Saab lansează sistemul de rachete anti-navă de viitoarea generaţie, RBS15 Gungnir
Astăzi, Saab a anunţat sistemul de rachete anti-navă de viitoarea generație, RBS15 Gungnir, care este expus pentru prima dată la Târgul aviatic internaţional Farnborough 2018.
Litoralul Mării Baltice a creat fundaţia şi a fost martor naşterii familiei de rachete RBS15, concepute pentru medii dificile şi clienți exigenţi. Mediul de litoral prezintă deja nenumărate ameninţări, dar scenariile conflictelor se pot schimba. De aceea, forţele armate trebuie să îşi perfecţioneze capabilităţile şi RBS15 Gungnir este soluţia în acest sens.
Noul sistem continuă tradiţia capabilităţilor robuste şi autonome, apte pentru orice condiţii climatice, ale familiei de rachete RBS15, dar folosind un design care deschide calea spre un nou nivel de potenţial de dezvoltare viitoare.
“Sistemul de rachete RBS15 Gungnir este oferit atât în configuraţii cu lansare din aer, cât şi cu lansare de la suprafaţă, care oferă capabilităţi mult perfecţionate, comparativ cu alte sisteme de rachete de pe piaţă. Cu o rază de acţiune mai mare, pe peste 300 km, şi cu un detector de ţinte extrem de avansat, ea oferă capabilitatea de a angaja orice ţintă, în toate condiţiile”, spune Görgen Johansson, Senior Vice Preşedinte şi şeful zonei de business Dynamics a Saab.
Opţiunea de angajare a ţintelor din aer, ca şi de la sol şi de pe mare, îi dă posibilitatea de a efectua atacuri coordonate, cu rachete multiple, împotriva unei game largi de ţinte navale şi de pe uscat, sporind prin aceasta flexibilitatea şi succesul în misiune.
În timp ce RBS15 Mk3 oferă capabilităţile de care au nevoie forţele armate de azi, RBS15 Gungnir se integrează de asemenea în infrastructura RBS15 pre-existentă, pentru a îndeplini necesităţile de apărare din viitor. Sistemul este retro-compatibil, astfel încât o investiţie în Mk3 azi deschide o cale lină pentru trecerea la Gungnir, mâine.
Versiunea de următoarea generaţie a programului de dezvoltare şi producție RBS15 a fost contractată pentru prima dată în martie 2017, de Administrația Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV). Această nouă generaţie de sisteme RBS15 se numește Gungnir. Contractul din martie 2017 s-a cifrat la 3,2 miliarde coroane suedeze, cu livrările desfăşurate pe perioada 2017-2026. O producţie suplimentară de rachete a fost contractată de FMV în aprilie 2017, în valoare de 500 milioane de coroane suedeze, cu livrări care vor începe la mijlocul anilor 2020. Familia de rachete RBS15 este produsă în comun de Saab și de Diehl Defence GmbH & Co. KG şi este pusă în slujba multor forţe navale, a bateriilor de coastă şi forţelor aeriene din Suedia, Finlanda, Germania, Polonia, Croaţia, Thailanda şi dintr-o altă ţară al cărei nume nu este divulgat.
Numele Gungnir vine din mitologia scandinavă şi se referă la lancea zeului nordic Odin care nu îşi rata niciodată ţinta. RBS15 Gungnir este numele nivelului acestui sistem, iar în configuraţia cu lansare din aer, racheta este numită RBS15 Mk4 Air.
Saab
Din imaginile date de alte site-uri, racheta va fi lansata tot cu cele doua boostere, masa ei in zbor fiind de 650kg.
Cu boostere stiu si eu…
Imaginile pe care le-am gasit arata racheta tot in zbor dar din spate-lateral si se vad sistemele de prindere a bosterelor, in lateral.
Pe avion nu mai ai nevoie de booster, toate pozele sunt fara.
Normal ca pe avion nu ai nevoie de boostere dar lansarea de pe nave si de la sol se face tot cu boostere, ca la Mk III.
Salut. Raza de 300 km, inseamna ca Sebastopol ar fi sub tiru-l acestor rachete binenteles daca ar Intra in dotarea noastra.
Nu s-a vorbit aici si de o oferta din partea Suediei pentru a construi aici rachetele?
Pare sa aiba capabilitati foarte interesante daca sunt si reale si e destul de versatila
Nu avem unde sa facem astfel de rachete, ar trebui construite cladiri speciale – cantitatea de munitie din racheta asta e uriasa. Poate pe la Fagaras sa existe cladiri certificate pentru a lucra cu incarcaturi de sute de kg de explozibil.
Dar ca sa renteze sa mute productia de la fabrica din Germania ar trebui sa facem o comanda masiva.
Cel mai probabil s-ar putea face la noi (se pare ca s-au mai si facut in trecut la Romaero) componente ale rachetei, aripile, invelisul, insa asamblarea finala va ramane la Diehl. Si s-ar putea face mentenanta periodica.
Cred ca ai dreptate, probabil e prea complicat pentru noi si fabrica aia ar trebui sa faca si altceva… dpdv conceptual mi se pare o racheta care poate fi dezvoltata in multe aplicatii, inclusiv racheta sol sol contra puncte de interes gen piste aeroport, puncte comanda, infrastructura cu capete de lupta diversificate (termobaric, bombleti) etc.
Daca vine HIMARS, ce vom face cu LAROM? Sunt inca moderne, munitia se vinde pentru ca-s multi ultilizatori…
Sunt doua sisteme diferite, cu misiuni diferite.
RBS-15 chiar are varianta sol-sol, si nu e singura racheta navala care s-a dezvoltat in directia asta.
de aceea oficial se numesc acum rachete surface to surface, surface insemnand atat pamant cat si mare.
pentru sol, datorita marimii, ar fi o racheta tactica de atac impotriva tintelor pe care le-ai specificat.
HIMARS poate lansa si el niste munitii foarte interesante. nu stiu ce mai face Larom, insa artileria trebuie dezvoltata masiv dupa ce s-a vazut in Ucraina.
SAAB are un parteneriat strategic cu oandezii de la Damen
La americani despre baterii de coasta ! https://www.youtube.com/watch?v=sOC4yNkIttQ
Iar cu nesemeu’? Cât, zât! ?
Hmm, noi asteptam pana iese RBS15 MK5 Mjölnir?
Ce liniste bre! Toti chibitii-s pe banda cu nesemeu’.
https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/euronaval-2018/6572-euronaval-2018-saab-to-unveil-its-new-surface-launch-rbs15-gungnir-asm.html