Qatar, tara bogata

Momentul in care qatarezii au primit primul Rafale – 5 iunie 2019…

Bogata dar locuita de arabi, iertat sa-mi fie rasismul cultural, dar asta-i realitatea. Aia sunt bogati nu prin munca si ingeniozitatea lor, precum europenii, japonezii, chinezii sau americanii, ci pentru ca Dumnezeu i-a asezat pe un enorm rezervor subteran de titei si gaze. Si cu asta basta, in rest sa vina occidentalii cei huliti sa le construiasca orasele si sa le scoata si petrolul.

Ei bine, emiratul Qatar a obtinut de la FIFA – lumea zice ca prin spaga multa – organizarea Campionatului Mondial de fotbal de anul acesta. Lumea a protestat si a asta din mai multe motive: caldura criminala (pe-asta au rezolvat-o, CM se va desfasura in premiera absoluta in luna noiembrie!!), conditiile de calatorie pentru microbisti, preturile mari, necazurile pe care femeile le-ar putea avea acolo etc.

Una peste alta, o sarbatoare a fotbalului pentru intreaga familie a fost trimisa intr-o tara medievala, primitiva dar plina de bani. Nici macar cu sportul n-au qatarezii prea mare legatura.

In fine, trecem pe asta CM si ajungem la Eurofighter Typhoon. Astia din Qatar au o forta aeriana de s-o invarti dupa soare, compusa din 27 de Rafale (inca 9 aparate de primit), F 15QA – 4 bucati (de primit inca 32) plus 24 de Eurofighter Typhoon comandate pe filiera britanica.

Ok, pana aici lucrurile par promitatoare, au totusi 27 de Rafale gata livrate cu care ar putea fara probleme sa asigure siguranta aeriana in micul emirat de doar 11 mii de km patrati, mai mic decat Dobrogea noastra care are peste 15 mii kmp.

Si atunci de ce Londra a anuntat ca va trimite propriile Eurofightere sa apere cerul Qatarului in timpul CM de fotbal? Motivul oficial ar fi ca qatarezii nu au suficienti piloti. Motiv care poate fi, real si unic, sau poate fi real si doar unul printre alte motive, cum ar fi: lipsa de capacitate de lupta a fortelor aeriene din motive cunoscute in zona araba.

Londra a anuntat oficial si a explicat si motivul: 6 miliarde de lire sterline insemnand cele 24 de ET, 9 aparate de antrenament HAWK plus multe intretinere si suport pentru aparatele vandute. Iar toate acestea inseamna mii de slujbe foarte bine platite pentru Regatul Unit, asadar poate sa faca si Royal Air Forces un efort la Campinontul Mondial de fotbal din iarna. Cu atat mai mult cu cat arabii vor pune banul jos pentru serviciul de asigurare a spatiului aerian.

Intrebarea care se naste este relativ simpla: colectiile impresionante de armanet vestic detinute de tarile arabe din zona Golfului au vreo importanta militara, sau in caz de ceva trebuie sa vina tot Vestul la pocneala?!

Pentru ca daca Qatarul, cu teritoriul sau cat doua judete romanesti, cu 27 de aparate Rafale in dotare, nu este in stare sa apere (de cine si de ce ?!) emiratul, pai atunci la ce dracu mai cumperi zburatoarele si inca de trei feluri (ET, Rafale, F 15)?! Sau de ce nu vin ceilalti arabi din Golf sa-si sprijine co-religionari? Adica Omanul, Arabia Saudita, Bahrein etc?! Sau nici astia “n-au piloti”?

PS Ca sa fim corecti, Parisul si-a oferit si el serviciile intru protectia onoratei monarhii in timpul CM (si francezii tot vreo sase miliarde si-au luat pe Rafale dar de euro), insa britanicii au fost cei preferati. US Air Forces nu face chestii dastea, nu joaca rolul de garda de corp pentru tot felul de printi si emiri ca n-are de ce, cei +50 de mii de soldati americani din Golf si prezenta constanta a US Navy ofera suficiente argumente pentru achizitionarea de armament american. Europenii saracii mai trebuie sa faca si compromisuri cu arabii petrolisti.

PPS Si ca sa fim chiar mai corecti, britanicii sunt acolo mai mult in calitate de consilieri, tinand cont de experienta lor cu ocazia Olimpiadei din 2012, in rest qatarezii dau ordine, ei sunt la butoane. Asta este evident varianta oficiala. Despre ce „consiliere” poate fi vorba cand englezii vin cu Typhoonurile dupa ei?! Ramane de vazut…

GeorgeGMT

35 de comentarii:

  1. Nu ca noi am fi mai breji decat qatarezii…

    20
    • Noi avem măcar scuza ca nu avem banii qatarezilor

      18
    • La noi este vorba doar de corupție la nivel înalt, dezinteres al factorului politic fata de interesul național, forțele armate și promovarea în funcții cheie, de conducere și execuție, pe criterii care ignora cu desăvârșire realele competente profesionale și profilul moral al celui promovat.Un mediocru/submediocru nu poate avea decât o activitate și gândire mediocra/submediocra.

      15
  2. Salut. Le facem si noi o oferta pentru politie aeriana cu 10 mig-21 Lancer.

    21
    • Nici nu se pune problema!
      MIG21 poate fi (si a fost) folosit de multe ori ca multi rol, adica la arat campurile patriei ? (pentru cunoscatori) iar in Qatar ar fi inutil, ce sa faca, sa are nisipul?

      2
  3. Da’ qatarotii nu erau în clenciuri tocmai cu vecinii din golf? Nu că s-ar apuca emiratezii sau sauditii să facă pe nebunii exact în timpul CM, când zeci de mii de europeni vor fi prin deșert. Sau poate tocmai de asta vin britanicii, două, trei galerii de hooligans englezi pot răsturna ordinea în micul emirat.

    6
    • S-au impacat intre timp. Si oricum sauditii si emiratii au mainile ocupate cu implicarea dezastruoasa din Yemen. Chiar daca au divergente dusmanul comun ramane unul singur, Iranul.

      5
      • pai de la asta au inceput divergentele. Quatar vrea sa fie in relatii bune si cu Iranul motivand ca nu vrea sa se puna rau cu vecinul de peste apa cu care si imparte (destul de amical) mai multe campuri de gaze. Sauditii au incercat sa le forteze mana dar pana la urma nu a mers si o lasa mai moale.

    • monarhiile din qatar si arabia saudita sunt inrudite. arabia saudita a mediat chiar si certuri intre membrii monarhiei din qatar. sunt foarte apropriati chiar daca au avut tensiuni politice.

      7
  4. cu tot cu banii lor intr-un conflict real evreii ar da de pamant cu ei. Pur si simplu sunt prea prosti ca sa fie in stare de ceva pentru ca habar n au cum sa si foloseasca jucariile. Sunt curios ce o sa faca cand se duce petrolul, doar emiratii si au dezvoltat turismul, celelalte state medievale nimic. Presupun ca o sa revina la vandut camile?

    12
    • Greșești profund dacă ii bagi în aceeași oala pe liderii arabi din Golf cu majoritatea poporului lor.Este vorba de oameni cu alt nivel de educație și gândire.
      Datorita liderilor lor, tarile arabe din Golf au strânse relații pozitive, reciproc avantajoase atât cu occidentul cât și cu China Rusia și Israel.

      4
  5. Salut si noua ne-a dat Dzeu o tara ape, munti, campi si noi ne batem joc de tara. Qatar au bani dar au dezvoltat turism , incearca sa diversifice piata munci , incearca o crestere economica sustinuta pe diversitate noi ne bazam exclusiv din consum , taxe si imprumuturi . Lipsa noastra de viziune si de reformare a statului se vede in fiecare zi in calitatea vieti si a faptului ca devenim tot mai impovarati . Doar din turism am putea produce anual miliarde de euro dar cui ii pasa , clasa care a condus in ultimi 30 de ani au saracit si au depopulat tara .Ineficienta asta e materie de studiu national , si nu se face nimic a eficientiza statul.

    17
    • Noi suntem un popor harnic și cinstit, da’ nu ne lasă scârbele alea.

      15
    • Pai ce sa zicem, hai sa ne uitam la ce propunem noi pentru functii boborul, si ce propun ei pentru functii, ei insemnad nu poporul din qatar ci familia suverana, find un sultanat absolut, Coranul si cuvantul Sultanului sunt lege.
      Desigur ca nu putem compara Europa cu acea parte a lumii si nu are rost sa discutam democratia vs absolutismul in lumea araba oricat s-ar preta aici o teza de doctarat.
      Deci, sultanul, care dicteaza, ii un nenica nascut prin 1980, educat la Sherborne si Harrow school UK, doua scoli internationale de prestigiu si vechi de sute de ani. Acolo, nu a terminat ultimul la categoria prosti ci a terminat printre aia buni, cap-mare cum le ziceam eu in scoala, cu nota A echivalnetul lui 10 la noi. Apoi, cu aprobarea lui tanti regina, probabil la telefonul lu’ ticu, asta a fost admis la Sandhurst, Academia Militara desigur. Ticu, Hamad bin Khalifa (Nu Mia baieti, ho, incet) care traiesti bine mersi si azi a renunat la tron ca zice el, nu suntem republica dar ii bine sa fi condus de oameni tineri si cu vise. Ce menatiltate pe el, oare asta unde o fi educat? Ahhh, tot in UK, tot absolvent de multe scoli pe acolo, idem si Sandhurst.
      Desigur despotii astia luminati au priceput cum sta treaba cu fundamentalismul tampit si dictatura prostului, asa ca in functii cheie sunt oameni educati cu cv-uri serioase si a limitat rolul imamilor in societate. A dat cu eductatie serioasa in popor. Sunt deschisi la strainezi si sunt toleranti cu alte religii. Au chiar 14% din populatie crestina, multi find expati naturalizati.
      Prim munistru, ceva neam de-al lor, educat in SUA, MBA-uri ii atarna la gat mai ceva ca un vp de coproratisti la noi. Asa ca merge si cu nemusagul, da nu merge cu neamul prost am putea noi concluziona.
      La noi? Pai, are rost? Nu l-am avut sef de stat pe Cioran si nici pe Mociulski. Nici macar pe Mihai pentru mult timp, ca lui i-a fost profesor printre altii Nicolae Iorga. Daca spicui cateva cv-uri de prin top-administratia statului roman, te apuca plansul, majoritatea find prosti cu diploma, aia care s-au sinchist sa se deranjeze cu diploma. Restul diplome pe naspa si altii nici macar pe naspa ci „scoala vietii”.
      Deci, cu asta defilam, rezultatele vorbesc singure si tocmai ne-am comparat cu o tara a carui sistem de guvernamant seama mai mult cu secolul 18 decat cu prezentul.
      Deci raspunsul chiar este educatia. No’ dracie, cine s-ar fi gandit.

      32
      • „Sunt deschisi la strainezi si sunt toleranti cu alte religii. Au chiar 14% din populatie crestina, multi find expati naturalizati.”
        Ce gluma buna…
        Ca au un loc unde sunt comasate TOATE bisercile ( dar nu si templele – budist, de exemplu) , celorlalte religii e adevarat, fiecare cu intrare separata, cu control la intrare ca pe aeroport ( nu glumesc deloc, scannere si toate cele). E vorba de Religious Centre din Barwa Village.
        Iar biserica ortodoxa ( greaca) de acolo e ( sau era, acum 6-7 ani) o gluma sinistra: un subsol cu scaune si cu iconostas facut la traforaj si pirogravat, de ziceai ca-I facut de copiii de la Casa Pionerilor. ?
        Dar asta nu din cauza qatariorilor.
        In biserica catolica erau Iisusi de ipsos vopsiti cu bronz aluminiu si ‘vorbele’ slujbei afisate pe cateva monitoare de ziceai ca esti la karaoke.
        Ce era bine e ca aveau aer conditional.
        Bineinteles, si in moschei era AC, de curiozitate am intrat in una. Bineinteles, respectand ritualul de intrare (descult, ablutiunea rituala) ca-mi facusem temele. ?

        1
        • Sa-mi bag banii la Caritas daca pot substrage o mica estenta a ceea ce spui. Erau arabetii datori sa faca biserica cu cupola de aur? Sau icoane aurite?
          Mai sunt si altele in afara complexului construit in 2005 la care te referi.
          Du-te prin alte locuri in lumea araba si zi-mi cat de bine e sa fi crestin. Aia daca nu iei un iatagan in umarul drept, si politia se uita la tine de ca tu esti de vina pentru ca instinctiv ti-ai facut cruce auzind un om vorbind prostii incomensurabile. Caz real, prieten, geolog.
          Ma gandesc ca nu pui notiunea lor de toleranti in balanta cu a noastra. Consumul de alcool si comportamnetul desfranat se sanctioneaza in anno domini 2022 in Qatar cu biciuirea publica.

          2
  6. daca le zici „ciohapsi” e tot rasism cuktural sau o observatie realista ce surprinde starea de fapt?

  7. Qatar are o populație de sub 3 milioane de locuitori și un pib de 150 md. USD. Deci da, sunt bogați pe hârtie. Dar mare parte a avuției naționale este concentrată în mâinile familiei regale și acolitilor. De aia își permit investiții gen PSG.
    Mă întreb unde vor zbura avioanele alea de superioritate aeriană, că după ce decolează au ieșit într-un minut sau două din spațiul lor aerian.
    Cât despre campionatul mondial obținut prin fraudă în 2010 cu ajutorul numiților Platini și Sarkozy printre alții, acum un an cei de la The Guardian estimau că peste 6500 de muncitori străini au murit pe șantierele stadioanelor în ultimul deceniu. Sunt dealtfel peste 2 milioane de străini care cam fac tot ce presupune muncă în regat. Doar piloți militari nu pot fi…
    Am înțeles că petrecerile vor fi interzise la mondial iar cei care vor căuta o aventură de o noapte riscă șapte ani de pușcărie. Deh, altă cultură și set de valori…

    13
  8. tarile precum acestea ne arata ca solutia pt progresul unei tari nu sta in PIB sau nr de KM de autostrada, ci in e d u c a t i e.

    11
    • „progresul unei tari nu sta in PIB sau nr de KM de autostrada, ci in e d u c a t i e.”

      Serios ?
      Doar educația?
      Dacă nu ai infrastructură (rutiera, feroviară, șamd), afacerile nu vin, nu cresc, nu apare competitivitatea intre firme, atât pt cota de piață cât si pt angajați, piața muncii nu se diversifica, nu crește complexitatea muncii, nu cresc salariile……
      Cei care sunt educati se concentrează in cateva zone geografice din țară, sau pleaca…și zonele de unde au plecat tot sărace rămân….
      Educatie e doar începutul….

      Zic și io….

      11
      • poti sa ai autostrazi si sa nu ai economie ( irak, syria)

        poti sa ai pib de tara dezvoltata si sa organizezi 81 executii publice in 2022 (arabia saudita)

        dar cu educatie, te ridici dupa doua razboaie mondiale si le tunzi parul la toti (germania)

        18
        • „dar cu educatie, te ridici dupa doua razboaie mondiale si le tunzi parul la toti (germania)”

          Aham, și planul lu unu’, de’l chema Marshal, cui il lași?
          Planul ăla de a pompat bani in refacerea infrastructurii și nu numai….contează și materialul uman, nu zic nu…dar fara Marshall revirimentul ar fi fost mult mai greu…

          5
      • Educatie e începutul si de acolo pleaca totul. Ai spus-o chiar tu.

        15
        • @Daniel
          Nici tu, nici rez voluntar nu ați înțeles comentariul meu….
          Educam cât vrem, dacă nu creăm condiții să se trăiască bine in toată țara, cei educați se polarizeaza in câteva zone mai dezvoltate din țară, sau emigrează…..
          Sunt interdependente, pt a crea bunăstare…sau măcar premizele ei…..

          3
      • Răzvan Rotaru

        Ba chiar stă în educație. Dar nu educația elitelor, a unui grup, a unei familii ci în educația la nivel de masă adik a întregii țări. Uită-te la Finlanda. Într-o țară educată nu ai să vezi corupție la nivelul nostru…

        2
  9. Cred ca prin aceste achiziții militare, conducerea Qatar-ului a dorit cu adevărat doar sa cumpere bunăvoința/simpatia tarilor de la care a făcut achizițiile, pentru a obține avantaje conerciale/economice și politice și mai putin ca să fie cu adevărat o forță militara regionala sau o buturuga foarte greu de spart de către Iran.
    Qatar este vânzător de gaz și vroia sa îl vândă inclusiv în occident însă Assad nu a permis ca conductele Qatarului sa tranziteze Siria, pentru a ajunge la Marea Mediterana și Europa, foarte probabil, la solicitarea tarii prietene Rusia, care era principalul furnizor de gaz pentru Europa, asa ca Qatar, alături de Arabia Saudită, EAU, cu binecuvântarea administrației prezidențiale Obama, profitând de situația economica și sociala din Siria, s-au implicat prin interpuși(inclusiv gruparile jihadiste) , în acțiunile de alungare a regimului Bashar de la putere și preluare controlului Siriei.Ca și regimul Erdogan a implicat Turcia in eliminarea regimului Assad și sprijinirea ISIS și altor grupări jihadiste care au acționat sau încă se afla în Siria, în Ildib, este adevărat.
    Revenind la prezent, Qatar va fi furnizor de gaz metan, lichefiat, pentru Europa, inclusiv Germania , se pare pentru cel putin 20 de ani, evident , la un preț mult mai mare decât gazul rusesc.

    8
  10. Un articol intr-o publicatie in domeniu examinase mentalitatea araba si ajunsese la concluzia ca mentalitatea tribala conta enorm in luarea deciziilor de angajare si numire in functie. In Egipt ofiterii nu educau subordonatii in utilizarea echipamentului, pentru ca doreau astfel sa mentina puterea si influenta prin controlul informatiilor.
    Qatar , in opinia mea , prin achizitiile aberante, nu face decat sa cumpere protectie de la englezi si francezi.

    2
  11. Rusia, Venezuela, unele tari sud americane sau africane sunt foarte bogate în resurse naturale însă fata de tarile arabe din Golf, sunt mediocre ca dezvoltare și nivel de trai doar datorita modului cum sunt administrate de liderii lor.Tarile arabe din Golf, datorita viziunii liderilor lor, școliți la cele mai prestigioase universități occidentale, și care au trăit destul de mult în occident, ca și nivel de trai sau dezvoltare a infrastructurii, sunt de top.Ca mentalitatea și valorile morale ale arabilor sunt cele cunoscute, este alta poveste.Daca liderii tarilor arabe din Golf ar incerca sa impună o schimbare radicala de mentalitate și valori morale, asa cum a dorit ultimul sah al Iranului, cred ca ar avea aceeași soarta iar tarile lor pe cea a Iranului după fuga șahului.

    4
  12. ”27 de Rafale (inca 9 aparate de primit), F 15QA – 4 bucati (de primit inca 32) plus 24 de Eurofighter Typhoon comandate pe filiera britanica”,
    Taticuleeee! Eu cred ca au aviatie mai consistenta decat multe tari de top din UE.

    7
    • 3 tipuri de avioane diverse.
      Diverse in toate cele. Motoare, senzori, radar, inclusiv cauciucuri.
      O problema de logistica colosala.
      Identic ca saudiții, plătesc străini să le întrețină. ( Saudiții plătesc și piloți străini să zboare cu ele ).
      Au bani gârlă toți dar cu un sistem educațional medieval, rezultatul e asta.
      Mercenari bine plătiți și tot ținut ” la secret”.
      As fi curios sa știu câte din aeroplane sunt „mission ready” . 10- 50- 75 % ?
      Mister.

      Sau cumpără noi că garanția ( pe mai multi ani ) care include întreținerea și piesele de schimb aferente sunt asigurate/realizate de producător ? ??

      1
  13. Ghita Bizonu'

    Intrebare : Cum poti da un basis unei tari intregi?
    Easpuns: Achizitionand arme!.

    Ca lista echipmanetelor devin echivalentul retri de salata de bou .. e lipsot de importanta!

    Si va atrag atentia asupra unui „amanunt” : populatia …

    An Populație
    1908 cca. 22.000[51]
    1939 cca. 28.000[51]
    sfârșitul
    anilor 1960 70.000[52]
    1986 369.079
    1997 522.023[53]
    2000 744.483

    Nu vi se pare usor exagerata cresterea populatiei de la finele anilor 60 pana in 1986? Adica cam in 20 de ani populatia s-ar fi imnultitt de 5 ori ? Adica se dubla in maxim 10 ani?
    Da ce muierile alea erau iepuroaice ?
    Si azi sunt estimati 2.795.000 ?

    Ntz. Explicatia este ca in Quatar nici arabii nu prea sunt qatarezi din nastere!
    Si ca sefii qatarezi gestioneaza tara nitel cam ca pe o afacere .. oar „qatarezii de bastina” sunt cam actionarii afacerii …
    Restu de cateva milioane sunt .. ei da slugi la darloaga!

    1
    • Nu mai stiu daca in Qatar sau unul dintre emirate fiecare cetatean primeste lunar diurna de la stat o suma destul de marisoara (2000 de dolari daca nu ma inseala memoria) -chichita este ca nu poti sa aplici pentru cetatenie trebuie sa te nasti cetatean.
      In anii 70 cand veneau indienii (aia mai bogati) in Qatar , qatarezii ii carau in carca la propriu de la vapor la mal. Acum indienii sunt mana de lucru cea mai numeroasa pentru qatarezi .

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *