România şi Republica Moldova vor organiza în 2013 aplicaţii comune de comandament şi stat major, au convenit joi miniştrii Apărării, în cadrul unei convorbiri telefonice.
Ministrul Apărăii din Republica Moldova, Vitalie Marinuţa, a avut în după-amiaza zilei de joi o convorbire telefonică cu omologul său de la Bucureşti, Corneliu Dobriţoiu.
În timpul discuţiei, cei doi oficiali au făcut o trecere în revistă a stadiului actual al relaţiilor bilaterale în domeniul militar, convenind asupra dezvoltării lor reieşind din programele de colaborare bilaterală existente la moment. În opinia celor doi miniştri, semnarea în aprilie 2012 a Acordului actualizat de cooperare în domeniul militar dintre Republica Moldova şi România, permite deschiderea unei noi pagini în colaborarea reciproc avantajoasă dintre instituţiile militare ale celor două state, trasarea unor noi direcţii de colaborare, anunţă Ministerul Apărării, de la Chişinău.
Vitalie Marinuţa a menţionat evoluţia stabilă a relaţiilor de colaborare bilaterală în domeniul militar, reflectate prin schimb de experţi, vizite reciproce, acordarea burselor pentru ofiţerii R Moldova în instituţiile militare de învăţămînt universitar şi postuniversitar din România, etc. La rândul său, Corneliu Dobriţoiu a dat asigurări că partea română va sprijini în continuare eforturile Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, de reformare şi modernizare a sistemului de securitate şi apărare, de dezvoltare a Armatei Naţionale în conformitate cu standardele internaţionale.
De asemenea, miniştrii Apărării au convenit asupra continuării unui dialog constructiv în viitor, precum şi asupra extinderii colaborării militare bilaterale în anul 2013 prin organizarea unor aplicaţii comune de comandament şi stat major, schimb de observatori în procesul de instruire a forţelor, consultanţă la capitolul politici şi planificare a apărării, etc.
…………………………………….
Asteptam cu inters si aplicatii reale cu trupe, in ambele tari, si poate, incet, incet o apropiere cat mai intensa intre cele doua armate. Doamne ajuta!
Si ar fi foarte ineresante sceanarile dupa care se vor desfasura aplicatiile! Extrem de interesante ar fi!!!
Articol Ziuaveche
M.C.
Asteptam cu interes si Unirea cu noi.
Daca nici aceasta analiza, facuta la origine de un polonez, nu-i va mobiliza putin pe ai nostri sa inceapa inzestrarea armatei de urgenta, apai chiar nu mai am nici o speranta:
http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/analize-interviuri/5795-petru-bogatu-ne-ateapt-o-confruntare-mortal-cu-rusia-.html#Scene_1
Acum, articolul trebuie vazut si din perspectiva faptului ca Romania si Polonia sunt zone unde SUA intentioneaza sa foloseasca noi tehnologii de extragere a hidrocarburilor…
„Un conflict geopolitic SUA-Rusia e iminent
Precizez că genericul acestui articol nu-mi aparţine. E o parafrază din Tomasz Sakiewicz, cunoscut scriitor, jurnalist şi militant politic polonez.
Miercuri, 23 mai 2012, el a publicat un fabulos articol în ziarul „Gazeta Polska” intitulat „Pe Rusia o aşteaptă o confruntare mortală cu SUA”.
Comentariul său face furori. Dar nu pentru că ar dezvălui nişte adevăruri nemaipomenite. Dimpotrivă, el relatează lucruri arhicunoscute despre securitatea energetică a Europei şi dorinţa Rusiei de a-şi reface măreţia de altădată prin vânzările de gaze şi petrol. Cu toate acestea, articolul lui Tomasz Sakiewicz se constituie într-o oglindă sui-generis în care se întrezăresc nişte evoluţii politice care ar putea să aibă repercusiuni inedite asupra situaţiei internaţionale.”
„De la un timp încoace, SUA dintr-un mare importator de gaze naturale, s-a transformat în exportatorul lor. Şi asta graţie surselor netradiţionale şi tehnologiilor ultramoderne. În consecinţă, gazul american poate fi cumpărat astăzi cu 70 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar „Gazprom”-ul îl vinde europenilor în medie cu 500 de dolari. Astfel, SUA începe să cucerească pieţele energetice în dauna Rusiei. ”
” Economistul-şef de la „Sberbank”, Ksenia Iudaeva, a avertizat deunăzi guvernul de la Moscova că deja către 2016 „Gazprom”-ul va pierde o parte considerabilă a pieţei europene, taxele scăzând drastic. Şi cum nu mai puţin de jumătate din bugetul Federaţiei Ruse este format din veniturile obţinute în urma vânzărilor de gaze şi ţiţei, economia ei extensivă va intra într-o suferinţă groaznică.
În aceste împrejurări, Putin va încerca să-şi menţină ţara pe linia de plutire printr-o politică agresivă şi prin expansiunea în „străinătatea imediată”. Kremlinul va miza pe vasalizarea republicilor ex-sovietice şi obstrucţionarea SUA pe toate meridianele globului. Antiamericanismul accentuat va trebui să sustragă atenţia populaţiei de la problemele interne. „
Poate ii ajuta ai nostrii pe rusi cumparand gazele la pret triplu sau mai mult.
EXCELENT articolul polonezului…rusia fara exportul de petrol si gaze naturale efectiv se va dezintegra…o alta greseala majora pe care o face rusia ii alocarea masiva de resurse pentru inarmare si dezvoltarea potentialului militar inloc ca acei bani sa fie investiti in economia tarii, o alta mare problema ii plecarea masiva a capitalului din rusia mai ales a oligarhilor care incearca sa-si puna la adapost averile in strainatate…daca se adevereste ce zice polonezul in maxim un deceniu o sa fie un razboi civil in rusia.
ma bucur foarte mult ca polonezii au dat drumul explorarii si exploatarii gazului de sist, din estimarile lor ar avea cele mai mari rezerve de gaze de sist din europa putand devenii unii din cei mai mari exportatori de gaze din zona noastra, daca nu sunt probleme de mediu si poluarea panzei freatice atunci o sa fie o lovitura mortala pt rusia….recunosc ca si eu eram un mare adversar al gazelor de sist de frica sa nu fie o tehnologie foarte poluanta care sa afecteze calitatea vietii pe termen lung…daca polonezii nu vor intampina probleme atunci ma voi tranforma intr-un promotor al gazelor de sist.