PzH 2000 in noroiul ucrainean

Despre PzH 2000 s-a mai discutat. Performanta obuzierului autopropulsat german in Ucraina a fost pusa sub semnul intrebarii. S-a scris despre lipsa de piese de schimb, despre folosirea foarte intensa in Ucraina. Germanii considerau ca 100 de lovituri pe zi reprezinta un ritm de lucru maxim, ucrainenii se presupune ca trageau 300 de lovituri pe zi cu PzH 2000. De aici s-a ajuns la trimiterea la reparatii a obuzierelor germane la un centru german infiintat in Slovacia.

Recent a aparut un articol in NYTimes care mai dezvaluie niste probleme ale PzH 2000

Sursa AICI:

Mai apar traduceri ale articolului si in media romana.

Sursa AICI:

In NYTimes este un interviu cu artileristii ucraineni din Brigada Separata de Artilerie 43. Brigada a primit in dotare in timpul iernii PzH 2000 provenind din Germania si Olanda, plus ca au mai beneficiat de un stagiu de pregatire de cateva saptamani in Germania. Militarii ucraineni sunt multumiti de PzH 2000, spun ca beneficiaza de o protectie suplimentara fata de obuzierul 2S7 Pion de 203 mm pe care l-a inlocuit in dotarea Brigazii de artilerie 43, ei sustin ca blindajul german rezista la o lovitura directa de mortier si la schijele proiectilelor de artilerie, sau ca sa fiu mai exact:

“Soldiers ride within an armored capsule, which the men said had withstood direct hits by mortars and indirect fire from an array of artillery shells.”

Am ceva dubii despre o lovitura de aruncator de 120 mm, un tanc Merkava a fost scos din lupta de o lovitura de aruncator de 120 mm, nu cred ca PzH 2000 rezista la asa ceva, dar oricum ar fi, “armored capsule” ofera mai multa protectie decat Pion 203 mm.

PzH 2000 in noroiul ucrainean

Artileristii ucraineni sunt multumiti de PzH 2000, comparatia cu Pion este ca de la un Mercedes la un Jiguli, ei afirma ca rusii lanseaza baraje masive de artilerie pe o anumita zona, sperand sa nimereasca ceva. Cu PzH 2000 artileristii ucraineni au obtinut cu mai putine proiectile rezultate mai bune decat rusii.

Insa mai apar niste probleme cu PzH 2000, asa cum rezulta din articol.

Datorita vremii ploioase exista mult noroi pe linia frontului si comparativ cu 2S7 Pion 203 mm care are senile metalice, PzH 2000 are senile cu pad-uri de cauciuc. Acestea sunt mai bune pe suprafete dure, dar in noroiul ucrainean au performante reduse. 2S7 Pion mai ramane ocazional blocat, dar performeaza mai bine in conditii dificile de teren noroios.

Artileristii ucraineni mai spun:

“If you fire off two full loads of ammunition, you need to spend a day servicing it ”

Nu e clar ce inseamna sa ai nevoie de o zi intreaga sa intretii PzH 2000, e o fotografie in articol, dar nu sunt informatii suplimentare, nici nu se precizeaza ce inseamna “two full loads of ammunition”. (120 de lovituri, vezi completarile de mai jos)

PzH 2000 in noroiul ucrainean

Acum, cat timp sa dureze sa cureti teava de 155 mm, poate se refera si la alte lucrari de intretinere.

Se mai afirma in articol ca PzH 2000 este delicat si ca este plin de electronice sensibile la umezeala sau murdarie. Dupa cum se observa in fotografia de mai jos, e plin de noroi in zona frontului, aici in “southeastern Ukraine’s Zaporizhzhia region“. De remarcat camuflajul excelent oferit de vegetatia de primavara.

PzH 2000 in noroiul ucrainean

Se mai spune in articol :

“The soldiers have to put on special booties or slippers when they go inside to avoid tracking in mud, and each vehicle comes with its own vacuum cleaner. In Germany, soldiers said, the howitzers had their own climate-controlled garages where they were stored when not in use — conditions clearly not available on the Ukrainian battlefield.”

Posibil sa fie exagerari, dar nu vad de ce New York Times s-ar apuca sa scrie neadevaruri in articol.

Daca nu se exagereaza, inseamna ca obuzierul PzH 2000 necesita o exploatare foarte pretentioasa, militarii care-l opereaza trebuie sa-si puna papuci sau botosi de unica folosinta cand se urca in el, iar eu nu-i vad  pe militarii romani sa indeplineasca aceste cerinte de lucru, care oricum sunt extrem de greu de indeplinit pe linia frontului.

E greu de facut asa ceva chiar si in timp de pace, nu imi dau seama cum reusesc ucrainenii sa pastreze curatenia in conditiile mizerabile de pe teren. Fiecare PzH 2000 vine cu aspiratorul propriu, ”iubeste curatenia”.

Nu vad nici MApN-ul nostru sa tina un obuzier autopropulsat in garaje la temperatura controlata, gazele sunt scumpe.

Articolul se refera la PzH 2000, nu exista o comparatie cu alte obuziere autopropulsate din dotarea membrilor NATO, K9 Thunder pentru Norvegia e operat de militari in termen.

“The K9 system can transit new conscript crew to active duty quickly due to simplicity and similarity to M109 operational doctrine. It takes 4 weeks training for crew proficiency and 2 weeks training for maintenance crew proficiency.”

Sursa AICI:

Romania doreste sa achizitioneze tehnica militara moderna, aceasta tehnica va trebui obligatoriu sa implice industria autohtona in intretinerea acestei tehnici, nu ne permitem sa asteptam sa ne repare altii armamentul.

In cazul obuzierelor autopropulsate s-ar putea sa fie nevoie sa fabricam tevile de tun in tara, daca dorim sa ne pastram capacitatea de lupta, nu sa  folosim SPH-urile doar la parade.

In concluzie, trebuie urmarite cu atentie performantele armamentului occidental in Ucraina, performantele de pe campul de lupta s-ar putea sa fie diferite de performantele anuntate de producatorii de armament pe la diverse evenimente.

De asemenea, e nevoie de mai multa consideratie pentru armamentul fabricat in tara, de exemplu pentru APRA-40.

PzH 2000 in noroiul ucrainean

Sunt mai simplu de exploatat decat un PzH 2000 si ar trebui sa le fabricam in tara in procentaj cat mai mare, cu un transfer de tehnologie din Israel. Daca ucrainenii se uita cu interes la armamentul nostru, ar trebui ca si noi sa facem la fel.

Nu de alta, dar armamentul scump si sofisticat pe care doreste Romania sa-l achizitioneze s-ar putea sa fie prea sofisticat pentru noi.

Completare:

 Dupa ce am scris articolul, a mai aparut o stire: APRA-40 a ajuns in Ukraina.

De asemenea am gasit mai multe detalii despre PzH 2000 in Ucraina.

Din aceste videouri rezulta ca artileristii ucraineni au avut 40 de zile de pregatire in Germania, ca doua incarcaturi complete de 155 mm au 120 de lovituri. Artileristii ucraineni fac o comparatie cu 2S7 Pion. Tunul rusesc era conceput pentru a lansa mii de proiectile, pe suprafete mari nu pentru precizie. De asemenea era mai rudimentar, incarcarea se facea cu  doi militari care carau un proiectil de 110 kg, te rupeai de spate.

PzH 2000 in noroiul ucrainean

De PzH 2000 un comandant ucrainean de obuzier, Oleksei, spunea ca atunci cand a tras prima oara cu el s-a simtit ca si cand ar fi facut sex. Mai spunea Oleksei ca trage cu el 3 proiectile si apoi o ia din loc, astfel incat artileria rusa nu are sanse sa-l loveasca. Se mai observa in imagini ca militarii ucraineni poarta un gen de galosi de camuflaj in PzH 2000.

PzH 2000 in noroiul ucrainean

O posibila cauza ar putea fi sistemul de alimentare cu proiectile al PzH 2000, care e undeva la nivelul podelei si orice murdarie ar ajunge la mecanismele de alimentare.

PzH 2000 in noroiul ucrainean

Am remarcat la militarii ucraineni o lejeritate mult prea mare la tinuta, o combinatie de uniforme militare si tinuta civila, plus niste aspecte care nu apar in mod normal la militari. Aici e Oleksei, comandantul obuzierului, cu o coada si o tunsoare probabil cazaceasca, dar care nu are vreo legatura cu disciplina militara.

PzH 2000 in noroiul ucrainean

De asemenea, la un moment dat Oleksei ii arata reporterului cum se tinteste cu obuzierul, imagini care au trebuit blurate.

N-am inteles nici imaginile acestea, asa arata un incarcator ucrainean de PzH 2000.

In caz de atac cu drone asupra obuzierului sau de vreun atac din apropierea obuzierului, militarul ucrainean va trebui sa lupte descult ca nu cred ca va mai avea timp sa-si ia decat arma.

E razboi, e adevarat ca PzH 2000 lupta la zeci de kilometri in spatele liniei frontului, dar imaginile arata o stare de indisciplina, nespecifica militarilor.

PzH 2000 in noroiul ucrainean

Acum, daca ucrainenii sunt asa de extaziati de PzH 2000 inseamna ca e un armament foarte bun. E drept ca daca faci comparatia cu 2S7 Pion unde te rupeai de spate carand proiectile de 100 kg, PzH 2000 chiar pare un Mercedes fata de Jiguli.

Intretinerea PzH 2000 ridica insa destule probleme, e posibil ca alte obuziere autopropulsate mai simple sa prezinte mult mai multe avantaje, atat in costuri de intretinere cat si mentenanta mai accesibila.

Caudillo

71 de comentarii:

  1. Excelent articol, multumim ?

    8
  2. Anunță-mă și pe mine când măcar un militar ucrainean sau unul rus va spune ceva negativ fata de tehnica și echipamentul primite din alte țări, mai ales recent. Pt că din diverse motive – șefi din stat major/minister, psyops, diplomatice, marketing etc sunt descurajate alte mesaje decât cele oficiale și nici nu apar in media. Tehnic, PzH e mult mai modern și mai recent că Pion. Dooj de ani diferența. Dacă erau fair play comparau cu 2s19 sau ceva mai modern.

    20
    • Artileriștii brigăzii 43 au trecut de la Pion la PzH, e normal să le compare. Anormală e postarea ministerului ucrainean al apărării.

      https://twitter.com/DefenceU/status/1658792955342094341?t=1Tx1eLJqH1WHYUmx9tRU1g&s=19

      PzH 2000 is perhaps the best self-propelled gun in the world.

      Ukraina a primit Krab de la polonezi și Zuzana 2 de la Slovacia.
      Postarea ucraineană e o desconsiderare la adresa polonezilor și slovacilor.
      Și așa mai faci un marketing, o publicitate mascată.

      8
      • Din cate țin minte are și o capabilitate unica, de a trage 3 proiectile, care ajung aproximativ în același timp, în același loc. Am văzut un filmuleț făcut de producător, nemții de obicei nu fac marketing neacoperiți de realitate.

        2
        • Multiple rotund simultaneous impact
          PzH 2000 , 5 proiectile ajung in același timp
          K9 are și el aceasta facilitate de 3 proiectile
          Zuzana 2 are și ea MRSI

          Mie cel mai mult îmi place AMOS , 10 proiectile de 120 MM lovesc țintă simultan

          https://youtu.be/bfF52zBzr6k

          4
  3. Salut. Interesant articol.

    3
  4. 2S7 Pion e superior lui PZH2000 dintr-un anume punct de vedere , deoarece trimite în țintă o încărcătură de luptă mult mai mare , dar nu e conceput pentru lupta de tip sniper trage si fugi , ci pentru baraje de foc , limitate doar de stocurile de muniție disponibile imediat sau de limitările termice ale țevii .

    13
  5. capatu satului

    Articolu da cel putin 3 avantaje la pzh 2000
    – Precizie mai mare la ținta
    – autoloader
    – protecție mai mare pt militari

    Toate astea valorează mai mult ca pretu

    Ca se face întreținere mai lunga e normal
    Asta este un preț mik in comparație cu avantajele pzh2000

    Orice țeava cu care tragi începând de la pistolu mitraliera si pana la aia de 155 tb curățată pt că asta facă ca țeava sa fie apta de lupta

    Sigur ca prin filme de spune ca tragi cu pistolu mitraliera plin de noroi si nisip si ce bine e ca nu e necesar sa cureți țeava
    Dar precizia la ținta e importanta
    Iar pt țeava de 155 cu mult mai importanta decât țeava de pistol mitraliera

    La mintea mea, ar fi de preferat utilizarea atât a k9 cât si a pzh2000
    Dar probabil noi suntem încolonați deja spre M109 la un preț superior fata de concurenta

    7
    • Nu cred, pana si unchiul stie ca M109 e o vechitura si avem nevoie de ceva mai bun. probabil avem lumina verde si un mic sut in fund sa luam K9

      10
      • E atat de depasit in varianta a8 incat deja bae are bani de la dod sa il doteze cu un nou proiectil care sa bata tot ce e pe piata la raza si precizie,acu sa vedem daca si ailalti o fi capabili sa il foloseasca cand o iesi pe piata,ca e posibil sa nu

        2
        • Asta dintr-un motiv foarte simplu. Dod nu vrea să aloce bani pt un spg nou, dar nici nu vrea să renunțe la capabilitatea aceasta.
          Aruncă un ochi pe filmările cu cum trage germanul și cel american. Mă îndoiesc că un echipaj american poate trage 300 de proiectile pe zi, poate doar cu mai mulți încărcători de schimb. Alta generație, alta viața

  6. Sa discutam despre relatia PZH 2000 si romani este pierdere de timp. Romania nu si-a aratat interesul pentru obuzier nici la nivel oficial nici „pe surse”.
    Atat cat stim si nostri au sondat calea obuzierelor pe roti israeliene si Thunder-ul sud-coreean. Ba s-a impins in discutie si ideea unor Paladine americane. Atat. La noi PZH viseaza doar pasionatii.

    14
  7. Cred că băiatul in șlapi,nu visa in viața lui la așa o garsonieră.
    Lux și opulența. Chestia asta după un timp ,te face leneș.

    9
    • A uitat că nu e în cazarmă :)). Mare diferență de atitudine și ținuta primită între ei (vezi bocanci, parka, căciulă la cadre sau aia mai descurcareti). Ținând cont că sunt pe front și secolul 21 e normal. Ținând cont că și ei au fost în pact și comunism, au și cadre de-alea rămase în 1950 cu mentalitatea, dar și băieți mai destupați la minte. Și la noi au fost probleme cu căprăria unor dinozauri și rămași în Sistem pe tema asta. Dobitoci exista in toate armatele.

      15
  8. @George GMT
    „Nu vad nici MApN-ul nostru sa tina un obuzier autopropulsat in garaje la temperatura controlata, gazele sunt scumpe.”
    Când au venit Gheparzii, s-au amenajat remizele existente, cu aer condiționat și tubulatură de evacuare a gazelor arse, pentru păstrarea lor intr-un climat controlat, și treceau nemții zilnic prin remize, să verifice condițiile.
    Apoi a venit amiralul lui pește și a dat ordin să se schimbe locația unităților, în aceeași cazarmă, și în remizele modernizate au ajuns T-55-uri, iar Gheparzii în alte remize, care nu mai asigurau aceleași condiții de păstrare.
    Și nici alți bani pentru amenajări nu s-au mai primit, pentru că „s-au mai făcut o dată”, acum câțiva ani.
    Părerea mea, hâc…

    26
  9. Compare mere cu piersici

    2S7 Pion nu are correspondent in occident ca si calibru, insa daca nu ar fi atat de masiv l-ai putea compara cu CAESAR, DRDO ATAGS, ATMOS (nu cu ARCHER care e fully automated), insa si aceste comparatii la nivelul preciziei (2S7 Pion nu are vun sistem similar cu SIGMA30 de pe CAESAR) si mai ales la capacitatea de shoot & scoot e fortata: pana 2 rservanti reancarca un obuz in 2S7 Pion, cu CAESAR ai tras 6 obuze si ai luat-o din loc. Asa incat probabil e ok s ail compare cu DRDO ATAGS (nici macar cu M777A1/A2)

    Oricare din echipamentele similar cu PZH2000 care sunt automatizate sau semi-automatizate vor avea aceleasi probleme

    Nu cred sa existe un tip de howitzer care sa nu fi avut probleme in Ukraina: au tras in draci fara sa tina cont de minime cerinte impuse de producatori, limitele operationale au fost depasite prin barajul de foc cu care erau obisnuiti, ca de…cam aceasi scoli de ofiteri si artileristi le-au facut si unii si altii.
    De ce crezi ca intr0un final s-au apucat vesticii sa ii instruiasca: au ajuns la concluzia ca printre altele au de invata cum si in ce conditii sa utilizeze armele pe care le primesc, sa treaca de la conceptual rusesc de baraj de foc, la lovituri precise

    Asa ca scuze insa nu vad sensul comparatiei intre 2S7 Pion si PZH2000
    Vrei sa spui ca PZH2000 e sensibil. OK. Crezi ca K9 cu 3 servati/operatori si cu K-10 e mai putin ferit de aceleasi probleme daca ar fi sa lupte in noroiul din Ukraina?
    Ca sa faci astfel de afirmatii trebuie sa fi fost macar in ambele, preferabil insa sa participi la o tragere cu ambele ca sa poti emite astfel de judecati

    24
  10. Diferenta dintre cele doua obuziere este precum intre actualul Main Battle Tank-ul romanesc si viitorul. Nu incape loc de comparatie. Un fel de Dacia 1310 vs Dacia Duster. Alta epoca, alta liga! Eu cred ca vom merge pe mana sud coreenilor la MLI-uri si a obuzierelor autopropulsate. Inca mai este loc se pentru tancuri, chiar dac ase pare ca am batut palma pentru un batalion de Abrams. Necesarul nostru este mare, putem sa facem cum au facut polonezii. Pare ca Ciuca se grabeste cu aprobari pe final de mandat. Daca ramane vicepremier si ministru al apararii in noul guvern, atunci cred ca se vor mai duce si alte proiecte la aprobat!

    4
  11. Fain articol, merci!
    „Germanii considerau ca 100 de lovituri pe zi reprezinta un ritm de lucru maxim, ucrainenii se presupune ca trageau 300 de lovituri pe zi cu PzH 2000. De aici s-a ajuns la trimiterea la reparatii a obuzierelor germane la un centru german infiintat in Slovacia.”
    Da! Lunga perioada de pace in europa a insemnat ca si proiectarea echipamentelor militare de acest tip s-a facut strict pe estimari. Am estimat cum arata un conflict, am estimat cadente, am estimat totul.
    Bravo lor oricum, macar au facut un echipament, noi… degentul in nas si vorbele de duh ale marelui ganditor care prin 2012 sustinea chiar defintarea armatei de-a intregul.

    9
    • Călugărul Sofronie

      Să fim serioşi, cine ar mai trage baraje de artilerie ca în primul război mondial? Mai ales în EUROPA?

      În ziua de azi cum să tragi un obuz care nimereşte aiurea? Moare un moş de inimă că a auzit explozia, social media, revolte în stradă, păreriologi, fascism, complex militar-industrial, drepturile omului, să dăm păcii o şansă, pică guvernul.

      În SUA e dramă că o dronă a omorât un păstor în Siria…

  12. Foarte interesant articol. cred ca noua generatie a armelor care ajung in Ucraina va fi extrem de interesanta. asta e sansa producatorilor europeni sa recupereze decalajul fata de americani. Combat experience

    PS si eu sunt fan PZH 2000 de cativa ani buni. E bun si K9, dar mi-as fi dorit scula nemteasca in batatura

    2
  13. Bun articolul.
    Ma intreb dece toata lumea se refera la articole aparute cine stie pe und si nimeni nu se refera la interviul cu Frank Abels , cel care a dezvoltat PzH200.
    Linkul : https://www.youtube.com/watch?v=h11YNe0DQQA

    3
  14. Ucraina a comandat 100 de bucati din asa ceva. Scula buna. Pretentioasa, ca orice lucru performant. Dar cu antrenament se poate face. Daca regula e sa fie curat inauntru, ei bine e curat si militarii stau in papuci. Faptul ca jucaria arunca 3 obuze in 10 secunde e mai important decat aspectul servantilor. Poa sa stea si in adidasi si trening.

    https://www.politico.eu/article/germany-authorizes-production-of-100-howitzers-for-ukraine/

    17
  15. Concluzia e sa le ai in numar cat mai mare sa nu fii nevoit sa tragi ca nebunu, 300 proiectile in loc de 100 , astfe nu ai mai avea incidente…… Ucrainienii trag cu ele in disperare, ca au putine,rusii sunt multi si au multa artilerie si linia frontului e foarte mare…

    10
  16. Militarii ucraini sunt in război.
    Real, adevărat.
    Ca urmare, fiecare se îmbracă cu ce primește/ găsește.
    Iar servantii autotunului sunt in un oarecare mod , selecționați.
    Nu poți pune pe Gigel cu 8 clase să priceapă balistica, electronică, motoare , s.a.m.d.

    ( Și soldatul american in Vietnam se îmbraca cum credea de cuvinta. Căldura, umezeala deosebita din aer, ploile musonice făceau să se adapteze condițiilor cum puteau. Prosop sub casca, vesta antischije direct pe corp, etc. Exemple reale )

    PS.
    Cât privește realizarea unei țevi de tun cu calibru 120 mm sau 155 mm in Romania :
    – nu mai exista linia dedicata marilor calibre de la Reșița.
    Demontata și trimisa in Rusia. Adrian Năstase știe de ce și cu cine.
    – otelul special al unei țevi de mare calibru nu mai e că in trecut. Cu cuptoare Siemens Martin.
    Acum aliajul special se obține în cuptoare cu arc electric și mediu protejat gazos.
    Nu știu dacă avem așa ceva funcțional.
    – Detensionarea ” barei” unei viitoare țevi de tun mare calibru, e chestie complicata ( pentru noi) când respectiva e încă rosie de căldură.
    – Prelucrarea unei țevi cu lungime de 6 ( sau peste) metri, se face exclusiv cu mașini unelte SPECIALE și cu comanda numerica. Plus precizie deosebita.
    ( Nu pui strungul lîngă linia de forjă. Vibrațiile induse de ciocanul forjei se vad pe precizia strunjirii țevii. Obții doar rebuturi )
    Avem așa ceva?

    Deci, ori investești sute de milioane in
    – siderurgia
    – tratamente
    – prelucrare militară, ori cumperi de la alții produsul finit.
    Vedeți voi ce investiții au fost făcute din 1990 încoace in industria de armament și trageți concluziile de rigoare.
    ( pentru 200- 300 țevi de tun , nu face nimeni transfer de tehnologie. Contabilitate elementară. Cost- beneficii. )

    27
    • „Ca urmare, fiecare se îmbracă cu ce primește/ găsește.”

      Intr o armata care se respectă n ai să vezi așa ceva, de aia e armată.

      „pentru 200- 300 țevi de tun , nu face nimeni transfer de tehnologie. Contabilitate elementară. Cost- beneficii. ),”

      Asta e precum ” Iarna nu-i ca vara”
      Nu te contrazice nimeni , dar pentru armată română e important să folosească eventualele sph uri cumpărate.
      Dacă nu se pot face in țară, trebuie găsit fabricantul care poate oferi piesele de schimb necesare în caz de conflict, inclusiv țevile de tun și toate acestea în cantități suficiente.
      Altfel vom cumpăra sph uri degeaba, poate ar fi bine sa ne bazăm pe Apra 40
      Altfel

      5
      • “ Intr o armata care se respectă n ai să vezi așa ceva, de aia e armată” So what the fuck do you call this?

        https://youtu.be/NZmJ9iYWx5o

        Fraierul din dreapta este in garnizoana; pe baton umplut cu seu din stânga nici nu îl luam in considerare. Cei cu chica aia in cap? Te trezești ca se pregătește sa-și ducă hidoasa la o Brașoveanca la căminul cultural la el in sat, sau te trezești ca fraierul are i dispensa medicală fiind suferind de dermatita soboreala?

        https://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/ultimele-stiri/1588839608-comandant-nou-la-brigada-8-larom-din-focsani.html

        8
        • de la caz la caz

          e prima oara cand vad restrepo, inseamna ca nici voi nu sunteti de 3 metri

          militarul cu chica e ceva nou pentru mine, n-am mai vazut asa comandant

          „baton umplut cu seu ” e Adrian Stroea ,autorul cartilor excelente despre artileria romana, putea fi de doua ori pe atat, diferenta de greutate e creier

          3
          • „diferenta de greutate e creier” Sigur; din cauza asta taranusii aia cand se duc la trageri la Cincu baga niste fise in aceleasi cercuri obosite de decenii la rand.

            4
            • Că voi n-aveti rednecksi, sunt toți absolvenți de Harvard. Ne-am crăcănat de râs ce gafe au făcut unii de la voi din USN trecuți prin BUD/S dar fără experiență prin munți la primul training comun la noi. La lăudat nu te-ntrece nimeni.

              3
              • Du-te bă de aici cu butaforiile tale. Când ești o găina rupta-n cur nu încerca sa te dai vultur.

                3
                • Bai, daca habar n-ai ce să-ți fac. Trebuiau să-ti dea tie raportul, la mintea ta. Au venit înainte de GWOT la Diham. Au lăsat o impresie jenibila pe teren, in poligon au tras ok, dar n-au rupt gura targului Si după aia s-au bătut 2 între ei la cabana.

                  2
                  • Un alt pitecantrop cu mare har, experitza si experienta in autofelatie…Pana la momentul culminant cand produsul incepe sa se prelinga pe la colturile gurii…

                    3
                    • Te descrii perfect :)). S-au bătut la Diham 2 între ei, după ce s-au îmbătat, aveau ceva răfuieli vechi, au găsit loc de joaca, in US probabil ieșea scandal, aflau șefii și și-o luau. Veniți ca în vacanță, „la pension” vb noastră de atunci, nu la training cu cp. 206. Caută exercițiile Dacian…nu-ți zic anul și restul, că ești în miez, afli tu, știi totu, mai puțin altceva decât ideile tale.

                      3
                    • Curge pe sub barba acum …

                      1
      • „vom cumpăra sph uri degeaba”….
        învățați odată ca artileria reactiva nu poate face ceea ce face aia clasică, au efect diferit asupra țintei

        6
        • Nu te contrazic , doar ca daca ti se sph ul dupa o saptamana de utilizare intensa si n-ai cu ce sa l repari, , il cumperi degeaba

          2
        • @Ștefan60

          Dacă nu știi tu ce se face in industria siderurgică, tratamente termice și așa mai departe în Romania, asta nu înseamnă că nu există și nu se întâmplă.
          Și apropo, fost linie de țevi de tun la Bacău, a Elbit (chiar dacă lumea se raportează doar la Reșița).
          Elbit a și declarat oficial că dacă vor fi implicați în proiectul (oricare ar fi el) de SPH și țevile vor veni de la ei, ei își mută linia înapoi.
          Dacă are cineva impresia că țevile de tun sunt vreo navă spațială…se înșeală. Iar în metalurgie încă avem specialiști. Se fac țevi de oțel pentru conducte de gaz și petrol în România la greu, se exporta tije de oțel pentru diverse aplicații de zeci de milioane de euro pe an (Nimet Târgoviște) și așa mai departe.

          9
          • Vezi ca mai este un gagiu pe aici care are de gand sa fabrice 2,5 tancuri pe saptamana cu capacitatile existente unde investitiile capitale are fi minime. Minime… O mica lista de ce este necesar pentru a avea o capacitate organica de a fabrica tevi de tun:

            – Radial Forge – $65 million
            – Electro-Chemical Machining System – $10 million
            – Electro-Chemical Machining System Verification & Validation – $9 million
            – Hex-Trivalent Plating System – $4 million
            – Rifled Water Jet System and System Verification & Validation – $10 million
            – Chrome Tooling (Anodes & Cathodes) – $3 million
            – Tri-Chrome Conversion System – $9.4 million
            – Rifled Cold-Spray System (Spindle Lathe and other ancillary items) – $14 million
            – Anodizing Line – $2 million
            – High Voltage Electrical Substation – $3 million
            – High Voltage Power Distribution System – $10 million
            – Compressed Air System – $5 million
            – Inspection Gauges – $2 million
            – Cannon Billet Pre-Heat Induction Furnace System – $7 million
            – Guided Bore System – $10 million
            – External Cylindrical Grinder – $3.5 million
            – Overhead Cannon Transport Crane – $17 million
            – Vertical Turning Lathe – $7 million
            – Horizontal Milling System – $1 million
            – Inside Diameter Grinder – $5.7 million
            – Honing Machine – $1.8 million
            – Gymnasticator – $2.2 million
            – Horizontal Machining System – $1 million
            – Hollow Spindle Lathe – $6 million
            – Surface Grinder – $1.6 million
            – Tube Runout Table – $1.2 million
            – Wire Electric Discharge Machine – $1.4 million
            – Quality Control Inspection Equipment – $5.4 million

            Total $218.2 million.

            Deci cine scoate din joben mai bine un sfert de miliard de dolari pentru asa ceva? (Fraierii platesc si TVA) Popa Cioaca, Andri Popa, Raspopitu’, Capitanul Anghel, fratii Buzesti? Who the fuck is paying for this? Asa ca mai usor cu pianul pe scari. Daca vreti vise umede si cleioase pastratile pentru Jenna Jameson sau Kendra Lust sau eventual Sandra Romain.

            10
            • „Jenna Jameson sau Kendra Lust sau eventual Sandra Romain”

              Tu nu le sti pe astea mai noi? Ai ramas cu babele de pe vremuri ?

              15
            • Hai sa n-ajungem nici ca-n bancurile cu radio Erevan. Din ce imi amintesc omul a zis ca se pot face carcase/cutii blindate/turele (doar atat, goale sau chele, doar cutia simpla) in numaru si rastimpul ala, nu a vorbit de tancuri complete (cu motor montat, transmisie, electronica, tun etc etc).

              Cat despre tevi de tun, nu stiu daca mai e valabil sau imi amintesc eu bine, dar parca citisem odata ca exista o linie de productie pusa in conservare la Resita daca nu ma insel.

              Sigur, o necesita poate ceva modernizari dar nu se pleaca de la zero

              1
              • Arsenal Reșița a fost înființată în anul 1972 pentru a produce tunuri de calibru mare și mijlociu. După 1990, fabrica s-a orientat și spre produse și servicii din domeniul civil.

                Din 2001, Arsenal Reșița funcționează drept filială a Companiei Naționale ROMARM.
                https://romarm.ro/informatii-despre-companie/filiale-romarm/arsenal-resita/?cn-reloaded=1

              • „Ca unu care lucreaza in industria de masini grele da.. Si in Romania sunt fabrici private care pot scoate cate 1-2 tancuri pe zi. No big stress, trebuie doar calibrata industria pentru produse militare. ”

                https://www.rumaniamilitary.ro/magia-coreeana

                • exact pana cuma se produceau in romania CAT 6040, 6060 si 6090 la fabrica din germania se facea doar asamblarea(acuma productia s-a mutat in Malaezia). La ora actuala Liebherr face in Romania in Brasov si in Cluj 9200, 9400 si 9600 si Komatsu face seria 4000,7000 si 8000, SKF divizia navala isi face in Romania partea de corp a navei unde sunt pliate stabilizatoarele(stabilizatorul nu e facut in Romania)

                  https://www.marinelog.com/news/skf-to-supply-stabilizers-for-worlds-largest-research-expedition-vessel/
                  Ca unu care am vazut mai multe fabrici decat ai tu ani de viata iti dau lectii in inginerie cand vrei…

                  1
                  • Sigur. Imediat. Distrusii aia de la Joint Systems Manufacturing Center au facut anul trecut niste „mici” investitii capitale (multi axis machine, vertical manchine center, thick plate machining line, robotic blast booth, robotic paint booths, turret machines/jigs, etc.) in anticiparea inceperii productiei Abrams SEP v4 in urmatorii doi ani care s-au ridicat la modica suma de $61 de bulioane. Costurile de constructie asociate cu modificarea actualelor hale de productie si modernizarea unor instalatii de utilitati se ridica la modica suma de $47 bulioane. Iar asta se aplica la o instalatie de productie de aproximativ 150,000 de metri patrati care are capacitatea de a produce 2.5 tancuri pe zi. Deci unde exact in Romania exista asa ceva? Tot ce insiri acolo cu mare ingaduinta are 10,000 de metri patrati. Deci unde exact se produc hardughiile alea de excavatorare? In in Franta sau Germania probabil. Am trecut pe langa Colmar acum cinci ani, iar instalatia respectiva se intinde usor pe aproape un kilometru. Deci, cine exact plateste pentru chestiile astea, cand cerinta este in fond farmaceutica? Hai curaj cu baza aia de estimari sa ne arati „calibrezi” actuala capabilitate de productie. Deci ori sa dormit, or nu a fost interes in cursurile si laboratoarele alea de conceptia productiei, dar asta o incadram la noi muncim nu gandim.

      • @ Claudillo bun articol !
        Mie baiatul ala in slapi din contra mi se pare chiar in elementul lui …imi aminteste de cand faceam armata la Lugoj la artilerie AT …dupa instructii , trageri de zii si noapte , aruncat grenade, tarasuri , marsuri , alarme si trageri de artilerie in regim de lichidare de stoc [ ca expirau proiectilele de pe vremea lui ceasca si de cat sa le caseze mai bine ne-am distrat cu vreo 1500 de proiectile la o baterie de 4 tunuri de 76 ] , ne cam durea la basca sa avem tinuta de lucru la dunga si bocancii vacsuiti …din contra umblam cu uniformele soioase si cu AMR-ul scris pe spate ca fotbalistii,sau ne simteam mai jmecheri doar in chiloti si cu casca-n cap ,daca asa ne era mai comod , decat ”fetitele apretate ” ca scoase din cutie care faceau ”pas de gasca” la parazi …E o mentalitate care e inteleasa doar cand faci armata in camp , nu in birou sau cazarma .

        17
    • De acord cu multe ce spui, dar Siemens Martin nu mai e de actualitate la noi. Se produce otel de calitate.

      1
  17. Daca PzH200 e chiar atat de sensibil la curatenie in interior, e clar, nevasta-mea a fost in echipa de proiectare.

    28
  18. de acord cu Johan

    doua lucruri care cred ca tin de situatia obiectiva:
    1. e foarte posibil ca ucrainienii sa nu aiba suficiente guri de foc, astfel incat sa se poata dispensa si sa poata retrage PZH-urile pentru mententata
    2. e foarte probabil ca logistic sa fie dificil – oricum e un cosmar logistic cu ce „salata”au acum – sa-si asigure in anumite momente sau locatii consumabile, piese de schimb, personal calificat pt mentenanta asa ca le folosesc in continuare cu consecintele de rigoare
    3. poate e doar impresia mea, insa daca la inceputul razboiului, ucrainienii recupera, reutilizau blindate, armament si piesele rusesti (si unele treceau dintr-o tabara in alta de 2,3 ori) acum cand majoritare devin cele occidentale, vedem pe filemuletele postate ca distrug orice „scula” sovietica, chiar scoasa din uz, ca rusii sa nu le mai poata utiliza deloc

    12
  19. PzH2000 pare cel mai bun sph din acest moment. Când și unde le-a fost greu, ucrainienii l-au adus în zona și a cam salvat situația, asa cu botosei.
    Acum, e pretențios și are multa electronica…. pai da, cum altfel, e automatizat. Vrei sa poți face mizerie? Renunti la autoloader și iti mai iei un sclav sa bage la obuze si incarcarcaturi de azvarlite, de asemenea începi sa setezi țintă da mano. Curățenia are legătură cu mentalitatea, nu cu războiul. Uitati-va la tranșeele rusilor

    16
  20. De ce oare nu țintesc și ai noștri mai sus? M1299 ERCA la senilate și Archer sau Sigma pe roti. Scorpene cu posibilitate de lansare rachete de croaziera, 3 FREMM sau Belharra în loc de gowind. Cum s a luat la artilerie reactiva Himars și la aparare de coasta NSM, tot asa trebuie țintit produse de top peste tot. La APC uri și MLI uri turele top cu spike cu contra masuri, în loc de gheparzii batrani, luat LeFlaSys…păcat, încă ne mulțumim cu puțin.

    1
    • Cam greu sa tintim mai sus deja sunt tot felul de voci care considera ca dam prea multi bani pe armament. Cristoiu spune ca este aberant sa cheltuim atatia bani pe arme, Norica Nicolai, o mare „specialista” spune ca n-avem nevoie de submarine (!)…

      9
      • Personal prefer un echipaj in slapi, nestresat, care sa faca treaba.
        Chestia cu disciplina dusa la extrem e un stres in plus in caz de razboi cand soldatul in loc sa-si faca treaba se gandeste cum dracu’ sa se incheie mai repede la ultimul nasture ca-i vine seful si-l ia la 11m.

        Mi-a povestit un amic cum in Irak parca stateau la o vorba catuva americani si cativa de-ai nostri si cum s-au mirat aia ca la apropierea unui ofiter roman au strigat „atentiune!” Veteranii lor chiar erau „hello” cu ofiterii, ba uneori se si tutuiau si-si vorbeau pe numele mic.
        Unde auzi asa ceva la indoctrinatii nostri comunisti?

        E razboi? Fa-ti treaba si poti purta adidasi daca asta te ajuta sa lucrezi mai bine. In rest, degeaba ai bocancii facuti si esti praf in meserie.
        Dar nah, la noi asta a contat tot timpul. Sa ai bocancii facuti, tinuta sa arate bine si capul acoperit sa nu se vada ca e gol.
        In rest articolul e destul de ok. Si da, Pzh 2000 e foarte ok cu conditia sa ai destule, nu doar de ochii lumii si pt parade. Si Himmars ori NSM la fel. Cam orice de fapt.

        19
      • Anla, a fost întotdeauna așa, a fost mare scandal în presa și cu prima incercare de achiziționare a unui aparat multirol, când era și Gripenul în cărți. Scandal pornit de niste jurnaliști de la Vântu… Ambii au plecat din tara.

        2
        • Mi-e teama ca idiotii astia rupti de realitatea vremurilor oe care le traim vor crea o presiune mediatica care sa duca la anularea programelor.

          3
          • La ce luam de la americani nu prea mai e loc de-ntors. Celelalte achiziții neamericane sunt deschise la jocuri de culise. Nereguli în contracte, preturi nejustificate, combinații ale celor de la achiziții cu firme intermediare, redirecționare bani către pandemie/inundații/seceta/autostrazi-locuinte. Si vechea nu contează cine trimite oferte, contează cine decide câștigătorul.

            2
  21. Ce artilerie de rahat au rusii. E prea sensibila.
    https://www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/comments/13m105n/russian_mstas_with_an_exploded_barrel/

    Aolo ce artilerie sensibila au si polonezii
    https://i.redd.it/ukrainian-ahs-krab-after-suffered-cannon-malfunction-v0-hcmt30au69r91.jpg?s=28ad51f60dbaf7594af5941f8ecaae305be2b92b

    Nu sunt facute sa reziste se pare nu ca mareata pion.

    https://mil.in.ua/en/news/russian-203mm-pion-self-propelled-guns-were-destroyed-in-the-kherson-region/

    Care sta 10.000 de ani pana trage si pleaca si e usor de gasit. Mai bine sa moara artileria cu tot cu prostii care o folosesc, pentru ca are capabilitati shoot and scoot din 1900 toamna, decat sa se strice autoloaderul.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *