După ce am citit adresa trimisă guvernului de Sindicatul Dreptatea de la Automecanica Moreni, în special punctul referitor la un echipament de intervenţie în situaţii de urgenţă majoră, am început să mă gândesc ce autovehicule ale armatei ar putea fi transferate către ISU, după o prealabilă reconversie.
Uitându-mă la echipamentele altor ţări mi-au sărit în ochi transportoarele 8X8 Medevac. Dintre numeroasele variante realizate de diverşi producători am reţinut BTR-4 Medevac ucrainean
BTR-4 Medevac
Întorcându-mă la repetatele încercări (mai mult din gură) de a dota armata cu un nou TBT care să înlocuiască vechile TAB-71, am aruncat un ochi pe Wiki, să văd câte TAB-71 avem în dotare, şi surpriză:
În varianta în limba engleză se vorbeşte despre 374 maşini iar în varianta în limba română despre 669 maşini. Foarte probabil, totalul ar fi de 669 din care doar 374 în dotarea unităţilor active, restul ruginind prin diverse parcuri reci (canibalizare, furt de piese etc).
Asta înseamnă că deja sunt aproape 300 de maşini care stau degeaba iar lor li se vor alatura (în vreo 10 ani) alte 374.
Cred că aici ar fi o pâine de mâncat pentru Automecanica Moreni, pe direcţia reconversiei de TAB-71 ca maşină de intervenţii pentru situaţii de urgenţă.
Când vorbesc despre situaţii de urgenţă mă refer, în primul rând, la dezastre majore (cutremur catastrofal în care podurile peste râuri cad iar deplasarea pe străzile oraselor e blocată de dărâmături şi maşini distruse), inundaţii, evacuare bolnavi/persoane înzăpezite, accidente nucleare/chimice, accidente majore pe autostrăzi etc.
Mă gândesc la realizarea, pe şasiu modificat de TAB-71, a unui vehicul modular, amfibiu, apt să îndeplinească diverse misiuni în cadrul IGSU: ambulanţă (cu diferite variante de dotare), evacuare sinistrati/răniţi, transport echipe de interventie/echipamente/ajutoare în zonele sinistrate, descarcerare, cercetare-intervenţie NBC, intervenţie echipe de scafandri etc.
Pentru a urmări mai usor modificările propuse urmărim imaginea de mai jos. Nu e TAB-71 ci un BTR-60PB de la care s-a plecat cu modificările pentru TAB-71:
BTR-60PB
Cea mai importantă modificare ar consta în înlocuirea motoarelor şi sistemului de transmisie de pe TAB-71 cu o solutie de tip SAUR-1 cu motor de 285CP, amplasat în faţă, longitudinal sau transversal (botul la TAB-71 e diferit de cel de la SAUR-1).
Postul soferului ar trebui ridicat, pe o soluţie prezentă la o variantă a Boxer-ului, cu realizarea unei portiere:
Postul şoferului la Boxer
Referitor la motor, va trebui lăsată deschisă opţiunea de a utiliza şi motoare mai mici (220-250 CP), în funcţie de masa maximă totală aferenta fiecărei variante şi destinaţii.
A doua modificare importantă ar fi înlocuirea sistemului de propulsie pe apă al TAB-71 cu o soluţie de tip SAUR-1, cu doua propulsoare exterioare, detaşabile.
Prin aceste două modificări s-ar deschide spre spate compartimentul trupei, permiţând instalarea unei trape sau a unei uşi normale cu deschidere laterală (sau o soluţie cu trapă + uşă).
Partea superioară a cutiei blindate se decupează, începand din spate şi mergând până deasupra punţii a doua, şi se înlocuieşte cu o structură înalţată, cu pereţi laterali verticali, neblindată pentru că ISU nu merge pe front.
Noua structură va trebui să aiba o trapa in plafon, în faţă, atât pentru evacuare de urgenţă cât şi pentru preluare sinistrati (pe deasupra) în caz de inundaţii.
Înălţimea structurii va trebui să permită ca, în varianta ambulanţă, să poată transporta câte două tărgi cu răniţi/bolnavi, etajate, pe fiecare parte, cea de jos fiind situată la înălţimea banchetei.
Asta ar insemna o inălţime totală de cca 2.90- 3.00 m a autospecialei.
TAB-71 – ambulanţă/NBC/evacuare sinistraţi/transport răniţi etc.
TAB-71 – pompieri/descarcerare etc.
Nu voi intra aici în detalii privind dotările necesare, în funcţie de destinaţie (staţie oxigen, compresor, generatoare, filtru chimic/radiologic etc.)
Pentru creşterea capacităţii de trecere, va trebui prevăzută cu vinci de autoscoatere, atât în faţă cât şi în spate.
Spaţiul dintre punţile 3 şi 4 va trebui lăsat liber, fără trepte sau alte protecţii, pentru a se putea instala, la nevoie, o şenila uşoară vizand creşterea aderenţei pe zăpadă/gheaţă.
În partea frontală maşina trebuie prevăzută cu ghidaje pe care să poata fi instalat un plug (plug in V, nu lamă), pentru creşterea capacităţii de trecere prin nămeţi. Plugul nu trebuie să fie din blindaj de tanc ci trebuie doar să împingă zăpada stânga-dreapta, lăsând doar un strat de zăpadă de 25-30 cm prin care maşina să se poată deplasa. Pe aceleasi ghidaje va trebui să poată fi instalată o freză pentru zăpadă (s-a reuşit la camioane, trebuie să se poată şi la TAB), sau lamă plus berbec pentru degajarea dărâmăturilor/vehiculelor distruse, în caz de intervenţie la un cutremur sau la un accident major pe autostradă.
TAB-71 – cu kit pentru iarnă (plug si senile pe puntile 3 si 4)
Pentru varianta de intervenţie cu scafandri, structura va trebui să fie mai joasă, iar pe plafonul acestia trebuie prevăzute ghidaje pe care să poată fi asezat rapid un peridoc uşor pentru barcă pneumatică de 4.5m .
Revenind la peridoc, acesta trebuie să fie simplu şi usor de urcat/coborât pe/de pe plafon de către trei oameni şi de tractat la/de la apă de două persoane.
TAB-71 – intervenţie scafandri
Probabil că, pentru realizarea unei masini de interventie pe şasiu de APC, Moreniul ar fi tentat să încerce să impună un şasiu Saur 2 dar pentru dotarea IGSU ar trebui să ţină cont de soluţia mai ieftină. Guvernul are posibilitatea să transfere gratuit un numar de TAB-uri din patrimoniul MApN în cel al IGSU, ceea ce ar reduce costul final al autospecialelor modificate de Moreni.
Un astfel de contract, pe lângă că le-ar permite să menţină/angajeze muncitori şi să realizeze nişte venituri, le-ar permite să testeze diverse soluţii tehnice înainte de a ieşi la export cu astfel de autospeciale sau înainte de a trece la şasiuri mai moderne.
Pentru astfel de autospeciale ar fi o piaţă imensă, în primul rând în Asia de sud / sud-est (Bangladesh, Myanmar, Laos, Cambodgia, Vietnam, Filipine, Indonezia) unde repetatele uragane, coroborate cu infrastructura precară, ar face extrem de util un astfel de utilaj.
Apoi ar fi zona balcanica, cu inundaţii şi zăpezi.
În plus, numărul foarte mare de şasiuri de BTR-60 existente în lume ar permite o aprovizionare fără probleme cu şasiuri şi chiar ar permite contracte de tip buy-back (livrezi autospeciala şi primeşti bani plus un şasiu de BTR 60)
Pornind de la această experienţă, sau chiar simultan, Moreniul ar putea trece la realizarea de astfel de autospeciale şi pe alte şasiuri, mai bine protejate prin blindaj, pentru a fi utilizate în situaţii postconflict sau chiar în misiuni medicale din zonele de razboi.
Eroul Bulă
PS Doar cateva zile in urma UM Moreni a propus exact un astfel de plan (de reconversie a unor TABuri mai vechi) Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), sustinand ca masini de interventie puternice, pentru orice tip de teren si cu mare capacitate de transport, ar fi exact ceea ce ne-ar trebui, atat in caz de inundatii cat si in cazul unui cutremur sau evacuare in conditii meteo foarte grele.
ISU a fost de acord cu o astfel de idee, cele doua parti ajungand la concluzia cu o astfel de masina multifunctionala ar fi necesara macar cate una pentru fiecare judet…
Articolul Eroului este anterior primirii informatiei referitoare la planurile UM Moreni & ISU.
Acum asteptam sa vedem daca ISU va obtine finantare pentru program.
voi v-ati apucat de facut proiectare pt Automecanica Moreni? F tare…poate gasiti si pe careva sa stie pe aici ceva CATIA sau ProEngineer si le dati proiectul complet pe un stick. Sau si mai bine mergeti cu stickul pe la fabricanti de subansambluri direct si-i shuntati pe aia de la Moreni. Mai inchiriati si ceva hala parasita sa faceti montajul final si cu asta basta. Ca entuziasm cred ca aveti de vreo 1000 de ori mai mult ca ei. Si de fapt entuziasmul si pasiunea sunt ceea ce conteaza…
Domnu’ Gogu de la Pascani,
Cand scrii „voi”, la cine te referi?
Articolul are un autor clar, mentionat la sfarsit.
ma refer la cativa din autori/comentatori (GeorgeGMT, EroulBula, etc) care au idei si entuziasm si fac desene si prelucrari foto cu upgrade-uri la TAB-uri, tancuri, samd
Eu ma bag CATIA, Unigraphics, Solid works, ceva de ProE si Solid edge – CAD; ANSYS, NASTRAN si ceva Adams – CAE, e suficient?
Am scris si eu desre folosirea APC-urilor pt. interventii/evacuare, dar dotarea cu SAUR2, o ‘scuza’ pt. a incepe productia + pot fi transferate, in caz de ceva si de versiune, armatei. Dezavantajul ar fi mentenata si utilizarea mai scumpa.
Trebuie sa existe si o varinta blindata pt. ambulanta (tot in ideea de a putea transferate usor armatei sau pt. a putea fi folosite in cazuri in care exista pericol de explozie sau poate luari de ostateci evident transferate unde trebuie).
Productorul ar trebuii sa ofere si solutii de crestere a fiabilitatii si protectiei (slat, NERA, etc) celor aflate in dotare pt. ca pana se inlocuiesc… Bat. Dombas a demostrat ca BTR 70, inca, poate fi folosit in prima linie (2 saptamani pana s-a defectat) si este foarte folositor.
De asemenea UM Moreni trebuie sa se orienteze si spre 4×4. Aici este o paine mai mare de mancat. Am si eu obsesile mele Digori (Georgia, da, Georgia) sau BPM 97..Avantajul lor este ca sunt mult mai ieftin de intretinut/exploatat + sunt mai usoare.
Aici nu se pune problema de sau-sau.
Demararea programului pe baza TAB-71 are avantajul ca beneficiarul poate obtine gratuit sasiuri cu tren de rulare, prin transfer de la MApN, ei platind doar costul modificarii si dotarii cu echipamentele aferente fiecarei destinatii.
In cazul unei masini pe sasiu nou, beneficiarul plateste absolut tot caz in care ori renunta la program ori comanda mai putine masini.
Pentru Moreni, o astfel de comanda ar rezolva mai multe probleme:
– un flux de numerar care sa mentina in functiune capacitatile si sa permita pastrarea oamenilor;
– o comanda pe termen lung le va permite sa se gandeasca la viitor, putand sa obtina, in cooperare cu ministerul invatamantului, deschiderea a cel putin 1-2 clase de scoala profesionala, la o scoala din apropiere, pe specializarile de care au nevoie in uzina;
– au posibilitatea sa testeze pe viu tot felul de solutii tehnice inainte de a trece la realizarea unor masini mai evoluate.
– castigul de experienta in materie de dotari poate fi utilizat si pentru realizarea de autospeciale destinate operatiunilor pe front (blindaj, protectii pasive/active etc);
– succesul unui astfel de contract ar putea duce la comenzi de export crescand veniturile, obtinandu-se astfel si fonduri pentru programul TBT, in caz ca guvernul continua sa nu dea bani pentru el.
– nimeni nu impiedica realizarea autospecialelor pe sasiu de SAUR2 doar ca in tara nu vor da bani pentru ele, putand fi, totusi, valorificate la export.
Iara visezi?
„– un flux de numerar care sa mentina in functiune capacitatile si sa permita pastrarea oamenilor;”
Cine ti se pare tie interesat sa asigure flux de bani pt Moreni, ca mie mi se pare ca sunt interesati de contrariul 🙂
„– o comanda pe termen lung le va permite sa se gandeasca la viitor, putand sa obtina, in cooperare cu ministerul invatamantului, deschiderea a cel putin 1-2 clase de scoala profesionala, la o scoala din apropiere, pe specializarile de care au nevoie in uzina;”
pe termen lung zici, sa facem acuma cate jdemii de autospeciale ca sa inarmam ISU?
sa poata aia sa salveze eficient ciumetzii de dau cu avioanele givrate in munte sau p’aia de dau cu elicopterele la misto prin lacuri 🙂
„– au posibilitatea sa testeze pe viu tot felul de solutii tehnice inainte de a trece la realizarea unor masini mai evoluate.”
mai evoluate catre ce Eroule?
antigravitatie, rail guns si phasere?
cata cercetare si cata evolutie vrei la o ambulanta blindata sau la o ragalie cu plug si barca de scafandri
si ma rog, la ce le trebe la scafandri sa fie barca atarnata fix de un TAB si de ce nu mai functioneaza povestea aia cu jeepul cu remorca
„– castigul de experienta in materie de doari poate fi utilizat si pentru realizarea de autospeciale destinate operatiunilor pe front (blindaj, protectii pasive/active etc);”
cat „castigul de experienta” vrei ma
cate autospeciale destinate frontului isi cumpara o armata moderna
asa procentual
cate bucati din astea la cate sute de tranportoare?
si pt cateva bucati la cateva sute de transportoare vrei jdemii de kilograme de „castig de experienta” 🙂 ?
adevarul ca la ce armata de patrulare si salvare avem, fara TBTuri cu turele si ATGMuri, mai bine ne specializam pe autospeciale de salvare pe front sau autospeciale de dezapezit
ca TBTuri nu mai cumparam
crucea mare rosie pe ele si scapa cine poate, Eroule you have a point here!
„– succesul unui astfel de contract ar putea duce la comenzi de export crescand veniturile, obtinandu-se si fonduri pentru programul TBT, in caz ca guvernul continua sa nu dea bani pentru el.”
ca nu s-or gasi si pe la aia printr-alte tari niste ateliere sa f@cka o conversie de BTR sau n-or cumpara BTRuri gata convertite de altii de la care deja mai cumpara armament, gen rusii
gata, spargem noi piatza, gasiram nisa, ca nu se mai gandi nimeni la chestia asta decat matale si cu Moreniul
„– nimeni nu impiedica realizarea autospecialelor pe sasiu de SAUR2 doar ca in tara nu vor da bani pentru ele, putand fi, totusi, valorificate la export.”
pai daca piata e inundata de sasiuri rapciugoase de BTRuri available de ce sa dea careva banii pe sasiuri noi si scumpe de SAUR2 in loc sa foloseasca rupturile din curtea proprie ca sa f@cka conversia, ca mare lucru nu se cere de la ambulata aia, nu Trophy, nu Spike, nu turela 30-40mm, ci doar sa mearga dracu din punctul A in punctul B cu blindajul care este
Bre GSG-ule
Intai a fost visul si dupa aia societatea moderna asa cum o cunoastem noi.
Ca sunt o multime de Gica -contra cam tot timpul cand cineva vine cu idei noi este alta poveste. Da’ se mai gaseste cate unu’ al draqu’ neam prost si mai arunca niste idei pe piata de baga firmele lu’ cutare in trepidatii…
Bre dany, visul ca visul…
Dar eu nu cred ca salvezi Moreniul si faci cercetare si exporturi masive de TABuri cu plug de dezapezit sau cu barca de scafandri…
Moreniul trebuie sa faca transportoare si TBTul ala vreodata, numai asa il mai salvezi.
Degeaba viseaza Eroul armata de ambulante blindate amfibii pt ISU.
Aia care sunt cu bugetul in mana viseaza altceva. O sa vina unu cu „ISU are nevoie de autospeciale”? S-au alocat bani pt asta? Stai ca importam noi prin firma noastra…
Articolul inventeaza o necesitate ca sa mai faca Moreniul ceva o luna doua dar asta nu rezolva problemele.
ISU poate sa traiasca si fara ambulantele alea blindate amfibii
Scafandrii pot sa-si transporte barcile pe remorci ca si pana acuma
Armata in schimb cam are nevoie de transportoare
Moreniul trebuie sa faca Saur2 daca mai intereseaza pe cineva in armata.
Si se pare ca nu intereseaza.
Si sa faca TBTul. Daca mai intereseaza pe cineva in armata. Si se pare ca nu intereseaza.
Bre GSG-ule
Atita timp cat nulitatile sunt ridicate la rang de politicieni, si puse in diverse functii cheie nu se poate face mare lucru , mai ai o singura speranta: opinia publica. Da si pe astia ai misti greu, reactioneaza doar atunci cand au dureri la ficat 🙂 ceva gen scandalu’ cu francu’ elvetian( a nu se intelege ca sunt de acord cu ceea ce spun si vor ei! ) . Eu cred ca vreo cativa oameni hotarati pot misca masele in sensu’ pozitiv al cuvantului. Si daca reusesti sa-i misti pe astia multi poti avea oarece succes… Toti ne plangem ca nu ne implicam… Societatea romaneasca a ajuns la stadiul de leguma care considera implicare faptul ca semneaza nu stiu ce petitii online… fara a sti saracii (cu duhul, ca la numar de kg pe cap de… suntem campioni) ca de fapt prin semnarea acelor petitii doar dau date personale catre siteul respectiv… care la randul lui le vinde pe bani in fel si chip, iar petitia aia ori nu a intrunit nr de semnaturi ori a fost pusa acolo pentru fraiesteni . Nu-i nimic, suntem doar la inceputul erei informationale, multi o sa planga peste cativa ani taman pentru aceste date impartite cu atita darnicie de unii din noi. Revenind la transportoare, lumea buna construieste drone mai mult sau mai putin blindate, inarmate sau nu pentru diverse nevoi… Sunt destui meseriasi in tara asta care daca le dai ultima paraginitura de TAB si niste materiale, iti pot face o drona terestra in cateva luni, cu mult peste ce ofera piata internationala… Da’ ai nostri ca brazii se gandesc doar la ciolan si contracte externe asa cum bine ai subliniat tu in repetate randuri.
@gsgs. Bre ti-a luat wischiul vederea 🙂 , sau o fi doar batranetea ;)?! Scrie clar la sfarsit ca nu-i doar un articol care „inventeaza o necesitate” ci unul care doar prezinta o oportunitate de piata, foarte necesara si la indemana…
Eroul imi trimisese deja articolul cand am aflat ca IGSU si Moreni au cazut de acord ca o conversie a unor transportoare 8×8 si 4×4 mai vechi ar fi foarte utile pentru interventie in caz de urgenta/calamitate. La inundatie mai usor cari provizii si sinistrati cu un TAB amfibiu 8×8, tot-teren, decat cu un amarat de camion al Jandarmeriei…
Acum ramane ca IGSU sa faca rost de bani, dar ideea a prins si este viabila.
Asadar Eroul a avut o premonitie sau pur si simplu o idee buna, in nici un caz nu a inventat o „necesitate” ci a intuit o piata potentiala utila atat pentru MApN – care poate vinde TABurile, cat si pentru Uzina – care mai are ceva de lucru, cat si pentru cetatenii romanii care ar fi mai bine protejati cu astfel de utilaje.
Din pacate astazi IGSU nu are in dotare utilaje grele de interventie, iar transformarea unor vehicule miliatre vechi in unele utilitare este o practica des intalnita prin alte parti.
@gmtt
„Sa facem din tun tractoare
Din atom, lumini, izvoare
Din rachete nucleare
Pluguri de arat ogoare”
Bine bre, civil(izati-le) si dati-le la ISU
Acu ramane si ISU sa faca rost de bani si cand o face poate importa ceva 🙂
Eroul este intr-o stare de intuitie-premonitie permanenta…
As putea spune ca este inaintea timpurilor noastre, asa cam cu 50 de ani 🙂
„MApN – care poate vinde TABurile”
ihi, si se umple de bani pt cateva cartuse de imprimanta si consumabile de masini de cafea
„cat si pentru Uzina – care mai are ceva de lucru”
da, dupe cum am scris mai sus mai traiesc si aia o luna-doo, ca perspectivele infioratoare de cercetare si dezvoltare de tehnologie plus export pe aria asta sunt oarecum intre zero si never, dupa cum i-am scris mai sus lu nea Bula
„cat si pentru cetatenii romanii care ar fi mai bine protejati cu astfel de utilaje”
Ihi, pot fi protejati mai bine, acu depinde pe ce-i calca utilajele, ca pe picior e una, pe cap e alta
Eu zic sa nu le mai scoata turelele si sa aiba munitia la indemana, ca asa salveaza mai multa lume de la chinuri
Si de cine sa-i protejeze, ca la noi avioanele cad in munti si elicopterele in lacuri sau pe dealuri 🙂
„sau pur si simplu o idee buna” Buna ideea.
Acu intrebare asa, de om fara intuitie si cu zero talent analytic comparativ cu nea Boola al nostru:
decat sa le mai modifici in ambulante (si sa le repari oricum, ca presupun ca nu le vinde Moreniul nefunctionale ca sa le tina ISU pe birou la shefu), sa le vanda armata pe doi lei, sa le repare Moreniul pe 3 lei si dupa aia le cumpare ISU pe 6 lei si mai si aia baga 2 lei in soferi, mp3 cu subwoofer si benzina, nu mai bine le tine armata functionale ca si TABuri?
Armata are personal conductor calificat si unitati rasfirate prin toata Tara ca sa poata interveni in diverse zone
La nevoie armata se poate duce cu TABurile prin zonele alea ca sa ajute, cum s-a mai dus si cu MLI-urile Medevac, cu Pumele si parca si cu tancurile la dezapezire. Nu vrei sa le dai si niste TRuri ceva la ISU, sa le repare tot Moreniul? Niste SOCATuri ceva 🙂 ?
Si fara cabina aia mirobolanta TABul tot are capacitate de transport, ca e transportor, amfibiu tot e, plus ca la inundatii poti sa-i mai atarni p’aia si pe acoperisul si pe lateralale TABului
Un plug pt zapada i se poate fixa usor.
Asa ca nu inteleg de ce sa mai freci polologhia asta sa le vanda armata si sa le dai la ISU dupa ce le mai modifica Moreniul.
Pt ca implica niste costuri si rezultatele obtinute „pe plus” nu-s mirobolante, doar ca trei institutii, toate bugetare, freaca niste fieratanii intre ele pe banul public 🙂
Asa, Armata le are deja in gradina, armata tot bugetara e, ce mi-e ca i se scoala piticania lu Ponta sa scoata ISU cu TABurile la interventie sau sa scoata Armata cu TABurile, nu tot cam frectia aia e?
Asa ca dupe cum va mai spusai voi numai va inventati ceva de lucru 🙂
Afacere de afacere…nu stiu de ce nu prea poti sa ma convingi…
Si daca or lua si modifica o ambulanta-doua din alea pt Moreni asta e, asa, de bagat la „alte activitati”
Moreniul trebe sa faca transportoare si sa le vanda la vreo armata ceva, prin Mozambic, pe oricunde, altfel se duce dreacu cu tot cu ambulanta aia de interventie purtatoare de plug si barca pt scafandri a’lu musiu Bula.
Daca stati voi si va ganditi sa stiti ca sunt si zone de astea mai nasoale de munte/deal cu drumuri proaste si access dificil
Vreo idee ceva de reparat vreo cateva sute de TABuri si vandute la primariile alea ca microbuze scolare…
Eroule, ce mai zice globul ala de crystal bre, e fezabila?
Da de ce sa intervina bre armata la inundatii si alte alea?! Nu-i normal ca ISU sa fie autonom si mai „greu” dotat? Acu sa trimiti un TAB clasic s-o „salte” pe coana Frusina din pod la inundatii este OK, da’ normal este sa intervina ISU sau Jandarmeria cu proprile lor utilaje.
Deocamdata – nu stiu daca sti – ISU nu are utilaje grele de interventie dar in mod sigur i-ar prinde bine sa aiba pe bani cati mai putini.
TAB-urile armatei nu au – si nici nu au cum sa aiba – dotarile necesare. Io nu stiu ca meletarii sa aiba – pe langa 14,5- truse de prim-ajitor, grupuri electrogene si nici nu stiu ca TABu’ sa fie camion.
Daca calatoresti matale in Suedia o sa vezi ca aia, la ISU al lor, au vehicule pe sasiuri de tanc si de TAB-uri si nu sunt singuri…
da’ de ce nu?
armata nu e pe banul public?
nu e platita sa ne apere?
e deranjul prea mare daca e chemata sa ajute?
nu cred, ca s-a mai facut, si oricum pare mai profesionista decat ISU
din motive de bani: daca ai deja o institutie uriasa bugetara dotata cu fieratanii care pot fi adaptate relativ usor pt interventii…atunci de ce sa mai fabrici inca una, tot asa, mare, dotata cu cam acelasi tip de fieratanii pt interventii
ISU sa ramana asa cum e, mai light…ca o avea nevoie de niste fiare pt interventii mai speciale, OK, dar sa vii cu zecile de TABuri deja mi se pare ca mai faci o brigada mecanizata la ISU…si nu prea are rost…
„dotarile necesare. Io nu stiu ca meletarii sa aiba – pe langa 14,5- truse de prim-ajitor, grupuri electrogene si nici nu stiu ca TABu’ sa fie camion.”
ca o fi greu ca la anumite unitati pt anumite masini pregatite pt inteventie sa aduca niste truse medicale si grupuri electrogene ca sa le aiba ready in caz de ceva…
lasa Suedia, ca aia e alta ciorba…si de bani si de clima…si sa nu mai pomenesc de bani…
adica daca tot ne scobim in fund de bani atunci sa folosesti la maxim ce ai deja disponibil cu minime investitii
decat sa mai cumperi de la armata, sa repari la moreni, sa vinzi la ISU, sa pregatesti personal la ISU…mai bine bagi armata cu ce are deja…parerea mea
Canada, SUA, Elvetia si sigur mai sunt si altii… Armata nu este si nu va fi niciodata bine pregatita pt calamitati, noi avem nevoie de utilaje specializate grele si exista doar doua variante: cumparam unele noi sau adaptam ce mai avem surplus.
De achizitionat sigur vor fi achizitionate astfel de vehicule, acum depinde de solutia aleasa.
@GMT
La toate tarile alea cam pute banu pe ele.
Si ISU e pregatit rau 🙂 , prefer sa ma salveze armata daca m-o prinde vreo inundatie pe Magheru. OK, am inteles, deci s-a decis deja sa se faca o brigada mecanizata la ISU si ramane numai sa vada de unde iau ferataniile. Mult noroc 🙂
Si va mai vaitati aici pe blog ca nu-s bani prin Romanica 🙂
@gsg9
TU MAI BATI MULT CAMPII?
O FACI DOAR ASA, CA SA =TI ARATI MUSCHII DE GIGI-CONTRA, FARA NICI O ALTA LOGICA DECAT SA NU FII DE ACORD.
TERMINA CU PROSTIILE !
@NEMOTOUJOURS
BAT CAMPII CAND AM CHEF SI CAT AM CHEF. CAPISCI?
INTOARCE-TE IN SCORBURA TA.
La cat sunt de vechi TAB-71 si la cum au fost intretinute si stocate, chiar si nemodificate, tot le vor trebui schimbate motoarele si transmisia daca vrei sa le mentii operationale, deci tot trebuie trecute pe la Moreni. La lotul din toamna de B-33 Zimbru abia le-au gasit piese si la unele parca au trebuit sa le schimbe motoarele.
Deci daca vrei ca TAB-71 sa se poata deplasa fara sa se strice mai mult de cativa km de la poarta unitatii, cam trebuie ceva mai mult de o revizie capitala.
pai iegzasta doo variante:
-modifica usor si anume in punctele esentiale cateva TABuri functionale si atunci nu mai tre reparate si anume capital
-sau repara niste TABuri cazute, la Moreni, si se aleg cu niste rable care sunt bune atat de scos pe coana Lenutza din pod la inundatie cat si la o plimbare prin Moldova
La noi normal cam este anormal.
Asa cum am scris era vorba despre o ‘scuza’, de o presiune in plus pt. a cumpara Saur2 care in final ar pune o anumita presiune pe cei care decid achizitiile sau cel putin le mai elimia din posibilele motive.
Motive ca ar fi prea usor se tot aud or daca folosesti BTR70 pe post de ambulanta sau alte „utilitare” asta ar limita o posibila nevoie de achizitie pt. transportor/(sasiu) usor la unele unitati mai de apa sau poate AWC (pt. artilere) si ar putea duce la scuze de genul: „Nu este rentabil economic sa producem cateva zeci de SAUR2 mai bine importam”.
@Gogu. Lasand mistoul ieftin si gratuit la o parte, solutiile propuse de Erou in articol nu au legatura – cred ca nu au – cu propunerile Moreniul pentru ISU, asa ca nu vad unde este ironia situatiei…
Pe de alta parte ideea articolului, care priveste posibilitatea conversiei unor transportoare mai vechi, este macar lucida si tocmai de aceea am gasit de cuvinta sa fac si completarea de final.
@georgeGMT: nu faceam misto, sau cel putin eram serios pe jumatate. Ideea e f lucida. Mie unuia desenele voastre mi se par mai realiste si mai avansate conceptual decat carcasa aia de TBT pe care se fac teste de aruncat in aer.
ca sa mai completez, ca voi totusi ati depus si depuneti o munca si nu vreau sa se inteleaga ca rad de munca omului (nici nu fac asa c-as fi nesimtit) parerea mea e ca boala lunga moarte sigura cum spune proverbul. Nu cred ca aia de la Moreni isi mai revin vreodata. Trebuie o firma cu oameni tineri si entuziasti, cu tehnologie noua, samd si „sky is the limit”. Asa ce ai la dispozitie? Un munte de datorii, schema organizatorica desueta (probabil proiectarea si marketingul inca sunt considerate „personal TESA”), oameni cu moralul la pamant dupa 25 de ani de reduceri si tinere pe tusa, cladiri vechi, utilaje pe masura, samd. Si impresia mea e ca asta se vede si pe saiturile lor, si pe machetele si plansele pe care le prezinta la expozitii, samd.
@Gogu. Nu te contrazic fata de necesitatile industriei de aparare.
Excelenta idee! Pacat ca ai nostri conducatori nu apreciaza astfel de initiative si nu dau curs unor astfel de proiecte. Dar cine stie, poate articolul asta le da idei si comanda cateva zeci de astfel de utilaje din Ukraina, ca doar trebuie sa iasa si comisionul, asa-i!? Este chiar pacat, pentru ca daca am tine cont si de necesitatile curente ale armatei, la 100 de SAUR 2 comandate s-ar elibera 100 de TAB 71 numai bune de modificat de catre Moreni. Nici nu mai iau in considerare parcul rece de TAB-uri care este disponibil incepand de maine pentru modificare!!! Eu unul as incredinta armatei dezapezirea pe timp de iarna. Cu utilaje normale si cele de mai sus pentru situatii speciale. Profitul(evident mult mai mic decat al ‘regilor’) sa ramana armatei, ca are nevoie de el mai mult decat talhari precum Corduneanu&CO!
@Cezar
Cred ca avem vreo 1500 de TABuri care ruginesc pe camp. O mare parte din ele ar trebui sa fie refacute in masini de deszapezire ca eu zic ca se preteaza perfect pentru asa ceva, si cred ca ar iesi si ieftin.
Si ca sa ii raspund si lui gsg la ce ar folosi: ca sa pui un motor nou pe ele, eventual sa mai imbunatatesti suspensia, transmisia si ce o mai fi. Odata ce ai o masina de deszapezire pe sasiu de TAB cu motor nou luat de la cine stie ce cine si adaptat la TAB cu transmisie noua si suspensie noua, dupa aia sa scoti lama si sa pui o turela peste e floare la ureche…
1500 taburi la dezapezire 🙂 🙂
OK
„Odata ce ai o masina de deszapezire pe sasiu de TAB cu motor nou luat de la cine stie ce cine si adaptat la TAB cu transmisie noua si suspensie noua, dupa aia sa scoti lama si sa pui o turela peste e floare la ureche…”
Inima de Leu, matale te uiti la ce scrii inainte sa dai click 🙂 ?
Pai daca ai pui motor nou, transmisie noua, suspensie noua si ce mai pui matale pe carcasa aia de TAB vechi, ce obtii?
Un tab vechi cu toate hangaralele noi si scumpe prin el?
Dacia 1300 cu motor de Golf?
Ca presupun ca motor+transmisie+suspensie bate pe 90% din pretul unui transportor nou.
Si daca mai pui si o turela care costa si aia destul, obtii un TAB71 functional, cu protectie care este la nivel de anii 80 🙂 🙂
E ca si cum ai construi un IAR80 cu motor nou etc…dar tot un IAR80 este si e bun doar de muzeu si demonstratii aviatice
Pai daca tot bagi banii in toate alea, nu era mai bine sa il faci cu tot cu o cutie blindata noua si obtii un TAB ca lumea?
Decat sa ai niste chestii perimate cu motoare si transmisii noi prin ele?
Nu mai bine lasi TABurile la armata, lama le poti pune oricum, sa le repari asa cum sunt(nu motoare noi/transmisii noi, ca nu mai merita sa investesti in ele), turele au deja 🙂
Intreb si eu 🙂
Pai hai sa iti spun de ce : din cauza celor 15.000 (cins’pe mii) de specialisti din industria de aparare. Cu tot respectul pentru ei, si-au trait traiul si si-au mancat malaiul. Vremea lor a trecut.
Nu vreau sa vorbesc cu pacat, dar daca mergem azi la Moreni si le zicem ca vrem sa upgradam TABurile o sa se uite bovin la tine. Nici unul dintre „miile de specialisti” nu cred ca e in stare sa ia un motor de caterpillar, sa il adapteze si sa il puna pe un TAB71.
Vrei sa mergem sa vorbim cu miile alea de specialisti despre cum sa facem niste blindaje ceramice noi la TABuri ? Se uita la tine ca maimuta in oglinda…
Asa ca trebuie sa incepem de undeva, si eu zic ca un proiect de asta „micut” e numai bun pentru asa ceva. Macar pastram carcasele, cumparam cam 70% din ce vrem sa realizam si facem noi 30% din ce mai ramine. Trebuie sa ai niste planuri realiste, nu nave spatiale si infanteria stelara…
LionHeart,
Pentru corecta ta informare cei de la Moreni au oferit vreo 3 variante de re-motorizare celor de la MApN pentru parcul de TAB-77, TABC-79 si B-33 Zimbru… doar-doar or alege militarii macar o varianta pentru un singur tip de TAB.
Sa inteleg ca deja au solutia pregatita? Adica au macar un prototip? Sau merg pe principiul – sa dea statu’ banii inainte si vedem noi dupa? Ca o modernizare de asta cu motor nou presupune modificari destul de substantiale la vehicul. Si daca vrei sa upgradezi si alte chestii la ea, deja o dam in SFuri.
Unde e documentul cu propunerea, sa vad si eu ce ar fi vrut baietii aia sa faca?
au deja destul de clar ce si cum trebuie facut, altfel nu ii ofertau pe cei de la MApN. Documentele cu astfel de propuneri nu se vantura pe net.
ok, atunci retrag ce am spus…desi presupun ca fiecare dintre noi doi se gandeste la altceva 🙂
Cat despre blindaje, aici nu mai e neaparat treaba Moreniului ci mai degraba a ACCTM plus cateva firme specializate in domeniu. Moreniul doar va integra solutia in productia carcasei.
Bre TABu’ nu-i masina de deszapezire si nici n-o sa fie vreodata ci doar un utilaj greu de interventie in zone greu accesibile sau in caz de calamitate. Hai sa nu divagam prea mult de la subiect; nu-i vorba de sute de transportoare ci doar de cateva zeci specializate. Nu scoatem acum Massiful de la PF si bagam TABu’ ci doar il grefam acolo unde chiar ar putea sa faca diferenta.
Din TAB-urile astea vechi o mana de meseriasi pot face cu mult mai mult. Drone terestre va place? Exista deja pe piata si soft si hard special construit pt asa ceva. Plutonul ala de TAB-uri parca ar avea nevoie si de asa ceva…. + ca drona aia terestra nu mai are nevoie de blindaj suplimentar, poate fi si o tinta suplimentara pt inamic, poate fi folosit pe post de magar telecomandat la transportul de munitie pe campul de lupta…. poate fi dotata cu diversi senzori… Parca lu¡ nea Gogu mecanicu’ o sa-i convina de minune sa trimita o drona inarmata in locuri mai putin recomandabile…
Normal ca se poate. Imagineaza-ti ce ar insemna ca un obuzier autopropulsat sa fie urmat de un astfel de magarus. Poti sa-l programezi sa urmeze SPH-ul de la o distanta de siguranta, pe baza camerelor video, fara telecomanda, sa analizeze mediul inconjurator, pentru a-si gasi o pozitie masacata, si sa-l chemi, prin radio sau semnal optic, doar cand ai nevoie sa-ti faca aprovizionarea cu munitie. La fel, poti sa-l programezi sa se deplaseze pentru reaporvizionare in puncte prestabilite sau pe care i le furnizezi pe parcurs.
„pentru a-si gasi o pozitie mascata” 🙂 ))
Unul la plutonul de infanterie este suficient… Infanteria noastra atit de slab inarmata eu cred ca ar aprecia un astfel de magarus telecomandat… Il poti utiliza si pe post de kamikadze la nevoie…. nu trebuie sa pui neaparat explozibil sub fustele muierilor ca sa bagi spaima in …. inamic (era sa zic rusi)….
Si la o adica daca tot nu avem parte de razboi…. si o lalaim in plin razboi economic… mai putem aduna cativa euroi in poligoanele alea. Palinca de la Cincu ar face casa buna cu niste lupte intre drone terestre / aeriene…Ceva gen concurs international… eu cred ca marile firme ar fi dispuse sa piarda cateva drone in confruntari reale, doar ca sa isi faca reclama… Nu moare nimeni (nici macar de plictiseala) si mai dezvolti si zona aia… Am mai spus chestia asta aici pe blog de cateva ori, da’ vad ca decidentii nostri au alte treburi mai importante…
Pe vremea lui Ceasca destula tehnica veche de lupta era modificata pentru uzul economiei nationale, vezi incercarile facute pe sasiul T 34.
Ar fi pacat sa casam – candva – totul. Noua ne lipsesc utilajele grele de interventie in caz de calamitate.
Eroule,
Daca ISU primeste finantare parca vad ca se importa cateva 🙂
Eroule, uite aici idee de nisa: ai varianta sa sudezi cateva TABuri de Kogalniceanu, cate 2 la babord si tribord si castigi mai multe chestii:
– ai maresti flotabilitatea (daca TABurile n-au deja gauri prin ele)
– creste puterea de foc cu turelele suplimentare de pe TABuri
eventual instalezi turele de Crotale pe ele si asa nu mai modifici monitorul
– daca se pastreaza capacitatea interioara de transport soldatzei se alege Kogalniceanu si cu ceva capacitate de desant
– si la prova si pupa poti sa mai bagi cate un TAB, alea le folosesti ca vehicule telecomandate, cu cablu, le incarci cu explozivi si le trimiti la inaintare sa scufunde Moskva-ul in port
Data viitoare cand ma mai intreaba Iskanderu’ unde locuiesti …………….
Trimite-l incoa bre:
Áras an Uachtaráin
Phoenix Park
Dublin 8, Co. Dublin
(01) 617 1000
https://maps.google.com/maps?cid=835970576243780715&q=%C3%81ras+an+Uachtar%C3%A1in&output=classic&dg=ntvb
Sa-i dai si numaru’ de telefon, sa fiu acasa 🙂
Phoenix Park ? Iar te-a evacuat irlandeza ?
Eroule, aici problemele’s in general pe invers, nu stau eu pana ma evacueaza aia 🙂 ca dupa aia nu te mai poti evacua nici legat cu lantul de tren…la astea e ca la catzele numa ca blocajul dureaza mai mult. Asa, vreo 20-30 de ani 🙂
Aha, am inteles ……….. sa-ti trimit un sac de dormit ?
Mai degraba un TAB-71 ambulanţă/evacuare sinistraţi/transport răniţi ar fi mai nimerit 🙂 plus ca ISU tot nu le cumpara…
Bre, ce nume de strada ti-ai gasit 🙂 Vezi sa nu te caute alea de la Jihad al Nikah 🙂
N-am gasit eu numele bre, era deja pe acolo, umbla un caine cu el in gura
Sa vie, cu conditia sa nu aiba nimica pe la supt-pelerinele alea negre
Masca pe fatza pot sa si-o pastreze, presupun ca e absolut necesara daca vrei sa se produca totusi ceva 🙂
CAND TE-O INTREBA, NU-I SPUNE TE ROG BULA, CA E BOALA MOLIPSOTOARE SI NE AJUNGE UNUL AICI (gsg BRE DE NU INTELEGI) .
SAU ESTI SADIC?
PE T34/55 A FOST GREFATA TEHNICA DE GENIU SI IMBUNATATIRI FUNCIARE DE NU SE MAI STIE !
DE FIECARE DATA CAND ERAU SITUATII DE CALAMITATE, ACELEA SE SCOTEAU SI CHIAR FACEAU TREABA CU BRIO, ACOLO UNDE SI CEA MAI DURA MASINA CEDA !
IDEEA ESTE BUNA-RECONVERSIA ESTE USOARA SI NECESITATILE DE ASEMENEA UTILAJE LE NEAGA DOAR PROSTII, CA SI POSIBILITATEA FACILA DE A LE REALIZA.
Intre timp, in Romania
http://www.cotidianul.ro/seres-si-nagy-intra-la-inchisoare-255636/
Justitzie la misto si de fatzada, de ochii prostilor…
4 ani si 8 luni, in State lua 480 de luni to life pt tradare si alte alea…
i se reduce o treime plus ca mai scrie si asta o carte…frectie…
ca sa fi dat un exemplu trebuia cacareva de la multele alea servicii de frecat menta al serviciu sa-i fi tras o boaba in teasta, sa bage si aurolacii ailaltzi la cap in caz ca le mai vin idei din astea
Cum le stii tu pe toate, ca un om mare…
@GSG Ai vrut matale sa zici ca luau 480 de ani to life pentru tradare… In State of course!
Sa fie intr-un ceas bun 🙂 )
Bre, se coace ceva…Maior si-a dat si el demisia.
Ce sa fie, ce sa fie? 🙂
Parca si-a depus doar mandatul la dispozitia presedintelui.
Neh, neh, egzista comunicat al presedentiei ca KI i-a acceptat demisa…
Daa, Cosmine ai avut dreptate: si-a dat demisia!
Ce sa se coaca bre??? Poate prunele ca sa faca mai multa tzuica….
Poporu’ asta nu rezista fara scandal si fara tzuica… pleaca ai nostri, vin ai nostri… si asta de secole…
Bre, e altceva, crede-ma…Victoria Nuland, vizita, legea Big Brother, Geoana…se intampla ceva…
Bre @Cosmine… Am impresia ca esti un pic mai tinerel daca nici pana acum nu ai remarcat „caracteristicile esentiale” ale poporului din care facem parte amandoi.. Nu lua asta ca pe o jignire ci doar ca pe o constatare. Ca sa reformezi poporul asta, nici macar jerfta lui Isus nu este de ajuns… nici macar Vlad Tepes multiplicat nu face fata… Iar eu nu fac parte din marea masa de pesimisti… Ai sa vezi cand neamtul va fi tarat in fel si fel de scandaluri, desi omul este bine intentionat… In istoria noastra au fost cativa conducatori cu intentii foarte bune referitor la poporul roman, dar din pacate au fost lucrati in fel si chip…
Geez, nene, mai bea si tu o bere rece vara…decat mosulet trist ca tine, mai bine tinerel fara minte ca mine 🙂
Nu o lua ca pe o jignire, ci ca pe o constatare.
Bre Cosmine…
„decat mosulet trist ca tine”… mosuletu’ asta trist a pus pe multi cu capu’ in gard in tinerete… si la o adica inca este capabil sa puna si ceata aia de boi mioritici pe ganduri… Ceata aia de boi d’ Romania care nu au nicio treaba cu nimic dar li se pare ca merita totul…
http://adevarul.ro/international/europa/ucraina-stare-deurgenta-urmeaza-razboiulo-1_54c74c54448e03c0fdffd061/index.html
Interesant acest articol/video cu opiniile domnului general Degeratu vis a vis de evolutia conflictului din Ucraina si a conflictului posibil, direct, cu Rusia! De urmarit…. 🙂
S-a votat draftul: Rusia este stat agresor iar cele 2 republici organizatii teroriste si se aduce la cunostinta: UN, Parlamentul European, PACE, NATO PA si parlamentelor nationale. Este posibil sa se ceara ajutor in armament defensiv.
La cum se comporta rus+pro cu prizonierii…:
https://www.youtube.com/watch?v=D-gJ46pVLMo&feature=youtu.be
Ieri s-a declarat stare de urgenta in cele 2 regiuni, iar cele 2 ‘republici’ au declarat ca vor sa isi uneasca fronturile (fortele) si sa isi coordoneze actiunile.
Ceva ce nu cred ca o sa aflati la stiri, desi se vorbeste despre mai multe sanctiuni (poribabil va fi ceva simbolic) incep sa fie ridicate din ele (fara prea multe vorbe):
In PACE la propunerea unuia din Mica Rusie (Austria) Monitoring Committee recomanda ridicarea din sanctiuni astfel Rusia va primii dreptul de participa si a vota la luarea decizilor.
Propunerea este sustinuta de grupul socialistilor, ALDE, UEL si EPP/CD.
///
De ce sustin eu ca este atat de importanta Ucraina pt. Romania de la min. 41.00.
Forta de „interventie rapida” a NATO se va ghida dupa proverbul: „Grabeste-te incet” ea poate intervenii dupa 7 zile.
Si inca o info interesanta: un oficer povestea, in presa, ca au fost necesare saptamanii pt. a convinge toti membrii NATO ca „omuletii verzi” din Crimeea apartineau Rusiei.
Cata umilinta pot sa adune si ucrainenii aia la ei acasa. Dar stiti cum e, casa de copii nu e acasa si nu toate teritoriile Ucrainei sunt ale lor de drept si de fel. Imaginile astea sunt bune de proiectat in parlamentul romaniei in sesiune extraordinara, in plen, pentru a le demonstra de ce trebuie sa i o armata bine pregatita si dotata. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa fie romani acolo, capturati in timp ce aparau Moldova! Probabil efectul mental ar fi fost enorm. Cata rautate vad la rusi, la ucraineni o vad inzecita. Asa cum am mai spus, neamul slav este un neam violent si barbar. Acum incep sa inteleg de ce nemtii au insistat sa-i scoata din joc atat de repede, sau de ce romanii au actionat uneori atat de violent peste Nistru. Avand asa ceva in fata, alta solutie nua ai. Doamne fereste sa ajungem si noi in asa situatie, ca e de rau! Daca slavii de rasarit ajung sa cucereasca Europa, ne intoarcem inapoi cu cel putin 100 de ani!
Mda… sa le transformam… dar oare nimeni nu s/a gandit ca pana ajung la interventie se termina motorina? :))))))) Daca ar fi sa schimbe si motorul, deja cred ca ar fi prea scump!
Bravo pentru gandire.
Dar eu as merge mai departe in stil nemtesc desi sunt roman get pe get, si anume ;as face o platforma la TAB pe care sa poti monta diferite cutii (cabine ) salvare, pompieri etc modulare .
Adica faci cabinele separat si le incarci cu macaraua pe tab .
Corect. Asta ar fi solutia cea mai economica. 1-2 sasiuri pentru fiecare judet si set complet de module interschimbabile, in functie de misiune.
https://twitter.com/RutheniaRus/status/559850335091834881/photo/1
Daca este adevarat, asta e o veste buna, ca inseamna ca rusii au ajuns la fundul sacului 🙂
nu sunt pentru donbass mai mult ca sigur 🙂 probabil pentru parada sau ceva…adica pana sa ajunga sa trimita rusii su-100 si t-34 la lupta mai e..
http://www.nasul.tv/2015/01/27/musamalizarea-razboiului-lui-putin-soldatii-rusi-morti-in-ucraina-inmormantati-ca-deseuri-biologice/
Ar fi o idee Eroule , desi si mie mi-ar placea mai mult o modificare substantiala , modulara pe sasiuri noi , eventual de Saur si cel mult modificarea Tabului 71 ca drone , sau AA +AT[rachete] +amfibie sau alte solutii de sustinere a infanteriei sau ca artillerie pe langa transportoarele mai moderne . Mai degraba , daca tot s-ar pastra sasiul , eu as taia carcasa integral pe orizontala pana la nivelul rotilor si as baga modular toata partea superioara fara sa ma mai complic cu sudari si lipituri peste o carcasa deja invechita si problematica , chit ca si motorul si transmisia trebuiesc schimbate , deci trebuie lucrat si la infrastructura si desfacut ,taiat ,surubarit .
Desi , din cate stiu asemenea proiecte ”schita ” erau destul de dese cel putin prin anii 90 cand inca se spera copios ”sa traim bine …” Tin minte de o idee de Puma cu elice tractiva in bot …
.E interesant de ce le-or bagat acum la inaintare ” cei de la mansarda ” ?…ori e ceva de genul ,” hai , ba ,sa ne facem ca lucram -pe ideile vechi – ca sa se faca aia ca ne platesc ” … Ori se cam ajita apele prin estul de Ucraina si a nostri se gandesc ca vor avea nevoie de utilaje de salvare-decontaminare …,sau povesti cu industria de aparare si bla bla-uri de genul ”uite cum ne ajitam degeaba prin ”forurile inalte -decizionale ” cu apararea …ca gandacii in borcan sa nu trebuiasca sa facem nimic …da sa curga banutu ” aici dandu-i dreptate GSG-ului cu invartirea banilor prin diverse firme produsul final fiind unul inferior ca apoi sa dam alti bani sa luam tot un produs inferior dar din export …Eu cred ca facand un Medevac din Tab-ul 71 ,ar cam iesi unul inferior de pilda Medevacu-lui ucrainean , sa nu mai zic de altele , care ar avea castig in fata Tabu-lui 71 pe piata tarilor unde ar fi concurente. Si atunci daca vizezi si piata externa , clar trebuie facut un medevac superior celui ucrainean DEJA ! existent si la un pret poate mai accesibil decat acesta . Ori aici as zice ,tot modularitatea ar cam fi Solutia cea mai facila .
pai pentru export mai degraba prinde bine un SAUR2 care sa faca fata concurentului ucrainean. Solutiile d emodificare TAB-71 ar fi variante low-cost, pe alta nisa, care pot fi realizate cu materialul clientului 🙂
Cat despre taiat tot de pe TAB-71, cu ce ramai, daca schimbi si motorul si transmisia? Cu rotile, suspensia si puntea?
mai bine pornim de la asa ceva, si vorba lui GSG9, in spatiul ala iti lasi libera fantezia 🙂
http://ic.pics.livejournal.com/timokhin_a_a/11809721/4716/4716_original.jpg
sau OT-64 asta, versiunea PCB:
http://s1180.photobucket.com/user/KRATOS1989/media/PLZ-457.jpg.html?t=1292765432
mai e interesanta modernizarea motorizarii facute de israelieni, in urma careia BTR-60 atingea 120km/h pe sosea:
http://www.army-guide.com/eng/product4393.html
„IMDA BTR-60 upgrade
In response to an undisclosed overseas customer, Israel’s NIMDA has developed an upgrade package for the BTR-60 APC.
The old power pack has been replaced by a new NIMDA-developed diesel power pack, coupled to new fully automatic electronic transmission.
The complete power pack consists of two Rover 300 TDI diesel engines, two Allison 1000 series automatic transmissions and two separate cooling systems, including hydraulic fans.
A modification kit for the driver’s control systems and a transmission control lever or push-button box is provided.
The new engines and transmissions are supported by a recently developed cooling system that comprises radiators and hydraulically operated fans. This enables the vehicle to operate in extreme environmental conditions from -40 up to +45°C.
This upgraded vehicle has a maximum speed (fourth gear) of 90 km/h and 120 km/h (fifth gear), with an operating range of between 650 to 750 km.”
Eu NU am propus un Medevac pe sasiu TAB-71 / BTR-60 pentru ca (masinile originale) nu sunt suficient de protejate pentru a merge pe front.
Daca te mai apuci sa le incarci cu kituri suplimentare de blindaj incep sa se taraie si, foarte probabil, va trebui sa renunti la capacitatea amfibie.
Pentru Medevac trebuie lucrat pe Saur2 si TBT.
Ce propun eu este strict pentru interventii la situatii de urgenta.
Pentru asa ceva nu are rost sa utilizezi sasiuri noi, mai scumpe.
In al doilea rand, o modificare de genul propus de mine nu exclude variantele la care te gandesti tu. In varianta ultra-ultraoptimista ar putea fi 80 masini (cate doua pe judet) sau, mai degraba, 40-50.
Restul de sute de masini pot fi modificate si adaptate pentru ce spui tu.
De fapt ideea cu care cochetez eu de mai multa vreme , ar fi cam cea de modularitate totala care ar fi pretabila si unui transportor , si a unui Medevac si a unui artillerist si a unei drone , in sensul de Tren Rulare de tip placa in care sunt inglobate motoare [carburant si sau electrice ] suspensii [ active poate ca si garda variabila ] Care ar avea si rolul de protective impotriva minelor .Pe aceasta placa motrica vin , modulele personal , artilerie sisteme defensive offensive [autonome de preferinta ] , trupa ,sau in alte configuratii platform de tragere , medevac ,logistca , sau drona care poate fi un modul mult mai scund ca profil , nemaipunandu-se problema inaltimii personalului .
Salut! Eroul Bula, imi dai, te rog adresa de email să-ti trimit niște idei?
eroulbula@yahoo.com
Idee de sasiu …e din industria auto , dar adaptabil …
http://www.evworld.com/images/skateboard.jpg
@Marius Da , e o idee si aceea , si fixat un plafon mai inalt care sa cuprinda si cabina si partea din spate , problema cu BTR-60 -ul alas Tab 71 e ca au motorul in spate
http://weaponsandwarfare.com/?attachment_id=27586
,
deci oricum trebuie desfacut si surubarit pt a-I adduce motorul in fata si adapta transmisia .
Eu ma refeream in special la carcasa care in loc sa o tai in diverse moduri pt. a resuda alte constructii pe ea , mai bine o tai cat mai mult , preferabil din dreptul botului , pe deasupra rotilor , toata partea de deasupra , lasand covata amfibiei , si aducand motorul ,, apoi punand module deasupra ,sau prinse de covata in stil container , care pot fi adaptate mult mai usor unei forme permisibile si probabil chiar mai usor de construit …[chiar la imprimanta …]
Sasiul este , motorul este transmisia la fel , sunt mult mai usor de manipulate si fixat in noua pozitie , cu o macara , carcasa se poate adapta nevoilor in diverse moduri , de la camion , la drona sau artillerist , deci dintr-un sasiu ar fi posibile tinspe variante interschimbabile …
Deci l-ati „transferat” pe Bula la MAI. In sfarsit….Sper ca va fi o lunga si fructoasa colaborare, abia astept propunerile de modernizare ale navei (viitoare fregata? distrugator?) „Stefan cel Mare” 🙂
In sfarsit ….. ce? Doar nu-ti imaginezi ca ma voi ocupa doar de MAI 🙂 )))
Eroule, sa arunci un ochi aici http://englishrussia.com/2010/08/06/fire-fighting-tanks-of-the-ussr/ poate gasesti vreo sursa de inspiratie (cred ca ai avut un var prin URSS :)). Numai sa nu intri cu flexul in toate tancurile, sa-i mai lasi si lui Marius niste TRuri de modernizat.
nu merci Vlad, eu am zis ca am terminat cu TR-urile… vi le las asa cum sunt sa va urcati in ele si sa treceti pe langa batalionul de Leo2A4 ( sau batalioanele), „ca noi”, care vor zace sub sopron de teama sa nu se strice ceva la ele ca mentenanta e scumpa si trebuie trimise in Germania.
se pare ca nici acum n-ai inteles de ce am publicat chestiile alea despre TR-uri…
Eu credeam ca ai simtul umorului…
Motorul poate ramanae tot al Tabu-lui 71 ca obtiune low-cost, n-am fost eu destul de explicit , dar trebuie adus central , pt. a permite accesul prin partea din spate dupa cum reiese si din ideile Eroului . Desi daca un motor si transmisie de Saur ar putea fi integrabile si functionabile la un randament mai bun , clar , n-ar mai fi de pastrat vechile motoare deja obosite …
Am mers pe o solutie de tip Saur1 pentru motor si transmisie in primul rand pentru ca nu stiu cat sunt de functionale motoarele TAB-71, aici mai vorbim si de consum. In al doilea rand, solutia tip Saur 1 este deja testata si nu mai pierzi timpul cu testarea de solutii cu motor in centrul masinii si transmisie diferita.
Referitor la articol: de ce sa nu adaptezi un Dac 665 pentru genul respectiv de misiuni? Ar fi mai ieftina atat conversia cat si mentenanta.Consuma si mai putin.
Este vreun pompier pe aici? Exista prin vreo tara transportoare blindate modificate in dotarea pompierilor?
Stiu ca rusii au BTR-80 si BRDM-2 (http://vitalykuzmin.net/?q=node/500) dar sunt variante modificate minor si nu cred ca sunt multe. Rusii au si BPM-97 la situatii de urgenta, imi scapa la ce misiuni le folosesc. Probabil au luat ad litteram vorba fight fire with fire.
Sa le luam pe rand:
1. care este excedentul de DAC-665 apte sa fie transferate gratuit catre IGSU?
2. DAC-665 nu pluteste – problema la inundatii – problema la cutremur major cu avarii/caderi de poduri;
3. Capacitate de trecere.
La un cutremur major, cu 8×8, daca nu reusesti sa impingi daramaturile sa-ti faci loc pe strada, te sui peste ele. Cu 665 risti sa nu te poti urca sau sa ramai blocat sau sa te rastorni;
la un accident major pe autostrada, cu 8×8 o iei pe langa, urci rambleul, treci rigola (destul de lata) si ajungi in punctul in care ai nevoie. Cu 665 mergi pe camp dar apar problemele cand trebuie sa te cateri pe rambleu sau sa sari santul.
4. Consumul: 665 are 215CP iar la TAB-71 modificat ai 285CP. Diferenta de consum nu e proportionala avand in vedere ca sunt generatii diferite de motoare cu consumuri /CP diferite. In plus, in functie de destinatia masinii poti merge pe un 220-250 CP. Avand in vedere ca e vorba de cate o masina pentru fiecare ISU judetean, nu cred ca influenteaza consumul total al unitatii, avand in vedere ca va fi folosita doar in situatii extreme.
Nu e obligatoriu sa astepti sa faca altii si apoi sa te iei dupa ei. Daca ai nevoie pentru conditiile din Ro, o faci pur si simplu.
Bre Eroule, speriat de cutremure majore.
La un cutremur major oricum intervine Armata cu tot ce are.
Ca daca asteptati voi sa va scoata bas#i£ni$le alea de la ISU de-la-supt-daramuturile-de-la-supt-blocuri o sa muriti asa, incetisor.
Idem la indundatii majore, tot armata salveaza situatia.
Si nu numai armata, MAI, jandarmerie, toata lumea vine cu tot ce are. La ce sa te mai c@ci pe dumneavoastra cu TABurile la ISU la indundatii cand pot sa vina cu barcile. Asta daca le pornesc motoarele. Daca vine cineva cu TABurile atunci tot Armata vine.
La ce sa mai incarci p’aia de la ISU cu „ultra-ultraoptimista ar putea fi 80 masini”. N-are nici o logica.
Si de cand ai devenit fan ISU?
Ca se tot latra pe aici, inclusiv matale, ca ISU in sus si ISU in jos, ca nu puteau sa salveze in timp real ciumeti care dau cu avionul givrat in munte sau ciumeti care dau cu elicopterul in lac asa de kiki-de-miki-because-it’s-fun.
Crezi ca daca le dai 80 de transportoare pe mana ai faci mai buni?
Cred ca toata basin@r@ia asta inventata cu neaparata necesitate de 80 de TABuri la ISU e numai ca sa nu crape fabrica aia de la Moreni. Ei bine, daca nu fabrica TABuri pt vreo armata locala sau pt export, oricum crapa.
Lasa-l, bre, sa fie fan ISU, ce-ai cu el? Shhhhh.
O sa-l iubeasca pompierii :).
Salutare !
Nu de putine ori Bula era si eroul bancurilor in care el pica de babalau. Gen : ” Aveti paine de doi lei ?!
Da cate doriti ?! Una cat costa ?!
Deci Bulflex vine cu niste idei si desene ca pe TAB 71 /BTR-60 PB sa l transformi intr o parascovenie pt ISU in caz de calamitate !!!
Amu ceva timp batea campii cu un fetis al sau montarea obuxierului M777 pe un SAUR 2 da n a reusit sa vina cu desene plauzibile si alte alea pt acel proiect SF sau cum se mai spune What if .
In schimb vine cu niste desene eneralizate pt Adapterea lui TAB 71 la niste „utilitati ” ISU .
Din nou vine cu aberatiuni : ditamai lama pusa in fatta cut tot cei trebuie sa o sustina si sa o manevreze (deci nu mai pune obuzieru pe spate ca face oricum baldabac ) ci ii pune greutate pe fata ca sa fata baldabac !!!
Si alte inutilitati dar cireasa de pe coliva TAB ului este ca Bulflex desii are un astfel de transportor ce are motoarele in spate A si ala ARE DOUA MOTOARE , si ia solutia dela Saur sau transportoare vestice cu motoru (UNU ) dus pe fata dreapta si bineinteles pe spate face un hambar pt diverse si bate campii cu gratie din nou ca tre sa ramana amfibiu !!!!! Ala fiind gandit si condtruit intrun asa mod sa le impace pe toate . Ori ditamai TRANDFORMAREA lui Bulflex inseamna de fapt o alta masinarie . Si ce i culmea e ca mai sunt unii de zic ca e bine asa , mai ales un fidel sustinator a ceea ce i vechi e bun
Saracu GSG sa tott chinuie sa egzplice ca situatia i neagra si cu si fara par ca tot degeaba sunt destui care sa creada in alba nagra !!!!!!!
Dacii si veveritele plus gigeii nu adus solutii ?!!!
Cer senin si sanatate ca e nevoie mare !!!!!!
Ti-a dat vreun moment prin cap ca, in varianta pentru iarna (cu plug), il trimit sa-si faca drum prin nameti si nu sa treaca Dunarea inot?
In privinta M777 pe Saur, nu desenul era problema ci ranforsarile necesare pentru a rezista reculului. Nefiind o piesa cu recul redus ci una „de pus pe pamant” ranforsarile necesare ar fi dus la pierderea capacitatii amfibii.
Nu m am gandit Bulflex pt ca in cazul asta oricum exista freza realizata de cei de la armata si montata la camin DAC folosita in zapezile din 2014 !!!! asa ca la ce bun sa ” crosetezi” un TAB cu astfel de ustensile daca exista deja UTILAJUL ?!!!!
Da tu te ai gandit ca in toate desenele tale cu modulu din spate usa astupa tubul elicei propulsoare ?!!!!!! Uitate la primul desen „copy paste ” de pe goagal sau alte poza la ce inaltime ar trebuii sa fie usa in desenele alea !!!!
cat despre fetisu cu M777 nu mi da acum mie explicatii care ti am spus de la bun inceput ca nu are cum sa mearga , da tu nu si nu ca bulflex stie iar acu sa vii sa spui ca de ce e tardiv dupa ce mai intai ii dadeai ca se poate .
Nu serios, care elice propulsoare daca am zis ca o inlocuieste cu doua propulsoare externe, detasabile, ca la Saur 1 ?
Ah da bre aici ai dreptate intr o mana ca in ailalta tii flexu !!! Pai inseamna ca tu esti ala cu mai taie din ele dale dreacu
Atunci nu serios la ce dreacu atata bataie de cap numai cu reproiectare , testare si alte alea cu struto camila modificata de tine si nu direct SAUR 1 sau 2 ca tot sunt la parametrii in care vrei tu sa crosetezi TAB u ?!!! Daca tot o arzi pe ingineru si contabilu cu costurile ai idee ca o reparatie capitala cu atatea modificari costa mai mult decat nu face ?!! Deci iale la mana din nou si fale pe SAUR sigur asta pt hoby ul tau what if ca aia de sus or sa le ia in seama cand or sa faca din nou masini de pompieri ?ISU pe sasiuri de ROMAN si nu vor lua tot de la IVECO !!!!!!
voi incerca sa ocup cat mai putin spatiu pe server cu acest mesaj:
1.nu discuta despre DAC 665T – nu stii ce putea si poate inca fiind un camion vechi totusi
2.in caz de viitura nu intri cu submarinul…acolo unde nu trece 665T transportorul pluteste si in anumite conditii, datorita fortei viiturii devine o barcuta in furtuna.de ce nu exista si riscul rasturnarii.iarna pe unde trerce plugul poate trece un senilat fara probleme.unde nu poate plugul intra freza…punem si o freza printre propuneri?
3.in filmulet se vede capacitatea de trecere pt un DAC 6×6.punem pariu pe orice ca nu exista transportor 8×8 in Romania care sa aiba aceleasi performante?
4.de ce TAB taiat,sudat, crosetat,etc si nu GHE-O Rescue gandit tocmai pt situatii de urgenta?pretul? te-ai gandit cat costa o reconversie?motor, transmisie,lucrari diverse?ce inseamna plug si motor pe fata din p de v al stabilitatii, tab-ul fiind proiectat cu motor in spate?neaparata trebuie sa cautam solutii pt ca sub pretextul salvarii locurilor de munca sindicatul sa „prospere”?
final-astfel de ideii erau marca inregistrata a cuiva drag mie.daca nick-urile sunt diferite nu pot decat sa fiu consternat de amploarea fenomenului
https://www.youtube.com/watch?v=dvWsh2dXerU
ai si tu dreptatea ta 🙂
daca tot e sa mergem inapoi in timp, oare BTR-152 ne-amfibiu nu ar fi fost mai potrivit? Ma gandesc la ce frumusete de urmas au scos rusii de 2 ani, BRM-97, dar si la aranjamentul motor- cabina de pasageri, mult mai interesante pentru un astfel de rol 🙂 Nu cred sa mai avem in cimitire BTR-152…
https://www.youtube.com/watch?v=uVeGxzmz0EA
Daca am fi combinat platforma de DAC 665T cu conceptul BTR-152/ BRM-97?
sau
https://www.youtube.com/watch?v=AOldC3b2u1c
Nu cred ca trebuie sa fii suparat pe cei de la Moreni, daca guvernul nu vrea sa sprijine Brasovul. Guvernul nu sprijina pe nimeni daca nu ies comisioane.
Oricate calitati ar avea 665 tot nu pluteste si aici nu e vorba doar de interventii la inundatii (unde nu te duci cu TAB-ul impotriva puhoiului ci intri dupa ce s-a linistit) ci si de traversari de cursuri de apa daca podurile sunt afectate.
Motorul are cca 750kg iar montarea plugului nu-l face sa cada in bot. Sper ca nu te-ai gandit (precum Caporalu’) ca-i montezi plugul si-l trimiti sa treaca Dunarea cu el.
Ghe-O Rescue are o problema (motorul imens – consum pe masura)
De cand s-a lansat sub o denumire pompoasa „Proiect National TBT 8×8” nu i-am auzit pe cei de la Moreni sa invite INAR Brasov in proiect…daca tot e proiect national.sa zica: nu ne iese.nici cu Saur1 sau 2 nu crestem performanta.TBT-ul e ultima sansa ajutati-ne cu proiectarea.
nu Moreni gestioneaza programul TBT ci MApN… Moreni face ce i se impune.
Bre @MCM nu stiam de filmuletul asta, dar recunosc ca mi-a imbunatatit parerea despre camioanele DAC, care era oricum destul de buna.
Si cand te gandesti ca pe astia ii tenteaza sa cumpere camioane de la Renault pentru armata.
Sunt de aceeasi parere referitor GHE-O (daca tot se vrea cumparat ceva neaparat la ISU, desi nu stiu cat de prioritar ar fi) in loc de tabul asta modificat din cauza raportului de costuri/produs obtinut. Practic, dintr-un tab n-ar ramane decat o bucata de carcasa in urma reconversiei, motoarele fiind primele care ar trebui schimbate si de aici tot ce urmeaza. Plus echipamente montate pe ele, plus sporit cat de cat confortul mai ales daca il folosesti ca ambulanta, etc. Sa nu uitam ca se mai intampla sa „moara” cate un tab la parade pe asfalt, unde armata le foloseste pe cele mai bune din ce i-a mai ramas. Ce sa mai vorbim de cele care sunt prin cimitire (parc rece). Pai mor pe drum inainte sa ajunga la locul interventiei.
Si in conditiile in care guvernul nu aloca fonduri pentru ca armata sa cumpere niste Saur 2 pe motiv ca nu sunt bani, sa te apuci sa faci 80% reconversie si inlocuiri de piese la niste taburi pentru ISU, mi se pare ca se inscrie in traditia romaneasca recenta de a cauta motive sa risipim banii.
Si daca tot arunca banii, mai bine cumpara niste masini NOI, concepute din start pentru asa ceva, fie ca e GHE-O, fie orice altceva. Ca tot ne vaitam de SH-uri.
Decat sa modifice 50 de taburi pentru ISU, mai bine construiesc 10 Saur 2 pentru armata. Daca vor neaparat sa le dea de lucru.
PS. Nu te-am mai vazut pe aici de prin februarie 2012. Imi amintesc perfect si articolul cu pricina.
Eroule, hai sa observ intai partile pozitive din propunerea ta:
– Din cate m-am interesat, mai exista transportoare blindate in dotarea unitatilor de pompieri/situatii de urgenta din lume. Rusii au, cehii si polonezii au (cate o buc.), chinezii au (un transportor pe senile special conceput pentru aceste misiuni). Americanii au M-113 (la NASA) si Humvee ex-US Army.
– Daca le dai celor de la ISU un vehicul amfibiu „multifunctional”, ar gasi si misiunile la care sa-l intrebuinteze.
– Pui la lucru industria.
– Utilizezi un autovehicul aflat in stoc.
Dincolo de aceste puncte, exista si niste probleme.
– Este un caz tip „avem niste TABuri si o uzina, cum procedam?”. Deci matale pleci de la solutie si apoi cauti problema. Pleci de la furnizor, nu de la beneficiar, cum este normal.
Nu mai retin cui i-am spus, lui George sau lui Marius, ca voi aveti un blog care sustine industria romaneasca de aparare. Ceea ce este super. Dar cand sustineti industria (furnizorul) in detrimentul militarilor (beneficiarii), atunci avem o problema.
Aceeasi problema exista si cu cei (mult, mult mai numerosi) care sustin furnizorii din afara in detrimentul militarilor.
Voi incercati sa faceti un bine, dar uneori sunteti precum acei copii care vor s-o treaca pe batranica strada, desi ea nu doreste.
In mod normal, achizitiile se fac in functie de nevoile beneficiarului. Adica ai niste misiuni, de ce tehnica ai nevoie pentru indeplinirea lor?
Se elaboreaza cerinte operationale etc.
Si dupa aia vin unii si spun ca atat este bugetul, descurca-te.
Caiete de sarcini (unele „telefonate”, ca suntem in Balcani, nu-i asa?)
Dar pana cand beneficiarii, adica MILITARII CARE UTILIZEAZA TEHNICA, nu vor avea cel mai greu cuvant de spus, vom merge pe principiul „merge si-asa”.
Am mai spus: imi doresc ca industria romaneasca sa produca tehnica si echipament de nivel mondial. Si in anumite domenii produce (optica, armament usor, TABuri). Dar cand nu poate s-o faca, imi doresc sa nu ma injure daca aleg tehnica straina.
Sunt unii pe-aici care ar trimite armata la razboi cu sabii de lemn, doar pentru ca sunt facute in Romania, ori acest lucru este fundamental gresit.
Misiunea militarilor romani este sa apere Romania, indiferent cu ce arme. Nu sa sutina economia.
Deci, intreb: au cerut pompierii o astfel de „autospeciala”?
– Din cate inteleg un astfel de transportor ar interveni in cazuri de catastrofe extreme, asa-numitele „lebede negre”. In acele cazuri oricum intervine armata, se mobilizeaza utilaje din economia nationala etc. Daca am fi americani am putea risipi bani pe autospeciale care intervin din 50 in 50 de ani, dar la noi altele sunt urgentele.
– Cate unul pe judet? Gresit. Pai situatia din punct de vedere al riscurilor de catastrofe este aceeasi in Timis cu cea din Galati?
Nu vreau sa-ti tai elanul (mai ales acum ca te-ai „transferat”), iti place sa bricolezi din cate imi dau seama, vreau doar sa spun ca lucrurile trebuie gandite in profunzime inainte de a da cu flexul. Masori de trei ori si tai o data. Ca daca tai din prima…
eu nu cred ca ar fi mai potrivit
dac-urile (camioanele cu sasiu) pleaca de la niste cerinte preliminare in care preponderent e factorul utilitar ,sa-i spunem,nu de performanta dinamica
e ca si cum ai spune ..-e mai util sa faci o masina sport dintr-o dubita sau un sedan
de asta si masinile alea de pompieri ,de prin aeroporturi ,sau mai specializate adopta o arhitectura apropiata de un tab
masini specializate pe baza lor (a taburilor) ar iesi din prisma performatelor dinamice de toate categoriile net superioare unora bazate pe camioane
daca le-ai face de la zero ai avea minusul ca ar iesi mai scumpe si ceva penalizate pe factorul utilitar(sarcina utila probabil si consum raportat la aceasta)
dar daca ai ceva de la care poti pleca cine stie …macar sa le dea cateva sa faca vreo 2 demonstratoare adaptate conditiilor civile si sa vedem ce ar iesi
George GMT, am autit acum cateva zile la TRV ca cei de la consiliul concurentei vor sa amendeze o firma elvetiana de armament care a derulat un contract cu statul roman, fara sa respecte legile concurentei libere si tot asa. Se pare ca acest contract a intrat si in vizorul DNA. Sa fie oare vorba de contractul pentru transportoare blindate? Ai idee…ai auzit ceva? Stie careva ceva legat de treaba asta? 🙂 Eu unul sper sa intre tare in ei, sa le taie pofta de afeceri pe carca statului si sa castige si Moreniul din asta. Poate li se apleaca si pofta de SH-uri pe o carca de bani! 🙂
Nu stiam. Pot fi transportoarele sau pot fi tunurile AA GDF 003…
nu, e vorba de niste tranzactii de arme usoare in serii mici. Nicidecum Oerlikon sau Mowag. Cel putin asta am inteles eu. uite aici:
http://www.tehnomil.net/2014/12/09/c-asa-i-in-tenis/#more-3901
Sursa: bursa.ro
Si direct de la sursa:
“Astfel, în urma analizei materialului probator aflat la dosarul cauzei, concluzia raportului iniţial a fost aceea că întreprinderile TRANSCARPAT, SAUER, SWISS şi BRUGGER-THOMET s-au înţeles să participe la licitaţii cu oferte trucate, care să le asigure creşterea şanselor de câştigare a produselor licitate…”
“Deşi TRANSCARPAT a fost împuternicită, de aceste întreprinderi, doar să le reprezinte în relaţia cu autoritatea contractantă, TRANSCARPAT s-a implicat direct în tot procesul de licitare, respectiv a întocmit, semnat şi depus ofertele pentru aceste întreprinderi.”
“În acest fel, prin utilizarea unui reprezentant comun care şi-a depăşit atribuţiile de reprezentare, ofertele nu au fost elaborate şi fundamentate în mod independent de fiecare întreprindere implicată, astfel încât să se asigure o concurenţă reală între acestea.“ Sursa: consiliulconcurentei.ro
Afacerea transportoarelor Piranha III miroase grav a DNA, fiind una din cele mai proaste afaceri facute de Romania. Nu au fost probleme care pot sa apara la un APC care sa nu le fi avut:
-fiabilitate? Pai BTR70 poate fi considerat standard al calitatii si fiabilitatii pe langa Piranha III. Din primul lot doar 3 nu au avut nevoie de reparatii capitale (frane, monitoare, probleme cu armamentul, erori de proiectare, crapturi in structurata, etc pana la finalul contractului totul s-a bifat);
-protectie? Mai subitire asa dupa ce le-au comandat si-au dat seama ca nu rezista decat la 4kg de explozibil, solutia kituri alti bani alte distractie.
„În perioada analizată de Consiliul Concurenței, un tun răsunător a bubuit în curtea Ministerului Apărării, care a achitat nu mai puțin de 23 de milioane de euro pentru 17 autotransportoare blindate Piranha III, care sunt în conservare și sunt scoase numai la parade. Explicația este simplă, transportoarele au grave deficiențe tehnice care nu au fost remediate de producătorul elvețian Mowag.
”
Pe langa problemele tehnice mai sunt si erori de genul:
„Mai mult, militarii care le-au testat au constatat că trebuie să tragă cu ambele mâni, cu forță de manșă, fapt care nu le mai permite să acționeze butoanele și comenzile de pe panoul de bord. Toate deficiențele tehnice au fost consemnate în rapoarte care au ajuns pe fundul sertarelor oficialilor MApN. ”
http://www.curentul.info/2013/index.php/2013121794693/Actualitate/O-firma-de-apartament-si-trei-companii-straine-amendate-cu-3-milioane-de-euro-pentru-licitatii-trucate-la-MApN.html
Ce ne trebuie noua TAB-uri cand avem asa ceva… http://youtu.be/9jgPsBnwgEE ? 😀
Lasand gluma la o parte, felicitari „Eroului Bula” pentru idee!
Am observat pe multi intrebandu-se de ce sa ii dotam cu TAB-uri pe cei de la ISU, ca ce rost are, samd. Pai, va reamintesc ca sub denumirea asta pompoasa, se afla defapt o structura militarizata, in speta pompierii.
Ceva tehnica militara pe la ei prin ograda nu strica in caz de ceva…
Plus ca desigur, ar fi o paine de papat si pt cei de la Moreni. Salarii, taxe, etc. Industrie verticala ce angreneaza industria orizontala, industrie orizontala care plateste salarii, taxe, etc. Salarii cu care se platesc diverse, diverse care sunt si ele vandute de catre diversi, care platesc si ei salarii, taxe, etc. si uite asa, o punem de o mica relansare economica, macar in judetul respectiv. Daca s-ar investi pe mai departe tot in astfel de chestiuni, am reusi sa repunem tara pe picioare, cat ai zice TAB!
Offtopic
@admini
Vreau sa va dau un comentariu al unui prieten de-al vostru care a inteles cum sta treaba:
„Pentru Armata dotarea si intretinerea sint strategice insa ele se pot face si din import, pentru ei exista si optiunea asta.
Cred ca e pe cale sa se nasca o confuzie, nu am spus ca suportul industrial local nu ar fi important pentru Armata asa ca incerc sa reformulez: pentru orice achizitie se tine seama de o serie de criterii. Generalizand mult, lista ar arata cam asa: calitatile tehnice, costurile de achizitie, costurile intretinerii, posibilitatea localizarii intretinerii si a productiei. Ordinea nu e chiar aleatoare, cam asta ar fi ordinea criteriilor din punctul de vedere al Armatei.
Ca sa indeplinesti cat mai bine toate aceste cerinte iti trebuie bani, fiecare element de pe lista se poate face mai bine daca ai dispune de mai multi bani.
Cum sumele pentru achizitii sint foarte limitate (un eufemism) se incepe reducerea pretentiilor in ordinea inversa a prioritatilor. Parcurgand lista invers, se poate observa de ce localizarea productiei e primul lucru la care se renunta, urmat de cea a intretinerii. Nu inseamna ca ele nu sint importante pentru Armata ci mai putin importante decat celelalte criterii.
Din punctul de vedere al industriei de aparare, lista arata desigur un pic diferit si e normal, nu e vorba doar de Romania, postarea exemplifica situatia similara (dpdv a conceptiei armata vs industrie) din Polonia.
Din moment ce industria si Armata sint entitati diferite, cu nevoi si interese diferite, desi ambele strategice pentru Stat si critice pentru asigurarea securitatii, problemele lor nu vor fi rezolvate atat timp cat vor fi tratate unitar. Pur si simplu problemele si solutiile sint diferite pentru Armata vs industrie.”
http://www.tehnomil.net/2014/12/13/crabul-broasca-si-stiuca/
da, se poate face totul din import, insa devine sistematic… asta ma ingrijoreaza. Stiu nitzel cum e cu listele de evaluare, pentru ca am prezentat in detaliu programul polonez de achizitie F-16 in detaliu.
Nimic din ceea ce s-a cumparat in ultimii 10 ani nu e din tara sau are mentenanta in tara. (In afara de Mowag Piranha, C-130Hercules si poate cate ceva la fregate) Si asta chiar si la echipamente la care initial transferul mentenantei si revitalizarii era prevazut in acord – vezi SPAAG Gepard (care are un asa-zis centru de mentenanta la Turda, dar e departe de complexitatea a ceea ce era prevazut initial).
E un obicei prost si a devenit sistematic. Nu mai reiau discutia in care am exemplificat cu cifre costurile ulterioare de modernizare si mentenanta, si care nu tin de achizitia initiala cu bani putini. Ar trebui ca in fisele de evaluare sa faca calculul pe toata durata vietii produsului, cu standard de modernizare inclus pentru cele vechi (rachete Hawk, fregate, ) nu doar sa se uite la banii pe care ii dau la inceput.
sau ia exemplul achizitiei celor 16 Panhard PVP, care nu era prevazuta in nici un program prioritar in timp ce programul strategic TBT 8×8 nu primeste finantare cu anii. Cum e asta?
Vezi cine este comandantul CLI.
Nu spune nimeni sa se aduca totul din import. In domeniile in care industria noastra este competitiva, trebuie preferate produsele romanesti. Dar sa achizitionam tehnica de lupta slaba calitativ doar pentru ca este produsa la noi, inseamna sa ne furam singuri caciula.
In comentariul de mai sus se spune o treaba simpla: cand nu sunt bani, se fac compromisuri.
@Vlad. Respectivul comentariu, de fapt ideea exprimata in el, este fundamental gresit. Si este atat de fundamental gresit inca Armata practic nu va exista niciodata fara o industrie nationala in spate.
Fata de asa-zisele criterii ale achizitiei, da-mi voie sa rad din toata inima! Care crioterii de pret sau de alte alea cand cam toate achizitiile sunt reprezentate de fiare vechi bune de nimic, tocmai pentru ca nu ai in tara o industrie capabila sa le modernizeze. Cazul Hawk fiind cel mai elocvent, Raytheon a cerut o suma enorma si noi am ramas cu fiarele alea bune de nimic.
Armata si Industria nu sunt entitati separate ci dimpotriva un tot unitar in jurul caruia se construieste apararea nationala! Una fara cealalta nu pot functiona, iar daca tu crezi ca militari romani vor putea folosi la capacitate un sistem de arme atat timp cat pentru reparatii il suie in tren si-l trimit in alta tara… E opinia ta da economic vobind, cat si militar, este o gluma proasta.
Problema intretinerii se traduce in limbaj militar prin termenul de „disponibilitate” asa ca mult succes cu procentul de disponibilitate al tehnicii de lupta reparata prin Europa.
Un alt factor este pretul, daca iti surubaresti tehnica la tine in tara, cam 40% din banii cheltuiti se intorc catre buget, generezi locuri de munca, daca o faci afara pierzi toti bani.
Acum, ideea ca armata si industria sunt doua chestii diferite este – si am propietatea termenilor folositi – o tampenie monumentala! Cat de greu poate fi ca cineva sa priceapa ca economia nationala sustine armata din absolut toate punctele de vedere, iar armata trebuie sa-si calibreze achizitiile in interesul economie nationale. Armata nu-i firma de paza care lupta prin Irak si ar trebui sa fie foare interesata ca banii pe care Romania ii cheltuie cu ea sa aduca ceva profit sau macar sa genereze pierderi cat mai mici.
Pentru ca o astfel de mentalitate – total gresita dpdv economic – v-a adus in stadiul in care sunteti, armata doar cu numele, capacitatea de lupta fiind undeva sub genuchiul broastei.
Ca o ultima precizare, in cadrul unei achizitii de tehnica de lupta pretul intretinerii pe durata medie de viata este mai mare decat tehnica in sine. In acelasi timp – la americani, companiile constructoare de MRAPuri au facut galagie in Congres pe ca aceste vehicule sa nu fie aruncate, ci donate, ideea fiind ca din mentenanta acestora americanii ar avea mii de slujbe, iar armata americana s-a conformat imediat, pentru ca la americanii daca un general ar sustine ce sustii tu l-ar da aia in suturi afara.
Orice structura militara din lume pierde bani! Militari nu produc nimic pentru PIB, iar tehnica de lupta doar cionsuma si nu produce, astfel ca fiecare tara incetrca sa faca ceva si sa diminueze aceste pierderi financiare prin intoarcerea unor sume cat mai mari din banii alocati armatei catre economia nationala.
Argumentul ca armata nu este interesata de industrie este jignitor pentru cei care va platesc salariile si va cumpara tehnica de lupta, lasand la o parte faptul ca este o idee prosta a adus dotarea in starea actuala.
Daca aceasta mentalitate este intradevar una predominanta intre ofiterii romani – desi stiu ca nu-i asa – atunci chiar meritati ca in caz de conflict sa infruntati inamicul cu ce aveti acum in dotare, iar cand un TAB importat la cheie din nus ce tara se va strica pe front vorbiti cu inamicul sa va dea o pauza pana vine din Elvetia..
Apropos, Armata face ce i se spune sa faca, iar ce achizitii a facut pana acum, da-mi voie sa ma indoiesc ca au avut la baza nus ce criterii de calitate.
Bravo George, foarte bine puncatat.
Punctat*
George, gandesti ca un economist, nu ca un militar. Pentru tine prioritatea este industria, nu armata.
In rest, efecte speciale, nu le comentez. Le pun pe seama faptului ca poate nu-ti bausei cafeaua.
Nu, George gandeste ca un militar care vrea ca soldatii sa aibe cu ce sa lupte pt. ca el stie ca tehnica importata este doar pt. timp de pace in timp de razboi daca ti se defecteaza sau este avariat, mai grav, de inamic pleca, asta daca se poate, in straintate la reparatii iar in acest timp militarii lupta ca in WW2 deci este ca si cum nu ai avea.
@Hannibal
Comiti doua erori:
1. Presupui ca mentenanta tehnicii importate se face DOAR in strainatate.Fals
2. Presupui ca la tehnica produsa in tara nu exista probleme de mentenanta.Fals.
Cunostintele tale despre logistica sunt minime.
Inainte de a te da cu parerea, mai informeza-te.
@Vlad. „Efectele” sunt la adresa ideii din articol, in rest imi sustin vocabularul. Fara economie NU exista armata si nu va exista niciodata. Si orice achizitie militara trebuie sa aiba in vedere suportabilitatea pentru economia nationala.
Exemplu. O racheta AT cumparata din afara costa 100 mii de dolari, bani pe care ii dai in totalitate, iar mai apoi mai platesti cateva zecii de mii de-a lungul perioadei de viata pentru intretinere, bani care merg – evident – tot afara.
In scenariul meu, racheta se fabrica in Ro, eventual sub licenta, si integrata partial, macar 30-40% iese la un pret de 150 de mii de dolari…
Dar tot e mai bine decat un import „la cheie” dintr-un motiv evident: in realitate racheta este mai ieftina, pentru ca 50% din bani se intorc catre bugetul statului iar intretinerea se va face in tara, astfel suma platita pe intreaga durata de folosire devine suportabila si aducatoare de slujbe, armata avand o racheta AT foarte buna…
Nu armata hotareste cum se fac achizitiile – in nici o tara din lumea asta – ci guvernul.
In orice achizitie militara sunt doua criterii extrem de importante:
– disponibilitatea tehnicii cumparate
-pretul pentru intretinere pe intreaga durata de viata a sistemului de armament.
Acum tre sa fii macar ciudat sa insisti pe achizitii directe de afara cand in astfel de conditii cele doua criterii sunt pur si simplu distruse.
Iar razboiul prietene se duce cu economia nu cu armata, daca logistica nu ai nimic nu ai…
Acum ti-as ramane recunoscator daca mi-ai argumenta avantajele achizitiei din import, cu argumete similare.
Nu ma refer bineinteles la toata tehnica de lupta: rachete AA cu raza lunga si alte asemenea.
GMTule,
Fara sa ma bag in discutie 🙂 🙂 , matale nu intelegi sau nu vrei sa intelegi niste chestii…
Adu-ti aminte, ca i-ai publicat articolele pe blog cu manutza lu’ matale, cum i-a numit tRofi pe aia de la UMB? I-a numit furnizorul.
Si in final parca pana si tRofi a zis ca Leopard repede sau se alege praful – a ramas scris aici pe blog.
De unde a zis aburitul ala R.I. ca e? A zis ca e din sistem.
Nu stiu daca aici sau pe shelalalt blog pt „Ode Armatei si Conducatorilor Iubiti” AKA ‘Resboiu’ (daca-i vezi poza lu ala care intretine blogul ai zice ca e Resboiul cu farfuria de la Popota de la Presa Militara)’ a zis un militar ca „armata lupta cu ce le pun la dispozitie civilii„.
Deci daca nu le intelegi logica nici nu ai cum sa intelegi cine e si ce vrea ei.
Ei sunt sistemul, voi sunteti civilii, ailalti sunt furnizorul/economia si mai e si politicul. Capisci?
Armata e un sistem mare si complicat, cu legi, regulamente, subordonare, sistem de invatamant, juridic etc
Ei au armele pe mana. Ei au oameni pregatiti sa le foloseasca.
Daca vor, rastoarna guvernul si iau puterea, ca n-are nimeni ce sa le opuna armament si oameni la nivelul la care sunt ei.
Ei sunt si se considera un sistem, separat de civili
Si separat de economia nationala. Li se falfaie de economia nationala. Aia nu e grija lor.
E alta mentalitate.
Ei au armele si asteapta armele noi si cu alea lupta. Ca crapa Moreniul sau nu, li se fal-fal…
Ei sunt un sistem care utilizeaza armele si nu un sistem care produce armele sau care sustine economia nationala ca sa le produca.
Politicul e si ala cu treburile lui. Din pacate nu ale voastre 🙂
Deci sunt trei sisteme involved in treaba asta: politicul cu comanda si fondurile, armata si (eventual) economicul(economia nationala). Eventual, pt ca se poate si fara ultima. Si mai sunt si civilii care cotizeaza la impozite, dar pe aia nu-i baga nimeni in seama 🙂
Ca le-oi vrea matale unitare, le-oi vrea, dar nu vezi ca fiecare e cu p#zd@ masii 🙂 fie ca-ti place fie ca nu…
Astia in sistemul lor militar vor arme de calitate si li se fal-fal daca sunt din import sau nu.
De ce? Pai simplu. Pt ca e viata lor in joc si viata lor depinde concret de armele alea.
Prefera mai putine dar de calitate, fie ca-s de import sau nu, si asta e valabil cam peste tot, sistemele de arme sunt din ce in ce mai scumpe si deci din ce in ce mai putine in dotare.
Dupa aia Vlad ti-a explicat bine partea cu compromisurile si la ce se renunta mai intai.
Concret, pana adunci banii, pana faci cercetarea, prototipul, pana elimini defectele de proiectare si productie din seria initiala, pana incepe productia de serie si ajung la unitati samd se termina razboiul si atunci importi dracu 100 de tancuri daca numai de atatea ai nevoie si iesi mai ieftin si mult mai repede.
Din punctul de vedere al politicului e mai bine, ca ei dau mai putini bani.
Si dpdv al militarului iarasi e mai bine ca iau repede ceva verificat si in dotare si la altii, care le place si in care au incredere sa-si puna viata in joc, si sar repede pe ele, le incaleca ca sa se pregateasca de lupta. Ca asta e treaba lor.
Dpdv al economicului-local e jale intr-adevar, dar pt aia doi de mai sus asta nu prea mai conteaza…
Ce-i dai matale cu „razboiul prietene se duce cu economia nu cu armata”, asta o fi fost valabil in confruntarile alea de ani si ani de zile WWI, WWII. Care producea mai multe tancuri si avioane proaste ca sa-l copleseasca pe alalalt.
Acum daca se mai ajunge la bum-bum generalizat se termina repede.
Conflictele sunt locale (din cauza de MAD, ca altfel s-ar fi capacit ei demult 🙂 ) si prin interpusi.
De aia nici nu cred ca se agita astia sa se pregateasca pt conflicte de durata de ani de zile si sa-si faca stocuri de rachete si tancuri pt 1000 de ani.
Daca n-ai rezolvat nimic cu stocul de rachete si tancurile la dispozitie e putin probabil ca mai rezolvi cu economia care iti mai produce niste tancuri si rachete peste o luna.
Care economie? – presupunand ca ai avut-o, aia daramata de balistice eventual nucleare sau care merge fara electricitate ca ti-au lovit centralele?
Si cine sa-ti mai conduca tancurile alea nou fabricate daca ti-au murit echipajele pe care le aveai deja si pe alea le-ai pregatit ani de zile prin scoli de subofiteri si ofiteri si dupa aia ani de zile prin unitati si poligoane?
Conflictele militare serioase (alea dintre armate, cu aviatie, rachete, flote, divizii de tancuri) vor fi de intensitate mare si durata scurta
Deci nu mai conteaza intretinerea parcului importat programata peste 2 ani, lupti cu ce ai, cu ce canibalizezi, se strica o lasi acolo si pleci mai departe, ca nu e timp.
Si daca aveai posibilitatea sa trimiti TABul la reparat, pana se intoarce sau iti vine piesa, asta daca mai are de unde se intoarce, daca mai exista uzina, s-a terminat razboiul. De aia probabil exista un stoc de piese si munitie de mobilizare, de lupta, pt timp scurt. Daca se termina ala oricum s-a terminat si razboiul si ai pierdut cafteala.
Ukraina nu e un exemplu, acolo se bat a la long insurgenti cu garzi nationale sprijiniti si de unii si de altii
Razboaiele economice/politice/media/informationale sunt oricum in plina desfasurare, le discutam pe site in articole si comentarii
Si daca „razboiul prietene se duce cu economia nu cu armata” inseamna ca noi oricum am cam pierdut demult razboiul. Si acum se mai carpeste ce se mai poate 🙂
@gsg9 …
„Ei sunt si se considera un sistem, separat de civili
Si separat de economia nationala. Li se falfaie de economia nationala. Aia nu e grija lor. ”
Vecine , ai dat cu bita in balta grav …… dimpotriva meseria de militar in slujba Romaniei incepe cu :
„Jur credință patriei mele România.
Jur să respect Constituția și legile țării.
Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României.
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor.
Așa să mă ajute Dumnezeu!”
Iar asta include inclusiv economia nationala ….iar armata nu e un sistem separat , nu e stat in stat , armata nu e grupare de mercenari …….
” E alta mentalitate. ” … in mod sigur tu ai alta mentalitate si care strict la aceasta declaratie este fundamental neadevarata .
” Ca crapa Moreniul sau nu, li se fal-fal…
Ei sunt un sistem care utilizeaza armele si nu un sistem care produce armele sau care sustine economia nationala ca sa le produca. ”
vecine , functia armatei este PROTECTIA UNEI ZONE , A TARII … in primul rind isi protejeaza ceea ce-i sustine ca parte a unui sistem , in primul rind economia indreptata spre autosustinerea armatei , fabricile cu destinatie militara …. adica sustine economia nationala prin functia de protectie a substratului armatei ….. deci , in primul rind armata isi protejeaza craca pe care o sustine …in speta , e c o n o m i a ….
ca sa fiu foarte exact : armata este exteriorul sferei , economia este interiorul
iar exacta de asta trebuie sa aiba grija militarii in caz de razboi : de pastrarea economiei nationale pentru ca sa poata fi alimentati cu „unelte” militare pentru ca asa cum sintem inconjurati de inamici , in caz de conflict nu te alimenteaza nimeni din afara ci doar din interior , din economia indreptata spre productia de razboi
iar treaba cu ce prefera militarii e alta mincare de peste …… intre a vrea si a putea e doar diferenta de putere economica ….. exact cum a zis si George ca pretul dicteaza uneltele ….militarii utilizeaza uneltele in functie de bugetul economie alocat armatei ….. astea sint disponibilitatile financiare , cu astea se antreneaza militarii …. o tara bogata , scule scumpe ; o tara saraca ….. hirburi si alea resapate ….
si au importanta ambele variante : atit capacitatea de refacere cit si stocurile preexistente …… toate economiile functionale se bazeaza pe ambele variante …… pt ca in varianta ta , daca ai terminat stocul te-ai si predat !!!!!!!!!!!!!!!! …… iar razboaiele din viitor nu vor fi chiar ” fulger ” … WW3 va dura citiva ani , e drept mai putin decit WW2
iar MAD este o sperietoare ….. pentru ca nu militarii conduc armatele ci persoanele din spatele guvernelor iar clica mondiala a acestora nu-si va permite in nici un caz aceasta posibilitate de sinucidere garantata ….. in WW3 vor fi folosite doar armele atomice cu distrugere limitata , tactice …. armatele au fost intotdeauna esalonul 2 …… nr 1 vor ramine tot politicienii , iar astia nu au curaj sa se sinucida reciproc la scara mondiala … garantat
deci intre a presupune ce va fi si a cunoaste ce va fi in viitor e totusi o diferenta … cam mare
iar George a zis foarte bine : „razboiul prietene se duce cu economia nu cu armata”
economia da de mincare armatei … nu invers , economia da bani armatei … nu invers , economia da munitie armatei … nu invers , economia da piese de schimb armatei … nu invers
economia genereaza ….. armata inghite …… asta este lantul trofic
si inca nu am vazut tara care se bazeaza doar pe stocuri si nu si pe economia care produce specific piese pt armata ….. de unde crezi ca apar stocurile pt armata ? de la extraterestri ?
@buzu
Reintegreaza-te bre in Absolut si la viziunile matale cu WW-7 si intoarce-te la ce fumezi. Mai bine ramai cu postarile cacare ne tot sperie cu cea mai c@c@t si dupa aia reingurgitat maica rusia…
@ gsg9
bre, pe tine oricum nu te sperie si impresioneaza rusii , inca …… poate rusoaicele , deocamdata
p.s. sint nefumator 🙂
„Din punctul de vedere al politicului e mai bine, ca ei dau mai putini bani. ”
Chiar si cand faci cercetare parte din acei bani se intorc la buget chiar daca nu in acelasi procent ca atunci cand faci productie. Si partea frumoasa este ca se intorc in cateva luni pe cand daca importi nu se mai intoarce nimic. Si asa ai bani pt. pensii, salarii sau proiecte. Iar daca mai ai si norocul sa obtii un patent se poate vinde pe multi bani…
„Acum daca se mai ajunge la bum-bum generalizat se termina repede.
Conflictele sunt locale (din cauza de MAD, ca altfel s-ar fi capacit ei demult ) si prin interpusi.”
Evident, cat timp razboiul rece nu a devenit cald cum poate cineva crede ca se va intampla acum ca Rusia sa invadeze direct, pe fata si in nr. mare un stat NATO. Nu, conflictele vor fi ca in Ucraina, Libia, Irak, Siria, etc din n motive si in primul rand pt. ca aici este vorba despre maretie, putere, sfere de influenta nu despre distrugere. Daca Rusia ar invada direct si in nr. mare o tara NATO pierderile pt. ea ar fi atat de mari incat chiar daca ar castiga nimic nu ii garanteaza ca nu va fi atat de slabita incat sa se trezeasca cu diferitele scenarii gen Ucraina din propriul teritoriu nu o vor pulberiza si aici nu prea mai merge cu nuclearele.
Concluzia conflictele vor fi de tipul separatism, razboi civil, interetnic, etc si vor dura mult timp iar aici cine are industrie de aparare castiga. Aliatii, cu cine Germania care face(a) presiuni asupra Ucrainei sau acepte ce vrea Rusia, asta este o gluma proasta.
„Care economie? – presupunand ca ai avut-o, aia daramata de balistice eventual nucleare sau care merge fara electricitate ca ti-au lovit centralele? „
Sa admitem ca va fi un conflict clasic intre Rusia si NATO. Nu se va ajunge nici o data la nucleare dar ce tinta frumosa pt. un atac cu balistice/intercontinetale si alte zburatore cand marea majoritate a statelor inamice depind de fabrica unei singure tari, pai ce invitatei mai frumosa vrei.
„Ce-i dai matale cu „razboiul prietene se duce cu economia nu cu armata”, asta o fi fost valabil in confruntarile alea de ani si ani de zile WWI, WWII. Care producea mai multe tancuri si avioane proaste ca sa-l copleseasca pe alalalt.”
„Daca n-ai rezolvat nimic cu stocul de rachete si tancurile la dispozitie e putin probabil ca mai rezolvi cu economia care iti mai produce niste tancuri si rachete peste o luna. „
Asa cum ai scris nu se va ajunge la conflicte directe ci prin interpusi.
Romania nu va fi atacata direct, sansele sunt foarte mici, in cazul nostru se va folosi scenariul Ucraina prin N cu unguri (inclusiv cei din Transcarpatia deci granita) si in S-E la „noua” granita cu rus+pro (posibil transnistreni) or genul acesta de concflict este unul de anduranta care il castigi doar cu economia nationala (in special capacitatea de a produce numitie si armament dar si de a repara).
Ucraina are nevoie de 6 milioane de euro pe zi si asta pe timp de armistitiu cand li se interzicea si sa traga in rus+pro daca acestia nu trageau (nu aviatie ,nu artilerie iar salariul unui soldat ucrainian era de 192 de euro) si chiar daca Ucraina primeste milarde (2 anul acesta de doar de la US si probabil va mai primii) este aproape de faliment (incapaciate de plata) si tine cont ca ea isi produce armamentul deci 40-50% din banii cheltuitii se intorc la buget (iar acum cu acesta ofensiava a rus+pro va chetuii mai mult). Daca nu producea armamentul conflictul s-ar fi terminat de mult din… lipsa de bani.
Esista impresia ca armementul creste undeva prin depozitele guvernului si de te duci si iti iei ce iti place, ce ai nevoie si cand ai nevoie. Am sa le dau o veste proasta, nu este asa. Armele costa bani si chiar daca ai bani nimic nu iti garanteaza ca iti vinde cineva ceva (2 ex. Romania la inceputul WW2 si Ucraina acum) asa ca o sa ai la incput ceva dupa coase, frunci cei mai producem.
1. George, nu am spus ca armata sa sustina CUM se fac achizitiile, am spus ca militarii care utilizeaza tehnica sa aiba cel mai important cuvant de spus. Cumperi tancuri, ii intrebi pe tanchisti, cumperi avioane, ii intrebi pe piloti samd. Parerea lor trebuie sa fie cea mai importanta, nu cea a politicienilor sau a contabililor.
2. Ai dat exemplul cu rachete AT. Stii ce rachete AT ofera industria noastra? Exact, Maliutka (modernizata). Tu, daca ai fi intr-o subunitate AT, te-ai duce sa lupti cu ea impotriva unor T-80 sau T-90? Te-ai duce, ca n-ai avea incotro. Dar nu-mi spune ca nu i-ai pomeni pe istetii care te-au dotat cu o arma proasta, pana la rudele de gradul 5.In lupta nu te incalzeste cu nimic faptul ca prin cumpararea unui produs romanesc s-au creat locuri de munca samd. Te incalzeste doar sa ai sisteme capabile sa distruga fortele si mijloacele inamice. Punct.
3. N-am sustin achizitia exclusiv din afara, sau din interior. Pentru mine armele sunt niste instrumente cu ajutorul carora iti faci meseria. Ai arme bune, iti fac meseria mai bine. Ai arme proaste, ti-o faci mai prost. Este foarte simplu pentru cine vrea sa inteleaga. Este la fel ca in orice meseria. Cati dintre voi ati vrea sa fiti operati de un chirurg exclusiv cu instrumente romanesti ??
As prefera ca armele sa fie fabricate in Romania. Dar nu ma injurati, fratilor, daca prefer un G36 unei PA sau un AT-4 unui AG-7.
4. Disponibilitatea este importanta, dar pana acolo exista criterii mai importante. De pilda caracteristicile tehnico-tactice. Un arc cu sageti are disponibilitate maxima si pret pentru intretinere minim. Ne dotam infanteria cu arcuri?
5. Spuneai mai sus „jignitor pentru cei care va platesc salariile” si ca „militarii nu produc nimic pentru PIB”.
Militarii nu produc nimic pentru PIB, da, pentru ca nu aceasta este misiunea lor. Militarii va asigura securitatea frontierelor, astfel ca viata sa se desfasoare normal si va mai scot din rahat ba la inundatii, ba la viscole. Ofera servicii, economic vorbind.
Cand aud chestii gen „eu iti platesc salariul” primul impuls este sa spun: ia frate arma si treci in locul meu, parca m-ai plati sa o ard pe Coasta de Azur.Hai sa vedem cat te tine.
Orice stana are caini, care traiesc de pe urma oilor, se poate spune si asa. Fara acei caini, insa nici oile n-ar trai prea mult.
„si va cumpara tehnica de lupta”. Ma faci sa zambesc… Mai corect ar fi fost „si NU va cumpara tehnica de lupta”.
eu in mare masura sunt de acord cu argumentele tale
pct 3 in special
imaginar ..cand multi discuta despre mari ispravi pe front ,cauta vinovati ,ponderi intre cine e mai important tehnica ,factor uman ,decizional…eu imi imaginez frontul asta imaginar ca pe un mare santier cu ingineri ,operatori de masini care mai de care mai specializate ,etc
unde vreau sa ajung ..ca sa nu se inteleaga ca bat campii degeaba
operatiunile astea de mai mica sau mai mare amploare depind de o coordonare ,comunicare,disciplina la diferite nivele
si de o abordare pragmatica si realista …poate si cu ceva experienta a celui ce face desenul de sus in a intelege cum functioneaza toata masinaria de la intelegerea tehnicii si modului optim de operare a acesteia pana la factorul uman ..chiar si psihologic
trecand peste astea e foarte logic si am inteles asta tot timpul ca un operator ,utilizator final de sistem sa isi doresca ce e mai bun in momentul respectiv ..din motivele expuse de tine
de aici si logica …ca pilotii sa ceara avioanele ,ca tanchistii sa ceara tancurile
pana la nivelul celor mari din armata si nu e ceva de blamat daca un fost general sau fost ofiter superior ia un fel de atitudine(intr-o masura corecta si proportionata) ,chiar si in mass media(fara sa se intreaca anumite limite) ptr a sustine dotarea corecta a armatei
si industria de aparare nu e copilul armatei …sa traiasca „sugand” la sanul numit bugetul mapn
ca vorba aia e mic si e posibil sa si moara de foame plus ca slabeste inutil mama
dar …e un mare dar ,taticul guvernul ,csat-ul si cei din cina cea de taina care stabilesc prioritatile prioritare si au si parghiile si atributiile in a decide ce poate trece prin filtru…au in subordine si ceea ce numim industrie de aparare
si pot decide daca e important ca armata sa cumpere in loc de maliutka …o racheta ce vine top-bottom cu raza si caracteristici ce pot scoate din lupta un t 90 …dar prin aceeasi prisma pot decide sa vina instalate pe un tbt la moreni in loc de un piranha 3 ,ca nu prea conteaza ca ala e mai rapid cu 3 km la viteza maxima si e mai mobil cu o iota in teste cand ei ti-l trimit echipat cu cauciucuri de asfalt tot nu va trece mai rapid prin lanul de porumb decat un zimbru echipat corespunzator
deci …sunt diferente, trebuie o abordare …
nu sustin ca din prisma uniformizarii…hai sa le dam vulturilor psl si pa md 86 ca sa-i trimitem in misiuni unde li se cere ceva ce nu se cere infanteriei de „baza” sa-i spunem
ca ei nu au nevoie de veste pana la genunchi ca sa ia cu asalt case si sa vaneze „capitanii” adversarului…de ele au nevoie aia care vor tine frontul ca armatele de voluntari de peste granita
trecand peste …igsu ,am mai spus-o in trecut ,e o structura …unitate ce o spune numele …ptr situatii de urgenta ,adica se intelege si catastrofe mai mari decat un incendiu la o saormerie in bucuresti
si din cate am vazut ..nu prea „am vazut” ceva „hard” specific
nu sustin neaparat reconversia tab 71 …nu cunosc detaliile …dar banuiesc ca si pe seama saur 1 se poate face vreo platforma cat de cat decenta ptr orice fle de interventie ,cu modificari poate mai mici decat cazul tabului si cu subansamble actuale
si nu cred sa iasa mai scump decat un vehicul specializat din import
pe de alta parte managementul unitatilor ramase in „curtea” guvernului trebuie adus la zi in multe privinte…dar intai reanimat pacientul ,dupa aia sa inceapa operatiile ptr a scoate tumorile
@ Vlad
si tu ai aceiasi mentalitate de mercenar cu a lui gsg9 , de sistem in sistem , rupt de realitatile financiare
1. ” Parerea lor trebuie sa fie cea mai importanta, nu cea a politicienilor sau a contabililor.”
intre dorinta si putinta financiara exista o prapastie in Romania de fata !!! 🙁
2. In razboi te bati cu ceea ce ai…… nu cu visele si cu dorintele pe care le ai
3. Cu cit sint mai multe achizitii din interior cu atit intaresti mai bine economia (craca ) pe care se sustiine armata … atit pe termen scurt , mediu si lung … si cele mai bune armate ale lumii se autosustin , nu depind de resturile aruncate de la altii !!! … si repet, in razboi lupti cu ceea ce ti-a oferit economia …… altora sau proprie … dar sigur pe termen lung achizitiile din economia altora va submina economia proprie … de altfel se si numeste razboi economic in care inamicii asigura un atac preventiv , pe termen mediu si lung la economia adversarului , asigurarea pe viitor a unui statut de subordonat , dependent ,sclav care la primul brinci se va preda atit din lipsa de stocuri cit si din pricina unei economii autosustentatoare …..
” As prefera ca armele sa fie fabricate in Romania. Dar nu ma injurati, fratilor, daca prefer un G36 unei PA sau un AT-4 unui AG-7. ”
bre , ori preferi una ori alta ?
poate ai vrut sa zici ca TREBUIE ca armele sa fie fabricate in Romania , de preferinta un G36 sau AT-4 fabricate in Romania … CRED CA ASA AR SUNA CEL MAI BINE
4. Cu ce bani avem , cu aceia cumparam si cu aia luptam … daca avem doar bani de arcuri , doar aia cumparam …… si la starea sau mai bine zis halul in care se afla economia, asta ne permitem …… de stiut ca arcurile romanesti sint mai ieftine decit cele straine :)..pentru ca o parte din bani se reintor tot aici … nu pleaca in alta parte
5 . gindesti ca un mercenar pe care il intereseaza doar banii si jucariile , nu si sursa acestora …..
si ca sa fiu foarte clar
Mercenarii lupta pentru bani iar militarii care au depus juramintul, lupta pentru un teritoriu si tot ce apartine de acel teritoriu ( oameni si materiale )
George a spus , citez ” Argumentul ca armata nu este interesata de industrie este jignitor pentru cei care va platesc salariile si va cumpara tehnica de lupta ”
tu ai scos din context doar paragraful „jignitor pentru cei care va platesc salariile” care nu are nici un subiect ….. nici cap nici coada ….. si asta e o forma de manipuilare a ideilor
” Cand aud chestii gen „eu iti platesc salariul” primul impuls este sa spun: ia frate arma si treci in locul meu, parca m-ai plati sa o ard pe Coasta de Azur.Hai sa vedem cat te tine. ”
vecine , asta iti este meseria si pentru aceasta esti platit ca orice beneficiar al economiei ….ai jurat , ai de luptat ……doar cu mina ta ai semnat contractul …… scurt si fara alte filozofeli .
„” Orice stana are caini, care traiesc de pe urma oilor, se poate spune si asa. Fara acei caini, insa nici oile n-ar trai prea mult.
„si va cumpara tehnica de lupta”. Ma faci sa zambesc… Mai corect ar fi fost „si NU va cumpara tehnica de lupta”. „”
asta se numeste simbioza …si in primul rind e ca orice relatie simbiotica gazda-parazit
armata (parazitul cu functie de protectie preventiva , de altfel inutil pe vreme de pace ) suge banii economiei ( gazdei ) dar se asigura ca in caz de mediu neprielnic ( razboi ) gazda ii poate asigura toate resursele necesare , din interior , pentru a-si ineplini functia de protectie
„si NU va cumpara tehnica de lupta „….. asta este , daca hotii au fost la conducere , astia sint banii ……. asta este tehnica , cu asta se va lupta in WW3
bre vecine Vlad , te pricepi la tehnica militara dar nu vezi padurea din cauza copacilor …. da bre drumul la radar …….
problem solved … QED
@Buzu
Prietene, daca pentru tine a dori sa-ti faci cat mai bine meseria de aparare a tarii (ajutat de dotare) inseamna sa fii mercenar, n-are nici un sens sa-mi bat capul sa-ti explic, pentru ca oricum nu ai inteles nimic din ce am scris mai sus.
se spune „vecine”, nu prietene.
Uite ca totusi ai simtul umorului :)/
@buzu
„si tu ai aceiasi mentalitate de mercenar cu a lui gsg9 , de sistem in sistem , rupt de realitatile financiare”
Bai postac de ambasada 🙂 ,
Lasa-ne matale mentalitatile si sistemele noastre, ca oricum sint notiuni avansate pe care nu le intelegi 🙂
In rest vad ca scheunati tot mai tare, se intetzeste foamea pe acolo pe la voi 🙂 ?
@Buzu. Atentie mare la limbaj!!!!!!!!!!!!!
@Vlad. Eu nu am sustinut absolut niciodata ca armata sa se doteze cu tehnica de lupta slab calitativa! Daca la noi nu se poate produce ceva la un nivel de calitate decent, asta e, cumparam din afara.
La punctul 1) chiar mai facut sa zambesc, pentru ca am intrebat un fost comandant de batalion de tancuri ce car de lupta prefera, iar raspunsul a fost foarte clar: unul fabricat in Romania, chiar daca nu ar fi la nivelul de top.
„jignitor pentru cei care va platesc salariile”, este jignitor atunci cand se fac achizitii rau intentionate, atunci cand armata refuza pur si simplu integrarea intretinerii in tara in favoare unor firme straine, aruncandu-de banii pe geam si comisioane, pe seama scaderii capacitatii de lupta.
In rest nimeni nu a cerut militarilor sa lupte cu arcuri si sageti, desi cam pe acolo sunteti, noi dorim sa nu ne mai trezim cu achizitii gen Panhard, Pirahna IIIC si alte asemenea la adapostul a nus ce chestii tactico-strategice. De exemplu, la achizitia Pirahna ministrul apararii de atunci – Melescanu – a sustinut ca trebuie cumparate de urgenta pentru Afgansitan, desi nu au fost niciodata folosite acolo pe motiv ca nu erau MRAPuri.
De bun simt mi s-ar parea ca MApNul sa ceara primul ca cat mai multe din armele sale sa fie fabricate sau macar intretinute in tara dar din pacate MApNul este principalul dusman al acestei logici de bun simt.
Nu cer ca cele 12 F 16 sa fie reparate la Aerostar, dar ma asteptam ca Gepardul sa fie reparat in tara.
Nu stiu daca ai cunostinta insa radarele „fabricate in Romania” TPS 79R au fost urcate pe vapor si trimise in State pentru revizie si reparatii generale, un lucru pe care sunt gata sa-l accept la limita, dar nu voi accepta niciodata sa cumparam TABuri, tancuri sau alte echipamente cu un grad mediu de complexitate si sa platim mana de lucru altora pentru ca asa vor cativa generali prosti si corupti. Militarii ar trebui sa se gandeasca ca macar o parte din banii cheltuiti sa intoarca in economia nationala, economie care sustine armata pana la urma, si daca economia nu are slujbe si bani nici armata nu va avea nimic.
Maliutka…urasc racheta asta, doar ca Ploiestiul a avut si un program de dezvoltare a unei rachete AT moderne ghidata laser, program inchis din lipsa comenzilor dupa care s-a cumparat Spike. OK, Spike este o rachete AT foarte buna, doar ca Polonia isi asambleza si intretine rachetele Spike la ea acasa, noi nu.
Mergem mai departe cu o alta mostra de minciuna, coruptie si prostie Made in MApN.
SAUR 2 a fost respins de armata , intr-un raport evident confidential – pentru doua motive macar mincinoase, daca nu rau intentionate cu adevarat:
– primul motiv – Mobilitatea. SAUR 2 nu are viteza maxima de 120km/h!!! Acum sa-mi spui tu un singur TAB 8×8 operational in toata lumea asta mare care are aceasta viteza! Nu exista asa ceva si nic nu ai nevoie, toate se invart in jurul valorii de 100km/h, inlcusiv Strykerul american. In rest n-au avut ce comenta fata de mobilitate…
-Nivelul protectiei. Standard 2 la SAUR 2 armata vroia 3. Dar se poate duce pana la 3, intrebarea este la ce standard se afla TAB 71, 79, B 33?!
Ai arme iti faci meseria, de acord, doar ca ai ce arme isi poate permite tara ta sa-ti puna la dispozitie, iar politica de achizitii a armatei ar trebui sa fie in primul rand nationalista, acolo unde acest lucru se poate si nu anti-economia nationala cam peste tot.
Cate tanciuri crezi tu ca-si permite Ro? Da TAB?! Da avioane de lupta? Da nave de razboi? Niciodata nu vom putea dota armata la nivelul cerintelor strategice ci o vom dota cu maximum economic posibil, ori daca noi vom merge pe importuri o sa aveti pana la urma doar arcuri si sageti, adevart arcuri si sageti din import.
Crezi ca noi bne permitem varfuri de gama? Leopard 2A7? F 15 SE? Patriot PAC 3, etc,e tc? Categoric nu si asa cum spounea un fost comandant de batalion de tancuri, prefer un tanc romanesc cu o rata mare de disponibilitate, ieftin de exploatat si in numar mai mare, decat o mana de tancuri ultra-moderne, scumpe si cu un grad de disponibilitate limitata.
Iar la sfarsit da-mi te rog voie sa te contrazic: disponibilitatea unui sistem de arme este de multe ori mai importanta decat caracteristicile armei. Un arc cu sageti pote fi relativ util in fata unui G 36 ramas fara cartuse sau care s-a blocat…
De exmplu Rusia prefera un grad de disponibilitate mai mare in fata caracteristicilor tehnico-tactice superioare, iar rusii nu sunt chiar cei mai prosti din lume la acest capitol.
Apropos de viteza de 120km/h:
– un TAB ar putea merge cu aceasta viteza pe doar cateva portiuni de autostrada, si acolo fiind limitata la 110km/h pentru vehicule de aceasta talie, deci o asemenea viteza ar fi inutila in apararea teritoriului national in urmatorii 10-15 ani. Doar daca nu prevad sa mergem spre V, incolonati pe autostrada… luptand sau fugind 🙂
– cu chiu cu vai am gasit un TAB care atinge teoretic 120km/h – e un BTR-60 modificat de israelieni cu motor altul decat Caterpillar 300CP… acum poate or mai fi cateva 🙂
mai e interesanta modernizarea motorizarii facute de israelieni, in urma careia BTR-60 atingea 120km/h pe sosea:
http://www.army-guide.com/eng/product4393.html
„IMDA BTR-60 upgrade
In response to an undisclosed overseas customer, Israel’s NIMDA has developed an upgrade package for the BTR-60 APC.
The old power pack has been replaced by a new NIMDA-developed diesel power pack, coupled to new fully automatic electronic transmission.
The complete power pack consists of two Rover 300 TDI diesel engines, two Allison 1000 series automatic transmissions and two separate cooling systems, including hydraulic fans.
A modification kit for the driver’s control systems and a transmission control lever or push-button box is provided.
The new engines and transmissions are supported by a recently developed cooling system that comprises radiators and hydraulically operated fans. This enables the vehicle to operate in extreme environmental conditions from -40 up to +45°C.
This upgraded vehicle has a maximum speed (fourth gear) of 90 km/h and 120 km/h (fifth gear), with an operating range of between 650 to 750 km.”
deci poate vor TAB-71 modernizat, ca tot avem articolul de zilele trecute. Aici alte modernizari:
https://www.youtube.com/watch?v=7SBe6Ulq7rw
https://www.youtube.com/watch?v=Gs9m5-k_vro
uite si ucrainenii ofera:
http://morozovkmdb.com/eng/body/btr60.php
Bre, cateva 8servatii 🙂
„Polonia isi asambleza si intretine rachetele Spike la ea acasa”
Tot ai dati cu Polonia si sus in jos.
Aia sunt din cu totul alt film si nu mai are rost comparatia cu ei.
Economic in primul rand, dupa aia politic, geografic (ca sunt asezati in poteca), pana si religios, caco’nteaza ca-s catolici si Occidentul ai simte mai apropiati de ei decat pe tiganii aia ortodocsi din estul Europei, ca asta e…
Dupa aia Polonia nu fabrica nici macar o singura racheta Spike daca nu le furnizeaza evreii niste subansamble cheie. De egzemplu nu cred ca polacii vor pupa vreodata partea cu senzorul si algoritmii de acolo.
„ZM Mesko manufactured elements of the missiles and began final assembly in 2006.”
Asa ca ori le asamblezi cu ce iti trimit aia ori ca le cumperi cu totul mare rahat tot nu ie. Tot de ei depinzi si daca se defecteaza ceva sensibil tot evreii le vor repara.
La cantitati mari posibil sa ai ceva avantaje economice daca iti faci o linie de asamblare acolo.
Dar la cantitati mici la asta se renunta din start, ti-a explicat omul.
Nu intelege ca nu as vrea sa fabricam noi rachete AT ultra-mega-uber-super, dar asta nu se intampla…
Iar daca tot persisti in ideea ca licenta, uite ca nu-ti da nimeni licenta la tot…
„radarele „fabricate in Romania” TPS 79R au fost urcate pe vapor si trimise in State pentru revizie si reparatii generale”
Pai penca aceeasi problema ca si la polaci: nu-ti da americanul planurile, know-how-ul si echipamentele pt intretinerea celor mai sensibile tehnologii. Noi om fi participat si noi cu ce s-a putut, insa elementele esentiale sunt fabricate si vor fi reparate doar de catre americani.
„dar nu voi accepta niciodata sa cumparam TABuri, tancuri sau alte echipamente cu un grad mediu de complexitate ”
Tancul modern nu mai e demult un echipament cu grad mediu de complexitate 🙂
Uita-te cine si ce tancuri mai face, noi nu vom mai fi in clubul ala.
Dupa aia degeaba te certi cu ei 🙂
Ei sunt acuma un sistem profesionalizat.
Nu mai functioneaza aia cu sa facem din tanc tractoare si din tractoare SAMuri. Probabil vor 5 tancuri dar bune in loc de 50 mediocre.
Nu mai e nici povestea aia cu razboiul intregului popor si nu-si mai bat capul cu economia nationala.
Daca ai bani de 5 tancuri si pe alea 5 le pui la dispozitie, cu alea 5 vor lupta si dupa aia se semneaza armistitiul.
Razboaie de ani de zile cu tancurile nu se vor mai intampla, vor fi ciocniri de durata mica si intensitate mare.
Probabil ca pe asta se mizeaza cand au un stoc de armament si-l folosesc pe ala, indiferent ca e din import sau romanesc.
Dupa aia se mai mizeaza si pe Alianta.
De acord ca un TAB se poate si trebuie facut aici. Dar sa nu te mire cand se vor importa cateva zeci.
Bre nea GSGule Polonia a cumparat o cantitate comparabila cu noi de rachete Spike. De acord ca nu putem avea pretentia sa le fabricam in tara, da putem incerca si noi ca macar o mica parte din banii alocati pt Spike sa ramana la noi. Mic cu mic se face mare…
„Probabil vor 5 tancuri dar bune in loc de 50 mediocre.” Nu crez ca asta vor si stiu ce vorbesc ca am avut ocazia sa discut cu trei comandanti de batalioane de tancuri. Toti au zis ca vor un tanc pe care sa-l poata folosi intens, romanesc, sau macar cu intretinerea in tara si nu neaaparat ultimul racnet. Da faza cu intretinerea era litera de Evanghelie pt ei, zic si io ca or sti oameni ce vorbesc.
Pai daca nu-si mai bat capul cu „economia nationala” rau fac. Orice militar occidental isi bate foarte serios capul cu economia nationala din tara lui. fara economie nu ai armata iar daca ai nostri nu pricep ca fara ca o parte importanta din echipamentele lor TREBUIE sa fie produse in tara (se numeste ciclu economic, rotatia banilor in economie, etc) inseamna ca i-am tinut degeaba in scoala ca nu au invata nimic.
Apai vericule si eu sunt de acord ca in caz de pocneala nu mai avem timp sa producem noi marea cu sarea si luptam cu ce avem, da matale ai inteles foarte gresit teoria economica a tehnicii militare 🙂 .
Pe timp de razboi nu conteza doar ca pe timp de pace conteza al dracului de mult.
Adica tu ca tara trebuie sa poti suporta armata pe timp de pace, foarte multi ani, s-o antrenezi, s-o dotezi, sa-i permiti sa foloseaca tehnica in antrenamente…
Daca ai in dotare chestii care costa foarte mult sa le folosesti (nu vorbim de pretul de achizitie) atunci se cheama ca nu vei avea o armata bine pregatita ci doar una de parada. Tu ca tara trebuie sa-ti permiti o armata bine dotata pe timp de pace, ca la razboi mai vedem noi ce facem, dar daca tu ca „baiatul destept” pierzi cea mai mare parte din bani prin importuri de tehnica si pentru setrvicii de mentenanta atunci se cheama ca niciodata nu vei avea bani sa-ti dotezi armata. Si oricat de multi bani am aloca tot nu vom avea ceva serios pe post de armata…
Pe mine nu razboiul ma ingrijoreaza ci pacea.
Corect mi se pare ca MApN sa faca tot ce poate, fara sa devenim ridicoli si absurzi, ca o parte cat mai mare din banii pe care romanii ii dau armatei sa se intoarca in economie sub forma de comenzi, servicii, etc, si sa nu se duca in Germania sau mai stiu eu unde. Pana una alta copiii nostri invata in scoliile de aici si nu vad sensul sa platim taxe si impozite pentru muncitorii germani, atunci cand cu o minima buna-vointa am putea sa pastram ceva slujbe si pentru romanii nostri.
Cu alea +30 de milioane de euro aruncate prosteste pe Pirahna am fi avut astazi 1-2 batalioane TBT 8×8 operationale, cateva sute de slujbe in plus si poate si ceva export, asa ne-am trezit pe cap cu un batalion de TAB bune, dar nu exceptionale si am platiti salariile elvetienilor!
Bravo noua, suntem baieti destepti…
PS Iar cand „specialistii” armatei iti rad in nas si sustin ca SAUR 2 are probleme cu mobilitatea pe motiv ca nu atinge 120km/h, te cam apuca dorul sa le dai un picior direct in gura. 120km/h?!?! Pentru ce si mai ales cine dracu are in dotare astfel de TAB-uri?!
Bre, polacii or fi cumparat cate o fi cumparat, dar daca si-au facut linie de asamblare probabil au planuri ca in timp sa mai asambleze, pe cand la noi se cumpara odata un lot si gata, s-a inchis povestea si cu alea murim.
Linia aia costa si daca nu faci nimic cu ea in timp nu stiu cum se amortizeaza, nu ma bag in calcule economice, ca nu stiu sumele exacte si cu ce virgule le-a dat polacilor.
Am citit pe undeva ca au cerut incuviintarea evreilor ca sa si exporte 🙂
Deci incearca sa faca ceva cu linia aia, ca daca o tii degeaba n-ai facut nimic.
„Pai daca nu-si mai bat capul cu „economia nationala” rau fac”
Bre, io iti spun ce inteleg eu din cum se comporta sistemul si asta se vede.
Ei sunt utilizatorii de arme, au un ‘stoc’ de arme pt razboi si basta.
Civilii ai doteaza cu ele si cu alea lupta. Si le platesc si salariile si basta.
„matale ai inteles foarte gresit teoria economica a tehnicii militare”
Degeaba imi explici mie teoria 🙂
Teoria ca teoria dar practica te omoara, nu e vorba de inteles gresit teoria economica ci de ce se intampla acuma la noi.
De ce au refuzat Saur si au luat Piranha, smenurile lor.
Am scris si eu mai sus ca un TAB se poate si trebuie produs local.
De tancuri de top ma indoiesc ca vom mai face. Trebuiesc investitii prea mari si nu le va face nimeni.
Tancul e o tehnica de contact si decat sa ai multe tancuri mediocrii versus cateva mai bune, daca la contact cu tehnica inamica pierzi cateva zeci tancuri mediocre si mai ales echipajele, atunci degeaba mai fabrici altele eventual daca mai ai unde, se duce dracu si moralul samd
Sustenabilitatea se va regla oricum, fie ca vor fi putzine de import fie produse in tara, numarul de agregate oricum o sa scada.
Si este de parada, supraveghere la marginea imperiului plus patrulare prin teatre plus transport aerian si politie aeriana.
Dupa aia mai e chestia aia cu import sau nu, tot voi le platiti.
Si agregatele si intretinerea si antrenamentele si salariile dumnealor.
Pt ei nu conteaza de unde vin banii si din care economie atat timp cat banii vin.
Exista un raport defavorabil Saur-ului? 😮 … nu stiu ce sa cred. citeam cu totii de curand de faptul ca Saur-ul a trecut cu brio testele iar militarii sunt foarte incantati de masina. daca e confidential (raportul) banuiesc ca ai o sursa de aceea nu te banuiesc pe tine de minciuna cand se face referire la viteza dezvoltata ca si criteriu eliminatoriu. de aceea te rog sa le propui celor de la Moreni realizarea unei filmari cu Saur 2 offroad in conditii grele si nu pe un traseu prestabilit.sa vedem cu totii cum s-ar comporta intr-o situatie de conflict specific reliefului nostru: dealuri cu inclinare mai mare de 30-35 grade, santuri, noroaie, etc.ca si cum ar fi in misiune si trebuie sa iasa din ambuscade, sa scape de tirul inamic, sa demonstreze ca nu e sitting duck. sa demonstreze lumii cat e de capabil si sa nu mai fie nici un dubiu
@MCM Exista un raport prin care MApN respinge SAUR 2 pe doua motive, raportul fiind nepublic. De ce este secret nimeni nu stie.
1. Mobilitatea si din cate am aflat eu i se reproseaza ca nu atinge 120km/h
2. Protecia, TABul are gradul de protectie in standard la nivel 2 armata doreste 3. Doar ca nu exista nici un TAB 8×8 in lume care sa atinga 120km/h, curios as fi la ce le trebuie viteza asta si daca au idee ce costuri implica, secunndo, gradul de protectie, unde sunt de acord cu ei, doar ca se poate remedia in cazul productiei de serie.
Filmari?! 🙂 Pai anul trecut si eu si Marius numai de asta ne-am ocupat insistand pentru realizarea unui reportaj si al unor imagini profesionale la SAUR 2…
Ei bine, pana la urma l-am convins pe Moise Guran. Acesta s-a dus la uzina a vorbit cu cei de acolo, totul parea aranjat, Moise promisese o echipa de filmare de la TVR (adica televiziunea de stat) dar i s-a cerut sa obtina ori certificatul ORNISS ori aprobarea de la Min. Economiei.
Moise s-a dus direct la munsiu Nita – ministrul economiei – care a ramas surprins ca UA Moreni este in curtea ministerului sau, Guran s-a luat de el, Ministerul i-a refuzat accesul.
Acum ce secrete puteau fi in Moreni (am fost si eu acolo) si de ce aveam nevoie de ORNISS pentru a filma un transportor banal?!
Eu numesc aceste „conicidente”: viteza SAURului, ORNISS, etc, ca fiind de fapt rea vointa si o incercare de a bloca ajungerea la cunostinta publicului a faptului ca si noi putem face cate ceva…
Acum, ca tot am ajuns la bete in roate puse producatorilor romani, se mai aude ceva de aprobarile pentru licente de productie pentru pulberi si ce au mai depus cei de la Fagaras la Ministerul Economiei ?
Deci Moreniul cere aprobari? 🙂 toti ne putem imagina ca daca erau convinsi de capabilitatile Saur-ului lansau 10 filmari pana acum.nu trebuie sa filmeze TVR-ul ci chiar UAM.vreau sa vad ca-l rupe efectiv in teren ca rezista si se descurca in conditii grele.sa am linistea ca eu,tu altii ar supravetui primului schimb de focuri.asta li se cere altfel au varianta lucrarilor civile
Moreni sunt actualmente o uzina cu activitate redusa… numai specialisti in filmari n-au mai putut angaja/contracta!
@MCM. Tu ai acasa o camera de luat vederi profesionala?! Eu nu am, si nici nu sunt specialist in astfel de lucruri. Exista videoclipuri cu SAUR 2 dar nimic profesionist.
Moreniul trebuie sa ceara aprobare pt ca asa este lege, insa nici un moment nu ne-am gandit ca vom fi refuzati. Pe de alta parte filmarile, montajul si procesarea imaginii/sunetului trebuie facute de profesionisti daca vrei sa iese pe piata cu ceva peste o filmare cu telefonul mobil.
Lucrari civile?! In Industria de aparare din Ro?! 🙂 Pai daca eu fac comanda catre orice uzina de armament din Romania sa-mi faca un cazan de tuica astept cam 6 luni pana cand se primeste aprobarea de la ROMARM. Multa birocratie, foarte multa, in schimb firmele care taie fier vechi pot intra in uzina fara aprobare si evident far ORNISS.
@Eroul Bula. Nu mai stiu nimic.
au facut la abureala hartia aia pentru respingere si au trecut-o la secret sa nu se vada reaua intentie pentru atunci cand vor fi intrebati „de ce?” ei sa spuna „pai uita ca noi le-am spus ca nu are ce cautam noi, am si facut o hartie”
un alibi practic
nenorocitii
inca ceva
„fiind de fapt rea vointa si o incercare de a bloca ajungerea la cunostinta publicului a faptului ca si noi putem face cate ceva…”
presa stie foarte bine, ordinele sunt clare insa, dovada si parada din 2013 + propaganda impotriva a tot ce este romanesc
Fair enough, George. Nu sunt de acord cu 60 % din ce spui, dar fiind vineri, ok, fie.Nu vreau sa-mi stric modjoul.
🙂 Vlad. Un weekend cat mai placut si odihneste-te, luni o luam de la capat! 🙂
Multam, sa fie, si tie si echipei la fel!
Cred ca tu gandesti ca un politician pur de dambovita si cam atat….sorry!
Comentariul era pentru Vlad, sa nu se inteleaga gresit!
De ce ar trebui sa-mi pese de parerea ta?? Da-mi un argument, este prima data cand te remarc printre comentatori.Poate ai spus lucruri geniale, pana acum nu le-am observat.
doar romania nu are asa ceva , ceea ce e mare pacat
”http://www.bing.com/search?q=BTR-60PB+-+Cuban+Fire+Support+Vehicle+%7C+Military-Today.com&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC”
@Vlad, GMT ,GSG Pana la urma , problema cea mai mare nu-I programul , ci ”omu” sau mai actual zis ”dorel-ul ” sau si mai actual ”gasca ” care cica are pretentia ca se ocupa in interesul nostrum de el …Un program bun poate fi conceput si pt. industria si economia autochtona suplimentat si din exterior , dar daca ele sunt conduse de FALIMENTATORI DE PROFESIE , ele au un singur rezultat …falimentul ! Pt. ca acolo ” sus ” nu-I managerul , nici macar incapabilul ci falimentatorul …asta-I sarcina lui , biznisu’ lui si pe asta-s ia marafetii …fie ca-I o companie de rezolvat , o armata , o economie sau o tara .Deci acolo-I buba , nu in teorie si aplicatie ci in personajul care le gestioneaza , culmea , pe banii nostrii bujetati
.La fel si daca iei sau produci o megascula , cu un personal care o lasa prada inamicului sa-si pastreze chilotii ai aceelas rezultat ex . Irak , etc .
.Deci in primul rand tre surubarit la carcasa ”oficia lulilor ” apoi ”integrat ” sistemul … ca sa adaug si o nota de gandire de scepticism de ”tranzitie ” la gandirile de economist sau de politician
Venit anual douazeci de lire , cheltuieli anuale nouasprezece cu sase : rezultat fericire .
Venit anual douazeci de lire , cheltuieli anuale douazeci cu sase : rezultat mizerie .
Armata polona ( cu tara ocupata de Germania si URSS , au plecat in lume si au continuat lupta ) + industrie de aparare sub control national : rezultat – viitor pentru natiune .
Armata romana ( ” am dat lovitura de stat la presiune externa ” ) + distrugerea ultimei ramasite de factor tehnologic national : rezultat – emigrare in masa .
Cand vad postarile lui Vlad , nu ma pot opri sa nu ma gandesc la cartile lui Charles Dickens .
De Polonia a avut el grija sa ne aduca aminte .
Deci daca nu-mi place , sa iau eu arma in mana si sa lupt , eu din casta de paria a civililor . De fapt , asa a fost si in 2 razboaie mondiale : profesionistii , care stiau ei ce inseamna armata si cum trebuie dotata ( ” tara inculta dom´le , noi cestia de la Saint Cyr am spus-o totdeauna ) , dupa ani si ani in care bugetul s-a dus pe solde grase si inzestrare de parada , din import , i-au lasta sa moara in linia intai pe rezervisti . Si au murit taranii platitori de ” fonciere ” Ilie , Marin , Ioan , Vasile , Grigore si iar Ioan . A cazut in fruntea plotonului dom´sublocotenent , ofiter de rezerva , invatatorul din sat . A murit in fruntea fostilor sai elevi , pe care ii invatase carte si dragoste de tara .Au murit cu totii pentu a repara greselile Armatei , care a cedat Tara in 1940 fara sa traga un foc , pentru ca nu a avut cu ce lupta . Nu au avut cu ce lupta , pentru ca in ceasul al doisprezecelea , cand s-au alocat fonduri pentru inzestrare , nici macar nu au mai putut importa armament .
Vremurile au trecut . Mortii cu mortii , viii cu viii , dupa tipic si memoria selectiva . Uitam ce nu ne place .
Insa lumea s-a schimbat . Razboiul rece pana la urma a fost castigat economic . Nu s-a tras nici un foc de arma , nu s-a lansat nici o bomba atomica .
Vad ca si aceasta se uita : daca nu esti in stare sa-ti hranesti soldatii ii vei hrani pe ai dusmanului .
Sau nu se uita , si se interpreteaza ad literam : burta plina pentru profesionisti . TBT -urile nu folosesc decat civililor de a Moreni , DAC-urile celor de la Brasov, IAR-urile celor de la Craiova . Ce nevoie avem de ei ? Sa-si plateasca impozitele . Oricum, sunt obligati prin lege .
Si sa nu se bage in treburile castei noastre .
Te alinti, Nicusor. Atata spun.
Treaba cu productia locala (pe langa faptul ca bagi bani in economia proprie ceea ce indirect ajuta si armata) e ca ai o disponibilitate mult mai mare a tehnicii, poti face mai repede si cu costuri mai scazute produse noi care sa le inlocuiasca pe cele pierdute, ai baza tehnologica pentru a le repara pe cele stricate etc, nu stai dupa altii sa-ti trimita ceva de nu stiu unde. In plus poti face ceva mai adaptat doctrinei si conditiilor specifice de la noi.
Dar mai e si problema calitatii, adica tehnica aceea trebuie sa fie cel putin OK, daca nu cea mai buna din lume, pentru ca si de ea poate depinde victoria si viata oamenilor.
Eu cred ca noi putem (sau ar trebui) sa producem aici toata gama de armament de infanterie, ceva artilerie (de la aruncatoare la tunuri de diverse calibre), AG-uri (ar trebui un inlocuitor mai puternic pentru AG-7 dar la fel de simplu), artilerie reactiva, munitia pentru toate astea, echipamente de protectie, TB-uri/MLI-uri, camioane, ar fi bine si rachete AA cu raza scurta (ceva mai bune decat CA-94 sau ce avem acum), anumite tipuri de drone, ceva senzori, elicoptere, nave de lupta chiar, si daca ii duce capu si chestii legate de razboiul cibernetic (si aici ma refer la chestii ofensive nu defensive).
Am putea face si diverse componente pentru alta tehnica (rachete, avioane, radare, tancuri etc) si sa asiguram aici mentenanta pentru toate astea daca se vrea neaparat.