Pe data de 3 noiembrie 2024, la turul II al alegerilor Președintelui Republicii Moldova, cetățenii Republicii Moldova aflați în România vor putea vota la una din următoarele secţii de vot:
Rezultate: https://pv.cec.md/cec-presidential-results-tour2.html
A trebuit să ascult interviul unui politician francez ca să aflu un amănunt despre alegerile din Republica Moldova.
35% din corpul electoral moldovenesc se află în străinătate. Dar numărul secțiilor de votare a fost redus, de exemplu, în Rusia, din 20 de la alegerile precedente, au rămas doar 3.
Din cate stiu doar in Rusia.
Si cel putin acolo motivul e simplu. Sunt singurele locatii care cat de cat se afla sub controlul autoritatilor moldovenesti. Ambasada si 2 consulate.
In rest ar fi practic imposibil sa asiguri macar un simulacru de legalitate. Ar trebui sa asiguri siguranta alegatorilor si a buletinelor de vot intr-o scoala ruseasca, sub bataia camerelor de vedere rusesti si sub presiunea soldatilor si agentilor rusi in uniforma sau nu. Plus transportul buletinelor de vot. Multe se pot intampla pe drum. Mai ales in Rusia.
Nu ca baietii nu se pot amesteca in multime, dar macar e mai greu sa intre in ambasada si in consulate. Idem si in Transnistria. Imposibil sa ai sectii de votare intr-un teritoriu controlat de altii.
Oricum 15000 de voturi din Transnistria, cate au fost la primul tur , nu e ceva care sa arate ca transnistrienii au trecut de cordoane ca sa ajunga sa voteze. Ori au fost impiedicati ori pur si simplu nu au vrut sa treaca.
Procentele in care au votat nici nu prea conteaza la un numar asa de mic de voturi exprimate.
Rusnacii cel putin, s-au prins de miscare si acum asigura transport gratuit pana in RM. Cu complicitatea turcilor si a bulgarilor. Si bineinteles al nostru ca doar nu se poate, fara sa treaca si pe la noi.
https://psnews.ro/alegeri-in-r-moldova-a-inceput-operatiunea-autocarele-cu-alegatori-adusi-gratuit-din-rusia/
Cand o sa se termina toata taraseniea, slabe sansa dar ar fi indicat sa aruncam si o privire la noi in curte si sa vedem cat din activitatile astea de imixiune a Rusiei au fost facilitate de elemente de la noi. Fie activ fie prin o minima lipsa de actiune din partea serviciilor si a politicului. Macar un reportaj Recorder, ceva.
Apropo, cardurile de razboi rusesti functioneaza si acum in Romania pt moldovenii care primesc ceva atentii din Rusia si au pe cineva de aici sau folosesc un VPM romanesc. Acelasi mod de operare. Primesc un cod pe telefon, introduc acel cod si au acces la cont si la operatiunile de transfer bancar fara sa dovedeasca nimic cu un act de identitate. Oricum, cel putin pt cei cu ceva in cap, numele de pe conturi sunt fictive, tot ce conteaza e acel cod de activare.
O serie de articole in presa si mizeria inca e functionala. Autoritatile romane inca nu au considerat necesar sa inchida aplicatia, desi banca ruseasca e sub sanctiuni totale in UE.
Treaba buna baieti, tot asa pana stingem lumina..
De acord. Dar, de exemplu, sub ce motiv legal ar fi putut autoritățile românești să împiedice/interzică tranzitarea teritoriului românesc unor cetățeni moldoveni aflați în drum spre casă, venind din Turcia sau Bulgaria? Și dacă ar fi făcut-o , ar fi dat apă la moară propagandei rusești, „România împiedică votul samd”
Maia Sandu și PAS-ul au cam stat cu mâinile în sân aproape 4 ani și s-au trezit cam târziu că pozele cu liderii lumii și PR cât cuprinde nu impresionează cu nimic opoziția.
Nu la oamenii aia e problema, dar chiar nu avem ce sa le facem ?
Cam care crezi ca sunt sansele ca acei cetateni ai RM sa fi redobandit si cetatenia romana si sunt prin urmare cetateni romani supusi legislatiei Romaniei ?
Cam ce poti sa le faci cand ai informatii ca tranziteaza spatiul UE cu intentia de a frauda alegerile din RM ?
In cel mai rau caz ii tineam o saptamana intr-o parcare pane desfaceam fiecare surubel din acele autocare si fiecare cusatura de la hainele din valize.
Totul e sa vrei si sa te doara fix in cot de ce tipa rusii.
Mi se pare trist că s-a ajuns la chestii de genul: ce ar putea face alții , din afară, pentru victoria MS in Moldova.
Contrabalans pt Stoianoglo. Fac alții din afară pt el, trebuie și noi.
Rusii nostrii sunt foarte sensibili la durerile in cot ! Vezi si cazul simion ! Sosoaca si simion erau „in vizita” cu ambasada rusa. Pe sosoaca au eliminat-o doar pt ca e necontrolabila .
nu poti sa traiesti fara sa bagi un fitil rusesc pe undeva nu? din tot ce s-a scris despre alegerile astea, mai ales in limba romana, tu ai selectat fix acest amanunt ca sa comentezi si dupa aia te plangi ca te face lumea putinist/comunist etc.
Ma indoiesc ca cei din Rusia vor vota pentru Maia.
Sa speram ca Maia Sandu reuseste si castige al 2 lea mandat . In primul tur diferenta a fost semnificativa . Din pacate adevarata batalie se va duce la alegerile parlamentare de anul viitor . un presedinte pro UE si un Parlament pro rusia si scenariul georgian e gata iar rusii au castigat..Nu este sfarsitul razboiului nici pe departe , e doar o batalie , iar rusii au mai multe partide de partea lor…
Corect.
Avantajul de 63 de voturi al PAS nu va mai fi din vara anului viitor.
Daca facem cum fac rromii manelisti Culiță Sterp și Bogdan Mocanu, care pentru bani au cantat doar laude la adresa lui Alexandr Stoianoglo un rusofil impostor si dusmanul fratilor nostri de peste Prut, contracandidatul Maiei Sandu. Mai bine ne consideram si noi niste tradatori ai fratilor nostri si care ne meritam si ne vom merita soarta daca nu facem nimic si un proverb din batani spune,, Nu este unmai mare rau decat sa vezi raul cum naste si se extinde fara sa faci nimic”. Sa ajungi sa aduci laude unui impostor si tradator pentru bani este de-a dreptul scandalos si penal.Locul tradatorilor nu este in neamul nostru si tara noastra. Acesti indivizi si altii au papusari moscoviti si criminali in spate care s-au pripasit pe meleagurile noastre infectand imaginea si dorinta de mai bine pentru toti romani de pretutindeni. Asa ne cunoastem tradatorii si impostorii care consuma aierul natieri noastre si il otravesc si consuma painea neamului nostru si aduc rusine si ocara a tarii noastre. Romania are printre cei mai buni specialisti care sa sprijine R. Moldova in asemenea situatii si sper sa fie prezenti acolo, acum in vremuri de cumpana nu numai pentru romanii de peste Prut dar o amenintare reala si pentru neamul nostru de dincoace de Prut.,,Tăcerea si iubirea de neam sunt prietenii care nu te trădează niciodată’’- Confucius
https://ziua.md/editorial-pe-3-noiembrie-trebuie-sa-votam-in-asa-fel-incat-sa-pastram-sansa-reunirii-care-i-de-altfel-singura-noastra-sansa-de-supravietuire/
Nu sunt foarte optimist, nu vad de unde ar putea strânge doamna Maia încă 10 procente, doar de la cei care au absentat la primul tur. Doamne-ajută!
Pentru palmares ar conta o victorie Maia Sandu. Pentru viitorul națiunii române ar conta altceva.
Din 4 in 4 ani RM e la același punct de răscruce, Rusia sau neRusia. Până acum Romania nu a făcut decât politici călâi cu referință la acest spațiu politic iar acțiunile, este evident, au fost cvasiineficiente in relațiile și perspectivele Romania-RM, cel mai searbăd discurs fiind pe ambele maluri „reunificarea prin integrarea în UE”. Asta va fi la paștele cailor! De ce? Fiindcă RM este din 4 in 4 ani fix în același loc, daca nu uneori chiar da cu spatele patru ani!!
România ar trebui să propună Chișinăului (și chiar Tiraspolului și găgăuzilor) un proiect concret de reunificare. Să le explicăm tot ce putem face pentru ei. Cu acceptul UE să propună un program financiar complex care să aducă infrastructura regiunii cel puțin la nivelul României și să explice ce ar însemna lărgirea spațiul românesc în plan economic. Sigur, ar trebui făcute și niște concesii politice așa cum au fost făcute în anii de după 1920 la unirea cu Transilvania.
Altfel se păstrează o zonă gri de care nu beneficiază nimeni, poate doar politicienii corupți de pe la noi, de pe la Chișinău și ceva mai mult va beneficia politic Rusia.
Integrarea RM în UE e un proiect prea îndepărtat, dependent de Ucraina, Rusia și chiar „state cheie” din UE .
Un proiect politic articulat, fără revizioniste, pasiuni istorice sau pretenții anexioniste va lumina perspectiva politică în primul rând în RM. Până atunci politicienii lor vor continua politică mielului blând care îi va îngrașă doar pe ei și nu RM.
Doar o opinie
Nu știu de voi dar eu unul am fost „profund mișcat” de „mesajele și eforturile” președintelui României pt a-i indruma pe frații noștri către alegerea corecta.
Treaba, ca principiu, nu e în regulă dat fiind că s-a limitat la maxim numărul secțiilor de votare din bazinul estic. E foarte clar că e mânăreală, vezi harta aici: https://mfa.gov.md/sites/default/files/lista_adrese_besv_30_octombrie_2024.pdf (sau vizual aici:https://moldova.europalibera.org/a/cum-poti-afla-la-ce-sectie-de-votare-trebuie-sa-mergi-duminica/33160946.html).
În fine, ambele părți recurg la mânăreli pentru a influența votul, ceea ce este extrem de evident, dar, după cum bine știm asta nu va duce decât la fracturi sociale și mai adânci și la prelungirea perioadei de instabilitate, doar avem experiență personală cu ce s-a întâmplat în Ro. Mai țineți minte cu PSD-ul a băgat ca motiv lipsa de personal pentru faptul că nu a deschis suficiente secții de vot prin Europa de Vest, acum ceva anișori, nu?
În esență însă e bine că bătaia se poartă pe voturi, pentru că ăsta e un semn clar că votul a ajuns însfârșit să conteze. Eu un semn de evoluție în sens bun, totuși…
Pe de altă parte, pentru unii din România care îi fac pe basarabeni proști și inculți că votează cu partidele pro-ruse este o dovadă clară de lipsă de evoluție conceptuală, fiind clar că nu au învățat mare lucru din ce s-a întâmplat cu România din 1990 încoace. La fel, viziunea asta apocaliptică legată de posibilitatea ca Sandu și PAS să piardă alegerile este din nou un semn care îi indică pe cei slabi de înger și fără o perspectivă clară, sau vreo dorință de a se angaja definitoriu într-un proces complex și îndelungat care, să dea o șansă reală basarabenilor.
Realitatea e că sunt suficient de mulți pe acolo care lucrează în Rusia și asta e din pricina faptului că in the real life economy sucks! Asta e, libertatea politică folosește dacă mațele nu ghiorăie.
Back in the real life, ca și cu războiul din Ucraina, realitatea concretă nu este același lucru cu festivismul. E foarte mult de muncă acolo în interfluviul pruto-nistrean, e nevoie de inteligență, sprijin, gândire în perspectivă, mai multe planuri și cel puțin, la ora asta, nu e de loc sigur că fereastra de oportunitate strategică existentă va putea fi valorificată eficient, în următorii ani.
Evident, asta e un motiv suficient pentru cei slabi de înger să-și toarne cenușă în cap și să abandoneze pentru că nu există soluții simple. Din punctul meu de vedere, faptul că Stoianoglu are cetățenie română și că are copii care lucrează în Europa de Vest indică într-o măsură destul de bună că șansele poate nu sunt chiar așa de rele, ca perspectivă, deși este drept că treaba asta corespunde și cu țepele pe care rușii le dau sub forma războiului hibrid. Dar, e posibil și ca el să fie un element al planului B. Vom vedea….
Stimate domnule Cristian, lupul isi scimba parul dar naravul niciodata. Stoianoglu este un dusman declarat al romanilor de peste Prut. Un rusofil invederat. Voi nu-l cunoasteti. Daca i-ati vedea adevarata fata ati sti cu adevarat de ce este in stare.
Ca și în Rusia, contează fondul problemei. Putin este o expresie a fondului, idem fiind și Stoianoglu. Cred că e timpul ca situația să nu mai fie privită prin ochelari roz colorați de wishful thinking. Este vorba de o luptă dificilă și îndelungată, cu fluxuri și refluxuri, destinată în mod evident să fie dusă în primul rând de cei care cred că există șanse și acționează constant, potrivit și în mod răbdător să-și atingă țintele, nu se văicăresc la tot pasul și nu dau sentințe facile bazate pe propria lor înțelegere limitată a complexității problemelor și situațiilor.
Tehnic vorbind au și găgăuzii aceia dreptul să își exprime opinia, iar opinia lor este encesar să fie luată în seamă și cântărită la nivelul greutății și semnificației ei. Asta e… România nu mai trebuie să repete erorile de la finalul Primul Război Mondial.
esti usor incoerent si cam pierzi din perspectiva
e intr-adevar o lupta indelungata, dar a inceput prin anii 90 si au tot fost fluxuri si refluxuri. nu o sa reiau aici tot ce face si ce a facut Romania pentru Moldova, cei de buna credinta sigur stiu dimensiunea ajutorului si suportului romanesc
Maia Sandu si-a inceput ascensiunea acum o decada, nu e putin timp
gagauzii au desigur dreptul sa-si exprima opinia de la nivelul importantei lor, adica bine sub 5%, in Romania nici n-ar intra un partid in parlament, un Moldova au autonomie si privilegii mult prea mari pentru ponderea lor reala, in temeiul unei limbi pe care nici nu o folosesc; e doar alt sat al lui Potemkin.
asa ca lasa tonul sfatos si superior si baga nasu in ceva istorie recenta, mai verifica cifrele si dupa aia da-ti cu parerea
noi suntem tara care da cate un deputat fiecarei minoritati nationale cunoscute, in numar de nu mai putin de 18. Vorbim aici inclusiv de deputati care reprezinta sute de votanti, cum ar fi rutenii (~300 cetateni la recensamant), fiind separati de ucrainieni, care au alt deputat, pentru circa 40k cetateni. Sa nu mai vorbesc de greci sau armeni, minoritati istorice care astazi lipsesc cu desavarsire dar care au totusi reprezentare de care altminteri n ar beneficia fara 70k voturi exprimate in circumscriptia electorala.
Nu cred ca suntem noi, Romania, in masura sa dam lectii altor state la capitolul „drepturi excesive” acordate minoritatilor in contextul in care liceenii au materie obligatorie Istoria Evreilor. Holocaustul in clasa a 11a 🙂
Desigur…. Adică dacă nu e după cum vrem, e nedemocratic. Democratic e să iasă numai cum vor unii, nu cum vor și alții. Iote-l și pe ăsta, care zice că nici nu trebuiau făcute alegeri: https://www.dcnews.ro/alegeri-republica-moldova-bogdan-chirieac-nu-stiu-daca-trebuiau-facute-alegeri-intr-o-tara-supusa-unui-razboi-hibrid_976624.html
Sau și mai bine, că nici nu trebuia permis moldovenilor din stânga Nistrului sau celor aflaț în Rusia să voteze: https://www.dcnews.ro/miza-lui-putin-in-alegerile-din-r-moldova-i-ar-da-un-avant-nemaipomenit-chirieac-atunci-ce-faci-te-predai_976669.html
În momente de astea îi vezi pe unii cum sunt de fapt și cum NU ar respecta ei opinia altora, dacă nu ar corespunde cu a lor. Hai să ne mândrim cu oameni de genul lui Chirieac și cu modalitatea prin care doresc ei rezolvarea problemelor interzicând să se exprime celor care nu au aceeași opinie cu a lor!
concret, daca poti:
– cine a impiedicat pe cine sa voteze?
– ce e nedemocratic la alegerile din Moldova?
– platile in bani pentru vot cum ti se par? dar amenintarile cu moartea si alte mesaje de intimidare?
Nu are rost să credem că ne contrazicem, pentru că of my part idealul meu de viață e ca 1) distanța dintre ruși și România să fie aceea dintre Nistru și Belgorod 2) rușii să rămână peste 1 secol doar o amintire în istoria României.
Doar am remarcat niște probleme și le-am discutat un pic. Sper, după cum am și spus mai sus, ca Ro să nu repete erorile de la sfârșitul WWI, în ce privește pe românii dintre Prut și Nistru.
La toate 3 întrebările răspunsul se găsește în ce am scris mai sus, nu mai reiau.
no comment, ca n-am la ce
https://x.com/JEyal_RUSI/status/1853136401120002404
Un lucru m-a șocat mereu; am cunoscut aici în RO măldăvani diverși, din straturi mediu plus ale societății. Gândesc parșiv: deși beneficiază de toate avantajele cetățeniei RO si de solide cariere pofesionale aici, tânjesc la un soi de independență a Republicii MD care să imbine un șuvoi de cadouri dinspre RO și EU cu o racordare permanentă la Rusia. Se visează un fel de placă turnantă a intereselor ruse în raport cu „evropa” (de cele mai multe ori, rostesc disprețuitor acest cuvânt, deși se scaldă în siguranța și avantajele economice ale blamatei evropii)… iar de unire le e silă, atunci când nu sunt chiar de-a dreptul iritați…
Așadar, oameni buni, vă rog să înțelegeți că atât Maia (din păcate, deși în linii mari o apreciez) cât și găgăuțu’ ăla al cărui nume îmi scapă jonglează cam pe aceeași sârmă – doar intensitatea diferă.
O să vedem rezultatul acestui joc parșiv. 🫤
da, am observat si eu asta si ce ma amuza cel mai tare e ca ei se cred foarte sireti si inteligenti pentru chestia asta.
trecand insa peste acest aspect, ramane interesul nostru ca Moldova sa nu fie un proxy rusesc.
Eu ma intreb daca tot baga Rusia bani si tot pierde influenta, cand o sa se sature de „romanismele” astea. La buletin de vot iti cer poza ca ai votat ce trebuie, dar asta se poate contracara cu un buletin in plus, cateva in cabina etc nu? Votanii trec pe la noi, altii le canta dedicatii dar constanta aici e ca se iau banii rusilor si transnistrenii + gagauzii tot invata romaneste, nu #partikipa la Ucraina, nu nimic.
@Arsenie Breahnă
Sunt foarte curios să văd cu cine și unde interacționezi. Deși diaspora mereu scoate RM din rahat cu 70-80% voturi pro UE, pe net văd doar mizerie rusofilă (sau oameni infectați de mizerii rusofile) care tot debitează prostii de tipul celor prezentate de tine mai sus.
Chiar dacă povestea cu Unirea e undeva aproape de adevăr – eu singur nu sunt mare fan al Unirii din motive foarte obiective: unu la mână – spre deosebire de cei cu capul în nori eu înțeleg prețul (în euro) pentru România; doi la mâna – tre să fii cretin ca să nu înțelegi avantajul a două voturi românești în UE. Basmele a 3 calici, care au fost forțați de frica de război și sancțiuni să vină în UE din Rusia, extinse la întreaga diasporă, ne poate spune ori despre mediul de rahat în care ești – ori țâța hauristă la care sugi.
Și na, pân la urmă, faci și tu un ban cum poți, mai trist e că se pune botu destul de ușor la ce zici.
Domnule Dienaris, sub nici o formă nu am eu treabă cu haur și din astea. Multumesc, dvs pare că știți mai bine..
Eu doar am povestit o sinteză a opiniilor ferme exprimate de basarabenii din „bula” mea. Vă rog să mă scuzați, distinse domn. Îmi cer scuze că nu coincide cu a dvs, opinia mea – asta nu vă îndreptățește să mă jigniți. Vă mulțumesc.
Care 2 voturi românești în UE?
Probabil că în ritmul acesta prin 2055 va intra și RM în UE. Probabil în același timp cu UA de a cărei aderare a fost legată ombilical.
O țară de dimensiunea RM cu o populație extrem de redusa (aprox cât a Bucureștiului) și fără investiții masive in economie (străine) nu se poate dezvolta și nici macar tine pasul. Bugetul RM se alimentează din impozite ale populației și din funcționarea economiei. Ce economie are RM? Sublimă dar lipsește cu desăvârșire.
Asta înseamnă că și cel mai proeuropean sau prounionist guvern va genera nemulțumiri fiindcă bugetul nu ii permite să facă minuni și nici credite semnificative nu poate accesa din aceleași motive.
Cred că e timpul că România, UE și chiar SUA să schimbe paradigma spre o perspectivă unionistă. Doar asta ar decupla spațiul acesta de la Russia!!
@Dienaris, nu e cazul sa acuzi asa repede de rusofilie. Uite, iti dau un exemplu, am o colega din Moldova careia i-a dat Romania tot, 2 burse, loc de munca, i-a mers asa bine aici, are fata Touareg, apartament de lux etc,
Daca o intrebi de politica, Rusia e cea mai buna, Putin e o forta, occidentalii sunt rai, ei au provocat Rusia in Ucraina. Colega de la Chisinau e ceva mai moderata, fiind mai aproape de pericol probabil dar daca-i zici ceva de unire schimba vorba si se uita pe pereti. Si mai pot da si eu exemple si nu-s nici sosocar nici aurist, nu-i halesc pe rusi si nici propaganda lor.
Nici eu nu-s din categoria celor pentru unire cu orice pret, asa ca n-am prejudecati despre basarabenii care nu-si doresc asta dar nu pot sa nu observ faptul ca multi dintre cei pe care i-am intalnit in Romania pastreaza o admiratie fata de Rusia.
@steppewolf
E fix rusofilie. Inclusiv termenii ”Basarabia”, ”basarabeni” îs exemple de rusofilie pură înrădăcinată în conștiința românilor de secole. Rusofilie pe care o repetă cu încăpăținare, uneori conștient, ”unioniștii dedicați”. Nu există și nici nu a exista vreo dată o basarabie. Există un teritoriu românesc între Prut și Nistru care, din motive pe care ar trebui să le cunoaștem toți – a ajuns o parte în componența Ucrainei, iar alta se autodetermină ca stat ”independent”. Momentan.
”multi dintre cei pe care i-am intalnit in Romania pastreaza o admiratie fata de Rusia.”
Cu o astfel de abordare pot fi de acord. Mulți sunt. Poate nu la fel de mulți cum cred unii, dar cu siguranță mai mulți de cât mi-aș dori eu, dar mulți nu înseamnă toți. Și hai să nu ne ascundem după deget – sunt destui români și pe malul ”corect” al Prutului care se umezesc când se gândesc la Kremlin. Ca să nu mai zic ceva de BOR, că e lungă și dureroasă
Iar ce ține de Unire, această problemă e atât de complexă și are atâtea variabile, că atunci când aud reproșuri arogante aruncate la adresa românilor de peste Prut, prima reacție pe care o am e – bre, ăsta-i prost sau o face intenționat? Cu o mică exagerare aș putea spune că dacă ai sta să îi întrebi pe toți cei sceptici – ai să auzi motive diferite de la fiecare. Și cauza e că nu lucrează absolut nimeni cu ei.
Nu știu de unde vin fanteziile astea că dacă România dă banii RM, cei de acolo ar trebui instant să devină unioniști convinși. Dragii mei, când mergi pe stradă și arunci un 5 lei boschetarului de la colț, ăla îți devine instant prieten? Sau alt aspect – cam cât la sută din cei 5 lei alocați de România ajung în RM și câți din cei care reușesc să treacă frontiera, mai ajung și la destinație? Ideea de Unire a fost discreditată de atâtea ori și atât de josnic, încât eu mă mir cum de mai sunt încă 30%.
Și la final cu statul român care ”dă tot”. Mie nu mi-a dat bursă deși intrasem cu 9,1 la Cuza, dar a fost fără taxă și am zis merci și pentru aia. Dar unde-i Touareg-ul? Unde-i apartamentul de lux? Poate totuși nu e vorba de statul român ci de cum reușește fiecare în viață? Hai să nu fim ipocriți, că dacă e să mă iau după mașinile cu numere de RM care vin în fiecare weekend la shoping la Iași – aș zice că e Monaco peste Prut.
Aveam îndoială înainte de a scrie observațiile personale privind manifestările ce le consider tipice basarabenilor. Dacă greșesc? Oare sunt doar atitudinti punctuale?
Ei bine, a scris dom’ Dinaris… 😀
Întărește vânjos toate stereotipurile: privind misecuvenismul, necunoașterea istoriei, agresivitatea în atitudine, superioritatea arogantă, neobișnuirea de a purta dialog fie și când e confruntat civilizat așa cum a făcut Steppenwolf…
Îți mulțumesc pentru exemplul tău vivant, Dinaris.
chiar nu inteleg de ce e rusofil termenul de Basarabia, rusii il refuza, nu suporta, asta inseamna ca Moldova dintre Prut si Nistru a fost o parte a Romaniei
pana la urma exista si o Moldova dincoace de Prut, care a ramas romaneasca mereu si care apare intr-unele dintre hartile vanturate de rusofili ca Moldova mare, impreuna cu moldoveni mankurtizati ca Dodon.
rusofili sunt si in Romania, ce-i drept, dar parca nu e chiar asa iar paralela cu cersetorul e nedreapta, mai ales ca Romania n-a facut caz niciodata de acest ajutor in gura mare, ba chiar s-a facut cu discretie si respect fata de Rep. Moldova
despre cum s-au descurcat unii in viata da, e si meritul fiecaruia dar putin respect fata de tara unde ai reusit asta eu ma gandesc ca e cazul sa ai si sa nu vanturi peste tot teoria rusilor buni si ce fraieri suntem noi romanii ca nu intelegem asta.
@steppewolf
”chiar nu inteleg de ce e rusofil termenul de Basarabia, rusii il refuza, nu suporta, asta inseamna ca Moldova dintre Prut si Nistru a fost o parte a Romaniei”
Uite ăsta un exemplu de situație când îmi vine să întreb ”bre, ăsta-i prost sau o face intenționat?”
Adic, tu vrei să zici la modul serios că te întrebi de ce este rusofil un termeni inventat de Imperiul rus care a rupt o bucată din teritoriul românesc și l-a transformat de facto în colonia ”Gubernia Basarabia”, iar pentru a rupe legătura oamenilor cu celălalt mal, tot au inventat identități de la ”basarabeni” când aici erau moldoveni și moldoveni când au început să folosească cuvântul români.
Tu la modul serios întrebi de ce sunt ofensați oamenii cărora tu le zici ”basarabeni” și care au fost spânzurați, violați, împușcați deportați doar pentru că se încăpățânau să zică că ei sunt români? Serios?!
Și după toate astea tot noi suntem ăia de ne-am uitat țara și nu ne cunoaștem istoria.. Dacă tot ești atât de indignat de oamenii de acolo care tot evită să se identifice români, poate ar trebui mai întâi să nu le lipim etichete inventate de ruși acu 200 de ani? Unirea se face prin eliminarea barierelor nu prin menținerea celor care sunt și crearea altor noi.
”Romania n-a facut caz niciodata de acest ajutor in gura mare, ba chiar s-a facut cu discretie”
Și atunci de ce te mai miri că știu 3 oameni despre ajutorul oferit de România dacă totul e discret? Rușii îți iau tot, apoi urla în piață că ți-au dat tot ce au avut mai scump. Toate astea amplificate de nostalgia seniorilor după URSS, unde cârnațul era 2 ruble nu 250 de MDL și vai?! Oare de ce românii din RM zic că rușii le poartă de grijă și atunci când era URSS aveau de toate. Ca să nu mai zic că în anii 80 nivelul de viață din RSSM era peste cel din România socialistă.
Cu toată moștenirea asta blestemată tre de lucrat intens în fiecare zi, nu de umblat cu discreții irelevante.
Foarte tare, 2 voturi. Cehia si Slovaci s-au separat, probabil, ca sa aiba tot 2 voturi. Iugoslavia, cand intra toata in UE o sa aiba vreo 7 voturi. Doar Germanii mai sunt cretini in UE cu un singur vot in loc de 2.
Clasicul curluntrism moldovenesc.
Problema lor este ca în România a început sa se trăiască bine chiar peste maica Rusie, exceptând Moscova și ai ei privilegiați. Vrei cetățenie și pașaport UE îți asumi. Altfel te duci la raiul muscalesc.
Yep! Numai că în viața reală, nu e așa. A se vedea românii care înjură UE de zor, dar lucrează în Europa de Vest, trimit bani acasă și construiesc vile prin sate pe banii câștigați acolo, iar când vin alegerile votează cu Șoșoacă +/- Simion.
Water under the bridge, din 2016 Romania are un pib per capita mai mare decat al rusiei.
Siretenia maldavanilor, suptul la două vaci, este sancționată numai de ruzzia, de aia le este frică de ruși și înjură România, UE și America. Tot acest supt la două țâțe ii face și pe românii din dreapta Prutului să îi disprețuiasca pe unii și să îi situeze o treaptă mai jos.
Eu nu știu ce a făcut PAS până acum, în afară de hoții. Pe FB era un exemplu, GW Bush a ajuns președinte în locul lui Al Gore cu o diferență de vreo 540 de voturi în California. Păi deștepții ăștia de la Chișinău puteau să convingă și ei vreo zece mii de români să ia cetățenia RM, și altfel se discuta acum
Și indiferent de rezultatul de azi, eu cred că ar fi benefic să se continue programul cu cetățenia. română. Să le dea la toți care vor cu restricția că nu poți fi decât cetățean al maxim două state (adică RM și Ro).
Care șiretenie, om?! E prostie curată. Votul ne va arăta iminent…
Tot ce pot spune: bunica mea e singura din familia sa basarabeancă scăpată de deportare în Siberia – asta doar datorită unor imprejurări total datorate norocului. Restul… nici nu vrei să știi… dar poți citi în cartea lui Anuța, publicată la Humanitas, toate lucrurile scrise acolo eu le-am auzit identic transmise de strămoșii mei… De aceea mă și mâhnește grozav ceea ce se întâmplă azi și totuși, înțeleg mecanismul. Dar sper să avansăm, spre bine.
Aștept cu încredere rezultatul alegerilor. Hai ai noștri!
Ce carte?
https://humanitas.ro/humanitas/carte/20-de-ani-%C3%AEn-siberia-2
@Ștefan – găsești cartea și pe net, în format pdf sau chiar povestită, pe youtube. Dar eu cred că cea mai vibrantă variantă e cartea tipărită, cu o emoționantă prezentare a lui Liiceanu – pentru că e bazată pe un manuscris salvat cu îndârjire…
După mine, o ecranizare cinematografică a cărții ar fi senzațională. Enjoy!
De la minutul 1: https://www.dw.com/ro/votul-%C3%AEn-g%C4%83g%C4%83uzia-am-venit-din-rusia-pentru-a-vota/video-70676920
Descrie cred, destul de exact situația.
Mărturia Aniței Nandriș-Culdea o consider obligatorie pentru orice român, dar mai ales și pentru orice alt european amețit de Mirajul Roșu.
Există pe internet, e doar la un click distanță.
Maia e Presedinte (Stoianoglo conduce doar cu aproape 52%, cand mai sunt vreo 500 de sectii)
https://pv.cec.md/cec-presidential-results-tour2.html
Va reamintesc ca in Turul 1 egalitatea la Ref pt. aderare la UE a fost cand mai erau vreo 50 de sectii de votare (alea externe.. desi, la inceput, votul era vreo 54% in defavoarea UE)
_____________
In urma cu 2 saptamani:
„Total 2167 (97.66%) 2219 Procese-verbale
1443432 Total voturi valide
Da
50.00% (721760)
Nu
50.00% (721672)
____
Mai sunt 52 de sectii din 231 externe de predat rezultatele.”
Rezultate preliminare
Total sectii din:
2002 (90.22%) din 2219
Total voturi:
1350305
Alexandr Stoianoglo 50.71% (684782)
Maia Sandu: 49.29% (665523)
Sectii: 2009 (90.54%) din 2219
Total voturi: 1359984
Alexandr Stoianoglo: 50.50% (686771)
Maia Sandu: 49.50% (673213)
Iese Maia cu peste 55%.
BOOM!
Rez partiale 52% rusul, deci a cam castigat Maia ca astea sunt rez din sectii din diaspora din est, si sectii mici rurale;
diferenta e usor de recuperat…
O fi doamna asta pro europeana ca de acolo isi trag progresistii seva si banii, dar pro Romania/reunire nu a fost niciodata…
Faptul ca sunt temporizat de a posta gânduri sau evocări privind martirii anonimi ai neamului nostru este pentru mine un gest insultător – nu la adresa mea, ci la adresa lor.
Vrei sa dispari de tot?
Nu-mi mai insulta integenta, data viitoare fii mai cumpatat.
Răzvan, te rog sa fii și tu cumpătat. Firește, tu decizi – și în caz că vrei să dispar, elimină-mă. Dar ai motive? Aș zice că nu.
Te salut și înțelege că suntem de aceeași parteva baricadei, deși în anumite nuanțe diferiți.
„Analistii moldoveni vorbesc deja la televiziunile din Moldova ca Stoianoglu a pierdut alegerile.”
Se pare că numărătoarea celor din afara țării face diferența ce o sperăm. Hai cu „evropa”, zic!
Conduce Maia Sandu Dupa numararea a 92,92% din voturi, cu putin, 50,32% vs 49.68 Stoianoglu, dar e in crestere. Votul in vest nu s-a incheiat inca.
Se pare ca vom avea o victorie clara a Maiei Sandu.
Eu vreau sa stiu daca il bate cu peste 67 000 de voturi (cu cat a luat ea bataie de la Igor Dodon in 2016)
Eu aș vrea să-l bată pe găgăuț cu măcar 100 de mii de voturi peste. Să așteptăm numărătoarea. Hai, Maia!
Il bate cu 100 000….
Imi cer scuze,cu vreo 110 000…
175,874 diferenta acum
Might I ask why is that important?….
Boys!…measuring dicks. There’s a saying: over 15 it’s manhood under 15 is boyhood 😉
Everyone has traumas 😉
Avand in vedere si mobilizarea la vot previzibila victoria Maiei. Au ajutat si rezultatele din primul tur, oamenii au priceput pericolul unui Dodon 2.0 si au actionat in consecinta. Cu parlamentarele insa va fi mancatorie – toata dispora nu va putea sa vina acasa si sa voteze evident iar PAS are o imagine mult mai proasta ca Maia Sandu luata ca individ in Republica. Dar om trai si om vedea ce va fi si acolo.
De partea cealalta putem contabiliza o mica infrangere a Kremlinului. Pentru ca farmecul acolo ar fi fost dat si intalnirile oficiale intre Putin si Staianoglo, cu sau fara harta „Moldovei mari” pe masa, discutii despre „federalizare”, CIS, Brics etc ce nu au aceeasi substanta fara postul de presedinte „la mana”.
Plus ca o parte din planul initial (deloc subtil) era mijlocirea conditiilor propice unor omuleti verzi politicosi sau mai putin prin Comrat daca va fi nevoie la un moment dat – cum ar fi putut un gagauz sadea da ordin armatei sa inabuse o miscare separatista „la el acasa”?
Le ramane insa celor de la Kremlin retorica propagandistica cu „am castigat in teritoriu si diaspora a furat votul” – aici e pacat pentru ca Rep. Moldova nu va fi atrasa complet catre Vest pana cand nu va exista o majoritate confortabila pentru asta „acasa”, inauntru.
Nu pot rusii fura cat pot moldo-romanii vota !
Succesul l-au adus moldovenii aflati mai departe de cnutul rusiei si ruble. Cei care muncesc si trimit bani acasa copiilor si parintilor.
Moldova mai are un hop sa scape din stransoarea sufocanta a moscovei, parlamentarele.
Ce-mi mai place cand un pro-rus isi ia cateva perechi de palme peste bot )
Nu m-as hazarda sa spun ca s-au trezit moldovenii, dar e un pas in directia buna. In RM tot gagauzul a castigat, dar faptul ca diaspora a votat majoritar pro-vest arata cat de mult conteaza pt o populatie sa mai iasa din casa si sa vada si altceva decat ulita ei. E cel mai simplu mod de a scapa de niste prejudecati si de niste reminescente cateodata de-a dreptul feudale.
Si merci nea Putin pt cretinitatea absoluta de a sustine un candidat mai certat cu lb romana decat e Ciuca.
Bietul om s-a plictisat la un moment dat sa mai tot incerce, probabil ca si-a dat seama cat de ridicol suna, si in final mare parte din mesaje le-a dat direct in rusa. Nu cred ca asta a picat bine la alegatori.
Asa ca felicitari Maia.
După procesarea a 99.46% din procesele verbale, Maia Sandu are 55.22% din voturi, față de Alexandr Stoianoglo 44.78%, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
Wtf ? Cum naiba de a fost atât de strâns scorul ? Trebuia să fie minim 60% vs. restul.
Rezultatele preliminare după procesarea a 99,77% din procesele verbale.
Maia Sandu- 55,37%
Alexandr Stoianoglo – 44,63%
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/rezultate-alegeri-in-moldova-2024-turul-2.html
E un scor bun. Nu reușesc case mai mari sa învingă mașinăria de propaganda a Moscovei.
Ilan Mironovici Șor – si-a greșit cariera, in România ar fi putut ajunge mai sus decât nepotul tovarășei Ghizela Vass, si nu l-ar fi deranjat nimeni.
Până va dispărea PAS la alegerile parlamentare, și comuniștii vor câștiga din nou parlamentul RM, poulalaii ăștia ar trebui să desființeze autonomia Găgăuzia. Acum, cât mai au majoritatea necesară să o facă. Dacă se gândește vreunul că PAS va culege vreun vot de acolo lăsându-i în pace, înseamnă că sunt bătuți în cap.
Bun, moldovenii au dovedit că pot învinge mașina de propagandă a Kremlinului.
Să vedem acum ce dovedim noi, cei mai viteji și mai înțelepți dintre traci, când ne vine rândul la vot!
Părerea mea, hâc…
Sharky,
spre deosebire de tracii viteji, moldovenii au avut pe cine sa puna stampila!
Tracii au fost atat de intelepti, incat au parte de alte alegeri cu pastile antivomitive.
Candidata … Alexandra Bertalan-Păcuraru e pe buletinul tracilor, asta spune multe (sau f putine, depinde cum privesti ironia) despre evolutia lor de >2000 de ani incoace.
@VladM, nu te supara, dar mereu ai avut cu cine vota. Asta e una din cele mai reusite operatiuni de intoxicare de la noi, pe principiul: de ce sa ma mai agit, ca oricum nu am pe cine sa votez, si votul meu nu conteaza oricum.
Ai cu cine vota daca te documentezi un pic si nu mai cauti perfectiunea. Da, nu exista candidatul perfect, nu exista nici un Mesia al politicii romanesti care sa rezolve toate problemele Romaniei in urmatorii 4 ani. La fel cu problemele armatei romane, nu se poate rezolva nimic peste noapte.
Nici eu nu sunt foarte fericit cu optiunile de pe buletinul de vot. O sa votez candidatul care poate invinge psd & friends. fostii pesedisti pt mine tot pesedisti sunt
@Dinu
Cine e candidatul ala ? Simion ?
@Robi, cred ca glumesti, Simion e iepure pt Ciolacu. L-am prins si pe Vadim si imi aduc aminte si de alegerile din 2000 cand Vadim l-a ajutat pe Ilici sa fie ales. Acelasi rol il are si Simion.
In opinia mea singura care are o sansa sa il invinga pe Ciolacu e Lasconi. Nu ca as fi un mare fan al ei, dimpotriva. Dar cred ca e mai important sa nu dam TOATE parghiile statului pe mana PSD. S-a vazut in ultimii ani cand Iohannis a jucat cartea PSD ce inseamna sa nu existe nici un pic de contrapondere.
Asta e opinia mea, fiecare voteaza cum crede de cuvinta.
„In opinia mea singura care are o sansa sa il invinga pe Ciolacu e Lasconi.”
De asemenea, raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă şi declară că vin sigur la vot (58,6% din total eşantion, eroare +/-3,8%), 25,8% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 20,4% pentru George Simion (AUR), 19,2% pentru Mircea Geoană (independent), 14% pentru Elena Lasconi (USR), 7,8% pentru Nicolae Ciucă (PNL).
https://www.digi24.ro/alegeri-prezidentiale-2024/sondaj-inscop-cine-intra-in-turul-ii-la-alegerile-prezidentiale-si-cum-arata-o-finala-ciolacu-simion-2980743
Nu e nici in top 3 si nici n-are de la cine sa fure alegatori.
E singurul candidat care nu e pesedist (sau extremist). Nu am uitat cine e si ce functii a avut Geoana in trecut, ce legaturi si prietenii are. Sa inteleg ca pt tine daca a fost intr-un stagiu la NATO, pe cine stie ce criterii, dintr-o data s-a albit? Sa uitam de prieteniile cu Vantu, cu Nastase, cu Voiculescu chiar si cu Iliescu? De plagiate, de minciunile si mizeriile despre ziaristi, despre vizite la Moscova, etc
Eu cred ca in fata cabinei de vot, o buna parte din cei care spun ca voteaza acum il vor alege pe Ciolacu. Nu exista electorat mai disciplinat decat cel al PSD, din pacate.
boss, sondajul asta este real daca ies la vot pana in 5 mil de alegatori.
Adica PSD isi aduna adeptii cu autocarele si pun 1 mil de stampile. 700mii de funii pacanele & nostalgicii iEpocii de Haur pun pe galerist +300K cadou de la PSD , ~ 500K din ardeal si miltari pe Ciuca si ~500K de corporatisti fanatici pe Lasconi. Geoana nu stiu…dar se va pierde pentru ca el va lua voturi de la PSD. Totul se bazeaza pe un absenteism de 70%.
Dar daca incep romanii sa se prinda de combinatia cu iepurele pentru locul 2 (gen Vadim), cifra alegatorilor ajunge la 50% si toate se vor duce doar catre antisystem, restul nu mai au de unde creste..
Lasconi sta in maxim 500K de voturi de locul 2, este un fleac la populatia Romaniei daca se formeaza un curent de vot anti PSD, cam singurul care poate mobiliza populatia scarbita de ei. Doar Bucuresti, Brasov si Timisoara le poate face surpriza asta.
Eu atata iti spun, acum 1 saptamana ma gandeam sa nu ma duc ca sunt slabi cu totii, dar dupa faza cu cu modovenii care s-au dus masiv la vot e clar ca trebuie sa mergem si noi, indiferent ce facem acolo. Si cum pasul va fi facut, a ramas doar o simpla alegere sistem/antisistem si de aici decizia este cat se poate de simpla antisistem, deci blonda + ca poate ca a venit momentul sa avem si noi o presedinta.
Iti spun asta pentru ca toti cunoscutii mei indiferent de gradul de pregatire intelectuala gandesc la fel, pana si copii mi-au spus sa o votez pe „blonda” pentru ca e corecta.
La dezbateri e clar ca „blonda” ii face praf fiind de meserie jurnalista.
Eu pariez ca „blonda” va fi urmatorul presedinte al Ro si o sa vezi ca nu fabulez. Fix asta a zis si Base’ care pana acum a nimerit cam tot.
Va fi fix ca la alegerile din primaria Capitalei, totul a mers bine in sondaje pana cand s-au trezit dimineata bucurestenii si si-au amintit ca e o zi sa strice planurile PSD si asta au facut.
50% din votanti vor fi antisystem si nu exista decat un singur candidat care-i poate aduna, basca ca in Bucuresti de face si un referendum contra primarilor de sector si mafiei din politia locala.
Ca sa vezi ca nu fabulez, hai sa vedem cati de aici gandesc azi ca mine si o sa vezi ca e majoritar.
@robi
Bro, dacă ai acces la #feisbuci, vezi că a făcut Poe niște sondaje, printre urmăritorii săi.
Surprize-surprize, ce votează lumea acolo, haurarul și cu primărița în turul 2, primărița number one după turul 2.
@ADR
Frățică, militarii NU vor vota cu Ciucă, în afară de o mână de pupincuriști. Garantat 100%!
Părerea mea, hâc…
At this point, e mai puțin PSD cat mai degrabă „pesedism”.
suntem de acord, te asigur ca personal am depasit intoxicarea aia inca din sec trecut.
il voi cita pe Anatol Salaru, are o vorba foarte interesanta:
„propaganda nu este pentru a prosti oamenii, propaganda este pentru prosti”.
1. evident ca trebuie sa mergi la vot indiferent ce este pe buletin
2. evident ca trebuie sa critici (este unul din rolurile de baza ale societatii civile)
3. remarca ca ‘nu se poate rezolva nimic peste noapte’ desi corecta, consider ca trebuie sa dispara pentru ca a devenit in RO alibiul suprem pentru a se amana sau a nu se face.
Iti dau doar un exemplu: avem deja mai multi ani de democratie decat de ceausism. Nu mai e mult si depasim si comunismul. In continuare traim cu „peste noapte” si „e nevoie de timp”.
Am facut remarca legata de dna Pacuraru pentru ca am impresia ca refuzam sa mai vorbim de igiena elementara. O socitatea care nu respinge vehement tot ce coboara sub linia rosie de igiena, isi pierde din implicarea oamenilor decenti. Pentru ca, in mod profund GRESIT, decenta este asociata de statul deoparte ca sa nu ma murdaresc. Asta mi se pare intoxicarea grava…
o sa vezi ca exemplul moldovenilor va avea raspuns si romanii vor vota tot cam 50%.
Si cum nu ai pe cine, va fi antisistem, deci vom avea si noi o presedinta. 🙂
amenintarea nucleara cu nr… 88-89 (?! parca) n-a venit inca de la niciun dezaxat kremlinez. Ce-o fi cu ei oare?
Pai putin isi permite pt economia duduie:
https://www.economica.net/gazprom-vrea-sa-vanda-mai-multe-hoteluri-dupa-ce-a-raportat-ca-in-2023-a-pierdut-aproape-7-miliarde-de-dolari_780620.html
https://www.economica.net/rusia-sufera-in-continuare-gigantul-gazprom-a-avut-pierderi-de-32-miliarde-de-dolari-in-primele-noua-luni-din-2024_784055.html
https://www.economica.net/banca-centrala-a-rusiei-a-majorat-dobanda-de-referinta-la-21-din-cauza-cresterii-preturilor-de-consum_783484.html
Bravo lor.
Diaspora a ales ce trebuie si a inclinat balanta.
Autocarele moscovei s-au impotmolit … degeaba cintau si filmau …
Aseara, pe la 11:00 PM, scorul deja era intor in favoarea Maiei Sandu, era 50,65% cu 49,35%, dupa ce in urma cu 1-2 ore rusofonul conducea cu 51,23%…
Veneau rezultatele din Diaspora…. csf, n-ai csf.
In Japonia se incisesera urnele, erau 74 de voturi pentru Maia si atit.
Si in China erau inchise … doar citeva voturi parca… tot pentru Maia Sandu.
La noi banuiesc ca au fost cele mai multe voturi, apoi cele din EU – unde sint moldovenii plecati la munca si scoala, si apoi din restul lumii.
E un mare pas inainte, spre Europa si Nato – parerea mea.
Retorica ca Moldova nu ar trebui sa faca parte din UE si Nato nu mai tine, desi e stat de contact cu rusia …La fel sint si Polonia, Lituania, etc.
Tot trebuie sa se invecineze cineva si cu rusia .. nu ? 😀
La noi, mult praf in ochii alegatorilor.
Sa ne ameteasca de cap, sa ne bage tot felul de sopirle despre fiecare contracandidat, sa nu mai stii ce si cum.
Jumatate din cei de pe liste ar trebui sa nu exista acolo, ci ori la balamuc, ori la puscarie – vorba aia: „Unde esti tu Tepes doamne”, … „sa-i imparti in 2 cete, in zmintiti si in misei ” si apoi „sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni”, asa scapi de multi.
Chestii vechi, actuale si acum.
Dar cum gradul de incultura si prostia sint la moda si in crestere in RO, sa nu ne miram ca orice cetatean poate accede in parlament, in politica, sau la presedentie.
Asteptam cu interes turul 2 – de la noi.
Problema mare nu e cine va fi presedinte, ca oricum nu va putea face ce vrea, ci ce partid/partide vor cistiga alegerile, ca ele vor dicta directia tarii.
S-a vazut ca in ultimii 10 ani, ultimul „mutulica” al tarii nu a facut nimic notabil, doar nu era sa-si strice antrenamentul si partidele de golf cu „nimicuri” despre dezvoltarea tarii si directia spre care ne indreptam. Era mai important terenul de gold de linga vila, decit ceeace trebuia facut in tara.
Spor la vot.
e bine ca au Chisinaul de partea pro-vestului. Capitala da directie si poate aduna mase critice.
e bine ca liderii transnistreni fac doar joc de glezne, au promis 45k de voturi dar au dat fix ca la referendum si din care 20% au fost pentru Maia.
Dar, e castigata doar o alta batalie, razboiul va mai dura. Pro-rusii se vor replia si vor deveni agresivi, pana acum au mers pe cumparare de influenta la liderii locali, vor trece la nivelul amenintarilor si chiar faptelor. Prin violenta vor incerca sa faca ca in Georgia si Venezuela, sa intimideze populatia la urmatoarele alegeri. Titushky nu sunt o inventie recenta, au fost folositi de fascisti, nazisti chiar si de legionarii sau mai tarziu de comunistii romani.
Maia si guvernul vor putea proteja populatia daca vor da afara o parte din politistii prorusi si vor intari serviciile speciale, carabinierii si armata. Dar cel mai mult vor conta aliatii, e clar ca ai nostrii si francezii sunt acolo cu toate cele…dar sa nu omitem un interviu de ieri al unui demnitar ucrainian care a spus simplu „daca ieseau prorusii aveam un plan de reactie”.
Un lucru este clar, in ciuda campaniei media care arata moldovenii si rusii mobilizati, o componenta mai putin vizibila este si ea mobilizata, iar daca titushky vor scandal e posibil sa se ciocneasca cu cine nu vor.
mda,viața chiar bate filmul…și la difereță de 10 procente.
o mică mare victorie care însă trebuie dublată de un proiect economic sănătos. fără îmbunătățirea condițiilor sociale și economice nimic nu e ireversibil.
să le urăm succes !