Scurt și fără prea multe comentarii:
Rachete anti-navă cu baza la sol – zice domnul Leș că ar fi doi competitori care au depus toate cele necesare și că, probabil, dintre dumnealor se va alege câștigătorul. Nimeni n-a reușit încă să afle care sunt norocoșii, deși există destulă lume care nu pune bază pe ceea ce domnul ministru spune. Foarte greu de crezut dar rămâne să vedem, un anunț oficial în privința companiilor rămase în cursă trebuie să fie făcut foarte curând. Pare doar prostie…
Corvete & fregate – ciudată mișcarea celor de la SN Constanța. Mai întâi contestă însăși actul pe baza căruia susțineau prin presă că ar fi câștigat (împreună cu Naval Group), apoi își retrag plângerea. Ori știu ei ceva, ori este ceva necurat, ori… altceva. Peste ceva timp ne așteptăm ca și în acest program să apăra soarele, poate atunci să vedem mai bine. Pare mânărie…
SHORAD – Aici lucrurile se complică printre supușii lui Varu’ Sam, colții economiei de piață se văd din întuneric. Raytheon, după anunțul-surpriză de la BSDA 2018 cum că va participa în mod natural, cu NASAMS 2, în competiție se vede acum luată prin învăluire de o companie la fel de americană că și ea. Lockheed Martin a bătut palma cu Saab și Diehl pentru a pune pe picioare un sistem anti-aerian și anti-rachetă cu rază scurtă spre medie, intitulat, fără prea multă imaginație, „Falcon”.
Nemții pun la bătaie racheta IRIS T SLM (rază 40 km, ghidată IIR și cu corecție de traiectorie), Saab-ul vine cu radarul AESA Giraffe 4A, americanii cu sistemul comandă și control al focului „SkyKeeper” plus, bineînțeles, cu influența politică necesară vinderii sistemului. Dacă cei trei fac rost de clienți, șanse mari ca „Falcon” să ne fie oferit și nouă, intrând astfel pe curs de coliziune cu NASAMS 2 al Raytheon/Kongsberg. Lockheed vs Raytheon se întrevede la orizont. Pare ceva de viitor…
Elicoptere – Bătaie mare peste tot. În cazul elicopterelor de transport favoriți par a fi: Bell cu al sau UH-1Y Venom, Lockheed Martin/Sikorski cu UH-60 și Airbus cu H-215 M. Sikorski a apărut foarte recent în discuție ca o posibilă pistă de luat în seamă, în timp ce Airbus cu al sau H-215 M n-a mai zis nimic, neparticipând nici măcar la licitația organizată de Ministerul de Interne, acolo unde la capitolul „elicoptere medii” nu s-a prezentat nimeni. Și aici se întrevede fraticidul: Lockheed vs Bell. Pare ceva îndepărtat, nu foarte îndepărtat însă…
În cazul elicopterelor de atac, un program mai cețos deocamdată, Bell cu AH-1 Z Viper părea scăpată în câștigător, dar Boeing a dat primul semn de viață când, la BSDA 2018, a adus un AH-64 E Guardian să-l vază poporul. Iar de atunci până acum ofensiva Boeing în România s-a intensificat, chiar dacă cei din Seattle nu-și fac încă publică prezența. Competitori direcți Bell vs Boeing. Poate părea interesant, dacă ne uităm însă la cât costă ora de zbor pe Apache (nu ca Viperul ar fi mai ieftin) te ia cu amețeală…
Astfel că, în condiitiile în care americanii se vor lupta între ei, greu de crezut că va mai rămâne loc și pentru altcineva, deși surprizele nu sunt excluse, europenii (în fapt doar francezii au mai rămas, germanii făcând deja pasul spre americani) având de oferit sisteme antiaeriene excelente (MBDA cu VL Mica și Mistral 3+, ambele rachete foarte, foarte bune, Mistralul neavând de fapt concurență).
Israelienii cred că ar putea să-și ia gândul, în lumina ultimelor mișcări de la noi, și nu numai, americanii și europenii par hotărâți să nu mai lase pe nimeni să le ia caimacul. În cazul IAR 99/IAR 99 Șoim nu pare a fi nimic, aici se vede de la mare distanță: un prost pus pe furat. Nici să-și ascundă urmele nu știe…
Deocamdată doar speculăm, ne dăm cu părerea, cert este că în aceste zile au loc mișcări curioase și deseori foarte surprinzătoare, una dintre ele – la nivel de zvon – ar fi că ai noștri s-ar fi dus prin „însorita” Norvegie să întrebe despre turele pentru Pirahna 5. Sigur, Kongsberg are turele foarte bune, dar dacă ne uităm la prețuri…
Ar fi păcat să avem tocmai noi cel mai scump transportor blindat din lume, dar poate se găsesc soluții.
P.S. Până una alta fiți optimiști cineva, undeva, ne iubește sigur 🙂 …
P.P.S. Și bineînțeles mergeți la vot!
GeorgeGMT
Da, „cineva ne iubeste sigur” ! „Cineva” aplica tactica pamantului parjolit, sa nu mai ramana nimic in urma. Nu numai de industrie, invatamint, transporturi sau armamentul armatei (in ultima jumatate de an au disparut in ceata: corvete, Piranha, rachete, tancuri, Soim, etc), s-a ales praful, acum nici rezerva de aur nu se simte prea bine.
La Senat a fost depusa o propunere legislative B62/2019 pt modificarea Legii Statutului BNR !!! Autorii :Serban Nicolae si Liviu Dragnea au declarant ca „in conditiile actuale ale economiei”(?!) rezeva de aur a BNR trebuie adusa in tara.(Realitatea). Oare cand vezi numele autorilor si intentia de a a desfinta garantia economica a Romaniei, la ce te poti gandi ? Mai lipsea Valcov dintre initiatori !
Venezuela, ianuarie 2012. Hugo Chavez. Repatrierea a 160 de tone de aur.
Unde e azi Venezuela?
Salut. Nea George, mie personal i-mi place aceasta lupta a americanilor pe malaiu nostru si daca vor avea noroc la halit contracte pentru armata romana atunci sa vezi cat de mult ne vor iubii, beleaua pentru ei ca si pentru ceilalti care concureaza e ca la capitolu-l seriozitate Romania nu prea are ce oferi.
romania vs politicieni
Agilis? Productia in Romania a restul de 200 de taburi Piranha? Mai stiti ceva?
Agilis mort, P5 in chinuri…
Sa faci parf si apararea si economia unei tari care sta in coasta unei superputeri continentale care ne-a calcat in picioare in istorie de vreo 4 ori cel putin, documentat. Sa dai doua bucati la temelie unor optiuni foarte bune in materie de echipament unde Romania avea de castigat pe termen lung inzecit fata de cat investea intial.
Asta inseamna sa fi mafiot.
Programele de mai sus trebuie sa le incheiem cu partenerii experimentati care au produse de top. Ideea este ca, datorita preturilor prohibitive,putem sa cumparam doar cantitati limitate. Trebuie sa completam cu ceva
Nu inteleg de ce nu investim nimic in industria militara romaneasca. Cu sume relativ mici, fata de cele din programele deja aprobate, am putea sa reconstruim cercetarea romaneasca in domeniul rachetelor. In parteneriat cu firme externe, ar trebui sa putem produce:
– motoare de rachete pentru LAROM 122 mm, 160 mm
– ghidaje GPS, poate in timp si IR/radar
– o racheta pentru MANPADS
– o racheta anti-tanc
– de ce nu o racheta anti-nava/croaziera ieftina
– dezvoltare STAR-80L
Ce ar fi sa investim cateva zeci de milioane de euro pe an in asta? Sunt destui cu foamea in gat, dar care au tehnologie si putem profita de asta. Polonezii s-au orientat destul de bine.
Si sa repornim odata fabrica aia de pulberi…
@VS ideile tale sunt super Flelicitari! A zis Badalau actualul ministru al economiei intr-un interviu pe Antena 3 la Radu Tudor ca vreas sa reporneasca fabrica de pulberi de la Nitramonia Fagaras BV, parca asa se chiama. Dar avand in vedere ca Badalau este psd-ist nu cred ca putem avea incredere in el 100%.
Cine sunt acei „destui cu foamea in gat, dar care au tehnologie ” si de care Romania ar putea profita?
Daca tot ai zis de LAROM de 122 mm si 160 mm, dc sa nu se preia in productia din Romania, de la Electromagnetica Ploiesti PH, pe cat posibil toata gama de rachete si bombe de aviatie de provenienta israeliana, in special ACCULAR, EXTRA, Predator Hawk, LORA, Delilah, MAPATS, Spike NLOS, Gabriel Mark 4, etc.
Bine tu ai zis decat de rachete dar trebuie si se poate dezvolta toata industria de aparare romaneasca pt toate categorile de tehnica de lupta.
N-ar strica sa se intample ce propui tu VS… o colaborare cu polonezii pentru un IFV greu Anders, o alta cu Suedezii si Englezii pentru SEP 8×8, o colaborare cu Singaporezii pentru SSPH-1 Primus cu obuzier de 52-55 calibre, cooperare cu francezii pentru un LeClerc Mk.2, sasiu pe 7 galeti, motor frontal, trapa acces la spatele tancului(asemanator Merkava)…
Ce n-ar strica cel mai mult acum Romaniei, ar fi un sistem AA portabil produs loco gen Stinger sau Verba/Blowpipe si un sistem AT portabil gen M47 Dragon sau Korsar…
Si o racheta anti-nava cu raza de tragere 250-350km, cu incarcatura minima de 200kg explozibil(a.k.a. OTOMAT).
O racheta de raza medie 250-7500km cu incarcatura nucleara, cu traiectorie cat mai non-balistica cu putinta… 🙂
@Gog, aia cu incarcatura nucleara e tare. Vrei sa-l vezi pe Klaus la summit cu Trump? 🙂
Dap! 😀
@nl81 , cei cu foame in gat sunt in special ucrainienii. Tehnica lor nu este top de top, asta clar, dar stiu sa faca o gama destul de larga de produse. La rachete in special, cred ca am putea dezvolta in parteneriat cateva produse: racheta anti-nava (pe baza Neptun), rachete antitanc (pe baza Stugna si Corsar), si proiectile reactive de diferite calibre.
Nu numai ei, poti sa colaborezi si cu turcii, vin destul de tare din urma.
Cumperi tehnica si licente si incepi sa le rafinezi.
Si zic sa ne concentram pe un domeniul, de exemplu rachete.
Dar bine, poate visez prea mult.
„Dar bine, poate visez prea mult.”
Realitatea construita de om, nu poate exista fara vise(imaginatie)!
„cei cu foame in gat sunt in special ucrainienii”
Descrie/catalogheaza exact conceptul de „foame-n gat”…! De ce nu ar fi francezii, italienii, suedezii, chinezii, coreenii, singaporezii, taiwanezii, sud-africanii cu aceeasi foame-n gat, ca ucrainenii?? Bine inteles, sunt mult mai scumpi… dar nu insemna ca nu vor vinde pentru pretul adecvat… „foame-n gat” va exista intotdeauna si oriunde… lacomia intotdeauna asigura existenta ei!
Cu cateva zeci de milioane poate ca poti reporni fabrica de pulberi si atat. Am zis „poate”. In rest, ca sa faci cercetare-dezvoltare (nu asamblare si lipire de componente pe PCB) trebui sa mai adaugi minim un zerou, daca nu doua. Si tine cont ca cercetarea-dezvoltare poate sa produca rezultate egale cu zero (ca de aia se numeste cercetare, nu productie).
Putem incepe prin asimilare de tehnologie pentru moment. Asta ca sa avem un punct de plecare. Tinand cont ca investesti cateva zeci de milioane pe an, in cativa ani ajungi la sume considerabile (se adauga zerourile). Daca avem o strategie a pasilor marunti dar siguri s-ar putea sa avem succes. Daca nu incercam…..
Pe langa calitate, ne trebuie si cantitate (e adevarat, la o calitate ok)
au bagat déjà alea 12 milioane sau cat a fost, ca sa repuna in functionare fabrica de pulberi, dupa care s-au c-cat pe ei vreo 2 ani cu avizul de mediu… Amu’ ghici ce?
Ca sa renteze sa-i dea drumul, trebe o comanda mai mare, pe care ghici cine trebuie sa o dea?
Si asta pentru ca atunci cand s-a optat pentru suma investita in modernizare, ca sa o configureze-rentabilizeze si pentru productie la comenzi mai mici trebuia dat dublul sumei, asa ca alegerea a fost usoara!
10 mil. euro au fost déjà bagati… de ce nu merge:
https://www.rumaniamilitary.ro/fabrica-de-pulberi-fagaras-tot-pulbere
Tohan si Fagarasi? 🙂 Tohanul face rachetele de 122 inclusiv cu cap termobaric, dar Fagarasiul e in moarte clinica demult.
„Fagarasiul e in moarte clinica demult”
voiai sa zici in resuscitare permanenta ? 🙂
Sau asa! 🙂
Avem noroc ca mai exista Tohan si Elmec, asa cu tehnologile lor invechite si angajatii lor putini si batrani. Cred ca ar fi o sansa se revitalizeze aceste companii. Fagarasiul, intai ar trebui bagati unii la puscarie pentru subminarea securitatii nationale si dupa aceea retehnologizare + specializare personal.
Nu e imposibil, dar doar cu programe pe termen lung cu obiective concrete si cu analiza de performanta.
Mai e o problema la noi, banii sunt la MApN, iar fabricile sunt la Ministerul Economiei. Ok, MApN da o precomanda, sa zicem de rachete de 122 mm cu raza extinsa si ghidaj GPS. Pentru asta Ministerul Economiei trebuie sa aduca aport de bani pentru cercetare-dezvoltare, iar dupa acceptarea prototipului de catre MApN se poate plati si un avans pentru inceperea productiei. Dar la noi este prea greu ca cele doua ministere sa se coreleze.
Astia nu sunt in stare de asa ceva din niciun punct de vedere. Singura sansa e privatizarea.
Ar fi foarte bine sa stabilească un buget minim pt cercetare, din miliardele acre se duc pe apărare ar putea stabili un procent sau o cifră minimă ot cercetare, dezvoltare locală.
Pai asa ceva ar insemna 3% din P.I.B. in loc de 2%… din punctul meu de vedere poate sa fie si 5%… Doamne ajuta! 3.5% dotare si 1.5% cercetare!
Sefu, Boss, Big Kahuna, du-te matale la vot la heuroparliamentare!
Daca unionistul George Simion nu reuseste sa stranga semnaturi, io nu ma duc.
Boss, la unde am ajuns nu cred ca mai avem luxul de a nu vota, la nici un fel de alegere. Uita-te putin la Grapini ieri si sistemul de numarare pesedist.
Venezuelo’ stai ca venim si noi…
Boss, stai dumneata asa linistit acasa ca s-ar putea sa nu mai ai ocazia…
Ocazie sa ce?
Sa aleg numai variante de socialism in mUERSS pentru un salariul lunar de vreo 6500 de euro, ajungand pana la 8000 si chiar 10 000 de euro? Ca sa-mi spuna ca statul national e perimat?
Stai matale linistit ca la parlamentarele noastre votez sigur, nu stiu pe cine, dar asta nu-i o noutate, mereu a fost o provocare pentru noi, astia de dreapta, sa ne identificam cu simulantii de conservatorism de pana acum.
Bine, m-am linistit! 🙂 Insa io zic ca trebuie scos PSD-ul si din PE, pe cat posibil.
Nope.
Tat numarul ala de parlamentari va fi, tot pe aceleasi sume chiar daca te superi tu pe sat. Diferenta intre a vota tu si eu si inca 1, 2, 3… 1000-10000 cati ar mai fi, ii ca unul din pesedisti nu va prinde loc si va prinde unul pă care il inghite lumea cu dinti in gura si peste 4 clase.
Interesant sa gandesti in antiteza cu von Clausewitz: ca poti scuti o resursa pe o linie a frontului pe care nu o consideri importanta.
Dar na, alegeri.. PSD, better leave this to them, it looks like they know what they are doing…
Marturisesc ca nu stiu exact cum functioneaza sistemul… Dar voi citi! 🙂
Insa de mers, tot voi merge la vot, chiar si pentru Parlamentul European.
Ziceam ca numarul de parlamentari pentru o tara este fix indiferent de prezenta de la vot. O prezenta scazuta a noastra insemna un procent cat mai mare pentru cei care vin „pe disciplina de partid” la vot, incolonati frumos cu autobuzul.
Foarte bine ca mergi draga domn Nicolae si eu voi vota, ca altcumva nu ne putem scapa de astia. Democratic.
Numarul de europarlamentari pe tara e fix, dar conteaza cati din aia or sa fie de la PSD si cati de la alte partide (USR-PLUS), de asta e important sa ne ducem la vot SI la europarlamentare.
Eu nu inteleg cum sa nu te duci la vot cand se stie ca asta e cea mai importanta arma impotriva PSD-ului. E modul in care le putem lua asa-zisa lor legitimitate. Punct.
Ce-are una cu alta? Daca nici acum nu mergem la vot chiar ne meritam soarta!
Daca s-au dus dupa turela Kongsberg de 30mm ca sa o puna pe P5 e o treaba buna, aia au echipat toata armata americana si la volumul lor de productie nu cred sa fie mai scumpi decat Elbit, care nu ne vinde decat noua – nimeni in toate mintile nu cumpara jafurile astora. Ar fi si culmea sa mai ia turele de la ei dupa ce au stricat programul Piranha 3 si nu am putut sa trimitem transportoarele astea in Afganistan, rezultand soldati romani morti si raniti in TAB-uri slab protejate dar si incomode, fara aer conditionat.
Elicopterele par a fi in pauza competitionala la armata, iar optiunile se inmultesc. E din nou licitatie la MI – ultima data pare ca era ceva gresit in caietul de sarcini ca nu s-a prezentat nimeni. Va fi probabil Airbus contra Leonardo, desi nu e exclus sa vina si firme americane cu fabrici in Europa la licitatie. Fiind pe fonduri europene nu au voie sa o personalizeze, ca va fi contestata si apoi nu se mai ramburseaza banii daca e ilegala.
Pe sistemul de aparare anti-aeriana scurt si mediu probabil se va merge pe o solutie americana in continuare, complementara cu Patriot. Depinde care din ele, ca acum au doua. Ramane de acoperit VSHORAD, probabil cu RBS 70 NG, ca MANPADS cu infrarosu sunt acum terminate, prea usor de invins de sistemele DIRCM.
Treaba e ca situatia externa se deterioreaza, e momentul unei inarmari in adancime, in special cu MANPADS, rachete anti tanc portabile, etc. Pe sistemele mari deja am esuat si dureaza zeci de ani sa reconstruim capabilitatile. Avioane nu avem, marina e rugina, tancurile la fel. Cred ca nici 4×4 mai acatarii nu sunt. Sa speram ca nu defriseaza mafiotii nostri si ce a ramas din paduri ca nici nu o sa mai aiba vanatorii de munte unde sa se ascunda ca sa organizeze o aparare de gherila macar.
„nu cred sa fie mai scumpi decat Elbit”
am dat si ieri link catre articolul unde am vorbit despre turele (sunt vreo 2-3 articole de fapt). Kongsberg i-a costat pe americani prin 2016 vreo 4,2 mil.$/ turela cu tot cu montaj. Cam atata costa una bucata Piranha V (3,9 mil. euro).
https://www.rumaniamilitary.ro/detalii-noi-despre-proiectul-transportoarelor-piranha-5-va-avea-o-turela-telecomandata-produsa-in-romania-cu-un-tun-de-30-mm-36-livrate-in-acest-an-6-asamblate-la-bucuresti
https://www.rumaniamilitary.ro/pirahna-5-contract-semnat
https://www.rumaniamilitary.ro/achizitia-pirahna-v
„227 de transportoare blindate Piranha 5 si derivate, din care 197 vor fi asamblate in Romania la Uzina Mecanica Bucuresti. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.”
Nu stii ce include contractul lor. Poate au suportul pe viata sistemului, piese de schimb, etc. Un contract nu inseamna pretul produsului si doua contracte nu pot fi comparate decat daca sunt identice.
Ce e ciudat e ca Piranha 5 vine in mod normal si e prezentat la toate targurile cu turela de la Kongsberg, dar in Romania elvetienii au venit (din nou) cu jafuri de la Elbit, unde romanii sunt singurii abonati.
https://www.armyrecognition.com/wheeled_armoured_vehicles_swiss_switzerland_army_u/piranha_v_5_8x8_wheeled_armored_vehicle_technical_data_pictures.html
Mici șanse să schimbe turelele. Le vor lua la pilă pana nimeresc ținta.
S-ar putea sa nu o nimereasca niciodata… sau s-ar putea sa nimereasca doar in anume conditii, cand e ziua si frumos afara – depinde de cat de bun e senzorul, camera termala, lentilele, cat de buna e stabilizarea. Nimeritul tintelor nu tine doar de mecanica turelei.
Una vezi cu o camera termala de 2000 de euro si alta vezi cu o camera de 100K. Si suspectez ca avem din alea luate din bazar.
In afara de asta, nu mi-e clar ce e pe turelele astea de la Elbit. Aia de la Kongsberg vine cu active protection system integrat in ea si cu Javelin ca optiune. In afara de faptul ca au acelasi calibru, nu stiu cat de comparabile sunt aceste turele.
macar daca era de facut compromisuri puteau sa se joace cu alea de 7.62mm, nu cu varianta IFV a Piranha 5.
altfel toata treaba stinks – Mowag se prezinta in targ cu vehiculul echipat misto si cand e sa vanda la romani le da stifturi sub-echipate. Normal ca s-a suparat ministrul, dar ramane de vazut daca are cojones sa si faca ceva.
iar treaba aia ca turelele se produc in Romania e falsa. Nu au produs nimic.
Piranha v nu vine cu jafuri,piranha vine fara turela conform contractului.Ca noi vrem sa cioflingarim produsul cu piese(nu israeliene pe filiera oficiala)ci cu piese din garajul lui Dragnea de la Tel Aviv,este o alta problema mare ce ar putea bloca programul.Faptul a fost dezbatut si pe Realitatea TVacum circa 3.5luni de catre Gusa.
in cazul asta ar fi trebuit sa vedem o alta achizitie, un contract, trebuia publicat ceva si nu exista nimic.
Mai degraba i-a convins careva pe elvetieni sa puna turela asta special pentru romanasi, ca astia sigur o sa puna botul. Dar i-a convins cu argumente, nu gluma, ca Mowag nu avea niciun interes – ca sa schimbi turela oferita in mod normal inseamna munca de inginerie, integrare, risc, etc. Si de ce sa faca asta cand aveau una care trecuse toate certificarile si cu care se prezinta la toate targurile. Daca asta de la elbit era buna de ceva nu s-ar fi laudat cu ea?
Apoi te mai si trezesti ca data trecuta ca turela elbitilor nu trece testele si nu iti fac romanii receptia la toata masinaria, ca totusi e o masina de razboi, nu merge sa inchida ochii si sa semneze ca e buna. Si se pare ca asta s-a intamplat – nu a trecut testele.
Acum sa vedem solutia – probabil cel mai simplu e sa ii schimbe pe aia mai ai dracu’ din comisia de receptie si sa repete testele… Vom vedea. Oricum, jenanta treaba asta – sa isi bata aia joc de tine o data si sa le mai dai o sansa…
E un semn bun totusi daca e adevarat ce scrie in articol, ca s-au dus ai nostri in Norvegia sa ia turele adevarate. Inseamna ca nu mai vor sa stea capra din nou, le-a mai ramas demnitate. Totusi nu sunt borduri si alte chestii de unde se fura de obicei fara sa se sesizeze nimeni.
ce era ciudat la parada turelele UT 30 parca nu aveau camera panoramica pt comandant montata ,sau aia era versiunea de parada aia de aplicatie si razboi o prevede inclusiv casca iron vision
nu le montasera inca. Am dat si imagini din fabrica cu gaura in plafon pentru montajul respectiv, cand am discutat despre trapele din plafon.
Kongsberg or fi scumpe dar sunt scule adevarate, nu jucarii pentru copii. Arta si precizie in imaginile astea cu Kongsberg MCT-30.
https://youtu.be/HDMV6dmGAIE
Is si eu curios de ce trag astia la demo-uri numai in pereti de-aia de toata jena gen panou din zidarie simpla de boltari cu goluri sau caramida de 15cm. Sau care e relevanta sa tragi in placaj? Sunt curios cum ar face de exp fatza la 20cm de beton armat sau la 37.5 caramida plina.
https://www.youtube.com/watch?v=RMhwzihRRaU
multzam pt. video. Mai aproape de realitate. Chit c-a ochit ala de s-a rupt.
Pistolul cu aer comprimat „baga” cuiul 10 cm in perete ..din alea speciale din oc ..nu stiu numarul
Cu bormasina stai 1 min sa faci o gaura echivalenta
Cam la fel functioneaza „perforarea” la cinetice la blindaje
Aia trag in pereti si corpuri fara duritate ptr ca nu ai o biuta in spate , sunt unele riscuri
Man,
Treaba cu defrisdatu’ e absolut valabila! Adica, eventual poti sa te asunzi dupa un munte/deal pt vre-o 5 min ca dupa aia vine potopu … O soulutie e sa punem in aparare factorii decizionali si sa incaseze ei potopul ala…
Sistemele MANPADS ghidate in IR usor de invins de DRICM?! Pai ar trebui sa-i anuntam pe toti cei care le folosesc inca, saracii de ei se afla in eroare: rusii, americanii, francezii, israelienii, britanicii, adica numai prosti, unul si unul.
Britzii nu au ghidat in IR. Israelul nu stiu ce face, dar ultima data cand am auzit tragea cu Hellfire dupa drone. Francezii baga bani pur si simplu de amorul artei, iar americanii nu mai dezvolta Stingeru’. Rusii au scos a „n”-a varianta de Igla, nu au bani sa dezvolte altceva.
Pe scurt, in afara de cazul ca te numesti Hamas, cam oriunde ai avea nevoie de un Mistral, poti la fel de bine sa duci un Humvee cu 2 x IRIS-T si ai iesi mult mai castigat.
Si cum cari IRIS Tul prin coclauri, la VM, parasutisti, in prima linie etc?! In cazul unui atac prin surprindere (se mai intampla la razboi) scoti IRIS Tul din rucsac si tragi cu el?!
Cu Stinger/Mistral etc chiar acest lucru se face, sistemul merge orinude merge si soldatii.
Mistral la 41 de kg cu tot cu sistemul de lansare, iti cam iese rahatul pe dos sa-l cari manual pe coclauri… Stinger la 15 kg doar, i-l cari pe umarul stang… EAZ MOAD!
sunt bune inca pentru a trage in tinte neprotejate DIRCM, ca sunt multe aparate pe care nu merita sa dai banii sa le protejezi – gen drone. Altfel, vesticii si israelienii si-au echipat elicopterele si avioanele de transport (astea fiind mai vulnerabile la MANPADS) care merg prin zone de conflict (unii si pe alea de pasageri)
Both Elix-IR and Miysis have been extensively tested and their capabilities individually proven on live trials. Leonardo’s Miysis DIRCM was demonstrated during the NATO Trial EMBOW XIV in 2014 where it recorded a 100% success record against generation 1, 2 and 3 MANPADS using NATO jam codes. Flight Trials at Pendine Ranges and previous static trials successfully demonstrated the performance of Thales’s Elix-IR in complex warfighting environments, detecting all threats presented during the trials, including some that had challenged previous hostile fire indicator systems.
Elix-IRTM is a passive multi-function Threat Warning System that uses single colour Infra Red sensing technology to deliver simultaneous and unimpeded Missile Approach Warning, Hostile Fire Indication and Situational Awareness from a single sensor system to increase overall platform survivability and help to mitigate the ‘Risk to Life’. Elix-IRTM is an ITAR free UK sovereign capability, developed in collaboration with the UK MOD that ensures Freedom of Action that assures a rapid and timely response to countering evolving threats and supporting new theatres of operation. Designed from the outset to provide the capabilities required to support a DIRCM and output data in support of off-board countermeasures, such as Smart Stores, it enables greater exploitation and utilisation of platform capabilities that support broader operational employment and increased mission success rates.
……
While being smaller, lighter and drawing less power than other DIRCM systems on the market, the Miysis DIRCM still offers the full spherical coverage required to counter advanced threats. Its Laser Pointer Tracker offers sophisticated tracking to counter long range threats and exceptional response speed to counter short range threats. A multi-band IRCM can defeat even advanced threats.
Asta o spune Leonardo ca sa-si vanda fieratania. Ivanii au dezvoltat Verba, Stinger-ul inca apara US Army, israelienii au Spyder, polonezii au GROM, IRIS T este tot IR. Cine foloseste MANPADS ghidat laser cu exceptia Suediei si a britanicilor in NATO?!
Cum poti sa sustii un procent de 100%?!
Problema cu rachetele ghidate ;aser este simpla: operatorul tre sa stea cu ochi pe tinta, ori in cazul unui MANPADS acest lucru este greu de obtinut, o racheta de tipul „trage si uita” este recomandata.
Nu exista sistem defensiv 100% eficient si n-a existat absolut niciodata.
Generatia a patra de MANPADS ghidate in IR se afla in dezvoltare.
It must be remembered that the STINGER system is an outdated system, currently the US resigns in favor of new ones and recently Americans have bought over 50 GROM sets from us. We are introducing the PIORUN system this year, which is not likely to be exported. It is worth remembering that VSHORAD systems have large export restrictions
The GROM purchase may be related to counter measure development (being Igla based), some dark (black/brown) ops or evaluation. 50 systems for an army is not a quantity.
Quite possible..Over 50 sets are a rather small amount
Nu o spune Leonardo – nu sunt teste de fabrica, e vorba de o testare la nivel NATO – au testat sistemele DIRCM contra MANPADS cu IR de generatiile 1, 2 si 3, ca astea erau disponibile. DIRCM a fost montat pe un avion de transport Casa, echipat de Leonardo UK si de Thales UK cu sistemele lor de protectie.
Concluzia e ca MANPADS cu IR sunt bune doar daca te bati cu tari de lumea a 3-a care n-au avut cateva sute de mii de euro sau minte destula cat sa-si echipeze avioanele si elicopterele cu sisteme de protectie contra unei rachete de cateva sute de euro aflata deja in dotarea tuturor gruparilor teroriste mai acatarii.
Nu vad de ce si-ar mai cumpara cineva asa ceva, cel putin nu pentru a ataca avioane si elicoptere inamice. Ar mai avea ceva utilitate la anumite tinte neprotejate, dar altfel e un sistem terminat. Generatia 4 are acelasi antidot – detectia si apoi atacarea cu laser a senzorului termal.
Generatia 4 o au rusii, e tot pe IR insa e multispectrala – zic ei ca e mai putin sensibila la contramasuri laser dar inca n-a avut nimeni ocazia sa testeze ce zic rusii – MANPAD Verba contra unui DIRCM occidental.
Insa in materie de rachete exista si solutie occidentala, nu trebuie cumparat ceva de genul asta de la rusi – exista racheta cu ghidaj laser si camera termala, care inca nu are antidot – suedezii vand RBS 70 NG.
Coane, solutita occidentala este deocamdata bazata in cea mai mare parte pe IR, lasa Suedia. Pana una alta Mistralul 3+ este foarte ok. Una este un test in poligon alta cand se lanseaza real, eventual 2 rachete per tinta.
Daca sistemul IR/IIR era asa de desuet atunci racheta ghidata laser o aveau mai multi, pana una alta, o tara cu experienta pe front, Franta, foloseste Mistral, ba inca il mai si dezvolta, ori nu cred ca industria militara franceza poate fi comparata cu o alta in Europa si nici experienta militarilor francezi nu poate fi comparata cu cea a suedezilor.
si ai uitat sa te intrebi de ce mai multi utilizatori de RBS-70 / NG il inlocuiesc… inclusiv suedezii si norvegienii.
Suedezii, adica tara fabricantului, il inlocuiesc cu ceva „terminat”, adica ghidaj IIR: IRIS-T.
Uh-1 Y Venom credeți că este o alternativă viabilă pentru H215 la MAI? Mai mult decât transport și stringerea incendiilor nu văd ce ar trebui să facă la interne.
32 de AH-1 Z Viper cu 45 de Uh-1 Y Venom și 24 de Airbus H225M pentru atacuri rapide, recunoaștere, transportul ranitilor sunt destule?
Mulțumesc anticipat!
Venom doar la MApN. Ca numar par destule, mai trebuie si bani.
ala-i elicopter militar, blindat si inarmat, pentru forte speciale si inf. marina. Ce vrei sa faci la MAI cu el?
pai e inteleapta achizitia de la mai multi producatori de elicoptere ?,daca iei H215 M de ce sa nu iei Tiger ca elicopter de atac ,daca faci tandem de la Boeing transport si atac iei Chinook si Apache ,acum totul depinde de cum vor sa foloseasca generalii nostrii in razboi elicopterele
Eu as merge pe UH-60 Black Hawk pentru armata!
Rytheon are un oferta si Iron Dome… 🙂 pana la urma unul dintre cele mai trecute prin viata sisteme. As fi curios cum se descurca intr-un mediu cu bruiaj electromagnetic puternic.
Nu-s de ce Nasamsu’ ala nu ma impresioneaza…
Iron Dome e parte a unui sistem multilayer de aparare anti-aeriana israelian, non-NATO. ID se bazeaza pe racheta Tamir, NASAMS pe rachetele Amraam si Sidewinder, iar Falcon pe Iris T.
Depinde si cat costa aceste interceptoare, care e cel mai bun din ele si cu care ne dotam.
Nu cred ca Iron Dome e in solutie, e prea atipic cu racheta aia Tamir, poate doar daca ne-ar da-o sub licenta sa o fabricam noi. Daca avem propriul nostru sistem fabricat local nu mai e o problema ca e atipic.
Avantajul pe sistemele americane si europene e ca racheta ar avea comonalitate de racheta si posibilitatea de sourcing in caz de conflict – Iris T e fabricata in numar mare in Europa si o sa fie pe toate avioanele bazate pe continent, inclusiv cele americane, Amraam si Sidewinder o sa avem si noi pe F-16 intr-o buna zi.
Israelul nu e NATO, e contra UE si nu e nici pe departe un aliat pe care sa contam, dimpotriva, poate sa bata palma cu rusii oricand, israelienii au relatii foarte stranse cu Moscova si au si pe ce sa bata palma – rusii au influenta in Iran, Siria, etc.
In NATO nu se mai permite accesul israelienilor la sistemele importante de cativa ani buni.
Eu nu cred in chestia cu NATO/non NATO. Orice sistem poate fi integrat in NATO, Raytheon ar fi garantia pentru asta.
Din cate stiu, Tamir este ieftina si e produsa de Raytheon. O licenta ar fi ceva care sa merite in cazul asta…
Cat despre ce da Israelul Rusiei, ei bine, asta se poate intampla si cu altii.
#asa-i_cand_n-ai_lucrul_tau
Tamir e produsa de Rafael.
Da, wikipedia zice ca e un sistem C RAM si short range air defence.
E de interes dar numai daca ar fi produsa in Romania sub licenta, altfel nu ai security of supply cu israelienii. Nu sunt aliatii nostri – dimpotriva, lucreaza acum cu rusii sa submineze UE si NATO.
Asta nu inseamna ca nu se pot face ceva afaceri cu ei (ca si cu rusii) daca au ceva special, dar in anumite conditii in care te asiguri ca ai controlul total si un plan de rezerva.
In jur de 50% e produs de Raytheon care a si primit acces la sistem. Principalul avantaj al rachetei este ca e foarte ieftina.
Da, ma gandesc ca este unul din domeniile unde ar merita sa luam licenta.
Nu-s ce-i tot dai cu Israelul anti UE/NATO si pro – Moscova… Israelul este pragmatic asa cum toata lumea este. Nu mai judecati emotional chestiile astea ca veti ajunge la concluzii gresite.
Afaceri cu rusii, asta chiar este exclus.
P.S. Discutia este pur teoretica: vom luam american indiferent daca este cea mai buna solutie tehnica sau nu iar de licenta nici nu se poate pune problema, (i) pentru ca nu suntem in stare nici tehnic nici intelectual si (ii) pentru ca oricum nu ne intereseaza securitatea tarii. Evident, ma refer la factorul politic.
Nu e doar pragmatic, nu e vorba de comert, ca vand la toata lumea, asta nu-i nimic. Comertul e comert, e de inteles sa faca oamenii un ban.
Insa Israelul e implicat intr-un adevarat razboi contra UE si NATO de partea Rusiei.
Nu e de mirare ca israelienii sprijina guvernele pro-ruse si anti-occidentale din Ungaria, Cehia, Slovacia si din pacate pentru noi, si pe mafiotii pesedisti.
De unde ai tras tu concluziile astea? Chiar sunt curios.
Ne-ar folosi Irom Dome? Din ce descriere are pe net, este pentru interceptarea proiectilelor si rachetelor lansate de la mica distanta 4-70 km. E mai mult un C-RAM. Cred ca avem nevoie de un Shorad care sa fie eficient impotriva rachetelor de croaziera, elicoptere, drone
Conform pliantelor, Iron Dome da jos cam orice si, in principiu, e un sistem SHORAD. Daca da jos obuze ar trebui sa dea jos si rachete de croaziera, nu mai zic de drone.
Raza scurta e cam mare insa…
C RAMul e C RAM, nu-i sistem antiaerian. Problemele apar atunci cand ai a face cu tinte manevriere. Sa nu uitam ca israelienii se bat cu rachete de tip Grad ale Hamas.
De la israelieni am putea cumpara sistemul Spyder cu rachetele Paython 5 si Derby.
M-am hotarat, va veni articol! 🙂 Asa ca puteti sa ma tocati marunt atunci… 🙂
Faptul că toate programele de înzestrare sunt blocate arată incompetența crasă a clasei politice.