Raytheon emite către Aerostar o cerere de ofertă de lucrări pentru Patriot®

Industria românească este din ce în ce mai aproape de primele lucrări pentru sistemul de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot. Compania Raytheon [NYSE: RTN] a emis o cerere de ofertă către Aerostar S.A. pentru mai multe informații despre piese prelucrate și piese mecanice pentru radarul Patriot care ar putea fi fabricate la Bacău.

„Această cerere de ofertă este o oportunitate pentru Aerostar de a furniza componente atât pentru sistemele Patriot destinate României, cât și pentru inventarul global de sisteme Patriot” a spus Tom Laliberty, vicepreședinte Apărare Integrată Antiaeriană și Anti-rachetă din cadrul diviziei Raytheon Sisteme Integrate de Apărare. „Peste 220 de unități Patriot aflate în proprietatea a 14 națiuni, inclusiv România, reprezintă o piață foarte mare și o oportunitate de export foarte bună pentru industria de apărare românească.”

În octombrie 2017, Raytheon a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Aerostar S.A, compania aflându-se în momentul de față în proces de negociere pentru semnarea de noi Memorandumuri de Înțelegere cu mai multe companii românești.

„Aerostar își dorește să aprofundeze colaborarea cu Raytheon și să aibă oportunitatea de a contribui la fabricarea sistemelor Patriot pe care le va avea România”, spune Grigore Filip, Președinte și Director General Aerostar.

Soluțiile Globale Patriot de la Raytheon reprezintă cel mai avansat sistem tactic antiaerian și anti-rachetă din lume, care oferă protecție împotriva unui număr mare de amenințări actuale, inclusiv aeronave, rachete tactice balistice, rachete de croazieră și vehicule aeriene autonome.

„Aceasta cerere de ofertă este doar începutul unui parteneriat pe termen lung între Raytheon și România”, spune Mike Ellison, Country Manager Raytheon România. „Lucrând îndeaproape cu industria românească de apărare, Raytheon va crea locuri de muncă atât în România, cât și în Statele Unite, contribuind astfel la consolidarea relațiilor dintre țările noastre”.

Pentru mai multe informații despre sistemele Patriot, vizitați secțiunea în limba română de pe website-ul companiei, precum și pagina noastră locală de Facebook.

Raytheon

 

Cele 14 Națiuni Patriot sunt:

 

  • Statele Unite ale Americii
  • Olanda
  • Germania
  • Japonia
  • Israel
  • Arabia Saudită
  • Kuweit
  • Taiwan
  • Grecia
  • Spania
  • Coreea de Sud
  • Emiratele Arabe Unite
  • Qatar
  • România

151 de comentarii:

  1. Asta da martisor 🙂

    Eu cred ca e o veste buna, chiar daca probabil pentru inceput va fi vorba de repere mai simple, fara o complexitate tehnologica deosebita. Drumul de 1000 de km incepe cu primul pas. Incet incet gradul de asimilare tehnologica va creste si vom reusi sa producem sisteme mai complexe, si de ce nu, sa si proiectam unele noi.

  2. Cel mai performant??zau asa??am citit ca a avut multe tinte neinterceptate…sau mai bine spus in lupta nu si-a dovedit performantele.mai mult a esuat in a intercepta tinte…ultimul exemplu in arabia saudita..cand nu a putut intercepta o racheta iraniana destul de rudimentara..

    • Ai dreptate. Dar alt sistem mai bun nu este disponibil pentru Romania.

      • Alt sistem mai bun nu exista in lume

        • Tara lui Andrei

          In primul rand, conteaza CINE CUM foloseste o arma, oricare ar fi ea. Tinand cont ca sauditii sunt cam varza ca si capabilitati militare (au bani si echipamente moderne, dar cam atat deocamdata…) nu sunt un bun argument impotriva Patriot.

          In al doilea rand rateurile alea date de Patriot sunt de acum foarte mult timp. Deja sunt alte versiuni de soft, fel de fel de imbunatatiri si modernizari. Vorbim de alte lucruri.

          Cu toate astea eu am o nedumerire. De ce i se spune long-range missile defense system cand el numai long range nu e ? S-400 are sute de KM raza. Asta nici 100 nu are deca nu ma insel. Parca era ceva gen 45-70 de km. Pentru o tara ca Romania nu mi se pare o distanta prea mare si ne-ar fi trebuit ceva cu raza de macar 100-150km… La urma urmei sistemele astea n-ar trebui tinute doar langa cateva mari orase, trebuie sa poata fi duse in diverse zone ca sa fie folosite si acolo daca e nevoie.

          • Tara lui Andrei

            168 Patriot Advanced Capability — 3 Missile Segment Enhancement – astea au raza de 35km cica si sunt mai mult anti-balistice.

            56 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile TBM (GEM-T) – astea ce raza au ? Nu ne-ar fi trebuit, invers ? Mai multe din astea si mai putine din alea ?

            • E mai probabil sa vina un atac cu rachete balistice si de croaziera decat unul cu avioane si elicoptere. Deci 168 PAC-3 MSE si 56 GEM-T (raza de actiune 160 km) arata o proportie corecta. Plus ca si una si cealalta versiune de rachete acopera intr-o masura mare si destinatia celeilalte. Ce-i si cu tehnologia asta…

            • @Tara lui Andrei

              Eu as zice ca nu…

              La interceptare rachete balistice se trag 2 MSE per tinta. La interceptare aeronave la distante mai mari nu stiu exact care e tactica unei baterii de PAC-3, dar daca s-ar trage tot 2 interceptori per tinta asta ar insemna ca in teorie Ro va fi capabila sa doboare peste 25 de avioane de vanatoare sau bombardiere inamice care zboara la o altitudine rezonabila (deci nu foarte, foarte jos). Cifra asta da de gandit chiar si unui agresor de talia Rusiei fiindca nici ei nu-si pot permite sa piarda 25 de avioane moderne de la distante la care nu ne pot face prea multe 🙂

              MSE-urile pot fi folosite si pentru a dobora aeronave (avioane, elicoptere) care zboara la altitudini mici, asadar nu ar trebui sa le socotim ca fiind 100% doar pentru rachete balistice.

              E la fel si la HIMARS, cum zice lumea pe aici ca rachetele/proiectilele ajung acolo doar pentru 2 salve „scurte” si una „lunga”, da, dar importanta e ideea, capacitatea pe care o ai. Inamicul stie ca poti sa tragi in el de la 70 km sau chiar 300 km si asta ii impune niste limitari, limitari pe care nu le avea daca tu erai dotat doar cu obuziere de 100mm 🙂

              Numerele astea sunt mai mult pentru „deterrence” (descurajare). Daca o tara are 7 baterii PAC-3 si sute de rachete (MSE + GEM-T) atunci o alta tara agresoare se va gandi foarte, foarte bine inainte sa isi trimita aeronave pilotate acolo si va aloca resurse semnificative pentru a cauta locatia exacta a bateriilor. Adica rusii vor trebui sa aloce spioni, sateliti, bani etc pentru a urmari in permanenta bateriile alea… plus lansatoarele HIMARS… plus aia, plus ailalta, deja devine un efort, nu e ca si cand ai ataca Republica Moldova.

              In orice caz, odata ce ai in dotare PAC-3 sau HIMARS si echipajele le cunosc si sunt pregatite pe ele, e foarte simplu si rapid sa mai aduci rachete in tara (fie ele MSE, GEM-T sau proiectile reactive pt HIMARS). Insa daca nu ai echipamentele astea dureaza azi de zile fabricarea, livrarea si pregatirea, plus faptul ca pe timp de conflict nu poti semna contracte de achizitii insa „munitie” pe sustache mai poti face rost 🙂

              Plus ca e mai probabil ca inamicul sa traga mai multe rachete balistice in tine decat sa aduca acelasi numar de Tu-160 sau Su-35S, asadar mai multe rachete „mici” si mai putine „mari” are sens. Rusia poate la orice ora sa traga 20 de rachete catre Romania, dar sa trimita 10 Tu-160 escortate de 10 Su-35 sa ne „bombardeze” eu zic ca e foarte improbabil.

              • Tara lui Andrei

                Are sens. Multumesc. Intre timp gasisem si eu cifra de 160km pentru cealalta racheta.

                Ce ti-e si cu tehnologia asta intr-adevar… :)))

                Sper totusi ca pe viitor sa mai mareasca raza la aia anti-balistica. Tinand cont ca poti programa rachetele sa aiba diverse traiectorii pentru a pacalii inamicul si am inteles ca unele fac asta atunci cand sunt urmarite, ar fi bine sa aiba o raza mai mare altfel tu te pozitionezi undeva unde crezi ca loveste si ei dau in alta parte.

                • Cred ca se va mari. Ce imi place la americani e ca au atat oamenii, cat si banii plus interesul sa modernizeze constant toata gama de armament si sa conceapa mereu muntii noi.

                  Se lucreaza la AIM-9X Sidewinder Block III, pe careva blog obscur am citit ca va avea raza de 40 km (fata de 35 km cat are Block II) dar e doar o cifra scoasa din burta repet pe un blog obscur. Sunt convins ca deja se lucreaza la marirea razei pentru actualele MSE+, astia lucreaza nonstop si progreseaza constant.

                  • Tara lui Andrei

                    La urma urmei sistemul Patriot e genul ala de arma care a fost (sau s-a nimerit sa fie) bine gandit de la bun inceput, au mai avut de imbunatatit la el pe ici pe colo dar a devenit din ce in ce mai bun, a devenit matur si o sa fie precum F-16. Folosit in cantitati respectabile timp de multe decenii. Plus ca prin faptul ca sunt multi clienti producatorii isi permit ori sa mai scada preturile (fata de faza initiala) ori sa le pastreze in masura in care tehnologiile si performantele avanseaza.

                    • Exact.

                      Si ca bonus, in general clientii Patriot / F-16 / etc sunt mai bogati decat clientii MiG-29 / S-300 / etc, asta inseamna ca platesc mult mai multe miliarde pentru achizitii si apoi modernizari. Bani mai multi pentru producatorii armelor americane, care astfel au si fonduri mai multe pt cercetare dar ofera si salarii mai mari angajatilor, „sugand” astfel creiere de pe toata planeta.

                      Cate mii de specialisti din toate tarile merg in Rusia sau China sa lucreze la avioane de vanatoare, radare si rachete, si cate mii merg in SUA ?

                      Oricum intoarcem povestea, capitalismul, meritocratia, libertatea etc functioneaza mai bine decat comunismul, pilele, spaga si dictatura. In orice secol, pe orice continent, in orice cultura, la scara locala sau la scara planetara 🙂

                      Adevarul doare mai ales pentru aia inapti, obisnuiti sa li se dea gratis.

                      Se vede si in discutiile de aici de pe blog 🙂

                • Ce traiectorie sa aiba o balistica de „teatru”????
                  Cep-ul ala variabil , la astea care ” manevreaza” e direct proportional cu traiectoria aleasa la lansare , ca nu sunt rachete de croaziera
                  Si nici nu stiu cate din astea „tactice” ar avea capacitatea asta
                  Confundam merele cu malaiul
                  Una era ca scudul era de tipul trage si ..stai sa vezi unde cade , de aici si problemele la interceptare probabil

                  • Tara lui Andrei

                    Pai tocmai ca eu ma refeream la alea care au CAPABILITATEA sa-si modifice traiectoria, nu alea pe care le lansezi si cad acolo unde ai ales de la bun inceput.

    • @Mirel daca nu e cel mai bun, atunci inseamna ca putem da exemple de alte sisteme care sunt mai bune.

      Asadar, ar trebui sa avem argumente care sa ne dovedeasca faptul ca SAMP/T sau S-400 sunt mai bune, nu doar stiri cu ratarile Patriot.

      Deocamdata SAMP/T nu a avut de-aface deloc cu interceptari de rachete din cate stiu eu, iar S-400 nu a avut de-aface deloc cu vreo tragere in conditii de razboi, deci ce anume comparam? 🙂

    • Nici unul din sistemele AA existente nu a fost forjat ca Patriotul si in special pe partea antiracheta. Nu exista sistem cu 100 % eficacitate.Concurenta cu ce vine in afara pliantelor publicitare si unor performante incredibile doar clamate ? In Arabia Saudita la cati vectori au fost lansati o ratare partiala este acceptabila.

    • @Mirel, nu există sistem AA cu eficiență 100% împotriva rachetelor (nici măcar teoretic).
      Până una alta DA, Patriot este „the best”.
      Pentru că:
      – este singurul sistem AA de rază lungă încă în fabricație care a fost folosit în condiții reale de luptă.
      – a suferit de-a lungul timpului multe modernizări/upgradeuri (pornite tocmai de la experiența în luptă reală).
      – dacă chiar ar fi ratat interceptarea unui vector în Arabia Saudită, unul din câte? Din 50? Din 100?
      Spre deosebire de celelalte sisteme AA de rază lungă în fabricație care „au luptat” cu avioane și rachete de croazieră doar în animații pe YouTube și pliante publicitare, Patriot este un sistem matur, testat și adaptat conform amenințărilor actuale. Deci, da, putem spune că – până la proba contrarie – Patriot este cel mai bun sistem AA cu rază lungă din lume ;).

      • Și încă ceva, performanța Patriot (ca la orice sistem de arme dealtfel), contează mult și de modul cum e folosit (antrenamentului operatorilor, integrarea într-un sistem cu radare early warning și alte sisteme cu rază medie – scurtă, etc.).
        Să nu fiu înțeles greșit, Patriot e un sistem redutabil și folosit pe cont propriu, însă într-un sistem integrat, folosit de operatori profesioniști este cu adevărat un „dom” aproape impenetrabil.
        7 sisteme Patriot lucrând în sistem integrat cu Hawk ar fi cel mai mare coșmar pentru unii care au „bunul” obicei să amenințe, când îi apucă mahmureala de dimineață, că vin să facă „turism” prin vecini cu nush ce bombardiere sau călare pe Iskandere 🙂 .

          • @DanIL:
            Ce să mai zică și ei să le treacă foamea?
            Ce știu mai bine: amenințări goale de conținut.
            Ce să explice altceva? De ce rafturile magazinelor sunt goale? De ce rubla valorează cât hârtia igienică? De ce nu-s în stare să construiască un amărât de motor naval după ce au pierdut fabrica din Ucraina? De ce în afară de „cel mai mare guguloi de rahat atomic” în lume nu e cunoscută nici o marcă rusă de electrocasnice, calculatoare, telefoane sau orice chestie utilă?
            N-au altceva cu ce să se laude decât cu „pârțuri atomice” care nu le folosesc la nimic.

            • @AR10 foarte bine spus.

              Din pacate populatia spalata pe creier a Rusiei nu realizeaza lucrurile astea atat de evidente.

              Am vazut multe interviuri facute de calatori obisnuiti, deci nu mari agentii media, prin Rusia. Peste tot acelasi peisaj trist, blocuri triste, gropi, balti, etc, si eternele femei grase de 50 de ani imbracate prost si cu plase de rafie in mana care se plang ca viata e grea, saracia e mare dar ele sunt bucuroare fiindca Rusia e puternica, are „rakety” (ракеты) si Putin ii bate pe toti.

              Indura orice, foame, frig, lipsuri, etc cat timp la televizor li se spune ca sunt puternici si liderul lor il bate la box pe liderul SUA.

              Ce face comunismul din oameni…

              • Avem si noi in Romania genul asta de oameni, din fericire nu sunt aproape 100% din populatie, ca-n Rusia. Nu inca…

                https://recorder.ro/video-teoria-multimilor-vide-ce-daca-n-au-facut-nimic-tinem-cu-ei-ca-sunt-ai-nostri/

                • Puterea economică a Rusiei e egala cu cea a Beneluxului. Cu mențiunea ca salariul mediu din Rusia e de 25 de ori mai mic decât cel din Belgia. Și ca Belgia are de doua ori mai mulți km de autostrada decât Rusia care este de 250 de ori mai mare.

                  • Așa că despre ce vorbim? Superputere? Rahat!
                    Când ai mai puțini km. de autostradă decât țări minuscule față de tine (Grecia, Belgia), când salariul mediu e mai mic decât în România (cu toate că Rusia plecase în ’91 cu salariul mediu dublu față de România), când nu ești în stare să faci singur un echipament mai sensibil tehnologic și depinzi de importurile din occidentul „ăla decadent” etc. nu ești superputere.
                    Ești o țară bananieră cu arme atomice.
                    A fi superputere nu înseamnă să ameninți lumea „că-i dai foc” cu atomice (deci și ție totodată) ci denotă că ai nevoie de un psihiatru bun.
                    A fi superputere înseamnă să domini „soft power” (economic în special), să ai knowhow și capacitate de seducție pentru restul lumii.

                    • Bine zis.

                      Statisticile alea ar trebui postate pe youtube la fiecare clip despre Rusia sau armata rusa, eu deja oriunde vad statistici de genul asta dau thumbs up.

                      Tocmai de-aia ameninta lumea cu nuclearele, fiindca nu au nimic altceva.

                      Ce produs electrocasnic rusesc folosesti? Dar masina ruseasca? Urmaresti vreo televiziune ruseasa? Dar vreun radio rusesc?

                      Care formatie ruseasca iti place?

                      Ai auzit de noua descoperire a savantilor rusi? Ca de descoperiri ale ceror americani, englezi, israelieni, francezi etc auzim tot timpul.

                      – Cum arata un cartier de blocuri dintr-un oras obisnuit din Rusia acum in 2018?
                      – Putin mai rau fata de cum arata in 1970

                      Mi se pare normal ca salariile minim si respectiv mediu din Rusia sa fie mai mici ca in Romania, asa era si inainte de WW II. Daca ele erau mai mari in 1991 asta era o consecinta a jafului la care URSS a supus Romania timp de 20 de ani dupa WW II si apoi a mentinerii fortate a acesteia in lipsuri, vezi Planul Valev = Romania tara agrara. Vezi de asemenea propaganda troll-ilor rusi de pe toate site-urile, inclusiv aici: „Romania e tara saraca, n-are cu ce, nu ne putem opune rusilor, ei sunt avansati, sa stam in banca noastra” etc.

                      Acum doar am revenit la normalitate, chiar si asa salariile noastre ar trebui sa fie triple fata de cele din Rusia dar nu sunt asa fiindca suntem condusi de oameni directionati de la Moscova. Tot ce face PSD-ul e un atac la adresa Romaniei executat „by the book”, pe partea diplomatica (rupere de UE, rupere de NATO, atacuri diplomatice la SUA), pe partea economica (slabirea monedei prin majorari subite de pensii si salarii, alungarea companiilor straine, suprataxarea muncii, incurajarea nemuncii), pe partea sociala (mici si bere, americanii sunt rai) si asa mai departe.

                      Daca poporul asta de nea Costel si tanti Florica nu ar mai vota cu asemenea oameni noi in 10 ani am depasi bine de tot nu doar Rusia dar si Ungaria la toti parametri.

                      Revenind la subiect sa nu fim admonestati, achizitiile de PAC-3 si HIMARS sunt cei mai mari pasi inainte facuti pe calea inarmarii din ultimii 15 ani si asta se vede – toate blogurile si ziarele sunt pline de trolli rusi si eternele lor povesti.

                      Pacat ca avem si profesori, doctori sau oameni din mediul privat creduli care sunt dispusi sa inghita asemenea propaganda. Chiar ieri discutam cu niste oameni bine platiti, din mediul privat, pro-americani, anti-PSD etc, care imi spuneau ca Romania nu trebuie sa cumpere nici un fel de rachete si ca „eu nu stiu” cat costa ele si cat sunt de slabe, etc. Dupa ce le-am aratat ca stiu exact cat costa si cunosc si parametri lor, ei nu, au bagat-o pe aia cu „ne apara americanii”.

                      De asta e bine ca exista rumaniamilitary.ro si alte locuri unde ne expunem parerile, suntem cititi de zeci de mii de oameni si poate se mai dezlipesc si ei de propaganda rusa, omniprezenta la noi de 70 de ani incoace.

                      Desteapta-te romane…. odata, ca au trecut secole 🙂

            • Nu ca as lua foarte serios aceasta amenintare(scrisesem comentariul apropo de amenintari la mahmureala de care ziceai tu).
              Mi se pare insa ciudat momentul pt ca e o declaratie asa din senin deapre ce face Rusia cu arme atomice cand nimebi nu vorbea despre asta. Poate e in logica campaniei electorale dar in rest e ca nuca in perete.

    • Spune pe acolo „sistem tactic antiaerian”
      Arabetii citesc de pe pliante , fara sa inteleaga ansamblul
      Israielienii daca ar folosi separat ..chestii din panoplia lor ar avea rezultate ..nu chiar cum.apar la tv
      Dar le folosesc cum trebuie
      Azi volhov nu au nici cap de cautare pe racheta
      Maine rusii o sa trebuiasca sa distinga intre fps-uri , tps-uri , sa ghiceasca pe unde or fi bateriile de patriot si sa fie iluminati permanent de aegis
      Grea sarcina ptr inteligenta de semnale ruseasca
      La arabeti trag aia ptr a avea impact mediatic
      La rusi , ca is mai scoliti ar trage cu un scop precis , in urma unor analize

    • ”in lupta nu si-a dovedit performantele…”
      când Patriot lovea Scud-rile trimise de irakieni în primul război din Golf, mătăluță nu erai nici măcar la nivelul de interceptarea a pamperșilor

      • Scud-urile erau depasite, nu se compara cu S-400. Avand in vedere ca NATO il considera pe Bashad un fel de Sadam, ca rusnacii il ajuta pe primul cu rachete si alte alea, de ce nu a doborat infailibilul sistem antiracheta rachetele trase de rusi din Caspica? Erau rachete de croaziera, muuult mai lente decat S-400.

        • Despre ale cui Patrioate vorbesti nepoate cand faci referire la Kalibr trase din Caspica?
          De curiozitate, ai urmarit pe unde au trecut respectivele rachete de croaziera (nu balistice) Kalibr?
          Iran, Kurdistanul Irakian, Siria…

          • …? Ale elenilor?! Grecia este membra NATO si opereaza patrioate.

              • … iti inteleg opinia, nu suntem la Academia Romana, suntem pe un site militar si, din experienta, cunosc si accept modul de exprimare…
                P.S. Poti sa-mi explici totusi in ce consta „prostia”?

                • Tara lui Andrei

                  Probabil la faptul ca tu sugerai ca rachetele de croaziera lansate de RUSI care aveau ca scop tinte ISIS/REBELI din SIRIA trebuiau sa fie doborate de sisteme PATRIOT.

                  Mai mult de atat nici nu stiu daca pe traseul rachetelor de croaziera se aflau sisteme Patriot care sa ajunga la ele.

                  E ca si cum americanii cu dronele lor din afghanistan care vaneaza teroristi ar trebui sa fie doborate de rusi sau de pakistanezi doar asa pentru ca zboara in raza lor de actiune si pentru ca nu prea le place de americani…

                  • „Mai mult de atat nici nu stiu daca pe traseul rachetelor de croaziera se aflau sisteme Patriot care sa ajunga la ele.”

                    Chiar un „dumbass” ca mine stie ca rachetele de croaziera rusesti erau in afara razei de actiune a elenilor. Dar serviciile stiau… „cumva”. O „dizlocare” in zona de interes nu este facuta publica. Sa nu uitam nici pe Itzic, frate de cruce/hexagrama cu aliatul nostru.
                    Este greu de recunoscut ca rusnacii au abordat altfel problema, diferit ce cele predate pe la „scolili” noastre militare. O atitudine de necatalogat… Raman la parerea ca rusnacii isi apara si-si vor apara RESURSELE si interesele economice. Restul e poveste de spus la scoli militare (unde…) si interese economice. Oricum, e bine ca suntem aliati cu USA (nu cu NATO)!

                    • Tara lui Andrei

                      Man rusii joaca murdar. Stim. Sunt neortodocsi. Occidentalii si vestici tot timpul se auto-limiteaza ca sa nu creeze probleme (populatie civila, victime colaterale, bla bla) pe cand pe rusi ii doare in…

                      Eu (sau poate noi) nu inteleg de ce sugerezi ca vreun stat NATO sa fi doborat rachetele de croaziera ale alora. In primul rand ele nu atacau vreun stat NATO. Da, poate ca e impotriva intereselor NATO mai ales daca tintesc rebeli asa zisi democrati dar asta nu inseamna ca poti sa te bagi peste rusi asa cum nici rusii nu se baga peste americani si kurzi.

                      E o manevra si o imparteala acolo destul de bine gandita si discutata intre ei. E un fel de tabla de sah. Tu te duci acolo, eu aici, tu te ocupi de aia eu de astia. Eu vreau cutare, tu poti sa primesti cutare, si tot asa.

                    • Nu inteleg ce are a face coada vacii cu stampila primariei. De ce trebuia un stat NATO sa dizloce baterii de rachete AA care sa intercepteze rachetele de croaziera trase de Rusia contra unor tinte ISIL?

                  • Observ ca „dreptul la replica” la post-area ta de mai jos, este dezactivat! Probabil ca ai mai multe nick-uri, „Razvan Mihaianu” fiind doar unul. Poate gresesc dar am mari indoieli. Oricum, nu este etic. Man, chiar daca ai drept de admin, lasa post-acii sa-si scrie parerea.In caz contrar, fa-ti un grup inchis, in care oamenii sa fie in total acord cu tine si cu admin-ii! Parerea mea.

                    • … uite ca trebuia scris: ” mai sus”. Al naibii ‘nternet.

                    • ha, ha, ce buna e asta 🙂
                      Razvan Mihaeanu e unul dintre administratori si nu are legatura cu noul utilizator, aparut de scurt timp pe aici.

                    • Tara lui Andrei

                      cameleon… nici macar nu mai inteleg pe ce subiect avem polemica. Eu pur si simplu ti-am spus de ce Razvan, cred eu, ca ti-a raspuns cum ti-a raspuns.

                      Nici pana acum nu inteleg ce nu-ti convine sau ce vrei sa spui mai exact.

                      Eu pur si simplu am inteles ca tu vroiai ca niste sisteme Patriot aparute din neant exact pe traiectoria (si deci in raza) rachetelor de croaziera rusesti sa le doboare, asa fara niciun motiv. De parca nu stii cum se duc razboaiele in ziua de azi. hibrid, proxy, cum vrei sa le mai numesti.

                      Mai zic odata si mai explicit. „Porcaria” aia de sistem Patriot n-a doborat rachetele rusesti nu pentru ca nu poate ci pentru ca in primul si-n primul rand nu aveau niciun motiv sa faca asta si doi pentru ca nu erau in raza (nu ca ar fi contat asta…).

                      „Dreptul la replica” la postarea mea nu merge sa-l extinzi mai jos pentru ca asa permite forumul. Trebuie sa mergi la o postare mai sus sa dai reply.

                      Eu sunt nou aici si intru doar pentru ca sunt pasionat de domeniul asta militar si, in general, de ce se mai intampla prin zona dar si prin lume. Imi place sa citesc diverse chestii. Nu ma pricep cum se pricep majoritatea de aici dar ma mai bag si eu in seama, e o tara libera. 🙂

        • Nu te supara, dar cred ca incurcam putin borcanele. Patriot si S400 sunt sisteme similare, in nici un caz nu sunt facute sa lupte direct unul impotriva celuilalt. Nu tragi cu o racheta antiracheta dupa alta racheta antiracheta.

          Cat despre Patriot versus rachetele Kalibr trase din Caspica: din cate stiu, rachetele respective au lovit (cele care au reusit, cateva s-au pierdut pe drum) tinte in Siria, unde nu sunt desfasurate sisteme Patriot. Deci cum/cine ar fi putut sa le intercepteze?

          Rusii au si ei rachete foarte performate, dar nu cred ca asta e o scuza sa dam cu rahat in Patriot.

        • „Scud-urile erau depasite, nu se compara cu S-400”
          Scuza-ma dar tu stii ce este Scud-ul si ce este S-400?

          • La „o adica”, ce poate impiedica folosirea S-400 in loc de Scud? E drept ca cea din urma are o incarcatura exploziva de 4 ori mai mare dar avantajul vitezei lui S-400 ramane. In WWII s-au folosit cu succes tunuri antiaeriene impotriva tintelor terestre (infanterie, cuiburi de mitraliera, tunuri, tancuri – am cunoscut un batran ce a luptat la Cotul Donului).

        • Te intreb din curiozitate cu ce pot dobori rusii Hawk-urile noastre?

  3. Excelent! Astfel isi demonstreaza USA adevaratul angajament /parteneriat strategic cu Ro…..ajutind la prosperitate económica a tarii.

  4. Aerostarul este pe val. Asa cum va spuneam F 16 va fi acolo, HIMARS si Patriot, ma refer in primul rand la intretinere.

  5. Flaviu Amarandei

    Eu sunt din Bacau si stiu ca de 2 ani fac angajari atat la nivel de ingineri cat si de oameni mai putin pregatiti. Au scolarizat in fabrica un numar mare de oameni, cei drept cu salarii mici la inceput, dar e oricum un mare pas inainte. Sper sa nu fie doar o alta petarda care sa ne pe moment.

  6. Nu cred ca vom lua ceva de acolo, in general israelienii nu se baga peste americani, iar daca noi putem cumpara din State n-are rost sa ne incurcam cu altii.

    • israelienii ar putea fi interesati de modernizari suplimentare pe programele unde au fost deja implicati: IAR-99C Soim, LAROM, ATROM, Puma SOCAT, MLI-84M, Piranha IIIC, STAR-80L, drone, SPIKE, sau poate pe nave, arma de asalt, rachete sol-aer, pe viitorul PiranhaV, pe motiv de turela sau de aruncator de proiectile.

      • De la evrei macar niste drone de s-ar putea…din ce stiu, in momentul asta am ajuns cam pe zero cu astea..!
        Apropos, cu drone subacvatice nu ne-ar putea oferta, ca pe ultima(si singura) parca am pierdut-o definitiv prin Marea Neagra..sau so fi agatat de vre-o plasa, s-o fi sfarmat de vr-un submarin rusesc..

        • … sau au pescuit-o otomanii crezand ca e un calcan mai vioi.

        • E, nu fiti rai, dronele / ROV-urile se mai si pierd, se strica, etc.

          Avand in vedere ca era operata de niste angajati la stat, aia cu „merge si-asa”, intr-adevar e o probabilitate mare sa o fi pierdut-o din incompetenta. Daca erau angajatii unei firme private si o pierdeau, erau dati afara si nu-i mai angaja nimeni in domeniul respectiv ca le mergea vestea, inclusiv in strainatate. Asta e diferenta dintre stat si privat, la stat poti sa faci orice fiindca nu exista consecinte.

          Insa in cazul de fata eu le acord totusi dreptul de nevinovatie, nu stim ce s-a intamplat acolo. Daca au pierdut-o atunci asta e, se intampla si la case mai mari.

          Eu imi pun insa alta intrebare: de ce era doar una singura? Daca aveau 3 bucati nu era mare tragedie ca au pierdut una 🙂

          PS: de-aia nu e bine sa avem doar 12 F-16, doar 6 drone pentru achizitii de tinte, si asa mai departe. Echipamentele se mai si strica / pierd / prabusesc / avariaza / etc

          • Tara lui Andrei

            Anul trecut, parca, croatii au primit o gramada de drone din astea subactavite. Pentru ISR, gen… Moca de la americani. Zic si eu… Sa mai dea si la altii… 🙂

            • Intr-adevar, Romania primeste prea putin sub forma de donatii de la SUA fata de alte tari.

              Intelegeam politica asta in anii in care nici noi nu cumparam mai nimic. Nu-mi place gandirea asta est-europeana de a nu cheltui nimic dar sa astepti donatii. Vezi declaratia celebra „flota NATO cu costuri zero”, adica sa plateasca americanii, englezii si francezii sa te apere, tu iti cheltui banii pe panselute.

              Acum insa Romania face achizitii importante. In sfarsit !! Acum ar fi momentul sa ne arate americanii daca suntem mai importanti decat Croatia 🙂

              • Tara lui Andrei

                Ei ofera „ajutor” acolo unde nu prea exista posibilitati si unde au si ei diverse interese dar am observat ca in unele cazuri au oferit ajutor militar in functie de afacerile pe care le-au facut cu tarile respective.

                Asa ca si eu ma astept ca in anii urmatori sa creasca (semnificativ sper) ajutoarele oferite de americani pentru ca deja cheltuim sume importante de bani mai ceva ca multe alte tari mult mai dezvoltate sau mai importante decat noi, din vest…

                • Exact, asa zic si asta astept si eu. EU am sustinut dintotdeauna ca Romania trebuie sa puna banul jos si sa cumpere lucrurile de care are nevoie, gen Patriot, F-16, TAB-uri si asa mai departe.

                  Acum ca face in sfarsit treaba asta, ne pot ajuta si americanii cu niste donatii 🙂

                  • Cica azi noapte in somn Trump :

                    Trump : Mattis!!!

                    Mattis: Da sefu !?

                    Trump: Bai am uitat de Romania, stiam ca uit pe cineva afara! I-a mânã repede si trimite-le o escadrila de F-15 C/D sh asa cadou, ca-s baieti buni!

                    Mattis : Imediat sefu, da` cum sa nu!

                    Dupa cateva minute, se intoarce Mattis la Trump si ii spune: Boss, l-am anuntat pe Fifor si a zis ca apreciaza foarte mult gestul d-voastra, dar ca nu poate sa accepte acest cadou.
                    La care Trump, ai dracului romanii astia, ce onesti sunt !! Astia da oameni cu caracter !!! Hai spune-i lui Fifor ca imi place de el din ce in ce mai mult, si ca atare pe langa alea 16 bucati F-15 le mai trimit inca 4 , duble, asa pentru scoala! Saluta-l pe Fifor iar data viitoare il provoc la un barbecue vs mici/gratar challenge!

                    • 🙂 am vrea noi 🙂

                      Mai degraba cred ca Trump intreaba „Romania? What’s that?” si vreun fermier din Texas din anturajul lui ii raspunde ca e un fel de mancare traditionala din Canada 🙂

  7. Doamne ajuta si la mai mare … cu americanii

  8. Bravo, se merge în linie dreapta, sper sa i depășim cu mult pe polonezi sau turci la tehnica avansata

    • Pai deja patriotul este un sistem pt. care s-au rugat mult turcii si nu au putut sa il obtina de la americani(se pare ca stiau ei ce stiau). Deci pe partea asta or sa ne invidieze mult 🙂

    • Nu au Patriot (și nu vor primi) însă pe turci nu ai cum să-i depășești la aviație, marină de suprafață și submarine.
      Iar cât despre rachete tactice, ei au Yldirim (cică Yldirim Mark 3 ar bate 900 de km).

      Însă, apropo de articolul de față, constructorul turcesc de rachete Rokestan (care fabrică inclusiv rachetele balistice Yldirim) a plecat la sfârșitul anilor ’80 de la un contract de licență pentru Stinger. A fost prima experiență a turcilor în domeniul rachetelor.

  9. Ma bucur mult pt. Aerostar, intotdeauna au fost seriosi, mult mai seriosi decit oltenii, de altfel au si traditie mai mare.
    Unde mai pui ca patron a fost sau mai este Mihai Toncea, ceva mai mare ca mine, fost coleg la Increst, fost coechipier in echipa de fotbal..

  10. si acum ma intreb de ce nu s a achizitionat spike sr..pt infanterie ma refer la lansatoarele alea pe umar?sunt mult mai mobile usoare si usor de actionat cu ele de 1 militaur.

    • Raspunsul ar fi ca MApNul a preferat o racheta cu o raza mai mare. Si eu speram sa cumpere Spike MS.

      • Tara lui Andrei

        Ne-ar trebui neaparat si rachete AT lansate pe umar… Poate in viitor…

        • Javelin cred că ar fi ideeale pentru noi.
          Și AT4 în locul RPG.

          • Tara lui Andrei

            Eu as alege si ceva mai ieftin decat Javelin. In anumite situatii as merge pe cantitate, nu calitate ca doar potentialii adversari au cu ce arunca inspre noi… Daca erau nemti sau englezi, atunci un stoc de 3000 ne ajungea o gramada… :))

            • La rachete AT nu poti sa mergi pe cantitate, pt ca a doua oara nu mai apuci sa lansezi. Javelin ar fi si prima mea optiune.

              • De asta zic că Javelin ar fi ideale. Important e omul/operatorul. Fieratania o înlocuiești. Omul nu.
                Cu Javelinul ai dat o dată și bine. Tancul are șanse minime să scape.
                Dincolo de faptul că racheta pentereaza aproape orice blindaj existent, operatorul este și mai protejat datorită faptului că poziția ii este greu descoperită.
                Eu zic că își merită banii.

                Iar înlocuitor parțial pentru RPG, cred că ar fi interesante AT4. Ușoare, ieftine. O fi de unică folosință dar uneori asta poate fi și un avantaj. Tragi și ai scăpat de tub 😀

  11. Buna treaba! E adevarat ca e o „bucatica”, dar cred ca tine de Aerostar sa o mareasca

    • „bucățică”?
      Eu zic că de ditamai „bucățoiul”.
      Dacă privim ansamblul avem o companie românească pe acțiuni care deja având experiență în domeniul aeronautic (deci nu pleacă de la 0 cum a plecat Rokestan al turcilor de exemplu), are contracte cu granzii Raytheon și L.M. și este inclusă în rețeaua de know-how pentru produse precum F16, Patriot, HIMARS.
      Bașca, are în curte o universitate unde L.M. a investit 20 de milioane de dolari (când ai auzit tu ultima dată ca într-o universitate românească să se investească 20 de milioane de dolari?)
      Aerostar SA are premisele să ajungă în următorii ani una dintre cele mai tari companii din domeniul aeronautic din partea asta de Europă. Cu siguranță ar putea la un moment dat să-și dezvolte și proiecte proprii.
      Ăsta da „offset”.

  12. Am sa spun ca O. Minunat. Daca stirea asta apare pe defence24.pl fac aia atac de ….. completati voi:D.

    • Ce atac sa faca polonezii? In comparatie cu ce au cerut ei, posibilele piese de la Aerostar sunt „firimituri”. Si pentru asa ceva cadem in fund de admiratie…
      Mai bine am fi atenti sa nu ne livreze un Post-Deployment Build mai vechi de 8, preferabil 8.1 din 2021.
      Daca ni s-ar permite o contributie serioasa la Patriot, am putea mobiliza white-hats la
      descoperirea si rezolvarea vulnerabilitatilor soft ale Patriot.

      • Polonezii sunt mult in fata noastra, iar din ce am citit eu pe acolo nu sunt deloc invidiosi pur si simplu sunt exasperati de lentoarea in cazul lor.
        Pai noi, care de 20 de ani asteptam vesti bune ca sa mai spunem?!

        Pt Patriot vor semna si pe pe 28 martie, un lucru foarte bun si pt ei si pt noi, aveam neaaparat nevoie de o Polonie puternica.

        • Sa vedem ca semneaza mai intai. Ultima oferta era pt 4 baterii cu cate 4 lansatoare, rachete mai multe pt. 5.5 bil usd.
          Dar ceva imi spune ca americanii nu le vor da ceea ce au cerut. Offset pe radarul nou, rachete si alte lucruri.

          Legat de offset, parerea mea este ca inainte de a fi oferit, trebuie sa-i convingi ca poti face anumite lucruri. Ca sa-i convingi, incepi de la cel mai simplu lucru, si apoi treci la lucruri mai complexe, radare, rachete etc… Parerea mea este ca plonezii vor sa arda niste etape iar americanii nu prea vor sa-i lase.

          Si eu imi doresc o polonie puternica, dar in ultimii 2 ani bugetul lor la aparare a fost de vreo 20 bil usd si sincer, nu stiu nimic remarcabil sa fi achizitionat. De aici probabil exasperarea. Noi in 14 luni Patriot, Himars, Piranha v ei 2 Boing pentru transport Vip. Au intradevar achizitii mici pe tot felul de subsisteme dar nimic important ca descurajare.
          Astept sa vad ca se schimba, ca de nu, in cativa ani, cred ca vom avea echipamente militare mai bune decat au ei.

      • 1. Si in primele 24 de ore tot softul ar fi disponibil pe wikileaks.
        2. Conectam patriotu’ la uifi si dam in el cu udp.plm, scanam porturi, cautam xss-uri si sqli cu morcovu’? Cam asta stiu sa faca 90%+ dintre ei. Cat despre WH, nu prea avem. Suntem mediocri. White, gr sau black, suntem departe.

        • In loc sa faci misto, mai bine citeste despre problemele de vulnerabilitate ale Patriot (in Google cache), citez mai jos:
          http://www.dote.osd.mil/pub/reports/FY2017/pdf/army/2017patriot.pdf

          Patriot had some classified survivability and cybersecurity shortfalls…
          The Patriot CVPA revealed some cybersecurity shortfalls. The partial AA was not adequate to support a full assessment of cybersecurity…
          Additionally, the Army should conduct Red Team AAs during joint exercises to test Patriot cybersecurity…
          FY17 Recommendations. The Army should:
          1. Fix the cybersecurity vulnerabilities identified during the CVPA and limited AA and verify these fixes through subsequent cybersecurity testing.

          • Acele probleme nu vor fi rezolvate cu ajutorul palariilor albe. Niciodata. Iar Romania, are cativa oameni, dar putini si nu prea bine pregatiti. Nu am facut misto, am spus adevarul. Acele vulnerabilitati nu tin neaaparat de Patriot. Nu exista sistem impenetrabil.

          • Vise mari chiloti mici. Nici nu ai cum din punct de vedere legal. Cat despre cati CISSP ar dispune Romania este cu totul o alta problema. Iar ca sa remediezi problema sau problemele daca organizatia ta nu este certificata la cel putin SEI CMMI Level 3 nici nu discuta astia cu tine. Cat organizatii/firme IT din Romania au macar evaluare SEI CMMI? Din cate stiu eu una: Interactive SBC (o ramasita din Electromagnetica) este la SEI CMMI Level 2.

            • CISSP nu sunt tehnici, n-ar avea ei cum sa rezolve problemele de acolo. In rest sunt de acord cu tine.
              Ca unul care are tangenta cu domeniul asta (sunt la privat) pot sa confirm ca sunt putini oameni capabili sa faca mai mult de un udp,xss si alte bs la noi in Romania si cred ca aproape toti sunt la privat.
              Sunt multi care se dau hackeri insa sunt doar script kiddies. Au inceput si firmele de la noi sa scoleasca oameni capabili sa caute si sa rezolve vulnerabilitati mai deosebite dar vor mai trece cativa ani buni pana sa avem ceva oameni buni si care sa fie capabili sa invete si ei pe altii. Cativa din cei care sunt capabili sa faca asta acum au mari probleme de comunicare.

              • „Cativa din cei care sunt capabili sa faca asta acum au mari probleme de comunicare.”

                la cine te referi? Cei din servicii sau angajati mai ciudati in mediul privat?

                • La cei din privat, nu mai cunosc niciunul de la stat ( sau poate or fi in servicii dar nu stiu eu). Sunt cativa oameni buni/foarte buni tehnic dar cu carente grave de comunicare desi ei sunt oameni ok dpdv personal – nu discutam aici cauzele. Din pacate, ca sa poti transmite informatie mai departe iti mai trebuie si altceva in afara de cunostinte tehnice foarte bune. Si cred ca niste cursuri de comunicare le-ar fi foarte utile.
                  Cunosc unul singur care a fost la stat dar a trecut la privat acum cativa ani. Foarte bun omul, sunt convins ca s-ar descurca cu jucariile alea.

                  • Exact asta e si impresia mea. Cu cat e mai bun un programator parca cu atat e mai inapt din punct de vedere social.

                    Cei mai buni programatori pe care i-am cunoscut, buni in sensul ca din 200 de oameni doar ei rezolvau orice, erau in acelasi timp niste oameni extrem de antisociali, de retrasi si chiar cu carente de vorbire.

                    Adica trebuia sa te asezi langa el si sa il iei cu frumosul, cu intrebari ajutatoare, pas cu pas, sa vorbesti pe un ton foarte molcom ca altfel se panica, se pierdea sau se balbaia etc, si sa scoti cu clestele cuvintele din gura lui, apoi sa-ti asamblezi in cap puzzle-ul si sa iti dai seama de fapt care e problema sau ce vrea sa spuna 🙂

                    Parerea mea personala si STRICT NON-MEDICALA 🙂 e ca poate creierul uman nu poate excela la toate iar aia care au un simt social foarte bine dezvoltat nu pot fi experti in tehnologie/matematica/etc si invers, cei mai buni programatori, matematicieni samd nu prea pot sa fie in acelasi timp si mari mistocari, curvari, spuma petrecerii etc.

                    Cu cat esti mai bun in una din aceste doua extreme cu atat vei fi mai „inapt” in cealalta, eu cel putin de-a lungul vietii asta am observat, dar se pare ca si altii vad situatia la fel si de altfel e stereotipica si in filme, tocilarul superdestept dar timid si retras versus jucatorul de fotbal care-i bate toti, f…-te toate blondele dar e prost ca ciuma si are IQ de macac 🙂

                    PS: nici eu nu cunosc programatori la stat

                    PS 2: una din cheile succesului in IT sta in a face punte intre programatorii aia foarte buni dar care nu se pot exprima si managerii/clientii/patronii care au gura mare dar nu inteleg situatia, si evident ca nici angajatii lor tehnici nu pot sa le-o explica. Cine face puntea asta poate face milioane, cine nu, isi distruge singur firma tipand la angajatii deja timorati care pleaca altundeva unde nu sunt luati la rost zilnic sau unde patronul are cunostinte tehnice, ori MACAR intelege ideea – nu procedura. Pt unii din Romania, fosti corigenti dar ajunsi patroni, e prea greu de inteles chiar si ideea, poti sa le tot explici, ei doar tipa si apoi scapa situatia de sub control, dupa care cauta vinovati. Care evident nu sunt ei insisi 🙂

                    • Ca IT-ist macar mediu pot sa-ti confirm ca ceea ce spui tu este adevarat in mare masura. Si eu am avut probleme de comunicare desi nu chiar atat de grave ca cele expuse de tine mai sus. Norocul meu a fost un manager bun la inceputul carierei si sotia care m-a ajutat pe partea asta ea fiind manager (intr-un fel ne-am ajutat reciproc ei prinzandu-i bine exercitiul cu unul ca mine).
                      Cel putin la 2 din companiile pentru care am lucrat se ofera/se ofereau cursuri de comunicare.
                      Chiar ar fi interesant de stiut cati din managerii/directorii de la stat au auzit de PCM sau de 5 Voices ca sa dau doar 2 exemple.

                    • Problema de cybersecurity nu este doar romaneasca ci este globala. Sunt corporatii pe zona de security ce sar peste niste etape in pregatirea personalului. De ex, au nevoie de asa zisi vulnerabiltiy specialist sau penetration tester dar piata nu ofera asa ceva iar solutia lor este sa faca un training de 3 luni cu cei de pe tier 1 support si asa ajung oameni ce nu stiu cum functioneaza internetul sa raspunda de securitatea sistemelor de cercetare are diferitelor companii vestice.

                      Referitor la vulnerabilitatile posibile, daca nu esti familiarizat cu tehnologiile militare, dureaza un pic sa te prinzi de intreg flow-ul logic si posibile scapari, dar clar nu este vorba de sql injection si alte vulnerabilitati din OWASP 10. Mai mult ma gandesc la atacuri pe Stack/Buffer cat si ROP attacks.

                      Sunt multi romani extrem de talentati pe zona de securitate informatica dar este o problema cand statul iti ofera un salariu derizoriu si conditii de munca cu care un om ce vine din privat nu se va putea obisnui si ii va scadea productivitatea. Deasemenea metodologiile de lucru pe aceste segment informatic comparand stat vs privat, este ca si cum am face comparatie intre IAR 80 si F16 Fighting Falcon.

              • Cum sa nu fie CISSP tehnici cand certificarea presupune concentrare pe partea de arhitectura si inginerie?

                • Seria de la offensive security este mai bine privita de specialisti. Zona militara oricum merge pe certificari Mile2.

                  • Alex CISSP presupune high level design nu sa faci buffer overflows, ROP’s etc. Diferenta intre un CISSP si cineva cu Offensive Security, Mile2, Sans, ElearnSecurity este ca diferenta dintre un BMW si un tanc. Ambele sunt vehicule si te duc din punctul A in punctul B dar la razboi te duci cu tancul nu cum BMW-ul.

                    Eu am o certificare de offensive security, credema ca pot face diferenta intre ele. Ia intreaba un CISSP ce este ala Immunity debugger, ESP, NOOP, user-ul cu cele mai ridicate drepturi pe un sistem windows, dradis, metasploit si vezi ce raspunde. Apoi intreaba pe cineva care are o certificare de offsec si vezi ce raspunde ala.

                    @AndreiG
                    Talentul nu tine loc de cunostinte si experienta iar pentru evaluarea Patrioatelor cred ca talentul nu este suficient, este nevoie de ceva mai mult. Da sunt multi talentati, dar sunt inca la inceput.
                    Problema nu este doar salariul de la stat cat mai ales conditiile de munca si raporturile cu superiorii,, de multe ori inapoiati care nu inteleg si nici macar nu fac efortul de a intelege ce faci tu acolo.

                    • Sunt curios cum ar fi sa existe in Armata Romana pe zona de securitate informatica examene in stilul OSCE. Atunci sa vezi razboi hibrid

  13. Bun, bun..

    @AR10 in cazul turcilor s-a dorit obtinerea unor capacitati proprii de productie si au urmarit acest obiectiv multi ani de zile. In cazul Romaniei s-a dorit distrugerea a ce avem. A fost un plan bine pus la punct si executat.

  14. Io zic ca si daca faci numai suruburi si nituri pt L.M. si Raytheon tot da bine la C.V…..
    E o sansa pe care sper sa o apuce cu amandoua mainile….

  15. Iata ca Raytheon se dovedeste a fi serioasa.

  16. @AndreiG

    Daca am avea in armata oameni pe securitate informatica de nivelul OSCE am fi tata si mama lor. Desi am doar tangential contact cu securitatea informatica am acces la multa documentatie si am citit inclusiv cursul de OSCE, AWAE.
    Astea sunt din alta liga, iti trebuie oricum un background in IT ca sa poti sa te apuci de ele.
    Personal eu sper sa ajungem acolo, bazinul de iT-isti este destul de mare la noi, sper sa mentinem trendul si s-ar putea sa ajungem acolo in cativa ani. Poate lucram pe urma la softuri de ghidare prin GPS etc.

    • @dorel

      Salut
      Ai putea sa share-uiesti din documentatia pe care o ai in domeniul securitatii informatice?
      Ma intereseaza mult domeniul. Mersi

  17. video simulation of defenses against Iskander systems, long-range radars, current status, plus (not included) new defense systems in the future with IBCS
    https://www.youtube.com/watch?v=xiaqGHRQQNE

    Part 2
    https://youtu.be/Yuyw3Gcplew

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *