Romania vazuta de britanici in 1964

 

 

16 comentarii:

  1. Ghita Bizonu'

    E … 64 .. ceva miscare de indepartare de URSS …
    Insa trebe sa va zic ca mai erau si altele. De ex sunt imagini de la Mamaia. Bine mersi frunos da juma din facilitatile sanitare de la Costinesti erau amplasate in campu cu porumb!!! (las ca si acu prin marginea Bucurestiului sunt bude din epoca de scandura care nu erau chiar noi nici acu vreo 50 de ani …Tot conformtu mai ales ain noptile geroase de iarna!!)
    Da ma rog pe vremea nefind inca civlizati si europenizati nu aeva, caini comunitari in oras. Cel mult sub forma de manusi ..

  2. Corect, bizoane… încă ceva aș adăuga, anume că, dacă arăta (imaginea controlată, editată etc.) bine în anii 60, problematic e că acum, după 50 de ani, arată cam la fel în multe locuri (prin munți, chiar la mare). Mamaia… nu mai calc pe acolo de ceva ani, dar dacă ajung prin zonă tot Constanța (zona Tomis-Modern) e mai plăcută pentru mine. Rău e că prețurile cerute sunt absurde, comparând cu ce primești, doar că ne-am condiționat să mergem în concediu la o mare urâtă (alta nu era). Munții României sunt mult mai frumoși și ospialieri, zic eu. Așa vor rămâne!

    • Ghita Bizonu'

      Ba poa si mai rau .. ca nu a mai reparat nimeni!!

    • Flogger, MArea Neagra nu e deloc urata, mai ales daca am amenaja si noi litoralul ca la altii mai vestici.
      Mie imi place asa cum e, si nu e vorba de patriotism, nu stiu sa explic, e ceva specific, al ei, sa nu zic de faptul ca avem cei mai buni aerosoli din Europa, sau in top. Te asigur ca am vazut si alte mari, asa ca am putut sa compar 🙂

      • Marius, apăi rămâne așa: tu cu aerosolii tăi preferați, eu cu ai mei. Mie îmi plac cei atlantici, spre exemplu și nu i-aș da pe cei pontici nici să mă plătești – prea mare nesimțirea și mizeria, nu mai zic de prețul bănesc!

  3. Povestea taica-meu ca-n anii *60 in Romania era ok, vecinii chiar ne invidiau! Benzina era cacalau, incepusera sa fie importate automobile, utilaje, tehnologii din Vest, se relaxa relatia cu statele occidentale. Productia de bunuri de larg consum in Romania crescuse vertiginos, la fel si exportul in tari din Vest (cu deosebire, imbracaminte, incaltaminte si mobila). Tata are un aparat de radio „Gloria”, merge ceas si astazi!Faceam si lucruri de calitate in acei ani, treaba s-a stricat dupa anul 1977-1978.

    • treaba s-a stricat de cand un tip pe nume Nicolae, un semianalfabet fara nici macar un titlu de studiu, a ajuns la putere cu intreaga familie si sistemul lui clientelar.

    • Ghita Bizonu'

      Juniori nu mai incurcati trebile.
      Aparatul Gloria (excelent! Am avut si eu unu vreo 30 de ani de uz si abuz) era din 1972-74.. 1450 lei (cam scump.. )
      Un 60 .. era in ca Ora Moscovei la Radioa Programu I la 12 in fiecare zi. Fiolemel majoritar rusesti. Cele mai tari romane ptr tineret : Timur si fratii sai, Stiletul si Pasra de bronz9bunicele totusi) , O panza in departare. Lectura obligaorie la scoala primara ” Tanara Garda .
      Se abadonasera deja cartelele si punctele .. da era cam greu . Da bezina era ieftina da masini cam oha. Un Wartburg era 45.000, Un mOscvicti 407 – 48.000, un Trabant 600 lei 31.000.. Leafa unui inginer era de vreo 1800 net adica mai era si nu stiu cat impozit. LEafa minima undeva pe la 550. Cine avea masina .. vanduse ceva . Sau era unu care mai lucra intr-un loc cu prime mari. Si cam stab . Maini occidentyale – primu Ficatelu (Fiat 600) prin 64-65 vreo 37.000. Marea smecherie era sa ai o motocicleta .;.
      A da sa nu mai incarc aici http://www.scribd.com/doc/24242160/Amanunte-Cotidiene-Din-1960-1980.
      Ma rog lucrurile s-au relaxat dupa 66 …
      Da despre viata marunta de zi cu zi vedeti adresa aia. Preturi, lefuri , samd Si niste com pletari vedeti in primele 12 pagini din http://forum.softpedia.com/topic/892034-asa-cum-a-fost/ dupa care se cam strica

      A sa nu uit. In 62 cam toti copii stiam ca daca vorim in starda, in scoala despre ce auzim prin casa ruscam sa ajungem la orfani ca parintii untrau la puscarie ,,,

  4. probabil daca Gheorghe Dej nu ar fi murit in mod misterios ,Romania cu siguranta ar fi aratat altfel in ani 90′

    • Ghita a avut destule pacate. Nu-l plange.

      • Care pacate? Vezi ca Romania de azi e in acelasi context ca pe timpul lui Dej: o alianta intre Moscova si Belgrad, securisti unguri peste tot in Transilvania sprijiniti de rusi, dezarmati de vestici (NATO) si sovietici -Putin.

  5. Ce imi place la reportajele astea e un soi de impresie de sanatate si speranta , o usoara prospetime a ”vremurilor noi ”…moderne cum ar veni . Si normal ca multe lucruri erau [bine ]bagate sub pres .
    Ca autostrazi , din ce auzisem stateam mai bine ca ungurii si austriecii
    Dar imi place la ele candoarea aceea nostalgica de ceva lipsit de framantari ,de genul ”sistemul e bine inchegat si vegheaza sa-ti fie bine ”…mai erau si filmele cu Luis de Funes din seria jandarmilor , care pe langa satira au un aer de libertate si voiosie . Am revazut de curand si filmul ” explozia ” , simpatic , erau pusi pe treaba cica pe atunci , era nevoie de exemple pozitive ,de a arata ca se poate , , ca sunt oameni bine pregatiti si de nivel inalt , si in mare parte chiar au fost …treaba avansa intr-un fel [predictibil …?] ,numai ca peste atmosfera aia chiar mai mult de fatada ,s-o cam suprapus ”baba violata a tranzitiei”si apoi se mai intreaba cu ipocrizie ”bravii conducatori sau campionii ” sau media ”de nisa ” cum apar prin campanii ”mai , da cum de s-o ajuns aici ?…”
    Oare care din ”puncte de vedere ”ar fi mai adevarata ? sau care ar fi mai motivanta ?sau mai demna de consemnat sau de promovat ceva ”brand ” ? Sau cat de mult oamenii pot si sunt influentabili de cele 2 extreme sau puncte de vedere ?

  6. Sarind bineinteles peste grotescul ultimilor ani de comunism …ar fi chiar bine de pus in antiteza poze sau reportaje de prin anii 60-70 si apoi unde s-a ajuns in doar un deceniu …iar apoi din zilele noastre , ar fi o comparatie interesanta

  7. Ghita Bizonu'

    g.cristian

    Prin 1968 sau 69 poa 70 vreo 40 de insi – ingineri, tehnicieni electronisti toti buni profesionisti – au fost trimisi in Franta la CII sa fie prgeatiti pentru favricarea calculatoarelor Iris 50 . Toti s-au intors acasa (ma rog omu si castofnu sau casu si magnetofonu. Plus un Fiat 1500 si 2 Fiaturi 850. Il stiam pe unu cu Fiat 850 .. care zicea ca masina ar fi cumprat-o de la Mireille Darc!). Insa cativa dintre ei au rams prin starinatate sau au emigrat intre 1987 si 1992. Adica cand era mai rau ptr ei – erau deja cam prea in varsta. Sa stii ca in 1969 erau tineri (in jur de 30) si rfind bione pregatiti nu ar fi avut nici o greata sa isi gaseasca loc de munca in max 10 zile. Si loc de munca bine platit.
    Cel pe care il cunosteam (a murit.. ) imi zicea ca nu era chiar asa mare diferenta intre traiul de aici si cel de acolo. Ma rog acolo era mai bine, masinilile si electronicele mai ieftine, se gaseau samd . Da per total cica nu „se renta” .. Amicul meu a murit in Canada.
    Si nu ar trebui sa fie confundata mizeria anilor 80 cu anii 66-76 cand aveai motive sa speri la mai bine. Ar trebui insa de meditata la faptul ca anii 80 au fost anii in care am fortat plata datoriei externe. Si ca acum avem o ditai dsatoria. Diferenta este ca „atunci” plata s-a impartit a mi mult sau mai putin echitabil* pe cand azi un ii prospera in condti de mare lux

    * stiu o sa imi ziceti ca unii aveau acces la magazine mai speciale. Asa e DAR cati erau? Si chiar daca veau mai mult fata de mine sau altiic a mine (3 kile de carne in plus, 2 de salam samd) ramanea reversu: si lor li se taia curentul electric sau faceaui frigu (ha! Nu o sa credeti INSA securist in casa pe calea Victoriei. Inelu cebtral al gazelor din Bucuresti. Sobe cu gaz. In tot casoiul ala era FRIG!! Ca nu stiu cum da centrul avea cea mai mic a presiune!!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *