Rachete si turele turcesti la IDEF 2015

La expozitia IDEF de anul acesta (5-8 mai), la Istanbul companiile autohtone turcesti au prezentat mai multe produse interesante care arata ca o mare parte din industria lor militara se apropie de maturitate, dupa mai bine de 20 de ani de eforturi sustinute de investitii si tehnolog1

Pedestal Mounted Cirit pe sasiu FNSS ACV-19

Cei de la Roketsan au prezentat o turela cu 2 containere de lansare a rachetelor dirijate laser semiactiv CIRIT, cal. 70 mm (2.75 inch), denumite Pedestal Mounted Cirit si montate pe un sasiu FNSS ACV-19, aerotransportabil cu C-130. Da, Cirit este un echivalent de calibru putin mai mic al STAR-80L, avand o lungime de 1,9m si o masa de 15kg. Rachetele au cap de lupta penetrant cu efect marit  incendiar si antipersonal dupa penetrare, raza de actiune maxima fiind de 8km la lansarea din elicopter.

2

Prim plan cu turela Pedestal

Platforma Pedestal cu lansatoare este un sistem de inalta mobilitate, beneficiind de statie telecomandata stabilizata de lansare a rachetelor din miscare, catargul de urmarire automata si angajare a tintelor putand acoperi un azimut de 360° si continand sistem autonom de iluminare laser compatibil STANAG 3733, vizualizare video, IR full HD, TV si video aferent pentru capacitate ISR (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance). Astfel sistemul este compatibil MIL-STD-1760 cu statia de comanda a comandantului si tragatorului, permitand operare pe orice vizibilitate zi/noapte. Adevarat, iluminarea laser este penalizata in conditii meteo proaste (ceata, ploaie sau fum).

 

Dezvoltarea conceptului a inceput in 2004 iar prototipul a fost dezvaluit in 2007, iar de cativa ani se exporta, fiind integrate unei game largi de containere standard pentru cal.70mm: LAU-61, LAU-68, LAU-130, LAU-131, M260 si M261, fiind in dezvoltare variante cu 7 si 19 tuburi dotate cu bus de date dedicat – MIL-STD-1760.

3

Cirit

Aceste rachete au fost integrate pe elicopterul EC-635 si sunt in curs de integrare si pe T-129 Atak, fiind integrata si testat si pe AH-1W Super Cobra. Racheta mai este prevazuta a fi folosita pe drone aeriene, avioane de patrulare a frontierei, platforme navale, platforme mobile sau stationare terestre.

Cirit este deja vandut la export de Roketsan catre Emiratele Arabe Unite, fiind livrate deja primele loturi in cadrul unui contract de 196,2 mil.$, costul unei rachete fiind estimat la 30.000$.

Video – trageri cu Cirithttps://www.youtube.com/watch?v=92IkkC0Wayg

Cei de la Otokar au prezentat si ei un derivat amfibiu al platformei Tulpar, denumit Tulpar-S, care integreaza o turela de lupta antitanc Aselsan cu 4 rachete Kornet si o mitraliera cal. 7,62mm.

4

Platforma Tulpar-S

Clasa de vehicule Tulpar sunt masini de lupta a infanteriei in gama 32-42 de tone prevazute a lucra in tandem cu tancul Altay cu care au in comun un numar mare de componente si sisteme.

5

Turela antitanc Aselsan

Turela Aselsan stabilizata giroscopic pe 2 axe si complet izolata de compartiment poate integra si alte modele de rachete antitanc: Hellfire, Javelin sau Omtas.

La nevoie, aditional celor 4 rachete, turela poate primi si o arma de calibru mai mare, in zona 12,7 – 25mm. Turela are masa redusa, dispune de senzori de achizitie si urmarire a tintei, atat TV cat si IR, canal video, telemetru cu avertizare automata cand tinta intra in zona de tragere precum si orientare automata pe tinta desemnata de comandant.

 

Tot Aselsan ofera si o turela telecomandata pentru arme usoare, SARP (Stabilized Advanced Remote Weapon Platform), capabila sa integreze arme de cal 7,62mm (FN MAG58, M240 sau MG3), 12,7mm (M2HB sau NSV) sau aruncator de grenade automat (Mk 19 Mod3) cal.40mm.

6

 SARP cu mitraliera cal. 12,7mm si termoviziune

Exista si in variant duala, putand acomoda 2 seturi de arme usoare dintre categoriile descries mai sus.

Sistemul de vedere al turelei contine si termoviziune, care poate fi de tipul camera neracita, ATS-40, sau camera de luat vederi racita, ATS-60.

7

Varianta Dual Sarp cu aruncator 40 mm si mitraliera cal. 7.62mm

Turela SARP RCT se regaseste pe noul vehicul 4×4 amfibiu de cercetare al celor de la PARS, atat in versiunea cal. 12,7mm, cat si in posibile versiune dotate cu rachete sau tunuri cal. 20 sau 25mm. La un raport de 25-30CP/tona, existent atat in varianta 2 usi cat si 4 usi, vehiculul poate urca pante de 70% si atinge pe drum pana la 120km/h, cu o autonomie de 700km si o transmisie cuplabila 4×2 sau 4×4.

8

 PARS 4×4 amfibiu cu turela SARP

 

Video PARS 4×4 :

 

Turelele de arme usoare ale Aselsan par sa se asemene si cu cele incluse in modernizarea propusa tot de aceasta firma pentru tancul Leopard 2 A4 la standard NG (similara Leopard Revolution), care a fost si ea prezentata la targul IDEX din acest an.

9

 Leopard 2 NG

Aselsan se ocupa in special de partea de electronica, sisteme electro-optice si de avertizare si de sisteme de arme (inclusiv actionarea electrica a turelelor), in timp ce solutiile de blindaj compozite (AMAP), din ceramica si aliaje usoare, au fost furnizate initial de IBD-Deisenroth-Engineering (daca nu ma inseala memoria), rezultand astfel produsul Leopard NG. Nivelul de blindaj este considerat similar cu al Leopard 2A6 si s-a avut in vedere o scadere a costurilor de intretinere pe durata ciclului de viata.

10

Turela Leopard NG cu statie de arme telecomandate cal. 12,7mm pe cupola comandantului

11

Kit-ul de blindaj aditional AMAP si sistemele de vedere ale tragatorului si comandantului

 

Video Leopard 2 NG :

https://www.youtube.com/watch?v=4frziRdqN6o

https://www.youtube.com/watch?v=kYADjaZUaYs

Astfel de turele telecomandate exista si in panoplia industriei militare romanesti si ar putea, alaturi de sisteme de rachete STAR-80L si electronica de cercetare, conducere a focului sau management al luptei sa constituie un pachet minim de echipare sau modernizare a vehiculelor armatei romane.

Pentru tancurile TR-85, pentru masinile MLI-84 sau pentru transportoarele TABC-79, Zimbru, SAUR2/TBT dar si vehiculele 4×4 blindate usor, aceste dotari reprezinta o componenta necesara a cresterii capacitatii de lupta, alaturi de cresterea protectiei. Si daca tot vorbim de protectie, sisteme de turele cu APS incorporat, cum este cazul IMI Bright Arrow, ar fi o alegere interesanta.

 

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://www.armyrecognition.com/idef_2015_show_daily_news_coverage_report/turkish_company_roketsan_presents_its_pedestal_mounted_cirit_for_weapon_of_the_same_name_06051507.html

http://www.armyrecognition.com/idef_2015_show_daily_news_coverage_report/new_tracked_armoured_vehicle_tulpar-s_presented_at_idef_for_the_first_time_by_otokar_06051508.html

http://www.armyrecognition.com/idef_2015_show_daily_news_coverage_report/aselsan_shows_latest_technology_of_anti-tank_remotely_controlled_weapon_station_at_idef_2015_05051512.html

http://www.armyrecognition.com/idef_2015_show_daily_news_coverage_report/at_idef_2015_aselsan_showcases_the_sarp_stabilized_advanced_remote_weapon_platform_0705157.html

 

http://www.armyrecognition.com/idef_2015_show_daily_news_coverage_report/aselsan_offers_a_new_main_battle_tank_upgrade_solution_to_increase_protection_and_fire_power_06051512.html

http://www.military-today.com/tanks/leopard_2ng.htm

http://www.armyrecognition.com/idef_2015_show_daily_news_coverage_report/a_new_4x4_vehicle_of_the_pars_familiy_unveiled_for_the_first_time_by_fnss_at_idef_2015_exhibition_06051504.html

 

15 comentarii:

  1. SOM -ul n-a fost pe acolo ? am adus vorba despre racheta asta dar nu am reusit sa declansez o discutie unde sa intervina cei care se pricep ….

    http://en.wikipedia.org/wiki/SOM_(missile)

  2. @bai cipriane,sa ti bagi link u ala undeva..a trebuit sa mi rebootez calc din cauza unui root kit si fo 30 de troieni!..nu dati clic pe link ul lui ciprian!

    • Asa zicea antivirusu’ tau? Pai daca te chinui cu Windows normal sa-ti zica cate si mai cate…. 🙂 Eventual instaleaza si tu pe firefox No Script si alte alea …
      Nu te speria, articolul vorbea despre bombele atomice /bacteriologice
      ale lui Ceausescu… Visele lui Pacepa si alte nebunii…

      • Pai daca asta i la moda! Am bit defenderu vers cu plata premium si pana acum nu a tipat in halu asta!

      • 🙂 AM mai scris pe forum: daca vreodata a existat in Romania un program de realizare a unei bombe atomice, programul ala se facea la Magurele. Intrebati si voi in stanga si in dreapta poate stiti pe cineva care a lucrat la Magurele in perioada 1982-1989. Si oamenii aia pot sa va confirme sau sa va infirme daca intr-adevar noi am avut un program de creare a unei bombe nucleare, si daca am avut, cat de avansat era.
        NOTA: Din punct de vedere oficial noi puteam si aveam voie sa fabricam uraniu greu care este elementul cel mai greu de obtinut la o astfel de bomba. Nu sunt expert nuclear dar cred ca uraniul trebuia imbunatatit si mai mult fata de ce produceam noi oficial. Dar inca odata, intrebati si voi pe cunoscuti…

    • am intrat si eu acu’ vreo 2 ore si sunt bine 🙂

  3. Altay-ul e proiectat de la zero sau imprumuta componente de la NG/Leo?

  4. cat de bune si fiabile sunt produsele militare turcesti comparativ cu … ce se gaseste prin franta , anglia , germania etc ?
    ca ma gandesc ca ar fi mai ieftine , si am putea face o colaborare destul de buna cu turcii . nu ?

  5. Tin minte ca pe la sfarsitul anilor 90 prezentasera turcii la expomil un obuzier/tun …parca Panther era numele daca nu ma insel.

  6. Turcii au ca obiectiv crearea unei industrii de armament astfel incat pana in 2025 sa nu mai depinda de altii aliati sau nu.
    Romania incerca sa isi distruga industria si sa devina dependenta, mai un EADS in care 3 ani am platit si aia nu au facut conferinte, mai o Piranha III de la pericolul rasturnarii, crapaturi in blindaj pana la saritul rotilor asa se viseaza dotarea (ma mir cum de au ratat dotarea cu veste contrafacute care au omorat soldati in Ucraina, cum au fost acceptata in aceea armata vestica de ce nu ar merge si la noi. Cum fibrele aramidice sunt scumpe merge si fara, ce daca mai mor soldati profitul firmei producatore e foarte bun si asigura vanzarea) …..

    Turela Pedestal interesanta dar parca ar merge si o mitraliera acolo asa de siguranta, nu se stie cand ai nevoie de ea.
    Crearea unei turele cu STAR 80L + mit si in anumite cazuri aruncator este abosolut necesara fie ca ne pregatim pt. COIN fie razboi mai mult sau mai putin clasic. Impreuna cu drone/bloane, SAUR2 si artilerie sunt indispensabile pt. securitatea Romaniei.

    „Turela de lupta antitanc Aselsan” – Asa vad cam orice turela (bine, in functie de ce este montata pot varia nr. de rachete), existenta unor rachete AT (aruncator ar fi o alta optiune) este binevenita indiferent de rolul ei si pe ce o montezi pt. ca rachetele nu sunt folosite doar contra unor tinte blindate ci ele sunt un multiplicator al puterii de foc disponibile mai ales cand mitraliera folosita este de cal. mic. Poti sa distrugi anihilezi rapid si tinte bine protejate in spatele unor obstacole gen baricate, ziduri, etc.

    Combinatia de arme din Dual Sarp imi place.

    In ce priveste modernizarile da, si eu cred ca merita modernizate cel putin o parte din ele, iar kiturile de blindaj, ERA/NERA, slat trebuie produse local pt. ca sunt indispensabile.
    Sa speram ca vor intelege necesitatea unui urmas al ideii TABC-79 derivat din SAUR2 si care poate fi blindat pana la STANAG 4 cu ajutorul kiturilor si care ar putea fi inarmat inclusiv cu un tun de 25mm +rachete.

    • „Romania incerca sa isi distruga industria si sa devina dependenta”
      Ce sa mai incerce, ca i-a reusit deja 🙂 🙂 🙂

      Turcii au niste bani de tocat pe armament si niste ambitii geopolitice. Au o politica de aparare, de dezvoltare etc. Noi nu mai avem asa ceva.

      Ai nostri au alte ambitii geopolitice 🙂
      La ai nostri, cand a murit finantzarea, au decis ca posturile si functiile lor sunt mai importante decat tehnica si s-a mers exclusiv pe plata salariilor si pensiilor. Si asa se va merge in continuare, la 45000 de oameni mai cumpara inca 31 de Piranha si gata, au de lucru inca o generatie 🙂

      N-ai ce dracu sa mai modernizezi la masini fabricate acum 30-40 de ani dupa conceptie sovietica de acum 40-50 de ani, rusii se modernizeaza si scapa de ele si noi sa mai bagam banii in ele…

      • Politicianul roman are si 2 calitati este cam incompetent si superficial, asa ca si atunci cand vrea sa faca ceva efectul este, de multe ori, asemanator cu al unei incercari. (in 2007 se dorea taierea IAR93 noi, desi se taie o parte din cele mai noi avione (inceput din 2006 anul in care tot acelasi Tariceanu propunea retragerea din Irak) cateva suprevietuiesc oarecum. Tot in acel an se incearca lichidare fabricii de pulberi, pana la urma singura care nu mai functioneza este instalatia de pulberi compozite; se incearca distugerea fabricii de tancuri si taierea lui TR85 dar pana la urma au distrus doar presa pt. turele si s-a reusit salvarea unei mari parti din TR85 si a fabricii de tancuri; avioane la fel).

        Nu au distrus totul, mai este Moreni (SAUR2), fabrica de tancuri si de camioane iar de acolo se poate incepe o oarecare reindustrializare a tarii. Cred ca mai sunt suficienti oameni inteligeniti si patrioti la care se pot adauga chiar de cei iubitori de scanune si solde care sa poata intelege ca cele 3 sunt „proiectul Manhattan” al Romanei, singurul care le poate asigura ce vrea fiecare.

        Ce te faci tu ca nu intelegi iar altii chiar nu inteleg este ca fara a produce in tara si fara o industrie de armament Romania nu mai poate exista in forma actuala (sunt cativa bine intentionati care cred ca primesc securitate cumparand Piranha din pacate ei nu inteleg ca este exact ce isi doreste Rusia, iar din partea administratie Mos Craciun a US nu prea sunt sperante sa intelega jocul si sa ia deciziile care trebuie decat foarte tarziu – nu exista celalalta optiune nici la nivel de aliante).
        Este natural sa fie asa, complacerea in situatia actuala nu poate duce decat la dezastru.
        Am avut un 1940 cand am cedat, daca le place pot sa emigreze de acum in Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *