RoAF mai cumpara SNIPER…cica.

8289

F 16 dotat cu Sniper

Astfel, in articolul din 3 decembrie 2014 va informam ca Romania s-a hotarat sa cumpere un numar necunoscut,  de SNIPER ADVANCED TARGETING PODS (AN/AAQ-33), de la Lockheed Martin, sau poate doar ceva piese de schimb…

Mai mult nu stim si nici nu spunem 🙂 De ce? Pentru ca (si acum citam englezismul de la sursa)…SNIPER ATP LRU Containers, Contract Award Dollar Amount: $49,846.

Numai atat? Care-i spilul? Cumparam una bucata…carcasa? Vreuna din alea din contractul in comun cu Thailanda (din linkul de mai sus)…a ruginit sau a fost zgariata intre timp? Nu poate fi luata la ciocan?

Sau poate prin „containers” se intelege cutia in care sta stocat Sniperul? Nu radeti, ca vorbim totusi de Lockheed Martin si, ca sa-l citesc pe Julius Levinson (evreul in varsta din…”Independence Day”) : You don’t actually think they spend $20,000 on a hammer, $30,000 on a toilet seat, do you?

Scump ciocan, scump…

In fond, prin 2001, cand USAF a dat publicitatii contractul de 843 de milioane dolari pentru 522 de Sniper ATP, au cam rezultat la botul calului, vreo 1,6 milioane pe fiecare dracovenie, cu toate hangaralele incluse.

Sursa: AICI

Ok, hai ca mai aruncam ceva in amestec, „o solicitare”, ca sa iasa ciorba mai buna, sa nu zicem ca ne pierdem vremea cu articolul asta: Electrical Power Distribution, NSF Deveselu Romania over a 24 month period for an estimated total consumption of 30,000 MWh (Megawatt Hours) per year.

22 de comentarii:

  1. „Sau poate prin „containers” se intelege cutia in care sta stocat Sniperul? Nu radeti, ca vorbim totusi de Lockheed Martin si, ca sa-l citesc pe Julius Levinson (evreul in varsta din…”Independence Day”) : You don’t actually think they spend $20,000 on a hammer, $30,000 on a toilet seat, do you?”

    Nu e numai la LM. Acum câtiva ani am vàzut o simplà cheie cu care trebuia sà mesteresti la întretinerea lui Mirage 2000 vândutà de Dassault la 20.000 franci.

    • am scris si pe topicul celalalt … Apropos costum de suprasarcina, pe vremuri, cind se facea asimilarea componentelor 93, 99 s-a facut o lista cu pretzul componentelor, cind s-a ajuns la costum, un colonel, doctor in aviatie, a luat foc, cum e posibil tovarasi ca un costum sa coste cit o Dacie, ia sa mai terminam cu luxul asta. In definitiv costumul seamana cu o pufoaica 🙂
      ++++++
      de regula sculele sunt inregistrate si se inventariaza la sfirsitul zilei, nu de alta dar sa nu fie uitate prin avion. Oltenii erau pe vremuri f. inventivi foloseau contre de nituire „clandestin”, sirbii le reclamau la receptie, ca ramineau prin structura…

      • Fiind ceea ce e nu vom afla precis decât după introducerea în uz… Totuși, merită să avem în vedere că programul LanceR includea acest tip de modul de țintire acroșabil modelului A, modul dezvoltat, fabricat și utilizat de Israel (în cooperare cu yancheii). În misiuni A-S LanceR utiliza modulul pt precision targeting cu armament ghidat. Cu F-16 MLU (RO 🙂 ) paleta de uz/tactică crește pe baza platformei dar și a „adiacentelor” acroșabile.
        Personal, mi-am pus problema reutilizării modulelor cuprinse în programul LanceR, ce au stat la baza dezvoltării LanceR A, ținând cont de faptul că toate acestea erau deja compatibilie (prin geneză) cu platforma F-16 în uz israelian.

        • pai or sa fie floggerimea voastra cred ca de aia e si elbit bagat si o sa fie Tape 5.2″R”
          cre ca o sa fie un tape5.2 care o sa dea in plus cu matra si pitoanele 3 si ce mai au inca de pe lancer

        • Containerele respective pot fi folosite si de F-16. Problema este ca ele necesita o „recapitalizare” – refabricare la generatia Litening SE in ordine sa ai o capabilitate similara cu cea adusa de Sniper.

  2. Daca nu ne zicea ambasadorul american „ba mai luati o escadrila” nu se misca nimic…asta e ce ma doare pe mine.

  3. http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/mfc/pc/sniper-pod/mfc-sniper-pc.pdf

    Sniper are FLIR si poate fi atat in mod aer aer ca si un echivalent al clasicului IRST, cat si data-link cu transmitere video in timp real, deci posibilitati de recunoastere. E peste capabilitati fata de Litening, care poate fi folosit pentru marcarea tintelor. Probabil ca utilizarea lui va fi diferita fata de acesta.

  4. ce i cu articolu asta ?voi glumiti cu 49.000 de $?

    uite sursa aici:

    https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=284856b0596b8c5fbfb1afc874e69d97&tab=core&tabmode=list&=

    e vb de 22,014,427 milioane de $!!!

  5. Am gasit o poza la o rezolutie mai mare cu F-ul nostru 15123:
    http://www.airfighters.com/photo_173407.jpg

  6. Ups.. scuze. Mai fac si spam acum. Vad ca nu merge vazuta poza dupa link. Este pe prima pagina a site-ului airfighters, pentru cine vrea sa o downloadeze. Are rezolutie 1200×800.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *