Ca tot semnaram memorandumuri cu sud-coreenii… niste chestii interesante de prin sertarele lor.
In 2017 cei de la LIG Nex1 și Hanwha prezentau la expozitia MADEX din Coreea de Sud lansatorul de rachete ghidat de calibrul 130 mm destinat Marinei Republicii Coreea (navelor de patrulare PKX-B, in clasa 200 de tone), racheta fiind numita Biryong:
Sistemul are ca rol contracararea cu lovituri de precizie impotriva navelor rapide de mici dimensiuni si aeronavelor lente evoluand la joasa inaltime apartinand Coreei de Nord.
Asta desi coreenii au in uz si Spike NLOS pentru lovituri ghidate la distante de +25km.
Cei de la Hanwha au conceput lansatorul si unitatea de control iar LIG Nex1 au proiectat racheta, colaborand cu Agentia de Dezvoltare a Apararii din Coreea de Sud (ADD).
Lansatorul poate fi echipat cu pana la 12 canistre a cate o racheta calibrul 130mm, fiecare racheta avand masa de 80kg (din care 8 kilograme capul de lupta) si o raza de actiune intre 3 si 20 kilometri. Ghidajul rachetei pe durata zborului este asigurat de un mix de ghidaj GPS, inertial si legatura de date, ghidajul final fiind imagistic infrarosu (IIR), sistemul putand lupta contra a 3 tinte simultan.
Navele din clasa PKX-B Batch I au o lungime de 44,7 metri si poate fi propulsata de motorizarea mixta diesel-turbina CODAG (turbina cu gaz LM 500 GE 6000 Cp + motoarele diesel Caterpillar C32) cu viteze de pana la 40 de noduri. In afara de lansatorul calibrul 130mm aflat la pupa, navele mai sunt echipate la prova cu un tun calibrul 76 mm de la Hyundai Wia, echipajul fiind de 20 de marinari.
In videoclipul de mai sus se observa si un lansator de rachete ghidate calibrul 70mm (2 containere cate 18 rachete) instalabil pe camion, dezvoltare a clasicelor Hydra si parte a programului LOGIR (Low Cost Imaging Guided Rocket). Programul LOGIR este o colaborare cu U.S. Navy pentru a dezvolta o alternativa tacuta si trage-si-uita de ghidaj (Low-Cost Imaging Terminal Seeker /LCITS + un corector inertial ieftin) fata de APKWS, care este ghidaj laser semi-activ. Racheta calibrul 70mm astfel echipata are o masa de 17,5kg, o lungime de 1,9 metri si este destinata a lovi multiple tinte rapide (in roi) la distante de peste 8 kilometri.
Avand dimensiuni similare cu o Stinger, racheta ar putea avea insa un pret mai redus, sud-coreenii del a Hanwha cochetand cu niste ani in urma cu ideea unui lansator multirol multiplu cu 40 de lovituri nedirijate in acelasi calibru, iar polonezii si ucrainenii la ceva similar in calibrul 80mm (Stokrotka-Daisy).
Si pentru ca am ajuns si la 80mm, in portofoliul Lig Nex1 se afla sistemul MANPAD KP-SAM „Chiron” la acest calibru. Chiron este derivat din Mistralul celor de la MBDA, dar exista si in versiune care poate fi trasa de pe umar, fiind integrat pentru Indonezia cu tunurile Oerlikon Skyshield si fiind donat si Ucrainei.
Chiron cu ambele variante de lansare langa Skyshield
In 2012 Peru intentionase sa achizitioneze un pachet de 108 rachete si trei radare de detectie tip TPS-830KE pentru suma de 43 milioane dolari americani.
Marius Zgureanu
Surse:
S. Korea endorses development of 155 mm guided shells and 130mm rocket system (ajudaily.com)
Citeste si:
Sistemul de rachete ZRN-01″STOKROTKA DAISY”
Varianta asta de racheta de 70mm ar trebui testata in rol C-UAS. In cazul in care da rezultate ar putea rezolva mai usor protectia fortelor terestre impotriva dronelor si munitiilor kamikaze
Ia uite ce au Ucranieni. Ce dispozitiv optic de ochire direct din Steampunk.
https://twitter.com/CalibreObscura/status/1634189942896181249?t=rUCeLsWGaIiHgtKRRgzw3w&s=19
Noi avem productie locala de ceva asemanator cu Stugna-P ?
Sa cumperi Spike si NLAW e foarte bine si frumos, dar si mai frumos ar fi sa si produci local un produs de 5 ori mai ieftin, cu performate foarte bune.
Si daca vorbim de ceva ieftin si bun, am inceput deja un program sa copiem dronele Shahed 136, Orlan si Lancet 3 ?
Daca industria tot duce lipsa de comenzi, iar inginerii stau si se plictisesc…
da, da, lucram la toate cu spor in format pdf 🙂
Foarte bine.
Dupa aia trebuie sa facem un pdf pentru proiectul de achizitionare de imprimante la standard militar.
Si inca un pdf pentru tonere tactice.
Dupa aia urmeaza faza a doua, un studiu pentru a forma pdf-ul, din care studiu va iesi rezultatul care reprezinta mediul de transport al pdf-urilor in format A4 peste granita rusa.
Rezultatul acestei operatiuni Pdf-Gate va fi descurajarea totala a Rusiei, vizavi de capacitatilor nostre militare, care vasazica se afla pe foaie.
problema e ca si studiile, adica pdf-urile, dureaza, dupa cum ne-a povestit DPA-ul… S-ar putea sa fie gata prea tarziu êntru a il trimite peste granita rusa 🙂
Să le facă online, după care să fie depuse la ghișeul Nr. 2!
MINUNE facem noi acuș-acuș . NLAW e 35.000 de lire pt noul lot, noi o să-l putem face la 7.000. Industria românească scoate senzorii și actuatorii ăia mai repede ca praful de pușcă.
Frumos articol…. Mulțumesc pt lectură ,dar totuși ….Iarăși subiect pe coreeni … Iarăși …??? Offff, O să fac sepucu de oftică , pt că visam cu ochii larg deschiși, la o înarmare decenta a fostelor armate române , ce se lasă așteptată de peste 20 de ani !!! Hai să lăsăm ministerul somnului să lucreze pe format PDF ; că de lucruri serioase nu sunt buni … Pun pariu pe ce dorește sufletul adminilor, că nu o să cumpărăm mare lucru dl coreeni , deșii dânșii sunt dispuși la o colaborare precum cu polonezii. Pur și simplu nu se dorește înarmarea ….pe nici un palier.
Se mimează și ni se vând gogoși ! Coreeni fac lucruri bune, chiar unele ft bune ,dar ministerul adormiților nu va cumpăra mare lucru, decât de o paradă ….cel mult …!!!! PS :Scuzați-mă că am intrat în oftopic , dar oftoca-i mare !
Am citit că noi suntem interesați de colaborarea pentru producția de SAM. Vom vedea dacă au decis ceva la sfârșitul lunii (întâlnirile la nivel guvernamental între România și Coreea de Sud au loc la 3 luni).