Spike AT, cea mai buna arma anti-tanc din dotarea Armatei Romane
Introdusa in dotare in urma cu cativa ani, Spike este la aceasta ora cea mai moderna racheta anti-tanc din armata si una dintre cele mai bune din lume. Produsa de israelienii de la Rafael, racheta este este de generatie 4++, si a fost integrata, la noi, pe IAR 330 Puma Socat si pe MLI 84M.
MLI 84 M dotat cu lansatorul dual SPIKE. Racheta folosita Spike LR…
Spike este o racheta de tipul fire-and- forget si are un focos HEAT tandem-charged. Poate fi folosita, atat in regimul de fire-and-forget, cat si prin ghidare cu fibra optica. O caracteristica mai “speciala” a rachetei este faptul ca lansata si ghidata prin fibra optica, poate executa si cercetarea campului de lupta, prin transmiterea LIVE de imagini cu ajutorul camerei TV incorporate, si astfel tinta poate fi aleasa dupa lansare sau poate fi schimbata. Deasemenea, in cazul ghidajului manual, bruierea este imposibila si operatorul poate lansa din zone sigure, la adapost de focul inamic.
Armata Romana a introdus pana acum doua sau trei tipuri de rachete AT Spike:
Spike MR- cu raza medie, folosita de infanterie si Fortele pentru Operatiuni Speciale. Acest model are o raza operational cuprinsa intre 200m-2500m. Cu o greutate de 14kg. sistemul are nevoie de doi oameni, si poate avea pana la 4 rachete. Sistemul de cautare si urmarire a tintei este in totalitate la bordul rachetei, astfel ca tripodul de lansare nu necesita propriul sistem, fiind usor de transportat. Exista unele informatii ca in Romania aceasta varianta este déjà folosita de FOS, si va fi in timp arma standard AT a infanteriei romane.
Spike LR-raza lunga, pana in 4000 de metri. Aceasta varianta este montata pe MLI 84M, in lansatoare duble( cate doua rachete), si poate fi deasemenea folosita prin ghidaj sau fire-and-forget. RHA-ul raportat pt Spike LR ar fi de +700 mm. Toate MLI84M au, sau vor avea in dotare, lansatoare Spike.
Spike ER-extra long range, bate la peste 8000m si doteaza astazi elicopterele de atac IAR 330 Puma Socat. Un elicopter poate duce si lansa, la o singura misiune, 8 rachete. Aceasta versiune catareste 34 kg si este folosita de Finlanda inclusiv ca racheta anti-nava. Cu un RHA de +1000mm este cea mai puternica versiune aflata in uz din familia Spike. Dar…urmeaza se pare o versiune cu raza extinsa de pana la 25km ( care ar fi déjà in uz la israelieni), numita Spike NLOS(Non line of sight). Cu o greutate de 70 kg, este gandita sa fie lansata de pe elicopere si nave mici de patrulare sau nave fluviale.
IAR 330 Puma Scocat cu Spike in dotare. Modelul folosit este ER…
Ce tip de racheta anti-tanc inlocuieste Spike in Armata Romana? Pai in principiu rachetele vizate pentru retragere ar fi Malyutka si Konkurs, in aceasta ordine. Malyutka, una dintre primele rachete AT sovietice, desi modernizata in Romania dupa MILAN-ul frantuzesc, este totusi o racheta slaba. Nu atat racheta cat sistemul de ghidaj prin fir. Inca de la introducerea sa in exploatare, era nevoie de peste 2000 de lansari simulate/operator pentru a avea ceva sanse reala sa nimereasca in poligon niscai tinte.
Spike ER pe lansatorul unui Puma Socat
O mare problema la Malyutka cat si la Konkurs este faptul ca operatorul trebuie sa aiba in campul visual racheta pe intreaga durata a zborului, pentu ghidaj, fiind astfel foarte vulnerabil la focul inamic.
In Romania Maliutka se foloseste astazi pe lansatoare mobile tip BDRM-2, cate 4 rachete pe vechicul la o singura salva.
A doua racheta AT aflata in dotare Konkurs, este considerate o racheta net superioara Maliutka, construita pe modelul TOW. Transportata si lansata dintr-o canistra de fibra de sticla, cu un sistem de urmarire, de catre operator, si ghidare mult mai usor, AT-5 Spandrel(cod NATO) este o racheta decenta si fiabila, insa destul de veche. Este lansata tot de pe BDRM-2, insa aici rachetele sunt depozitate in interiorul vehiculului, fiind extrase de un brat automat pentru lansare.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=I-k_Msb4DjA?rel=0&w=480&h=390]Tragere cu AT-5 Spandrel(Konkurs) in poligon.
Ambele rachete sovietice sunt de tipul SACLOS, ghidate prin fir adica. In prezent cam doua treimi din vechiculele lansatoare de rachete BDRM au in dotare Maliutka si o treime Konkurs.
Despre Spike NLOS putem spune ca ar fi potrivita ca racheta anti-nava cu lansare de pe Puma Naval si navele Diviziei de Fluviu! Cum armata merge mai mereu pe standardizare si o cat mai mica diversitate de arme, putem crede ca NLOS-ul se afla sau se va afla candva in vizorul MApN pentru achizitie…
Eu cred ca ar trebui ca armata romana sa cumpere rachetele Mokopa si sa incerce sa le fabrice sub licenta .
Sunt primitive fata de Spike…
Are RHA de 1350 mm , o raza de 10 kilometri si nu trebuie sa vada tinta inainte de a o atinge .
Mokopa are un design-ul modular si poate fi echipata cu focoase diferite ( de penetrare, fragmentare sau anti-armura), optimizate pentru tipul de tinta.
Modularitatea rachetei Mokopa permite diverse upgradari si dotarea a diverse forme de orientare .
Spike NLOS este o racheta dintr-o alta categorie decat Mokopa, iar alea 20 de kilograme in plus conteaza .
Spike-urile sunt super scule, intrebarea este :avem mai mult de doua?…cam cate avem?…pentru unfanterie avem ceva?
Detinem in jur de 2000 de bucati. Cam jumate-jumate ER si LR, adica pt Puma Scocat si MLI84M, nu stiu cate lansatoare detinem pt varianta Mr( pt infanterie).Astea abia au inceput sa intre, desi oficial nu exista informatii pt varianta MR…
Da frate stiu da tot primitiva este. Si Spike poate fi tras fara sa vada tinta si dirijat apoi spre ea. Totusi Spike nu are nevoie sa-i lumineze cineva tinta si nici nu poate fi bruiata, daca este condusa prin fibra optica. Mokopa este la fel de buna ca si elicopterul de pe care se lanseaza: adica este foarte buna in Africa si nu pe un camp de lupta european.Cam de cand fac aia rachete?!
Denel fac rachete de cand se stiu, chiar daca au avut alt nume, pentru ca au fost sub embargou iar dupa 1970 au facut si bombe nucleare .
Mokopa si alte rachete au fost dezvoltate dupa ce nu au mai putut sa cumpere armament, pentru ca au fost sub embargou .
Stiu bre da totusi sa aiba nevoie de iluminare?! E cam depasita….prefer Spike oricand, iar Israelul face arme ceva mai bune decat africanii. Este?
Dar daca le facem sub licenta sau in cooperare cum fac cu brazilienii, e mult mai bine .
Vezi ca in poza cu Socatul sunt lansatoarele LR nu ER. Containerul de ER e mai lung si are un capat colorat in albastru.
Asta nu stiam.In mod normal LR nu prea are ce cauta pe Socat, dar….multumesc de info….
Socatul le poate utiliza pe ambele fara probleme. Sunt clasificate ca Produs X-5 si X-8, daca nu ma insel.
Asta stiam! S-au executat trageri cu ambele variante, de proba, dar nu faceam, pana acum diferenta! Si in principiu stiam ca X-8 ER este dedicat Pumelor. Nu stiu sa fie uzual folosite(LR) pe Pume, dar poate ma insel si le folosesc…
Cred ca foloseau LR l-a inceput pentru instructie si pana a venit ER. E oricum mai ieftin sa tragi un LR la instructie…
Pana la urma depinde de misiunea pe care o ai. Raza de 8 km, nu este intotdeauna necesara.Sa vedem NLOS-ul, daca se adeveresc zvonurile…
http://youtu.be/_ONUGsqc4qQ cam spune totul de precizia spike
Eu nu prea intelesai mare lucru din precizia asta .
pai mai e un video cu konkurs lansat de pe brdm si o sa vezi cum loveste la baza senilelor si am mai vazut de la rusi si cu altele la fel,spike cred ca are o precizie de lovire de 30 40 cm ….si din video se poate vedea cum loveste chiar in centru,la chestia asta cu rachetele e la fel ca la pustile de precizie spun ca fac agrupari de 10 gloante in 10 cm la 600m dar dupa aia conteaza indemanarea tragatorilor de aia la spike procedura de lansare ,ghidare e mult simplificata si in plus operatorul e la adapost fara stres
Pai Mokopa are o precizie mult mai buna, de maxim 300 mm .
Sunt imagini furnizate de PRO TV.Intradevar impresionant, racheta cred ca a fost ghidata prin fibra optica.
da e lansarea de pe socat
Am si imagini cu lansare de Maliutka, da ….mi-a fost rusine sa le pun.Pur si simplu racheta cade la 5m de tinta. Nu este vina operatorului, pur si simplu rapandula de racheta este extrordinar de greu de ghidat…Inchipuiti-va pe timp de razboi, cand toata lumea trage in toata lumea, tu sa stai cu ochii beliti pe periscop 20 de secunde1 Imposibil…Duca-se la dracu…
Pai Maliutka nu am mai cumparat, asa ca e de uitat si comparat sa stim banii pe ce i-am dat !
De ce nu se face o licitatie internationala si sa fabricam si noi sub licenta, daca tot luam mai multe ?
Sa castige aia care ne dau dreptul sa producem si noi sub licenta, adica la Spike sa producem sub licenta rachetele cu raza scurta de actiune, in cooperare alea cu raza mai mare de actiune si sa luam de la ei si sa le lustruim de praf la noi pe alea cu raza cea mai lunga de actiune .
Deci rachetele Spike MR nu sunt atasate de vehiculele armatei?
Pingback:Armata României a testat cu succes rachetele israeliene “Spike” ale companiei Rafael - »