Rafael Trophy acum si pe Challenger 3

Se pare ca Trophy devine un standard pentru majoritatea tancurilor serioase ale lumii bune…

Detaliile modernizarii Challenger 3

Dupa ce Trophy a fost folosit de ani buni pe tancurile si blindatele israeliene (Merkava si Namer), americanii au inceput sa il foloseasca si ei pe M1 Abrams, iar Leoparzii germani sunt si ei in curs de echipare cu acelasi sistem (conform acordului guvern-guvern semnat de Bundeswehr la inceput de martie), iata ca si ministerul apararii britanic a selectat Rafael pentru faza urmatoare a evaluarii si integrarii Trophy MV pe tancul Challenger 3.

Trophy pe Leopard 2

Aici Trophy testat pe un sasiu Bradley contra unor rachete antitanc trase aproape simultan:

Deci se pare ca modernizarea Challenger cu Rheinmetall va include si protectie activa Trophy:

Conform companiei Rafeel, Trophy este eficient impotriva rachetelor AT, a sistemlor anti tanc de tip RPG dar si impotriva proiectilelor de tip HEAT (care “vin” spre tinta cu o viteza mai mica decat un proiectil-sageata).

Trophy are o acoperire semi-sferica fiind eficient la 360* de jur-imprejurul tancului si la un unghi apropiat de 90* pe verticala, avand capacitatea de a distruge rachetele care ataca pe traiectorii inalte (top-attack).

Marius Zgureanu

 

Surse:

UK selects Trophy for Challenger 3 (janes.com)

British Army Chooses Rafael’s Trophy Active Protection System on Challenger 3 Main Battle Tanks – MilitaryLeak

26 de comentarii:

  1. Văd că la alții nu se ține cont de faptul că „X” nu e țară NATO.

    4
  2. Oare cata apa trebuie sa mai curga pe Dunare pentru ca sa inteleaga unii ca nu noi hotaram ce cumparam ptr RoArmy?? Iar criteriile de selectie din caietele de sarcini sunt facute cu dedicatie ptr ca in cazul rarelor licitatii sa castige cine trebuie? Mai baieti, cand un guvern tehnocrat a hotarat de capul lui ca Romania sa cumpere corvete olandeze si mli uri germane(si probabil urmau sisteme aa LRAD si SHORAD si baterii de coasta frantuzesti) au venit alegerile castigate surprinzator de detasat de outsiderii momentului care au schimbat macazul catre producatorii americani. Ce e asa greu de priceput??

    9
    • Ok @ Strumpf-olini asa este cum zici tu, este evident, dar tu nu vezi a nici macar de la USA ciuhapii de la MAPN si guvernu ruman nu vor sa ia tot ce ar avea stringent nevoie ArmRo!?
      Nu tu M-1 A2 Abrams, nu tu M-2 A3 Bradley, nu tu M-109- A6 Paladin, nu tu Stryker, nu M-88, sau chiar M-113 A3, nu tu armament greu si usor de infanterie decat in cantitati f mici pt trupele speciale, nu tu elicoptere de toate categoriile americane, etc.
      S-au cumparat decat de la USA decat rachetele Patriot, HIMARS, HAWK MIM-23, se pare ca sevor cumpara NSM si NASAMS si sa vedem daca se va achizitiona Mistral de la francezi sau Stinger de la USA.
      La aviatie s-a luat precum se arhistie 1 escadrila de 17 F-16 AB Block 15 MLU 6.5 3-th hand prin intermediul Portugaliei si sa vedem cand se vor mai lua inca 2 escadrile a 16 avslmr tot de F-16 Falcon sh dar poate CD Block-uri mai recente, recte 52. Despre avioane ECR, de suprematie aeriana si ASW nu mai zic pt ca o dau in sf-uri. Au mai ramas functionale 3 C-130 H Hercules din parca 5 achizitionate initial, HUMVEE, se deruleaza cu chiu cu vai programul Piranha-5 si ceva radare + se prefigureaza dotarea cu 130 JLTV Oshkosh.
      ArmRo mai imparte cu alte tari din NATO 3 avioane C-17 Globemaster 3 si 5 RQ-4 Global Hawk.
      Cel putin in cazul ultimelor achizitii de rachete AA, SS si ce vor mai veni SHORAD + rachete AN, cred ca au fost efectiv bagate pe gat Romaniei pt a avea o minima capacitate moderna de aparare.
      Sincer nu cred ca americanii fac jocurile principale in achizitia de armament pt ArmRo ci decidentii din guvernul roman si capii MAPN care trebuie sa-si traga shpagi si comisioane din tot ce se cumpara pt ArmRo. Nu-si trag ei shpagile si comisioanele nu se cumpara nimik pt Armata romana!!!
      Asta este parea mea, nu esti de acord cu ea…..np corecteaza-ma!

      3
      • „Sincer nu cred ca americanii fac jocurile principale in achizitia de armament pt ArmRo ci decidentii din guvernul roman si capii MAPN”

        Foaia aia de parcurs pe urmatorii 10 ani pe care a fost semnata de Ciuca asta toamna la Pentagon ce crezi ca este? Are cineva cajones sa-i intrebe pe taranusii aia de la MaPN sa faca public documentul?

        3
        • In primul rand bine spus : tzaranushii aia de la MAPN pt ca multi din MAPN sunt numai tzaranushi boccii si incompetenti intrati in sistemul militar pe pile si shpagi, pe care undeva ii doare de cum si cu ce este dotata ArmRo, prioritatea lor fiind sa-shi ia salariile, bonusurile si soldele cat mai mari iar apoi la 50 de ani maxim pensionare pe pensii cu sporuri babane!!!
          Ok sa zicem ca Ciuqa s-a angajat ca Romania sa cumpere armament decat de la USAmericani. Faza este ca ce tip de armament s-a angajat ca sa cumpere Romania de la USA, in ce cantitati, cat ar costa armamentul, daca va fi nou sau sh, unde se va face mentenatza/intretzinerea, cand si pe ce bani?!
          Ipotetic nu cred ca USAmericanii nu ar fi scris in foaia aia de parcurs ca Romania sa nu cumpere de la ei tancuri, blindate, artilerie, armament de infanterie, alte tipuri de vehicule, aviatie, elicoptere, nave de lupta ci numai rachete, prin simplul fapt pt ca este logic ca USAmericanii doresc sa vanda cat mai mult si variat armament. Nu spun ca armamentu USAmerican ar fi nasol.
          Se auzea ca Ciuqa ar tergiversa contractul cu Naval Group pt ele 4 corvete multi-functionale Gowind pt ca in final MAPN sa cumpere Freedom-class adusa de catre Lockheed Martin la stadiul de corveta multifunctionala. Shtiindu-se clar ca Ciuqa este din mai multe pct dv mare amator de armament USAmerican. Dc oare…??? Contractul bizar pt Piranha-5 spune multe el Ciuqa fiind cel care a insistat cu acest contract pt ArmRo.
          Daca ar fi adevarata faza cu tergiversarea contractului cu francezii de la NG pt cele 4 Gowind-class asta are fi o mare idiotzenie si afronda adusa Frantei care si asa nu prea ne simpatizeaza si ar inrautatii f rau relatia Romaniei cu Franta ceea ce nimeni normal la cap din Romania nu ar dori. Nu shtiu ce se mai aude de contractrul cu MDBA pt rachetele AA Mistral ???

          • Tu esti dus? Ce contract cu mbda pt mistral? Aia au semnat un contract de asociere cu elmec IN CAZ ca vor castiga la VSHORAD(desi sansele tind spre minus infinit) . Intentia a fost de fapt sa blocheze accesul americanilor la singurul producator autohton de rachete aa. Cam cum a facut rheimetall cu moreniul. Si tot si au luat o in freza. Cat despre franta, eu zic sa o lasi mai usor. Al tau trudeau de ce nu cumpara rafale in loc de f35 sau f18? Mai ales ca un procent important din populatie e francofona(chiar el dupa nume are stramosi francezi). Si nu inteleg de ce esti asa de interesat de salariile si pensiile militarilor romani. Platesti cumva impozite pe plaiurile mioritice???

            2
    • Naval Group si Mbda sunt americane?

      • Stai ca deocamdată dosarul e printr-un fișet. Și nu-i semnat încă nimic. Mai curge apă prin Bosfor până se va semna ceva. Și încă ceva : Romania is simply surprising…. Nu cred că renunță la nr dar nu pun mâna în foc pentru mbda.

      • Au primi vreo comanda ferma, ceva? Au castigat o licitatie care poate fi anulata de vreo instanta oricand. Sau chiar de statul roman care poate hotara ca a aparut o varianta mai buna. Chiar frantujii au patit o cu polacii in contractul elicopterelor. Momentan corvetele sunt in stand by si daca tinem cont de misiunea principala ce o vor avea, adica escorta ASW ptr AB urile americane, mare minune sa nu comande astia niste MMSC uri cu armament, senzori si CMS compatibile cu ce au americanii pe AB uri. Sau mataluta traiesti cu convingerea ca ivanii au bagat neste melearde in 6 varshavyance sa se ia la tranta cu noi, bulgarii sau ukrainenii si ca noi vrem corvete sa ne aparam ZEE a stramoseasca? ????

        1
        • alesii aia au mentinut macazu tovarase ,ca doar vicepremierul tehnocrat e cu state vechi in psd de pe vremea lui iliescovici si nu sau dus aia in poligon cu badalau degeaba si nici nu au organizat un simulacru de licitatie iar mai apoi tata presa lor era ofticata ca de ce nu am luat siml exxocet si cum a indraznit Mapn za zica ca alealate e gioarse, da na omu de la DPA care facea cartile pt alesii aia a zburat si acu ne laudam ca ce eram noi cu americanii ca sa nu se prinda fraierii ca vezi doamne aveam altceva de gand cum ar fi sa sabotam achizitiile militare

          1
  3. pe Merkava sunt „manusa” in turela, pe Abrams sunt OK tinand cont cate au tot pus pe turela (ultima: antena de la MAPS – https://www.collinsaerospace.com/what-we-do/Military-And-Defense/Navigation/Ground-Products/Mounted-Assured-Positioning-Navigation-Timing-System-MAPS-Gen-II c nu este protejata asa ca la declansarea Trophy…) , insa pe Leopard parca e o carpeala facuta in graba

    2
  4. Asta ma gândeam și eu… radarele alea rezista la lovituri de 14.5 de exemplu? Sau chiar de 7,62mm dar de la ce distanta?

    Ma rog, or fi gandit-o nemții. Cred ca ăsta va fi ” blindajul ” viitorului. In primul rand radare si sisteme de supresie a loviturilor de AG, ATGM si loviturile HEAT, iar blindajul va fi redus pentru ca sa reziste la lovitura de cel mult 14,5 -20mm, deficitul de grosime de blindaj fiind compensat prin manevrabilitate sporită. În ultimele războaie cred ca peste 90% din pierderile de blindate au fost din cele 3 cauze menționate anterior- RPG, ATGM si proiectile HEAT, la care putem adauga și IED.

    • capatu satului

      Blindaj trebuie
      Ca protecția activa nu are eficientă 100%
      Iar pr țările care au conducere viața militarului este mai importantă ca valoarea tancului – la noi viața militarului este ultimu lucru care interesează conducerea armatei
      O fi de la ședințele semege, ale ceseate, cine pote poate sti
      N-are cum sa fie de la avansarea la excepțional și de la nr de generali

      Așa ca blindajul rămâne
      Eventual va creste sa reziste și la mai multe categorii de amenințări

      Întrebare, întrebătoare vedem ca protecția activa începe sa facă fatza la o gama din ce in mai mare de amenințări
      Totuși, exista deja proiectile și rachete la care protecția asta activa e o chestia așa de decor: proiectilu sau racheta hipersonica și proiectilu railgun – la viteza proiectilului cu viteza mare și cum sa îl contracareze aia calculatoru nu are timp sa vada de unde vine, unde sa trimită interceptorii

      1
    • In acest caz ar putea reveni tunurile AT? Gen T-12, deapre care citisem ca nu a mers pus in turelade tanc pt ca avea munitia prea mare si asa au facut T-62 cu 115mm proiectil mai scurt, ca apoi sa urce la 125mm. Pe langa proiectile sabot, un (viitor) tun AT ar putea trage si HEAT cu viteza peste ce vede Trophy?

  5. Multi vb. despre unire dar hai sa gandim pragmatic si sa luam ca ipoteza o campanie de informare in cele 2 tari pentru un viitor referendum pentru unire.
    Ce obtin moldovenii : aliniere venituri salarii pensii la nivel de Ro (cred ca e cel putin dublu) + niste reguli monitorizate de UE + access la piata UE + protectie NATO.
    Ce pierde : piata CSI + elita care va subordona noii conduceri RO.
    Ce obtin romanii: revansa istorica si mandria nationala. Politicienii vor avea un cuvant mai greu de spus fata de UE si vor intra in istorie ca au reintregit tara.
    Ce pierd romanii: vor suporta un cost al asimilarii de multe miliarde, care se vor lua fie din investitiile in infrastructura& achizitii sau lucrari locale, fie majorari de taxe fie credite care vor fi platite de generatiile viitoare. Totodata vom asimila 2 noi minoritati mari rusi si ucrainieni si un statut delicat al rusilor in zona + o armata rusa si toate acareturile ei uitate pe acolo de zeci de ani care chiar daca va accepta sa plece va tergiversa asta mult.
    Sunt chestii sumare care se pot combate, dar in ipoteza asta trageti voi linie si sa vedem cine va vota si cine se va gandi serios daca va vota acel referendum si care dintre politicienii celor 2 tari vor sustine acest demers.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *