Radarul la 360* pentru Patriot va fi fabricat de Raytheon

Anuntul a fost facut joi, 17 octombrie de catre Raytheon: “The LTAMDS is the new radar for the US Army’s Integrated Air and Missile Defense network. In October, the Army chose Raytheon to build LTAMDS”.

Lower Tier Air and Missile Defense Sensor (LTAMDS) va fi noul radar al sistemului Patriot si se anticipeaza ca va intra in dotarea americanilor spre sfarsitul anului 2022.

LTAMDS are la baza tehnologia circuitelor pe baza de GaN (folosita si pe rachetele Patrion GEM T – Guidance Enhanced Missile – Tactical) si este un radar AESA care functioneaza simultan la 360*.

Bineinteles ca Raytheon isi prezinta noul radar ca fiind o minunatie tehnica, superior actualului radar al Patriot, mult mai sensibil si mult mai imun la bruiaj. Tot Raytheon ne explica cum ca noul sau senzor este foarte eficient impotriva tintelor la joasa altitudine ca si impotriva rachetelor (presupunem ca balistice). Bineinteles ca eficienta impotriva tintelor de mici dimensiunui care zboara la altitudine mica este data si de aplasamentul radarului….

Macheta LTAMDS a fost prezentata in premiera in cadrul AUSA 2019 si este deja disponibil pentru export. Ca nivel de pret, se stie ca guvernul SUA a alocat deja suma de 384 milioane de dolari pentru sase astfel de radare, asadar pretul per bucata (doar al radarului) ar fi sa fie in jur de 64 milioane de dolari.

In cazul particular al Romaniei, noi am semnat contractul pentru radare obisnuite si nu stim daca acest lucru se mai poate schimba macar pentru cateva baterii. Ramane de vazut, pentru ca pretul de achizitie nu pare exorbitant, mai ales fata de factura finala – 3,9 miliarde de dolari.

In competitia castigata de Raytheon au mai participat Lockheed Martin si cei de la Northrop Grumman.

GeorgeGMT

18 comentarii:

  1. Cel mai probabil, ne vor dota si pe noi, avand in vedere ca suntem la contact cu prietenul de la est.
    Sau macar bateriile care vor fi amplasate in partea de est a Romaniei.

  2. Reiau un comentariu pe care l-am facut pe PSR:

    Pare ca au mai pus 2 radare pentru acoperirea la 360 de grade dar doar pentru amenintari din lower tier, antena noua principala GaN AESA pare tot fixa. Varianta low cost pt noi ca sa nu ne ofticam ca am semnat inainte sa-l scoata: e ca si cum ai pune inca 2 radare de genul Enhanced Sentinel sa lucreze in colaborare cu radarul actual integrate prin IBCS, lucru pe care chiar ei l-au testat deja.

    Si o alta chestie: la inceput se laudau ca se poate face upgrade cu noua antena la locatia clientului, citez “bolt-on kit”, dar daca stau sa ma uit la hardughia pe care stau antenele si ce sisteme de racire are nu cred ca mai e valabila treaba.

  3. Radarul de Pariot este radar de dirijare. Faptul ca acopera instantaneu 120 de grade este deja o mare performanta.
    Restul de 240 de grade se acopera prin baleiere mecanica, atunci cand faci cercetare. Cand faci insotirea tintelor in scopul dirijarii rachetelor ramai insa cu spatele neacoparit, drept pentru care noul radar ar doua module mai mici, care acopera si acest unghi.
    Sincer nu inteleg de ce nu au ramas la solutia clasica, cu un radar de cercetare separat care:
    1. Protejeaza radarul de dirijare. Acesta ramane „stins” si nu se expune prin relavarea pozitie, si a emisiei specifice.
    2. Economiseste resursa (care inteleg ca si la Patriot este o problema)
    3. Asigura acoperirea sectorului din spatele radaruloui de dirijare.
    Toate sistemele RAA de care am cunostinta au in organica lor radar de cercetare. mai putin Patriot.

  4. Ce rapizi au fost baietii astia.. A trecut abia o luna de la nefericitul incident si deja au scos un concept de radar 360. Bravo lor!

  5. Nu va mai agitați de pomana. Au câștigat contractul ptr 6 prototipuri care vor întra În Teste la sfârșitul lui 2022.pana la producția de serie și IOC vor mai trece niște ani buni. Dacă vor ajunge în bateriile patriot peste 5-6 ani mare minune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *