Rachete anti-nava ultra-mobile

Stirea nu este chiar noua, evenimentul s-a petrecut anul trecut prin noiembrie si a constat in lansarea de rachete anti-nava NSM de pe o platforma JLTV. Practic americanii au modificat un vehicul si l-au dotat cu doua rachete NSM gata de lansare.

Ideea USMC este foarte simpla si are in vedere mobilitatea foarte mare a cuplului NSM-JLTV, mobilitate care in cazul infanteriei marine americane este cheia doctrinei lor.

In acelasi timp, sa ai rachete anti-nava pe un sasiu relativ mic si care se poate foarte usor camufla si dispersa in teren ofera oricui o suplete cu totul deosebita. Practic ai doua rachete anti-nava lansabile de oriunde si oricand iar pentru asta nu ai nevoie de un camion si doar de un simplu JLTV adaptat.

N-are rost sa mai discutam despre avantajele unor astfel de platforme de lansare pentru NSM camuflate pe litoralul romanesc, prin Delta Dunarii sau chiar prin sate, parcari, paduri si cranguri. Imposibil de distrus inainte sa lanseze.

Revenind la americani, stirea lansarii NSM de pe o platforma JLTV a fost confirmata de catre USMC, nu avem insa din pacate si poze de la eveniment: “Yes the test event did take place as planned in November and the only additional info I can provide is that it was successful in validating certain technologies and capabilities. The only other comment I would add is that the Marine Corps is investing in technologies to ensure we maintain our competitive edge. Ground Based Anti-ship Missile redefines the battlespace for our adversaries and ensures that we maintain our competitive edge,” a declarat  Emanuel “Manny” Pacheco, ofiterul pentru relatii publice al Corpului de Infanterie Marina.

Deocamdata stim doar ca este posibil ca vehiculul folosit ca baza de lansare sa fie unul comandat de la distanta.

Pentru noi este interesanta informatie in contextul in care Romania a achizitionat atat vehicule blindate 4×4 JLTV de la Oshkosh cat si rachete anti-nava NSM de la Kongsberg/Raytheon, asadar am putea in viitor sa avem si cateva vehicule lansatoare de mici dimensiuni gata sa fie imprastiate in teritoriu la cel mai mic semn de pericol.

Naval Strike Missile (RGM-184A NSM Block 1) este o racheta anti-nava care-si detecteaza si angajeaza tinta (pe partea finala a traiectoriei) in mod pasiv prin intermediul senzorului IIR (imaging infrared homing). Ghidarea spre tinta se face cu ajutorul GPS, a sistemului de navigatie intertial si cu ajutorul unui sistemului care urmareste referintele de la sol.

Sistemul IIR are la baza o biblioteca a posibilelor tinte pentru ca racheta sa loveasca foarte precis nu numai nava-tinta in sine ci chiar anumite zone ale acesteia pentru a crea maxium de distrugeri.

Romania va achizitiona 32 de rachete anti-nava NSM (cate patru rachete pe patru camioane) plus ceva echipament, dar despre care echipament nu stim inca mare lucru, ramane sa vedem exact “lista de cumparaturi” atunci cand americanii o vor face publica.

GeorgeGMT

 

53 de comentarii:

  1. „dar despre care echipament nu stim inca mare lucru, ramane sa vedem exact “lista de cumparaturi” atunci cand americanii o vor face publica.” – esenta anormalitatii tarii noastre.
    Nu vi se pare ciudat ca aflati cumparaturile de la un guvern strain, nu de la ala pt. care marcam impozitul cel de toate zilele?

    31
    • pai nu au trecut 45 de ani de cand esti in Nato ca sa prinzi obiceiuri americane asa ca ai obiceiuri rusesti cu secret de secret

      16
    • Așa credeam și eu mai demult, dar realitatea e că orice detalii suplimentare reprezintă muniție pentru vuvuzelele sovietice, macar sa se faca jumătate din ce anunță ambiguu

  2. O asemenea jucărie ar fi necesara și utila în dotarea forțelor noastre armate.

    5
    • La BIM 4 buc nu ar costa exagerat,ma rog le ar trebui saracii niste Skjold tot vreo 4 si ideal 4 CB90 si cateva zeci de Iveco Super AV….buna dimineata,scuzati-ma ,n-am facut inca ☕️?

      1
  3. Am mai commentât în privinta asta, numai patru sisteme de lansare pe camioane sunt relativ usor de scos din uz înainte de întrebuintare.
    Solutia din articolul acesta ar fi idealà pentru protectia prin dispersie a cât mai multe puncte de lansare mobilà.

    17
  4. „Sistemul IIR are la baza o biblioteca a posibilelor tinte pentru ca racheta sa loveasca foarte precis….”
    Ce se intampla daca tinta isi modifica profilul aflat in „biblioteca”? In decurs de o ora isi mai adauga un cos de mucava, un catarg fals si ceva pliant, in prova, care sa-i modifice putin lungimea. Englezii au fost mesteri si sunt sigur ca rusii au invatat lectia.

    2
    • chestia aia are mai multe referinte, stie sa discrimineze pana la un punct.
      Crezi ca aia de au facut sistemul de biblioteci nu -sau gandit la asa ceva?

      9
      • „chestia aia are mai multe referinte, stie sa discrimineze pana la un punct.” – asta e doar un aspect. Apoi nu exista arma perfecta, tocmai de aia nu se foloseste o singura arma, adica ala vine, la distanta X apesi pe buton si dupa aia iti vezi de treaba. Oricum intr-un razboi real va fi bruiaj intens, maskirovka cat cuprinde, samd. De aia inca se mai folosesc militari umani si nu cateva servere si niste rachete ingropate in containere pe post de armate.
        Rusul la randul lui n-are tot timpul din lume sa stea cu flexul si aparatul de sudura in mana sa-si machieze navele, dronele aeriene si submarine updateaza constant bibliotecile, samd. Ca fapt divers aproape orice clasa de nave are o semnatura acustica proprie.
        Tot ca fapt divers nu lansezi racheta sa-si caute singura tinta in toata Marea Neagra poate pescuieste ceva. Se lanseaza spre un sector f ingust in care nava se deplaseaza max 10-15km in sfertul de ora cat zboara racheta la raza de actiune maxima.
        Tot ca fapti divers n-ai de unde sa stii ce „features” considera softul rachetei ca sunt caracteristice ca sa stii ce sa modifici. De exemplu poate considera turelele de artilerie (ca nr. si forma) care-s cel mai greu de modificat. Sau radomurile, samd.

        12
        • „dronele aeriene si submarine updateaza constant bibliotecile, samd.”

          In general se face cu Global Hawk/Triton si P-8 via SAR de obicei.

          3
      • nu citisem ca vor sa-i bage data link ca sa-i actualizeze baza de imagini in timp real? sau am inteles eu gresit? plus ca ghidajul in apropierea tintei se face GPS, adica o aduc in zona navei tinta, si e greu de imaginat ca in imediata proximitate a navei tinta sa mai fie si altele prietene.

    • Instalarea nsm pe mașini relativ ieftine și telecomandate dl o distanta sigura este o soluție fantastica pt Romania ,in caz că se mai cumpăra rachete nsm. PS:eu inca NU înteleg un lucru : dc am cumparat de la bun început, un număr așa de mic de platforme ….?!? 4 instalații(mașini) sunt insuficiente ….e practic doar de parada ce au cumpărat ăștia .,… !!!

      6
      • La ce litoral avem sunt suficiente. Tot tarmul cu tot cu delta dunarii si complexul razel sinoe(care reprezinta mai mult de jumate) are 250km.daca pui doua lansatoare la capul midia si doua intre tuzla si olimp ai acoperit tot.

        4
    • Profilul ala de il are in biblioteca este profil in infrarosu nu vizual. Cam greu sa adaugi ceva si sa aiba aceeasi temperatura ca restul navei. Singura sansa in fata NSM ului e sa ai radare(si operatori) suficient de bune sa o descopere din timp(nu stiu daca si asta are nevoie sa ia altitudine ptr lock on precum dirijatele radar) si sa poti lansa contramasuri IR care sa ii „orbeasca” senzorul. Si ciws uri cu care sa o dai jos pe ultimii km.

      5
  5. Bazdaganiile astea pe L-ATV sunt dedicate fortelor expeditionare ptr care fiecare kg in plus de carat pe tarm conteaza. Cred ca de asta i au lasat pe marines si fara abrams uri. Blocau LCAC urile cu cate o dihanie din aia cand puteau duce 70 t de alte echipamente pe tarm. Nu vad totusi utilitatea „teleghidarii”. E posibil sa fie ceva de viitor testat pe prototiptile dar varianta finala sa fie clasica, cu echipaj uman.

    • sau s-ar puttea sa fie o varianta mixta, cu echipaj uman sau la nevoie teleghidata, dar nu pe distante mari, ca sa poti coordona din pozitie acoperita lansatorul expus.

      • Probabil. Cum erau lansatoarele AT maliutka si konkurs la care lansarea se putea face de la niste zeci de m distanta. Totusi in poza prototiptilul nu are cabina ptr echipaj neam. Nu ii vad pe aia mergand cu consola de dirijare pe langa el.

        • cred ca cel mai important e ca o bazdaganie de-asta teleghidata poate sa stea in „sentry mode” saptamani intregi daca are o baterie zdravana. E f avantajos cand vbesti de nush ce insula uitata de D-zeu, aproape la fel de accesibila ca orbita joasa a Pamantului. Echipaj inseamna cazare, mancare, infirmerie, familii, si asa ajungi la cateva zeci/sute de personal care sa pazeasca doua camioane cu rachete pe cine stie ce atol. Au foarte mult sens camionasele astea teleghidate care sa fie vizitate odata la cateva 2-3 saptamani si cam atat. In mod normal pt marina inamica pacificul e o chestie mare si goala.
          In conditiile noastre de tara dens populata e mai ieftin sa ai echipaj uman.

          3
    • Nu sunt potrivite pentru noi astea. Sunt facute sa le ascunzi prin insule impadurite si arhipelaguri din pacific. Par mai degraba de unica folosinta.
      Noi avem de aparat un tarm nu de lasat forte expeditionare. Nu ai unde sa creezi ambuscadele pentru care sunt facute astea.

      La noi sunt necesare baterii clasice cu mai multe lovituri si cu personal care sa le mute si intretina constant.

      3
  6. Exista ceva ce nu se poate pune pe JLTV? Eu zic sa luam vreo 5000 si sa ne bagam la creatie cu ele. Sunt convins ca daca le scoti rotile si mai faci ceva modificari, poti sa faci si niste mini-corvete din ele. 🙂

    9
    • Eu nu vad de ce e frenezia asta cu JLTV ? , cand putem fabrica la greu pe bani putini IVECO LMV, ca tot fac astia fabrica la noi. Acest model este fabricat si vandut in mai multe tari cu renume…… nu la desculti…. se preteaya la montat de NSM, SPIKE, turele diferite etc…

      • S-au montat turele THOR si MINI SAMSON, pe LMV, se poate monta orice !

      • Tu compari oshkosh L-ATV, vehicul proiectat special ptr us army cu iveco lmv??? ???. USArmy sunt „niste desculti”?? Esti dus fratica!!

        2
        • Tu esti dus…ca eu vorbesc de Iveco nu de JLTV,daca ai sti sa citesti..

          • Tu cu manuta ta ai scris ca ce e frenezia asta cu jltv(apropo, ala e numele programului, castigatorul se numeste oshkosh L-ATV) ca iveco LMV e mai bun, nu e cumparat de desculti. Desi daca te uiti mai bine in lista de cumparatori sunt destui desculti, inclusiv ivanii. L-ATV(repet asa se numeste) e conceput conform unui caiet de sarcini draconic si e destinat sa inlocuiasca off road ul suprem :humvee.

            • Am recitit postarea si nu am scris nicaieri,ca e mai bun. Ci ca ar fi mai bine sa facem LMV.Motivele sunt multe,…… pentru noi ar fi suficient ce poate Iveco… Cand m am referit la ” desculti”, am incercat sa arat,ca nu se vinde dor la saraci,in sensul ca e un lucru bun! Practic l au luat si rusii, care fac camioane militare si alte chestii solide… Practic 18 tari,Italia,Austria,Belgia,BraziliaIndonezia,Cehia,NorvegiaSpania,Marea Britanie..etc Concluzia mea e ca e un lucru bun,e de ceva timp pe piata,practic a dovedit ce poate si ce nu ! L-ATV, dupa cum ai spus e facut pentru SUA… Alta doctrina militara, decat a noastra si in general a europenilor… L- ATV e un produs relativ nou pe piata si il au SUA si Muntenegru, urmeaza Romania,Lituania,Slovenia,Macedonia de Nord, Belgia, Brazilia. Adica le poti numara pe degetele de la o mana.Multe dintre aceste tarisoare,cred ca le cumpara din obligatie la „Furnizorul de securitate” Unchiul Sam… Nu ca musai ar avea nevoie de asa ceva !

              • E ca si cum, noua ne trebuie elicoptere Black Hawk si SUA spune , luati baa.. Chinook, ca e mai mare ,cara mai mult, are 2 motoare, nu conteaza consumul.. Asa vad eu lucrurile…..

  7. ” biblioteca ” țintelor este imaginea unui obiectiv în spectrul vizibil, radar și infraroșu.
    Daca mai pui un cos, modifici imaginea vizibila.
    Aia in infraroșu rămâne cum era.
    Iar a face astfel de modificări pe nave , cere mult timp. In nici un caz ore.
    PS. Ce credeți că fac periodic în zbor ” sculele” NATO deasupra Marii Negre și navele ” de lupta electronică” pe aceiași mare ?
    Fotografiază in vizibil , infraroșu , radar , ce trimit tovarășii ruși pe mare și deasupra.
    Suplimentar , ” se fotografiază” toate sursele de emisie electromagnetica din Crimea. Radare , stații radio.
    Poziție ,frecvente , forme de unda.
    Aste toate la un loc intra in bănci de date militare. Care la nevoie , le bagi in memoria diferitelor cadouri trimise lui Ivan marinarul, pilotul sau operatorul radar.
    Chestia e reciproca.
    Si ei ” fac poze” la sculele NATO în vizită prin zona.
    Că au și ei ” biblioteci”.
    Un lucru e clar . 4 lansatoare NSM sunt prea puține pentru România.
    Eu aș adăuga alte 4.
    Ori NSM , ori Harpoon , ori Exocet.
    Dar mai bine asteptat vreo 4 ani că apare ATACMS cu triplu cap de cautate și antinava. Merge beton pe HIMARS .

    11
  8. Ocoșe rău, noa binie, fain le-ar sta la noi în ogradă:)
    Cât despre biblioteci, îmi este dor să intreb: stimată doamnă, câte cărți pot împrumuta și trebuie neaparat să le țin două săptămâni dacă le citesc în trei zile…

    4
  9. ”Romania va achizitiona 32 de rachete anti-nava NSM (cate patru rachete pe patru camioane) plus ceva echipament, dar despre care echipament nu stim inca mare lucru, ramane sa vedem exact “lista de cumparaturi” atunci cand americanii o vor face publica.”

    Astea-s pentru antrenament, sau ce? Cine crede ca 32 de rachete te sot din C**** cand ii ai pe ivani in fata?

    1
    • dar cate ceredeai ca luam? Antrenamentul se face simulat, nu cu lansari reale. Rar se fac trageri reale.
      Cate AIM-9 si AIM-120 am luat cu F-16?

      2
    • daca scufunzi 20 de nave in marea neagra ale rusilor poti sa consider succes maxim indiferent de cate rachete sau platforme ai

      2
    • Cam cate nave crezi tu ca are cernomorski flot de nu iti ajung 32 de rachete?? Vreo 40 cu tot cu 7 LST uri antice si o gramada de nave asw si vanatoare de mine. Pretabile sa strici o NSM pe ele sunt sub 20(si am bagat si vreo 5 tarantule printre ele). Asa ca iti ajung, sunt destule. Nu mai fiti haplea nemultumiti si carcotasi.

      10
      • Daca ne uitam cata tehnica a pierdut,Ukraina, intr-un inerval de timp scurt de la blindate la avioane intr- un razboi de mica amploare, sau Armenia…… 32 de rachete sunt putine, pentru ca si inamicul, are sisteme de aparare, plus radare, care identifica locul de unde s a tras si astfel jumatate din ele ar putea fi distruse…… Ar trebui mult mai multe, eu as trage 3-4 buc per nava, sa fiu sigur…. La interceptarea unei rachete, toata lumea foloseste 2+3 interceptoare pentru a dobora o racheta…. Si inamicul nostru e Rusia, nu Uzbechistanul…

        1
        • Asta cu o racheta distrugi o i nava e SF…. nu suntem in counter strike, sa dai head shot…poti trage o racheta si sa nu scufunzi nava, nici sa o scoti din functiune si aceasta sa aiba lansatoare multiple si atunci sa te ti,… ca o sa dea cu tot ce are pe ea ,ca sa nu se scufunde degeaba…

          1
          • In afara de vreo 10-12(moskva,grigorovich,buyan,vasily bykov) restul sunt cam sitting duck in cazul unui atac cu o NSM.eventual au vreo doua ak630 dar radare vechi si slabute. La 2,2 milioane cat costa nici nu merita sa strici o NSM pe ele.

            1
      • Claudiu - Madrid

        ehei, se vede ca demult nu ai mai aruncat o privire in SEVASTOPOL Bay. De la reactualizarea imaginilor de pe GMaps se obseva ca s-au inmultit barcile si pe langa MOSKWA si prin alte unghere…. 🙂

        1
        • Se înmulțesc si se înoiesc, practic în 10 ani o sa aibă multe nave noi și puternice, plus ca ăștia pe orice copaie pun rachete kalibr. Da e bine ca le tremura chiloții de cele 32 de rachete ale noastre!

  10. Probabil foarte utile pentru o forta expeditionara.
    La noi, ai nevoie de ele containerizare, maximum 2 in container, cu dispersie maxima prin delta si pe litoral, si alte moduri de mascare gen bena de autobasculanta 8×4, cu prelata deasupra dar fixate canistre pe fundul benei.
    Ridici bena ca pentru basculare si lansezi prin peretele frontal al ei.

    2
  11. Si crezi ca vor ajunge toate la tinta? Parerea mea ca mai trebuiau 32 buc…… Ma uit la ce spun astia, cate tancuri si blindate au fost distruse in NK si la Ukrainieni in Donbas, Mariopol, cate avioane intr-un termen atat de scurt. Noi suntem mai smecheri? Adica inamicul nu are informatii despre localizarea lor? sau nu au radare,care identifica de unde se trage ? E ca si cum pleci la razboi cu 3 incarcatore la PM si iti faci socoteala ca la 90 de cartuse, ori cati soldati avem omori toata Rusia…….

    1
  12. https://youtu.be/53MtUS3sT7w
    Idee pentru Styx, daca nu lovesc nimic macar vor fi ținte false

  13. sistemul perfect de lupta antinava. imposibil de detectat inainte sa lanseze si imposibil de lovit dupa ce a lansat, ca in 10 minute nu mai e unde era. vorba lui Eminescu, „Acum o vezi si nu e”. M8bilitatea sistemelor si precizia lor chirurgicala mi se pare raspunsul adecvat pe care un pitic ca RO il poate da nu doar giganticei Rusii, dar si ucrainienilor sau sarbil8r, ca si aia ne iubesc rau!

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *