspunde conform regulamentului intern. Atât. Faceți diferența cu răspunderea penala a militarului. Arătați-mi în codul penal articolul care spune ca strungari este condamnat penal pentru refuzul de a executa un ordin.
        – ziceți ca este o bagatela sa schimbi garnizoană la 4-5 ani? A dumneavoastră soție ar fi absolut nepăsătoare să-și lase jobul din 4 în 4 ani și sa va urmeze în alta parte? Ai dumneavoastră copii sunt nerăbdători ca din 4 în 4 ani sa lase școala și prietenii și sa se mute? Nu am cum sa va cred.
        – vad ca ați evitat partea cu contributivitatea. Doriți ca militarul sa aibă pensie exclusiv contributiva însă iii interziceți sa contribuie suplimentar dacă dorește asta.

        3
        • Stimate domn,

          Comparatia cu medicul si cu strungarul am facut-o pentru a arata ca fiecare respecta niste reguli zi de zi la servici, si are responsabilitati, nu doar militarul.

          Meseria o alege fiecare in functie de preferinta si de posibilitati, sa fii militar este o alegere pe care fiecare o face in mod constient, nu este obligat nimeni. Vreau sa spun ca iti asumi faptul ca „esti la ordin 24/24” cum spuneti. Da este un dezavantaj dar, lumea uita ca urmarea carierei miltare este un servici sigur, repet servici sigur. Stii sigur ca poti iesi la pensie din armata. Strungarul sau medicul nu beneficiaza de acest avantaj major zic eu.

          Locuind in Romania stiu ca nu este o problema sa iti faci concediile unde vrei daca programezi plecarea in prealabil si anunti seful. Nimeni nu este de neinlocuit, nici chiar la armata. Plus un beneficiu major este ca daca faceti concediul in tara aveti vouchere platite, deci concediu apropape gratis. Strungarul si medicul daca lucreza la privat platesc.

          Apropo de chestia cu „nu pot bea nici o tuica la nunta ca poate ma cheama sa sting focul”, cred ca este putin exagerat nu credeti. Asta inseamna ca toti pompierii (militarii) nu au mai pus alcool in gura de la intrarea in serviciu.. Imi aduc aminte ca in armata am tras cele mai belea betii de cand ma stiu ….

          Ganditi-va dvs trebuie sa schimbati garnizoana la cativa ani, altii trebuie sa plece din tara si sa lase familia acasa pentru a castiga niste bani in conditii foarte grele. Este drept acesti oameni sunt liberi sa plece oriunde, nu sunt la ordin 24/24. Ati face schimb de vieti cu unii dintre ei? Sa ingititi umilinte pe bani putini, sa nu iti vezi copii cum cresc, sau sa nu ajungi la inmormantarea parintelui pentru ca iti pierzi serviciul daca pleci ?

          Da sunt constrangeri daca urmezi viata de militar, dar sunt acceptate in mod constient daca alegi acest drum. Eu nu consider ca datorita acestui fapt militarii ar trebui platiti in mod special sau ca ar trebui sa aibe nu stiu ce pensii suplimentare.

          Nu vreau sa jugnesc pe nimeni, acestea sunt opiniile mele. Fiecare trebuie platit in mod corect si ar trebui sa primeasca pensia conform contributiei. La noi in tara s-a deschis aceasta cutie a pandorei cu pensiile astea „speciale” pentru ca a servit scopurilor golanilor din politica. Si acum fiecare se considera special in felul sau, eu cred ca toti suntem speciali dar in acelasi timp suntem si egali in drepturi. Asa este corect si normal.

          11
          • Va rog nu amestecați lucrurile. Militarii nu au deschis nicio cutie a Pandorei.
            Spuneți că acele restricții ale militarilor sunt pistol cu apa, comparabile cu ale oricarui salariat? Ok, sunteți de acord cu abrogarea statutului cadrelor și funcționarea armatei după codul muncii? Nu ar trebui sa fie nicio problema, ar fi perfect echitabil, aceleași drepturi și constrângeri.
            Compararea cu medicul și strungarul…evident că au responsabilități. V-am rugat să-mi arătați in ce cod penal este incriminat penal refuzul medicului sau a strungarul nu de a-și îndeplini îndatoririle din fisa postului ci de a executa orice alte activități la ordin. Sau articolul care incriminează penal medicii sau strungarii pt refuzul de a se prezenta la serviciu in timpul liber, sau refuzul de a executa munca suplimentara neremunerată.
            Nu am spus că pompierii nu pot bea o țuică toată cariera. Ci că în timpul liber daca vor asta trebuie să ceară aprobare pt a fi înlocuiți din rezerva care așteaptă acasă o eventuală intervenție. Nu întotdeauna acea aprobare se și primește datorita lipsei de personal. Oricum, e o nimica toată, orice strungar sau medic trebuie să ceară aprobare comandantului sa bea o bere daca face, in timpul liber, un grata cu familia sau prietenii. Sau nu, însă pompierul trebuie să-și asume asta, că doar nu l-am obligat nimeni sa se facă pompier.
            Tot nu ați răspuns la chestia cu contributivitatea. Daca impui militarului pensie exclusiv contributivă oferiti-i posibilitatea să contribuie din orice activitate dorește. Fix că medicul sau strungarul. Bineinteles, asta ar trebui să presupună eliminarea disponibilității 24/24 pt activitatea în armata.
            Medicul nu beneficiază de avantajul că are garantata ieșirea la pensie? Știi vreun caz? Bineînțeles în afara de cazurile în care că urmare a prostiilor pe care le fac unii ajung sa le fie retras dreptul de liberă practică. Dar dacă tot veni vorba, știi vreo altă meserie in care ești dat afara (apropo de siguranță pensiei) daca nu îndeplinești baremele medicale? Și da, daca nu ai o anumită vechime când te-ai îmbolnăvit nu primești nicio pensie fie ea și redusă.
            Evident că meseria și-o alege fiecare, nu ți-o impune nimeni cu forța. Îți asumi că ești la dispoziție 24/24, așa un fel de pro bono? Fara nicio compensare? Un pariu riscant pentru societate, nicio țară nu a încercat asta până acum cu propria armata. Vom vedea în anii care vin daca am tras lozul câștigător și sunt destui doritori să-și asume chestii
            Și încă ceva. Militarul după ce iese la pensie (contributivă că totata lumea) de ce trebuie să rămână rezervist până la vârsta de 65 ani? De ce o femeie militar trebuie să rămână rezervist până la 65 ani iar un barbat civil de 36 sa nu poată fi mobilizat în caz de nevoie? Ți se pare echitabil, iar daca da, de ce?

            4
            • Pilot civil care pica barem de sănătate, pa licență de zbor… Pensie contributivă după ce face vârsta de pensionare. Dormit 6 nopți/zile pe fuse orare diferite in 6 tari diferite de cea de baștină… Diurna, nu pensie specială. Echipaj de rezerva, nu bei+ 2 ore la briefing, tot fără pensie specială. Beat la serviciu = dat afara + pierdut licență (când o să aud de așa ceva in RoArmy?). Mai pun? Ah, poți lucra la cate companii vrei, dar ai un maxim de ore pe an și un număr minim de ore intre zboruri, ceea ce te limitează. Că sa nu zic de zboruri de Crăciun/paste/ramadan/eid/an nou chinezesc/insert random day…. Fără pensii speciale, fara văicăreli. Cel puțin asa-mi spun colegii mai tineri….

              5
              • Ești sigur ca personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă primește pensie contributiva?
                Lasă colegii și citește Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007.
                „personalul aeronautic civil navigant profesionist are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum
                de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate
                anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. ”
                piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al
                echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum
                50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic
                civil navigant profesionist;
                 navigatori, mecanici şi/sau ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de
                recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC, care au vârsta
                de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 25 de ani de activitate ca
                personal aeronautic civil navigant profesionist.
                Te cam păcălesc colegii mai tineri.

                4
              • Bați câmpii

                1
            • Bre, nu vorbi de disponibilitate… Știi câte nopți facui la firma de aeroplane mult lăudată? Și nu pe contract, ci pe „înțelegere”. Că doar nu are armata exclusivitate pe ordine… Asta la privat. Bineînțeles, dacă examenul medical indica probleme erai out… Sau pus la treabă până crăpai.
              Am pensie specială cumva?

    • I feel u.

      Sunt unii care nu inteleg ca nu bate nimeni biologia. Mai simplu spus, nu exista buton de rewind.
      Banuiesc, e o simpla banuiala, si ca acestia s-au prezentat deja la centrele de recrutare pentru a dovedi ca armata chiar este pentru orisicine.
      Cred ca stati foarte bine la rezervisti, avand in vedere cati critica beneficiile post serviciu.

      1
    • toata lumea are la stat restrictii si toti de la stat civil-militar is pe combinatii…te rog,nu ne mai luati de prosti…macar atat ,sa ne multumiti ca inca platim.adica ne taxati.
      sa va fie de bine,noi murim oricum.

      6
      • @psycho, aveti un grup pe care il reprezentati? Puteti face un partid si astfel aveti o sansa sa faceti politici publice.
        Eu argumentez doar in dreptul meu.
        Poate ar fi recomandabil sa va aruncati un ochi pe o anume cognitive bias – incercati din rasputeri sa ma faceti sa cred ca sunteti mai multi la acea tastatura.

        5
  31. Hop și eu….
    * în tinerețiel mele, am învățat că sunt mai mult feluri de a se tăia cozonacul. Unul dintre ele presupune „excepții”, problema fiind că în timp „excepțiile” tot se multiplică și/sau se măresc și la un moment dat, sistemul se gripează. E ceea ce se întâmplă acum…. din păcate. Faza cea mai nasoală e că trebuie un reset, necesitate de care noi însă nu suntem conștienți. Alții sunt și se întâmplă să fie cei care dau banii (băieții ăia cu PNNR-ul). Fără acest reset, sarabanda excepiilor va continua să se amplifice, pentru că așa e în tenis.
    * am un cunoscut care a făcut ceva studii pe teren, prin Bărăgan. A venit omul și mi-a spus că deja sunt oameni care nu au muncit niciodată, aflați la a treia generație de nemuncă.. Adică bunicul nu a apucat să fie angajat, tătiul nici el, iar tânărul nepot, nici atât. Toate gaștile de acest gen trăiesc din ajutoare sociale, munca cu ziua și ce mai fac la negru, fără plata unor taxe și impozite.
    * dincoace, de ani de zile liceele care pregătesc pentru medicină, drept, administrație publică și structuri militarizate sunt luate de ani de zile cu asalt. Motivul e că îndreaptă tinerii spre meserii „sigure”, de unde „poți ieși la pensie”.

    Ceea ce vreau să spun e că traiul pe vătrai e sport național, DAR, ce se întâmplă în jur ne spune că acest sport a început să devină costisitori și pe ici pe colo periculos. Adică te poți trezi că ți-o iei în mână. Reforma va fi dureroasă, dar în opinia mea, necesară. No offence dar sectorul public și cel de stat rămăseseră până acum neatinse de imperativele epocii. Câte piei poți lua de pe sistemul privat (care plătește toate „excepțiile”, ajutoarele sociale și pensiile, fără să-l gâtui) și după aia să mori și tu de gât cu el, că nu mai ai de unde suge?

    E necesară din păcate o reașezare dură, care va lăsa pe mulți dintre cei care au sperat că „o să iasă la pensie”, cu ochii în soare… Asta e, mai bine mai repede decât cu efecte și mai nasoale, mai târziu.

    7
  32. Este una blondă, cu gura strâmbă, cu soț foarte primar, apar mereu cu multe icoane și cruci în spate, pe pereți. Mai este unu’, fără carte de muncă până la vârsta de 37 primăveri, că avea de adus cazane din Jermania și apoi a cumpărat o hârtie de la Spiru Haret, acu’ e mare șef la ferma animalelor numită România. Și încă unul, și încă una… Păi cine vreți să se gândească la armată și soldați?

    8
  33. Cred ca am stat aproape doua ore de am citit articolul si toate comentariile, pana la mine. Atentie, NU am pierdut doua ore ! Totdeauna mai ai ceva de invatat chiar si dupa 70 de ani
    @Caudillo, mereu mi-au placut articolele tale de documentare. Insa pensia speciala nu poate fi baza unei armate. Nimeni nu vrea sa defaimeze armata. decat cei care calca in strachini. Apropo de pensie, in unele tari, cadrele militare(dar si de politie ) isi pierd pensia daca sunt condamnati sau sunt dati afara pt fapte reprobabile. La noi se pensioneaza ! Deasemenea „nu poti sa pui in aceasi oala(pensie) un FOS cu unul de la muzica militara,”
    Si ceva dela @Dorelul initial : „..ceva ce lipseste total dintr-un articol care aduce vorba doar despre salarii si drepturi. Ce-ar fi sa vorbim si despre eficienta si raspundere ?” DA, e f important si nu le gasim nicaieri in sistemul de stat
    Numai bine si p a c e va doresc la toti

    13
  34. Pe scurt….. Shaorma nu poate alerga si nu poate sustine un mars continuu tactic
    Terminati cu prostiile… Probleme cu masa de oameni are si licuriciul….
    Accesati si vedeti procentul celor care se incadreaza macar…
    Pana la a fi selectati pt probele minimale in us army….

    Noi suntem monkey army in toate…
    Ni s-a oprit curentul….?! Am belit-o…
    Clar si limpede….

    Pana omul nu este educat cu ce trebuie si la zi.
    PAna ce omul nu este apreciat ca om, nu are rost.
    PAna cand structurile de stat nu se reformeaza pe bune….
    TOTUL ESTE IN ZADAR…
    UN STAT ESUAT PE BUNE …
    Cu dovezile statului de azi…

    Succesuri depline ….
    In cazul azilelor de batrani…
    AIA DE ACOLO (angajatii)TREBUIAU MITRALIATI DIRECT LA ZID.
    AIA DE ASISTENTA SOCIALA TREBUIA ZIDITA CLADIREA SI DAT FOC CU EI INAUNTRU.
    GUNOAIELE DIN MINISTERE (DE LA RANG DE SECRETAR IN SUS) SI PRIMARIE TREBUIAU ARUNCATI DE PE CLADIRE…
    Si asa ceva nu se mai intampla vreodata…. Plus ca faceai reforma direct…

    11
  35. Cătălin Cojocaru

    Gânduri răzlețe:

    1. Anușka a vărsat uleiul.

    2. Sunt ofițer în rezervă, și de 22 de ani nu m-a chemat nimeni la vreo tragere, reciclare, orice. Eu tare m-aș fi dus.

    3.Visul unui copil de 19 ani, pe care-l știu, s-a sfărâmat. Vroia să se facă paznic de închisoare, ca să aibă pensie specială. Nu se mai poate. La asta visau copii de 19 ani.

    4. Am avut la muncă un coleg programator care era student la Academia Tehnică Militară. Deștept, harnic, băiat de viață. El nu știa că avionul IAR 93 care era pe vremuri în curtea ATM era un avion românesc. Nimeni nu s-a deranjat să-i spună. Ce dracu se întâmplă acolo?

    5. Puterea și Adevărul a fost un film foarte risque pentru vremea lui, pentru că postula cu îndrăzneală natura holografică, fractală a sistemului comunist. Adică sub fiecare Mare șef suprem există un șir nesfârșit de șefuleți supremi. Îl spargi pe Șeful cel mare, rămâi cu o grămadă de șefuleți mai mici cu caracteristici identice. E în aceeași clasă cu Zidul lui Vaeni, pe care poți să-l interpretezi în cheie dublă: Eroul poate fi atât ilegalistul, cât și agentul Siguranței care merge până la capăt.

    6. Mulțumim pentru postare, o vară grozavă vă doresc.

    5
  36. N-o sa mai repet ce-au zis altii deja (psycho, Dorelul, Anla’shok, Cristian, samd), f bine punctate tot ce s-a zis. Doar 1-2 nuante mai adaug si eu.

    Articolul pare o apologie aparent sofisticata (dar de fapt nu prea) la pensiile speciale/beneficii similare & si tot ce reprezinta clasa alora mai speciali (nu din armata, ca daca cracamam un pic portita exceptiilor – atunci de ce largim bine), ca o rezolvare inadecvata la o problema (care nici ea nu e prezentata integral).

    A mai fost o discutie indirecta pe un intr-un alt articol pe aceeasi tema si aici nu s-au mentionat deloc alte aspecte ale:

    1) problemei (management f prost, lipsa de responsabilizare, capusarea sistemica a armatei, tacerea in linie a managementului armatei la problemele sistemice – generate chiar de ei, ca o OMERTA a incompetentei-hotiei, lipsa de asumare a responsabilitatii situatiei actuale, samd)

    si

    2) rezolvarii: salarii sistemice mai mari pt omul mic, nu doar generali, pachet de beneficii non-salariale mai atractiv in timpul activitatii in armata sau post-armata (cursuri, specializari, reducere impozite – daca nu stiti, vorbiti cu o firma de consultanta HR sau un HR director de la o corporatie mare), lucratul strategic pe termen mediu-lung la cultura nationala (patriotism, imaginea fata de armata – facute ca la carte pe baza unei strategii bine pusa la punct, cu metrici/follow-up/samd, de catre o agentie de publicitate, iesirea mult mai deasa a militarilor din cazarmi & facut evenimente de popularizare destepte & interesante (cel de la Neversea a fost decent), samd samd.

    Lipsa sistemica de creativitate, abilitati/experienta de management, pana la rangul de TRADARE de tara. Ai nostri doar vor, nu-si asuma nimic, tac chitic si iau salarii.

    Propun un experiment:

    a) ori dam armata pe mana privatilor (Romania are o mana de manageri f buni care au reusit sa creasca companii de la nimic la o valoare de piata de niste miliarde $)

    ori

    b) punem tot statul major si sleahta de generali/sau toti cu potential de pensie speciala, sa faca 10 ani peering & mentoring, sa invete management de la niste CEO-i mari din Romania/strainatate. Christina Verchere de la Petrom, Dedemanii sau Dines/UI Path sunt 3 capete peste marea majoritate a omuletilor din managementul armatei.

    De ce generalii din US sau Israel devin usor CEOs la companii mari sau start-ups (tech, advertising, consultanta de multe feluri, legal, productie, speakers motivationali, samd) si ai nostri ii vezi doar pe combinatii dubioase dupa pensie sau tot pe la stat, la un combo de pensie + salar? Poate ca au o relevanta f scazuta in piata REALA a muncii?

    Management-ul e management, e o practica care cand e facuta corect, e abstractizata -> nu conteaza f mult produsul/platforma, ci conteaza abilitatile omului de a devora domeniul rapid si a se adapta si apoi a inova, bunele practici de management (oameni, resurse financiare, brand, strategie de expansiune, samd)

    Sau ii iei pe toti care conduc armata (stat major si-i consideri ca un board de companie si pe sef stat major = un CEO (de corporate sau start-up). Le dai obiective clare in X ani, le dai Y bani/buget in urmatorii ani (la noi e % din PIB) & sa se descurce daca sunt ‘baieti mari’ ; sa-si faca managementul obiectivelor & a cheltuielilor (pensii incluse, nu le consideri la externalitati la bugetul de stat, sa le plateasca ‘altii’) .

    Un CEO bun cand stie ca are doar X lei de dat in plus in un an ca cresteri de salarii sau bonusuri, face f. pragmatic o alegere cui sa-i dea. Ai nostri isi dau ei, nu dau FOS-ului, oamenilor care au fost in teatre operatiuni sau cei chiar au salarii mizere & tin armata pe spate (=> coruptie, incompetenta, lipsa de responsabilitate).

    Si inca una si-am plecat, poate mai importanta decat subiectul managementului.

    Uitati-va la aceste 2 speech-uri (mai ales primul): https://www.youtube.com/watch?v=TBuIGBCF9jc ;
    https://www.youtube.com/watch?v=hhWELLbIJs0 .

    De ce n-avem si noi de-astia, ca unul ca amiralul McRaven? Puneti-va si voi intrebarea. Daca da, unde sunt? Sau poate nu sunt? Nu-s suficienti de clari la minte, de pragmatici, de patrioti, de buni? Le trebuie pensii speciale sa dea fie asa?

    E tiktok-ul & youtube-ul plin cu speech-uri motivationale & citate de la generali americani (sau FOSi de-ai lor, lasati la vatra) pt ca ce spun ei este adesabil oricarei generatii (adica cei mai tineri acum – generatia TikTok/Youtube shorts). Nu e gapul asta generational de care ai nostri nici nu-s constienti, daramite sa stie cum sa-l adreseze/rezolve.

    Cand vad/ascult cate-un general american mi se ridica perii pe spate, la noi, cand ii vad, doar ma gandesc la grasimea burtii lor si beneficiile de care au parte, nemeritat & cate combinatii au in desfasurare (Ciuca e primul ce-mi provoaca greata asta). Desigur ca sunt si exceptii.

    Cum zicea cineva (poate in alte cuvinte), RO are nevoie de un moment al adevarului de un reset de la furaciunea asta sistemica. De intoarcere la adevar, autenticitate, devotiune & abnegatie reala pt. tara- toate valorile alea cu care cica ne laudam ca fac parte din valorile noastre ‘traditionale’ .

    In extremis, as spune ca noua ne-ar prinde un mic razbel (cum au patit ukrainienii) in care sa prestam noi cu ale noastre (nu NATO/US) ca sa ne re-ancoreze in realitatea a ce suntem.

    Scuze de comment-ul lung.

    9
  37. Bruxelles-ul e de vina pentru discutia despre pensiile speciale, nu excesele noastre… 🙂 cum se revarsa pe la colturi educatia anti-occidentala si obsesiile ideologice, la fel ca la d-l. Pacuraru care altfel le zice bine dar fiecare om are limitele lui…

    Prima problema aici o reprezinta pensiile speciale unde, din pacate, intra si militarii si domeniu in care exista excese; ca ii zice pensie de stat, ca ii zice militara, tot pe principiul ala este, adica se primesc bani la care nu se contribuie.

    Personal cred ca militarii ar fi indreptatiti la o suma de bani pe langa pensia normala contributiva a tuturor si la niste salarii mai mari. Ar trebui insa rescris cu totul sistemul de salarii si pensii de stat si recalibrat sistemul in general, adica mai putini ofiteri (si in special generali) si mai multi sergenti. Chiar avem nevoie de toate functiile alea, ca la sarbatori calci pe generali, ma mir ca n-avem si-un maresal pana acum.

    Deci mai taiem din statele de plata, mai reducem din partea speciala (care eu sunt de acord ca trebuie sa existe la militari) si o mai calculam si pe baza de contributivitate.

    Ce te faci insa cu liota de bugetari care-s toti speciali? Pai sa o luam pe rand, de ce are Politia pensie militara? ce treaba are politia cu militaria? Ultima data am fost intr-o sectie normala prin 2023 sa depun o plangere penala, am avut impresia ca-s la discoteca; nu prea am vazut persoane peste 30 de ani iar don’soarele in fata carora am dat declaratii abia foloseau tastatura din cauza de unghii. Sa mai zic de plictisul si sictirul cu care am fost tratati? Toate nebunia a inceput cu reducerea varstei depensionare si pensiile speciale ale politistilor.

    Eu inteleg ca un politist care isi asuma riscuri (acoperiti, interventii/actiuni speciale, judiciar anti crima organizata etc.) merita o salarizare mai buna dar iertat sa-mi fie, nu e nici militarie ce fac ei si nici nu se justifica pensionarea dupa 20 de ani de munca mai ales ca e plin de politisti pe la departamentele de anti frauda de la diverse firme. Asta insa presupune si ceva expertiza, nu caratul unei mape de colo colo 20 de ani.

    La jandarmi e cam la fel; desi e militarizata institutia cred ca ar trebui umblat pe acolo la diverse, ca de batut civili e usor; de pilda sa vedem si ceva antrenament anti-tanc, drone, capabilitati de infanterie usoara.

    Apoi e lungul sir de speciali care chiar n-au treba cu militaria dar e infiltrat la greu de fost politisti, sereisti, sepepisti, practic fiecare baron sau baronet local are un consilier de asta, calci pe ei peste tot, care mai de care specialisti si doctori in aparare si securitate si te miri ce.

    Cat despre interdictiile profesiei, eu am nimerit la doi uberisti (unul in Pitesti, unul in Bucuresti) care aveau profesia de baza cea de militar.

    In concluzie, nu da nimeni ca-i place in militari, nici sorosistii, rezistii, bruxelezii, problema de baza este ca este prea „militarizat” sistemul bugetar in general si are o cuprindere mult prea larga, practic orice tablagiu care a tras cu arma doar in poligon de cateva ori/an are pensie speciala dupa 20 si un pic de ani numai pentru ca exista.

    Eu, contribuabilul care a lucrat toata viata in privat (1 luna la stat mi-a ajuns), nu prea mai am chef sa platesc chestia asta si sa dau de „militari”* peste tot. Si chiar daca as vrea, nu sunt bani pentru extravagantele astea numit pensii speciale. Pur si simplu nu se poate sustine un venit de 4000+ Euro la magistrati iesiti la pensie la 50 de ani (si alte categorii). Un alt motiv pentru care mi s-a cam luat de aceasta discutie si categorie „speciala” e ca o larga majoritate de fosti militari chiuie si incurajeaza agresiunea rusa cu un entuziasm greu de explicat. Stai si te intrebi, ce s-ar fi intamplat daca eram noi in locul ucrainenilor? oamenii aia chiar au fost militari din vocatie sau din oportunism, inteleg situatia tarii noastre si si-au dorit vreodata cu adevarat sa o apere?

    Nu numai ca nu se poate sustine, dar e indecent. Daca doriti cresterea veniturilor la pensie apoi haide sa o facem cum trebuie, puneti presiune pe guvernanti sa intareasca puterea de cumparare pe termen lung si sa nu mai tipareasca moneda. Eventual sa treaca si la euro. Adica sa reusim cu totii sa ne crestem nivelul de trai. Se cheama solidaritate. Societatile moderne nu pot functiona pe caste.

    Despre problema din sistem, de resursa urmana, e una comuna tuturor, cel putin si noi astia din privat o resimtim si nu vorbesc de slujbe unde poti angaja migranti economic. Rezolvarile sunt altele, nu tine de pensii speciale (desi niste venituri salariale cu sporuri date pe bune ar ajuta), multe au fost sugerate aici. Personal as participa la un program de rezervisti intr-un cadrul legal care mi-ar permite sa-mi abandonez o luna (sau cat e nevoie) slujba civila; nu prea ma mai tin pe mine incheieturile si articulatiile din cauza de sport dar sofer as putea fi

    *o larga categorie de fosti politisti sereisti sepepisti care-si aroga aceasta calitate pe baza legilor cu dedicatie prin care functioneaza statul roman.

    13
  38. solutia finala e simpla.dam afara toti ofiterii,subofiterii,sgp istii,etc.de toti banii din buget(neste multe melearde) luam armament mai ceva ca lesii si il bagam in depozite.in caz de bubuiala facem contract cu blackwater(ptr terestrii) si cu draken ptr piloti si am terminat balciul.fara salarii mai mult sau mai putin nesimtite,fara pensii speciale la 50 de primaveri.

    3
  39. Ceea ce e simplu de înțeles e că atunci când curg excepțiile una după alta excepțiile devin regulă și regula devine o excepție, cu efectele de rigoare. Am văzut repetat treaba asta și garantez că nu duce nicăieri, sau, mai bine zis duce într-o fundătură din care nu mai ai cum să mergi ni înainte și nici în lateral.

    2
  40. Dorelul initial

    https://www.comisarul.ro/articol/video-i-a-luat-digi-ca-din-oala!-nu-deranjati-dorm_1495815.html

    UIte bre militienii speciali. Sa mearga si pe la AFI in etajele superioare, mereu gasesti cativa.

    4
  41. As fi lāsat departe treaba cu popa, pentru simplul fapt cā biserica si preotii actuali au mari probleme în deslusirea duhurilor.

    Noi mai avem mult de voluat dpdv constiintā nationalā ca sa iesim din siajul celor de la Bruxelles care nu gresesc in esenta, sunt doar greoidupā pārerea mea

    In armata Germana uneori chiar sunt nazisti, cu example concrete recente, asa cā si poza mi se pare dubioasa

    Respecte

  42. @Claudillo, hai să pun câteva întrebări:
    1) crezi că noi, cei din civilie, ar trebui să luptăm pt drepturile voastre din structurile de forță?
    2) dacă da, de ce nu o puteți face voi după ce vă pensionați? Tu de ce nu ai partid care expune fix ce e în articol? Câte marșuri organizezi pt drepturile astea, pt echipare mai bună, pt regandirea grilei de salarizare, etc…
    3) de ce consideri că structurile care supraveghează aceste maduri sunt ok? Spre exemplu, cine supraveghează înaintarea în grad. Hai să o spun altfel: dacă eu platesc un serviciu de salubrizare, și văd că nu merge, de ce l-aș mai plati și nu m-aș apuca eu singur să dau cu mop-ul? Sau vrei să le fac pe amândouă, să fiu și cu banii luați și cu timpul pierdut?
    4) unde e dreptatea pt 89, când ați tras în noi? Sute au tras, sute au murit, sute au scăpat. Ofițerii voștrii care au dat ordine sunt bine mersi, la pensioară (dacă există vreun Dumnezeu, prin azilele din Voluntari), iar voi, martorii lor și degetele de trăgaci… Ce aveți de spus? De ce mi-ar mai pasă de un membru de familie abuziv care îmi mănâncă banii, și acum 33 de ani, mă lasă în sânge pe stradă. Nu de aici ar trebui să pornească discuția?
    5) politicile Bruxelles-ului mi-au adus un trai mai decent. Mult mai decent decât al părinților mei. Mi-au permis să-mi folosesc creierul că să obțin astea. Structurile tale de forță, în schimb, nu au facut nimic. Au stat și mi-au mancat bani, pornind câte un Bizon de 1 Decembrie. Și liniște pe front, nimeni nu plânge. Ba chiar mai mult, de-a dreptul disonanță cognitivă pt mine: un om dispus să se arunce în aer, dispus să incaseze schije în stomac, dispus să fie capturat și torturat, sau pur și simplu atomizat în 0.2 secunde… un om brav, pnm, că astea sunt grozavii ridicol de neplăcute…
    Nu are curaj să facă foamea?
    Sunt dispus să rămân cu handicap locomotor o viață întreagă dar îmi e frică să fac pe whistleblower-ul cu ce se întâmplă în armată?
    Sunt dispus să îmi pierd văzul sau auzul, dar îmi e frică de ce o să creadă domn maior despre mine?
    Din dragoste de țară sunt dispus să indur chinuri teribile și privațiuni grele, dar îmi e teamă de ce spune nush ce colonelas cocoțat dracu știe unde? Păi… sigur e dragoste de țară? Că dacă vrei doar bani, sunt căi mult mai bune…

    7
    • @ Checkmate, civilii sunt datori structurilor de forță, în aceeași măsură în care structurile de forță sunt datoare civililor. Trebuie să lupte unii pentru alții și de o parte și de alta. Evident, toți ne dorim o lume așa cum ar trebui să fie, dar lumea estea așa cum este. E o naivitatea să ne închipuim altceva.

      Ata cu ’89 pare un fel de Reductio at Hitlerum, nu văd legătura… Bunică-miu a construit fortificații de i-au sărit capacele în WWI în sudul Moldovei, după care a făcut Basarabia (tot un fel de front a fost și acolo după WWI mulți ani), a fost printre puținii din Armata a III-a care a scăpat, după Stalingrad, aducându-și cu succes trenul regimentar de aproape de Cotul Donului până în Ro cvasiintact, după care a ajuns până în Cehoslovacia, cu armata, ca să stea după venirea comuniștilor pe drojdie, pe motiv că a fost ofițer regal „neconform” cu noua orânduire de după 1948. Permanent se găsesc motive, no offence, după 1948 că ai fost în Armata Regală, după 1965 că ai fost în Armata infiltrată de sovietici, după 1989 că ai fost în Armata lui Ceașescu care a tras, după 2007 că ai fost în Armata unui stat așa și pe dincolo, etcaetara… Ăsta nu e un motiv să băgăm pe toți în aceași oală decât dacă scotocim prin tăgârță după argumente care ne lipsesc.

      E corect, politicile Bruxellesului au adus multiple beneficii, mare parte dintre ele care stau la baza vieții de zi cu zi, dar nu ies în evidență sau sau care nu se mai văd, ori care acum ni se par, din păcate, ceva absolut obișnuit, ultrabanal și de importanță minoră, deși în alte vremuri ți-ai fi riscat viața și ai fi trecut fraudulos frontiera, numai ca să ajungi într-o societate cu astfel de politici. Tot politicile actuale ale Bruxellesului ne spun însă și că structurile de forță trebuie întărite, modernizate și asigurate ca să fie funcționale, dar stai să vezi comedie, că ne facem că nu vedem politicile astea, că nu cadrează cu viziunea că structurile de forță „nu fac nimic și toacă banii”.

      Afirmația că structurile de forță nu au făcut nimic în ultimele decenii no offence, dar e o mare tâmpenie, care demonstrează un deficit major de înțelegere a modului în care funcționează societatea. Merge pe ideea tembelă că e de ajuns să fluturi un teanc de bancnote și asta o să te apere de toate, ceea ce merită verificat de cel care gândește așa, noaptea pe o străduță pidosnică, într-un cartier de oameni „cu facultate”, evenutual undeva prin Somalia… Mă rog, ar fi putut fi mult mai bine, dar haideți să nu uităm la performanța tuturor structurilor publice din Ro. Sunt segmente unde armata a performat și altele în care nu a făcut-o, asta e.. Ce facem acum, aruncăm copilul cu tot cu apa din copaie?

      Pe de altă parte, Armata nu e un sindicat în care te asociezi cum vrei și pe deasupra din există în Ro un deficit de cooperare între structurile de forță și societatea civilă, ceea ace se vede și în implicarea redusă în economie a specialiștilor, care, au sau au avut tangență cu Armata. Nu comentez subiectul că nu mai termin nici mâine….

      1
      • „civilii sunt datori structurilor de forță, în aceeași măsură în care structurile de forță sunt datoare civililor”
        D-aia am incasat gaze acum 5 ani. Pt ca mi-o datorau structurile de forta. Pe pensioara, fireste…

        „Ata cu ’89 pare un fel de Reductio at Hitlerum, nu văd legătura”
        Hai ca ti-o spun eu pe a mea personala: Dorel Nechita.

        „Ce facem acum, aruncăm copilul cu tot cu apa din copaie?”
        Auzisi de avort? Stii ca poti sa faci si altii, nu?

        ” că ne facem că nu vedem politicile astea, că nu cadrează cu viziunea că structurile de forță „nu fac nimic și toacă banii”.”
        Le vedem, dar taman structurile nu le vor implementate. Cristiane, tu vezi un om ca le infiereaza in acest articol? Le-am infierat eu? Nu, tot un reprezentant al acestor structuri imi spune ca nu sunt bune politicle Bruxelles-ului. Si nu face diferenta intre politicile de intarire sau cele de eficientizare. Vrea cum e acum, sau chiar mai mult.

        „deficit de cooperare între structurile de forță și societatea civilă”
        Deficit care nu apartine DECAT acelor structuri. Esti pe un blog. Adica, un hobby cu oameni care vor sa cunoasca chestii militare. O expresie a scoietatii civile. Cine e aici, intinde mana. Ce fac structurile de forta drept raspuns?

        3
  43. Selectiv:
    4. Dacă nu era Gușă in 1989 sa dea celebrul ordin
    ” Mă băiete, muriți pe brazdă!
    Nu trece nimeni!”
    la ora asta erai in CSI

    5″.politicile Bruxelles-ului mi-au adus un trai mai decent. Mult mai decent decât al părinților mei. Mi-au permis să-mi folosesc creierul că să obțin astea. Structurile tale de forță, în schimb, nu au facut nimic ”
    Băă, dacă nu erau structurile de forță în 1999, p..a NATO și Bruxelles, acum l ai fi lăudat pe Putin și crede mă că știu ce vorbesc.
    Oricum, după 9.11 România nu a avut de oferit decât militari care să moară în Afganistan.
    Nu poți nici acum să spui cum atragi oamenii în armată, că asta e scopul articolului, nu mai sunt doritori de carieră militară, sper că faza cu vocația e lămurită.
    Cum te ai simți dacă după o lună de muncă ți ar spune angajatorul că ai salariu nesimțit?
    BTW, zici că ești inginer de aviație, ce ai absolvit, ai descris odată un NDT.

    1
    • „Nu poți nici acum să spui cum atragi oamenii în armată”
      Nu ai doritori in nici un domeniu. Nici in Vest. Si momentan, lumea vestica nu are alta solutie decat imigrantii (care e o rezolvare la fel de buna pe cat sunt antibioticele pt ficat). Ori ma convingi pe mine sau generatia mea sa facem copii (baftalau…) ori bagi bani in roboti. Altminteri, nu mai ai pe cine sa convingi. Si daca totusi o faci, nu ai sa mai ai impozite cu care sa ii platesti. Suntem prea putini pt un teritoriu prea mare. Momentul in care puteai rezolva asta a trecut.

      „sper că faza cu vocația e lămurită”
      Roaga-te sa nu fie asa, ca fara amatorii de weekend, in curand, nu va mai fi nimeni pre brazda.

      „și crede mă că știu ce vorbesc.”
      Iarta-ma ca semnalizez conflicte de interese. Uitasem ca depinde vietusca mea de voi.

      „Cum te ai simți dacă după o lună de muncă ți ar spune angajatorul că ai salariu nesimțit?”
      Naspa. Mi-as da demisia.

      „BTW, zici că ești inginer de aviație, ce ai absolvit, ai descris odată un NDT.”
      Am fost. Am renuntat la domeniu. Am absolvit UPB FIA, sectia EIA.

      Nu rusii au tras in noi. Structurile noastre au tras in noi. Daca nu era presiunea populara, nu intram in NATO sau UE. Iaca: https://www.youtube.com/watch?v=rBM1qiqSbuA

      De ce esti selectiv? Primele puncte sunt mai importante decat ultimele. Nu vrei sa intram in itele contractului social?

      5
      • Nu ai doritori in nici un domeniu. Nici in Vest. Si momentan, lumea vestica nu are alta solutie decat imigrantii (care e o rezolvare la fel de buna pe cat sunt antibioticele pt ficat). Ori ma convingi pe mine sau generatia mea sa facem copii (baftalau…) ori bagi bani in roboti. Altminteri, nu mai ai pe cine sa convingi. Si daca totusi o faci, nu ai sa mai ai impozite cu care sa ii platesti. Suntem prea putini pt un teritoriu prea mare. Momentul in care puteai rezolva asta a trecut

        Mă scuzi, dar scrii Sf uri.

        „sper că faza cu vocația e lămurită”
        Roaga-te sa nu fie asa, ca fara amatorii de weekend, in curand, nu va mai fi nimeni pre brazda.

        Nu cunoști subiectul

        „și crede mă că știu ce vorbesc.”
        Iarta-ma ca semnalizez conflicte de interese. Uitasem ca depinde vietusca mea de voi.

        Ai fost tu cu mine in zilele alea in 1999 și nu știu eu?

        Nu rusii au tras in noi. Structurile noastre au tras in noi. Daca nu era presiunea populara, nu intram in NATO sau UE. Iaca: https://www.youtube.com/watch?v=rBM1qiqSbuA

        Asta cu presiunea populara e o glumă bună. In 1990 oamenii cereau in stradă semiperestroica,
        Știi cum spuneau oamenii după 1989 când au început scumpirile?

        Ceaușescu să ne ierți, că n decembrie am fost beți

        Ok , acum ce lucrezi?
        Dacă nu te deranjează.

        Cum te ai simți dacă după o lună de muncă ți ar spune angajatorul că ai salariu nesimțit?”
        Naspa. Mi-as da demisia.

        Sa mi dau demisia?
        De unde?
        Din țară?

        De ce ești selectiv?

        N am umplut destul site ul ?

      • Realitatea foarte nasoală e că puțini pricep ce se întâmplă la nivel demografic și care sunt consecințele… Evident, chestia asta foarte nasoală e mai puțin rea decât problema demografică în sine, dar chiar și așa, nu face decât să multiplice viteza cu care situația se complică.
        Iar ceea ce nu pricepe lumea e că trecutul e trecut, odihnească-se în pace!

        P.S. BTW, cu sau fără problema demografică, totuși perspectiva de a fi făcut muci de un vecin agresiv, fie el tot în contracție demografică e reală, astfel că terbuie rezolvată și această problemă, că ne place sau nu. Nu a mers cu soft-powerul și cu politica lui Merkel, trebuie schimbat macazul, că vrem sau nu.

        În rest, e picantă discuția despre „vechile obiceiuri bune” care pe care „Bruxellesul vrea să le schimbe”, dar mie unuia nu mi-a plăcut niciodat[ ideea de a trăi în ițari, cu buda în porumb , fără doctor, asfalt, frigider, maișină de spălat, telefon, etc…

        Pentru că realul trai în ițari asta presupunea….

        În rest o să mă costumez în costum popular la nunta de argint (că e chic), dar după aia o să revin la îmbrăcămintea casual, mult mai practică.

        1
        • De ce spui ca trecutul e trecut, când mulți din acel trecut sunt încă în viață? Trecutul e trecut pt acum 100 de ani, nu 30…

          „În rest, e picantă discuția despre „vechile obiceiuri bune” care pe care „Bruxellesul vrea să le schimbe”, dar mie unuia nu mi-a plăcut niciodat[ ideea de a trăi în ițari, cu buda în porumb , fără doctor, asfalt, frigider, maișină de spălat, telefon, etc…

          Pentru că realul trai în ițari asta presupunea….

          În rest o să mă costumez în costum popular la nunta de argint (că e chic), dar după aia o să revin la îmbrăcămintea casual, mult mai practică.”

          Nu știu de ce incerci să mă contrazici cu o opinie a mea…

      • „Presiunea populara ” unde a fost în

        1990 – Iliescu președinte
        1992- Iliescu președinte
        2000- Iliescu președinte
        2000 Vadim Tudor in turul doi cu Iliescu

        Doar Băsescu a reușit să disloce PSD în 2004 și să aibă două mandate, Constantinescu a fost președinte în 1996- 2000 și apoi a dispărut din politică, a lăsat un PSD mai puternic ca niciodată și tu vorbești de presiune populară

        2
        • Dacă nu câștiga Constantinescu in 96, nu eram in NATO sau UE. Pt că dacă câștiga Iliescu, insemnna că nu avea de ce se teme.

          2
  44. Constantinescu a câștigat în 1996, dar la final a declarat
    ” M a învins securitatea”
    L a învins corupția și compromisurile pe care le a făcut.
    Ca să fin corecți, Constantinescu a lăsat în 2000 un Iliescu, Năstase, un PSD atotputernic.
    Noroc că ăștia au vrut în NATO și UE, altfel prindeam acum numai radio Moscova.
    Noroc că ăștia s au opus lui Vadim și „presiunii populare” cum ii spui tu.

    Ia uite cum arata „presiunea populară” in 1999

    https://zoom.mediafax.ro/best-of/15-ani-de-la-mineriada-din-ianuarie-1999-11951352

    Cine crezi că i a oprit pe ăștia?

    1
    • Acum e prea tarziu. Si vinovati sunt toti cei care s-au perindat pe la guvernare si serviciile mai presus de ei. Si poate si americanii fiindca nu au reusit sa prevada si sa contracareze. „Distruge-i unui popor valorile si-l vei avea in mana”. Ceva de genul…
      Ultimile institutii acum vreo de vreo 30 de ani si pana acum 10 ani erau 3 institutii in care romanii mai aveau incredere.
      1. Biserica
      2. Armata
      3. Jandarmeria
      Fara gluma. Astea erau.
      Nu stiu care mai sunt acum dar Biserica nu mai este vazuta cum a fost, Jandarmeria dupa acel 10 august, la fel… si probabil bu o sa mai revina degraba in top 3. Armata a fost iltima institutie intangibila. Pe astia nu-i puteai scoate in strada si manipulati cum a fost cu Jandarmeria
      Pana cand au gasit. Punerea pe picior de egalitate a pensiilor militarilor cu cele ale magistratilor si parlamentarilor. Infierareailitarilor cu acei „45 de ani la pensie”. De parca cineva la 55 de ani mai poate actiona ca la 30 sau 45 chiar… Incet populatia a prins ura si pe militari si iata-i „pensionari speciali”.
      Ce institutie importanta a statului mai are valoare in momentul de fata? Nici una. Rusia a reusit in micul sau razboi, ajutata fara vrere probabil in majoritatea cazurilor de cei ce ne conduc, de mass-media, de noi chiar…
      Exemplul perfect e in MAI unde in ultimii 30 de ani nu cred ca ai fost mai putin de 7-8 pe un loc. In anii de glorie 15-16 iar media cred ca era undeva la 10-11-12. Acum sunt in jur de 1/loc?
      Motivele? In pofida a ceea ce se vehiculeaza salariile in MAI nu-s stralucite iar in MApN nici atat. Singurul lucru cu care se mai incalzeau era posibila pensionare aia la 47 de ani sau cand ar fi vrut dupa. Apoi care vroia un serviciu in privat ori in strainatate…
      Ce mai ofera MApN acum tinerilor? Nimic! Absolut nimic…

      1
      • Asta e problema, scăderea numărului de candidați către instituțiile militare se vede de ceva timp și nu s a făcut nimic pentru a preveni aceasta scădere.
        Momentan armata nu mai oferă nimic și vom asista la degradarea potențialului militar.
        Io zic că procesul poate fi oprit, dacă vom combate înfierarea militarilor va ajuta mult

    • Vadim a fost mînă moartă, o sperietoare care să facă PSD și pe Iliescu mai atractivi și pentru cei care nu i-ar fi votat altfel, o lucrătură a Sistemului. Ca și mineriadele de altfel.

      1
  45. @Claudillo
    În general calculele pe care lumea și le face sunt date peste cap de neprevăzut. De aceea un considerent important pentru care ar trebui faci un lucru este credința ta aia trebuia să faci, sau că aia era bine să faci, fără nici un fel de calcul care îți poate da eroare (404 dâng!)
    Am experiență ca șahist, și îți spun că nici măcar în șah nu te poți baza pe calcul pur, ci e important simțul poziției, să ști ce se joacă în acea poziție. Poți calcula 5 mutări, la a șasea ai scăpat un șah pe care ți-l dă adversarul, și tot calcului forțat se duce de râpă, și pierzi ca un prost.
    Calculul tău cu pensia se încadrează și el în această categorie. În realitate poate să iasă chiar mai prost decât te-ai gândit tu, și decât ai estimat în articol. Poți să mori în misiune, poți să ajungi infirm, și spune-mi tu mie, ce calcul de cct ai făcut cu pensia aia? La cât îți estimezi un picior lipsă? La cât o mână lipsă? La cât îți evaluezi viața? Realizezi acum că tot calculul ăla cu pensia devine un pariu riscant? În armată/ structuri de forță ar fi bine să ajungi dacă chiar crezi că ai o vocație, și că aia e bine să faci, nu din calcule care pot fi date peste cap de neprevăzut. La noi poate mai puțin, dar la americani de exemplu e o realitate: se întorc morți, infirmi, cu sindrom post traumatic etc.
    Știu, e un miraj al puterii, iar în structurile de forță nepotismul e la el acasă, nepoții sunt feriți de năpastă, ei nu pleacă în misiuni periculoase, ci doar fraierul căruia îi simți lipsa că nu se mai prezintă la centrul de recrutare alegând să facă altceva în viață.
    La fel este și în cazul recunoștinței pe care o aștepți de la societate, alte calcule, pe bune, tu chiar crezi în recunoștința societății, te-ai lovit la cap? Și dacă nu primești acea recunoștință a societății, motivație, salariu, decorații etc, ce faci, nu mai pleci în misiune, îți dai demisia, sari peste bord? Cine comite astfel de DEZERTĂRI și TRĂDĂRI, în opinia mea nu-și merită numele de militar. Să ameninți/șantajezi că fugi din calea inamicului dacă se împute situația, nu-i un comportament demn. ”Semper fidelis” înseamnă ”Mereu devotat”, indiferent. Nu înseamnă de pildă doar ”Uneori devotat” sau ”Devotat în funcție de pensie”, ”Devotat în funcție de diverse circumstanțe”.
    Opinia ta cu privirea la banii fără număr care societatea trebuie să arunce în cadrele militare, precum în maneliști, nu se va schimba, ok. Fiecare încearcă să tragă plapuma spre el, dezvelindu-l pe celălalt, și nepăsându-i de celălalt. Însă data viitoare când vei mai face calcule, poate te vei gândi, anticipând, că ele pot fi date peste cap de ceva neprevăzut. Și atunci, după ce calculul îți dă eroare, ție ce-ți rămâne? Să (re)faci calculele mai bine? 🙂 Să faci același lucru așteptând un rezultat diferit…

    4
    • cAudillo șef militar
      caudillism există în DEX online, nu are legătură cu Franco sau cu Claudiu, eu m am inspirat din Domovinski Raț , dar asta nu e important.

      Tu ai pus un comentariu

      https://www.rumaniamilitary.ro/set-de-reguli-privind-comentariile#comment-501888

      pe care mi as dori mult sa l dezvolți , foarte interesant spui că ești șahist, dar bănuiesc că mai faci și altceva in afara de șah, postezi lucruri foarte interesante.

      Referitor la comentariul tău, chiar infirm și tot beneficiezi de pensie militara, depinde de condiții.
      Semper fi cum zic usmc, nu înseamnă că trebuie să suport toate aberațiile unora care n au făcut nimic pentru țara asta, doar au lustruit niște clanțe și se cred mai deștepți.
      Părerea mea e că sunt proști că noaptea în cel mai bun caz.

      Opinia ta cu privirea la banii fără număr care societatea trebuie să arunce în cadrele militare, precum în maneliști, nu se va schimba, ok. Fiecare încearcă să tragă plapuma spre el, dezvelindu-l pe celălalt, și nepăsându-i de celălalt.

      Sa știi că dacă nu mi păsa de celălalt erau opțiuni mai avantajoase pentru mine.
      Nu sunt bani fara număr, sunt bani munciți cinstit.
      Vei avea surprize mari când vei vedea unde sunt banii fară număr în țara asta.
      „Aveți puțintică răbdare”

      1
      • @Caudillo: mea culpa pentru nickname, recunosc că am o problemă în a poci toate numele, denumirile, și încerc să o remediez.
        Comparațiile, metaforele utilizate într-un text au darul de a binedispune cititorul, deci comparația cu aruncatul banilor în militari e exclusiv o figură de stil.
        Ideea e să nu te bazezi pe calcule, că la un moment dat ele ar putea da greș. Mai erau rele ce ți se pot întâmpla ca și militar, dar nu le-am mai enumerat. De exemplu veteranii americani care locuiesc în cutii de carton? Să fii cercetat disciplinar pentru că ai făcut ce trebuia? Să fii degradat, pentru că?
        Concluzia ar fi că n-au bani destui să-ți plătească un picior, sau viața, sau sănătatea afectată, și n-au bani să-ți plătească, cu recunoștință, viețile pe care le-ai salvat.

        În ce privește link-ul la care faci referire, ideea ar fi că postările online pe de o parte sunt monitorizate de serviciile de informații ca parte a jobului lor de a obține informații din surse deschise (Open Source Intelligence) OSINT, iar pe de altă parte sunt manipulate de unitățile militare de Operațiuni Psihologice, PsyOps. Denumirea de Operațiuni Psihologice e cumva cam pompoasă, ei de fapt se ocupă cu Propaganda. Și noi avem Centrul de Operațiii Psihologice ”Samoilă Mârza” fotograful Marii Uniri https://www.facebook.com/profile.php?id=100070206487724 Inițial chiar așa s-au numit Centrul de Propagandă, ciudații 🙂 Au ca siglă, litera grecească psi ”Ψ” și scot și o revistă care se intitulează ”Cutia Pandorei”. Unul care s-a perindat pe acolo a fost ex-șeful STS Marcel Opriș. În 2019 au făcut 50 de ani, prilej cu care am ajuns și eu în posesia unei reviste de-a lor. Eu am încercat să le fac cunoscută existența pe Ru Mil, dar lumea e interesată mai mult de chestii care fac ”Bum-Bum!”. De fapt aici pe Ru Mil nu prea am citit prea multe despre partea de ”intelligence” a armatei, dar poate că un astfel de subiect nu are prea mare audiență, boborul vrea să sară sânge pe pereți, vrea zornăit de șenile și uruit de motoare ambalate. La un moment dat chiar am vrut să scriu un articol despre mașina de criptat Enigma, asta și în cinstea oaspeților noștrii polonezi, dar m-am lăsat păgubaș.
        Pentru @Checkmate am un nume de jandarm pe care să-l caute: lt-col Arnaud Beltrame https://fr.wikipedia.org/wiki/Arnaud_Beltrame ori să vadă ce înseamnă să îndrăznești să ieși din front și să vorbești ‘I Sacrificed My Dream Job To Share This With The American People’ https://www.youtube.com/watch?v=qPaBuminyQk&t=1564s .
        Viața unui militar poate că e definită nu de beneficii, ci de sacrificiu.

        • Super interesant comentariul, Io zic că n ar strica un articol să încerci, așa am ajuns și eu să postez aici. Oricum mi ar placea să citesc articolul tau, ajunge la mine prin bunăvoința lui George, dacă nu l publică.
          In rest, ferește mă Doamne de prieteni, că de dușmani am eu grijă!
          Lasă că nici beneficiile nu strică unui militar!

          Să fii cercetat disciplinar pentru că ai făcut ce trebuia?

          Se mai întâmplă și de astea, dar în final te descurci, știi cum se zice la militari, te orientezi.

          1
  46. “Când demonii fac circ la marginea orașului, tu teme-te mai degrabă de cetățeanul cu șepcuță de jocheu, care-ți iese înainte în parc și-ți arată binevoitor portița turnantă ce duce spre șinele de tramvai.”

    Te-ai inspirat din „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov, una din cărțile mele preferate.
    Au dreptate cei care mă acuză de trollism rus, prea îmi place literatura lor.

  47. Mircea, am citit demult Maestrul și Margareta, nu mai știu exact citatele, l am găsit pe preotul Ioan Florin și mi a plăcut ce a scris.
    Că zic unii că ești troll rus, important e că ai dreptate, îți datorez și tie scuze, ai avut dreptate cu extinderea NATO

    https://youtu.be/8ARWYkPXOQQ

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *