Ma gandesc ce am putea noi sa facem cu ea? Pai ar fi utila intr-un mediu in care vizibilitatea este drastic redusa, cum ar fi razboiul urban, Delta Dunarii sau zona muntoasa.
In principiu dracovenia este o racheta (seamana cu una clasica AT) dar are ca principala caracteristica faptul ca o “tragi” iar ea isi asteapta (ca in desene animate) destinatarul, chiar si 8-9 ore, planand relaxata deasupra locatiei probabile.
Harpy NG – pe numele ei real, este o drona a IAI din familia “Roamer” si face parte din clasa de arme numite “loitering attack systems”, adica sisteme care, mai pe romaneste, isi pandesc tinta. Principala sa tinta sunt radarele inamice ori alte tipuri de emisii elctromagnetice, iar israelienii au dotat-o cu noi detectoare, mai puternice si mai exacte, permitandu-i lui Harpy sa aiba o acuratete mult crescuta cat si o raza de detectie mai cuprinzatoare.
Harpy NG poate patrula in aer cam 9 ore, cu o viteza de croaziera de 120km/h la o altitudine de 4 mii de metri, arhisuficient pentru a nu putea fi zarita si foarte greu detectabila de radarele de la sol. Racheta – drona poate fi controlata de la distanata sau poate fi folosita in sistem “fire-and-forget”, dupa ce sistemul de recunoastere a tintei a fost programat.
Iar daca tinta nu este de gasit racheta se poate orienta, in mod autonom, catre o alta tinta pre-programata. Incarcatura de lupta este semnificativa – 15 kg HE – iar masa totala ajunge la 160kg. O baterie este compusa din trei lansatoare (pot fi instalate pe vehicule sau nave de patrulare) si un modul de comanda, dronele putand fi lansate in roiuri.
Evreii le-au proiectat pentru „binele” palestinienilor, drona putand sta la panda deasupra zonelor bantuite de Hezbollah, dar noi le-am putea dota incarcaturi termobarice si folosi impotrivaa infanteriei sau a vehicuelor blindate, altele decat tancuri, desi la 15kg – masa utila – ar putea sa fie dotate si cu incarcaturi cumulativa AT.
Extrem, spre imposibil de detectat, astfel de „jucarii” ar putea face legea in Delta Dunarii si zona lagunara, lansate de pe monitoare si vedete blindate, ar fi utile vanatorilor de munte si in general ar fi utile si infanteriei.
IAI mai are in portofoliu si alte astfel de arme, “Green Dragon” fiind considerata cea mai silentioasa racheta-drona din lume operationala astazi.
GeorgeGMT
Asta e viitorul si asta ne trebuie si noua. Sectorul IT e destul de dezvoltat, avem experienta in constructia de avioane noi de ce nu facem drone?
Ce te face sa crezi ca nu facem drone/ ai auzit bubuitaura aia de la Iasi?
Hai, serios, ce drone facem?
am auzit bubuitura dar m-am gandit ca a explodat ceva pe la Antibiotice sau vreun trafo de-al EON. asa ca….. ce a fost?
Poti sa postezi cu ce nick vrei miros trolii de la 15 m si…le dau ignore, bafta!
Pentru ca Ministerul ar trebui sa dea bani. Program de cercetare si dezvoltare platit, apoi comenzi ferme.
Off topic
Ce a fost bubuitura aia de la iasi? Are cineva idee?
A fost o drona romaneasca triplusupersonica.Este ca nu stiai ca facem drone?
Zic ziarele ca a fost o racheta antigrindina.
Nu prea crez. Rachetele antigrindina nu explodeaza cum a fost descris.
mai probabil un bang sonic la altitudine medie spre mare, care sa explice raza mare la sol in care a fost auzit…
Nu a fost la noi ci probabil peste Prut. Au fost ploi zdravene, Aeroportul din Chisinau a avut probleme cu…nivelul apei. Plus grindina….
hmm…http://adevarul.ro/locale/iasi/misterul-bubuiturii-zguduit-iasiul-adanceste-doua-detunaturi-identice-produse-baragan-ultimele-43-zile-1_5750190c5ab6550cb88fa665/index.html
Cea mai credibila versiune ar fi un meteorit care s-a dezintegrat in atmosfera. Rachetele antigrindina nu produc un zgomot asa mare, zic expertii.
Se pare ca autoritatile stiu despre ce e vorba da musamalizaeaza ca de obicei.
Daca musamalizeaza ceva, nu a fost meteorit.
Extraordinare sisteme.
Poate fi recuperata in cazul in care nici o tinta desemnata nu este expusa?
Nu. Este ‘loitering munition’.
pai asta ar fi pasul urmator… daca ii ramane suficient combustibil dupa hoinareala, sa se poata intoarce la baza pentru a fi refolosita…
Incarcatura de lupta sa poata fi armata in zbor, la comanda, daca se intalneste o tinta, altfel drona sa poata ateriza in siguranta, fara teama de a se declansa incarcatura exploziva.
Nu cred ca asta e directia, desi are sens economic, pentru ca:
– trenul de aterizare adauga complexitate si nevoia de piste
– elicea contrarotativa si aterizarea verticala complica mecanic lucrurile si creste nivelul de zgomot
– aterizare cu desfacere in bucati, ca la Raven, poate distruge masinaria si creste de fapt costurile
Pina la urma sint facute sa fie lansate pentru a distruge ceva, deci nu m-as baza foarte tare pe evolutia catre recuperabil. In plus, tu ai vrea sa primesti inapoi un avion cu 15 kg de incarcatura exploziva? Ca eu nu as fi prea fericit sa stiu ca se intoarce acasa. 🙂
stiu, sigur va fi la alt pret si costuri… doar ca asa detonezi 15kg de explozibil (cu pretul aferent al dronei) chiar si pe o tinta de valoare mica? E clar ca nu o lansezi daca nu stii ca ai sanse sa lovesti ceva…
Din contabilitatea actuala a conflictului am vazut ca se foloseste un calcul de genul Cd <= Cad pentru cazul unui angajament 1:1.
Cd – cost distrugere (contine strict costul fierului aruncat spre 'dujman')
Cad – cost activ distrus (exprimat ca un cost total cu antrenarea personalului de deservire si costul fierataniei)
O drona de genul asta costa mai putin decit orice alta tinta mobila (camion, MBT, APC, MLRS, IFV, SPH) cu echipaj. Iar daca o lansezi din spatele liniilor proprii sau de pe litoral, atunci stii sigur ca vei atinge un activ al inamicului.
Pentru state cu economie puternica are sens abordarea asta. Pentru noi, nu, ca sintem cam rupti la buzunare. Pentru noi poate fi o solutie inlocuirea capului exploziv cu submunitii si intoarcerea la baza.
Exista deja si varianta de care vorbesc, un concept putin diferit la un alt pret si alte capacitati: HAROP + HARPY. Harpy este de fapt conceptul anterior lui Harpy NG, cu o alta nisa de utilizare.
http://www.rumaniamilitary.ro/harop
https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Harop
Asa e …:) baietii care s-ar ocupa cu recuperarea nu ar fi foarte fericiti. Plus ca e mult mai ieftin sa faci ceva de unica folosinta, inclusiv motorul. Nu te mai complici cu acces pentru mentenanta, piese de schimb, tehnicieni etc.
Pai Harpy are 32kg in capul de lupta si e recuperabil… Harop (Harpy 2) are echivalentul a 23kg exploziv (nu are cap de lupta dedicat) si este si el recuperabil
Ramane doar argumentul ca asa e mai ieftin, cu conditia sa stii ca ai sigur ce lovi cand o ridici de la sol 🙂
In 9 ore s-o gasi vreun fraier sa-l trimiti in Rai 🙂 .
Dar n-as strica kilogramele alea de explozibil si frumusetea de drona pe orice fraier… ca Io mi-s mai zgarcit din fire 🙂
Da, Harop pare a avea unele versiuni recuperabile. Harpy NG insa nu pare.
Si le mai si dobori 😉
https://www.youtube.com/watch?v=C2R_7inQW7c
Duck shooting 🙂
🙂 Da
Si azerii or fost amatori si l-au folosit la joasa inaltime in loc de cateva mii de metri altitudine, mai mare jalea sa irosesti cateva zeci de mii de dolari cu o pusca de vanatoare cu alice! Ce sa te mai obosesti sa achizitionezi sisteme AA C-RAM 🙂
Ce sistem de recuperare are? Din ala cu plasa? Incarcatura exploziva trebuie armata inainte de lansare sau electronic toata treaba? Ca daca se armeaza nu cred ca o mai recupereaza decat inamicul :)), altfel problema.
Harop are tren de aterizare escamotabil.
Nu am pus mina pe un sistem, dar armarea pare electronica. Si de ce ai avea mai multa incredere in focoase electronice decit in cele mecanice?
@ iulian Care e treaba cu drona aia cu roate pan la urma?
Wandoo, e in lucru. Cind ma apuc sa fac un lucru il fac bine si documentat.
Ma refer la proiect. Ii voi da lui George spre publicare un articol cu proiectul de drona. Numai sa vrea sa il publice.
Da’ ce bre vrei sa te implici? Nu ar fi rau… 🙂
@Wandoo… ce zici daca te implici un pic? Ca nu il facem nici pentru mam’ mare nici pentru strabunicul nu stiu cui…Il facem pentru ROMANIA! Si din cate stiu eu nu esti tu omul sa nu ajuti… hai!
@Wandoo … ai cateva intrebari pe email
@dany pai ma implic , de ce sa nu ma implic ..mai ales daca promiteti ca ma lasati pe mine s-o arunc in aer cu azotat 🙂 In fata la minister! 🙂 ptiu drace, declaratia asta poate fi considerata terorism ,nu? 🙂 hai c-o sa ma uit si pe mail ca n-avui timp, a trebuit sa-i dau si eu o replica lu bunea asta 🙂
@dany ia uite ce film gasii 🙂 de veterani ! 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=a3sPFyOCbhc
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/vicepresedintele-uti-ascunsese-zeci-de-mii-de-euro-sub-pat-si-in-dulapuri-diicot-sechestru-pe-50-de-case-masini-si-terenuri-video-151039.html
off-topic
Elicopter SMURD prabusit in Basarabia.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/MAI+declaratii+elicopter+SMURD
Am văzut ca și vecinii noștri ucrainenii își scot noul BTR4 Bucefal,anfibiu la testări ,speram noi cu ceva jucării curând deocamdată Phutin a mărit leafa minima pe sărăcie la 120 de parai de când cu embargoul 13% trăiesc în sărăcie
http://www.seeker.com/anti-drone-ray-guns-coming-to-us-airports-1834549594.html
Electronic warfare. 🙂 Problema e ca da doar dupa benzile ISM/GSM/3G, adica micii meseriasi.
Tare dracovenia aia. Oricum lista cu ce ne trebuie noua e lunga, insa conteaza pretul dar si prioritatile armatei. Intrebare….cat costa?
Si inca o chestie….IAI ofera licenta pentru asa ceva? Ar fi interesant sa poti produce sute chiar mii de asemenea drone kamikaze.
Sa le intitulam Ivan cel mic! 🙂
Harop si Harpy sunt 3-4 mil $
La dracovenia asta nu am gasit