Bashar al-Assad sustine ca regimul sau a primit un lot de echipament anti-aerian S-300 din Rusia. In interviul pentru Lebanon’s Al-Manar TV, Assad spune ca acest lot face parte dintr-o comanda ce urmeaza sa fie finalizata cu succes in curand.
Aceste declaratii au fost extrase dintr-un interviu ce urmeaza sa fie difuzat joi, Assad mentionand ca Armata Siriana este gata sa raspunda la orice agresiune impotriva tarii sale.
Inainte de 28 mai, Rusia a declarat ca va continua demersurile de implementare a sistemului S-300 in Siria, ca raspuns Israelul a sugerat ca va lua toate masurile pentru a impiedica aceasta tranzactie.
Ministrul Apararii ruse, Sergei Shoigu, a sustinut pe 29 mai ca Federatia Rusa trebuie sa repornesca angajamentele militare cu Siria ca raspuns la decizia Uniunii Europene de a ridica embargoul impus militantilor. Alti oficiali ai Guvernului rus sustin ca aceasta tranzactie de S-300 are ca scop descurajarea oricarei interventii straine in Siria.
S-300 este un sistem ce poate deveni complet operational in doar 5 minute, conditiile sunt: plata pentru toate componentele si livrarea acestora, incheierea perioadei de testare si operarea de catre un personal specializat.
S-300 actualizat poate lansa sase rachete ce pot dobora simultan sase tinte aeriene diferite.
Mai multi analisti militari au declarat pentru RIA Novosti ca Rusia nu mai are acest echipament pe stoc, comanda pentru Iran a ajuns Algeria. Resursa umana ar fi o alta problema pentru Assad, pregatirea a zeci sau sute de ofiteri ar fi durat minim 6 luni.
Posibil ca analistii sa se fi inselat in prima faza sau poate Rusia a trimis instalatii din arsenalul operational al Armatei impreuna cu ofiteri rusi.
La mijlocul tranzactiei pare a fi vorba de standardul S-300PMU2. Capacitatile rachetei depasesc cu mult performantele de viteza si altitudine ale avioanelor F-16 si F-15. Kommersant si Wall Street Journal au publicat articole din care reiese ca Damascul ar fi platit 900 milioane $ in schimbul a 6 lansatoare (3 baterii) + un stoc de 144 rachete. Expertii estimeaza instalatia undeva la 115 milioane de dolari si fiecare racheta costa 1 milion $.
Pana in 2013 Siria nu a avut S-300 in arsenalul sau, de azi inainte campaniile desfasurate de IAF pe teritoriul Siriei vor creste costurile si riscurile.
NeroFlash
ORA:1300
Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a spus într-un interviu acordat postului libanez de televiziune, Al-Manar, că Damascul a primit prima baterie de rachete antiaeriene S-300. El a adăugat că un alt sistem defensiv, complet modernizat în Rusia, este aşteptat în viitorul apropiat.
Zilele trecute, administraţia de la Washington a criticat planurile Moscovei de a trimite sisteme antiaeriene trupelor lui Assad, în condiţiile în care Uniunea Europeană a ridicat embargoul în ceea ce priveşte armele furnizate rebelilor sirieni.
Sistemul de interceptare S-300 este considerat unul dintre cele puternice arme cu potenţial defensiv. Aparatele radar cu care este dotat sunt capabile să localizeze simultan peste 100 de ţinte şi să doboare 12. Timpul necesar pentru angajarea în luptă reală este de doar cinci minute. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că rachetele sunt sigilate şi nu necesită proceduri de mentenanţă complexe.
Europenii au ridicat oficial embargoul pentru arme deoarece stiau de prezenta bateriilor S300 in Siria.
De departe as prefera sa avem cele trei baterii de S300+stocul de rachete aferente in detrimentul lui F16A.
Asadar rusii s-au tinut de cuvant. Imediat ce UE a ridicat embargoul pentru arme livrate bandelor, numite pompos „rebeli”, S-300 si-a facut oficial intrarea in Siria. Asteptam acum si cateva Iskander sa fie treaba oabla! 🙂 🙂
Sunt curios cand o sa inceapa balul in Siria si in Iran!? Din cate vad eu e destul de aproape treaba, dar daca mai asteapta mult s-ar putea sa se friga rau de tot avand in vedere livrarile astea de armament……Rusia spre Siria si arabii lui Assad spre persani.
Au dat banii, au luat marfa, acu sa vedem si daca marfa se „ridica” la inaltimea asteptarilor.reclama e sufletul comertulu si la ce reclam au facut rusii la s300 ar trebui sa vedem cateva avioane jidanesti muscand tarana,sau poate evreii au deja solutia pentru jucariile astea.
Nu as vrea sa iti minimalizez bucuria si dorinta de a vedea „o lupta-ntre 2 cocosi”, ci as dori sa iti reamintesc ca I.A.F-ul s-a descurcat destul de bine si in trecut, atunci cand Siria detinea rachete rusesti de ultima generatie. Mai multe detalii poti afla citind despre operatiunea „Mole Cricket 19” .
@Jimmy,
eu sunt un pacifist (make love not war…), pur si simplu sunt curios daca acest sistem mult laudat se va ridica la inaltimea asteptarilor. rusii l-au laudat foarte tare, iar acum au si ocazia sa-l testeze in mod real, in lupta nu intr-o situatie simulata. cred ca israelienii sunt si ei curiosi cat de bun este sistemul, si probabil vor sa-l testeze , mai ales ca e un antrenament bun pentru un conflict care va urma probabil dupa cel din Siria si aici ma gandesc la Iran.
din punctul meu de vedere , situatia este una foarte interesanta .Rusia tine cu dintii de Siria si cred ca au livrat „marfa” de calitate contrar cutumei lor de a da la export produse inferioare celor care le sunt destinate lor. Israelul va avea inca o problema de rezolvat ,dar sunt convins ca stiu deja ce e de facut pentru a neutraliza S300-le.
sunt multe necunoscute aici,si cum spunea @Dani mai jos depinde si cat de buni sunt cei care le opereaza, o fi rusi o fi sirieni, o fi echipe mixte, cine stie?
o singura concluzie se vede clar conturata , rusia nu va ceda prea usor siria.
Americanii si UE stiu secretele la S300 pentru ca le-au studiat pe cele din curtea Slovaciei, necunoscute sunt S400-le pe care insa rusii nu le dau la nimeni…
Intr-o foarte mare masura situatia si pregatirea armatelor arabe din acea zona s-ar putea rezuma in felul urmator: au avut cu ce dar nu au avut cu cine 😉
„Nu pun în discuţie disponibilizările pe închiderile de mină, pentru că ele au fost negociate cu multă vreme în urmă cu Comisia Europeană. Nu avem disponibilizări în vedere. Avem în vedere angajări. Am negociat cu Ministerul Finanţelor la sânge ca un număr de 300 de persoane să fie angajate în industria de apărare. Dar despre industria de apărare vreau să facem o discuţie după 17 iunie, când, în urma propunerii pe care am făcut-o acum trei luni, vom avea o primă discuţie în CSAT privind relansarea acestei industrii în posibilităţile căreia eu cred şi pe care eu o consider un activ foarte important. Nu discut despre eventuale disponibilizări după privatizări, dar noi nu avem în vedere disponibilizări şi nici nu avem în vedere în acest moment intrarea în insolvenţă a vreunei companii”, a precizat Vosganian.
Potrivit acestuia, în cazul în care există companii cu pierderi, se preferă privatizarea în loc de intrarea în insolvenţă, cum ar fi cazul Romaero, care se doreşte a fi privatizată.
”Dacă există un astfel de caz – şi avem companii care, cu totul neaşteptat, anul trecut au înregistrat pierderi, cum ar fi Plafar, Romaero – care în condiţii normale nu ar fi trebuit să aibă pierderi, noi preferăm să urgentăm privatizarea decât să trecem la insolvenţă. Romaero a obţinut pierderi şi am informat deja Guvernul în legătură cu dorinţa noastră de a o privatiza. Nu mai avem timp ca statul să fie bun manager. Unii socotesc că sunt, poate, puţin precipitat. Nu sunt. Suntem într-un moment în care concluziile privind eficienţa statului, ca administrator, sunt definitive, irevocabile. Trebuie privatizat, mai puţin nucleul de apărare, mai puţin barajele de la Porţile de Fier”, a spus acesta.
În ceea ce priveşte acţiunile de Şantierul naval militar din Mangalia, şeful de la Economie a anunţat că există o intenţie de la o firmă cu experienţă în domeniu şi care dispune în lume de unele porturi de profil.
„Am primit această solicitare prin intermediul ambasadei noastre în ţara respectivă, noi am răspuns şi acum aşteptăm discuţiile”, a adăugat Varujan Vosganian. AGERPRES
Cunosc aceste declaratii si intr-un fel sau altul suntem si noi implicati in discutile la care Vosganian face referire, discutii care vor pune pe masa CSAT-ului din 17 iunie un raport cuprinzator despre industria militara si oportunitatile oferite de aceasta. Mai multe vom scrie dupa sedinta CSAT.
şeful corporaţiei ruse de stat Rosteh, Serghei Cemezov zice că e posibil să dea şi Iranului rachete S-300 altfel ciuhapii care i-au dat în judecată, saltă 4 miliarde de dolari de la Rosoboronexport pentru anulărea contractului referitor la livrarea sistemelor S-300.
Romani mai tuciurii așa poate ….. pe aia sa ii adune pe toți sa-i ducă …. sunt multi prin europa ……
Stimate domna tot respectul pentru dumneata , dar sa faci propaganda pentru o tara si un regim după cât rău ne-au facut si încă ne mai fac ……. e …….
Prea usor si repede pui etichete pe halate , ca si romani ….. rusia cu aceasta ocazie o sa-si primească porti si cu pumnul si economic …..sa vezi matale cum sta rusia ascunsa popandau după ce aceste sisteme de antiaeriana face doar câteva victime …. plus pierderea pieței pentru gaze ….. o sa rad cu 2 guri ….. va fi momentul in care rusia se va rupe in multe părți …… își sapa singur groapa ……pasarea pre limba ei piere ……
Nu stiu sa se fi rupt” inca o tara care detine bomba atomica, nu zic ca e imposibil dar s-ar putea sa se stinga lumina peste tot. Singura tara care a avut armament nuclear si l-a predat de bunavoie inainte sa iasa albii” din scena a fost Africa de Sud.
URSS-ul s-a rupt, cu o caruta de bombe cu tot! ‘Federatia Rusa’ e compusa din multe, multe popoare…..e destul de unde se poate rupe ceva/cineva di federatie…cu tot cu bombele lor. Ramane doar de vazut daca e destula determinare sa se faca asa ceva, interna si externa, deopotriva!
Rau a mai ajuns Ucraina daca veteranii sai se duc sa lupte in Arabia cu fanatici pt un apartament in Damasc si cetatenia siriana. Ukraine must suck big time!
Sunt chiar penibili US&A si UE.
Europenii au ridicat oficial embargoul pentru arme deoarece stiau de prezenta bateriilor S300 in Siria.
De departe as prefera sa avem cele trei baterii de S300+stocul de rachete aferente in detrimentul lui F16A.
Asadar rusii s-au tinut de cuvant. Imediat ce UE a ridicat embargoul pentru arme livrate bandelor, numite pompos „rebeli”, S-300 si-a facut oficial intrarea in Siria. Asteptam acum si cateva Iskander sa fie treaba oabla! 🙂 🙂
Sunt curios cand o sa inceapa balul in Siria si in Iran!? Din cate vad eu e destul de aproape treaba, dar daca mai asteapta mult s-ar putea sa se friga rau de tot avand in vedere livrarile astea de armament……Rusia spre Siria si arabii lui Assad spre persani.
pai rusi au luat banu au dat marfa sun ok… acuma vine Israel da cu marfa de pamant si rusii mai vind altele … Economics 🙂
Au dat banii, au luat marfa, acu sa vedem si daca marfa se „ridica” la inaltimea asteptarilor.reclama e sufletul comertulu si la ce reclam au facut rusii la s300 ar trebui sa vedem cateva avioane jidanesti muscand tarana,sau poate evreii au deja solutia pentru jucariile astea.
Israelienii cred ca sunt in culmea fericirii, acum e interesant de urmarit, S 300 vs aviatia israeliana…
@ mihaid
Nu as vrea sa iti minimalizez bucuria si dorinta de a vedea „o lupta-ntre 2 cocosi”, ci as dori sa iti reamintesc ca I.A.F-ul s-a descurcat destul de bine si in trecut, atunci cand Siria detinea rachete rusesti de ultima generatie. Mai multe detalii poti afla citind despre operatiunea „Mole Cricket 19” .
@Jimmy,
eu sunt un pacifist (make love not war…), pur si simplu sunt curios daca acest sistem mult laudat se va ridica la inaltimea asteptarilor. rusii l-au laudat foarte tare, iar acum au si ocazia sa-l testeze in mod real, in lupta nu intr-o situatie simulata. cred ca israelienii sunt si ei curiosi cat de bun este sistemul, si probabil vor sa-l testeze , mai ales ca e un antrenament bun pentru un conflict care va urma probabil dupa cel din Siria si aici ma gandesc la Iran.
din punctul meu de vedere , situatia este una foarte interesanta .Rusia tine cu dintii de Siria si cred ca au livrat „marfa” de calitate contrar cutumei lor de a da la export produse inferioare celor care le sunt destinate lor. Israelul va avea inca o problema de rezolvat ,dar sunt convins ca stiu deja ce e de facut pentru a neutraliza S300-le.
sunt multe necunoscute aici,si cum spunea @Dani mai jos depinde si cat de buni sunt cei care le opereaza, o fi rusi o fi sirieni, o fi echipe mixte, cine stie?
o singura concluzie se vede clar conturata , rusia nu va ceda prea usor siria.
Americanii si UE stiu secretele la S300 pentru ca le-au studiat pe cele din curtea Slovaciei, necunoscute sunt S400-le pe care insa rusii nu le dau la nimeni…
@ mihaid
Intr-o foarte mare masura situatia si pregatirea armatelor arabe din acea zona s-ar putea rezuma in felul urmator: au avut cu ce dar nu au avut cu cine 😉
George sa nu deschizi mail-u!
Or fi bune S300 alea.. dar cine le opereaza? Mai trebuie sa stii sa le si manevrezi.
Probabil ca evreii vor trimite zeci de drone in primul val. Cum vor reactiona sirienii ? Cred ca vor avea o problema grea de rezolvat 🙂
asta in caz ca sabotaju-l nu o sa functioneze .. fiind metoda lor preferata in astfel de situatii
Stai ca nu e clar ca au deja S-300 sau nu pe teritoriul sirian: http://en.rian.ru/world/20130530/181422107/Doubts-Cast-Over-Reported-S-300-Deliveries-to-Syria.html
Pai ce numa americani sa faca afaceri cu aliati fac si rusi cu aliati lor :))
Da, iar noi nu prea facem afaceri nici cu unii nici cu altii 🙂
Pentru ca alti care fac afaceri de tot cacatu trebe sa isi ia comisioane ”obeze”
http://jurnalul.ro/stiri/externe/israelul-nu-poate-impiedica-livrarea-de-rachete-rusesti-s-300-siriei-dar-intentioneaza-sa-le-neutralizeze-pe-teritoriul-sirian-644391.html
George, nu pot sa iti trimit email, imi da o eroare.
Asta vroiam sa iti trimit:
http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/199601-Vosganian-Nu-avem-disponibilizari-in-vedere-vrem-sa-angajam-300-de-persoane-in-industria-de-aparare.html
„Nu pun în discuţie disponibilizările pe închiderile de mină, pentru că ele au fost negociate cu multă vreme în urmă cu Comisia Europeană. Nu avem disponibilizări în vedere. Avem în vedere angajări. Am negociat cu Ministerul Finanţelor la sânge ca un număr de 300 de persoane să fie angajate în industria de apărare. Dar despre industria de apărare vreau să facem o discuţie după 17 iunie, când, în urma propunerii pe care am făcut-o acum trei luni, vom avea o primă discuţie în CSAT privind relansarea acestei industrii în posibilităţile căreia eu cred şi pe care eu o consider un activ foarte important. Nu discut despre eventuale disponibilizări după privatizări, dar noi nu avem în vedere disponibilizări şi nici nu avem în vedere în acest moment intrarea în insolvenţă a vreunei companii”, a precizat Vosganian.
Potrivit acestuia, în cazul în care există companii cu pierderi, se preferă privatizarea în loc de intrarea în insolvenţă, cum ar fi cazul Romaero, care se doreşte a fi privatizată.
”Dacă există un astfel de caz – şi avem companii care, cu totul neaşteptat, anul trecut au înregistrat pierderi, cum ar fi Plafar, Romaero – care în condiţii normale nu ar fi trebuit să aibă pierderi, noi preferăm să urgentăm privatizarea decât să trecem la insolvenţă. Romaero a obţinut pierderi şi am informat deja Guvernul în legătură cu dorinţa noastră de a o privatiza. Nu mai avem timp ca statul să fie bun manager. Unii socotesc că sunt, poate, puţin precipitat. Nu sunt. Suntem într-un moment în care concluziile privind eficienţa statului, ca administrator, sunt definitive, irevocabile. Trebuie privatizat, mai puţin nucleul de apărare, mai puţin barajele de la Porţile de Fier”, a spus acesta.
În ceea ce priveşte acţiunile de Şantierul naval militar din Mangalia, şeful de la Economie a anunţat că există o intenţie de la o firmă cu experienţă în domeniu şi care dispune în lume de unele porturi de profil.
„Am primit această solicitare prin intermediul ambasadei noastre în ţara respectivă, noi am răspuns şi acum aşteptăm discuţiile”, a adăugat Varujan Vosganian. AGERPRES
Cunosc aceste declaratii si intr-un fel sau altul suntem si noi implicati in discutile la care Vosganian face referire, discutii care vor pune pe masa CSAT-ului din 17 iunie un raport cuprinzator despre industria militara si oportunitatile oferite de aceasta. Mai multe vom scrie dupa sedinta CSAT.
şeful corporaţiei ruse de stat Rosteh, Serghei Cemezov zice că e posibil să dea şi Iranului rachete S-300 altfel ciuhapii care i-au dat în judecată, saltă 4 miliarde de dolari de la Rosoboronexport pentru anulărea contractului referitor la livrarea sistemelor S-300.
Se pare ca tot mai multi vor sa participe in Syria la petrecere, un colonel ucrainian aduna voluntari din fosta uniune sovietica pentru petrecere…
ce te face să crezi că nu vor fi şi români ?
http://avicennesy.wordpress.com/2013/05/30/les-europeens-de-lest-partent-en-croisade-contre-les-extremistes-en-syrie/
Romani mai tuciurii așa poate ….. pe aia sa ii adune pe toți sa-i ducă …. sunt multi prin europa ……
Stimate domna tot respectul pentru dumneata , dar sa faci propaganda pentru o tara si un regim după cât rău ne-au facut si încă ne mai fac ……. e …….
Prea usor si repede pui etichete pe halate , ca si romani ….. rusia cu aceasta ocazie o sa-si primească porti si cu pumnul si economic …..sa vezi matale cum sta rusia ascunsa popandau după ce aceste sisteme de antiaeriana face doar câteva victime …. plus pierderea pieței pentru gaze ….. o sa rad cu 2 guri ….. va fi momentul in care rusia se va rupe in multe părți …… își sapa singur groapa ……pasarea pre limba ei piere ……
Nu stiu sa se fi rupt” inca o tara care detine bomba atomica, nu zic ca e imposibil dar s-ar putea sa se stinga lumina peste tot. Singura tara care a avut armament nuclear si l-a predat de bunavoie inainte sa iasa albii” din scena a fost Africa de Sud.
l-au mai predat si Ucraina si Kazahstanul.
URSS-ul s-a rupt, cu o caruta de bombe cu tot! ‘Federatia Rusa’ e compusa din multe, multe popoare…..e destul de unde se poate rupe ceva/cineva di federatie…cu tot cu bombele lor. Ramane doar de vazut daca e destula determinare sa se faca asa ceva, interna si externa, deopotriva!
Nu din exterior , ci mai grav din interior va incepe sa se joace turca pe acolo. Sa se termine povestea cu gazul ….. jale male va fi …..
Rau a mai ajuns Ucraina daca veteranii sai se duc sa lupte in Arabia cu fanatici pt un apartament in Damasc si cetatenia siriana. Ukraine must suck big time!
PS: daca, repet, daca vor ajunge in Siria cateva mii de mercenari ucrainieni, nu va trece mult pana sa incepem sa-i vedem decapitati pe youtube.