Harta spune tot, si n-au trecut nici macar 100 de ani de atunci…
Hartă dinaintea anexarii de catre RSS Ucraineana a nordului Basarabiei, nordului Bucovinei, sudului Basarabiei, ținutului Herța și nordului Maramureșului.
Harta reprezintă ponderea și distribuția românilor în Ucraina, pe raioane, potrivit datelor recensământului general al populației din 1926.
În 1926 românii constituiau numeric a doua minoritate etnică după cea rusă (nota autorului: „nu este vorba despre a doua minoritate pe ansamblul Ucrainei, ci de a doua etnie la nivelul unităților administrative de nivelul II – raioane – ale Ucrainei, după cum se și vede pe hartă.”), ca și în prezent.
În Ucraina funcționau în acea perioadă 168 de școli cu predare în limba română.
Astăzi, în teritoriile reprezentate pe harta Ucrainei din 1926 nu mai funcționează nicio școală românească, absolut toate fiind închise și trecute la limba ucraineană de predare.
Sursa: cubreacov.wordpress.com
Imi permit sa mai adaug doua harti care practic o incadreaza temporal si o confirma pe cea de la inceputul articolului:
1.) „Swiss Ethnographic map of Europe published in 1918”
2.) ” Ethnische Karte Mitteleuropas/ Dată 1932/Sursă DER GROSSE HERDER ATLAS”
Pentru cine nu isi aminteste… despre moldovenii de la Est de Bug – documentar in regia lui Marian Voicu (Filmãrile au fost realizate în satele Martânoşa şi Gruţkoe din regiunea Kirovograd în iunie 2000, unde dupa 1957 scoala „moldoveneasca” a fost trecuta la ucraineana):
Si aici despre inochentisti – moldovenii din stanga Nistrului (tot de Marian Voicu):
Cat despre statul roman si romani in general, pe subiectul asta noi am manifestat o durere in cur initial acuta si care apoi a devenit cronica (cu exceptia lui Iorga, a lui Anton Golopentia si a catorva alte personalitati, cum ar fi astazi cazul lui Vasile Soimaru), devenind un model de comportament incetatenit… ca „nu e momentul”. Deh, e mult mai usor si comod sa nu faci nimic, sa fii nevertebrata, scuze se gasesc oricand. Deci in 100 de ani, cam cand ar fi momentul, oare cand acei romani vor inceta sa mai existe si problema va inceta de la sine?
Repunerea in drepturi a fostilor cetateni romani inglobati de URSS si de un program de sustinere activa prin discriminare pozitiva la nivel bilateral Romania-Ucraina, alaturi de un program de repatriere a celor care si-o doresc, ar putea fi printre putinele solutii eficiente. Dar cine sa le aplice? Daca s-ar putea cumva ca noi sa nu cerem nimic, dar poate UE, SUA, Rusia… Sudanul sau Eritreea sa ceara in locul nostru…
Apoi ucrainenii sunt oarecum noii nostri aliati, sau cum?
Chiar prieteni si oameni de treaba (sau cum era expresia aia, „oameni de bine”) – un exemplu mai jos (sursa Bucpress):
Organizatorul „mesei rotunde” privind drepturile minorităților naționale a fost arestat la Cernăuți (VIDEO)
În data de 20 martie 2017 la Cernăuți urma să se desfășoare masa rotundă „Apărarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina în contextul integrării europene”. În cadrul evenimentului trebuia să aibă loc prezentarea ONG-lui „Apărarea drepturilor minorităților naționale” (Ethnic Minorities Rights Watch) și să fie discutate problemele minorităților naționale din regiunea Cernăuți. Deși liderii asociațiilor național-culturale românești, poloneze, evreiești ș.a. din nordul Bucovinei, interesați în discuția problematicii etnoculturale, au sosit la conferința respectivă, evenimentul anunțat nu a mai avut loc. Ca niciodată, atât presa locală, dar și cea națională era prezentă într-un număr foarte mare la discuția anunțată.
Organizatorul „mesei rotunde”, Oleg Havici, a fost arestat de poliție la cererea activiștilor civici din Cernăuți. Până la începerea ședinței, activiștii unor ONG-uri, care au declarat că au fost la Euromaidan, dar și au participat la luptele din Donbas, au încercat să-l rețină cu forța pe Oleg Havici, cunoscut analist politic, acuzându-l de separatism, colaborare cu politicienii ruși și destrămarea Ucrainei.
Bucpress.eu.
O observație: <7,5% poate fi și 0,1%.
O nelămurire: harta se referă exclusiv populația rurală?
În rest, un articol de apreciat.
După încheierea Primului Război Mondial, România şi celelalte state ale Europei s-au confruntat cu o criză majoră a refugiaţilor din Rusia care căutau colacul de salvare în ţările din Occident. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Criza refugiaţilor: Migranţii irakieni fug din Finlanda, dezamăgiţi că… Cinci crize concomitente ar putea arunca Europa în haos Abia ieşite din conflagraţia mondială, ţările Europei s-au văzut asaltate de valuri succesive de fugari. Refugiaţii îşi părăseau casele de frica revoluţiei bolşevice, a războiului civil şi valului de pogromuri din partea de vest a fostului Imperiu Ţarist. „Între 50 şi 100 de mii de evrei, ruşi, ucraineni s-au refugiat în România Mare, fie pentru a se stabili, fie, cei mai mulţi, pentru a merge mai departe spre Occident sau SUA. Faza acută a durat câţiva ani, până spre 1923. Nu ştim cu precizie câţi refugiaţi au fost cu toţii, câţi au rămas şi câţi au mers mai departe – iar acest lucru spune multe despre capacitatea administrativă a statului român la acel moment”, spune istoricul Adrian Cioflâncă. Căile de intrare în Europa erau pentru refugiaţi Finlanda, Ţările Baltice, Polonia şi România. Pe această din urmă cale de acces, cei mai mulţi refugiaţi se grupaseră în Basarabia, abia alipită la România.
Situatia actuala a romanilor este la fel de grava cam in toate tarile „vecine si prietene” romanii din Timocul sarbesc si bulgaresc(35 000 oficial dar peste 300 000 in realitate), romanii din ungaria(oficial 20 000 in realitate peste 200 000 si daca ii adaugam si pe cei 250 000 stabiliti oficial in Ungaria), iar de Bulgaria nici nu mai vorbim.
Prigioana asta antiromaneasca de acum se datoreaza si politicilor externe ale Romaniei. oscilante, servile , docile si mai mult personale , decat nationale. Seamana cu boierimea din tarile romane, nu? care plecau cu peschesul si sacii de bani si cu calpacul-tarul sau caciula in maini, si isi dadeau copii in „grija” otomanilor ca sa isi pastreze averile si pozitiile si poate sa ajunga domnitori.
La asa viziuni , asa tratament. Acum sincer, ati iubi pe cineva care te tradeaza pe tine, familia, tara, si umbla umil cu caciula in mana ca sa-si pastreze scaunul si averea? Ca asa arata si politicienii nostrii. Si poate noi ca popor suntem prosti -dupa unii, toleranti dupa altii, ignoranti dupa mine, dar pentru cei de afara suntem oscilanti-ca sa nu zic curve. Si nimeni n-ar vrea asa ceva in casa, in pat la masa.
Daca Rusia se va dizolva in urma politicilor demente ale lui Putin, Romania va fi pusa in ipostaza de a proteja din nou Moldova de pretentiile de anexare ale Ucrainei. Cristian negrea a scris despre asta, insa nu neaparat din acest motiv aduc in discutie aceasta ipoteza, ci pentru ca e la mintea cocosului. Iar Romania nu este si nu se profileaza a fi vreun concurent militar credibil pentru Ucraina.
Ultimul care visa la p cestie gen prabusirea Rusiei si-a tras un glont in cap …si daca Rusia a surpvietuit indelungii betii a lui Boris …
Insa ma rpg ucrainienii.. Repetiar si iar – dupa ce am avut placereea sa ii cunosc pe ucrianieni rusii mi-au devenit brusc simpatici
Nu am o parere buna despre rusi dar nici cu ucrainienii nu imi este rusine,poate face face polonia un fel de mUE a boboarelor betive de la rasarit
Ai uitat pe greci … draCiii de ei ….
Ca si in Grecia sunt romanofoni (adica aromani) zisi vlahi. erau o popilatie importanta .. candva . Ion Ghica poveste cum intr-un salon parizian apare un faomoasa capatenie greceasca , mare epriu al luptei ptr indepdedenta. Si Ghica ii este prezentat, junele da sa dicute cu eorul (era) si ala :da de ce nu imi vorbesti pe armaneste frate-miu?” SI din vorba in vorba cica juma din mari epoi erau cam aromani… Ceva mai tarziu la Salonic al diilea oras cica in cafenele limba „la putere” era ubndialect roanofon local. SaMD samd.
Dar uitati sunt . Ultimul care a pomenit de ei a fost Rauf Denktas care le-a zis-o grecilor verde in fata „asta ati promis si romanilor (vlahilor) si acum ziceti ca toti sunt greci!!”
(Ce este drept … in timpul ocupatiei aromanii au colabiorat cu germanii… Grecii stiu f bine de ce si nu au chef sa virbeasca despre ce au facut ei in anii 20!)
Da de ce sa nu ii pomenin pe albanezi? Ca au si ei romanofoni… da mucles! Asa ca un amanunt era Emil presedeinte si a venit la noi in vizita Sali Berisha… Care Sali era cica usor intimidat – se astepta ca dl profesor Emil sa il prociteasca ca la scoala despre drepturile comunitailor romanofone … unsuvect neplacut ptr Berisha. In loc de asta Emil incepe sa prezinte raportu ce si cum protejam minoritatea albaneza din Romania, ca ne-am lepatadt de nationalismu comunist si acum .. bah ..
Cat despre oitele ucrainiene. Cum am mai avut placerwea sa explic Ucraina de fapta este „u Krajna” adica „alipita Regatului” sau „de langa Regat”,. Regatul Poloniei care altul? Fosta vatra a primei Rusiii (a kievene) mult timopp a fopts stapanita de tatari. Porrurile si cetaile de la mare tinute de turci. SI tatarii aveau nevoie siei de niste ciubeni sau de unii sa faca ceva gradinarit. Cum simteau nevoia .. rapreau niste robi din Moldova! m,ai apoi erau unii care dintr-o prcociona sau alata se rezleteau prin zona aia care devenise „alipita Regatului” da unde … sa ssicuotam despre cat putea Regele Poloniei pe acolo. Mai erau si ciobanii…. U ii isi facusera naravu sa ierneze prin Crimeaa!
E de presupus ca unii dintre ei se plictiseau de atata drum si se stabileau (nu era problema.. si acu daca luat terenul sa mergeti de la Kiev la Moscova o sa observati ca e mult pamant … fara prezenta umana!
In fine tarul a reusit sa bata pe tatari si turci . A ajuns sa puna granita pe Nistru deci sa aoba supusi moldoveni da de un soi mai special. Adica oricum cam rupti de Modova (ca autoriatte statala) care erau obisnuiti sa nu stie de ce coroana apartin . Ca Trannistria si mai mult era „Ucraina hanului” sau a „sultanului” si .. uneori cel care cica isi exercita autoritatea era .. domnul Moldovei (asta cand Inalta Poarta avea alte batai de cap sau dorea sa faca un hatar unui domn „cuminte”)
Insa mai apoi dupa 1812, sau mai bine zis dupa 1840 autoritatile tariste au incurajat o deplasare a populatiei autohtone . D’aia harta aia arata ca moldovenii erau atata imprastiati prin Ucraina …
grecii au fost saptamana trecuta cap de afis, deci nu i-am uitat 🙂
Guvernul roman nu vrea sa-l puna la punct pe Dodon si sa apere interesele romanismului in Republica Moldova, cu atat mai putin sa apere si interesele romanilor din Ucraina.
https://www.youtube.com/watch?v=SlWwYn6zrmo
Nu avem pe cine pune la punct. Vor fi din ce in ce mai multe astfel de reportaje, Istoria Moldovei a fost deja publicata si va fi introdusa in scoala, limba rusa va avea loc principal la masa.
Datoria guvernului roman este sa puna la punct economia Romaniei, nu sa latre peste gard la statele vecine recunoscute.
In republica sunt vreo 400 000 de „moldoveni” cu cetatenie romana, guvernul roman trebuie sa apere interesele lor.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Demografia_Republicii_Moldova#Cet.C4.83.C8.9Benie
„În 2013 numărul moldovenilor cu paşapoarte româneşti, varia între 400.000[13], 450.000[14] şi 500.000[15]”
” In republica sunt vreo 400 000 de „moldoveni” cu cetatenie romana, guvernul roman trebuie sa apere interesele lor” care interese? ???? Ca sa poata sa stea bine mersi prin italia si sa nu dea doi bani pe Romania? ?? Toti ruznacii au luat cetatenie romana ,unii habar nu au sa vb romaneste ,falsificat acte ,mafie si coruptie s au luat cetatenii la comanda carmaciului care a crezut ca inclina balanta la al doilea mandat ,dar nu a fost nevoie ,l au pus agenturili din nou presedinte .
Domnule ronin ceva trebuie facut pentru ca Republica Moldova sa inceteze sa existe.
Bravo
Face Dodon. II îndreaptă către est. Sa vezi domolească film ,, Unire prin ocupație,, promovat de președintele Republicii Moldova. ….
Si ce putem face? Pana nu afirma aceste comunitati, mare si lat ca ne vor, nu putem face nimic. Romanii din Balcani si Ucraina vb greaca, albaneza, rusa si ucraineana. Le e mai usor.
Sunt si la noi in jud caraş e o comunitate importanta de ucrainieni .
Ce s-a omis in articol, Oleg Havici, organizatorul mesei rotunde de la Cernauti a fost mai intai bruscat si batut de catre nationalistii ucraineni in strada (este poza cu acesta la pamant, posibil lesinat), apoi autoritatile l-au arestat iar mai tarziu s-a declarat decesul acestuia in urma loviturilor (loviturilor de la nationalistii ucraineni, dar poate a incasat si in sectia de politie).
Daca nu ma insel articolul mai detaliat despre acest incident este in Zorile Bucovinei.
http://www.napocanews.ro/2017/03/nationalistii-ucraineni-au-batut-un-aparator-al-drepturilor-romanilor-la-cernauti.html
E ‘oatza poza. Dupa atata roz, ai zice ca era plina RSS Uicraineza de moldoveni. Da’ minune: cu roz erea si „< 7,5%" (care este, dupa grafic, intre 0,01% si 7,49%). Care este cele mai multe grupulete pe harta. Howgh.
Desigur ca ucrainenii erau majoritari in Ucraina (plus Galitia poloneza) in 1926. In Transnistria erau mai multi romani, dar si acolo majoritari erau ucrainenii si rusii.
tocmai asta a fost strategia, sa-i colonizeze pe suprafete mari, rasfirat, in grupuri mici… stii ca si dincolo de Crimeea/Kerci erau in 1942 sate romanesti?
Aceia erau romani deportati din Basarabia dupa 1812?
Adica urmasii romanilor deportati dupa 1812?
Poate vom da si aceste articole… bunicul meu mi-a povestit ca in 1942 cand au ajuns acolo au fost uimiti sa auda romana:
http://www.satumareonline.ro/cp/18/649/Romanii-din-Caucaz-ne-cer-ajutorul
http://limbaromana.md/index.php?go=articole&printversion=1&n=2415
http://www.timpul.md/articol/-hora-unirii-la-moldovenii-din-caucaz-3594.html
Alte harti:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nii_de_la_est_de_Nistru
„Swiss Ethnographic map of Europe published in 1918”
https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Carte_Ethnographique_de_L'Europe.jpg
” Ethnische Karte Mitteleuropas/ Dată 1932/Sursă DER GROSSE HERDER ATLAS”
https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Mitteleuropa_%28ethnische_Karte%29_1932.jpg
Si sa refera (‘arta) la RSS Uicraineza, adeca far’de judetele den Budjeak – si far’ de alde Cernowistki.
Si inca sa refera la tzaranoy, nu si la tinerii frumosi si liberi da la orash dan RSS Uicraineza (cum ar veni, rural polutaion by raion). Kool.
Si inca nu incepuse Holodomorul si deportarile.
CE PANA MEA DE PROPAGANDA ESTE ASTA !?
Fa critica constructiva te rog. 🙂
Critica constructiva: puneti si harta „Romanii in Ucraina 2022”, ca sa avem baza de comparatie (atat teritoriala, cat si procentuala).
Suntem inca in 2017 , nu in 2022.
http://roncea.ro/2011/02/01/romanii-din-buceag-pe-cale-de-disparitie-lansare-de-carte-cu-eugen-tomac-george-damian-si-catalin-varzaru-mergeti-la-ora-18-la-muzeul-bucurestiilor-palatul-sutu-din-piata-universitatii/
CACAIA PROPAGANDA !?
Zgurene vezi ca Gospodin Cubreacov iti vinde niste minciunele cand vine vorba despre romani/moldoveni reprezentand a doua minoritate etnica in RSS Ucraineana. Nu crezi ca ar fi mai bine sa mergem direct la botul calului si sa consultam datele exacte ale recensamantului din 1926? Romanii, impreuna cu „moldovenii” nu constituiau a doua minoritate in RSS nici pe departe:
http://demoscope.ru/weekly/ssp/ussr_nac_26.php?reg=4
Si traducerea cu ajutorul Google:
https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fdemoscope.ru%2Fweekly%2Fssp%2Fussr_nac_26.php%3Freg%3D4&edit-text=&act=url
Pot fi de acord ca temporar, evreii au fost mai numerosi, insa de aici si pana la a avea incredere intr-un recensamant sovietic, care stim cu totii ca puteau scoate orice din creion, mai e cale lunga. Cea mai faina e cifra aia de doar 1530 romani iar restul moldoveni 🙂
Apoi fraza: „În 1926 românii constituiau numeric a doua minoritate etnică după cea rusă, ca și în prezent.” – mie nu imi e clar daca se refera la teritoriul de atunci al Ucrainei, sau compara la 1926, pe harta Ucrainei de acum.
Pentru ca daca te uiti la scoli, se refera doar la cele de pe teritoriul Ucrainei din 1926.
Precizarea autorului: „Nu este vorba despre a doua minoritate pe ansamblul Ucrainei, ci de a doua etnie la nivelul unităților administrative de nivelul II (raioane) ale Ucrainei, după cum se și vede pe hartă.”
Oricum este o comparatie tampita pe care Gospodin Cubreacov o face, iar faptul ca te folosesti de carja, Domle’ vine de la sovietici, deci automatic nu este bun….as fi asteptat un argument mai bun din patea ta. Nu uita doua lucruri; in 1926 in Uniunea Sovietica politizarea etniilor era un tabu, iar doi la mana sistemul lor de pasapoarte interne specifica si grupul etnic. Pana sa-i ajunga din urma pe evrei romanii mai aveau sa-i depaseasca pe nemti si polonezi.
Ar fi trebuit sa publici articolul asta cu un mare asterisc in titlu pentru a informa cititorii ca romanii si moldovenii impreuna sunt numeric a doua minoritate in Ucraina la ora actuala, dar ei reprezinta 0,8 din totalul populatiei. Faptul ca romanii sunt tot mai putini, Ucraina nu se simte prea bine din punct de vedere financiar, iar nationalismul ucrainean este in plina desfasurare sunt cauzele inchederilor sau a comasarii a multe dintre scoli, dar sa sustii ca in Ucraina nu mai exista scoli romanesti este o mare tampenie. La ce iti trebuiesc scoli in limba romana cand in marea majoritate a raioanelor sau oblasturilor respective nu mai gasesti picior de roman. In schimb la Cernauti vad ca se descurca destul de bine:
http://cernauti.mae.ro/node/480
Ti-am dat explicatia mai sus… relativ la suprafata din Ucraina la care se refera datele, polonezii si nemtii fiind probabil „dominanti” in alte zone.
Dar daca continui:
1.) de ce au infiintat limba moldoveneasca, daca aveau asa mare grija de etnii (oricum, noi am fost singurii de care s-au ocupat special sa ne transforme in altceva… cu Belarusul e putin altceva)? De ce in administratie/viata publica se vorbea/scria aproape numai in rusa iar daca vorbeai romana erai luat in deradere? Am fost in R. Moldova in ’88, inclusiv la Tiraspol si apoi la Odessa, romana auzeai rar, mai mult la sat.
2.) Chiar din Transnistria, zona ramasa in UCraina cu cel mai mare procent de romani, s-a facut la greu deportari exact in anii ’20 iar altii au fugit peste Nistru sau au fost impuscati.
3.) Era vorba de scolile din restul Ucrainei, nu Cernauti, MAramures sau Bugeac. Chestia asta cu nu mai sunt etnici, deci fara scoli o pot inversa: am desfiintat scoli ca sa-i asimilam, sa nu mai fie etnici… si cam asta s-a si intamplat. Regimul Tarist a cam facut la fel in Basarabia, dupa ce la inceput le dadea MArea cu sarea.
4.) Ca vorbesti de Cernauti, hai sa-ti zic eu cat de bine stau: se caca pe ei de frica sa infiinteze spre exemplu o sectie romana cu discipline mai tehnice, mai cu cautare. Le e frica si sa deschida subiectul!
5.) „La ce iti trebuiesc scoli in limba romana cand in marea majoritate a raioanelor sau oblasturilor respective nu mai gasesti picior de roman.” Inteleg ca e scadere demografica, ca se reduce tineretul, dar nici chiar asa!
Ia uite aici – am vorbit cu cineva din asociatia invatatorilor care a fost acolo si mi-a confirmat situatia:
http://www.rumaniamilitary.ro/romanii-din-ucraina-protesteaza-impotriva-eliminarii-limbii-si-literaturii-romane-din-institutiile-de-invatamant
„Numărul școlilor românești din regiunea Cernăuți după anul 1991 s-a redus de la 91 la 62, o serie de materii în aceste școli fiind trecute forțat la predarea în limba ucraineană, lucru care nu și-a permis nici măcar regimul totalitar sovietic; documentația în școlile cu limba română de predare a obiectelor e completată doar în limba ucraineană. Pentru confirmarea celor de mai sus venim cu un nou exemplu.
Recentul Plan-model de învățământ pentru clasele 10-11 a instituțiilor de învățământ general, pentru anul de învățământ 2017/2018, a stârnit indignarea și repulsia comunității române din regiunea Cernăuți. ”
In regiunea Odessa, unde traiesc aproape jumatate dintre romani-moldoveni de ce au desfiintat scolile?
http://www.rumaniamilitary.ro/romanii-din-ucraina-isi-cer-dreptul-la-limba-materna
„O situație de neimaginat o au românii din regiunea Odessa, unde trăiesc jumătate din cei 400 000 români/moldoveni din Ucraina. Aici, în regiunea Odessa, în timpul anilor independenței Ucrainei, au dispărut două treimi din școlile românești/moldovenești. Au rămas 6 din 18 câte fuseseră inițial!”
inca o chestie, ce fac ucrainenii acum cu ultranationalismul lor ii izoleaza tot mai mult, pe model iugoslav, si borsul risca sa mai dea odata in clocot dinspre minoritati, cu un pic de ajutor rusesc… e aproape sigur ca or sa mai aibe un razboi daca se poarta asa in continuare.
Sa linsezi in public pe unul care vrea sa discute despre minoritati si o posibila autonomie, omul decedand apoi, imi pare cam prea mult!
„Belarusii” vad ca sunt acolo unde trebuie in recensamantul ala. Kakaia problema? Daca ne uitam la harta aia romanii reprezinta o majoritate sau o pluralitate in raioane sau oblasturi pe care le poti numara pe degetele de la maini. Crezi ca decaderea demografica rurala (sau decaderea demografica in general) in Ucraina este mai cu mot pentru romani vis a vis orice alt grup etnic? Ma indoiesc. Cand iti pierzi mai bine de 20% din populatie intr-o generatie toata lumea este afectata. Si daca nu putem sa facem un caz bazat pe statistica mai bagam si niste documentare cu niste batrani din mijlocul stepei. Foarte frumos numai ca acolo poti inlocui roman cu orice alt grup etnic vrei tu, pentru ca situatia este aceasi. Asta miroase a manipulare de genul, uite bey ce rai si hapsini sunt ucrainienii astia cu romanii nostri. Deci in loc sa ne folosim de data concrete pentru a face un caz apelam la tot felul de chestii emotive care la sfrasit le aduc un mare deserviciu omenilor care traiesc tragedia asta.
Cat despre Odesa, romanii/moldovenii reprezinta cam 5% din populatia oblast-ului Odesa (http://2001.ukrcensus.gov.ua/eng/results/general/nationality/Odesa/) deci 124.000 la o populatie totala de aproximativ 2,4 milioane. Legislatia ucraineana stipuleaza foarte clar ca invatamantul in limba materna este suportat de stat in unitatile administrative unde o populatie etnica reprezinta 10% din populatia unitatii administrative. Ne sinchisim si noi sa vedem in cate unitati adminstrative romanii reprezinta 10% din populatie in acest oblast? Pe cat de cacaciosi or fi ucrainienii cu minoritatile lor etnice, nu poti sa nu observi ca banii nu mai exista de mult pentru a suporta invatamantul in limba materna. Iar Odesa este un caz aparte unde 70% din populatie se considera de etnie uncraneana, dar „lingua franca” este in proportie de 80% limba rusa.
pai exista un singur bemol, ca noi fata de restul etniilor ne-am procopsit cu moldovenismul… De ce nu i-au facut si pe germani.. stiu si eu, bavarezi, prin politica de stat, spre exemplu, sau prusaci alaturi de rubrica germani? Sa nu-mi zici de gagauzi, ca aia sunt putin altceva decat turcii 🙂
De asta nu prea am eu uncredere in statistica tarista, apoi sovietica si mai nou ucraineana, ultima impartindu-i pe romani in: romani, moldoveni si.. volohi (amaratii aia din zona Poroscovo). Chestia cu ce te declari tu, o fi si aia o scuza, dar nu dupa ce statul ti-a spalat creierul cu o politica indreptata intentionat impotriva identitatii tale: fara limba ta in biserica, serviciu, viata publica… iar la urma nici in presa sau scoala.
De acord ca nici demografia nu ajuta, etniile fiind cele mai amenintate la caderi demografice, dar ia uite ce bine se tin ungurii la noi in tara, tot in conditii de dezastru demografic. Da, o fi si constiinta de sine, educatia, si banii pe care statul de care tii ca si etnic ii aloca. Dar totusi!
Off topic :http://m.hotnews.ro/stire/21689171
Unirea lui Mihai Viteazul de la 1600, asta a fost cheia pierduta a romanismului. Daca reusea acea unire, daca principatele romane ramaneau unite de atunci si se concretiza o uniune politico-militara solida, puteam spera atat la extindere teritoriala pe baze etnice, mai tarziu, cat si implicarea mult mai agresiva in politicile minoritatilor nationale, atat in balcani cat si in zonele estice.
A urmat redesteptatea nationala in Europa, incepand cu sfarsitul anilor 1700. Puteam contracara expansiunea Rusiei, puteam tine in frau expansiunea habsburgica, iar de cei din balcanii se ocupau oricum otomanii.
Asta este opinia mea, nu putem stii sigur ca asa se putea intampla, insa aveam sanse mari dat fiind ca dpdv etnic stapaneam mult mai multe teritorii decat o faceam acum, iar renasterea acelei constiinte nationale, aparuta odata cu nationalismul timpuriu, ne gasea uniti intr-un stat puternic, pregatit de expansiune. Am fi castigat acea suta de ani de asimilare agresiva a romanitatii din toate zonele mentionate mai sus.
Ucraina este o cauză pierdută. Dintre toți vecinii României sunt cei mai dușmănosi. Au reușit să încropească în anii ’90 o țară beneficiind de bunăvoința rușilor și apoi au început să persecute toate grupurile etnice, începând cu rușii. Cred că si-o vor lua bine de la aceștia. Meciul dintre Rusia și ucraineni inca nu a început!