Propaganda, un exemplu ilustrativ.
Dumnezeule mare, ce prostii pot circula pe internet. Am ajuns la capătul posibilităților noastre de a digera informații sau propaganda, adevăr sau minciuna, fake news sau real news. Așadar, acolo unde putem, cred ca suntem datori sa ne opunem flagrant acestui nou tip de răzbel.
Sa incepem inca un episod asadar din acesta serie:
„Să nu uiți !”
„Să nu uiți să spui copiilor și nepoților tăi că am avut o țară mândră și bogată și că nu aveam nevoie de nimic din afara României!
Să nu uiți să le spui că am avut fabrici de automobile la Pitești,Craiova,Câmpulung-Muscel,București,am avut fabrică de autobuze și troleibuze la București,am avut fabrică de camioane la Brașov,fabrică de tractoare la Brașov,fabrici de locomotive la Craiova,Reșița,Arad,fabrici de vagoane la Arad și Caracal,fabrici de tramvaie la Arad,Timișoara și București,fabrici de macarale la Timișoara și Ploiești,combinat de utilaj greu la Iași,combinate siderurgice la Galați,Reșița,Hunedoara!
Ai obosit citind?Dar părinții și bunicii noștri,oare n-au obosit muncind pentru ele?
Să nu uiți că aveam fabrică de avioane la Bacău,Craiova,fabrici de ciment,fabrici de sticlă și porțelan,fabrici de cărămidă,fabrici de textile,fabrici de prelucrare a bumbacului,a mătăsei,a lânei,fabrici de fire și fibre sintetice,fabrici de mase plastice,fabrici de ulei și de zahăr,fabrici de conserve de legume și de pește,fabrici de mobilă,fabrici de biciclete și fabrică de instrumente muzicale și câte și mai câte alte fabrici.De toate se făceau în România cu truda părinților și bunicilor noștri.
Să nu uiți să le zici copiilor și nepoților tăi că peste 90% din blocurile de locuințe pe care le văd acum,înainte de ’89 au fost construite,că atunci s-au construit baraje și hidrocentrale,s-au făcut canale de irigații,s-a făcut Canalul Dunăre Marea Neagră,cu dublu rol,de navigație și de irigație,s-ai făcut aducțiuni de apă și gaze naturale,mii de kilometri de cale ferată,drumuri,poduri și tunele,s-au făcut lucrări de îmbunătățiri funciare în zonele inundabile,s-a făcut Metroul din București și Casa Poporului,s-au făcut stadioane,săli de sport iar sportul românesc era la înălțime,s-au construit spitale,s-au construit,creșe,grădinițe și școli.Atunci chiar se învăța.S-au construit case de cultură și palate ale copiilor.În filmele românești se respectau eroii acestui neam,nu ca acum.Aveam rafinării,aveam flotă comercială și de pescuit oceanic,aveam petrol,gaze naturale,cupru,uraniu,aur,sare,marmură,de toate aveam,nu ne trebuia nimic de la nimeni!Avem agricultură,pământul era al României,nu al străinilor,aveam vii,livezi și sere de legume și de flori,aveam păduri,aveam o zootehnie puternică,numai la Tomești ieșeau anual pe poarta combinatului 1 milion de porci,da ai citit bine,UN MILION DE PORCI!Aveam fabrici de medicamente,fabrici de îngrășăminte chimice,fabrică de armament,fabrici de bere,fabrici de țigarete,aveam șantiere navale și s-a construit Autostrada București-Constanța.
Aveam de toate,așa să le zici,dar într-o zi de Crăciun,slugile occidentului și trădătorii acestui neam,după ce s-au plătit toate datoriile externe și începeam și noi să o ducem bine după atâta muncă,l-au împușcat după o mizerie de proces!
De atunci nu mai avem nimic,totul s-a furat,totul s-a demolat,de parcă au trecut pe aici 5 războaie mondiale!
Așa să le zici copiilor și nepoților tăi!”
Acest minunat de text circula cu spor pe internet prin tot felul de cercuri naționaliste dar periodic mai apare la comentarii la orice articol cu tenta economica.
Prima afirmație a redactorului acestui articol este un fals grosolan, de parca nu știm toți cat de buna era băutura fina din occident, cate uși deschidea, si cum orice la “dom’ doctor” se rezolva cu Kent-uri. Cum trebuia sa ști pe cineva sa pui ceva pe masa. Minciunile astea pot avea ecou in lumea celor care nu au primit 11 litrii de benzina rație in vara lui 1989, celui care nu a înghețat la coada in iarna lui 1988 pentru puțin lapte.
Nu aveam nevoie de nimic din exterior? Observați va rog la fel ca si in precedentul articol autorul/autorii încearcă inducerea ideii de izolaționism, eventual pasi spre un model nord coreean, “tara cu un singur gras”, cum mă simt nevoit sa reamintesc, ne-a spus in excelentul sau documentar, lt(rez) Adelin Petrișor. Revenind, desigur nu, nu aveam nevoie de nimic, in capul unui dictator cu 4 clase.
De asemenea nu este menționat exportul gratuit a resurselor Romaniei prin SovRomuri sau dependenta de materia prima ruseasca care a generat o cădere economica a Romaniei începând cu anii 1980. In prostia controlata pe nume comunism, resursele nu sunt corelate cu industria si producția cu cererea, in aceasta simfonie a absurdului scrisa parca de Tzara, comunismul in Romania a produs cea mai mare fabrica de apa grea din Europa, in tara care nu reprezenta o putere nucleara. Deci si a doua afirmație este un fals.
Da am avut fabrici peste fabrici, dar comunismul s-a așezat la masa pusa, perioada regala fiind locul de origine a multor fabrici pe care tot felul de inculți pretind ca socialismul le-a pus in picioare. Cugirul, Călanul, Reșița, Malaxa, IAR si sute de exemple vin in contradicție cu “zicerile” de mai sus. Forțarea economica din perioada comunista necorelata cu necesitați pietei au produs o nota de plata pe care încă o plătim in Anno Domini 2021.
Pe un palier cultural însă, element lipsa din acesta apologie a prostiei, Micul Paris contrazice afirmațiile de mai sus, Blaga, Eliade, Noica, Cioran, Enescu, Brâncuși contrazic flagrant aberațiile de mai sus. Vorbim in 2021 de Luigi Ionescu si “Macarale”? Am observat de asemenea in text lipsa oricărei referințe culturale si de pe urma acestui considerent pot face o prima concluzie: textul fiind țintit asupra unui public cu educație precara însă masa de manevra si extrem de utila la orice alegeri.
Așadar încă un fals.
Desigur trebuie menționat si ca nu avem cum sa obosim citind, pentru orice persoana cu bacalaureatul luat in mod cinstit sa citești un paragraf nu ar trebui sa fie o corvoada intelectuala. M-am enervat in schimb sa citesc niște minciuni.
Porci. Da, mulți porci, si imposibilitatea unora sa își depășească condiția intelectuala de mijloacele de a dobândi burta si indigestie cronică. Viată nu ar trebui sa se rezume la cum sa ajungem mai repede la obezitate si ce sa ne tranziteze intestinele, ci ar trebui sa ne gândim ce lăsăm generaților viitoare. Porci le lăsăm, nu? Si de pline de porci ce erau congelatoarele oamenilor de rând in 1989 si la instigarea “slugilor occidentului” s-a ieșit in strada, nu de înfometarea sistematica a acestui popor si așa suficient chinuit de istorie. Care „slugi ale occidentului” in al doilea rând, aia de luau bătaie in beciul securității de ascultau „Europa Libera”?
Mai si vorbim de ziua de Crăciun, zi in care dictatorul si-a găsit sfârșitul după ce a ordonat moartea conaționalilor săi? Ce ar fi putut sa însemne ziua de Crăciun pentru un ateu ca Ceaușescu, sau nici măcar acesta coincidenta de proporții biblice nu o sesizam? Si la acest paragraf ar trebui sa comentam nițel. Intr-un elogiu adus comunismului se introduce apelul la creștinătate, mizând eventual pe latura sentimentala a cititorului, un cititor care acum are libertatea sa meargă la biserica, ce biserica dorește, iar atunci era “luat la ochi” pentru asta. Un cititor de asemenea care nu știe ce a reprezentat religia in construcția filosofica a marxism-leninismului. Ca sa fie cat se poate de clar: „Pentru o reală fericire a maselor, este necesară nimicirea religiei ca fericire iluzorie a omului” – Karl Marx, Opere, vol 1, 1957.
In acest punct pot pune o a doua concluzie: as spune ca textul este realizat de cineva cu noțiuni temeinice de manipulare.
Pe final acel nesuferit “s-a furat”. Nu, nu “s-a furat” ci conaționalii noștii, “au furat”, si ne-au vândut încă o data, au devalizat totul astfel încât sa dobândească avuții incomensurabile in vest, vestul ala pe care unii îl hulesc, însă se lasă incantati de locuri de munca bine plătite acolo, mașini frumoase de acolo, tehnologie de acolo si ce lista as putea redacta.
Mergem pe străzi si vedem cui aparțin vilele impunătoare, mașinile pe care nu ni le vom permite niciodată decât la mana a 10-a, muncind cinstit in viața asta. Oare ale cui sa fie? Sunt ale domnului primar, ale domnului consilier, ale domnului președinte de te miri ce. Nu sunt ale lui John, nici a lui Jean si nici a lui Johann. Nu sunt ale străinilor, sunt ale fraților noștri, care ne-au cerut votul iar mai apoi in loc sa ne repare dispensarul, scoală si drumul si-au cumpărat vilele antemenționate, mașinile antemenționate, case in Brazilia si amante cu 30 de ani mai tinere.
In toata prostia asta, unii cer socoteala occidentului in loc sa ne luam la întrebări pe noi înșine, alegerile făcute de noi si nu in ultimul rând, cel care ne-a promis un drum si nu l-a făcut, cel care ne-a promis dispensar si nu l-a făcut… etc. Adică celui căruia noi, prin votul nostru i-am dat puterea sa ne conducă.
Făcând un pas in spate observ ca articolul este targetat foarte bine, observ ca circula pe foarte multe grupuri formate din oameni cu o educație medie. Amesteca niște noțiuni interesante, o percepție falsa asupra economiei si ideea ca orice rezultat notabil economic a fost doar in perioada comunista. Perioada interbelica in fapt fiind unanim acceptata istoric ca vârful economic al tarii raportat la celelalte economii europene si acesta este comparația corecta. Comparam ce însemna PIB-ul nostru in raport cu celelalte economii europene.
Desigur ca afirmația anterioara necesita o sursa, spre deosebire de textele propagandisto-inepte de mai sus, așadar: The Cambridge Economic History of Modern Europe: Volume 2, 1870 to the Present si Paul Bairoch – European Gross National Product 1800–1975 in: Journal of European Economic History, 5, 1976, anul 1938 plasa Romania pe un loc demn 12 surclasând tari precum Elvetia, Norvegia, Danemarca, Austria, Portugalia intr-un top al puterii economice (nu se calcula per capita). Menționez de asemenea ca in perioada interbelica, Regatul Romaniei avea grave probleme structurale de recuperat, una din ele fiind lipsa de acoperământ al monedei in aur, adică discuția tezaurului romanesc încă de recuperat. Cu toate acestea performata economica deosebita a rămas notata in istorie. In completare putem analiza o serie de indicatori economici din următorul studiu: https://www.piatafinanciara.ro/monarhia-salveaza-economia/ .
Mai departe observ o mișcare interesanta, într-o parte avem o avalanșă de fake news/ așa zise analize istorice complet false referitoare întâmplător sau nu la perioada interbelica si clasa politica de atunci si pe de alta parte elogii din ce in ce mai dese aduse perioadei de ocupație sovietica. Încep sa dispară din istorie momentul 1947, republica adusa de tancul rusesc este frenetic aplaudata si mai mult de atât, distrugerea economica si furtul resurselor naturale ale Romaniei realizata prin sovromuri devine in fapt un mare gest de prietenie ruseasca. La fel, discuția tezaurului dispare ad-intergum si faptul ca tot efortul economic depus de Romania s-a năruit instant când suma astronomica la vremea respectiva de 300 mil $ a fost plătita URSS-ului drept daune pentru război. Si aceasta afirmație trebuie sa o probam desigur si facem o trimitere pe mae.ro – https://www.mae.ro/en/node/16926?page=3
De asemenea, inacceptabil pentru mine, dispar din istorie Închisoarea Sighet, Aiud, Experimentul Pitești si intelectualitatea exterminata de noua orânduire aservita ocupantului sovietic.
In încheiere, las un moment de gândire si doua întrebări pe care le formulez așa:
Daca in 1938 cu toate problemele specifice epocii figuram pe un loc 12 in economia europeana, in 1990 nu aveam nicio datorie externa însă produsul intern brut al tarii era comparabil cu tari subdezvoltate din Africa, oare ce s-a putut întâmpla in Romania intre cele doua date antementionate, excluzând războiul desigur? Deci ce s-a întâmplat in Romania, intre 1946 si 1990 de am căzut pe ultimul loc in Europa?
A doua întrebare: Ce s-a întâmplat de asemenea din 1990 pana in 2021, astfel încât suntem pe penultimul loc in Europa?
Copiilor, nepoților, le suntem datori cu adevăr si cu o curățenie generala, din aia in care arunci la gunoi toate mizeriile.
Ma semnez al vostru lt(rez)
Surse si documentare suplimentara:
Stephen Broadberry-The Cambridge Economic History of Modern Europe: Volume 2, 1870 to the Present – Cambridge University.
Angus Maddison – Contours of the World Economy 1-2030 AD: Essays in Macro-Economic History Illustrated Edition
Paul Bairoch – European Gross National Product 1800–1975 in: Journal of European Economic History, 5, 1976.
Ec. Balan Ionut -https://www.piatafinanciara.ro/monarhia-salveaza-economia/
Despre razboi informational: https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2020/5/pdf/2005-deepportal4-information-warfare.pdf
Dimensiunea propagandistica a razboiului hibrid: https://fas.org/irp/eprint/snyder/infowarfare.htm
Ministerul de Externe al Romaniei – www.mae.ro
Eu ma mir ca va mirati. Propaganda zburda in voie si aici pe blog.
In general tipul nostru de invatamant se bazeaza mult pe cantitate si f putin pe analiza deci suntem f. vulnerabili la capitolul asta. In plus am „beneficiat” de o formare foarte „aspirationala” ca sa zic asa si de complexul ca nu avem locul pe care-l meritam, etc.
Uitati-va doar acum cateva zile cum un articol despre un nonsens tehnic a provocat sute de comentarii, invective, samd. La fel se intampla si pe teme economice, samd.
Propaganda? Sau prostia? 🙂
Salut.Adevar graesti nene,daca vrei sa sti ce sa intamplat intre 1990 si 2021,pai nu tot comunisti ne au condus sau am uitat faimosul slogan noi nu ne vindem tara avutia si neamul,acesta e motivul pentru care multi ca mine si au pus traista-n bat si am plecat unde am vazut cu ochii.
Pai daca vindeam ceva viabil economic era riscul urias sa nu mai putem fura. Dintr-un morman de fiare vechi (fara aluzie la tampitul de Roman) se poate fura lejer pentru ca nimanui nu-i pasa.
Uite milionarul dupa ce furat o platforma industriala cu totul…
Retorica asta o poti auzi live, in special „noi am construit tara” si acum e distrusa. Asta este o retorica sovietica, statul nu avea resurse sa rasplateasca munca si apela la spiritul patriotic cu prosteala clasica, construim pentru „noi”.
Care „noi”? Si acum imi amintesc din copilarie cartela aia infecta albastra gen calendar ca sa poti lua juma de paine de om sau magazinele alea pline de conserve de peste si borcane de bulion. Orasu ala de provicie plin de fum toxic emanat de combinat noaptea cand era un bec pe toata strada pe care circulau 2 masini pe ora si alea cu numar galben de VIP uri. Strazile pline cu haite de caini scapati dupa demolari. Iarna fara masini ca era oprita circulatia ca in razboi ca nu erau bani de dezapezire si celebrul radiator sau cutorul din bucatarie care ridicau temperatura la un 18-19 grade.
Cantina „partidului” pentru VIP-uri sau soarele luat in cap vara pentru defilarea de pe 23 August.
Cine regreta astea ori e idiot ori nu e sanatos la cap. Cetatenii erau doar niste unelte de munca in mana unei camarile ajunsa la conducere si care dispunea de ei dupa bunul plac.
Munceau si construiau tara … dar pentru cine si pentru ce? Ca oamenii erau vai de capul lor, copii de azi nici macar nu pot intelege situatia de atunci, li se pare ireala.
De aia dupa revolutie toti considerau ca este al lor, asa fusesera prostiti ca sa munceasca.
Culmea e ca propaganda asta tine exact la cei care au trait asa ceva ca adulti, chiar atat de puternica sa fi fost propaganda ?
Ai mare dreptate. Mai adaug: casa de comenzi, cărțile la pachet (luai la grămadă mizerii pentru o cartea care te interesa), curentul electric cu program, căldura cu program, cozile, expresia „s-a băgat”, etc.
P.S. numerele galbene nu erau de VIP-uri, erau pentru mașinile de la instituții, oricare din ele. Numerele de VIP-uri erau alea scurte din trei cifre.
“Ce s-a întâmplat de asemenea din 1990 pana in 2021, astfel încât suntem pe penultimul loc in Europa?” -alt fake news. Din Europa fac parte si Albania, Macedonia, Serbia, etc.
In 2000 puterea de cumparare a Romaniei raportata la EU era 24%, astazi e 70%. Nici o alta tara nu a recuperat cat Romania. Asa ca sa privim mai cu optimism in viitor. Mieunatu nu ne face bine.
agree, intre fostele state socialiste, actuale in UE cea mai mare crestere de PPC o are Polonia urmata de Romania si Bulgaria.
Noi aveam scadere de PIB din ’87, foamea de acolo venea. Oricum statistica nostra este putin alterata, avand cam 80%-85% din populatia declarata. Recuperam… dar venim mult din spate.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/ro/pdf/welfare-ro-web.pdf&ved=2ahUKEwiU4NvnocjvAhVy-SoKHQWpDLUQFjAEegQIGxAC&usg=AOvVaw3y0Tm5BFsV270QKlRpl_KJ
Bun, depinde la ce anume te raportezi cand imi spui ca intrebarea nu este pusa „bine”-sa zicem asa.
90′? Ok, pai ai o problema cu Serbia si Macedonia, tari federative ale Yugoslaviei, o Yugoslavia care ne batea la curul gol pe multe capitole. Nu stiu ce varsta ai, dar pentru cei ca mine si pozitionati in vestul Romaniei „sarbii” ca noi asa le ziceam, erau „aproape occident”. Ca sa nu mai spun ca cel mai tare din cartier avea antena tv si prindea „sarbii”.
In blocul comunist Yugoslavia era in top al dezvoltarii. Sigur putem sa facem declaratii insa ne lipsesc date, deoarece blocul comunist nu furniza date nici unui for mondial pentru topuri. Ce avem cat de cat este din 90 : https://countryeconomy.com/gdp?year=1990
Daca te raportezi la blocul comunist, unde este corect sa o si faci – https://www.youtube.com/watch?v=-lS7KRiGyIo ia zi tu pe ce loc ne vezi in acest top mirifc exlcuzand tari incorporate in URSS sau tari care nu sunt geografic in Europa.
Daca te orientezi dupa prezent, la UE, suntem tot pe penultimul loc dupa Bulgaria. Daca vrei numai sa te simti bine, baga toata Europa si ia benchmark Moldova, republica, si daca acest top te face mandru… ok no ce sa zic. Pe mine nu ma face bucuros nici o secunda.
Acum ca am crescut economic este un fapt, nimeni nu-l poate constesta iar NATO&UE sunt motoarele principale ale increderii economice pe care Romania a aratat-o in exterior. In interior, statul nu facut nimic, dar nimic si toata acesta crestere economica ne este datorata noua, celor care am muncit de ne-au sarit capacele.
Usor cu acuzatile de fake news la mine, ne-am inteles mai draga Pișta?
Yugoslavia a fost singura tara comunista care a incercat sa exporte automobile in SUA. Ca nu au avut succes comercial asta e alta discutie.
in 1989 romania avea datori publica 0% singura tara fara datorii publica(multumiti lui ceausescu)
ai dreptate a crescut PIB
dar a crescut si datoria public care acum se apropie de 50% din PIB
adica neam inbogatit inprumutandune
si o sa mai creasca PIB atat cat o sa creasca si datoria cam pana ajunge la 100% si atunci sa vezi distractie
deci la noi nu a crescut PIB ca producem noi valoare adaugata mai mare ci ca neam imprumutat enorm si acuma ne credem bogatii
si nici nu avea cum cand statul este proprietar pe cele mai mari companii din tara si in fiecare an 90%din profit merge in buget si de acolo la pensionari si la bugetari si nu merge in investitii
iar pe restul marilor companii din tara sant propietari straini si acolo profitul iese din tara
asa ca nu considera ca am avut asa mare succes ca si eu daca scot din banca 100 de mii de euro sant bogat
da doar pana vine momentu cand tre sai dau inapoi plus dobanda
Da si nu, in 1989 romanii erau saraci lipiti pamantului, nu aveam caldura, apa calda, mancare pe cartela ca-n timpul razbiului, nu aveam acces la aproape nimic din ceea ce in Vest era considerat banal: fructe, incaltaminte, TV, frigidere, ciocolata etc. Ieseai cu o fata prin oras si nu avei nici unde sa te duci si nici ce sa cumpari: restaurantele erau goale, magazinele alimentare erau goale, nu gaseai aproape nici un bun de consum banal intr-o tara normala.
Astazi, cum necum, nivelul de trai este mult mai ridicat si desi datoria publica a crescut intradevar acest lucru nu explica nici pe departe cresterea de PIB si de nivel de trai.
Daca ne uitam doar productia agricola si putem vedea unde suntem astazi. In 1989 nu produceam nici macar o treime din cat producem astazi, mai apoi exporturile sunt mult mai mari si au o structura destul de sanatoasa, Romania nu exporta materie prima bruta. Daca ne uitam la ce avem fiecare prin case iarasi este o foarte mare diferenta fata de perioada comunista.
Pai da stimate George, eu am in casa, dar recunosc ca sunt un capitalist nemernic, vandut la strainezi care devalizeaza tara cu toate taxele la zi si la leu, cu AVC-uri „in progress” dupa scandalurile pe care le am periodic cu ANAF-ul. Tot devalizator find si actionand in interes strainez ma ambitionez sa cumpar in mare parte produse romanesti.
Il rog insa pe colegul de mai sus din suflet nu mai laudam prostia aia lui Ceasca, ambitia de a plati toate datoriile. Aia este o metoda de executie a poporului prin infomentare. Ideea oricarei datorii este sa devina insignifianta in raport cu venitul. O rata de 300 de lei cand ai 1500 in mana poate fi o scuza buna pentru cura de slabire si sa nu te mai speli. Deci puti, esti prost hranit si susceptibil de vreo boala. Daca iti pui capul la contributie astfel incat acel 300 sa devina 10% din venitul tau de 3000 de lei, reporfilandu-te, schimband jobul, orasul, sectorul de munca s-ar putea sa ai si ce manca, si ce bea si in general sa o duci mai bine.
amandoi ati denaturat ce am spus eu
intradevar astazi traim mai bine nu am spus ca nu traim mai bine
ideea ii ca traim mai bine ca neam inprumutat si continuam sa ne inprumutam in fiecare zii
si da producem mai mult ca au venit companii straine care au adus tehnologie mai performanta problema ii ca majoritatea acestor companii sant straine si profitul facut de aceste companii pleaca in afara tarii
si de asemenea avem si mai multi bugetarii care doar iau resurse finaciare fara sa produca
raspundetimi ce se va intampla cand o sa atingem 150% datorie din PIB ca grecia si no sa mai putem sa ne inprumutam?
atunci statul va creste taxele sa aiba bani sa dea la bugetari si la pensionarii si toti vom trai mai rau
Cresterea datoriei nu este un lucru bun mai ales ca a crescut si eu tot ma intreb ce-am facut cu banii. In privinta companiilor straine si al lor profit, aici nu este doar o problema romaneasca, stai linistit nici in tarile lor de bastina nu-si duc profitul spre taxare ci in paradisuri fiscale.
UE are de gand sa promoveze o lege ca va taxa profitul acolo unde este realizat dar ramane sa vedem sub ce forma va fi.
Cand datoria va atinge cote nesustenabile va urma reforma statului, sper eu.
Dar repet, nivelul datoriei nu justifica nici pe departe cresterea spectaculoasa a nivelului de trai din Romania, justifica – daca vrei – cresterea veniturilor bugetarilor, activi si pensionari si desfraul pe banul public.
Ba stann baiatule ba! Te tot iriti cu profitul companiilor straine ce „iese din tara”… dar, chiar si de ar fi asa, pt tine nu prezinta un avantaj ca acele companii angajeaza romani aici in tara, statul incaseaza taxe pe acele salarii (pt sanatate, pensii si altele), incaseaza taxe si direct de la companii, poate acele companii cumpara materii prime sau produse sau servicii de la subcontractori locali, acele companii platesc utilitati la noi in tara, in multe cazuri ofera formare/specializare la locul de munca, sau macar experienta practica, angajatilor lor, astfel creand o forta de munca profesionista, uneori chiar familiara cu tehnologii inalte…
Pt tine lucrurile astea nu conteaza?
Tu crezi ca „scot profitul din tara”, dar nu te gandesti ca aia cand au venit au platit bani grei pt demararea activitatii aici? Si in majoritatea cazurilor continua sa investeasca in extindere! Aia nu sunt bani care au intrat in tara?
Si pana la urma ce ai vrea, sa le ia statul profitul? E profitul lor si fac ce vor cu el dupa ce au platit taxele!
Apoi despre imprumuturi… da un ochi la cati bani reprezinta datoria de stat, dar si cati bani am primit de la UE si cati vom mai primi! Mai tine si cont ca PIBul creste, deci mai diminueaza procentual datoria (cum a spus si LT Rez)… dar si ca datoria a crescut mult in 2020 din cauza pandemiei cand nu am avut de ales! Important este si cum am ajuns la o structura a cheltuielilor atat de mare si rigida! Pt ca PSDul a crescut cheltuielile peste limita recomandata de deficit bugetar de 3% din pib, cu mult inainte sa se fi auzit macar un zvon despre pandemie! Si cine sunt de fapt PSD? Aceiasi comunisti carora nu le este rusine sa il mentina pe Iliescu pe post de presedinte onorific, sau ca au avut doi presedinti de partid condamnati cu executare!
Blamand companiile occidentale care ne-au crescut economia si ne-au dat salarii, este tot o reinterpretare a prostiei: „nu ne vindem tara:!
ceausescu a facut bine ca a platit datoria
problema ii ca a platito prea dintro data si a lasat tara fara mancare
sa grabit sa o plateasca intro perioada de timp f scurta
da poate el nici nu a stiut de lipsurile oamenilor ca lui tot timpul i se prezentau ca curge lapte si miere in tara de frica sa nu ii execute pe subalterni daca iar fii spus adevarul
Este o mare greseala sa credem ca romanii au ramas fara cele necesare trailui din cauza platii datoriei externe. Nici pe departe…
Pur si simplu economia romaneasca era atat de denaturata de la normal incat nu mai putea produce cele necesare traiului de zi cu zi, iar exporturile – multe dintre ele jalnice – sustineau de fapt consumul si productia unei industrii energofage care nu era in stare sa produca bunuri de consum vandabile.
Industria, asa cum era ea in 1989, era practic paralizata dar nu era un morman de fiare vechi, putea fi restructurata si salvata, adevarat ca nu toata.
Mai este o chestie… Pentru plata datoriei totul s-a pus pe export . Nu s-a importat nimic. Or ani 80 tehnologia luase avant puternic .. Scule , Masini, tehnica de calcul.. Practic am ajuns in 89 cu o industrie obsolete.
Asa este, cu o industrie la nivelul aniilor „60 spre „70.
Lipsa unei datorii publice este dovada unei tari esuate economic fara competitivitate. Faptul ca nea Ceausescu a incercat sa faca asta intentionat nu sta decat dovada a lipsei de inteegere a ilustrului conducator asupra unor teorii economice de anul 1 de facultate economica.
Nu e bine sa nu fi dator ca tara. Esti mai vulnerabil, esti mai incapabil sa tii pasul cu restul de tari. Nu te poti dezvolta. Economie 101
atata timp cat bani imprumutati merg in dezvoltarea tari si crestere economica
dar daca merg in pensii si sporuri la bugetari atunci nu cred cai bine sa fii indatorat
grecia ii una dintre cele mai indatorate tari
dupa logica ta grecia ar trebui sa fie cea mai competitiva si dezvoltata
in schimb in grecia ai cel mai mare somaj mai ales in randul tinerilor
un trai de viata similar cu cel din romania si fara crestere economica
si fara perspective bune de viitor
au noroc cu turismul unde nu tre sa faca nimic si vin bani la ei ca fara ar muri de foame
deci ce ai spus tu nu face logica
Hai scuteste-ma cu scuzarea lui Ceasca! Crezi ca el nu a vazut „luxul” unui apartament standard comunist? Sa il compare cu nivelul lui de trai? Crezi ca la sedintele comitetului central nu i se spunea ce nu merge?
Iar, nu! Nu a facut deloc bine ca a platit datoria in avans! Pt ca oricum nu scapam de dobanda, asa ca ar fi putut folosi acei bani la investitii, sa creasca economia si prin urmare nivelul de trai! Dobanda tot aia am platit-o, macar trebuia sa se foloseasca de bani! Apoi sa nu uitam ca si Polonia a avut datorie la BM, si ghici ce, au fost scutiti de ea in 1990! Deci am facut foamea absolut degeaba!
Si poate unii nu stiu, dar aceasta datorie tot de comunisti a fost facuta, si folosita la constructia unor fabrici ineficiente si deconectate de la cererea pietei sau orice ratiune economica!
Nu erau in 90 din cauza unor decizii adtive luate arbitrar.
Si tare as fori sa verific unele date de acum …. aporpios de vcat producem azi.
Azi … importam oetrichimice de peste 2 mld anual. Pe care le produceam. Si repet, azi improtam pulberi ptr cartuse ..
Sau .. da producem cutii de viteza ptr Mercedes. Insa noi montam piesele .. adica … adica cifra aia mare la export ar trebui ajustata cu cfifra de la import! Ca productia de roti dintate este „tehnologie” …
draga george
Nu enunta prostii ptr ca nu le cunosti!!
Romania in domeniul agriculturii exporta doar materii prime brute si importa produse cu plus valoare!!!
Si nu numai in acest domeniu!!
As vrea sa+l intreb pe cel care a scris articolul cate combinate chimice au fost in perioada interbelica?
Studiati si voi stattistica eurostat si sa vedeti ce se intampla in Romania!!!!
Suntem de rasul curcilor ca si cel care a scris articolul!!!
Cand faceti afirmatii studiati nu le luati de pe wikipedia!!!!
Nu intru in polemica pe alte teme. dar mi a atras atentia remarca referitor la productia agricola. Poate e mai mare sau poate mai mica acum, nu stiu. CEEA ce stiu e ca 40 la suta din terenul agricol roman e detinut de straini…… Doar o constatare
@stann, ce il interesa pe tata ca Romania avea o datorie publica in 1980 si ca in 1989 ea a fost platita? Il durea fix in pix, problemele lui erau legate de viata de zi cu zi.
Acelasi lucru ti-l spun si eu, de multi ani lucrez pentru straini din tara sau direct de afara…ma doare fix in pix atata timp cat sunt platit corect pentru ceea ce fac, nu fac discount daca ar fi roman. Ca angajatorul face profit si il scoate din tara, este treaba lui, atata timp cat plateste taxele si salariile, ba din contra imi doresc sa faca profit cat mai mare ca sa poata da participatie catre forta de munca.
Cresterea productivitatii a dus la cresterea PIB-ului, iar asta se face doar cu investitii…adica strainii care baga bani sau romanii care iau credite pentru dezvoltare.
@stann
„in 1989 Romania avea datoria publica 0% singura tara fara datorii publica(multumiti lui ceausescu)”
Te rog sa-i multumesti tu pe lumea ailalta! (sa-ti dea Dzeu sanatate sa ajungi la 100 de ani!)
Uite aici istoria completa a datoriei facuta de Ceausescu si plata ei, tot el ne-a bagat in cacao, incat in anii ’80 toata tara era in coma alimentara!
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-a-ascuns-ceausescu-de-fmi-situatia-reala-a-economiei-romanesti
@Stann
Nu cunoști regulile de ortoepie ale limbii române. Din acest motiv poliloghia pe care o dezvolți este superfluă.
te bagi si tu in seama ca musca in *editat
https://mpra.ub.uni-muenchen.de/86790/ Citește cum niște incompetenți care au avut putere absolută au adus RSR în încetare de plăți în 1982, pentru ca apoi să nenorocească viața tuturor pentru demența lor economică. Și, desigur, nu numai că nu-i puteam schimba prin vot dar trebuia să-i și aplaudăm. Dar uite, edificator, cât de tâmpiți au fost această evoluție a PIB-ului. Urmărește evoluția cu Ungaria, de la 1972. Mândră Corabia, meșter cârmaciul. https://youtu.be/pAgpyVFTtUg
„dar într-o zi de Crăciun,slugile occidentului și trădătorii acestui neam,…”
Slugile occidentului CCCP …ha,ha,ha!
Daaa, faimoasa industrie comunista in care inginerul se ocupa cu marcarea liniilor cu var….din pacate s-a perpetuat si dupa 89 ceasta mentalitate,ceea ce demonstreaza incapacitatea elitelor perestroikiste de a identifica problemele de fond ale societatii romanesti.
Sa nu uitam cine a fost parintele ” fakenews ” in Ro….Nea Nelu et co ,mai draga!
Lozinca / indemnul/ modul de a face politica :
” totul este permis pt a obtine si mentine puterea”.
Acest „modus operandi” a distrus Ro fiind imbratisat de tot esicherul politic.
De mult spun ca pt o renastere nationala autentica / trainica este nevoie de disparitia PSD ului din viata politica cu tot cu metodele lor!
E un miracol cum supravietuim ca popor si indivizi dupa atatea experimente / atacuri ” da bine” asupra noastra.
Totusi, nici occidentul n-are nevoie de competitori.
Va recomand vizionarea acestui documentar pe youtube” De ce n-am ajuns pe luna”
Din păcate generațiile ce vor urma vor fi mai vulnerabile la acest tip de propagandă. Abandonul școlar lipsa de istorie comunistă in școlile primare si foarte puțin in liceu. Încă 10 anii cu sub 4% din pib pentru educație si tara va fi condamnată sa rămâne pe veci pe ultimul sau ma rog. Peste Bulgaria in UE.. si nu in ultimul rând oamenii care au trăit in perioada aia nu mai vor fi printre noi. Poate greșesc poate că economia va crește poate că copii de acum se vor întoarce din diaspora ca Pașoptiști si vor reclădi din temelie țara. Poate ca meritocrația intelectuală va bate mai des prin instituțiile statului si se va reforma singur. Poate ca suntem pe drumul cel bun acum de bine de rău avem o clasă politică mai definită si o conducere liberală.. si proiecte ce par ca ies puțin din stagiul pdf. Poate ca avem șansa sa relansăm economia după pandemie. Poate ca tricolorul nostru va bate in vânt liniștit pe catarg si vom ieși din furtună. Am speranța asta fraților.
Poti sa bagi 50% din PIB in educatie, daca nu schimbi programa si insasi sistemul de invatare, vei arunca banii pe fereastra.
Salariile mari nu fac minuni peste noapte ci in timp, minim 10-15 ani, pana apare o noua generatie de profesori in stare sa-si ia propriile examene cu mai mult de nota 5.
Legea educatiei este una dintre cele mai modificate legi in perioada post-decembrista pentru ca fiecare ministru a vrut „sa-si lase amprenta”.
Programa scolara este o mizerie, orientata masiv pe invatarea in „modul papagal” a unor chestiuni teoretice cand, de fapt, la stiintele exacte, practica si exeprimentul sunt deopotriva importante.
Copii nu sunt incurajati sa aiba spirit critic, sa citeasca intai, sa gandeasca si sa asimileze ce-au citit, si d-abia dupa aia sa scoata ceva pe gura cu privire la acel subiect.
Multe scoli din mediul rural inca mai au WC-ul in curte iar clasele stau sa se darame pe copii, vara este prea cald, iarna prea frig. Nu toti oamenii au acces la internet si tablete/laptop-uri. Dar astea le poti rezolva cel mai repede.
Programa si, mai ales profesorii incapabili, pentru asta ai nevoie de ani si ceva ce noua pare sa ne lipseasca: consecventa.
Asa cum avem carta apararii la nivelul esicherului politic din Romania, asa ar trebui sa avem si o carta a educatiei, una a sanatatii si alta a infrastructurii. Adauga la asta predictibilitatea legislatiei si a fiscalitatii (Codul fiscal este probabil cea mai modificata lege)
La toate acestea trebuie adaugata eliminarea completa a culturii lucrarilor descarcate de pe net, a copiatului si a tezelor de doctorat scrise de altii. Prea multi „licientiati” care nu-si practica meseria pentru care au obtinut licenta, prea multi „doctori” in te mai si miri ce etc samd
Mai avem si prapastia enorma dintre ce se „invata” la scoala si ce are nevoie piata muncii si economia. Pentru ca nu exista o indrumare inca din scoala a elevului: ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Marinar! Pai tu nu esti in stare sa iei 5 la stiintele exacte… (un exemplu aleatoriu). Mai e si chestiunea accesului la studiile superioare. Bani de carti, de camin, de taxe si mai stiu eu ce. Ce-i drept, asta e o problema si in vest.
Tot ce s-a intamplat dupa Revolutie ne-a adus astazi aici: fake news si propaganda la care marea majoritate pune botu’ fara ca nici macar sa clipeasca.
Prostia chiar e o problema de securitate nationala!
sunt cateva probleme :
1. personalul, un procent mare este fie depasit, fie a fost depasit din prima zi de munca fie trage de parinti pentru meditatii. As spune ca aia ok sunt exceptii nu regula.
2. programa super praf, termina liceu real si vrea sa se faca ITst sau inginer, iar proba cea mai mare la bac o are la lb. romana….cu ce il ajuta asta in cariera cand el scrie cod si va lucra ca si provider extern.
3. focus pe chestii teoretice si abstracte, fara implicare in proiecte reale. Practica fixeaza cunostintele.
Poti sa bagi miliarde si degeaba, tb sa restructurezi sistemul. In Corea de la scoala primara fiecare copil are profil si se pregateste cu focus pe acesta.
@ADR
Ministrul „genunche” a fost scuzat de șef-su că e profesor de aritmetică. Nu domnule. Cunoașterea limbii materne trebuie să fie la nivel înalt inclusiv la „aitiști’, altfel se fac de răs într-o discuție în care v-a dori să își etaleze titlurile și bunurile (digriurile și aseturile – – așa jos a ajuns poporul ăsta?).
limba romana se invata la gimnaziu, la liceu se studiaza literatura limbii romane. Sau cel putin asa era scoala acum ceva ani…
Nu există „literatura limbii rommâne”. E un non sens. Nu e literatura limbii. Disciplina se numește Limba și literatura română.
La liceu, în funcție de profilul ales, înveți mai multă sau mai puțină. Că dacă vrei să mergi la drept, de exemplu, ai nevoie de multă limbă română.
Ne văităm de lipsa culturii, dar consideram inutilă studierea limbii române!!!!!
Lipsa culturii pentru un român începe cu necunoașterea limbii române și continuă de acolo. E valabil pentru fiecare țară cu limba ei.
„…si vrea sa se faca ITst sau inginer, iar proba cea mai mare la bac o are la lb. romana….cu ce il ajuta asta in cariera cand el scrie cod si va lucra ca si provider extern.”
La facultate oricum nu mai face limbă română. Chiar să nu fie în stare să exprime o idee într-o formă mai elevată? Dacă e un bun profesionist pe domeniul lui, trebuie să fie limitat din celelalte puncte de vedere? E prea greu să-și învețe și limba? E prea mult? E limba română, nu e politica de partid.
Când nu înțelege ce i se spune, caută repede pe dex online. Am văzut că e un trend.
Pe principiul ăsta unul de la vulcanizare poate să fie și analfabet. N-are nevoie să treacă pe la școală. Chiar nu are. Poate să fie un foarte bun profesionist, dar tot analfabet.
De finețuri gen prezervarea limbii și culturii române într-o Europă multiculturală e inutil să mai vorbim în contextul ăsta. Sau că o formă foarte simplă de patriotism o reprezintă o cât mai bună cunoaștere a propriei limbi.
Sau poate sunt subtilități care îmi scapă mie.
Cine este capabil sa scrie cod de calitate, are un anumit nivel IQ, poate face analize complexe si este in stare sa vorbeasca corect si logic (in limba romana, limba engleza si in orice „limbaj” de cod).
Vorbim de persoanele cu talentul necesar si nu fiii de stabi care isi cumpara diplomele si au probleme de exprimare in limba romana, indiferent la ce nivel se preda materia respectiva.
By default. Nu trebuie s-o învețe nicăieri. Se naște cu ea (cu limba respectivă, oricare ar fi ea)
In cazul ăsta chiar că ar trebui scoasă din programă cu totul. Măcar pentru IT’iști.
Crezi? Pot să-ți dau exemple destule de oameni cu studii superioare tehnice, buni profesioniști, care nu știu să scrie și să vorbească corect. Tineri dar și mai în vîrstă.
Adrian, eu ti-am spus ca trebuie prioritizate skill-urile inca din liceu. Nu are nicio logica sa il pui pe un viitor inginer sau it-st sa studieze si sa invete comentarii inutile legate de opere literare ” gen ce a vrut sa exprime x in paragraful y din opera z”.
Trebuie examinari la materii care au relevanta pentru cariera si prebatirea fiecaruia.
Daca ai o scoala cu regululi generale nu ai cum sa scoti specialisti.
Studiul limbilor straine este iar o problema, occidentalii sunt mult mai bine pregatiti la acest capitol. Fara engleza nu ai access la nicio documentatie sau training.
Nu face confuzia dintre un specialist si cei care fac prezentari sau PM.
In occident nivelul de specializare este extrem, in o companie o persoana poate lucra ani pe un singur domeniu functional, la noi se practica la greu one for all.
1. Literatura ca literatura dar gramatica si logica ar trebui sa fie obligatorii in facultate, indiferent de profil. Gramatica iti da structura iar Logica te fereste pe cat posibil de capcanele de gandire. Suntem foarte deficitari la capitolele astea. Din pacate asistam inclusiv in media la o saracire extrema a limbajului si comunicarii iar consecintele nu intarzie: nu mai putem exprima ce gandim, nu mai exista comunicare eficienta, nu mai exista analiza, imaginarul si zvonistica infloresc, stressul social creste, insecuritatea sociala creste, coeziunea sociala scade, vanam tot felul de fantome in timp ce chestii concrete se intampla sub ochii nostri. Mediul ideal pentru propaganda si dezinformare.
2. Prin natura meseriei am colegi din tot felul tari, am observat cam unele din cele mai mari probleme de intelegere le am cu cei de origine ucraineana/rusa desi folosim engleza ca intermediar. Ce-am observat eu empiric (nu sunt specialist bineinteles) este ca odata ce depasim vorbirea uzuala si intram in zona mai complicata unde trebuie sa exprimi un concept sau o solutie tehnica, n-am nici o problema in a ma intelege cu cei din Franta, Germania sau SUA in schimb aia din zona slava parca gandesc pe dos. Observ acelasi lucru la cei din R. Moldova (mai ales din zonele mai rusificate sau mai batrani) unde nu atat accentul pune probleme (sau sa fim sinceri, starneste ilaritate) ci folosirea improprie a unor cuvinte sau expresii, topica ciudata a propozitiilor, samd. Practic e ca si cum oamenii aia vbesc alta limba cu cuvinte romanesti.
De aia cred ca insusirea corecta a limbii romane sunt baza a ceea ce inseamna sa fim romani. Daca pierdem asta prin neglijenta si simplificare, pa si la revedere. Am ajuns sa cred ca limba e nucleul dur al identitatii.
Pun si eu aici un comentariu pentru voi toti. Si incep prin a spune ca toti aveti dreptate! 🙂
In opinia mea, din programa (pana la facultate) nu ar trebui sa lipseasca limba si literatura romana, istoria romana si geografia. Asa cum spune @stelian, sunt insasi nucleul dur al identitatii noastre. Lectura iti imbunatateste vocabularul, gramatica te ajuta sa-l folosesti asa cum trebuie.
Indiferent de profil, real, uman, scoala de meserii, astea trei nu trebuie sa lipseasca din programa. Evident, adaptate profilului si nivelului celor vizati. Bineinteles, exigentele la examinare adaptate si ele profilului. Specializarea aia extrema ar trebui sa vina in facultate. Valabil si invers, matematica, fizica si chimia la uman. Ca d-aia punem botu’ la rachete cu motoare cu abur si alte traznai (exemplu cam prost ales dar asta e)
Si eu am invatat comentarii pe de rost pentru admiterea intr-a-IX-a dar am si citit mult. Stateam noaptea si citeam sub patura la lumina lanternei. Pentru cei de la real/scoli de meserii e suficient sa ai lectura obligatorie si sa-i pui sa faca rezumate. Pe care sa le scrie corect dpdv gramatical. Pe cei de la uman ii pui sa dezbata ce-a vrut sa zica autorul si toate celelalte nebunii de care, sa fiu sincer, nici eu nu-mi mai aduc aminte. Ma rog, e un exemplu.
Personal, daca un comentariu e plin de greseli si vadeste un vocabular limitat, eu renunt sa-l citesc. De ce-as asculta un om care nu stie sa scrie/sa se exprime? Stiu, e poate putin prea elitist si asa mai pierzi idei bune. Statistic insa, daca n-ai timp, e mai eficient asa. La fel si la jurnalisti care scriu articole cu goagal translate, fac dezacorduri si alte greseli flagrante. Multumesc, pot sa citesc si stirea initiala in engleza.
@stelian, cred ca nu ai colegi din India. Vorbesc un indian style de engleza, de-ti incinge creierul.
Am avut si eu dilema ta cu gandirea pe dos, dar sa stii ca nu e un pattern national ci pleaca de la lipsa de experienta si mai putin de la cultura. Am observat asta la cei care pleca de la exceptii/cazuri particulare si vor sa ajunga la un concept standardizat/ automatizat, dar ajung sa faca un monstru scump si complicat de utilizat. Si la noi este aceeasi gandire gresita.
In vest regula 80/20 este de aur.
„Copii nu sunt incurajati sa aiba spirit critic”
Visezi cai verzi pe pereti Nicolae. Spiritul critic se formeaza in scoala citind, carti nu comentarii de pe social media. Dupa citit vin intrebarile, curiozitatea. Nu stie cum, este stimulat, este creat un conflict intre ce stia si ce afla nou. Treptat se va obisnui s-o faca singur. Apare insa o mare problema. In 90% din situatii nu ai pe ce lucra. Copii sunt stimulati acasa sa dea cu degetul pe ecranul tactil ca parintii sa fie mandri de cat de bine se descurca progenitura cu noua tehnologie. Pentru acesti 90% copii si parinti cartea a devenit in cel mai bun caz umplutura pentru noua mobila sau in cel mai rau caz ceva bun sa te stergi undeva cu el. Dincolo de asta avem ce se vede. Toti vor sa devina vloggeri, creatori de continut pe Tik Tok insa pentru cea mai mare parte dintre ei capitala Angliei este Rusia.
Ca sa iti permiti spiritul critic trebuie sa ai un bagaj de cunostiinte si evident priceperea dobandita de a opera cu ele. Ori majoritatea copiilor romani nu mai au nici vointa nici rabdarea pentru asta. Este adevarat ca educatia a devenit un loc caldut pentru tot felul cucoane si coconi care au cautat sa evite munca fizica mai potrivita pentru nivelul lor intelectual. La fel de adevarat este si faptul multe decizii se iau pe genunchi cu gandul la voturi in functie de cat de vehementi sunt comentacii pe Facebook. Si nu in ultimul rand scoala este privita ca o cresa gratuita de parinti. De unde si presiunile legate de programul de lucru al cadrelor didactice.
Educatia pleaca de acasa, de la parinti. Am observat multi parinti care ies la carciuma cu copiii si le pun un telefon in brate ca sa taca din gura. Adevarat este ca si multi copii sunt crescuti de bunici, parintii fiind la munca in strainatate.
Cartile pot fi citite si de pe tableta, iar copiii asa le vor citi in viitor.
Dar este si vina sistemului de invatamant orientat spre invatarea pe mod papagal in detrimentul experimentului. Teoria se fixeaza prin practica, zice cineva mai sus si tind sa-i dau dreptate. Dar experimentul cere implicare, creativitate ori, profesorul platit prost nu are astfel de preocupari iar cel platit bine nu vrea sa se schimbe pentru ca merge si asa.
In plus, eu raman socat de faptul ca programa cere uneori atat de mult de la copii. Sunt uneori chestii absolut inutile pe care le uiti si care nu au nicio contributie reala in viata de mai tarziu. Avem cateva varfuri si o mare masa de analfabeti functionali. Media conteaza, nu succesele la olimpiade.
Mai sunt si dezbaterile de care zice leftenent mai jos, si alea au rostul lor in a stimula creativitatea pornind de la o baza de cunostinte.
Ma rog, cred ca intram incet in offtopic, scuze!
O singura remarca din partea cuiva care citeste mult atat de pe hartie cat si in format electronic. Cartea clasica are „ceva” ce cartea electronica nu va avea vreodata.
Pai si eu is la fel. Dar am asa o senzatie ca noi suntem desueti. 🙂
Altfel, vorba ta, sa citeasca naibii carti serioase nu comentarii de pe retelele sociale. Indiferent daca sunt pe hartie sau pe tableta.
Haios e ca si pe aici mai sunt uneori oameni despre care iti dai seama ca acorda mai multa importanta comentariilor decat articolelor. Nu vreau sa contest valoarea unora dintre comentarii, din contra. Dar am senzatia ca daca un articol are mai mult de o pagina ai pierdut deja o parte din cititori, mult mai preocupati sa arunce rapid un comentariu decat sa astepte cand au timp sa citeasca articolul cu atentie si sa comenteze dupa.
Aniuei, mergem inainte.
Subscriu. As mai adauga faptul ca nu avem exercitiul dezabaterii care ar trebui inceput de la nivel liceal. Imi aduc aminte chiar scoala pe care eu am trecut, cand intrebai un profesor ceva: erai apostrofat ca nu ai inteles nimic, sau daca indrazneai sa abordezi alta opinie, ti se spunea ca atunci cand ajungi tu la catedra faci cum doresti.
De unde atunci sa avem si ideea de critica, aia constructiva, argumentata?
Profesorii care nu permit elevilor sa se indoiasca gandesc la randul lor eronat. Se confunda lipsa de respect cu altceva. Unii au impresia ca daca elevul pune intrebari este lipsit de respect. Dimpotriva ar trebui sa le placa acei elevi.
https://www.youtube.com/watch?v=VPZdAHaUfFU
Un Rostock la o cu totul alta scara…
La naiba…voiam sa postez la PSR faza cu Suezul 🙁 Scuze! Poate un admin sa stearga postul?
Multzam
Las’ ca esti iertat de data asta! 🙂 Da’ sa nu se mai intample! 🙂
Intr-un raport al Curtii de Conturi din 2018 privind perioada 2010-2017 statul avea de recuperat prejudicii de 2 miliarde de Euro si a reusit performanta sa recupereze un milion. Sa nu ne imbatam cu apa rece, valoarea furturilor reale este cu mult mai mare. Astea sunt furturile flagrante, nesimtite aproape la vedere. Nu poti sa dai inainte cand de 30 de ani, statul – noi, suntem furati ca in codru, fara nici o consecinta. Pur si simplu, Romania nu produce cat pot fura ei.
@muc cel mic…care „ei”?
Ce care conduc/au condus Ro. Politicienii & friends
@Muc Cel Mic
O spui de parca politicienii ar fi o natie aparte.
Politicienii & friends sunt/au fost in majoritate tot romani, votati de romani. Cum facem?
Ce poti face ca cetatean, daca esti nemultumit? Inca o revolutie?
Democratia are niste reguli destul de clare. Din pacate cca 70% din cetateni sunt complet dezinteresati/ocupati in ziua votului.
Sunt convins ca exista solutii, numai ca noi ne-am obisnuit sa-i aratam cu degetul pe … (introduci tu aici numele tarii, partidului politic, sistemului de organizare sociala, politician, fenomen meteorologic pe care vrem sa-l blamam).
Practic oricine altcineva e de vina numai noi nu si asta se intampla de la nivel individual pana la nivel de societate.
Pai da, asa este si imi aduc aminte aici de perioada de „glorie” cu Gunoiel Toader la justitie cand dadea el afara le LCK pentru „lipsa de performanta”. No’ daca te uiti pe organigrama MJ ii acolo o directie care se ocupa de „recuperarea prejudicilor”. Au recuperat 2% in 2017 din suma aferenta anului. Desigur ca acolo nu a fost nici o problema de performanta.
Lasa-ma si cu LCK, rar am vazut ceva mai nociv pentru justitie decat duduia asta…
Problema era performanta. O dai afara si pe tanti de la recuperare.
Dar iarasi vorba nu-i de lck, gata am facut-o export la UE ne-am scapat de ea o perioada.
Dar si mare dar. Cand ai facut guma din reguli ca nu-ti place de cineva, nici mie nu imi lace de ea sa fim bine intelesi, chestia asta te va musca de MSDoS mult mai tarziu.
Ai creat un precedent.
pai si ce faci lt daca atributiile fixate de partid la numire pt persoana de la recuperare este 0% si ea a realizat 2 % ca sa nu bata la ochi cumva sa zica lumea ca fac si ei recuperari si atunci persoana respectiva chiar si-a atins obiectivele si e de laudat
Da. Nu m-am gandit la asta. Intradevar daca tinta de la partid era 0, la 2% esti chiar un stahanovist.
Mult fake news, dar se bazeaza pe faptul ca orice legenda are un sambure de adevar – proasta administrare a mostenirii industriale. Si aici este material!
Mai este o problema din perspectiva razboiului informational: la orice fake news noi putem reactiona doar post factum si in sens de damage control. Adica minciuna este lansata, prinde „tractiune” in media, si mai apoi actionam sa demonstram ca-i fals. Si o putem face cu 1% din fakeurile care zburda linistit in online.
Este o arma redutabila.
Fake news-ul e posibil pentru că la noi s-a generalizat viziunea demonizării, totul e alb sau negru iar sintagma „dacă nu ești cu noi ești împotriva noastră” face legea. Gândirea critică și analitică în societate e întâmpinată cu spume la gură și urlete de giboni. Ca urmare culegem ce s-a semănat.
Da, cred si eu. Mai aduag si inversarea scarii sociale. Adica in trecutul mai indepartat sau mediu, expertiza intr-un domeniu conta.
Acum, ne luam sfaturi medicale de la taximetristi si perceptii filosofice asupra existentei de la cantautori de manele.
Intradevar culegem ce am semanat.
Filosofia de pahar a fost mai mereu la mare cautare printre romani ?.
Da, din pacate asa este. Dar ma intreb care anume proces istoric ne-a intiparit in ADN „carcoteala” asta? Adica de ce un medic cu 10 ani de scoala, un profesor de istorie cu 20 de ani la catedra, un inginer cu ani si ani de constructii civile in spate poate fi contrazis atat de usor? De formarea profesionala este ceva fara greutate in societate? Pana la urma pe expertiza este construita lumea, podul ii facut chair de acel inginer, nu de 10 parerologi din care 3 sunt taximetristi, 4 au „scoala vietii” si inca 3 frizeri care isi iau vibratia zilei de la Neti Sandu.
Tot ma gandesc la comunism nu ca paratarznet al raului din societate, dar ideea ca prostul satului a ajuns prim’secretar la judet pe unicul criteriu al „originilor sanatoase”.
La noi in urbe, un alienat mintal care avea grija de vacile oamenilor si analfabet a fost facut ofiter de oranduire si a „ajutat” la colectivizare apoi a lucrat o perioada la Aiud. Un om care batea vaca, vaca find de vina ca „nu intelege”. Sigur nu extrapolez doua exemple la societate dar ma gandesc ca a contribuit si ideea in sine a educatiei precare sau inexistente valorificata de comunism.
https://www.youtube.com/watch?v=Uy9252JRBnQ&t=2164s – Mai recomand o analiza buna a comunismului din Romania.
Mi-a scapat articolul la care se face referinta. Intai il citesc si apoi comentez, in baza a 20 de ani munciti inainte de ’90 si alti 20 dupa, in capitalism(??!). Niciodata lucrurile nu sunt albe sau negre ! Acum ma uit intai la cine se strofoaca mai mult apoi la „cui prodest” !
Cateva observatii, ca sa avem totusi cifrele corecte:
1. Harta in cauza e gresita, deoarece PIB-ul era de miliarde nu de milioane
2. Daca e sa calculam PIB/capita in 1938, considerand ca PIB-ul pt puterile coloniale e limitat strict la ce se producea in metropola, atunci situatia Romaniei nu e foarte departe de cea actuala (clasament PIB/capita)
Romania era in 1938 dpdv PIB/capita pe acelasi palier cu Polonia, Iugoslavia, Spania si Portugalia (uimitor Bulgaria era ceva mai sus). Practic sub noi erau doar Iugoslavia, Spania si Portugalia (posibil si Albania, dar nu am gasit date, tara fiind ocupata de italieni parca in periaoda respectiva). De asemenea, Spania era la capatul unui razboi cviil, deci nu e de mirare ca era la coada.
Acum avem sub noi tot Iugoslavia (fara Croatia si Slovenia) si Bugaria + fostul URSS (care in 1938 erau peste).
De remarcat insa Portugalia, o tara oarecum similara cu Romania in 1938 (ok, noi nu aveam colonii) si care dupa un parcurs democratic si capitalist mai lung a progresat mai bine. Ne da o idee unde am fi putut fi fara prea mare efort daca pastram directia.
Legat de maretile realizari ale comunismului:
– cam toate proiectele majore de infrastructura erau deja in plan din anii ’30 (hidrocentralele din munti, canalul Dunare-Marea Neagra etc.) si au fost proiectate si realizate de ingineri scoliti in perioada regala. Foarte probabil s-ar fi facut mai rapid daca nu era socul de la inceputul instalarii comunismului.
– industria din 1938 era evident mai slab dezvoltata decat cea din 1980, dar mult mai sanatoasa dpdv eficienta economica
Socul comunismului in fapt a distrus anumite initiative industriale locale, de ex.:
– faceam locomotive si a durat vreo 20 de ani sa se reia (si asta sub licenta)
– fabricarea de avioane a avut un puternic recul si s-a mentinut in mare doar cu seriile limitate ale lui Manicatide (inginer scolit evident tot inainte de comunism)
– asamblarea de masini incepuse deja inainte de razboi (Ford la Bucuresti) si au fost si initiative locale (Malaxa), dar iar totul s-a reluat dupa ~20 ani
– incepusem sa facem nave de razboi (Amiral Murgescu, Rechinul, Marsuinul) si a urmat o perioada lunga pana am reluat
Nope, este in mil $ echivalent si nu in mld ( https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_(PPP)#1830%E2%80%931938_(Bairoch) -> alt exemplu aici, tot in mil $ echivalent tot Bairoch ). Citeste cu atentie harta, ca explica si de ce-i asa.
Atat Bairoch cat si ulterior Stiglitz explica de ce per capita este un „tool modern” si de ce caluclandu-l in epoca ne induce in eroare.
https://web.northeastern.edu/econpress/2017/01/23/a-critique-of-gdp-per-capita-as-a-measure-of-wellbeing/#:~:text=The%20most%20common%20arguments%20for,any%20inequality%20within%20a%20society.
GDP per capita persists as the foremost measure of quality of life, despite the previously outlined problems with using it as such because some politicians and economists continue to argue for its use. The most common arguments for the continued use of GDP per capita as a measure of quality of life are in essence arguments against any potential alternatives. One of the main problems with GDP per capita is that it doesn’t account for any inequality within a society. The clearest solution for this is to use a measure based around medians rather than means, however defenders of GDP per capita point out that accurate medians are generally more difficult to attain than means [Stiglitz (2010)]. There is merit to this argument because, while adequate censuses exist in almost all developed countries, in many developing countries, obtaining the extensive data needed to calculate population medians would be a much more sizeable undertaking. However, better data collection may be worth the effort and resources it requires when considering the insight that would be gained from such improved access to data.
Another central problem with using GDP per capita as a measure of quality of life is the oversimplification which it represents. As a result, an alternative measure would need to take many different determinants of quality of life into account. To create one figure representing quality of life, these different factors must be weighted according to importance. This is problematic because different individuals derive wellbeing from the same resources in different ways and capacities [Stiglitz (2010)], and there may be differing opinions as to what role a government or society should play in influencing these factors [Cole (2006 : 24)]. This is often used as an argument in defense of GDP per capita, because GDP per capita ostensibly doesn’t leave any room for such subjectivity. Although the issue of the subjectivity of determinants of quality of life is an important one that warrants serious consideration, this only functions as a weak argument for the use of GDP per capita because, as was shown in previous sections of this paper, GDP and GDP per capita are not as stable as many assume, and are in many ways subjective measures themselves.
Uaauauuuuuuuuuuuuuu!
Nationalismu ce pericol!!! Nationalismu romanesc ala cu imperiaslimsu opincar rupt in cur al Miticilor din Miticstanu balcanic care au pus opinca peste Buda de dadu Pesta-n vecini cei civilizati!!!!
Pesemene acelasi nationalism care a fost si motivul ptr care ani de zile s-a tot dezbatut pe aici proiectul IAR 99 TD … (scuzele mele dar IAR 99 este o celula deja depasita de ani si ani de zile. La data primului zbor inca era onorabil insa … insa in 2015 avea deja 30 de ani!!!! )
Ba se plangea si dupa IAR 95 (o initiatiativa sortita esecului … din start!)
Acelasi nationalism care a facut .. multa scriere pe baza de transportor SAUR !
Astea nu sunt „nationalisme” ?!! Regretabile nu?!
@Ghita Bizonu’ , din pacate datorita „nationalismelor” ca si cele din exemplul tau am ajuns unde eram in ’89 cand ne uitam la Bulgaria ca la Las Vegas noaptea. Investitii proaste consumatoare de resurse care nu s-au amortizat niciodata==> saracie!
Asta este rezultatul ambitiilor nationaliste, vrem sa construim avioane de pasageri, ok facem dar numai daca aduc un castig nu doar sa punem o poza pe un panou din gara ca facem si noi asta. Exportam tractoare identice cu ale turcilor in Iran, doar ca la 50% din pretulul lor si nu poti spune ca turcii erau un exemplu de fiabilitate in domeniu.
Colegii de mai sus au perfecta dreptate, toate kkt-urile astea care au gadilat mandria conducerii si ale gloatei care oricum murea de foame, au dus tara in secolul 19 ca si nivel de trai si nici dupa 30 de ani nu ne revenim.
Nu stiu cum aratau fabricile de avioane sau de tehnica militara, dar am vazut fabrici de vehicule, anii 50-70 ca dotare si extrem de uzate, munca manula in conditii in care azi nu ar munci nimeni, iar ca organizare secolul 19 ploua in hale prin acoperis, geamuri sparte si acoperite cu tabla, produsi chimici la bidon manipulati cu o cana, piese montate la „baros” ca e mai simplu si multe altele…Azi nu mai vezi asa ceva nici la o vulcanizare.
Legat de venit, un ITst din Romania cu venitul lunar de aici are o putere de cumparare mai mare decat cel din Franta/Spania. De aia nu pleaca…
Am cazut dintr-o extrema in alta. Inainte de 1989 incercam sa facem totul cu dezvoltarea unor capacitati de productie pentru care nu aveam materii prime, ceea ce a fost o utopie care a dus inclusiv la lipsurile perioadei 1981-1989, iar in prezent dupa 30 de ani nu facem mai nimic productiv, fiind dependenti de import sau de firmele cu capital strain in mare parte. Cat despre perioada dintre cel doua razboaie mondiale este interesant de analizat rata analfabetismului, nivelul real de viata si calitatea alimentatiei de la sate, nivelul salariilor precum si PIB – ul Romaniei din acea perioada raportate la tarilor vestice. Si atunci decalajul era foarte mare, cam ca astazi. Un nivel mai ridicat era in Bucuresti, si nici aici in tot orasul. Prostia a fost dupa 1989 ca nu s-a pastrat ceea ce era strategic si viabil , care in noile conditii putea fi modernizat si extins. Polonia a procedat altfel si sta mult mai bine decat noi, in conditiile in care in 1989 avea mari datorii externe ( unele anulate de vestul catolic).
Cu ce vrei sa incep?
„Am cazut dintr-o extrema in alta.”- dap, aici nu am ce comenta.
„iar in prezent dupa 30 de ani nu facem mai nimic productiv, fiind dependenti de import sau de firmele cu capital strain in mare parte”. Stiam eu ca nu are apa calda Bucurestiul ca strainezul.
Ok, rupe-o economic: produci in 1995 dacia zambetul lui iliescu si vezi cine o cumpara atat in Romania cat si in Strainezia. Produci Dacii moderne, cu tot ceea ce inseamna evolutie tehnologica si cercetare? Ce sa vezi, le vinzi mai nou la Carabinierii Italieni si neamtul sta la coada pentru varinata electrica a Daciei.
Capital „strain”? Si ce-i rau in asta? Nu tot noi am devalizat bacorexuri, si bancodracuri? Nu noi am dat in cap capitalului romanesc furandu-l prin excelenta? Nasol acum cand trebuie sa culegem „roadele” muncilor conationalilor nostrii de prin 90. Noroc cu strainezul ca putem sa plasam vina pe cineva. Norocul nostru a fost insasi strainezul, ca anii 90 perpetuu intr-o lume in care cineva reusa o schema izolationista de toata frumosetea putea sa insemne pentru noi un model extrem de fain gen Belarus, cu Nea Ilici etern prezident, poate un model moldovenesc sau orice alta varianta din asta. Ai vrea sa traiesti acolo? Ca eu nu pricep de ce dracu toti merg la lucru in vest si nu in Rusia, Belarus, din astea. Ca daca-i bine acolo, de ce nu?
Noi am investit ZERO in cercetare. Cum sa mergem mai departe din acel punct si cu ce?
„Vestul catolic” Uuu nasol. Crezi ca in anii 90, ani ai secularismului pana la urma, in Germania protestanta majoritar sau in Marea britanie anglicana majoritar, interesa pe cineva ce religie majoritara este in Polonia si asta este temei de „iertare” a datoriilor?
Bine, fie si asa cum spui tu. Noi nu am avut nicio datorie in 90, si ne-am dus in cap.
Mi se opreste ceasul la mana cand citesc chestile astea, Dacia produce motoare pentru Mercedes Clasa A , romanasul de la Sebes face cutii de viteza pentru Mercedes pe bani buni si noi tot nu ne-am dat seama ce „strain” ne-a tras-o in timp ce adevarul ia interviuri la Nea Mischie pe care il stie „O Romanie”.
Ce comedie, de nici Conu Iancu nu si-o putea imagina.
@Eduard: „Prostia a fost dupa 1989 ca nu s-a pastrat ceea ce era strategic si viabil , care in noile conditii putea fi modernizat si extins.”
N-a fost nici o prostie: Atunci cand un lucru (o fabrica de exemplu) apartine „intregului popor”, de fapt nu apartine nimanui. E „a noastra”, adica nu-i a nimanui. S-atunci, „clasa conducatoare” s-a simtit indreptatita sa revendice bunul respectiv, impartind cumva cu ceilalti compatrioti pe principiul „una tie, una-doua mie”, pana cand n-a mai ramas nimic!
Amintiti-va de „programele de privatizarea in masa”, metoda „MEBO”, vanzarea locuintelor de la bloc catre chiriasi, pe te-miri-ce, etc….
https://adevarul.ro/news/eveniment/gafa-proportii-ministrului-apararii-nicolae-ciuca-postat-facebook-poze-parole-1_605a6a1e5163ec42713b0a2b/index.html
Luati de aici razboi hibrid din prostie romaneasca!
Cand nu ne tavalesc altii, ne dam singuri la gioale…plm.
Pai cum? Nu erau experti „Cibăr” la minister? Nu e plini de profesionisti? No… eu nu cred ca-i adevarat ca si in bancul, Ioane, tu crezi ce vezi sau ce iti spun eu?
@ Colegii de redactie : merge pe prima pagina o bazaconie de genul?
„saibăr” se zice…de la zaibăr.
memo:sa-l intreb pe domnul mihaeanu ce e cu zaibarul asta ca fara rude in oltenia si cu nea marin pe tv sunt curios ce e de capul lui.
Felicitari pentru aceasta demontare a unei jalnice manele propagandist-sputnikiste.
Legat de acest paragraf:
„A doua întrebare: Ce s-a întâmplat de asemenea din 1990 pana in 2021, astfel încât suntem pe penultimul loc in Europa?”
NU suntem pe penultimul loc in Europa si nici macar in UE.
Am sa iau cativa parametri:
PIB/locuitor:
* in UE – penultimul loc (inaintea Bulgariei)
* in Europa – locul 29 din 43 (inaintea Turciei, Rusiei, Ukrainei sau Croatiei)
Rata reala de crestere a PIB in perioada 2012-2019
* locul 3 in UE (depasita numai de Irlanda si Malta)
Rata somajului in 2019
* locul 21 din 27 de tari UE
surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(PPP)_per_capita
Argumentul meu este ca dupa dezastrul comunismului nu o ducem rau si ca recuperam rapid (cu ajutorul fantastic al UE). Suntem departe de perfectiune, inca departe de media UE, dar recuperam rapid, avand in vedere decalajul cu care am plecat.
Si, pe toti manelistii putinisti care pling cu jale de „asuprirea vestului cel rau si a UE”, ii invit sa dea o tura pe la Chisinau, pe la Kiev sau pe la Belgrad, Skopje, Sarajevo sau Tirana sa vada cum ar fi viata daca n-am fi in UE.
Da, am luat anii 90 unde eram pe penultimul loc in blocul comunist – > https://www.youtube.com/watch?v=Te7mti-FAk0 – grafic facut dupa https://countryeconomy.com/
Si am luat actual – aici : https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union In UE suntem tot pe penultimul loc, am sortat datele de la mic la mare:
EU member states by GDP (nominal) per capita in €[60]
Member state 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Bulgaria 5,750 5,770 5,940 6,360 6,820 7,390 7,980 8,780 8,750
Romania 6,640 7,190 7,550 8,090 8,650 9,580 10,510 11,530 11,270
Croatia 10,290 10,270 10,250 10,600 11,170 11,890 12,620 13,340 12,130
Poland 10,100 10,250 10,680 11,190 11,100 12,160 12,920 13,870 13,600
Sigur ca este corect, daca doresti sa adaugi geografic Europa, nu mai suntem acolo.
Astea au fost reperele mele, faptul ca suntem pe „crestere” desigur ca ma bucura, visul meu ii sa devenim o putere regionala macar, tot asa ca in interbelic.
PS. – Acum putem calcula per capita si nu in 1938. Dupa parerea mea de neexpert in economie, Bairoch are dreptate.
PS:2 – Merci de input
Aporpos de „aceasta demontare a unei jalnice manele propagandist-sputnikiste” ..
atunci este bine ca impirtam puleberile ptr munitii din Sarbia in lco sa le producem noi ? Ca capaciati am avea …. daca nu le-ma vandut oterlariilor turcesti pe post de fier vechi
Problema cu abordarea ta este ca nu tine seama de faptul ca timpul nu sta pe loc. „ce am avea daca nu am fi distrus/vandut pe nimic/etc” este o gandire nostalgica, dar nu economica.
Un activ care sta degeaba, produce pagube.
Un stat bine gestionat tine si active d’astea, dar nu ca regula generala, ci doar atunci cand ele au o importanta strategica. Si definitia lui „strategic” este foarte riguros data in contextul bunei gestiuni, ca altfel orice porcarie ineficienta se pretinde strategica.
De multe multe ori am ramas uimit de timpenia unor conducatori din romania care spuneau: „Din 100 de spitale, trebuie sa inchidem 70, ca nu se justifica ca raport intre pacienti tratati si costuri”. Fratilor, spitale tinem nu ca sa facem bani cu ele, ci ca sa nu ne moara populatia de holera, sau de COVID, de ex.
Argumentul de mai sus este cu atat mai valabil in industria de aparare. Nu inchidem o fabrica de pulberi pentru ca e pe pierderi. Ca nu d-aia o tinem, ca sa faca profit. Ci, pentru ca in caz de bubuiala, sa avem cu ce.
Ar mai fi si alte zone strategice (cercetare-dezvoltare, aero-spatiale, medicamente, cai ferate) etc.
DAR. Ca sa poti sa tii activele astea „strategice”, trebuie sa iti si permiti. Ori, dupa colapsul comunismului, chiar daca nu am fi fost condusi de ticalosi si de hoti, tot nu ne-am fi putut permite sa tinem toate astea. Cu ce bani? N-au reusit nici germanii (est), polonezii sau cehii, care oricum au abordat mai bine ca noi problema.
Asa ca d-aia am numit textul ala „manea”. Ca are aceeasi valoare cu „de ce-ai plecat/si m-ai lasat…”.
Eu am 46 de ani. Judec istoria post ’89 cu ochii astia: am facut – ca tara – pe cat de bine am putut si am fost echipati sa o facem. Astia sunt oamenii, atat s-a putut cu ei. Ce ai putea schimba din premise? Sa nu fi cazut comunismul? Uite ce bine o duce… Cuba? Belarus? Coreea de Nord? Sa fi avut alti conducatori? Da, daca Revolutia nu era confiscata de Securitate, de fosti militieni, sefi de Gostat si de esalonul 2 al nomenclaturii comuniste, daca am fi avut oameni cu scoala in afara, care sa inteleaga cu mintea noastra de acum cum functioneaza capitalismul… Sa fi avut resurse sa mentinem „strategicele” decenii la rand pina isi regaseau/reinventau rostul si rolul in economia de piata globalizata? Da, dar nu a fost cazul, nu ne-am reunificat cu Germania sa pice bani din cer si sa se echivaleze la paritate marca vestica cu cea estica:).
Ala a fost contextul, asta e rezultatul. Macar de aici in colo, putem face mai mult: sa alegem oameni mai destepti sa ne conduca, sa muncim mai constiincios, sa ne instruim mai bine, sa…
Nu poti sa ai pretentia ca un popor sa progreseze mai repede decat media sa, decat masa critica a oamenilor ce ii formeaza populatia.
Si, din punctul asta de vedere, eu cred ca ne-am descurcat destul de bine. Unde am fi putut fi daca…. functioneaza in ambele sensuri. Daca era razboi – cum a fost si la est (ex Yugoslavia), si la vest (Moldova, Ucraina) de granitele noastre -, daca tranzitia post-comunista, disolutia statului de drept si inflorirea criminalitatii organizate durau mai mult decat au durat (Albania, Bosnia, Moldova, Ucraina), daca…
In curand se fac 32 de ani de la Revolutie. Cam cat zicea Brucan… In timpul asta, ne-am recuperat din mizerie, am inceput sa ne ridicam si chiar sa ii depasim pe altii. Cursa aia mare nu e sa ii depasim pe altii ci sa ne depasim pe noi insine.
Si, apropo, la fel a fost si intre 1848-1945. In 100 de ani, Romania a recuperat imens si s-a modernizat intr-un ritm fascinant pentru epoca aia. Boierii au lepadat hainele otomane, au scris legi dupa model frantuzesc, a aparut din neant invatamant superior, au aparut teatre, industrie, etc si o clasa de intelectuali ce erau capabili sa critice toate astea si sa spuna ca multe sunt „forme fara fond” importate din vest (Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Toparceanu etc). Insa la fel de adevarat este ca fondul a umplut pina la urma formele. Eu sunt optimist.
https://www.rumaniamilitary.ro/in-contra-directiei-de-astazi-in-cultura-romana
@RazTaz
Foarte bun comentariul
Subscriu. +1 de la mine, f bun comentariu.
E greu sa compari epoci diferite.
Noi, astia mai batrinii, avem nostalgii mai ales fata de tineretea noastra, vorba tatalui meu, cel mai bine era pe vremea lui Stalin, ca era tinar.
Cei mai tineri sunt tentati sa idealizeze micile „realizari” din acea epoca, unele fiind mai spectaculoase comparativ cu cele de azi, dar nu stiu cu ce pret au fost facute!
Cert e ca comunismul a fost o catastrofa, din toate punctele de vedere chiar si pt noi tineri pe atunci. De asemena cert e ca ultimii 30 de ani ar fi putut fi mult mai productivi decit sunt. S-ar putea face o comparatie cu ce e mai bun sau mai rau in fiecare epoca.
In ceea ce ma priveste m-am bucurat ca a murit Stalin si prefer de o mie de ori epoca actuala decit cealalta.
Exact asta spunea si tatal meu.
Ca sa rezum ideea articolului ca vad ca fiecare merge pe unde doreste. Nu putem sa supralicitam rolul comunismului, o ideologie falimentara si nimeni care a prins vremurile respective nu poate sa povesteasca real, bai cat de bine a fost. Du-te frate si baga 11 l de benzina, manaca pita cu ceai si cu fiertura de legume din piata si zi-mi cat de bine a fost. Milioane de porci erau… ce sa zic.
Pe langa nostalgii, mai punem si botul la propaganda sputnik de genul celei de mai sus.
Nu cadem desigur in extrema cealalta, putinele firme care au scapat devalizarii sunt povesti de succes in Romania si chiar in Europa. Dar aici poate putem discuta si de apucaturile consumatorului roman. Ca nu se inghesuie nimeni la frigidere arctic de la Gaesti, desi am doua si sunt exceptionale, la Dacia iarasi nu ne inghesuim, aducem cazane la la mana al 9-a din Germania „condusa de doi batrani pana la piata”. Autobuze, la Arad se fac, si noi in Capitala Romaniei, care are cea mai extinsa retea de transport urban umblam la turcaleti cu contarcte. Strambam din nas la Clujana, desi va spun cu mana pe inima ca sunt cei mai buni bocanci pe care ii am, ca eu is din ala de poarta si iarna si vara bocanci peste glezna.
Depinde de noi totul daca luam rosia taranului roman sau nu, care naturala find se impute in 3 zile, daca luam masini romanesti sau nu, daca luam in general produse romanesti. Si daca cautati, gasiti alternative locale la orice. Incusiv schuri Reghin model 2019 mi-am luat anul trecut si sunt multumit. Bicicleta Pegas Drumet de drumuri grele gasiti iara si sunt la fel ca oricare KTM/Rockrider etc.
Depinde de noi.
de acord doar ca eu nu aș amesteca „by romanian ” in discuția asta de nostalgii neocomuniste.
cunosc si am in cercul de apropiati persoane care pun botul si propovaduiesc la randul lor utopia socialismului dar deja pentru mine sunt la capitolul anexe.am obosit sa-i mai bag inseama sau sa incerc sa le explic si alta varianta…..nu ai cu cine dar trist e ca sunt persoane pana in 35 de ani.
buy,pardon.
lt rez de acord cu majoritatea argumentelor cu cateva precizari :
romanul cumpara cazane pentru ca la 1500 lei salar net cat se plateste in privat la salariatul de rand in provincie cei 8400 euro cat e cel mai ieftin logan nou e intangibil ( nici o banca nu da credit de 8400 euro pe maxim 5 ani cat poate fi finantata achizitia unui automobil unuia cu 1500 lei salar)
pegas e bine peste rokrider ceva sub ktm insa calitatea costa si din pacate e o bicicleta scumpa pentru salariul romanului si e unul din motivele pentru care pegas are dificultati economice .
De acord Florian, insa nu stiu un om care sa fi cumparat o dacie second-hand. Golfuri/Passat/Skoda/Seat/Bmw cu motor sub 2000 in schimb, 4 persoane in ultimii 4 ani.
De acord ca acolo unde discutam de venituri mici, si aici nu vreau sa supar pe nimeni, dar la 1500 ron/luna nu ai ce masina sa-ti cumperi si nici cum sa o intretii daca pica ceva la ea. Si va pica.
Parerea mea.
lt rez am cumparat eu dacie second hand si sunt multumit de ea , si la 1500 lei/luna cumperi masina ca la noi ai nevoie de ea datorita conditiilor ( ore peste program la slujba , transport public la nivel de gluma sinistra ) , e adevarat ca romanul e grandoman cumpara masini de capacitate peste medie la mana a nspea si cand pica ceva mai serios rugineste in fata blocului .
dacia second e cea mai buna afacere ever daca esti atent si cauti vehicul de dus/intors/carat/urcat cu el.
Da … iata o mica (ca numar de cuvinte) mostra de manipulare da .. „Nu aveam nevoie de nimic din exterior? Observați va rog la fel ca si in precedentul articol autorul/autorii încearcă inducerea ideii de izolaționism, eventual pasi spre un model nord coreean”
Curios este ca in textul citat nu exista cuvantul „exterior” si nu este un apel la autarhie …
Acel „Aveam de toate” este o forma de a zice ca , in gnl productia romaneasca putea sa satisfaca cerea locala si in bun masura, de exporc. Ca multe din restrictii, adica alea alimentare erau de fpat decizii adtive arbitrare (si cam sadice)
Ca oricum sa o zicem pe a dreapta fie democratie sau totalitarismul cel mai totalitarist cafeau, cacaoa si arborii de cauciuc nu cresc in Romania! Si , sper , ca in viitirul previzibil sa nu se schimbe clima intratata incat sa poata sa creasca si sa rodeasca… bananele! (mai bine am cerceta cum se face o tuica mai buna din corcoduse!)
Dar, asa cum era RSR in anii 80 avea nevoie de exterior…
Pai ca dintai rafinariile noasttre aveau o capacitate instalata de cca 33 milioane de tone.. la o productie de sub 20 milioane ! De prin 1970 am inceput sa importam petrol …
Apoi .. importam minereu de fier si carbune cosificabil. Importam minereu de fier din Brazilia ba si Australia!!
Si naiba mai stie ce importam.Nota – importam si lame de barbierit! Si azi. Se pare ca nu avem otel destul de bun ptr lame de barbierit sau brice!
Cestia cu autarhia este in cea mia mare parte izvirata din bezna mintilor cu ceva stidii umaniste care, dinlispsa de minime cunostinte de cultura generala, care chiar cred ca poti perde linia de ochire de la AKM (si la antivaccinisti la fel… imbecili cu studii superioare care nu au informatiile care in 1965 erau normale in scoala generala pe care o frecventam, Scoala aia din Andronache !!!)
R S Romania nu era autarhica insa „conducerea” o cam luase peste araturile patriei socialiste inchpouindu-si ca voluintarismul poate suplini lispsurile obiective bazei (de ex totusi RSR era prea mica ..) . Sciu asta ptr ca evolutia dorita a economiei RSR sugera ca de fapt se dorea creazrea unei zone economice in care RSR sa fie „centrul” (sens Braudel) ptr o seie de state africane .. Adica noi cu tehnologia ei cu materia prima . Care materie prima ar fi fost utila si pytr marfuri exportate „inn tarule capitaliste dezvoltate”
Ca nu tineam cont de dimnesiuni.. mde. Noi aveam asa de gand sa fabricam avioane de pasageri… exact in anii in care Fokker …. inchidea! Adica voi a zice ca in fara de capaciati tehnologie iti trebe si o piata a ta (Embraer a reusit. Dar Brazilia e destul de intinsa si populata incat sa ofere o piata ptr inceput)
Ada.. Si daca vreti .. asa ca sa arat ca nu am prejudecati .. hai in textu citat „Aveam de toate,așa să le zici,dar într-o zi de Crăciun,slugile occidentului și trădătorii acestui neam,după ce s-au plătit toate datoriile externe și începeam și noi să o ducem bine după atâta muncă,l-au împușcat după o mizerie de proces”
Normal</b csa lpam impuscat ! Caci, in primavra vara lui '89 ne-a anuntat ca :
1 – Ne-am platit datoriiile si avem un excedent de 2 mld $ !!!
2 – ca vom continua sa strangem cureaua! Si de prin august noi restrictii!!!!
Asa ca impuscare aluia a fost atat de normala ca mai degraba am putea zice ca a fost "sinucidere asistata" !!!
Propaganda si fake news au existat mereu, peste tot. La noi merge elogiul Epocii de Aur, in Occident se merge pe egalitarism, anti-rasism, demolarea istoriei si traditiilor nationale etc. Si intr-o parte si in alta pun botul cei fara cultura, gandire critica si spirit analitic, din pacate tot mai multi. (In Occident educatia e atacata cel putin la fel de mult ca in Romania, doar ca ei au, deocamdata, de unde pierde.).
Pe noi ne-a condamnat geografia, Romania fiind prost pusa. Pe aici e culoar de trecere, Europa de Est facand tampon in fata Asiei Centrale pentru Europa de Vest. Nivelul de dezvoltare a statelor din zona reflecta clar aceasta realitate (tari ca Ungaria, Cehia sau Polonia au beneficiat puternic cultural si civilizational de adoptarea crestinismului catolic si inglobarea mai tarziu in imperii de cultura vestica progresista). La Romani dezvoltarea a fost permanent franata de invazii si dominarea de catre tiranii asiatice (inclusiv sovietica). In plus, apartenenta religioasa (ortodoxa) ne-a separat cultural mult timp de Europa civilizata, insa am avut bafta cu originea latina, altfel probabil eram inghititi de Rusia tarista.
O consecinta absolut clara in ziua de azi a acestei stari de fapt a fost decimarea indivizilor capabili – distrusi cand incercau sa reziste sau fugiti cand nu puteau altfel, care a fost o constanta in istoria romaneasca.
Concluzia: leacul e dezvoltarea culturala, intelectuala si morala, atat individuala cat si colectiva, iar lumina ar trebui luata de la Vest, dar si acolo a inceput sa palpaie si trage sa se stinga. Mi-e teama ca vine un nou Ev Mediu cu iz comunist.
@Andreas
Bravo! Scurt si la obiect.
De acord partial, dar Ortodoxismul nu este inferior asa zisilor civilizati catolici din vest, dimpotriva. Ortodoxismul e cel mai apropiat de radacinile crestinismului si ca un fapt interesant, in America, foarte multi oameni se convertesc la ortodoxism. Nu ma refer aici la emigranti din Europa de Est, foarte multi protestanti si oameni de culoare si oameni ce abandoneaza spiritualitatea orientala se opresc la Ortodoxism. Asa ca nu denigra religia noastra stramoseasca, e cea mai mare arma pe care am avut-o intotdeauna. De ce crezi ca Rusii au construit recent o catedrala Ortodoxa dedicata fortelor armate? Ei cunosc puterea acestei religii.
oau, ne-am stra-luminat acum!
Cunoastem ca rusii se folosesc de religie pentru jocurile geopolitice si pentru a santaja. Cam asta e nivelul lor de crestinism, la nivel de stat. Nu vorbesc de oamenii simpli.
„….care nu au primit 11 litrii de benzina rație in vara lui 1989”
Asta e nimic. Mersul ciorchine în exteriorul tramvaiului/autobuzului și atârnând în afara ușilor era un exemplu mai bun. Cine a practicat sportul ăsta extrem, știe ce însemna să prinzi ultima treaptă și să te ții cu mâna (sau mâinile dacă reușeai) de bara din mijlocul treptelor, iar în curbe cei de deasupra ta să-și lase greutatea pe tine. In timp ce mergeai dimineața la liceu. Practica a fost interzisă prin 1995/1996 după ce, evident, au murit niște oameni. Azi pare de neconceput și ar fi un scandal național. Atunci era o realitate la care trebuia să te adaptezi.
Aia cu milionul de porci e epică. Ar fi fost bine dacă din milionul ăla de porci s-ar fi găsit ceva și prin magazine. Doar că în magazine găseai doar rebuturi care nu erau acceptate la export. Dacă erau și alea. Și așa a apărut piața neagră a cărnii unde se vindea carne furată pe care o cumpărai pe ascuns, noaptea, riscând pușcăria. Și aici iar aș avea niște Amintiri din copilărie, doar că nu de Ion Creangă și în niciun caz atât de amuzante.
Expresia „se vinde ca pâinea caldă” avea înțeles la propriu pe atunci.
„…celui care nu a înghețat la coada in iarna lui 1988 pentru puțin lapte.”
Alt sport al copilăriei și nu doar iarna. Când trebuia să ținem rând la coadă până ieșeau părinții de la muncă să vină să cumpere. Mai vorbeam între noi și venea unu să spună că el rezistă la coadă și 3 ore. Chiar rezista. Discuții de copii de 8 ani. Pentru cine nu știe, cozile se făceau anticipat, când apărea un zvon că „se bagă” ceva. Evident, cu cât prindeai rând mai în față, cu atât aveai mai multe șanse să cumperi ceva înainte să se termine.
Damn, pe neobservate, am ajuns un boomer! E o senzație nouă.
Cine nu a trăit măcar 10 ani înainte de 1990, nu are cum să înțeleagă. Chiar dacă are niște informații despre perioada respectivă. Cine nu a prins nici 1990-2000 la o vârstă la care să fie cât de cât conștient de ce se întâmplă, nici atât. Oricât ai explica. Pentru că pare de neconceput în epoca în care comanzi online de pe un smartphone de ultimă generație și ți se livrează la ușă.
Imo nu ține de educația de nivel mediu. Sau nu doar.
Subiectul nu prezintă interes. Stiu absolvent de medicină, care-și face rezidențiatul și care habar nu avea de faza cu mersul atârnat de autobuz. Smartphone, laptop, pc, conexiune la net de mare viteză (ca deh România are net bun), google, poze pe net. Si cu toate astea, nu!
Alții se încadrează la categoria de mai sus „nu au trăit, nu înțeleg”. Absolvent de facultate diferită, prieten cu primul îmi spune pe un ton pedagogic ce model de țară e China și ca dacă populația Chinei a crescut așa, înseamnă ca Mao o fi făcut el ceva bun. La 27-28 de ani.
Nu vorbesc în termeni absoluți. Poate am întâlnit eu cazuri mai…..nefericite.
Pentru alții din 2000 încoace, realitatea pe care o cunosc, este copilăria fără părinții care erau plecați la muncă afară. Aia a fost copilăria lor, așa cum noi am avut cozile noastre. Și pentru care fabricile și uzinele care le-ar fi ținut părinții acasă, pot fi un miraj. Când ești în deep shit de mic, uneori e greu să mai vezi imaginea de ansamblu.
Cu toate astea, noi stăm bine când vine vorba de propagandă rusească și efectele ei. In comparație cu alții. Toate sondajele arată că românii sunt cei mai pro USA din zonă, sunt de acord masiv cu prezența trupelor americane în România și sunt majoritar pro UE. Aș zice că propaganda rusească are în Ro cele mai slabe rezultate.
Sunt 100% de acord cu tine Adrian, si iti spun sincer, inca mai simt frigul. Nu aveam caldura unde era trimis tatal meu la vremea aceea, frigul ala parca a ramas cu mine pentru restul vietii.
Una din diferentele esentiale intre cele doua epoci e rolul statului. Inainte era atotputernic, peste tot. Acum e mult mai slab, ca asa e normal intr-o societate libera, in care individul ar trebui sa joace rolul principal. Dar individul inca nu e suficient de pregatit sa joace acest rol, iar statul nici el nu e gata sa piarda anumite privilegii, care-i imbogatesc pe reprezentanti.
Cancerul societatii e coruptia, culmea e ca-n comunism parca era limitata.
…cancerul societatii ne e coruptia ci inechitatea (generic!). Asta a fost ”problematica” intregii societati omenesti din epoca gentilica pana astazi. Toate ideologiile si filozofiile au la baza critica inechitatii. Insasi istoria omenirii este o istorie a inechitatii…
Coruptia genereaza inechitatea. Coruptia este cel mai rau lucru care i se poate intampla unei tari…
aia endemica si scapata de sub control ca de boala asta nu se vindeca nimeni prin vaccinare.
si aici intervine poate cea mai importanta notiune ,justitie functionala….nu butaforia pe care noi o numim justitie si care isi voteaza exceptii si iese cu roba in vant dupa beneficii si sinecuri.
…aici suntem in contradictie. Coruptia exista doar daca exista statul. Orice coruptie are statul ca element coruptibil. Altfel n-avem deloc coruptie. Dar.. istoria societatii omenesti cunoaste perioade fara „stat”, ca nu aparusera inca clasele sociale…Dar inechitate exista si atunci chiar daca nu exista coruptia.
..si e tocmai pe dos. Inechitatea genereaza coruptie nu viceversa. Statul apare in oranduirea gentilica ca institutie care trebuia sa confirme „drepturile” claselor ( bogati si saraci) si bineinteles sa apere „interesele” bogatilor nu a saracilor. Prin urmare inainte ca coruptia sa se nasca trebuia sa se nasca ceva chiar inainte de stat.. Pai inechitatea sociala. Pentru lamuriri mai largi n-ai decat sa studiezi oranduirea gentilica la greci si prima lor constitutie..Aia a lui Solon nu aia a lui Pericle…pe acolo ti se lamureste pentru prima data si notiunea de „cetatean”. Carevasazica „cineva” care avea obligatii si drepturi fata de ginta…si de aici…inechitatea… Istoric coruptia vine pe urma.
Coruptie exista si-n mediul privat si acolo gasesti directori care isi fura propria firma, criterii de selectie cu dedicatie, contracte aranjate etc…
Iar inechitatea provine din coruptia morala, acolo unde un grup mic de indivizi profita de pozitia lor privilegiata politic pt a acumula mai multa putere, inclusiv economica.
Coruptia nu este doar economica ci si morala…
..pai nu despre asta e vorba aici. Nu despre ‘coruptia morala”. Ci despre cea economica despre care se vorbeste generic. Altfel….moral.. erau „corupti” de pilda toti artistii lumii de la Pygmalion si Madonna la Michelangelo, Ceaikovski sau Toparceanu. Toti erau „deviati” moral pana-n maduva oaselor dar nici un vornicel de la DNA nu le tulbura somnul.
…apropos de DNA…el defineste pe propriul site „coruptia economica” asa:.
…”corupția este abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorie ca expresie a relației dintre autorități și cetățeni,.. corupția reprezintă folosirea discreționară a poziției sau a funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup.” …etc..etc…
..deci! Relatia dintre AUTORITATI si CETATEAN! Adica „coruptul” si „coruptibilul”. Ca nu-i definit alt SUBIECT de drept penal. Doar astia DOI!
Alte fapte dintre alti SUBIECTI, DNA nu ancheteaza! Nu are mandat . Si e logic. Prin urmare ca sa existe un act de coruptie e musai sa fie implicat „statul” sau daca vrei mai pompos „o autoritate publica”. Fara asta DNA-si pierde sensul. Caci chiar el se autodefineste asa pe propriul site.
Ca se face trafic de influenta sau se da mita si la privati aia-i alta gasca-n alta traista. Ca e-n PRIVAT. Ai priveste! E intre ei. Ca la piata! Ce faci acolo? Negociezi! Influentezi si minti! Adica Marketing…Reclama de pilda. Dar pe propriul patrimoniu si portofel nu pe al tarii… pe al tuturora. Si aici unii o fac de pe pozitii de influenta avand o intreaga gama de persiasiune. Arta negocierii de pilda ( pe care am putea privi-o ca si „coruptie” la nivel academic, se invata chiar in Facultati cum e ASE-ul!) Intregul comert de la cel intern la cel international (de drept privat) foloseste „pozitii de influenta” si ar trebui sa fie…”corupt”! Si ce fac aia sa se planga de „nedreptati? Cheama DNA-ul?? Nu! Se duc la „arbitraj”…la judecatorul de pace”…la UNCITRAL. Dar in cazul asta este de la cetatean la cetatean daca vrei de la firma privata la firma privata..insa… fara sa se implice PATRIMONIUL public.
Si despre asta…’patrimoniul de stat” o sa mai vorbim daca vrei sa dezvolt. Caci fara el nici n-ar exista coruptia economica sau DNA-ul si noi n-am mai avea despre ce sa combatem..:)
Țara este condusă de mai bine de 70 de ani de aceeasi elită politica.
Și pe cei din prezent dacă i-ar fi păscut Canalul ar fi pus osul la treaba si ar fi construit autostrazi la jumatate de preț si de doua ori mai repede.
Și pe nomenclatură dacă nu era sistemul dosarelor si al securitatii i-ai fi gasit doar in corupție de milioane de coco.
Zogu, parca la inceputul seriei ne-am sfadit noi doi. Intelege acum te rog ca nu doresc si voi dori niciodata sa ingradesc libertatea cuiva, cu atat mai putin in exprimare. Nici macar a Sosoacei care dupa umila mea parere are nevoie de perfuzii in cap direct.
Problema este propaganda ruseasca la care suntem supusi de 3-4 ani ajunsa la cote alarmante, trolii care apar si pe aici periodic.
Si nu, nu eu stabilesc adevarul, ci argumentele faptice istorice. Si doar atat. Aplicat pe studiul de caz de mai sus sa ne povesteasca cineva cum o ducea bine atunci, ca sunt chiar curios.
Da, ai dreptate, 70 de ani de continuitate.
Textul prezentat in articol este o mizerie, timpul petrecut sub Ceausescu, mai ales partea a-2-a „de domnie „,a fost o perioada urata si plina de privatiuni socio-economice a natiunii noastre, dar, ca intotdeauna, adevarul nu este alb sau negru.
O ducem mai bine, dar cu ce pret ? Ne indatoram zilnic,avem o balanta negativa import-export,mai grav,avem acea balanta si la produse agricole!! Industria a fost distrusa, ok, nu era de pastrat totul dar nici sa razi 90% din fabrici, livezi, ferme( de porcine, ovine…piscicole) ,sa distrugi institute de cercetare, nu mi se pare in regula.Cum naiba Serbia produce APC uri, MRAP uri,tunuri autopropulsate, artilerie reactiva, rachete anti tanc iar noi nu putem ansambla Piranha si importam pulbere de la ei?
Traim un dezastru demografic (de la 23 la 19 milioane, si ne ducem anual in jos). O sa spuneti ca noi suntem principalii vinovati si aveti dreptate dar nu puteti spune ca unor puteri Occidentale nu le-a convenit Romania ca piata de desfacere si exportator de mana de lucru ieftina .
„….nu puteti spune ca unor puteri Occidentale nu le-a convenit…”
Tot asa bine putem spune ca si „altor puteri” care i-au plantat, in 1990, pe ilici ilescu, roman, brucan, stanculescu, militaru, etc le-a convenit abandonarea sistemelor de irigatii ca sa nu le mai facem concurenta la grau, a otelului inox ca sa ia utilaje, a grupurilor nucleare ca sa importam energie, sau ca sa exploateze Slatina, etc etc. Oamenii lor s-au mai schimat dar „Maria” a ramas aceeasi ! Si altele !
@It(rez) „Minciunile astea pot avea ecou in lumea celor care nu au primit 11 litrii de benzina rație in vara lui 1989, celui care nu a înghețat la coada in iarna lui 1988 pentru puțin lapte.”
Ideea ca cei care au trait acele vremuri, nu considera „vremurile de trista amintire” ca fiind mai rele decat cele de acum e FALSA .
Cunosc oameni de bine educati, realizati, instariti, care au trait si inainte de 89, in „raiul comunist”, unii mai capitalisti decat s-ar spune, care NU RECUNOSC ca o duc (mai) bine acum. Oameni de la care aveam pretentii… Nu analfabeti functionali, nu saraci care asteapta sa li se deie.
E vorba de „spalatul pe creier” dinainte de 89, facut de propaganda de atunci.
E vorba de cei care sustin ca socialismul a fost „gresit implementat”
E vorba de cei care sustin ca Ceausescu „a avut si parti bune”
„E vorba de cei care sustin ca Ceausescu „a avut si parti bune””
Da Doru, eu sunt in complet acord.
Nu pot sa ma uit istroic la o persoana si sa zic a avut si parti bune, ca asa ajung sa justific niste criminali odiosi. Stalin a facut destul de multe pentru Rusia, ce ne potihnim intr-un genocid, nu?
In principiu etalonul in istorie este si a fost ce a ramas dupa acel om.
Nu stiu daca domnul lt. (rez) are sau nu bacalaureatul, dar maltrateaza, cu buna stiinta sau nu, ingrozitor limba romana. Daca o face cu buna stiinta, nu-i patriot, iar daca o face neintentionat are o pregatire scolara demna de scoala din ziua de astazi din Romania.
Ah… vai… voi suferi toata viata pentru acesta apostrofare a unui Patriot adevarat cu P mare ca tine, vorbitor si scriitor de daco-romana.
Of ce ma fac ca m-ai prins si intr-un blocaj logic unde fie nu-s patriot fie sunt un prost-pregatit care am fentat scoala asa cum a putut.
Hai sa nu ne domnim si uita-te savantule la prima ta fraza si cum stai cu virgulele.
nu-ti mai pierde vremea si timpul,trust me….nu ai cu cine si nu se merita.
Las ca vine nea Ghita Bizonu si posteaza . Sa vedem atunci ce analiza gramaticala mai face 🙂
Chiar ma miram ca nu aparuse inca special d’asta, ca tine. Un efect al internetului modern este ca intotdeauna dupa ce scrie cineva un articol, apare unul care sa isi dea cu parerea pe calitatile lui gramaticale, ca si cum ar avea vreo relevanta cu tema articolului.
Nu stiu de unde iti vine senzatia de superioritate si competenta lingvistica, insa textul tau nu dovedeste ca ai putut citi articolul original si veni cu dovezi ca l-ai inteles, cu argumente la discutie, sau – in general – cu ceva util acestei dezbateri.
Mai mult decat atat, la lecturi suplimentare despre „patriotisme”, baga un ochi si prin manualul de logica, la capitolul despre erori logice, sectiunea „atacul la persoana, ca argumentatie eronata”. Si apoi, dupa ce intelegi de ce textul tau este „ad-hominem”, poti sa vii sa imi reprosezi si mie ca postarea asta este „tu quoque”.
Aoleu raz, l-ai prins pe saracu’ om in sofismul gol.
Atentie ca poate trece la ad baculum ca evolutie fireasca.
@Nicu Stan, tu incadrezi un patriot dupa corectitudinea unui discurs?
Articolul “Sa nu uiti” se adreseaza paturii care si-ar dori revolta atavistica, intoarcerea la paradisul pierdut in care mai toti aveam individual putin dar ni se spunea ca suntem foarte bogati colectiv (desi nu simteam). Patura asta e inca numeroasa si relativ influenta electoral, printre altele si datorita hemoragiei intelectuale de care sufera Romania.
Primul lucru pe care comunismul l-a facut cand s-a instalat undeva a fost sa treaca la suprimarea sau emascularea elitelor intelectuale. Gradul de reusita al acestei actiuni a determinat evolutia ulterioara a societatii respective. Desi lovita puternic, societatea romaneasca se vindeca treptat in anii ’60-’70 prin regenerarea acestei elite, cea care de facto asigura progresul unei societati. A urmat stagnarea relativa din anii ’80 si deceniul decisiv 1990-2000. In acesti 10 ani, Romania nu isi permitea « democratia » de tip occidental si i-ar fi fost probabil mult mai bine cu un despotism luminat modern tip Singapore sub Lee Kuan Yew, urmat treptat de o democratie de tip elvetian.
clasa muncitoare,profesiile esentiale si nomenclatura…toti regreta comunismul dar din motive diferite.
Sa nu uiti!
Sa nu uiti ca erai o tara foarte smechera pe plan mondial care mergea pe calea cea buna si avea potential sa se dezvolte si mai mult si pe urma au venit comunistii/rusii.
Sa nu uiti!
Problema este ca multi oameni au fost scoliti (a se citi indoctrinati) in timpul comunismului sau s-au nascut in comunism ceea ce inseamna ca nu stiu si nici nu ii intereseaza de ce era Romania inainte de comunism.
Asa ceva nu ai cum sa combati mai ales ca tara nu a scapat de coruptie ca sa o luam si noi pe calea cea dreapta mai din timp.
Din pacate biologia si selectia naturala vor fi singurele care vor rezolva problema asta. Sper ca generatiile mai tinere sa nu fie ca alea vechi. Sper!
Razboiul hibrit tocmai de prostia umana profita si nu ai ce-i face. Decat sa devii informat si educat ceea ce nu se vrea la noi pentru ca politicienii au tot interesul sa-i tina pe oameni saraci si prosti.
Bun amu’ va zic o parere personala. De cand sunt pe siteul asta am mers numai pe ce pot documenta, idei si pareri avem toti.
Asa ca sa va zic o parere si o parte din problema mea principiala cu idiotenia asta de comunism. Desigur nu pot proba istorie contrafactuala, dar incerc sa argumenetez.
Mi se pare ca idiotenia de comunism ne-a rapit cea mai mare sansa istorica pe care romanii au avut-o. Incerc sa-mi imaginez o lume cu al doilea razboi ca a fost inevitabil dupa primul insa fara comunismul ala ma gandesc cum ar fi aratat Romania? Adica probleme dictatoriale nu cred ca mai aveam, Mihai nu cred ca dorea o lume dupa imaginea tatalui sau si ne-am fi trezit poate cu o reinstaurare a democratiei asa cum a urmat in Spania dupa Franco. Si tot asa ma gandesc ca eram acum un fel de Spania, ca nemti nu suntem noi. Pentru aia cu dacii intergalactici, tot timpul am ramas uimit cate lucruri in comun in materie de fire a omului avem cu latinii Europei. Suntem latini si inca cum, deci cred ca eram mai mult sau mai putin un fel de Spania acum, cine stie poate primeam noi pe ei la capsuni. Ce se putea intampla cu extrema dreapta? Buna intrebare. Din apcate regimuri extremiste de dreapta au subzistat si in Europa dupa 45. Nu stiu daca era cazul nostru. Nu stiu daca dupa razboi ne apucau iara scandaluri tampite legionaroide sau aveam acel moment de introspectie nationala finlandeza care dupa razboi a ales o cale a democratiei si a ratiunii.
Dar nici asta nu cred ca este important ci ma gandesc la cei care au fi ramas dupa razboi si aici practic imi apare deconectarea mea rationala. Elitele au fost inlocuite cu slugoii sovietici, multi tradatori veniti in Romania cu HCC si TV. O lume in care Bazu Cantacuzino era in Romania in continuare, si la evolutii ulterioare ale IAR80 ar fi contribuit poate alaturi de Dicesare si cu un tanar inca activ atunci, mare speranta a aviatiei Ion Dobran. Oameni care au luptat pentru tara ca niste lei si nu cei care au intros arma impotriva juramantului lor la prima ocazie. Eroii de razboi nu ajungeau desigur la exterminare la Sighet si indraznesc sa ma gandesc poate ca seful MStM nu era Bodnaras, un jeg, ci poate un Mociulski. Cum arata armata lui Mociulschi? Eh? Cum aratu sefii pe categorii de forte, ofiteri cu ordinal Mihai Viteazul la gat, facand parte din categoria acelor lei? ForTer conduse de Korne poate, caruia nu-i rupea nimeni coloana vertebrala in bataie la Jilava. RoAF, la comanda lui Jiinescu in continuare? Marina condusa poate de Horia Macellariu? Si apoi o parte din ei ajugeau in mediul academic militar. Generalii de astazi ar fi fost o parte din ei formati de catre oameni precum cei de mai sus. Bun gata cu armata ca ma enervez. Politic acum este imposibil sa ne dam seama ce urma sau nu urma care erau necesitatile societatii democratice post razboi.Cert este ca era o schimbare de generatie. Cei care au facut Romania Mare predau stafeta. Un schimb periodic de prim ministrii ca asa-i democratic si niste programe de guvernare in limitele ratiunii democratice.Desi republican in principiu poate aici aveam putin noroc cu monarhia, ca nu ne sfadeam la 4/5 ani pe care sef de stat ii mai frumos si mai constituional. Industria. Mda. Pai Romania vindea material rulant in tot vestul Europei in interbelic.Restia era un colos industrial european, nu doar Romanesc. Produceam Ford in Romania pana la urma din 1936, pentru cei fani ai automobilelor romanesti, cred ca Ford Romania S.A.R, nationalizat in 1948 spune practic povestea industriei romanesti ocupata sovietic.Si asta-i un exemplu doar, ca produceam enorm in acea perioada, cu placere ma uit din ce era compus echipamentul infanteristului in acea perioada deci aveam o productie serioasa insa o productie in logica economica a vremurilor. Pai exact ce spune un coleg forumist mai sus, pai te-ai oprit din productie si apoi ai reluat-o 20 de ani mai tarziu la standardul sovietic si necorelata cu cererea. Automobilul malaxa 1? Mutata productia in urss si apoi producem noi sub licenta lor alte vehicule. Noroiul mintii efectiv. Submarine mai! Facute aici la noi, nu aduse din Rusia. Cine putea spune ca nu am fi putut continua in directia asta?
Ioan Scurtu in cartea „Istoria contemporană a României (1918-2001)” spune ca „În 1938 producţia autohtonă satisfăcea 80% din necesităţile de produse industriale ale României.” In capitalism, da?
Si unde ma doare pe mine. Cultura. Eliade, Noica, Cioran, Ionescu poate erau inca la catedra prin anii 70-80.Poate unii prindeau si mijlocul anilor 90 tot la catedra. Va puteti imagina asa ceva? O parte din noi cei de aici, poate i-am fi prins pe ultima 100 de metrii. Ce oameni puteau astia sa formeze? Dar muzica. Enescu. Dar Brancusi? Ca un loc la catedra tot i se facea. Gaditi-va un pic aici la fraza asta, aveam azi un sculptor la care ii admiram creatia si spunea cineva: „Ahh, pai asta a fost elevul lui Brancusi”. Va dati seama?
Ca sa nu mai spun ca poate aveam un noroc chior si a doua oara si ramaneam si cu Romania Mare si Micul Paris ajungea poate mediul Paris in cativa ani. Arhitectura mai vorbim? De ce merg toti buluc in centrul vechi la beri pe vremuri nepandemice? De ce Lipscani? Mergi frate la casa Scanteii si bea pe scari. Mergeti la birturile alea infecte de la cotul blocurilor alea gri. Ca-i fain, ieftin, si poti avea placerea sa stai la masa cu un mare filosof socialist. Nici nu are rost sa vorbim, Arcul de Triumf, sacrosanct pentru orice militar roman, 1 decembrie 1936. Nu mai spun ce a cazut sub lama buldozerului ca sa faca blocuri tembelul ala. O poza veche cu Hipodormul spune tot, daca tot vorbeam de casa scanteii.
Sunt sigur ca nu curgea bere la robinetul casei chiar am citit o carte interesanta „Sociologia proastei guvernari in periaoda interbelica” tot de Bogdan Bucur dar eram cred eu macar regional o putere si o putere chiar in Europa.
Daca te uiti in lucrarea patronata de Carol al II-lea si scrisa de Gusti, Enciclopedia Romaniei, zici ca vorbeste de alta lume.
Stiu, este un urias ce ar fi fost daca si orice istoric competent iti poate dovedi ca un eveniment o data intamplat era inevitabil la scara istoriei, insa asa rationalizez eu o ura profunda fata de comunism si tot ce a insemnat el, alaturi de oamenii care l-au pus in „opera”.
comunismul si socialismul utopic au deschis calea democratiei originale romanesti concomitent cu tranzitia spre o economie de piata facuta de aceleasi personaje care invatau , predau si se hraneau din economia socialista programata cu depasiri in productie cand oamenii faceau sacrificii ca sa TRAIASCA.
greul a fost si este dus de prostimea muncitoare si atunci si mai tarzi si acum.
„Asta este socialismul pana la urma, ideea imbecila ca orice bou, cretin, prostan needucat poate avea mometul sau de glorie in care ucide un imparat. Bonus la prostie, cu tot cu familie.. si caini.
Desigur ca nu mai suntem in acele vremuri si tre’ sa facem un mutatis-mutandis, nu mai putem omora „imparatii” de azi, dar in general putem vota cretini care ne promit ca daca ne curge scuipatul din gura de prosti putem primii aceeasi bani ca si unul care si-a rupt capul prin scoli si munceste zi-lumina/24/7. Revolutia nu mai vine cu sabia, dupa cum se pregatesc unii concetateni-spartaci de-ai nostrii, ci revolutia solcialista vine cu votul si minciuna ca inca mai exista binele de grup, si oricat de mutalau esti, este un loc sub soarele istoric si pentru tine. Sigur toate acestea le camuflam sub pelerina rosie a redistribuirii avutiei din societate”… comentariu la PSR
Respect @leftentent, atât pentru articol, cât și pentru comentariu!
Eu spun ca ne departam de la subiectul in cauza „Fake News”. Dezbatem comunismul sau politica criminal a lui Ceasca, dar mesajul altul.
Daca cititi comentariile de mai sus ajungeti la concluzia ca mesajul in sine este functional.
>Vector : un mesaj obscur venit prin social media, se poate replica la infinit mai ales catre grupurile de prieteni. Prietenii impartasesc de obicei idei comune, deci ai penetrare maxima daca ii place cumva pentru ca face share.
>Sursa : Fake news care nu este ‘fake’ niciodata ci mai bine spus este ‘misleading news’. Se minte prin omisiune lasand evaluarea la nivelul experientei fiecarui user. Cazul de fata, se spune cum arata industria comunista, cate fabrici erau, ce fericiti erau oamenii in casele lor mocca de la stat si cei 1 mil de porci. Toate sunt adevaruri, dar nu se spune nimic despre costul acestora (ala suportat de populatie), ce faceau fabricile alea (bunuri slabe calitativ vandute la juma de pret in afara, poluarea excesiva) sau unde ajungeau porcii aia (depozit strategic URSS).
> Efect : Citirea mesajului, cei care il agreaza (nostalgici, tineri) cauta adevaruri VS cei care il resping (care au suferit) cauta prostiile in el pentru ca sunt revoltati. Extremele in acest caz functioneaza perfect.
> Scop : Dezbinare (nu se mai intoarce comunismul sau ceasca niciodata)
Acum va las pe voi sa vedeti daca a produs dezbinare, aici la un grup restrans. Iar mesaje ca asta sunt sute sau mii, vezi vaccin, carantina, pensii, bugetari etc.
O societate dezbinata este instabila, o societate instabila nu este predictibila pentru investitori.
O societate fara investitori = saracie.
Daca vreti sa vedeti aceeasi metoda dar cu alta muzica, intrati pe site-uri de moldova sa vedeti cate a facut jandarmul roman si extremistul ucrainian in ww2. De acolo primim frigiderele pline…
Razboi hibrid pe salile Parlamentului, faza pe „fii grobian, vocifereaza si nu-l lasa sa respire!”
„Profesor”: Dan Tanasa. 🙂
Notat. Inca putin ca ajunge si asta „maestrul” Tanasa. Inca unu care castiga o pita, si o pita buna injurand pe unguri.
Tot timpul am stat si m-am gandit de ce nu-si manifesta dragostea de neam in altfel, spre exemplu, parlamentar(i) find sa propui o lege care asigura un loc de munca la stat, daca doreste, oricarui absolvent de 10/sef de promotie al unei universitati romanesti. Uite acolo dragoste de neam si de vitorul tarii. 50% locuri eligibile pe listele partidului Neamului pentru acei tineri romani, cu un parcurs profesional ireprosabil in Strainezia, ca sa-i aduci inapoi. Deci nu pe bani, pe competenta.
Oare ce-i mai usor, sa te duci la gard si sa tragi flegme mucioase la unul si la altul sau sa te pui pe munca si constructie, si in final sa-ti cedezi locul unuia mai breaz si am competent?
Nationalism in a nutshell.
Din ce stiu eu, Dan Tanasa (daca am ghicit subiectul) a fost si plecat din tara, dar se specializase pe intentarea de procese autoritatilor locale, acolo unde nu se respecta regimul inscriptiilor multilingve sau al drapelelor. Si cred ca a facut asta cu succes in mai multe ocazii, in locul autoritatilor statului roman, care ar fi trebuit sa se autosesizeze.
E din Sf. Gheorghe cred, si a locuit o vreme in zona, deci a trait astea pe pielea lui.
Singura lui „specializare”.
Am mai spus eu p’aci, cand l-am intrebat la penultimile alegeri ce altceva mai stie (economie, etc…ce idei are, de ce sa fie votat), singurul lui raspuns a fost: „vreau sa mut CCR-ul la Alba Iulia.”
Vax…
macar e sincer si recunoaste limitele proprii, nu ca altii care se umplu de „doctorate”…
Spun doar grija mare la cei care si-au facut o profesie din a injura oameni. Pai ca-s evrei, muncitori sri-lankezi sau dobrogeni musulmani poate fi si asta o tema de dezbatere.
https://www.libertatea.ro/stiri/studentul-care-a-organizat-evenimentul-olimpiada-de-batut-unguri-dupa-scandalul-micilor-de-la-odorheiul-secuiesc-condamnat-pentru-instigare-publica-si-incitare-la-ura-3449652
Credeati ca-i si asta un biet care a vrut un mic nu? Nu are un pattern comportamental in acest sens si nu-i un mic agitator.
Grija mare doar. Atat spun, ca daca mai ajung in viata asta sa-l votez pe Iliescu sa nu iasa Vadim, de abia atunci voi pleca din tara. Si chiar nu vreau sa plec, ci din contra aici as vrea sa crap cand a fi sa fie.
PS. Pe aia de i-a injurat nu-s de la USR?
E o perioada fertila pentru politicieni și tot felul de agitatori. Crize economice, pandemii, schimbări culturale, revoluția tehnologica/digitala. Problema e ca propaganda asta e cam slăbuța…astept unul serios, cizelat, versat… I m a sucker for good arguments and a good story. Toți suntem. Sa vedem de va apărea și dacă ne vom da seama, îl/ii vom dibui sau nu. HAUR și alte facțiuni din alte partide sunt slăbuțe, sa fim serioși… Vin de undeva din negura anilor 90.
„Negura” aia s-a intremat puternic in timpul pandemiei.
Si nu a fost in astia 30 de ani nicidecum „slabuta”. Nici macar in ultimii ani.
Fake news sau … ?!
„,aveam o zootehnie puternică,numai la Tomești ieșeau anual pe poarta combinatului 1 milion de porci,da ai citit bine,UN MILION DE PORCI!”
Unii de pe aici cred ca ar fi o minciuna ..
Ntz. Era COMTIM „care era cel mai mare producător industrial de carne de porc din România. De asemenea Comtim era și cel mai mare combinat de prelucrare a cărnii de porc din sud-estul Europei, iar în 1989 aici lucrau 15.000 de oameni” (wiki)…
Da.. cu o capcaitate de 1 milion de porci pe an …
Canf l-au infiintat .. modelul, inspiratia venea .. din SUA . Nu din URSS!!!
daca nu ma insel COMTIM a gloflit si niste bani de la FMI … (dupa 72)
Ca in anii 80 nu prea vedeai decat „adidasii” asa este. INsa repet asta a fost o decizie adtiva care a urmat uneio decizii politice luate de la cel mai inlat nivel. D’aia l-am impuscat!
A da.. Pe urma (dupa 1990) peste gard, in Ungaria s-a facut un combinat de prooci nitel mai mare. Adica de 2 milioane!!!!
In 2004 COMTIM sau ce mai ramasese din el a fots preluat de Smithfield Foods ala cu modelul mastodont cum ii placea lui Stalin.
Mai de curand Smithfield Foods ot SUA a fots cumprata de Grupul WH (Hong Kong , China)
O fi propaganda dar întrebarea nepusa e de ce prinde atit de mult. O fi oare pentru ca marea majoritate a populației nu e beneficiara prosperității capitaliste? Sau ca au dobândit o libertate pe care nu au dorit-o, nu o înțeleg și nu au ce face cu ea.. Cred ca omul de rand ar schimba bucuros stresul, nesiguranța și umilințele actuale pe uniformitatea dictaturii proletariatului..
„Cred ca omul de rand ar schimba bucuros stresul, nesiguranța și umilințele actuale pe uniformitatea dictaturii proletariatului.” Multi da. Si le-ar trece bucuria dupa trei zile cand i-ar pali lipsurile, dupa care i-ar lua plansul si s-ar vaita c’-au fost manipulati si „tot aia-‘s la putere”.
De ce ar face-o? Din invidie, ciuda si mai ales frustrare. Toti o duc azi mult mai bine decat o duceau daca nu cadea regimul dar ii doare teribil cand vad ca altii ii depasesc cu mult. Comparatia permanenta creaza sentimentul esecului si nedreptatii si nostalgia timpurilor cand toti eram la fel. Invidia e un reflex psihologic foarte puternic derivat din instinctul de supravietuire.
Propaganda asta prindre la frustratii inculti care asteapta sa li se dea si sa fie condusi (multi, fir-ar sa fie!). Daca i-ai lua la intrebari, ai vedea ca toti considera libertatea personala detrimentala bunului mers al societatii.
„Toti” nu o duc în nici un caz mai bine. Putini au înțeles regulile noului joc și se descurca onorabil în toate sensurile, ceva mai mulți fac parte din sistemul de capusare care e statul roman și nu au obiecții.. Cei mai multi needucați și fără abilități își rup oasele pe afara, proces în care devin xenofobi și intoleranți sau lucrează în tara într-un mediu privat toxic pe salarii de rahat.
„mai bine decat o duceau daca nu cadea regimul”. „Toti” e o exagerare voita cu sensul „peste 90%” si se refera la adeptii teoriei din articolul „Sa nu uiti” si numai in contextul ipotetic al perpetuarii pana in prezent a regimului din anii ’80.
Cei „needucați și fără abilități” traiau cumplit inainte de ’90 comparat cu standardele actuale si nici nu visau sa isi poata „rupe oasele pe afara” pentru un venit care asigura azi un trai decent in Romania lor si familiilor lor; chiar si „salariile de rahat din mediul privat toxic” ofera, in contextul actual, un nivel de viata net mai bun. Repet, afirmatia o fac relativ la sistemul anterior si evolutia lui previzibila (exista cateva state care au perpetuat astfel de sisteme si ofera actualmente o baza de comparatie).
Cu riscul sa ma insel, sunt adeptul teoriei ca economia din ’89 a Romaniei era in fapt neviabila conceptual si putea continua sa functioneze numai impunand privatiuni si sacrificii inacceptabile populatiei. Pe plan politico-social si cultural cred ca nu mai e nevoie sa argumentez. Iar oligarhia din ’89 nu parea ca intentioneaza sa se schimbe (in bine).
„dar ii doare teribil cand vad ca altii ii depasesc cu mult”
Adicva coruptii ii despasesc cu mult!
Fijndca daca un tio reuseste atunci el este pri corupt pri securtist si sigur comunist!