Romania iese la atac…

Isterizati de „atentatul” CSAT-ului la „libertatea” presei, marea majoritatea jurnalistilor nostri au omis cateva aspecte din propunerea CSAT-ului pentru Strategia Nationala de Aparare. Aspecte majore pentru harta geopolitca si geostrategica a Regiunii Marii Negre Extinse. Despre ce este vorba.
„staţionarea unor trupe străine, fără acordul ţării gazdă, în apropierea graniţelor României, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale” şi „din acest motiv ţara noastră înţelege să se implice activ în promovarea unei soluţii care să vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor şi armamentelor staţionate ilegal”, subliniaza documentul, afisat miercuri. Cu alte cuvinte, Stationarea trupelor rusesti in Republica Moldova, in apropierea granitelor Romaniei, constituie o amenintare la adresa securitatii nationale. 
Si sa fim clari: o amenintare la siguranta nationala a Romaniei inseamna implicit si amenintare la adresa UE, NATO si SUA! Oficializarea acestei amenintari prin includerea in Strategia Nationala de Aparare este un semnal  puternic si fara echivoc de sincronizare cu alte tari UE si NATO pentru „Azimutul Vest” al republiicii Moldova. Deci, tot raul spre bine: subrezirea flancului estic (al UE, NATO, SUA),  datorita nolilor orientari ale Ucrainei si Turciei, necesita masuri pentru intarirea acestuia, adica de intarire a Romaniei. Mai in clar, UE, SUA si NATO vor intari Romania prin integrarea republicii Moldova.

Sincronizarea cu Germania:
„Cancelarul german Angela Merkel a condiţionat susţinerea iniţiativei preşedintelui rus privind tratatul de securitate europeană de retragerea trupelor ruse din Transnistria, afirmă Nezavisimaia Gazeta, citată de cotidianul Timpul, în ediţia electronică (de marti).”

Sincronizarea cu SUA (de mult SUA si UE nu s-au coordonat atat de bine in fata Rusiei, la Marea Neagra):
Cu ocazia vizitei lui Dmitri Medvedev în Statele Unite,  preşedintele american, pentru prima dată în ultimele luni, a cerut fără echivoc retragerea necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul georgian ca o condiţie prealabilă a participării SUA la modernizarea Rusiei.

Se pare ca Rusia nu va avea de ales: ori modernizare, ori un simplu lider regional, dependent de vanzarile de resurse si de amenintarile cu forta. Ori relatii bune cu UE, ori tot felul de tertipuri primitive si actiuni de spionaj pentru a face rost de tehnologie. Pentru ca trebuie sa mentionam: Rusia este in pericol de colaps datorita tehnologiilor vechi, ce trebuiesc inlocuite, datorita infrastructurii dezastruoase, a birocratiei stufoase si corupte, a mortalitatii ridicate datorate alcoolului, drogurilor si educatiei precare.

Dar nu am terminat cu republica Moldova:
„Prin aderarea Republicii Moldova la spatiul comun european vor putea fi eliminate ultimele bariere care au separat o natiune”, mai noteaza documentul inaintat Parlamentului, in care se mai arata ca Republica Moldova reprezintă „un caz aparte, ce beneficiază de un interes special din partea României şi de susţinere în vederea integrării în familia europeană”. Interesul special pentru Moldova, exprimat in clar, aduce un accent in plus angajamentului Romaniei catre o politica activa (proactiva) in regiune. Si o ultima scuturare de timiditatea (necompetitivitatea) de pana acum a politicii externe romanesti.

Si nu am terminat. La obiectivele natioanale de securitate, „promovarea drepturilor romanilor de pretutindeni” este mentionata pe locul doi. Cu adevarat, Romania incepe sa se trezeasca. Pentru ca cele 10 milioane (15, dupa unii) de romani din jurul Romaniei, autohtoni de la inceputul vremurilor, nu reprezinta doar niste voturi in plus la alegeri, nici doar pretexte emotionale pentru campaniile de imagine ale unor politicieni, ci si un atu  de forta pentru stabilirea liderului regional in zona (Romania), plus un factor de stabilitete a „butoiului cu pulbere” al Europei. Plus o reparatie: romanii din Bulgaria, Grecia, Albania si Valea Timocului din Serbia inca nu sunt recunoscuti ca exista!!!, in vreme ce in Romania, sarbii, bulgarii, grecii, albanezii au garantate toate drepturile la nivelul cerintelor UE. Cat despre romanii din Ucraina, ce sa mai spunem … Dar, deja, nici Ucraina nu se simte prea bine.
Daca mai adaugam ca romanii din Valea Timocului vor da in judecata guvernul Serbiei, la CEDO si la alte instante europene, pentru actiunile de intimidare ale politiei sarbe si pentru fraudarea alegerilor de la 6 iunie, sustinuti de ministrul de externe al Romaniei, vom avea o imagine si mai clara ca Romania se trezeste.

Si, in final, cireasa de pe tort:
„In apararea si promovarea intereselor, valorilor si a obiectivelor nationale de securitate, Romania respecta principiile dreptului international, dezvolta dialogul si cooperarea cu statele interesate si organizatiile internatioanale responsabile pentru realizarea stabilitatii si a securitatii regionale si globale. Pentru Romania, sunt esentiale protejarea si apararea intereselor nationale prin mijloace pasnice, insa statul roman, isi rezerva dreptul ca, in situatii speciale, singur sau impreuna cu aliatii si partenerii sai, sa utilizeze toate elementele de putere, inclusiv capacitatile sale militare, ca solutii de ultima instanta.”
Cu alte cuvinte, daca adaugam si optiunea Romaniei pentru avioanele F-16, inseamna nici mai mult nici mai putin decat ca avem o doctrina militara proactiva, specifica puterilor regionale si globale.
Nu ne ramane decat sa speram ca Parlamentul va da dovada de intelepciune. Incetul cu incetul, Romania se contureaza ca lider regional, pol de stabilitate si exportator de securitate, in Regiunea Marii Negre Extinse.

Sa fie intr-un ceas bun.
Virgiliu Culiceanu, inginer
25.06.2010

Articol publicat si pe:
Cristian Negrea blog
 Formula-As.ro

 Răspundeţi  Redirecţionaţi

 

 

50 de comentarii:

  1. „Si, in final, cireasa de pe tort:
    “In apararea si promovarea intereselor, valorilor si a obiectivelor nationale de
    securitate, Romania respecta principiile dreptului international, dezvolta dialogul
    si cooperarea cu statele interesate si organizatiile internatioanale responsabile
    pentru realizarea stabilitatii si a securitatii regionale si globale. Pentru Romania,
    sunt esentiale protejarea si apararea intereselor nationale prin mijloace pasnice,
    insa statul roman, isi rezerva dreptul ca, in situatii speciale, singur sau impreuna
    cu aliatii si partenerii sai, sa utilizeze toate elementele de putere, inclusiv
    capacitatile sale militare, ca solutii de ultima instanta.”
    Cu alte cuvinte, daca adaugam si optiunea Romaniei pentru avioanele F-16, inseamna
    nici mai mult nici mai putin decat ca avem o doctrina militara proactiva, specifica
    puterilor regionale si globale.Nu ne ramane decat sa speram ca Parlamentul va da dovada de intelepciune. Incetul cu incetul, Romania se contureaza ca lider regional, pol de stabilitate si exportator de securitate, in Regiunea Marii Negre Extinse.”

    Hmmmmm…no offense intended…articolul asta e scris de un inginer(asta nu-i bai, si
    eu tot inginer)…

    Dar exista niste ‘nene’ din aia platiti sa faca analize din astea, traiesc in alte
    medii si au access la informatii la care inginerii nu au access, si tot o mai dau in
    bara, in sensul ca realitatea isi face nevoile pe analizele lor…

    Moldovenii nu vor unirea, omul de rand e abrutizat de saracie si destul de bine
    rusificat/spalat pe creier. In opinia lor ei nu sunt romani, sunt ‘moldoveni’.
    Iar clasa politica, aia nerusofona, nu vrea sa dea ciolanul din mana pe mana alora de
    la Bucuresti, le e mult mai bine asa, independenti, cu ciolanul lor…

    Asa, si in situatiile alea ‘speciale’, ce facem noi?
    Imi aduc aminte cand eram copii: bah, daca dai in mine te spun lui ‘Vasile’ – unde Vasile era unu’ mai mare – si te omoara ala, mah, ai inteles?
    Pe asta se bazeaza Bucurestiul?

    Sare Unchiul Sam si le-o trage rusilor? Ma indoiesc.
    Unchiul Sam o sa sune la Bucuresti si o sa le spuna sa stea in banca lor.

    UE nu doi doi bani pe noi(toata Europa ne stie de tigani, oarecum pe buna dreptate).
    Germania e bot in bot cu rusii, pt gaze.
    Cu Franta suntem la cutite.
    Cine ne apara? Bulgaria?

    Si ma rog cu ce le-o tragem NOI rusilor?
    Au astia tupeul sa atace Armata a 14?
    Au idee ce urmeaza dupa aia?

    Cu ce ai atacam?
    Incarcam Delfinul pe un trailer si il trimitem la Tiraspol(ca pe mare oricum nu mai
    pupa)? Cu MIG Lancer?

    Cu alea 48 de F16 pe care nu oricum le avem si din care poti mobiliza vreo 25? Crezi
    ca vor conta?

    Cu alea 50 de TR85M1?

    Ce faci daca vin vreo 20 de Iskander intr-o vizita scurta prin Bucuresti? Le dam jos
    cu SA2iu?

    Astora care credeti ca tratatele alea valoreaza ceva: ma indoiesc ca vor veni
    francezi, nemti, italieni sa ne apere pe noi de rusi.

    Daca ne aventuram intr-o interventie impotriva rusilor in Moldova, vom fi singuri.
    Si dupa ce ne-o trage in Moldova, nu cred ca rusul se va opri acolo si nu va intra un
    pic in vizita si pe la noi.

    „lider regional, pol de stabilitate”
    Lider regional my ass…mai tata…patriotismul e OK, atat timp cat nu intuneca bunul
    simt…

    „si exportator de securitate in Regiunea Marii Negre Extinse.””
    Ihi, n-avem nici noi prea multa, dar mai si exportam.
    Si ma rog cu ce exportam securitatea in Marea Neagra?
    Cu Styxuri expirate? Cu fregate dezarmate?

    Rusii spala pe jos cu noi la orice ora in Marea Neagra.
    Turcii ne dau cu flit.

    Nu mai visati cu ochii deschisi baieti!

    Singurul razboi pe care ni-l permitem noi in Moldova (si care probabil e la viteza
    maxima) e ala informativ.

    Restul, mai latram si noi…

    • Bre este o opinie personala, foarte solida, pe care si eu o impartasesc, si nu trebuie sa fim toti de acord. In alta ordine de ideei ai scris frate ceva… 🙂 si ma bucur ca ai gasit timp sa scrii un comentariu atat de amplu.

      • Bre, si eu tot o opinie personala, va respect opiniile, nu v-am injurat, n-am dat cu paru’ 🙂

        Am incercat sa demontez ‘soliditatea’ opiniei aleia…

        Am pus niste intrebari de bun simt.

        Genul,

        – cu ce le-o tragem noi rusilor daca intervenim militar in Moldova?

        – cu ce exportam noi securitatea in Marea Neagra?

        Rusul o mai fi scazut el militar, dar nici departe atat de mult incat sa nu ne-o traga la orice ora…

        – chiar credeti ca daca ne aventuram militar, impotriva vointei UE si USA, in Moldova ne va apara cineva?

        • se pare ca politica Romaniei la Marea Neagra este deja si politica UE

          http://www.europeana.ro/index.php/2011/01/21/strategia-ue-pentru-marea-neagra/

          …Abhazia si Osetia de Sud teritorii ocupate?????
          Vergiliu nu vorbeste de unire ci de integrarea Moldovei in UE.criza de identitate a cetatenilor RM nu intereseaza in perspectiva integrarii europene
          un atac asupra bazei de la Deveselu cu Iskander este un atac asupra SUA.acolo se vor afla cetateni americani

        • Bre gsg9….bine ai facut ca ai pus ce intrebari ai considerat tu necesare, iar opinia ta este egala cu tuturor celorlalti… Si pana la urma asta-i rostul dialogurilor… Si nu fratioare tu nu m-ai injurat 🙂 . La cat mai multe opinii si comentarii la fel de acide cum ne-ai obisnuit!

        • @mcm un atac cu iskander asupra deveselu ,nu prea e realizabil ,are o raza de actiune de cel mult 500 km ,dupa unele surse,mai mica dupa altele,asupra deveselu cu medii daca vor

        • Iskander asupra unui sata NATO 🙂 🙂 . O singura racheta si incepe… stiti voi ce! Rusia clampane in gol, ca de obicei!

        • Niko,
          referitor la Iskander exista o declaratie recenta a lui Medvedev in care spune ca le vor instala in Kaliningrad si posibil in Belarus.pe viitor (de ce nu?) si in Ucraina daca aceasta tara va fi atrasa in Uniunea Euroasiatica.

        • da am citit de declaratia lui medvedev,personal cred ca se pun „barierele „ptr noul razboi rece,varianta 2 cu 3 axe de putere si romania trebuie sa presioneze ca barierele sa fie prin transnistria nu pe prut

  2. Virgiliu Culiceanu

    „Pentru Romania, sunt esentiale protejarea si apararea intereselor nationale prin mijloace pasnice, insa statul roman, isi rezerva dreptul ca, in situatii speciale, singur sau impreuna cu aliatii si partenerii sai, sa utilizeze toate elementele de putere, inclusiv capacitatile sale militare, ca solutii de ultima instanta.” (Strategia Nationala de Aparare)
    Cei care cred ca Romania a introdus acest paragraf in „Strategia Nationala de Aparare” fara consultarea si aprobarea UE, NATO si SUA, sigur au o mare problema!
    Acestora, le mai fac o provocare:
    – Din 2015, cand va deveni functional scutul antiracheta de la Deveselu, Romania va putea discuta cu Rusia pe picior de eghalitate. Si:
    – Pentagonul are in vedere ca, probabil din 2013, sa stationeze in Romania o escadrila de lupta americana, probabil in Transilvania. (Ca si in Polonia, de altfel)

    • Virgiliu,
      avioane americane in Romania? in ceea ce ma priveste mi-as dori ca acest lucru sa se intample ( f-22 🙂 ) dar tu cand spui ca „Pentagonul are in vedere…” te bazezi pe ceva sigur sau e doar o parere personala?doar scutul antiracheta nu pune Romania pe picior de egalitate cu Rusia…mai ai nevoie de muuulte sute de rachete sol -aer,antinava,antitanc,avioane,elicoptere,tancuri, nave de lupta maritime,fluviale,etc,etc,etc,etc
      …si am mai spus ? avem nevoie de sute de rachete sa stea precum tepele lui Draculea 🙂

      • In momentul in care americanii au anuntat ca avioane americane F-16 vor avea fi cantonate in Polonia s-a spus, intr-un cadru oficia,l ca se are in vedere si Romania pentru o dislocare permanenta a unor escadrile F-16, cel mai probabil tot de la Aviano…

        • Iata si stirea :
          http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/pentagonul-muta-o-divizie-de-aviatie-in-polonia-urmeaza-romania-35905.html

          Vizita preşedintelui Barack Obama, în Polonia, a constituit şi prilejul finalizării unui acord bilateral suprinzător, cu Varşovia.
          Acesta confirmă determinarea Statelor Unite ale Americii de a consolida flancul răsăritean al NATO, periplul de o săptămână, prin unele capitale europene, al şefului executivului de la Washington D.C., infirmând – prin reuşita sa – teoria nihilistă conform căreia relaţia privilegiată cu democraţiile comunităţii euroatlantice nu mai era o prioritate a Casei Albe.

          Pentagonul mută o divizie de aviaţie în Polonia. Urmează România
          În baza acordului menţionat – indică agenţia Associated Press – o divizie din Forţele Aeriene Americane va staţiona în Polonia, din 2013. Această mare unitate de aviaţie a S.U.A. va include avioane de vânătoare-bombardament F-16 şi aeronave de transport, de tipul Lokheed C-130 Hercules.

          O intenţie similară a Pentagonului vizează şi România, un aeroport militar transilvănean fiind probabila bază aeriană ce va găzdui escadrile ale avioanelor de luptă F-16.

          Decizia SUA, confirmă focalizarea atenţiei partenerului strategic de peste Ocean, pentru întărirea celor doi piloni de bază ai defensivei euroatlantice, la flancul de est al Alianţei

    • „- Din 2015, cand va deveni functional scutul antiracheta de la Deveselu, Romania va putea discuta cu Rusia pe picior de eghalitate.”

      Aoleu…

      As much as I hate to say it, Rusia e inca o superputere, o fi acum multisor sub USA, si are China in coasta, but still…
      Romania, vai de mama ei…

      „- Pentagonul are in vedere ca, probabil din 2013, sa stationeze in Romania o escadrila de lupta americana, probabil in Transilvania. (Ca si in Polonia, de altfel)”

      Asta consfinteste faptul ca ramanem fara aviatie militara si ne fac altii politie aeriana?
      Nu mi se pare un atribut de Romanie putere regionala, exportator de securitate etc…

    • O sa fim noi pe picior de egalitate cu rusii cand ne-or inghesui americanii in cur vreo 3000 de SM-3uri.
      Cu 24 cate vom avea nu facem fata decat la o salva de rachete rusesti iar daca lanseaza 24 iar una din ele nu e interceptata sa vezi belea.
      Eu zic ca din cele 24 rachete vor iesi din silozuri maxim 18, restul de 6 ramanand in stare de alerta in caz ca au fost interceptari ratate.
      ……..editat…….. Ca stire mi-a placut genul, dar ca articol cu artificiile aduse in legatura cu Romania, mare putere de la rasarit (in UE, NATO, SUA), protectoarea amaratilor din zona (uite asa am ajuns si noi sa avem vasali dupa ce ne-am saturat sa fim noi insine sute de ani la randul), protectoarea tuturor romanilor de pretutindeni (banuiesc ca doar de origine romana era vorba si nu de cei cu nationalitate). ….editat…….
      Mai mult nici nu vreau sa mai comentez, e de ajuns si sunt scarbit.
      George, ai pornit bine, ai avut un avant mare, dar stii vorba aia cu muritul speranta, imi pare rau si cred ca sunt mai multi care au o opinie apropiata de a mea dar sunt mai diplomati, nu asa directi ca mine. Sper ca pana la urma sa revii pe linia pe care pornisei ca este nevoie de astfel de bloguri, dar profesioniste, nu de amatori si sa te vad crescand, nu venind si insisntand cu articole irealiste care sunt de tot rasul asa cum am mai spus de atatea ori, dar in final e alegerea ta ce doresti, ori comercialul ori calitatea, eu unul intotdeauna voi aprecia calitatea sau macar stradania.
      Sa auzim de bine, si scuze de commentul neplacut.

      • @RAPTOR!!! Libertatea opiniei este una, limbajul suburban este alta! Oricine poate comenta, in bine sau in rau, cu argumente sau fara, orice articol, insa ATENTIE LA LIMBAJ!
        Repet…atentie la limbajul folosit, in rest se pot scrie comentarii critice, cum de altfel se scriu tot timplu(si asa este normal), si intr-un vocabular civilizat, si mai ales fara misto-uri ieftine cu iz de sarcasm si falsa superioritate, uneori penibil prin contra-argumentele aduse!

  3. „Vergiliu nu vorbeste de unire ci de integrarea Moldovei in UE.criza de identitate a
    cetatenilor RM nu intereseaza in perspectiva integrarii europene”

    Eu am comentat numai ultimul paragraf, ala cu cireasa de pe tort!
    In special asta:”insa statul roman, isi rezerva dreptul ca, in situatii speciale,
    singur sau impreunacu aliatii si partenerii sai, sa utilizeze toate elementele de
    putere, inclusiv capacitatile sale militare, ca solutii de ultima instanta.”

    So, ce intelege gsg9, cu mintea lui putina si focalizata, de inginer, din textul ala:
    daca e nevoie se va interveni MILITAR in Moldova, SINGUR sau impreuna cu aliatii.

    Acum,probabil ca Germania/Franta/UK in UE si USA nu vor permite intrarea NATO in conflict
    militar direct cu Rusia. Deci probabil ca totul se reduce la niste latraturi la Luna,
    si la timp pierdut pe bloguri…

    DACA se vor aventura, o vor face pe cont propriu.
    Situatie in care romanii o vor lua in bot la mare arta, ca sa nu-mi povestiti de
    capacitatile militare are Romaniei…laserele care au topit tancurile sovietice cand
    cu Cehoslovacia sau energiile lui Zamolxis etc….

    „un atac asupra bazei de la Deveselu cu Iskander este un atac asupra SUA.acolo se vor
    afla cetateni americani”

    Deveselu e inca someday in the future.
    Eu am intrebat, in caz de conflict militar deschis singuri contra rusilor in Moldova, ce se
    intampla daca pica 20 de Iskander la BUCURESTI, nu la Deveselu.

    „se pare ca politica Romaniei la Marea Neagra este deja si politica UE
    http://www.europeana.ro/index.php/2011/01/21/strategia-ue-pentru-marea-neagra/

    Da, frumoasa retorica. Sa revenim la faptele concrete:
    Marea Neagra e inca o balta inchisa.
    Turcia nu vede cu ochi buni ce vor astia si ne dau cu flit.Si Turcia e putere in Marea Neagra.

    Rusii, ce sa mai vorbim, pana la urma Marea Neagra e tot lac rusesc…

    Ca mai vine un distrugator US prin zona si dupa aia trebuie sa plece…nu e asa o
    chestie fenomenala.

    Nu zic ca nu e bine ce se incearca, dar pana la „Romania se contureaza ca lider
    regional, pol de stabilitate si exportator de securitate, in Regiunea Marii Negre
    Extinse” mai e mult…

    • Problema cea mai…majora, ca sa spun asa la Marea Neagra se profileaza a fi Turcia. Aceasta tara vireaza puternic spre o socitate in care religia va conta mai mult, posibilitatea de a adera la UE este zero, iar in problema cipriota Rusia a luat partea Ciprului, si contra Turciei.

    • Virgiliu Culiceanu

      Domnule gsg9,
      Nu intra nimeni in razboi, asa, aiurea. Daca Rusia cotropeste republica Moldova, Romania sare in ajutor cu ce are, daca o sa avem un conducator vertical. Daca o sa fie Ponta, Crin Antonescu, sau ex regele Mihai, probabil Romania nu va face nimic.
      Si va adresez o intrebare personala: daca Rusia cotropeste Moldova de la Nistru pana la Prut, dumneavoastra ce recomandati, indiferent de puterea militara a Romaniei?

      • asa este. trebuie sa invatam din greselile trecutului. probabil cea mai mare eroare a fost ca romania a acceptat sa piarda o carca de teritoriu si populatie, fara sa traga un singur glont. mai rusinos de atat nu se putea! dar si sa ne cacam pe noi, desi nu avem cu ce ne sterge, iar este rau. daca ne gandim la situatia generala militara din al doilea razboi mondial (la nivelul fortelor combatante) romania de atunci statea mult, mult mai bine decat romania de acum!

      • O da, in concluzie „Marineru” ar fi singurul care va ridica sabia intru apararea neamului pentru ca ceilalti nu sunt verticali.
        Rusia nu poate cotropi Moldova la ora actuala pentru ca nu mai are cu ce. Din celebra Armata a 14-a a mai ramas doar numele si cateva unitati care asigura depozitele pline intr-adevar cu arme. Transnistria nu are destui oameni instruiti ca sa preia toate acele arme, ca sa trimita Rusia unitati capabile sa asigure superioritatea necesara unei invazii necesita timp. Chiar de ar face-o dincolo de batosenia dumneavoastra cu vreti sa intervenim? Domnule, efectivele armatei romane sunt acum cu putin peste dublul numarului de jandarmi. Noi abia ne acoperim granitele in schimb ne gandim ca suntem putere regionala si intervenim impotriva Rusiei de capul nostru cand stim ca aliatii nostri fideli nu ar fi de acord cu asta. Ganditi-va daca am fi fost in stare sa luam ursul de bot singuri la ce naiba am mai intrat in NATO? Ce nevoie mai avem de ei daca intram de capul nostru intr-un razboi NUMAI pe considerente sentimentale fara nici un pic de ratiune. Lasati-ma cu exemplul anului 1940 ca pana si acela are o explicatie cu toata galagia pe tema asta. In acel an Bulgaria, Ungaria si URSS vroiau teritorii de la noi. Nici chiar daca am fi fost foarte
        bine dotati nu am fi rezistat mai mult de 3 saptamani.La situatia de atunci daca am fi deschis ostilitatile contra unuia ceilalti doi ar fi profitat si ne-ar fi atacat concomitent.
        Si fortele lor nu erau de neglijat. Daca ne gandim doar la sovietici nici nu mai are rost sa vorbim la care adaugam cca 450000 de soldati bulgari si cam tot atatia soldati maghiari. Sa luptam pe trei fronturi?
        Vrem sa fim putere regionala? Pai ca sa fim luati ca atare ar trebui sa avem PIB-ul macar de trei ori mai mare decat in prezent.

      • …..editat…………………………..
        Imi cer scuze ca intervin in cazul unei intrebari care nu-mi era adresata dar imi permit sa raspund ca lipseste tocmai presedintele actual din tema. Oare el ce ar face ca ar fi cel mai indeptatit sa ia sau nu o astfel de decizie?
        Raspunsul dat la o astfel de intrebare ar fi acelasi de orice lider ar fi la conducerea acestei tari si anume: Desi ii consideram fratii nostri si din acelasi neam cu noi, acestia se considera moldoveni si nu romani iar cat priveste o interventie militara a Romaniei pentru ajutorarea celor considerati de noi a ne fi frati este imposibila datorita lipsei deciziilor si slabiciunilor Romaniei de 20 de ani incaoce, si sa ne uitam cum inca odata in istorie vor fi inghititi de imperiul raului de la apus.
        Dupa un astfel de eveniment tragic sunt sigur ca Romania ar lua-o pe drumul cel bun doar de frica, ar plange soarta fratilor considerati doar de noi si am incerca sa reparam ce se mai poate repara cu privire la ei si la ceilalti romani din afara granitelor.
        O decizie de lupta cu Rusia (si Ucraina ar fi deajuns) ar insemna pierderea totala a acestui neam ca popor, sunt doua state romanest si vor pieri amandoua in aceiasi lupta indiferent ca o vor face impreuna sau pe rand contra tarii agresoare.

      • Domnule Inginer Virgiliu Culiceanu,după dvs în cazul în care Armata a 14 a o ia spre Chișinău românica vertical condusă de chiorete(Ponta,Antonescu,Mihai I nu sunt destul de potenți,aștia până acum nu au avut ocazia să nenorocească România așa cum a făcut-o dictachioru,nuștiu nu zic poate că după 2012 or să pună și ei umărul la treaba asta,de fapt numai primii 2 ultimul nu va mai avea onoarea,nuștiu rămâne de văzut :))))) ),revenind,deci la coloana de blindate rusești ce se apropie de Chișinău înțeleg că România cu doctrina ei militară de putere regională(că avem F-16,sau stai că nu avem,oare mai suntem putere regională?Da câteva MiG-21 tot avem,probabil o sa mergem pe principiul gestul contează :))))) ),fără un mandat ONU,fără o armată în spate,fără accordul aliaților din NATO șu UE se apucă de capul ei să atace Rusia??????????Lucru care să pună NATO și Rusia în pragul unui WW3!!!!Sau este posbil ca americanii,nemții,franțujii(da știu niște curve),să se înțelegă muuuuuuult peste capul României cu Rusia,noi în cel mai bun caz o să rămânem cu câteva zeci de mii de martiri și niște obiective economice strategice distruse care să ne arunce și mai tare în criză,asta în cazul optimist intr-un caz realist ne pomenim cu o ocupație măcar parțială a României,fie și temporară(cum sa întâmplat în cazul Geogiei),crede cineva că statutul de membru NATO ne dă dreptul să facem toate năzbâtiile posbile,să fim un fel de beizadea căreia nu i se poate întâmpla nimic pt că ne scoate tăticu SUA și mămica UE din orice kkt în care am intrat??

        Treaba cu Moldova în UE este mai degrabă legată de politica expansionistă occidentală in zona ex sovietică decât cu ambițiile României de putere bla bla,noi suntem decât niște marionete scoase în Moldova la înaintare(foarte bine că suntem și că punem și noi umărul la scoaterea Rep.Moldova din sfera de influeță Rusă cu cât putem),acolo nu se înfuntă România cu Rusia,ci occidentul cu Rusia,nu de alta dar sa văzut foarte clar care este diferența dintre sistemul de apărare rus și cel românesc în decembrie 1989 acolo unde KGB&GRU+Armata Sovietică au făcut șah mat în câteva zile tot ce construise nea nicu ca să se apare de rusnaci(Securitate,Armată etc),are cineva o urmă de îndoială că o înfruntare între Rusia și România pe frontul din Moldova s-ar solda cu altceva decât cu un KO al SIE și României din partea SVR și a Rusiei?

        Legat de România la Marea Neagră și alte povești băsiste,am mai spus-o cu alte ocazii,în 2008 summit NATO la București băse se întalnește cu Bush se duc la Neptun la finalul întrevederii cu Bush dau declarațiile alea de pe plajă acolo unde republicanul și anti rusul Bush într-un gest teatral se întoarce privește M.Neagră după care spune „Am în spatele meu M.Neagră,o mare nu atât de neagră pe cât se spune”lucru care în limbaj diplomatic inseamnă„ce dracă bă traiane nu v-am spus io cand am venit în 2002 la București că voi o să fiți o punte între vest și est,acu ce dracu faci? toată ziua scoți limba la rusnac de mă sună Putin să te pun la punct că altfel mi-a zis că îți dă te julește,nu de alta dar am și io socotelile mele de oameni mari(mari licurici :))) ),cu Putin ăla și în loc să îmi văd de ele stau să te scot pe tine din cacao”apropo 3 ani mai târziu băse a fost primit ca un lider vertical de Obama,20 de minute cam cât timp acorzi unei curve de centură atât ia acordat Hussein lu băse..că daia suntem putere regională pe care americanii vor să ne transforme dintr-o putere regională numai împotriva voinței noastre într-una și mai mare :)),bun în 2008 la București a venit Putin care și-a început discursul cu a spune „Anul acesta(2008),aniversăm 130 de ani de relații diplomatice între România și Rusia”,deci în același discurs diplomatic„noi (români și ruși), suntem aici vechi tovarăși,vechi camarazi la bine și la greu,vă place nu vă place voi nu scăpați de noi”declarațiile astea două ale lui Putin și Bush ne arată cel mai bine care este situația reală(în opinia mea care poate fi fără îndoială o aberație mai mare decât aia cu portavioanele sau 240 ce dracu erau alea),în problema România la Marea Neagră.

        Acum rațional vorbind,România se află la răscruce de drumuri între Occident,Orient și spațiul ex-sovietic,lucru care în istorie ne-a adus mari nenorociri dar care în momentul de față reprezintă o mare oportunitate,o relație proastă cu Rusia costă miliarde și miliarde de euro,dacă am avea o relație bună cu rusnacii am putea câștiga să spunem 10 miliarde de euro din exporturi pe piația rusă(în momentul de față exportăm în Turcia cam de 5 miliarde de euro,Rusia este o țară mai mare și mai bogată),dar nu putem face asta pentru că nu avem un tratat comercial cu Rusia,așa cum au Germania,Franța,Bulgaria samd.Trebuie să înțelegem că România pentru Rusia nu este și nici nu va fi în viitorul previzibil o amenințare,dintr-o relație proastă cu Rusia cei ce vor pierde cel mai mult suntem noi nu ei,care sunt o mare putere(și vor rămâne astfel în următorii zeci de ani),discută de la egal la egal cu americanii,nemții,chinezii pe când noi discutăm de la egal la egal cu bulgarii,albanezii sau nepalezii,în momentul de față suntem în UE și NATO iar un atac al Rusiei asupra nostră este aproape sinucigași din partea lor,relațiile dintre România și Rusia nu pot avea fi decât decât înglobate în relațiile UE+SUA și Rusia,dacă aia fac afaceri cu rușii,își împart sferele de influență nu văd de ce nu am face-o și noi,bine nu să avem nuștiu ce înțelegeri cu rușii în probleme de geopolitică pt că nu ne ia nimeni în serios.Sau stai că rușii(FSB,GRU,SVR+oligarhia de la Kremlin),au mână liberă în România câteva exemple numai(Alro unde anti-rusul
        băsescu a intervenit personal pentru a ca ăia să primească energie foarte ieftină chiar dacă nu o folosesc pe toată ci o vând mai departe,RAFO controlat de oligarhul Mahmudov(KGB),a primit garanții de stat de câteva sute de milioane de euro,NOKIA de exemplu nu a primit așa ceva,da bine că au plecat huuuuuuă,sau LukOil care a primit un perimetru în Marea Neagră în care s-ar găsii resurse însemnate de petrol,deci ne apărăm de ruși dând-ule resursele pe gratis,interesant,să nu mai spunem de indivizii Patapievici,Baconschi,Tismăneanu în a căror biografie descoperi că au părinți cu cetățenie sovietică care au lucrat la NKVD/KGB,hmmmm și asta este interesant :))),deci oare România este anti-rusă vertical(așa cum numai băse știe),sau în mod deliberat face pe nebuna la nivel declarativ dar în rest nici o problemă,rușii și agenții lor de influență pun mâna pe tot ce este mai interesant?

        Domnule Culiceanu,presa ticăloșită nu s-a isterizat pentru că România și-a tras doctrină militară de mare putere :))),ci pentru că presa a fost trecută la capitolul „vulnerabilități la adresa securității naționale”..ca în Belarus,Kazahstan sau alte națiuni din astea evoluate,situație în care eroicele SRI,SIE doi și-un sfert în caz în care dușmanii poporului Gâdea,Mircea Badea sau Ciutacu îl injurau pe băsescu(lucru la care orice om din țara asta are dreptul,față de orice om politic sau nu,),îi săltau și băgau la bulău pentru că sunt de la agenturi,sau mă rog mogul,poate nu îți plac aia de la Antene da după ce băse nu va mai fi(legea rămâne),și o să fie Antonescu,dacă o sa îi ajungă pe la urechi că unu Culiceanu a spus că nu e bun de președinte ,așa că eroicele servicii haț îl saltă pe domnul inginer Culiceanu și îl bagă la mititica pentru că nu-i așa dumneavoastră sunteți amenințarea aia mare la adresa securității naționale..lucru care fără îndoială este o aberație,dumneavoatră aveți tot dreptul din lume să aberați(părere personală binențeles discutabilă),ca și domnul Marius Z în articole despre sute de F-16,portavioane,fregate,pentru că asta se numește libertate de expresie,la care aveți tot dreptul din lume și care este foarte necesar pentru că este foarte posibil ca dumneavostră și domnul Marius Z să aveți dreptate,iar eu să fiu un idiot iar dacă dumneavoatră aveți dreptate ideile dumneavoatră date nemuririi pot contribuii într-o măsură mai mare sau mai mică la progresul României,lucru care nu se mai poate întâmpla în cazul în care ați fi băgat în pușcărie de un ins angajat temporar în funcția de președinte al României doar pentru că aveți impresia că pe banii dumneavoatră ăla nu face cea ce trebuie,nu este destul de vertical,nu declară război Rusiei..deci cam de asta presa s-a isterizat în 2010,pe bună dreptate în opinia mea.

        • Bre…ACEST tip de presa este o vulnerabilitate, in sensul de campanii facute la comanda, de SRS iti mai aduci aminte, de Chireac si afacerile sale?, o presa libera este un lucru indispensabil, dar o presa corupta ca a noastra este un pericol major. Idiotii de i-ai mentionat, mai sus fac parte din grupul lui Voiculescu si cum conservatorii sunt partidul-antena, in sensul ca forta partidului sta in Antena1 si 3…intelegi ce vreau sa spun.
          O relatie cu Rusia ca cea dorita de tine… este o simpla gluma la un fum de hasisi. Niciodata Rusia nu a avut relatii corecte dacat cu tarile mari! Cale de mijloc cu rusii nu exista…Iar in privinta pozitieie geostrategice a Romaniei, ea exista, problema este ca deocamdata nu este suficient de mult scoasa in relief.
          Problema este ca de cate ori cineva incearca sa vada si parte plina a paharului, sau posibil plina, toti sar pe el cu o fervoare demna de cauze mai bune.
          Mai sunt si romani care cred in viitorul tarii, si cred ca se poate schimba ceva, dar nu vad de ce atata sarcasm si obida pe o analiza altfel serioasa si foarte buna.
          Si mai sunt uimit de sargul cu care noi ne injuram singuri si ne minimalizam forta si posibilitatile. Cum vine unul care zice ca Romania nu este chiar asa de chioara si de slaba, sau dezvolta o varianta de viitor mai bun ….cum ii sar toti in cap, incepe sarcasmul si mistoul…ca doar la misto suntem toti buni.
          Iar eu acest gen de „presa” nu o inteleg…
          Romania are si calitati si are si viitor si mai are si un popor destul de puternic. Suntem importanti, si putem deveni si mai importanti.

        • Domnule George nu sunt de acord cu dumneavoastra. Exemplele date de dumneavoastra ar trebui sa includa si presa aservita puterii si finantata cu banii din buget. Probabil ca nu mai avem o presa independenta ea fiind impartita acum intre putere si opozitie dar unul din elementele esentiale ale democratiei este tocmai existenta unei prese care sa poata critica puterea. Pai asa cu noua strategie orice serie critica la adresa puterii poate fi trecuta la categoria „amenintare la adresa securitatii nationale”, nu-i asa? Orice critica poate fi considerata tentativa de destabilizare iar toate actiunile arbitrare si abuzive ale unui stat cum tinde sa devina cel roman vor avea o justificare din punctul de vedere al protejarii securitatii nationale. Daca se va ajunge la asa ceva in maximum 2 ani ideea de securitate nationala va deveni desueta si va fi invocata si de administratorii de bloc ca sa-ti intre in casa. Stiti povestea cu „Petrica si lupul”?

        • Corecta afirmatia. M-am referit strict la respectivii idioti, opinia mea desigur, pt ca ei erau cei pomeniti in comentariul lui Victor. In rest total de acord. DAR in respectiva lege ideea nu era referitoare la libera exprimare! Chiar nu mi s-a parut ca antenele au avut limitari sau probleme, iar campanile de presa cu dedicatie, influentarea opiniei publia printr-o mass media credula sau corupta, sunt tacticii de razboi folosite inca de pe vremea lui Alexandru cel Mare. Toate servicile secrete din tarile democratice au departamente specializate in urmarire si eventual influentarea presei. Diferenta este ca noi am pus-o in lege, public, iar altii desi o folosesc, nu comenteaza.
          Cine isi inchipuie ca presa este…libera, este cel putin naiv! De aici si ipocrizia celor care au considerat drept o atingere grava a libertatii presei respectiva lege. Aia ori erau prosti, ori doar foarte naivi. Care libertate, care echidistanta, care profesionalism?!
          Controlul informatiei, si folosirea acesteia pt atingerea unor scopuri practice este un element esential in arsenalul oricarui tip de putere politica sau serviciu special.
          Eu blamez doar ipocrizia unora, care cred ca au redescoperit roata. Presa libera?! O alta iluzie a sistemului democratic. Democratic bineinteles dpdv al definitiei doctrinelor politice, nu si al realei libertati umane…

        • bine,chestia e cam asa mos ion ,mos ivan ,abduleh si inca cativa ,nu-i mentinez ca nu conteaza poate doar mos shakasvili au niste tarlale de pamant separate de un mare islaz,mai negru de felul lui .acum mos ivan are tarlaua cea mai mare si din cauza asta ,are si gura cea mai mare cand vine vorba de subventii si drept de pescuit in lac,acum abdulah spune ca islazul se lega cu alt lac pe la el prin curte si vrea mai multe drepturi,daca nu inchide islazul.acum ion vazand ca are niste prietini mai puternici si vrea si el sa pescuiasca mai mult si sa nu ceara tot timpul la ivan ,incepe sa vorbeasca si el ,mai timid la inceput…dar incepe ,mai ales ca are niste relatii bune cu unii de prin curte de la shakasvili,dar cum il aud ,abdulah se duce pe la prietenii comuni..aia puternicii si le spune…abduhaha…io v-am ajutat sa-i bateti pe prietenii mei de gasca,aia cu nasul stramb si mai bronzati si acum ca ion ii mai ca voi imi intoarceti spatele….ivan ca-i mai mare si aducandu-si aminte de”gloriile trecute”,zice rastit ….ciocu’mic ,ca doar stiti trecutul si ai vazut cu shakasvili.
          acum ion se gandeste,asta,ivan adica ,prin trecut mi-a mai furat de prin curte,ba m-a pus sa-i dau si o parte din recolta de struguri,de grau mi-a mai violat vreo doua fete ,asa ca mai am niste bastarzi prin curte si mai am si unii de-ai mei care simpatizeazacu el,ca doar e puternic si batos,mandru ,are niste sape si unelte de le arunca pana departe….io ce am,am niste unelte mai vechi,refacute…dar prietenii mi-au promis ..de alea noi.
          cum pe abdulah ,prietenii il linistesc ,mai mult sau mai putin,ramane ivan ,ala fioros…dar eu am niste baieti noi,mai antrenati ,tinuti toata ziua la sapa,nu ca aia a lu ivan ca se fac ca muncesc ,ca de cum nu se mai uita stapanul la ei se pun la umbra…de ce sa nu cer si io?ca doar nu intru la el in curte sa iau.aaa ..stai ca avem o tarla intre noi care el zice ca-i al lui si ion stie ca-i a lui.
          situatia e cam asa ,in cazul unui ipotetic conflict pe teritoriu neutru fata de apartenenta nato ,alianta nu intra,orice violare a spatiului declarat inviolabil al unei natiuni apartinand aliantei e considerata agresiune si intra faimosul art 5.
          a doua romania nu e georgia ,ptr cine se confunda sa nu creada ca t 72 daca e cu blindaj reactiv e mai bun ….s-a vazut in georgia ca doar t 72 impotriva t 72(nu au luptat direct),si un btr pe lateral de-abia rezista la 7,62 normale….si o armata profesionista face cat doua…si nimeni nu se gandeste la un conflict cu rusia ,ci incearca sa impuna interesele ….boborului pe care-l reprezinta

        • Pai unul dintre motivele includerii presei acolo este tocmai acela de a dispune de un motiv pentru viitoare limitari.

      • Romania sare in ajutor cu ce are… suna frumos, dar, stiti ce are Romania la ora actuala, domnule??? sau , mai degraba, ce Nu are??? aviatie-ioc..tancuri-kanci…sa nu spuneti de profesionalism si patriotism, ca faza cu pieptul de arama de la Plevna,s-a cam topit in istorie…eventual un razboi de guerila..la altceva putem doar sa visam!

  4. S-ar putea sa avem in curand o inflamare a situatiei la Marea Neagra, pe axa Turcia-Ucraina, amandoua tarile riscand sa intre intr-o zona de instabilitate. Daca se adauga Georgia si conflictul Armenia-Azerbaidjan, pare ca Balcaniul s-a mutat la marea Neagra.

    Sansa noastra este sa ramanem, alaturi de Bulgaria, singura zona mai stabila si mai de incredere pentru NATO, SUA si poate chiar UE. Chiar si Ungaria prezinta riscuri ridicate, iar de Serbia, cu situatia din Kosovo care se schimba aproape zilnic, ce sa mai spun.
    Aceasta situatie s-ar putea sa plaseze Romania din nou in postura de la inceputul secolului trecut – acela de „jandarm” al Balcanilor si Europei de SE.

    Cat despre a discuta la egal cu Rusia, nu cred ca se pune problema, poate cel mult se va intampla asta vs Ucraina. Vom continua sa fim acelasi ghimpe suparator in coasta, dar cred ca Moscova are alte probleme mai grave pe cap (Georgia, Ucraina/Crimeea, Caucaz-ul, Transnistria) in acest moment.

    • Virgiliu Culiceanu

      Cand am afirmat:
      „Romania va putea discuta cu Rusia pe picior de egalitate”, m-am referit la greutatea geostrategica a Romaniei, care in acel moment va fi egala cu a Rusiei, la Marea Neagra. Pentru ca din acel moment, Rusia nu va mai putea ameninta cu nimic Romania, de care Romania sa fie nevoita sa se teama.
      In Acest moment, Romania deja e mai puternica geostrategic decat Ucraina.

      • Geostrategic la marea neagra nu exista decat 2 state si anume ucraina prin peninsula crimeea de unde poate ataca orice zona a marii negre (asta avand si cu cei) iar celalalt stat este nimeni altul decat turcia care detine cheia intrarii in marea negra adica bosforul.
        Romania ca punct geostrategic la marea neagra nu se poate lauda decat cu portul constanta.
        Sa fim noi egalii rusilor sau peste ei la vreun capitol nu prea-mi pica fisa la ora asta da o putem lua pe rand
        – economic, n-are rost sa vorbim, chiar daca o fi rau si la ei, noi suntem sustinuti doar de banii care vin de la capsunarii si zidarii plecati in afara la munca (pt sprijjinirea trailui populatiei) iar statul prin banii pompati de FMI si banca mondiala daca nu ma insel (pt a nu intra in incapacitate de plata), ops!
        – bani n-avem, resursele naturale nici alea nu ne scot din hazna ca am avut grija sa le maritam pe toate
        – industrial nu mai contam iar daca pomenim cati bani primesc rusii subventii de la statul roman pt industria pe care au luat-o pe 2 lei de la noi ne facem mai rau de cacao daca intram in subiect.
        – numeric, sunt de 7 ori mai multi.
        – militar, pai astia au o mostenire, la noi nu se poate spune ca am avut ceva asemanator lasat iar noutati dupa 90 sau 2000 au aparut doar in dotarea lor, nu si a noastra ca acele cateva pume, soimi si pirania plus 2 iahturi de trimis in misiune in mediterana la prins de imigranti libieni, cu asa ceva nu putem spune ca ne-am inarmat, sa nu mai zic ca in 22 ani:))

        • Apropo, daca ar citi rusii ideeile voastre cum ii luati voi la misto ca suntem putere regionala, globala, etc, cumparam, producem si vindem f-16 in zeci si sute de exemplare si toate aberatiile astea, nici macar nu e nevoie sa calce vreo opinca ruseasca pe teritoriul nostru ca e deajuns sa se corodeze un robinet si sa vedeti voi atunci sedinte de dimineata pana noaptea tarziu pe la CSAT, mai ales ca e si anotimpul prielnic pt coroziune
          Daca vor rusii sa ne faca, ne fac in zeci de feluri, iar militar terminati cu toate tampeniile astea dintre tantar si armasar.
          George noi daca luam F16 ii ataca pe rusi, iar romaniainedit cumpara pe sub masa mig-35 si-i arde pe americani, uite asa o sa impartim noi cafteala si-n stanga si-n dreapta, sa nu se supere vreunii ca lor de ce nu le-am dat

        • Eu cred ca ar trebui sa si producem MIG-35, nu numai sa cumparam !

        • Daca tu crezi ca Ucraina exista geostrategic importanta astazi…asta e o aberatie. Iti recomand sa te documentezi un pic despre tara vecina pe care tu o vezi importanta! Intre timp te informez ca Ucraina este in default, vinde aur din rezerva nationala si printre altele Crimea nu prea ii apartine de facto. Strategic vorbind Ucraina nu conteaza astazi, si ca idee generala Marina Militara Romana, asa slaba cum e ea, este mult peste tot ce poate scoate Ucraina pe mare, asta daca poate scoate ceva…Adica un pic de documentare inainte sa razi de alti nu strica!

        • George, ucrainieii si-au facut-o cu mana lor aducand rusul ianukovici la putere. Vedeti marsavia acestui in cazul lui Timosenco pe care a bagat-o la parnaie, sau imediat ce a devenit presedinte a prelungit cu 25 de ani sederei flotei grohaitoare la Sevastopol.Acum rusii le renegociaza pretul la gaz de la 1 ianuarie. Poate e mai bine asa sa vada ce fata are marele frate de la rasarit.

        • @VecheGarda! Noi stim deja ce fata are ivan…pt noi nimic nou sub soare, las le mancam coliva la astora, cum am mai facut in istorie!

        • @raptor ai facut o analiza demna de can-can,analiza geostrategica ce inseamna ?,cate avionute si rachetute am ,daca soldatii mei pun multe poze pe site-uri militare de pasionati sau ce „forta”are armata a 14 -a intr-o posibila confruntare cu soldati profesionisti?dupa aia facem o analiza la industria de aparare ca si cum conflictele moderne dureaza cel putin vreo 2 ani ,ca sa ne dea timp sa facem vreo 20-40 mli-uri.si da romania e pol de securitate la marea neagra

        • Ca tot ai vrut sa ma critici, facand a se intelege ca am dat un raspuns aiurea, e adevarat din punctul tau de vedere pe care l-ai inteles. Raspunsul dat de mine a fost dat legat de altceva ceea ce inseamna ca n-ai facut decat sa razi de tine prin contra pe care ai incercat s-o dai repede.
          N-am nimic de impartit cum n-am nimic de pierdut, dar daca merge pe asemenea lucruri prefer sa ma dau deoparte.
          Nu-mi place sa fiu atacat sau bagat in astfel de murdarii, nu tin partea nimanui (problemele pe care le ai de impartit cu alte persoane sau ele cu tine nu ma intereseaza si sunt doar ale voastre) si nu in ultimul rand ai ajuns la anumite concluzii pe care le-ai scris in ultima vreme pentru care pana acum cateva luni ma criticai ca eu nu sunt ala realist si acum atragi atentia lor si a pericolului pe care-l reprezinta (la turcia ma refer, sa nu stai sa te gandesti ce vroiam sa spun sau sa ai ce interpreta)

          Mi-a parut bine.

        • Nu am avut intentia sa critic pe nimeni, am atras doar atentia ca se poate contra-argumenta foarte solid, fara a folosi un limbaj mistocaresc la adresa cuiva pe care nu-l cunosti! Iar geostrategia nu are nimic a face cu numarul de avioane si in general mai putin decat se crede cu militaria.

  5. Articolul ăsta mustește a optimism, lucru care în esență nu e rău. Doar să nu fie un optimism prost dozat și prost plasat… îmi place să cred că România are un viitor. Un viitor pozitiv. Dar când mă uit ce e în jur îmi cam piere acest „impuls”.

  6. Rusia trebuie sa-si retraga armata 14 din Transnistria si sa permita reintegrarea teritoriala a RM. La fel si in situatia Georgiei. Alta cale nu exista. Problema e insa clasa politica de la Chisinau si nu in ultimul rand populatia care are creierii spalati de rusaraie si voteaza inca partidul comunist care este rusofon si implicit rusofil.
    Noi prin deschiderea pe care o oferim basarabenilor , tratatul de mic trafic la frontiera, bursele de studiu pentru elevi, ajutoare materiale,dar mai ales accelerarea acordarii cetateniilor, etc, nu facem decat sa aratam acestora ca exista civilizatie adevarata in vest si ca nu este asa de important ” di undi iesa gazali”. Sa nu uitam nici o clipa ca ei sunt romani la fel ca noi care au fost rupti din tara, deportati, schiloditi, violati de invadatorii porci si merita cu prososinta solidaritatea noastra.
    Bine , asta se face cu precadere de cand a venit Base.
    „Prostanacul ” cand era ministru de externe facuse un proiect de ordonanta in care sa faca loteria vizelor pt basarabeni, ce vreti , se simtea omu american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *