Revolutie neo-comunista in fiscalitate. Dragnea si Tudose risca sa arunce economia in aer

HotNews.ro –  Cristian Pantazi

PSD a aruncat in aer azi toate firmele, mari si mici, cu un program de guvernare complet nou in privinta fiscalitatii. Taxe si impozite noi, aberatii fiscale si legislative, schimbarea din temelii a politicii fiscale, cvasi-nationalizarea pensiilor private, presupuse facilitati cu zero sustenabilitate – toate apar de-a valma in documentul trimis Parlamentului si despre care nici macar Tariceanu nu stia nimic. Fara o minima dezbatere, fara consultare cu mediul de afaceri, ideile neo-comuniste ale artizanilor Florin Georgescu si Gheorghe Gherghina, plus Valcov, asumate fara discernamint de un Dragnea inept economic, risca sa provoace implozia economica a Romaniei.

Totul s-a petrecut noaptea. Noaptea, ca hotii. Au schimbat programul de guvernare cel sfint, pentru nerespectarea caruia Dragnea si PSD il rasturnasera pe Grindeanu, si l-au inlocuit cu un program care prevede o revolutie fiscala.

Nu intimplator leul se depreciaza puternic acum, iar Bursa de Valori Bucuresti scade accelerat.

Iata citeva dintre schimbarile majore propuse pe neve de gasca Dragnea&Tudose:

– introducerea impozitului pe venit (in 3 trepte) pentru firme, in locul impozitului pe profit
– cvasi-nationalizarea pilonului 2 (privat) de pensii (n.r. – Liviu Dragnea, despre desfiintarea pilonului II de pensii: Noul ministru al Finantelor a inceput cu stangul, a raspuns la alta intrebare / Nu se intampla cat suntem noi la guvernare)
– introducerea din 2018 a impozitului pe venitul global pentru persoanele fizice, dublat de depunerea declaratiilor de patrimoniu (adica statul va sti averea fiecarui roman)
– cresterea salariului minim la 2.000 de lei in 2018
– inventarea taxei de solidaritate pentru romanii cu venituri peste 14.500 de lei
– taxa suplimentara pentru produse nocive sanatatii (nu stim care sint acelea)
– restringerea dreptului cetatenilor de a-si deschide firme daca au 2 insolvente la activ
– impozit suplimentar de cel putin 20% asupra profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania
– Firmele vor fi obligate sa plateasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru si cei cu plata in acord

Practic, guvernul PSD schimba din temelii politica fiscala a statului, renunta la cota unica si pune o presiune uriasa pe un ANAF oricum aproape nefunctional.

Totul, pe fondul aplicarii din 2018 a noii legi a salarizarii bugetarilor, si ea cu un impact major asupra bugetului.

Nu avem nici un studiu de impact pentru masurile care urmeaza sa fie luate in jumatate de an. Nu avem nici o estimare a efectelor asupra mediului de afaceri si asupra angajatilor.

E o revolutie fiscala in orb ce dovedeste disperarea lui Dragnea, care vede ca pomenile electorale din programul initial de guvernare nu pot fi livrate. Si are nevoie de bani. Asa ca face experimente pe viu asupra mediului de afaceri.

Programul fiscal al guvernului Tudose e un pericol public. Recunosc in multe dintre aceste masuri anti-piata ideile lui Florin Georgescu, cel care incercase sa i le vire pe git si premierului Ponta in 2012-2013. Ponta i-a rezistat atunci, Dragnea, disperat ca-i fuge guvernarea de sub picioare, i le aplica acum.

Romania se duce in viteza spre un zid dur. Cred ca sintem in fata unui proiect iresponsabil cum nu am mai vazut din mandatul lui Tariceanu. Cine tace acum in fata abuzurilor lui Dragnea, e complice cu el. E timpul ca Opozitia si presedintele Iohannis sa-si aminteasca de ce au primit voturile cetatenilor.

HotNews.ro –  Cristian Pantazi

208 comentarii:

  1. „-inventarea taxei de solidaritate pentru romanii cu venituri peste 14.500 de lei”

    ‘rati ai dracu de chiaburi!…in numele „echitatii sociale”, va jefuim noi.

    PS – lipseste din articol (e in faza de proiect negru, „stealth”) si jaful pregatit pentru „Fondul Suveran”.

    • Pai pe cine vrei sa jefuiasca mai Razvane, pe aia care i-au votat 🙂 ?!

      • Pai de ce sa imi doresc ceva ce se intampla oricum? 🙂

        E ca in gluma aia cu „mancarea gratis”:

        Se decreteaza „free food” – exact ca si „free healthcare ” si „free education”. Te duci la magazin, iti umpli cosul cu mancare pana la refuz – deh, „e gratis, platesc chiaburii”!..ala de la magazin mareste si el pretul pentru ca…deh, „e gratis, guvernul plateste”, iar apoi guvernul mareste taxele „chiaburilor” care sunt de fapt tot taxele imbecilului de cetatean care s-a dus la magazin si a luat mancare cat pentru WWIII.

        Si uite asa afla cetateanul imbecil ca „free something” inseamna de fapt ca ti-ai furat propria caciula, – ca ti-ai marit singur preturile si inflatia – deoarece ai lasat statul sa se bage in ceea ce puteai de la inceput sa faci tu singur (negociere directa, -piata libera – preturi avantajoase datorita cererii versus oferta).

        „Free something” = in loc sa platesc cat face in mod direct, mai bine platesc indirect prin taxe…preturi marite.

      • Realist vorbind, bravo p$d pentru ca-si cunoaste si fidelizeaza electoratul. In Ro n-ai sa vezi vreodata o guvernare asa zis de dreapta care sa taie in carne vie in functionari, agentii de stat, parcuri auto, etc iar banii economisiti sa-i investeasca in sosele, cai ferate, poduri, spitale. Dimpotriva, toti de pana acum doar au incercat sa mulga statul si sa-si puna mediocrii lor pe scaunele din fata, lasand si mediocrii altora sa stea, dar mai in spate.

        Cum spunea Stefan mai jos, se pare ca urmeaza lectia greceasca in care taberele politice s-au intrecut in populism si pomeni cu rezultatul cunoscut.

        • s-au taiat salarii/venituri/pensii dar s-au varsat lacrimi de crocodil si s-a bocit in toata tara pana au primit inzecit inapoi.

      • @George,

        Lasa ca asta e o palma data si celor care afirmau sus si tare ca se pipi pe el de vot, chiar daca PSD-ul le era cel mai antipatic. Data viitoare poate isi schimba parerea, mai ales acum ca i-a ars la buzunare de i-a luat dracu pe toti!

    • @Razvan,

      te sustin!!!
      Vad ca niste imbecili s-au sesizat. aia care au salariul mai mare de 14 500 lei/luna

      ce bine le face Dragnea ca-i executa la buzunar! Eu sunt anti PSD dar de data asta chiar ca le-o trage!

      • Ok omule, daca te incalzeste..e damblaua ta ca apreciezi „trasul” de tipul asta….
        Pe mine, nu.

      • Sper ca esti sarcastic. Daca eu trag si muncesc sa castig banii, cine sunt ei sa vina sa imi suprataxeze veniturile? Trebuie sustinut cumva si electoratul ala imputit si lenes care traieste din ajutor social.

        • Ei sunt aia care te conduc pe baza votului liber exprimat al cetatenilor acestei tari.

          Tu esti contribuabilul …

          • Si „tu” nu te pui in ecuatie?

            Tu, impreuna cu mine si cu el-SorinS, nu suntem de fapt „ei”…contribuabilii?

            • As inchide putin ochii daca banii respectivi s-ar folosi cu cap, si nu pentru ajutoare sociale. Mor cand vad femei si barbati pe la 30 de ani, perfect sanatosi, cum stau ca imputitii si asteapta ajutor social, eventual se duc pe targuri de joburi sa isi mai semneze hartiile ca au incercat sa isi gaseasca de munca. Ei prefera 300-400 de la stat in loc sa munceasca, eventual mai toarna si 3-4 copii sa le mai creasca veniturile. Adica dupa ani de studii, nopti pierdute invatand, si stat la munca cate 12 ore pe zi sa vina unul sa imi spuna ca am prea multi bani?

            • Am zis sa fiu impartial si sa nu ma bag si pe mine in discutie.

  2. Sper sa nu ajungem ca Grecia. Macar grecii au turism, au insule de vanzare. Noi am vandut deja aproape tot strainilor sau am distrus industria si agricultura.

  3. Ce mi se pare bun acolo e:
    -” impozit suplimentar de cel putin 20% asupra profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania”…(busteni, minereuri, petrol?)putea fi chiar mai mare dupa mine;
    – „cresterea salariului minim la 2.000 de lei in 2018” si poate
    – „restringerea dreptului cetatenilor de a-si deschide firme daca au 2 insolvente la activ”..
    in rest sunt masuri fortate de a colecta bani si a acoperi deficitul..!

    • Masurile alea nu sunt bune deloc.

      Redeventele nu trebuiesc crescute atunci cand pretul hidrocarburilor se afla la un nivel atat de mic, fiindca asta poate „convinge” compania extractoare sa reduca productia. Ma rog, treaba asta e discutabila, insa e o teorie in voga in anii astia cu pret mic la petrol. Treaba asta trebuia facuta acum cativa ani cand preturile erau mari iar atunci Romania a decis sa nu modifice nimic… 🙂

      Cresterea salariului minim la 2000 lei e foarte rea fiindca salariul ala nu il stabileste un om rau (cand e mic) sau un om bun la suflet (cand il mareste) ci se stabileste conform venitului pe cap de locuitor. Cum acesta n-are cum sa creasca in Romania cu vreo 30-40% de la un an la altul, implicit nici salariul minim nu are voie sa aiba o asemenea crestere.

      Daca totusi se face, piata va echilibra situatia prin cursul valutar, adica vei avea sa zicem 4 000 de lei pe luna salariu minim in loc de 1450 dar in euro el tot pe la 320 se va cifra sau poate chiar mai rau din cauza dezechilibrului economic. Se creeaza inflatie si atat… treaba asta ar trebui predata in clasa a IX-a la lectia de economie pentru copii 🙂

      Restrangerea dreptului de a infiinta o firma daca ai 2 altele care au intrat in insolventa este iarasi o prostie comunista incomensurabila. Eu trebuie sa am dreptul sa fac cate firme vreau, cand vreau, ce naiba, daca am infiintat in 2015 o firma de inchiriat biciclete care n-a mers si in 2016 o firma de confectii care iarasi n-a mers, de ce sa nu fiu lasat in 2017 sa-mi fac o alta firma care sa se ocupe de curierat? Se numeste mediu antreprenorial, incerci diverse afaceri, in care tara din lumea asta (Noth Korea excluded) ti se interzice sa iti deschizi firma de curierat doar pt ca alea cu biciclete si confectii n-au mers? Daca asa functiona capitalismul si-n SUA, azi ar fi fost o tara de nivelul Hondurasului.

      Toate masurile sunt incercari comuniste disperate, ilogice si proaste pentru a – incerca – sa stranga bani la buget, dar toate vor avea exact efectul contrar.

      • Masura cresterii salariului minim e discutabila. Daca se va aplica NUMAI IMPREUNA cu scaderea sau de ce nu (la fel ca in multe state europene pentru salariul minim) eliminarea contributiilor atunci va fi o masura buna – chiar foarte buna. Dar daca va fi aplicata la fel ca cea de acum cred ca minim 10% din companiile romanesti vor inchide taraba

      • Si tu ai nuantat si pe buna dreptate lucrurile.. dar io cand ma gandeam la „impozit suplimentar de 20% din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania” chiar trebuie sa ne depasim conditia de exportator net de materii prime.. exportam grau, busteni, minereuri etc..exact ca o tara de mana a 5-a, ceva trebuie incercat/facut in privinta asta..avem nevoie de prelucrare aici, de valoare adaugata.. dar din ce cred io, e mai degraba o forma mascata de crestere a redeventelor(care erau oricum penibile)
        Cu salariul minim ai pus mai bine puctul pe „i”, dar si aici ma gandeam ca din moment ce lasii n-au grabit taxarea profiturilor multinationalelor(acolo unde il fac), era o modalitate de a le opri ceva din profit aici(multi oricum platesc in acte salariul minim..)
        Cat despre „insolventa”..am vazut ca si la noi a cam devenit un sport asta.. multi intra in „ea” si uita sa mai iasa.. in fine, cam totul poate fi discutat si nuantat.. nu exista sistem perfect, nici cel neoliberal si nici cel neocomunist..cred ca daca guvernantii ar fi chiar patrioti si f bine pregatiti ar putea face cel mai bun compromis pt tara pe care o guverneaza(in functie de istoria/specificul ei).. problema e ca de cand l-au omorat pe „pitic”, guvernanti patrioti/loiali tarii si bine pregatiti nu am avut! Btw: ce bine ar fi fost daca nu se distrugea chiar tot din era lu’ Ceasca si s-ar fi adaptat/pefectionat/modernizat..? Daca ma gandesc doar la CAP-uri/asociatii de ex.. ne-a trebuit peste 20 ani sa ne dam seama ca doar intr-un sistem de genu asta poti da randament(asa cum dau si aia in vest).. puteam fi una dintre primele 5 tari exportatoare de hrana din UE, sa nu mai vb de intregi ramuri industriale distruse complet.. tara asta a fost efectiva distrusa din interior de asasini/tradatori, unii au lucrat pt est, altii pt vest, rezultatele fiind nefaste pt noi, indiferent de orientarea lor „politica”. Toti prim-ministrii si ministrii din 89, ar trebui judecati pentru inalta tradare

    • Daca ne uitam la rezervele de gase naturale ar trebui sa fim exportatori cand intra in exploatare, oare le mai exploateaza cineva cu suprataxa tovarasului Dragnea? Si cine castiga din asta? Nu cumva fratii lor de la est?
      Salariul minim de 2000 de lei din 2018 e prea mult, asa, peste noapte… si diferentele dintre cei cu studii superioare si cei fara, asta de unde e? Intr-o tara normala esti platit dupa cat si cum muncesti, nu dupa numarul de diplome. Si rezultatul real al unei diferentieri de genul asta e o crestere a somajului in randul celor cu studii superioare.

      • „Daca ne uitam la rezervele de gase naturale ar trebui sa fim exportatori cand intra in exploatare, oare le mai exploateaza cineva cu suprataxa tovarasului Dragnea? Si cine castiga din asta? Nu cumva fratii lor de la est?”
        …si ti se pare ca am avea noi de castigat? inca crezi ca platoul continental/hidrocarburii de acolo ne apartin? hehe ..si daca nu castiga fratii de la est(cum zici tu), sigur castiga cei mai de la vest care ne taie padurile si ne iau gazul si petrolul pt ca noi n-aveam ce face cu el.. nu-ti fa griji, rusii castiga in orice combinatie pt ca au o mare participatiune la OMV! Ar fi bine sa iesim din sloganuri si demagogie de 2 lei, ne uitam la baubauu de la est cand cei de la vest ne violeaza fara sapun! Ar trebui sa iesim din logica asta de tabra, pt ca oricum nimeni nu ne vrea binele si prosperitatea in derimentul binelui lor(fie ca-s de la est sau vest).. Platoul continental/resursele de hidrocarburi, pamant, ape etc in mare nu ne mai apartin…dar atat cat mai avem..sa le dam in continuare moca „vesticilor”, ca nu cumva, Doamne fereste sa castige rusii(sarcasm)..?
        Mie mi se pare cea mai patriotica actiune pe care ar putea s-o implementeze un guvern postdecembrist(din moment ce redeventele nu mai pot fi discutate), si daca cineva ar fi cu adevarat afectat de asta este doar hidra multinationalelor si colonistilor care ne iau tot ce avem si ne dau margele colorate la schimb.. Si mai cred ca masura asta va deranja multi serpi care sug pe aici, si guvernu asta nu cred ca apuca toamna!

        • Mai omule, atata timp cat in Constitutie scrie clar negru pe alb ca aceste resurse sunt ale statului (deci nationalizate), dar statul poate sa le exploateze prin firme private, de ce faci teoria chibritului? De ce dai vina pe..”vest”?

          Asta ati votat in 2003 la referendumul constitutional: ca resursele sa fie nationalizate, sa nu poti profita ca persoana fizica de nici o picatura de petrol de sub pamantul tau -sa zicem -, dar statul poate permite concesionarea extractiei si a unei parti (stabilite de cum are chef statul) din resurse catre orice „multinationala” (astia sunt noul bau-bau, Soros e cam pe duca…peste vreo 20 de ani moare si asta 🙂 , ca Rockefeller, prinde suta de ani, iar Iliescu le canta prohodul la toti astia!

          • Corect..sa le exploateze statul.. dar cine este statul? a lucrat, sau lucreaza statul pt noi papuasii? ..daca statul inseamna statul austriac/OMV/multinationale atunci da, sa le dam in continuare totul moca ca pana acum(caci asta a fost cea mai buna „afacere” a statului nostru).. deci cum nu avem dreptul la nimic(si putem dormi linistiti, pt ca statul vegheza pt noi)! Ideea e ca nu pot sa tolerez propaganda de niciun fel, nici filo vestica, nici filo estica…ar trebui sa fim mai mult filoromani, sa ne vedem de intersul nostru fara sa fim niste slugi penibile ce ne vindem si chilotii din fund pt o mangaiere pe crestet si o poza cu mai marii zilei!

  4. totusi..mi se pare ca Pantazi e un papagal gradat care scrie la comanda..exact cum fac gradatii si lingaii din cealalta gasca… deci nu m-as aventura sa luam lumina de la asta..

    • Sunt curios ce ar fi zis Trump la faza cu 2 insolvente la activ. 🙂

      Cat despre salariul minim brut, mai oameni buni, deja acesta este 41% din salariul mediu brut, in ultimii ani a crescut si cu 19% (intr-un singur an)! Ceea ce deja e nebunie, regimul de sustenabilitate economica (sau daca vreti- de avarie in cazul unei asemena cresteri) e in general pe la maxim 8-9%! Nu 19%!

      Mai mult, daca de la 1450 lei cat e acum va creste intr-un an la 2000 de lei, asta inseamna o crestere a acestuia cu 37%!!!!!!!

      Cat despre impozitul de extra 20% cu privire la resursele naturale neprelucrate in Romania (Legea redeventelor), ei promiteau in ianuarie ca va fi inclusa in Codul Economic de la 1 iulie.

      • Paradoxal aici sunt de acord cu ei, Razvane! Poti sa ai firma si sa nu-ti mearga, iti incetezi frumos activitatea, o inchizi si radiezi de la Registru si incepi altceva. Nimic condamnabil si nimic ilegal.

        Aia cu insolventa sunt in mare masura ori prosti cosmici, ori infractori care au acumulat voluntar datorii imense la alti furnizori, banci, stat (adica au dat tepe) si perturbeaza tot circuitul economic, ori oameni relativ nevinovati prinsi la mijloc intre primele 2 categorii. Dar cei din categoria a treia nu pot gresi decat o singura data fiindca prima oara poate nu e cu intentie dar a doua oara esti deja vinovat de prostie, neglijenta, lacomie, etc.

    • Cat a reprezentat salariul minim brut prin comparatie / fata de cel mediu brut, in ultimii 11 ani.

      An – Mediu brut (RON) – Minim brut (RON) – Procentaj

      2006 – 1108 – 330 – 29,78%

      2007 – 1410 – 390 – 27,66%

      2008 – 1742 – 510 – 29,28%

      2009 – 1889 – 600 – 31,76%

      2010 – 1902 – 600 – 31,55%

      2011 – 1980 – 670 – 33,84%

      2012 – 2066 – 700 – 33,88%

      2013 – 2163 – 771 – 35, 64%

      2014 – 2360 – 875 – 37,07%

      2015 – 2559,5 – 1012,5 – 39,56%

      2016 – 2886,91(6) – 1183,(3) – 40,99%

  5. Daca sunt confiscate averile ilicite si sunt oprite externalizarile de profituri si este combatuta evaziunea fiscala, atunci se gasesc bani si pentru salariul minim de 2000 de lei.

    • @Musoiu nici atunci.

      Salariul minim ar trebui sa fie 2 000 atunci cand PIB-ul ar fi undeva pe la 230 miliarde de euro iar populatia sa ramana la nivelul actual sau chiar sa scada putin.

      Altfel de ce ne-am opri la 2000 si nu am baga 4000 sau 10 000? Unde ne oprim, si mai important, de ce?

      Eu vreau 40 000 de euro salariul minim pe economie in Romania, si cine nu mi-l da e om rau 🙂

      • Da, dar cu 5 milioane de romani la munca in strainatate nu cred ca vom atinge un PIB de 230 miliarde de euro in secolul acesta.

        http://www.masapresei.ro/cinci-milioane-de-romani-sunt-plecati-in-strainatate-unde-traiesc-si-muncesc-acestia/

        • E un cerc vicios. Aia nu se intorc in tara fiindca vor sa lucreze pe 1 000 euro si nu pe 300, iar tu nu poti sa bagi salariul minim de 1 000 euro fiindca nu produci suficient, deoarece ei produc acolo si nu aici.

          Dar solutia nu e in nici un caz cresterea salariului minim fara noima, oricum piata mondiala va echilibra situatia prin devalorizarea leului, Romania poate sa puna si 10 000 de lei salariul minim de la 1 august, insa in 3 august cursul va fi de 30 lei/euro, si ce-ai realizat? Nimic… doar imprimarea de bancnote noi, cu un 0 in plus pe ele.

          Solutia e sa bagi putinii bani pe care ii ai in infrastructura si in educatie, exact domeniile de unde se taie din 1990 incoace si s-a taiat brutal de la venirea PSD-ului la putere, pentru a se redirectiona fondurile catre pensii, salarii si ajutoare.

          • Daca bagi bani in educatie, trebuie sa te asiguri si ca specialistii formati in tara nu vor pleca apoi la munca in strainatate, ca de exemplu medicii sau alti specialisti, ingineri.

            • Nu uitati ca majoritatea nu pleaca de placere ci obligati de imprejurari.

            • Asa e. E un cerc vicios greu de spart, si ca la majoritatea cercurilor vicioase, cu cat problema se adanceste cu atat devine mai greu de redresat.

              Oricum educatia se (re)pune pe picioare intr-o perioada de 20 de ani sau mai mult, in care calitatea profesorilor, salariile lor, disciplinele predate dar si disciplina elevilor sa creasca in mod constant, fara intreruperi. Ori asa ceva e imposibil deoarece in 20 de ani se pot intampla multe, chiar daca ar exista acum un consens al clasei politice pe tema asta.

              In aia 20 de ani, oamenii buni vor continua sa emigreze deoarece nu vor dori sa lucreze pe 500 de euro si sa aiba parte de spital murdar, drum cu gropi samd aici cand pot lucra pe 4 000 de euro intr-un oras mare si pus la punct din Europa de Vest sau America de Nord unde spitalul e spital, drumul e drum, copiii lor pot merge la universitati de top, posibilitati de distractie sunt la tot pasul (concerte cu trupe in voga, parcuri uriase de distractii, zboruri directe catre insule exotice, etc etc etc). Asta nu au cum sa o stopezi decat daca inconjori tara cu sarma ghimpata 🙂

              O tara odata pornita pe drumul asta al „venezuelizarii” e foarte greu de oprit si mai ales cere si timp… nu pot aduce Romania in stare buna in 2 ani de zile nici daca am avea doar laureati Nobel pe post de ministri 🙂

          • @Sorin,

            nu statul roman baga bani in salariul minim. patronii baga banu in cresterile salariale.

            O parte din bani se intorc in visteria statului. una este sa aplici un impozit la 1000 lei/luna si alta este sa aplici impozit la 2000 lei/luna.
            deci daca creste salariul minim, automat si visteria statului creste.

            Dar trebuie sa se plafoneze salariile mari de la buget. acolo e Sac fara fund. trebuie sa se plafoneze salariile alea la minim 7-8 salarii minime. chiar 10 salarii… la orice institutie cu capital de stat.

            • Chipp, daca patronul afla ca in Ucraina salariul minim de de 4-5 ori mai mic decat la noi, cand ii vei cere sa ridice salariul minim isi va muta pravalia acolo.
              E suficient sa se calmeze lucrurile acolo, intr-un fel sau altul, si vor ncepe sa se mute firmele.
              Un program accelerat de crestere a salariului minim trebuie insotit de mrograme de invatamant-instruire-calificare a personalului pentru a putea schimba rapid domeniul de activitate, catre domenii cu grad mai inalt de tehnicitate, unde pot fi platiti mai bine iar cresterea de salariu impusa de autoritati poate fi acoperita din productivitate.
              Altfel, te alegi cu sute de mii de someri pe care va trebui sa-i platesti, cu indemnizatii marite brusc pentru ca ajutorul de somaj urmeaza variatiile salariului minim.

        • problema nu este cati romani muncesc afara ci cati muncesc in romania legal si platesc taxe

        • Slava Domnului ca îi avem si pe ei si ca lucreaza pe unde lucreaza, 5 mil de români ce lucreaza in strainatate= -5 asistati social.

          • Am vrut sa zic „- 5 milioane asistati social”.

            • Cinci milioane de romani care lucreaza afara pentru ca industrii intregi au fost distruse dupa 1990 inseamna genocid economic. Suntem dependenti de straini, de mancarea din import. Daca vin ani multi cu seceta recoltele vor fi compromise pentru ca sistemul de irigati a fost distrus. Vin strainii sa cumpere si sa cultive pamantul la noi desi in alte tari asta este interzis.

              • De acord ca e genocid dar cine l-a provocat? În nici un caz „boborul” cum zicea cineva. Si e foarte simplu de observat cine l-a provocat, cine a avut de castigat din asta. * care dintre vecinii nostri sau din Europa, la țari sau economii ma refer, au nevoie de o Românie puternica
                unita, bogata si prosperă ??? * Si un alt aspect cine avea nevoie de forta de munca ieftina si piata de desfacere ??? . * Și un altul ,cate facturi platim si cum se numesc companiile la care platim si in ce tari s-au nascut ???? Domnilor am fost ajutati din toate partie sa ne autodistrugem….. Dupa umila mea parere singura care are nevoie de o Românie puternica in momentul asta e SUA… Dar nu prea puternica. E clar acum pentru toti ca poporul român e antirus, de ce credeti ca tot incearca astia sa ne tina cu nasul in noroi. Toti fac afaceri cu rusii nu se vede ? Gazul….gazul, Motorul Europei merge cu gaz.

                • Desigure ca au avut de castigat vest-europenii si rusii care au eliminat concurenta economica romaneasca si asta cu largul concurs al cozilor de topor de la Bucuresti.

                  • Domnul Musoiu sunteti prea indulgent. Oricum multumesc,sunteti singurul care ati reactionat la ce-am scris pe aici. Multumesc si celor care mi-au oferit oportunitatea sa-mi exprim parerile chiar daca vocabularul meu e mai putin academic.

    • Nu prea are treaba sula cu prefectura. Sunt destul de putini angajati la stat platiti cu salariul minim pe economie, grosul lucreaza in privat. Asadar, oricate averi ilicite confisti si oricate profituri repatriezi, nu statul, din bugetul astfel crescut va suporta cresterea salariului minim, ci firmele particulare, din profitul lor. Aceleasi firme care vor fi impozitate la venit. Probabil multi vor renunta la afacere, sau vor angaja la negru, sau vor face manaria cu contract cu jumatate de norma.

      • NU poti sa faci manaria cu contractul la jumatate de norma deoarece de acum incolo firmele o sa plateasca impozitele pentru 100% din program chiar daca angajatul lucreaza cu o fractiune de norma.

        Deci ar mai ramine munca la negru – dar nici aia nu mai poti, ca o sa fie impozitul pe gospodarie – adica toti banii pe care ii castigi o sa fie impozitati indiferent de sursa lor. Sau cu alte cuvinte scoti banii din firma ca profit si dupa aia ti-i mai impoziteaza odata statul ca impozit pe gospodarie.

        In concluzie singura solutie reala ar fi sa nu facturezi banii pe care ii incasezi, sa lucrezi numai cu cash si sa dai in continuare banii la negru la angajati. Nu vad prea multa lume care sa se apuce sa se riste sa faca asta pentru un venit de 2 lei, asa ca presupun ca marea majoritate o sa isi inchida pur si simplu firma….

  6. RIP Romania!⚰️
    imi este din ce in ce mai greu sa-mi gasesc un punct comun cu tara in care m-am nascut ,invatat si muncit de la 20 de ani.

    • problema este ca romanii nu au atins maturitatea de gandire economica a vestului…se vad rezultatele

      • Problema e ca Statul e hot si mafiot si ar face orce sa ramana asa, si psd-ul asta e ca o boala care incet incet a devenit imuna la toate medicamentele. Ce tot analizam,e foarte limpede domnilor ,,pomul se cunoaste dupa roade”. Toate partidele au gresit capital de la „Revoluție” incoace, din ele s-a metamorfozat ,,Statul,, care ne cocoșeaza cu impozite la impozite peste impozite. Si multe altele. Statul trebuie sa fie in slujba cetateanului nu invers.

    • Si mie la fel… am mai si scris aici ca si eu incep sa ma simt strain in propria tara.

      Nu am nimic in comun cu generatia actuala de tineri (si tocmai am coborat dintr-un autobuz unde am stat langa un grup) sau de pensionari (le aud discutiile in minim 5-6 locuri, zilnic) vorbim limba romana si cam atat.

  7. Cineva i-a tras repede o palma mocofanului asta: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21846757-ministrul-finantelor-imi-cer-scuze-pentru-declaratia-despre-desfiintarea-pilonului-pensii-fost-eroare-nu-desfiinteaza.htm?

    Cica a fost o „eroare”, cam a dracu de precisa…”eroarea”:
    „Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi”, declarase anterior Misa.

    • N-a fost eroare a fost tatonare sa vaza ce zic mocofanii. in Pilonul 2 sunt 36 de miliarde de lei si intra lunar cam 1,3 miliarde de lei, este asadar gasca cu oua de aur, stau cu ochii pe ea ca tiganii pe butelie in vremurile de demult.
      Or s-o faca pana la urma ca n-au bani. Daca nationalizeaza Pilonul 2 deficitul la bugetul de pensii dispare instantaneu, ori cu o asa tentatie il vor nationaliza…

      • Asa zic si eu, chiar vroiam sa postez un raspuns cu acelasi continut.

        E o bomba cu ceas asta si din pacate, imi pare rau ca sunt atat de pesimist, eu zic ca mai devreme sau mai tarziu se va intampla.

        • Idee nationalizarii pilonului 2 umbla libera inca de la castigarea alegerilor sub diferite deghizari, dar o vor face, zic eu, anul asta spre sfarsit…
          Iar taxele vor creste sigur pt ca n-au bani.
          Mai pe romaneste ne confisca viitorul pt un prezent hidos si mocirlos…

      • Si cand te gandesti ca i au amendat pe aia de la ING cand au zis ca se va face chestia asta cu pensiile private .

      • Iegzact. Era în draftul programului de guvernare, conceput de cele 2 genii: Florin Georgescu si boul celălalt care a lucrat în finanţe, Gerghina.
        Au scos capul din groapă, le-a şuierat rafala pe la urechi şi au băgat capul la cutie.
        Dacă nu se făcea scandal, suteau banii de nu ne vedeam.

  8. Salut
    Daca studiati istoria fiscal – bugetara a grecilor dupa adoptarea monedei euro , exista asemanari colosale cu ce se intimpla in Romania. Chiar daca nu sintem in zona monedei unice , devalorizarea leului amana un deznodamint identic.
    PS. Cresc salariile la MApN ? Cu cit in procente ?

  9. O astfel de gandire economnica are in spate cativa „destepti” ai lor, economisti de stanga.
    Recunosc gandirea „Marelui” Florin Georgescu , cunoscut drept guru economic in PSDR din ’90 incoace.
    Teoria sa era cresterea salariilor bugetarilor si angajatilor la stat, care vor impulsiona consumul si prin urmare , productia,
    Toata lumea comeneteaza masurile . Se merge dupa fenta.
    Trebuie combatuta doctrina economica ce e total gresita.
    Cert este ca nu mai sunt bani la buget si masurile arata disperare de moment cu masuri pompieristice,
    Un prieten al meu avea o vorba : astia nu puteau ajunge fara politica nici sefi de birou !

    • La noi cresterea salariilor in general si cresterea veniturilor in special – prin sacderea TVA – s-a dus in consum, adevarat, dar consumul s-a dus direct in importuri facand praf balanta de plati si punand presiune pe cresterea euro.
      Vai de cei care s-au angajat in credite ipotecare pe euro.

  10. Ce vor raporta telegrafic maine managerii companiilor straine din Romania catre firmele „mama” ?
    Bugetul firmei in anul acesta e sub semnul intrebarii .”STOP” .
    Se schimba taxarea „STOP”.
    Bugetul multianual e compromis „STOP”.
    Nu intelegem nimic „STOP”.
    E posibila o cadere a leului „STOP”.
    Cum credeti ca va fi primit un astfel de mesaj de investitori !?

  11. Asta este tata , astia o sa ne trimita in mocirla. Trebuie sa ajungem acolo sa ne saturam de psd , de politruci de penali, de oligofreni si cretini . Cred ca este cazul sa mi fac din nou pasaport ca a expirat . O sa atingem fundul , o sa ne ducem in cap si sper sa se sature de psd si aia care i au ,votat si aia care au stat acasa si nu au iesit la vot .

    • Lucrurile sunt departe de a fi asa rele precum iti imaginezi.

    • @John Doe, noi da, ne-am saturat de ceva ani buni de ciuma rosie da ce te faci taica ca suntem in minoritate, iti garantez ca in jur de 20% din bobor, putem sa latram pe aici si prin Piata Victoriei mult si bine (mama ce inghet am luat in serile alea) dar masa mare de oligofreni asistati sociali si frecatori de menta sunt majoritari asa ca ” ei face legea”

      • „dar masa mare de oligofreni asistati sociali si frecatori de menta sunt majoritari asa ca ” ei face legea””

        Si te intrebi de ce #rezistentii nu sunt bagati in seama. Cu genul asta de argumente sau „ciuma rosie” nu aveti cum sa fiti bagati in seama. Cel mult inspirati mila.

        Eu sunt om tanar si lucrez in privat si votez numai PSD uneori pe la locale si ALDE. Bine, as vota un partid Nationalist daca ar fi sa fie vreunul serios in Romania dar pana atunci PSD ca nu sunt alte partide mai capabile.

        • ai tai ce sunt?

        • Se vede ca esti tanar lucrezi la privat si votezi cu PSD .Este o adevarata placere si mandrie pentru noi si tara sa avem oameni asa buni care se irosesc in privat asteptand venirea unui partid natonalist. Un SFAT : Banii nu cresc la bancomat cum crede votantul PSD, si nationalist nu egal Patriot. In rest istoria ne invata ca ciuma rosie a distrus peste tot pe unde a trecut popoare si vieti.Tarile se pot ocupa si elibera dar raul produs nu se strege .

        • Cred ca nu stii ce a facut PSD-ul prin anii 90 sau poate ai uitat de mineriade?
          Cred ca esti mult prea tanar!

    • Conteaza?
      Sau vroiai stire patalama de vreo 3 ori mai lunga in care ni se explica cum respectivele propuneri o sa sparga gura targului? Apropo, noul program de guvernare din care fac parte astea, are vreo…150 de pagini. Citeste-l tu , daca ai chef.

  12. Nu e revolutie fiscala, e nebunie fiscala si posibil tradare la mijloc. Ceea ce propune PSD ar duce bugetul la deficite mari si cronice, pentru ca ANAF nu are capacitatea de a colecta bine acum, cu o structura simpla a impozitarii, daca o complici iese dezastru. Se pune intrebarea ce tara vrea ca Romania sa intre intr-o spirala greceasca si raspunsul e: probabil Rusia…

    • Vom avea probabil o prabusire bugetara, urmata apoi de una fiscala si apoi de una economica, blocaj financiar, lipsa investitiilor, posibil somaj si la sfarsit scadere economica.

    • daca aplica impozitul pe cifra de afaceri, nu va fi nici un deficit bugetar.

      incasarile la buget vor fi mai mari. Nu mai pot patronii sa faca artificii contabile ca sa scape de profit, asa cum faceau pana acum. sa vezi atunci cum majoritatea firmelor din romania ies pe profit. ca nu mai au motiv ca sa ascunda banii.

      • Gresit. O sa vezi falimente pe banda rulanta. Artificiile majoritatea le fac doar ca sa poata supravietui. Daca nenea patronul are profit 10% din cifra de afaceri, impozitul e 16% din profitul respectiv, daca impozitezi pe cifra de afaceri, s-ar putea ca impozitul sa depaseasca profitul, deci afacerea e nesustenabila, trece la pierderi sau faliment. Asta e varianta simpla, daca vrei dezbatem, nu inteleg in schimb ideea absolut comunista pe care o expui.

      • Hahaha!
        De abia acum vazui.

        „daca aplica impozitul pe cifra de afaceri, nu va fi nici un deficit bugetar”

        Doamne, mai Chipp, nu realizezi ce spui?

        • Mai baetzi, voi acum va prindeti ca Chipp bate campii cu gratie in 99% din comentarii? 😀 😀 😀

          • Sa razi de Aria Manager Chipp e ca si cum te-ai lua de o persoana cu evidente probleme psihice pe strada. Adica nu doar inutil ca doar nu il vindeci pe omul ala, ci si de o cruzime prosteasca.

            Literalmente omul atata poate si trebuie luat ca atare. La inceput am zis ca se preface sau glumeste dar AMC chiar vorbeste serios, saracul.

            Singura veste rea este ca nu e inscris in p$d, la cat de „inteligent” este ajungea minim ministru si scapam si noi de el. Merita minim fostul minister al altui prost sinistru, ala sova: Ministerul Marilor Proiecte!

  13. Contributia la sanatate ptr toate firmele la niv salariului minim e ok ptr ca de ex firmele de transport din Romania le ia din diurna angajatului ca sa plateasca impozitul ,mi se pare corect ptr firmele din Arges sau Bucuresti in special.

    • Si de ce sa le ia din diurna ? 0are diurna ce inseamna ? Treaba e ca foamea devbani e asa de mare si nu mai stiu cum sa bage mana in buzunarul celor care muncesc in tara si incearca artificii fel de fel sa umble si pe la buzunarele celor care muncesc afara. Degeaba e firma din Bucuresti, dupa ce ai trecut frontiera se cheama ca muncesti „afara” diurna e diurna. Cand pkeaca militarul afara la exercitii statul trebuie sa-i ia pt sanatate din diurna…sau la parlamentari la ia cas-ul sau altceva din diurna ??? 0ff. Statul e hot si mafiot am mai zis, sa nu incurcam Statul cu Țara…

      • Daca tot sunt 5 mil de români ce muncesc afara trebuie umblati di aia la buzunare. Ca oare unde-si cheltuie oamenii aia banii nu tot in România ??? Parerea mea ca si datorita lor situatia financiara a României nu e si mai rea. Ca se poate si mai rau ,o sa vedem cu totii. Ca astia rosii cu binidorul nu pleacă.

  14. se merge spre glorioasa perioada post decembrista ,tranzitia lui vacaroiu.
    probabail trebuie sa frizam iar colapsul economic total ca mintea de pe urma a romanului sa iasa la suprafata.
    guvernul si progaramul sunt un afront bunului simt,bunei cuviinte,minimei rigori economice.un dezastru economic previzibil tratat cu o relaxare dubioasa la nivel inalt.

  15. OFF Cica un camion militar rasturnat in Arges. Din 20 de militari se pare ca 4 sunt morti

  16. e țara lor !!!…si a oamenilor lor.
    urmaresti traseul majoritatii celor care ajung sa dispuna de tara asta in varful unui pix si tragi concluzia de mai sus.noi nu am aparut ,nu aparem si nu vom niciodata in agenda lor.

  17. Eu sunt de parere ca PSD-ul a aruncat in aer azi toti borfasii care conduc firme in Romania si s-au specializat in evaziune fiscala si sarmatanii economice.

    Practic, daca incepe sa se impoziteze CIFRA DE AFACERI, se termina cu artificiile si golaniile pe care le fac patronii (marea majoritate a patronilor) din romania, care practic „pacalesc” Impozitul pe profit.

    Gata cu Masini de lux a copiilor de bani gata cumparate pe firma lu taticu.
    Personal stiu cel 8 din 10 patroni fac asa ceva.
    Am cunostinte (patroni mici, e adevarat) care chiar si mancarea de acasa din frigider si-o deconteaza pe firma!

    numa numa sa scoata un profit cat mai mic la sfarsitul anului, ca sa nu plateasca impozit…

    • ???
      get help!

    • Asta inseamna evaziune! Daca fac evaziune de ce nu sunt controlati? Din cauzza de spagi? Adica coruptie! Se arunca apa murdara cu copil cu tot! Nu toti fac asta si nu cred ca-i cunosti pe toti! Sau iti este ciuda ca iau masini copiilor si-s permit sa deduca amortizarea in limita a 1500 de lei pe luna si cheltuieli cu intretinerea si reparatia lor in cuantum de 50% din valoare? Vorbesti fara sa gandesti si sa stii nimic, ca un pensionar la coada la lapte!

    • Chipp, ai partial dreptate, dar sunt si alte aspecte. Profitul reinvestit era scutit de impozit, fiind astfel stimulate investitiile. Prin masura asta scade motivarea de mai face investitii noi. Ai mare dreptate vis-a-vis d ce golanii se fac cu deducerea cheltuielilor pentru a diminua profitul impozabil, dar nu omori paduchii cu maciuca. ANAF-ul ar trebui sa isi procure o pereche de oua si sa isi trimita inspectorii fiscali sa faca controale serioase, mai ales la firme unde raportul dintre cifra de afaceri si profit e foarte mare, sau se inegistrea pierderi anuale pe perioade lungi de timp, la volum mare al afacerilor.
      La partea cu insolventa, iar ai dreptate cand spui de ce marlanii se fac, dar din nou, nu asta e solutia. Smecherul de care zici tu isi va face a treia firma pe numele lui fi-su, al nevestei, parintilor, sau a unui aurolac cu buletin, deci ai rezolvat fix zero. Nu contest intentia buna a masurii, dar preconizez ca efectele vor fi aproape nule (sau ii vor incurca pe aia mai cinstiti).

    • Domnule Chipp, permite-mi sa iti atrag atentia ca te hazardezi in privintele enuntate. Sunt de profestie statistician cu studii economice si pot sa iti spun ca acei oameni despre care vorbesti se hranesc din economia neagra a acestei tari, iar faptul ca unii isi deconteaza diverse lucruri de uz casnic pe firma nu duce in majoritatea cazurilor la scaderea profitului(oamenii platesc cu banii din salariu facturile care mai apoi sunt fiscalizate pe firma, toate acestea avand ca scop deducerea tva, astfel luand in calcul acest scenariu extrem de uzitat la noi in tara profitul se mareste, nu scade deoarece noua suma de bani, tva-ul, a intrat in contabilitatea firmei urmand a fi impozitat 16% daca exista profit). Totodata, este obligatia inspectorilor anaf sa verifice facturile si sa scoata din bilant lucrurile ce nu sunt conforme codului CAEN al firmei si sa ceara prezentarea lucrurilor neconsumabile la control.

      Impozitarea cifrei de afaceri nu are absolut nicio ratiune economica evolutiva(ok, o putem considera un mijloc de scoatere a afacerilor slab profitabile de pe piata, acestea neavand capacitatea de a dezvolta, insa mult mai multe firme sunt afectate). In momentul de fata impozitul pt IMM-uri este de 1% din CA in cele mai multe cazuri, lucru evidentiat si de psd ca va ramane neschimbat, astfel valoarea impozitului de pana la 3% se va afecta firmele mici/mijlocii si mari. Pentru ca o firma sa nu piarda bani din aceasta schema(fata de perioada anterioara impozitarii) ii trebuie produse cu o marja de profit de peste 20%, acestea sunt singurele firme care beneficiaza de pe urma acestor impozite, deci fix firmele cele mai toxice pentru economie. Totodata, acest impozit duce si la scaderea investitiilor, noul scop al investitorilor fiind obtinerea unui profit cat mai voluminos acestia asteptand sa revina impozitul pe profit(aici vorbim pe termen scurt, 2-3 ani). Un alt minus al acestui impozit este si faptul ca foarte multe firme lucreaza de multe ori pe profit zero in unele perioade ale anului pentru a nu trimite oamenii acasa si pentru a-si continua rulajul, acest lucru devenind iralizabil deoarece acum ar pierde 3% din cat au rulat, nemaifiind profitabil dpdv economic. Deci dragi prieteni, acest sistem loveste direct in industria romaneasca, oameni si firme de buna credinta.

      P.S. Cu siguranta ar mai fi multe de spus in aceasta analiza.

    • Aoleu, aoleu, cine dracu ma pusa sa citesc de dimineata comentariile tale. Chipp, las-o dracu, ca nu te pricepi!

    • Chipp, ceva simplu pentru tine, exemplu e …Automobile Dacia, poate pricepi de la Moise Guran:
      https://www.moise.ro/2017/06/29/cand-neghiobia-ajunge-varful-statului/

  18. faza cu 2 INSOLVENTE la ACTIV este PERFECTA!

    Personal lucrez in vanzari! Anu trecut mi-am luat „o teapa” de 13 000 lei de la un pare producator de mezeluri (Marex) Refuz la plata la B.O.

    cand m-am dus cu executorul judecatoresc la el, toate bunurile fusesera trecute pe alta firma, inainte sa ne dea refuz la palta. Practic nici nu ne-a mai primit in curte.
    Imobilul viind al altei firme. care era tot a lui.

    In sfarsit vine cineva cu Sange in instalatie care are curaju sa puna punct acestor golanii!

    CIneva zicea de trump, mai sus, ca are 2 insolvente la activ… dar a uitat sa ne zica ca in SUA daca dai refuz la plata la un CEC sau BO ajungi la inchisoare…

    • litigii economice intre societati comerciale.

      • @Psycho,
        da da litigii conomice care e solutioneaza…. peste 2-3 ani…

        tu sti ica atunci cand primesc refuz la plata… la un B.O. eu am platit deja materia prima si salariile si chiar energia pentru producerea marfii? ba mai mult am platit chiar si TVA-ul la marfa respectiva?

        prin aceasta masura a in care se limiteaza drapturile daca ai 2 insolvente practic se ia o masura exact in directia asta a limitarii golaniilor.

        Stii ca in caz de insolventa, faliment, executare silita, statul roman e primul care recupereaza. ceilalti recupereaza daca mai au ce sa recupereze, la masa creditorilor!

        • vrei solutionarea cu celeritate a acestor litigii sau te doare de ce deconteaza x in firma lui?

        • Cere legi mai aspre, aplicarea lor, atacarea coruptiei din ANAF si MF si nu impozite cretine care jumulesc 90% din firme, de obicei pe alea cinstite!

        • @Chipp: Daca nu ma inseala memoria refuzul platii unui B.O este un caz penal, si raspunde administratorul firmei …

          Marex e cumva din Braila ? Am mai auzit eu numele firmei asteia…

          Referitor la insolventa firmei asteia, faceti o plangere penala ca patronul isi delapideaza propria firma.

    • Ca un om care a lucrat ultimii 10 ani in vanzari,iti spun ca ai dreptate.sunt multi care fac firme pe banda rulanta si apoi iti rad in nas si spun ca nu au bani.as avea totusi un amendament, daca s-a reusit recuperarea datoriilor fata din terti,sa fie anulata interdictia.

    • Tocmai ti-ai facut o ditamai reclama negativa. Mare area manager, care nu stie pic de management. Cum a trecut clientul ala de primii pasi ai vanzarii, respectiv evaluare, calificare? Si va mirati de voi insiva…

  19. Mai Chipp nu vreau sa fiu obraznic dar cel mai bine e sa te duci la somn.S-au daca nu ai somn citeste si restul incet lasa-ma dr.cu insolventa.

  20. Au sustinut ca taxarea CAS la salariile cu timp partial la nivelul salariului minim se face pentru a proteja contributia salaraiatului la pensie! Dar taxarea se face doar pentru contributia ANGAJATORULUI, care nu se ia socoteala la calcularea pensiei!1! Si atunci angajatorul nu o sa-l mai plateasca pentru 4 ore (ca sa-si minimizeze cheltuielile cu salariile) ci pentru 1 ora sau chiar 8 ore pe luna (se poate, Codul Muncii permite). Si atunci chiar contributia salariatului, cea care ii va aduce pensia, se diminueaza dramatic! Si evident il va munci tot pentru 4 ore! Vrei bani la fondul de pensii? Recupereaza-i de la CFR si alti mamuti care nu platesc de ani de zile! Fa investitii care creaza locuri de munca! Atrage nenororcitele alea de fonduri europene! Fa corvete si TAB-uri in Romanaia si nu le cumpara la cheie de afara! Orice altceva decat sa dai tot in boul care trage si si-a gasit niste job-uri part time!

  21. daca nu se implica UE sau americanii sa il ia pe dragnea la scaltoace o sa ajungem in ruina.
    o sa fim gelosi pe greci…

  22. Aia cu 2 insolvente e o balarie care va complica inutil procedura de deschidere a unei firme. Cine ma opreste sa mai fac 2 firme pe numele sotiei/fiului/ soacrei? Plus ca sunt societatile pe actiuni . Mai degraba ar trebui reglementata mai bine procedura insolventei.

  23. Voi va dati seama ce magarie fac astia? Sa va dau un exemplu:

    – Daca o firma mica vrea sa obtina acreditarea in scopuri de TVA, anaf-ul o obliga sa angajeze minim 2 oameni chiar si la o ora pe zi, printre care si contabilul. Daca vrea ca sa importe si sa exporte extracomunitar, nu poate fara sa primeasca numarul EORI. Fara TVA vama nu-ti da numarul ala afurisit, iar daca tu esti la inceput de drum, fara activitate(Start UP), trebuie acum sa platesti doua salarii minime pe economie de cate 2000 de lei fiecare. Pai de unde mama lu’ proces verbal sa ai tu banii aia, odata ce tu nu ai activitate?

    Sa va dati si voi seama cat de tampiti sunt oamenii astia de ne conduc pe noi acum….cred ca nu mai avem scapare!

    Si marele Tradiceanu, liberal pana la moarte, a intors-o ca la Ploiesti si alta nu cu aberatiile astea socialiste sinucigase! Inca odata o sa intram in recesiune avand cea mai mare crestere economica din toata Europa, iarasi crestere bazata pe consum . Suntem nedemni de locul pe care il avem in lumea civilizata acum, cred ca am gresit continentul, Africa scrie pe noi! 🙁

  24. Va cam agitat PSD -ul nu-i asa? Nu este ceea ce doresc domniile voaste sa fie ?
    Nu va ies socotelile, va cam incurca, este !?
    Uite ca se schimba vremurile de cand Trump a preluat conducerea SUA, si pune la punct pe unii si pe altii, dar mai ales niste ziaristi tampiti care traiesc numai din scandaluri si afaceri necurate, exact ca la noi.
    Ce ziceti, Dracnea o sa se dea si la multinationale !? O sa puna piciorul in prag si o sa incerce sa stopeze jaful din tara asta ?

    Va intreb, nu ca as fi PSD – ist, dar tovarasii astia maresc pensiile si salariile la cei care muncesc si iau de la cei care spoliaza, lucru pe care nu l-a facut guvernarile anterioare.
    De aia zic: ” publica comentariul” ca sa stie unii dintre comentatori ca nu ce spun dumnealor este ” usa de biserica”!

    • Tu si cu Nevers o sa cam stati mult timp in asteptare la comentarii pana o sa ma conving eu ca nu sunteti aceeasi persoana.

      Cat priveste opinia ta..sunt lamurit de mult cu tine, nu ma surprinzi..

    • Multinationalele au avut un rol esential in dezvoltarea economiei romanesti, reprezentand un avant imens pentru noi. Daca nu crezi, te invit sa analizezi bazele TEMPO ale Institutul National de Statistica, analizati pib-ul, ipc-ul, ipcb-ul Romaniei si sa corelati cu populatia ocupata. Daca nu considerati INS-ul o sursa de incredere puteti incerca si Eurostat(preia datele tot de la INS, dar au o metodologie putin diferita de calcul) sau site-ul Bancii Mondiale.

      • Mai este si dimensiunea strategica economica ,militara,si educationala
        .Pana una alta pana vom invata sa facem afaceri cum trebuie(nu trebuie sa ne amagim nu stim inca la nivel de societate cum functioneaza lumea capitalista, in Morometii taranii lui Marin Preda stiau…)prefer oricand o multinationala occidentala decat una ruseasca. Macar INVATAM si noi ceva Este clar ca nu am reusit in 28 ani sa dezvoltam (cu putine exceptii) afaceri pe picioarele noastre competitive si in afara, sau macar aici.Cand o sa putem o sa fim mandri ,pana atunci invatati,invatati invatati….

    • Aha….si cam cine munceste, si cam cine spoliaza, si cam cine jefuieste, si cam cine stopeaza si ce anume? Nu de alta, nu vreau sa confund cine stie ce politici economice, te rog sa ne luminezi…

  25. Daca cumva se mai schimba guvernul oare ce vor mai inventa…

  26. Cand eram la inceput pe aici mi-a zis George intr-un comentariu ca nivelul forumului este superior nivelului societatii si, realist vorbind, tind sa-i dau dreptate. Macar si pentru motivul ca majoritatea acelora care posteaza aici sunt inca tineri si apti de munca, deci s-ar presupune ca sunt oameni mai pragmatici, implicati economic si social si cu mai putine frustrari generate la un om mai in varsta de reducerea nivelului fizic, a capacitatilor de a face diverse lucruri si a veniturilor.

    Acum recititi toate comentariile de la articolul asta si intrebati-va cum o fi nivelul real al societatii in care traim … ?

  27. De acord cu toate “urarile de bine” la adresa psd-alde.
    Corupti, incompetenți, trădători,populiști, mincinoși……pot să continui, până mâine…..
    Dar,
    Unde este proiectul/proiectele opoziției, pnl, usr, vis a vis de cum văd ei guvernarea și dezvoltarea țării ,de la infrastucură, învătământ, sănătate, apărare, siguranța națională, șamd….?
    Că mâine, dacă printr-un cataclism binevenit, dispare psd-alde, ei cu ce vin?
    Parcă am auzit pe unii din pnl că nu sunt pregătiți de guvernare, sau așa ceva…..
    Și vor da vina pe greaua moștenire, bla,bla…..
    Păi la mintea mea de om simplu, care nu e afiliat politic, ar fi trebuit să fiu “bombardat” de programele și proiectele opoziției, construite de genul:
    Aici suntem ,așa vom face pt că aduce următoarele beneficii, vom finanța asta de acolo, și în x timp, se vor vedea y beneficii(locuri de muncă, investiții noi, reducerea birocrației, eficientizare cheltuieli bugetare, creștere economică, locuri de muncă, bla,bla….)
    Si programele respective să fie construite împreună cu partenerii sociali, și până ajung la guvernare să le cunoască toată lumea, “din scoarță-n scoarță”.
    Dar cred din păcate că și ei vor doar fotolii, mașini, secretare, adică “butoane” și funcții….
    Noi, plătitorii de taxe, mai avem vreo scăpare ?

    • Kakaia opozitia?!
      Adica daca opozitia e varza, ar trebui sa tacem si sa rabdam?! Si sa aplaudam maretul lider?!
      Poate sa vina A. Merkel – la un bazin de 2.5 milioane de asistati si bugetari – nu reusesti sa conduci tara asta!
      Pina nu tai birocratia si coruptia(transpartinice – nu cumva sa creada cineva altceva) – 27 de ani de pomeni o sa se transforme in inca 27 de ani de performanta spre zero! Din pomana in pomana, ajungem ca bulgarii, in 1997!

      • @timisoso
        Nu am spus ca trebuie sa tacem.
        Am spus ca opozitia e si ea, varza……
        Si nu ofera alternative si solutiii, asa cum e .
        Opozitia va ajunge la putere doar prin prostia si hotia puterii actuale, dar cu ce proiecte vin ei oare ?

        Acum m-am facut inteles ?

      • Erata
        Si ofera alternative si solutii, asa cum e normal
        Tastatura de telefon….

  28. Dacă vor aplica masurile propuse înseamnă că au sânge în instalație. Măsurile sunt tipice de stânga dar sunt coerente. Este evident că dacă dai in plus trebuie sa iei de undeva. Iar bucuria bugetarilor a fost de scurtă durată.
    Este discutabil plafonul salariului minim și dispariția pilonului II, dar impozitul pe cifra de afaceri și creșterea redevențelor trebuia făcută de 20 de ani. Nu este admisibil sa ai firme care funcționează (multe cu capital străin) care an de an au rulaje uriașe dar sunt pe pierdere!! E greu de crezut că acționarul este samariteanul milos.
    Nu este admisibil sa infiintezi o mulțime de firme și să dai țepe tuturor.

    • @Zogu
      Poate nu spui si noua unde e coerenta…..

      Eu am vazut doar tampenii…care deja au dat branci pe scari in jos la cursul leului, bursei, si toate bugetele proiectate de firme sunt sub semnul intrebarii…

      Sange in instalatie au si cei care cer „drept de smecher”, si camatarii…

      • Incoerenți au fost cei care s-au bucurat de creșterea salariilor. Este evident că orice creștere de cheltuieli de face doar prin creșterea veniturilor mai întâi. Sau pe datorie că la greci.
        Apoi, impozitarea pentru fraieri (a se citi IMM) se face de ceva timp pe cifra de afaceri, nu pe profitul declarat. Pe asta poți să îl faci din pix invizibil. Profitul pe cifra de afaceri este o măsură foarte corectă, în condițiile în care externalizarea lui este floare la ureche într-o lume globalizată in care există numeroase paradise fiscale. Dacă o firmă activează intr-un stat, rezultatele economice trebuie sa contribuie la economia locală, altminteri statul respectiv nu este mai mult decât o colonie sau mai rău un teritoriu sub ocupație.
        Până la urmă doctrina economică de stânga este cea a redistribuirii, aplicată chiar și în țări cu democrații și economii avansate.

        • Impozitarea pentru IMM s-a facut mult timp LA ALEGERE pe cifra de afaceri sau pe profit! La finalul unui an iti faceai socoteala cum ti-e mai bine si alegeai una dintre cele 2 variante pentru anul urmator!

          In al doilea rand ce nu inteleg multi pe aici este faptul ca o firma multinationala mare furnizeaza la buget mult mai mult decat impozitul pe profit. Ea colecteaza si varsa TVA-ul, impozitele legate de munca, daca e mare retailer accizele pe alcool si tigari, daca e din domeniul petrolier accizele pe carburanti. Oameni buni, cand bagati benzina sau motorina de 1 leu in rezervor, 60 de bani se duc direct la stat in acciza si TVA!!

          In rest daca masura asta aberanta o sa ramana asa si firmele cele mai mari vor fi obligate sa plateasca impozit de 3% cum se aude, toata chestia asta se va transfera in buzunarul clientului final si va fi ca si cum e TVA de 22% si nu de 19%. Nu cred ca-si imagineaza cineva ca multinationalele o sa se retraga rusinate intr-un colt si o sa plateasca impozitul asta din profitul (pe care il au sau nu). Tot din buzunarul nostru, inclusiv al alora care se bucura ca „le-a tras-o p$d-ul la imbuibati”!

          Iar la faza cu redistribuirea diferenta este ca in tarile civilizate primeste toata lumea ceva in contrapartida taxelor platite. Adica ai spitale ca lumea, medicamente noi, gradinite si scoli, infrastructura de toate felurile si in primul rand esti respectat ca cetatean. La noi „redistribuirea” inseamna ca unii sa plateasca si p$d-ul sa-si sponsorizeze electoratul si sa lasa investitiile de rapa in tara asta. NU ma deranjeaza cresterea salariului pentru bugetari, ma deranjeaza ca a ramas exact acelasi numar de bugetari!

          Uitati-va cat e absorbtia fondurilor europene (extrem de mica), anul trecut masluiau cifrele ca sa iasa tehnocratii cat mai prost, anul asta e clar, grindeanu e de vina pentru tot. Peste 6 luni o sa fie tudose si din 6 in 6 luni alt fraier.

          • @Radu
            Big LIKE !

            Ai pus punctul pe i !
            Mai simplu si concret nu cred se poate !

          • Marile multinaționale pe care le plâng mulți nici macar nu vând în România. Și atunci TVA =0, accize= 0. Cele care vând câte ceva in Romania nu plătesc ele TVA ci îl iau de la clientul final. Așijderea cu accizele. Iar fata de un producător local au avantajul că își exportă profitul. Prin urmare fraierul cu IMM plătește. Din plățile acestor IMM este constituit mai bine din jumate de bugetul de stat. Dacă și restul de profit ar fi impozitat similar, bugetul statului ar fi mai voluminos. Nu pun in discuție moralitatea cheltuirii lui. Și a fura un ou sau un bou tot aia este.
            Nu plângeți la mormânt străin. Nici un străin nu sta în economia României pe un profit de 3%. Fara un profit măcar cu doua cifre nu deschide nimeni nici măcar un butic!
            Și dacă Gheorghe Blegul, care lucrează pe salariul minim, plătește la sfârșitul lunii câteva sute de lei, o multinaționala care face afaceri în România de ce ar trebui sa nu plătească nimic?
            Și dacă vor să plece sunt buni plecați. Șpagă și comisioanele de milioane de euro nu le-a „implementat” Gheo’ Blegul ci tot aceste firme că sa câștige licitații, să încaseze preturi mai mari decât oriunde in Europa, da acopere lucrări de mântuială.
            Străinii nu ne-au scos niciodată din sărăcie!
            Că avem ceva (sau mai multe) împotriva PSD), asta este altceva. Dar ei sunt singurii pe scenă, ceilalți sunt cu totul la autopsie. Zilele trecute de fereau sa nu cumva sa cada pe ei conducerea țării, mai ceva că acela de tămâie!

            • Zogu, toate bune si frumoase dar scapi din vedere cateva lucruri:
              – desi nu vand aici angajeaza niste oameni care astfel nu stau pe somaj sa slabeasca bugetul si asa vai de capul lor. Si pt. oamenii aia se platesc niste contributii la stat,
              – orice multinationala are niste furnizori, care de multe ori sunt din Romania, deci indirect creeaza alte locuri de munca, plus ca acestea vanzand produsele in Romania platesc si TVA si accize(vad ca astea te intereseaza pe tine)
              -nu in ultimul rand, multinationalele alea daca nu produc aici la un pret care sa le convina pleaca in alta parte. Ce faci cu oamenii dati afara de acolo? ii angajezi tu? dar de la firmele care sunt furnizori si care or sa falimenteze probabil si ele ?

              Si sunt si alte aspecte de luat in calcul. Incearca doar sa privesti toate aspectele nu te uita doar la ce zice PSD-ul la antene..

              PS: „Străinii nu ne-au scos niciodată din sărăcie!” – dar nici nu ne-au bagat acolo, de asta s-au ocupat romanii nostri

              • Nu toate aceste multinationale fabrica renouri sau benzină. Multe din ele concurează firme românești mari sau mici, care și acelea angajează oameni. Fata de aceste firme, cei care exportă profitul, în fapt, practică o concurență neloaiala!!
                Dacă din activitatea unei firme, în economia românească rămân doar taxele pe forța de muncă, iar tot ce înseamnă beneficiu se exportă, putem considera tara in care se întâmplă așa colonie. Într-o colonie forța de muncă este ținută în viață pentru fericirea metropolei.
                Nu trebuie să apeleze cineva la explicații pesediste, dar caută să explici cum poate funcționa o firmă ani de zile la rand pe pierdere. Asta în condițiile existenței unor rulaje importante. Există o altă explicație?

                • Ce concurenta cu firme romanesti cand tu ziceai ca firmele astea NU VAND IN ROMANIA : „Marile multinaționale pe care le plâng mulți nici macar nu vând în România. Și atunci TVA =0, accize= 0.”
                  Deci despre ce vorbim aici? Invartim niste idei pana iese ce vrem noi sau cum?

                  Problemele cu taxarea multinationalelor sunt la nivel global dar in Romania avem probleme mult mai mari decat astea. Si pana nu le rezolvam pe alea, lupta asta cu „strainii rai” aka multinationalele, nu ne face bine deloc. Si ca sa iti dau un exemplu: daca ma duc sa cumpar ceva de la Mega Image din colt tot ce iau e cu bon. Se plateste la buget tot ce inseamna taxe: tva, taxe/contributii salarii, impozit pe profit etc etc adica jumate din adaosul comercial se duce la stat. Daca insa ma duc sa iau ceva din piata nu primesc nici un bon nimic, si tot ce scot din buzunarul meu se duce aproape integral in buzunarul celui care vinde. Vezi aici o problema? Intelegi de ce unii iau apararea multinationalelor si nu vor sa sprijine evazionisti de-ai „nostri”? Mi-ar placea si mie sa avem multinationale care sa fie cu radacini romanesti dar atata vreme cat patronul roman e obisnuit cu evaziunea fiscala de la noi din tara, in momentul in care scoate nasul in afara tarii e maturat pur si simplu pe piata globala.

                  PS: si ca sa intelegi mai bine cum sta treaba, pe mine ca stat nu ma intereseaza sa iau pe o anume taxa bani multi. Ma intereseaza veniturile globale din taxe/impozite. Un exemplu : firma romaneasca cifra de afaceri declarata 2 mil euro , inca 2 mil euro la negru. Contributii la buget sa zicem 500mii eur din care 200mii impozit pe profit. Firma straina cifra de afaceri 4 mil legal, din care 1mil impozite/taxe din care doar 100mii impozit pe profit. Degeaba a luat statul mai mult impozit pe profit de la firma romaneasca daca contributiile la buget sunt mai multe de la multinationala!!!Ce trebuie sa urmareasca statul la ora actuala e totalul contributiilor la buget care e mai mare la multinationale nu doar un impozit anume. In termeni mai simpli, statul trebuie sa urmareasca in primul rand scaderea economiei la negru si abia apoi sa treaca la chestii de finete precum impozitarea profitului mutinationalelor.

                  • Afirmațiile dumneavoastră nu țin de știința economică, sunt politice.
                    Este posibil că unele firme să își închidă afacerea in Romania in urma aplicării acestui impozit pe cifra de afaceri, dar este puțin probabil că se va întâmpla. În orice caz locul celor care pleacă va fi luat de alții.
                    Cat despre sintagma de diversiune universală „avem probleme mult mai mari decât acestea” este deja o marotă. Marea corupție nu a fost adusă de Gheorghe Blegul ci de firme gen Microsoft, iar patronii acestor firme locuiesc în țări care decorează pe cavalerii anticorupției.
                    P.S. Rugasem sa îmi explice cineva cum poate funcționa o firmă cu cifră de afaceri de zeci de milioane de euro, sapte-zece ani nu numai fara profit, dar an de an pe pierdere!!

                    • Așa cum pot funcționa și multe firme românești de ani buni pe pierdere. Aici nu e vorba de taxe în plus ci de un control mai bun. În România de cîte ori apare o problemă d-asta se elaborează o lege nouă, care să o combată, dar nimeni nu-și pune problema de ce legile existente nu sînt aplicate sau de ce nu sînt aplicate complet și corect. Aici apare problema corupției și protecției din partea politicului. Iar protecția asta e apartinică, la prețul corect orice politician se mînjește. Măsurile astea sînt doar praf în ochi și încercări disperate de a colecta niște bani repede. Mari companii au parte de ajutor de stat. Cine le dă acest ajutor și de ce? Campionii luptei împotriva multinaționalelor nu spun nimic despre asta. Doar se dau rotunzi la televizor știind că asta place publicului, dar în rest batista pe țambal. Iar cu insolvența e un alt cîntec. Pe de o parte sînt marii șmecheri care au făcut afaceri cu statul și au de dat bani mulți la buget și la furnizori și care intră în insolvență și dau țeapă tuturor, mai fac un pic de închisoare să sature setea de sînge a poporului dar de banii lor nu se atinge nimeni. Și din cauza lor mor o grămadă de furnizori/subcontractori. Procedura de insolvență ar trebui modificată. Pentru emiterea de instrumente de plată fără acoperire pedepsele sînt simbolice și nici măcar eroii pesediști nu fac nimic în direcția asta. Cunoști cumva ce eforturi face un proprietar de societate comercială de bună credință care încearcă să-și conducă afacerea corect? Știi cîtă m**e își ia de la organele statului? Ce poți să-i răspunzi unui angajat ANAF cînd îțispune să faci rost de bani să plătești contribuțiile lunare cînd tu ai termene de plată de minim 30 de zile, termene care se pot prelungi pînă la a nu mai încasa. Statul însuși în contractele cu furnizorii are termene de plată de la 60 de zile în sus. Și nu există posibilitatea de compensare.

                    • „P.S. Rugasem sa îmi explice cineva cum poate funcționa o firmă cu cifră de afaceri de zeci de milioane de euro, sapte-zece ani nu numai fara profit, dar an de an pe pierdere!!”

                      Uite asa : https://www.recode.net/2017/5/15/15610786/amazon-jeff-bezos-public-company-profit-revenue-explained-five-charts
                      Si are cifra de afaceri de MILIARDE nu de milioane 😉 . Asta e economie. Politica e cand cineva apara aberatiile PSD care dupa numai 6 luni risca sa bage bugetul in groapa desi nu au implementat nici 10% din maretul lor plan de guvernare(conform evaluarii dezastruoase pe care ei insisis au facuto ca sa il dea jos pe Grindeanu). Si apropo, masura asta nu aparea in programul pe care l-au votat oamenii…. Cum e cu biblia aka program de guvernare a tovarasului Dragnea ?…

                    • „Este posibil că unele firme să își închidă afacerea in Romania in urma aplicării acestui impozit pe cifra de afaceri”
                      Ok, cu ce inlocuiesti la intern Airbus? GMV? Asystem? Damen? Ca „concurentii” lor romani sunt disparuti sau in curs de. Ce te faci cu tehnicienii si tehnologistii de acolo, pe care ambitia ii mana sa plece, dar un dram de ….ceva…. inca ii tine? Ce vor spune cand afla ca statul, indirect, ii someaza? Si crezi ca vor ramane? Eu astept raspuns la intrebarile astea baietzas, nu sa le ignori.

                      Lucreaza pe pierdere daca isi construieste ceva aici. Lucreaza pe pierdere daca face training la personal. Pana incheie contractele pt subamsamble.

                    • Uite my friend:
                      http://www.stiripesurse.ro/conditiile-pentru-a-nu-parasi-romania_1205275.html
                      Ce le spui angajatilor de acolo? Si economiei Pitestiului?

  29. Prin urmare răspunsul este că o firmă nu poate funcționa pe pierdere la nesfârșit. În cazul acestor firme, de regulă cu capital străin însă sunt și cu capital romanesc, care exportă profitul în off-shore, pierderile acelea contabile de zeci de milioane de euro sunt de fapt spălare de bani, fiindcă acționariatul „pompează” bani in firmă, apoi ii scoate prin off-shore albindu-i astfel.
    Cazul de manual: Hexifarma (că sa nu zică cineva că am ceva cu străinii). Firmă din Romania importa printr-o firma a aceluiași acționar înregistrată în Cipru. Luat materii prime cu 2 euro din Germania (să zicem) le refactura din Cipru cu 20 de euro, și le vindea sub prețul de import, nu că materii prime cu procesate. Putea un agent fiscal să îl întrebe de ce face așa?
    Așa că impozitul pe cifra de afaceri va scoate din circuit acest gen de evaziune.
    Fa profit maxim, statul va lua o cota standard. Ești pe pierdere cu adevărat, închide și: pa!

    • „Fa profit maxim, statul va lua o cota standard. Ești pe pierdere cu adevărat, închide și: pa!”
      Ok, atunci sa faca si CFR-ul la fel. Si Hidroelectrica, Transelectrica si Nuclearelectrica, si IAR Craiova, Ghimbav, CEC, Romaero si Tarom si INCAS. As baga si SN Mangalia, dar ala se inchide (ia vezi ce spun lucratorii de acolo despre treaba asta).

      • De ce ar fi Nuclearelectrica, CEC, Hidroelectrica, Transele frica pe pierdere? Eu nu le-aș închide pe ele ci pe cei care le-au condus!

        • Concureaza cu firme care nu au beneficiul bugetului de stat si al iertarii de datorii. Corect sau nu?

        • Ah, da, si vezi ca te-am intrebat ceva mai sus 🙂 .

          • Da, e important ce spun muncitorii, ei vin la șantier din toate satele din zona și au copii care cer de mâncare acasa. Ar trebui sa știe însă că in sistemul actual de impozitare doar forța de muncă că este impozitată, patronii lor și ai altora găsesc totdeauna portițe prin care sa fenteze plata impozitelor, iar firmele străine au multe căi foarte facile. Sigur, sudorii și lăcătușii de la DMHI cunosc putina economie că să își dea seama că de fapt doar ei sunt impozitați. Dar noi când discutăm despre modernizarea capacităților de apărare trebuie să avem în vedere și aceasta vulnerabilitate care se numește buget. Pe de o parte cheltuit prost și clientelar dar și ocolit cu eleganta de companiile care își exportă profitul.

        • Mda, Zogule, nu-ti miroase a dublu standard? Macar asa….putin, nu? 🙂

          • N’am priceput.!!
            Un sistem de impozitare a capitalului care sa evite exportarea profitului mi se pare o măsură egală pentru tot ce înseamnă capitalist sau proprietar de afacere.

            • „Eu nu le-aș închide pe ele ci pe cei care le-au condus!”

              Dar le vrei inchise pe cele private.

              Se numeste dublu standard.

              • Merci. Era un joc de cuvinte. În fapt aceste companii de stat ajung nerentabile datorită managementului care este politic. Asta se dorea traducerea!

                • Nu e nici o traducere.
                  Ai un dublu standard: ierti companiilor de stat ce nu poti ierta privatilor.

                  • Subiectul era impozitul pe cifra de afaceri. Asta trebuie platit de toți. Stat, privat, roman, străin cu afacere înregistrată în România.
                    Ai profit, nu ai profit plătești cota de impozit la sumele facturate.
                    În felul ăsta dispare interesul pentru exportul profitului sau inventarea de „costuri de transfer”.
                    Cam asta despre „dublu standard”.

  30. Parerea celui mai bun avocat pledant roman in spete de drept comercial-bancar :
    http://www.cotidianul.ro/impozitul-pe-cifra-de-afaceri-303156/

      • Normal ca-l placi pe borfasul asta de Nistorescu, iata ce frumos si parsiv termina:

        „Debutul politicii de taxare a multinaționalelor în aceleași condiții cu firmele românești va împinge PSD-ul pe o baricadă a unei Partide Naționale inexistente în acest moment.”

        Hahaha!

      • Stii ca daca esti in razboi cu Vestul, inseamna ca ai ales Estul, nu-i asa?…

          • Mah, eu imi doresc sa fie cum zici tu. Acu cateva decenii, pe vremea razboiului rece, diferit sefi de stat din Asia si Africa au hotarat sa nu se alinieze celor doua blocuri. Au denumit lumea Vestica Lumea Intai, lumea comunista Lumea a Doua, iar ei insisi si-au luat titlul de Lumea a Treia.
            Doar ca oricat ar fi incercat, in final tot la una din parti ajungeau 🙂 . De aia sintagma menita a fi un simbol de mandrie e astazi o descriere neplacuta.
            Daca vorbim de liberalism versus conservatorism….ei bine, afla ca Rusia a muncit pe nv vreme de 2 decenii sa se prezinte ca fiind un campion al conservatorismului. Majoritatea politicienilor conservatori din Vest au simpatii fata de prietenii nostrii estici. Singurii conservatori care nu o fac sunt cei din Polonia (sa nu mi-l dai pe Trump ca exemplu, ca omul poate sa zica una si sa faca cei de sub el alta. Nu are atata control. Si oricum, nu ii stie nimeni intentiile. Rusia nu e principalul lui adversar global).
            Iar liberalistii europeni, pana una alta, vad ca mentin sanctiunile contra rusilor (si ii cam fac sa gafaie). Ce spui de asta?Desigur interesele economice ale coorporatiilor vestice ar vrea sa faca business cu Rusia, dar…si ce? Statul e stapan, daca zice nu, e nu.
            Rusii au lucrat sa fie in castig de orice parte. Daca castiga conservatorii, ei bine ei sunt principalii lor prieteni. Daca castiga liberalii, ei vor fi ori prea slabi sa ii opreasca ori prea indiferenti pt a sta la putere. E win win. Au reusit inclusiv sa subverteasca curentele care chiar aveau ceva pt care se merita a lupta (gen ecologistii). E incredibil daca stai sa te gandesti, dar nah….ei fac planuri pe termen f lung, si un sahist bun nu te sparge din prima, te baga intr-o pozitie in care orice miscare ai face e lose.

            • „Mah, eu imi doresc sa fie cum zici tu.”

              Ii dai ghes lui in utopia „caii a treia”?
              Esti de stanga/socialist (tanar infantil pana in 25 de ani si batran peste 65, deci doua categorii de varsta care: fie se teme de viata – ca nu are ce ii trebuie pentru a supravietui; fie se teme de moarte – ca nu mai are ce ii trebuie pentru a supravietui) sau esti de dreapta/conservator (adult intre 25 si 65, adica varsta considerata motorul oricarei societati umane).

              Nu exista a 3-a cale.

          • Sa vedem ce se va hotari .
            Si daca vom fi capabili sa influentam hotararea in favoarea noastra .
            http://www.cotidianul.ro/iohannis-din-nou-fata-in-fata-cu-donald-trump-303215/

    • Ce-i mai plac astuia frazele sforaitoare, auzi la el „cel mai bun avocat pledant roman in spete de drept comercial-bancar”! 🙂 🙂 🙂

      O fi castigat piperea proba de 100 de metri garduri cu dosarul in gura la Olimpiada sau poate i se trage de la faptul ca publica la fituica cotidianul. Pentru ca in mod clar n-are cum sa i se traga de la procesul pe care l-a pierdut (cel putin pe fond) cu bancile si pentru care pierdere da vina (ca si nicusor, saracul) pe oricine altul in afara de el insusi.

      • Radu , chiar aveti o problema : daca stapanul vostru nu-si mai primeste ciozvarta, voi de unde veti primi osul ?
        Asa ca, lupta !
        Caci daca va trebui sa emigrezi, va trebui sa gandesti ca sa-ti castigi painea . Sau , mai probabil , sa sapi santuri .

        • nea nicule, aici m-ai ghicit, chiar imi place sa sap, am un harlet smecher si ma mai duc cateodata la tara sa-l ajut pe unul sau pe altul. Ma ajuta sa ma descarc de interactiunea cu prostii.

          Ca tot veni vorba despre prosti, daca vrei, te ajut si pe tine ca esti mai puriu, iti sap o groapa misto sa-ti pui in ea rahatul pentru la iarna. Un fel de muratura comunistoidului isteric de forum. Cred ca dupa atat stat pe cotidianul.ro ti se face foame …

  31. @nicusor – cand ai 5 postari la rand care mai sunt si pe langa subiect, ori ai o problema, ori esti postac platit.
    @GeorgeGMT – nu ar fi cazul sa i se acorde putina atentie din contul de administrare lui nicusor? Ca deja nu mai discutam de libertate de exprimare ci de spam(cu tenta politica)

    • Io,
      Nicusor este dintre cei care au participat la acest blog, a scris articole. Cauta dupa Nicusor, in coltul din dreapta sus („search”)…
      Asa ca mai usor cu pianul pe scari!

    • Io, dar cine esti tu , si ce ai facut pentru RoMilitary ca sa poti hotari soarta altora ?
      Eu , ca fost autor pe site, nu mi-am permis sa cer niciodata administratorilor sa aplice o masura de discriminare pentru nimeni .
      Libertatea de exprimare inseamna sa-ti poti spune opiniile liber , fara sa incalci legile scrise sau nescrise.
      Libertatea de exprimare nu inseamna ceea ce intelegeti voi- adica sa urlati pana ajungeti la putere, si sa le puneti pumnul in gura altora .
      Blogul RoMilitary, devenit site , a fost un site de informatie si atitudine in domeniul militar , predilect romanesc .
      Asta pana ati aparut voi, catre ati transformat in troaca politica rubrica de comentarii . Asa cum ati transformat si tara in acelasi lucru .Asa cum ati spurcat tot ce ati atins .

      Cine sunteti, si cati sunteti de fapt ?
      Uite cati ati fost aseara :
      http://www.cotidianul.ro/jos-tariceanu-dragnea-si-dorneanu-303199/
      Aici pe site v-ati strans vreo 80-90 ” tefelisti ” la sondajul electoral. Nu stiu cati au citit in saptamana aceea site-ul , dar pe vremea cand scriam erau zile cu mii de cititori .
      Dar in tara aceasta pe care vreti sa o conduceti mai sunt inca 18-19 milioane .
      Iar afara mai sunt , mai suntem de fapt , 3-4 , nimeni nu mai stie , nu mai intereseaza pe nimeni , doar cum sa puna mana pe banii lor .
      Deci cati veti fi fiind , cateva sute, doua mii , cincizeci de mii , saizeci de mii, ca si in iarna , ignorati parerea lor , si doriti sa le bagati pumnul in gura . Clamand democratia .
      Pentru aceasta ati strigat atat aici pe site impotriva votului universal, egal , direct si secret . Si mai spuneti ca mergeti spre Occident .
      Ce nu vreti sa intelegeti voi, e ca noi cei ce am ales sa plecam , fiecare cu motivele lui , am invatat la inceput doua lucruri : limba tarii de adoptie , si atitudinea de om demn , care are depruti . Inclusiv dreptul la opinie .
      Si da, am mai invatat un lucru : da inapoi.
      Payback .
      Ca sa nu ne mai bage nimeni pumnul in gura, si sa rada apoi de noi ca suntem mioritici .
      Si vad ca replica este ceva ce nu va convine .
      Si nici adevarul . Altul decat ” adevarul ” vostru .

      • Io, avusesem 9 comentarii, in aceeasi zona , fiecare avand legatura cu precedentul .
        Hai sa vedem totusi cine sunt postacii :
        http://www.romaniacurata.ro/dezvaluiri-postacii-lui-udrea-platiti-din-mita-sa-i-atace-pe-protestatarii-din-ianuarie-2012-mesaje-homofobe-primite-de-postaci-pentru-distribuire/
        http://www.tolo.ro/2015/10/19/procurorii-au-gasit-texte-antisemite-si-homofobe-date-postacilor-lui-udrea-ca-sa-le-imprastie/
        Deci , ” profesionistii ” . Reapar, vad ca .
        Imi amintesc o discutie intre doi postaci fara minte, pe vremea referendumului de suspendare : beee fraiere , noua ne dau atat – ba, si noua ne dau atat, si trei sticle de apa si una de cola pe desupra . Chiar regret ca nu am pastrat link-ul – postarea este antologica .
        Am mai pus aici link-urile catre autorii postarilor platite cu 30/50 de bani, mai dati un Google

        • „Blogul RoMilitary, devenit site , a fost un site de informatie si atitudine in domeniul militar , predilect romanesc .
          Asta pana ati aparut voi, catre ati transformat in troaca politica rubrica de comentarii . „

          Blogul a fost militar si politic inca de la inceput. Si este bine merci, inclusiv citit de mii, chiar si fara aportul tau (nimeni nu ti-l neaga).

          Dar termina cu prostiile si demonizarile unilaterale, cand mai faci pe altii postaci, fa-ti tu introspectie cu privire la ce ai postat cantitativ si calitativ in ultima perioada.

          Blogul asta nu e bisericuta ta si nici a mea.
          Nu e adevarul tau absolut si nici al meu.

          • adevarul este ca cei care scriem aici avem pareri diferite despre anumite aspecte, dar asta nu ne exclude pe unii vs ceilalti.

            Un aspect cu care sunt de acord cu Nicusor, este ca de cand am inceput sa dam si articole cu continut mai politic, pasiunile si acuzatiile in n directii au crescut exponential, iar calitatea comentariilor a scazut, articolele de respectivul gen acumuland de multe ori peste suta de comentarii (mult mai multe decat cele pe aspecte tehnice sau istorice), greu de urmarit si filtrat-moderat. IAr aici filtrul automat isi cam face de cap, lasand sa treaca/filtrand te-miri-ce!

            • Eu cred ca filtrul incepe sa identifice multe IP-uri identice, repetate, folosite de diferiti comentatori. Alta explicatie nu gasesc. Am incercat „sa dau vina” in trecut pe updatarile WordPress, dar incep sa tind spre aceasta din urma concluzie.
              Recent si nicolae si chiar Eroul Bula s-au nimerit „in asteptatre” desi EB si-a gresit in urma cu cateva zile nickul, bagand o virgula din greseala la doua postari.

              • Nu ma pricep, dar pe mine m-a luat la ochi de vreo cateva zile si nu-mi mai trece niciun comentariu fara ca unul din voi sa-i dea drumul.
                Mi-a dat George drept de admin dar n-am apucat sa vorbesc cu el sa-l si pun in practica.
                Ca idee, eu postez din 3 locuri diferite, in functie de momentul zilei, de pe aceeasi adresa de e-mail, iar astazi, in disperare de cauza, am incercat sa folosesc alta adresa de mail, evident n-a mers… 🙂
                De altfel, cel mai probabil, va trebui sa scoateti si acest comentariu din spam. 🙂

                • Exista un alt nicolae la cutia cu maimute, de asemenea nicusor la date personale e cam „misto prin asociere” cu tine in privinta datelor personale, dar incepand de acum.

                  Dracu stie.

          • Razvan Mihaeanu ,
            Una cu una fac doua : blogul a devenit politic de cand ai ajuns tu administrator .
            Devenind ” bisericuta ” simpatiilor tale politice in locul echidistantei .
            Cu atitudinea mea inversunata, neacademica ,payback , din ultima vreme , ai dreptate.
            Dar atitudinea de sprijin a postacilor de partid de aici de pe site ?
            La insultele si calomniile pe plan personal , tolerate de admin , am inghitit destul , si de multe ori am ignorat .
            Dar privitor la la denigrarea/propaganda , contra tehnicii militare romanesti , a industriei de aparare si a economiei nationale , nu am tacut niciodata , si poti privi introspectiv . Asa ca am recurs la trebuia facut : pe un latrator nu-l indepartezi decat spunandu-i Mars de aici !

            Astept sa vad ce le spui celorlalti .

  32. nicusor – Daca ai scris aici articole, tehnice din cate inteleg fiindca vad ca nu esti de acord cu politica, bravo tie daca au fost bune. Asta nu iti da dreptul sa te porti pe aici ca pe mosie.
    La momentul in care am postat eu, cerand niste lucruri care nu ti-au placut, aveai in afara de cateva posturi care se incadrau la categoria discutie, si 5 postari care se incadrau pe la monolog(adica spre spam).
    Iar acestea erau despre Piperea si firmulate in asa fel incat faceau apel la autoritate(autoritatea fiind Piperea). Aici se discuta despre impozite nu despre darea in plata, IFN-uri sau conversia creditelor.
    Si mai e ceva: Piperea asta nu a facut toate lucrurile alea pt. binele poporului: in primul rand a luat bani pt. procesele respective, in al doilea rand a cam pierdut in multe cauze, in al treilea rand face chestia asta ca sa intre in POLITICA. Si vrea sa intre in politica direct pe pozitie de conducere nu vrea sa o ia de jos si sa construiasca ceva(are un ego nemaipomenit).
    Si inca ceva: el e ala de se ocupa parca de insolventa RADET, si el a propus contopirea cu ELCEN si stergerea datoriilor. Eu stiu ca poate asta suna bine dar sunt trecute cu vederea unele lucruri: orice bani care or sa intre in contul datoriilor sterse inseamna bani disparuti de la buget, adica de la mine si de la ceilalti care contribuie la buget, si in al doilea rand daca se sterg datoriile si se uneste cu ELCEN de fapt nu se rezolva nimic ca tot politic or sa fie controlate. In fapt singurul lucru care o sa iasa din toata afacerea e ca or sa aiba politicienii o firma mai mare si fara datorii pe care sa o capuseze din nou(mai ales in mainile gastii lu’ Pandele-Firea)!!!!!

    Alt aspect: inteleg din cate spui ca esti plecat din tara. Daca e adevarat mi se pare de sindrom Stockholm sa sustii PSD-ul care practic a provocat migratia masiva a romanilor in strainatate!!!!!!!! (si afirmatia asta cat e ea de politica o sustin chiar daca sunt trecut pe lista de ban-uri aici pe site, fiindca stiu ce inseamna partidul asta, si cat rau a insemnat si inseamna pt. tara asta)

    Inca un aspect: degeaba avem armata daca politicul le ordona sa lupte de partea Rusiei. E inconstienta pura sa nu te intereseze SI aspectele politice pe langa cele ce tin direct de armata. Pana la urma daca politicul nu da drumul la bani armata umbla cu rablele alea in care mor soldatii !!!!!!!!!!!!! (Ca o mica paranteza, ca tot pomenesc de politica aici, singurul care incepuse sa faca ceva serios in domeniul achizitiilor in domeniul militar a fost Ciolos: nave moderne si in plus construite in tara. Iar cei care i-au pus programul pe linie moarta sunt cei din PSD. Printre acestia, cel care este azi este ministrul apararii. Si care are nesimtirea sa o dea acum, dupa accidentul din Arges, cu inzestrarea Armatei….ipocrizie la maxim. Ar merita scuipat de toti cei care il intalnesc !)

    La fel cum trebuie sa ne intereseze si aspectele economice, pt. ca o economie puternica inseamna bani. Si cu banii dezvolti tehnologii noi. Si iti permiti sa cumperi tehnica militara mai multa, si sa pregatesti mai multi oameni sa o foloseasca!!!

    Vezi tu, lucrurile sunt interconectate, nu e bine sa stam in bula noastra si sa consideram restul irelevant.

    Nu in ultimul rand am impresia ca ma bagi la postac de partid ceea ce ma jigneste. Ia si citeste primele mele postari si o sa vezi ca erau ARGUMENTE, LA SUBIECT si raspundeau unor postari ale unui user.

    PS: imi cer scuze celor care citesc daca e prea lung mesajul si pt. exprimarea poate pe alocuri cu carente, dar am vrut sa ating mai multe idei si uneori e dificil sa le „comprim”

  33. Da, e adevarat ca mari companii care activeaza la noi isi sifoneaza profitul in exterior, cumparand la preturi umflate bunuri si servicii de la firme din acelasi grup.
    Da, e adevarat ca directiva introdusa de UE, ca firmele sa plateasca impozit pe profit in tara in care realizeaza profitul, devine inoperabila atat timp cat firmele nu inregistreaza un profit.
    Doar ca solutia cu impozitarea veniturilor firmei e o tampenie.
    Acolo unde se aplica este vorba despre firme cu un numar restrans de activitati (coduri CAEN), sau doar o singura activitate.
    Nu toate activitatile au acelasi grad de profitabilitate, unele lucreaza cu un profit de 3-4%, altele permit realziarea unor profituri de 25-30-40%.
    Cum stabilesti cotele de impozitare, in functie de specificul activitatii, fara sa discriminezi?
    Presupunand ca ai stabilit impozite diferite, in functie de rentabilitatea activitatilor, ce faci cu firmele care realizeaza mai multe activitati, unele cu rentabilitate redusa, altele cu rentabilitate mai mare? Le pui sa-si tina evidente contabile separate pe fiecare activitate? Eventual, sa-si angajeze mai multi contabili?
    Dar tu, fiscul, cum vei verifica daca si-au facut corect inregistrarile si nu incearca sa te fraiereasca, facturand mai mult (partial fictiv) pe activitatile cu rentabilitate mai scazuta, pentru a plati impozit mai mic?
    Cati agenti ANAF vei mai angaja, unde-i vei gasi (sa fie si buni de ceva) si cat te va costa instruirea lor ca sa invete toate smecheriile?
    Si o ultima intrebare: daca n-ai fost in stare sa propui un guvern de Doamne Ajuta, cine te crede ca vei gasi cateva mii de economisti capabili, sa umpli ANAF-ul cu ei?

    • „un om înțelept învață și de la un copil” spune înțelepciunea antichității, prin urmare judec ideile expuse de cineva mai întâi prin ele însele.
      Modelul acesta de impozitare (pe cifra a de afaceri) este foarte eficient dacă ar poate monitoriza volumul vânzărilor. Știi ce s-a bătut pe casa de marcat sau s-a facturat, înmulțești și aștepți încasarea impozitului. În epoca online acest lucru devine posibil. Oricum îți trebuie de zeci de ori mai puțin oameni în echipe de control. Și apoi, chiar dacă făceai control cum puteai dovedi că o anumită plata externa este justificată sau nu? Putea echipa de control să determine dacă a plătit corect contribuabilul materiile prime importate sau au fost supraevaluate, dacă serviciile de consultanta sau management au fost realizate și plătite corect?
      Metoda aceasta de fiscalitate nu este nouă, dar devine actuala prin adoptarea tot mai accentuată mediului​ electronic in zona contabilitate-fiscalitate.
      Sigur, sunt afaceri cu profitabilitatea de sub 5%. Se vor închide? As! Vor transfera acest impozit în costul final și prețul final va creste cu valoarea impozitului.
      Există și o latură despre care nu mă pot pronunța, aceea a mărfurilor care trec prin 20 de „mâini” de la producător la consumatorul final. Este foarte posibil ca această măsură să mai reducă din numărul distribuitorilor, cu consecinte pozitive asupra preturilor plătite de aceștia.
      Prima dată am auzit această idee de impozitare​ în spațiul public la un „papagal” politic, nici nu ii dau numele fiindcă zace prin pușcărie. Din punctul acesta de vedere PSD nici macar nu este original, dar valoarea unei idei nu este data de identitatea emitentului ci de aplicabilitatea și beneficiile realizate.
      Păi dumneavoastră vreți guvern de Doamne Ajută? Păi țara asta nu are nici macar opoziție de Doamne Ajută!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *