Raytheon sustine ca Romania ar fi interesata de Patriot

romania sistemul patriot

Astfel compania americana anunta ca este gata sa lanseze un nou radar pentru modernizarea sistemelor Patriot aflate in uz. Radarul va fi unul de tip AESA si va avea la baza nitrura (azotura) de galiu (GaN), pe baza caruia s-au construit deja microprocesoare mai performante decat cele actuale pe baza de arseniura de galiu (Gallium Arsenide).

Trecand peste avantajele acestui nou tip de processor, Raytheon face publica si o lista de potentiali client, astfel: Japonia, Spania si Grecia, tari posesoare a sistemului Patriot, ar fi deja interesate de modernizare prin achizitia si integrarea noului radar, in timp ce Suedia, Cehia, Romania si Finlanda si-au exprimat interesul pentru achizitionarea Patriot, in timp ce Turcia si Polonia ar fi deja mai aproape de o eventuala achizitie.

Ca o ultima remarca, cele doua radare mobile cu raza lunga AN/TPS 77, achizitionate recent de Romania de la Lockheed Martin au la baza noua tehnologie GaN.

GeorgeGMT

 

Citeste si:
http://www.rumaniamilitary.ro/radare-cu-raza-lunga-la-moda

http://www.rumaniamilitary.ro/dart-pentru-tps77

96 de comentarii:

  1. Cine stie, poate, intr-o faza ulterioara, pupam si noi PAAC-4, cu Stunner, avand in vedere ca vor produce Stunner in cooperare cu Rafael.

  2. Daca iau tomberonezii nostri PAC-2 GEM/T + noul radar retrag tot ce am zis de naspa despre ei pana acum … asta da achizitie, ATGM-urile alea SPIKE-LR la fel, cele 2 TPS-77 asemenea, incepem sa parem si noi seriosi. Hai ca se poate daca vrea unchiu’ SAM.

    • Cred ca mult au trebuit sa mai insiste pe langa ‘boschetii’ nostri din conducere sa ia o asemenea decizie. Ei erau invatatti cu SH-urile pe comisioane graseeeeeee! 🙂

  3. „Romania, Czech Republic and Finland “are further behind,” Acaba said, but, “they have expressed interest.”” – chestia asta tradusa din EN spune ca mai e cale lunga pana o sa ia si ai nostrii vreo decizie, eu m-am cam desumflat ..

    • nu fi pesimist…sperantza moare ultima. dar cand ma gandesc cat de lunga e lista de cumparaturi pt echipamente militare shi armament pt SUA, shi poate transfer de licentze+tehnologii ma ia cu ametzeli. ash aminti aici in treacat 300 M-1A1 Abrams, 200 M-3 Bradley, 200 M-113 A7, 200 M-109 A6 Paladin, 200 M-777, 100 M-270 MLRS, F-16 Falcon, F-15 Eagle sau F/A-18 Hornet sau F/A-18 Super Hornet, CH-47 Chinok, CH-53 Staillon, C-130 Hercules, etc.

  4. Si dupa traditie, vor lua doar 12 bucati.

  5. Momentan nici nu au avut loc intalnirile ci doar s-au facut programari. Hai sa vedem ce iese.

  6. „3 milioane de volti pe fiecare centimetru” iti spune ceva? Spre deosebire de 250.000 V/cm la siliciu…Ma gandeam la EMP…
    La fel poate fi folosita la optoelectronica si electronica de putere, Toshiba are realizari importante la tranzistoare cu putere/ frecventa mare chiar cu ajutorul GaN…
    In fine, nu sunt expert in electronica, dar lucruri elementare imi aduc aminte de pe vremea cand ma jucam cu EFT 319…

  7. Sunt si ei direct interesati fiindca Deveselu trebuie aparat antiaerian.

  8. Până una alta pariez pe polaci. Sursele mele de acolo indică fluierat a pagubă. Aparent starea tehnică e mult sub cea luată în seamă din exterior. Pe lângă problemele cu elicoptere și tancuri – prezentate și aici, înafară de două escadrile de F-16 și mâna de MiG-29/Su-22 nu prea se fălesc în caz de…
    Înțeleg că industria, armata și guvernul au cam ajuns la numitorul comun privind urgentarea scoaterii T-72/Twardy din dotare… rămân cu Leo.
    Marina e pe uscat, zic ei. Componenta submarină e impotentă. Corveta nouă încă neterminată. Singura OHP modernizată e baza.
    Nu compar cu alde noi, doar zic. Mie îmi par oricum mult mai capabili decât RO, HU, CZ, SK…

    Revenind, AAA e miezul problemei și categoria unde polacii se simt (sunt) cel mai vulnerabili. Presupun că vor trece peste blocajul instituțional răzgândițional național, vor pune bănuții și vor acoperi breșa. E clar că suntem foarte interesați. Clar că fondurile au început să curgă în direcția dorită de noi. Ce nu-mi e clar e dacă se poate rezolva ceva înaintea ciclului electoral care este…

    • E practic imposibil sa demaram si sa si finalizam o astfel de achizitie anul acesta…
      Sa zicem bogdaproste daca o iau din loc fregatele.

      • Dupa mine, alegerea HSAM trebuie facuta in corelatie cu ce se pune pe fregate (eu mai sper la un sistem cu raza lunga si pe fregate 🙂 ) si poate si cu cele cu raza medie, deci cand intra fregatele in santier ar trebui sa stim si HSAM-ul ales, poate si semnat contractul.

        • Cam in cat timp crezi ca vor fi operationale in Ro? peste cat timp le vezi combat ready? 🙂

        • Corelarea cu ce se pune pe fregate ar trebui neaparat facuta, daca nu pentru tot teritoriul, macar pentru zona Dobrogei, asftel incat navele aflate in baze sa poata fi integrate in sistemul antiaerian regional si sa poata primi informatii de la radarele terestre pentru a nu-si folosi radarele proprii. Si invers.
          Singura conditie este sa nu se puna cacaturi pe fregate si apoi sa punem cacaturi si la uscat.

      • Evident.
        Posibil însă finalizarea comenzii, plata „acontului”. Odată asumat și plătit, vom merge până la capăt.
        Cred că reușim începerea pe frecate și începem să operaționalizăm F-16, poate Hawk… Deja sună optimist!

  9. Aplicatii GaN (F> 250GHZ, zgomot scazut):
    „fabrication de circuits pour téléphones portables, communications par satellite, technologie micro-onde, ainsi que certains dispositifs à radar. L’arséniure de gallium est aussi utilisé dans la fabrication de diode Gunn.” (Wiki)
    http://gaasmantech.com/Digests/2012/papers/3.2.011.pdf

    GaAs – amplificatoare/filtre radare – detalii legate de circuite (77GHz) si tranzitii aici:
    https://www.vde.com/de/fg/GMM/Arbeitsgebiete/FB1/Download/Documents/MCMS/BehetTriQuint77GHzChipset.pdf

    • GaN inlocuieste GaAs in procesoare, iar procesoarele – ca sa inteleaga toata lumea – sunt de fapt formate dintr-un numar foarte mare de tranzistori, asadar GaN se foloseste la procesoare 🙂 .

      • N-are nici o treaba cu procesoarele, e vb de amplificatoarele de putere, cavitati si altele.

        • Eeee lume zice ca are treaba cu eficenta tranzistoarelor deci si a procesoarelor.

          http://www.ziarulstiintelor.eu/stiri/2009-12/nitrura-de-galiu.aspx

          • George, GaN / GaAs nu este pentru procesoare ci pentru tranzistori si diode de putere sau cel mult regulatoare de tensiune care sunt orice mai putin procesoare si sunt cata mai mari.
            Procesoarele au intr-adevar un numar foarte mare de tranzistori dar in acelasi timp a nu se uita ca lucreaza la tensiuni mult mai mici decat cele mentionate mai sus si NU folosesc GaN ci foarte vechiul si utilul dioxid de siliciu dopat cu tot ce prinde. Nu de alta dar procurile mai au si alte componente impresionate pe ele (trasee rezistive, capacitive si chiar diode).

            Este ca si la bauturi: orice coniac poate fi numit brandy, dar nu orice brandy poate fi numit coniac.

            PS: acum am un proiect pe cap (tot de la GE) cu IGBTuri si diode suficient de mari sa te doara daca dau cu ele in tine.
            Stii deja din ce este die-ul (placuta de circuit din componenta).

      • Daca aveau nevoie de putere de calcul isi cumparau 2 GPU Tesla/Kepler si rezolvau problema.

    • GaN sunt in liga superioara de putere si frecvente pentru tranzistoare:

      Parameter / GaAs / GaN
      Output power density / 0.5 – 1.5 W/mm / 4– 8 W/mm
      Operating voltage / 5 – 20 V / 28 – 48 V
      Breakdown voltage / 20 – 40V / > 100V
      Maximum current / ~ 0.5 A/mm / ~1 A/mm
      Thermal conductivity (W/m-K) / 47 / 390(z)/490 (SiC)

    • 250 GHz nu are nici o treaba avand in vedere ca radarul nu e in banda Ka
      Tehnologia Si permite cu succes frecvente mari http://www.insight-product.com/msdiode3.htm

      Problema Si si a GaAs e ca nu pot fi racite eficient si de aceea GaN a fost ales ca alternativa.

  10. GaN se foloseste la fabricarea tranzistorilor. GaAS nu am avut timp sa caut si am lasat-o asa…

  11. eu nu sunt specialist in armament dar frecventez acest forum in ultimii 2 ani si in viitori 3 ani am semnat si vom semna contracte de achizitii si modernizare a armamentului in valoare de aproape 2 miliarde de euro eu zic ca e destul, sa asteptam sa mai creasca pibul sa ajungem pe la 200 250miliarde de euro si apoi sa cumparam armament nou si performant.pana atunci sa-i rugam pe Americani sa ne ajute nu e nici o rusine.ce pot face 12 Apache-uri in situatia unei invazii rusesti?principala forta de descurajare pe care o detine Romania este apartenenta la NATO.

    • Poti detalia care sunt contractele recente care insumeaza 2 miliarde de euro?

      • am zis incepand cu 2014 si pana in 2019.24 f16=1,25 miliarde euro,130milioane rachete Spike,30milioane radare TPS77,modernizarea fregatelor300milioane euro.Cam pe acolo se ajunge bugetul Romaniei pt aparare pe un an.

        • Daca dam tot 600 milioane EUR si pe a 2-a escadrila cand toate costurile cu infrastructura si training-ul initial s-au platit din primii 600 atunci suntem chiar prostii satului … mai mult de 200 milioane pt inca 12 rable resapate miroase a spaga mai mare ca la fregate.

          • pai nici pe prima escadrila nu am dat 600 mil., avioanele in sine au costat putin peste 10 mil.$ parca…

            • Colegu’ gogu a zis 24 f16=1.25 miliarde deci mnealui considera ca noi o sa dam tot 600 milioane si pe al doilea contract si asta ziceam ca la primul am platit deja toate costurile fixe legate de utilizare + training si n-ar avea nici un sens sa mai dam tot 600 si pe urm 12. Cum zici si tu 120 ragaliile + am mai estimat eu vreo 80 pentru ce mai punem pe ele sa fie acolo.

              • Deci maxim 200, cum am zis eu la 17:01, cu 10 min inainte de prima ta postare.

                In concluzie daca vedem ca se vor plati peste 200 mil iar in pretul ala nu se va include armament sau alte lucruri… inseamna ca cineva ia un comision.

      • Nu chiar, deocamdata cifrele sunt cam asa:

        – 630 milioane pentru F-16
        – 12 milioane infrastructura Fetesti, atat a dat guvernul nostru
        – 130 milioane pentru Spike
        – cateva milioane, nu stim cate, pt kit-uri de infanterie
        – 30 milioane pt radare

        Total: 802 milioane plus cat o fi fost kiturile pt infanterie.

        Teoretic, pe promisiuni, la astea se vor adauga 300 milioane pt fregate si vreo 150 – 200 pentru inca 12 F-16, pregatirea personalului o avem deci nu se va mai plati pt ea.

        Totalul cu promisiuni desarte ar fi pe la 1,3 miliarde, de-aia am intrebat de unde 2.

        Eu fac parte din categoria „pana nu vad, nu cred”, cu atat mai mult cu cat la fiecare 3 luni ni se promite una si alta de nu stiu cati ani incoace, iar restul de 700 de milioane (dupa inca 12 F-16 si fregate) nu-l vad, cu atat mai mult cu cat se pare din vara si din toamna vor veni din nou comunistii la putere iar principala lor grija vor fi ajutoarele si salariile la stat.

  12. Stiiiiiicle goaaaaaaale cumparaaaaaam!!! Astazi.
    Patriot…poate la anu
    Si la multi ani

    • pdf-uri cu multe RFI-uri… apoi altele, cu dedicatie ! 🙂

    • Ni mă că vietzuieshte shi gavareshte!
      Vezi, kum băietzii zzik din nou de impotentza JSF, kum apare gesegeu p-aici… Sigur ie coincidetză shi nu ieshti ajent de influentza imperialist?
      Îtzi eggxplik ei cum nu sboară cioara gri.
      Ce-i drept „Mircea” n-a postat nimik de concurentză, aerodinami-caca-dicienii nimik de kum scapi de Amraame shi eu mai nimik de cele doujde excadrile de F-16 noi…

      • n’am zis nimic de ge’es’ef, cumparati kakatul ala impaiat de rafale, ca e mai bun si poate mananka gura proastei aleia o paine

        aplic cheia marilor succese

        n’am mai intrat pe aici de kand s’au kakat astia pe ei si mi’au sters un comentariu pt ********de la sekretariatul ong’ului de postaceala, aia care mananka o paine mizera cu promovarea frektziilor frantuzesti si denigrarea frektziilor americanesti

        numa ca frektziile americanesti tot se vand mai bine si din nefericire pt ei la alte ordine de marime

        oricum si daca intri p’aici la o luna-doua tot cam aia e, tot cu rusii, arabii, polacii, desene pe asfalt cu surubareala si flexuiala virtuala la antichitati perimate prezentate drept solutii eftine pt casa de pensii si serviciul de protectie sociala pompos denumit armata romana

        plus eternele vise cu inzestrarea

    • uelcam bec 🙂
      Ia reusit sa o dai jos pe roscata aia pistruiata de pe tine ? Era grea rau ? Ai scapat fara nimic rupt ?

  13. ‘Raytheon sustine ca Romania ar fi interesata de Patriot’

    Pai asta inseamna ca astia se intereseaza de lucruri noi…..cred ca sunt bonlavi si alta nu! 🙂

  14. Era clar ca o sa fie patriot. Era si logic. Acum ramane de vazut ce model o sa luam, si cand…

  15. Daca castiga Trump Romania sigur pupa astfel de rachete, daca castiga the lady care ii place negrii adio Granita de EST ,si adio restaurare America, o sa o faca Mexicani sau mai bine zis rromi si negri mahala ca Bucurestiu, mareata tara infranta de propia ei bunatate sti zicala dai un deget iti ia toata mana.Da visam si no,i dar sigur o sa avem si noi baieti destepti care de ce sa ia de unde nu se poate da spaga NUU .

    • Totusi eu nu il vreau pe Trump presedinte. Cruz in schimb chiar e cineva pentru care mi-as da votul 🙂 El sau Rubio…dar cum Cruz e mai bine cotat, as zice ca Rubio trebuie sa se retraga in favoarea lui si sa mearga amandoi impotriva lui Trump.
      Ted Cruz presedinte, Marco Rubio VP.

    • Urmaresc cu atentie situatia politica la americani. Trump este cea mai buna optiune pt interesele americane naturale (migratie, dezindustralizare, standarde de trai in scadere la middle class si calcifierea clasei politice etc). Este normal sa il sustin pe el (desi alegerea lui ar fi, in sens ingust, impotriva intereselor Romaniei din perspectiva pozitiei fata de Rusia) ca Romania nu are nici o sansa sa ajunga o tara dezvoltata si o democratie buna daca modelele noastre din Vest o iau razna si se autodistrug. Trump este singura sansa de a rupe ciclul coruptiei executive americane si felul in care a fost folosita (de catre Obama, dar si Bush inaintea lui) pentru a destabiliza societatea americana (programul de ipoteci al lui Bush pt minoritati care a dus la subprime, sustinerea de catre Obama a rascoalei din Ferguson si Baltimore impotriva politiei, noul program de inlesnire a creditelor ipotecare pt minoritati pe care il promoveaza Obama, care este o revenire la cel vechi etc). Trump este destul de batran si bogat incat sa nu mai spere decat la un loc in istorie. Si am urmarit cu atentie oamenii politici care i-au oferit sprijin si expertii pe care i-a luat sub aripa lui. Faptul ca pozitiile lui publice coincid cu pozitiile acestor experti arata ca este previzibil si ca se va tine de program.
      http://www.vdare.com/posts/americas-senator-jeff-sessions-americas-economy-needs-fewer-immigrants
      http://www.vdare.com/posts/kris-kobach-endorses-trump-kobach-for-vp
      Jeff Sessions si Kris Kobach sunt f buni pe migratie si fac parte din insurgenta republicana care l-a sustinut pe Trump de la inceput si acum il sustin public.

      Trump este si singurul, insa, care nu urmareste la indemnul neoconilor o relatie mai dusmanoasa cu Rusia, inclusiv in Siria. Ar cauta o acomodare. Deci eu cred ca e invers fata de ce spui. Hillary Clinton, daca nu ajunge la inchisoare pe faza cu mailurile (si merita sa ajunga, SUA e tara bananiera daca nu o infunda http://www.unz.com/anapolitano/two-smoking-guns/ http://www.unz.com/anapolitano/sources-methods-and-lives/ ), va continua sa zgandare Rusia si noi, daca ne jucam bine cartile, vom fi beneficiarii deteriorarii situatie de securitate la nivel global. Daca ajunge Trump, va urma o reechilibrare in care il va lasa pe Putin sa isi faca de cap in near abroadul lui, dar sa lase tarile NATO in pace. Putem trai si cu Trump, dar trebuie sa fim mult mai activi pe interesul propriu. Trump n-o sa ne bage in traista decat daca ne tinem bine de ei, tocmai pt a nu supara degeaba pe rusi.

      Cruz si Rubio sunt niste mega-c***e politice si vor reprezenta business as usual din perspectiva corporatiilor, neoconilor si complexului militar-industrial. Rubio este cel mai slab intelectual si ca personalitate si a fost toata viata lui politica sub patronajul unui miliardar din Florida (mereu cheltuieste mai multi bani decat castiga, cumva). Cruz este oportunist si a luat din platforma Trump, insa nu pare dispus sa mearga cu ea pana la capat daca castiga. A dat multe declaratii fundamental contradictorii si a apelat la tactici electorale nasoale (a dat pe Twitter ca a iesit Carson din cursa si sa voteze lumea cu el in New Hampshire – Carson inca nu a iesit).

      Hillary este groaznica. Tot ce e mai rau la politica americana. Plus ca are probleme de sanatate majore si tinute sub secret (posibil atac cerebral). Sanders este diliu pe partea economica, dar are instincte bune, s-a agatat de aceeasi nemultumire ca Trump si s-a ferit de intinarea establishmentului. Va pierde in fata lui Hillary (care a castigat o aruncare de ban de sase ori la rand pt a decide egalitati la centrele de votare din Iowa :)))) ), dar multi dintre alegatorii lui vor vota cu Trump.

      Nu stiu daca Trump va castiga, eu sper, dar trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca Trump a fisurat consensul politic al puterilor din spatele ambelor partide si a relevat cat de alienati erau americanii de politicile acestora. La propriu, zeci de milioane de oameni nu gasesc nimic de interes in vreun program politic mainstream american. Si e vorba de niste grupuri influente in alte tari, cum ar fi muncitorii industriali. Este imposibil sa nu apara alte miscari care sa capitalizeze asupra acestui lucru, atat in dreapata (Trump), cat si in stanga (Bernie). Sustinerea fata de Trump trece dincolod e partidul republican si ajunge si la democratii de moda veche (sindicalisti) si la independenti. Asta e de fapt sursa puterii lui. Asta inseamna ca, mai devreme sau mai tarziu, va avea loc o reasezare a politicii americane ca in anii 1960 (cand, pe fondul Civil Rights, democratii au devenit brusc partidul urban si de Coasta de Est si republicanii partidul rural si sudist, inainte erau invers si mai putin polarizati – republicanii erau partidul lui Lincoln in Razboiul Civil si Democratii aia din Sud, care aveau sclavi). Alta reasezare a fost transformarea Californiei, statul lui Nixon si Reagan, in stat democratic in doar cativa ani, dupa ce fusese republican mai toata istoria sa.

      SUA s-ar putea reaseza cu centrul sau centru-dreapta pe un nationalism economic izolationist. In acel moment, nu va mai conta cat de strategica e pozitia Romaniei, pt ca nu ii va mai interesa Europa de Est. Noi am confundat interesele unei minoritati de politruci si interese corporatiste din SUA (deep state-ul) cu interesul natural al tarii si s-ar putea sa avem surprize daca acestia vor trebui sa se reorienteze ca sa nu isi piarda influenta in cadrul statului american.

    • Exagerezi cu anuntarea apocalipsei in cazul ca…

    • Da’ de prostu’ asta ce sa mai zicem:

      „http://www.hotnews.ro/stiri-international-20840611-bernie-sanders-twitter-locuitorii-bucurestiului-acces-internet-mai-rapid-decat-majoritatea-celor-din-sua-acest-lucru-este-inacceptabil-trebuie-schimbe.htm”

  16. https://www.youtube.com/watch?v=iJytfc-RhjE&ebc=ANyPxKqMzFYjxCUfgCg4Qs3vV0TLXGtHLNm23dgXpOycB5wXC7gtVpRkxPlHeD-ZYUyX48tWr7IhaoymdwrkmTaBiizZbvHfYw#t=143.327595
    oare asa ii va face si la Putin si sigur Putin stie ca daca Trump ajunge Presedinte o puso ca si cu Donald Regan vs URSS si stiti cine o castigat

    • Cred ca Trump este singurul candidat cu care Putin s-ar putea intelege dintre cei de acum. Trump a zis sa ii lase pe rusi sa curete pe Daesh in Siria, ca nu e treaba Americii sa destabilizeze Orientul Mijlociu, ca Irakul a fost o greseala etc. Chestia asta nici democratii din frunte nu o spun. Este cea mai buna optiune pt umanitate dintre cele pe care le au americanii in prezent. Si legatura cu Reagan este bine fondata – Reagan, cand candida, era tratat exact ca Trump de catre republicani, fiind un actor de mana a doua la Hollywood. Acum e sfant secular.

      • Mihai-Cristian

        Eu cred ca Trump este varianta putin mai evoluata a lui Gigi Becali, Berlusconi, sau a presedintelui din Idiocracy (!). Sanders, politici marxiste, origine „suedeza”, si intre astia doi, sincer, nu stiu care e mai demagog.
        La H. Clinton, cum sa spun, da’ parca n-ar mai fi nimic de spus…
        Rubio dansatorul, se declara pro lifer dar sustine „death penalty”…
        Cruz oportunist…
        Acum sa vedem ce scheleti ascunsi in dulap o sa le mai gaseasca canadianului si dansatorului. Trist, dar pana si ei sunt fortati sa aleaga raul mai mic. Sper totusi sa fie un republican…
        Oricum, multi cred ca Trump se va retrage din cursa…

        Este doar umila mea parere personala, sper sa nu trezesc partizanat politic din partea nimanui.

        • Mihai-Cristian

          Ar mai fi si varianta scenariului consumat la noi Vadim-Iliescu. Înțelegeți ce vreau sa spun. Ar fi singura sansa a lui Hillary…

          • Hillary ar trebui sa vada pe cine mituieste cu banii ei de la Goldman Sachs ca sa nu ajunga la inchisoare pe treaba cu emailurile din vremea cand era Secretar de Stat. A patit-o Petraeus, de au vrut sa-l retrogradeze ca tinea materiale in sertar, nu in seif, in casa pazita de Serviciul Secret, si a discutat cu cineva care avea alt gen de clearance. Ce credeti ca i-ar putea face lui Hillary pt cateva mii de mailuri si ofuscarea de dupa?

        • Sunt de acord. Nu imi place personal omul, dar are fix mixul de atribute care sa il faca revolutionarul perfect pt sistemul electoral actual al Americii – e destul de bogat incat sa se autofinanteze si destul de cunoscut incat media sa nu il poata ignora, pt ca pierde ratinguri. Uita-te la graficul asta sa vezi cat de putini bani a cheltuit pentru cineva care este in frunte. http://s16.postimg.org/tjh2s7lrp/Screenshot_2016_03_02_01_17_44_1.png

          Imi pare rau ca transformarea politica inevitabila a SUA are parte de un mesager imperfect, dar mai bine el decat nimic. Acesta este articolul care prezicea aparitia miscarii lui Trump inca din 1996, plus toate politicile sale https://www.unz.org/Pub/Chronicles-1996mar-00012

          Este scris de ideologul de campanie prezidentiala al lui Pat Buchanan (consilierul lui Nixon si Reagan), un tip modest si religios, care a adoptat fix pozitiile lui Trump inainte ca populatia sa fi devenit suficient de disperata si de deceptionata de politicienii mainstream incat sa il sustina complet. Cred ca si astazi un Pat Buchanan nu ar avea succesul lui Trump, pt ca ar fi mancat de atacurile media care pe Trump doar il fac mai puternic. Buchanan e inca printre noi si il sustine pe Trump.
          http://www.unz.com/pbuchanan/is-the-spectre-of-trump-haunting-davos/
          http://www.unz.com/pbuchanan/is-a-new-gop-being-born/
          http://www.unz.com/pbuchanan/trump-is-right-on-trade/

  17. hai ca m-am bagat azi in vorba cu cineva si o varianta pentru aceste discutii ar fi radare de la raytheon cu rachetele hawk….

    • chiar daca pentru descoperire ar pune AESA belgo-israeliene, pt. a moderniza Hawk au nevoie sa schimbe si partea de radar de joasa altitudine + CWAR/PAR (optoelectronica inclusa)… Sa vedem daca tot un fel de HAWK XXI va iesi 🙂
      Ce fac cu rachetele „ele insele” ?

      • La radare doar Sentinel-ul lipseste, uite aici poza:
        http://www.ksat.no/~/media/KDS/Images/Products/Air%20Defense%20Systems/HAWK-01.ashx?h=308&la=en&mw=756&w=500
        partea stanga sus n-o avem, restul e deja in config. noastra, parca sunt deja PIP III, nu?

        • oarecum…
          ” finalizarea procesului de revitalizare sistem HAWK–PiP-III-R”
          http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/armata-la-raport-bilantul-mapn-pe-2015-276613.html/

          si cu rachetele, in curs de expirare cum ramane? La ce standard sunt?

        • ar fi prea frumoasa faza cu Sentinelul… sa avem acces si la NASAMS:
          „Hawk-XXI basically eliminates the PAR and CWAR radars with the introduction of 3D MPQ-64 Sentinel radars. Norway’s Kongsberg Company provides an FDC (Fire Distribution Center) as it is used in NASAMS system in Norway”

          • Pai noi nici nu am primit PAR (AN/MPQ-50) si nici CWAR (AN/MPQ-62), doar FDC-ul antic si radarul de iluminare HPIR (AN/MPQ-61), asa ca nu avem ce inlocui … de fapt nu avem incotro si trebuie sa luam un radar 3D dedicat care sa faca ce faceau primele 2. Sunt curios totusi ce nu le-a placut la Gap-Filler ca parca cu asta au testat prima data, apoi s-au fatzait cu AD06 ATAR si … daca zvonul de mai sus e adevarat s-au hotarat in cele din urma la ce trebuiau sa ia de la inceput, adica Sentinel.

            • Atunci care e faza cu Sentinel la noi? Din cate stiu, Romania a cumparat deja atat 4 Sentinel cat si 4 ATAR, asta inseamna ca avem operationale 8 HAWK-uri, 4 cu un tip de radar si 4 cu celalalt? Din cate stiu contractul pentru Sentinel a fost semnat si dus la bun sfarsit, la fel si cel pentru ATAR.

              Se pare ca ceva mi-a scapat, unde ma insel ? 🙂

              • Daca am fi luat alea 4 ATAR sigur le vedeai la parada, eu cred ca au anulat contractul … Sentinel sigur nu am luat … deci nu avem inca de niciunele.

              • Inseamna ca noi si acum folosim sistemul HAWK legat doar la Gap Filler, asta fiind solutia de avarie ?

                Tot asa, dupa prima tragere de acum cativa ani, parca am vazut pe planificare achizitia a inca 3 FDC-uri, sa presupunem ca doar 4 din HAWK-uri functioneaza si toate 4 legate la Gap Filler ?

                Stam chiar mai rau decat credeam…

                • Cu Gap Filler doar s-au facut teste, nu cred ca au integrat nimic pt ca visau deja la belgo-israeliene vorba lui Zgureanu, de FDC-uri noi nici nu poate fi vorba abia au scremut interfetele alea cu UTI, cauta pe Tehnomil articolul…

            • S-ar putea sa le dea cu virgula cu alte solutii, ceva limitari. Deja ATAR-urile erau pentru Spyder-SR, dara ala cred ca lucreaza altfel si asta ar fi dus la penalitati cu privire la raza de actiune.
              Si israelienii folosesc la Spyder MR pe fratele mai mare al ATAR-ului.

      • daca aceste discutii sunt defapt despre modernizarea hawk atunci asta cu patriot a fost doar praf in ochi. ce e clar e ca astia din smg habar nu au nici ei ce or sa faca, unii zic intr-un fel altii in alt fel…

    • Adica vor sa ia AN/MPQ-64F1 pt HAWK cum trebuiau sa faca din prima?
      Era prea frumos sa discute astia de Patriot la cat de tomberonezi sunt si la cat de rupti in cur suntem noi.

  18. O sa cumpere o lupa ma,aia o sa ia,si niste prashtii sa traga dupa pasarici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *