Romarm dorește să colaboreze cu compania europeană John Cockerill pentru turela calibru de 30 mm

Comunicat de presă

Romarm dorește să colaboreze cu compania europeană John Cockerill pentru turela calibru de 30 mm

 

București, 17 iulie – Compania Națională ROMARM a început discuțiile pentru o colaborare cu compania europeană John Cockerill, fostă CMI, care activează în peste 23 de țări din întreaga lume, fiind un important furnizor de soluții de armament cu o tradiție de peste 200 de ani.

Scopul cooperării este de realizare împreună, prin transfer de tehnologie și know-how, a unei familii de turele, incluzând calibrul 30mm, pentru piaţa internă şi externă, urmând ca gradul de integrare a produselor la filialele ROMARM să crească pe măsura ce proiectul avansează și se materializează oportunitățile de dezvoltare pe alte piețe.

„În conformitate cu strategia existentă la nivelul CN ROMARM SA de identificare a unor noi oportunități de dezvoltare pe terţe pieţe şi a dorinţei de a asimila în producţie produse de ultimă generaţie cu o valoare adăugată mare, ROMARM a început colaborarea cu John Cockerill, fost CMI. Discuţiile includ un potential transfer de tehnologie care va fi implementat de ROMARM prin filialele sale. Pentru a produce turelele calibrul 30mm intenţionăm să cooperăm şi cu alte companii din cadrul industriei naţionale de apărare, în funcţie de specificul domeniului de activitate. ROMARM este preocupat de imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor sale, şi suntem interesaţi de identificarea soluțiilor operaționale care vor conduce la dezvoltarea industriei de apărare din România”, a declarat Claudiu Cucu, Director General al CN ROMARM SA.

John Cockerill Defense proiectează și dezvoltă soluții inovatoare în domeniul sistemelor de arme, cum ar fi turelele Cockerill® de la calibrul 25mm până la 120 mm, care combină o putere sporită de foc şi o greutate redusă pentru o mobilitate ridicată a vehiculelor blindate.

“În ultimele luni am avut câteva parteneriate deosebit de importante pentru industria națională de apărare: cel dintre Uzina Mecanică Plopeni și Beretta, care va permite ca în România să se producă o armă de asalt de ultimă generație, cel dintre Romaero și Raytheon, care permite să punem bazele unui centru de mentenanță pentru sistemul Patriot și ca Romaero să devină unul dintre furnizorii globali ai Raytheon, sau cel dintre companiile românești din industria de apărare încheiat între Pro Optica, ROMARM și IOR pentru turele telecomandate de calibru 7,62 mm și 12,7 mm. Colaborarea pe care ROMARM o începe acum cu o companie de tradiție, John Cockerill – fostă CMI, este o dovadă a angajamentului Ministerului Economiei și al Guvernului de a reînnoi și de a revigora industria națională de apărare”, a afirmat Niculae Bădălău, Ministrul Economiei.

MINISTERUL ECONOMIEI

Cu multumiri pentru semnalare lui Vasile-it…si aducere aminte:

Modularitatea promisa de turela Cockerill 3000: 25, 30, 30/40, 35, 50, 90 si 105mm

 

 

52 de comentarii:

  1. ce-i drept au cu ce….

    • E nu inteleg, ce ne trebuie cokerill de 30mm ? Avem fabrica pentru UT MK 2, 30mm de la Elbit? Hai sa fabricam doar un tip de 30 mm, nu 2 modele si sa facem cu cockeril una de 105 sau 120mm,

      2
  2. Bon! Sa vedem prima RoBeretta, primul surub pentru Rayethon de la Romaero ( cumva stiu cam cum se prezinta Romaero acuma… mai e mult pina departe, macar closete civilizate cat de cat daca ar avea, si pe urma sa produca si pentru Rayethon). Cat despre ce vrea Romarm, VISE VISE SI IAR VISE. Cine naiba ai mai crede pe ăștia?

  3. Salut. Sa cad pe spate, semnam si iar semnam dar pe poarta fabricii nu iese nimic sau mai nimic,ma tovarasi mai lasati gavareala si incercati sa nu ne luati de gasca.

    2
  4. aoleooo,iar anunță bădălău răuri de lapte si miere….ferea că vin.

  5. Vreo legatura cu ale noastre Pirănii care nu mai apar?

    1
    • B1 TV, Lesh dixit: am platit avans 100 milioane euro catre GD dar nu au fost livrate primele 36 P5 , intarziere de peste 6 luni, nu s-au trecut testele. De noaptea mintii. Ascultandu-l pe minister, ma intreb acum daca nu cumva suntem atat de cretini incat am platim avans fara sa cerem in schimb o scrisoare de garantie bancara…

      • Tutela făcută de elbit la australieni a dat un mare chix , asa ca au venit cu o nouă tutela refăcută Integral cei de la elbit ….în privința transportorului , parerea mea ca se intampla ceva ….ultima oara au spus că u primit cu intarziere nu stiu ce componente din america …..ori se incerca o tzeapa la noi ori nu stiu ce sa mai cred …GD este o firma serioasa dar se intampla ceva …Ori uzina din bucurești este praf si pulbere ….??? Ar trebui un articol ca nu mai stim de ceva luni nimic …..stiu ca ministru ii amenintase cu penalitati contractuale….

        2
  6. parca pe la Eforie era hotelu’ ala La Vraja Marii …

  7. Pentru ce vor fi produse aceste turele? Se renunta la turela Elbit, pentru Saur 3 sau de dragul comertului?

    1
  8. „ROMARM este preocupat de imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor sale, şi suntem interesaţi de identificarea soluțiilor operaționale care vor conduce la dezvoltarea industriei de apărare din România” – asta este intr-adevar o stire indedita pentru mine. Pana acum pare sa fi facut fix nimic in sensul asta, si a facut asta o lunga perioada de timp. Singurele activitati ale industriei noastre ca parte a achizitiilor recente de armament par sa nu aiba nimic de a face cu vreun efort voit si premeditat al ROMARM,
    Eu imi pun intrebari despre ratiunea existentei ROMARM. Atatia ani, in lipsa interesului autohton pentru tehnica, nu au fost in stare sa mearga pe calea comerciala si sa se desprinda de dependenta de MApN. Dar s-a tot spus ca nu-s in stare sa faca nimic dar macar exista, si ingropam bani in sustinerea lor pentru pastrarea capacitatii de a fabrica arme atunci cand in sfarsit va fi nevoie. Iata ca de cativa ani MApN a inceput campania de inzestrare, in sfarsit, doar ca ROMARM nu face prea mare lucru. Am pastrat cu eforturi chestii care nu ne sunt de folos.
    Altfel stirea e una buna, datatoare de sperante. Implicarea industriei noastre in fabricarea unor produse moderne este ceea ce ne dorim cu totii, iar John Cockerill este foarte probabil o sursa de platforme competitive. Sa ajungem sa vedem si turele la care au muncit romani si ne vom bucura si mai mult.

    • Uiti ca Romarm este a statului roman, care uita sa le verse banii de salarii cu lunile… Structura de posturi este inghetttata cu anii iar cand reusesc sa deschida unul, nu vine nimeni, ca e pe salariul minim.
      Ce strategie de export ai dori, daca si atunci cand aveau ce exporta si comanda era ca si semnata (vezi Saur) cineva din statul roman a blocat totul? Si au continuat in mai multe randuri sa incerce sa vanda Saur.
      Sau, in celalalt sens, daca au un produs gen STAR-80L, care are déjà o comanda de export, de ce MApN nu e deloc interesat? Macar sa-l evalueze…

      • Unde exportăm STAR 80 L?

      • Nu m-am gandit la strategii. Puneam sub semnul intrebarii misiunea Romarm. Care este motivul pentru care avem Romarm? In mod simplist, eu vad doua posibilitati: fie pentru activitate generatoare de profit (si aici presupun ca asta inseamna produse competitive si eforturi de a gasi cumparatori), fie pentru nevoile noastre (MApN), in acest caz primand alte criterii decat cele comerciale. Judecand dupa istoricul recent si alte activitati gestionate de stat, cred ca prima varianta este improbabila. Si asa am ajuns la cea de-a doua, prin care presupun ca Romarm exista pentru a deservi nevoile MApN. Dupa o perioada lunga in care nu s-a prea innoit tehnica, iata de cativa ani MApN are un program real de inzestrare. Daca ma uit la tehnica achizitionata pana acum, nu prea vad implicarea Romarm. Imi pare ca aceasta tehnica provine fie din import, fie cu implicarea unor societati romanesti din afara umbrelei Romarm. De unde si intrebarea: la ce bun Romarm?
        Am pastrat (noi, ca stat) capacitati de productie fara a dezvolta produse, si acum vrem produse dar nu am facut obligatorie legatura intre cele 2 elemente. S-a ajuns in situatia in care din gama de produse de care suntem interesati ne uitam sa vedem ce ar putea fi facut la noi. Nu stiu daca e o abordare coerenta.
        Sigur, starea de normalitate in capul meu ar fi fost o activitate consecventa de-a lungul anilor in cadrul Romarm si implicarea obligatorie inca de la bun inceput pentru orice program de achizitie militara. Dar suntem la un varf de cheltuieli militare al ultimelor decade, si nici macar in aceasta perioada fasta Romarm nu prospera. Atunci cand?
        Mai mult, in situatia prezenta, sunt convins ca Romarm va „prinde” in sfarsit ceva de produs (ar fi de neconceput totusi sa nu se intample asta). Dar cat va dura asta? 2-5 ani? Ce se intampla dupa ce loturile de platforme pentru MApN au fost produse? Repetam instoria ultimelor decade? Cand se termina achizitia pentru nevoile proprii, este in stare Romarm sa gestioneze o activitate viitoare (adica in viziunea mea, fie faca produsul in continuare dar pentru altii, fie faca alte produse pentru noi)?
        Si atunci, oare nu ar fi fost o alternativa sa facem totul in mediu privat?
        Potopul asta de intrebari mi le pun mai mult mie si le-am scris pentru a arata care a fost firul gandirii care m-a dus la mesajul de mai sus.
        Ca opinie personala (pe care cred ca am mai expus-o), eu cred ferm ca ar fi trebuit sa cumparam tehnica in majoritate covarsitoare din tara, chiar cu riscul unor compromisuri pe partea de performanta (adica sa preferam inzestrare decenta si relevanta dar facuta la noi decat varfuri tehnologice importate). Si asta NU din prisma economica, ci in interesul MApN. Ne lipsesc atat de multe din inzestrare incat singura sansa de a reface decalajul este sa cumparam multe lucruri. Si cum procentul alocat (hai sa zicem 2% cu indulgenta) nu cred sa creasca, mai ramane doar sa crestem suma la care se aplica el, si asta se poate face doar daca o parte din cheltuieli se face in beneficiul economiei noastre.
        Avand o astfel de gandire, ma ma infurie conotatia pozitiva data comunicatelor care spun ca poate, dar nu stim cand, o mica parte din Romarm, ar putea face ceva.
        Imi cer scuze pentru roman; realizez ca e overkill!

  9. Eu nush daca sa cred orice acord/situatie in care statul roman sa dea bani…

  10. “Romarm dorește să…”

    Și eu doresc multe însă mă gândesc că acum sună ceasul și dispar visele…

  11. Ar putea da jos turelele standard de cal 100 mm de pe T55-uri și TR85-uri și să le înlocuiască cu turela Cocardel 🙂 de 30 mm , ca să ia ceva și de la europeni , ca premiu de consolare ?

  12. Pffff, ce gargara.

  13. Problemele Piranha 5 sunt la comunicații nu la turelă. Deci nu are legătură cu turela israeliană.

    Să fie ceva pentru:

    1) Piranha 4 amfibiu?
    2) Vehicul 4×4 cercetare?
    3) MLI – Puma (turela Lance e scumpă)

  14. Și eu mi-am zis, când am văzut cele V Pirande5 la defilare, că îs mult peste btr-uri și că o să ne-o coacă rușii cumva, să nu punem mâna pe dânsele… Că nici nu ereau înmatriculate… Am cobit..
    Să îi ai in coaste pe ungurieni și pe sîrbezi setați pe ‘decît btr’ , iar tu sa apari cu pirandele pe stradă.. e de porc pentru rosoborexport.
    Lasă că acu’ cu prostănacul la otan și Mihaela-dragostea-mea la Crucea Roșie, o sa repetam Bechtel-ul. Și cu banii dați și în kuru’gol…

  15. Are cumva legătură cu întârzierea livrărilor din programul Pirandelor? Turela aia de fapt sa nu fie ok pt transportor și să ajungă să o schimbe acum?

    • nu cred, e vorba de Romarm/Min. Economiei si nu de MApN. Probabil vor sa aibe ce oferi in cazul in care se va cere o alta turela decat cea Elbit.

      • imi e greu sa cred ca o firma ca Elbit o zbarceste asa rau cu turela. Pana la urma se pare ca a trecut testele, dar cine stie. Asa de secretos sunt astia, ca zici ca fac rachete hipersonice

  16. Woooow, ce tare John Cockerill! Dar de ce? Pentru ce? cand tu pentru P5 ai turele UT-30 de la Elbit. Mai avem vreun proiect in derulare?
    Eu nu vad logica acesței cooperări.Vor sa produca si pentru export. Vise umede
    Unde nu e cap, vai de picioare!

    • e asociere cu un producator, ROMARM/Min. Ec. si nu cu MApN. In caz ca apare vreun interes pentru alte turele.
      LA fel cu asocierea pentru IronDome, ca nu stiu ca MApN sa fie interesat.

      • Cam asta vroiam si eu sa subliniez, Badalau vrea sa bifeze niste chestii si sa se laude cu ele. Aceste asocieri nu au finalitate daca nu fac parte dintr-un proiect.

  17. astea sunt gogosile alea proaspete de la minister? se pare ca avem cofetari nu ministri

  18. Din nou o ciudatenie, de ce se apuca Romarmul sa integreze ceva ce poate MApN nu cumpara?! Nu este mai simplu ca armata sa-si aleaga produsul si abia apoi Romarmul sa se apuce de el?

    • din cauza de licitatii… adica sa poata si ei participa cu ceva la usoara licitatie, alaturi de un partener, cum e si la corvete. Cred ca de asta se pregatesc.
      nevoie de turele si de arme de calibru mic, mediu si greu pentru transportoare si alte vehicule (inclusiv TBT 4×4 si 4×4 usor blindate) va fi mult peste cele 72 de turele Elbit 30mm si restul pana la 227 de turele usoare, tot Elbit.

  19. Ar fi interesanta o colaborare cu Cockerill, care au cateva jucarii interesante pentru noi.

    Cred ca una dintre prioritatile Romaniei/ROMARM/MAPN ar trebui sa fie restartarea productiei de tunuri la Resita. Cockerill produce nu numai tunuri si turele de calibru mic dar si tunuri bune de 105 mm si 120 mm pe care ar trebui sa le asimilam si noi. 105 mm si tehnologia Cockerill ar putea fi folosite pentru uogradarea celorlalte tancuri TR-85 ramase pentru ca ar putea fi inca folositoare ca tancuri de suport ale infanteriei in lipsa IFVurile, nu neaparat ca MBT-uri iar cu o GLATGM ar putea tine la distanta tancuri mai noi, mai sofisticate si mai bine protejate.

    Sunt cateva nise unde putem fi inca competitivi si ar trebui sa folosim industria nationala: ma refer la productia de tunuri de la Resita, initial pentru tancuri si dupa aia trecut la recalibrarea obuzierelor de 152 mm in 155 mm si eventual modernizare spre o semi-mobilitate, munitie 122 mm pentru LAROM, arme de asalt/mitraliere/PSL-uri adaptate la nevoile si progresele tehnologiei, calibrate pe NATO 7.62 si STAR 80 de care s-a mai zis pe toate TAB-urile…

    Ar fi un bun inceput si domenii in care am putea scoate chestii inca decente… dar asta presupune ceva investitie, viziune, contracte cu MAPN-ul, nu cumparat tot la cheie de afara.

    • trebuie tunuri noi nu doar pt TR-uri si BTR-urile noastre (derivatele), ci si pt marina. Sa nu uitam ca avem turele de T-55 si pe vasele fluviale. Ar merge niste tunuri moderne acolo.
      Oricum ai ce face cu tunurile, sa fim seriosi. Poate reusim si sa exportam ceva, impreuna cu Cockeril pt Africa, Asia sau America de Sud. Multa lume ar vrea sa faca mai curand upgrade la fierataniile locale, si nu au bani de unele noi si moderne. E o piata potentiala mare

    • Din pacate la Resita nu mai ai cu cine lucra. Meseriasii sunt in pensie, plecati din tara sau morti. Chiar in weekend am vorbit cu cineva din Resita care cunoaste situatia cat de cat.

      • Daca ar exista decizie politica ferma sa schimbe calibrul la ce artilerie mai moderna avem in dotare si sa o facem in tara, printr-un program multianual care sa asigure finantarea activitatii, atunci s-ar putea face, am reusit in interbelic si nu reusim acum. Cei care mai sunt pregatesc specialisti noi.

        s-ar putea incerca tot felul de solutii, e.g. modificarea obuzierului Bucegi la 105 mm si obuzierele/tunurile-obuziere la 155

  20. Am uitat de articolul din ziarul Adevarul…..MAPN isi doreste tancuri Leopard…….ha ha ha ha …si.Badalau la manete pe post de conductor.
    Astia fumeaza la greu , tactica PSD ista de nu ne doare gura sa promitem.

  21. Nu mi se pare normal sa cumperi turele dupa ce ai cumparat transportoare.

  22. Eu unu iubesc turela asta da cred ca e un vis umed sper sa fie

  23. Modul in care se desfasoara activitatea celor din MApN si CSAT dovedeste ca armata romana se pregateste pentru un razboi care este deja pierdut. Nu stim sa jucam nici la cacealma pentru ca nu mai avem diplomati de valoare. Ne punem speranta pe o singura carte – ajutorul SUA. Sar putea sa fie o mina moarta. In aceste circustante chetuim banii fara sens. Suntem prea saraci sa cumparam arme uzate moral sau care vor fi in curind. Soldatul roman va lupta numai daca arma lui e mai buna ca a adversarului o arma care sa-i dea speranta victoriei. Altfel vom cere armistitiu dupa 24 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *