Republica Moldova, demiterea Guvernului

Foto: UNIMEDIA/Igor Rotari

Guvernul condus de prim-ministrul, Valeriu Streleț, a primit vot de neîncredere astăzi din partea deputaţilor.

65 de parlamentari s-au pronunţat pentru demiterea Executivului. Nu au votat moţiunea PSRM-ului, liberalii și deputații din grupul Leancă. Liberal-democrații au votat împotrivă.

Pentru demiterea Guvernului și-au dat votul 24 de deputați socialiști, 21 de comuniști, dar și deputații democrați – 19.

Dacă facem un  simplu calcul vedem că în total sunt 64 de voturi. Și asta în timp ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că pentru demisia Guvernului au votat 65 de deputați. Întrebarea rămâne a fi cine este cel de-al 65-lea deputat?

Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru.

Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul.

În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, sunt organizate alegeri parlamentare anticipate. 

Unimedia precizează că, Guvernul condus de Valeriu Streleț, a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015. Pentru Guvernul Streleț și-au dat votul 52 de deputaţi PLDM, PD și PL.

Unimedia

26 de comentarii:

  1. astia sant mai corupti ca noi
    astia sant ca ucraina inainte de maidan si o sa se ajunga ca si in ucraina
    nu stiu cat mai suporta moldoveni asta
    dar sant corupti pana in maduva oaselor
    cei care conduc tara au furat miliardul si acum ca lau arestat pe unu dintre ei se dau jos uni pe alti

  2. Se anunta o primavara fierbinte in Basarabia! Sa speram ca nu pe model Ucrainean. Sa fie mai underground asa….lupta intre servicii! 🙂

  3. Imperiul contra-ataca.
    Trebuie reintrodusa armata obligatorie iar dotarea armatei devine primordiala.
    Atentie si la ce va face Serbia.

  4. as vrea sa cred ca sie/sri are un cuvant de spus acolo…din pacate insa viata mi-a aratat de prea multe ori ca noi romanii sintem doar buni de gura/dat sfaturi/criticat…dar nu sintem in stare sa ducem un singur proiect pana la capat daca nu sintem manati ca si vitele de la spate de un stapan…iar aici nu conteaza ca e vorba de facut un amarat de TAB sau de adus inapoi pamanturile furate…

    • Usor de zis, greu de facut.
      Gandeste te ca basarabenii au fost infectati generatii intregi cu propaganda sovietica. Si mai mult, nici Romania interbelica nu i a tratat foarte bine si nu a reusit o administrare ca lumea a zonei.

      Si cand elitele au fost sistematic distruse si cand Rusia a avut in mana mass media, eletricitatea, gazele, piata de desfacere si locuri de munca i a fost usor sa si impuna marionetele.

      Chiar si faptul ca basarabenii au avut destul sange in instalatie sa se lupte cu Armata 14a merita tot respectul si pretuirea noastra.
      Parca e mai usor sa lupti cu arme decat sa tii piept parghiilor economice. Una e sa tragi cu AG7 romanesc dupa rusi si altceva e cand nu ai ce pune pe masa copiilor.

      Eu cred ca in ciuda imprumuturilor si a altor actiuni din ultima vreme am facut prea putin sa i ajutam. Firmele romanesti nu prea s au inghesuit in Rep.Moldova – si e si asta de inteles … la ce aa se duca ? Ca e mai coruptie ca la noi si nici nu am reusit sa avem o economie in care sa aducem lucratori din Moldova, asa cum fac/faceau rusii.

      Asa ca … e complicat. Si e dovada, odata in plus, a ceea ce inseamna coruptia – toti sunt corupti, si la noi si la ei si va fi nevoie de generatii pentru a face cat de cat curatenie.

      Uitati va la cazul Oprea de la noi. Nimeni nu are curajul sa intre direct in el pentru ca toti au nevoie de voturile lui.

  5. PSRM a votat IMPOTRIVA guvernului. E partidul pro-rus al lui Dodon.
    Corectati greseala din articol.

  6. Legat de imprumut:
    În contextul situaţiei politice actuale din Republica Moldova, premierul român atenţiona zilele trecute, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune ‘TVR Moldova’, că România nu va acorda acest credit, dacă la Chişinău va veni un guvern antieuropean de orientare prorusă.
    http://radioiasi.ro/stiri/international/parlamentul-de-la-chisinau-urmeaza-sa-ratifice-astazi-acordul-de-imprumut-intre-romania-si-republica-moldova/

  7. Lupu a vazut oportunitatea de a renegocia ce ministere poate lua partidul lui, din aceasta cauza PD a votat demiterea.

  8. Poezia lui Grigore Vieru descrie cel mai bine situația:

    Cu vorba-mi strâmbă şi pripită
    Eu ştiu că te-am rănit spunând
    Că mi-ai luat şi grai şi pită
    Şi-ai năvălit pe-al meu pamânt.
    În vremea putredă şi goală
    Pe mine, frate, cum să-ţi spun,
    Pe mine m-au minţit la şcoală
    Că-mi eşti duşman, nu frate bun.

  9. KGB über alles!..in Republica Moldova…nu dau link ci doar citez:

    Vlad Filat, negociind vizita lui Traian Băsescu la Chişinău, în 2013, între două partide de sex. În filmul care a zguduit Internetul din Moldova, Filat vorbeşte la un moment dat la telefon chiar cu Traian Băsescu, pe care îl imită, după care îşi întreabă iubita dacă „vrea să facă unirea“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *