Putin si Stalin

Vladimir Putin, noul Tar al Rusiei, il are ca model pe Stalin. Cel putin din punctul de vedere al industrializarii si repunerii pe picioare a industriei militare ruse. Astfel, intr-un discurs tinut vinerea trecuta, Putin a facut referire la sporirea eforturilor in industria militara, pe modelul aniilor “30. Atunci cand URSS-ul a trcut la industrializarea masiva si extensiva, sub knutul lui Stalin.

We must modernise our defence industry as comprehensively as it was done in the 1930s,” a declart liderul de la Moscova la intrunirea Consiliului Rus de Securitate, un fel de CSAT local. Rusia declarase deja ca are in vedere cheltuirea a nu mai putin de 710 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, numai pe modernizare si achizitie de tehnica de lupta noua. Aceste sume vor fi folosite pentru producerea si achizitia a 400 de rachete balistice noi, atat pentru flota, cat si pentru Fortele Strategice cu baza  la sol, 600 de avioane de lupta si o intreaga flota de sumbarine. Bineinteles ca o parte din bani vor merge si catre retehnologiozarea fabricilor constructoare.

Insa Putin a fost foarte clar! Nu va mai accepta sub nici o forma rateuri si calitate slaba, in industria militara rusa. Adica Rusia este dispusa sa aloce sume foarte mari de bani producerii de sisteme foarte sofisticate, dar cere calitate si zero coruptie. Pana acum, in ciuda declaratiilor razboince ale lui Putin lucrurile nu s-au miscat asa cum dorea liderul de la Kremlin.

Industria militara rusa a avut mari probleme cu Bulava, au trebuit sa renunte la o noua torpila, destinata submarinelor de atac, un proiect cu adevarat revolutionar de altfel, au avut probleme cu sateliti militari, etc, etc. Numai ca Valdimir Putin, ca orice fost agent KGB, este un tip hotarat si care stie ce vorbeste.

Cel mai probabil, in cativa ani va reusi sa repuna pe picioare industria militara, mai cu binele sau mai cu…Siberia.

Eu cel putin il cred in stare si sincer sper sa reuseasca. Nu-mi place o lume cu o singura super-putere, iar China este inca departe de a lua locul URSS-ului in fata SUA. Iar o lume tri-polara ar fi chiar mai buna.

 

Sursa: asian-defence

 

 GeorgeGMT

 

12 comentarii:

  1. Cand a iesit Rusia din grupul select de superputeri ?
    Mie mi se pare ca niciodata Rusia nu a cazut din statutul de superputere. Au intr-adevar probleme (economice, sociale, etc) daaar toate astea sunt niste probleme care se pot corecta relativ usor daca la putere sunt niste lideri hotarati sa faca treaba si cred ca Putin se potriveste in peisaj acolo.
    Rusia nu trebuie subestimata niciodata, mai ales cand da semne de slabiciune.

    • Militar vorbind niciodata, numai ca o superputere militara nu merge foarte mult, fara o economie puternica. Exemplul URSS-ului ar trebui sa fie elocvent. Rusia are tot ce-i trebuie, de la resurse si expertiza, la tehnologie, asa ca poate reuseste.
      Eu personal prefer o lume multipolara, uneia cu o singura mare putere, chiar daca Rusia este prea aproape pt linistea noastra. Cu o conducere decenta am putea avea macar relatii economice cat de cat normale.

  2. Pe mine Putin ma face sa rad…. poate va baga 700 de miliarde in 10 ani .. dar america baga suma asta numai intr -un singur an…. deci diferenta de la cer la pamant … numai vb de china care isi tot mareste bugetul de la an la an…. in aceasta ecuatie rusia e lasata in urma.., ca sa nu se faca de ras tot mia baga chesti de genu , mai bn ar avea grija de populatie de drumuri , scoli si .., ca de nu populatia rusa le va veni de hac celor de la kremlin…… rusia are noroc ca poseda bombe nucleare….

    • Esti cam departe de realitate.. doar un mic procent din bugetul armatei americane este folosit pentru achizitii in timp ce Rusia aloca 710 miliarde numai pentru asta + modernizare. Cea mai mare parte din bugetul US Army se duce pe mentenanta + cheltuieli de operare, apoi sunt cheltuielile legate de personal si pe locul trei vin achizitiile urmate de cercetare si tot asa.. ca sa intelegi, bugetul anual al armatei ruse este alocat separat acestei sume.. zici de populatie? nivelul de trai este in continua crestere, sunt peste noi la capitolul asta si se fac investitii uriase in infrastructura, cateva exemple: cale ferata de mare viteza deja operationala (300km/h), autostrada trans siberiana (1100km), ar fi multe exemple dar nu are rost sa le enumar. In orice caz, Putin are dreptate, dezvoltarea militara este prioritate, au un teritoriu vast si bogat ce trebuie aparat si nu duc lipsa de inamici cum niciodata in istorie nu le-au lipsit.

  3. Mi-a placut postul. Extrem de realist din toate punctele de vedere. O abordare cit se poate de normala.
    Felicitari.
    Uite, d-aia imi place mie sa ma plimb pe aici. Si pentru poze cu tancuri.

  4. Cand cerem si noi reparatii pentru regimul bolsevic? sau macar tezaurul returnat complet?

    Reparaţii de război: Grecii fac calcule, ce sumă ar trebui să plătească Germania
    Scris de : B.L. 2012-09-06 09:03
    Ministerul grec al Finanţelor a anunţat că Germania ar putea plăti 7,5 miliarde de euro pentru prejudiciile aduse în ce de-al Doilea Război Mondial.

    Reparaţii de război: Grecii fac calcule, ce sumă ar trebui să plătească Germania (foto:dw.de)

    Grecia a început procedura de calculare a reparaţiilor de război pe care elenii ar putea să le ceară Germaniei pentru prejudiciile aduse în cel de-al Doilea Război Mondial. Ministrul adjunct al finanţelor Christos Staikouras, a subliniat, conform Agerpres că aceasta va fi prima dată când Grecia îşi rezervă dreptul să facă un astfel de calcul şi a adăugat că potrivit calculelor preliminare ale comisiei speciale, Germania datorează Atenei în jur de 7,5 miliarde de euro.

    Staikouras e de părere că „Reparaţiile din partea Germaniei constituie o problemă juridică complexă, care necesită să fie analizată şi rezolvată la nivel internaţional, în conformitate cu normele dreptului internaţional”. De altefl, ocupaţia nazistă a început să fie evocată de la începutul crizei în Grecia.În timpul alegerilor parlamentare din mai şi iunie, reprezentanţii Partidului Independent au pledat pentru ca Germaniei să-i fie pretinse despăgubiri pentru distrugerile cauzate în timpul ultimului război mondial.

    În martie 2006, Curtea Constituţională din Germania a decis că statul nu ar mai trebui să plătească despăgubiri individuale pentru crimele de război comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Conform unui acord din 1960, Germania a plătit deja circa 60 milioane de euro victimelor regimului nazist în Grecia, declarase în 2010 purtătorul de cuvânt al MAE german Andreas Peschke.
    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/reparatii-de-razboi-grecii-fac-calcule-ce-suma-ar-trebui-sa-plateasca-germania-118553.html

    • Referitor la tezaur…rusii nu dau niciodata nimic…ca sa nu creeze precedente….dar sunt de acord cu o comisie…..au astfel de comisii pe diverse probleme cu diverse tari. Unele comisii mai mult de 30 de ani de functionare.
      Cred ca mai eficient ar fi sa le cerem garantilor….Franta si Marea Britanie…sa vedem daca fac o cheltuiala pentru prestigiu si obraz subtire….

  5. Tatal lui Putin a fost bucatarul lui Stalin, deci a avut de unde primi educatie si probabil si cateva butoane vitale. Si eu sper ca Rusia sa-si revina cumva dpv economic , dar daca nu face nimic la demografie se duce de copca. Cand ai 120 mil de locuitori langa un colos de un miliard s-ar putea sa fie cam tarziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *