Retorica dintre Japonia si China creste in intensitate. SUA a intrat si ea in hora

bilde

Declaratia recenta a unui oficial chinez cum ca insulele Senkaku sunt “core interest” pentru China, a facut ca “dialogul” dintre Beijing si Tokio sa ajunga la un nou nivel. Mergand pe aceeasi logica, ministrul apararii japonez Itsunori Onodera a declarat foarte clar si raspicat “Japan is determined to protect its land, water and air.” Adica daca veniti, v-o dam de uitati de ce-ati venit!

Pe langa dialogul din ce in ce mai dur intre cele doua capitale, China si-a intensificat semnificativ zborurile si patrularile navale in zona respectivului arhipelag, iar Tokyo a raspuns printr-o crestere semnificativa a zborurilor cu avioane militare si a trimis in zona un numar crescut de nave ale Pazei de Coasta.

Si ca lucrurile sa fie foarte clare, americanii au anunta raspicat ca Japonia, aliatul lor principal in zona, va avea intotdeauna in spate sprijinul ferm al Washingtonului, cu tot cu flota din Pacific. In opinia unor diplomati de rang inalt americani, China va continua sa puna presiune pe problema insulelor, iar in acelasi timp Japonia va raspunde ferm oricaror escaladari din partea chineza, mai ales ca guvernul de la Tokyo are o foarte larga aprobare populara in problema Senkaku. Iar intr-o astfel de situatie tensionata, cu nave si avioane aflate in zona din partea ambelor tari, o greseala poate aparea oricand, greseala care sa duca la un deznodamant nu foarte dorit pana la urma de nici una dintre parti. Americanii, prin declaratile Secretarului Apararii Chuck Hagel, au anunta foarte ferm ca Japonia nu este deloc singura in fata Chinei, fiind sustinuta fara restrictii de catre fortele americane stationate in zona si de altfel de intrega forta americana din Pacific.

Nervozitatea in acest caz a fost generata de folosirea de catre China, intr-o declaratie oficiala, referitoare la problema insulelor Senkaku a expresiei “core interest”, care in terminologia diplomatica chineza are foarte multa greutate. Acest termen a mai fost folosit de chinezi cand s-au referit la Marea Chinei de Sud, iar in opinia analistilor expresia transmite exteriorului faptul ca partea chineza nu este dispusa sa negocieze, pe aceea tema si ca este hotarata sa foloseasca forta daca situatia o impune.

Cu toate acestea in trascriptul oficial al respectivei declaratii termenul “core interest” nu mai apare, poate si datorita valului de proteste generat, dar nici americanii, nici japonezi nu uita ce au auzit si astfel raspunsul celor doi aliati ramane ferm.

Surse chineze, din ministerul de externe de la Beijing, au declarat ca folosirea acestui termen trebuie privita ca un avertisment si ca nu problema insulelor in sine este importanta aici, ci prezenta si influenta SUA in zona Marii Chinei de Sud, astfel  ca toata lumea trebuie sa inteleaga ca in aceasta privinta China nu va face nici un fel de concesie.

 

Sursa: Defensenews

GeorgeGMT

 

 

12 comentarii:

  1. Din cate vad eu, Chinei i se sapa groapa. Ramane de vazut cine cade in ea pana la urma!

  2. Politica externa a Chinei, mi se pare exagerata, incep sa-i detest pe chinezii.

  3. Un pic de galagie nu ar strica sa faca si Ue si Rusii Chestia asta nu ajuta pe nimeni. Trebuie sa ajunga la o intelegere cu noi hotare. E clar ca este nevoie de niste harti noi. Si vad ca astia se fac ca nu inteleg. NU este nevoie -zic eu- de un razboi ca sa ne convingem de puterea Chinei. Si legat de chetia cu insulele … Stiu ca sunt o gramada de legi internationale, curti de arbitraj, daca se vrea se poate. Ce inseamna lacomia. Asta este: cand dreptul celui mai tare este singura lege suprema in natura sa nu ne miram ca avem razboaie. japonezii au luat-o ca erau ei mai tari apoi americanii i-au luat pe japonezi si acum este randul chinezilor de ale lua de la astia. Un fel de curva cartierului.

    • Si brusc China o sa realizeze toate slabiciunile care le are in fata actualei Japonii care imi permit ca sa prevad ca in 2 ani va fi si mai tare si mai pusa pe scandal.
      Ceea ce tine Japonia in loc ca sa nu aiba arme atomice este doar acordul cu USA – daca el cade Japonia are capacitatea de a o fabrica in timp record, nici nu le trebuie prea multe pentru a amennta China, este destul ca sa rupi in doua orasele de pe coasta de est, lucru valabil si pentru China in caz de razboi total cu Japonia.

      In razboiul conventional pe apa China nu are inca o flota comparabila in capabilitati cu Japonia iar in 2 ani…..Japonia daca se pune pe reinarmare si „ajutata” discret sau mai putin discret de USA are capacitatea de a tine in sah Marea China.

  4. Si o sa incepa toti: ba este a mea, ba nu este a ta este a mea de la bunicu, care bunicu a luat-o de la strabunicata. Oameni – neam de maimute. Dar de, trebuie sa ne omoram pentru ceva. Si ziceam noi ca am avansat. E clar ca situatia este ridicola insulele in buza Chinei si Japonezii de la mama dracului guvernandu-le. Adica insula serpilor la rusi. Cam asa si ei. Legat de petrolul de acolo: ce frumos ar fii daca ar cadea la intelegere sa nu il exploateze nicodata. Si insulele sa devina rezervatie naturala. hahaha despre ce vorbim noi aici??? Oamenii….

  5. Eu vad razbiul economic ulterior, ala postrazboi, mult mai daunator decat inclestarea armata. Asta daca se limiteaza la un conflict conventional limitat, cat de cat ca timp si violenta. Daca Japonia isi repatriaza facilitatile productive din China, iar o parte o muta in Vietnam, Filipine s.a.m.d. pierde mult in primii 2 – 3 ani, apoi vine randul Chinei sa scada la crestere economica de 2 – 3 % pe an si atunci apar probleme reale pentru ei in sustinerea investitiilor in armata poporului si nu numai. Cred ca asta e oricum cale spre ingenunchiarea Chinei fara uzul armelor. SUA au inceput deja sa puna planul in aplicare si se pare ca urmeaza in deaproape UE, iar roata odata pusa in miscare va angrena Corea de sud si Japonia si jumate din treaba e facuta……..

  6. Mi se pare o idee buna. Un fel de protest la nivel mondial: nu ne certam nu ne injuram dar plecam. Gestul nu trebuie facut din orgoliu, ci din dorinta a stabili niste relatii pe principii sanatoase. Trebuie arbitrata zona, asta este clar. Fara partinire. Trebuie discutata si chestia asta cu bazele militare. Pina acum cel mai tare isi punea steagul si insula era a lui. Uite ca vine ala cu ochi oblici si colonizeaza tot pacificul. Acum vedem ca ce faceau rusii si americanii cu bazele lor secrete era o mizerie pentru isi permiteau. Nu vor sa puna problema pentru ca si ei au acelesi bube. Dar sincer pe mine nu ma intereseaza. Nu am chef sa ma trezesc cu o bomba nucleara pe capul copiilor mei ca se bate nu stiu ce partener nato cu nu stiu cine pentru niste stinci. Si americanii cand zic ca sunt alaturi de japonezi nu ar strica sa ne intrebe is pe noi. Ori nu mai suntem democrtii. NU zic ca am conta dar una este sa se zica Japonia sustinuta de SUA si alta este Japnonia cere clarificari de la ONU legat de disputa cu China. Si ONU aduca 200.. de natiuni lucreaza la clarificari. Si vina este numai a ONU sau ce organizatie se ocupa de asta. Ce au pazit 30-40 ani. Ca chestia este veche. Uite ca trebuie sa se ocupe ca nu am chef de razboi aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *