Romania va mai cumpara rachete AIM-9X Sidewinder Block II

Adevarat vom cumpara, doar ca cifrele vehiculate prin presa noastra sunt destul de eronate, in sensul ca americanii au aprobat vanzarea a unui maxim de 300 de rachete AIM-9X Sidewinder Block II, 40 de AIM-9X Sidewinder Block II Tactical Missile Guidance Units; 40 de AIM-9X Sidewinder Block II Captive Air Training Missiles (CATM), containere pentru depozitare, pregatire personal, documentatie etc.

Pana aici totul corect, dar suma nu este de 70 de milioane de dolari, nici n-avea cum sa fie pentru, citez din presa noastra: ”sute de rachete”, cand o astfel de racheta se apropie binisor de 450 de mii de dolari per bucata. Pretul total al tranzactiei este, deocamdata, estimat de americani la aproximativ 341 milioane de dolari.

“WASHINGTON, May 14, 2024 – The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Romania of AIM-9X Sidewinder Block II Missiles and related equipment for an estimated cost of $340.8 million.

The Government of Romania has requested to buy up to three hundred (300) AIM-9X Sidewinder Block II Tactical Missiles; forty (40) AIM-9X Sidewinder Block II Tactical Missile Guidance Units; forty (40) AIM-9X Sidewinder Block II Captive Air Training Missiles (CATM); and twenty (20) AIM-9X Sidewinder Block II CATM Guidance Units. Also included are missile containers; personnel training and training equipment; classified and unclassified publications and technical documents; warranties; U.S. Government engineering, technical, and logistics support services; and other related elements of logistics and program support. The estimated total program cost is $340.8 million.”

Si cam acesta ar fi realitatea.

Doar ca Romania nu este straina de acest tip de racheta, primele 12 rachete AIM-9X Sidewinder Block II au fost comandate in 2016 si ar fi trebuit sa le primim pana decembrie 2017, in timp ce inca 10 rachete au fost contractate in 2017. Intr-adevar cu 22 de unitati nu pui Rusia pe ganduri dar cu +300 de bucati vom atinge un raport de 6,5 AIM -9X Block II per F 16 (luand in calcul toate cele 49 de aparate) si mai trebuie tinut cont ca RoAF are deja 60 de rachete AIM-9M.

In privinta rachetelor cu raza lunga, AIM-120 AMRAAM, Romania a cumparat un lot initial de 30 de unitati C7 (initial erau C6), iar in 2020 am mai comandat un anumit numar (necunoscut) de rachete.

Dar in solicitarea pe care MApN a trimis-o Parlamentului Romaniei (in primavara anului trecut) pentru achizitia de rachete aer-aer, pe langa cele 300 de rachete AIM-9X Block II era vorba si de 186 de rachete AIM-120 ARAAM.

Daca discutam despre costuri, atunci lucrurile stau cam asa: aprobarea parlamentului s-a dat pentru achizitia a 299 de rachete aer-aer cu raza scurta AIM-9X Block II pentru suma de 239 milioane de dolari si 186 de rachete AIM-120 AMRAAM (probabil C8) pentru suma de 372 de milioane de dolari.

La fel ca si in cazul Abrams, suma pe care americanii o cer este mai mare, dar ramane sa vedem cum vor evolua negocierile comerciale si daca sumele platite se vor incadra in cele aprobate de parlament.

Acum ramane sa asteptam si aprobarea americanilor pentru cele 186 de rachete AMRAAM.

GeorgeGMT

11 comentarii:

  1. Se spunea prin diverse cercuri ca ar fi vorba de Amraam D, asa am auzit si eu…

    1
  2. Nea George, vezi că a mai fost un contract mai măricel, am pus eu link acum o săptămână-două, când a apărut prima dată știrea. Rachetele alea trebuie să sosească acum, iunie ’24 era termenul contractului.
    De Sidewinder X II vorbesc.
    Părerea mea, hâc…

    5
    • Ei coane, n-am vazut linkul. Cate rachete sa fie in acel contract?

      • Nu știu, nea George, îmi amintesc doar că era un contract mai mare, de câteva sute bune de milioane, pentru mai multe țări. Stai să caut iar…
        Părerea mea, hâc…

      • „În afară de Forțele Aeriene și Marina SUA, Raytheon va livra rachete și componente următoarelor țări: România, Australia, Bahrain, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Finlanda, Indonezia, Israel, Japonia, Kuweit, Malaezia, Maroc , Olanda, Norvegia, Oman, Polonia, Qatar, România, Arabia Saudită, Singapore, Slovacia, Republica Coreea, Taiwan, Turcia și Emiratele Arabe Unite

        525 de rachete impartite ca bani si nr

        cam 50-60% us airforce,us navy

        pana la 90 % urmatoarele tari : taiwan turcia japonia israel si tarile arabe cu bani ,restu la ce ramane ,probabil un max de 10-30 de rachete pt noi cu indulgenta

  3. @sharky si @GeorgeGMT:
    Va referiti la astea:
    https://www.rumaniamilitary.ro/aim-9x-block-ii-pentru-roaf – 12bucati
    si
    https://www.rumaniamilitary.ro/sidewinder-aim-9x-block-ii-transa-a-doua – 10 bucati
    ????
    Sa fie primite, bune-bune ! Sa vina cit mai repede.

    1
    • „Asadar, pe langa cele 60 de rachete Sidewinder AIM-9 M, vom avea in curand si 22 de AIM-9X Block 2.” Nu e rau pt anii aceia nu, la 1 escadrila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *