Roboti pentru aplicatii militare

ob_770df2_la-mule-robbox-sur-le-stand-de-nexter.png

Nexter Robotics Mule este un vehicul 4×4 dezvoltat de Nexter Robotics in asociere cu compania franceza SERA iar forma aleasa, probabil din considerente de optimizare, ne aminteste de un proiect romanesc abandonat, Hamster, care insa nu beneficia de robotizare la vremea sa… Mule (catarul) are un rol similar cu al animalului al carui nume il poarta, fiind conceput pentru incarcare mare, ajutand infanteristii sa transporte echipamentul pe distante mari si teren dificil.

Mule 4×4

Sarcina utila de care dispune satisface nevoile unui pluton de infanterie, Mule transportand echipamentul, munitia, proviziile, putand reincarca si acumulatorii folositi in echipamentele individuale. Sarcina totala transportabila este de 400kg cu o viteza maxima de 45 km/h pe sosea si 30 km/h pe teren framantat, autonomia fiind de 150km cu motorul termic si 30km cu cel electric.Pentru o mai buna mobilitate, in special in medii urbane, vehiculul are 2 axe d edirectie, fata respectiv spate, iar redundanta motor termic/electric ii permite deplasare silentioasa si rezilienta la scoaterea din uz a unuia dintre propulsoare.

ob_b38d6a_le-robbox-en-version-defense-aeriene

Mule 4×4 antiaerian la standul MBDA

Mule 4×4 poate fi pilotat la distanta si are si moduri semi-autonome de operare cu puncte de navigatie, inregistrarea traseului si mod de urmarire a personalului, incluzand si detectia obstacolelor. Sistemul e conceput sa interfateze si cu alte aplicatii robotice pentru lupta.

 

MV4

DOK-ING MV-4– este un vehicul teleoperabil pentru genisti, specializat in deminari, construit de firma croata DOK-ING din Dubrovnik si cumparat deja in zeci de bucati de armate si guverne din toata lumea, incepand cu cea americana, cu 41 de bucati.Motto-ul companiei este «nu trimite omul sa faca treaba masinii ».

products_demining_mv_4

Robotul senilat de deminari este construit pe principiul “Swiss Army knife” ca si dotari, la care se adauga rezistenta deosebita la explozii si gabaritul redus fata de vehiculele senilate standard, cu echipaj uman.

 

Video DOK-ING:

 



La Eurosatory de anul acesta a fost prezentat MV-4 cu un nou brat de manipulare, putand astfel muta trunchiurui de copaci, vehicule usoare, alte « unelte » fiind furca amplasata in spate, alaturi de o cuva de excavare. La orizontul lui 2015 se pregateste o versiune modificata a MV-4, CRN (chimic, radiologic si nuclear), cu detectore, colectoare de mostre si radar meteo, pliata pe  standardele armatei SUA.

mv-4-l

De asemenea compania DOK-ING este in discutii cu armata franceza pentru crearea unei versiuni teleoperabile de geniu, fara echipaj uman, a tancului AMX-30, ca si continuare a unui program mai vechi al Armee de Terre.

Compania are in vedere si domeniul aplicatiilor civile, de la vehicule de pompieri la vehicule de interventie specifice cererilor diferitilor clienti si vehicule electrice (exemplu : LOOX, prezentat la salonul auto de la Geneva).

 

La urma am lasat dezvoltarea celor de la BAE Systems – Black-Knight Unmanned Ground Combat Vehicle (UGCV), de masina de lupta a infanteriei teleoperabila si semi-autonoma.

black-knightBK la expozitie

Cu o masa de 12 tone (transportabil cu C-130 Hercules) si un motor diesel Caterpillar de 300CP, vehiculul este inarmat cu tun de 30mm si mitraliera coaxiala de 7,62mm, fiind evaluat de armata SUA pentru a fi operat distant de grupa de infanteristi din Bradley, pentru a face recunoastere in zone prea periculoase pentru masina de lupta Bradley sau infanteristii debarcati. Interfata de control distant se numeste Dismounted Control Device iar computerul de pe vehiculul robotizat, alaturi de senzori ii permite operarea armamentului, din turela, planificarea traseului si navigatia printre obstacole.

black_knight

Spre deosebire de primele doua, acesta este inca in faza de evaluare a conceptului, fiind probabil necesare dezvoltari suplimentare, in special pe partea de coordonare senzori-robotica si comunicatii fara fir (wireless), pentru a ii permite o autonomie cat mai ridicata.

g7

Video Black Knight:

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Armyrecognition.com

Nrec.ri.cmu.edu

 

 

 

 

 

 

8 comentarii:

  1. De unde pot sa aflu mai multe informatii despre mina saritoare cu lovitura termobarica MISECA, produsa la UPS Dragomiresti? Are cineva un prospect? Pe net am cautat, si tot ce s-a scris e pe saitul rft si RuMil …

  2. Din pacate nu se fac publice prea multe stiri din acest domeniu prin Romania, e mare pacat ca nu se dezvolta aceasta capacitate tehnica cu atat mai mult cu cat nu foarte multe tari au capacitatea tehnologica de a produce armament termobaric.
    In lupte urbane, contra terorism ori tinte vii este foarte eficace. Am gasit ceva de prin 2009:
    http://rft.forter.ro/2009_4_t/06-arm/01.htm

  3. Da, stiu articolul asta …il reiau mai multi …Multumesc oricum Cris D, dar invitatia ramine deschisa pentru toti cei care ar putea sa afle ceva despre mina asta saritoare romaneasca. Fiind un produs experimental, sau ma rog, preserie, ma indoiesc ca a fost prezentat pe la Expomil, sa-l fi vazut careva. Si aruncatorul ala de 99 mm … nici nu stiam ca s-a realizat asa ceva in Romania …si totusi noi tot cu ” prastiile” alea de AG-7 defilam. Ma gandesc ca daca racheta aruncatorului romanesc are calibrul 105 mm, s-ar putea adapta relativ simplu o lovitura tandem ca la RPG-29 care tot 105 mm are calibrul, si dupa cate am vazut eu de prin Siria si Irak, cam nimic nu-i sta in cale bestiei aleia. Aasadar intreb retoric: de ce nu se porneste industria nationala pe inlocuit AG-7 cu aruncatoarele astea de ultima generatie?

  4. @IS28B2. Aceste produse sunt prototipuri, n-au intrat in productie de serie. MApN ar fi achizitionat un numar mic de lovituri termobarice pentru AG, dar nimic nu-i cert, asta in vederea dotarii trupelor din teatre (pe-atunci, Irak si Afganistan), insa SUA s-ar fi opus aducerii acestor grenade. Cert este faptul ca nu sunt bani si nici interes pentru achizitia lor si, mai mult decat atat, foarte putini ofiteri din cadrul MApN au auzit de ele, cu deosebire cei care deservesc anumite poligoane. Aceste arme au fost dezvoltate la sfarsitul anilor *90, pana acum n-au aparut in dotarea trupelor, sanse zero. Industria nationala se porneste „pe hartie”, asa-zisa „amenintare ruseasca” s-a dus naibii, astia de sus s-au linistit, comenzile mult trambitate catre fabricile de profil intarzie s-apara. Deci, AG-7 si-n secolul urmator! Nu-ti fa iluzii, situatia este cacanie rau, cu mult peste cum o descriem noi pe-aici…

  5. @WW. Oare de cati morti mai e nevoie in Ucraina ca sa inteleaga si cretinii nostri de la conducere in ce ape ne scaldam noi in zona asta? Stii la ce ma gandesc? Ca atunci cand a fost procesul international de impartire a platoului continental, Romania a avut norocul de pe lume sa aiba de impartit ape internationale cu Ucraina … ca daca se grabeau rusii si haleau Crimeea mai repede, cu siguranta rezultatul pentru noi ar fi sunat cam asa: ” da, bucata asta platoul e a voastra da … vedeti cum faceti sa-i convingeti pe rusi sa-si ia navele din apele pe care tocmai le-ati castigat”:)). Poate doar o situatie de genul asta i-ar lumina putin pe cretinii de sus…

  6. @IS28B2. Ei stiu foarte bine in ce ape ne scaldam, dar ii doare-n paispe, pentru ei este clar, NATO! Mai departe de-atat nu vad, nu le pasa, este an electoral, banii, atati cati sunt, daca sunt, vor merge spre pomeni electorale. Armata-i rabdatoare, se descurca, este sub juramant, bine controlata, n-are ce face decat sa astepte si sa spere! Nu-i lumineaza nimic, NIMIC, interesele lor nu converg nicicum cu cele ale Tarii. Cu Ucraina in privinta platoului continental norocul nostru s-a numit Bogdan Aurescu si echipa sa, un profesionist de inalta clasa, tinut de idioti in esalonul doi al MAE fiindca este apolitic…Omul asta MERITA cu prisosinta sa fie ministru de externe al Romaniei. Asa merg lucrurile, si de-aceea nu se schimba nimic. Atat timp cat numirile in functii se fac pe criteriul apartenentei politice si nu pe criteriul profesionalismului, atunci ramanem cum suntem, varza! Cat marea masa a populatiei continua sa voteze cu burta nu cu mintea, nu vom schimba nimic. Pentru ei, cei de sus, nestiinta si incultura sunt favorite, n-au nevoie de ganditori, astia pun intrebari, ci doar de executanti, astia fac orice li se spune.

  7. pai niste observatii aici. de ce ar face americanii niste masini pentru teren care sa care greutati pe distante lungi? e simplu e vorba de incursiunile pe care ei le mai fac in afghanistan si irak. adica au nevoie de un caraus pentru arsenal mai greu in momentul cand vor sa asalteze vreo tabara de talibani. incovenientul ar fi ca astea trebuiesc la randul lor pazite bine si daca nu cumva au protectii serioase ar fi tinte usoare pentru rpg-uri. ca atare ori se adauga armament capabil sa loveasca o tinta la distanta de 2 km ori acest aparat se va misca flancat de alte vehicule. caci ca sa faci unul care sa se deplaseze in interiorul taberei nu prea are rost. deja exista vehicule conduse de persoane care isi fac treaba bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *