Antrenament pentru Ziua Nationala, 2011
RepublicaMoldova, o bucata de Romanie…RepublicaMoldova, otara mica unde traiesc frati de-ai nostri, rapita din trupul Tarii de catre “civilizatorii” rosii! Otara mica, marcata de instabilitate politica, cu o economie firava, pe care Maica Rusie (atat de draga unora), ar dori sa o mentina in sfera sa de influenta. O Maica Rusie ingrijorata de “expansionismul” romanesc si de “pericolul” romanizarii bravilor consumatori de Stalinskaya Vodka, care au avut nesansa (vezi Doamne, saracii de ei!), sa traiasca acolo, in Republica Moldoveneasca a Sovietelor (hai sictir!), ce a avut neobrazarea, alaturi de alte foste state componente, de voie de nevoie, ale “maretei” URSS, sa-si reclame independenta in anul 1991, ajutand astfel la dezmembrarea “colosului cu picioare de lut”.
Republica Moldova, inca de la proclamarea independentei, s-a “bucurat” de atentia Moscovei, oficial sau nu, prin marionetele comuniste puse in fruntea tarii, dintre care s-a remarcat prin fapta si cuvant, jigodia comunista pro-Rusia, pro-comunism, pro-orice tine si are legatura cu fostul URSS si actuala Rusie, si anti-orice reprezinta Romania, romanismul si romanii, Vladimir Voronin. Avand in componenta sa o enclava comunista, creata si mentinuta artificial in “viata” de catre Moscova si denumita pompos “stat” -asa-zisa Republica Moldoveneasca Nistreana, sursa inepuizabila de probleme, un “stat” al mafiotilor si nostalgicilor comunisti, ce exceleaza in traficul de arme si droguri- “stat” cu care fratii nostri de dincolo de Prut, duc un razboi permanent inca de la “infintare”.
Cu ocazia donarii de catre SUA a catorva echipamente catre Armata Moldoveana
Simulacrul asta de stat, sustinut fatis de catre Rusia si Ucraina (cum altfel, fiindca si astora le este frica de…romanism), reprezinta un ghimpe in coasta Moldovei; ghimpe nerecunoscut de catre Romania, UE si alte state (bine am facut ca le-am zis pas!). Cu Transnistria dealtfel, Moldova a ajuns la conflict armat, in anul 1992, incercand sa-si apere independenta cu greu cucerita si sa readuca raioanele din stanga Nistrului, in componenta tarii (daca a fost sau nu o decizie justa si inspirata, parerile specialistilor sunt impartite. Personal consider ca Moldova n-are nevoie de acestea, fiindca sunt rusificate in totalitate, rusii fiind dominanti in zona. Decat o sursa permanenta de conflict, mai bine lipsa! Din acest conflict, Moldova a iesit invinsa, datorita sprijinului masiv acordat Transnistriei de catre Armata a 14-a a Rusiei, materializata prin armament, tehnica de lupta si…cazaci (acesti “eroi” sunt binecunoscuti pentru betii, violuri, crime si furturi; tinta lor fiind in special civilii. Chiar si soldatii rusi, au fost oripilati de cruzimea cazacilor, peste tot unde au fost “insotiti” de catre acestia: Moldova, Cecenia, Georgia, etc. Romania, a sprijinit asa cum a putut atunci Republica Moldova, prin furnizarea de transportoare blindate, armament de infanterie si antitanc –cel putin asa afirma Rusia. Daca am facut-o , BRAVO NOUA si duceti-va dracului de nemernici rosii!
De altfel R. Moldova, mai exact situatia de pe granita sa estica, este si principala vulnerabilitate externa a Romaniei. Problema cu Trasnistria este ca de facto seamana cu o mana infipt-n parul Romaniei prin intermediul Moldovei. Rusia poate folosi asa-zisa republica ca pe o unealta de santaj la adresa noastra, asa cum de altfel o si face, prin amenintari fatise sau voalate, cu o agresiune militara asupra Moldovei. Asa cum recunostea si Traian Basescu in 2008, un conflict Moldova-trasnistria ar crea o presiune enorma asupra Romaniei. Practic R. Moldova nu ar avea nici macar sanse teoretice intr-un conflict cu nenorocitii de comunisti de la Tiraspol, acestia beneficind, pe ascuns sau pe fata, de aportul material si uman al Moscovei, iar Moldova singura ar fi probabil ocupata in mai putin de 72 de ore.
Problema este ca un ajutor militar romanesc, desi facil de acordat, ar putea pune Romania in afara articolului 5 din NATO, adica nefiind atacata, ci dimpotriva ea intiind atacul, Alianta nu ar avea motive sa ne sprijine. Si desi transnistria ar putea fi stersa de fata pamantului de Armata Romana, putere Rusiei si Ucrainei ne-ar putea face mult rau, chiar si indirect. De aceea Romania face tot ce poate pentru a vedea macar armata rusa plecata din zona. Ar fi un lucru foarte bun pentru noi, doar cu ratati din gherila transnistreana ne-am descurca destul de usor!
Daca atunci Moldova, era slaba ca forta militara, nici astazi ea nu se prezinta diferit! Desi Romania, dea lungul timpului, a sprijinit modernizarea armatei moldovene, in special la nivel de instructie si invatamant (dar si prin donatii de munitie, armament si TAB 77/79), aceasta are mari lipsuri in dotare. Armata Moldoveana nu are spre exemplu in dotare tancuri, ci doar vehicule blindate, precum: peste 40 de BMD-1, BTR-D; peste 10 BTR-80, la care se adauga peste 90 de TAB 77/79; peste 50 de MT-LB, dintre care cateva sunt in varianta complex antitanc, Shturm-S. De asemenea au aproximativ 200 de piese de artilerie, precum: peste 20 de 2A36; aproximativ noua bucati 2S9 NONA, pe care recent au reusit sa le puna in functiune, din lipsa de piese si bani. Dupa unele surse acestea erau stocate de peste 10 ani; peste 30 de bucati D-20 si 17 bucati M-30; peste 10 bucati 9P140 URAGAN MRLS, cu 16 tuburi lansatoare, insa nu se stie sigur daca acestea sunt sau nu, operationale; aproximativ 60 de mortiere de diferite calibre. Fortele Aeriene ale Republicii Moldova, sunt ca si inexistente! Desi au mostenit o parte din dotarea fostei baze sovietice de la Marculesti, situatia parcului de avioane si elicoptere este dezastruoasa. Dealtfel, datorita lipsei de fonduri si a coruptiei, Moldova a vandut catre SUA la sfarsitul anilor *90, mare parte dintre MIG-urile 29 mostenite (31 de aeronave), ramanand cu 6 avioane, neoperationale insa din lipsa de resursa si bani (intentionau sa le modernizeze si revitalizeze cu ajutor ucrainean; proiect abandonat). Cele 6 MIG-uri 29 ramase, sunt stocate. Se pare ca si Romania a beneficiat din partea Moldovei de un MIG-29, in contul unor datorii! Mai au cateva avioane de transport AN-72 (5 aeronave, dintre care doar doua ar fi operationale), AN-26 (neoperationale), AN-2 (posibil operationale). Aviatia Moldoveana mai are in stare de zbor, cateva elicoptere MI-8MTV 1 si MI-8PS. Din martie 2010, ROAF a incheiat un acord cu Fortele Aeriene Moldovene, cu privire la schimbul de informaţii privind zborurile aeronavelor militare în apropierea frontierei, schimbul de date radar, obligaţia de a oferi sprijin reciproc aeronavelor militare aflate în primejdie şi operaţiunile viitoare comune (dupa unele surse neoficiale, ROAF doreste sa acorde sprijin Moldovei in ceea ce priveste antrenamentul si scolarizarea pilotilor. In lipsa avioanelor si a elicopterelor, acestia ar urma sa zboare pe IAK-52, IAR-99 si IAR-330).
Daca la capitolul tehnica, Armata Republicii Moldova sta extrem de prost, nici la capitolul structuri operationale nu sta mai bine! Astfel, aceasta are in compunerea sa aproximativ 7000 de militari (fara rezervisti), cu trei brigazi de infanterie motorizata, o brigadă antiaeriană (cu aproximativ 12 instalatii SA-3 GOA), una de aviaţie, regimente de telecomunicaţii, ingineri-constructori şi pază. Au un batalion de Forte Speciale numit „Fulger”, despre a carui dotare nu se stie mai nimic, dar probabil ca este identica cu cea a armatei regulate.
De asemenea Armata Moldoveana a participat la diferite misiuni externe, cu sprijin SUA sau sub mandat ONU, precum cea din Bosnia-Hertegovina (2002), avand si un batalion de “Casti Albastre” operational din 1999.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=-ruJ7GcsJJ0&w=560&h=315]Documentar original despre intrarea Armatei Romane in Basarabia
Perspectivele de dezvoltare ale Armatei Moldovene sunt incerte. Nu se cunosc detalii legate de planurile de inzestrare, dar in ultima perioada aceasta a primit donatii din partea Armatei SUA si a celei chineze, ce au constat in: mijloace de transport, vehicule de teren, grupuri sanitare, spălătorii de campanie, staţii de purificare a apei, refrigeratoare, grupuri electrogene, echipamente IT, corturi, etc. Dupa unele surse neoficiale, si Armata Romana intentioneaza sa le doneze tancuri T-55 si alte categorii de tehnica in exces sau stocata. Cert este faptul ca MApN a suplimentat locurile in scolile militare; locuri destinate exclusiv cursantilor Armatei Moldovene. Speram ca legaturile militare intre cele doua state romanesti, si nu numai, sa se amplifice, iar in viitor Prutul sa nu mai fie denumit “granita comuna”!
Oricum ar fi, Armata Moldoveana a renuntat la pasul de defilare sovietic, adoptandu-l pe cel NATO, fiind in curs de introducere a noilor uniforme asemanatoare cu cele…romanesti. Toate acestea, speram noi, o vor aduce mai aproape deRomania si Armata sa. Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Un articol care merita citit: Calvarul unui roman in Basarabia
GeorgeGMT&WW
Din pacate o Romanie aflata in criza economica prelungita datorita jigodiilor care o conduc, nu prea poate sa ajute Republica Moldova .
Din cate am citit eu despre conflictul transnistrean Romania a sprijinit Republica Moldova cu munitii in mare parte expirate .. contextul politic a ajutat in ai lasa sa lupte singuri impotriva unitatilor armatei regulate ale Uniunii Sovietice + cazaci Oricum nu am fi putut face prea multe chiar de s-ar fi dorit, cred. Woodland BDU seamana cu varianta romaneasca a DPM pentru ca ambele contin verdele, printre altele, in nuantele de culori folosite. In rest T55-ul o sa fie de foarte folos impotriva lui T64. A, da si pasul de defilare.
Din ce mi-a spus un coleg basarabean in facultate li s-au dat si niste AKM carese blocau cam des.
Au fost pretuite in Libia PM-urile , si sunt si in U.S of A din cate stiu , probabil ai zvon , de la basarabeni am auzit si eu multe .
Si colegul basarabean nu ti-a spus ca romanii sint niste tigani? Caci asa ne zic. Si ne dispretuiesc. Nici macar nu se considera romani.
Nu toti. Acel coleg era de fapt se considera roman. Am intalnit si genul asta de basarabeni din pacate care credeau asta desi studiau pe banii statului roman si aveau prioritate la cazarea in caminele studentesti in raport cu studentii romani.
Dacă nu ne implicam deloc, era nasol că de ce nu ne implicăm. Acum că ne implicăm cât ne permit puterile, tot nu e bine :))
Cine o spus ca nu e bine? Si cred ca recent chiar ne implicam , dar asta nu tine de lucrurile vizibile care doar il enerveaza pe ursul rosu vopsit in democrat-santajist al Europei.
Stimate Domnule George GMT, cateva precizari:
1) Romanii de peste Prut nu ne sunt nici frati, nici surori. Ei sunt tot noi. Frati pot fi numiti italienii, de exemplu.
2) Renuntarea la Transnistria ar fi o mare idiotenie:
a) Sunt multi romani acolo in primul rand, oficial (adica dupa numaratoarea rusilor de la conducerera Transnistriei), acum reprezinta 39% din populatie. In 1792, cand pamanturile dintre Bug si Nistru au fost anexate impreriului tarist de catre Ecaterina a II-a, romanii alcatuiau peste 80% din populatie.
b) Dupa revenirea Basarabiei la Romania, va fi imposibil de aparat in fata unui atac militar din Est, fara stapanirea Transnistriei.
” Ei sunt tot noi.” Aveti mare dreptate, toti suntem o apa si un pamant: romani adica! In privinta Transnistriei, cel putin in acest moment, cred ca este prematura o discutie, problema minoritatii rusesti ar fi un cui al lui Pepelea in inima noastra. Dificultatile ar fi enorme, pe langa cele deja existente cu minoritatile din R.Moldova!
In privinta consideratilor strict militare, fata in fata cu colosul rosu, sansele Romaniei tin mai mult de apartenenta la NATO si UE, decat de o capacitate militara, actuala sau viitoare, suficienta si indestulatoare, necesara apararii intregului teritoriu national.
Sa va auda Dumnezeu cu revenirea Basarabiei…acasa!
In Chisinau, multe scoli de limba romana functioneaza in doua schimburi deja, din lipsa de locuri, iar cele de limba rusa sunt pe jumatate goale. De ce? Rusii isi dau copiii la scolile de limba romana, fiind constienti ca este de viitor, ca Uniunea Europeana este mai aproape, mai prospera si mai sigura decat Rusia.
Multi rusi si ucraineni din Transnistria au copiii la liceele si universitatile din Romania, unii avand deja si cetatenia romana. Nevoile populatiei sunt una, nevoile politicienilor, alta (nimic nou, nu?)
Strict militar, se poate face si un calcul pragmatic: cat ne costa o armata (impreuna cu aliatii din NATO plus SUA) ca sa aparam o granita pe Nistru, si cat ne costa o armata sa aparam o granita pe Bug. Daca va uitati pe harta si va imaginati o Romanie pana la Bug, cu portul Odesa inclus, cred ca e mai ieftina granita pe Bug …
Nu ne tentati sa deschidem o astfel de discutie 🙂 ! Nu suntem prea rusofili si daca incepem… 🙂 nu ne mai oprim! La Bug…ar fi frumos sa avem toata Delta Dunarii, foarte mult mi-ar place!
Ma bucura nespus cele spuse de dvs! Sa dea D-zeu sa fie bine! Insa nu cred ca Rusia va accepta granita romaneasca pe Bug; fiindca Transnistria este copilul lor de suflet.
Aveti dreptate domnule Culiceanu! Mare dreptate! Multumim pentru informatiile dumneavoastra, chiar nu stiam cele afirmate. Multumim, insa date certe despre Transnistria sunt greu de gasit.
Zic sa ne oprim la Don daca tot aducem vorba.
Mai bine la Donets. ca Donul are cotul cam mare !
Nu le-am dat TAB-77/79, doar TAB-71M. SUA au cumparat MiG-urile fiindca puteau fi inarmate cu bombe nucleare si Iranul poftea cu jind la ele.
Referitor la MIG, asa stiu si eu, ca au fost cumparate de americanii pt a nu ajunge in mainii straine.
Au fost cumparate la pret de materiale refolosibile, cu toate ca erau aproape nefolosite !
Din cate imi amintesc , la una din conferintele de presa de pe vremea razboiului din Transnistria , presedintele de atunci , Ion Iliescu , a declarat ca s-a livrat doar material pentru poduri de pontoane . Asta in ciuda declaratiilor Moscovei , relativ la inarmarea de catre Romania a
Republicii Moldova . La una din conferintele de presa ale separatistilor , s-au prezentat ca mostre de armament romanesc capturat un cauciuc de BTR Danubiana sau ce-o fi fost si o grenada GFLM-79 . Atat a fost de aratat .
Se pare ca TAB -urile au fost livrate dupa incheierea conflictului .
Armele AK-74 cal. 5.45 pe care le-am vazut in toate fotografiile erau model sovietic, usor de deosebit de cel romanesc dupa forma patului rabatabil . Blindatele , artileria si aviatia erau cele mostenite de la fosta URSS.Cu piesele de artilerie de camp chiar s-a petrecut ceva demn de serialul MASH . Un colonel rus a aterizat cu elicopterul la unitatea militara unde erau stocate acestea , s-a rastit la santinela , a demontat toate inchizatoarele si dus a fost cu ele ( lacatile , cum le spunea Mircea Snegur ). Pana le-au reprodus intr-un atelier mecanic din Chisinau , razboiul s-a terminat .
In concluzie , Romania nu a ajutat prea mult Republica Moldova pe timpul conflictului .
Au avut si AKM Md 1963 usor de recunoscut dupa ulucul de tinere de dupa incarcator.
Ca unul care urmaresc presa si viata din basarabia de ceva ani pot sa spun, cu amaraciune, ca rusificarea acestei zone este un fapt de netagaduit. Mi-e greu sa gasesc o situatie similara in care sentimentul national sa fie anihilat intr-o asemenea masura si cultivata cu obstinenta ura fata de cei care, in mod normal cineva spunea, suntem „noi”. O spun cu regret si imi pare rau de acest lucru …
Ce facem fiecare pentru a indrepta acest lucru si a face sa renasca Romania si peste aceste meleguri oropsite si romanii nostri basarabeni?
Dupa 1990 am crezut ca Unirea se va face in cel mai scurt timp. Timpul a trecut si am inceput sa nu mai inteleg nimic. Azi, nu stiu daca se mai poate face ceva. Am sa postez un clip video care arata, o situatie cotidiana din Republica (cum le place lor sa spuna) in anul de gratie 2011. Priviti refuzul de a vorbi in limba romana si ura fata de tot ce este romanesc. Tin sa spun ca nu sunt rusofob si admir cultura rusa clasica.
http://marianvitalie.eu/?p=2228
Si o veste buna din Rep. Moldova, care a trecut neobservata: http://www.jurnal.md/ro/news/amenzi-pentru-ignorarea-limbii-romane-in-publicitate-212384/
http://www.timpul.md/articol/aniversare-la-liceul-roman-din-tiraspol–28702.html
De altfel R. Moldova, mai exact situatia de pe granita sa estica, este si principala vulnerabilitate externa a Romaniei. Problema cu Trasnistria este ca de facto seamana cu o mana infipt-n parul Romaniei prin intermediul Moldovei. Rusia poate folosi asa-zisa republica ca pe o unealta de santaj la adresa noastra, asa cum de altfel o si face, prin amenintari fatise sau voalate, cu o agresiune militara asupra Moldovei. Asa cum recunostea si Traian Basescu in 2008, un conflict Moldova-trasnistria ar crea o presiune enorma asupra Romaniei. Practic R. Moldova nu ar avea nici macar sanse teoretice intr-un conflict cu nenorocitii de comunisti de la Tiraspol, acestia beneficind, pe ascuns sau pe fata, de aportul material si uman al Moscovei, iar Moldova singura ar fi probabil ocupata in mai putin de 72 de ore.
Problema este ca un ajutor militar romanesc, desi facil de acordat, ar putea pune Romania in afara articolului 5 din NATO, adica nefiind atacata, ci dimpotriva ea intiind atacul, Alianta nu ar avea motive sa ne sprijine. Si desi transnistria ar putea fi stersa de fata pamantului de Armata Romana, putere Rusiei si Ucrainei ne-ar putea face mult rau, chiar si indirect. De aceea Romania face tot ce poate pentru a vedea macar armata rusa plecata din zona. Ar fi un lucru foarte bun pentru noi, doar cu ratati din gherila transnistreana ne-am descurca destul de usor!
daca intrevenim si iesim de sub prevederile tratatului NATO cu armata rusa pe prut si avand in vedere superioritatea categorica la toate capitolele a armatei ruse vizavi de cea romana nu cred ca le vom lua rusilor 300 km de teren in adancime eu zic ca mai degraba ajung rusii in bucuresti decat noi in transnistria .