Rusia se gandeste la China

Kalina Class Submarine

Amur 1650

Si mergand pe principiul “decat sa-l fure, mai bine il vand” Moscova se gandeste la posbilitatea de a vinde Chinei noua tehnologie pentru submarine clasice de generatia a V-a din clasa “Kalina”, nave care tocmai ce au fost anuntate ca vor intra in productie peste aproximativ 10 ani.

In privinta submarinelor clasice, negocierile dintre Rusia si China sunt foarte avansate pentru cumpararea de catre Beijing a patru nave clasa “Lada”, submarine de generatie a IV-a, dar pe care Rusia este probabil sa nu le mai produca in serie odata ce s-au hotarat sa treaca direct la “Kalina”-class. Pana acum un singur submarin Lada a fost construit, proiectul avand numeroase probleme.

Conform cu declaratiile comandatului Marinei Ruse unicul submarin Lada va fi folosit pentru dezvoltarea unui nou si mult mai performant sistem de propulsie independent de aerul atmosferic,  aflat in curs de dezvoltare si denumit de rusii AIPP – Air Independent Propulsion Plant, care va fi bazat pe celule de combustibil cu hidrogen.

De curand Vocea Rusiei – varianta in limba rusa, a anuntat ca Vladimir Putin ar fi inclinat sa-si dea acceptul pentru exportul de submarine Kalina-class catre China. Astfel in ultimele zile Kremlinul a lasat sa se scurga pe surse ca Vladimir Putin  ar fi autorizat, pe langa vanzarea submarinelor Kalina, si a sistemului AA ultramodern S-400 Triumf. Unii analisti considera ca aceasta deschidere tehnologica catre China, cunoscuta pentru obiceiul de a “sublerii” orice tip de tehnica pe care pune mana, are legatura cu situatia din Ucraina, Moscova punand presiune pe Statale Unite in zona Pacific si incercand sa faca tot posibilul pentru as pastra influent ape piata chineza.

 

S 400 Triumf oficial in China

Cotidianul rusesc “Kommersant” a anuntat, citand surse apropiate de Kremlin, ca presedintele Vladimir Putibn si-a dat acordul de principiu pentru livrarea catre China de sisteme antiaeriene de ultima generatie S-400 Triumf, iar Alexander Fomin – presedintele Serviciului Federal pentru Coopeare Tehnico-Militara – a confirmat ca cele doua tari se afla in negocieri avansate, o decizie definitiva fiind asteptata foarte curand.

In prezent, conform acelorasi surse, negocierile au in vedere numarul de sisteme camparate de China si pretul platit pentru acestea, partile fiind insa foarte aproape de un acord semnat, desi nu se pune problema ca Beijingul sa primeasca S-400 mai devreme de 2016, datorita prioritatii livrarilor catre Armata Rusa.

Deocamdata se pare ca negocierile au in vedere achizitia de catre China a 2-4 batalioane S 400 Triumf, fiecare bartalion in parte avand opt lansatoare de rachete.

 GeorgeGMT

 

2 comentarii:

  1. Daca am avea conducatori adevarati ne-am dezvolta relatiile cu China, fara sa afectam in vreun fel relatiile cu SUA sau aliatii din NATO, si am putea obtine accesul la tehnologiile militare rusesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *