RBS 70 catre Brazilia

Saab primeşte o comandă de RBS 70 de la Armata braziliană

RBS 70 NG VSHORAD, dotat cu radar de descoperire 3D

Firma de apărare şi securitate Saab a semnat un contract pentru livrarea sistemului RBS 70 VSHORAD (very short range air defence system) pentru Armata braziliană. Comanda are o valoare totală de aproximativ 105 milioane coroane suedeze (aprox.11 milioane euro), iar livrările vor avea loc în 2017 şi 2018.

Sistemul RBS 70 este azi în serviciu în cadrul armatei braziliene, şi a făcut parte din sistemul de protecţie al Olimpiadei de vară de la Rio de Janeiro, Brazilia, din 2016. Contractul semnat între Saab şi Armata braziliană include lansatoarele portabile RBS 70, echipament pentru viziune pe timp de noapte, simulatoare de antrenament, camuflaj multispectral pentru RBS 70 şi echipamentul asociat pentru operatori şi personalul de mentenanţă.

„Cu această comandă, Armata braziliană îşi îmbunătăţeşte în continuare capacităţile de apărare. Sistemul a jucat un rol foarte important în protecţia Jocurilor Olimpice din 2016, unde nu a protejat doar jocurile, ci şi infrastructura strategică. Ştim că clientul apreciază foarte mult capabilităţile sistemului şi gradul său înalt de fiabilitate”, declară Stefan Öberg, şeful unităţii de business Sisteme de Rachete din cadrul zonei de business Dynamics a Saab.

Portofoliul Saab de sisteme de rachete de apărare anti-aeriană cu rază scurtă şi baza la sol include RBS 70 şi sistemul mai avansat RBS 70 NG. Sistemul RBS 70 are o performanţă impresionantă pe piaţă, cu 19 ţări care şi-au procurat mai bine de 1.600 sisteme RBS 70, inclusiv mai mult de 18.000 de rachete.

Sursa: Saab

Ce-mi place mie la RBS 70 este sistemul de ghidare – laser – un mod de ghidare aproape imposibil de bruiat. Pacat ca noi tot cu Strela 10 cocotata pe TBAC 79 aka CA 95…

Si mai mult imi place RBS 70NG, care pe langa laser mai are si radar 3D – Giraffe Mk-IV.

8 comentarii:

  1. Si mie-mi place sistemul, NG-ul ar fi foarte bun pentru TAB/Agilis si cred ca s-a putea obtine si ceva licenta pentru productia in tara. Insa tinand cont de faptul ca Suedia nu e in NATO si alte achizitii s-au referit la importanta faptului ca se va achizitiona de la aliati, ma gandesc ca, din aceeasi categorie, Mistral sau Starstreak au mai multe sanse.

    Un singur inconvenient ii gasesc, as prefera un sistem care poate fi folosit de pe umar, si nu de pe trepied.

  2. Si poate fi folosit impotriva rachetelor de croaziera subsonice ?

  3. Cred ca…. nu o sa vedem prea curand.
    Ce se intampla cu corvetele?

    Dar fregatele? Le modernizeaza turcii? 🙂 Daca noi vroiam sa le modernizam cu turcii d ce SIE nu a informat ce urmeaza a se intampla? 🙂 Ahhh shit ! De asta a fost zburat MRU? Si pentru ce sa intamplat in Moldova?:)

    Zic si eu

    • Fregatele cu turcii – ar fi iesit prost afacerea. Turcii au facut fregate insa pe buget nelimitat si cu ajutor extern unde au nevoie (pe bani grei), nimeni nu stie cat au costat.

      La noi era o modernizare ambitioasa pentru bugetul alocat si cu un timeline strans… turcii nu s-ar fi descurcat. Ori ar fi fost programul subventionat de guvernul turc (ma indoiesc ca acceptau aia sa bage sute de milioane la noi) – ori pe la jumatea proiectului se trezeau turcii ca nu mai pot, nu mai au bani si mai cereau 200 de milioane ca sa-l termine.

      E foarte complicat sa schimbi furnizorul dupa ce lucrarile au inceput, nu prea se mai baga nimeni asa ca daca mai voiam vapoarele trebuia sa platim cat ziceau turcii.

      Aveam toate sansele sa dureze proiectul dublu, sa coste dublu sau sa devina fregatele inutilizabile.

  4. RBS 70 e un sistem foarte destept de aparare anti-aeriana vshorad si e imposibil de contracarat de piloti.

    Rachetele bazate doar pe infrarosu pot fi pacalite cu flares. Alte tipuri pot fi evitate prin manevre ale avionului – insa asta poate fi controlata de utilizator pana la atingerea tintei – poate fi repozitionata si urmarita manual. Si e portabila si usor de utilizat – sistemul suedez pentru recruti. Noua versiune merge pana la Mach 2, e foarte improbabil ca tinta sa iasa din raza ei in timp util.

    Romania, cu un adversar mult mai puternic (Rusia) ar trebui sa se doteze masiv cu rachete de genul acesta si cu sisteme anti-tanc – si ar deveni o fortareata greu de cucerit si controlat.

    Nici nu ar costa cine stie ce, nimica toata fata de sistemele gen avioane supersonice sau fregate, corvete, etc – care pot fi scoase din joc inca din prima zi prin atacuri cu rachete. Daca nu controlam cat de cat spatiul aerian putem pierde si tancurile si marile unitati.

    Dpdv strategic, echipamentele portabile sunt mult mai greu de contracarat si pot face prapad. Afganii au pus mari probleme rusilor folosind sisteme mult mai slabe gen Stinger, care sunt ghidate IR si azi ar fi destul de simplu de contracarat cu flares de o forta competenta care le-ar detecta (nu ca rusii ar fi asa ceva acum, dar sunt in devenire).

    https://en.wikipedia.org/wiki/RBS_70#Design

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *