“Tovarase Manu, matematica, cibernetica, nu au caracter de clasa.”
Inginerul Petrescu (Amza Pellea), fata in fata cu clasa muncitoare dezlantuita si cu activul de partid – minutul 1:38:00
In aceasta serie de articole am primit niste reprosuri:
“medic, militar, politist, profesor, justitiabil, politician, preot, functionar etc,.. nu poti sa apari la nesfarsit si sa tipi ca un turbat la drepturi pe care tu oricum nu dai doi bani atata timp cat traiul tau si al apropiatilor tai e neschimbat iar restul nu conteaza si iti hiperbolizezi activitatile si conditia in fata celui bun doar de plata dar fara drepturi.”
“1. Ideea de pensie speciala pentru orice fel de categorie sociala mi se pare o insulta si o aberatie si un furt cu acte.
2. Orice cetatean din tara asta are dreptul la pensie in functie de contributia platita si de anii de munca, atat.”
“toata lumea are la stat restrictii si toti de la stat civil-militar is pe combinatii…te rog,nu ne mai luati de prosti…macar atat ,sa ne multumiti ca inca platim.adica ne taxati.
sa va fie de bine,noi murim oricum.”
“Opinia ta cu privirea la banii fără număr care societatea trebuie să arunce în cadrele militare, precum în maneliști, nu se va schimba, ok. Fiecare încearcă să tragă plapuma spre el, dezvelindu-l pe celălalt, și nepăsându-i de celălalt. “
Dupa aceste reprosuri am inceput sa am mustrari de constinta, consum banii contribuabililor si n-am produs nimic toata viata, vreau bani nemunciti in continuare de la concetatenii mei. Acu’ pentru corectitudine, am primit aceste reprosuri imediat dupa pensionare de foarte aproape, ma rog , inclusiv reprosuri ca i-am pacalit pe aia de la serviciu si le-am luat banii degeaba. Din experienta mea, asta e un lucru bun, am vazut un caz in care un militar spunea sotiei tot ce se intampla la munca, dupa divort s-a dus fosta nevasta si fosta soacra la comandantul divortatului si i-a spus tot ce vorbea pe acasa. Caz concret, nu din auzite. De asemenea, un coleg de sistem mi-a spus ca primii care l-au pizmuit dupa pensionare au fost neamurile, asa ca nu pot avea pretentii de la altii.
Eu fiind pensionar militar, cu pasiuni pentru geometrie, istorie, engleza, nu sunt finantist si nu stiam cati bani consuma pensionarii militari, insa am cautat pe net si am gasit pe luju.ro un raport-sinteza Banca Mondiala, PNRR despre problema.
Cum matematica nu are caracter de clasa, din primul tabel rezulta ca in 2022 s-au platit pentru pensiile militarilor cca 10,177 miliarde ron din care contributii platite 4,245 miliarde, deci suma de bani pe care statul roman o aloca in plus militarilor este de 5,932 miliarde ron, sper ca nu are nimeni pretentia ca militarii sa nu beneficieze de banii din contributii. De asemenea se observa ca decalajul dintre pensiile civile si cele militare s-a tot redus, oricum asta era tendinta, cele civile au crescut in ultimii ani intr-un ritm mai mare decat cele militare.
Sa vedem si celelalte categorii de pensii cu adevarat speciale:
Pe site ul USR, autor deputatul Cristian Seidler, se gaseste tabelul:
Am mai gasit pe site-ul factual.ro niste declaratii ale lui Catalin Drula, declaratii pe care site-ul factual sustine ca au fost verificate.
Urmeaza desigur concluzia:
Daca rezumam, avem:
Pensia militara/asimilata medie de 4302 roni, cu cheltuieli totale de 10,177 miliarde lei din care 4,245 miliarde contributii platite, deci cca 40% contributii platite, cam 1700 lei contritibutivitate, deci statul a suportat 2600 roni, date din 2022.
Aceste pensii sunt analizate la gramada cu alte pensii, cu care nu inteleg care e legatura, cum ar fi:
Magistrati: pensie medie 19863 lei, din care Bugetul de stat a suportat 18475 roni;
Personal aeronautic: pensie medie 11734 roni din care Bugetul de stat a dat 7752 roni;
Iar aceste date sunt din ianuarie 2021, ulterior crescand.
Deputatul Cristian Seidler face pentru 2023 o suma a tuturor pensiilor “speciale” si obtine un total de 13,247 miliarde roni, 0,86% din PIB si sustine ca aceasta suma a fost alocata de Guvern. Curios este ca cei 4,245 miliarde roni contributii ale militarilor/politistilor din 2022 s-au “evaporat” din tabelul deputatului Seidler, din tabelul sau se intelege ca Guvernul suporta toti banii necesari pensiilor “speciale”.
Eu sper ca nu e cineva sanatos la cap in tara asta care sa conteste ca militarii/politistii au contribuit cu 4,245 miliarde roni la pensiile proprii in 2022, acesti bani nu puteau disparea in 2023, Armata Romana inca exista si in 2023. Poate pe unii ii cam incurca existenta Armatei Romane si celorlalte structuri de forta ale statului roman.
Deci daca analizam datele din 2022, in cazul militarilor/politistilor raman in discutie cei 5,932 miliarde roni cu care Bugetul de stat contribuie la pensiile militare/asimilate. Pentru a ne da seama cat efort inseamna aceasta suma pentru Bugetul de stat, sa facem niste comparatii cu alte cheltuieli.
La sistemul public de pensii avem in 2023 venituri de 117 miliarde roni cu o subventie de la bugetul de stat de 11,74 miliarde roni, deci si la sistemul public de pensii avem subventia Guvernului, in alta proportie.
Cel mai interesant insa e cazul Educatiei. Conform Edu.ro/7 decembrie 2022 , avem
Bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB.
Printre cheltuieli:
- Cheltuieli de personal: 23.000 milioane de lei, pentru plata salariilor personalului din învățământul preuniversitar și alte instituții;
- Bunuri și servicii: 95,4 milioane de lei, pentru funcționarea unităților din subordine;
- Cheltuieli de capital: 200,2 milioane de lei;
- 101,7 milioane de lei: bunuri și servicii;
- Transferuri între unități ale administrației publice: 5.948,8 milioane de lei, pentru finanțarea instituțiilor de învățământ superior și altor unități;
Intre timp cheltuielile cu personalul s-au majorat in urma grevei recente a profesorilor, avem la educatie un buget de cel putin 10 miliarde euro.
Ce obtine Romania de pe urma celor 10 miliarde de euro cheltuiti in educatie?
Ca sa nu fiu acuzat de “Cizmare, nu mai sus de sanda”, sa-l citez pe profesorul Stefan Vlaston:
“53 de licee cu 0 (zero) promovabilitate Bacalaureat 2023”
“188 de licee cu promovabilitate sub 15% la Bacalaureat 2023” , dintr-un total de 1444 licee
“Banii bugetului se duc ca apa în nisip!”
Un studiu World Vision arată că doar 42,3% dintre elevii înscrişi la școală în urmă 12 ani au reuşit să ia Bacalaureatul în 2023.
În mediul rural, situaţia este mult mai gravă: doar 27,7% au promovat Bacalaureatul, dintre cei înscrişi în 2011 la şcoală.
În plus, la Bacalaureatul din 2023, în mediul rural doar 64.8% dintre elevii înscrişi au reuşit să promoveze în timp ce la nivel national, rata de promovare a fost de 72,8%.
Potrivit studiului World Vision cauzele rezultatelor slabe la bacalaureat țin atât de situația financiară a familiilor, cât și de calitatea mai slabă a educației, mai ales la sate:
- doar 41% dintre adolescenți declară că găsesc plăcere în studiu;
- 69% dintre părinți care spun că nu au bani să își ducă copiii la școală;
- 72% spun că nu educația contează, ci relațiile pe care le ai;
- profesorii nu sunt suficient de pregătiți. 52% și-ar dori un mai bun acces la cursuri de perfecționare.
Si toate aceste rezultate dezastruoase sunt obtinute cu niste examene foarte usoare. La evaluarea nationala un elev mediocru ar fi trebuit sa obtina minim nota 8 la matematica si asta fara meditatii. In schimb au fost 24,6 % din elevi care n-au obtinut nici macar 5 la matematica.
Niste examene corecte ar fi trebuit sa fie mai grele, aici avem doua variante.
Varianta fostului ministru al educatiei Funeriu care cerea sa importam modelul german cu multa materie de invatat si multa exigenta la examene. Daca vreodata se va aplica acest model in Romania, garantez ca daca acum avem sub 50 % dintre elevii inscrisi in urma cu 12 ani cu bacalaureat absolvit, am avea cu modelul german sub 5%.
Alta varianta ar fi niste examene mai grele, dar cu standard autohton, cel mai probabil am avea 20 % dintre elevi care ar reusi sa obtina diploma de bacalaureat.
Asa ca eu consider ca din cei 10 miliarde de euro pe care statul roman ii cheltuieste in educatie cel mult 50% sunt justificati si am facut o aproximare prin adaos.
Raman 5 miliarde de euro anual, 25 de miliarde de roni care se pierd, chestiune care desi nu e discutata, e cunoscuta , ca sa-l citez din nou pe profesorul Stefan Vlaston
“Spunea actualul premier, Marcel Ciolacu, la discursul de la învestitură, că fără criterii de performanţă „banii se duc ca apa în nisip”. Acum are ocazia să introducă criterii de performanţă şi la salarizarea profesorilor şi la existenţa unor licee cu zero promovare la Bacalaureat, sau cu procent sub 40%. La deficitul bugetar actual, fără o curăţare a ordonatorilor de credite care mănâncă degeaba banii de la buget, România nu are niciun viitor.”
Cu 5 miliarde de euro/25 miliarde roni s-ar putea acoperi deficitul de la pensiile publice , de la pensiile militare si tot ar mai ramane niste miliarde bune la buget. Ca o comparatie, transa 3 PNRR , care a ajuns sa fie conditionata de desfiintarea pensiilor speciale e de numai 3 miliarde de euro.
O corectare a pensiilor speciale e necesara, s-au facut acolo niste invarteli, se stie exact cine a profitat de aceste facilitate.
Nu e normal ca la magistrati sa existe in 2021 pensia medie de 19863 roni din care Bugetul de stat a suportat 18475 roni si la fel ca in Invatamant sa nu ai nici un criteriu de performanta. Romania e tara cu coruptie dar fara corupti. Sau poate asta e criteriul de performanta dorit de clasa politica de la magistrati.
Dar de aici si pana la desfiintarea pensiilor militare e cale lunga, nu cele 5,932 miliarde de roni pe care Bugetul de stat ii consuma cu pensiile militare ingroapa tara asta, pensii militare exista in toata lumea, la noi au fost inventate de Cuza, nu de comunisti.
Si nici alaturarea de-a valma a pensiilor militare cu alte pensii nu ajuta la corectarea inechitatilor din sistemul de pensii. Nu ajuta nici ignorarea partii contributive a militarilor la pensii, pare mai curand o demagogie ieftina toata aceasta campanie impotriva pensiilor speciale. Daca s-ar fi dorit o cheltuire rationala a banului public, s-ar fi sesizat cineva cu ocazia grevei profesorilor, daca tot s-au marit salariile profesorilor, se puteau pretinde in schimb niste criterii de performanta. In schimb, nu a zis nimeni nimic de zecile de licee cu zero promovabilitate, profesorii de la acele licee tocmai au fost recompensati cu o crestere de salarii.
Sistemul actual de cheltuire a banilor din educatie este foarte nociv din mai multe motive.
Se trimit la liceu niste copii care nu doresc sa invete si ar fi mult mai util pentru ei si pentru familiile lor sa invete o meserie dupa 8 clase, daca se fac frizeri, coafeze, zidari tot le mai util decat sa piarda 4 ani la liceu si sa nu obtina o diploma, sau sa obtina o diploma care nu-i ajuta cu nimic. Sunt si exceptii, pe VV Dancila a ajutat-o diploma de bacalaureat sa ajunga prim-ministru, dar nu e in interesul national sa repetam experienta.
Elevii buni la invatatura nu pot fi ajutati suficient, banii sunt consumati cu marea masa a profesorilor si elevilor care nu fac nimic in liceu.
Profesorii buni nu sunt stimulati deloc de sistem, nu se face nici o diferenta intre profesorii foarte buni si dedicati care exista in educatie si profesorii din liceele cu zero promovabilitate. Si atunci profesorii buni sunt obligati de sistem sa-si ia bonusurile de performanta din meditatii.
Aici se observa risipa de bani din educatie, dupa ce ca sunt suportati de contribuabilii romani cei 10 miliarde de euro cheltuiti de statul roman cu educatia, aceiasi contribuabili trebuie sa mai suporte si meditatiile copiiilor, care nu sunt ieftine, un coleg de site a platit 8000 de euro timp de doi ani pentru a-i intra copilul la un liceu de top din Bucuresti.
Fiecare cititor intelege ce doreste din articolul meu,nu intentionez sa ma cert cu nimeni , unii cititori poate considera ca e necesar sa fie cheltuite 6% din PIB pe educatie, 93 miliarde roni in 2023, exista o petitie online in acest scop. Eu consider ca si daca s-ar tripla salariile profesorilor din liceele cu zero promovabilitate, rezultatele ar fi aceleasi, poti sa le dai cati bani vrei. Cand n-ai facut nimic ani de zile si esti recompensat de guvern pentru asta, prost sa fii sa faci ceva ca sa-ti meriti salariul!
Matematica e incorecta politic , arata cu precizie adevarul, respectiv domeniul unde ”banii se duc ca apa in nisip” ,ca sa-l citez pe profesorul Vlaston. Banii contribuabililor desigur.
E bine ca stim adevarul cu ajutorul matematicii, mai lipseste momentan puterea (vointa politica) de a indrepta lucrurile. De aceea raman uimit cum sunt de actualitate cuvintele spuse de marele actor Amza Pellea acum 60 de ani :
“matematica, cibernetica , nu au caracter de clasa”
Caudillo
Bibliografie:
https://www.luju.ro/static/files/2023/februarie/27/Raportul_BM_-_215_rev3bun.pdf
https://www.usr.ro/wp-content/uploads/2017/04/Reforma-pensiilor-Speciale.pdf
https://www.edu.ro/comunicat_presa_112_2022_buget_2023
https://ziare.com/salarii/salarii-profesori-invatamani-bani-greva-1815467
Mă uit deseori la emisiunea flăcărilor Buzaianu și Zamfir de pe B1. Cum întreabă ceva pe vreun pesedist, despre Firea si azilele din Voluntari, cum încep respectivii deputați să devieze „daaa, da’ și la Clotilda și Dominic au fost sancționați, ăia de ce nu își dau demisia?”. Una e pensia militară, una e pensia unui procoror cu șase ani în magistratură, una e pensia parlamentarului, alta e bugetul educației. Domnu’ Caudillo, chiar suntem fraieri toți?
Domnu’ gabi S, asta e opinia mea, aceste pensii trebuie analizate fiecare în parte, cât costă, cine le a propus , cum s a ajuns la costurile actuale.
La militari ultima lege a fost legea 223/2015 care a fost votată de Parlament
„Anterior, actul normativ fusese promulgat de Presedintele Romaniei pe 23 iulie, dupa ce Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, adoptase documentul pe 30 iunie, chiar in ultima zi inainte de startul vacantei parlamentare, cu 289 de voturi „pentru”, unul „contra” si 13 abtineri.”
https://www.snppc.ro/b-legea-nr-223-2015-privind-pensiile-militare-de-stat-b-bd88
Ulterior aceiași indivizi care au votat legea s au răzgândit.
Dragnea a spus că nu știe de ce PSD a votat legea
” a fost ceva electoral”
iar Olguța a spus că puterea de atunci nu și permitea aplicarea legii.
Chestiuni de care nu sunt vinovati pensionarii militari.
Adevărul este că pensiile militare există de pe vremea lui Cuza și indiferent de cât sunt contestate pensiile militare, nu sunt o invenție comunistă.
Faci cam multa politica domnule. Sa ne explici te rog cu cine trebuie sa votam data viitoare ca să fie bine, ok? Ca PSD și PNL cred ca am văzut DEJA, USR mint, aur sper ca nu (deși sunt pe locul 1 în acest moment) decât dacă dorim ieșirea din UE și NATO și intrarea cu brio în CSI.
Votezi cu cine dorești. Eu am votat cu PMP data trecută, nu știu cu cine voi vota la următoarele alegeri, sau dacă voi vota.
Prefer să judec ce face un politician, nu partidul din care face parte
Alta era esența comentariului meu. Precizez : pensia militară a militarilor e una. La miliție nu înțeleg de ce e încă militară, că cică nu mai au grade (he he he). Restul sunt hoțomanii. Bugetul educației este altceva. Nu le amestecați. Altfel trecem și la întrebări ca „pentru pensiile și salariile, pardon, indemnizațiile, pe care le ridică, ce performanță au?”. Și așa la justiție, la angajații de la drumuri…
Esența comentariului era că iau de fraieri pe cititori.
. „Nu le amestecați. Altfel trecem și la întrebări ca „pentru pensiile și salariile, pardon, indemnizațiile, pe care le ridică, ce performanță au?”. Și așa la justiție, la angajații de la drumuri…”
Asta e esența articolului meu. E dreptul și obligația cetățenilor să pretindă performanță pentru fiecare bănuț pe care statul român îl cheltuie, nu sa accepte demagogie ieftină.
De ce să nu întrebe pe fiecare bugetar pentru ce și a luat banii?
Că îi deranjează pe unii ” progresiști” că nu mai pot minți?
Domnu gabi S , despre usr iști , indiferent de simpatii/ antipatii, un lucru e evident ,mint într-una, pe domeniul apărării naționale.
Mint atât Drula cât și Seidler, când pun și contribuțiile militarilor la pensii în banii pe care i plătește guvernul către pensionarii militari, minte și Năsui când declara
„Ne uităm cum industria de armament din alte țări merge bine și ne întrebăm de ce nu e la fel la noi? Răspunsul e simplu. La ei, armele sunt produse de companii private, interesate să meargă lucrurile bine, care dacă nu sunt competitive, nu fac bani. Pe când la noi sunt produse de companii de stat care stau pe banii contribuabililor. “
https://www.rumaniamilitary.ro/industria-romaneasca-de-armament-opinii
Nu știu cum se face că oamenii ăștia se comportă invers decât alți europeni care și întăresc armatele și industriile de apărare de stat
„Cehia, Slovacia, Polonia, Finlanda, Norvegia, toate aceste tari au industrie de aparare bazata pe proprietatea de stat si obtin rezultate foarte bune atat financiare cat si tehnice, situatie care ar trebui sa ne dea de gandit si sa depasim fatalitatea mioritica.’
https://www.rumaniamilitary.ro/cv90-slovacia-tot
Si dumneata cam ‘minti si manipulezi’ (sa te citez cand vorbesti de USR) cand evoci doar exceptiile si nu aduci in discutie ca in tari mari ca US, DE, Franta, samd 99% din industrie militara e produsa de companii privati.
Sau ca in Romania industria militara in ultimii 20-30 ani a fost doar o zona de capusheala si furaciuni, fara ca cineva precum dumneata, din armata, sa fi ridicat vreodata tonul in spatiul public. -> De-aceea baza in RO (vezi si cui da contracte Lockheed, Raytheon) sunt privatii. Timpul a trecut, leava a mers, hopa vine si pensia, speciala, anticipata sau de general, noi in cardasie cu politicul.
Sau ca manipulativ asimilezi armata de stat cu industria de aparare de stat (care in Romania in ultimii ani a fost, ma repet, o bombardea), si zici ca oamenii ‘astia’ se comporta invers.
In penultima fraza din comentariul tau de mai sus „Nu știu cum se face că oamenii ăștia se comportă invers decât alți europeni care și întăresc armatele și industriile de apărare de stat ” ai facut vreo 2-3 inversatii de logica, intr-o manipulare aparent finutza, dar de fapt f. grosiera (& care transmite f. multe) pt cineva un pic trecut prin viata.
Din pacate (si ma repet din pacate), singurele instutitii care in RO au dat performanta au fost cele private. Majoritatea celor ce trebuiau sa respecte contractul social (armata, sanatate, educatie, aministratie si servicii publice) au dat grasa dovada de incompetenta si trenare dupa privat. Asta e specific tarilor cu democratii tinerele sau tari bananiere – cum suntem si noi de altfel, fara vreo traditie democratica & participativa de 500 de ani, cum a fost pe la altii mai in vest.
Vezi cum a ajuns acum Africa de Sud in care companiile private furnizeaza servicii sociale/infrastructura pt ca statul a dat-o in demagogie dupa cateva cicluri electorale sunt aproape o democratie ratata.
PS: Iti sugerez sa votez cu AUR-ul, ca sa simplificam dilema morala.
„Si dumneata cam ‘minti si manipulezi’ (sa te citez cand vorbesti de USR) cand evoci doar exceptiile si nu aduci in discutie ca in tari mari ca US, DE, Franta, samd 99% din industrie militara e produsa de companii privati.”
E bine sa scrii despre ce cunoști, nu despre fantezii.
Franța e cunoscuta pentru industria militara de stat, Nexter și Naval Group poate îți sunt cunoscute.
Așa că nu eu mint și manipulez.
„PS: Iti sugerez sa votez cu AUR-ul, ca sa simplificam dilema morala.”
Votul fiecărui alegător e treaba lui personală. O singura data am votat ce mi s a spus ,când Băsescu a dat un semnal odată
” Pentru toți basiștii: dați i o lecție lui…..”
Timpuri trecute , nu mai sunt lideri în țara asta!
Prea mulți neomarxisti, cum spunea Băsescu.
Pentru cate exemple dai tu, eu iti dau 100 de contra-exemple din X tari civilizate dar asa e cu ochelarii cu desen pe ei, vad doar desenul, nu realitatea. Si noi nu ne comparam cu frantujii care au inventat democratia.
Cum zici matale ca-s prea multi neomarxisti (asa bravo, ai preluat cu succes textele de propaganda ale PsD-ului si AUR/coproductia de laborator SIE), as putea sa doresc si eu dinozaurilor ca matale, panselutze cat mai multe peste cei de 2 metri de glie, paturica vesnica. Dar n-o fac, ca respect cat de cat romil.
N-ai tu grija ca sunt lideri suficienti prin Romania, dar au facut companiii de miliarde, au jdemii de soldati numiti angajati samd. Si mai sunt si in armata, dar marginalizati, sa nu preia cu adevarat fraiele masinariei armatei.
Greu la deal cu boii mici (la gandire si vorba)
Un articol bine documentat, apreciez asta, o singura chestiune lipseste din discutie, nu-mi dau seama daca intentionat sau nu: PERIAODA PENTRU CARE SE PLATESTE PENSIA
Pensia medie 2022 – 4300 pt militari ; 2000 de vechime pt civili (1800 e media tuturor pensiilor civile), trendul de apropiere e evident, decalaj inca e mare, dar nu asta ma deranjeaza neaparat…
Varsta de pensionare barbati: la civili 65, la militari 50 teoretic, dar cu un mic ajutor de la un medic se poate si mai repede si pentru unii si pentru altii (ca idee avem peste 400mii pensii de invaliditate in sistemul civil – imposibil raportat la populatie daca comisiile medicale ar da verdict pe bune)
https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pensii_tr4r2022.pdf
Speranta de viata la barbati Romania 2022: app. 70 de ani
Deci…statistic vorbind:
– un barbat civil ia in medie 2000 RON de vechime timp de 5 ani din contributie proprie adica 120.000 RON.
– un barbat militar ia in medie 4300 RON timp de 20 de ani, din care 40% ar fi contributie proprie (aici am mici dubii din punct de vedere aritmetic fiindca perioada de cotizare e cu 15 ani mai mica in medie) iar 60% de la buget, in total 1.032.000 RON din care 619.200 RON de la buget.
Daca militarul ar incasa o pensie de 2-3 ori mai mare (desi normal ar fi pe la 1.5) fata de civil timp de doar 5 ani si nu 20…aproape ca as putea accepta asta…
Si sa nu ma luati cu restrictii de militarie ca o gramada de consoarte/rude de militari au afaceri nu e intezis sa faca bani „in familie” daca au spirit antreprenorial…toti militarii din unitatea unde am facut si eu 1 mm de militarie stiau ca (,) „cofetaria de la colt e a lu’ nevasta lu’ dom’ capitan”…
Statistic vorbind 😉 nu mi se pare acceptabil actualul sistem nu neaparat prin prisma principiului necontributivitatii cat al valorilor absolute raportate la cele civile…nesimtire balcanica fortata la maxim…
Așa cum am scris, nu sunt finanțist. Datele le am găsit destul de greu, pare că atât usristii cât și PSD ul au o ” jenă” în a publica datele corecte. Usr ul, pentru că minte și umflă intenționat costurile. PSD ul, pentru că nu poate justifica pensiile uriașe din justiție, care par o mită pentru magistrați.
La militari, Coarnă spunea că durata medie de viață după pensionare e de 5 ani, dar nu bag mâna în foc pentru veridicitatea afirmației
Nimeni mu i-a nimic din contribuția proprie cu excepția pensiilor private
Povestea aia cu contribuția proprie este o minciuna
Aia care lucrează azi plătesc pensiile pt cei care i-au pensiile azi. Punct.
Ca nu ai cum sa crezi ca banii pe care unu i-a plătit cu titlu de contribuție la pensie 20 – 30 de ani stau in conturile statului si te așteaptă când ieși la pensie
Acolo la guvern e rost de furat
Si banii tb furați cât mai repede
Pt ca botoxu tb băgat la amanta, plus silicoane, vacante in străinătate, bijuterii, mașini, etc si totu pus pe feisbuc, insta si restu sa moara de ciudă populatia
N-a trecut mult timp de cand infractoru dragnea si șleahta lui voia sa confiște banii din pensiile private si normal sa ii cheltuie
Au fost si ceva sancțiuni cu demisii etc la autoritar de supraveghere
Pt ca, ca sa citam din jegurile din palavrament: acuma noi suntem la putere restu ciocu mic
Normal militia, parchetu jeneral, autoritatea judecătorească si serviciile inclusiv seteze si restu nu se încurca cu chestii de astea cum se fura la noi
Ca ei îs prea ocupati si ei cu pregătirea de pensie
Si sunt destule persoane din structurile astea ale justiției si ordinii publice care încă de la angajare se pregătesc de pensie
Nu întâmplator merge justiția si tara așa ca in ziua de azi
Acuma problema ii cât poate fi pensia militarului ca sa fie decentă
La mintea mea nepriceputa o pensie pt unu cu stagiu complet pensia ar trebui sa fie începând de la echivalentul in lei a 1.000 de euro pt orice militar sau orice angajat cu stagiu complet de cotizare
Cu paranteza ca nu pot fi de acord niciodată cu pensionarea generalilor si ofițerilor superiori la 40-45 de ani cum se face la miliție si in servicii
Ca somnu generalilor ăstora este si ăla unu din factorii care a adus tara unde este azi
Plus ca stim ca marea majoritate a generalilor au făcut un balet cu lucrări de doctorat obținute așa cum stim pe măsura capacității intelectuale a ălora care supraveghează acordarea acestor titluri academice in frunte cu academia
La mintea mea, cine iese la pensie la 40-45 de ani fără a avra o boala sau un motiv de genu asta ar trebui sa aibă pensia diminuată cu 50% sau mai mult
Plus ca nu mi se pare normal ca toata armata sa iasa la pensie la 55 de ani
Ar trebui făcută o distincție între aia care lucrează la contabilitate, la secretariat, la plimbat hârtii si aia care fac zilnic pregătire de lupta si se mai si plimba prin teatre de operații
Plus cine poate si vrea ar trebui sa poată lucra pana la 60 sau mai mult
Ca așa e normal
Problema la noi este faptu ca povara fiscală nu este așezată corespunzător si impozitul ar trebui majorat
Plus impozit progresiv
Câștigi mult plătești o cota mai mare si taxe mai mari
Pt ca nu ești Einstein ca sa justifici scutiri de impozite si taxe ca ai inventat tu nu știu ce gaura la covrig
Pt ca tara înseamnă altruism
Pe altruism s-a construit si s-a vărsat atâta sânge
Nu doar pt satisfacerea poftelor pt câteva persoane
Ca așa e normal in orice tara democratica ce are impozit progresiv, vezi la tarile nordice, US, etc
Da ma gândesc ca tarile astea pline de laureați de Nobel in economie nu știe nici ele cum e cu impozitul si mergem noi sa ii învățam cu impozitul fix pe model moskva
Ca am aflat ca aia din construcții, agricultura, etc nu se îmbolnăvesc si nu plătesc ceaseu dar dacă se îmbolnăvesc nu plătesc nimik ca platesc restu cu salaru minim care își permit
Si cu grija hoților care conduc tara din datoriile la buget se încasează prea putin
Ca marii datornici au fost întodeauna companiile de stat sau alea private ale prietenilor hoților, din care sugativele de la putere furau constant : hotii fiind nu condamnați ci felicitați
Așa stim ca la cefere necolaiciuciiuc cu mitrea si restu au intrat ca in branza
La fel la minele de huila,
Si restu
Si are grija phelics de toți hotii
Pt ca așa cum spunea Octavian Paler
România nu este o țară coruptă !
România este o țară jefuită !
România este o țară prădată !
Din ce vad eu, solutia corecta ar fi alinierea pensiilor mici la un anumit standard de viata care este, de altfel,, garantat de constitutie si aderarea voluntara la cluburile UE si NATO.
Schimband un pic unghiul, nu vad de ce civilii care scriu aici despre pensiile de serviciu ale militarilor, nu isi depun dosarul pentru inrolare/activare in serviciul activ sau ca rezervist. Inteleg ca in acest moment sunt scoase mii de joburi pentru incadrare.
Nu inteleg: ce ii opreste pe civili sa guste din beneficiile pe care la hulesc?
Oare, sa inteleg ca sunt ipocriti cei care critica fara a gusta din beneficii si ca exista totusi o anumita intelegere a faptului ca armata presupune sa iti invingi instinctul de supravietuire, spre deosebire de celelalte joburi?
My 2 cents.
De neînțeles chiar, mii, zeci de mii de români, in special tineri pleacă în fiecare an din tara pt un trai mai bun. Cum e posibil sa nu fi aflat de posibilitatea de a deveni speciali și de a se incadra în armata. Nici măcar acum când doar te prezinți cu buletinul la tine și ești admis în școlile militare nu sunt doritori! Preferă să-și rupă carca pe șantiere in Anglia.
@Bilic @Americanu
E clar ca e o ruptura intre societatea civila si cea militara dar asta n-ar fi vreo mare smecherie ca asa e peste tot. E de mentionat ca e pana si pe site-ul asta care e cu profil militar.
Cu toate astea sunt curios de sursa acestor idei in discursul public si care sunt entitatile care le imping.
In fine, va cam luptati cu morile de vant dar parca mai rau e daca nu se lupta nimeni cu ele.
Pentru colegi:
https://inforadar.mapn.ro/7_informatii-false-si-speculatii-referitoare-la-pensiile-militare
Pentru cine are ochi sa vada:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/192154
PRIM-MINISTRU
MIHAI TUDOSE
Contrasemnează:
Ministrul muncii și justiției sociale,
Lia-Olguța Vasilescu
Ministrul afacerilor interne,
Carmen Daniela Dan
Ministrul apărării naționale,
Adrian Țuțuianu
Ministrul afacerilor externe,
Teodor-Viorel Meleșcanu
Ministrul transporturilor,
Alexandru-Răzvan Cuc
Ministrul finanțelor publice,
Ionuț Mișa
1) pt că nu vor să lupte
2) pt că nu vor să aibă de a face cu taranusi cu grade
Le tot repeta lumea pe aici ,ca banii oferiti numai compenseaza faptul ca tre sa suporti sefi inculti neinteligenti si badarani si ei tot nu inteleg,iar in constructii in tarile vestice nu iti rupi oasele, infranta ,monaco sigur nu se lucreaza mai mult de 40 ore pe saptamana,si se respecta ntsm la sange ,deci de unde oase rupte
@Anonimus
– „un barbat militar ia in medie 4300 RON timp de 20 de ani, din care 40% ar fi contributie proprie (aici am mici dubii din punct de vedere aritmetic fiindca perioada de cotizare e cu 15 ani mai mica in medie) ”
Dacă ai dubii, și nu știi, nu e mai bine să întrebi, decât să presupui greșit?
Pe scurt, condițiile de lucru și grupele de muncă la militari, ca si la civili sunt normale, deosebite, speciale și alte condiții, pentru care se primește un spor la vechime.
Normale e 1 an/1 an, deosebite 1 an si 3 luni/1 an, speciale 1 an și 6 luni/1 an, alte condiții 2 ani/1 an. Astea le puteați găsi în lege, dacă vă oboseați să le căutați.
Acum, faza e că pentru fiecare grupă de muncă, cotizația pentru pensie diferă, cea pentru „alte condiții” fiind aproape dublă față de cea pentru condiții „normale”, dacă nu mă înșeală memoria. Deci cotizația e și pentru ăia 15 ani „mai puțin”, câștigați prin grupa de muncă.
Știu, pentru că înainte de trecerea în rezervă, a trebuit să alerg pe la arhive, pentru unitățile în care am servit, și s-au desființat, iar de la celelalte să cer copii după ștatele de plată, pentru a se verifica faptul că au fost plătite condițiile de lucru si grupele de muncă trecute în memoriu. Asta că toată lumea e cu cotizarea în gură, dar practic nimeni nu știe nimic.
Dar toată lumea înjură.
Și, apropos de nesimțirea balcanică, de ce la englezi, sau francezi, sau germani, și alte țări cu apă caldă, nu vi se pare nesimțire, ca au fost postate linkuri aici despre beneficii si cuantumul pensiei, și la noi, da?
Părerea mea, hâc…
Nu am contestat neaparat principiul ci valoarea si eventual perioada prea mare dupa mine, daca pensia special media in romania ar fi 1.2-1.5 pensii civile si varsta de pensionare ceva mai mare si diferentiata nici nu ar mai fi subiectul repectiv in presa…acest raport e nesimtirea din punctul meu de vedere, astea nu sunt pensii de serviciu/pensii speciale sunt privilegii…
In ce alt stat NATO pensia medie speciala e de 2.4-3 ori mai mare decat pensia medie civila ? (media nu e foarte afectata nici la noi nici la altii de cei catvia judecatori etc, media e data in principal de MAPN si MAI)
Chiar ti se pare normal ca un ofiter obisnuit sa aiba pensie mai mare decat un profesor universitar (nu conferentiar, lector etc.) ?
O sa-mi spui ca problema nu e la MAPN ci la ministerul educatiei, sau alte ministere pt alte spete 😉
No personal offense intended…
„O sa-mi spui ca problema nu e la MAPN ci la ministerul educatiei, sau alte ministere pt alte spete ”
Si nu e ? Imi place ca ai lovit cuiul fix in cap si nu ti-ai dat seama.
https://www.capital.ro/veste-teribila-pentru-romanii-cu-pensii-mici-lovitura-totala-pentru-pensionarii-din-romania.html
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/oglinda-saraciei-in-romania-67-dintre-pensionari-au-pensii-sub-2000-de-lei-peste-300-000-traiesc-cu-mai-putin-de-500-de-lei-2155011
Pensiile civile trebuiau crescute in raport cu inflatia. Cine e de vina pentru asta ? Sergentii din armata ?
Stiu stiu inflatia creste si mai mult daca arunci bani in pensii dar daca se facea treptat nu era cazul.
Sau daca institutiile care ar trebui sa opreasca infractiunile si coruptia si-ar face treaba n-ar mai exista o clasa de oameni creata artificial din coruptie care arunca cu bani in stanga si in dreapta. E vina sergentilor din armata ca politicul a futut tara pe toate partile ? Au fost numai sergenti la cozi la votare in astia 30 de ani ?
Sincer va zic ati mancat toti ce e la tv si ati gasit vinovatii in tara asta.
Pensiile de serviciu sunt asa de mari pentru ca exista alde oprea, alde ciuca si altii cu grade mari si multi facuti tot de politicieni cu pensii enorme. cati generali sunt in tara asta raportat la marimea institutiilor ? sergentii din armata i-au facut ?
Politicienii votati de romani au facut tot si acum v-au aruncat institutiile de forta ca lightning rod de aia si-au si ascuns pensiile lor dupa astea ale armatei.
Cum sa arunci grupuri sociale unul contra altuia in timp ce tu faci ce vrei. Imi pare rau ca ati mancat aceasta momeala toti.
Nivelul pensiilor civile nu prea pot fi mult mai mari ca nu duce economia, dar uite ca pt speciali sunt bani, nu ti se pare discriminare, adica tara e bogata doar pentru unii ?
Tot timpul am sustinut reducerea pensiilor/marirea varstei in acelasi timp cu majorarea soldelor, adica nu vreau sa se taie bani de la personal la nici un minister, asta nu vreti sa vedeti ?
Cand are nevoie un militar sa-si ia un credit si o locuinta sa-si intemeieze o familie ? La 25 sau la 45 de ani ?
Eu personal nu vad alt solutie ca sa atragi tineri competenti in structuri militarizate.
Nu vrea nimeni ca cineva sa lupte pe front la 65 de ani, armata are si o multime de functii civile, peste 15mii (pe care pot fi angajati militari de 50 de ani in loc sa-i pensionezi) sau functii militare care nu au neaparat legatura tu varsta/conditia fizica (aici cred ca poti tu exemplifica mai bine).
Pe scurt: salarii mai mari, pensii mai mici, munca mai multa, aceiasi bani impartiti la mai putini oameni. Asta ar trebui sa mareasca atractivitatea job-ului.
As fi curios ce solutii sustenabile financiar aveti voi pt umplerea golului de militari la MAPN ?
„adica tara e bogata doar pentru unii ?”
Iar ii dai in cap si nu vezi.
Raspunsul e da e bogata doar pentru unii dar nu pentru cine acuzi pe aici ca ar fi ci pentru cine ti-am spus eu mai sus, politicul.
Multe s-ar putea face daca nu s-ar mai fura ca in codru.
Daca pornești de la o premisă greșită, tot ceva ventilat o să iasă. Către stimabilul autor, care e rănit în amorul propriu. De unde provin Toți Banii din Bugetul MaPN? Ii tipăriți voi militarii? Produceți valoare adăugată ca sa manipulați prin omisiune?
100% din banii militarilor: salariu, solda taxe, contribuții au sursa banii contribuabilui. Că în fiecare lună din acea sursa de 100% bani de la contribuabili primiti drept salariu brut, se trag contribuții – fain frumos dar este furtul statului asupra militarului fiindcă în loc să fie economisiti pe CNP militarului pentru zile de pensionare, cea mai mare parte se întorc tot la bugetul general de stat să acopere găurile și poveștile despre bunăstare servite de guzganii roșii.
Deci, ai 100% sursa bani din privat, contribuții „întoarse” de stat tot către stat dar militarii mai au pretenții de la privat să mai fie plătiți la pensie, cu inca 200% fata de ce poate lua un civil, în condițiile în care pensionarul militar mai poate fi activ în campul muncii încă 15ani și mănâncă pensie pe un timp de 4x mai mare decât este așteptarea unui om normal pensionat la limita de vârstă.
Cacare matematica conasule? Precum istoria lui Roller și cea a lui Walther R.?
Ieșiți naibii in strada și Urlați să schimbe naibii vrăjeală asta cu contribuții mutate din buzunarul stâng către cel drept. Este prestidigitație ceea ce fac politicienii iar voi din structurile de forță mergeți după fenta.
Un compromis ar putea fi că toată suma trecută drept contribuții și oprită de pe statul fiecărui militar sa fie virată către pensia acelui om direct pe CNP gen pilon 2,3 etc pt militari și la pensionare să beneficiezi de pensie contributivă că tot omul și în plus de suma pusa deoparte in acel pilon. Dar NU sa mai vina sa ceara contribuții suplimentare pentru încă 20 ani de la cei din privat.
Dar autorul a ajuns la o vârstă, deține adevărul și ceilalți e „prosti” in loc să zică pe bune, asumat, responsabil, bărbătește: Da, mah! Mie să -mi fie bine! Nu mă interesează de unde vin banii, eu consider că merit mia aia de euro și mai mult, chit că nu are corespondenta in economie. Iar aia de primesc 300 euro după o viață de munca și cotizații? Tough luck, eu am știut să mă învârt și să fiu șmecher în viața!.
Eh, așa ceva poate nu mi-ar place sa aud dar la rece as aprecia că din Armia romana au ieșit bărbați și nu limacși.
Dar e wishful thinking, toți sunt „vânduți” politicului fara sa se gândească daca ceea ce primesc e sustenabil dpdv cheltuieli bugetare, echitabil și nu împovărează până la a-și lua lumea în cap pe contribuabilul român.
Autorul are o agendă, idei puține fixe și chiar dacă e rău de extremă dreapta poate posta oricâte inepții poftește.
„100% din banii militarilor: salariu, solda taxe, contribuții au sursa banii contribuabilui” tot în categoria ideii puține și fxie se încadrează.
Câți bani ar face contilribuabilul daca nu ar exista armata, poliție, învățământ? Teza că instituțiile statului doar papa bani fără să ofere nimic e tot un bullshit.
@Bilic : armata, politia si invatamantul la care adaug eu sanatatea, justitia si administratia publica sunt din ce in ce mai invizibile. Si da, institutiile statului sunt aproape inexistente si doar papa bani, pentru cetateanul platitor de taxe, inclusiv bugetar, ca sa fiu pe aceeasi lungime de unda…
Bro, poti face mica ta evaziune fiscala pentru ca exista securitate si siguranta – standardele sunt o alta discutie. Acestea, desi nu sunt palpabile, ca sa poti striga uimit ca exista, sunt generate de institutii care actioneaza in conformitate cu starile descrise de constitutie.
In acelasi sens, poti face mica ta smenareala, pentru ca aliatii stiu ca, in tratat (NATO), exista si art. 3 inainte de articolul 5.
Sau, dvs preferati ca altii sa plateasca pentru securitate? De ce ar trebui sa vina pe tinut mioritic un american/francez/polonez de 20 si ceva de ani, daca dvs credeti ca acolo este gradina maicii domnului?
Bottom line: faptul ca faceti bani, faptul ca munciti pentru bani, este si datorita existentei unui climat favorabil.
Imi este indiferent in ce directie vreti sa mergeti, dar, cred ca, cei care combat cu ardoare tovaraseasca armata si securitatea generata de existenta celor sub juramant, ignora istoria milenara violenta a umanitatii.
Dom’ profesor, eu înțeleg că sunteți subiectiv pentru că v am ” prins” că postați materiale fără să le cunoașteți
https://www.rumaniamilitary.ro/polonezii-merg-mai-departe-cu-programele-mamut-de-dotare#comment-543794
Dar de aici și până la
„Autorul are o agendă, idei puține fixe și chiar dacă e rău de extremă dreapta poate posta oricâte inepții poftește.”
e cale lungă.
Asta cu extrema dreaptă îmi amintește de niște acuzații absurde
„Nu ma obliga sa-ti explic cine a fost Hillgruber, ca poate te trezesti si zburat de pe site si cu amenzi OUG 31 din 2002.”
https://www.rumaniamilitary.ro/industrializarea-urss-consecinte-asupra-motomecanizarii-armatei-romane-ii#comment-543591
„Si daca tot iti bazezi prejudecatile si concluziile pe scrierile lui Hillgruber as fi mai atent nu cu faptul ca era un simplu soldat german, cat cu faptul ca acelasi autor sustinea ca nu vede nici o diferenta morala intre politicile aliate fata de Germania si genocidul comis impotriva evreilor. Printre multe altele.”
https://www.rumaniamilitary.ro/1940-dezastrul#comment-536276
E ușor de demonstrat absurditatea și incultura celor care fac acuzațiile de mai sus, Hillgruber este citat și se vinde pe Yad Vashem
https://www.yadvashem.org/untoldstories/documents/studies/Andreas_Hillgruber.pdf
https://store.yadvashem.org/en/extermination-of-the-jews-in-the-east-8
N oi avea eu întotdeauna dreptate, dar când văd comportamentul unor așa zisi progresiști, să știți că nu e nici o diferență între d-voastră și criticii inginerului Petrescu din film. Aceeași incultură și mânie proletară.
+1
Ca si un civil, militarul presteaza un serviciu. Asa cum civilul e platit pentru ce face si militarul trebuie platit. Militarii nu tiparesc bani dar nici patronul, care plateste un civil, nu tipareste bani. Banii unui patron vin de la cetatenii care platesc bunuri sau servicii oferite de firma patronului. Bunurile si serviciile sunt platite de cetateni printre ei fiind si militarii care sunt si ei cetateni. Asa cum tu, ca cetatean , platesti servicii si marfuri si militarii platesc. Ca doar nu crezi ca pentru militari apa, energia electrica, gazul, alimentele, impozitul la locuinta si altele sunt gratis. In concluzie civilul care lucreaza la patron primeste salariu si datorita militarilor. Militari platesc, conform legii, taxe si contributii ca si un civil, in aceleasi procente. Poti verifica legislatia in vigoare. Ca militarii ies la pensie mai devreme nu este vina lor. Nu militarii fac legile.
Referitor la contributivitate pentru pensii, pana in 2001 nu a fost. Contributivitatea a fost stabilita prin legea pensiilor din 2000. Deci si civilul nu a platit pana in 2001.
Pentru cei ce nu stiu . Sunt foarte multe locuri de munca, in privat, platite mai bine decat in armata.
Si pentru toti cei care sunt invidiosi de salariile, pensiile si beneficiile militarilor, vedeti ca sunt foarte multe locuri libere in armata.
Foarte interesante comentariile tale!
https://economedia.ro/unul-din-doi-romani-iese-la-pensie-inainte-de-a-implini-varsta-standard-varsta-reala-de-pensionare-din-romania-59-de-ani-pentru-femei-60-de-ani-pentru-barbati.html
vârsta reală la care ies la pensie femeile din țara noastră este de 59 de ani și 2 luni, iar în cazul bărbaților este de 60 de ani și 9 luni
Pensia medie din sistemul public ia în calcul și cele 1 milion de pensii sociale. In mod normal ar trebui prezentate separat. Daca le excluzi, evident pensia medie e mai mare.
Nu prea cred că „nu e intezis sa faca bani „in familie” daca au spirit antreprenorial…” . Ofițerii cu funcții de conducere depui declarații de avere și de interese. Legea e clara ” Cadrelor militare în activitate le este interzis: să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizații ori societăți comerciale, cu excepția celor numite în consiliile de administrație ale regiilor autonome și societăților comerciale din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Apărării Naționale și ale filialelor acestora, din cadrul industriei de apărare sau în legătură cu aceasta.”
Daca fac asta și nu declară în declaratie, o fac pe riscul lor. Daca declară devin incompatibili.
Faptul ca depui declaratie de avere si interese nu inseamna ca nu poti sa ai afaceri in familie atata timp cat afacerile sunt legale si tranzactiile licite.
Normal a daca sotia are firma de catering si vinde mancarea la unitatea pe care o comanzi e conflict de interese, dar daca nu face tranzactii cu MAPN/statul unde e problema din punct de vedere legal ?
Inclusiv la privat/corporatii depui declaratii de genul asta pt. a evita conflictele de interese.
„Cadrelor militare în activitate le este interzis: să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizații ori societăți comerciale”
Dar daca nu e asociat unic ? Daca administrator e sotia ? Sau daca firma e pe numele parintilor ? Sau a copiilor ? Hai sa fim seriosi ? Chiar nu gasesc romanii solutii daca vor ?
Eu zic ca MAPN are 2 probleme pe parte de remuneratie:
1. sa ajusteze gradual pensiile de serviciu / varsta de pensionare la un nivel acceptat de catre societate (sa tai in carne vie nu cred ca e o solutie)
2. sa asiguri un nivel de salarizare corespunzator bazat pe performanta astfel incat sa nu ramai cu posturi neocupate si sa atragi oameni competenti
Gradual muti din bani de la 1 la 2 iar daca nu-ti ajung si nu primesti buget suplimentar mai bine ajustezi in jos nr de militari…prefer la orice ora 40-50 mii de militari la MAPN in loc 75-90 mii de bugetari…
am considerat valorile teoretice ale varstei de pensionare…practic triseaza si unii si altii cum pot…
https://gazetadecluj.ro/aproape-10-000-de-cadre-militare-din-cadrul-mai-mapn-si-sri-s-au-pensionat-la-varsta-de-45-de-ani-in-ultimii-cinci-ani/
În ultimii cinci ani, peste 9.300 de membri ai forțelor armate din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Serviciul Român de Informații (SRI) s-au pensionat la vârsta medie de 45 de ani. Aceștia au fost trecuți în rezervă, după ce comisiile medico-militare i-au evaluat ca fiind „apt limitat” sau „inapt”.
Discutiile despre pensiile speciale nu se vor termina niciodata.
Cum mentioneaza si
@Anonimus mai sus
…………………………..
„Varsta de pensionare barbati: la civili 65, la militari 50 teoretic, dar cu un mic ajutor de la un medic se poate si mai repede si pentru unii si pentru altii (ca idee avem peste 400mii pensii de invaliditate in sistemul civil – imposibil raportat la populatie daca comisiile medicale ar da verdict pe bune)
………………………
“1. Ideea de pensie speciala pentru orice fel de categorie sociala mi se pare o insulta si o aberatie si un furt cu acte.
2. Orice cetatean din tara asta are dreptul la pensie in functie de contributia platita si de anii de munca, atat.”
Militarii, sa zicem 50-60% din ei probabil ca merita drepturile alea in plus fata de populatia civila DAR ca societatea noastra romaneasca sa functioneze acum dar si pe viitor CORECT ar fi
si citez cele din de la inceputul articolului:
“1. Ideea de pensie speciala pentru orice fel de categorie sociala mi se pare o insulta si o aberatie si un furt cu acte.
2. Orice cetatean din tara asta are dreptul la pensie in functie de contributia platita si de anii de munca, atat.”
Vrem o tara ca afara ? dar tot inventam EXCEPTII
In viitorul apropiat aceasta politica a inventarii de exceptii si de a papa mai mult noi din bugetul statului se va dovedi falimentara pentru tara noastra, o sa ne coste pe toti dar din pacate atunci nu vom mai putea face nimic.
Și care e EXCEPTIA in cazul pensiilor militare?
Ele există în orice țară civilizată. Excepția ar fi că România să nu aibă pensii militare.
@Caudillo : Ba sa aiba pensii militare, si inca pensii decente. Dar nu de la 40 ani si nu cumulat cu salariul la stat, pentru pensionarii militari care isi continua activitatea in mediul civil la stat, dupa ce devin pensionari militari, cu exceptia intrarii in incapacitate de a munci.
Eu sunt de acord sa se cumuleze pensia militara cu pensia de stat, ca salariat civil, dupa varsta de pensionare legala de 65 ani, la fel ca pentru toti ceilalti cetateni.
Pensia, in sine, e un venit menit sa substiuie venitul aferent muncii remunerate sub forma salariala sau asimilata, la intrarea in incapacitate de a munci. Nu e o recompensa, nu e un premiu si nici un ajutor social.
Cata vreme poti munci, primesti un venit salarial asociat cu munca respectiva, ce acopera nevoile mai mult sau mai putin. Cand nu mai poti munci, iesi la pensie si primesti un drept legitim, menit sa compenseze lipsa venitului salarial. Din punctul asta de vedere, nimeni nu e „special”.
Ce e atat de complicat?!
Cred că trăiești într-o lume paralelă. Cum vrei tu să iasă un militar la pensie la 65 de ani?
Fizic nu se poate, vrei o armata de bunici?
Se gasesc roluri suficiente pentru oameni la 65 de ani daca au grija de ei (mintea si corpul lor), atat in roluri ce prevad munca fizica sau intelectuala.
La fel se poate spune si despre oamenii ce lucreaza prin corporatii sau prin diverse specializari ce presupun munci fizice: electrica, instalatii,
Dar asa e cu dihotomiile false, ofera doar 2 optiuni, restul ‘nu e nimic posibil’.
„Se gasesc roluri suficiente pentru oameni la 65 de ani daca au grija de ei (mintea si corpul lor), atat in roluri ce prevad munca fizica sau intelectuala”
Tu ai idee cât de cât despre ce scrii?
Cum crezi tu că un om la 65 de ani mai poate să bată munții pe ploaie sau pe zăpadă, zi sau noapte?
„un om la 65 de ani” cu experienta militara poate lucra in orice alt domeniu de la birou, undeva intr-o cladire de birouri misto: poate fi specialist in sisteme de securitate, poate fi investigator criminalist, poate fi instructor de tir, profesor de istorie/geografie, etc. etc.
Nu zice nimeni sa prestezi activitati fizice, dupa cei 40-45 ani de militarie… Daca poti munci, o poti face linistit intr-un domeniu care ti se potriveste. S-ar putea chiar sa-ti placa mai mult decat militaria…
Cat despre mine, eu cred ca un om poate avea mai multe meserii, mai multe cariere si nu trebuie sa creada ca odata specializat sa faca ceva, va face acel lucru toata viata.
„@Caudillo : Ba sa aiba pensii militare, si inca pensii decente. Dar nu de la 40 ani si nu cumulat cu salariul la stat, pentru pensionarii militari care isi continua activitatea in mediul civil la stat, dupa ce devin pensionari militari, cu exceptia intrarii in incapacitate de a munci.
Eu sunt de acord sa se cumuleze pensia militara cu pensia de stat, ca salariat civil, dupa varsta de pensionare legala de 65 ani, la fel ca pentru toti ceilalti cetateni.”
Ai scris că pensii militare doar după 65 ani
Dacă un militar va realiza că trebuie să care mitraliera până la 65 de ani , garantat își va căuta altă slujbă pe la 30 35 de ani. Se vor pierde oameni cu experiență pe care va fi greu să i înlocuiești cu pasionați ale tirului de weekend
NU trebuie sa care nici o mitraliera pana la 65 ani. Trebuie sa iasa din sistemul militar pe la 40-45 ani, cand simte ca nu mai poate fi militar si sa-si gaseasca alta meserie in civilie. Ceva ce i se potriveste.
Un militar cu experienta in planificare strategica, sa zicem, ar fi un exceptional sef de proiect la o autostrada, de exemplu. Sau …primar, de ce nu?! Rigoarea si disciplina tipic militare, fac sa fie foarte cautat un astfel de „pensionar”, mai ales daca are si cunostinte avansate intr-un domeniu oarecare.
Personal cunosc fosti militari care au indeplinit diverse misiuni in cadrul NATO si care sunt toba de carte. Avand pensie militara de pe la 45 ani, se ocupa doar cu …pescuitul si plimbarile. Tocmai pensia militara i-a facut pierduti definitiv pentru societatea romaneasca ce are mare nevoie de ei…
Ca sa inchei, ca nu te-am convins: cate persoane cunosti tu, Caudillo, care au iesit la pensie de la acelasi angajator la care s-au angajat la terminarea studiilor?!
Eu nu stiu nici macar una, cu exceptia notabila a militarilor, politistilor, adica a celor care se considera speciali dar nu au pensii speciale, pentru ca se numesc „pensii de serviciu”!
Dorule, fara supărare, oamenii sunt liberi, nu le faci tu ordine în evoluția profesionala
NU trebuie sa care nici o mitraliera pana la 65 ani. Trebuie sa iasa din sistemul militar pe la 40-45 ani, cand simte ca nu mai poate fi militar si sa-si gaseasca alta meserie in civilie. Ceva ce i se potriveste
Nu mai prinzi pe nimeni în armata la 40 de ani dacă nu ai pensie militara. Oamenii vor pleca mult mai devreme din sistem și nu vor avea nici o motivație de a se perfecționa in cariera militară.
Ce motivație mai are un om care știe că va pleca din sistem peste 1 an sau doi,să se chinuie să mai tragă bine, sau sa și riște viața în uniformă?
„poate fi investigator criminalist”
Nu.
Asta cu batutul muntilor pe zapada zi/noapte vs. sa-l pensionam special -> tot o dihotomie falsa este, asa ‘de laborator’.
Nu exista nici o alta optiune posibila, asa-i ? Sau nu vrem s-o vedem, n-avem chef samd. Doru a zis mai jos cateva iti dau eu inca 20 de activitati de birou sau de teren posibile pentru cineva cu varsta intre 45-65 ani.
Ma intreb, la astia militarii, li se ‘termina resursa’ la 45 de ani si trebuie retrasi in vreun ‘desertul pensionarilor special’ intru conservare? Or fi muncit mult in armata aia – in forma in care arata acum armia romana? Sunt mai speciali ca privatii, care vor-nu vor, trebuie sa presteze pana la 67, nu?
Mie mi se pare ca uitam doua chestii foarte importante legate de toate pensiile:
– contributivitate
– perceptie
Sa le luam pe rand:
– contributivitate – este foarte important dpdv economic – fara aceasta proportionalitate si cu piramida demografica lucrand impotriva noastra o sa ajungem sa dam tot bugetul ( fie el de stat sau de aparare ) pe pensii. Orice altceva este doar o alta cale catre catastrofa
– perceptie – toate aceste categorii care de care mai speciale si inechitatile date de aceste separari nu fac decat sa rupa fibra noastra ca popor si sa ne diminueze coeziunea. De ce as lupta eu sau de ca mi-as plati darile sau de ce as fi corect cu statul cand eu nu primesc decat firimituri – altii uite ca primesc inzecit fara sa faca mare lucru. Asa gandesc multi dintre compatriotii nostri. O astfel de situatie nu face decat sa incurajeze smenul, mica ciupeala.
In concluzie: Abatarea de la contributivitate face sa taiem din alte parti si amplifica alte nemultumiri. Iar nemultumirile duc ala demotivare. Aceasta demotivare este foarte foarte periculoasa – Ucraina in 2014 era destul de demotivata si prea putin unita – vrem sa ajungem acolo ? Ucraina in 2022 fara Zelenski sa ii motiveze ar fi rezistat ?
Trebuie sa terminam cu toate aceste caste, cu toate aceste elitisme – altfel suntem in pericol ca popor.
Demotivarea poate apărea și în rândul cadrelor militare, exact cu același efect de care a avut parte Ucraina în 2014
Și cu sporul natural ce te faci? Că primul punct e mult mai important dar ai ales să raspunzi la al doilea.
Mă tem că mai sunt necesare niște articole pe tema, ar trebui sa pornesc de la Vers l armele de metier a lui de Gaulle
Referitor la contributivitate. Ce facem cu pensiile sociale ? Cei ce beneficiaza de pensiile sociale nu prea au contribuit. Ii lasam fara pensie? Sistam si ajutoarele sociale? Asistatii sociali merita sau nu ajutoare si pensii? Care este cuantumul ajutoarelor si pensiilor sociale din PIB?
Da, sunt de acord ca unii nu merita salariul la stat. Sau ca salariile unora, de la stat, sunt prea mari. Sau ca sunt prea multi bugetari. In acelasi timp exista foarte multi cetateni care beneficiaza de servicii oferite de stat, servicii bune sau mai putin bune, care nu contribuie, nu platesc mai nimic la stat. Cum ar fi patronii evazionisti, asistatii sociali, o anumita etnie, cei ce nu lucreaza, puscariasii, bogatii tarii si altii. Ca perceptie e moral si normal ca cei ce nu contribuie la veniturile statului sa beneficieze de serviciile oferite de sanatate, invatamant, ordine publica, aparare, drumuri ai altele?
Indemnizațiile sociale
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26050984-cati-pensionari-primesc-indemnizatie-sociala-suma-medie-primita.htm
Și astea cca 6 miliarde de roni in 2023, după criticii pensiilor militare și astea ar trebui desființate, dar nu vorbește nimeni despre ele, nu e corect politic
Simplu si eficient:
” Cu Steagu Rosu in frunte, am avut Succese multe”
Patria o sa ne fie recunoscatoare…
Statuie de biodegradabil…
Eu bag la privat de cand ma stiu…
Exemplu tata… Electrician specialist pe electrolize la Oltchim…
40 ani de munca + grupa I = 1800 at labam… (ca au futut punctul de pensie si restul muistilor’guvernanti) Nu avea Paste, Craciu, etc..
PLeca in schimbul 1, 2, 3 de Anul Nou… (Combinat chimic, nu regia de apa … )
Restul e varza si varza acum urmeaza…!
Varza multa si marunta la anul la alegeri….
SIKTIR de Gunoaie parlamentare (cei 300 nu?), primarii de rahat, politrucii sugaci si curvele lor din primarii, prefecturi, agentii, etc…
Aceia care nu au facut un ban plusvaloare din munca directa…
Caudillo, multumim pentru articol. Chiar daca nu sunt de acord cu opinia expusa in articol, datele nu mint (gaura cu pensiile speciale este mare si anormala).
Acum, ca avem in Romania zeci de mii de exceptii si pensii speciale toata lumea stie. Nu e normal sa te pensionezi la 50 de ani si sa ai pensii speciale de la o mie de euro in sus si sa te angajezi tot la stat.
Intr-un stat normal, ar trebui ca societatea civila, impreuna cu politicienii sa se aseze la masa si sa discute, sa se ajunga la un acord (cu consultarea cetatenilor), ce anume prioritizam (educatie, sanatate, armata, magistratura, etc)? Sa cadem de acord asupra categoriilor ce ar trebui sa primeasca o pensie speciala, sa se agreeze criterii de performanta in intreg spectrul bugetar, banii sa se vireze in pilonul 2 si 3 de pensii, sa se taie in carne vie atunci cand vine vorba de coruptie.
Performanta trebuie rasplatita si criteriile sa fie clare. Ca de exemplu, nu as avea nici o problema ca un angajat al unei structuri de forta ce a fost pe front, a lucrat in conditii grele (nu a stat la birou si plimbat hartii), sa aiba o pensie speciala insa nu la nivelul celor din magistratura.
Opinia mea poate fi dezbătută, asta e și scopul articolului.
„Intr-un stat normal, ar trebui ca societatea civila, impreuna cu politicienii sa se aseze la masa si sa discute, sa se ajunga la un acord (cu consultarea cetatenilor), ce anume prioritizam (educatie, sanatate, armata, magistratura, etc)?”
Asta e ideea, trebuie stabilite prioritățile acestei țări, trebuie verificat fiecare bănuț cheltuit, asta pe date certe și nu pe minciuni
Excelent punctat, Reis.
În plus, aș adăuga: singurul principiu și care ar trebui aplicat oricărei meserii este acela că fiecare om are pensie în funcție de cât contribuie și pentru cât timp. Adică un fel de „Pilonul II”, dealtfel un sistem adaptat după cel al pensiilor din Chile (care, din păcate, are și el probleme acum, din cauza unor măsuri nefaste de extremă stânga – dar asta e o altă discuție).
Bugetarii, indiferent de ocupație sau rang ocupat în societate, e obligatoriu să se supună aceluiași sistem de pensii aplicabil oricărui cetățean. In plus, un sistem privat de pensii e singurul viabil și acesta, al pensiilor de stat (pe modelul inventat de Bismarck și „upgradat” de comunism și de Sistem) trebuie stopat urgent.
Practic, un sistem corect de pensii ar trebui sa includă: 1. Pensia NU e obligatorie ci la alegere și fiecare să depună cât dorește 2. Contributiile celor care au ales asta se vor depune în contul unic aferent fiecărui contributor, nu într-un sac comun și găurit 3. Fiecare contributor iese la pensie oricand dorește, desigur că strict cu pensia aferentă contului său. 4. Fiecare pensionar sa aleagă daca isi vrea toată pensia plătită odată sau in tranșe lunare – pentru un interval de timp ce îl alege contributorul respectiv. 5. Singura interventie a Statului sa fie aceea de a garanta, verifica și păzi ca banii oamenilor să nu dispară și că sistemul de pensii este echitabil și echilibrat pentru fiecare omuleț contribuitor, fără excepții pentru cei cu șapcă sau oricare altă castă.
„Bugetarii, indiferent de ocupație sau rang ocupat în societate, e obligatoriu să se supună aceluiași sistem de pensii aplicabil oricărui cetățean.”
________________________
Tu te-ai întrebat de ce militarii din majoritatea țărilor din lume (toate din NATO, fără excepție) baneficiaza de pensii de serviciu?
Nu, nu cred că te-ai întrebat.
Pentru că poate fi o țară oricât de prosperă, vin imediat „barbarii” și nu mai rămâne nimic în urma lor (mai ales dacă e prosperă). Valabil din antichitate și până acum.
Cat despre beneficiile post-retirment, acestea sunt o „invenție” a romanilor („pensia” la ei înseamna o bucată de pământ și – după caz – cetățenie romană). Reluat de Napoleon, când a reinventat conceptul de armată profesionistă (ce se pierduse in perioada evului mediu feudal). La noi acest concept napoleonian a fost introdus de Cuza, atunci când a creat prima armată profesionistă a țării. Armată (creată de Cuza) care mai apoi a câștigat independența României. Nu mai era Cuza domn, dar Carol a beneficiat de armata creată de el, de geniul lui militar și politic.
Mergând mai departe, armata română a câștigat singură „Romania…mare” (România nu s-a făcut la 1918, Romania s-a făcut la 1919 în timpul războiului câștigat împotriva Ungariei, singurul război câștigat de România luptând singură din istorie).
Mergând mai departe, după 23 august tot armata a fost sacrificată. A luptat până pe teritoriul Cehoslovaciei, trimiși tot mereu in primul val de atac (Oarba de Mureș nu a fost un caz singular), ceea ce i-a făcut pe aliați să ne redea N-V Transilvaniei. Deci tot cu sânge a fost reîntregită țara.
Mergând și mai aproape, în martie 1990 „închiderea” rapidă a orașului Târgu Mureș de către armată a dus la faptul că acum vorbim despre câteva zile de violența interetnică de către cetățeni și nu de un război cum a fost mai târziu în Cehoslovacia. Se vorbește mai puțin, dar în martie 1990 la Târgu Mureș armata și-a spălat toate păcatele de la revoluție, reușind să rezolve situația din oraș fără sa tragă un foc de armă.
Și mergând spre zilele noastre, aderarea la NATO (și – prin ricoșeu – la UE), a fost adusă tot de armată, prin misiunile din și Afganistan. În perioada aia (până în 2004) nu aveam ce oferi decât militari. Și, iarăși, cu sânge s-a obținut aderarea la NATO și apoi la UE.
Dacă tu îți permiți să vii cu acest neocomunism (mergând chiar până la „desființarea pensiilor indiferent de categorie”) din Romania dintre granițele de azi, membră NATO și UE și prosperă, se datorează în mare măsură armatei.
Dar aceste lucruri trebuie apărate, pentru că nimic nu e veșnic. Și rușii nu dau doi bani pe „echitabilitate” și „contributate” și etc…
Și pot fi „apărate” pe timp de pace: „Dacă vrei pace, pregătește-te de razboi” . Nici o țară sănătoasă la cap nu va ataca o țară puternica militar.
In încheiere, să-ți spun de ce toate țările civilizate din lume dau pensii de serviciu militarilor:
1: nimeni nu se poate lupta cu biologia. Nimeni nu e anormal la cap sa creadă că un militar poate rămâne combatant până la 65 de ani.
2: prin natura funcției, militarilor li se încalcă niște drepturi constituționale (libertatea de asociere, libertatea de mișcare, etc). In acest caz, evident trebuie sa le oferi niște beneficii, că nimeni „nu semnează” pentru restrângerea drepturilor constituționale altfel.
3: în general salariile din sistemul militar sunt mici. Cazul nostru: un soldat ia undeva pe la 2500-3000, un subofițer undeva între 3000-3600. De lei. Sunt două variante: ori crești salariile foarte mult, ori vine omul pentru virtuala „pensie” (pe care poate nici nu o prinde sau o prinde un an-doi … cinci).
Așa că-ți urez succes sa găsești militari profesioniști la „pensii egale”, și cu restrângerea drepturilor, și cu salarii mici. Nu mai degrabă merge la poliția locală sa păzească o piață la salariu dublu? Sau la o firma de pază sa păzească un supermarket la același salariu?
Aveți grijă ce va doriți.
PS: nu cred că e nevoie, am mai zis și o mai zic, NU sunt militar, sunt inginer in sistemul privat la o multinațională.
Nu sunt nici IT-st, nu lucrez in construcții sau agricultura deci plătesc taxe și impozite 🙂
Ah, wait, există „excepții” în privat? Oameni care NU plătesc taxe și impozite dar sunt primii la vorbit despre… cheltuielile din taxe și impozite? Ohoo… De vrei 11 ani. Și un număr de vreo 4 ori decât militarii. Asta apropo de „Putere și adevăr”.
„în martie 1990 „închiderea” rapidă a orașului Târgu Mureș de către armată a dus la faptul că acum vorbim despre câteva zile de violența interetnică de către cetățeni și nu de un război cum a fost mai târziu în Cehoslovacia. Se vorbește mai puțin, dar în martie 1990 la Târgu Mureș armata și-a spălat toate păcatele de la revoluție”
Dovediți o neînțelegere completă a lumii în care trăiți, no offence. NU a fost nici un război, mai târziu, în Cehoslovacia – dimpotrivă. Cât ce privește păcatele armatei ceaușiste, abuziv denumite „română”, acestea NU au fost spălate nici azi.
Dar comentariul dvs ne reamintește, argumentat chiar de către dvs, de ce NU merită armata nici o favoare specială. Că la „isprăvile” din istoria recentă a apeviștilor nu am vrut să fac rapel, dar dvs. ați punctat bine, reamintindu-ne de ce NU e cazul nici unei pensii speciale și vă mulțumesc.
Scuze, scriam de pe telefon, sunt in tren (am permis dar nu conduc pe distanțe mari pentru că costurile sunt aceleași și nu se merită. Și salvez și planeta 🙂 ) , e semnal slab (nici nu știam dacă s-a luat), am vrut sa scriu Iugoslavia. In rest e perfect valabil tot ce am scris. Doar un analfabet funcțional ar vrea distrusă capacitatea de apărare când țării îi e cel mai bine din toată istoria.
Dar, daca ce raportăm la istorie, prostii au distrus fiecare civilizație, timpurile moderne nu vor face excepție. Dă-i prostului portavoce (Facebook, forumuri, ..comentarii la acest site) și-și va trâmbița invidia (chiar daca nejustificată, eu câștig mai mult decât dublu față de un ofițer mediu din armată cu 5 ani de facultate tehnica și un master in inginerie mai de nișă, deci școală avem cam pe acolo, așa că nu am de ce sa fiu invidios). Însă ca cetățean trebuie să mă simt și în siguranță, nu mă arunc ca toți proștii „să dau foc Romei” că „e bine, hai sa stricam tot ce nu ne convine”.
Deci, da, trăim în idiocratie și cu toate că acum ne e bine, ne va fi rău. Și nu din cauza „pensiilor speciale” (care sunt un procent infim din PIB cum o arată autorul cu date) ci din cauza prostiei și a răsturnării valorilor.
Amestecați lucrurile într-un fel greu de deslușit, domnule Stark2. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă arate drumul cel bun. Anume: fără securiști și fără pensii speciale, pentru nimeni. Aferim.
Povestea din 1990 de la Târgu Mureș a fost doar o petarda a securității ca să arate că e nevoie de ea (apariția SRI Iliescian ca politie politica). Sa nu uitam ca securitatea era la mapn atunci. Război în Cehoslovacia? Aștept cu nerăbdare sa aud de el, pana una alta vad ca și Cehia și Slovacia o duc binișor, la distanta mare de noi.
Ce mi se pare extrem de periculos este ca ni se spune ca „militarii” nu pot sa lupte la 65 de ani, deși eu am lucrat în acel aparat în tinerețe (am plecat la privat când am întrat în NATO și au început disponibilizările cu ‘ordonanta’ ) și aveam sub 5% oameni care sa lupte, mai mult de 95% eram prin birouri, inclusiv subsemnatul. Ma întreb dacă reușesc sa lucrez cu brio într-un birou acum la multinaționala oare nu reușeam „la stat” la vârsta mea? Altfel eram și eu pensionar la stat de ceva timp, asa… Deh… Mai am puțin sub 20 de ani de munca pe baricade. Și da, sa ma ierte autorul articolului, dar la privat chiar se muncește, nu putem compara cu nimic munca de la stat
Se muncește la privat, se muncește și la stat unde se cere performanță. Sa înțeleg că în țările Nato militarii cară mitraliera în brațe la 65 de ani? Că asta înțeleg din postarea ta
nu in romania.
Domnule Caudillo, nimeni nu se asteapta sa vada o „forta” de asalt formata din seniori de 65 de ani. Comentariul de mai sus se refera la posturile non-combat din armata – administrativ, mentenanta, logistica etc. In general, aceste comentarii se refera la „armata” de cadre iesita la pensie la 45 de ani dupa maxima 15-20 de ani „in campul muncii”. Nu am informatii de situatia reala din MapN insa din MAI cunosc personala 5-6 cazuri de „tineri pensionari”, fara probleme de sanatate. Din datele puse la dispozitie de dvoastra, am tras concluzia ca o pensie militara este cam de 2.5x mai mare decat una civila. Deci avem un militar mediu cu o stagiu de 20-25 ani si un civil mediu cu un stagiu de 35-40 ani si o diferenta de 2.5x pensie in favoarea militarului. Vi se pare normal? Sa vorbim de magistrati? Nu cred ca exista argumente care sa justifice aceste privilegii.
In ceea ce priveste munca in privat fata de cea de la stat: la stat se cere performanta, in privat se face performanta – este acelasi lucru?
Din păcate sunt unii care chiar cred că la 65 de ani trebuie ca militarii trebuie sa dea proba de 2000 de metri prin poligoane.
” Comentariul de mai sus se refera la posturile non-combat din armata – administrativ, mentenanta, logistica etc. In general, aceste comentarii se refera la „armata” de cadre iesita la pensie la 45 de ani dupa maxima 15-20 de ani „in campul muncii”. ”
Din păcate posibilitatea de a lucra în posturile non combat a militarilor operativi e mai mult teoretică, practic sunt puține posturi și alea ocupate.
„Sa vorbim de magistrati? ”
Abia cunosc cazurile militarilor, nu va pot spune nimic de magistrați, de asta susțin o analiză pe fiecare categorie de pensie speciala. La militari pot justifica pensiile.
De care barbari să ne temem?
Ia uita te ce se întâmplă în estul Ucrainei
NU, NU, si fucking NU.
Rar se intampla sa nu fi de acrod 90% dintr-un comentariu.
Armata romana „profesionista” nu a fost pusa „in opera” de Cuza. Primele unitati militare in acceptiune moderna au fost formate in 1830. Prin regulamentele organice (31 si 32) in Valahia si Moldova s-a stabilit „Ostirea pamanteana alcatuita din unitati permanente de infanterie, cavalerie, artilerie si graniceri”. Sunt doua cuvinte cheie acolo ,,Ostire” si „permanenta” . Necesitatea acestei reforme a fost un grad de standardizare, la vremea respectiva nici gradele militare nu putea fi echivalate. Spre exemplu gradul de general nu exista ci exista cel de „spatar”. Ca urmare a regulmentelor organice apare un grad de standradizare si echivalenta, divanul ostirii devenind „minister” plus suita de grade militare rusificate. Ca-colonelul de proveninta latina a mai avut de asteptat, sef de regiment find polcovnicul.
Fara a discuta meritul lui Cuza, unul serios desigur, armata avea 4 specialitati militare cu usoare varietati. Armata aceea nu putea sa cucereasca nimic. Evolutia care a dus la independenta de stat a fost o munca asidua a multor generali romani care au inteles ca cei ce vor garanta o eventuala independenta va fi o armata serioasa plus o abilitate diplomatica exceptionala in sarcina Domnului. Discutam in cei cativa ani de investitii serioase in mobilitate militara, aparitia armelor pe care azi le-am numi geniu, cai ferate, logistica si altele.
Noi chestile aste le-am invatat la scoala.
Revenind nu as compara mercenariatul feudal cu armata profesionista. Am da apa la moara celor care in secolul 21 numesc militarul profesionist „mercenar”, comitand un fault si daca ne uitam in dex.
Mai departe, Marea Unire a fost un act de vointa nationala si m-as feri sa-l numesc un act generat de baioneta. Nu avea cum sa fie castigata unirea in 1919, cand ea s-a pronuntat in 1918. Ca ea exista de facto in 1919 si a fost pusa sub semnul intrebarii de Bella Kun, da, fara discutie. Teza cu armata care a facut unirea am auzit-o din doua parti: niste generali romani membrii PRM si… unguri iredentisti. Nu a fost vointa nationala dom’le, a fost armata ca daca nu era armata nu se uneau romanii. I-au sa-mi bag p… Asadar ambilor idioti utili aparent opozabili ireconciliant ideologic dar care se intalnesc dubios de bine pe terenul de joaca al unei propagande fara temei istoric le dedic auditie placuta Bug Mafia – limbaj de cartier.
Repet, fiecare roman vroia sa se uneasca cu Regatul si asta este o vointa nationala nu ceva facut/fabricat de o institutie, fie ea si armata. Si nu am de gand sa pun in discutie acest aspect.
Cu pasi repezi spre 44’, 23 august. Sacrificata? Eu si inca o mana de oameni cu patalama in istoria secolului 20 si fara interes sau miza in jocul politic spunem ca actul ala a salvat viata a catorva sute de mii de romani si Romania de o distrugere inimaginabila. Ca a luptat in continuare, da, la fel ca armatele Europei si romanii au luptat pana in ultima zi. Asa a fost sa fie. Nu am fost trimisi in „doar” in primul val de atac, v-am povestit de cursul unor unitati militare istorice ale Armatei si pe unde au trecut. Hai sa nu facem acum istoria plansului la romani, in care noi tot timpul am fost aia faultati de aliati, noi linia I ei jucau table.
Si 90’… bun, pacatele revolutiei nu pot fi sterse. Punct. Nu poti sa tragi cu arma roman in roman si dupa sa zici, gata „s-a” sters. Exclus. Macar pentru istorie trebuie condamnati si unii de s-au facut de mult oale si ulcele si mai ales aia cu dubla comanda la Msocova. Tot aud cu ungurii, cu extraterestrii cu avioane si parasutisti americani, toate intr-o zeama putrezita in capul multor abonati la propaganda sovietica pe rit vechi dar si nou. In rechzitoriul revolutiei, nu am vazut nici unguri nici parasutisti americani nici chinezi. Am vazut in schimb cum numitul Ion Iliescu a chemat armata sovietica in Romania sa resabilieasca ordinea(!), fapta prescrisa(!!). E public, spor la cautat. Am vazut la nepermis de multi ani distanta nume de generali cu 3 si 4 stele indentificati drept spioni sovietici.
Si Muresul. Da. Am vazut o „Vatra romaneasca” infintata cu 6 saptamani inainte de eveniment care in dulcele stil de propagandisti cu state vechi de plata au produs scandal si agitatie. Am vazut un MAI depsit de situatie si degenerarea nepermisa a conflictului la care mai pui prezenta unor dispozitive formate din tancuri (!). Ca cacat vroiau sa faca cu tancul versus civili? Sa traga cu proiectil in oameni sau ce? Asta dovedeste competenta, dar si ura cretina cultivata in oameni de imbecilitatea aia de regim comunist. Bun, deci avem reteta ghiveciului aici si… ce iasa, la cateva zile dupa se reactiveaza integral DSS-ul cand primii pasi spre democratie trebuia sa-i facem fara securisti, cu punctele de la Timisoara, cu instutii civile. Si la 33 de ani dupa ne smiorcaim ca niste p’de proaste. Ne-ne-ne. O meritam, si meritam sa fim la cheremul securistilor, care inca ne apara de unguri, de jafurile inimaginabile din anii 90, banci devalizate si tot tacamul. Asa ca baga domnu’ coleg la multinationala, tradator find si dumneata si eu, ca noi ii ajutam sa scoata banii din tara, alta magistrala propagandistica. Zic sa te bucuri ca acum ceva ani poate te trezai cu tancuri inconjurand Pipera si cu niste vatristi pe acolo care te numeau „inamic al poporului”. Ce credeai? Ca propaganda identifica inamici doar pe criteriu etnic. E pe criteriul simplist al indetificarii unui inamic in functie de necensitate. Acum neromanii suntem noi, unugrul daca lucreaza la stat, e chiar mai roman ca noi.
Eh si uite ca urmeaza acel 10%. Da am intrat in NATO din cauza armatei, in UE mai degraba din cauza eforturilor noastre sustinute in toate sectoarele. Romania aia cu cafeaua in bot la 7 dimineata, cu munca si forme de ulcer mai atenuate sau agravate. Aia de muncim ca tractorul. Militari care muncesc ca tractorul? Da, cunosc. Nu stiu ce procent reprezinta in schimb din Armata. As tinde sa cred ca a scazut de cand mi-am pus eu haina in cui.
Cu pensile, am explicat ce si cum, unde este problema. Intentionat insa, propaganda puternica provenind dintr-o zona securistoida as spune, amesteca oalele. E si greu daca nu ai lucrat in sistem sa diseci problema.
Si ca tot vorbim de „statele alea”. Niste intrebari, de la mine, cate structuri militare are statul francez? Dar cel german? Este posbil sa avem noi generali cu 4 stele activi, mai multi decat UK? Raspund eu pentru rapiditate, avem mai multe structuri cu statut militar decat orice stat pe care sustinatorii acestor teze pot sa indice. Avem mai multi generali cu 4 stele activi decat uk.
Problema nu este ca 10 parasutisti sau 15 scafandrii se pensioneaza la 45 de ani, nu a fost niciodata. Problema este ca unui politist de la sat i se echivaleaza gradul profesional cu unul militar si are pensie mai mare decat un adj.pr. de la FOS. Nu poti ajunge la cifrele alea din PIB, cand nici Franta, o putere militara nu ajunge. Aia e schema si faptul ca toti intra pe pensii militare, politie, forntiera, peniteciar (toti teoretic civli), mai adaugi apoi structuri cu statut militar IGAV, pe vremuri un biet regiment, acum inspectorat cu sef cu 3 stele. Pompierii, care numai Sfantul mai pricepe de ce sunt militarizati. Servicii care in statele mentionate sunt la nivel de batalion/regiment. La noi 4 stele pe un tertip ca functia este echivalata cu cea de scretar de stat, nu se coreleaza cu efectivele. Asa ajungi ca un serviciu de marimea SPP-ului sa aiba sefi cu 4 stele si 3 stele, cu efective de +/- 3000 de oameni. In Franta ceea ce face spp-ul este o unitate speciala compusa din jandarmi si politisti, comandati de un colonel sau cms. sef.
Asta supara pe oamenii care platesc, nu faptul ca militarii din ministerul apararii se pensioneaza mai repede.
Si acum cu punctele alea:
1. Cam asa e. Problema este daca nu cumva ai dat statut militar la prea multe institutii, si unii pot sa lucreze pan’ la 65 fara probleme.Ambele discutii lispesc din spatiul public. De ce?
2. Nu li se incalca nimic. Prin act pe care eu l-am semnat de buna voie, fara pistol la cap, am renuntat la niste drepturi pentru serviciul militar. A fost visul meu, mai pis si acum pe dreptul de a face parte din partide, de a fi ales, de a fi administratorul unei companii si de a face greva. Greva la privat se face cand zboara procul. Ales, daca te bagi in politica ar fi bine sa ai rezerve de bani, ca nu poti fi la job si la partid si admin de firma daca mai ai un job nu prea merge. Decat daca faci ca smecherii aia cu niste cumuluri ridicole de parca ziua are 72 de ore.
Dar repet, eu am semnat, nu m-a obligat nimeni. Si mai mult, aceste restrictii sunt strict pe perioada activitatii. Mai apoi, poti deveni si Patriarh, daca vrei si te tin relatile. Ca la noi nu-i vorba de competenta.
3. Da-ish. Sunt mai mari ca in anumite sectoare si nepermis de mici raportat nu la privat cum nu pricep de ce se raporteaza in Romania, ci raportat la functionarimea din primarii. La privat, in orice tara din asta de tot o dam exemplu, seful de la o banca are mai mult ca seful armatei. Un pilot comercial are peste un pilot militar.
Eu recrutez pentru It, nu sunt IT. E alt cod caen, e resurse umane si nu tehnologie, prin urmare hai cu impozitele pe care le plaesc pan’ la ultimul leut.
Ultima fraza imi indica ca trebuie sa faci un efort sa intelegi problema, daca doresti. Daca nu, poti sa argumentezi in continuare insa este gresit ca idee.
Deci, taxe platesc toti, cred ca te referi la impozite, ori una-i una, alta-i alta. Noi, societate, am zis ca bai trebuie facut ceva ca pleaca naibii toti din tara din sectoarele antementionate. Si au facut. Chestia asta a dat roade si acum discutam de sectoare contributoare serios. Costul a fost scutirea de impozit in cuantum a 10%, cand oamenii aia luau lopeti de bani in Europa. Banii aia, merg tot in economie, ca aici se face consumul pana la urma. Sigur, f’tei Nea’ Marcele, si sa vezi cam cat de vertiginos scade in continuare populatia Romaniei, ca pe astia care ii fugaresti acum sunt cam tineri, un copil, poate doi. Da Nea Marcele in continuare vouchere de vacanta, sporuri ridicole si cumul obscen, ca acolo nu-i problema, ca si daca i f’ti pe aia in definitiv sunt prea prosti sa plece din tara iar in privat se sinucid intr-o saptamana maxim cand afla ca ziua scurta vineri e pana la 5.30 in loc de 6.
Asta supara, si nu faptul ca daca maine ar disparea toate aceste inechitati dar totusi Nea Marcel ar zice, bre, hai sa ne aliniem cu privatul, va dau si voua scutire de impozit care sunteti in IT prin ministere si care cultivati ceva si care sti un pic de zidarie. Vezi ce se intampla daca faci treaba asta la Sfantul Bugetar Roman.
Oricum e cam de proc sa pui acel 10% langa cumulurile astea obsecene.
Revenind, dar daca tot comparam unii cu altii, aici de ce nu se aplica metricul impozitarii „ca dincolo”. Ca eu aveam impozit nu 44% ci cam 28% in Germania. Asta zic, cam prea mutam poarta in timpul jocului.
Da mai, uite io’s primu’ care sar cu gura, fara drept de pesnie ca nici cand am intrat in sistem nici cand mi-am dat demisia nu m-a interesat cat este pensia si tot eu ala, nescutit de impozite. No’ dracie, ce facem amu?
Excelent comentariu, domnule. Respect!
coane ai descris cum o tara tranformata si condusa de catre un sistem militarizat si securizat pana in utimul por.
au puterea si o vor mai avea,jocul democratic este o pacaleala groteasca,ne asteapta vremuri triste interne…
Eu vad problema putin diferit.
Pensiile militarilor NU SINT PENSII SPECIALE !
Restul, da.
Pensia SPECIALA este ceva SUPLIMENTAR, data de catre o institutie, pentru „merite deosebite”.
Problema este ca entitatea din guvern care a semnat pentru pensii SPECIALE pentru parlamentari, deputati, senatori, jandarmi, politie, procurori si judecatori – acele entitati ar trebui sa aiba BUGETATE aceste pensii SPECIALE, cind nu ai buget pentru ele, se SISTEAZA.
Asa ar trebui sa functioneze.
In rest, pe baza de contributivitate.
Dar la noi nu e asa.
De ce magistratul are pensie speciala mai mare decit pensia la care a contribuit si beneficiaza de ea pe termen nelimitat ? Ar trebui o lege prin care sa se limiteze acordarea si durata unei pensii speciale, ca unitatea care a emis-o – Min.Interne, Justitia, etc, – nu are bugetate aceste pensii speciale, deci de unde va lua banii ? Tot de al Guvern, din PIB-ul unde contribuie toata lumea prin taxe, impozite, contributii si pensii.
Este gresita partea ca pensiile speciale trebuie platite din fondul de pensii.
Acestea trebuie platite de unitatea care le-a emis, SI NU AU LEGATURA CU FONDURILE DE PENSII, unde fiecare a „donat” in fiecare luna – cine munceste, bine-nteles.
Deci, daca nu se aloca bani din buget – ca nu sint – pentru pensii Speciale, acestea trebuie SISTATE.
Repet, nu se aplica la MILITARI, doar la Justitie, MAI, Deputati si Senatori.
Si-au votat pensii speciale ei insisi, pe baza a ce ? Ce este asa de Special la activiatea unui judecator/procuror/jandarm/politist/deputat/senator ?
Nu primesc salarii de la stat ? Proportional cu cit au cotizat la fondurile de pensii, atit sa primeasca pensia.
Pensia speciala se acorda in cazuri EXTREME – adica suferi de o rana sau boala contractata in campaniile unde ai fost trimis, sau in misiuni – polisitii si militarii – si ai un grade de handical mental sau fizic, care iti vor afecta restul vietii si nu mai poti produce si contribui asa cum ar trebui.
Senatorii, deputatii, jandarmii, magistratii, de ce anume sufera, de primesc pensii speciale ? Ce servicii fara egal au prestat pentru statul roman / cetateanul roman ???
Aici e intrebarea, si inechitatea si raspunsul.
Niste pensii NEMERITATE, votate de PROPRII oameni, pina si sumele si le voteaza singuri, nu exista o entitate separata care sa verifice activitatea fiecaruia si sa hotarasca daca merita pensie speciala – si deasemenea sa calculeze si cuantumul acesteia si durata in care se va plati aceasta pensie speciala.
Legiuitorii au reusit sa „planteze” aceste pensii speciale si toti se agata acum de ele, in loc sa cotizeze si sa se bazeze pe pensia la care a contribuit.
Nu am nimic inpotriva ca pensiile militarilor sa fie 1% din PIB, macar ei isi risca viata – nu toti, e adevarat. O reforma in armata este necesara, pentru reducerea cadrelor care plimba hirtii. Nu e normal sa ai 70k militari si 30k ofiteri, prea multe cadre militare angajate care nu fac nimic – parerea mea. Un general ar trebui sa aiba in subordine 10k militari si ofiteri, asta depinzind si de arma, ca la aviatie de exemplu nu ai cum sa ai 10k aviatori … desi ar fi super, ca ar trebui sa ai si 10k avioane … 😀 😀
Asa daca ai 100 de generali … la 70k militari … 300-500 colonei, etc … normal ca nu ai armata, decit pe hirtie.
Ce pot face 100 de generali, ce „Napoleoni” sint ?
In fine, problema nu este la militari si cei 1% pentru pensiile lor, ci la restul „bugetarilor”, politistii sint exclusi, cei care patruleaza , fac controale, stau cu radarul, etc. Macar ei incearca sa asigure o circulatie decenta si sa protejeze viatia nesabuitilor …
Problema o reprezinta Justitia si Magistratura – care e oarba – Jandarmii – care pazesc pe cei ce fura, din fruntea tarii, si nu asigura ordinea si linistea cetatenilor – senatorii si deputatii – care isi fac legi pentru ei – guvernul – care cheltuie cu bugetarii cit tot PIB-ul strins din sanatate si asigurari sociale – da, guvernatii au „consumat” 73 miliarde de lei, cind cotizatiile la bugetul de sanatate si asigurati sociale a fost de 66 miliarde de lei, bani dati primarilor si vice-primarilor, maririle de salariu ale deputatilor si senatorilor si membrilor din guvern, noi angajari in aparatul administrativ – alti bani, alta distractie, etc.
De aia sintem in gaura si avem deficit, s-au pompat bani in baronii locali, s-au dat bani la profesori si medici – sa nu faca greva, sau sa o termine – ca vin alegerile si psd+pnl trebuie sa iasa iar … deci dati-le sa taca, pina trecem puntea, pe urma vedem noi … marim impozitele, taxele, scoatem toate facilitatile si prostii platesc.
Nu exista gindire de viitor mediu si indeparta, doar ciolanul din viitorul apropiat.
Asta e Romania de azi, si „minunatii” ei conducatori.
Tot inainte, tovarasi, victoria e aproape.
Ultimii sa sting lumina.
Gradul funcțiilor sunt standard NATO. Nu face fiecare țară cum vrea, mai ales funcție de lozincile fluturate prin societate.
Daca de exemplu în nato un batalion este comandat de un Lt col. nu poți să faci altfel in romania, indiferent că tu consideri că ar trebui comandat de un slt. Idem pt orice structură.
Ce ai face daca tu pui la comanda unei brigăzi multinaționale un Lt.col și acea brigada va subordona un regiment francez comandat de un colonel francez? Ce faci daca într-un comandament nato trebuie să trimiți un sef de nu știu ce birou care acolo e de nivel maior iar la tine de locotenent. Trimiți locotenentul care se va trezi că va subordona căpitani?
Daca tot vorbesti de NATO, vezi ca sunt date si efectivele orientative ale unui batalion. Cred ca iti va fi satisfacuta curiozitatea vazand care sunt limitele minime pt incadrarea cu personal a unui batalion.
In ceea ce priveste ROU, vei vedea ca un LTC comamda cam putini militari – pozele de pe fcbk arata cate 100 sau 200 de PAX prezenti la activitati. Sunt scoruri mici inclusiv la elphant walk.
The code is more what you’d call guidelines than actual rules. – Barbossa
De aceea am scris limita minima.
Sub acea limita, nu mai poate genera efectele necesare.
Din ce vad si citesc, in ROU pare mai mult sistemul regimental, sovietic.
Un alt argument ar fi si # de ARV, cisterne & alike – imi pare ca batalionul nu e gandit sa isi recupereze tehnica avariata. Imi pare foarte apropiat de modelul regimental, sovietic, in care batalionul atritted este inlocuit cu altul functional – cam ce vedem in UKR.
Deci, cate batalioane puteti inlocui?
My two cents.
„Din ce vad si citesc, in ROU pare mai mult sistemul regimental, sovietic.”
E valabil si pentru mine.
N-am fost in armata romana, am facut armata in alta tara si apoi in mediu privat.
p.s. te suspectam sincer ca lucrezi pe la nato international staff.
Nu ma suspecta. Suspecteaza-ma.
omul, cat traieste, invata. apreciez.
@ Americanu’
Teoretic, un LTC ar trebui să comande cca. 600 de oameni, conform statului de încadrare, și al nivelului de operaționalizare al unității. Asta la infanterie.
La artilerie, tancuri,ap.AA, undeva la jumătate.
Ce vezi în poze, PAX ăia sunt toți cei care au putut fi disponibilizați să participe la activitatea respectivă, lăsând o minoritate în cazarmă pentru pază și funcționarea unității respective, până la ENDEX.
Așa îți faci o idee și despre gradul real de încadrare al structurii respective, și nu cifrele care le prezintă distinșii pe site-uri.
Câte despre ARV-uri și cisternedin câte știu batalioanele au la plutoanele de mentenanță câte 2 grupe de evacuare, platforma diferă in funcție de tehnica cu care e încadrat batalionul, fie pe TAB, fie pe MLI, fie pe șasiu de tanc. Despre cisterne nu pot da un număr, dar stiu ca există, de apă și combustibil, de câte 5 tone, dacă nu mă înșeală memoria. Nu stiu care era modelul sovietic, am prins organizarea aia prea puțin, și eram prea mic ca sa-mi bat capul.cu detalii de gen.Altele erau grijile mele atunci…
Părerea mea, hâc…
Ar cam tb sa va faceti griji, daca am dreptate. La o unitate am avut autorizate 8xM88A2 si 21 de cisterne (articulate si nearticulate.
Inteleg ca grosul trupelor merge la exercitii (presupun ca nivel batalion?…fara a fi tot batalionul in camp??) si o minoritate ramane in cazarmi.
Scuze, dar tot nu imi iese intrucat: 200 PAX in camp cu o minoritate de…100 PAX in cazarmi inseamna 300PAX. Oricat rotunjesc la partile superioare, tot nu imi ajung la 600PAX.
Si faza cu diferentele intre unitati in functie de branch…nu o inteleg. Care functiune sufera din cauza # redus de personal? Fara oameni (antrenati), procesele nu functioneaza.
@Bilic
În commentul ăla știi despre ce vorbești, sau ești doar un alt părerolog, ca mulți alții?
Părerea mea, hâc…
in armata romana nu stiu in altele functia bate gradul sau asa era pe cand eram meteu eu, iar eu am vazut comandanti de batalion capitani ,ca doar asa ajungi la general pana la pensie
Cînd eram eu mtr, comandanții noștri de pluton erau locotenenți iar comandantul de companie, maior. În unitate era și un batalion de instrucție comandat de un locotenent – colonel.
In armata română actuală nu poți avea în subordine grade mai mari. Valabil pt toate categoriile, ofiteri, sof, mm, chiar și GP.
Am crezut ca s-a terminat pe romil apologetica pensiilor speciale pentru militari (in forma actuala) cat si alte clase de speciali, cu liniutze pe ei (si fara praf pe bocanc in teatre reale de operatiuni) sau fara.
Dar se pare ca nu, desi argumentele s-au listat anterior de ambele parti si in articolele anterioare.
Ce sa zic, continuati, Tovarasi, continuati – ‘murdariti’ un pic si matematica de dragul argumentatiei.
Sincer nici eu nu inteleg de ce si de unde a pornit aceasta echivalare a pensiilor militare cu cele speciale.
O pensie speciala e pensie speciala pt ca e mai mare decit pensia la care ai contribuit. Atata timp cat tu contribui si ai vechimea necesara e vb de contributia ta, nu e un folos necuvenit sau la care nu ai contribuit. Bun, vrei sa maresti varsta de pensionare , e ok.
Cifrele sunt interesante din alta cauza, arata doua lucruri. E vb de cei 10 md platiti ca pensii si cei 4 cotizati in aceeasi perioada. E diferenta intre 70000 de militari activi vs 190 000 de pensionari din sistem, sunt aproape 3 pensionari la un activ. Sunt efectele unei armate mai numeroase in trecut si al procentului mare de ofiteri si subofiteri. Ceea ce iarasi e normal. Stiu ca nu pare normal dar treaba asta e gandita in caz de mobilizare. Ai nevoie de ofiteri si subofiteri activi altfel dai din colt in colt in caz de ceva.
Modul in care se calculeaza pensia e si el normal, e una sa lucrezi 30 de ani la birou e alta sa lucrezi la deminari sau in general in mediu periculos. Atata timp cat meseria ta implica arme de foc, eu zic ca nu contesta nimeni ca nu e un job safe.
Se poate rezolva destul de simplu problema ca sa arate bine si pe hartie. Maresti numarul militarilor activi si implicit si numarul contribuabililor, oricum armata e subdmensionata fata de situatia actuala, numarul pensionarilor scade si el daca maresti cu cel putin 5 ani varsta de pensionare la ofiteri si subofiteri si tot cu 5 ani pensionarea la limita de varsta pt ceilalti.
Tot ar fi o varsta mai mica decat in civilie, dar nici viata de militar nu e ca cea de civil. Si in timp s-ar mai echilibra situatia de la sine.
190000 sunt toți pensionarii din casele de pensii MApN, MAI ,SRI sunt pensionari militari și asimilați militari, raportul Băncii Mondiale nu face diferența între ei.
Diferența o face Securitatea.
Intre oamenii contriubuitori onești, cei denumiți de Sistem „pulime” – în fapt oamenii cinstiti și harnici ce hrănesc din taxele jupuite de la ei p-ăia din castele cu șapcă, cu pulan și cu vipușcă. Și cu doctorate false. Și cu tupeu.
Și unii dintre ei, cu sânge de român pe mâini.
Eu am făcut parte din sistem și nu am auzit niciodată termenul „pulime ” folosit pentru contributorii onești. Citești prea multa propagandă
Dar de apeviști mânjiți de sânge, de la glezne pân’ la cașchetă, scăldați în sângele românilor uciși de ei la Revolutie și care azi ronțăie pensii speciale ai auzit?
True.
Am fost uimit cand am vazut cata munitie au consumat la revolutie unitatile armatei – datele sunt inca OSINT.
In acelasi timp, se pare ca cei ucisi si raniti la revolutie, au patit-o din cauza teroristilor neprinsi si nu a miilor de lovituri de tun trase sau/si a milioanelor de .50cal sau 7.62mm trase de unitatile armatei.
Strict statistic vorbind, asa ceva sfideaza logica.
A plecat de la o realitate, că nu mai sunt in România doritori de carieră militară, se reduc standardele la angajarea în instituțiile militare foarte mult și în loc să se mărească atractivitatea carierei militare, se taie pensiile militare, ceea ce va duce logic la un număr și mai mic de cadre militare competente
sa taie ca sincer m-am saturat sa aud militari-politzai-jandarmi injurand nato si americanii cu ton grohaitor ceausist ca stiu ei ce inseamna razboi ,ca avem aparare si siguranta de top,ca totul e o mare minciuna si ei stiu mai bine…vedem acum toti la marea neagra,pe granita si in cazurile odioase de nesiguranta publica.
„O pensie speciala e pensie speciala pt ca e mai mare decit pensia la care ai contribuit.”
Fals: o pensie e speciala daca se acorda si se calculeaza dupa alte reguli decat cele aplicate in general.
La militari nu se calculeaza in functie de contributivitate, chiar daca si ei contribuie si nu se acorda incepand cu varsta de pensionare stabilita conventional la 65 ani. Deci e …speciala. Ca se numeste „pensie de serviciu”, sau cum s-o numi, tot speciala e.
Nu contest faptul ca e meritata pe deplin de militarul respectiv. Dar nu de la 45 ani. Asta e o varsta la care poti da maximul bazandu-te pe backgroundul militar, cu o minima reconversie profesionala, foarte normala pentru „civili”.
Sa ne intelegem: asa cum scoala nu se termina odata cu absolvirea unui liceu, a unei facultati, master, tot asa si viata profesionala nu se termina la o anumita varsta conventional stabilita.
Dorule, o indemnizație socială e și aia pensie specială?
Că și alea sunt vreo 6 miliarde toni in 2023.
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26050984-cati-pensionari-primesc-indemnizatie-sociala-suma-medie-primita.htm
Imho se face o confuzie VOITĂ între pensiile militare și cele speciale, între pensiile MERITATE și cele date exclusiv pe criterii politice, tocmai pentru a creea derută pe marginea subiectului.
AVEM nevoie de armată dar ne-am pus dispensa lejer și probabil cu rezultate mai bune de „serviciile” magistraților și ale politicienilor de profesie.
Si vis pacem, para bellum!
Avem destule domenii din care putem tăia fără probleme, apărarea nu este unul dintre ele.
Se poate taia si de la armata dar e riscant. E de umblat la numarul de generali, dar in rest ? Calculezi un necesar la mobilizare. Sa zicem 200 000 si numarul de ofiteri si subofiteri activi necesari pt incadrere. Sper ca nu are rost sa explic de ce la mobilizare ai nevoie de activi.
In rest discrepanta provine de la numarul de pensionari comparativ cu umbra de armata cu care am ramas acum. In afara de marirea limitei de varsta chiar nu e de facut nimic acolo, nu vreau sa cobesc dar numarul se va reduce din cauze naturale. Si oricum pensionarii militari de acum au fost contribuabili pentru pensionarii de atunci. Nu tin minte sa fi comentat cineva ceva.
Am impresia ca politicul s-a folosit de pensionarii militari pt a ascunde in spatele lor multe categorii cu care nu ar fi trebuit nicidata sa fie echivalati.
In rest, pt militari si pensionarii din sistem, doar respect. Am avut destule frecusuri cu autorul articolului. Asta nu inseamna ca il consider un pensionar „special”
Sunt alte categorii care merita apelativul acesta.
Exact asta e și impresia mea, au fost băgați în aceeași oală ca să se poată prevala de reputația ok a armatei romane în rândul publicului.
Da, am avut destule frecușuri, dar nu consider că suntem inamici. Că poate uneori ne mai servim răutăți reciproc, eu zic că e acceptabil. In rest, nu am avut nici o problemă să recunosc față de MirceaS și Ionică Fonosch că am greșit la un moment dat când m-am contrazis cu ei. Nu am nici o problemă să recunosc sprijinul pe care l am primit de la Nicușor in scrierea unor articole, deși mă făcea Nicușor in toate felurile.
https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2023/07/pensie-speciala.html
De Neamțu Țiganu, am citit mai demult comentariul d-voastră, vă mulțumesc pentru postare.
M am gândit că sistemul german e in extrema cealaltă, prea mulți favorizați
speciala,de serviciu,de ocupatie,de pasiune,de aia sau de aia…irelevant,sa-i spuna si drept de smecher ca tot aia e.
nici macar cuantunul nu ar fi o problema daca am vorbi de un stat functional si nu de romanica.
dar vorbim de romania unde o minoritate beneficiara cu spijinul politicului incearca sa convinga o majoritate platitoare ca e mai hranitoare ciorba de gheare decat ciorba de perisoare…si vor si sa-i credem cu lacrimi in ochi.
de fapt problema e alta,sistemull public central/local-civil/militarizat nu se vrea niciodata pe picior de egalitate cu restul tarii.PERICOLUL PRICIPAL.
atat de bine s-au folosit de pandemie si razboi incat am devenit cetateni scond hand tolerati la ei in tara.
fractura dintre public si privat se adanceste de la o zi la alta,alegerile vor adanci fisura,in timp mediu spre lung lucrurile o vor lua intern serios la vale social si economic si vom avea evenimente dureroase.
culegi ce semeni.
De ce subiectul „pensii speciale” îl ascundeți sub vrăjeala ieftină a unei așa zise reflecții asupra unui film comunist de acum 52 de ani, pe care, dealtfel, nici măcar nu l-ați înteles în cheia de înțelegere gândită de cei ce l-au produs în 1971?!
Cred că vorbești cu mine, nu e cazul să vorbești la plural, suntem colegi de site. Filmul comunist mi a plăcut foarte mult și reflectă exact atitudinea unor cititori de pe site care și închipuie că dacă mă critică cu aceeași mânie proletară ca în film au dreptate.
Și nu mă interesează asocierea cu Dej și Ceaușescu, filmul și a depășit timpurile in care a fost făcut
„Puterea şi Adevărul e doldora de neadevăruri cu atât mai toxice, cu cât sunt împachetate mai abil şi rostite mai persuasiv”.
Acceptați recomandarea unei recenzii ce ajută la înțelegerea în cheia corectă a acestui film șerpos de propagandă comunistă:
https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/puterea-si-adevarul-precum-si-reconstituirea-2133349.html
Afirmați că banii alocați educației se ,,scurg ca apa-n nisip”.
DAR:
– 30 de ani politicienii/societatea au batjocorit sistemul plătind un profesor( cu 5 ani de studii superioare,examen de angajare pe ,,prost”,examen pentru gradul ,,definitiv”,examen pentru gradul II și examen pentru gradul I) ,mai puțin decât un sergent cu 2 ani de studii postliceale repartizat la …post;
iar dacă vi se pare firesc ,urmarea tocmai o puteți simți.
Doar mediocritățile au mai ajuns profesori și ei furnizează azi …mediocrități.
– în educație efectele se văd după minim 13 ani( un ,,ciclu” de la clasa ,, 0″ la a XII-a), nu ,,mâine”.
-nu spuneți absolut nimic despre ,,armata” de generali penzieși care n-are alte merite decât că s-a luptat la…popotă cu …mâncarea .
– nu spuneți nimic despre ,,despăgubirile” uriașe încasate de militari la desființarea unităților militare din anii 1995-2005( deși puteau fi trecuți în nou înființata Poliție de frontieră sau Jandarmerie).
– nu dezavuați pensionările la …matusalemica vârstă de …48 de ani…..
Orice ban primit la pensie în afară de contribuție este ceva …special.
Că-i spuneți …pensie militară , de serviciu sau de…stat,tot specială este.
Iar ceea ce este special trebuie constant supus dezbaterii pubice.
Armata trebuie susținută.
Prin dotare,salarizare motivantă și pensii decente rezultate în urma contributivității.
Profesorul Vlaston afirma că banii educației se scurg ca apa in nisip.
Asta e realitatea și trebuie remediată.
La fel ca și în restul problemelor, trebuie verificat fiecare bănuț cheltuit, dar pornind de la realitate, nu de la demagogii populiste
Păi da, dar singurii care știu suficient de bine ițele sistemului cat să oprească această… scurgere… sunteți tot voi, militarii activi sau foști. Doar nu vrei să știu eu ce face col. x cu banii, ssta o știu subalternii săi.
T-sm mai intrebat la un moment dat: vrei ca civilii să se bată să reformeze sistemul vostru?
Știi cum se zice , dacă nu mă ajuți, măcar nu mă încurca
Legea_19_2000 stabileste principiul contributivitatii la pensie. Pana in 2000 nu a foat contributivitate nici la privat. Dupa anul 2000 toti militarii si politistii au platit pentru pensie., conform legii, pentru ca nu exista exceptii pentru ei in legie. Pensiile sociale nu prea sunt pe contributivitate. O fi bine? O fi rau? Le desfiintam?
Vad ca apare-de fapt nu prea apare – greu de tot comentariul meu a naibii de critic la adresa autorului. Care isi cere scuze de la rude ca ia pensie militara. Treaba lui. Hai sa luam alta speta – militaurul francez. Dupa 15 ani de serviciu activ, are pensie militara. Nu mult, undeva la 1000 euro. Ca trupete, nu ca NCO, sau ofiter. Nope. Trupete, max caporal sef. E, hai sa va aud la discutii. La 35 de ani sa fii pensionar militar, cu aproape 5000 de lei pensie? Si nici o diploma, sau ceva pe epoleti? Nu tu un doctorat plagiat, doar…transpiratia si poate, daca esti mai ghinionist, ceva sange prin teatre? Asta in conditiile in care nenea statul francez iti cam da tot ce iti trebuie sa fii militaur, nu ghertoi in verde? E, hai, discutati…sau vreti sa vorbim si de americani? Sau britanici? Niste prosti…nu ca noi, destepti…
1000 de euroi pensie după 15 de armata?
Eu după 25 de ani de armată n am avut 1000 euro pensie,
Nu cred ca ti-ai ales bine Franta ca model, o tara care are probleme maricele in echilibrarea bugetului de stat pt ca e prea generos cu politicile sociale si in general un pic cam prea dezechilibrat catre a apara muncitorul vs. firma. Cam in aceeasi barca sunt si italienii (unde populismul e mai in floare).
Ca om ce-a lucrat cu firme frantuzesti, zic (si e notoriu de altfel) ca sunt cunoscute probleme companiilor frantuzesti in a da oameni afara (individual/colectiv) in a impune principii de productivitate pe angajat, a penaliza angajatul cand e nevoie, samd. Nici ca la americani – care-s in directia opusa – parerea mea.
venituri speciale,cumul salar-pensie,beneficii si sporuri inventate,etc,samd…subiectul e atat de obositor si incordat incat si putinele puncte in care cele doua parti se pot intalnii la mijloc vor fi pierdute in decor.
recomadarea mea sistemului e sa lase tafna pe cetateni si sa treaca la autocritica constructiva pe linie de breasla,civila si militarizata…cat inca mai este timp.
dar nu o vor face..romanul odata costumat in uniforma,dotat ,echipat,cu ciocan,pix,stetoscop,catalog ,pulan,spray,etc.isi uita conditia si menirea .este lovit de dambla,isi reneaga radacinile,serveste conducatorilor.
cum am scris si la primele episoade din acesta serie tara nu moare cand vor,ameninta si santajeaza ei.avem cateva mii de ani pe meleagurile astea,mai stim si noi cum e cu viata asta.
Auzi coane Psycho, cum rămâne cu
eu unul aprob si sustin dezbaterile pe teme si subiecte ”sensibile si delicate” ,epoca tabuurilor e apusa.
doamnelor si domnilor dezbateti ,va ordon.
https://www.rumaniamilitary.ro/1940-dezastrul#comment-536229
Că până la urmă, apariția acestor articole ți se datorează.
Sau te ai răzgândit?
pai unde am scris ca nu il doresc dezbatut?
subiectul este obositor si incordat ,dialogul este unul al surzilor dar nu am scris ca nu trebuie sa existe si sa fie dezbatut.
dupa trei episoade toti am ajuns de acord ca nu suntem de acord unii cu altii…vedem ce urmeaza.
Coane Psycho, ești incorect sufletește. Dezbaterile au fost foarte civilizate, au fost puține excepții.
Dar când tu spui
decat sclav sau cetatean second-hand pentru voi mai bine mort sau cu bocanc strain pe gat…
coborî foarte jos nivelul discuției, refuzi orice fel de dezbatere
pai nu discutăm coane ?!…nu incerc sa conving pe nimeni,astea sunt concukziile mele punctuale si nu am motive sa le schimb azi sau maine.
atata timp cat asta e realitatea in romania vom fi pe pozitii ireconciliabile,
obositor si incordat nu inseamna necivilizat…tensionate suna mai bine?
societatea civila se schimba de la o zi la alta,cauta progres,educatie,civilizatie ,prosperitate pentru toti,egalitate de sanse,echitate….din pacate sectorul public central si local gandeste in alti termeni si refuza sa se conecteze timpurilor actuale.o tine langa cu aceiasi mangla distopica a specialilor providentiali fara de care tara se duce dracului,sa nu fie invers maestre.
„Eşti un necinstit sufleteşte” a fost zicerea. Dixit Zelea la Iorga.
@Caudillo,
Multumiri pentru seria de articole.
Ai reusit sa bagi batul in serparie.
Nu stiu daca ai remarcat, probabil ca da, dar in marea lor majoritate (cu foarte mici exceptii) fiecare bombanitor de la subsol a spus cel putin un lucru valoros si pertinent si a avut cel putin o observatie cu valoare adaugata indiferent de felul in care s-a exprimat.
Mama ce parlament bun ar face bombanitorii nostrii.
Sunt cu zece clase peste domnii senatori, deputati, ministrii sau secretari de stat.
Pacat ca nu au directie si nu sunt organizati.
Mai au o hiba dar aia nu e vina lor.
Nu vad padurea din cauza copacilor.
Abia astept sa vad concluziile de final si sinteza (cand o fi sa fie).
Daca iei toate bombanelile le cureti de praf si le sistematizezi ai cel putin jumatate din reforma pensiilor facuta cum scrie la carte si pe temen lung.
La fel si cu celalt subiect, invatamantul.
Deocamdata ma abtin de la orice comentariu, dar am totusi o foarte mica observatie.
Poate ca ar fi fost mai bine sa fie tratate separat invatamantul fata de sistemul de pensii.
E un pic cam mult si pentru o minte antrenata iar ambele subiecte sunt foarte ample.
Bafta multa in continuare.
Mulțumesc eu pentru comentariu.
Învățământul a apărut în discuție când am văzut ce joase sunt standardele la angajarea în armată. Intr o epocă în care armamentul devine tot mai greu de întreținut noi reducem standardele. Aici eu consider vinovat sistemul păgubos de educație care consumă banii și nu furnizează armatei române candidați pregătiți. Nu e normal ca la o școală de maiștri militari telecomunicații și echipamente informatice să nu ceri la admitere nici un test de matematică sau informatica.
Seria de articole ar fi trebuit să se continue cu principiile de bază ale unei armate și cu învățămintele trase din istoria militară românească și universală, in speță doream o dezbatere pe cartea Vers l armee de metier a lui de Gaulle din 1934.
Dar am impresia că articolele mele jenează siteul, plus că am avut niste dezamăgiri crunte, Psycho e una dintre ele
evolutia si progresul se fac cu sacrificii si controverse.
eu salut libertatea site-ului si curajul adminilor care permit si accepta pareri greu de digerat pentru multi dintre noi.
ne-am plans de istoria contrafacuta invata din 47 incoace dar ne irita pareri contrare si contradictorii.
istoria e facuta de oameni,noi i-am trecut in calendar….nu ne-a obligat nimeni.
iorga,antonescu,carol,mihai,stefan,cuza,tepes,etc,samd sunt fauritori de istorie care trebuie judecati fara resentimente si prejudecati,cu bune si cu rele si sub aura umana nu a sfintilor.
napoleon ,un simbol pentru francezi….pentru altii un antihrist,si nu se da nimeni cu fundul de pamant prin paris.
https://www.rumaniamilitary.ro/comparatii-slovacia-romania#comment-499377
„am impresia că articolele mele jenează siteul”
Te-ai bosumflat, Conducătorule, că lumea a comentat cu iritare la pledoaria ta întru slava pensiilor speciale, este? ?
Nu știu pe ceilalți; pe mine spre exemplu nu mă jenează articolul acesta și nici tematica sa – ci felul în care ti-ai construit argumentația. Citezi din Luju, dai cu maro în vreo doi de la USR, apoi citezi cu evlavie niște banalități ale lui Ciolacu și amesteci diversionist învățământul, decupezi insistent din context o replică dintr-un film comunist… apoi îi invoci de-a valma pe Napoleon, De Gaulle, Iorga, Carol…
Aș spune că o acuratețe a abordării subiectelor, într-o manieră ceva mai echilibrată, îți va aduce pe viitor satisfacție chiar dacă vei stârni opinii adverse. Așa cum scriai chiar tu, nu vrei să te cerți cu nimeni ci să dezbați…
Caz în care n-ai de ce să te bosumfli, nu?!
hehe, ce frumos zis :))
Mă intrebai într-un comment anterior ce lucrez, iar eu am uitat să răspund pt că am atenția unui caras. Am să răspund acum: sunt inginer de testări pentru centralizare electronică în domeniul feroviar.
Ms pentru răspuns. Nu mă așteptam la așa ceva.
Dacă singurele lucruri de care e interesant cineva care se gândește la o carieră militară sunt o pensie babană și o pensionare fragedă, atunci cred că nici nu are ce căuta în armată.
Nu v-ați gândit că poate altele decât niște beneficii financiare/speciale sunt motivele pentru care nu mai sunt candidați nici la armată, nici la poliție? Sau de ce, în ciuda creșterilor salariale consistente din ultimii ani lumea în continuare pleacă buluc din țară?
Lumea pleacă/nu aplică pentru că nu au încredere în instituțiile din țara asta.
Acum vreo 11 ani îmi doream foarte mult să urmez o carieră militară, dar excludeam ferm ideea de a intra în poliție, tocmai pentru că atunci aveam încredere în armată, dar nu în poliție. Din diverse motive, nu am mai urmat o carieră militară, dar am început procesul, și nu prea m-a interesat nici valoarea soldei, nici când mă pensionez, nici cât o să am pensie.
Să nu se înțeleagă că consider banii sau beneficiile irelevante, dar mi se pare greșit să abordăm cariera militară în același mod cu cele de contabil, inginer sau brutar, și să privim banii că fiind principalul motivator.
Raspunsul nu era pentru comentariul lui Checkmate, l-am postat asa din greseala. Era un raspuns discutiilor din comentarii referitoare la lipsa de interes pentru cariera militara si posibila corelare dintre acesta si anumite beneficii oferite de sistemul actual (in special legat de pensii si varsta de pensionare).
Caudillo ai adus in discutie eficienta educatiei. Normal ar fi fost sa aduci in discutie eficienta structurilor de forta, acolo ai expertiza nu in educatie. La fel si in cazul raspunderii.
In articolul lui Neamtu Tiganu varsta de pensionare este 65 de ani. Pai ia compara asta cu ~50 anisori de la noi, parca nu este tot aia.
Un alt exemplu despre eficienta in politie
https://www.youtube.com/watch?v=HzqZ2OTiPJc
65 de ani la ofițerii superiori, oricum au pensii speciale, nu le au desființat.
Despre eficienta oricărui bugetar oricând e binevenită o discuție
Pai nu e mai usor sa vorbesti de ineficienta si lipsa de responsabilitate a altora decat a propriei persoane/specializari? Sau sa te scuzi/acoperi zicand ca la altii e mai rau?
Whataboutism parca-i spune in manualele de inginerie sociala, nu?
https://rationalwiki.org/wiki/Whataboutism
Ținând cont că mai sunt in stare să rezolv subiectele la evaluarea națională și plătesc bani pentru meditații, sunt mai mult decât îndreptățit săi dau cu părerea pe educație.
Cu pensiile astea oribil de speciale, caricatura democrației sociale rânjește cinic: mumă pentru militari, polițiști, primari, magistrați și deputați și ciumă pentru restul cetățenilor.
Adică regulie echitabile, clare și previzibile privind pensiile pentru oricare carieră sunt înlocuite cu o mascaradă a pomenilor selective. Asta induce în societate frustrare, oportunism, supunere. Sau fugă, pentru cei mai vrednici, încotro văd cu ochii.
In afară de componenta financiară împovărătoare și din aceste cauze pensiile speciale nu sunt justificate și trebuie tăiate, chiar acum.
Sunt profesor și trebuie să recunosc ca sistemul e clar neperformant. Văd în școala unde lucrez mulți neaveniți și risipă financiara în investiții uneori de speriat…Sistem politizat – de la nivel de directori în sus, majoritatea sunt cunsprijin politic (concursurile sunt în bună parte o perdea de fum). Dar si profesori debutanți cu 250 euro/lună (până la grevă)…ce așteptări să ai în dorința de intrare în sistem a celor performanți? Pe de altă parte sunt împotriva pensiilor speciale, sau altfel spus, împotriva oricăror pensii fără contributivitate si cunosc cadre militare care au iesit la pensie si s.au angajat apoi, pentru ca erau bune de lucru. Dar și cred ca toți admitem necesitatea existenței armatei. Însă dacă corpul de cadre militare, se vrea izolat de societate, si să beneficieze de pensie indiferent cât și cum, indiferent de ceea ce crede restul cetățenilor, consider că intră în eroare. În concluzie, un articol bun, măcar pentru numărul mare de comentarii, majoritatea la obiect. Ps scuze pentru eventuale erori redactare, scris de pe telefon.
Am întâlnit profesori foarte bine pregătiți și implicați în educarea copiilor. Unul chiar cu principii , nu făcea meditații cu elevii de la clasă.Dar problemele in învățământ apar mai ales la profesorii cu experiență, nu cred că asta e problema la liceele cu zero promovabilitate, tinerii debutanți in învățământ.
Diferența dintre un profesor și un militar este în măsurarea performanței. Un profesor poate preda și la 65 de ani și poate scoate olimpici de pe băncile școlii.
La un militar performanta se măsoară în timpul pe care l scoate la alergarea de 2 km, la 65 de ani ce timp mai poate scoate un om?
Cred ca Republica Romana are cea mai mare densitate de hoti din EU. Insa acestia au o mare calitate – vorbesc mult ca sa ameteasca pe fraieri, promit mult si nu se tin de cuvint.
In plus se dau mari!
Au fost azi achitați securiștii care l-au ucis pe inginerul Ursu. Binemerită pensii speciale, nu?
„Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, au fost achitaţi, iar decizia este definitivă. Ei au fost trimişi în judecată de procurori pentru crime împotriva umanităţii, însă judecătoarea Mihaela Niţă de la Curtea de Apel Bucureşti a schimbat încadrarea faptelor în infracţiunea de tratamente neomenoase, pe motiv că legea mai favorabilă este Codul penal din 1968. În acelaşi dosar, Tudor Postelnicu (decedat), fost şef al Departamentului Securităţii Statului, a fost achitat pentru complicitate la tratamente neomenoase.
Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste. Procurorii susţin că, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985. Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”. Fiul disidentului, Andrei Ursu, susţine că Mihai Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să îşi denunţe prietenii, printre care cunoscuţii scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosaşu, Securitatea a hotărât „continuarea cercetărilor sub stare de arest”, „urmând ca în cercetări să se clarifice şi natura relaţiilor” cu aceştia. Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun pentru posesia a 17 dolari”.
Așadar, toți monștrii ăștia binemerită de la Patrie pensii speciale.
https://youtube.com/watch?v=_J2VwFDV4-g&feature=sharec
ne apucă depresiile daca ne apucăm serios de subiectul asta la noi…
Tot inainte, tovarasi, victoria e aproape.
Ultimii sa sting lumina.
Ce să înțeleagă omul de pe margine despre acești militari, când discuția este doar despre bani? Ajung banii, n-ajung banii, sunt mulți, sunt puțini, sunt meritați? Îmi pare un subiect dezgustător, grotesc de-a dreptul. Desigur că același rahat ne-a fost servit recent de cadrele didactice, cărora nu le pasă ce porcării le servesc ei elevilor, atâta timp cât timp ei sunt, sau ar trebui să fie, plătiți cum se cuvine. Deci nu elevul contează în educație, nu produsul educației contează, nu ce generează educația, ci CINE și câți bani ia. Atât!
Chestia asta îmi aduce aminte de filmul ”Jerry Maguire”, scena în care Cuba Gooding Jr și Tom Cruise urlă unul la altul reciproc în telefon: ”SHOW ME THE MONEY!!” Arată-mi bănuțul, arată-mi bacnotele fâșnețe, arată-mi arginții sclipitori… https://www.youtube.com/watch?v=IpwSXWq1wwU
Pe bune? Acelora de pe margine, care privesc cu dezgust discuții despre banii înghițiți, absorbiți, sifonați, aș vrea să știți că armata poate fi și altfel, adică exact Bâzu Cantacuzino (superb articol @lt!).
Spre deosebire de ce susține acest articol, Bâzu Canztacuzino e un exemplu că nu banii te motivează să-ți aperi țara. Ăsta avea bani, putea să o tulească în Elveția, dar n-a făcut-o. Și dacă Bâzu făcea chestii iraționale, aterizând să vadă avionul pe care l-a doborât, e pentru că (bănuiesc că autorul articolului n-are de unde să știe asta), chestiile astea complet ”țăcănite”, iraționale, te țin în viață, acolo unde restul de ”normali” ar capota și n-ar face față nici măcar două zile. Bâzu Cantacuzino și-a riscat viața că un nebun, pentru că așa sunt eroii săriți de pe fix, eroii nu sunt NICIODATĂ ”normali”! Și n-ai cum să nu fii sărit de pe fix atunci când îți riști viața odată, și încă odată, și încă odată, și începi să crezi că ești un soi INVICIBIL! Scrie ceva în articol despre faptul că ajungi să te crezi invincibil? Sunt consternat! Bâzu Cantacuzino era mereu în toiul acțiunii, mereu în viteză, dar știți ce-i asta? Este Adrenalina! Nu scrie nici despre adrenalină în articolul despre pensii, ce ciudat, nu-i așa?
Nu am studiat arhiva precum @lt, dar nu cred că Bâzu Cantacuzino a prins vreo pensie de la statul român. Și nu cred că vreo pensie ar fi putut răsplăti curajul nebun cu care și-a riscat viața pentru patrie. Sunt lucruri în viață pe care nu le poți recompensa cu nicio recunoștință.
Oricâtă încrâncenare ați avea discutând dacă militarii merită ”show me the money”, îmi imaginez că dacă l-ați fi întrebat pe Bâzu Cantacuzino ce părere are despre pensiile militare, probabil că v-ar fi răspuns: ”Ști ce, e vreme frumoasă, hai să sărim cu parașuta!”.
Răspunsul corect este ”Adrenalina!”
Domnilor, marea parte din societatea din România merge la fentă și văd că și voi pe aici, o mare parte tot după fentă, mergeți. Îmi pare rău, dar asta realitatea. Habar nu am ce vârste aveți, dar detectez la unii dintre voi vârste compatibile cu cea necesară să fi deschis suficient timp ochii, înainte de 1989 și zău dacă pricep cum vă lăsați duși cu pluta. Puneți mâna și citiții Legea generală pentru pensii din 1868 înainte de a vorbi vrute și nevrute, zău…
Io nu știu ăi de sunteți mai bătârni, cum de vă lăsați din nou prostiți de eterna fentă cu învrăjbirea unei părți din societate împotriva alteia. În timpul ăsta, marile probleme zac la dos și nu beneficiază de o mai mare atenție, tocmai din pricina perdelelor de fum!
Faza asta cu pensiile militare puse în același rând cu „specialele” nu e în regulă de loc. Și nu e în regulă, în primul rând pentru că statutul armatelor în țările din arealul geografic în care ne aflăm trebuie să aibă un caracter particular, adaptat specificului statelor respective (acest specific fiind determinat de particularități istorice și geografice). Discuția e lungă, dar să știți că tot state în tranziție suntem pe aici și până o trece un secol cu Ucraina lipită de Occident, tot boundary va fi pe aici, cu toate consecințele de rigoare.
Pensiile militare trebuie să rămână pensii militare, nu pensii „speciale” și statul român trebuie să și le asume ca militare, nu ca „speciale”. Asta cu includerea lor în categoria pensiilor speciale e o gogoriță făcută probabil fără cap, la vremea ei și care acum se răzbună și e speculată de cei care chiar au interes să fragilizeze sistemul militar. E un ghinion teribil că a apărut această treabă tocmai acum, dar ghinion, neghinon, e și vina celor din sistemul militar că s-au lăsat puși alături, în același rând, cu alte categorii. Primii care ar fi trebuit să zbiere și să facă scandal ar fi trebuit să fie tocmai militarii, în urmă cu mai mulți ani, când au văzut că din categorie distinctă intră la grămadă cu alții, în condițiile în care obiectul muncii lor este cu totul altul. Aici, le dau dreptate celor care spun că vocile din armată ar fi trebuit să fie primele, care să se opună.
Militarul, domnilor, nu e nici popă și nici judecător și nici nu e vreo portocală stricată pe care s-o arunci la gunoi când nu mai corespunde.
https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/colonelul-corcodel-acuzat-de-camatarie-a-fost-condamnat-la-trei-ani-inchisoare
Noțiunea de „penibil” se potrivește de minune cu cea de „ticalosie”.
Mai jos esteo parte din comentariul facut de mine la partea I-a acestui articol:
„Am cateva observatii personale, pe care mi le asum si pentru care imi cer scuze citiorilor.
Despre pensii:
1. Ideea de pensie speciala pentru orice fel de categorie sociala mi se pare o insulta si o aberatie si un furt cu acte.
2. Orice cetatean din tara asta are dreptul la pensie in functie de contributia platita si de anii de munca, atat.
3. Exista persoane care prin natura serviciului, indeplinesc misiuni delicate in TO, sau de alta natura, acestia probabil ca sunt indreptatiti sa primeasca o suma suplimentara pe durata petrecuta in TO, atat.
4. Persoanele care sunt ranite samd, pot primi o suma lunara suplimentara pensiei.”
S-au facut mai sus cateva comentarii avizate si la obiect.
Retin cateva idei:
Ideea de pensie speciala deranjeaza pentru ca opinia publica vede doar pensiile magistratior care sunt obscene si se crede ca aceste sume se vehiculeaza si la militari. Din articolul de mai sus am vazut ca pensia militara medie este de 1000 euro, ceea ce eu cred ca este o suma echitabila.
Alta situatie care deranjeaza este varsta de pensionare foarte mica pentru anumite cadre militare sau asimilate (din comentarii MEDIA recenta este de 45 de ani). Iesirea la pensie la aceasta varsta este complet nejustificata indiferent cu ce argumente se vine. Exceptia o poate cauza situatia medicala, atat.
Daca dupa cativa ani de armata consideri ca vrei sa faci altceva si iti dai demisia, pensia militara o primesti dupa ce ai implinit varsta de pensionare civila, cumulata la pensia civila, asa consider ca este corect.
In comentarii s-a facut referire la faptul ca nu mai sunt candidati la scolile militare oarecum pe motivul lipsei de patriotism. Nu este cazul.