RQ-4 Global Hawk spre Coreea de Sud

0711162-F-9126Z-790

Pe 21 decembrie Defense Security Cooperation Agency (DSCA)a notificat Congresul SUA despre o posibila vanzare a RQ-4  Block 30 Global Hawk catre Coreea de Sud. Este vorba de patru astfel de drone, iar pretul estimat al afacerii se apropie de 1,2 miliarde $.

In acest pret sunt incluse si echipamente aditionale, pregatirea operatorilor si a tehnicienilor de intretinere, piese de schimb, etc. Global Hawk va fi livrat echipat cu Raytheon Enhanced Integrated Sensor Suite (EISS), care combina sistemul de observatie infrarosu/electro-optic, cu sisteme care ofera imagini culese cu ajutorul radarelor. De asemenea aparatul va fi dotat cu sisteme automate care urmaresc tintele de la sol.

Afacerea ar fi trebuit incheiata de mult, Coreea de Sud cerand aceste drone inca din 2011, numai ca americanii au tragiversat vanzarea, enervandu-i rau pe coreeni. Problema americaniilor se pare ca era Missile Technology Control Regime (MTCR), deoarece yankeii nu erau foarte siguri daca RQ-4 se incadreaza in tratat sau nu. Acesta intelegere, la care sunt parte 34 de tari, prevede restrictii serioase la exportul tehnologiei rachetelor de croaziera care au o raza de peste 300km, si pot transporta la tinta cel putin 500kg, ori RQ-4 s-ar cam incadra. Oricum se pare ca de aceasta data Coreea de Sud isi va primi dronele, americanii gasind de cuvinta ca acest tip de UAV nu ar incalca, sau macar nu ar incalca foarte tare, respectivul tratat.

Oricum in 2012 americanii au permis in mod oficial Seul-ului sa-si extinda raza rachetelor sale la 800km, dar numai cu conditia ca masa utila sa ramana la 500kg  si de asemenea au permis dislocarea de UAV-uri cu de raza de peste 300km si cu o incarcatura de lupta de +2500km.

2989303_f496

Problema este insa alta. In 2015 Coreea de Sud va prelua, pentru prima oara in istorie, comanda ROK, adica comanda fortelor aliate din Peninsula Coreea, iar acest lucru este cu totul si cu totul inedit. Astfel ca, in pregatirea acestei schimbari majore, SUA au fost de acord ca armata sud-coreeana sta destul de slab la capitolul vehicule de recunoastere, iar cele patru RQ-4 ar veni perfect in completarea acestei capacitati.

Numai ca Global Hawk nu este chiar Alba ca Zapada, avand un trecut destul de patat si un viitor plin de posibile scandaluri. Sunt destule voci care spun ca UAV-uri perfect similare, produse de alte companii americane, sunt mai de dorit in dotarea armatei, decat acesta si mai ales semnificatv mai iefitine. Mai sunt voci care sustin ca performatele sale nu sunt chiar asa cum le prezinta Northrop Grumman, iar altii, cu cifrele pe masa, se intreaba cum poate un RQ-4, un UAV totusi, sa fie mai scump de operat decat veteranul U-2, ba mai mult decat atat, nici macar nu are capacitatea de zbor sau de acrosare de senzori, precum batranul razboinic american?!

Pur si simplu U 2 este mai eficient din cam toate punctele de vedere decat Global Hawk.  Acum se pare ca americanii se vor concentra pe RQ-4 Block 40, in defavoarea Block 30.

Deocamdata RQ-4 Global Hawk este operat, in diverse configuratii, de US Army si US Navy, de Germania si se pare ca va fi UAV-ul pe care europenii, printre care si Romania, l-au ales pentru un serviciu European de supraveghere.

 

Sursa: defense-update

 

 GeorgeGMT

8 comentarii:

  1. US Army nu opereaza Global Hawk….US Air Force are placerea. Germania nu opereaza nimic deocamdata ci numai testeaza. Mai este ceva timp pana Euro Hawk devine operational.

  2. Sa aiba grija sa nu treaca deasupra Iranului in drumul lor spre Coreea

  3. maredreptate sa aiba grija ca le-o spanglesc iranieni si otrec la dreapta credinta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *