… nu chiar maine, dar in curand!
In data de 13 ianuarie 2025 a avut loc la uzina KNDS din Kassel ceremonia de predare catre Ucraina a primului obuzier autopropulsat pe roti de tip RCH 155 in calibrul 155 mm/L52 (lungime a tevii de 52 de calibre). Printre oficialii care au participat la ceremonie se aflau ministrul german al apararii, Boris Pistorius, si Oleksiy Makeev, ambasadorul ucrainean la Berlin.
Ucraina devine astfel primul utilizator al RCH 155, inaintea Bundeswehr, cu o comanda totatala de 54 de masini, insemnand efectivul a 3 batalioane.
Prima comanda de 18 exemplare a avut loc in 2022, in 2023 fiind adaugate alte doua comenzi a cate 18 astfel de obuziere, livrarile trebuind sa se incheie in 2027.
In 2025 vor fi livrate doar 6 sisteme, acestea ramanad in Germania pentru formarea operatorilor ucraineni, iar acceptarea de catre armata ucraineana a noului vehicul este planificata pentru luna aprilie.
RCH-155 dispune de un modul de tragere automatizat complet (incarcare, punere in pozitie, setare automata a focosului si tragere), sistemul avand o capacitate a magaziei de 30 de lovituri/proiectile si 144 incarcaturi de azvarlire modulare. In tragere, poate atinge o cadenta de 8 lovituri pe minut (are si capacitate MRSI = lovituri multiple cu impact simultan), si arunca pana la 40km cu munitie ordinara, respectiv 54km cu V-LAP si 70km cu Vulcano.
In varianta integrata pe sasiu de Boxer, sistemul atinge 39 de tone si este propulsat de un motor MTU 8V 199TE20/21 de 815Cp, putand atinge viteze de pana la 100km/h pe sosea si avea o autonomie de 700km cu un singur plin.
O particularitate este capacitatea acestui sistem de a trage din mers, o premiera, fara a aseza suportii de tragere, cu pana la 6 incarcaturi de azvarlire/lovitura. Acesta este esential pentru a se expune cat mai putin focului de contrabaterie.
Vehiculul poate efectua si tir direct pentru autoprotectie cu tunul principal, sau cu o turela teleoperata pentru arme de calibru mic sau aruncator de grenade de calibru mic, avand integrat si un mod de operare similar „hunter-killer” pentru tancuri.
Avand in vedere ca RCH-155 ca demonstrator tehnologic a aparut in urma cu aproape un deceniu sub denumirea de Artillery Gun Module/Donar, exista semne de intrebare cu privire la potentiala integrare a invatamintelor din razboiul ucrainean cu privire la utilizarea lui Pzh-2000, al carui derivat complet automatizat este RCH-155.
Cu ocazia primei livrari de RCH-155 s-a mai anuntat ca un total de 54 de obuziere pe senile PzH 2000 se vor afla in posesia Kievului. Pana acum doar 36 de sisteme in uz au fost livrate de catre tari din NATO, dintre care 25 au fost donate de catre Bundeswehr. Astfel KNDS mai au de produs pentru Ucraina inca18 obuziere PzH 2000, care vor fi livrate incepand cu jumatatea anului 2027.
Deja germanii ar fi antrenat peste 420 de militari ucraineni in arma artilerie, pentru operarea PzH 2000.
La aceeasi ceremonie, Ralf Ketzel, directorul general al KNDS Germania a mai anuntat ca va livra in curand Ucrainei si Boxer 8×8 in varianta MLI cu turela RCT30, fara a dezvalui numarul de vehicule contractate.
Marius Zgureanu
Surse:
UK, Germany collaborate on RCH 155, lessons from Ukraine
Ukraine Gets First RCH 155 Wheeled Howitzer, Boxer Fighting Vehicles May Follow
First RCH 155 wheeled SPH for Ukraine rolled out in Kassel – European Security & Defence
O dezbatere acolo menita sa incalzeasca una aici:
https://www.defencetalk.com/military/forums/t/artillery.15391/
” Test, baby! Test!”![😉](https://s.w.org/images/core/emoji/14.0.0/svg/1f609.svg)
În ce an suntem noi acum?
Curios ca la o teava 155mm de 52 calibre, trage munitie Vulcano doar la 70km.
Cei de la Leonardo facusera teste cu trageri la 100-110 km.
e prototip si probabil nemtii nu garanteaza pentru distanta maxima din teste. In plus in gama Vulcano sunt mai multe tipuri si ghidaje:
https://news.online.ua/en/rheinmetall-plans-to-supply-ukraine-with-100-km-range-artillery-shells-877918/
https://www.rumaniamilitary.ro/italienii-testeaza-munitia-vulcano
https://www.rumaniamilitary.ro/110km-distanta-pentru-noua-munitie-bae-systems-calibrul-155mm
Nu stiu, ce sa zic, scula e performanta dar pare cam clopotnita, foarte inalta, nu inspira stabilitate.
Ar fi mers un sasiu 8×8 alungit, cu spatiu mai mare si platforma coborata intre puntile 2 si 3, astfel incat sa-i reduca inaltimea totala.
Am inteles ideea, ca au cuplat echipamente existente dar ma intreb cum se balangane in teren accidentat si sa mai traga si din mers.
Vezi ca testele sunt pe youtuube
Cred ca ai dreptate. Platforma pirandei mi se pare mai potrivită. Și în filmulețele de pe net se vede o diferență, piranda părând mai stabila (părere strict personală)
pare, dar nu e, mare parte a masei e repartizata jos
Daca poti da jos rachete cu tunul de pe vapor, de ce sa nu ai precizie cu unul pe roti. Nu tre sa fie stabil ca un laborator de lasere… declanseaza automat atunci cand oscilatiile platformei se suprapun cu tinta. Cred ca e o evolutie a senzorilor si computerului de control al focului, altfel aveau toate functia asta pana acum.
@Dov..
Am mai spus-o și o mai spun.. polemica se rezolva foarte simplu.. ȘI ȘI!
O armata prevăzătoare și „care se respecta” (sa zic așa) se va înzestra și cu Leopard 2 și cu Centauro II (pe MBT), și cu ASCOD și cu Piranha (pe MLI), si cu PzH-2000/K-9 Thunder și cu RCH-155/Archer (pe SPH), și cu M-270 și cu PULS/Astros II (pe MLRS), si cu Gepard și cu Draco-76 (pe SPAAG), și cu AAV-7 și cu ACV(SuperAV) pe amfibii/desant, și cu BvS-10 și cu MRAP (Dingo, Cougar, Aravis) pe APC, și cu Wiesel AWC și cu Humvee pe LAV (Light Armoured Vehicle)..că sa le numesc pe cele mai cunoscute (dacă am ratat mă corectați).
Părerea mea că trebuie să ai și tracked si wheeled..unde nu merge roata merge șenila..simplu.
Și sunt armate.. Italia și Spania – le au cam pe toate (desigur nu neapărat aceleași modele enumerate)..
..și e logic pt că atât Italia cât și Spania au relief și muntos și șes/campie plat..au și văi inundabile cat și zone aride (chiar deșertice)..și multă coasta nisipoasa și zone mlăștinoase.. și veri toride dar câteodată și multe precipitații și ierni foarte aspre (cu furtuni de zăpadă de numai șenila intra -daca va amintiți destul de recent cum a fost lovită Italia -culmea- în sud)..
Și noi ar trebui sa luăm aminte..
..așa că polemica asta cu șenila vs roată e contraproductivă..parerea mea.
Daca e pe roti poate merge și pe sosea pe când daca e pe senile nu și nu mai vorbim de costul întreținerii cailor de rulare.