Rostov-pe-Don dupa atacul din 13 septembrie 2023
Ucrainenii sustin ca vineri – 2 august – in urma unui atac masiv cu rachete au reusit sa distruga, printre altele si submarinul rusesc Rostov-pe-Don, nava care era deja incapabila sa navigheze in urma atacului ucrainean din 13 septembrie 2023 fiind lovit atunci de doua rachete SCALP.
Atunci submarinul era intr-un doc uscat si n-a avut unde sa se scufunde, dar acum l-au prins la ancora si de aceasta data l-au dat la fund, definitiv probabil. Chiar daca nava va fi ranfulata este greu de crezut ca s-ar mai putea face ceva, lovita fiind de atat de multe ori.
Faptul ca submarinul era inca in baza navala de la Sevastopol denota faptul ca nu putea naviga nici macar remorcat si era pur si simplu parcat acolo. Cu atat mai mult cu cat rusii si-au cam luat navele militare ramase din Crimeea si le-au transferat in baza navala de la Novorosiisk, dar cu Rostov n-au mai avut ce face.
Si este greu de crezut ca submarinul mai putea fi slavat dupa arata in poza, cel mai probabil l-au peticit atat cat sa pluteasca pentru a putea degaja docul uscat. Ucrainenii au distrus acum un submarin-zombie, dar macar l-au taiat definitiv de pe lista.
Cu aceeasi ocazie, ar fi fost avariate/distruse si patru lansatoare ale unui sistem S 400 care era probabil de garda in respectiva zona. Si odata eliminat S 400, submarinul n-a mai avut, din nou, nici o sansa fiind lovit a doua oara.
Dar acum ucrainenii au fost modesti, multumindu-se cu patru lansatoare si un submarin schilod deja, in sptembrie 2023, au lovit un sistem S 400, o nava de debarcare, colega de doc cu submarinul si facuta tandari, si chiar au distrus sediul Flotei Marii Negre cu tot cu amiralii care se intalnisera acolo la o sedinta importanta.
Si din nou de garda era S 400, cel numit rusii „invincibil”. Oare indienii si turcii tot fericiti sunt cu ale lor S 400?
GeorgeGMT
La asta ma gandeam eu, cat de fericit este Erdogan ca a dat F 35 asamblate loco, pe 3 sisteme de S 400(monkey model) cumparate la cheie?
Curata afacere, tovarasi! Cu tovarasii…… 🙂
Erdogan le-a luat sa-si doboare propriile F16 in caz de alta rebeliune….chestia e ca sistemele alea nu prea doboara nimic…asta este…turcu plateste..
Da, buna asta cu turcul plateste! Imi aducea minte de mentalitatea asta a lor, cuvant cu cuvanat. Asa spuneau pana au ajuns in rahat pana la gat si le-a trecut apoi repede. Vorbesc de o firma mare turceasca intrata acum ceva ani buni pe piata din Romania cu productia. Fix asa a procedat Turcia lui Erdogan. Turcul plateste cu inflatie de 3 cifre si probleme cat casa. Ba, esti turc(greu de cap?); Se pare ca e o caracteristica de-a lor ce ii poate duce la sapa de lemn in unele cazuri!
Și pe alea de la grețili !
Marketing in stil sovietic pentru S400. La fel si pentru su57, su75, t14 etc. Machete si gargara multa.
Nu mai gasesc in ce video despre „performanta” armelor rusesti, un comentariu zicea ca ei au crezut ca si vesticii mint la fel de mult despre armele lor. Totusi nu e de ras ca se mai adapteaza, bruiaza GPS, pocnesc cu drone etc. Ucraina cumva vrea sa mai tot lupte.
Problema ce-a mai mare e cà rusii sunt dispusi sá piarda un numàr infinit de oameni , tehnicà care nu conteazà pentru Putin si conducerea Rusiei. Oricáte lovituri ar primi , Putin si le asumà si se ambitioneazà mai tare , trist e cà in aceastà nebunie mor un numar nesfársit de oameni.
Rușii nu au un număr infinit de oameni. Nici măcar unul imens, sunt mulți dar nu sunt China. Ucraina are nevoie de suficient armament cât să-i toace pe termen lung cu pierderi cât mai mici în tabăra lor. Dacă Putin vrea să arunce la gunoi viitorul demografic al Rusiei, perfect. Dar după un anumit număr de pierderi (morți sau răniți grav ce devin nefolositori pentru luptă sau reintegrare în economie) se termină filmul.
Și totuși pentru a inclina balanța în favoarea lor(chiar victoria) trebuie ca Ucraina să avanseze decisiv, mult și repede. Altfel războiul ăsta poate dura, cu suișuri și coborâșuri, decenii. Însă astfel de ofensivă va fi posibilă curând?
Lovitura asta e doar de palmares și nu are nici o valoare tactica în conflict. Nici măcar un metru patrat nu a foste recucerit prin asta.
Mă întreb dacă rachetele astea nu puteau viza niste arme rusești care sunt active în zona de conflict și produc pagube Ucrainei?
Sa fie intr-un ceas bun, sanatate, numai de bine sa auzim!
la mai mare, ca sa zic asa.
raman cu 6 Kilo active si 1 in refit
toate au capacitatea sa lanseze Kalibr deci din pct asta de vedere raman relevante
Nu-i exact ce spui matale.
În teorie, flota Marii Negre dispune de șase submarine din clasa 06363 și unul din clasa 877V. Ca anecdotă, acesta din urmă (B-871 Alrosa) a făcut parte din flota ucrainiană, fiindcă echipajul a capturat nava și s-au pus în serviciul ucrainienilor. Dar a revenit Rusiei după tratatul de împărțire a flotei Mării Negre.
Dar două din clasa 06363 (B-261 Novorossiisk și B-265 Krasnodar) sunt în afara Mării Negre, și, cu toate că venirea lor este autorizată de Conveția de la Montreux, rușii nu-i aduc în lighean. Actualmente sunt în întreținere la Kronstadt. Un al treilea, aparținând flotei Pacificului, Ufa, este la Tartus și probabil va fi înlocuit cu Novorossiisk.
Poate din considerente strategice nelegate de conflictul ucrainian, fiindcă nu dispun actualmente decât de 3 alte submarine de acest tip în afara Mării Negre.
Mă întreb dacă ukrainenii nu au voie să lovească decât în Crimeea, sau nu prea au informații despre Novorosiisk. Oricum, mai au treabă în peninsula, depozite de combustibil, aeroporturi, centrale electrice și mai ales podul Kerci.
În primul rand e mult mai greu, mai departe, mai puține posibilități de cercetare. În al doilea rand ucrainenii si-au făcu un scop din a forța flota rusa afara din Crimeea și de a face astfel peninsula nerelevanta.
Daca ar fi lovite chiar santierele rusesti din Abhazia georgiana… i-ar lasa Unchiu, ar genera vreun scandal?
conform rusilor e teritoriu abhaz, sau UN e teritoriu georgian, n-are rost sa implice Ucraina un alt stat prin actiunile lor ofensive
Trebuie sa fie lovite docurile plutitoare
ca sa nu mai aiba rusii unde sa faca
reparatii, concomitent cu lovirea vaselor
de lupta .
Asa unu
https://youtu.be/HfTeO48FhKs?si=tM4mzh4op8CWHmSw
Pe același principiu ar trebui să atace și depozitul de la Cobasna. Care juridic internațional e pe teritoriul Republica Moldova. Chestii socoteli de drept.
Tare sunt curios daca mai este ceva acolo.
sa aprinda unu o bricheta sa vada daca a mai ramas ceva… :))
In RM nu se construiesc sau adapostesc facilitati de atac. Daca de acolo ar porni nave la atac si s-ar intoarce? Cum tot ne amenintau rusii sa nu gazduim avioane F-16 care sa mearga la lupta si sa se intoarca in baze romanesti/poloneze, ar schimba situatia?
Daca nu, asa mai anonim, de la vreun rus dezamagit, cu rude moarte/ranite. Ca AWACS-ul din Belarus inainte sa fie cool sa le dobori in aer. Desi dupa Mali unde au recunoscut pe fata, cine stie.
@gabi S.
Au lovit și la Novorosiisk.
Părerea mea, hâc…
Chiar daca in cazul asta submarinul a mai fost pleznit de ucrainieni si era in reparatii, din ce inteleg eu submarinele nu pot sa ramana in imersie la infinit, mai trebuie aprovizionat, reparat etc
Cat de relevant ar fi pentru Romania 2 submarine la 2 miliarde euro cand rusii au rachete care iti pot plezni submarinul la cheu iar tu sa pierzi 50%?
Alea 2 mld euro nu fac mai mult sens in alte capabilitati(mini sub, drone navale, nave usoare, elicoptere, rachete AN), decat in echipamente scumpe de intretinut/reparat/inlocuit?
daca le tii in port la 11 m sub apa trag ailalti pe langa poarta
2 miliarde de euro pentru Romania ar insemna cam 20 de F 35 fara mentinanta. Care ar fi mai universale.
@gabi S.
Au lovit și la Novorosiisk.
Părerea mea, hâc…
Dacă e adevărat că a fost lovit cu o rachetă ATACMS, după cum umblă vorba, LM ar putea începe să promoveze ATACMS-ul ca rachetă anti-navă, liniștiți.
Părerea mea, hâc…
„In 2016, then-Secretary of Defense Ash Carter announced that the Strategic Capabilities Office had developed a new seeker for the ATACMS to target ships, enabling multidomain operations.”
https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF11353/4
Inteleg din asta ca pot lovi inclusiv nave in mars 🙂
Daca fac si PrSM-urile chestia asta, ATACMS-urile pot ramane istorie.
@Coscogemitea
Uite ce zice LM despre ATACMS:
– https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/army-tactical-missile-system.html
Știam ca PrSM are capabilitatea de a ataca și nave, nu despre ATACMS.
Părerea mea, hâc…
A lovit o tinta statica totusi.
UA ar opera cel putin deocamdata Block 1, fara seekere-le din 2016, RO si PL au insa versiuni mai noi si in plus capacitatea de a-si desemna singure tintele, asa ca nu suntem nici pe departe descoperiti pana vin NSM-urile.
Daca nu le-au testat inca la TV nu inseamna neaparat ca nu exista sau ca nu sunt operationale, ci doar ca nu merita cheltuiala sa multumeasca o mana de curiosi.
Nu mai înţeleg nimic…
1. Nu ziceau ruşii că-l vor repara în câteva luni, de fapt era modernizare, că avusese doar câteva zgârieturi de la un muncitor neatent, și urma să primească tot ce avea mai bun supertehnologia rusească, gen rachete laser and stuff?
2. Nu aveau rușii cea mai bună superapărare antiaeriană, supersistemul S-400 care, când era activat la Konigsberg, nici musca nu mai zbura în Europa fără permisiune scrisă de la Putin, cu timbru fiscal?
Dacă într-adevăr Rostovul a fost scufundat, asta înseamnă că… rușii int cum respiră?! E posibil așa ceva???
Putin zice : adu repede scotch-ul sa peticim sicriul submersibil !
In cazul aista, bourbonul, nu scotchul
Rușii au pierderi mari in Ucraina , iar asta se poate concluziona și din suma plătită unui nou recrut pentru operațiunea specială – de la 10 000 $ la semnarea contractului pe 1 an , oferta a crescut la 20 000 $ pentru semnarea unui contract pe 1 an …
Legat de Ucraina – forța ofensiva și defensiva a Ucrainei e data de occident – de la sfârșitul anului trecut , livrările de armament către Ucraina s-au cam oprit , mai mult au fost promisiuni …
Daca mai scufunda cateva va lua nastere marea bariera de corali din jurul peninsulei Crimeea! Oricum probabil in presa de la Moscova tocmai a fost lansat la apa dupa scurte reparatii de intretinere submarinul!
la cat mai multe recifuri artificiale rusesti pe fundul marii negre !!…sa fie si greta cu nea david multumiti,sa ne rada in nas ca uite dom’le cat de mult tine rusia la fauna si flora acvatica …nu ca occidentul industrializat care ne polueaza si ne omoara ursii polari.
Se poate organiza după război un muzeu subacvatic al marinei. 10 euro turul îmbarcați la bordul unui submarin civil de mică adîncime, vă dați seama ce potop de doritori va veni? In 10 ani le ies ucrainilor bani de reparat câteva orășele.
Se poate organiza după război un muzeu subacvatic al marinei. 10 euro turul îmbarcați la bordul unui submarin civil de mică adîncime, vă dați seama ce potop de doritori va veni? In 10 ani le ies ucrainilor bani de reparat câteva orășele.