Rusia, principalul producator de armament pentru Siria, a suspendat contractul ce prevede furnizarea sistemelor cu raza lunga de actiune, S-300.
Publicatia ruseasca Vedomosti a citat surse anonime din cadrul complexului militar industrial.
Existenta contractului nu a fost cunoscuta, pana saptamana trecuta, cand a fost descoperita intr-un raport anual si publicata online prin decizia celor de la Almaz-Antey.
Raportul afirma ca cele mai mari contracte sunt semnate cu Algeria ( care plateste 39 milioane de dolari pentru un sistem cu raza lunga de actiune) si Siria care a semnat un contract pentru acelasi tip de sistem in valoare de 105 milioane de dolari.
Conform contractului cu sirienii, livrarile urmeaza sa fie facute in perioada 2012-2013. Dar Vedomosti sustine ca doua surse diferite, anonime, au declarat: livrarile au fost suspendate ,, dupa un ordin direct de sus”.
Este neclara provenienta acestor rapoarte, dar sunt deja speculatii cu privire la posibilele motive pentru un astfel de pas. Unii au sugerat că Moscova a decis să împace Washington şi Tel Aviv, situatie similara cand in 2010 Rusia a decis anularea contractului cu Iranul. Cu toace acestea, circumstantele de atunci au fost total diferite. Daca rusii ar fi respectat contractul atunci incalcau un embargo international. Dar nu un astfel de embargo afecteaza relatiile dintre Moscova si Damasc.
Alte surse sugereazaca Siria pur si simplu nu isi permite acest sistem din motive financiare. Aceasta teorie apare ca urmare a faptului ca Rusia a iertat Damascul pentru datoria de 10 miliarde de dolari in schimbul viitoarei dotari cu armament.
Nici un oficial nu a comentat acest subiect. Presedintele Vladimir Putin a declarat ca exporturile catre Siria contineau armament ce nu putea fi folosit in conflictele civile si ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, sustine ca in cadrul contractelor mai vechi semnate intre cele doua state, s-a livrat doar echipament defensiv.
Comertul militar intre Rusia si Siria:
Atentia s-a concentrat asupra relatiilor militare dintre Rusia si Siria, pentru ceva timp, inca de cand presa internationala sustinea ca rusii au furnizat elicoptere pentru regimul Assad.
Secretarul american de stat Hillary Clinton ce a criticat Rusia, a fost nevoita sa dea inapoi si sa admita ca transportul cuprindea elicoptere mai vechi ce au ,,vizitat” Rusia pentru reparatii.
Printre exporturi se numara doua baterii K-300 Bastion pentru pentru apararea de coasta.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=7biboPXjiFk&w=420&h=315]Doua sisteme anti-rachete balistice;
Doua siteme anti-aeriene BUK-M2 si PANTSIR-S1.
Un contract de 550 milioane de dolari a fost semnat la inceputul acestui an pentru 36 de avioane Yak-130. Rusia a promis capacitati usoare de lupta pentru acest tip de avion.
24 de MiG-uri 29.
Foto: airliners.net
Se presupune ca nici unul dintre aceste contracte nu a fost indeplinit.
Sursa: Russia Today
Nero Flash
Cel mai probabil este vorba de rachete, pt sistemul AA S-300, mai ales daca tinem cont de suma. O baterie S-300 sare foarte binisor de 100 de milioane de dolari. Insa motivul pt care Rusia ezita deocamdata sa mai exporte arme de top catre Siria s-ar putea sa fie altul, si este doar opinia mea.
Probabil ca Rusia stie exact cum stau lucrurile in problema siriana, stie care sunt sortii deja, sau care sunt cei mai probabili si in acest context, in cazul in care va incepe totusi o actiune pe fata si puternica contra lui Assad, rusii nu cred ca vor ca ultimele lor tehnologii sa cada in mana aliatilor.
Pt ca altfel, daca ar avea ceva garantii ca Assad va ramane, problema banilor nu s-ar mai pune, ei fiind recuperati in timp fara probleme.
Normal ca vrea sa suspende livrarea, n-ar vrea sa cada in maini neavenite in caz de colaps al guvernului. Dar oricum nu cred ca alea sunt ultimul racnet in materie de AA rusesc.