Romania versus Ungaria, economic doar…

…sau De ce spune Reuters că România poate da lecţii Ungariei

 

România ar putea oferi lecţii Budapestei în încercarea acesteia de a obţine un credit de salvare din partea Uniunii Europene şi a FMI, chiar dacă această constatare îi poate irita pe ungurii care s-au considerat întotdeauna superiori vecinilor lor mai săraci din est, notează vineri agenţia Reuters, într-o paralelă privind situaţia celor două state.

Respectând strict termenii unui program similar, Bucureştiul a reuşit să îşi repună economia, altădată frământată, pe drumul creşterii. Acest drum va fi însă dureros pe termen scurt şi îi va pedepsi pe decidenţii politici care au pus-o în aplicare. Confruntat cu un maxim al costurilor creditării, care riscă să alunge investitoriii străini, premierul ungar Viktor Orban a renunţat la abordarea confruntaţională cu creditorii şi încearcă să aducă unele corecţii.
Este însă probabil că Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţionalvor cere atât renunţarea la reformele care au definit guvernarea FIDESZ, cât şi noi măsuri de compensare a acestora, ceea ce ar putea duce la şi mai multă austeritate. Această poziţie dură l-a obligat pe omologul român al lui Orban, premierul Emil Boc, să impună măsuri de austeritate impopulare, în pofida amplei opoziţii publice şi a unei căderi abrupte de popularitate, factori pe care Orban îi va lua, cu siguranţă, în considerare. Dacă Ungaria va încheia acordul, acesta va stabiliza economia şi va promova reforma. Negocierile vor fi însă dure. ‘FMI a fost puţin flexibil în cazul României şi va fi şi mai puţin flexibil cu Ungaria. Va dori să inverseze reforme cheie sau aspecte ce vor fi foarte sensibile pentru votanţii FIDESZ, iar aici lucrurilor vor deveni foarte dificile’, consideră Nicholas Spiro, economist specializat în probleme de riscuri suverane.
Atât Ungaria, cât şi România şi-au asigurat credite de salvare de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în momentul culminant al crizei economice, când au fost confruntate cu recesiune, plecări de capitaluri, devalorizare monetară şi deterioarea balanţelor externe. Drumurile lor s-au despărţit apoi. În 2010, premierul Orban, nou ales, a pus capăt cooperării cu FMIşi a început o politică în favoarea creşterii, majorând taxele bancare şi asupra altor firme străine, şi tăindu-le apoi pentru întreprinderile mici şi majoritatea populaţieiungare. Spre deosebire, România a încheiat un nou acord cu FMI în 2011. Acum, România este mai bine plasată decât Ungaria de agenţiile de rating Moody’s şi Fitch în privinţa riscului investiţional, şi, după doi ani de recesiune, pare că va depăşi majoritatea ţărilor din regiune, cu o creştere de 2% în acest an.
De asemenea, Banca Naţională a României a reuşit să reducă rata dobânzii de referinţă în ultimele sale două şedinţe, până la 5,75%, iar leul a pierdut doar 2,5 procente în faţa euro în ultimele şase luni, faţă de deprecierea de 14,2% a forintului ungar.  ‘Acesta a fost un tratament care a dat în cele urmă rezultate’, a comentat pentru Reuters Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).  ‘Tratamentul’ a fost însă însoţit de un cost. Boc a fost confruntat cu ani de frământări politice, iar măsurile sale de austeritate – printre care 200.000 de concedieri din sectorul de stat – l-au făcut atât de nepopular, încât guvernul său ar putea să nu supravieţuiască alegerilor din toamna acestui an.
Un Eurobarometru recent a arătat că peste 70% dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. ‘Pentru România, acesta nu s-a realizat fără dureri. A provocat destul de multă frământare politică’, estimează William Jackson, de la Capital Economics, o firmă de consultanţă cu sediul la Londra. ‘Dacă Ungariaurmează să încheie un acord, vor exista puncte de controversă. Întregul proces ar putea fi mai dificil decât se aşteaptă majoritatea oamenilor’, consideră acelaşi expert, în comentariul Reuters.

Si ca o adaugire la cele spuse de Reuters, as mai aduga ca in 2011 numarul de firme unguresti care si-au transferat sediul si chiar productia in Romania a crescut foarte, foarte mult! Motivele invocate sunt economice, cu toate ca taxarea in Ungaria nu este mare deloc!

sursa: ziuaveche

 

48 de comentarii:

  1. RomaniaTricolor

    Din pacate nu trebuie sa ne umflam in pene, dupa ultimele zile de demonstratii mi-e ca o sa-i ajungem din urma pe unguri.
    Generatia Facebook acum in loc sa ceara sa munceasca, cere…locuri de munca! 🙂 Ghici, ghicitoarea mea, cine o sa le dea? Angajatorii privati care au fost cocosati de taxe in ultimii ani si cu un Cod al Muncii ce-i tine in palma pe angajati, doar pentru ca Tariceanu a angajat in prostie la stat cu „binecuvantarea” PSD-ului? 🙂 Mda, vezi sa nu, tot statul sa le dea, nu?

    Nu mai vorbesc ca rprin rotirea cadrelor ajunse jegu’ ala de Martin Schultz, Presedinte al Parlamentului European (au si ei „USLasii” lor), vad ca deja PSD-ul se duse acolo cu jalba-n protap ca cica Basescu e…autoritar! Ha! „Lol”! Azi e miting USL, mor de curiozitate sa vad ce cer…

  2. Chiar e adevărată faza cu firmele din Ungaria care s-au mutat în Ro? Ai date concrete sau știi din auzite? În rest nu știu ce să zic. Gurile rele dau ca sigură o colaborare psd-pdl (intenționat nu am folosit majuscule) post alegeri, discuțiile fiind avansate și negocierile dure, dovadă dosarul „Tamara”.

  3. „Drumurile lor s-au despărţit apoi. În 2010, premierul Orban, nou ales, a pus capăt cooperării cu FMIşi a început o politică în favoarea creşterii, majorând taxele bancare şi asupra altor firme străine, şi tăindu-le apoi pentru întreprinderile mici şi majoritatea populaţiei ungare. Spre deosebire, România a încheiat un nou acord cu FMI în 2011.”

    nu mi se pare ca ideea lui Orban era rea – trebuie sa ai si economie locala, nu poti sa te bazezi numai pe H&M si alte magazine de mall ca economie. o sa stea cat o sa stea si cand consumul nu mai e, o sa plece.

    dar comparatiile sunt fortate – cele 2 tari nu plecau chiar de pe aceleasi pozitii – Ungaria avea o datorie externa uriasa si orice stranut ii poate cauza probleme de refinantare. Romania a intrat in criza practic fara datorii externe publice.

    Orban pare mai flexibil acum, insa e posibil sa se ajunga la negocieri dure cu UE si FMI – iar Ungaria sa ameninte cu refuzul de a plati datoriile – iar UE si FMI chiar nu prea vrea default-uri in Europa si vor da banii pana la urma, insa cu taraita, cum au facut si in Grecia, pentru a-si asigura controlul asupra politicilor guvernului maghiar.

    Romania a pariat in 2010 pe investitorii straini, nu a dat in cap bancilor straine, monopolurilor din telecomunicatii straine (orange, vodafone), companiilor petroliere, etc. A pus povara mai mult prea mult pe firmele romanesti. Dar investitiile nu au venit (sunt minuscule) dimpotriva cel mai mare exportator a si plecat (Nokia).

    E prea devreme sa spunem cine a avut dreptate – Orban sau Basescu – dar ca principiu Orban mi se pare ca a facut alegerile mai bune in materie de economie. Chiar daca pana la urma se va alinia si Ungaria la dictatul FMI, macar firmele unguresti au mai respirat 2 ani. Ca o nota, am intrebat si eu niste investitori care sunt prezenti in ambele tari, si surprinzator in ciuda belelelor prefera Ungaria, birocratie mult mai mica, lucruri gen deductilitate cheltuieli, flexibilitate, se da TVA inapoi in fiecare trimestru la firme automat, fara bataie de cap, etc. La noi taxele sunt mici doar in aparenta – in realitate firmele sunt hartuite permanent, vin pe capul lor fiscul (care nu recunoaste o gramada de cheltuieli), protectia muncii, ISU, sanepidul, protectia consumatorilor.

    Da, in ciuda crizei s-au colectat anul trecut mult mai multi bani la buget decat in 2008, dar asta inseamna mai putini bani la firme pentru investitii, reducerea consumului – nu stiu daca e un lucru bun sa iei banii firmelor. Investitiile facute de guverne nu au nici pe departe aceeasi eficienta ca cele private – in primul rand din cauza coruptiei cel putin jumate din bani sunt furati din prima zi. Apoi calitatea investitiilor, oportunitatea lor e dubioasa. Noi nu avem un singur spital la standarde normale, nu s-a mai construit unul din 1978 (Budimex) dar facem borduri supraetajate si tot felul de alte prostii la un pret enorm. Aia de la curtea de conturi au concluzionat ca 9 mld de euro cheltuite in 2009 de autoritati sunt cu problema – suma e enorma si chiar cu o fractiune din ea s-ar fi luat si avioanele alea de care tot vorbim.

    • pardon, nu 9 ci 10 miliarde de euro au fost cheltuite in mod nelegal in 2009 – adica s-a furat un sfert din bugetul Romaniei.

      sa vedem cat va fi si pe 2010.

      http://www.gandul.info/news/in-2009-statul-a-cheltuit-10-miliarde-de-euro-in-mod-nelegal-raport-curtea-de-conturi-8007047

      • Mad Max, nu fi apocaliptic 🙂

        „În 2008, la capitolul „abateri cu caracter financiar-contabil”, respectiv bani cheltuiţi „nelegal”, Curtea a trecut suma de 9,82 miliarde de euro, în timp ce prejudiciile au fost estimate la aproape170 de milioane de euro.”

        Deci sunt doar disfunctionalitati procedurale.

        Prejudiciul e 170 milioane dintr-un total de 40 miliarde.

        • Pai porcisme.ro, care contorizeaza deturnarile de fonduri incepand cu oct.2009, au ajuns la frumoasa suma de

          15.826.079.868 EURO

          si asta este doar ce-a ajuns in presa! Cu ce nu s-a descoperit inca, am fi putut macar returna integral imprumutul la FMI, si poate ne ramaneau bani si de o strategie de inzestrare/ industrie de aparare si de cateva spitale si autostrazi. Doar pornind din 2009!

          http://porcisme.ro/porcisme/48-total-porcisme-din-romania

          Distractie placuta in continuare…

        • dragule, in general sumele deturnate prin coruptie sunt de ordinul 10%

          ce numara aia pe site e bla-bla. si eu contorizez pe siteul meu ce vreau eu si o dau de buna.

          de exemplu cate prouective se trag aiurea la exercitiile de tragere in toata romania. pana acum s-au tras in afara tintei 23.879 de gloante 7,62 mm.

          no, e bine?

        • O nimica toata mai frate, 170 milioane din 40 miliarde!!?? Vai mama lor de portocale mecanice basiste, nici sa fure nu stiu! Si eu care-i credeam experti, patrihoti chiar…Mea culpa, trebe sa-mi fac critica si autocritica!

    • Toate teoriile presei noastre despre unguri se învârt în jurul concepţiei „ceauşiste” despre organizarea economică şi socială: Ceauşescu a plătit datoriile / Orban vrea să scape de datorii; Ceauşescu ţinea la distanţă „pă capitaliştii ăia putrezi” / Orban exploatează corporaţiile capitaliste; Ceauşescu era tradiţionalist şi protocronist / Orban e tradiţionalist şi rasist; Ceauşescu se sprijinea pe conu’ Teoctist şi pe popii lui ortodocşi, dând în cap altor religii / Orban a impus o Constituţie pro-religioasă; şi aşa mai departe.

      Ceauşescu a avut la un moment dat, în prima parte a domniei lui, şansa de a transforma România într-un fel de mică Elveţie, şi a aruncat-o la coş, pentru că genul ăsta de idei intră greu în capul de lemn al ţărănoiului de la Scorniceşti. Şi după ce a aruncat-o la coş, a început să facă totul pe dos: a făcut datorii fără să aibă motive, le-a plătit fără să aibă bani (de aici criza de produse, nu de bani în sine), a făcut „specialişti de renume mondial” fără şcoală şi şcoli fără dotare, autostradă fără maşini şi maşini fără benzină, uzine fără desfacere şi produse fără tehnologie şi alte chestii pe măsură. A avut la îndemână o economie cu ceva resurse şi a făcut ceva pe ele.

      Orban al nostru are o economie fără resurse, cum a avut şi Horthy în 1919-1920 (când agricultura maghiară nu avea desfacere, industria era exemplară, dar lipsea cu desăvârşire etc) şi deci este dependentă total de relaţia cu alte state. Nu s-a putut descurca singură China izolată a anilor 1950-1971, stăpână pe minereuri, energie, petrol, cărbune şi forţă de muncă, cu atât mai greu se poate descurca singură Ungaria. Aşa-zisa „ieşire din Uniunea Europeană” a Ungariei este o utopie mai mare decât campaniile lui Mao: ţara fără desfacere pentru produsele ei şi fără importuri de materii prime şi energie se duce pe copcă mai rapid decât Ucraina. El încearcă mai degrabă să şantajeze Bruxellesul în a-i acorda sprijinul necesar, decât să provoace o ruptură definitivă.

      ~Nautilus

      • Anii „70 mandatarii, incepuse un fel de mica economie libera…daca o lasa sa infloreasca! Ma uit acum la China si ma gandesc ce am fi putut fi noi incepand de atunci…Pacat!
        Sa santajeze UE?! Cu ce frate ca sunt la punctul in care, daca FMI si UE nu le dau bani, inchid pravalia mai rau ca Grecia….Orban este pur si simplu un anti-talent economic si politic, dar ca orice fraier este si fudul si are ideei marete. A-ti vazut voi prost in functie inalta fara macar o idee mareata?! Bine mareata…sa fie pem capul lor 🙂

    • nu o spun nemtii, ci o spune un ungur in ziarul german. e apel la unguri sa-l dea jos pentru ca e un om rau.

      dar nemtii si austriecii nu sunt incantati de Orban, de cand i-a facut rau de tot la buzunare cu taxa suplimentara pe servicii telecom si pe servicii financiare.

      mai nou le-a mai dat in cap o data la banci cu fixarea nivelului forintului la data creditului pentru creditele luate in franci elvetieni. la ei sunt sute de mii de oameni cu credite in franci – care s-au scumpit rau de tot dupa scaderea forintului.

      o fi el rau, dar le va fi greu sa-l dea jos – are o majoritate mare in parlament, peste doua treimi. si nici prea nepopular nu e (inca).

      problema e cu brandul international si pe plan intern cu problema clasica a liderului autoritarist – ajunge sa fie iubit de foarte putini si urat de foarte multi.

      liderii mai centristi sunt mai feriti de asta – lumea simte foarte putina pasiune pentru ei, in ambele directii (iubire si ura).

      • Virgiliu Culiceanu

        Adevarul este ca, dupa megaproblema Greciei, plus celelalte aparute in zona euro, culminata cu retrogradarea calificativelor de tara, numai Ungarea mai lipsea Germaniei pe cap.
        Acum ne putem intreba: ar fi facut fata Germania daca era la marimea de dinainte de reunificare? Cred ca da, insa mult mai greu ca acum.
        Tot ce se intampla acum in UE, in Europa (vezi slabiciunile Ucrainei, agresivitatea Rusiei, oscilatiile Turciei, care mai prezinta si pericolul dezumflarii cresterii economice), sunt argumente pentru refacerea Romaniei Mari. La putere este vechiul principiu: Tot raul spre bine!

        • Mai speram si noi!

          O mica indreptare – nu Romania Mare, ca aceea nu a existat decat in secolul 4-5, in Balcani, ci Romania interbelica…

        • Virgiliu Culiceanu

          Pentru Roamania din perioada interbelica, a ramas impamantenit numele de Romania Mare.
          Adevarata Romanie Mare este cea de mai jos:

          http://foaienationala.files.wordpress.com/2009/12/zona-de-formare-a-neamului-romanesc.jpg

        • De acord cu impamantenirea numelui, insa adevarata Romanie Mare a secolului trecut ar fi fost daca Bratianu a fi reusit sa impuna la negocierile de pace de la Paris ceea ce se proclamase la Alba Iulia in 1918 si confirmat in cea mai mare parte de pozitiile ocupate de armata romana in 1919(adica Pocutia, N.Maramuresului, granita pe Tisa in V), precum si Timocul, Pocutia si fratii lasati de izbeliste peste Nistru…

          Dar, printr-un inexplicabil sir de evenimente, n-a fost sa fie!

          Aceasta harta mi-a ramas intiparita in minte:
          http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Dacia_82_BC.png

        • „Dar, printr-un inexplicabil sir de evenimente, n-a fost sa fie!”

          Şirul de evenimente este explicabil. În ciuda teoriei care spune că „sărăcia noastră se datora Tezaurului furat de ruşi”, Regatul României era o aberaţie din punctul de vedere al organizării sociale: contrast imens între sat şi oraş, industria petrolieră care producea pentru export în timp ce o industrie naţională era ca şi inexistentă, mediul politic dominat în întregime de câteva clanuri aristocratice (în ciuda denumirii de „regim burghezo-moşieresc” dată de comunişti, burghezia nu avea aproape niciun cuvânt de spus, era dominată de boierimea ereditară şi de rottweilerul ei, birocraţia de Stat), viaţa socială dominată de religie şi marcată de un antisemitism furios.

          Pentru statele mari învingătoare în Primul Război Mondial, ocuparea Ungariei şi devastarea ei în 1919 de către „acest stat primitiv de latini mizerabili” (General-maior Harry H. Bandholtz, US Army) era o pilulă greu de înghiţit. Preşedintele Wilson a ameninţat chiar cu un atac al trupelor americane din Europa dacă Ungaria nu va fi eliberată. În asemenea condiţii, ideea ca un stat „primitiv, antisemit şi necontrolabil” să domine o regiune largă a Europei era inadmisibilă. Oricât şi-ar fi dorit să dezmembreze statul austro-ungar, oricât ar fi fost de folositor sprijinul francezilor şi oricât ar fi fost fluturată ameninţarea bolşevicilor, „Regatul României ca putere regională” nu era politically-correct. Nici statul polonez (a cărui evoluţie a fost ciudat de asemănătoare…) nu şi-a putut păstra toate teritoriile recuperate până în 1921… nu era politically-correct.

          ~Nautilus

  4. Cand spun inexplicabil, ma refer la:
    – N. Maramuresului, care fusese negociat bilateral cu Cehoslovacia, iar in urma schimbarii delegatiei romane din cauza caderii guvernului Vaida, cehii au considerat ca se impune rediscutarea de la zero

    – Pocutia, care fusese de asemenea negociata bilateral cu Polonia, pentru ca mai apoi, dupa ce au intrat in razboi in Ucraina, iar noi nu i-am urmat, sa-si schimbe pozitia. Chiar si cand le-am livrat ajutoare alimentare in contextul foametei de la ei, atunci au spus ca platesc orice pret doar sa-i ajutam, Romania nu a stiut sa repuna pe tapet aceasta problema.

    – Cu privire la Banat si Timoc, delegatia romana a fost surprinsa de atitudinea delegatiei sarbe si nu au stiut sa negocieze, desi li se oferisera niste portite de care ar fi putut profita

    – Legat de retragerea din Ungaria, trebuiau sa se retraga pe linia Tisei. La negocieri puteau sa prezinte ca, avand in vedere atitudinea dusmanoasa a Ungariei, linia cea mai usor de aparat era pe Tisa, iar daca Maramuresul de N. ar fi fost la Romania, granita pe Tisa ar fi fost o evolutie naturala intre Banat si N. Maramuresului. Romania ar fi putut renunta la o parte din despagubirile datorate de Ungaria, in schimbul granitei peTisa! Apropo, o situatie interesanta a fost propunerea Ungariei de a-l recunoaste pe Ferdinand ca Rege si a face un stat dual cu Romania…

    – Inexplicabila gasesc si lipsa oricarei pretentii fata de spatiul Bug-Nistru. Nu se poate spune ca nu se stia ca erau romani acolo, deoarece inainte de intrarea in razboi, Austro-Ungaria ne promisese acel spatiu ca si compensatie daca intram de partea lor!

    Pe scurt, in multe cazuri, delegatia romana nu a reusit sa obtina recunoasterea unor adevaruri evidente si nici a vointei populatiei ce locuia in acele teritorii!

    Este de amintit efortul Reginei Maria in cursul acestor negocieri, care a fost de un curaj admirabil.

    Cat despre atitudinea marilorputeri, este asa cum ai spus, Nautilus!

  5. http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,806768,00.html

    Un articol aparut in presa germana legat de scandalul de la echipa nationala de hochei de juniori…din articol reiese ca noi i-am cotropit pe unguri si le-am furat Transilvania, ca romanii sunt hoti, mincinosi si asupritori…vedeti si comentariile total denigratoare la adresa romanilor…

    Incercarea de a i se crea Romaniei o imagine defaimatoare in lume cred ca este ‘opera’ serviciilor secrete maghiare, nu am dovezi, ii doar o opinie personala…oare o mica parte din moldoveni, bulgari, ucrainieni, albanezi nu se ocupa si ei cu furtisaguri prin vest? nu fac si ei trafic cu femei? nu fura si ei de prin magazine??, nu fac si ei aceleasi faradelegi ca si o parte minuscula a concetatenilor nostrii??? dece nu ii plina presa straina si cu astfel de cazuri??? adica cu faradelegile pe care le fac ucrainienii, albanezii si rachetii moldoveni???? in schimb toate presa din europa spun ca romanii sunt criminali, hoti, violatori…dece se scrie tot timpul de rau numai despre Romania? cine are interes sa avem o imagine foarte rea in lume???

    • 🙂 Asa a fost mai mereu, pur si simplu nici numai citesc…Germania a avut mereu o slabiciune pt Ungaria, copilul handicapat al Europei. Daca maine am anunta ca am vrea sa cumparam 400 de tancuri din Germania sa vezi atunci ce presa favorabila am avea. Diferenta intre noi si ceilalti este insa esentiala: ei sunt azi si maine nu, noi suntem aici de al dracului de mult timp. Germania s-a ridicat si a cazut in genunchi de mai multe ori, au avut imperii si le-au pierdut, Romania…tot aici. Mai dai dracului, ungurii sunt cu un picior in gropa. Macar grtecii au insule de vazare( tot o idee germana) ungurii saracii ce sa vanda, sau cine sa vrea sa-i cumpere?!
      Cred ca in loc sa ocupe ei Transilvania, sa nu fim noi nevoiti sa intram iar cu armata in Budapesta pt instaurarea ordinii si linistii publice. Ca in zona noastra suntem singurii capabili sa facem asta…Si deasemenea suntem cam singuri ramasi in picoare dupa uraganul numit Criza Economica. Ungaria e dusa, Ucraina este in moarte clinica, Grecia…., iar Turcia da si ea semne de instabilitate si economica si politica….Ca de obicei Romania, asa cum este ea …rezista 🙂 !

    • He, he… „să vezi ce presă bună am avea” sună puţin cam „îi acopăr cu bani”, adică unul din citatele favorite ale lui conu’ Jiji Oieru’ Minune (care atunci când se credea foarte sigur pe el ţipa că „nimeni nu se pune cu el, nici Tăriceanu, nici Băsescu, poate doar Roman Abramovici”, iar acum păstrează o tăcere suspectă. Ca şi cum şi-ar fi pus lacăt la gură sau i-ar fi pus alţii lacăt la gură).

      Problema cu presa noastră proastă sau bună stă în faptul că am mai cumpărat tancuri din Germania şi avioane din Anglia în aşa-zisa epocă de aur a Regatului, la fel cum s-a pupat nea Ceaşcă al nostru cu toţi de la Nixon la Gaddafi, a privatizat Ţapul tot ce i-a căzut în copită pe un dolar, a cumpărat Măgăriceanu fregate şi a promis Chelu F-16uri şi baze la Deveselu, şi presa tot proastă a fost, în orice epocă, indiferent că aveam de-a face cu maghiari, ruşi, americani, arabi sau cu oricine altcineva. Dacă ar fi numai maghiarii care ne ponegresc am putea da vina pe efectele negative ale palincii, dar când sunt toţi la un loc, parcă nu e numai vina lor şi ar trebui să ne mai uităm şi în oglindă.

      Datorită sărăciei cu care trăim de generaţii bune şi conflictului între aparenţă şi esenţă (traducere: Ceaşcă insista că suntem o ţară bogată, noi ne uitam în farfurie şi vedeam contrariul), ne-am obişnuit să credem că orice conflict se rezolvă prin şi pentru resurse: „dacă aş avea io banii lu’ Columbeanu”, „dacă aş avea io petrolu’ saudiţilor”, „dacă aş avea io industria de armament a lu’ Putin” sau „dacă am avea insule ca grecii”. De asta şi suntem atât de uşor de păcălit, ca un puşti care vrea o jucărie. Resursa, în sine, nu rezolvă nimic – dacă ai avea banii lui Columbeanu n-ai putea face ce a făcut el, fiindcă nu eşti Columbeanu. Ba chiar o să afli că dacă ai 100$ în buzunar şi te întâlneşti (cum spunea bancul) cu Chuck Norris când are şi el 100$ în buzunar, el are mai mulţi bani ca tine.

      Exemplu (penibil, ca tot ce s-a făcut „în timpul bulei imobiliare”): un băiat dăştept de la noi, care făcuse carieră printre alţi băieţi dăştepţi, devine milionar şi membru al Topului 300 prin metode mai complicate, pe care nu le vom detalia aici. Milionarul nostru, convins că e bogat, frumos, dăştept, şarmant, umblat prin lume, puternic şi de neatins, se cuplează cu o doamnă frumoasă şi blondă pe nume Patricia Kaas, după cum aflăm chiar din memoriile ei (în care nu este numit, dar Click, Irealitatea TV şi alte haznale au avut grijă să îi precizeze identitatea cât se poate de clar). Pe care o impresionează, în afară de avuţiile lui, prin maniere şi atitudine (printre altele, venind la ea de 3 ori pe zi cu flori, atitudine exagerată în ochii vesticilor). În punctul ăsta, milionarul putea spune că a făcut cea mai eroică faptă din istoria erotică a României, de la Carol al II-lea încoace – a reuşit să o cucerească pe zeiţa de neatins ale cărei casete se vindeau pe sub mână în 1988, ale cărei cântece ţineau de urât în epoca raţiilor, cozilor, curentului oprit şi caloriferelor îngheţate. A reuşit ceea ce nimeni nu îşi imaginase că ar fi putut să fie posibil vreodată.

      Ajuns în acest punct, ce face omul nostru? Îi propune ca el să divorţeze, să se căsătorească şi să se mute împreună la Snagov. În acest punct se rupe filmul.

      Fiindcă oricât de avut, puternic şi irezistibil te-ai crede, Snagovul nu e Parisul. Există obstacole peste care nu se poate trece, şi lucruri pe care banii nu le rezolvă, cariere în showbiz la care oamenii nu renunţă şi statut social care nu se pierde sau câştigă de la o zi la alta. A cerut probabil singurul lucru pe care nu îl putea avea, şi a pierdut fiindcă nu a fost conştient că nu e de nasul lui să îl aibă.

      Dacă noi am cumpăra 400 de tancuri, rezultatul ar fi doar acesta: am fi o ţară cu 400 de tancuri în plus. Şi dacă am presupune, prin absurd, că un guvern mai înţelept şi întreprinzător ar găsi o metodă prin care să facem şi 48 de F16uri, şi 10 000 km de autostradă, asta nu e o soluţie magică – am avea F16uri şi ne-am plimba pe autostradă. Nu va veni nimeni să ne decoreze că avem mai multe F16 decât ungurii sau mai mulţi kilometri de autostradă decât ei. Avionul e o unealtă care zboară şi tancul o unealtă care trage obuze. Niciunul dintre ele nu e un medicament magic care să te facă din măgar armăsar pursânge, la fel cum dacă o numeşti pe o ţoapă cu 4 clase „savantă de renume mondial” nu înseamnă că orice stupizenie va spune ea devine automat teorie demnă de Premiul Nobel.

      ~Nautilus

      • Bine scris!
        Este exact faza cu unii dintre ai nostri care strambau din nas cand li se propunea sa cumpere o Dacie, ca ei vor Mercedes sau BMW – sa fie „chestie germana”! Dar cand te uitai la ceea ce erau ei capabili sa faca d.p.d.v. profesional, tot in zona Daciei din ’89 erai. Deveniseram prea mofturosi fata de produsele noastre, ca si tehnologie, calitate si competitivitate.

        Asa ca mai bine sa ne intindem la ce suntem noi in stare sa cream sau producem, decat sa cumparam intr-o veselie diverse de pe la straini! Cumperi doar acolo unde e clar ca nu-ti poti permite sa produci cu rezultate decente si nu ai incotro!

        Asta cu offset-ul e o chestie buna si daca o faci cu cap, cu joint-venture, e posibil ca data viitoare sa poti produce si tu macar o parte din ce vrei sa cumperi!

    • hai bre, principalul lucru, cum zice si jucatorul ala, e ca Romania a invins Ungaria la hochei, chiar daca au cantat si imnul ungurilor de pretutindeni. si ce daca canta? era mai bine daca cantau imnul nostru cu vocile si pe urma se dadeau la o parte si ii lasau pe unguri sa ne bata?

      exact asta s-a intamplat la Los Angeles, cand a jucat SUA cu Mexicul acum cativa ani – tot stadionul a cantat imnul Mexicului iar americanii au fost fluierati non stop pe parcusul jocului de parca jucau in deplasare.

      asta e realitatea in hochei, romanii nu mai joaca sportul asta. si daca sunt 22 de jucatori din 24 unguri si joaca la Miercurea Ciuc (iar din aia 2 ramasi unul fiind ucrainean pe jumate ungur), la ce ne putem astepta, sa se emotioneze la imnul romanilor? normal ca la imnul nostru au tacut, insa l-au cantat pe al ungurilor, nimic senzational aici – presa noastra face din tantar armasar.

      faza mai interesanta e ca secuii astia de pe la noi nu sunt unguri adevarati, ci provin dintr-un trib de de razboinici straini platit la inceput, cu pamant si bani, sa pazeasca frontiera Ungariei. astia cu timpul au asimilat cultura maghiara. la analiza ADN insa au iesit … tipic europeni de sud-est, cu nimic deosebiti de ceilalti din zona – poate or fi chiar geti in originile mai adanci, cine stie?

      e ca si cum noi am planta un trib de albanezi la granita transnistriei cu ucraina si peste 1000 de ani aia devin cei mai aprigi nationalisti romani.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kelys

      • Cam asa este. In plus, secuii astia au facut corp comun cu romanii pana la un punct. Ei au fost persecutati impreuna si unii au fugit in Moldova. Sa nu uitam ca secuii au luptat alaturi de Mihai Viteazul.

        De asemenea, putin stiu ca la inceputul secolului trecut secuii s-au plans ca Budapesta nu i-a ajutat sa se dezvolte, ca au ramas zona saraca. Au cerut ca Budapesta sa nu-i izoleze de romanii cu care se invecinau, ca singura sansa de dezvoltare au aveau impreuna cu romanii, facand comert cu acestia! Pe atunci erau mai multi care stiau ce insemna sa fii secui!

        Da, au avut avantaje in schimbul pazei frontierei, insa nu ar trebui sa uite ca Budapesta a desfiintat scaunele secuiesti si nu Bucurestiul. Bucurestiul a desfiintat doar regiunea autonoma Stalin ,o facatura care sa mentina in sah permanent Romania dar sa permita si recrutarea de personal de securitate vorbitor de maghiara, care a si fost „exportat” in Ungaria, in timpul evenimentelor ce au urmat revolutiei budapestane in 1956!
        De asemenea, se tot plang ca romanii incearca sa-i asimileze, dar nu-si dau seama ca tocmai faptul ca vorbesc maghiara este o dovada ca au fost asimilati de unguri, doar cateva sute dintre ei mai fiind capabili sa vorbeasca limba secuiasca.

        Iata si niste link-uri catre o emisiune pe care o cunoasteti probabil majoritatea…
        Românii la venirea maghiarilor:
        http://www.youtube.com/watch?v=5dT86rUl12U
        http://www.youtube.com/watch?v=l_Iqz_wsRX0&feature=related

        • Si inca un lucru, este bizar, dar multi lideri din secuime nu sunt secui ci unguri veniti din Sibiu, Oradea, Cluj si Timisoara.

          Este mult de discutat, istoric vorbind, deoarece sunt mai multe ipoteze despre originea secuilor, insa daca s-ar recunoaste oficial ca secuii nu sunt maghiari, ar exista 2 minoritati de cateva sute de mii fiecare in loc de una de peste un milion.

          Acum, nu poti sa-i opresti pe oameni sa se declare ceea ce doresc – e dreptul lor. Insa sunt manipulati si majoritatea nici macar nu incearca sa-si descopere adevarata identitate, pentru ca le este mai bine asa: in schimbul declararii ca maghiari, au scoli, institute culturale si fundatii in care se pompeaza bani atat din Romania cat si din Ungaria! De aceea nici o scoala a minoritatii romane din regiunea Harghita-Covasna nu va putea rivaliza cu una maghiara, deoarece aceasta din urma este mult mai bine dotata iar cadrele didactice sunt mai bine platite, ceea ce duce inevitabil ca si unii parinti romani sa-si dea copii la scoala maghiara.

          Din pacate, noi n-am invatat mai nimic de la comunitatea maghiara alaturi de care am locuit sute de ani: cum sa-ti promovezi identitatea etnica si culturala, cum sa lupti pentru drepturile tale, cum sa faci proiecte in coordonare cu alte comunitati! Noi doar reactionam la actiunile lor, sperand sa le blocamsau intarziem, insa nu avem proiectele noastre, care sa-i protejeze si sustina pe romani!

          Ce bine ar fi daca romanii minoritari din Har-Cov, Timoc, Banatul Sarbesc, Bulgaria, Timoc, Ucraina sau Transnistria, precum si guvernantii nostri ar studia metodele lorsi le-ar aplica!

          Si acum – „Secuii, poporul furat”:

          http://www.youtube.com/watch?v=2a6G_8TThGM&feature=related

          http://www.youtube.com/watch?v=vR1OYmwzIhE&feature=related

          http://www.youtube.com/watch?v=4zxZ9Iac-jc&feature=related

  6. Corect, Romania rezista, din pacate avem si un ghinion teribil, suntem inconjurati de tari slab dezvoltate economic, la sud Bulgaria cel mai sarac stat din Uniunea Europeana, putin mai la sud falimentara Grecie, la nord Ucraina care scartie din toate incheieturile, (citisem undeva ca Ucraina a investit vreo 15 miliarde de euro in infrastructura pt Campionatul European de fotbal de anul acesta dar se asteapta la venituri de maxim 1 miliard de euro) la est fratii nostrii Moldoveni, cea mai saraca tara din europa, la vest falimentara Ungarie si verisorii nostrii Sarbi care au ramas mult in urma economic. Ce bine au rezistat Polonia, Cehia, Slavacia, Slovenia daca au fost inconjurate de tari cu economii dezvoltate…as prefera sa avem vecini cu crestere economica, cu economii puternice astfel si Romania ar avea de castigat, economia noastra s-ar dezvolta mult mai repede si nivelul nostru de trai ar creste.

  7. sunt si similaritati intre Romania si Ungaria, dar si diferente.

    ca sa punctez doar una, peste 100.000 unguri au iesit in strada in weekend PENTRU guvernul lui Orban. cu toate masurile dure si unele chiar controversate, exista multi care mai cred in el.

    popularitea i-a scazut drastic in ultimii ani, dar daca alegerile ar fi maine le-ar putea castiga din nou alegerile – fidesz inca ar scoate un scor de 39 la suta din votantii probabili.

    problema in Ungaria- si poate va fi si la noi – e ca daca Orban rateaza nasol iar opozitia socialista e si ea discreditata de propriile erori de cand era la guvernare, ne putem trezi ca va castiga partidul fascist Jobik.

    aia sunt nebuni rau de tot, cu trupe paramilitare si tot felul, exact ca nazistii – ar iesi foarte nasol treaba si ar capacita si pe extremistii unguri din tarile vecine.

  8. Nu m-am legat absolut deloc de faptul ca echipa nationala de hochei a cantat imnul ungariei, important ii c-am castigat meciul, nu m-am legat nici de incidentul in care un junior al echipei este batut cu prosoape la dusuri de catre colegii lui pe motiv ca a cerut sa se vorbeasca romaneste de ziua nationala, in acel articol chiar se vorbeste de acel incident ca o harjoneala intre adolescenti, o gluma, ceva neinsemnat fara vreo conotatie speciala, adica se incearac minimizarea incidentului desi federatia olimpica i-a suspendat pe viata pe cei 3 sportivi de origine maghiara.

    Din articol mai reiese ca romanii au cucerit transilvania, ungurii chiar asta incearca sa demonstreze pe plan international ca romanii sunt un popor migrator, ca ne-am asezat in transilvania dupa ce au venit ungurii, ei oameni cu suflet bun ne-au acceptat, am trait o perioada in buna intelegere apoi ne-am ridicat impotriva lor si i-am alungat de pe pamanturile lor, nici decum ca poporul roman s-a format odata cu cucerirea daciei de catre imperiul roman

    Citat din articol „Beim Szekler Ungar gilt der Rumäne deshalb als Lügner, Dieb und Unterdrücker”
    adica romanii sunt mincinosi, hoti si asupritori…de unde sa stie frate ziaristul german ca romanii sunt asupritori si mincinosi????? de hoti ne stie toata europa :))…de asta zic eu ca imaginea care nu se creaza prin presa straina de multi ani incoace ii opera serviciilor secrete maghiare care platesc cu bani grei astfel de articole defaimatoare la adresa Romaniei, ii doar o supozitie de-am mea, n-am nicio dovada

    • Nu stiu cati cunosc, dar Romania a mai beneficiat de o campanie asemanatoare de defaimare in perioada interbelica, campanie ce a pregatit terenul pentru Diktat!
      Banii din Ungaria erau folositi pe filiera Londra, cu diverse ramificatii, o parte fiind folositi pentru a comanda articole in presa internationala iar o parte, spre rusinea noastra, sustinand pozitia lui Maniu cand cerea rediscutarea actului de unire a Transilvaniei cu Romania.
      S-a mai intamplat si in anii ’80 si imediat dupa revolutie, pentru a sustine mediatic circul de la Targu-Mures.

      Anumite analize arata ca Rusia si Ungaria si-au dat mana pentru a tine Romania in sah si a o defaima. Sume de bani dinspre Rusia au fost folosite pentru sustinerea Jobbik.

      Ambele parti sunt interesate de amplificarea instabilitatii in Transilvania: ungurii pt. ca poate-poate vor obtine autonomie administrativa sau mai mult, rusii ca sa ne tina ocupati si sa uitam de Basarabia, Transnistria, Timoc etc.

    • omule, e un articol, scris de o persoana, asa ca sa nu generalizam ca „nemtii” fac si dreg cu Ungaria impotriva Romaniei.

      in fine, nu stiu germana si din ce vad eu pe google translate jurnalistul reda evenimentele mai degraba ironic – se amuza de „razboiul hocheistic” – si concluzioneaza ca s-a exagerat evenimentul respectiv – lucru cu care sunt de acord – in democratie fiecare poate sa cante ce vrea, chiar daca e la un meci de hochei. a propos, ala scrie ca au cantat imnul romaniei si imnul ungariei, dupa care s-a cantat cantecul ungurilor de pretutindeni de catre ambele echipe – ala nu e imnul ungariei, ci e imnul ungurilor, cel putin asa scrie in articolul din Der Spiegel.

      eu zic ca daca-i face sa se simta mai bine, n-au decat sa cante ce vor ei, atat timp ca nu e un cantec de razboi sau nu injura romanii.

      cat despre copilul batut cu prosoapele, asta da, e o chestie inter-etnica nasoala, care arata ca la nivelul copiiilor sunt probleme majore de educatie – cei de acolo sunt intoleranti si trebuie sa se lucreze la educatie in scoli.

      copiii trebuie sa invete sa respecte si pe celalalt – asta e valabil nu numai pentru unguri, ci si pentru romani – cum ne comportam intre noi – se vede o degradare in relatiile inter-umane, bazata pe un individualism prost inteles. Individualismul adevarat se opreste la incalcarea individualitatii celuilalt – adica nu trebuie sa incalci dreptul alcuiva atunci cand ti-l afirmi pe al tau – la noi se vede din atitudine, avem o masa din ce in ce mai mare de tineri cu o lipsa totala de respect fata de alti oameni. se vede in trafic, in faptul ca avem privilegiati ai strazii (sau asa se cred ei) se vede in ascultatul muzicii la maxim, in aruncarea de gunoaie, etc. mai e mult pana departe, civilizarea va dura mult timp.

      • Iata unul dintre comentariile pe care le-am facut la momentul respectiv, imediat dupa incident si reactia isterica a presei romanesti:

        Problema aceasta are implicatii mult mai profunde si majoritatea presei si a luarilor de pozitie se focalizeaza doar pe pedepsirea celor vinovati din lotul hockey.
        Insa acesta este doar varful aisbergului si rodul semintelor plantate in ultimii 20 de ani prin concesiile facute UDMR, prin indolenta si impasibilitatea guvernantilor si a majoritatii societatii romanesti, care nu au analizat si dezbatut coerent la momentul respectiv implicatiile fiecaruia din pasii marunti din legislatie. Nimeni nu analizeaza metodic, cronologic, sirul evenimentelor care au dus la acest deznodamant !
        Ceea ce vedem este asemenea unei tumori canceroase, care creste o perioada fara simptome vizibile si care este cu atat mai greu de tratat sau extirpat cu cat este detectata mai tarziu.
        Paradoxul este ca acei tineri secui sunt doar niste victime ale educatiei primite in familie si la scoala si a izolarii de tot ceea ce este romanesc. Neputand compara corect valorile culturale maghiare si romane din cauza necunoasterii sau a cunoasterii insuficiente a limbii romane precum si din cauza absentei evenimentelor culturale romanesti in respectiva comunitate, ei au fost crescuti in spiritul superioritatii culturii si valorilor maghiare, tot ceea ce este romanesc fiind considerat o subcultura care nu merita nici macar studiata. In consecinta, etnicii romani sunt tratati similar cu perceptia majoritatii maghiare.
        Cat despre supunerea fata de statul roman, chiar si eu, ca roman, ma simt marginalizat si abuzat cu fiecare ocazie de catre institutiile administratiei romanesti, printr-un cumul de prostie, rea-vointa, indolenta si nesimtire ! Atunci ce putem pretinde de la un etnic maghiar sau secui, chiard aca sunt discriminati pozitiv, ca sa spunem asa ?
        Imi pare rau sa o spun, dar degeaba aruncam vina pe UDMR si pe secui si maghiari, dar toate acestea se intampla in Romania, unde maghiarii reprezinta doar 6.5%, tara care este administrata atat de performant de catre noi romanii ! Daca ar fi fost vorba de legile din Ungaria as fi inteles, dar suntem la noi acasa !
        Legile minoritatilor, ale invatamantului si administratiei au trecut cu acordul majoritatii romanesti, fara a fi amendate fundamental sau a avea contrapropuneri serioase, in afara isteriilor si latraturilor cum ca maghiarii vor ruperea Ardealului de Romania. Cat despre aplicarea legislatiei in teritoriu, ce sa mai comentez… Exemplul domnului Dan Tanasa spune totul ! Ne-am multumit sa comentam la proiectele maghiare, fara sa construim un proiect pentru romanii nostri !
        Noi suntem principalii vinovati si nu are rost sa aruncam vina pe Ungaria sau pe minoritatea maghiara. Doar nu ne asteptam ca Ungaria sa sprijine interesul national romanesc ??!! Ei si-au urmarit interesele, au avut proiecte coerente implementate si finantate, au stiut sa negocieze si sa puna piciorul in prag si au muncit peste 20 de ani ca sa ajunga unde sunt ! Macar de-am invata si noi romanii in ceasul al 12-lea de la maghiarii alaturi de care am trait sute de ani cum sa ne sprijinim interesul national ! Uitati-va ce se intampla cu romanii din Timocul sarbesc si Bulgaresc, cu cei din Ungaria sau Ucraina !
        Si ce nu am vazut pana acum decat foarte timid, dar sper sa apara intr-o zi, cat mai curand, proiectele legislative si culturale de sprijinire a minoritatii romanesti, atat in Harghita-Covasna-Mures cat si in regiunile istorice din jurul Romaniei ! Ne-am multumit doar sa reactionam palid si tardiv la ce faceau altii, acuzand in stanga si in dreapta, dar nu am vazut proiecte romanesti de talie mare, pentru conservarea elementului romanesc, similare cu cele maghiare ! Aceasta este marea noastra problema – nu stim sa construim impreuna, cu rabdare ! Sa luam exemplul initiativei de invatare a limbii romane pentru alogenii din R.Moldova (Bălți, Cahul, Edineț, Chișinău și Găgăuzia) :
        http://www.basarabia91.net/2011/12/noi-centre-de-predare-limbii-romane.html
        Inchei cu ceea ce spunea I.C. Bratianu despre interesul national, citat care ar trebui afisat in salile parlamentului si guvernului, alaturi de steag si stema, ca sa nu uite alesii nostri de ce sunt acolo :
        « În chestiunile mari, în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare şi naţionalitate, nu pot fi preţuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt şi sigur al principiilor. »

        • pai n-avem ce sa invatam din istorie, vezi tu, noi am ajuns sa fim fiecare pentru el, tocmai ce zisesi de individualismul asta de tip abuziv, care incalca drepturile altora, care este promovat in ultimii 20 de ani – si nu prea mai exista Romania in mentalul colectiv.

          altfel, o vreme o sa mai tragem o aniversare de 1 dec., o sarma, mai un mic de Ziua Unirii, dar noi de fapt nu mai avem o societate coeziva, omogenizata in jurul unor valori si identitati comune.

          probabil ca nici nu prea mai conteaza, dat fiind ca ne vom topi in Europa si vor disparea granitele – dar exista si popoare care nici macar nu au o tara, gen catalanii, scotienii, care sunt mult mai unite.

          chiar daca ar veni maine unii bine intentionati si ar incepe un program de recuperare, de relansare nationala, de regasire ca popor, ar dura tot vreo 20 de ani sa vedem niste rezultate, sunt generatii intregi crescute aiurea.

        • Asa este „mad max” – lucrurile bine facute, ca sa le termini iti iau ani, iar ca sa vezi rezultate consistente dureaza 15-20 de ani.

      • Repet inca odata, nu m-a deranjat deloc faptul ca minorotatea maghiara la finalul meciului a cantat imnul ungurilor sau cum reiese din articol, niste adolescenti s-au harjonit la dusuri si s-au batut cu prospapele umede, si eu am jucat basket vreo 10 ani, bataia cu prosoapele umede era la ordinea zile, nu se supara nimeni, chiar ne amuzam teribil la varsta junioratului, mi-am luat si ‘botezul’ pt cunoscatori.
        Intr-adevar articolul reda aceste evenimente mai degraba ironic, probabil jurnalistul chiar se amuza de „razboiul hocheistic” si de scandalul iscat din nimic…dar in cadrul aceluiasi text sunt introdusi termeni la adresa romanilor de genul „hot, mincinos si asupritor”. DE UNDE STIE FRATE JURNALISTUL GERMAN CA ROMANUL II MINCINOS SI ASUPRITOR???
        Asta-i o tehnica de manipulare a cititorului, intr-un text cu multe adevaruri sunt introduse 2-3 minciuni si atunci cititorul ia de bun intreg textul.
        Articolul mai face trimitere la istoria comuna a celor doua popoare in Transilvania dar distorsioneaza iar adevarul istoric si lasa sa se inteleaga ca romanii i-au cotropit pe maghiar, ca le-am furat pamanturile si acum ii asuprim si nu le respectam drepturile minoritatilor maghiare.
        Ce intelege cititorul de rand german care ajunge acasa dupa ce-o produs la fabrica 50 de BMW-uri sau 50 de Audi sau ce mai lucreaza el pe la fabrica: ca romanul ii hot de mii de ani, ca le-am furat ungurilor transilvania, ca suntem primitivi, mincinosi si acum incercam sa-i asuprim si sa nu le respectam drepturile de minoritari in secolul 21.
        De asta zic eu ca articolul ii la comanda si incearca sa manipuleze opinia publica germana si sa denigreze imaginea Romaniei in lume

        Mai repet o intrebare pe care mi-o pun adeseori: dece nu-i plina presa straina din europa de furturile facute de o parte din ucrainieni, de traficul de femei pe care il fac o parte din albanezi, macedoneni, bulgari???? minoritatea romana care fura, violeaza si fac faradelegi nu-i mai numeroasa decat minoritate ucrainiana, bulgara, albaneza care tot cu astfel de lucruri se ocupa, numai ca romanii sunt mai tot timpul pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume cand are loc un eveniment regretabil…cineva parca incearca din toate puterile sa ne zugraveasca o imagine foarte rea, ii doar o parere personala fara sa detin probe!

  9. o mica rectificare la ultimul paragram…de asta zic eu ca imaginea care ni se creaza, in loc de nu trebuie ni

  10. paragraf, futuiii ce rau scriu, va rog sa ma scuzati 🙁

  11. buna observatie facea altcineva mai sus, putem sa cumparam armament de 10 miliarde de euro de la francezi si germani, tunuri, tancuri, avioane de lupta, orice…daca un ofiter al serviciilor maghiare cumpara ziaristi straini si plateste articole care sa ne denigreze, o sa ramanem si cu banii dati si cu imagine urata in presa straina….foarte, foarteeeee greu vom reusii sa ne spalam aceasta imagine de natiune de hoti, violatori, mincinosi, asupritori care ni se creeaza in intreaga lume 🙁

    • sa fim seriosi, un articol cumparat nu valoreaza mai nimic. iar jurnalistii nemti de la spiegel sau alte publicatii nu sunt de vanzare. si sigur ar fi prinsi destul de rapid de fiscul german.

      problema e ca noi chiar avem o imagine proasta in unele tari datorata comportamentului nesimtit, agresiv si abuziv, al multor conationali – pe care ii vedem si in Romania aplicand aceleasi chestiuni. noi ne-am obisnuit cu ei, insa in strainatate comportamentul lor socheaza.

      trebuie sa facem un mare efort de educare, de ridicare a nivelului de civilizatie al romanilor. chiar si unii de la oras, care au mai mers la o scoala, au un comportament deficitar.

  12. Serviciile secrete maghiare au erodat intotdeauna credibilitatea Romaniei, defaimand sau rescriind istoria dupa interesul Ungariei. Si nu de azi ci de ieri! Spre exemplul SSI-ul cunostea in detaliu tot ceea ce intreprindeau ungurii, la fel si Securitatea comunista. Nici macar in timpul Pactului de la Varsovia, spionajul „fratesc” -inclusiv al AVO maghiar-n-a incetat nicicum! Durerea mare este faptul ca reprezentanti de seama, prea bine cunoscuti, a-i acestui Serviciu, precum popa Tokes, UCM si UDMR, prin „bunatatea” si cu acceptul Guvernului roman, fac jocuri periculoase, deranjante si umilitoare la adresa Romaniei si poporului roman. Ungurul de rand este ok si sufera la fel de mult ca si romanii; buba este in sferele politicului! In seria RAZBOIUL NEVAZUT PE SPATIUL ROMANESC, Ungariei si serviciilor sale secrete, le-am rezervat un spatiu amplu, prin ‘meritul” agentilor SSI, JANDARMERIEI, SIGURANTEI si Biroului 2 din MStM al Armatei Romane. Ce se intampla acum nu-i deloc o noutate! Ungaria Mare a Sfantului Stefan nu v-a exista niciodata, iar politicienii sunt trecatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *