In ultimele saptamani am publicat mai multe articole care au lasat poate o impresie gresita, precum ca Rusia ar fi inamicul si dusmanul nostru de moarte, sau ca RoMilitary ar percepe Moscova ca fiind radacina tuturor relelor care au lovit Romania in ultimii 200 de ani. Nimic mai fals! Noi nu facem altceva decat sa mai aratam cateodata cum se fac cartile in acest joc, de multe ori folosindu-se metode mai putin…conventionale.
Rusia/URSS-ul nu ne este inamic, ci doar isi urmareste interesul sau national, planurile proprii, pe termen mediu si lung, numai ca din pacate planurile lor nu coincid aproape niciodata cu interesele noastre…Dar aceasta este deja alta discutie. Nu sunt sunt suficient de fanatic sa imi fixez ca inamic Rusia. Este chiar absurd sa consideri o tara ca fiind inamicul tau de moarte si bineinteles total neproductiv.
Aruncarea vinei pe altcineva este in general un semn clar de slabiciune in metastaza, adica atat de extinsa incat nu mai poti fi suficient de lucid cu tine insuti. Atunci cand incepi sa te gandesti serios ca toata lumea te fura, iti vrea raul, cat tu esti alfa si omega, ca lumea si soarta este nedreapta cu tine, ca in mod sigur ai fi meritat mai mult, ei bine atunci, tot in mod sigur, ai nevoie de o mica lobotomie, sa nu chinui degeaba…
Aceste lucruri sunt la fel de valabile si in cazul persoanelor, ca si in cazul mentalului colectiv al unei natiuni. In general politicienii tai, cei care iti fac tara zob si-ti fura si penele de gaina din fata de perna, ei bine acei oameni fara nici o urma de scrupule, adora sa poata organiza o lobotomie la nivel de natiune, dupa care sa arate cu degetul: Ala e de vina pentru saracia voastra!
Asadar…
Intre tari notiunea de prietenie este doar un ambalaj, continutul fiind intotdeauna interesul, direct si nemijlocit. Nu este nici macar impocrizie: interesul este motorul care face lumea sa se miste si asa este normal sa fie!
Revenind la notiunea de prietenie intre popoare, acest concept este unul foarte volatil! Este America prietena Romaniei?! Bunicii nostri asa au crezut, iar rezultatul a fost ca multi dintre ei au sfarsit la Canal tot asteptandu-i pe americani, iar altii au murit prin munti cu aceeasi speranta in suflet. Poate Franta?! Nu cred ca exista in UE o alta tara care sa fii aruncat cu noroi in noi, meritat si nemeritat, precum „sora” noastra latina.
Dupa “89 speranta unei Americii salvatoare si eliberatoare de tarele comunismului ni s-a intors in plina fata sub diverse forme: de la senatorul american Tom Lantos si pana la sprijinirea oficiala, de catre ambasada SUA, a homosexualilor, incercand sa ne convinga ca un astfel de viciu extrem de periculos pentru tinerii nostri, ar fi absolut normal, sau refuzul finantarii pentru achizitia de avioane F-16. Putem adauga aici si cazul tragic a lui Teo Peter, ucis de un membru al personalului diplomatic al ambasadei SUA, caz tratat de catre Washington, de parca Romania era o tara africana.
Ce ne-a adus parteneriatul strategic cu SUA?! N-as sti sa raspund categoric la aceasta intrebare, insa “venirea” americanilor, nu a avut nici pe departe impactul, mai ales economic si social (de mentalitate), pe care speram cu totii sa-l vedem.
Nici aderarea la UE si NATO nu a reusit sa schimbe modul in care romanii isi gospodaresc propria viata si societate, dar este adevarat ca daca nu am fi fost inclusi in aceste structuri raul ar fi fost covarasitor mai mare.
Rusia, si eternele clinciuri pe care noi romanii le-am avut cu Imperiul de la rasarit, este un alt capitol in istoria noastra. Majoritatea romanilor au resentimente foarte puternice fata Rusia, sentimente mostenite de la parinti si bunici, din studiul istoriei sau din experiente propri. Categoric concetatenii nostri au dreptate sa aiba astfel de trairi fata de vecinul de la la rasarit, dar oare daca incercam sa ne debarasam de bagajul emotional si am putea judeca la rece, am avea in mod serios sa le reprosam ceva rusilor/sovieticilor?!
Pana la urma Rusia a fost tot timpul o super-putere europeana si mondiala! O tara enorma, cu resurse de neconceput pentru noi si cu o aliura politica si militara greu de inteles la nivelul nostru. Ori atunci cand ai ghinionul sa fii gard-n gard cu un astfel de “mostru”, este inevitabil sa ai si probleme, chiar si fara ca respectiva super-putere sa vrea sa-ti faca rau. De la inaltimea Moscovei, Bucurestiul se vede foarte mic si numai daca te uiti cu mare atentie, asta daca cumva se vede in vreun fel, iar cum Romania este astazi, si din pacate a fost cam tot timpul, la intersectia intererselor marilor imperii, este inevitabil sa suferim pagube, macar si colaterale.
Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca in pofida faptului ca nu sunt un mare fan al Rusiei, fac foarte clar diferenta dintre politica imperiala, de mare putere si poporul rus, fata de care nu am nici un fel resentiment. Problema noastra, problemele de fapt, constau in faptul ca Romania ca stat si natiune s-a coagulat foarte greu, fiind in permanenta la interesctia influentelor “gravitationale” ale marilor imperii.
Asa cum centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter nu a putut forma o planeta datorita vecinatatii cu Jupiter, tot asa si Romania a fost mai mereu data inapoi, rupta in bucati, cotropita si trecuta din mana in mana, intre imperiile vremii.
Practic noi nu am avut o perioda de pace, sau de liniste, departe de influentele “greilor” momentului, suficient de lunga, care sa ne permita sa strangeam un chag social si economic sau militar suficient de mare, care sa genereze nucleul dur al societatii romanesti.
Eu nu judec Rusia si nici nu-i fac reprosuri, doar din cand in cand simt nevoia sa ripsotez. Rusia si, odata cu ea, SUA NU POT fi prietenii Romaniei, pentru simplul motiv ca prietenia, la fel ca si in viata reala, se infiripa pe baza de inters reciproc si, poate mai important, intre partenerii egalii. Problemele Romaniei nu rezida in fatul ca Rusia sau SUA nu se poarta corect cu noi, sa ca nu ne ajuta, nici nu ar fi de dorit asa ceva, ci in faptul ca noi insine ne dam cu stangul in dreptul, noi insine ne facem rau, unii altora.
Nu Moscova sau Washingtonul au inventat sintagma “Nu ne vindem tara!” las’ ca o furam noi, as completa eu, ci guvernul de la Bucuresti! Nu marile puteri au crescut taxele in Romania si au creat unul dintre cele mai corupte si incapabile regimuri din lume, nu ei au sabotat constructia autostrazilor, nu ei au semnat contracte de dezapezire de cinci ori mai scumpe decat in Finlanda, nu ei au facut praf economia Romaniei, nu ei au devalizat bancile si fabricile noastre, nu americanii i-au imbogatit pe Patriciu, nu Moscova l-a facut pe Becali parlamentar si mare vedeta.
Reprezentantul poporului in Parlament. Asa reprezentant, asa prezent si viitor.
Raul sau binele mai vine si de la Dumnezeu, dar grosul vine de la noi insine. Daca Romania ar fi avut o clasa politica responsabila si patrioata, daca noi cei care votam, am fi mai putin impresionati de galeti, mici, bere si alte pomeni, daca ne-am obisnui mai mult cu idea ca prin munca ta iti poti face o viata mai buna si nicidecum din ajutorul statului, poate ca nici SUA, nici Rusia nu s-ar fi comportat cu noi asa cum o fac astazi.
Nu trebuie sa asteptam ca cineva sa ne faca ordine in casa, noi insine ar trebui s-o facem, numai ca la romani sindromul “Voda” sau “al omului providential”, mai cunoscut si sub numele de sidromul “tatucului”, este inca pregnant incastrat in fiinta noastra nationala.
Mereu este cineva de vina, rareori noi, URSS-ul ne-a jefuit, americanii ne-au tradat la Yalta, etc,etc, uitand mai mereu ca sunt multe tari si natiuni in lume, care au patimit mult mai mult decat noi, uitand sa spunem ca Romania nu este singura tara comunizata fortat. O simpla privire aruncata in jurul nostru ne arata ca si altii au trecut prin Furcile Caudine ale istoriei, unii dintre vecinii nostri fiind pur si simplu desfintati ca tara si popor, dar odata ramasi liberi, si-au refacut tara. Polonia este aici un exemplu de urmat, dar mai sunt si altele…
Varsovia a fost la propriu demolata de germani in timpul revoltei din 1944, dar comunisti sau nu, imediat dupa razboi polonezii s-au apucat si si-au reconstruit orasul, piatra cu piatra, in timp ce Bucurestiul este, in afara oricaror discutii, cea mai urata capitala europeana. Cine a vizitat Budapesta sau Praga, stie ce vorbesc. Asta apropo de mandria natioanala, sau de nenorocirile comunismului.
Nu trebui sa mai asteptam ca altii sa ne faca ordine in casa, sa ne dea statul pensii si salarii, sau Aliatii sa ne industrializeze tara sau sa ne refaca agricultura! Bine ar fi sa lasam istoria pe seama istoricilor, iar noi sa vedem in relatile cu alte state doar interesul economic, fara a mai cara dupa noi lestul sentimental generat de lungile noastre probleme cu vecinii. Interesul reciproc si un pic de auto-respect ar fi exact solutia pentru a putea sa ne ridicam la nivelul la care noi credem ca ar trebui sa ne priveasca altii.
Dar pentru a accede la astfel de idealuri ar trebuim intai sa invatam sa ne respectam pe noi insine, ar trebui sa invatam sa muncim si sa gandim precum oamenii liberi si, bineinteles, ar trebui sa lasam statul cu mana intinsa catre guvern, catre aliati, etc.
Nu Rusia este de vina, nu SUA, ci noi, lenea si incompeneta noastra, frica noastra de schimbare, manelismul nostru proverbial. Avem o tara bogata, asezata intr-o zona ideala pentru facut bani, dar sportul nostru national este maneau, atat faptica cat mai ales la nivel de mentalitate! Capra vecinului este grija noastra primordiala si nicidecum viitorul nostru ca oameni cu coloana vertebrala dreapta.
Noi insine ne tratam ca pe prosti, unii pe altii, cum ne putem astepta ca cineva sa ne trateze altfel?! Respectul pe care il capeti este intotdeauna egal cu cel pe care ti-l acorzi tu insuti, iar daca vreti sa vedeti cat de mult se respecta romanii pe ei insisi, ei bine este simplu de aflat: aruncati o privire asupra clasei politice, asupra emisiunilor TV care fac rating, asupra “vedetelor” momentului…e ca si cum ne-am uita in oglinda.
Pentru ca inamicul adevarat al romanilor si al Romaniei este vizibil doar atunci cand ne uitam in oglinda…
GeorgeGMT
Niciodata nu am inteles cum din doua popoare cu mentalitate de invingator a putut iesi un popor atat de las. In Romania nici macar o dictatura nu va schimba lucrurile. Singura speranta este educarea copiilor , insa cine sa o faca cand educatia a fost facuta praf deorece este mai usor sa manipulezi masele inculte?
Cum a spus favoritu’ la viitoarele prezidentialele din SUA (rezumat) „nu educa oamenii sa ii poti controla, educatia te elibereaza” (pe acolo batea)
Pensionarii sunt majoritari, cu educatie primara, electoratu’ perfect, deaia se discuta numa’ de pensii.
Acu’ se vorbeste PE FATA despre POLITIE AERIANA nu aviatia militara propriu-zisa..
Astea sunt obiectivele lor, ARMATA e ceva prea ambitios pentru noi.
Cat despre rusi, toti rusii/ucrainienii (si din transnistria si Belorusia) pe care i-am cunoscut, m-am inteles mai bine decat cu multi romani…
Totu’ se rezuma la nivel de stat, si cine isi apara interesele cum a spus si George.
Nu e vina altora ca avem in varf tot felu’ de lichele care nu sunt deranjati.
Daca spun cuiva sa se arunce de la etaju’ 10 si el/ea o face, nu cred ca e vina mea…
Sigur ca e si partea cu „ce-ai ba cu mine”, da’ ar fi mai bine sa punem carca la treaba in loc sa ne plangem de mila.
Toate scenariile astea sunt cu dus si intors, deaia avem nevoie de oameni pregatiti pentru asa ceva si nu membri de partid deghizati in institutii.
Inca ceva, „moldovenii” pe care i-am intalnit, imi vorbeau in spaniola si spuneau ca nu sunt romani ci moldoveni.
„moldovenii” aia erau cu propaganda 🙂
Acelasi lucru l-am patit si eu, insa in Italia. S-a intamplat sa lucram in acelasi loc, pentru acelasi patron. Cand i-am intrebat de unde sunt, in italiana…..ca doar nu aveam eu de unde sa stiu de unde sunt, mi-au raspunsa in aceeasi limba ca din Moldova. Eu am trecut pe romana, eu nem tu dom romen 🙁 Mai apoi, vazand ca sunt si tare nesimtiti ca oameni, le-am propus colegilor romani sa nu le mai vorbeasca si sa nu le mai raspunda deloc decat in romana. Ghici ce…..le-a pierit amnezia. Interesul poarta fesul. In schimb, ukrainenii din grupa s-au purtat exemplar, oameni cu obraz, fara nesimtire si cu stima pt altii si pet ei insisi. Legat de fratii nostri de peste prut, unul din ei, luptator si prin Transnistria, de partea cui nu stiu pentru ca nu a vrut sa spuna nici in ruptul capului, si-a adus aminte la nevoie, chiar si notiuni tehnice de mecanica auto, atunci cand a ramas in pana cu masina si a fost ajutat de romanii atot stiutori sa o repare si sa plece mai departe la drum. Asta da minune dumnezeeasca! Legat de subiect, eu cred ca asa cum imperiile au fost create din nimic de propriile popoare, nu de prieteni sau dusmani, asa si societatea romaneasca poate evolua doar cu ajutorul propriiei populatii, nu ajutati de altcineva. Idem cu piedicile celor rauvoitori. Depinde doar de noi si numai de noi, precum si de ceea ce vrem de la noi insine si de la viata, atat!
La marea majoritate a tinerilor din Republica Moldova lise falfie total de Romania.Pentru ei, momentan,conteaza doar pasaportul romanesc ca sa poata calatori fara restrictii in U.E.iar de anul viitor sa poata munci legal in tarile membre U.E.Ei sunt mai atasati emotional de mama Rusie si Ucraina decat de Romania.Atatia ani de sovietizare isi fac acum efectul din plin.
Mare dreptate ai. Am colegi de facultate care ne spun in fata ca el nu are nici o treaba cu romania si ca a asteaptat doar sa isi ia pasaportul… Inainte de pasaport, lipeau peste tot afise cu „Basarabia pamant romanesc”. Aici dau intradevar dovada de perversitatea si falsitatea romanilor (marea majoritate) din ziua de azi.
Si nu,nu sunt deloc pesimist!!!
George-
Din când în când scrii frumos și echilibrat, de mai mule ori argumentat, dar ideea editorială este corectă – în mare. Politica (nu la nivel mic) este interes dublat de acțiune pe baza mijloacelor. Nivelul la care am reușit să ajungem a fost puternic influențat de resursele, în special umane, pe care le-am avut la dispoziție. Nu am fost regat în sec X, XI sau XII, nu am fost nici imperiu, nu am fost putere regională, dar asta nu ar trebui să importe. Avem locul nostru și potențialul nostru, iar deceniile următoare vor confirma asta, în absența unei politici distructive seculare.
pt A.C. Negru (și alții cu opinii similare)- stimate domn, lasă povestea cu popoarele dac și roman sună bine până în clasa a IV-a, dar istoria formativă are mică relevanță în realitate, desigur, dincolo de stima de sine pe care o construiește în primii ani de viață civică (la copii și adolescenți, adică). Nici unii, nici alții nu au fost popoare. Dacă vrei, încrengătură de triburi care erau, cel mai adesea, aliniate în interese. Romanii au fost o republică, adică mic stat, apoi imperiu. Statul dac nu prea a fost atât de puternic, dacă îl compari cu ăilalți mai răi… și ce erau ei???
Lăsând povestea la o parte, până nu facem, în mod agregat, mai multe lucruri corecte și coerente decât opusele, vom aștepta să se parașuteze yancheii cu bani, industrie și bunăvoință, respectiv rușii (a se citi conducăreții lor măiaștri) să se trezească, într-o foarte bună zi, cu gândul de a fi îndeosebi simpatici cu statul român, care, după cum a punctat concis autorul, au avut alte planuri și interese. Divergențele au fost mai dese și mai mari decât convergențele (care au fost). Idem și ibidem în legătură cu alte nații, popoare și state. Vrei respect și stimă, trebuie să o cucerești și să o păstrezi odată ce o ai, iar aici nu e cazul să insist.
Am avut și vom avea mereu vremuri bune, mai rar decât cele rele, se pare. Dar să te complaci, ca nație, la vântul evenimentelor nu e cea mai corectă abordare.
In vremea cind romanii erau crestini, ieseau la lupta 10.000 impotriva a 100.000 si mai si cistigau. Dar mai mult mureau. Nu le era frica de moarte si de aceea erau cit de cit eficienti in contextul dat. Decrestinarea Romaniei, inceputa de la Cuza incoace a distrus o mentalitate sanatoasa si a creat o mentalitate 100% nociva existentei noastre ca si grup social national. Numai valorile crestine de solidaritate si respect ne-au tinut impreuna doua milenii. Omul de tip nou, ateu sau in cel mai bun caz anticlerical (rau si asta), nu are decit doua valori: egoismul si relativismul. Acestea nu pot genera coeziune sociala. Ce nu intelege romanul este ca, daca ca popor te-ai nascut crestin, renuntarea la acesta valoare duce la neantizarea structurilor morale care au generat adevarati barbati intre stramosii nostrii. Iar fara aceste structuri avem gloata condusa de smecheri, nu grup condus constient de reprezentanti alesi real.
omul nou ( aici vorbesc de mine si de cativa aminci ) nu mai crede in minciunile lui popa , multa lume zice ca mergi la biserica nu la popa , da da dar atunic iti poti face un altar acasa ….
Am un amic caruia i-a murit tatal , la 6 luni a mers sa dea parastas : a pus intr-o puna ce sa pune vin , bani !!! si un biletel cu numele tatalui sau ( sa stie popa cum il cheama cand facea pomenirea ) au fost vreo 20 de persoane din familie , doar ca la pomenire nimeni nu a pomenit numele tatalui sau …… la sfarsit au vazut ca din punga au fost luati banii , vinul dar biletelul cu numele ramase acolo . Acest amic desi crede in continuare nu a mai calacta de 7 ani in biserica , si nici nu vrea sa mai auda de adunatura de popi ( si ii dau dreptatea )
Foarte putini mai sunt selectati dupa harul pe care il au , sunt afaceristi pe fata ! excroci
Cred ca ar trebuii sa se faca o curatenie majora acolo si o sa vezi ca ne „recrestinam” masiv
Becali e crestin !!??? oare , in afara de cateva cete de tigani doar deastia albitii in cap ( degeaba ) il mai sustin .
Educatia e totul , oamenii educati chiar daca nu se nasc in „crestinatate” de obicei isi cauta divinitatea, inteleg la un moment data ca exista ceva si cineva , foarte foarte putini raman atei si cred in stiinta .
Sunt extram de multi doctori, chimisti , fizicieni …..foarte buni care au spus ca in organismul viu ( in special om ) exista ceva care nu poate fi cercetat si inteles de mintea omului , este foarte clar ce spun acesti oameni ca exista un El .
Preotia a fost instituita chiar de Dumnezeu. Citeste Leviticul si vei afla. Prin instituirea celor 7 Sfinte Taine de catre Iisus Hristos preotia a fost restructurata si reinnoita. Mihai, iti respect opinia, dar fara preotie nu exista cele 7 Sfinte Taine, iar fara acestea nu exista crestinism si mintuire. Crestinismul nu este definit de pacatosi sau de saltimbanci ca si Becali, ci de sfinti. Iti respect credintele, dar istoria imi da dreptate. Nu cozile de topor descrestinate au sustinut si sustin neamul asta, ci voievozii crestini, domnitorii crestini, boierii crestini si oamenii cu structura morala crestina. Istoria este ca si matematica, exacta si verificabila: toate neamurile necrestine sau descrestinate au disparut din istorie. Eu continui sa cred ca doar crestinismul ne poate da un tineret moral si de caracter care sa salveze si sa continue neamul romanesc. Toti conducatorii actuali sunt imorali si necaracteriali ca urmare a faptului ca s-au supus subordonarii masonice necrestine/anticrestine. Cel mai mare rau ce a putut fi suferit de acest neam a fost decrestinarea fortata masonica.
Poate ca nu m-am exprimat clar , sau am luat-o prea pe ocolite .
Sunt clar pentru preoti , dar doar pentru cei cu har si care sunt daruiti activitatii, cei cu har se simt de la o posta , modul in care iti vorbesc , sfaturile pe care ti le dau , parca te eliberezi , parca iesi renascut dint-o discutie cu un preot cu har si daruit .
Eu am treaba cu sistemul care trebuie curatat la maxim de prefacuti si excroci in sutana .
Mi jena si am o revolta in mine cand vad cum isi bat joc acesti excroci, de popi contrafacuti, de sarbatorile sfint , aduna toti prostii si nespalatii acolo ii momesc cu sarmale si alte prosti , astia se impinc acolo si se imbrancesc …….. e ceva infernal …..
Preoti adevarati nu ar promova asta … i-ar face sa inteleaga pe cei care au mers acolo ce inseamna credinta , cainta , rabdarea, respectul de sine si pentru cei din jur , ….. acolo ar trebuii sa se auda doar : imi cer scuze ca v-am impins putin cu tocul de la haina , va rog luati loc aici in fata ca sunteti mai in varsta , va multumesc ca mi-ati facut loc sa ies nu ma simteam bine …… va pot ajuta cu ceva , va aduc eu un pahar cu apa ……..
De acord cu aceasta pozitie a ta. Si mie imi vine sa iau biciu la acei nemernici care s-au facut preoti doar ca sa nu munceasca. Dar Biserica este a lui Hristos si El va gasi calea cum sa o curete. Doua observatii se impun totusi: pe de o parte Biserica nu este definita si reprezentata de acestia cazuti, majoritatea fiind in standardele lasate de Hristos, pe de alta parte denumirea de „popa” a capatat datorita persiflarilor ateilor comunisti o conotatie peiorativa; corect si cu respect este termenul de „preot”.
Intradevar ortodoxia la care indrasnesc sa adaug Carpatii au pastrat esenta neamului nostru, intr-un ocean plin de rechini.
Despre preoti, recomand cartile parintelui Arsenie Boca (intre care „Cararea imparatiei” este punct de referinta) sau macar piesele de teatru despre viata si minunile sfintiei sale, se gasesc pe net. El spune clar, preotii sunt fii acestui neam ei vin cu aceeasi fire cazuta ca si restul oamenilor. De cate ori s-a rugat o familie lui D-zeu pentru un copil care sa slujeasca Domnului ? Daca vreti preoti buni, facetii. Ei sunt oglinda noastra, ca si politicienii, nu sunt picati din luna sunt fii neamului. Din parinti decazuti mai greu ies copii geniali. Mai e si vorba aia „fa ce zice popa nu ce face el”.
hahaha cand au iesit 10000 contra 100000 au pierdut in mod lamentabil chiar si cu stefan cel mare la comanda ( razboieni) ceea ce a salvat atunci statul lui stefan cel mare a fost rezistenta incapatanata a fortaretelor suceava si neamt si ceva ajutor de pe la popoarele crestine cu care s-a invecinat moldova , in celelalte batalii raportul a fost undeva : 100000 turci contra 40000 romani plus cateva mii intariri de pe la ungurii lui matei corvin si de pe la polonezii dinastiei jaggelo
Bine ca ai pus poza cu Gigi Fecali, Lordul Luminii din gaura kurului meu, dupa cum s-a autointitulat el insusi in persoana si niste imbecili printr-un ziar l-au parafrazat. Acum ca am fost luminat acolo dis-de-dimineata, ma simt mult mai bine. „Dar să te complaci, ca nație”- cate natie, suntem o adunatura de individualitati, ca indivizi suntem relativ OK, ca natie suntem praf, pulbere in vant. Nu stiu daca ati OBSERVAT dar momentan este o campanie ANTI-ROMANEASCA FEROCE in UK, criminalii romani care bantuie pe strazile Angliei, care le vand carne de cal, care le iau de la gura benefits si welfare la desfiguratii, betivii, pedofilii si pederastrii aia nativi de pe In-Sula. Alti 20 de ani de imagine execrabila a romanilor in UE. Si de la Bucuresti nici o reactie, se mira un polonez online la comentarii: „romanii astia ce fac, de ce nu reactioneaza?!” Care ‘romani’, ca noi nu existam la nivel de natiune, doar la nivel de ‘roman’…
„Japoneză înjunghiată mortal de un suspect de origine română la Tokio”
Tokio?!?!?
Pe o bere ca vom fi urmatorii evrei? 🙂
Pe o ladă de bere că acela ar fi maximul noroc, întrucât ne-ar obliga, de la mic la mare și ÎN GRUP COORDONAT de interes vital, să fim ce putem fi. Serios, numai într-o situație răhățească – nefastă am fi provocați să mișcăm.
Iar dacă mișcăm cum îmi imaginez eu (realist), am surprinde pozitiv și ne-am salva pentru încă câteva generații.
Mai spusese cineva aici pe blog ca poate „vor sa ne impinga de la spate/sa ne provoace sa ne trezim”
Pare cam bolnav planu’ daca asta ar fi, da’ ar avea si logica pe de alta parte daca ne gandim ca „granita Romania” trebuie securizata bine.
Comisia lu’ peste din UE a sarit ca e bai cu f16, trebuie licitatie etc, le-am trimis email si au spus ca pe ei ii doar la basca, ca si cum nu au sarit ei cu gura cu o zi inainte in legatura cu achizitia de f16…mi-au spus doar ca f16 sunt penale si sa ne spalam pe cap cu USA.
Suntem deja noioi .. „j….ni” care sunt de vina ptr toate..ma rog nu e e mirare asa pattesc grupurile noilor emigranti da asta da masdura „Tolerantei”
Păi da, susțin ce am scris, „ca nație”, nici măcar popor… stat. Individual luați, suntem de la interesanți, la sclipitori și fascinanți – însă odată ce numărul trece de 1. adică formăm grup (oricât de mic), respectiv echipă, grup coagulat (care să acționeze agregat) – atunci lucrile devin triste…
Nici măcar la război, când s-ar pune problema de supraviețuire fizică, nu suntem mai organizați – nu ne vedem și nu ne facem propriul bine, care e instinctual.
E greu să te bați cu imagini și imaginații, mai ales când oponentul este mai versat și are cum.. cu ce etc. Asta am trăit-o pe pielea mea, pe pielea altora și este o luptă pe care poți să o dai cu rezultatul de a nu pierde, ATÂT se poate. Riscul e să pierzi meciul, caz în care îți vei dori să fi jucat defensiv… deci zică polacii ce vor zice, ei au ieșit la fel de șifonați – diferența e că sunt un popor mai mare și mai MÂNDRU – ceea ce noi nu am fost și nu vom fi (mă refer să fim peste). Cât de naționaliști, am fost slabi față de „normalitatea funcțională” a altora. Cred însă că formula optimă tinde mai degrabă în direcția echilibrat-realist-optimist-națională decât cea cocoșesc-naționalist-patriotardă, fix cum zicea Camil Petrescu, la un moment dat. Mircea Eliade aborda altfel problema, dar tot cam pe acolo ajungea. Eminescu avea o prismă mai puțin originală, dar compensată bine de hotărâre și dârzenie (nu doar intelectuală) – ca să zic de câțiva cunoscuți.
Alte exemple, cel puțin la fel de utile în discuția aceasta ar fi Maniu, Antonescu…
Ultimul nu prea a avut cu cine, din cea mai neagră nefericire posibilă și potențială a ultimului secol – dar deja zburd spre alte câmpii și gânduri.
@ Flogger & GSG9
Salutare Onorabili Domni! 🙂 In urma cu cativa ani „instalatorul polac” era oaia neagra ce bantuia viata „sublima” a englezului de rand; acum vom fi noi si bulgarii.
Este ff simplu sa creezi o campanie de denigrare si, implicit, de discriminare a est-europenilor intrucat nu exista o lege care sa combata aceste actiuni 😉
Nu suntem afro, nu suntem musulmani, nu suntem evrei ; nu ne putem apara LEGAL! 😉
Noi insine suntem responsabili pentru felul in care ne construim imaginea si pt felul in care suntem perceputi 😉
Impreuna cu o echipa de romani am lucrat cu vest-europeni (olandezi, francezi, italieni, englezi) si inca lucrez; de fiecare data am fost apreciati pentru calitatea muncii si felul in care ne-am comportat 😉
ROMANIA VA ARATA ALTFEL IN 15-20 DE ANI !!!
Asta e , o luam in freza , prea i-am suparat pe unii , ne priveau de sus , in multe situatii i-am executat in 2 miscari .
Voi credeti ca ala de pe strada striga in gura mare , ala care da cu lopata , ala care conduce tractorul … ca vin romanii ?!?!?
NU NU aia care iau de 4-5 ori mai mult si care se credeau destepti , pana cand le-au aratat astia „tiganii” ca pe un salar la jumate poti sa fi mai destept si mai profesionist .
Am avut un proiect cu englezii si toate au fost bune la inceput pentru ca se uitau de sus la noi , pe masura ce proiectul ininata noi eram implicati din ce in ce mai mult pentru ca ne faceam treaba foarte bine si pe bani de nimic ( de 4-5 ori mai putin ca englezoi ) si ghici ce s-a intamplat ???? au inceput englezoii sa ne sape , sa ne bage bete in roate , erau la vanat de greseli nu la a fi ei mai buni sau ceva de genul asta …… astia sunt aia cinstiti si educati , curati si spalati …… sa ma pupe unde nu ma prinde soarele
Cu toate astea intrarea Romaniei in UE este o URIASA realizare , sunt ferm convins ca lucrurile vor sta altfel
Am plecat din Romania cand am terminat a 8-a si cand am ajuns dincoace in west, m-au pus in clasa a 10-a (asa cica merg treburili).
Fun facts:
1: daca nu aveai calculator la ora de matematica iti punea 0 (da, 0).
2: daca la engleza nu aveai dictionar (de unde aveai voie sa iti iei raspunsurile la intrebari..) iti luai 0.
3: la matematica se faceau ecuatii de clasa a 5-a (in a 10-a).
Nu insinuez nimic, probabil nu se stiu lucrurile astea pe acasa.
te-as corecta : very fun facts 🙂 🙂 🙂
am avut si eu o cunostinta , ne stiam doar , foarte bun dar la nivel de oras de 30.000 locuitori , au emigrat, tota sa pe cand era in clasa 7-8 ( cu familia ) in SUA in 2 ani de zile a ajuns in primi 3 elevi in statul in care emigrase ( cred ca Alabama era , nu sunt foarte sigur )
In Tara Orbilor pina si chioarul poate fi imparat. La unele scoli publice din US nivelul de educatie e deplorabil si deaceia daca aduci un copil ce a avut cit de cit o educatie indiferent cit de mediorcara si care a crescut cu 2 parinti sa fie fruntas. Nu acelasi lucru se poate spune de sansele unui elev Roman in scolile Veritas din US unde acesti copii Romani au probleme enorme atit edutaionale cit si socio-culturale.
E posibil sa ai dreptate , dar numai pe jumatate , parerea mea ( din ce am auzit si eu ) .
Acolo sunt impartiti in 2 copii foarte buni , care sunt si fruntasi si copii submediocrii ( sa nu le zic prosti ) cu parinti bogati , care vezi doamne vor sa-si ridice odraslele proaste pe culmile gloriei. O alta evaluare palpabila este echivalarea universitara ( excluzand Harvardul si urmatoarele 2-3 ) am amic care a facut energetica aici si si-a echivalat acolo fara nicio problema , si lucreaza de 4-5 ani cot la cot cu orice absolvent de acolo inclusiv pe parte de proiectare ….. si nu este un geniu
Uita-te la copilul lui Prigoana …. a facut „scoli ” in america , dar scuza-ma pe langa ca e prost gramanda ii si increzut (cei ca asta nu se pot integra nici educational , nici cum ) ….. asa sunt alte zeci si sute .
am gasit acum pe net , majoritatea colegilor lui sunt din : University of Pennsylvania ( locul 4 in universitatile din USA )
http://www.studentie.ro/admitere/admitere-facultate-i58/top-facultati-c92/top-10-cele-mai-bune-universitati-din-sua-id88783
chiar ca funny facts. Am si eu zeci de povesti de-astea, printre ele as aminti un coleg de clasa putin mai redus la intelect, era mereu repetent si nu prea il ducea mintea. A emigrat familia lui in Olanda, in primul an acolo a ajuns premiantul clasei si aia se mirau cat e de destept…
Ca si Mihai, si eu am lucrat cu oameni din multe natii si de pe diverse continente, si pot confirma ca porcii astia din Europa de Vest sunt prosti de dau in gropi, aroganti, invidiosi si intr-adevar te sapa. Mai da-i dracului pe toti. In schimb e mai bine sa lucrezi cu americanii, sunt mai pragmatici si nu au toate stereotipurile astea despre romani, chiar daca incearca si ei sa te fure/fraiereasca/etc, ca-n orice afacere, isi dau seama repede cu cine au de-a face si daca ma crediti sau nu, apare destul de rapid respectul reciproc, treaba mergand inainte ca pe roate.
Pe tantalaii astia inapti din Europa de Vest i-a format mass-media lor de doi bani si nu ai cum sa ii schimbi. Din pacate sunt mai bogati ca noi si ne dau de lucru, nu putem scapa de ei asa usor.
Imi amintesc o situatie de acum citiva ani cind fie-mea era in clasa a zecea. Ii urmaream lectiile si imi faceam singe rau cind vedeam ca temele de casa seamana cu cele destinate copiilor din clasele 1-4. Intr-o zi m-am dus la liceu sa ma pling. M-au primit directorul si o profesoara de engleza, Le-am spus ce ma durea iar oamenii au incercat sa ma asigure ca treaba merge ca pe roate. Intr-un tirziu au adus si copilul sa depuna marturie. Mi-au venit dracii de tot si am intrebat odrasla:
„Have you heard about a guy Charles Dickens?”
Copilul a soptit „no”, apoi, vazind norii de pe fata mea, a incercat sa dreaga busuiocul:
„Is he the new halfback for the Crusaders?”
Celor doi „profesori” le-a cazut fata….
Si eu sunt de parere ca in „Tarile mai Evoluate” sistemul de invatamant este mai slab,se pune accentul pe educarea elevului mediocru chiar daca cel eminent devine emancipat la ore sau chiar regreseaza daca nu studiaza singur, pe cand la noi se obisnuieste sa se predea tot ce se poate intr-o cantitate de informatie cat mai mare chiar daca 80% nu va fi de folos sau nu se va retine ,(in cazul scolilor cu profil real care inca se respecta).
Cea ce vreau sa spun este ca elevul care studiaza de zori in clasele 1-12 (in Romania) ,o sa faca ravagii in strainatate la facultati, unde studentii cu bani sunt tinuti de parinti in facultate pe taxa ,numa asa ca sa nu fie copilu prost ca sa arate si el ca are cu ce.
Este foarte bine ce se intampla !!!!!
Romanii trebuie sa inteleaga ca Romania este tara lor si ca numia aici e casa lor !
Au mers au vazut ce se face prin alte locuri sa vina sa se lupte aici pentru a ridica aceasta tara !!!
Foarte bine , sa nu se simta nimeni ca acasa acolo ( excluzand tiganii din discutie ) mare majoritate sunt oameni foarte bine pregatiti sau in cazul „capsunarilor” sau constructorilor sunt oameni care lucreaza de le sar capacele , de astia avem nevoie aici !
Indiscutabil toți românii trebuie, fără doar sau poate, să creeze de aici/ revină să își facă „casa” mai bună – cât de bună se poate. Dar asta se cheamă patriotism, a fi bun cetățean (în sens pragmatic). Nu ne-ar opri niciun obstacol.
Dar e greu să faci asta cu burta goală, când totul e văzut din suferință și înjosire (nu doar materială).
Materia și mentalul sunt, totuși, într-o relație bidirecțională și reflexivă, așa că nu merge prea bine fără un echilibru funcțional – să ai bani să te descurci onorabil și cinstit, să ai condiții (să te lase statul și locul) pt dezvoltare – dar și asta e o treabă reflexivă – sistemul e condiționat de tine și tu de el…
http://i47.tinypic.com/21o7osz.jpg
Poza secolului probabil 🙂
WordPress „following”…
„Citate despre Români” – steaguri românești într-un album rusesc din anul 1890:
http://citatedespreromani.wordpress.com/2013/02/26/steaguri-romanesti-intr-un-album-rusesc-din-anul-1890/
„Tipărituri vechi românești sau despre români”:
http://tiparituriromanesti.wordpress.com/
„Cer și pământ românesc” – Prima menţiune a numelui România facuta intr-o lucrare stiinţifica (anul 1816):
http://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/02/27/prima-mentiune-a-numelui-romania-facuta-intr-o-lucrare-stiintifica/
reportajul e super . daca analizam cine e dusma de moarte, mai mare dusman de moarte ca ungurii nu a fost nimeni dar sa nu trecem si peste rusii ca nici o data nu a sprijinit romania. doar au fost interes… eu dupa cita istorie stiu si ce ma-am documentat tot rau si toata destramarea ROMANIEI a plecat din romania. adica clasa politica care ii inpartita in 10 si vede numai interese propri. asa s-a intimplat de-al lungul istoriei, deci ce-i care ne conduc sint vinzatori de tara, tradatori inpart teritorile dupa cum le taie capurile. uite ce se petrece de 23 de ani ce sa construit prin suferinta cu greutate. s-a distrus peste noapte, adica azi a fost profitabil iar miine e infecta si produce datori. asta sint jocurile facute din tara la comanda unor din strainatate. noi romanii inca nu sintem uniti si patrioti, sa facem cum fac alti nu dau nume. noi ar trebui sa uitam de americani ca nici o data nu ne-au ajutat si no sa ne ajute indienii nici o data. nu se vede ei se baga unde au interese. noi trebuie sa ne avem de bine cu vecini iar care nu vor ii putem distanta de noi sintem o natiune mare si puternica dupa parerea mea. ar trebui sa tratam mai mult cu rusii ca am avea ce inpartii cu ei si mai ales sa cumparam avioane de la ei nu de l-a mina a 3 de la portugheji. sa ne urmarim interesele noastre si nu al altor tari. IAR MOLDOVEANUL CARE NU A VRUT SA VORBEASCA ROMANESTE ALA NU STIE DE UNDE VINE. E MAI COMPLICAT ACOLO PENTRU CA NU SE INPLICA AI NOSTRI. EU MERG DES LA EI SI PAREREA II INPARTITA L-A FEL CA LA NOI CUM CA MOLDOVENII IS ASA IAR ADELENI SI BANATENII IS ALTFEL. PRINCIPATUL MOLDOVEI A FOST CEL MAI MARE DIN TOATE PROVINCILE NOASTRE A AVUT CELE MAI MULTE RAZBOAIE SI MAJORITATEA CISTIGATE IAR OAMENII DE CULTURA I-A ADUS MOLDOVA. SA NU UITAM NICI O DATA. CE-I CARE CUNOSC ISTORIA STIU. STEFAN CEL MARE S-A BATUT SI CU ROMANII SI CU TURCI, POLONEJI SI ASA MAI DEPARTE. FINDCA AU FOST CONDUSI DE STRAINI ROMANII DI ALTE PROVINCI. ADICA AU FOST CONDUSI DE STRAINI. EXACT CE SA INTIMPLA SI ASTAZI DI PACATE.
Subtil da’ tot bate la ochi.
Si eu cred ca Romania se va schimba , trebuie doar sa punem accent pe valori si nu pe „berbeci” ( e foarte buna poza , nici nu stii daca acest individ rade sau behaie )
Si mai trebuie sa invatam sa ne asociem , societatea civila nu va fi ascultata dect daca va stii sa se grupeze , trebuie mii si mii de fundatii, organizatii , centre ….. ( cultural , artisitic, profesional …..)….. lumea trebuie sa se cuaguleze in jurul unor valori si sa aiba forta cand spune ceva , una e cand ne spunem fiecare parerea alta cand se vorbeste in numele a 2-3.000 de persoane , dar cand se striga raspicat din partea a 20-30 de organizatii cu cate 2-3.000 membrii fiecare
A nu! va rog …
Rusia este si ramane <b<Dusmanul naturalal Romaniei Fiindca asa cum scria/zicea Take Ionescu zis si Gura de Aur ori Rusia isi realizeaza visul milenar (sa ajunga sa controleze Stramtorile adica Tarigradu si Dardanelele) si atunci Romania dispare, ori Romania subzista si pe cale de consecinta Rusia isi rateaza visul milenar. Tertium non datur ! .
Pe moment presiunea directa este mai scazuta – exista Ucraina insa sa o zic p’a dreapta si ucrainienii sunt rusi (malorusi, sau si mai bine Kievul a fost Rusia originara si visul cu Tarigradu de aici se trage!) si mai sunt silit sa marturisesc ca dupa ce am avut de-a face nitel da numa nitel cu ucrainienii rusii mi-au devenit extrem de simpatatici (numa prin compraratie) dar .. oricum Trnsnistreia are menirea de a perpetua un cap de pod candva extrem de util (aici era material destul si cautati sa vedeti care este capacitatea de transport – soldati – a unui Anteu sau Ruslan.. )
Asta nu inseamna ca daca tot importi gaze de la ei sa nu incerci sa le vinzi ceva .. niste mobila de pilda) in anii 80 in URSS o sufragerie mobilata cu mobila romaneasca era cestie de om ajuns si cu bun gust!)
inclusiv ambasadorul Rusiei a zis ca: „Ro s-a aliat in mod natural cu USA”… ce m-a socat a fost cuvantul „natural”.
Deci baiatului i-a scapat porumbelul si a confirmat ca visul Tarului ramane valabil.
Sa stii ca popoarele is mai incapatnate decat aia care dadeau de 7-9 ori la medicina sau aia care se prezinta si a 37 oara la examenul auto.
Plus ca Ruia sufera de .. sa zic asa o „deescentrare” … „greutatea” ei preseaza inspre vest .. estul este cam gol (cestie ce risca sa o csote Siberia) iar centrul este si el cam slab populat – minus cateva orase industruiale din Ural si Volvograd sau cum naiba i-o mai zice azi .
cat despre prbelmele rusesti .. (strict ale Rusiei ) niste pareri personal;-eretice aici: http://vremea.forumgratuit.ro/t442-rusia-devenire-catre
Sa zic asa in loc sa -si vaza de treburi … isi joaca la barbut viitorul. Naspa ca noi suntem o miza in jocul asta …
Categoric, relatiile economice firave de astazi cu Rusia trebuiesc dezvoltate! Rusia, o mare piata, aproape deloc exploatata de catre Romania. Exista firme private care fac comert pe-acolo si nu o duc deloc rau -cu precadere, cele din industria lemnului si a materialelor de constructii. banii n-au miros si nu sunt xenofobi, rasisti ori mai stiu cum. Sunt „cuceritori” este adevarat, cuceresc pe oricine si-aduc fonduri la buget. Vorbesc in cunostinta de cauza, un amic lucreaza intr-o asemenea firma constructoare de mobila cu export in Rusia -mare parte din productie -omul isi incaseaza salariul, are de munca si este multumit (si nu-i pasa deloc de trecutul nostru legat de URSS/Rusia). Export faci si-n Patagonia daca asa castigi un ban, asa ca cei care considera ca Rusia trebuie boicotata din toate punctele de vedere nu stiu ce vorbesc. Istoria este una, comertul este alta, iar banii n-au miros si nu strica nimanui!
Asta este adevaru toate tarile isi vad interesele doar ca unii o ascund in interese pentru omenire
” unii o ascund in interese pentru omenire”, intrese „umaniste” care isi ating tinta prin „democratizare”, „liberate”, etc, etc
🙂 🙂 Bre la unii inca tine vrajeala asta, si vorba lui Lapusneanu: „prosti, da multi…”
pacat ca dintr-un site legat de subiecte militare si GeoPolitice (ar trebui facut separat un site de studii GeoPolitice…) se propune un subiect f interesant si se ajunge la comentarii…despre Biserica, despre Romania ca stat, ca si popor, conceptie etc…
propun sa revenim la SUBIEKT:
– un subiect/analiza :ori TOATE bazele militare din Marea Neagra sau macar CELE RUSESTI…sa stim cam cum stam (numai cautarea unor CIFRE REALE legate de…TransNistria baza Armatei a XIV-a …si e aproape imposibil… ce poate fi util de AICI:
http://en.wikipedia.org/wiki/Transnitria)
– un subiect : Enclava KalininGrad cu bazele militare de acolo , efective etc…
.http://en.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad
si ceva legat de renumitele rachete Iskander (care au fost sau nu amplasate in legendara enclava KALININGRAD ???)
http://www.globalsecurity.org/wmd/world/russia/ss-26.htm
toti vorbim de baze Militare Americane in Romania…de ex Kogalniceanu … dar stim ceva CONCRET ???
stie cineva de :
The U.S. Marines Corps’ Black Sea Rotational Force
U.S. Army’s Task Force-East
http://www.globalresearch.ca/u-s-uses-nato-for-black-sea-military-buildup/32084
http://www.globalresearch.ca/u-s-and-nato-accelerate-military-build-up-in-black-sea-region/19259
http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/ME18Ag01.html un articol unde iar se „intalneste”Romanica ca „ceva important”
„balivern”e de pe Wikipedia :
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea_Fleet
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_military_bases_abroad
pare ceva mai interesant cu bazele militare rusesti:
http://www.windowonheartland.net/2011/11/crimea-and-black-sea-fleet-in-russian.html
si balanta puterilor: in „partea noastra” de Europa…
http://ukrainianweek.com/Security/50806
………………………………………
articolul, foarte interesant….
neasteptat de „insufletite” comentarii la ceasta tema…hmmm…
scuze daca am „inoportunat” pe ceva sau cineva…
Stai linistit bfa 1967, orice opinie este binevenita, singura regula impusa aici este folosirea unui limbaj civilizat. Un site pe probleme de geopolitica si economie ma „bantuie” ce ceva timp, problema este tipul foarte limitat, desi sincer geopolitica, cu tot ce incuba ea, ma pasioneaza foarte mult, dar un articol serios necesita timp.
domnilor cum puteti sta la televizor si sa comentati la net vazind badjocura ce o fac cacati din parlament si chiar mediile eu nu mai pot sa vad programe romanesti si daca sunt roman afara de ora regelui nu ma mai uit la nimic nu mai vreau sa stiu pt cine pentru ce au murit stramosii nostrii dar vrind ne vrind aud de la prieteni ca dau si posta ungurilor tepes nuimai; ma tragetii pe teapa ca in 22 de ani nu numai ca vau distrus si vau vindut ca pe curve da va mai si badjocuresc si aia pe fata inpreuna cu unguri care de fapt indirect conduc tara si cu intereaga europa si ajutatii de usa cu smart defensul asa se vad lucrurile da arata ca majoritati le place ca deaia iati votat 22 anii si continuati; vam scriis mai de mult ce sa intinplat cu yugoslavia daca va mai amintit careva dar asta la voii e si va fi simai grav de nu va trezit la timp iesit in strada si luatii de git ceret monarhie constitutiala aducet stapinu la locul lui si va fi bine de nu incapabili acesti vor risipi tara si poporu cum au risipit ind de aparare si armata ce credeti cu ce scop?sa nu poata juca pinc ponc,mie frica de un lucru; crs din serbia a depasit 4 resboaie curente pt serbia doamne feri sa fim nevoiti sa varsam singe si pt tara mama precum bunici dar aici suntem; noi cei 38mii din voivodina dar voia tatalui poate in ziua aceia vor auzi si frati din timoc asa zisi valahi, deoi suna din corn etc,dar astia fac ca romanilor sa le fie rusine de natia lor sa numai au vointa sa lupte astai politica purtata de unguri si de conducatori vostri batai Dumnezeu ca voi naveti curaj,{aduceti stapinu si pisicile vor sta la locul lor}
e ceva am uitat ceret ajutorul kinei care vrea sa se revanseze rominiei pt sustinerea ei la onu adica vrea pozitie strategica nu numai ca veti primi avioane da le va si produce in romania,sa poata sa le si vinda in eu si la tarile nato ca romania find tara eu si nato isi poate vinde produsul la parteneri si asa in toate domeniile de sar practica in scurt timp romania ar deveni o super putere balcanica nar mai indrazni nimeni sa o badjocureasca si ar fi respectata de toata lumea asa ar fi trebuit si sua sa faca daca ar fi avut adevarat parteneriat cu romania dar se pare ca e numai o farsa sa creada prosti ca nu le trebuie armata nici ind militara ca e varu sam la spate dar sa nu de domnu sa se intimple ceva ca or sta deo parte si or ride ca rusii de sirbi in 99 bine acu lucrurile sau schimbat dar asa a fost.
Hans! Daca era vorba de fly-half-ul Carter iertam copilu’ pe loc! Sa nu stii cine-i Dickens nu-i un capat de tara. Asta era cam sumbru si scria cam searbad chiar daca era pe aproape. Dar daca „odrasla” stia cine-i o celebritate de la antipozi intr-un sport ezoteric atunci merita sa o ierti.
Stu, la noi in casa pozitia se numeste first five eighths. Pe vremea aia, odrasla urmarea meciurile alaturi de mine si stia echipa ca pe apa. Astazi, tot nu sint convins ca a auzit de Dickens.
Poate a fost mai degraba o „rebeliune” adolescentina, ceva de genu’: „cum adica nu stiu cine-i Dickens? Ia sa ma prefac ca nu stiu doar sa-ti vad reactia”. Cati dintre noi n-am folosit tactica asta la varsta respectiva, doar de-ai dracu’, asa, cand ni se insulta inteligenta… 🙂
Sa fim seriosi, C.D. e totusi suspectul de serviciu in sistemul de invatamant anglo-saxon, gagiul e in cosmarurile fiecarui elev de gimnaziu.
Insa altceva vreau eu sa stiu de la voi, care mai aveti tangente cu educatia vestica: chiar este raspandit peste tot cumva un fel de complex de inferioritate, de rusine? Intreb pentru ca mai deunazi am vazut o stire dracoasa: „Eleva americana pedepsita pentru ca a refuzat sa recite juramantul de credinta pentru…Mexic”.
http://radio.foxnews.com/toddstarnes/top-stories/american-student-punished-for-refusing-to-recite-mexican-pledge.html
Da Hans, pe la antipozi mijlocasul la deschidere e 1st..5/8. Prin Anglia si Wales e out-half sau fly-half…ma rog „demi d’ouverture”, caci noi in Romania am adoptat terminologia franceza. Carter pana la urma e un centru reprofilat.
Lasa-l in colo de Dickens. Nu-i „un must” pentru un copil. Dar Oscar Wilde da. Am adormit la Marile Sperante si Mica Dorritt. Omul n-are deloc talent narativ. Realizezi asta cand citesti cum descrie un drum de tara. Nu-i nimic educativ la „un drum de tara”. In schimb Rugby-ul e foarte educativ. Mai bine ca facea asta chiar daca Wilde e „un must”.
Pur si simplu, nu avea cum sa stie cine-i Dickens. Ii urmaream temele de casa, rasfoiam manualele, cetateanul nici nu exista pentru elevi.
Atitudinea rebela este reprezentata exclusiv de un gest de lehamite si replica „whatever”…Parca sint clonati, nu altceva. Cit despre rusine…chestia se refera poate la bulendre. „Eu nu ies din casa in blugii astia”. Adica, in traducere, sint noi, nu sint rupti nicaieri, ma fac de ris in fata lumii. „Lumea” fiind reprezentata de colegii de generatie, desigur.
Stu, si australienii folosesc tot termenul de fly-half. Numai kiwis folosesc 1st 5/8. Intre 93 si 97 am locuit la cinci minute distanta de Lancaster Park. Asa am ajuns sa folosesc exclusiv terminologia lor. In 97 am trecut girla la sportul cu salbatici pentru o leafa mult mai mare si un concediu anual mult mai lung. Insa folosesc si astazi -cu mindrie chiar- terminologia si pasaportul lor. Cum s-ar spune, daca imi ceri o bere rece in pauza meciului, te trimit la „chilly bin” si nu la „esky”. Iar Carter joaca binisor si in pozitia de 2nd 5/8.
Hans, esti om umblat prin lume si nu te-ai nascut alaltaieri. Nu inteleg insa un lucru la tine, de fiecare data cand vine vorba despre asistati social le cam iei apararea; e evident acum ca nu faci parte din ei, in cazul asta eu chiar nu inteleg de ce ai o anume afinitate fata de ei?
Daca intereseaza pe cineva, pot spune vreo 40 de povesti traite personal cu diversi asistati social de doi bani, care si-au trait toata viata fara nici o grija sau responsabilitate, care indiferent de varsta joaca carti, se plimba, se dau cu bicicleta etc, insa primesc tot felul de ajutoare de stat de la prostii care platesc taxe, gen „eu”.
Colac peste pupaza, la fiecare intalnire nu ezita sa-mi rada in nas cu aceleasi replici de cacat, ce prost sunt eu ca platesc taxe, ce fraier sunt ca produc ceva, ca ma agit, ca incerc, cat sunt ei de smecheri ca se descurca etc, replici urmate de inevitabilele plangeri la adresa primariei, guvernului si lui mickey mouse ca nu le dau destui bani, ca nu le ajung ajutoarele etc.
Toti sunt imbracati in haine de firma; in incheiere doresc sa specific ca pe multi ii cunosc de cel putin 5-10 ani de zile si stiu cat ii duce mintea sau cum si-au trait si planificat viata.
Intr-o tara in care sub 5 milioane lucreaza (4,4 milioane angajati, cateva sute de mii de patroni si PFA) avem 9 milioane de asistati. In aceste conditii cum poate spune cineva ca „sunt amarati” si trebuie ajutati…
De asta nu inteleg atitudinea ta si a altor cateva persoane care posteaza pe aici, prostia asta cu asistenta sociala e cea mai mare gaura la buget si de asemenea cea mai usor de redus, totusi internetul e plin de oameni care le iau apararea.
Nu inteleg poporul roman…
„prostia asta cu asistenta sociala e cea mai mare gaura la buget si de asemenea cea mai usor de redus”
1. Nu cred nici pe departe ca asistenta sociala este cea mai mare gaura la buget. Cred ca hotiile sint cea mai mare gaura la buget.
2. Nu stiu daca ai sesizat nuanta, insa eu nu iau apararea trisorilor pomeniti de tine. Eu iau apararea coanei Tincuta de la Adincata din Vale, femeie care a muncit 35 de ani la colectiv pentru o pensie de 350 de lei.
Eu militez (daca accepti termenul) pentru nivelarea pensiilor (toata lumea primeste 1000 de lei sau 1200 de lei) astfel incit sa dispara aparatul birocratic care stabileste punctul de pensie dar si escrocii care in ultimele trei luni lucrate isi aranjeaza venituri de 5000/luna cind ei toata viata au lucrat pe 1500. In cazul nivelarii pensiilor, coana Tincuta de la Adincata va fi cea mai cistigata. Si poate cel mai pe merit. Cind tu bagi in buzunar trei plicuri pe zi pentru ca esti chirurgul sef al spitalului de urgenta, nu cred ca poti avea tupeul sa ceri pensie de miliardar. In definitiv, devii asistat de stat si ai exact aceleasi drepturi si nevoi ca si nea Titi de la scularie.
Daca toata viata ai furat de la popota regimentului 1 mecanizat din Ghencea, nu cred ca ai dreptul la o pensie mai mare decit maturatoarea Floarea de la primaria sectorului cinci. Ai acumulat destul, oricum, mult peste agoniseala Floarei si poate nu ai nici carte mai multa decit ea pentru ca te-a facut partidul comunist plotoner de intendenta si ai trecut prin scoala ca gisca prin apa cu cursul scurt.
Eu militez pentru nivelarea alocatiilor pentru copii. De asemenea, nivelarea banilor pentru cresterea copiilor. Daca nevasta-ta lucreaza la guvern si are 15000 pe luna, nu este normal ca ea sa primeasca 85% din leafa aia in vreme ce nevasta-mea profesoara primeste 85% din 1200.
Daca nu as cunoaste toate aceste cazuri m-as abtine.
Te intreb: cum justifici pensia de 1800 lei a lui Tudor Postelnicu zis si „onorata instanta, am fost un dobitoc”? De ce o vinzatoare de magazin are sub 700 de lei? Ce merite superioare are nea Tudorica pompieru’?
In ultima instanta, atunci cind statul isi ajuta poporul, atunci cind poporul recurge la ajutorul statului, acest ajutor trebuie sa fie acelasi pentru fiecare cetatean, nediscriminatoriu.In timpul vietii active n-ai decit sa cistigi miliarde, sa-l intreci pe Bill Gates, statul nu se pune contra. Cind ajungi la mila statului (si poate esti nesimtit si o ceri desi ai avere), statul trebuie sa-i ajute pe toti la fel. Nu unuia sa-i dea de o fasole iar pe altul sa-l indoape cu somon fume. Nu uneia care s-a cracit sa faca plozi sa-i dea 13000 pe luna iar alteia 800.
Ca sa inchei, nea Titi de la scularie, coana Tincuta de la Adincati si maturatoarea Floarea au fost victimele unui sistem si au devenit victimele altuia. Acesti oameni dezavantajati de viata si de societate nu pot fi lasati in aer. Desi, poate ca tocmai ei ar face fata cu cel mai mult succes.Acestor oameni le iau eu apararea.
Nea Tudorica pompieru’, plutonierul din Ghencea, chirurgul de la Urgenta si altii ca ei au fost profitorii sistemului toata viata. Si vor sa profite si la batrinete ca asa s-au invatat. Tari mai bogate si mai civilizate decit Romania le-au taiat de mult macaroana acestor escroci.
Tot eu, sa nu uit….
„Toti sunt imbracati in haine de firma; in incheiere doresc sa specific ca pe multi ii cunosc de cel putin 5-10 ani de zile si stiu cat ii duce mintea sau cum si-au trait si planificat viata.”
Nu este greu de ghicit cit ii duce mintea. Au nivelul maimutei. Daca ii vad pe dottore sau pe Giovani imbracati de firma, la fel vor si ei. Daca dottore este mai preocupat de jocurile olimpice de la Londra sau de intilnirile cu Arnie Schwarzenegger la Viena, inseamna ca asa face omul destept.
Ponta face in curind un an de cind este in post. Cind a fost (ultima data, daca a fost vreodata) in teritoriu sa convoace principalii zece angajatori din judet si sa-i intrebe cu ce poate sa-i ajute ca are mare nevoie de bani suplimentari la buget?
Ponta s-a laudat ca omul lui, remus nustiucum, a rezolvat contractele „ciudate” de la Hidroelectrica. Sintem cu totii in extaz. Nu era datoria de patriot a lui dottore sa urmareasca cine a semnat acele contracte, in ce conditii, ce sfori au fost trase, de catre cine si sa-i pedepseasca pe vinovati? Pupat Peata Endependentii, ura si la gara. Sa nu uitam nici sa trecem pe la casierie.
Cunoscutii tai vad toate astea si procedeaza la fel. Ei sint, la nivelul lor, oglinda jmekerilor care propun 12 avioane portugheze vintage pentru ca, nu-i asa, nu sint bani. Te mai miri ca ii dispretuiesc pe cei care produc ceva? Te mai miri ca nea Titi, coana Tincuta si maturatoarea Floarea sint dispretuiti si calcati in picioare? Si ca li se reproseaza ca traiesc din banii statului? Lor, nu jmekerilor, ca aia au drepturi, sint europeni, sint civilizati, au toale de firma.
Apropo, stiai ca Remus Cernea, consilierul lui dottore, n-a muncit o zi in viata lui? Si ca isi si face un titlu de glorie din asta? Ei bine, acest Cernea atenteaza zilnic cu minciuni sfruntate la banii pe care ii primeste Biserica Ortodoxa Romana. Are chiar pretentia sa directioneze personal acei bani si multe alte sume.
Iti dau dreptate la tot ce ai spus in comentariul asta si sunt de acord cu tine, problema legata de subiectul cu ajutoarele e ca majoritatea covarsitoare a tinerilor plus o foarte buna parte din restul populatiei care ar trebui sa fie activa gandeste la fel; adica n-au in cap decat schemerii, furturi, ajutoare, cum sa inseli sistemul etc. Bun. Asta ar fi o treaba… fiecare cat are in cap. Problema e cand apare statul si arunca cu ajutoare dupa ei, demonstrandu-le ca schema functioneaza din plin. De ce ar mai lucra cineva atunci ?
Cunosc personal exemplu de om care a primit locuinta gratis de la primarie. Retine, un tanar din ziua de azi care a facut greseala sa aiba loc de munca trebuie sa ia imprumut pe 30 de ani pentru acelasi lucru, licheaua asta a primit gratis fiindca „n-are”. Stii ce s-a intamplat dupa ce a primit locuinta ? Nu si-a platit niciodata apa, gazul, curentul etc; cand au venit serviciile sociale sa vada care-i problema, le-a spus nu-mi ajung banii (aia din ajutor social…), asa ca primaria a inceput sa-i plateasca o parte din facturi.
Avem deci un om care nu lucreaza, insa a primit locuinta gratis si noi prostii care lucram ii platim facturile. De ce ? Nu stiu… pur si simplu pentru faptul ca el traieste.
Si pe urma ce a urmat ? A depus plangere la primarie ca vrea sa se mute in alta locuinta mai buna, ca el nu mai sta in cartierul ala, ca lui ii trebuie 2 camere si nu garsoniera, etc… era foarte revoltat cand m-am intalnit cu el.
Extrapoleaza te rog cazul la nivel national… din punctul meu de vedere, statul prin orice institutie a sa, fie ea primarie, prefectura, consiliu local, consiliu judetean, minister sau agentie guvernamentala nu ar trebui sa dea nici 1 leu nimanui pe post de ajutor. Vrei casa, iti cumperi. N-ai bani? Join the club… iei imprumut. Nu-ti da banca imprumut ca n-ai venit? TE ANGAJEZI. Nu te angajeaza nimeni? Faci scoala si apoi te va angaja. Ai salariu de 1500 de lei? Scuza-ma atunci nu-ti permiti vila cu 6 camere, doar apartament sau garsoniera. Vrei salariu mai mare? te califici, schimbi slujba de sofer pe basculanta cu una de inginer-sef la fabrica de camioane…
Cat timp locuitorii tarii nu inteleg principiul asta, logic si natural de altfel, degeaba le dai ajutoare, ei nu vor vedea decat faptul ca ei au casa, masa si bani gratis, iar tu lucrezi pentru toate astea plus le mai platesti si pe ale lor. Adica pe scurt, esti un mare FRAIER.
Si sincer macar la concluzia asta nu pot sa-i contrazic 🙂
Imi pare rau dar nu pot fi de acord cu nivelarea pensiilor din simplul motiv ca ele sunt legate de contributii, care nu au fost la fel. Daca avem doua persoane care au lucrat cate 35 de ani, una pe 1200 de lei si alta pe 10 000 de lei, contributiile lor la bugetul de pensii au fost pe masura. Nu mi s-ar parea normal sa aiba amandoua o pensie de 850 de lei, ci una de 850 si cealalta de 5 000. Fiecare cu cat a contribuit.
Daca nu se face diferenta asta, atunci persoanele calificate isi vor baga picioarele in scoala, munci grele si calificari si ne facem toti vanzatori, ca tot avem pensii egale, nu? 🙂
Cu hotiile e greu de spus exact cat se fura, asta spre deosebire de ajutoare nu poate fi cuantificata in acte; putem eventual presupune ca 20, 30 sau 40 la suta din bugetul anual de cheltuieli al guvernului sunt bani care se cheltuie aiurea sau care se fura prin preturi exagerate samd; bugetul de cheltuieli altele decat salariile/pensiile/ajutoarele pe anul asta parca era in jur de 8 miliarde, rezulta deci ca si daca s-ar deturna 40% (procent imens, de altfel) din suma asta, nu se fura mai mult de 3 miliarde pe an, sa zicem. Insa asistatii primesc de 5 ori pe atata.
Pe urma e cum am spus, cu asistatii o rezolvi infinit mai usor decat sa elimini hotia, coruptia si birocratia, ele exista oriunde in lumea asta, doar procentele sunt mai mici.
Ma bucur foarte tare ca nu iei apararea trisorilor mentionati de mine, macar am clarificat un lucru si putem discuta despre alte aspecte. Problema e insa ca trisorii astia reprezinta majoritatea zic eu a celor care primesc ajutoare; nu cred ca sunt in tara asta 9 milioane de oameni care vezi-Doamne, nu pot sa lucreze si nu pot sa-si produca singuri o supa pe zi.
Ar mai fi desigur si o problema legata de conceptul de ajutor; rolul statului in societate e sa te taxeze pe tine (impozit pe profit, pe salar, pe locuinta, pe autovehicul si pe ce cumperi adica tva) si sa foloseasca banii astfel stransi pentru a plati servicii pentru intreaga tara, servicii care nu pot fi oferite de firme private, si anume siguranta (informatii, armata, politie, jandarmerie) si justitie (judecatori, inchisori, procurori, legi). Ar mai fi unele mici si putine exceptii care pana la urma tot de siguranta tin insa sunt din alte domenii, gen o parte din energie, o mica parte din infrastructura, etc… dar in principiu cam astea sunt.
Orice altceva, gen educatie, sanatate, ajutoare, ar trebui oferite de mediul privat. Educatie, sanatate, mancare, vacante, masini, televizoare si case –- contra cost, iar ajutoarele sa fie oferite de fundatii private care ajuta saracii cu bani obtinuti din donatii.
In nici un caz nu vad de ce statul care taxeaza persoanele care au ceva sau fac ceva sa foloseasca banii din taxele respectiva pentru a-i da la unii care (pretind ca) nu au nimic si nu fac nimic, doar pe principiul ca astia sunt saraci. Pentru ca daca asta e modelul, atunci cine va mai lucra cand poti primi ajutoare? cine va mai cumpara case cand statul iti da gratis fiindca n-ai, ca esti sarac, etc…
Alocatiile pentru copii sunt un lucru extraordinar insa intra la aceeasi categorie – ajutoare. In tarile capitaliste nu exista conceptul asta si strainii au fost socati sa afle ca avem asa ceva in tara inca din anii ’90 cand le-am spus, practic statul iti da bani ca sa te duci la scoala, e un principiu etic bun insa nu stiu cat de normal, daca ne consideram capitalisti si nu socialisti.
Banuiesc ca Tudor Postelnicu are o pensie de 1800 de lei fiindca a lucrat zeci de ani pe un salariu mediu actualizat in banii din ziua de azi de aprox. 2500-3000 de lei :))
„acest ajutor trebuie sa fie acelasi pentru fiecare cetatean, nediscriminatoriu” – in principiu nu sunt de acord deoarece un cetatean a facut generala, liceu, facultate, apoi a lucrat pe 6000 de euro la laserul de la Magurele in timp ce alt cetatean a renuntat la scoala din clasa a 7-a, n-a lucrat o zi in viata lui in schimb a furat si a facut 23 de ani de puscarie. Evident ca acum la batranete, asta al doilea e sarac, nu vad unde e vina statului, a societatii sau a mea, sau de ce din taxele noastre el ar trebui sa primeasca ceva (pensie, ajutor – n-a contribuit cu nimic), cu atat mai mult nu vad de ce ambii cetateni ar trebui sa aiba pensii egale cum spui tu. Atunci de ce nu devenim cu totii niste pierde-vara, oricum vor avea pensii egale, nu?
Salariul vanzatoarei este de 700 de lei pe luna fiindca asta e minimul pe economie, minim setat de parametri economici si nu din burta. Aici admit, la cifrele pt Romania ar trebui sa avem un minim de 900-950 dar asta e alta discutie. Ideea e ca nu poti sa pui de la 1 aprilie un minim de 2000 de lei cum promitea partidul lui Dan Diaconescu, fiindca n-avem PIB cat Germania….
Cu privire la ideea daca vanzatoarea il merita sau nu, pai il merita, e vanzatoare in magazin, slujba care nu cere nici o calificare si nici nu e in cale afara de eficienta sau grea, ba chiar in secolul 21 ar trebui inlocuita de sisteme de plata automate sau de roboti, daca tot suntem „avansati tehnologic” si nu in epoca de piatra, cum ne place sa ne laudam ca suntem. Daca tu ai minimum de 700 si dau 2000 unei vanzatoare, atunci am doua intrebari:
1. cine merita acel minim, cine e sub vanzatoare, poate un inginer sau un prof. universitar? si
2. ce salariu ar trebui sa aiba un deputat, un ministru sau un primar?
Ai spus ca pensiile ar trebui sa fie egale, asta e la acelasi rationament cu salariile egale, daca toti avem venituri egale de ce mi-as bate capul sa devin primar (probleme, cetateni, legi, strazi, plangeri, alegeri) cand pot fi vanzatoare si sa am acelasi salariu si aceeasi pensie, fiindca suntem toti egali ?
Cum am spus la inceput, imi pare rau dar nu pot fi de acord, aceasta e o gandire profund comunista. Inteleg de unde vine, daca as fi trait 45 de ani in comunism iar acum as avea 600 de lei pensie probabil m-ar bate gandul sa am idei la fel, dar nu sunt corecte.
„Cum am spus la inceput, imi pare rau dar nu pot fi de acord, aceasta e o gandire profund comunista”
Nu pot sa ma pun de-a curmezisul insa vreau sa-ti atrag atentia asupra a doua aspecte:
1. Sistemul actual de pensii a fost mostenit de la regimul comunist. grupa a doua de munca, chestii, smecherii, pensionare anticipata, tot tacimul.
2. Sistemul despre care iti povestesc eu functioneaza binisor in Australia si Noua Zeelanda, doua tari traditional comuniste. In tarile astea te califici pentru pensie in ziua in care indeplinesti virsta ceruta de lege si nu exista nici o diferenta intre pensia unui sudor si pensia unui director de filiala de banca.
Eu insa accept ca gindirea este „profund comunista”. Mai specific faptul ca in Singapore, alta tara profund comunista, conceptul de pensie se reduce la cei 9% pe care angajatorul ii varsa in cont lunar (presuunind ca lucrezi la o firma serioasa). Altfel, conceptul de baza este „muncesti, maninci, nu muncesti, nu maninci”. Eu nu am mers atit de departe, sint un comunist moderat (dar profund).
„Orice altceva, gen educatie, sanatate, ajutoare, ar trebui oferite de mediul privat.”
Educatia in mediu privat se aplica dupa metoda „ai platit, treci clasa”. Spiru Haret a patentat si in Romania acest concept. Ceea ce iti ofera in plus scolile private este conceptul „pe cine cunosti, cu cine joci golf”, chestii de mare utilitate in viata. Renumitul Christ’s College din Christchurch, NZ mai ofera, pe deasupra, jumatate din echipa locala de rugby plus o parcare de masini care rivalizeaza cu Jean Monnet din Bucuresti, fostul Industrial 32.
„Daca nu se face diferenta asta, atunci persoanele calificate isi vor baga picioarele in scoala, munci grele si calificari si ne facem toti vanzatori, ca tot avem pensii egale, nu?”
Nu chiar. Scoala, educatia, calificarile sint factorii determinanti care te ajuta sa obtii o slujba de 250k/an in loc sa lucrezi la Mackers pe 7 leuti/ora. In principiu, ai 35 de ani de munca sa-ti aduni de trei vile, doua ferme si alte acareturi pentru niste batrineti linistite in care sa nu mai depinzi de cei 450/saptamina de la stat. Daca ai calificarile necesare si esti bun in munca ta, poti ajunge macar la 80k/an sau 60k/an, chestie de confort, nu sa faci slujbele cele mai prost platite in ideea ca la pensie tot acolo esti.
La urma urmei, un tinar de 25 de ani nu se gindeste nici o clipa la ziua pensiei. Statul roman urmareste sa va faca pe toti vinzatori si „agenti comerciali”. Un tip care se angajeaza inginer la Ford nu-si pune niciodata problema ca va avea aceeasi pensie ca paznicul de la poarta. Desi, daca ajung amindoi sa ceara pensie de la stat, vor avea aceleasi nevoi. Iaurtul in plasa, RL cu rubrica decese conspectata pe o banca din parcul Romanescu, lista de „compensate”. De ce ar fi unul mai indreptatit decit celalalt la o pensie mai mare? A platit contributii? Pai, sefu’, a incasat salarii imense fata de celalalt. Sigur ca a platit! Sa zicem ca tu esti pe 35k. Cineva iti ofera un post pe 55k. Ce faci? Il refuzi pentru ca platesti impozit si contributii mai mari dar vei avea aceeasi pensie ca pe 35K? si mai spui ca eu sint comunist…
„in principiu nu sunt de acord deoarece un cetatean a facut generala, liceu, facultate, apoi a lucrat pe 6000 de euro la laserul de la Magurele in timp ce alt cetatean a renuntat la scoala din clasa a 7-a, n-a lucrat o zi in viata lui in schimb a furat si a facut 23 de ani de puscarie.”
Daca un om care lucreaza pe 6000 de euro ajunge la fel de sarac ca unul care face 23 de ani de pirnaie, atunci pensiile egale sint perfect echilibrate. Pot sa-ti dau si un exemplu vestit care sa sustina parerea mea.
George Best, fosta mare vedeta a clubului Manchester United, a jucat pe salarii de peste 100 000 lire sterline/ saptamina. A iesit in presa in anii din urma cu o declaratie epocala:
„I spent nearly all my money on women, booze and fast cars.The rest I just squandered”
Planul financiar este stralucitor: dupa ce a facut investitiile de baza in femei, trascau si masini de viteza, recunoaste ca a irosit maruntisul. ce sa facem acum? Sa-i dam o pensie de 3000 de lire lui George Best? la urma urmei, vorbim despre un om care a muncit pe lefuri de peste 100k/saptamina, se compara cu puscariasul care a facut 23 de ani de „facultate”? Sau stabilim un cod de maniere in urma caruia unuia ii atribuim o pensie mai mare, recte expertul de la Magurele, iar altuia ii dam cu tifla, anume betivului de la ManYoo? Cine este comunistul in cazul asta? Nu pot sa nu te citez: „Fiecare cu cat a contribuit.”. Deci autoritatile britanice ar fi trebuit sa-i stabileasca lui George Best o pensie „pe masura contributiei”, nu-i asa? Nu mai continui pe chestia asta…
„Fiecare cu cat a contribuit.”
Retine ca aceste contributii nu sint o depunere de bani in contul pensiei. Pe vremea cind locuiam in Germania, ma imprietenisem cu un batrin de 89 de ani care a inceput sa ma invete istoria ascunsa mie de autoritatile comuniste. Intr-o zi a murit vecinul sau de 72 de ani. Ce trebuia sa faca sotia mortului? Sa reclame banii inapoi pentru barbatul ei care murise la 72 si nu apucase 89? Poate ca cel de 72 de ani contribuise mai mult decit cel de 89 si acum a ramas cu buza umflata. Sa-l declar pe Herr Schlegel trisor pentru ca traia bine mersi la 89 de ani in timp ce vecinul cu contributii mai mari nu a apucat decit pina la 72?
Contributiile la buget se fac dupa marimea venitului dar nu este normal sa fie impartite procentual. Si militarul roman din Afghanistan contribuie gras la buget dar el nu stie daca va apuca 80 de ani. Cind ajungem la ziua pensiei, ca si atunci cind vom ajunge in fata lui Dumnezeu, avem aceleasi drepturi. Ne vom bucura de mai bine sau mai rau in functie de ce-am facut in timpul vietii.
Hans tu ai ajuns chiar la capatul lumii zau asa! Christchurch e mai aproape de Antarctica decat de Cape Town de pilda. E ca Tara de Foc fata de Cuba! Daca ai practicat rugby sau te-ai integrat in lumea de acolo atunci tot respectul. Neozeelandezii sunt cei mai buni in sportul asta. O natiune de fanatici. Un fost prieten din Otago mi-a zis odata ca o localitate nici nu e trecuta pe harta locala daca nu are Biserica, …carciuma si…teren de rugby. Sa-i vezi pe viu pe Mehrtens, Gear sau Marshall (cel mai bun scrum half pe atuncea) e mare lucru. Eu i-am cunoscut tangential pe Graham Mourie si Dave Loveridge cand au venit la Bucuresti cu All Blacks. Sunt o generatie mai veche. Intr-ucat am fost winger, aripa3/4, Stuart(Stu)Wilson era idolul meu de copil chiar daca am fost silit sa-l citesc pe Dickens. El si Kirwan. De unde si „numele de scena” pe blog. Apropos..de ce le zice kiwis? Sau e o porecla folosita de Aussies de oftica cand se uita lung la Bladisloe Cup?
Cu pustimea n-ai ce face. Nu se pot schimba. Ei ne schimba pe noi. Si noi nu prea vrem si putem asta. Adaptarea e intotdeauna un sacrificiu. Ce sa-i faci, fiecare generatie e „originala”. A mea era cea a rockerilor si hipiotilor. Musai plete si camasi pestrite.
Cea mai buna bere pe care am baut-o vre-odata[nu-mi mai amintesc firma]a fost o bruneta la halba intr-un pub din Insula Man. Ambrozia zeilor nu alta. Tot aici m-am indragostit pe loc de berea blonda Bass. Cea mai „frigida” blonda sorbita vreodata a fost…Gambrinus!
„Daca ai practicat rugby”
La scoala din Giulesti unde am crescut, orele de educatie fizica erau tinute de un antrenor de rugby care ne punea sa sarim gardul in parcul vecin si sa exersam pe iarba grasa diverse procedee elementare de rugby (pasa, placajul, tamponul, etc). Eram disperati cu totii pentru ca ambele clase (A si B) visam cu ochii deschisi la vedetele echipei de fotbal cu stadion la patru statii distanta. Insa, odata ajuns in NZ, am facut o impresie frumoasa cu cunostintele mele in domeniu. Oamenii se asteptau sa intreb despre ce este vorba, cu ce se maninca, alte chestii, si au descoperit ca romanul cunoaste reguli, executa procedeele corect, nu le venea sa creada.
Din echipa de atunci mi-au placut Richard Loe (flanker) , Graeme Bachop (scrum half) si Mark Mayerhofler (2nd 5/8).
Numele de kiwi vine de la pasarea aia ne-zburatoare care traieste numai la ei. Australienilor li se spune canguri din acelasi motiv.
http://www.dcnews.ro/2013/03/romanii-cei-mai-nefericiti-si-mai-ineficienti-angajati-din-europa/
„Studiu” facut de englezi…