Deocamdata sunt poloneze. Asa cum scriam cu cateva zile in urma, o unitate poloneza dotata cu rachete anti-nava NSM a venit in Romania, in poligonul de la Capul Midia, in cadrul exercitiului „Sea Shield”. Mai jos cateva poze, sa ne ajunga pana cand le vom avea pe ale noastre.
Si sistemul de rachete anti-nava de coasta 4 K51 RUBEJ (Frontiera), dotata cu rachete P21 Termit aflat inca in dotarea Fortelor Navale Romane.
Termit vs NSM
Sursa foto: MApN
Bănuiesc că și polacii au avut același sistem cu Termit cumpărat de la ruși. Ce au făcut cu el? Termitele alea din dotarea României nu au expirat?
Tot ce este pe pamant romanesc nu expira asa usor ca la altii.
Chestia e ca la noi nici nu s-a semnat un contract.
Asta înseamnă că până încep să vină o să mai dureze vreun an jumătate, doi ani… și asta abia de când se parafează treaba.
Eu sunt tare curios care o fi raza NSM ului in diferite configuratii de zbor. Ca presupun ca alea 100nm+ sunt in varianta hi-lo. Se stie doar ca JSM ul lansat din aer are in regim hi-hi-lo 560km raza iar in regim lo-lo-lo doar 185km. Sau yakhont ul rusilor care in hi-lo bate la 300km iar in lo-lo doar 120km.deci si scumpetea asta mica(2,2 mil $ buc) probabil ca in lo-lo se duce sub 100km.stie cineva valoarea reala?
Vad ca polonezii au venit fara radarele dedicate, sau poate nu apar in poze.
Acum ca luam NSM, deja Himars au inceput sa vina, vom avea centre de comanda si radare antibaterie, parca nu ar fi rau niste platforme aeriene ISTAR. Are Raytheon un concept interesant, ceva mai evoluat fata de Sentinel-ul englezilor si care iti face identificare si tintire si pe terestru si pe maritim.
Yes, the Poles arrived without a radar ..;) As a curiosity, the first modernized 3D radar for the M1 standard , is already in stock in the army. The command system is also Polish..
https://pbs.twimg.com/media/ExZsdy8WEAQ42Y8?format=jpg&name=medium
Camioanele alea de sub nsm uri sunt poloneze, nu?
@Abisal
Normal că sunt poloneze. Scrie Jelcz pe ele, firma binecunoscută celor ce lucrau pe șantiere înainte de ’89. Îmi aduc aminte că în cabină aveau scaune cu amortizoare. Dacă în ROMAN te scutura prin toate gropile, în Jelcz te afundai și apoi te ridicau ușor.
Cele mai multe dintre ele, inclusiv purtătorii de lansare, sunt Jelcz P662 D.43 6×6.
Purtătorul radar este Jelcz P882 D.43 8×8
Link-uri:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jelcz_P662
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jelcz_800
Nu mai recunoști Iveco-urile ?/ca vor fi produse si la noi camioane Iveco !
Yes, inside IVECO;) JELCZ vehicles are assemblies made of imported parts and manufactured in Poland, we have a lot to choose from ,because we have several factories for trucks and engines for them. Recent versions are with ballistic protection cabs and automatic transmission. Soldiers are said to praise the off-road bravery of these trucks. Regards
Oare aia mai mari din armata romana nu s-au prins si ei ca camuflajul romanesc e total nepotrivit? Soldatii sunt pe uscat nu sunt pe apa. Chiar asa de dusi la bostan sunt? Polonezii sunt in verde cu negru, ai nostrii in albastru cu ce o mai fi. Off, tara esti condusa de prosti cu multe ”grade” pe umar. Daca eu m-am prins de asta, care eu m-am lasat la vatra ca soldat si, n-am nicio experienta in domeniul militar. (Eu, in armata am fost pe post de sclav, cam 90% din timp. La BIM asta faceai in anii 90. Sclavie de dimineata pana seara). Si, eu fara pregatire tot m-am prins ca camuflajul asta e total nepotrivit. Voua cum vi se pare? Poate gresesc eu. Sper sa n-am dreptate.
Pai n-ai vazut cate uniforme diferite sunt prin unitati? La razbel vor face ca pe vremuri la dans tematic, se vor invarti pana cand ala cu camuflajul adaptat nimereste la locul potrivit.
Pe partea de rachete nu m-ar deranja daca le-ar picta mov cu stelute galbene iar pe servanti i-ar imbraca in Mos Gerila daca macar le-ar lua odata.
Ies foarte mult in evidenta. Dupa mine ar trebui sa fie cea pe care o poarta infanteria de uscat. Ca noi avem si infanterie marina. Din ce imi mai aduc eu aminte cand m-am lasta la vatra in 98, la unitatea 307 purtai verde (uniforma aia comunista), iar dupa ce te distribuiau la alte sub-uniutati etc, purtai uniforma de ratoi. Era kaki. Am crezut ca s-au schimbat. Dar vad ca sunt clasici incontinuare. Ce poarta ei acum ar trebui sa fie purtat doar cand sunt pe mare. Asa se potriveste cel mai bine. Marea e albastra deci camuflajul cum trebui sa fie domnilor de la MApN? Hai romania! Batem diseara.
din ultima poza se vede diferenta de camuflaj
cei in albastru ies in evidenta in comparatie cu cel kaki/verde
de ce au primit echipament in albastru ca jandarmi?
doar pt ca sant aproape de apa?
Eu nu inteleg logica. Pe mare poti sa ai tu si cea mai smechera uniforma, tot nava pe care te afli va decide daca esti vazut/detectat sau nu asa ca nu prea isi avea rost sa le faca de culoarea asta hidoasa… In schimb pe uscat pot fi vazuti mai usor decat daca aveau un camuflaj adevarat…
uniformele camuflate de la la aviatie aduc un nou varf de ridicol in roarmy.
Ale noastre sunt mai frumos vopsite, se potrivesc cu „deșertul” dobrogean…
Ce nu prea imi place la acest sistem anti-nava NSM este cam mare. Eu as merge pe niste transportoare mai mici, fiecare cu cate o racheta. Ca tot luam pentru FOS vreo 100 de JLTV-uri. De ce n-am configura vreo 8 cu cate o racheta NSM pe el, iar atunci ar fi mult mai greu pt ivani sa le gaseasca si sa le distruga? Mai ales ca in dobrogea sunt dealuri iar hardugia aia ar merge mai greu pe acolo ca sa se camufleze, iar paduri nu prea sunt pt ca unele sunt ocupate cu diferite ”bunatati”.
Una la mana. A doua la mana. As mai lua vreo 10-20 de rachete ca mi se pare ca 32 sunt cam putine. La cate nave au rusii la M.N., iar unele poate nu-si ating tinta sau pot fi distruse in zbor (hope not).
Pe Termit nu m-as baza foarte mult, doar, daca trag prima oara cu NSM-ul la aceias tinta. Asa, NSM-ul cum am vazut in videoul lor de prezentare de pe youtube, nu distruge nava complet, dar o avariaza. Asa mi se pare mie. Poate o fi suficient. Nu stiu. Iar, daca NSM-ul da primul strike sa vina si termita pt total distraction. Acum am o nelamurire. Cum iti dai seama ca ai lovit tinta? Cu drona nu cred ca te poti apropia prea mult.
Tragi cu termit-ul primul val (tot le ai in ograda), sa tina AA ocupat, dupa care nsm. Asta daca termitele mai zboara!
„Cum iti dai seama ca ai lovit tinta? Cu drona nu cred ca te poti apropia prea mult.” Il suni pe ivan, sa il intrebi, daca mai are nevoie de ceva de la magazin! 🙂
Da. Cum iti poti da seama ca ai lovit tinta mai ales ca NSM-ul duce pana la 180km sau mai mult (cred ca in functie de cum bate vantul si altitudinea de zbor). Dar pt descurajare este un sistem foarte bun si luat in serios de ivani. Sper sa dea drumul si la contractul cu corvete si fregate in acest an, si cu o dotarea mai buna a lor. Dupa cum am vazut la HIMARS, au inceput cu contract de $1.25 miliare si au terminat cu $1.75 miliare. Sper si la nave sa fie la fel ?.
primul val de Termit cred ca ne va lichida propriile lansatoare…
iar la ce raza de actiune au, si daca pleaca, mai in pericol cred ca sunt navele noastre decat alea rusesti.
Sper sa nu aveti drepate, iar daca e asa, poate nu le vor folosi in caz de ceva. Ma bine nu mai tragi, daca stii ca e vai de capul lor. Mai bine mai cumpara inca doua sisteme sau cum am mai vazut pe youtube. Americanii vor sa le puna pe JLTV-uri, iar asta este foarte bine. Sunt foarte mobile deci foarte greu de neutralizat. Si ar mai trebui sa faca ceva marina noastra. Nu stiu, sa mineze anumite regiuni pe unde cred ca ne pot ataca ivanii. Sa o facem cu vecinii ucrainiei. Cred ar trebui sa incepem sa facem asta. Pt ca vad, conflictul din ucraina continua si parca avanseaza. Iar in caz de ceva, dupa parerea mea, cred ca pe USA si polonia ne putem baza. Bulgaria, turcia nu prea vad.
E fapt realizat acum cativa ani, un Termit a luat foc pe lansator.
se intampa si la unele mai noi,probabil toata procedura de punere in fucntiune si armare e prea laborioasa si devine periculoasa cu timpul…totusi vorbim de anii 60′.
eu personal cred ca pot trage cu ele dar dupa pregaturi si verificari munutioase
Apreciez consecvența militarilor noștri. Nicio poză fără o burtă serioasă, de om „antrenat„
termitele is camuflate bine din ce vad pana cand coboara militarii din cabina…
La NSM, dupa ce facem achizitia initiala, trebuie trecut la achizitionarea de JSM si in paralel gasite solutii ptr a multiplica posibilitatile si platformele de lansare.
Cu lansare de la sol, USMC a testat lansarea de pe platforma JLTV, trebuie dezvoltata varianta lansabila din container, asta musai.
Cu lansare din aer, JSM, integrat pe F16 si IAR99, adaptati pilonii de acrosaj de la Hercules ca sa poti prinde pe fiecare un ciorchine de trei rachete.
Se poate gasi o solutie de acrosare pe Spartan, undeva langa fuselaj.
Apoi, in functie de ce elicoptere luam, integrat pe elicoptere.
Aici aveti dreptate. Trebuie musai sa faca asta in viitorul apropiat. Chiar daca vom avea nave dotate cu Exocet, alea vor fi primele atacate. Si tb neaparat integrate pe mai multe platforme, dupa cu si dvs ati spus: elicoptere, jltv-uri, f16. Foarte buna ideea cu Hercules si Spartan. Pot transporta multe jsm-uri.
Te pregatesti de vreun razboi cu PLAN de vrei atatea zeci de NSM si mai ales JSM pe orice are aripi si zboara?? Chernomorsky flot are vreo 40 de nave(cu tot cu varshaviance si LST uri) din care 17-18 au valoare combativa care sa justifice atacul cu o NSM. In plus, se pare ca piticania de vrem sa o comandam e printre cele mai scumpe de pe piata. Mai exact 2,194 mil $. Daca lansezi doua spre o alligator costa mai mult decat tinta.
Da, Armata Rosie de Mare 🙂 e PLAN pentru noi.
Rachete NSM în Polonia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Morska_Jednostka_Rakietowa
https://www.wojsko-polskie.pl/3fo/mjr/
https://www.youtube.com/watch?v=a_5cPaoTuzw&ab_channel=WojskoPolskie
Radar OUR NUR-15 / TRS-15: https://pl.wikipedia.org/wiki/NUR-15
Problemă mare – lipsa recunoașterii la distanțe mai mari. Sunt necesare sisteme de vehicule aeriene fără pilot (UAV) precum MQ-9 și chiar sisteme de satelit.
Sunt necesare avioane de patrulare maritimă (MPA). Este nevoie de bani, de mulți bani. Este nevoie de timp.
https://www.defenseworld.net/news/28414/Brazil_Receives_First_Modernized_Embraer_E_99_AEW_C_Aircraft
SAAB AEW? OK. Cu toate acestea, prefer celula GULFSTREAM G550.
În Polonia, folosim deja două astfel de mașini pentru transportul VIP.
Mai bine să cumpărați mai multe mașini de tipul deja operat 🙂
Posibila achiziție comună de mașini AEW de către România și Polonia ar permite un preț final ușor mai mic. Și numai țările noastre care folosesc rachetele NSM au nevoie de astfel de aeronave. Sper că țările noastre vor coopera mult mai intens în viitor, nu numai în domeniul apărării.
@soldat in rezerva. Te apuci sa minezi apele teritoriale, preventiv, in timp de pace?? Esti sanatos la cap sau faci misto? Cat despre uniformele albastrii, gandeste logic , care e rolul infanteriei marine? Debarcarea pe plaje, tarmuri, etc. Si de unde vin? De pe mare. Adica aia de apara tarmul respectiv au ca fundal marea si cerul albastru. Logic si marines sunt echipati in uniforme cu diferite nuante de albastru, gri, negru sa se confunde cu fundalul. Apropo, ce faceai tu la BIM? Curatai cartofi? Inca de pe timpul lui ceasca inf marina, parasutistii, VM ul erau elita, se manca instructie pe paine(si cele mai bune ratii de hrana).
La „BIM” e camuflajul pamantiu, bre.
Nu poarta baietii si fetele de acolo albastrul ala-mov!
Si chinezii au inceput sa renunte la ele…a fost doar o moda tampita inceputa de americani (si tot ei le-au scos repede din peisaj, din 2019 nu mai sunt).
corect. ciudat totusi ,desi apartin tot de fortele navale,aia de la divizionul 508 au uniforme albastre(precum marina),iar BIM-ul(actual RIM) are uniforma fortelor terestre.la noi ca la nimeni.
„Cat despre uniformele albastrii, gandeste logic , care e rolul infanteriei marine? Debarcarea pe plaje, tarmuri, etc. Si de unde vin? De pe mare. Adica aia de apara tarmul respectiv au ca fundal marea si cerul albastru. Logic si marines sunt echipati in uniforme cu diferite nuante de albastru, gri, negru sa se confunde cu fundalul.”
Sunt singurul caruia i s-a parut funny fraza de mai sus? 🙂 O fi taiat @soldat in rezerva cartofi la popota BIM, dar cred ca tu n-ai vazut nici gardurile unitatii. Nu ca m-as pricepe eu mai bine… Deci marines vin de pe mare si au ca fundal marea si cerul albastru. Ce fac, merg pe apa precum Isus?
Sincer, habar nu am cum arata unitatea respectiva(si nici nu ma intereseaza). Dar presupun ca us army, red army, PLA ul si multi altii muuult mai smecheri ca noi, nu au adoptat culorile alea(combinatie de nuante de albastru, alb si negru) ptr marines de tampiti sau ca erau la moda. Primii cel putin au si ceva experienta cu debarcari reale sub focul inamic prin WW II, vietnam sau coreea. Ca intre timp, marines au devenit „aia buni la toate” si 99% din timp si l petrec prin orase, campuri, desert, etc e partea a doua. Dar misiunea lor initiala asta a fost. Si primul contact cu inamicul il aveau pe plaje cu aia in fata si marea in spate. Si tot atunci erau si cei mai vulnerabili cand sareau din navele de debarcare pe tarm. Ideal ar fi sa vina cu garderoba dupa ei : cammo albastru la debarcare, nisipiu de desert pe plaje si kaki-olive in interiorul teritoriului???. Dar mai e pana acolo. Zic si eu, nu dau cu parul. Poate ne lamureste @alex.
@Strumpf
US Marines( a nu se confunda cu US Army, atenție) nu au adoptat niciodată culorile alea. Cînd US Army a adoptat ACU, Marinesii si-au păstrat MARPAT-ul in 2 nuanțe, de pădure și de deșert. 😉
Singurii care au adoptat camuflajul ala au fost chinezii, care aveau la un moment dat vreo 5 modele de camuflaj.
Problema e ca aia nu vin la debarcare înotând de la 10 km din larg, să se camufleze in apă, ci vin cu nave de debarcare, AAV-uri, LCAC-uri, TAB-uri, BTR-uri, ce vrei tu, și dypa cum spunea cineva mai sus, aia de debarcă sunt la fel de camuflați pe cît de camuflate sunt mijloacele de debarcare respective.
Părerea mea, hîc…
Polonejii ăia, când au ajuns acasă, s-au uitat prin camioane, mai erau nesemeurile alea la locul lor, că parcă-i aud pe-ai noștri că nu mai cumpără, că nu mai e nevoie.
Ce gluma proasta…