Romania devine putere spatiala…in sfarsit

Stirea este serioasa si se refera la lansarea din Guyana Franceza (America de Sud) a primului satelit romanesc botezat…Goliat. Stelitul, care este de fapt un nanosatelit, cantareste un kilogram si are la bord o camera video si un detector de radiatii nucleare.

Satelitul este o realizare a Agentiei Spatiale Romane si a fost proiectat de studenti ai Universitatii Bucurestene si ai Politehnicii. La proiect s-a lucrat cam cinci ani si face parte dintr-un proiect european care are in vedere lansare a sapte astfel de nanosateliti, de la facilitate ESA din Guyana. Lansarea va avea loc pe 9 februarie ora 12.00.

Satelitul va fi controlat de la Marisel, jud. Cluj si Magurele langa Bucuresti.

Desi poate nu pare cine stie ce, se vede inca o data reasursele extraordinare de inteligenta pe care Tara le are inca. Este un inceput si….sa aiba bafta la lansare!

Acest satelit ştie să observe Pământul. Ia imagini pe o bandă de vreo 70 de km, cu o rezoluţie de vreo 10-20 de metri. De asemenea, măsoară doza de radiaţii integrală la nivelul orbitei şi face un experiment interesant de determinare a fluxului de micrometeoriţi la nivelul orbitei sale”, a declarat azi într-o conferinţă de presă Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Româneşti.

 

„Lansarea va dura până în momentul orbitării sateliţilor mici. Vor trece aproximativ 4.400 de secunde. Nu ştim încă exact momentul în care sateliţii vor fi recepţionaţi de staţiile noastre. Controlul misiunii se realizează prin trei antene principale, două sunt amplasate la Măgurele, altă staţie, în Munţii Apuseni (cea de la Mărişel, n.r.). În funcţie de ora la care va fi lansat satelitul, vom şti momentul în care satelitul va intra în conul sistemelor noastre de recepţie”, a explicat cercetătorul Mugurel Bălan, prezent la eveniment.

Lansarea poate fi urmarita LIVE pe sit-ul ESA.

 

 

 

 

Poze cu Domnul…Goliat in sarme si circuite! Sa-i uram multa bafta la lansare si o cariera cat mai spectaculoasa!

 

 

sursa: jurnalul.ro

TVR


 

39 de comentarii:

  1. cam pompoasa exprimarea cu puterea spatiala.oricum romania participa la programe spatiale(io asa mi aduc aminte) cu subansamble si alte chestii testii.bravo lor.

  2. Asta este cel mai prapadit nanosatelit care a fost lansat pana acuma .

  3. No’ io acu’ m-am prins, asta e satelitul motilor, ca e controlat de la Marisel!
    Poate are si o legatura cu Florin Piersic, ca vorba aia, daca te incrunti putin, se zareste Clujul de la Marisel…

  4. Vali,
    la ce altitudine crezi ca au ajuns? au trecut de 80 km?

    https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/ARCAFlights#

    • Cred ca sunt multe date secrete, multe legate de comunicatii, probabil de aceea n-au facut tam-tam…

    • @MCM: Eu as compara imaginile cu celalalt experiment suborbital de anul asta Stratospherium 2011, 35km altitudine cu un balon:
      http://www.stiintasitehnica.com/stratospherium-2011-experiment-unic-in-romania_785.html

      Dar nu as putea sa ma arunc la vreo supozitie legata de unde au ajuns…chiar nu stiu sa estimez, dar banuiesc ca exista persoane care sint mai avizate ca mine si isi pot spune opinia 🙂

      Ce e interesant in imaginile ARCA ar fi acea tinta radar (sau cel putin asta cred eu ca e), asta inseamna ca au fost monitorizati de la sol prin radar, deci nu s-au bazat (doar) pe altimetru sau GPS ca data trecuta (lansarea rachetei din balon care ar fi ajuns la 40km altitudine).
      Ce am retinut a fost ca GPS-ul are o altitudine maxima de functionare, deci fie au depasit acea altitudine fie au vrut doar sa se asigure ca instrumentele lor functioneaza corect.

      • ARCA e mai sus…mult mai sus fata de pozele din link-ul tau.te intrebam asa…poate stii.eu zic ca e mult peste cu 35-40 km dar sub 80.nu cred ca au ajuns pana acolo.secretosi si astia de la ARCA nevoie mare.au fost totusi 5 lansari si avem doar cateva poze.

        • PR-ul a fost facut la marea arta, jos palaria! Daca vroiau sa tina lansarile secrete nu le mai anuntau deloc, dar din dimpotriva, au fost anuntate de acum o luna.

          O alta chestie interesanta ar fi legata de data lansarilor, nu sint foarte sigur ca lansarile au putut fi facute in perioada asta, din cauza vremii (vant puternic, vizibilitate scazuta, etc…).
          As zice ca mai degraba au fost facute cu ceva timp in urma si acum sint doar facute publice.

          Din pacate nu stiu mai multe detalii decat ce se poate citi din comunicatele oficiale ARCA 🙁

        • Ma indoiesc ca este mai sus. Ne bazam pe geometria imaginilor. Sunt imagini defocusate cu lentila de camp mare care curbeaza imaginea.
          In plus din comunicatiile in banda de radioamatori altitudinea lor nu a trecut de 20 km. Atentie la iluziile optice- pot induce in eroare.
          Totodata nu sunt furnizate nici date de traiectorie- lucru care iarasi ridica semne de intrebare.

  5. ARCA a inceput constructia motorului avionului supersonic IAR-111.

    http://www.facebook.com/pages/ARCA/225552438331?sk=wall

  6. Sunt motoare diferite – e vorba de un motor racheta, care arde combustibilul foarte repede, nu de un turbocompresor.
    La aceeasi masa cu F16 (aprox 10T), raportul forta/greutate ar fi pe la 2.4…

    • Normal ca-s „mere si portocale”, dar vreau sa ma mai verific odata, am un lapsus de nu mai pot, nu mai stiu daca trebuie sa impart sau sa inmultesc, nu mai radeti. 🙁

      Deci unitatea de masura de baza e pentru forta/tractiune: 24 000 kg forta (sau 24 tone forta). Daca 1 pound-force (lbf) e egala cu 0,45359 kg forta (kp), atunci 24 000 impartit la 0,45359 = 52 911 lbf ! 🙂

      • Ei, acum trebuie numai sa aflam raportul asta intre tractiune si masa, de aceea vreau sa stiu cam cat cantareste Excelsior impreuna cu Haas II sub burta (basca combustibil si cei doi piloti. Nu ma bag la coeficientul de aerodinamica, dar pana acum, cu datele astea, Executor pare un „motoras” dat dracu’. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *