Romania, exemplu de seriozitate in NATO?

Sau cum e sa promiti si sa dai si lege pentru minim 2% din PIB alocat apararii, iar timp de 7 ani sa reusesti un singur an sa realizezi performanta promisa!

Ca in fiecare an, raportul NATO ne face lumina intr-un mod extrem de transparent asupra situatiei apararii fiecaruia dintre ai sai membri…  din nefericire pentru maretii nostri decidenti.

Deci rezumand pentru 2023 (chiar si daca doar estimat), ca de obicei, Romania nu a atins 2% din PIB pentru aparare … de fapt nu am trecut nici macar de 1,6% tocmai in anul in care anuntam pompos 2,5%.

Scamatorie de nivel pilon regional, furnizor de securitate, etc – etc… in fapt o amarata de alba-neagra damboviteana cu bugetul, mutand fondurile dintr-un buzunar in celalalt doar-doar i se va pierde urma.

Deci doar in 2020 am avut alocare 2,01% din PIB – o greseala care nu se va mai repeta, vor avea grija ce de la putere!

Daca deja in 2021 MApN anunta al 5-lea an consecutiv de alocare a 2% din PIB pentru aparare, acum intram cu mult elan in al 8-lea, posibil la fel de tragicomic ca restul, singura sansa contrara fiind un sut puternic in zonele moi din partea aliatilor strategici. Daca tinem cont si de alocarile din deceniul anterior lui 2016, situatia este cu atat mai penibila.

La 35 de ani de la revolutie, parca retraim in bucla plenarele CC al PCR si raportarile de depasiri consecutive ale planurilor. Cincinal, dupa cincinal! Cert este ca nu am scapat inca de gandirea comunista ne conduc inca multi dintre cei educati in respectiva perioada.

Ca si consecinta a alocarii minimale din 2023, suntem la coada clasamentului (ultimii 5) la „Equipment expenditure as a share of defence expenditure (%)”, cu doar 21,9% din alocarea pentru aparare. Mai slab si decat Portugalia, noi fiind cu un razboi la granita.

Si asta pentru ca indiferent ce se intampla cu bugetul, nu pot fi reduse cheltuielile cu personalul, capitol la care procentual, cu 59,7% din totalul alocarii pentru aparare, suntem pe locul 2, dupa Italia care aloca 62%. Din pacate, este nevoie de o majorare suplimentara a veniturilor militarilor cu grade mici, aflati la baza piramidei salariale, ceea ce va pune si mai multa presiune pe bugetul MApN. E adevarat, in 2014 cheltuielile cu personalul se situau la 71%, la acel moment restul cheltuielilor necesare unei armate reale, gata de lupta, fiind aproape inexistente.

Mai trebuie avut in vedere ca acest nivel al cheltuielilor cu personalul este atins in contextul in care efectivul nu depaseste 64.000 de militari, ceea ce inseamna un deficit de cel putin 11.000 posturi neocupate. E de asemenea adevarat ca tinand cont de succesul campaniilor de recrutare, acest decalaj nu va fi redus prea curand, programul rezervistului voluntar fiind o alta oportunitate de a juca alba-neagra cu evidenta personalului.

 

Incheiem cu sectiunea „Operations & maintenance and other expenditures”, unde alocarea a doar 13,9% din cheltuielile de aparare, care si ele sunt foarte mici pe total, inseamna ori ca nu exploatam echipamente complexe, ori ca le tinem trase pe dreapta pe cele pe care le avem. Mai rau decat noi la acest capitol stau Grecia (9%), Turcia (10,6%) si Muntenegru (12,4%), ceea ce inseamna ca am ratat la limita „podiumul”. Surprinzator, si Polonia e pe la 15%.

 

Sa vedem ce ne mai aduce acest an de impliniri marete! Cat de consecventi vom fi?

 

Marius Zgureanu

 

P.S.

Nu am mai facut comparatii detaliate pe capitole cu alte tari mai normale si cu bugete apropiate, asa cum am facut in anii trecuti, pentru ca suntem atat de „originali” incat orice comparatie nu isi mai are sensul… In mare, situatia e similara sau chiar mai deteriorata la anumite aspecte fata de ceea ce descriam in articolele indicate mai jos.

 

Surse:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_223304.htm?selectedLocale=en

România a cheltuit pentru apărare doar 1,6% din PIB în 2023, mai puțin decât Olanda, deși președintele Iohannis a promis 2,5%. România, PROFIT.ro

https://www.mapn.ro/cpresa/16892_2021,-al-cincilea-an-consecutiv-de-alocare-a-doua-procente-din-pib-pentru-aparare

 

Citeste si:

Raportul NATO 2022

Inzestrarea: 2023 fata de 2017… 

Raportul anual NATO 2021

Ce ne mai povesteste raportul anual al secretarului general NATO 

67 de comentarii:

  1. Oare cum suntem priviti la nivel NATO si cum reusesc ai nostri sa explice aliatilor situatia actuala.

    25
  2. Nimic nou sub soare,la fel ca in ultimii 150 de ani vom fi nepregatiti.noroc ca avem 7vieti in pieptul de arama .imbogatiti si beizadelele vor fugii primii.cine si de ce va iesii cu pieptul inainte?tara esuata(un intelept german)de data asta am pus-o noi oameni simplii.

    31
  3. soldatul Sveik

    Ce s-ar intampla daca, prin lege, ofiterii si subofiterii care au peste 90 kg ar fi trasi pe dreapta ?

    31
    • Tragi FOS pe dreapta?

      8
      • E clar ca ideea e de raport inaltime greutate nu de greutatea in sine. Desi am vazut niste „butoiase” mai agile decat un gimnast.

        7
    • Si daca are 2m inaltime ce ii faci

      3
    • @all
      Nu vă mai bateți capul.
      Problema nu e că Sveik, care are creierul pe raft în cămară, gândește din 2 în 3, problema e că sunt mulți care gândesc la fel ca el. Adică NU gândesc.
      @Sveik
      Doar de dragul discuției, după tine, subsemnatul care are 1,85 și avea 92 de kile când era activ, trebuia dat afară, nu?
      Sveik, TU ai trece testele de pregătire fizică militară?

      19
    • Răzvan Rotaru

      90 de kg pe burtă bre că ar putea fi un soldat atlet care are 90 de kg de mușchi…

      6
    • cred ca ai avut prea multe scutiri la sport in liceu.

      ia intereseaza-te ca idee de baiatul asta: Mat Fraser. Are 88 doar ca e de 1.7m, deci daca-l facea muma-sa de >1.8, sarea usor de limita ta „prin lege”.
      cauta-l pe youtube si spune-mi daca ti-ai dori cumva ca macar elita elitelor din FOS (ne)trasi pe dreapta, sa fie antrenati precum el?

      2
  4. ce alta dovada a continuitatii partidului in cuget & simtiri la varful si in profunzimea statului?problemele sunt structurale si nu au de-a face cu echipamnetele si fiarele achizitionate…e vorba de oamenii care compun aceasta caracatita parvenita,lacoma si corupta numita stat .

    14
  5. Cateva lucruri de adaugat. Suma cheltuita pt aparare in 2023 e estimata la 1.6 din PIB, doar pt ca inca nu a aparut la statistici PIB-ul pe 2023. Nu pt ca suma cheltuita pt aparare e ceva necunoscut. In functie de cresterea economica e posibil sa nu se atinga nici 1.6 %. Sincer mai mult bate spre 1.5 decat spre 1.6.
    Cu alocarile pt MApN, tehnic nu se minte deloc. Fiti atenti la limbajul folosit. Se aloca an de an peste 2%. Complet adevarat. Si politicienii par extrem de atenti sa foloseasca acest cuvant. A aloca. A aloca nu e sinonim cu a cheltui. Din pacate inclusiv Marius cade in capcana asta, cel putin in acest articol.
    Noi vorbim de alocari, dar in cerintele NATO e folosit „to spend”. Adica a cheltui. E o mica mare diferenta. Sincer m-as bucura sa vad pe cineva din presa sa le bage asta pe gat de fiecare data cand incearca faza cu „alocam”, sa-i corecteze de fiecare data , sa-i intrebe cat cheltuim si nu cat alocam. Si sa-i corecteze de fiecare data cu -V-am intrebat cat am cheltuit nu cat am alocat. Din pacate nu se intampla.
    Cheltuielile de personal sunt cat se poate de normale. Avem in jur de 1% cheltuieli de personal an de an, e normal sa fie procentul mai mare cand avem cheltuieli totale pt aparare de 1.6%. La 2.5% ar insemna 40%, ceea ce e cat se poate de onorabil.

    31
    • Da, corect, doar ca nu aloci ca apoi sa nu cheltui, e doar o driblare prin termeni tehnici. Tocmai pentru ca cerinta NATO e sa cheltui minim 2%… de fapt era 2,34%

      De acord cu alocarea pentru cheltuieli cu personalul, am scris si eu mai „voalat” „indiferent ce se intampla cu bugetul, nu pot fi reduse cheltuielile cu personalul”

      6
  6. Problema NU e din cauza mărimii bugetului apărării. Problema vine exact de la bugetul de stat consolidat. Unde deficitul scăpat de sub control , mănâncă an după an fonduri alocate altor voci.
    Era moda cindva a tăia din investiții, a amâna rambursări de TVA, a platii cu întârziere concedii de odihnă, a lua bani de la apărare pentru a hrănii clientelă care cotizează la partid.
    Și a nu se uita, de la guvernele Boc se confisca 75% -90% din profitul firmelor de stat. Practic priviti bine bugetele. De la Teodorovici încoace, mereu minus 80- 100 miliarde lei.
    Adică un dezmăț total .
    Va continua și în acest an. Deoarece bugetul construit, votat , promulgat , nu include toate măririle noi de salarii,
    diurne, solde, etc.
    Iar la nivel MApN. 100 lei in plus la un maior, duce automat și la majorare cu 50
    lei a pensiei unui maior.
    Adică cheltuieli pe care domnii tovarăși nu le stăpânesc apărând constant cereri de bani suplimentari la rectificări.
    PS.
    Italienii , conștienți că banii apărării sunt puțini, asigura citeva miliarde anual din fondurile ministerului
    economiei. 1,5- 3 miliarde ( anual) strict pentru achiziții militare și finanțări de programe de cercetare militare.
    La noi nu se pune problema. Suntem atât de inteligenți că insistăm cu TVA pentru achiziții militare când însăși UE admite neaplicarea taxei pe valoarea adăugată în sectorul militar. ( cum e si Logic. Muti niste bani din un buzunar statal in altul. Tot
    statal. )
    Dar ce știu prostii aia de la UE. ” ai noștri” mai specializați , mai experți .Mai vai capul nostru.

    18
    • Corectie: Pensiile militare cresc doar cu rata inflației. Nu mai exista legea aceea care actualiza pensiile cu soldele! În rest … Ai dreptate!

      6
  7. Marcel Ciolacu a tăiat „masiv” din banii destinați înzestrării armatei române pentru a alimenta Fondul de Rezervă al guvernului, a acuzat marți deputatul USR Claudiu Năsui, care a adăugat că banii din respectivul fond au fost folosiți pentru plata pensiilor speciale.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/claudiu-nasui-il-acuza-pe-ciolacu-de-faptul-ca-a-luat-bani-de-la-inzestrarea-armatei-pentru-plata-pensiilor-speciale-2651733

    17
  8. Da…ma bucur ca presa a fost cu ochii pe nemernicii astia privind bataia de joc de la Aparare . Ma bucur ca Seful Statului Major a iesit si a spus lucrurilor pe nume…Din pacate pe ai nostrii politruci in doare undeva ….e an electoral si e pe imparteala . care ce si cat apuca ..Primul Sinistru al tarii spunea ca totul este ok si ca el a facut tot ce trebuie ..A dat bani la Aparare dupa care ia luat sa-i imparta gastii politice….Pilonu’ nu a gasit 50 de milioane de usd ca atribuie contractul celor de la Damen pentru corvete dar altfel ne batem cu pumnul in piept ca dam 2.5 % . Dam ca dupa sa-i luam….Ciulaculeee , ba Ciuca , dom general , va pica dracu dronele in cap si voi nu le puteti da jos ca nu nu aveti lege ..sunteti sanatosi la cap ???
    You motherfuckers douchebags !!!

    19
  9. Pai ministerul apararii din Romania a fost de cand ma stiu un minister buffer pentru jonglat cu deficitul si rectificari bugetare prin q3-q4.

    Am impresia ca populatia nu este foarte constienta de alocare-cheltuirea bugetului apararii si lipsa de dotare moderna un subiect pe care opozitia, forta dreptei de exemplu, ar trebui popularizat la maxim daca e sa avem o sansa de opozitie reala in Parlament din 2025…

    10
  10. Raspuns: Nu, si este a nu stiu a cata oara cand ii fentam.

    3
  11. Macar aici i-am batut pe belgieni.Slovacii ne iau.

    3
  12. Pai in sistemu asta putem aloca si 10% ca sa dea bn si le luam inapoi 9,5% 😂😂🤣🤣🤣Hai ca ne am facut de ras si neamtu se viseaza sef la Nato🤦🏻

    12
  13. Repet ce am zis cu mai multe ocazii, moment in care cei care multi fani ai adulmecarii propriilor flatulente mi-au sarit in cap, ca prienten ne-a fost numai Marea Neagra si vai de mine ce nedreptatiti suntem noi.
    Numai uitati-va ce traseu avem cu dotarea, dai sfoara in Europa ca vrei corvete apoi nu mai vrei, zici ca vrei submarine, 3, apoi 2 apoi 1 apoi… nu mai vrei. Si cate si mai cate.
    Chiar nu putem face diferenta intre situatile: 1 – spui ca vrei 2 corvete poftim, sa nu fie 4 si le si achizitionezi. Spui ca vrei un submarin si il si iei. Spui ca dai 2% pentru Armata, si ii dai. Apoi, strainezul se uita la tine cu albul ochiului… ok, strainezul e naspa si cred ca oricine e de acord.
    2. Spui ca vrei, dar nu vrei, spui ca dai 2% si apoi dai 1.6 cu razboiul langa tine. Strainezul se uita cu albul ochiului la tine… tot strainezul este de vina?
    Sincer acum sa o zicem pe aia dreapta.

    21
  14. PLA conducts long-range air operation over Western Pacific
    https://www.janes.com/defence-news/c4isr-command-tech/latest/pla-conducts-long-range-air-operation-over-western-pacific

    Russia supplies oil to North Korea as UN sanctions regime nears ‘collapse’
    Satellite images shared exclusively with the Financial Times point to ‘arms-for-oil’ trade between Pyongyang and Moscow
    https://www.ft.com/content/df23a473-ea0b-4882-be19-048ae0d501d2

    Thiel, Bezos and Zuckerberg join parade of insiders selling tech stocks
    Bosses sell hundreds of millions of dollars in company shares this quarter in sign that markets may be peaking
    https://www.ft.com/content/3bcc3949-0bf6-4f41-bc46-57cbb0df3a7f

    The robots are coming: US Army experiments with human-machine warfare
    https://www.defensenews.com/unmanned/2024/03/25/the-robots-are-coming-us-army-experiments-with-human-machine-warfare/

    Israel Fails to Achieve War Goals in Gaza – These are Steps for Rectification
    https://www.israeldefense.co.il/en/node/61598

  15. Pledged vs donated cum zicea Amber Heard.

    Ma intreb daca au iesit astea si pt ca Iohannis candideaza?

    1
  16. Explicatia e destul de simpla. Daca citesti „printre randuri” (grafice), observi un lucru. Tarile cu cel mai mare procent din PIB alocat cheltuielilor militare sunt cele din linia intai. Plus SUA si aliatul ei de baza UK. Si off course otomanii cu palicarii care se pandesc reciproc. Cu cat statul respectiv este mai departe de granita de est a aliantei cu atat scade procentul. Contrar opiniei generale cum ca suntem in pericol iminent, noi de fapt suntem in linia a2a(ca si in tratatul de la varsovia). Intre noi si ivani sunt ukrii si moldavii. Sau MN care ptr rusi este imposibil de traversat cu trupe la dotarea avuta. Asa ne permitem noi, bulgarii, croatii, belgienii, etc sa fim chill. Pe ideea ca nu au cum sa ajunga aici.

    6
    • „Intre noi si ivani sunt ukrii si moldavii. Sau MN care ptr rusi este imposibil de traversat cu trupe la dotarea avuta.”

      Practic să ne bazăm complet pe rezistența Ucrainei, că partea cu Moldova e amuzantă, în caz de ceva fie o apărăm noi cu ajutor NATO, fie devine istorie. Înțeleaptă poziție. De perspectivă chiar. Perspectiva caprei.

      „Asa ne permitem noi, bulgarii, croatii, belgienii, etc sa fim chill. ”

      Ne permitem pe dracu’ să ne ia. Rectific, să-i ia pe cei ce cred asta, prioritizând factorii de decizie.

      10
  17. Păi dacă judecata se face doar financiar, nu prea suntem de încredere și să ne rugăm să nu iasă Trump că ne dă cu dansa-n tâmplă. Vinovații îi vedem la TV în fiecare zi și mint de ingheață apele (cu vorbe atent alese, nuanțabile) și pe la smap (era o vorbă… funcția de general e politică deja) că au acceptat fără sa orice mizerie politică, chiar dacă știau de lipsurile imense din um-uri.
    Dar dacă se judeca dpdv profesional aici s-ar putea să merităm, cu toate lipsurile. Dacă ne aducem aminte de episodul afgan, armata română era foarte bine privită profesional, exceptând bineînțeles dotarea, unde nu eram printre națiile care refuzam misiuni, vezi Ungaria, Bulgaria etc., nu eram printre națiile care plăteau taxă de protecție talibanilor, vezi Franța, Italia. Și exemple ale profesionalismului militarilor pot continua foarte mult. Și repet, în ciuda problemelor logistice și de dotare din cauze de subfinanțare.

    13
  18. pe langa buget, mai e un aspect care face Romania necredibila, o spune si Armand Gosu cu subiect si predicat, o factiune puternica din statul roman care e anti-occidentala

    https://www.youtube.com/watch?v=B9nRHPbdYmk

    8
    • și evident pro-rusă…

      10
    • Va dati cu seama, cat de bine pica asta fix cand Trumpila is on the rise, si a zis clar, cine nu da 2%, sa se bucure de ruski mir…
      E fantastic buticarul asta al nostru si ge’alul cu 4 stele care nu intelege matematica simpla aplicata sau notiunea de risc, sau macar putina istorie.
      Cum doamne am ajuns sa-l plang pe Ludovic al Orban-ulea, dorjdier de-al nostru cu berea-n bot si la sedinta de Guvern, dar 2% la armata fost 2%, m#ie psd a fost #m#ie psd.
      Eu le scriu asta ramana naibii undeva cand incep sa vina prietenii galbejiti la putere, ca astia si cel mai slab sondaj ii da pe la 20% si mai apoi vin astia rosii din exterior.
      Eu cu articolele alea urlu ca lupul la luna din 2017, ba… vedeti ca ne trezim in 1939 iara, dar am buftat-o cu cativa ani, vine direct 1945.
      Recomand harti pe suport de hartie cu Muntii Romaniei.Invatati-i bine.

      10
      • Muntii ii gasim. Problema o sa fie armamentul, caci ma astept ca astia la primul semn de pericol sa puna lacatul pe poarta. Totul sa nu se trezeasca cativa mai cu coloana si sa le puna in pericol mandretea de agoniseli si de pensii speciale.
        Era un banc in ww2, posibil sa-l repetam si noi in curand cu modificarea pt situatia de fata
        Trei la paine si-n chiloti
        Am plecat in munti cu toti

        4
        • Problema e sa fii dispus sa-ti ucizi colegul de clasa care e angajat intr-o structura a statului.Si sa nu te opresti pana castigi acest ipotetic razboi civil.Daca esti dispus la asa ceva,arme se gasesc.

          Nu poti nici macar sa vizualizezi treaba asta,darmite sa te convingi de necesitatea ei(aka autoradicalizare 🙂 )lasati muntii pt padurari si turisti.

          2
          • E o ipoteza cam trasa de par, dar exista o posibilitate.
            Adica tot efortul asta de torpilare a bugetului pt aparare sa fie o incercare voita de a tine armata in imposibilitate de a rezista. Si in caz de atac,singura sansa de rezistenta sa fie prin munti. Dar nu ca parte a unui efort oficial.
            Cel putin eu asta am inteles din ce zicea let.

            3
            • Voit nevoit,rezultatele sunt similare.
              Dupa 45 nu sovieticii au cutreierat munții ci organele statului roman.Foarte adevărat ca in punctele esențiale nu erau romani,dar tot stat roman reprezentau.

              Dacă Lt ar fi vrut sa se bata cu rusii în munți ar fi cautat alt exemplu, nu post 45.
              De altfel și tu ai înțeles f.b ce zicea,altfel nu pomeneam de efortul prezumtiv de apărare a privilegiilor.
              Care la o adică ar fi aparate colaborând cu inamicul.

              2
      • S-au facut niste achizitii corecte, dar prea putin. Daca nu era dobitocul de Dragnea acum eram mare forta militara cu 4 corvete si 2 fregate inarmate.

        Problema e ca de banii aia pe care i-au scutit nu se vede nimic, s-au dus aiurea pe apa sambetei in cheltuieli prostesti. E clar ca pana nu se trezesc cu cheltuielile bugetare o sa tot suferim la capitolul asta; mai degraba vor sacrifica cresterea, cu pretul stagnarii,pentru a-si mentine privilegiile si miile de sinecuri administrative inutile; cateodata imi doresc sa intram in faliment sa-i mature furia populara dar in ce e prin jur nu prea ar fi de dorit..

        despre L. Orban, nu pot spune ca-l cunosc desi am interactionat de cateva ori personal, incepand de prin 2005. Mi s-a parut un om foarte decent mereu. O persoana pe care o stimez in mod deosebit l-a cunoscut bine si mi-a zis acelasi lucru. Sa-ti placa spritzul nu e mare pacat daca nu te domina. Adica nah, gandeste-te la Churchill…ii lipsea vreun viciu? 🙂

        10
  19. Zicerea lui R Reagan ‘sărăcia unui popor e cea mai bună pedeapsă pentru prostia lui” mă înnebunește. Nimic mai adevărat. DAR, nu asta mă doare cel mai mult ci încăpățânarea în a persista în prostie. Mai oameni buni, chiar și necuvântătoarele fac prostii, dar daca scapă din situația creată de prostia făcută, NU O MAI REPETA! Înseamnă ca noi suntem sub ele de vreme ce ne încăpățânam sa aducem in fruntea tarii aceleași târâtoare care o distrug sistematic din 89 încoace. Asta nu mai e prostie. E ticăloșia prostiei. De atâta amar de vreme, votăm aceleași târâtoare care apoi ne sfidează din parlament, ministere, etc. Asta și pentru ca oamenii valoroși au ales să stea deoparte, să nu se mocirleasca în cocina politică dâmbovițeană.
    Ce e de făcut? Păi din două una: ori pus mâna pe topor, ori convinși oamenii valoroși să iasă din zona de confort și să se ia la trântă cu jivinele. Alte soluții nu văd.

    18
    • Stai blând ca faci ulcer de nervi. Ce visezi tu e utopia perfecta. Singurul om de care am auzit ca nu l a interesat „ciolanul” (desi 5 ani putea sa faca jihad in tarisoara aia) fuse Jose Mujica, fostul Uruguayului. Restul de la Biden la politicienii europeni sau de oriunde, ajunsi la conducere au facut prapad. Ei si mai ales”elitele” care i au sustinut financiar la nevoie. Ai uitat de dulapul de la cotroceni care a venit pe „cai mari” gen „sas cinstit”, „om integru”, „intelectual neinteresat de foloase materiale” 😂😂😂😂??Teapa totală, a fost(si este) mai hot ca psd istii.

      7
  20. usurel baieti ca treaba e cu nuanta mare.
    – buget: suma la dispozitie care acopera cheluteli necsare sau planificate (se vace pana la nivel de proiect/luna amortizare)
    – cheltuit (executat): sume efectiv cheltuite.
    Si din acest punct apar manevrele.
    – daca a existat un proiect bugetat si el a inceput mai tarziu, intra in amortizare cu intarziere, deci nu se cheltuie suma bugetata
    – daca un proiect e pus pe „hold” suma aia nu mai e cheltuita si deci neexecutata.
    Si acum intreb simplu, cate proiecte intarziate (din diverse motive) sunt? Multe..
    Cate proiecte suspendate sau amanate sunt? Multe..
    Si uite asa se inchide bucla, toate proiectele alea suspendate sunt dealtfel doar o rostogolire a unei necesitati si implicit a bugetului, adica mai pe romaneste, mutam in viitor cheltuiala. Politicul se spala rapid pe maini, ei au aprobat in parlament, au aprobat bugetul dar daca nu s-a concretizat contractul… aia e.
    O alta gresala pe care o faceti, bugetarea se face la cheltuiala, nu la suma contractata. Daca ai un contract multianual in transe, bugetezi doar cheltuiala corespondenta, nu toata valoarea contractului.
    Deci pe scurt, s-au bugetat proiecte de achizitie, dar daca acestea se tot amana/anuleaza nu exista cheltuiala.
    Solutia e tot la indemana administratorului de cont (MApN), sa jongleze cheltuielile si daca un contract este anulat/intarziat sa aloce resurse pe alte proiecte cu prioritate mai mica, dar necesare in viitor. Numai ca aici sumele au fost pur si simplu absorbite la buget si trimise la alta destinatie.
    Cum se poate rezolva? Simplu, in primul rand resursele trebuie alocate flexibil, pe nivele de prioritate (1, 2, …n), cu aprobare de executie. Daca a pica un contract (gen contestatii in instanta) mergi mai departe si iei al doilea proiect mai in fata.

    Este clar ca la nivel de Guvern lucrurile au un iz persistent, poate ca ar fi necesara scoaterea aprobarii/monitorizarii achizitiilor stategice din subordinea Guvernului si mutarea la nivel de CSAT. Asa sigur sumele nu se mai pot redistribui catre alte gauri guvernamentale de acoperit.

    11
  21. Suntem mincinosii planetei cand vine vorba de ai aburii pe cei cu care incercam sa facem afaceri. Se mira cineva de ce suntem priviti asa ? Dragi nostri politicieni ne aburesc in fiecare secunda, ora, zi ,saptamana ,luna, an. Cum spune cineva ? Suntem aparati de NATO !!!! Sa credeti voi.

    4
  22. Pt mine toata situatia e..cristal clear..alocam 2,5..sa vada toata lumea ca facem ce trebuie..ca suntem acolo..ca onoram promisiunile.
    Apoi incepem smecheria damboviteana…facem licitatii trucate,special prost gandite aplicate..imposibil de indeplinit..ca sa vada cine tre ca noi incercam,am vrut..etc.trece timpu..salariile vin..pensia se apropie.
    Apoi tipic romanesc luam din banii alocati sa platim gaurile,pensiile,deficitele..asta pe tacute si neanuntate.
    60/ din intreg bugetul alocat pentru salarii si pensii mi se pare enorm..poate aici ar fi de cercetat.
    Noroc cu marele licurici ca ne mai da un picior in partea dorsala sa facem achizitii utgente vezi himars,si altele.
    Daca ar fi dupa ai nostrii clarr..ar balti si nu ar face nimic.
    Ce sa mai zicem..cu asemea conducatori??Astia in secunda 2..in caz de pac pac..daca nu ar fugii impreuna cu tot neamul lor..ne ar trada si vinde ca pe caini..

    12
  23. Problema cu personalul e simpla – armata arata la fel ca orice alta institutie bugetara: multa sefime bine platita care nu face mare lucru si executanti prost platiti (ca doar nu posturile de ofiteri is neocupate).
    Ar trebui ca raportul dintre cel mai bine platit si cel mai prost platit militar sa fie 5 la 1. La noi cred ca se apropie de 10 la 1…

    9
  24. Asa se intampla cand FSN-ul e la putere …” serviciile speciale ” primesc un purcoi de bani pt. un scuipat in fata natiei ca nu au prins macar o larva de spion rus …, ambasadorii putleristi isi bat joc la fiecare luare de cuvant de Romania in timp ce Republica Moldova face curatenie si inca le sugereaza ”specialilor ” ca multi aurolaci inclusiv g.simeon sunt agenti …bani aruncati pe gaste , apoi ”specialii ”’ cu salarii si pensii nesimtite de la armata …apoi ce sifonara pt. campanie [ ca tre platite si tembeliziunile aservite …cam toate si afisele electorale ] …Asta e adevarata piata neagra din care daca s-ar reglementa situatia s-ar scoate minim 1 .50 , 2 la suta din pib lejer pentru ca dotarea armatei sa ajunga la vreo 3 -4 la suta cum ar fi necesar la vreme cand tu esti cu chilotii in vine cu dusmanu la poarta …
    Tare mi-ar place ca romanii sa iasa masiv la vot si sa-i arda de sa nu ia mai mult de 20 la suta cu toti satelitii lor aurolaci , sosocari si alte maimute si capuse politice care ne tin inapoiati ca sa-si umfle burdihanul de comunisti si securisti imputiti …dar mna romanii merg dupa fenta de zici ca si-or uitat aproape toti bostanu pe raftul din camara langa borcanu de muraturi cand ies la vot …si dupa aceea se plang ca-si merita soarta …

    6
    • Din TVA necolectat si evaziune in vami ai cel putin 10% din PIB – 2% vine numai din portul Constanta.

      Asa ca ce mai tot vorbim?

      8
  25. Nu mai dați cu căcat peste România…
    Credeți că alții, sunt mai breji?

    • a, deci iti pare normala situatia?
      Daca aratam exact ce se intampla, inseamna ca dam cu …?

      11
      • @Cristi: da, altii sunt mai ‘breji’! Uitati-va pe datele din articol (raport NATO!, deci nu pareri) si se vede clar cat de mult sunt ceilalti data de noi!

        1
    • @Cristi , am impresia ca tu nu prea intelegi nimic din ce se povesteste pe aici . Nu de Romania e vorba ci de anumiti indivizi luati nominal din anumite partide luate tot asa nominal care indivizi si partide arunca ei cu rahat nu numa peste Romania ci mai ales peste oamenii acestei tari furand din bugetul tarii

      3
  26. Intr-o tara normala afirmatiile lui Ciolacu vis a vis de cheltuielile din primele doua luni pentru aparare, se incadrau la tradarea nationala si se dadea puscarie cu executare, in cel mai bun caz. Dar cum noi suntem exceptia, uite-l in fruntea tarii dorind sa atace functia suprema in stat. Doamne fereste, acum incep sa il regret pe Geoana cand ii vad pe candidat(Ciolacu, Simion, Sosoaca, poate Ciuca s..a.m.d.). Pana si Kelemen Hunor pare mai cu picioarere pe pamant decat astialalti, raportat la interesele Romaniei.

    5
  27. O analiză la rece arata totuși o situație ok. Adică e pace, în aceste condiții de alocări bugetare.
    Daca 30 de ani bugetul apărării ar fi fost dublu sau triplu, ca in visele umede ale unora, situația politico militară era fix la fel. Adică pace. Dar cu cheltuieli în viața reală mai mici.
    Pentru cine nu are vederea lunga, oriunde in lume cheltuielile mărite la apărare înseamnă faliment de țară pe termen mai lung sau mai scurt. Iar cazul URSS e de manual.
    Războiul și forța militară sunt doar soluții extreme atunci cand politica și diplomația dau faliment.
    Nici un buget maximal la apărare nu garantează niciunei tari pacea.

    2
    • Daca taceai…

      E obligatie NATO sa fie 2.34% bagati efectiv.Obligatie nerespectata.Ca si altii chiulesc nu e scuza,treaba lor.

      Bugetul maximal nu garanteaza pacea.Doar iti mareste sansele de victorie.

      2.34% nu inseamna URSS,inseamna limita decentei.

      In 2014 am fost la 3 saptamani de a vea granita cu rusii.In 2022 la fel.Daca UA pica din cine stie ce motiv,a treia oara e cu ghinion.Atunci iti va iesi pacea pe nas.

      Sa nu mananci ca un porc si sa faci miscare nu inseamna sa faci foamea,inseamna sa te gandesti la consecinte.Mai intai iti e rau,iar pe termen lung ajungi obez.Iar nu-i bine.Statul roman nu a ajuns la nivelul de intelegere al speciei umane,sa anticipeze posibilitati si sa aiba masuri minimale in caz de… Statul roman e la nivelul de intelegere al porcului.Are azi,mananca,groh-groh…

      17
    • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Military_Expenditures_as_percent_of_GDP_2017.png/800px-Military_Expenditures_as_percent_of_GDP_2017.png

      Pe de o parte SUA nu se lipește de teoria cu procentele – mai ales că ai adus vb de URSS.

      Pe de altă parte apărarea nu un abtibild pe care îl lipește pe diagramele de buget, ci, cu excepția materialelor și tehnologiilor strict pt uz militar, mai degrabă o convenție de limbaj. Cine poate dezvolta un șasiu de tanc are cam tot ce-i trebuie sa dezvolte și camioane, un satwlit de observație poate furniza geodate pentru domeniul civil să își amortizeze costurile, iar cine construiește avioane de stropit papusoiu reușește să schimbe și o roata de F16 fara mari dureri de cap. Nu mai zic de șantierele navale.

      Achizițiile militare din surse interne pot stimula economia in mod profund, importurile sunt alea care o trag in jos, că banii de dezvoltare și creștere a competitivității se duc pe acoperirea deficitelor

      1
  28. M-am uitat pe cheltuielile făcute de MApN anul trecut. Nu am văzut trecute de exemplu sumele din PNRR sau fondurile nerambursabile primite. Voi știți de ce?

    1
  29. Las’ că revine Trump, la el nu știu dacă mai merge cu vrăjeala

    4
  30. Comparatie cu Hungaria care promoveaza pacea ruseasca in Ukr :
    Tabelul 3 – % din buget 2014/2023 Hungaria cca 0,8/2,07% Romania 1,3/1,6%
    Tabelul 4 – Pondere echipament 2014/2023 Hungaria 0,8 / 39,2 % Romania 16/21,9%

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *