Romania versus Bulgaria! Miza?! 350kmp din platoul Marii Negre! Miza reala?! Conductele de gaze: South Stream si eventual Nabbuco.

Rusia şi mizele României în disputa cu Bulgaria

România nu vrea să rateze intrarea în South Stream și acum pare să fi venit momentul pentru a intra în combinația finală: dacă bulgarii nu vor să negocieze trasarea graniței cu România, atunci întreg proiectul South Stream va fi blocat, fiindcă Bucureștiul va reclama problema la Curtea Internațională.

România nu vrea să-i cedeze Bulgariei cei 350 de kilometri pătraţi din Marea Neagră, aflaţi în litigiu de aproape 20 de ani, nu doar din raţiuni de interes naţional abstract, ci şi fiindcă exact prin această zonă ar urma să treacă viitoarea conductă South Stream prin care Rusia va aduce gaz în Europa, ocolind Ucraina.

Sofia ar prefera să prelungească această situaţie ambiguă unică în europa: inexistenţa graniţelor pe mare dintre România şi Bulgaria, mai ales că mari companii petroliere sunt interesate să facă explorări în perimetrul pentru care se bat cele două state, dar şi fiindcă traseul proiectat de ruşi pentru South Stream trece pe aici. Negocierile dintre Bucureşti şi Sofia s-au consumat până acum în surdină, fiindcă mizele erau mici sau pe termen mai lung, însă după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin proiectele energetice de anvergură sunt urgentate.

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu a adus la lumină disputa dintre Sofia şi Bucureşti imediat după întâlnirea dintre oficialii ruşi şi cei bulgari, care au hotărât să încheie mâine licitaţia pentru construirea tronsonului South Stream pe teritoriul Bulgariei. Sofia este interesată să introducă în ecuaţie un mare jucător economic, care să înceapă studiile şi chiar punerea în operă a acestui proiect într-un spaţiu martim despre care nu ştiu sigur că aparţine cu adevărat Bulgariei. În acest fel eventualele oale sparte nu vor fi plătite de bulgari, ci de compania care acceptă să construiască sau să exploreze într-un teritoriu al nimănui, fiindcă România ar fi nevoită într-o situaţie de acest fel să ceară despăgubiri în primul rând printr-un tribunal economic internaţional agentului comercial care face profit.

România nu a jucat până acum în mod deschis pe cartea South Stream, dar la nivel înalt această variantă a fost luată mereu în considerare, deşi în discursul public proiectul major pe care se bazează România este Nabucco, viitorul gazoduct pe care Uniunea Europeană l-a conceput pentru a reduce dependenta UE de gazul rusesc: o conductă care va aduce gaz din regiunea caspică, ocolind Rusia.

Încercând să devină principalul nod energetic de la graniţa de est a UE, România nu vrea să rateze intrarea în South Stream şi acum pare să fi venit timpul pentru a intra în combinaţia finală: dacă bulgarii nu vor să negocieze trasarea graniţei cu România, atunci întreg proiectul South Stream va fi blocat, fiindcă Bucureştiul va reclama problema la Curtea Internaţională de la Haga. Dacă vor accepta tratativele, iar lucrurile vor fi urgentate de cei doi miniştri de Externe, vor urma discuţii cu Rusia pentru aderarea României la South Stream, în condiţiile în care Nabucco este amânat sine die. Există de altfel unele estimări tehnice făcute de experţii români în acest sens, semn că lucrurile erau pregătite încă din iulie 2010, când fostul ministru al economiei Adrian Videanu a discutat destul de amănunţit cu preşedintele Gazprom, Aleksei Miller această idee. România a aşteptat cu răbdare acest moment pentru a-i pune în şah pe bulgari şi pentru a intra în combinaţiile South-Stream în cel mai favorabil moment…

 

Continuarea articolului pe Romnia Libera

DE citit si Portiunea in litigiu intre Romania si Bulgaria…

 

OK asa o fi, am fost din nou smecheri, dar tot uitandu-ma pe harta nu gasesc nicaieri o zona comuna a platoului maritim, intre noi si bulgari, pe unde una sau ambele conducte sa treaca. Atat Nabucco cat si South Stream intra pe teritoriul Bulgariei mult la sud de granita comuna. Asa ca unde-i miza cu conductele?!

Harta Nabucco si South Stream

FOTO: Adevarul

 

 

Harta Nabbuco

FOTO: Portal Nabucco pipeline

 

Harta South Stream, FOTO Wikipedia 

 

15 comentarii:

  1. Parerea mea pe tema asta este traditionalul:

    Aproape mi-i surtucul, dar mai aproape mi-i camesha.

  2. din ce-am inteles eu citind ziarele si vazand la tv, granita de nord a Romaniei cu Ucraina in Marea Neagra stabilita recent intr-un tribunal international ii pe diagonala si nu perpendiculara pe linia tarmului roman, acum noi vrem sa tragem o paralela la granita de sud cu linia de frontiera de la nord si sa intram in apele teritoriale ale Bulgariei…Bulgarii in schimb vor ca frontiera sa fie perpendiculara pe tarmul cel mai nordic al lor.
    Nu stiu ce prevede legislatia internationala in astfel de spete, dar asa ca o prima lectura a subiectului cred ca Bulgarii au dreptate…in schimb vad oficialitatile nostre increzatoare si vor sa duca cazul in fata unei instante internationale, sa vedem ce-o mai fi.

  3. Da cum om fi intrat noi si bulgarii in UE daca avem diferende de frontiera? Ca sa intrii in uniune trebuie sa nu ai probleme cu vecinii sau probleme interne. Cum de au facut abstractie de asta?

  4. „OK asa o fi, am fost din nou smecheri, dar tot uitandu-ma pe harta nu gasesc nicaieri o zona comuna a platoului maritim, intre noi si bulgari, pe unde una sau ambele conducte sa treaca. Atat Nabucco cat si South Stream intra pe teritoriul Bulgariei mult la sud de granita comuna. Asa ca unde-i miza cu conductele?!”

    Daca platoul extins ar fi asa cu vrea Romania , atunci el se va invecina pe o mica portiune cu acelasi platoul extins al … Turciei , izoland astfel Bulgaria (platoul ei extins) . deci orice conducta south stream va trebui sa treaca ori prin platoul extins al Romaniei , ori al Turciei , ca sa ajunga in Bulgaria. in schimb , nabucco va putea trece „lejer” din Turcia in Romania pe fundul marii (daca se va construi vreodata si daca se va dori ca Bulgaria sa fie sarita din schema).Cam asta ar fi adevarata miza din ce am inteles eu , am facut si o schita ca sa se inteleaga (am exagerat cu granitele platoului extins tocmai pentru a scoate in evidenta ca ziceam mai sus)

    http://img194.imageshack.us/img194/4237/mizarealarovsbg.jpg

  5. Costea dece ai trasat linia de frontiera intre noi si bulgari putin in diagonala? Bulgarii zic ca acea linie de demarcatie trebuie sa fie perpendiculara pe linia tarmului, mie asa m-i s-ar parea corect, doar intreb, nu stiu ce prevede legislatia internationala in astfel de spete…daca avem sanse de castig in fata unui tribunal international am face bine sa ducem cazul acolo spre rezolvare…daca erau bulgarii in situatia inversa, sa traseze granita in diagonala mai la nord si sa intre in apele noastre teritoriale nici noua nu ne-ar fi convenit….vorbesc in necunostinta de cauza pt ca nu stiu ce prevede legislatia internationala, doar intreb

    • am specificat faptul ca am exagerat cu granitele tocmai pentru a scoate in evidenta vecinatatea cu turcii , via platoul maritim. nu cunosc legislatia internationala , doar ca , din cele citite pe ici pe colo , daca granita va fi cum vrea Romania , atunci vom fi vecini cu turcii (poate o trasam „drept” si dam de turci „in larg”) , „izoland” Bulgaria.

  6. Mie imi face impresia ca asta este un motiv ca sa le mai taie din elan rusilor cu South Stream .

  7. get ready for a bloodbath…adica razboi romano-bular

  8. Offtopic ati vazut asta?
    http://www.napocanews.ro/2012/03/bloomberg-romania-ocupa-locul-32-mondial-in-topul-economiilor-in-fata-rusiei-israelului-turciei-si-braziliei.html

    România ocupă locul 32 mondial într-un top realizat de către Bloomberg cu privire la atractivitatea mediului de afaceri. Acest loc poziţionează ţara noastră înaintea unor forţe precum Rusia, Israel, India, Noua Zeelandă, Cehia, Turcia şi Brazilia.

    Topul a fost realizat în funcţie de 6 criterii principale, România obţinând punctaje foarte ridicate în ceea ce priveşte costul forţei de muncă şi capacitatea de a se integra rapid într-un context economic global.

    FMI a aprobat miercuri cea de-a cincia tranşă de împrumut pentru România, în valoare de 505 milioane de euro, ţara noastră ajungând astfel la cota totală de 2 miliarde de euro.

  9. Imi pare greu de crezut, dar nu elimin total, ca miza ar fi South Stream.
    Nu am gasit nicaieri o harta detaliata privind delimitarea zonelor economice pentru a vedea daca zona economica ruseasca are vreun contact direct cu cea bulgara.
    Daca rusii vor sa evite apele Ucrainei, in mod obligatoriu trebuie sa treaca prin cele turcesti si apoi prin cele bulgaresti. In acest caz, daca Romania muta linia de demarcare a zonelor economice cu bulgarii putin mai la sud rusii nu trebuie decat sa mute si ei traseul putin mai la sud dar tot prin apele turcesti si bulgaresti.
    Problema cu Nabuco nu mi se pare reala pentru ca traseul acestuia este terestru.
    Singura miza pe care o vad poate fi cea reprezentata de posibila obtinere a unei limite comune cu Turcia prin care sa treaca nu conducte ci cablul electric prin care sa exportam energie in Turcia.
    Repet, ne-ar fi de mare ajutor o harta detaliata cu delimitarea zonelor economice in Marea Neagra.

    • Nabucco nu cred ca afost si in mod sigur nu mai este viabila. De la inceput a fost un mort-viu…

      • Da, in conditiile in care prin Nabuco nu poate trece decat gaz caspic din Azerbaidjan sau Iran proiectul e inutil. Iranul are embargou iar o parte din gazul azer e in mana rusilor. Asa ca prin el va trece tot gaz rusesc. Dar am detine conducta ceea ce e bine daca se pacifica Iranul si se ridica embargoul. Ar mai fi Irakul dar acesta e in mana americanilor si nici in aceasta varianta UE nu poate fi independenta energetic. Apoi pe termen lung Nabuco nu e oportun si din cauza viitorului canal marea caspica – marea neagra care va concura direct Nabuco si care va trece prin Rusia, singura tara care are litoral la ambele mari. Prin el va trece gaz kazah ceea ce ar putea elimina definitiv OPEC de pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *