Romania 2020… incotro?

Acum 100 de ani se incheiau tratativele de pace de la Trianon care defineau frontierele de Vest ale Romaniei interbelice… si era ultima oara cand eram parte invingatoare cu drepturi depline intr-un razboi.

Si iata ca se incheie al treilea deceniu de libertate post-revolutionara si intram in al patrulea.

Tot fara Basarabia, tot fara infrastructura, tot fara investitii majore din partea partenerilor strategici, si cu un declin demografic accelerat, de 4 ani incoace mai multi copii romani nascandu-se in strainatate decat pe teritoriul tarii.

Sa mai vorbim despre invatamant, sanatate, aparare sau cercetare? Cultura?

 

 

Dar un Proiect de Tara mai avem?

 

Am intrat in UE si NATO cu mai bine de un deceniu in urma, si de atunci nimic ! Nici macar in Schengen n-am reusit…

Care e actualul proiect? Supravietuirea de pe o zi pe urmatoarea? Doar intarirea flancului UE si NATO in fata amenintarii rusesti din Crimeea si a unei Turcii tot mai pierdute in hatisul guvernarii Erdogan? Furnizor de securitate in regiune? Exportator de PIB catre tari cu industrie dezvoltata prin importuri de produse finite?

Evolutie PIB Romania – ultimii 20 de ani

Daca nu faceau rusii circul din Crimeea, si astazi dormeam inca in picioare… sau lancezeam in baltuta calduta, dupa preferinta. Nici macar spectrul unui razboi la granita noastra de rasarit nu ne-a mobilizat imediat, ne-a luat vreo 5 ani ca sa incepem sa articulam ceva. Comparativ, in primul razboi mondial am avut doar doi ani sa ne pregatim, cu tot dezastrul care a urmat. Nici nu ne dam seama ce sansa imensa am avut de aceasta data, fiind in UE si NATO, cat de aproape am fost de dezastru… la cateva sute de kilometri de noi.

 

 

Ce prioritati sa alegem?

 

Reforma statului roman prin eficientizare si injumatatirea numarului de angajati la stat? Continuam cu glumele?

Cum reducem costurile, coruptia si birocratia? Reforma constitutiei si alternativa monarhica?

Este clar ca fara reducerea semnificativa si reforma structurala si pe criterii  de eficienta a aparatului bugetar, inclusiv simplificarea sistemului de taxe si impozite, orice alta constructie este castel de nisip. Degeaba dorim o viata normala, totul se blocheaza in meandrele excesiv de politizate ale statului roman sinonime cu o sinucidere lenta.

 

Care si cate sa fie domeniile economice prioritare pe care sa se bazeze o dezvoltare sustinuta a Romaniei in urmatorul deceniu?

Fond de investitii? Nu ar fi preferabila rezervarea unui procentaj minim din PIB pentru investitii in infrastructura, asa cum se garanteaza pentru armata ?

Si asta pentru a putea atrage si cota parte din fondurile europene, cele la care suntem tot timpul codasii Europei.

Dar investitiile straine, actualmente in mod clar mult sub potential? Cum crestem atractivitatea tarii in topul global, criteriile fiind destul de clare? Sau cum putem incuraja activitatea economica a intreprinzatorilor autohtoni? Pe care nise?

 

Demografia in plina vrie, mai poate fi salvata de ceva?

Spitale echipate si asigurari de sanatate decente, pachete fiscale si financiare interesante pentru potentialii parinti, accesul facil si ieftin la locuinte si crese… doar vise.

 

Cati si cum mai putem spera sa repatriem?  Sau nu, mai bine nu facem nimic. Treaba lor, au plecat, nu mai sunt romani, sa li se retraga si cetatenia acelor tradatori!

Diaspora istorica, cu vreo 4 milioane de romani estimati in spatiul fostei URSS acum 30 de ani, cateva sute de mii in Timocul sarbesc si bulgaresc si aromanii… despre ei vorbim doar la simpozioane. Ghinion istoric pentru ei!

 

Romanii din comunitatile istorice din jurul Romaniei, cu exceptia firava a R. Moldova – tot uitati ca acum 20 de ani, cu niste majorari de fonduri alocate care desi in crestere, avand in vedere sumele, si daca s-ar inzeci tot ar fi o rusine fata de Ungaria sau alte tari din regiune. Numai amaratii astia de inca isi zic romani ne mai trebuiau, ce sa le mai dam bani si lor, ce naiba! Si « nesimtitii » de basarabeni pe care ii ajutam cu SMURD, infrastructura si donatii si care isi iau cetatenie romana doar sa fuga in restul UE sau sa se mute in Romania si sa vorbeasca tot ruseste! Cum isi permit sa considere asta un drept?

 

Satul romanesc ? Tot uitat intr-un fund de tara, fara scoala, fara spital, fara utilitati ?

 

Infrastructura? Podurile, drumurile si calea ferata le-am distrus, padurile le-am taiat, campurile de culturi devin dune de nisip, aeroporturile cu potential regional amanate la nesfarsit… a mai ramas sa otravim si fantanile… Sau stai, ca mai intai trebuie sa importam otrava ca nici pe aia nu o mai producem!

Harta autostrazi planificate 1968

La capitolul autostrazi, putem macar uni in realitate liniile alea punctate trasate pe harta, ca la desenele pentru copii mici ? Asa am obtine doua axe majore pornind de la portiunile existente de autostrada – una NordVest-SudEst si una Est-Vest. Tunelurile si viaductele care ar trebui construite pe respectivele trasee pentru a trece muntii cui le lasam, ca stim ca sunt lucrarile cele mai dificile si de durata ? O axa Nord-Sud, cea de se vrea legata de Marea Baltica, pe cand?

Da, stim ca e greu dupa studii de fezabilitate facute si refacute si licitatii anulate sau blocate de contestatii pentru tronsoane uneori de doar cativa kilometri, dar totusi demarand mai multe tronsoane in paralel in fiecare an, ar trebui totusi sa apara si rezultate concrete in teren.

Aeroporturi Romania si R. Moldova (sursa Wikipedia)

Inca vreo cateva drumuri expres pe directii strategice unde nu putem spera mai mult in urmatorul deceniu? Cam cat poate fi de greu dupa 30 de ani de « dolce-fa-niente »?!

 

Reteaua existenta si previzionala de autostrazi a Romaniei – variante

 

Pe principiul binecunoscut, daca noi nu putem ajunge ieftin si rapid in capitala din orice colt al tarii, nu incercam varianta « capitala care vine la noi »? Sau macar se apropie? Este neaparat ca Bucuresti sa ramana capitala administrativa, sau putem delega acest rol unei alte locatii asezate mai central pe harta actuala a Romaniei si comunitatilor romanesti din jur ?

Centrul geografic al Romaniei (1920) si al comunitatilor romanesti din jur

 

Amenajari funciare, replantari de paduri, amenajari de albii de rauri si indiguiri – daca pomenesti termenii acestia cuiva responsabil de strategiile in domeniu ale institutiilor de resort mai degraba primesti ridicari de sprancene…

 

Invatamantul?

Dincolo de informatizare si orientare catre prioritatile de dezvoltare economica si ale pietei pentru cel superior, nu este oare necesara o reasezare pe baze simple si sanatoase dupa cele 3 decenii de reforma haotica? Gasirea unor modalitati de a introduce in scoala cat mai multe aspecte practice: acordarea primului ajutor, orientare, supravietuire, lucru manual practic, familiarizarea cu elementele de baza ale pregatirii militare.

 

Datoria externa si interna a statului roman

Cand si cine se gandeste cum incepem sa o mai reducem? Sau mai bine mai crestem pensiile si salariile la stat pana ii facem si pe greci sa para debutanti? Oricum, in curand toti banii colectati la buget din PIB se vor duce doar pe cheltuieli publice curente, nemairamanand nimic pentru investitii.

Latul se apropie de par la capitolul cheltuielilor statului roman

 

Poate mai bine sa ne propunem cateva obiective mai simple, mai palpabile, ca nu suntem in stare de mai mult de cateva lucruri marunte:

  • Fara buda in fundul curtii, apa curenta si cu drumuri macar pietruite, la sat.
  • Si poate medic dentist si generalist si scoala accesibila in mediul rural.
  • La oras, macar eficientizarea termica si imbunatatirea a ceea ce e deja construit… ca de a incepe sa demolam blocurile comuniste si sa punem altceva in loc, mai greu.

Sau cate o centura pentru localitatile de peste 10000 de locuitori si o retea agroalimentara pentru autosuficienta…

Eventual un credit de locuinta la dobanda foarte redusa si crescute in continuare facilitatile fiscale in cazul copiilor.

 

Renasterea Romaniei nu poate avea loc fara o regandire a statului roman pe fundament solid, care sa evite derapajele aducatoare de haos din ultimii 30 de ani. Nu mai avem nici o scuza, nu mai suntem la inceputul democratiei postdecembriste, nu mai putem da vina pe comunism si greaua mostenire!

Iar contextul geopolitic actual, in curs de reasezare dupa agresiunea din Ucraina si in plina pandemie de COVID 19 urmata de o posibila criza sanitara si economica nu ne va lasa timp de alte tergiversari… daca nu vrem sa pierdem si ultimul tren.

 

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

Cancerul care devoreaza Romania

Demografia Romaniei, tot mai precara 

Demografia Romaniei, o bomba cu ceas cu efecte dezastruoase Partea I

Posibile prioritati demografice ale Romaniei in urmatorul deceniu Partea a II-a

Prioritatile satului romanesc

“Statul roman – comportament sinucigas”

Ce-i dorim Romaniei – posibile prioritati in urmatorul deceniu

https://rumaniaeconomic.wordpress.com/tag/reforma-in-georgia/

https://rumaniaeconomic.wordpress.com/2012/05/11/renasterea-liberala-a-georgiei/

 

 

 

 

 

 

 

 

168 de comentarii:

  1. Imaginea reprezentativa ..”for the win” because…”Dacia”.
    😀
    Romania Super Dodoloata.

    6
  2. Dezastrul are un nume si el este „Inalta tradare”. Ca este sub forma de coruptie generalizata, tradare efectiva prin slujirea unor interese de stat straine sau ale unor companii straine.
    Coruptia, interesul personal/de grup sprijinit prin legii in parlament.
    Ieri am aflat de la Digi 24 cum o lege promovata de Iordache a fost respinsa de CCR. Motivul este simplu, era o lege data in folosul unei companii private implicata in comertul cu combustibil.
    Culmea este ca aceeasi companie a mai avut doua tentative blocate de instante. Si in loc ca SRI sa intervina in forta, Iordache face acum parte din Consiliul Legislativ.

    https://www.libertatea.ro/stiri/legea-care-ar-fi-scumpit-carburantii-si-ar-fi-scos-sute-de-firme-mici-de-pe-piata-a-fost-declarata-neconstitutionala-3264980

    25
    • ….si daca ciordache este omul lor ???!!!

      2
    • Nu se stie clar daca ciordache a fost liantul care i-a unit pe initiatori ( asta avea alte procupari, in special justitia) pt ca uite cine apare printre initiatori ……”Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații PMP Coliu Doru-Petrişor, Cristache Cătălin, Moise Costin-Sebastian, Sămărtinean Cornel-Mircea, deputații PSD Florin Iordache, Alfred Simonis, Bontea Vlad, Lupaşcu Costel și Vîrză Mihăiţă, deputații neafiliați Marian Cucșa și Vasile Lungu”….. ia uite deputati Timp, care Timp este la guvernare cu PNL,bineinteles ca vrea si dupa alegeri (fara USR in coalitie)
      Apoi la votul in camere Timp iarasi recidiveaza „Proiectul a fost respins inițial de Senat, dar a fost votat în septembrie de deputații PSD, PMP și UDMR. Deputații PNL s-au abținut de la vot”
      Asta e politica Chiorului : cerseste posturi de la PNL in administratie apoi ii santajeaza…. si iese public cu declaratii in care ii face de tot rahatul pe Orban si Johanis….asa a lucrat in timpurile lui de glorie…..

      3
    • @Geoarge GMT

      „SRI sa intervina in forta”

      Si cum ar face treaba asta? Ma facusi curios…

  3. reforma si modernizarea ne-o dorim noi poporul,EI „elitele” nu o vor dori cu adevarat niciodată.
    este cel mai mare pericol pentru sistem si presupune reasezarea cetateanului in mijlocul vietii sociale si economice,inzestrarea acestuia cu parghii de control si verificare care nu se pupă cu interesele personale si de grup conectate la resursele statului.
    sectorul public politizat si cangrenat este pierdica reala si constanta in dezvoltarea țarii,acolo trebuie inceput si pana atunci hartile cu autostrazi vor fi simple desene pe asfalt iar machetele cu spitale si alte proiecte doar lego pentru fraieri.
    ps.cainele nu pleaca de bunavoie de langa macelarie.

    14
    • @psycho

      Hai să îți zic o chestie cu șoc și groază – modernizare și reforme nu-și dorește aproape nimeni. Și nu neapărat că ar fi oamenii atât de răi, dar majoritatea nici nu înțeleg ce îs alea reforme și ce fel de modernizări vreau handicapații ăia lu satan din interneturile alea ale lor păcătoase.

      Și asta e cea mai mare problemă. Nu prea e la modă acum, dar când mai prinzi un vox populi (nu mă refer la alea cu telecomande și faqiuiaio) să fii atent la ce zic oamenii – repetă ca papagalii ce aud zi de zi la teveuri și radio – tre să reformăm sistemul de sănătate, tre să reformăm învățământul, tre să reformăm poliția, tre să reformăm aia și tot așa. Dar când îi întrebi cum ar trebui făcută reformarea aia – le dai blue screen. Vezi ghinion – teveurile nu spun și cum ar trebui făcute reformele alea.

      Dacă acel ”popor” legendar ar înțelege cu adevărat ce sunt reformele, ce înseamnă modernizare, cum ar trebui făcute toate astea – crede-mă că își găsea demult 400 de inși ca să-i trimită la guvernare să facă toate alea.

      Dar la noi poporu’ vrea ajutoare sociale, pensii iar cei mai tineri un job unde să muncești cât mai puțin dar să primești cât mai mult, și eventual un bembeu bonus (desigur nu toți – o mare parte).

      9
  4. Din păcate, eu personal nu văd nicio cale de ieșire din situație. România e cangrenată, de sus până jos de impostori, incompetenți, piloși, analfabeți funcționali cu putere de decizie samd peste care domneste suverană coruptia, mână în mână cu indolența și lipsa totală de interes. Toți au inalte studii la fabrici de diplome, jdemii sunt doctori, nu-i clintește nimeni din scaune. Și nu avem, acum, un lider sau mai multi, care sa poata pune in miscare o reforma cat de mica. Sistemul putred e atotputernic.

    15
    • singura iesire din situatie este EDUCATIA , schimbarea totala a sistemului de invatamant , dar pentru ASTA trebuie timp , cam 20 de ani .apoi plata salariala la ORA pentru cresterea productivitatii. DIGITALIZAREA administratiei de stat ,incepand cu fiscul. legi concise in privinta CORUPTIEI , toleranta ZERO . lista poate continua , dar astea ar fi prioritatile

      12
      • „digitalizarea” la momentul asta e ca Mos Craciun. Am facut parte ca voluntar impreuna cu cativa colegi si altii de pe la firme de prin Iasi dintr-un proiect care-si propunea digitalizarea unor servicii oraseneti. Dupa vreo 6 luni de analiza a trebuit sa renuntam dupa ce-am reusit sa demonstram (si vorbesc de demonstratie in sens logic si matematic) ca este imposibil in actualul context legislativ. La momentul actual nu se pot stabili matrici de responsabilitate, procese, algoritmi, decision loops care sa permita digitalizare mai departe de simple baze de date. La un moment dat ne distram c-am facut niste prototipuri pt operatiuni simple gen eliberare de certificat de urbanism si cei de la testare au gasit mereu metode simple de-a bloca operatiunea pe o exceptie adica in final ii softul ii livra „veniti la registratura”.
        De-atunci zambesc cand aud de „digitalizare”.
        Asta e din simplul fapt ca exista legislatie contradictorie, suprapusa, contestabila, samd iar la calculator tre’ sa ii zici laie sau balaie. Desigur e mai dulce pt. urechi chestia cu „nu se vrea”, cu „bampirii” de bugetari, samd. Am avut de-a face fix cu functionari publici si cativa decidenti politici de nivel mijlociu care chiar isi doreau sa fluidizeze lucrurile, samd.

        12
        • pai chiar si asa, ar fi ramas mai putine cazurile in care ar fi dat exceptie si ar fi fost necesara deplasarea la biroul fizic, ceea ce iti permite sa configurezi altfel serviciul respectiv.
          Cealalta varianta ar fi reforma legislatiei si organizarii in teritoriu pornind de la criteriile de digitalizare 🙂

          • Pai hai sa-ti dau cel mai simplu exemplu, cea mai elementara chestie fara subtilitati de ramuri de decizie, procese, RACI, draci &shit. Sa zicem ca domnu’ Popescu intra pe interfata vietii si depune o cerere pt. un act. Si din momentul ala, ca sa avem trasabilitate, ca-n orice program de management de proces/proiect, ca sa putem monitoriza realizarea KPIs, si ca sa ii livram domnului Popescu un ETA pt act, samd, ii agatzam de coada un calendar ca sa numere zilele. Sa zicem ca pt. susnumitul Certificat de Urbanism era 30 de zile la momentul respectiv. Foarte frumos, agatzam calendarul si apare prima problema: zile calendaristice sau lucratoare? Doi juristi n-au fost in stare sa ne lamureasca. Adica ei au spus „zile calendaristice”. Da prietene dar imi introduci o chestie aleatoare in proces, alea 30 de zile de calendar o sa insemne 22 sau 20 de zile lucratoare sau chiar spre 15 daca prinz Craciun si Anul Nou. Asta daca nu mai da Guvernul prin ordonanta niste zile libere ca sa faca „minivacante”. Cum calculatorul nu stie carte si stie doar da sau ba, o sa umple omului cu flaguri rosii activitatea. Ca sa elimine chestia asta boii care-au facut legea era suficient sa specifice „lucratoare” asa cum stie si p firma de termopane sa puna in contract. Nu mai continui, asta era una din chestiile simple dar suficient sa te bage in kkt daca ala iti zice ca tu i-ai zis ca-i dai actul pe 3 ianuarie si nu i l-ai dat, dar ati inteles ideea. In final ar fi rezultat o aplicatie de tip database cu UX mai frumos si ne-am bagat shutul nu din lene ci pt. ca n-am vrut sa contribuim la o porcarie. Pur si simplu ma enervez doar cand imi aduc aminte. Si aud in fiecare seara, digitalizare, digitalizare. Digitalizarea la noi inseamna achizitia de tablete si ceva PC-uri. In realitate e mult mai complicat, e ca si cum ai adapta productia manuala de atelier la productia de fabrica robotizata. Tre sa te gandesti ce miscari pot face robotii aia, ce limitari au, samd.

            5
            • de-aia ziceam ca trebuie facut invers, adaptata legislatia dupa sistem 🙂
              Cat despre calendar, ii faci un ori intre luna calendaristica si alea 22 zile lucratoare. Iar calendarul cu lucratoarele sa fie in sarcina institutiei sa le umple. Trebuia luata o decizie, iar in cazul vostru, ca in multe altele, nimeni nu voia sa si-o asume.
              Crezi ca in alte tari legislatia e facuta mult diferit de cum e la noi?

              • Am explicat ca asta era un caz f simplu.
                „Iar calendarul cu lucratoarele sa fie in sarcina institutiei sa le umple.” – aaa, deci le mai gaseam la aia o ocupatie ca n-aveau destule.
                „Trebuia luata o decizie, iar in cazul vostru, ca in multe altele, nimeni nu voia sa si-o asume.” – ambele variante duc la un rezultat gresit. Cu zile calendaristice riscai rezultate eronate (gen eliberare in ziua de Pasti sau intr-o Duminica) Cu zile lucratoare nu e legal, nu e o situatie de mediu privat sa iei decizii cum vrei tu pt. ca e firma ta.
                Si din nou, repet, e un exemplu simplu.
                Mai erau chestii cum ar fi ca nu ai acces la datele necesare din partea unor entitati private (cum ar fi retelele de utilitati urbate) pt. ca aia n-au chef sa ti le dea si e dreptul lor, samd.

                1
                • Mi-e teama ca juristii aia de n-au putut sa va spuna cum se calculeaza zilele n-au prea dat pe la scoala. Daca legea speciala nu prevede altfel, atunci se aplica prevederile Codului civil referitoare la termene (art.2551 si urmatoarele) care zice ca termenele stabilite pe zile se calculeaza pe zile calendaristice, fara a numara prima si ultima zi a termenului (adica, spre exemplu, daca depui o cerere luni, prima zi a termenului e marti, iar daca a 30-a zi e intr-o miercuri, atunci si ziua de joi e in termen). Daca termenul se implineste intr-o zi nelucratoare, atunci el se prelungeste pana in prima zi lucratoare.
                  Zilele nelucratoare dinauntrul termenului nu conteaza.

                  Codul administrativ face cateva referiri la art.181 din Codul de procedura civila, care stipuleaza acelasi sistem.

                  Si da, legislatia bineinteles ca trebuie adaptata pentru a permite digitalizarea! Dar nu e asa de complicat de facut. Daca VREI.

                  5
      • singura solutie e functionarea justitiei,fara ea se duce dracului totul ca acum.

        3
  5. Si pe acest fundal razboiul nu ne va ocolii….

  6. Grecia 2009, declarație ministru finanțe :
    ” Ori plătim salarii ( bugetare) și pensi , ori plătim dobânda la datoria de stat. Ambele concomitente imposibil „.
    Am învățat ceva ?
    Sau vom demonstra că faliment de stat poate face și cine nu are moneda euro în UE ?
    Nici o problema. Se vor da in continuare decoratii, se va privii impasibili la exodul anual de oameni , se vor prezent periodic marete PDF cu spitale , autostrăzi, rețele de canalizare și gaz metan , măreață industrie autohtonă care exportă mai mult decit importam.
    Se va marii pensia de urmaș a femeii de 76 de ani. De la 15 lei la colosala cifra de 30 lei / lunar.
    Iar milițianul cu 75.000 lei lunar , va avea o mini mărire de pensie. Doar 20 %. Că așa e normal , corect , just și echitabil in tara prostiei , slugărniciei ajunse virtuți și garanție de funcții bugetare.
    Nu vă place ?
    Mereu lozinci și fapte ioc ?
    Pare că revăd anii tinereții din RSR și entuziasmul din ședințele PCR. ?

    11
  7. nu am fost niciodata avocatul reorganizarii administrativ teritoriale a țarii .pe dimensiunea noastra si relief plus populatie o retea rutiera,feroviara,aeriana si informatica bine pusa la punct e arhisuficienta.
    regiunile actuale constituite pe model UE la noi sunt inutile si alte motove de birocratizare a lantului decizional….exact ce ne place si noua,straturi peste straturi de functionari.

    • e durere! nici nu vreau sa ma gandesc! si lumea crede ca vom continua inzestrarea armatei cu armament modern. eu cred ca la deficitul asta e cam imposibil.

      3
    • Felicitari Marius pt articol! Trist dar crunt de adevarat! Chiar ca acum la alegerile din 6 Decembrie 2020 va fi una dintre ultimile shansa pt ca Romania sa fie ca tarile din Westul si Nordul Europei. Sa dea Dumnezeu sa cashtige cei care cu ade arat vor binele Romaniei si al romanilor, care vor munci pt Romania si romani, fara coruptie si hotie, fara interese proprii si partinice!!!
      Apropo, bombonel intr-un interviu recent a zis ca banii pt inzestrarea ArmRo ar fi trebuit folositi in alte scopuri, shcoli, infrastructura, sanatate. Omu e chiar bizar. Si aceleasi idei le are si ala de la Starea natiei, dragos patraru. Oamenii sunt ori naivi ori au interese ascunse.

      1
    • in proiecul de rectificare bugetara Apararea pierde 2 miliarde……daaa, ne laudam cu 2% PIB pt aparare !!!

  8. Sanatate, invatamant, justitie sunt proiectele de tara care pana acum trebuiau rezolvate … pt. a mai putea mentine o tara. Asta presupunea viziune …

    Acum e f.tarziu … doar un eveniment extraordinar neprevazut mai poate schimba ceva.

    Toti exponentii clasei politice actuale au alte agende … Singurul ,,proiect de tara,, care pare sa avanseze este globalizarea .

    5
    • vorbim de o tara nu de un om ,inca e intreaga ca nu e economic sanatoasa e alta treaba, dar sa nu te apuci de treaba ca vezi doamne e prea tarziu,e de noaptea mintii ,si acum eram imprastiati ca tara in 3 zari daca pasoptistii ,generatia independentei si a unirii gandeau la fel ,pt o tara nu e niciodata prea tarziu ,prea tarziu e doar un motiv sa nu faci nimic

      3
  9. Ma distreaza tot timpul abordarea asta generica a statului. Privati find orice obiectiv la noi ii SMART. Adica Specific, Masurabil, Accesibil, Relevant și incadrat in Timp. Asa ceva veci nu auzi din gura unui politician ci doar chestii generice – de la „trait bine”, la „dezvoltare”, la „mai multi bani in buzunarele romanilor”, la „lucrul bine facut”.
    Nu puteam sa ratez desigur ocazia sa-l mentionez si pe VC Tudor: „Jos mafia, sus patria”.
    Asta am votat(gargara), asta avem mai fratilor.

    10
    • @lt(rez) obiectivele SMART sunt mai degraba asociabile cu mediul privat, cu performanta si profitul, si sunt aplicabile in general pt. evaluari pe termen scurt, mediu.
      In privat ai oameni selectati prin interviu si probe, indivizi destul de „fit” din mai multe puncte de vedere. Statul e mai social, trebuie sa fie „muma” pt toti. Si pt. olog, si pt ala pe care nu-l duce capul si pt vaduva si pt orfan, pensionar samd. Nu poti face un SpaceX din stat.
      Un stat il construiesti pe baza unor valori/aspiratii comune pe termen lung si foarte lung (decenii/secole) nu prea ai ce masura la distanta de 50 sau 100 de ani daca a decurs cum trebuie sau nu pt. ca sunt prea multe variabile. De exp. nu putem sa ne invinuim pt comunism pt ca a fost un fenomen regional in zona noastra.

      5
      • Asa si? Nu-mi spune ca e imposibil ca un obiectiv ‘constructia autostrazii/spitalului/ x’ sau ‘digitalizarea activitatii institutiei x’ sa fie smart, in loc de bulibaseala care este la noi acum.

        Ma amuzati toti astia care umblati cu ‘nu poti implementa x sau y intr-un stat, ca x si y sunt chestii de privat’. Voi nu intelegeti ca un stat trebuie sa fie eficient si profitabil ca sa poate fi muma si tatic pentru toata lumea.

        Altfel ai o tara bananiera, in care toti se fac ca muncesc si ii injura pe ceilalti ca nu sunt rezultate.

        Sau poate ca e frica de faptul ca daca ar incepe lucrurile sa fie luate la bani marunti, voi ati zbura rapid de pe scaunele caldute.

        1
      • „Statul e mai social, trebuie sa fie “muma” pt toti.”
        Hmmm…. chiar TREBUIE?…. Mie mi-i se pare ca se profita de tendinta noastra spre a fi milosi. Asa ca, nu mai bine sa fim nemilosi?
        Nu-l vad pe Bolojan sa-i intrebe pe aia de-i da afara cum li-i se vor descurca copii, ce-or sa se fac, etc.

        3
        • „Nu-l vad pe Bolojan sa-i intrebe pe aia de-i da afara cum li-i (sic!) se vor descurca copii, ce-or sa se fac”
          Cu respect va informez ca Bolojan nu este „statul”.
          Ce face (incearca sa faca, macar) e de admirat si de preferat. Chiar deranjeaza pe cineva un „audit” (sau ceva asemanator) in administratie?

          1
      • @stelian

        O da, modele de business integrate în stat.

        Uite dacă am avea un prim ministru manager de top – atunci am trăi și noi cu adevărat.

        Dar nu se întreabă nimeni câte companii de succes sunt pe lumea asta, unde bordul la final de an, după ce adună bani, scade investițiile și chentuilele de mentenanță, ia profitul și îl împarte la angajați.

        Orice manager de criză sănătos la cap, dacă ar fi pus prim minsitru în România – primul lucru care îl face – desființează armata. Bani nu aduce, pericol eminent nu este – basta – lăsăm garda de onoare și trei bărci, restu la vatră. Că e manager de criză, el tre să taie din cheltuieli.

        • Domnilor, ma scuzati, eu inteleg din statul social ca noi cei apti si sanatosi ii ajutam pe cei nevoiasi sau care soarta le-a dat pe nemeritate probleme care nu le permit sa munceasca. Nu e vina ta daca te-ai nascut cu o problema fizica sau ai dobandit-o printr-un accident.
          Statul social nu insemna tolerarea incompetentei si a lenei crase. Si spun astea find un adept al conservatorimsmului si 70% a thatcherismului. Eu nu muncasc sa ma rupi in taxare sa sustii to felul de scheme ponzi care vor pica mai devreme sau mai tarziu.
          Parea mea, vorba lui Sharky

          9
          • statul nu inseamna pensie speciala la toti apti de munca

            2
          • Solidaritatea sociala presupune ca-l ajuti pe cel care nu poate sa se descurce singur
            – fie din cauza unei incapacitati permanente (precum problemele medicale mentionate de tine, sau iesirea din campul muncii, fie ea la termen sau anticipata),
            – fie din cauza unei conjuncturi temporare defavorabile (recalificare, cautarea unui loc de munca nou etc).
            …nu pe cel care nu vrea. Sau macar nu permanent. Daca se ajunge la asta, nu e fond social sau solidaritate, pentru ca nu exista reciprocitate si nici generalizare (adica tu nu vei primi bani degeaba si nici neconditionat). Deasemenea solidaritatea presupune o doza de voluntariat si nu obligativitate. Evolutia contractului social cu autoritatile statale au transformat asta intr-un format standardizat pentru a elimina hazardul si inechitatea, daaaar….asta functioneaza doar cu universalitate si reciprocitate, adica contribui pentru ca si tu te-ai putea gasi la un moment dar in postura de nefericit beneficiar al ajutorului, de unde si termenul de asigurare. Cumva chestia asta s-a denaturat; e imposibil ca un contribuabil sa se regaseasca vreodata in postura de a nu fi muncit sau contribuit vreodata 😉

            • ideea era alta:
              – o firma/afacere are ca scop final realizarea de profit.
              „AFÁCERE, afaceri, s. f. 1. Activitate legală din domeniul agricol, industrial, comerț, financiar etc. desfășurată în scopul obținerii de profit.”
              – statul are ca scop bunastarea cetatenilor (nu ma refer la tiranii) si stapanirea unui teritoriu. Citat:
              „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme”
              Mere cu pere.
              Ca punctual statul poate imprumuta mecanisme de lucru din firme private e adevarat dar astea sunt doar mijloace, scopurile sunt in citatul de mai s us.
              Aici e diferenta fundamentala intre stat si firme private.

              3
              • Nu.
                Cetatenii au ca scop propria bunastare, nu statul…baga-mi-as picioarele in „Romania este stat…social”! Ati strecurat, parsivilor comunistoizi, porcaria aia in Constitutie, chiar din ’91.

                Si nu mai cita din DEX, da-o naiba de…afacere!

                5
                • Răzvan,
                  Faci o confuzie gravă, statul social e statul creat de societate, propriu societății, termenul in contextul asta constituțional nu are nici în clin, nici în mânecă legătură cu vreo doctrina politică.
                  Da, sunt unii că și tine care îi dau astfel de valențe.
                  Statul social modern e statul bunăstării de care vorbea Marshall, cu pilonii lui de baza, capitalism, bunăstare și democrație.
                  Că să înțelegi, există societăți fără stat, dar nu și state fara societate, kurzii sunt exemplu relevant. De aia statul e social pentru că există o legătură intrinsecă cu societatea care l-am creat.

                  12
                  • Ba are.
                    Pentru tine si flozofii care ti-au dat niste inimioare, toate statele sunt „sociale”, indiferent cat de dezvoltate sau nu sunt!
                    Civilizatia este eminamente…”sociala”.

                    Porcaria asta de expresie-pleonasm „stat social” e doar o gogorita stangista, fara nici un fel de legatura cu vreun „principiu de drept” sau mai stiu eu ce.
                    Doar o inventie de spoiala ca sa justifice „statul socialist”…sau mai bine-spus, statul cersetorilor…aka „welfare state”.
                    Scuteste-ma!

                    Ti-am mai spus, vrei „walfare state”, ai doar doua posibilitati: scandinavii sau arabii OPEC.
                    Pentru ca astia au populatii mici prin comparatie cu teritoriul/resursele (fie din cauza pozitiei geografice nord-europeana…fie a deserturilor), deci isi permit „luxul” de a avea „stat social”. Le tasneste petrolul sau gazele in batatura…si atata timp cat au clienti le merge faza.

                    Daca vrei „stat social” in Romania…atunci asteapta pana ajungem la doar 10 milioane populatie total si sa fim capabili sa vindem altora.

                    4
                    • Razvane,
                      Tu ai o problema, ochelarii de cal pe care ii pui singur.
                      Toate statele sunt sociale, punct.
                      Unele ar putea fi numite asociale, ala din peninsulă, din nord, că statul e cam împotriva societății.
                      Nu are nicio treabă cu socialismul sau alte stângiste, cum vrei tu sa ne demonstrezi că ar fi…
                      PS statul ăla perfect pe care îl vezi tu, economia de piata pură și dură, statul ăla nu există, până și cele mai conservatoare state, cu economie de piață și democrație consolidată, până și alea, sunt state sociale.
                      PS mai las-o cu interpretările din Constituție, ca iti dă pe lângă, la fel ai făcut la fără penali, pe interdicția referitoare la calitatea de membru al Guvernului. Nu iese, domle, nu iese.

                      7
                    • A, încă o chestie, de ce de fiecare dată când îți răspund ție, comentariul meu intra la moderare, lucru care nu se întâmplă la alte comentarii???

                      5
                    • Nu draga, tu cu ideologia ta esti de partea „statului perfect”, a „victoriei garantate”.
                      Nimeni nu contesta intr-un stat capitalist aspectele „ajutoarelor sociale”, de fapt sunt o traditie/baza a capitalismului…Ci faptul ca vreti totul sa fie „stat social”, dupa cum il numiti „voi”, nu eu.

                      Ti-am mai spus, sunt doua aspecte ale socialismului (garantarea victoriei prin riscuri minime si deci castiguri minime):
                      – public, adica statul care are drept unilateral de a crea taxe (nicidecum cetatenii lipsiti de dreptul la initiativa legislativa fiscala; ce-ti faci manuta ta cand votezi Constitutia fara sa fii atent, lucru manual se numeste);
                      – privat, adica bancile, care merg tot pe „garantarea victoriei” prin dobanzi.

                      Nu-i de mirare ca 1929 si 2008 au fost generate de „parteneriatul public-privat” socialist dintre stat si banci prin reducerea garantiilor/colateralelor la „credite doar cu buletinul”, creand „invingatori” falsi, care apoi au devenit – cum era si normal – invinsi, datorita crizelor.

                      Si nu, nu it blochez eu raspunsurile doar la comentariile mele, scoti din burta vrajeli.
                      Daca un cont e trecut la „asteptare” toate comentariile acelui cont vor fi trimise acolo de sistem, indiferent de pozitia comentariilor.

                      3
                    • Suntem „dragă”, mai nou?
                      Razvane, comentariul cu întrebarea referitoare la moderare a apărut primul, cu mult înaintea celui cu ochelarii de cal, comentariu postat anterior, cu diferență mare de timp, avea și mesajul de moderare.
                      Legat de afirmațiile tale referitoare la stângismul meu, îți repet, pentru a nu știu câtă oară, că am votat toată viața mea cu dreapta românească, asa cum a fost ea. Eu macar mă pot lăuda că am locuit într-un oraș în care pesede and Co nu a avut niciun primar, CL sau CJ….
                      Legat de divagațiile tale economicr, dă-mi un singur exemplu de stat cu economie că cea descrisa de tine, cu principiile aleea pure și dure aplicate mot-a-mot!
                      Susținerile tale sunt la același nivel de utopie ca cele ale comunismului.
                      Iar pe prevederea comentata de tine din Constituție greșești, dar nu recunoști.
                      Daca tot vrei sa te iei de o prevedere constituțională, fa-o cu art.47 și următoarele. Și acolo te voi întreba, îți place concediul medical, pensia , concediul de odihna, faptul că soția ta a stat acasă după nașterea copilului vreo 2 ani?

                      7
                    • @razvan, faci confuzia intre „social” si „socialist”. E ca si cum am confunda „global” cu „globalist”. Cand te lamuresti, discutam. In general in lb. romana sufixul „ist”, „ism” pacalesc destul de mult schimband uneori sensul cuvantului. Verifica definitiile si dupa aia putem purta o discutie.

                      3
                    • Nu, mai draga #1 (priam) si mai draga #2 (stelian), nu confund nimic.
                      Teoria statului social e doar unealta spre socialism (de incetatenire, de inducere a unei „normalitati” stangiste in viata de zi cu zi in societatea umana si atat, in special decoland in secolul 20 si facand totul praf in cale), devenind sinonima, insa se tot incearca ambalarea sa (traducere: ascunderea sa) cu ceva capitalism.

                      Mai bine intrebati-l voi doi cu frumosul pe nenea zombie Karl Marx care-i smenu cu „statul social”, pe scurt, mai bagati un pic de Das Kapital la rememorare (dracovenia o rumegase bine de tot si cu vreo generatie inainte de rahatul ala de carte), ca poate ati cam uitat…pentru ca el s-a opus cu vehementa la faza asta …nu i s-a parut corecta teoria/denumirea si aplicarea unei asemenea idei din motive de…lene si mita a cetateanului.

                      Cica il distragea si intarzia de la cuceririlililile sozialismului and some sheet like that, fiind de fapt o manevra a burghejilor aia nenorociti de a-si mai cumpara timp si liniste in fata inevitabilei hac-ptiu revolutii. Cam asta spune tatucul…
                      (ironia e ca la faza asta a fost pe felie cu conservatorii vremurilor sale de secol 19, dar aia aveau alte motive sa se opuna, mai realiste…si de fapt confirmate in timp).

                      Voi n-ati invatat niciodata ca ce spun „profetii” si ce devin religiile pornite de ei (in cazul asta, ideologia) sunt lucruri…diferite? Revolutiile isi ucid parintii intotdeauna, in momentul cand castiga deja sunt cu totul altceva decat ideea originala/initiala.
                      Marx a fost si el „tradat” la faza cu „statul social” de urmasii cu secera si ciocanelul (si aia cu svastica, mai „limitati”, luand multe prostii de la el).

                      1
                    • Răzvan,
                      Repet rugămintea, dă-mi un exemplu, statul care aplica principiile economice susținute de tine, exact in felul în care le enunți.
                      Poți să faci acest lucru?

                      PS daca tot faci afirmații legate de Constituție, pe care nu le poți sustine, poate că nu ar strica sa arunci un ochi pe tratatul de drept constituțional scris de Antonie Iorgovan. Știu, a fost un comunist odios, a fost ✋ lui Iliescu, dar știa bine domeniul inclusiv comparabile cu alte sisteme constituționale.. Termenul la care ai făcut referire nu are nicio legătură cu o doctrină politică.

                      3
                    • LOL, esti „krasnaia bita’ – cultura populara…esti varza! Zero! Ar trebui sa joc la pariuri, eram sigur ca revii.

                      Ma gandeam c-o sa ajungi la iradiatul de Iorgovan si prostiile lui preluate din „cultura constitutionala” a statului socialist, vad ca nu renunti la prostii de „Stefan Gheorghiu”.
                      N-am cum sa-ti dau 10 pagini de poliloghie din urma cu 20 de ani, din facultate, de la dreptul comercial sau fiscal, in schimb am sa-ti dau cateva paragrafe, de baza.
                      _______________________

                      Expresia „Stat Social” in limba romana are cateva probleme:

                      – pleonasm: „Statul Social” e o repetitie, termenul corect fiind „Stat de Bunastare”, multumita originii expresiei, care vine din UK (o sa-ti explic putin mai jos);
                      iti spun un secret de logica de drept din propria experienta, sfat primit de mine la cursul drept constitutional…daca nu intelegi un termen, atunci foloseste antonimia ca sa-ti limpezesti gandurile: „stat antisocial” (sper ca acum realizezi cat de cretin suna);

                      – Statul e „social” prin definitie, esenta, simpla sa existenta, ca grup de cetateni;
                      pur si simplu in limba romana nu prea prinde pe limba „stat de bunastare”, de asta se folosesti gresit sinonimul „Stat Social”, multumita – e un fel de a spune, ca sa nu ma inec in ghilimele – si scolii de gandire socialiste/comuniste de dinainte de ’89, unde statul „socialist” si „social” reprezinta acelasi lucru, sunt interschimbabile, se contopesc; la socialistii nsotrii le-a fost cam greu sa foloseasca „bunastare”…ca „prost-starea” e dupa colt;
                      Poti sa arunci aici si „statul de providenta”, cum spun stangistii francezi, doar Elvetia/Italia mai folosesc „stat social” desi Germania a renuntat aproape chiar imediat dupa Bismark la expresia asta.

                      – Poti sa folosesti termeni precum:
                      bunastare sociala;
                      asistenta sociala;
                      politici sociale;
                      servicii sociale;
                      stiinte sociale;
                      protectie sociala;
                      justitie sociala…etc…
                      …si chiar „darwinism-social” sau
                      social-democratie (apropo, ati observat cu lasii care nu vor sa se numeasca Socialisti isi spun „Social-democrati”?)…intrebati grupul PES din mUE.

                      ca sa intelegi termenul „social” mai bine…tocmai de asta nu folosesti „stat social”!…mai ales ca sinonim pentru „stat de bunastare”, cum s-a incetatenit prostia pe la noi.
                      _________
                      Originea termenului „social welfare” si „welfare state”; de aici trebuie sa incepi, asta e baza.

                      Este una britanica, UK, o evolutie logica a Revolutiei Industriale.
                      …adica Benjamin Disraeli!
                      In prima jumatate a secoluli 19, a inceput un conflict dur intre cele doua grupari conservatoare din UK:
                      – latifundiarii;
                      – industriasii urbani.

                      Motivul: Corn Laws (Legile „Granelor”).
                      Un set de legi extrem de protectioniste, care tineau pretul crescut la acestea, pentru a proteja UK de importurile ieftine; problema insa fiind ca acest mercantilism a coincis cu „Marea Foamete din Irlanda” (apropo..si a Scotiei; s-au dus dracu cartofii..vezi ca revolutii pasoptiste au avut si acest motiv la baza dupa esecul din 1820-30);
                      basca faptul ca a creat o putere enorma a latifundiarilor si o clasa a taranimii (si orasenilor) care a devenit dependenta de anumite „subventii/pomeni de stat”, deoarece pretul mancarii era prea mare.
                      Disraeli…(cu cateva decenii mai tanar, „Feudalist Idealist -Young England”,educati la scolile inalte, opusi vechilor familii, un fel de..Social-Conservatism/Torysm, inainte de a ne ajuta indirect cu Tratatul de Pace de la Berlin din 1878 – care a corectat blasfemia petrecuta cu cateva luni mai devreme la San Stefano, datorita caruia Bulgaria ajunsese pana la Adriatica, Dzeule!)…ei bine tanarul Disraeli s-a aflat de partea latifundiarilor, refuzand sa renunte la Corn Laws, in partea cealalta, a industriasilor urbani fiind Sir Robert Peel;
                      Industriasii urbani si-au impus punctul de vedere si dat de pamant cu acest set de legi, abrogandu-le si facand loc „free trade”. Horray!
                      De altfel victoria industriasilor (Whigs) s-a vazut clar in Razboiul Civil American, Nordul caftind Sudul agrar (si eminamente sclavagist). Logic…din punct de vedere…logistic. 🙂

                      In acest moment Disraeli incepe sa publice conceptia sa pe care o numeste „Social Welfare” sau „Welfare State”!
                      A se observa lipsa oricarui..”Social State”!
                      Pe care liberalii o detesta! Marx, francezii…Dzeule, ce mai freamat, ce mai zbucium!
                      Dar si conservatorii urbani in prima faza…ironic, nu!
                      Nu insa cateva decenii mai tarziu…tam-ta-tataaa! Germanii!
                      Bismark, baby!
                      (apropo, chestia asta s-a rasfrant si la noi in acea perioada, vedeti cum Barbu Catargiu, conservatorul mai tarziu asasinat, i-a facut MUCI pe Domnul A.I. Cuza si pe Kogalniceanu cu privire la „reformele” lor liberale bazate doar pe bune intentii, in special cu privire la Legea Rurala, avertizandu-i de defectele acestora – care vor constituti mai tarziu baza pentru Rascoala Taraneasca din 1888 dar si cea din 1907 (mai tineti minte impartirea pamantului recent, in anii de inceput 1990?…ca sa va faceti o idee despre coruptia ce a dominat acele vremuri)…singurul merit al reformelor Cuza-Kogalniceanu fiind doar caracterul logic de standardizare a noului stat si atat.

                      Sa revenim la Bismark – un alt apropo, ati observat ca reformele..sau vreti sa le numiti…”welfare” sunt pana in acest moment apanajul conservatorilor? Pentru acesti mari proprietari au inteles rolul unor imbunatatiri ale vietii angajatilor si felului cum influenteaza productia in Revolutia industriala.
                      Socialistii/liberalii…hahaha! Ce gluma proasta. Prosti dar extrem de periculosi…lucru dovedit mai tarziu.
                      Ei bine, Bismark, ca sa-si mentina cetatenii loiali statului si conservatorismului in dauna mult mai atragatorului liberal-socialism, e cel care „incetateneste” acest social-welfare-state (retineti toate aceste 3 cuvinte!)…dar din cauza limbii, germanii „arunca” acest „welfare” din titlu (Wohlfahrtsstaat) si pastreaza pentru o perioada denumirea stupida de „stat social” (Sozialstaat), mult mai usoara pentru ei…si mai apetisanta…pe care britanicii au refuzat-o cu obstinenta pana azi! Asta e momentul de cotitura al nenorocitei asteia de definitii! Unele state pastrand azi termenul de „stat social”, iar altele insistand pe „stat de bunastare”. In cazul nostru, social si socialism devenind sinonime…se aude domnu’ Stelian si domnu’ Priam?
                      Tot ce cunoastem azi sub titulatura „conditii de munca” in caz de accident, boala…pensii etc..de acolo provin. Tehnologia impingand de la spate ideologia. „Noblesse oblige”, ca sa exagerez. La baza ei/lor fiind Crestinismul.

                      Si atunci cum de le-au sterpelit/”incetatenit” socialistii in secolul XX?
                      Simplu: 1913 si 1929.
                      In 1913 americanii au dat-o pe „fiat money/currency” (da, atunci a avut loc, aurul ducandu-se ca datorie platita spre europeni/britanici in mod special, nu oficial in 1933 – vorbind strict de americani), prinzand gustul „creditelor cu buletinul” mai ales dupa Primul Razboi Mondial, nu-i de mirare ca a urmat „Great Depression” din 1929 (cam toti au renuntat la gold standard dupa ’29).
                      Care a exacerbat – da, incetatenit – rolul asistentei sociale, al statului de bunastare, prin „New Deal”..care, repet, pentru a cata oara?…NU a rezolvat problema, acest lucru facandu-l Al Doilea Razboi Mondial (prin Efortul De Razboi, fortand toti cetatenii sa devina „pierzatori” in acest Ponzi/Caritas global). Lucru repetat (fara razboi mondial) si pentru Criza din 2008, cand s-a simulat „razboiul” prin acel 5% din creditele toxice (700 de miliarde – billions – de dolari initiali ai Bail-Out-ului) din cele 14 bilioane (trillions).

                      ASTA-i TOT, priam.
                      Daca vrei sa…expandezi…n-ai decat, eu am terminat-o cu tine si cu stelian la faza asta.
                      Chiar n-ai/n-ati vazut in 30 de ani de social-democratie in Romania cum e folosit rahatul asta de „stat social” din Constitutie pentru masurile socialiste, mostenire de la Ceausescu/PCR?
                      „Daca nu suntem noi, PSD la putere, sa furam ca sa va dam, moare saracuta Romanie”…
                      Sa-l ia dracu pe Iorgovan!
                      De morti numai de…din nou sa-l ia dracu.
                      Na, ca sa nu fiu rau: „Doamne, iarta-l!”
                      Statul „social” a devenit iobagie, inclusiv in …terminologie.
                      Foloseste-o tu in continuare.
                      Eu si altii in Drept si Economie…nu. Pentru ca nu e obligatoriu.

                      1
                    • Razvane,
                      Erai sigur că o să revin? ???
                      Și eu! Iar dacă eu sunt varză, cum e cel care a scris un fluviu, de îl invidiaza chiar și Balzac??? Asta că sa trec peste ad hominem, făcut de un moderator, doar că să „acopere” o afirmație neconformă cu realitatea constituțională?

                      De statul antisocial tot eu ți-am spus, Coreea de Nord, acu’ ce faci, preiei spusele mele?

                      In fine, nu ai răspuns la întrebarea „dă-mi un singur exemplu de stat cu economie că cea descrisa de tine, cu principiile aleea pure și dure aplicate mot-a-mot!” Te rog, te implor sa o faci!
                      Discuția s-ar fi terminat rapid daca mi-ai fi dat acest exemplu, dar, te rog, sa fie unul de necontestat! In caz contrar discutam de un model de societate (și economie) utopic, la paritate cu cel comunist.
                      PS răspunde și la o altă întrebare, ce părere ai de art.47 din Constituție ?

                      1
              • Exact!

                Pe de o parte lumea vrea ”manageri” eficienți în guvern, dar se supără când se închid școli și spitale. Ceea ce pentru noi înseamnă școli închise, pentru ”manageri” înseamnă optimizare.

                Exemplu:

                Acu ceve vreme era o știre super mediatizată pe interneturi. În nu știu ce sătuc din Japonia, autoritățile au decis să păstreze un tren cu care mergea o fetiță la școală. Era singura din satul respectiv, dar ei au decis să lase trenul ăla pân nu termină ea școala – era vorba de câțiva ani.

                O poveste foarte frumoasă, dar total imposibilă într-o lume unde primar ar fi fost un manager. E vorba de mii de bani pierduți degeaba.

                2
            • „e imposibil ca un contribuabil sa se regaseasca vreodata in postura de a nu fi muncit sau contribuit vreodata” 😀 😀 😀

              Daaaa, am vecini (mai bleumarin la culoare 😀 nu-i vina lor) din parinti provenind din colonii care nu doar ei traiesc de cand se stiu „pe social” – naravul li s-a transmis si odraslelor. E drept, una din odrasle mai pleaca din cand in cand in „concediu” intr-un stabiliment al Majestatii Sale.

              1
  10. Multam frumos pt articol ! Punct ochit, punct lovit !
    Incep sa cred ca la tot mai putini le pasa de ce se intampla cu tara asta (insa multi sufletisti sunt aici, pe rumaniamilitary)
    „Proiect de tara” – trebuia facut nu in „90 dar in ’91, sau in ’92, hai in ’93 ! Dar atunci si de atunci au avut alte treburi : sa distruga irigatiile sa, sa inabuse opozitia pro-europa, sa anuleze canalul de irigatii Siret-Baragan(ce bun ar fi fost pe seceta asta), sa opresca Cernavoda(azi importam curent), sa vanda la fier vechi fabricile, sa vanda si sa taie Calarasul ca sa importam cale ferata, sa darame invatamantul, sa .. . sa vanda pe nimic PETROM(in ultima luna de prim-ministru), sa dubleze functionarimea si sa vanda pe nimic zacamintele din Marea Neagra lui Sterling, sa vanda BCR, sa arunce bani pe piata in ajunul Crizei(salarii si pensii marite fara acoperire), sa blocheze metroul 3 ani si sa „indreptateasca” canadienii sa ceara mari despagubiri pt Rosia Montana, sa ne faca de ras in Europa cu alegerile in 2016si sa voteze mortii, sa ne promita 8 spitale regionale ( sa fi facut 4, hai 2=> au facut Zero), sa modifice legislatia in favoarea infractorilor, sa trucheze licitatii si dezinfectanti pt spitale, sa.. …….
    Si sa se prezinte acum in fata noastra, candidand la Senat si deputati ca niste fecioare !! In 30 de ania n-au facut spitale decat pe hartie si la televizor ! Acum tipa ca guvernul nu gestioneaza bine ! Ce sa gestioneze, gaurile si incompetenta celor pusi de partid ? Pana in 2019, inclusiv, Sanatatea si Invatamantul au primit cele mai mici finantari din Europa si…bah !
    Autostrazi si cai ferate ? Aste-s strategice pt tara ! Lor le dauneaza ca tancurile si praful de pusca si atunci fac contestatii ! Mi-a ajuns !
    La bibliografia de la sfarsitul articolului adaugati si conferinta *Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie* susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu

    6
  11. Eu unul m-as ocupa mai mult sa administrez cum trebuie actualul teritoriu ( a carui administrare lasa mult de dorit) decat sa-i mai „fericim” si pe altii cu administratia made in Bucharest.
    Mie mi s-ar parea jutificata mutarea capitalei politice undeva mai central, poate in zona Brasovului. Din punctul meu de vedere Bucurestiul a esuat in misiunea de-a fi Capitala: polarizare economica, lipsa de coeziune intre vechile provincii, samd.
    O alta varianta ar fi revenirea la ideea initiala de o tara, mai multe capitale (initial doua) prin asigurarea unei capitale pt Muntenia, una pentru Moldova si una pt. Transilvania. Cele trei sau patru orase capitale nu-si vor dubla functiile pt. ca asta ar duce la concurenta si regionalizare ci vor avea functii complementare, de exp:
    Bucuresti ramane cu functia de capitala politica (sediu Parlament) Iasul ar putea fi cu functiile de capitala cultural/stiintific/religioasa, sediul Presedentiei, Universitatii si Patriarhiei iar Clujul capitala economica si sediul Guvernului si al autoritatilor legate de Justitie. Constanta ar avea rol logistic si atributii legate de Mediu si Interne. Legaturile ar fi asigurate de un inel periferic de autostrazi/CF care ar asigura si suportul pt distribuirea mai echilibrata a resurselor in teritoriu.

    6
    • Pare interesanta ideea ta.
      Problema este si mai simpla dupa parerea mea, fara sa mai muti nimic. Cat timp descentralizezi institutii dar nu bugete si nu ai personalitate juridica pentru fonduri UE decat la minister, ai definitia blocajului institutional. Si are logica sa fie centralizat totul, este o relatie hidioasa baron local dependent de fonduri central – politician central sustinut de organizatii locale.
      Bine, tot sistemul produs de tine si cele propuse de mine(intreaba-l pe Razvan, colegul de contre) se reduce la nimic, praf si pulbere daca nu faci doua mici modificari la codul penal:
      1. Orice fapta de coruptie sau asimilata coruptiei se pedpseste cu inchisoare de 8-15, deci nu ai cum sa dai cu suspendare.
      2. Pedepsele pentru coruptie nu mai pot fi reduse sau gratiate.
      Si construirea a catorva inchisori noi noute.

      5
      • Sistemul descentralizat functional si nu geografic realizeaza controlul incrucisat. Se poate da si pedeapsa cu moartea pt coruptie (cazul Chinei, a altor tari din Asia) si cu toate astea coruptia e rampanta acolo. Exista „metode” de-a ocoli si pedepsele foarte severe (inconstienta, folosirea de Acari Paun),samd. Mult mai greu este cand ai mecanisme functionale care sa impiedice asta „to begin with”. Nu-l lasi pe ala sa-si faca de cap 5-10 ani si pe urma il spanzuri (sau si mai grav il ierti) ci in controlezi din 6 in 6 luni, nu ii lasi sa-si faca fief-uri, samd. Centralizarea excesiva conduce la coruptie, polarizarea economica la fel. Este principiul simplu al vaselor comunicante.
        La noi s-a inteles prin descentralizare descentralizare geografica care duce bineinteles la secesiune si nici nu aduce plus valoare, duce la ineficienta prin dublarea/triplarea eforturilor, samd.
        Romania este in mod destul de fortat bagata intr-un sablon hipercentralist care oricat ne place noua povestioara cu „pohta ce-am pohtit” este inadecvat istoric si cultural. Peste care a venit o forma fara fond numita descentralizare prin care orice bou de primar analfabet dintr-o comuna poate opri un traseu de autostrada pt. ca e autonom local, spital judetean la Cluj inseamna ceva si la Bacau altceva si universitati se pot face si la Focsani sau Buzau pt ca e „autonomie si descentralizare”.
        Nu! Faci Iasul sa raspunda de tot ce inseamna invatamant la nivel national si daca Iasul mai da multi Tudorei ii vine control de la Cluj care se ocupa cu justitia de exp si ii zice „bai, daca nu va potoliti va saltam pe toti ca sa nu va mai strangeti in famiglii locale”. Aia din Cluj n-o sa se incuscreasca nici ei prea mult intre ei pt. ca vor fi alimentati cu oameni noi din alta parte, supravegheati academic din Iasi si politic din Bucuresti. E principiul dupa care cand ajung lucrurile la os trimiti in control inspectori/procurori din alt judet doar ca ar fi permanent.

        2
        • Stiu ca exista modele descentralizate unitare(nu federale) si am dezbatut problema cu Razvan de multe ori, polemici cordiale le numesc eu, ‘a la Mos Paler. Si eu sunt adeptul ideii de descentralizare si regionalizare si cred ca am povestit si eu cum am ajuns la minister la Bucuresti pentru o stampila si o semnatura care nu au putut sa mi-o dea neam si chip de la Bistrita. Pe bani mei, pe nervii mei.
          Punctul forte la care faceam referire, ai grija sa nu obtii baroni regionali in loc de cei locali.Si asta poti face cu lege ferma doar si nu cu modele precum Voiculescu care si-a luat bulau ca Berila si a executat 1/3 din pedepsa. Exact pentru coruptie.

          3
    • Prostii numai bune de atatat aventuri secesioniste.
      O luasi si tu pe urma lui Dan Tanasa, cu ceva ani in urma cand, intr-o discutie cu mine, intrebandu-l de ce sa-l voteze lumea, ce planuri are, singurul raspuns pe care mi l-a dat a fost mutarea la Alba Iulia a Curtii Constitutionale.
      I-am ras in nas.
      Amatorisme.
      (cred ca am mai adus aminte de faza asta pe aici)
      Astea’s frectii la picior de lemn…

      13
      • Mutarea Capitalei în interiorul arcului carpatic e un proiect nefezabil- ar fi mult mai greu de ocupat! De la Poarta Focșanilor la București sunt vreo 150 km. De ce să dai dureri inutile de cap inamicului ?
        Însă discuția a fost și în perioada interbelică- vezi Notele de subsol din Patul Lui Procust.

        3
      • @razvan mihaeanu…aici ai o mare problema de discurs. Muntenia si Moldova si ulterior Regatul si Transilvania au infaptuit UNIRE, de buna voie si nesilite de nimeni. Nu a fost o situatie in care Muntenia sa cucereasca Moldova sau Transilvania sa capituleze in fatza Regatului. Mosh Djuvara (parca) avea dreptate mare intr-un interviu cand spunea ca Guvernul (de la vremea aia) se comporta ca un guvern de ocupatie decat ca unul national dar asta ar putea fi extins la modul de guvernare al Bucurestiului.
        Atat Moldova cat si Transilvania sau Dobrogea au oricand dreptul istoric sa deschida discutia descentralizarii, chiar nu ma intereseaza ce sensibilitati si ifose exista la Bucuresti.
        O scurta plimbare din Muntenia/Moldova in Transilvania si apoi in Ungaria ne arata clar ca exista niste probleme. Transilvania a involuat destul de vizibil dupa Unire. Se vede inclusiv pe localitati. Idem Moldova. Mai putin, dar directia a fost tot aia. Poate nu stiti dar pe la 1900 judetul cu cel mai mare grad de alfabetizare era Botosani. Ca fapt divers. Ce-a ajuns Botosani-ul acum? Asta nu inseamna ca trebuie secesiune pt. ca fundamental suntem o populatie destul de uniforma de romani (cu enclavele si exceptiile stiute) ci inseamna ca sistemul actual nu fuctioneaza. Iar cauzele sunt mult mai profunde decat #coruptiaucide, digitalizare, samd.

        12
        • Scuze si atat.
          Vrei discutii cu mutarea capitalei la Brasov, sa zicem…ok…au mai fost si vor mai fi discutii…dar nu ma lua cu „capitale” (plural) „specializate” pe nu-stiu-ce, astea-s bazaconii.
          Si periculoase.

          4
          • Razvan, am vorbit si am vorbit nu mai reiau. Nu exista pe planeta un argument pro unitate de neam mai potent decat sa avem o evolutie economica foarte. Asta nu o faci cu nu acel „the one” aka ministerul dezvoltarii care iti zice el daca primesti cofinantare la proiect sa nu. Si sa nu faci scandal pe acolo ca te si ia la bataie, clar? Cum adica ceri tu bani sa faci ceva pentru oamenii care te-au votat.
            Totusi nu sunt intru totul de acord cu Stelian. Ca de aia avem democratie si ii bine asa.
            Dupa parerea mea, in timpul vietii noastre nu vom vedea o modificare, so, just smile and wave boys!

            4
          • Exemplele cu mai mult de-o capitala sunt mai rare (dar nu inexistente) dar multe din tarile prospere se bazeaza pe cateva orase mari, prospere legate de o infrastructura zdravana de transport. Exemplele sunt destule sa amintesc doar
            SUA (Washingtonul este economic fix pix pe langa New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Seattle, samd),
            Germania Federala cu Frankfurt, Munchen, Hamburg si capitala la Bonn,
            Olanda cu cele trei orase mari, Amsterdam, Haga, Rotterdam (apropos, astia chiar au guvernul la Haga si regele la Amsterdam iar Rotterdam-ul rupe dpdv economic si le merge nasol de tot)
            Australia cu Sydney, Melbourne si capitala in mai mica Canberra,
            Canada, samd
            E plin de amaratzi in schimb in care jumatate din economie si un sfert de populatie e inghesuita intr-o capitala mizera (aproape toata Africa, tarile arabe) samd.
            Deci nush cat de bazaconii sunt. Simplu fapt ca-i tii pe toti cu arcanul „sa stie de stapan” nu inseamna unitate si patriotism. E misto cand lumea sta de buna voie nu cand iti pleaca cateva procente din populatie pe an (ca in anul ala in care eram pe locul doi dupa Siria ca procent de populatie care isi facea valiza) si te miri de ce.

            2
            • Stelian, majoritatea exemplelor sunt federative, eu insist pe cele unitare. Italia, Polonia, Franta.
              Nu cred ca poti da o lege care sa imparta implict asa cum spui tu, insa si asta ii important, daca ai personalitate juridica la regiune, poti avea nu o dependenta ci o competietie sanatoasa intr-un cadru legal unitar dat de parlamentul Romaniei, deci o varianta italiana: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_regions_by_GDP
              Lombardia ca regiune ii cea mai puternica economic, capitala Roma este in regiunea Lazio deci locul 2.De ce nu-s totalmente de acord ar mai fi si ca nu cred ca poate functiona controlul asa cum spui tu, cumva in ” X „, iar mai multe capitale ar crea tot felul de confuzii si dublare de atributii in buna traditie romaneasca
              In fine, ma bucur sa aud si variante interesante, pentru ca ne convine sau nu regionalizarea se intampla deja. Daca nu exista un cadrul legal decat legea aia veche 315 fiecare institutie s-a regionalizat dupa capul ei, si nu corespund regiunile de la una la alta si in loc sa faci statul mai suplu, au bagat inca un strat de functii intre centru si judet. Asta nu-i regio ii o nebunie in care noi astia buni de plata mai platim si un „derector” regional pe langa ala judetean si cel din minister. Ca sa fiu concret eu conform SRI locuiesc in regiunea Transilvania de Nord si varu In transilvania de Sud. La anaf amandoi suntem in Regiunea Nord Vest. Mai pricepi ceva, ca eu nimic.
              In fine ca sa inchei apologhia, eu is ala de cred intr-o Romanie Mare musai Unita, Europeana si NATO-ista.

              5
    • nu mai am nevoie de nicio alta capitala, imi ajunge bucurestiul….noi in loc sa simplificam complicam situatia.

      2
    • Wovvvv, ce propunere avangardista/ chibzuita
      ” mai multe capitale” …
      Desigur, pt a se realiza visul hunilor si al trasnistrienilor deghizati in patrioti moldoveni mal repede….Destramarea Romaniei!

      5
      • Clar, sa-mi bag { bip }… ori faci 22 de ore pana la capitala cu trenul, ori ne ne iau hunii si transnistrienii.
        Hai ca pricepi ca se refera la resedinte, „resedinta” de regiune ca-cum ii azi resedinta de judet. Nici eu nu-s de acrod cu propunerea in totalitate si nu ai cum sa ai mai multe capitale dar nici chiar in halul asta.

        4
      • Vai de capul tău Vasile.. Numai securiști si transnistrieni infiltrați visezi. Nu vrei capitale, spune-le poli de dezvoltare. Bucurestiul de mult nu mai este un element de consolidare a Romaniei. Dimpotriva, datorita inspiratiei bucureștenilor care au ales niste primari geniali in ultima perioada, acest oras s-a transformat intr-o groapă de gunoi atat din punct de vedere cultural, cat si ecologic. Norocul lui ca în Romania lipsește infrastructura si companiile mai mari care ajung aici, raman la Bucuresti pentru ca efectiv nu pot ajunge in alta parte.

        7
  12. Psycho, din pacate ma indoiesc ca poporul isi doreste o schimare profunda. Obiectivele sintetizate (excelent de altfel) in articol de Marius sunt probabil obiectivele la care gandesc si aspira maxim 20% din „popor”. Restul? Restul sunt destul de multumiti cu actuala stare de lucruri, sunt fericiti ca exista posibilitatea ca, contra ueni „atentii” mai mici sau mai mari, sa isi rezolve problemele altfel decat pe calea legala: o medie mai buna pentru copil, o nota mai mare la bac, o slujba la primarie, anularea unei amenzi, un contract, o programare la medic peste rand, toate acestea sunt vazute ca ceva abosult firesc in societatea romaneasca. Si nu inteleg ca asa isi taie singuri craca de sub picioare, si cand se intampla o nenorocire, in esenta tot din cauza activitatilor lor, atunci incep tipetele si jalea: statul trebuie sa rezolve, statul trebuia sa prevada si sa ia masuri, uitand ca statul este pana la urma suma tuturor actiunilor noastre. Pentru o mai buna edificare vedeti rezultatele alegerilor trecute.
    Vestea buna este ca procentul care is doresc schimbarea creste, lent dar creste. Vestea buna este ca incep sa apara povesti de succes si in Romania, si oamenii incep sa se intrebe de ce la Oradea se poate si la Caracl nu (doar un exemplu aleator). Vestea buna este ca incepe sa existe „concurenta” entru autoritatea centrala (vezi proiectul drumului expres lansat de cele 3 judete din vestul tarii).

    Asta este, tarele comunismului se vindeca greu. Dar se vindeca.

    5
    • te contrazic,românul ondiferent de culoare politica isi doreste binele copiilor si al tarii.
      uscaturi sunt peste tot dar in final tot ingrasamant natural ajung.
      partea proasta este ca la noi uscaturile ajung in functii decizionale si contamineaza tot.

      8
  13. Conteaza cel mai mult cine anume sa ia taurul de coarne si sa se apuce de treaba asta, ca eu pe astia de astazi nu ii cred ca vor face nimic(toti), poate doar USR-ul sa primeasca un minim de incredere.

    In primul rand nu exista specialisti in partide, nu cum ar trebui, in al doilea rand cand se vor apuca de treaba or sa fure ca nebunii cand vor vedea avalanga de contracte pe masa. Or sa sifoneze minim 8 din 10 lei. Apoi sa nu uitam de pomenile electorale, ca vin alegerile odata la 4 ani si intre ele alea de presendinte, deci pomeni la greu sa isi asigure accesul la malai.

    Deci….cine???

  14. După căderea Constantinopolului lumea în jurul căreia am gravitat 2.000 de ani a dispărut.
    Din punct de vedere civilizațional, am fost mereu o extensie a bazinului mediteranean- civilizația greacă, apoi cea romană și bizantină ne-au modelat existența.
    Acum? Dacă americanii vor investi masiv în zonă, am avea o șansă.
    Cum ar suna ”a 4-a Romă”? ?

    1
  15. Pretextul invocat in 89 pentru „impuscarea prin asasinare” a lui ceausescu a fost „subminarea economiei nationale” si „inalta tradare”. De atunci, nimeni nu a mai folosit acele sintagme. Adevaratii tradatori de neam ca varanul, bombonel, s.a. au fost condamnati pentru tot felul de talharii, desi au pus umarul la distrugerea pro bono a tarii, sub conducerea lui iliescu – marele comunist de sorginte sovietica, ce zambeste larg, ascuns in vila sa primita de la stat, cum Romania se stinge la foc domol, datorita „masurilor” luate de el, in anii de dupa 89.

    Atunci a fost adevaratul moment istoric de a schimba ceva, de a reseta minciuna socialista in care traiam. Ar fi trebuit un proces al comunistilor, nu al comunismului!
    Cu nume, prenume, cnp, tot tacamul si condamnari pe bune, pentru fapte dovedite cu probe solide si legea in mana. Ca la Nurnberg!
    Nu s-a intamplat nimic si astazi vedem cum statul cheltuie pe salarii si pensii mai mult decat incaseaza din contributii, taxe si impozite. Asta e! Mergem inainte, ca inainte era mai bine, nu?!

    Nu avem proiecte de tara?!
    Avem! Insa toate sunt despre cum sa faca altii ceva in tara asta!. Nu noi!
    Pandemia asta, ca ne place sau nu, va salva din nou comunismul de tip nou, pesedist, bazat pe impostura si infractionalitate!
    Suntem foarte aproape de ziua in care CCR va prelua integral puterea in tara asta.
    Lipsa investitiilor in educatie, sanatate, aparare, infrastructura NU este intamplatoare.
    E premeditata!

    13
  16. Din pacate, după 30 ani, nici inițiativa Fara Penali în funcții publice nu o sa facă mare curățenie în aparatul de stat…faptul că sunt incompetenți și nu-și asumă nimic = nu au dosare penale și/sau condamnări…deci rămâne marea majoritate a imposturii și indolentei pe loc.
    Tot așa cum nici punctul 8 de la Timișoara nu mai poate fi pus în aplicare…doar suntem oameni înțelegători, noi românii…pe principiul de ce sa sufere copiii de bubele părinților? Vezi Rafila, Roman, Brucan, șeful de la SIF Banat Crisana – nea Drăgoi, etc…
    Până nu intelegem, la modul dureros, eventual impus de evenimente externe că ce naște din pisica, șoareci mănâncă nu o sa ne facem bine- pe model Germania după ww2, vina transmisă urmașilor naziștilor și întregii populații germane. Asta a fost comunismul pt noi, exact cum nazismul a fost pt întreaga Europa.
    Iar soluția mea, e simpla dar nu are multi adepți…3 milioane.

    6
  17. Citind toate parerile – si mai ales, ca nu putem fi invinuiti de comunism…adica Nimeni dintre noi nu e de vina…doar Alienii, Vulcanienii si Reptilienii sunt cei care au facut tarii asteia ma ingrozesc…
    Mai bine il las pe domnul Gabriel Liiceanu sa explice cel mai bine situatia in care ne aflam – LICHELISM RIDICAT LA RANG DE ARTA, GENERALIZAT IN COMUNISM SI METAMORFOZAT DUPA 1989:

    „Ce s-a întâmplat apoi?

    Proaspăt ieşită din comunismul pe care-l făcuse cu putinţă, licheaua noastră s-a uitat în jur. Citind în politeţea privirii noastre perspectiva impunităţii ei, ea s-a grăbit să descindă pe celălalt mal al istoriei odată cu noi. Doar călătoriserăm atâta amar de vreme împreună! Ajunsă în „imperiul tranziţiei“, prima ei grijă a fost să îşi grefeze un nou corp pe structura osoasă a lichelismului vechi. Nu era păcat să rămână în paragină o întreagă logistică a Răului? Vechea ordine socială fusese abolită, dar nu şi apucăturile ei. După ce primul frison de spaimă a trecut, aroganţa, lăcomia şi vulgaritatea – precum şi acel mod, specific celui care înhaţă puterea, de a considera nemurirea din perspectiva lumescului – au reapărut la lumină. Fuseseră atât de mulţi! Şi, dincolo de toate, îi unea, pe lângă amintirea urâţeniilor făcute împreună, nevoia de a le ascunde cât mai bine. Rezultatul a fost licheaua paradoxală, o stranie prelungire a lichelei totalitare în dublul ei post-comunist care acum purta mască democrată.

    Ce se întâmplă acum?

    Licheaua care evoluează în postcomunism după ce a făcut cu putință comunismul a păstrat, în mod firesc, o mulțime din trăsăturile prototipului comunist. Tehnica de perpetuare a structurii și de încatenare a liderilor a fost preluată de PSD de la PCR. Dar, în timp ce partidele comuniste sunt mafii care joacă pe o scenă din care pluralismul politic lipsește pe față, PSD este o mafie care operează într-o societate în care, deși decorul democrației și pluralismul sunt prezente, democrația reală e doar simulată. Decorul e cel important. El camuflează identitatea mafioților, el dă onorabilitate unor escroci care apar pe scenă nu ca devastatori de bugete, ci ca parlamentari, miniștri, avocați ai poporului, președinți ai Curții Constituționale, ai televiziunii publice, ai CNA-ului, ai ANAF-ului, șefi ai Oficiului pentru combaterea spălării banilor, ai BNR-ului, membri ai Consiliului ASF, rectori de universități-fantomă, revoluționari cu certificate de eroism, procurori generali, șefi ai jandarmeriilor – cu toții funcționând întro democrație închipuită. Scenografia e atât de reușită, încât dă iluzia (o vreme chiar și la Bruxelles) că ne aflăm întrun peisaj natural, chiar dacă acesta e o simplă butaforie.

    Trecut prin metamorfoze onomastice și prin vreo șapte președinți, PSD nu și-a schimbat nici o clipă esența și tehnicile de conducere, jaf și îmbogățire. Le-a rafinat doar. La mitingurile din Piața Victoriei, sloganul care s-a auzit cel mai des a fost „PSD ciuma roșie“. Sintagma „ciuma roșie“ trimite la ideologia comunistă. Lucru, totuși, incorect. PSD nu este un partid comunist, nici un partid socialist și, cu atât mai puțin, un partid socialdemocrat. PSD este o mafie camuflată în partid a cărei singură „ideologie“ este lăcomia, a cărei pragmatică e furtul și a cărei grijă, pentru dobândirea impunității, e acapararea justiției.

    În mod firesc, cel mai vizibil în toți acești treizeci de ani a fost puroiul la vârf, care se reface continuu grație microbilor născuți din aceeași plămadă a răului. Nu e întâmplător că Dragnea a apărut când puroiul s-a copt. După perioada inaugurală a „microbului Ion Iliescu“, inculpat pentru crime contra umanității (și oare nu el, sub demagogia lozincii „Nu ne vindem țara!“, a dat pe mâna securiștilor punctele-cheie ale economiei românești?), a venit perioada „microbului Năstase“, arhitectul rețelei de drenat bani a partidului. După perioada „microbului Năstase“ a venit perioada „microbului acoperit Ponta“, cel care mințea, vorba cuiva, și când îl întrebai cât e ceasul. N-am uitat nici azi frisoanele care ne-au zgâlțâit în 2014 la gândul că pe mâinile unui astfel de impostor zglobiu ar fi ajuns președinția țării. După perioada „microbului Ponta“ a venit, nu întâmplător, perioada „microbului Dragnea“, care a pus la cale și a realizat distrugerea regulilor, legilor și justiției spunând că ameliorează regulile, legile și justiția. Sub Dragnea, furtul a luat în PSD o amploare fără precedent și a devenit parte componentă a guvernării, când nici o investiție publică nu a rămas nedeturnată sau nedijmuită. A calculat până acum cineva câte spitale, școli și autostrăzi s-ar fi putut face cu banii băgați trei decenii în pensii speciale, în sinecuri de tipul Academiilor de Știință sau a Institutului Levantului, în posturi plătite cu 15-20.000 de euro pe lună, în salariile cohortelor de rude plasate în Parlament, în ministere și-n alte instituții ale statului sau cu banii nerecuperați niciodată din sutele de milioane de euro furate de la buget?

    Odată intrate în lume printr-o falie istorică, fețele răului sunt nenumărate. Dar ideea că răul se află în structură, și nu în accidentul persoanei pe care aceasta o generează, e în mintea multor români. Nu puțini dintre cei în viață am trăit răul ăsta pe pielea noastră, din clipa în care partidul comunist a pus mâna pe țară. După Dej a venit Ceaușescu, iar după Ceaușescu, dacă nu dispărea comunismul, ar fi venit „Nicușor“. Comunismul e singurul sistem politic din lume în care dispariția unui dictator nu atrage după sine dispariția dictaturii. El este o dictatură în formă continuată, complet diferită de dictaturile punctuale. Hitlerismul, fascismul italian, franchismul, dictatura din Portugalia, peronismul au dispărut odată cu Hitler, Mussolini, Franco, Salazar sau Perón. Comunismul sovietic nu a dispărut odată cu Lenin. Au urmat, generați de aceeași structură, Stalin, Hrușciov, Brejnev, Andropov, Cernenko, Gorbaciov… Prin alcătuirea lui diabolică, comunismul generează la nesfârșit primi-secretari de partid care perpetuează sistemul. Nu longevitatea liderului contează, ci a partidului și a structurii răului pe care acesta îl întrupează. Comunismul are, ca balaurul din poveste, mai multe capete. Nu ajută la nimic să retezi un cap, trebuie anihilat balaurul în trupul și în inima lui. Când comunismul s-a prăbușit în celelalte țări din Estul Europei, a pierit balaurul, nu a căzut doar unul dintre capetele lui. La noi, în schimb, balaurul s-a metamorfozat.”

    https://www.contributors.ro/un-genocid-spiritual/

    16
    • Am să-ți răspund ție pentru că îl citezi pe Liiceanu care vorbește despre lichele fiind el însuși o lichea. Domnia sa a primit în brațe editura Humanitas din 1989. A zis cumva nu? A lăsat o parte din profit scolilor sau la pentru societăți de binefacere? Sau a luat sinecura și s-a făcut că plouă?
      După nu a eliminat orice opinie contrară?
      S-a cățărat la GDS și nu s-a lăsat până nu l-a umplut de ridicol și l-a îngropat?

      Acuma la subiect. Foarte pe scurt.
      Economic
      Statul român se întoarce în mod inexorabil fix la situația de dinainte de 45. Devine o economie dependentă și complementară pentru cele vestice, lipsește din ecuație însă partea agricolă. Dacă antebelic și interbelic Germania în special și mai puțin Franța sau Belgia importau produse agricole (graminee) de la noi acum avem concurența Ucrainei și a agriculturii intensive din vestul Europei. Ca urmare Românica noastră nu are loc să facă ceva. Cu tot cu subvenții. Ca să nu mai vorbim că există grupuri de interese ce fac presiuni (cu plicuri) la politicienii noștri să o lase mai moale cu subvențiile. Și așa trecem la politic
      Toți oamenii politici au un preț. De la Merkel la Obama sau Trump ori Clinton, de obicei mare. Ai noștrii sunt ieftini, prețuri de Africa/lumea a treia, de aia mai știu eu care cooperativă agricolă normandă poate să-și cumpere ciocoloși spre exemplu. Comunismul nu are a face cu asta, da a fost rău, dar aici nu importă. Pentru sărmanii naivi care cred că oamenii politici sunt puri și caști în Occident îmi pare că nu mai există speranță. Vor muri proști (corupția ucide, șîeu). Vă dau un singur exemplu, să zicem că S*amsung vrea ceva facilități în Românica, vine discret la primul ministru și zice că vrea ce vrea și că 10 milioane de coco (sumele astea nu le pupă nimeni în Ro, la noi cu sutele de mii) așteaptă transferul. Numiți premierul postdecembrist care nu iasă falnic a doua zi cu cărămida în piept și ne spune nouă cum că S*amsung face o nouă investiție. Cu zece mii de coco poți să arunci în rîurile patriei substanțe toxice, inspectorii de la garda de mediu o să care ei singuri cu găleata deșeurile toxice pentru încă zece mii.
      Social
      Se îmbină cu ce e mai sus, grupurile de interese de la investitori au nevoie de mână de lucru ieftină. În uniune, că alte grupuri au pus regula cu vamă la produsele din afara uniunii. Ca urmare merg la B*oc și Bășescu în 2011 și zic că geanta cu bani de pe masă nu e a lor și că e de porc legislația muncii și că e mulți fraieri care stau acasă pe alocația de 300 de lei când pe 1100 ar putea să fie sclavi 12 din 24. Pentru ceva ce în Germănica s-ar da 1100 de coco. Și pac se schimbă lejislația. Și la naiba așa de bine e schimbată că din 2011 nici Dragnia cel Rău (altă hahaleră) nu s-a atins de ea. Numiți politicianul român care a deschis subiectul în ultimii cinci ani și cîștigați o croazieră de lux plătită de mine.
      Să nu vorbim de înzestrare, pentru 10 mil de coco cred că s-ar găsi 10 miniștri ai apărării să explice doct că sunt bune muschetele cu pulbere în loc de puști de asalt.
      Ce e de făcut?
      Dacă rămânem la Liiceanu, comuniștii și corupția ucide nimic. Ne merităm soarta.
      Dacă ne punem speranța în procurorii vajnici anticorupție din sistem iară nimic. Ne merităm soarta din nou.
      Dacă ne cerem drepturile și ieșim în stradă și dăm cu ouă vechi în oricine deschide gura că vrea să fie ales și după cerem un alt sistem electoral și după suntem atenți la fiecare mișcare a aleșilor și dacă e suspectă iară ieșim cu ouă și cerem alegeri și tot așa până cînd de frică o să ridice prețurile poate mai avem o mică șansă.
      Dar nu sunt sigur!

      6
  18. Proiectul de tara al romaniei este unul singur: suntem condamnați sa fim o putere economică ( cu toate beneficiile cum sunt creșterea nivelului de trai, calitatea vieții, si sacrificiile care vin cu acest lucru: creșterea anilor de învățământ, cresterea competitivității la locul de munca. creșterea ratei de suicid, degradarea mediului, etc )

    Investiții si dezvoltare a vrut si Ceaușescu, insa in ultimii 30 ani bugetul a mers pe cheltuieli si pomeni.

    Norocul e ca suntem parte a UE si aliații noștri ne susțin dezvoltarea si investițiile. Putem face in 10 ani ce alte tari non UE le fac in 30 ani pe propriul buget.

    O rețea de autostrazi, o revolutie in educație, o mai multa grija pt sănătate si Prevenție (= beneficiu economic deoarece mai putini bolnavi cheltuiala mai mica = bani mai multi pt investiții), programe ținta de reducere a sărăciei cum face China, si o armata capabilă sa apere teritoriul la 360grade. In 10 ani se pot realiza, coloana vertebrală a noului stat roman putere europeana.
    Poate in acest ciclu electoral se va intampla, cum se mai spune: si un ceas stricat arată de doua ori pe zi ora corecta.

    4
  19. Intrebarea e: cum reduci cheltuielile si numarul de angajati ai statului fara sa te sinucizi politic. Remember, remember, 2012’s Novembe.

    2
    • Era un politico european care zicea cv similar in timpul crizei: „Stim EXACT ce trebuie sa facem ca sa combatem criza. Problema e, ca, nu stim cum sa o facem si sa si castigam alegeri.”

      2
  20. Mutarea capitalei vizeaza cateva aspecte interesante, as spune eu:
    1.) separarea centrului economic de cel administrativ;
    2.) oportunitatea de a reforma administratia centrala in paralel cu mutarea intr-un noua locatie ce poate fi dimensionata de la zero pe norme moderne, fara situatia suocanta din Bucuresti.
    3.) noua locatie ar putea fi legata mult mai rapid prin autostrazi si cale ferata de restul UE, fara a mai astepta cateva decenii.
    4.) ar reduce timpii de deplasare in capitala din orice punct al tarii la cateva ore chiar si cu infrastructura terestra actuala.
    5.) ar reduce o parte din presiunea imobiliara si de trafic asupra Bucurestiului, dandu-i spatiu de regandire urbana.

    Sincer, nici eu nu vad sa se intample asa-ceva, din cauza modului cum e perceput Bucurestiul si faptului ca detine niste elemente arhitectonice definitorii pentru istoria statalitatii romanesti. Dar cine stie…

    5
  21. În primul rând ca să se îmbunătățească situația trebuie să devenim INDEPENDENȚI la noi acasă. Adică tu să conduci la tine acasă nu alții. După care găsit oameni competenți care să vină cu proiecte pe scurtă și lungă durată. Minți luminate există destule, e nevoie de caracter și de patriotism și sigur că trebuie curățată țara de trădători și de ”cancerul” străin care ne ține sub papuc. Există două variante, ori ne conducem noi și facem ce e bine pentru a noastră nație, ori ne conduc străini care nu au cele mai bune gânduri pentru noi decât să ne folosească pentru a le fi lor bine. Ori România ori alții, trebuie ales. Amândouă nu este posibil. Să fim pentru noi să facem să fie bine la noi acasă pentru noi. Să facem afaceri cu toți dar să nu ne închinăm la NIMENI.

    3
    • @G1984O Fals!
      Daca acum suntem liberi, este pentru ca UE, pentru ca NATO, pentru astea.
      Toata lumea blameaza multinationalele, care „suge sangele poporului” dar isi pregatesc de mici copii sa invete si sa ajunga sa lucreze intr-o multinationala, unde salariul e salariu si munca, munca!

      Modelul chinezesc, cel cu doua sisteme, a fost adoptat pentru ca „independenta si suveranitatea” duc la inapoiere, nu la progres. In 89, am trait pe viu ce inseamna sa fii complet „independent” si „suveran”, ca stat: muream de foame!

      6
  22. Trei mari mecanisme care ne tareaza dezvoltarea in clipa de fata:
    1) Frica de nou. Specia noastra prefera o situatie cunoscuta in locul uneia necunoscute. Chiar daca cea cea cunoscuta e ticaloasa si mizerabila. E acelasi mecanism care tine relatiile abuzive pe linia de plutire. Incapacitatea de a-ti imagina cum ar arata o viata mai buna (din lipsa de experienta, sau din simpla frica de a explora mintal un asemenea scenariu pentru a evita o eventuala depresie).
    2) Teoria ferestrelor sparte. In cazul tarii, ferestrele sunt metaforice, de fapt vb de prestigiul unor institutii, dar mecanismul e acelasi.
    3) Traumele trecute si alegerea unui mecanism de coping gresit. Mai precis, copingul nostru e prin banguire si bocire. Pt ca, atunci cand te superi, acumulezi energie psihica. Evolutiv, asta e pt a-ti permite sa rezolvi situatia (eventual fugind sau luptand sau muncind). Dar, fiindca suntem predispusi la bocire in loc de munca, ne consumam energia aia psihica in gol. Si, in acelasi timp, ne autoconditionam. Prin forta obiceiului.

    Cum se rezolva? Pai, ferestrele sparte. Adica, cladeste institutiile, si, in timp, oamenii se vor reconditiona si ei. Cat timp? Depinde.
    De asemenea, f avangardist ar fi o reconditionare, cap-coada, a sistemului de educatie pe baze moderne. Care sa eficientizeze lucrurile si eventual sa cuprinda aspecte de psihologie moderna. Posibil ca PARTE a unui sistem de dezvoltare sociala cradle-to-grave, similar celui Finlandez.
    Recomand pe raposatul Vintila Mihailescu. D-zeu sa-l odihneasca.

    2
  23. Acum chiar avem ocazia sa schimbam aceasta directie, sunt oamenii noi care chiar vor sa faca ceva, ma refer la USR-PLUS, au niste angajamente clare, la diverse probleme ilustrate in articol si in majoritatea comentariilor, in care explica problema, analizeaza masurile ce trebuiesc luate pentru a rezolva-o si identifica si costurile aferente implementarii; sunt proiecte importante in parlament(pt eliminarea pensiilor speciale de ex) care stau blocate datorita partidelor politice care s-au tot schimbat in ultimii 30 de anii.
    Chiar v-a invit sa va uitati de curiozitate pe situl lor si sa va faceti o idee proprie; pentru aceste parlamentare chiar avem pe cine alege, nu doar raul cel mai mic.
    Un alt punt important ar fi modificare constitutiei si implementarea unui deficit bugetar de max 3% din PIB care sa poata fi accesat doar pt investitii si care ar putea fi superat doar in cazuri exceptionale de urgenta, si al unei datorii ce nu ar trebui sa depaseasca 60% di PIB (numerele sunt inspirate di pactul de aderare la UE).
    Toate generatiile trebuie sa aiba aceleasi sanse economice si nu e corect ca viitori cetatenii sa plateasca pentru pensiile si salariile unei partii a generatiei actuale.

    4
  24. nu ca suntem si nebuni,de la chestiuni banale si de bun simt aplicate peste tot in lumea civilizata pentru a dezvolta o tara pe termen lung noi o dăm in filosofii,SF-isme ai ne impiedicam in detalii….

  25. Respect pentru articolul scris. Punct cu punct o analiza clara si adevarata care arata adevarul crud , Romania ca natiune nu are o directie clara in absolut nimic , decit a distruge si a face lucruri de mintuiala.

    2
  26. Coruptie si incompetenta.

    2
  27. Proiectul de tara pe steroizi:
    – unirea tuturor centrelor economice si administrative cu autostrazi
    – informatizarea administratiei cu reducerea cu minim 40% a functionarilor
    – integrarea celor 40% functionari in economia reala
    – stimularea prelucrarii materiilor prime in subproduse si produse finite si limitarea exporturilor de materie prima
    – stimularea privatului pt. adoptarea/ implementare de noi tehnologii – saltul tehnologic … la urmatorul nivel unde concurenta este mica inca
    – refacerea retelelor de informatii/ legaturi economice care sa ajute entitatile economice din Romania sa exporte – toti se bat pe o piata interna prea mica si invadata de importuri .. si din cauza asta nu cresc.

    Schimbarea capitalei este un proiect fara rost – in 3 ani veti asista la depopulare masiva si pierderea a tot ce s-a investit pt. o capitala.
    Bucurestiul traieste doar pt. ca e centru administrativ, servicii (multi locuitori), centru universitar …medical … si cam atat … nu mai are industrie / productie care sa stabilizeze/ atraga populatia. Va fi mai rau decat in Detroit….

    17
  28. @MariusZ- acum vad cu ce ma amenintai deunazi 🙂 N-am crezut ca esti asa de suparat. Bleak house ^2.
    Punctual fata de cele scrise in articol:
    – alocarea unui % din buget nu va ajuta dramatic atragerea de fonduri europene. Asigurarea cofinantarii nu este principala cauza de neaccesare. Imi pare rau. Eventual sume suplimentare pot fi folosite pentru garantarea imprumuturilor private necesare cofinantarii micilor proiecte, sau a celor locale.
    – cred ca si riscul prabusirii fondurilor de pensii si-ar putea gasi loc printre probleme.
    – nu trebuie sa ne gandim si sa ne batem capul cum putem face tara mai atractiva pentru investitori. Ni se tot spune exact de ce e nevoie. Sunt mereu aceleasi 2-3 lucruri, asadar deloc multe, si nici nu se schimba. Investitorii sunt in expectativa, Asta e un subiect pe care il cunosc bine si direct. Asadar, vom avea investitii in continuare, dar fara cresteri spectaculoase, adica in perfecta armonie cu ceea ce am decis noi sa facem in privinta celor 2-3 lucruri sus mentionate.
    Proiect de tara – in opinia mea, singura sansa credibila pentru un viitor bun este integrarea europeana accelerata, daca va mai fi, si daca noi ne-o vom dori. Restul sunt teribil de improbabile si doar niste exercitii teoretice/intelectuale cu mica oglindire in realitate.
    Romanii, in mod constient sau nu, la nivel individual fac si vor continua sa faca aceasta integrare in occidentul european. Nu stiu daca si Romania.
    O critica asupra articolului: daca el se doreste reprezentativ si general, cred ca o buna parte a problemelor/prioritatilor nu isi au locul aici, pentru ca sunt o perceptie subiectiva din partea ta (si a mea, si a multora), nereprezentativa pentru majoritatea populatiei sau neconfirmata de autoritati (adica tot nereprezentativa), fiind vadit partizane mediului privat si populatiei active.

    2
  29. Mai bociti mult ? Pana la proiecte, care de care mai interesante, trebuie inceput cu noi, pentru ca vrem „o tara ca afara”. Intrebarea este, chiar vrem ? Daca raspunsul e afirmativ atunci schimbarile vor veni, pare mult dar 30 de ani nu au sters ororile din 47 pana in 89 si generatiile pierdute. Vedeti ce PIB aveam in 1980, 1990, 2000, 2010 si 2020, lucrurile se misca, cu UE, cu NATO, cu alte mentalitati ar merge si mai rapid. Asa ca gata, gata cu smiorcaiala. Munceste, indiferent de servici, in mod profesional si indeamna si pe ceilalti sa faca la fel. Plateste taxele, amenzile, etc. si indeamna si pe ceilalti sa o faca. Respecta autoritatile si numai generaliza, nu e ok sa blamezi categorii intregi pentru ce hotarasc sefii sau cativa idioti ce ies in evidenta. Daca ai bani, investeste, nu sta cu ei la saltea. Cumpara, unde este posibil, produse fabricate in tara, asa ajuti economia ta. Nu araunca gunoiul pe strada, tunde gazonul din fata propriului gard, ia bilet la autobuz, nu da spaga la nimeni, fa vacante si in tara, cere factura sau bon la orice, etc.etc.etc. Apoi, cauta informatii din surse variate si compara sursele, nu deveni masa de manevra. Protesteaza impotriva lucrurilor ce te deranjeaza, nu doar virtual, #egal0. Mergi la vot, da, mergi la vot pentru ca fiecare vot conteaza ! Daca nu votezi nu te plange, te vor conduce hotii votati de sub 50% din total si alesi cu mult mai putin. Apropo, cati ati cochetat cu politica ? Cati va cunoastesti senatorul sau deputatul ? A sunat cineva la ei sa ii intrebe de sanatate ? Cati va cunoasteti primarul, ati cerut sa vedeti ce fac acolo, sunt informatii publice ? Sigur vreti schimbare si o tara ca afara ?

    15
    • In realitate, ni se cere doar un singur fel de atitudine. Fa altfel decat au ei nevoie, si te trezesti cu amenintare/intimidare.

      Va e greu sa credeti ca sunt dintre noi care facem exact ce mentionati acolo? Aruncat la gunoi, mers la vot, refuz platit spaga (cu toate necazurile si dezavantajele rezultate), etc. insa la unele va credeti in America. Atat imi trebuie, sa sun vreun deputat!

      Daca intru in miezul problemei nu mai convine la nimeni. Cate societati mici si mijlocii din localitatile/judetele voastre au fost capusate de organizatiile de control pana la epuizare (desfiintare, de multe ori cu parasirea tarii de catre romanul intreprinzator care reusise sa-si mai salveze o mana de bani)?

      Si asa, comentand aici cu indentitate reala si e destul sa mi-o iau in freza. Nu exista protectie pentru asta (doar la bunul Dumnezeu).

      ASADAR, voi de ce comentati sub anonimat? 😛 😛 😛 Vedeti? Ne invartim in jurul cozii…

      2
    • „Asa ca gata, gata cu smiorcaiala. Munceste” – big like de la mine pentru asta!

      5
  30. Hm .,.,. si ce ar fi ala Proiect de Tara ?

    Nu de alta dar la noi vorbele par a fi solutia!!! ia de vedeti s-a zis scoala on-line . fara nici o analiza si (prea) muti se asteaptra ca ti tus sa mearga bin, ce deh e mopderna e o solutie necomunista samd etc .
    Da nu merge ! Lipsa de „divaisuri” , uneori canci conexiuni internet , ba [oa si canci buleftrica ….. de unde on-line?
    Si chiar de ar fi – ce dracu e aia „scoala on line”? E-Learning ? Si cat de potrivit ar fi ptr copii de 7-10 ani? Sa va ramintesc – cp[i;i de acesta varsata este maio „labil”, are o atentie mai scaziat, adica tinde sa se ocupe de lucruri mai serioase – sa se joace!!!!
    Dar am zis „in line” si ne miram ca ,,,,,,

    Sau „informatizare”. Eu am ceva experenta in domeniu. Negativa!
    Adica in gnl si in particuilar in 99,999999999 din cazuri cel care comanda lucrarea .. habar nu are ce ar trebui sa obtina! El e SEF asa ca el DECIDE .. dar ce si cum dracu face statisciana ca sa obtrina datele .. mister!
    Da nu are emportanta -SEFU stiie el mai bine ! A vazut el in Star Treck! Sau ma rog e oim serios nu se intereseaza de SF … insa are idei SF asta ca cand nu coinsidera ca calculatiru ar fi un soi de Zeu bagat in priza !!!!

    Si daca nu merge .. atunci sigur e de vina legea. E proasta! Da noi suntem primii sa contestam legea cand nu ne convine ! Su cand ne convine suntem in stare sa o aplicam cu o totala lipsa de bun simt -ceva in genul ca ptr un o rechizita de cacat de 80 de lei trebe 4 oferte! Scrise!!! Altflke se cheama abuz si da-i cu anchete penale de luni de zile. Asta in timp ce rapoarte ale Curtii de Conturi zac uitate ..
    Nu-i nimic ! Ne mai trebe inca o duzina de legi -si asa iese o incurcatea de texte …..

    Atinci ce facem?
    Mutam capitala! ma rog proiesctu asta e mai vechi. Dar a fots abandonat. Nimeni nu se intereeaza de ce..
    Oricum sa va listinesc – tot Bucale ar ramane centrul cu greutate …. asa cum Brasilia p fi capitala dar Rio este concurat doar de São Paulo…. iar congresu de pe Potomac stranuta ori de cate pori trage curentu pe WallSteetu din Big Aple!

    Dar ne trebuie reforma! Administrativa!
    Multam .. in anii 90 se zicea la fel Ca ne trebuiau vreo 70 de judete! ]Azi cica 41 eprea multe. O fi fost mai bine cu 74?

    Npare improtanta!
    Ne trebuie schimbare, ne trebuie reforma!!!!

    Multzam . Nu stiu cum sa va spui da invatamantu’ a fots reformat in anii 90. Va place ce a iesit?!
    Dar trebuie sa zicem ceva – a fpts reformat dupa model vestic. Care model vestic a fost reformat in anii 70 ca sa satisfaca dezideratele contestatrilor din 68.. Rezultatele ??!!! SLABE catre PROASTE!
    Si la ce bun ne-am stricat si noi invatamantul ?!

    Dar nu punem poate intrebarile cuvenite..
    De explmu de ce ca cand e vorba de autrostrazi apar ba fantome de ursi , ba lilieci ba trebuie protejati daunatorii silvici ba … INSA in cazul conductei BRUA nimic?!

    4
    • @Ghita Bizonul
      probabil ca nu ai copii la scoala acum. Hai sa-ti spun realitatea de azi, profesorii de azi nu au nicio legatura cu profesorii de acum 30 de ani. Pregatirea lor este fff slaba, nici nu este de mirare pentru ca pana acum un an au avut salarii la nivel de level entry in o companie, deci scoala nu a atras valori. Lipsesc de la ore, sunt superficiali, se rezuma doar la un manual si ala extrem de slab. Manualele din clasele 1-4 arata ca o revista Piff din anii 80, 3/4 poze si niste texte ca si comment.
      Acum, in scoala online habar nu au sa initieze un video call pe zoom, i-au invatat elevii … Scoala online este dealtfel o scoala offline in care fac un video call sau doar audio iar elevii scriu pe acelesi caiete cu pixul si fac poze la ceea ce scriu. Profesorii scriu pe coala de hartie si dau poze pe whatsup in grup.
      Asta nu este scoala online, lipsesc platforme, tutoriale, Q&A, postare de comment in timpul cursului etc. Spui de scoala si reforma, profesorii cel putin din gimnaziu habar nu au de termenul de proiect, sa implice elevii in proiecte prin care sa ii stimuleze sa caute solutii si sa invete. Nu fac asta pentru ca habar nu au de asa ceva, se plang de programa, dar nu ii impiedica nimeni sa faca.
      Sunt precum faraonii, pe viata pe un post, nu exista nicio competie sau stimulare daca elevii au rezultate, daca un tanar profesor competent ar dori sa intre in sistem sa faca ceva noi, trebuie sa astepte sa iasa la pensie un faraon.
      Asta e realitatea, nu Scoala in termen generic e problema, ci factorul uman, sunt aceeasi birocrati cu regului proprii favorabile, lene si delasare, aroganta, nesimtire (obliga elevii sa le stearga tabla ca sa nu se murdareasca) si extrem de slab pregatiti profesional.
      Nu reforma e problema ci executantii.
      In clasa la copii mei au tabla digitala in clasa, dar….nu au avut habar sa o foliseasca, au folosit creta si tabla clasica.
      Sunt extrem de nesimtiti, cer pur si simplu pe fata bani pentru orice fara nicio jena.
      Nu vor sa fie filmati la ore nu din cauza ca ii pun unii pusti pe youtube ci de frica sa nu vada parintii cat de varza sunt

      14
      • Si tu esti la fel de varza ca cei pe care-i blamezi.

        3
        • Mai ieri erai expert în Caucazul de sud. Acu deja ești expert în sisteme de învățământ?

          Ținând cont de calitatea ”expertizei” tale, ar fi binevenit să aduci și ceva argumente dacă tot vrei să te ascultăm.

          7
          • Ai tu treaba? Ocupa-te de bias-ul tau cu Ucraina.
            Stai cu bunghiul pe zona aia si anunta-ne cand apar niste trupe turcesti pe acolo altele decat o mana observatori la o locatie din Azerbaidjan.

            4
        • probabil ca faci parte din categoria asta, de aia iti permiti si apecieri ale altora la modul personal. deh.. defectul prostului este sa se creada superior oricui sau daca vei…spune singur in gand proverbul ala vechi romanesc.
          legat de categoria asta profesionala in care unii faca meditatii private pe banii parintilor pentru ca la ora nu se face nimic, in orice companie, chiar si la stat, daca faci asta se numeste conflict de interese si esti out direct.
          si cum apeciezi ca acum unii au redus ora de curs la 30 de min deci muncesc in o saptamana cat un alt angajat in o zi?
          Probabil ca-ti explic astea ca unui autist, dar iti doresc sa ai si tu copii si sa ajungi sa bagi mana in buzunar pe cursuri private iar in paralel sa ti se spuna de la clasa ca mai trebuie niste bani pentru fondul clasei ca nu mai e sapun la wc..sau alte chestii mai delicate.
          Nu vreau sa te simti frustrat, dar din fostii mei colegi, doar ultimii din clasa au ajuns profesori, restul au preferat sa munceasca pentru bani nu pentru timp liber.

          6
          • Gandire de … care se crede buricul pamantului. Toti sunt prosti numai el este destept. Chestia cu profesorii marsavi care pun elevii sa stearga tabla este de antologie. Spune totul despre cine esti si cum gandesti. S-a umplut tara asta de gingasi.

            2
            • Domnule Marius Zgureanu, aveti raspuns la articolul dvs. in reactia lui @Anla’shok.

              Imediat ce se focalizeaza detaliat pe probleme, apar astfel de reactii violente din partea celor ce-si pazesc fiefurile. Sunt multi si puternici. De cate articole mai aveti nevoie sa va formati o imagine clara? Ati scris si la sentiment si degeaba.

              Oricum, eu sunt la ultima mea interventie pe blogul asta… care isi pierde din claritatea mesajului, rezumandu-se, pana la urma, doar la provocari.

              Sa fiti sanatosi!

              7
            • limbajul arata nivelul tau de educatie si gandire, orice cocalar este maestru la injurii. chiar daca ai un nick de gamer, tot acelasi om ‘destept’ ramai in sinea ta.
              esti pur si simplu …… pentru ca vorbesti in necunostinta de cauza, faza cu stersul tablei se numeste ‘elevul de servici’ si se practica la greu, mai spala si buretele ala jegos. ti-am spus mai sus ca nu vorbesc din auzite! Daca esti curios afla si faza cu intrarea profesorilor in scoala pe unde nu au voie elevii care se inghesuie pe celelalte usi.
              Asta e atitudinea, jupani pe banii celor care platesc.
              Scuze, nu pot altera acest blog cu oameni respectabili ca sa iti intorc o reactie pe masura. Nu inteleg ce cauti pe aici.

              2
              • Ipocrizie maxima. Dupa stersul tablei vine problema cu intrarile separate.Tu ce cauti aici zambila?

                2
              • Ce caut eu aici…Sa discut nu sa postez platitudini cu pretentii de sofism si sa astept sa fiu doar aprobat. Crede-ma si daca iti raspundeam si pe tonul pretios pe care l-ai adoptat aveai aceeasi reactie.
                Eu sunt intr-adevar surprins cum unii care ajung sa aiba copii descopera acum ca elevii sterg tabla(deh la tine capitolul indatoriri era rupt din carte, am uitat tu esti digital vederea unei carti iti provoaca vertij este anacronica) si ca intra in scoala pe intrari separate. Nu mai zic ca treaba asta cu intrarile are o explicatie logica. De unde sa priceapa egalitaristul, socialistul din tine cum este cu amplasarea zonei de birouri, cancelariei si a claselor si ce ar insemna foiala permanenta a elevilor pe acolo.Ca idee profesorii intra pe unde apuca depinde din ce directie vin folosesc intrarea la indemans, ti-o spun tot ca parinte care n-a fost prea ocupat sa huleasca ca sa observe asta. Ce scrii tu aici ca mare revelatie este import de pe FB de la articolele care tot apa ca sugerate si unde continutul si comentariile dominate tot de pretiosi ca tine sugereaza orice numai discernamant nu. Si tu tot import de pe FB esti.
                Noroc cu internetul ca altfel nu aflai cat de prosti sunt cei care ti-au dat instrumentele si calea sa ajungi pe unde esti si cat de destept esti tu pretiosule. Rammanea peruzeaua nedescoperita.

                3
              • @ADR Nu-i mai raspunde, el e academician doctor in tot si toate…el militar (muschii mei, minte nu are!), nevasta profesoara…

                3
          • Ca tot esti tu suficient si expert in educatie iar profesorii sunt niste tembeli pentru ca nu stiu sa faca o sesiune pe Zoom sau sa foliseasca o tabla inteligenta citeste si asta:
            https://www.scena9.ro/article/dementa-digitala-manfred-spitzer-interviu.
            Si te rog nu te lega de pasajele cu facutul profesorului fericit si incearca sa intelegi corect raportul dintre carte si dispozitivele digitale. Pentru ca un copil sa invete sunt suficiente cartea caietul si creionul. Sunt cele mai sanatoase. Nu ne putem separa de tehnologie, stapanirea ei se invata ca disciplina distincta dar folosirea dispozitivelor media nu trebuie sa fie o conditie sine qua non a invatarii. Desigur profesorii care nu-si fac orele, care au ajuns in sistem pe usa din dos care cer bani parintilor exista sunt o problema grava doar ca discutia asa cum o porti tu si altii amesteca lucrurile. Si este mult mai vasta.
            Pana una alta copiii pe care ti-i doresti tu educati sunt cei care daca pierd butonul devin brusc stresati, complexati.

            3
            • @Anla’shok, acum imi este clar ca faci parte din categoria asta.
              Sa iti pun teoria ta de profesoras limitat din o tara sub nivelul mediu din UE. Copii astia pe care Tu ii educi asa de silitor sa scrie cu pixul pe o coala de hartie si sa faca poze ca sa le verifici, sunt competitori directi ai copiilor din alte tari. Nu traiesc aici in o bula, voi sunteti singurii care traiti in ea. Copii astia ai nostrii peste 10 ani vor ajunge inevitabil in concurenta cu cei din alte tari si datorita voua, NU lor, ajung sa plece din pozitii inferioare, pentru ca pregatirea lor a fost la in nivel mediocru. Cred ca in viata ta nu ai avut de a face cu acei „concurenti”, am avut trista experienta la inceput si ti-o spun sunt buni, chiar foarte buni. Noi, astia mai batrani am invatat asta pe pielea nostra si am inceput sa invatam dupa scoala, prin acele chestii numite cursuri online de care habar nu ai cum functioneaza si am ajuns sa ne certificam (online) ca sa intram si noi in pozitiile alea bine platite. Dar pentru asta am irosit bani si timp din viata nostra.
              Lumea pentru care ii pregatiti nu este cea de acum sau cea de acum 30 de ani in urma, lumea de peste 10 ani va fi cu totul alta, daca nu stii in Ro in acest moment, accelerat de criza se investeste masiv in platforme digitale, deja unele banci fac cont in baza unei poze dupa buletin si a chipului proprietarului adica o recunoastere faciala.
              Noi va platim, iar voi de banii luati trebuie sa educati copii nostrii la acest nivel, nu cum aveti chef si IQ.
              Legat de limbajul tau, arata clar nivelul celor blamati de mine, asta este si atitudinea reala, evaluarea din pozitie superioara a altora, dar fara sa-si cunosca nivelul propriu.
              Legat de scoala fata in fata, da este buna dar nu in conditiile de acum, micutii nu au cum sa respecte atatea reguli, apropos.. in pauzele in care tb sa ii pazeasca un cadru didactic evident ca sunt singuri. Am 5 familii de prieteni care au trecut prin Covid, toti au luat boala de la micuti, care au luat de la scoala.
              Nu iti mai raspund, scrie ce ai chef, dar sa stii ca asta este imaginea unui parinte despre invatamantul de azi, nu sistemul este problema ci oamenii din el. Solutia este restructurare si reincadrare personal calificat.
              Legat de „foiala” copiilor in zona profesorilor, este scoala lor nu a profesorilor, scoala si profesorii exista pentru ei iar noi platitim atat scoala cat si salariile. Asta iti arata clar atitudinea de birocrat pur al statului, confunzi job-ul cu scopul personal acela sa nu fii deranjat. Vorbesti despre indatoriri, copii au doar 2, sa vina la scoala si sa invete, nu sa faca pe argatii unor nesimtiti. Restul este abuz de functie si ar tb sa fie dat afara instant cel care o face.
              Se scrie pe aici de modernizarea tarii, pana in ziua in care un functionar al statului nu este constient ca el exista pentru a servi contribuabilul, nu va exista nimic.

              5
              • Cu certitudine stapanesti bine noua limba de lemn. Crezi ca are importanta ca sunt eu sau nu sunt „profesoras” sau functionar public schimba ceva in faptul ca ramai o creatura care transforma in adevaruri generale experientele individuale? Nu.
                Tu esti sanatos la cap? Sa pui un elev sa stearga tabla din cand in cand inseamna ca-l umilesti si il tratezi ca pe un argat? Pe bune si va mai intrebati ce-i in neregula cu noi? Cei ca tine sunteti dusi rau. Sunteti prea pretiosi si fragili pentru lumea asta. Educa-ti singur copiii mon cher suntti prea buni pentru lumea asta. Si ramane asa cum am stabilit esti la fel de varza ca profesorii de care zici ca sunt slabi. Si intr-adevar sunt o parte a lor. Pacat ca nu-i vezi si pe cei care-si fac treaba, dar asta ti-ar strica pologhia. Prin discursuri talibane ca asta lovesti tot in cei care-si fac treaba ca ei se mai sensibilizeaza ls asa ceva, restul sunt imuni si ii doare in cot de morala ta de doi bani.

                4
              • „Legat de “foiala” copiilor in zona profesorilor, este scoala lor nu a profesorilor, scoala si profesorii exista pentru ei iar noi platitim atat scoala cat si salariile. Asta iti arata clar atitudinea de birocrat pur al statului, confunzi job-ul cu scopul personal acela sa nu fii deranjat.”

                Gura mare creier mic. Gandire de proletcultist intarziat.

                2
              • Și totuși în Japonia am înțeles că nu au femeie de serviciu.

            • in legatura cu intrai separate ptr elevi si profesori….
              „Pe vremea mea” cand eram in clasele 1-6 , hai si 7 , uneori, uneori cate un cadru didactic ne dranja intratrea sau iesirea stand la intrarea elevilor… Asa ca ne deranja din amuzamentel noastre .. o piedica psa altuia, o imbranceala samd .Mai tragic a fots monemtul cand 3 de 14 ani se cam alegau , nnu au fots atenti si au dapt peste o profesoara!!! Profa a fots doar busculata si ca sa nu cada a apucat un elev de umar .. si sa vezi reactie in lant … 8 elevi cazuti! Ca in filmele vechi cu Stan si Bran!!

              D’aia e mai bine cu intrari separate!

              2
      • Da nu am copii la scoala.
        Dar cunoscuti de ai mei, amici si prieteni au! Si sunt un tip curios* si intreb fara jena!
        Si toti .. sunt nemultumiti! Aia cu copii de clasa 1-3 mai sunt speriati ca copii lor nu interactioneaza cu alti copii .. asa ca esista riscul ca pe viitor sa fie prea tenati sa rezolve problemel personale prin datu-n bot. Da una e forta unor copii de 7-8 ani si alta a unor tineri maturi, da?

        Oricum ramen cum am scris – la varstel fragede cel mai bine e cu invataor/ profesor prezent fizic!

        In rest ca te plangi ca calitatea profesorilor este mai scazuta .. pai mde . Stiu si eu ca din coada de caine sita de mase nu faci! Si de prin 1975 cliatea invatamantului a scazut .. sa nu mai zic dupa 90 cand copii de 11-12 ani „protestau” impotriva profesorilor „comunisti” (stiu eu niste cazuri.. n ume prenume, parinti …) sau le palcea la scoala ca faceau misto de profesori!
        Si din asa loaze de elevi ….. profesori nu faci ! Mai drbaba faci sita din coada de caine!

        Da cam asa sunteti toti!

        Cat despre rezultatele reformei „Marga” facuta dupa „proncipiile” aleia vestice rezultate din contestatia din 68 … sa stii ca am citit destule articole in presa straina! Mulot mai bun era invatamntul in anii 50!!! (care in gnl era derivat din cel .. iezuit! )

        Si crede-ma choar am experenta in legatira cu „informatizarea” .. si esecurile ei in Romania! Caci GIGO! Si introduci gunoi ca asta ti se livreaza!!!!

        PS. cacofoniile sunt voluntare. Cu cat imi displace mai mult un subiect

        *curiozitatea este un defect strict feminin comun tuturor barbatilor!
        barfa este un defct strict feminim de care nu a scapat nici un barbat!
        Sunt barbat, deci …

        3
      • e mai rau decat atat,la fel in spitale si peste tot.
        adevarul deranjeaza si toti care nu recunosc aceasta stare de fapt sunt direct cointeresati ca acest sistem sa functioneze in acest fel.
        ti-o vor turna pe aia cu eroii si sanchi sacrificiile pe care le fac de peste 30 de ani si cat au ajutat ei la propasirea neamului ….frectie.

        3
  31. Finduri euroepene ziceti ?

    ia sa vedem cum stam
    Jurnaliștii de la Rise Project au dezvăluit anul trecut modul dezastruos în care au fost implementate trei proiecte europene de către „antrepenorul de succes” Dan Barna. Valoarea celor trei proiecte europene a fost de șase milioane euro. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România, multă dezamăgire, susțin jurnaliștii.

    Personal nu l-as acuza de „coruptie” sau furt …

    Ca eu am mai vazut de din astea .. ba din asa ceva mi-am luat salariul!!!
    Adica , cineva (sef) facea un contract. Un contract care sa aiba aparentele necesare .
    Cel cu care se facea contractul .. avea niste idei de Star Treck daca nu mai rau (v mai sus) .
    Nu nu se uramarea „furtul” dar in nici un caz eficienta!
    Ideaa gnl era ca „Europa ne ajuta” (din mila crtineasca pesemne!) si ca banii alocati trebuie cheltuiti! Asa ca sa supravietuiasca „cercetarea” . Din cand in cand se mai facea un „simpozion stiintific” in care se „comunicau” rezultatele alea de rahat! Pana si eu am fost coatir la 5 sau 8 comunicate .. si mpam plictisit la niste cehstii din asdtea. totusi am niste bine amintiri de la vreo 2 sympoziiane , ami ales de unu legat de e-comerce de prin 1999 sau 2000 (cand ptr prima data cand in ani de zile am baut destul coniac mai de doamne ajuta! 2 seri la rand !!!! Sa nu mai zic de 2 gustari pe la 12:00 – ficatei de pasare .. destui + 1 stilca de jidvei! . eram inca in mare forma… ) Ma rpg ati intels alea erau cu adevart symposium adica „sa bem inpreuna”!

    Da cma nimanui nu ii trecea prin cap ca ar fi trebuit sa facem ceva cu cap si cu coada, vandabil la 20-50 beneficiari din care si sa traim…

    ntz. Ideea era sa ne acoperim acum ca imediat dupa coltu de peste 2 ani urma sa vina cineva sa ne dea contracte ca in anii 80 (adica unu din care 20-30 insi sa ia leafa vrei 2 ani! !)

    Asa ci cu Barna . Umu nu a gandits / nu gandeste iun termeni de investite sustenabila si profit. astea sunt doar vorbe din discursuri . Scipul este sa luam banii . In mmod cinstit – adfica sa producem materiale frumos prezentate, sa vorbim mult sui frumos despre nimic care sa justifice banu cheltuit!
    Scopul celui care va fi beneficiar este si sa „dea bine” ca informatizare, ca .. ca modernizare ca ….

    Si nu ma luatui cu comunismu – ca Barna e anti, nu?

    Ei bine draCilor daca vreti sa „reformati” menatalul cu asta ar trebui inceput . Sa avem mai putin incredere in cuvinte dupa modelul „universalimsului” scolastic si sa belim ochiii !!!!! Sa nu mai cadem pe spate la simpa auzire a unor cuvinte gen „reforma” , „schimbare” samd. In definitv cand iti bagi picoru-n ghipos e si alata o schombare.. dar nu una de dorit da?

    Apopos ca am intreabt ce se condioera a fi „Proiect de Tara ” .. Dupa aprerea mea „reforma” a fots aplicata cf unui model de „Proiect de Tara” …. proeict carer voza in special dezindustrializarea . Azi a reusit si nu palce da trebe sa perseveram, nu ?

    5
  32. Dacă fiecare dintre noi își va face treaba profesionist, dacă vom fi cinstiți cu noi înșine și cu cei din jurul nostru, ar trebui să ieșim din rahat. Până atunci, ne vom zbate în versurile lui Goga.
    Nimeni nu te va corecta dacă nu pleacă de la tine dorința reală de a schimba ceva. Plecând de la lucrurile mărunte, se vor face cele mari. Nu poți să țipi gata cu corupția și la ghișeu să împingi ciocolata sau cafeaua.

    1
  33. sistemul traieste,mai trimite in rezerva pe unii dar reactiveaza pe altii.
    partea buna e ca generatiile si mentalitatile se schima dar sistemul ramane la fel.
    avem o minoritate care conduce romania si nu e una etnica ,e una bugetara.
    ps.va rog unii colegi sa trimiteti la munca pe cine vreti voi nu pe mine.asta fac in rahatul asta de tara din 2000 si votez in consecinta ca sa ma pișe in cap cu respect oamenii statului.

  34. ziua buna
    daca tin minte bine , acum ceva anisori vointa boborului a fost intrebata cam ce vrea si a rezultat ca suntem bine si cu 300 de parlamentari!
    s-a pus in aplicare???
    daca raspunsul e nu….inseamna ca nimeni din cei care conduc nu dau 2 bani pe vointa multimii
    pe cale de consecinta…..orice ai propune sau orice ai initia….daca nu e cum vrea domnii de la centru, e nul
    ca nemultumire personala, imbibata cu o doza de frustrare e faptul ca daca tot suntem in vrie ,intrati dupa un picaj accentuat, macar sa ne fi dat de pamint elegant( sa ne prabusim la bordul unui F-35, nu cu un Mig model 1969)
    dar pina la urma finalitatea e aceeasi asa ca hai sa ne bucuram de peisaj cat se mai poate!

  35. Eu sunt emigrant. Din 1990.
    Am părăsit România lasind in urma o țară cu datorie publică de 0,00 lei , dolari , mărci , cum vreți să le numiți.
    Astăzi am citit pe site MFP , buletine lunare ” raport datorie publică septembrie 2020″. E și in format PDF.
    In acest document , datoria publică e calculată conform OUG 64/2007.
    Ce scrie acolo ?

    1- exprimată în lei , datoria publică a ajuns ( septembrie ) la 531,835 miliarde lei.
    In euro asta ar însemna peste 108 miliarde euro.

    2- exprimată în procente PIB , datoria publică ( septembrie) e de 50,3 %

    Și mai este octombrie , noiembrie, decembrie. Deci crește în continuare. Bun .

    Acum eu mă întreb , ce au făcut cu banii ăștia ?
    – infrastructura canci
    – școlile , multe cu buda in curte.
    – spitale, se moare arși că ești bebeluș sau bolnav , fara deosebire.
    – gazul metan ajunge la doar 36% din populație. Deși suntem unu din putinii producători de gaz din Europa. De mai bine de 100 de ani.

    Dacă eliminam in statistici clasa politică , șefii bugetari și pensionații speciali , ce a văzut cetățeanul de rând din muntele de datorie de stat ?
    Întreb că la alții am văzut. Autostrăzi , spitale , scoli , gaz metan in locuințe ( chiar daca importa masiv) apa potabilă și canalizare peste tot.

    Ce viitor poți să ai măcar comparat cu restul vecinilor ex socialiști ? Că vestul nu îl vom ajunge nici peste alți 50 de ani. ( masa de cetățeni , nu ” elita” perenă ).
    Intreb , nu dau cu bâta.

    1
  36. Marius Zgureanu si RomaniaMilitary au ajuns vedete la rusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *