Intr-o conferinta de presa tinuta miercuri 26 decembrie, noul Ministru al Apararii, Mircea Dusa a facut cateva declaratii referitoare la bugetul MApN pe anul 2013. Dupa vesnica problema a pensiilor, care nu ne intereseaza, ministrul a adugat ca in bugetul, pe anul viitor vor fi prinse, absolut sigur, si sumele necsare demararii achizitie de avioane F-16 A/B din Portugalia.
„Deja exista o hotarare a CSAT, vom continua discutii si, desigur, si in functie de discutiile pe care le vom avea la inceputul acestui an referitoare la aprobarea bugetului, sa incepem sa prindem acele sume in bugetul MApN, pentru ca programul sa deruleze„, a afirmat Mircea Dusa, intrebat de stadiul negocierilor cu Portugalia privind avioanele multirol
In privinta prioritatilor MApN, el a spus ca acestea vizeaza obligatiile ce decurg din calitatea Romaniei de stat membru al NATO, al Uniunii Europene si din parteneriatul cu SUA.
„La MApN sunt cateva prioritati legate de misiunile si responsabilitatile pe care le avem ca stat NATO, de misiunile si responsabilitatile pe care le avem ca stat al UE si, sigur legat de parteneriatul cu SUA si amplasarea sistemului antiracheta la Deveselu, unde deja s-a implinit un an de cand am semnat acest tratat si mai avem de pregatit pana la operationalizarea sistemului, avem de pregatit baza materiala din acea zona, legat de caile de acces, utilitatile din zona si alte probleme pe care Romania trebuie sa le rezolve pana cand sistemul va deveni operational„, a afirmat Dusa.
Pana aici nimic nou, numai ca noi ne aducem aminte acum de o declaratie a fostului Ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, in care acesta afirma, un lucru pe care Romnaia Military l-a sustinut de foarte mult timp si anume faptul ca sumele platite in cadrul asa-numitelor costuri fixe, sau costuri logistice, piloti, tehnicieni, baze aeriene, etc, sunt la fel si in cazul achizitiei de avioane noi si in cazul avioanelor vintange…
Fostul ministru al Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, pe 30 septembrie, referitor la cele 12 avioane multirol pe care Romania urmeaza sa le achizitioneze ”la mana a doua” din Portugalia, ca acestea costa aproximativ 120 de milioane de euro din totalul contractului in valoare de 670 de milioane de euro. Diferenta de bani o reprezinta costul pentru asigurarea suportului logistic, cost care, potrivit ministrului, ar fi fost acelasi chiar daca partea romana ar fi cumparat avioane noi.
Da, costul este acelasi, asta stim si spunem si noi, inca de la auzul ideei de a cumpara avioane din Portugalia, numai ca acest cost va fi suportat integral din bugetul de stat, fara nici un ajutor din partea vreunui investitor strain. Asa ca vom ramane si cu bani dati, adio alte achizitii, si fara aviatie de vanatoare redutabila, sau macar demna de acest nume. Cu 12 avioane, din care de zburat concomitent nu vor fi mai mult de 4-6, in cativa ani de zile si cu o mana de MIG-21 revitalizate, RoAF-ul ar putea cu real succes sa ofere servicii de Politie Aeriana, nicidecum apararea spatiului aerian impotriva unei eventuale agresiuni!
Ori Armata cam cu asta se ocupa: cu razboiul, mai rar cu traficul de frontiera!
Sursa: Hotnews.ro
GeorgeGMT
Sincer, credeati ca scapam de gunoaiele portughezilor?
Pai mai intai trebuia sa scapam de gunoaiele care ne ‘conduce’…
@ gsg9
„Pai mai intai trebuia sa scapam de gunoaiele care ne ‘conduce’…”
He,he, he….nu exista nicio sansa de scapare coane Gsg9, chiar nicio sansa 😉 Pe la inceputul anilor `90 un tovarash ne-a catalogat „STUPID PEOPLE” 😀 Bietu` comunistoid s-a exprimat sincer insa boboru` tare suparat a mai fost pe sinceritatea tovarashului 😀 Si, din pacate, tare mult adevar mai graia comunistoidu`………..
Bre, ca sa scapi de „gunoaie” iti trebuie Oameni cu Viziune si Curaj: intelectuali de elita, oameni din „servicii”, oameni din justitie/politie, oameni din armata 😉
„RoAF-ul ar putea cu real succes sa ofere servicii de Politie Aeriana, nicidecum apararea spatiului aerian impotriva unei eventuale agresiuni”
La noi nu se mai vrea armata in sensul clasic. Ci un fel de politie militara.
Nu va stresati, ca armata nu e pt ca sa va apere pe voi de nush ce inamic extern…
Cele 12 F16 le cumpara pt ca nu au cum s-o dea la intors cu ce anexe au semnat cu americanii pt securizarea scutului de la Deveselu. Din acelasi motiv s-au scremut si cu suspine si-au scos de supt unghii ca sa dea 24 de milioane lei pt operationalizarea unei baterii de Hawk.
RoAF e moarta si ingropata. Ramane doar sectia de politie aeriana comunitara Deveselu.
In plus, nu inamicul extern preocupa ‘elitele’.
Inamicul intern e mai periculos pt ei, prostii platititori de taxe. D’aia jandarmerie, servicii fara numar, buget marit la spp, militie, justitie aservita, pensii speciale pt aparatul represiv etc. Ca sa nu se revolte prostimea.
Tolomacu ala vb de pensii ocupationale, speciale, nedreptati, reparatii blah blah.
Nu vorbeste despre razboi, armata e doar pt pensii si salarii.
Pun pariu ca armata o sa se transforme intr-un fel de SMURD pentru deszapeziri si alte calamitati.
Tancurile o sa fie inlocuite de freze, tab-urile o sa fie medevac, spartanii un fel de ambulanta aeriana, etc…
Si cu alea 12 rable o sa pazeasca baza americanilor…
Nu prea vad nici un viitor maret pt Romania infrunte cu acesti politicieni, care cand ajung sus uita cine i-a adus acolo si uita de unde au plecat… astia isi pregatesc terenul, dau pensii mari la militari ca sa taca din gura , echipeaza bine jandarmi si au grija ca prostimea sa stea sa se uite la telenovele si la despartiri din lumea mondena , de parca ma intereseaza ce fac toate curvele de pe centura .. of Doamne nu imi vine sa cred ce tara am ajuns….
d-le robert,am o mica intrebare legata de postarea dvs.oare chiar trebuie sa ajungi pensia ca sa intzelegi ca e la fel de importanta ca si solda ori salariul la civili?de unde ideea ca pensia e o mita pentru tacere?d-le,cind tata te duce la liceul militar,habar n-ai cum si ce-e prea devreme.nici la 30 nu prea conteaza.dar la 50-pe care ii apuci numa daca nu mori-truism-incepi sa te gindeshti cam ce si cum…chiar asa de greu e sa dai omului pensia promisa?chiar asa are o problema tzara asta sa plateasca ce-a promis?cit despre dotari,imi pare ca oferta lui stalin-dupa 1948 -ul iugoslav-e mai buna decit mascara asta cu f-16 la mina a treia…
Pensiile militare nu sunt problema acestui blog: nu ma pricep si nici nu cred ca avem ce discuta! Pensia trebuie sa fie cea calculata prin lege, atunci cand militarul intra la pensie. Eventuale taieri nu sunt constitutionale.
Numai ca ma asteptam ca noul ministru sa inceapa cu lucruri cu adevarat foarte grave, care privesc imposibilitatea apararii Romaniei in acest moment. Si sincer ma asteptam ca pensionarii militari sa protesteze si fata de dezastrul din Armata, lucru care nu s-a facut absolut deloc, dimpotriva sindicatul condus de Dogaru a intrat in politica, iar acest lucru este rusinos. Nimeni nu a protestat absolut deloc, fiecare uitandu-se doar la binele propriului buzunar. Si mai departe nu vreau sa comentez, dar as putea…
@ George GMT
„Si sincer ma asteptam ca pensionarii militari sa protesteze si fata de dezastrul din Armata, lucru care nu s-a facut absolut deloc….”
Coane George, si pensionarii militari au pretul lor bre 😀 In definitiv o mare parte dintre astia NU s-au revoltat nici cand Ceausescu le-a dat ordin sa impuste manifestantii in decembrie `89 😉 Ce asteptari poti avea de la ei? 😀
trist mi se pare faptul ca sa optat pentru f-16 portugheze
achizitia a 24 de f-16 noi urmata de achizitia ulterioara a unor loturi de aparate sh era solutia ideala
odata implementat sistemul se putea achizitiona un numar mare de sh(+piese de schimb) in special de la americani care odata cu introducera f35 le vor scoate din dotare
nu cred ca gresesc spunand ca cu 4-5 miliarde $ puteam avea 60 de aparate din care 24 noi
Atita timp cit Pensionarii au drept de vot ei nu numai ca vor fi bagati in seama de catre politicieni ci vor fi chiar mult mai importanti decit tehnica militara care nu are inca drept de vot.
Breeeeee..iar stau si ma minunez…E artmetica simpla , bre…calculiti cati pensionari sunt in tzara asta, si cati militauri activi…cite voturi se iau de la pensionari, si cite de la militauri…restul e tacere…
Yap…adevarul gol-golut! Iar aceasta ecuatie se aplica pe tot sistemul de asistenta sociala, in toate formele ei. cati romani primesc bani de la stat?! O imensa gramada, cati romani nu primesc nimic, dar in schimb contribuie?! Pai o imensa… minoritate!
Restul, vorba lui Sharky, e politicianismul romanesc.
Stiu ca pensia e imporatanta si cei ce au muncit in viata au dreptul la ea, dar eu zic ca astia se gandesc prea mult la pensii si deloc la tehnica sau investitii, iar intr-o tara in care pensionarii sunt mai multii decat cei ce muncesc atunci nu stiu cat tara va mai putea sustine acest ciclu, in loc sa creeze medi propice pt investitii ei dorm si fura….
Sincer eu nu vreau sa ajung sa depind de nimeni , mai eles de stat , care parca iti da banii de pensie din mila lor si nu din anii grei in care ai muncit si ai platit taxe… iar treaba cu bugetul pt armata , eu cred ca ar trebui reformata treaba , pensiile sa aiba doar un buget si sa nu intre in cel al armataei la fel si salariile militarilor, la armata sa intre doar banii pt armata…adica cei ce se pot cheltui pt tehnica….
Dezapararea nationala a Romaniei:
http://www.ziuaveche.ro/opinie/dezapararea-romaniei-la-inceput-de-mandat-guvernamental-140175.html
dl marius, nenea asta cu urechi de preot mayas, Hari Bucur-Marcu,de-si da cu parerea pe link, nu are si vreun articol unde sa evidentieze interventia ultimativa, cu pumnul in masa, cum stie el, a celui care de vreo opt ani este presedinte al csat si care sa ceara alocatii bugetare pentru sustinerea industriei de aparare, noi achizitii de armament, continuarea programelor de inzestrare si ce o mai fii? eu m-as uita la astfel de interventii ale tov.presedinte ca la sfintele scripturi. pana sa-si dea dusa cu parerea, cred ca trebuia de ani de zile sa se ia niste decizii prin csat si ministrul sa trebuiasca doar sa le puna in aplicare. pe unde or fi hotararile sustinute de pres?or fi?
Pai era clara treaba. Nu vine chiar ca o surpriza asta….
Indienii isi cumpara 42 de avioane noi, SU30MKI, cu 1,6 miliarde USD.Politicienii romani cumpara F16A, doar din obedienta, sa se puna bine atat cu presedintele U.E., Barosso, care este portughez(plin de relatii), dar mai ales cu americanii, cu care se vor moderniza aceste harburi pe bani frumosi.Preferam sa se cumpere cateva F16 C, direct de la americani, din stocul lor aflat in Arizona, pe care normal, sa le modernizam tot cu ei.
Ca cel mai logic pentru noi ar fi sa se cumpere chiar si numai 12 avioane Gripen NG, pentru misiuni de politie aeriana, este alta poveste.
Romania ca membru nato are obligatia de a avea la dispozitie ptr nevoile aliantei o escadrila de aviatie,nu?dar nu a zis nimeni ca acelasi tip de avion trebuie sa asigure si politia aeriana a Romaniei.sa termine balciul odata.sa ia si f16 si gripen.si apoi sa vada care dintre cele 2 isi executa mai bine obligatia.
Romania nu isi permite financiar sa exploateze simultan doua tipuri de avioane.Datorita costurilor financiare si nevoilor reale ale Romania, avion ideal pentru noi este Gripen NG, insa motivele mentionate de mine sunt ignorate total, cu intentie, de politicieni.
Sunt de acord cu tine, insa am doar o mica remarca de facut. Ne-am putea permite doua avioane diferite, pe principiul MIG-21 Lancer- IAR 99. Adica un multirol supersonic, puternic si inalt tehnologizat, dublat numai pentru LCA si antrenamentul pilotiilor, de un urmas a lui IAR 99, de preferat la fel de ieftin.
Nu cred, desi imi place foarte mult, ca ne-am permite sa avem F-16/Gripen E (noi bineinteles), si in acelasi timp sa operam 36-48 de M 646/TA-50, desi poate acest binom ar fi ideal…vise, vise…
in canada sunt discutii despre F35 http://fr-ca.finance.yahoo.com/actualites/contrat-des-f-35-ottawa-fait-le-point-202613061.html http://www.spacedaily.com/reports/Canada_reconsidering_F-35_fighter_purchase_reports_999.html