Pentagonul a testat recent, in octombrie 2016, cu succes un „roi” de 103 mici drone, progresand spre realizarea unui nou tip de arma care promite a avea un mare viitor, potrivit strategilor militari, a indicat luni Pentagonul, preluat de AFP. Progresul inteligentei artificiale face de acum posibila constituirea de grupuri de mici roboti, actionand colectiv sub conducerea unui om, citeaza Agerpres.
PERDIX… inceputurile (2010-2011)
Strategii militari prezic un mare viitor acestor „roiuri” de drone, putin costisitoare in privinta productiei si care isi au forta in capacitatea de a coplesi sistemul de aparare al adversarului prin numarul lor. In octombrie, Pentagonul a testat un „roi” de 103 mici drone, de circa 16 cm lungime, lansate de trei avioane de lupta F/A-18 Super Hornets, potrivit unui comunicat al Pentagonului:
In timpul testului, micile drone Perdix au demonstrat mai multe abilitati promitatoare, conform aceleiasi surse. Dronele au reusit „luarea unei decizii colective”, adaptand impreuna comportamentele lor individuale in functie de conditiile misiunii.
Dronele Perdix formeaza „un organism colectiv, impartind un creier comun”, a explicat William Roper, care conduce serviciul de capacitati strategice (SCO) al Pentagonului, citat in comunicat. Ele au fost lansate in teste si de pe platforma F-16.
„Pentru ca fiecare Perdix comunica si colaboreaza cu fiecare dintre omologii sai, roiul nu are un lider si se poate adapta cu usurinta daca o noua drona se alatura grupului, sau daca, din contra, o drona il paraseste”, de exemplu daca este doborata, a indicat William Roper.
Drona Perdix a fost conceputa de elevii ingineri al MIT (Massachusetts Institute of Technology), incepand din 2013, si a fost imbunatatita in mod continuu de atunci, „inspirandu-se in special din industria smartphone-ului”, potrivit Pentagonului.
Perdix are componentele din kevlar si carbon, etichetate cu un numar de serie si sunt imprimate 3D, ideea fiind de a putea fi comandate si imprimate rapid si apoi lansate din dispensoarele de contramasuri (chaff&flare). Scopul misiunii poate fi de bruiaj, daca dronele sunt echipate cu electronica adecvata, de derutare a apararii aa (tinte false = decoy) sau de recunoastere, drona putand acomoda o camera de luat vederi de telefon mobil.
Conform datelor comunicate aici, drona are o masa de 290g, o lungime de 16,5cm si o anvergura de aproape 30cm si o anduranta mai mare de 20 de minute.
Dronei i se comunica misiunea, dar nu i se impune cum o va realiza, ramanand la latitudinea grupului sa decida cum se vor coordona si actiona, limitarile fiind impuse deocamdata de autonomia bateriei de polimeri de litiu.
Desi drona in sine nu este deloc scumpa, costul programului militar este estimat la 20 mil.$ iar data de intrare in serviciu ar putea fi sfarsitul lui 2017, dupa unele surse.
Intre timp, ca si parte a Army Expeditionary Warrior Experiments/ AEWE, la Fort Benning/Georgia, si inginerii de la US Army Research Laboratory testeaza in zbor o drona quadricopter imprimata 3D (mai putin motorul si elicile, care sunt off-the-shelf) – ODSUAS (On-Demand Small Unmanned Aircraft System). Practic este vorba de o drona construita la cerere prin imprimare 3D, drona a carei misiune este de a asigura infanteristului sprijin din partea unui vehicul aerian autonom.
Drona poate fi produsa la cerere in mai multe configuratii optimizate in functie de misiune si livrata soldatilor in 24 de ore, putand atinge o viteza de pana la 88km/h si o autonomie inca necunoscuta dar pentru care exista cerinta armatei SUA ca ea sa fie semnificativa, alaturi de agilitate si o sarcina utila crescuta si configurabila dar si de zbor silentios.
In timpul testelor, inginerii US Army Research Lab au demonstrat si imprimarea 3D a unor accesorii destinate UAS-ului, dar si o sina Picatinny, pentru agatarea de diverse module pe armele de asalt.
Astfel lucrurile avanseaza rapid in directia in care trupele din teren sau de la baze avansate isi vor putea imprima 3D la fata locului diverse accesorii isi sisteme necesare unor misiuni iminente, fara a astepta livrarea lor din SUA, spre exemplu. Logistica va fi simplificata, dispunand local de imprimante 3D si de aditivii&pulberile necesare, mult mai usor de transportat decat stocuri variate de piese si echipamente.
Iata si un mic video cu testarea de la Fort Benning a UAS-ului:
Marius Zgureanu
Citeste si:
neata frumoase jucari
haida-de ca o dam in jocuri gen starcraft.
Si cam ce gama de misiuni pot sa execute dronele astea?
alea descrise in articol, daca vorbim de PERDIX, pentru ODSUAS e in principal recunoastere (situational awarness) sau ulterior iluminare tinte si eventual ceva sprijin la sol (posibil atac kamikaze 🙂 ).
La asta voiam sa ajung, cu atacul kamikaze 🙂
Sunt sigur ca pot face astfel de atacuri, dar sunt eficiente? Adica se poate atasa o cantitate de explozibil de dronele astea? Sau poate sa fie facute alte drone cu acest scop pornind de la aceste proiecte.
Adica cateva sute de drone cu C4 la bord care fac atac kamikaze si se detoneaza cand ajung la tinta ar cam trece de orice aparare AA 🙂
Atunci ar deveni cu adevarat interesant proiectule 🙂
Pai ii suficient sa ia o incarcatura mica.. Ex in CBU-100… 1 bucata submunitie era de cam 600g.. deci….cam pot 🙂
cica derutarea inamicului
Skynet v0.1 here we go …
Am vazut si eu pe saitul BBC acu’ 2-3 zile anuntul despre experimentul cu pricina.
Io am insa o nelamurie/intrebare pentru cei priceputi in comunicatii si razboi electronic:
ce faci cu aceste drone (solitare sau in roi) daca inamicul dispune de instalatii de bruiaj avansate, menite sa creeze interdictie zonala si sa apere instalatiile AA pe care, cel putin in principiu, trebuie sa le ataci primele? Ma gandesc la ce am citit depre Krasukha 4 si oful pe care scula cu pricina l-a creat in Siria, unde se zice (cu rezerva de rigoare, ca propaganda-i multa…) ca a cam dat stingerea satelitilor militari americani si ai cui or mai fi fost pe-acolo? Cum mai poti controla roiul si cum mai pot dronele comunica intre ele?
@segment major, cata vreme drona are AI puternic e relativ independenta deci o doare la basca de bruiajul avansat, sufera cam la fel ca si o vrabie.
Gama de tinte poate fi f larga daca se rezolva problema autonomiei:saturarea A-A, bateriile de rachete A-A care nu-s nici pe departe blindate, forta vie, vehicule neblindate, retele de inalta tensiune si transformatoarele aferente (prin scurtcircuitare), recunoastere, „terorizarea” inamicului prin simpla prezenta in zona, pot cara munitie incendiara, samd.
Nu le mai priviti ca pe jucarii. Cadeti in capcana mentalitatii cuirasatelor din WW2, ca tot a fost un articol. Toti au investit ca nebunii in gigantii de otel care n-au putut nici macar sa se apere calumea in fata aparent subredelor avioane.
@Gogu: drona sa aiba ce anume puternic, ca nu inteleg?
AI-u (adica inteligenta artificiala), are procesor destul de puternic si memorie destul de vasta ca sa nu-i mai trebuiasca instructiuni in fiecare zecime de secunda. Poate avea camera video/termica, senzor geomagnetic, microdetector pt. diverse substante (CO2, hidrocarburi nearse) pt a citi terenul si a-l duce in zonele de interes. Plus „inteligenta” unei muste care stie sa caute hoituri. N-ai cu ce sa-l bruiezi pt. ca nu e gandit sa primeasca semnale. Avand raza scurta de actiune nu are nevoie nici macar de GPS. Nu e telecomandat ci autonom. Raza de actiune redusa nu-i permite sa se intoarca sa-si atace din gresala propriile trupe. Ataca „din instinct” cam tot ce se potriveste cu profilul programat.
ca catre asta se indreapta ei.. au inceput deja cu micro sateliti…disposable satelites pentru recunostere…
Plus ca sa zicem ca merg al saturarea defensivei ..deci SEAD .. atunci mai pui in schema aparate de bruiere, tinte captive , tinte false ce arunca (MALD sau Harpy) … eu unul nu as sta pe linga bateriile de rachete …
Serios acuma… Stingerea la ce? din ciclul lui ddg 75 cook cu 24 demisionari..
Defineste un pic bruiaj zonal.. pentru ca aia se refera mai intotdeauna la Noise jamming adica emiti ca tembelu pe toata frecventa si la putere sa nu se inteleaga nimic..
Bruiaj avansat este deception jammimig si acolo iti trebuie tehnologie maica super specilizata super desteapta si la asta muscali nu dau ei tonul in lume.
Dronele alea trebui doar sa aibe un receptor universal pe ele.. Pui un cap cautator de HARM si ai rezolvat problema – sau unul mai mic mai specializate ca ai la dispozitie swarm de drone care pot acoperii chestii diverse…
Oarescum on-topic: https://www.flightglobal.com/news/articles/aeronautics-wins-romanian-uav-contest-433122/
Au autonomie redusa si deci sa vezi cand o sa traga dupa ele cu armamentul individual sau 12,4 etc. O sa ai o paguba mare si efectele … modeste.
Bănuiesc ca bazaconiile astea sunt bune în afară de recunoaștere, transmisie în direct de date și stabilirea țintelor și pentru dezorientarea radarului inamic. Dacă poate trimite o amprenta radar mai mare ddecât trebuie poate fi confundată cu un avion. Iar inamicul pierde din rachete atacând de la mare distanta unul sau zece sau mai multe avioane acolo unde nu exista
Exact .. Aia este viitorul… Mai arunca chaffs, etc.
puls magnetic / bruiaj/ proiectile cu fragmentatie mare / unda de soc = flit pt muste.
impotriva infanteriei fara cele de mai sus = mine zburatoare/ bombe autonome
oare o sa ajungem in un viitor in care poti printa ceva ca de exemplu o intreaga corveta sau fregata la imprimanta 3D?
Bineînțeles că da. Ai bani, ai de toate. Nu, ai pus-o. Așa a fost mereu. Înainte nu aveai bani, băgai oameni înainte la omor, ai tai sau ai altora. De exemplu americanii I-au băgat pe ruși în ww2 iar rușii ne au baba pe noi când am câștigat independență. Acum vor baga la înaintare tehnologia. Chinezăriile. Ceea ce poți pierde. Dispensabilii… Noi ne am învățat ca indispensabili sunt de căcat. Nu, nu e așa. Dispensabilii sunt. Ceea ce banii ,,can buy,,.